Άρθρο 47 Αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς – Μεταβολή χρόνου έναρξης επιβολής προστίμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 14 και παρ. 9 άρθρου 46 του ν. 4830/2021

  1. Στο άρθρο 14 του ν. 4830/2021 (Α΄169), περί αποστολής, λήψης, καταχώρισης και διατήρησης του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου», β) στην παρ. 2 βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «ύψους εκατό τριάντα πέντε (135) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εβδομήντα (70) ευρώ», ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, βγ) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«1. Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται, από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  1. Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη αμοιβή έως πενήντα (50) ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021, περί χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, οι λέξεις «μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από 1ης.7.2025» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«9. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ κατά το άρθρο 13. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από 1ης.7.2025.».

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 17:37 | Μιχάλης

    Οι κυνηγετικοί σκύλοι πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση και την αποστολή DNA γιατί είναι σκυλιά εργασίας. Ένα μέτρο για την μείωση των αδέσποτων είναι από το πρώτο εμβόλιο υποχρεωτικά μικροτσίπ και όπιο σκυλί δεν έχει τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 17:21 | Artemissia Papagiannopoulou

    Οι εθελοντες δεν αντεχουν αλλο να κουβαλουν το βαρος 4.000.000 αδεσποτων ζωων. Δεν πρεπει να μειωθει το παραβολο. Πρεπει ΟΛΟΙ να βοηθησουν να στειρωθει το μεγαλυτερο μερος ΟΛΩΝ των σκυλων, αδεσποτων και δεσποζομενων. Ειμαστε το ρεζιλι της Ευρωπης.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 17:50 | Χρήστος

    Για ποιον λόγο τέτοια ιδιαίτερη μεταχείριση οι κυνηγοί ως προς το οικονομικό τομέα;

    Να αλλάξει το παρακάτω:»Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο.», και να γίνει 70 ευρώ όπως είναι για όλους τους υπόλοιπους.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 16:08 | Αθυριδης Ιωαννης

    Οι κυνηγετικοι σκυλοι ειναι σκυλοι εργασιας & θα επρεπε να εξαιρουνται απ το μετρο Επισης θα επρεπε να υπαρχει αξιοκρατική & ίση μεταχειριση στους παραβατες & οχι στοχοποιηση συνανθρωπων μας ( κυνηγων) με αφαιρεση αδειας σε περιπτωση παραβασης Αν παρανομηση ιδιοκτητης σκυλου φαρμακοποιός θα του αφαιρεθεί η αδεια Εντελως λαθος ολο το νομοσχεδιο ΑΡΓΟΣ

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 16:16 | Αντινεα Χαραλαμποπουλου

    Όλες οι χώρες, Ευρωπαϊκές και μη, που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων (σκυλιών και ΓΑΤΩΝ) το έχουν καταφέρει μέσω στείρωσης και σήμανσης. Ο νόμος για τη σήμανση υπάρχει από το 2012, γιατί δεν τον εφαρμόζετε; Σε ποια στοιχεία βασίζεστε ώστε να πιστεύετε ότι ειναι καλύτερα η δειγματοληψια και επεξεργασία γενετικού υλικού να παρέχεται σε χαμηλότερο κόστος από τη στείρωση;
    Ακόμη χειρότερα, ποτέ θα σταματήσετε τις εξαιρέσεις σε ομάδες σκύλων, όπως τα ποιμενικά ή κυνηγόσκυλα, οι οποίες είναι οι κυριες πηγές αδέσποτων της χωρας;

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 16:29 | Φιλοζωικο σωματείο Λάρισας AnimAL

    Ότι πιο καταστροφικό για την αύξηση του πληθυσμού η μείωση του παραβόλου για το dna. Πλήρης απαξίωση των εθελοντών καμιά μέριμνα για τα ζώα. Όχι μείωση αύξηση θα έπρεπε να υπάρχει ώστε να προωθηθεί η στείρωση

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 15:32 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

    Η αποτυχία της λογικής εισπράττω από τους ιδιοκτήτες σκύλων, να αποταμιεύσω κεφάλαιο για να παραχωρηθεί σε αυτούς που προγραμματίζουν δράσεις για τα αδέσποτα μέσω των Δήμων πιστοποιείται από το πλήθος αυτών που βολιδοσκοπούν και όπως βλέπουμε εκφράζονται με πάθος εναντίον της κατάργησης του παραβόλου αλλά και εναντίον και της κάποιας μικρής μείωσης την εποχή που όλη η Ελλαδα ζητά μειώσεις τιμών για τα πάντα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται.
    Τα αδέσποτα δεν είναι ευθύνη και υπόθεση των ιδιοκτητών σκύλων αλλά όλων των Ελλήνων.
    Τα αδέσποτα πρέπει να τα φροντίζει το Κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό σε βάρος κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.
    Αυτό το παράβολο είναι λάθος, δεν πρόκειται τα χρήματα αυτά να δαπανηθούν αποκλειστικά και μόνο για τα ζώα και το γνωρίζουμε όλοι και κανονικά το δίκαιο είναι να καταργηθεί και την δαπάνη αποστολής δείγματος DNA για τον έλεγχο των δεσποζομένων να την αναλάβει το κράτος διότι συνολικά η διαχείριση και έλεγχος δεσποζομένων και αδέσποτων γίνεται όλων των Ελλήνων και των φιλόζωων αισθημάτων που διατηρούν ή που θα έπρεπε να έχουν

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 14:29 | Κελλυ Στεφανιδου

    Σε μια χωρα με 4 εκατομμύρια αδεσποτα θα έπρεπε η κυβέρνηση να δινει κινητρο για τη στείρωση των δεσποζόμενων οχι να δινει έναυσμα για την δημιουργία νέων!Είναι μια κοροϊδία προς όλους τους εθελοντες και φιλοζωους η μείωση του παραβόλου!Ποιος θα σκεφτει την στειρωση οταν το παράβολο ειναι φθηνότερο απο το να στειρωσει το ζωο του;Περιμέναμε δηλαδή ο καινούργιος νόμος ουσιαστικά να αλλάξει κάτι και τελικα γυρνάμε στο μηδέν…. ή οδηγουμαστε μαθηματικά σε νόμους που θεσπιζονται σε γειτονικές χώρες και δεν θέλετε να το παραδεχτείτε ακόμα

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 13:57 | ΜΠΛΙΟΥΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Θα πρέπει να μειωθεί το κόστος της λήψης δείγματος dna και να αυξηθεί το πρόστιμο για οποίο σκυλί δεν έχει αριθμό τσιπ. Κάκιστη επιλογή η στείρωση ζώων εξελιξιμων ανά τους αιώνες… Το πρόβλημα της στείρωσης θα φανεί τα επόμενα χρόνια όταν θα υπάρχουν κλειστές εκτροφές, αιμομικτικες διασταυρώσεις και παράνομο εμπόριο από λίγους καθώς και αλόγιστες εισροές από δίπλα χώρες.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 13:06 | Gary.gali

    Άλλη μια τεράστια απογοήτευση για όλους ένας τους εθελοντές που τρέχουμε να μαζέψουμε τα εγκατελειμενα ζώα.
    Αντί να προωθείτε τη καθολικη στείρωση, προωθείτε μια αναναποδεικτη πρακτική, η οποία δε μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των αδέσποτων , σε μια χώρα με τεράστιο αριθμό εγκατελειμενων ζώων.
    Πόσο μα πόσο κρίμα να μην αντιλαμβάνεται αυτή η κυβέρνηση το τεράστιο πρόβλημα ,αλλά ενδιαφέρεται μόνο για τη προώθηση συμφερόντων συγκεκριμένων προσώπων που κρύβονται πίσω από μια οργάνωση, η οποία έχει καταστρατηγησει τον πραγματικά φανταστικο νόμο (εργαλείο ) που αυτή η ίδια κυβέρνηση δημιουργεισαι.
    Μόνο ντροπή αισθάνομαι που για ακόμη μια φορά βυθίζετε τους εθελοντές σε ένα νέο πρόβλημα.
    Στείρωση και μόνο Στείρωση. Βάλτε πλαφόν στη τιμή της Στείρωσης όχι σκόντο στο DNA.
    Είστε απαράδεκτοι για άλλη μια φορά

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 13:56 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΖΟΥΡΟΥ

    Τεράστιο λάθος η μείωση του παραβόλου! Με 4 εκατομμύρια αδέσποτα στη χώρα, αν η τιμή του παραβόλου είναι μικρότερη από αυτή της στειρωσης, τότε πόσοι ασυνείδητοι θα στειρώσουν τα ζώα τους?παράνομοι εκτροφεις , κυνηγοί με ανεξέλεγκτες γέννες και κτηνοτρόφοι θα γεμίσουν άπειρα νέα αδεσποτα

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 13:24 | Νίκος Γκάγκαλης

    Δώστε κίνητρα να γίνουν στειρώσεις και όχι το αντίθετο.

    Μην βοηθάτε τις ομάδες/κατηγορίες που δημιουργούν τα αδέσποτα.

    Βοηθήστε επιτέλους αυτούς που τα περιθάλπουν, τους εθελοντές, τα σωματεία, τις φιλοζωικές. Οι εθελοντές έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις των δήμων/της πολιτείας/ του κράτους με προσωπικό κόστος. Αυτούς βοηθήστε, αυτούς ακούστε.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 12:55 | Γεωργία Αγγελίδου

    Μείωση του κόστους της – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ – στείρωσης υποχρεωτική καταγραφή μέσω ηλεκτρονικού τσιπ!!!!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 12:34 | Παναγιωτης

    Δείγμα dna να στείλουμε όλοι ΔΩΡΕΑΝ αν αυτό θα βοηθήσει κάπου η στείρωση των ζώων μας αποτελεί παρέμβαση στην φύση και δεν θα το κάνει κανένας μόνο και μόνο επειδή το κράτος δεν μπορεί να τακτοποιήσει το πρόβλημα των αδέσποτων άλλωστε σε αυτή την διαδικασία θα μπούν μόνο αυτοι που προσέχουν τα ζώα τους και όχι αυτοι που τα παρατάνε .

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 12:09 | Αννα Μπιτσανη

    Το επιχειρημα οτι πρεπει να εξαιρεθουν οι «Ελληνικες αυτοχθονες φυλες» ειναι ενα κακογουστο ανεκδοτο! Η πλειοψηφια των αδεσποτων και πιο κακοποιημενων ζωων, ειναι τα ποιμενικα και τα κοκονια κυκλοφορουν αδεσποτα στα χωρια και ειναι οσα και οι γατες! Οι υποστηρικτρες αυτης της θεωριας διακινουν σεναρια που δεν εχουν καμια λογικη! Παρακαλουμε πολυ, λαβατε σοβαρα υποψιν τις ενστασεις των φιλοζωικων σωματειων και των εθελοντων που τοσα χρονια δινουν εναν αδιανοητο αγωνα! Ολο το βαρος θα επρεπε να πεσει στην ηλεκτρονικη σημανση ΟΛΩΝ των ζωων, ιδιοκτητων και αδεσποτων, ωστε να γινει μια σωστη καταγραφη και να χτιστει μια γερη βαση για να λειτουργησει ο νομος! Με το 30% των ζωων τσιπαρισμενα, κανενας νομος δεν μπορει να εφαρμοστει. Μια τρυπα στο νερο.
    Η ληψη dna θα μπορουσε να αφορα χωρες με μηδεν αδεσποτα και ελαχιστες εγκαταλειψεις! Γιατι η ληψη dna τιμωρει μονο την εγκαταλειψη και μονο τους ιδιοκτητες των θηλυκων ζωων! Αυτο ειναι αλλη μια αδικια στον νομο!
    Δεν εχετε καν ορισει ποιο κουταβια θεωρουνται νεογεννητα, οποτε και γινεται η διασταυρωση για αναζητηση ιδιοκτητη! Ποια; Τα 3 μηνων κουταβια μπορουν να επιβιωσουν; Δεν τιμωρειται η εγκαταλειψη τους; Ο νομος δεν εχει λογικη εαν επειχειρηθει να εφαρμοστει ετσι. Ασχοληθειτε μονο με την σημανση των ζωων και με ελεγχους στους δημους, εως μπουμε σε μια σειρα. Μονο με αυτα!

  • Κύριοι, παρακαλούμε για λίγη σοβαρότητα. Η στείρωση πρέπει να συμφέρει, και μάλιστα κατά πολύ, τα εκατομμύρια ασυνείδητων «ιδιοκτητών» (όχι κηδεμόνων φυσικά) σκύλων, συγκριτικά με το παράβολο για την αποστολή δείγματος DNA. Με την προτεινόμενη μείωση το μόνο σίγουρο είναι ότι τα 4 εκ αδέσποτα θα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο. Και μετά φοβόμαστε ότι θα αρχίσετε να σκέφτεστε σαν την Τουρκία. Και μετά επειδή ίσως μόνο αυτό ενδιαφέρει, πάει η μεγαλύτερη βιομηχανία μας, ο τουρισμός. Φτάνει πια με τις παρανοϊκές πολιτικές. Η Πολιτεία είναι απούσα εδώ και δεκαετίες, παλεύουν μόνο μεμονωμένοι εθελοντές και σύλλογοι/σωματεία. Και τιμωρούμαστε συνεχώς γι αυτό αλλά κυρίως τιμωρούνται τα ζώα.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:03 | Αναστασίου Ευαγγελία

    Έμφαση θα πρεπει να δοθεί στη μείωση του κόστους της – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ – στείρωσης και της υποχρεωτικής καταγραφής μέσω ηλεκτρονικού τσιπ
    Ειναι ευθύνη της πολιτείας η μείωση των αδέσποτων !

    Δωρεάν τσιπ ( ηλεκτρονικη καταγραφή )
    Σημαντική μείωση ( επιβολή πλαφόν ) του κόστους στείρωσης
    Εκπαίδευση των δήμων και της αστυνομίας

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:17 | Μαιρη Μαυρελου

    Στη χωρα των αδεσποτων καμμια ελαφρυνση σε παραβολα και προστιμα

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:21 | Μαιρη Μαυρελου

    Δυστυχως το μονο βεβαιο ειναι ο τι θα αυξηθουν οι γεννες που ηδη ειναι απειρες
    Σας εκλιπαρουμε ως εθελοντες να γινετε αυστηροτεροι σε επιβεβαιψση ελεγχων και με προστιμα και το παραβολο

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:54 | ΕΙΡ. ΑΣΗΜΑΚ

    Είναι τεραστιο λάθος η μείωση του παραβόλου. Το μείζον πρόβλημα του αριθμού των αδέσποτων έτσι παραμένει και πολλαπλασιάζεται, Διευκολύνετε τις στειρώσεις επιτέλους! Μήπως δεν είναι αρκετές οι εικόνες αδέσποτων κυνηγόσκυλων (που δεν εξυπηρετούν πια προφανώς τα αφεντικά τους), τσοπανόσκυλων, ζώων ράτσας κλπ και αναρίθμητων κουταβιών που κατακλύζουν τα μέσα κοιν.δικτύωσης για να σας πείσουν;

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:16 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΡΤΙΔΟΥ

    Η μείωση του παραβόλου για τη λήψη dna ως εναλλακτική της στείρωσης, είναι λάθος.
    Όλα τα μέτρα θα έπρεπε να διευκολύνουν και να προωθούν τη στείρωση.
    Χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό τα ζώα απλά τα αναπαράγονται και δε θα σταματήσει ποτέ το μαρτύριο τους.
    Εφαρμόστε επιτέλους τον νόμο που ψηφίσατε, τόσα χρόνια είσαστε στις παρατάσεις και τις τροποποιήσεις…
    Δε γίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι και είναι λογικό.
    Κάποιοι δημιουργούν το πρόβλημα και κάποιοι το λούζονται μαζί με τα ζώα.
    Όλο το πρόβλημα των αδέσποτων και της πολύ κακής διαβίωσης σκύλων συγκεκριμένων ομάδων, δημιουργείται από συγκεκριμένες ομάδες και από την διαχρονική αδιαφορία/ανοχή του κράτους.
    Πρέπει να δράσετε άμεσα, να ελέγξετε δήμους, κυνηγούς, μαντριά, παράνομες αγγελίες αγοροπωλησιών στο διαδίκτυο…

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:21 | Emilia Poulopoulou

    Έμφαση θα πρεπει να δοθεί στη μείωση του κόστους της – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ – στείρωσης και της υποχρεωτικής καταγραφής μέσω ηλεκτρονικού τσιπ
    Ειναι ευθύνη της πολιτείας η μείωση των αδέσποτων !
    Απλές κινήσεις που θα βοηθήσουν ! Σταματήστε να κάνετε περίπλοκα τα πράγματα και δωστε απλά εργαλεία στους πολίτες που παλεύουν τόσα χρόνια ως εθελοντές να λύσουν ενα τρομακτικό πρόβλημα της χώρας .
    Δωρεάν τσιπ ( ηλεκτρονικη καταγραφή )
    Σημαντική μείωση ( επιβολή πλαφόν ) του κόστους στείρωσης
    Εκπαίδευση των δήμων και της αστυνομίας

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:50 | Άννα Ριζοπουλου

    Σε μια χώρα με μηδενική παιδεία, καθημερινές εκαντοντάδες κακοποιήσεις, χωρίς επαρκή αριθμό αστυνομικών να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές εκκλήσεις, με την πλειοψηφία των δήμων να έχουν άκρως προκλητική στάση απέναντι σε ζώα και εθελοντές, έρχεται ξαφνικά το αρμόδιο υπουργείο, που δεν έχουν ιδέα πόσες χιλιάδες κυνηγόσκυλα τσοπανόσκυλα και αυτόχθονες φυλές κυκλοφορούν αδέσποτα και άρρωστα και τι κάνουν? Μειώνουν το παράβολο κάνοντας το χατίρι στους ψηφοφόρους. Και στη λήξη της κυνηγετικής περιόδου θα μετράμε χιλιάδες εγκαταλείψεις.

    Ντροπή Και μόνο ντροπή.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:21 | Ευάγγελος Παναγιάρης Μαλέας

    Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

    Θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου σχετικά με τη σημασία της προστασίας και διατήρησης των ελληνικών φυλών σκύλων, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος. Οι ελληνικές φυλές, όπως ο Ελληνικός Ποιμενικός, ο Μολοσσός της Ηπείρου, ο Ελληνικός Ιχνηλάτης, ο Κρητικός Λαγωνικός, το Κοκόνι και το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτές οι φυλές είναι μοναδικές, τόσο από την άποψη της γενετικής ποικιλομορφίας όσο και της ιστορικής τους σημασίας.

    Η γενετική καταγραφή αυτών των φυλών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρησή τους. Πιστεύω ότι το κόστος για την καταγραφή του γενετικού υλικού των ελληνικών φυλών σκύλων, που είναι αναγνωρισμένα δείγματα από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος ή να παρέχεται δωρεάν στους ιδιοκτήτες τους, ως ένα κίνητρο για τη διατήρηση αυτών των πολύτιμων φυλών. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενίσχυε τη διατήρηση και την αναπαραγωγή των ελληνικών φυλών, συμβάλλοντας στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Ο στόχος του νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η προώθηση και διατήρηση των ελληνικών φυλών σκύλων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας. Παροτρύνω την Πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία αυτών των φυλών, ενισχύοντας τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να διατηρούν ελληνικά σκυλιά.

    Με εκτίμηση,

    Ευάγγελος Παναγιάρης Μαλέας
    Μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού
    04/09/2024

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:32 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΝΑΡΗΣ

    Τραγικό να θέλει να εφαρμόσει η κύβέρνηση τον εκτρωματικό νόμο για ταα σκυλιά συντροφιάς. Αυτός ο νόμος είναι κάκιστος και δεν θα τύχει καμίας εφαρμογής είναι απλά ένα φοροεισπρακτικό μέτρο.
    Άμεση κατάργηση του παραβόλου DNA και ολική τροποποίηση αυτού του κάκιστου νόμου.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:41 | Μιχάλης Λούτης

    Το κόστος συνεχίζει να είναι υψηλό σε μία χώρα που την μαστίζει η ακρίβεια και οι καθηλωμένοι μισθοί. Το αντίστοιχο κόστος σε Ευρωπαϊκά εργαστήρια είναι 40 ευρώ και παρέχονται υπηρεσίες για εξετάσεις ασθενειών και κληρονομικών παθήσεων. Η δε αμοιβή έως 50 ευρώ για κτηνιάτρους είναι εξαιρετικά υψηλή και εκτινάσσει το κόστος έως 120 ευρώ για μη κυνηγετικούς και 90 ευρώ σε κυνηγετικούς. Συνεχίζει η κυβέρνηση με την αλαζονεία που την διακατέχει να θέλει να εφαρμόσει έναν κάκιστο νόμο. Το ότι επιχαίρουν κάποια μέλη κυνοφιλικών εθνικών ομίλων και ομίλων φυλών είναι τραγικό γιατί ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:18 | Ζαφη

    μείωση του παραβόλου για την λήψη dna ως εναλλακτική της στείρωσης, είναι τραγικό λάθος. Τραγικό. Καταστροφικό!
    Όλα τα μέτρα θα έπρεπε να διευκολύνουν και να προωθούν την στείρωση. Εάν είναι ευκολότερο και οικονομικότερο να δώσεις dna, γιατί να στειρώσεις; Και ζώο που δεν είναι στειρωμένο θα αναπαραχθεί.
    Λυπάμαι πάρα πολύ.
    Στόχος θα έπρεπε να είναι η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων και όχι η ικανοποίηση του εγωισμού κάποιων που πείσμωσαν για να περάσει το δικό τους.
    Μεγάλη απογοήτευση!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 10:38 | Δημητρα Μαντα

    Διαφωνω καθετα. Δινεται κινητρο να μη προτιμωνται οι στειρωσεις πιυ πρεπει να ειναι η πρωτη προτεραιοτητα με τοσα αδεσποτα.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 09:17 | ΜΑΝΩΛΗΣ Κ.

    Τα κυνηγετικά σκυλιά είναι σκυλιά εργασίας και θα έπρεπε το δείγμα DNA να είναι χωρίς παράβολο.Και να πληρώνεται μόνο ο κτηνίατρος που θα πάρει το δείγμα και θα το αποστείλει. Με όλο αυτό το μόνο που γίνεται είναι απλά μια μείωση στο παράβολο του δείγματος, το κόστος συνεχίζει να είναι υψηλό και όχι εναρμονισμένο με την υπόλοιπη Ευρώπη που τυγχάνει να είμαστε μέλη.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 09:25 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΑΣΤΑΝΗΣ

    Για την καλύτερη και πιο λειτουργική εφαρμογή του σχετικού νόμου, η οποία θα ωθήσει σε μεγάλο ποσοστό τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σχετικής διαδικασίας λήψης DNA, προτείνονται οι κάτωθι τροποποιήσεις:

    1. Το ύψους του ποσού του παραβόλου για λήψη DNA, να μειωθεί στο ποσό των 20€ (έναντι των 40€) για τα κυνηγετικά σκυλιά.

    2. Η αμοιβή του Κτηνιάτρου για τη λήψη και αποστολή DNA να καθοριστεί στο ύψος των 25€ (έναντι του αόριστου ποσού έως 50€)

    3. Για όλες τις γηγενείς ελληνικές φυλές σκύλων τόσο το ύψος του παραβόλου όσο και οι υπηρεσίες του Κτηνιάτρου ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΔΩΡΕΆΝ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 09:09 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Για την καλύτερη και πιο λειτουργική εφαρμογή του σχετικού νόμου, η οποία θα ωθήσει σε μεγάλο ποσοστό τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σχετικής διαδικασίας λήψης DNA, προτείνονται οι κάτωθι τροποποιήσεις:

    1. Το ύψους του ποσού του παραβόλου για λήψη DNA, να μειωθεί στο ποσό των 20€ (έναντι των 40€) για τα κυνηγετικά σκυλιά.

    2. Η αμοιβή του Κτηνιάτρου για τη λήψη και αποστολή DNA να καθοριστεί στο ύψος των 25€ (έναντι του αόριστου ποσού έως 50€)

    3. Για όλες τις γηγενείς ελληνικές φυλές σκύλων τόσο το ύψος του παραβόλου όσο και οι υπηρεσίες του Κτηνιάτρου ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΔΩΡΕΆΝ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 09:08 | Βικυ ΓΙΩΤΑ

    Όλα τα μέτρα θα έπρεπε να διευκολύνουν και να προωθούν την στείρωση.
    Και να ΜΗΝ εξαιρεθουν ουτε κυνηγοσκυλα, ουτε τσομπανοσκυλα….εχουν γεμισει οι ελληνικοι δρομοι απο τετοιες ράτσες.Εχουμε βαρεθει να μαζευουμε και να περιθαλπτουμε κυνηγοσκυλακια και τσομπανακια.
    Ελεος….κοιταξτε σοβαρα πρωτα να λύσουμε το πρόβλημα των αδεσποτων.
    Ειμαστε η ντροπη της Ευρωπης!!!!!
    Στόχος θα έπρεπε να είναι η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων και όχι η ικανοποίηση του εγωισμού κάποιων που πείσμωσαν για να περάσει το δικό τους.
    Μεγάλη απογοήτευση!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 09:41 | Ανδριανα Τσαγκα

    Είναι τεραστιο λάθος η μείωση του παραβόλου. Οδηγει με μαθηματική ακρίβεις στην αυξηση του πληθυσμου των αδεσποτων. Στοχος θα έπρεπε να ειναι η προώθηση της στείρωσης όχι η διευκόλυνση να παραμενουν ζωα αστείρωτα. Ζώα που θα δώσουν απογόνους και οι απογονοι άλλους απογόνους που χωρις τον κατάλληλο ελεγχτικό μηχανισμο ολα οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμου των αδεσποτων σκυλων

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 06:56 | Νίκος

    Θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις Ελληνικές φυλές. Γίνεται μεγάλος αγώνας για την αναβίωση τους και θα είναι κρίμα να χαθούν.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 01:06 | Αννα Μπιτσάνη

    Η μείωση του παραβόλου για την λήψη dna ως εναλλακτική της στείρωσης, είναι τραγικό λάθος. Τραγικό. Καταστροφικό!
    Όλα τα μέτρα θα έπρεπε να διευκολύνουν και να προωθούν την στείρωση. Εάν είναι ευκολότερο και οικονομικότερο να δώσεις dna, γιατί να στειρώσεις; Και ζώο που δεν είναι στειρωμένο θα αναπαραχθεί.
    Λυπάμαι πάρα πολύ.
    Στόχος θα έπρεπε να είναι η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων και όχι η ικανοποίηση του εγωισμού κάποιων που πείσμωσαν για να περάσει το δικό τους.
    Μεγάλη απογοήτευση!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 00:11 | Andriana

    Με τη μείωση του παραβόλου απαξιώνεται η στείρωση. Το παράβολο θα έπρεπε να είναι πιο ακριβό απο τη στείρωση. Το σκεπτικό της μείωσης είναι λάθος. Θα δούμε ραγδαία αύξηση των αδέσποτων ζώων.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 00:38 | Μεθόδιος

    Θα πρέπει τα κυνηγετικά σκυλιά εφόσον είναι καταγεγραμμένα και έχουν τσιπ,να εξαιρεθούν από το παράβολο όπως των κτηνοτρόφων, γιατί και αυτά είναι σκυλιά εργασίας, αλλιώς θα σας αφήσουν οι κυνηγοί να σάς φάνε τα αγριογούρουνα….

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 23:32 | Νίκος

    θα πρεπει να προβλεφθει παραγραφος που θα δεινεται δηγμα dna χωρις κοστος δωρεαν δηλαδη,στους κατοχους σκυλων που ειναι απο τις γηγενεις ρατσες και αποτελουν πολιτιστικη κληρονομια της ελλαδος .οπως πχ το κοκονι ,ο ελληνικος ιχνηλατης,ο κρητικος ιχνηλατης ,η αλοπεκιδα ,ο ελληνικος ποιμενικος και καποιες υποομαδες αυτων
    επισης οι κυνηγετικοι σκυλοι θα πρεπει να θεωρουνται σκυλοι εργασιας και συνεπως πρεπει σωματικα να μενουν ακαιρεοι .
    και τελος να προβλευθει η μη στειρωση ολλων των ηλικιομενων σκυλων διοτι υπαρχει μεγαλος κινδυνος να αποβιωσουν κατα την επεμβαση

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 23:27 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Οι κυνηγετικοί σκύλοι σαν σκύλοι εργασίας θα πρέπει να εξαιρεθούν από την αποστολή DNΑ.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 22:22 | Γιώργος

    Οι ελληνικές φυλές πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να αναπαραχθούν ελεύθερα αλλιώς θα εξαφανιστούν, τόσα χρόνια κάνουμε προσπάθειες να τις κρατήσουμε στην ζωή
    Βοηθήστε τις Ελληνικές φυλές με κάθε τρόπο είναι η κληρονομιά μας

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 21:56 | Νίκος Κουρουπης

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της εξαίρεσης όλων των ελληνικών φυλών από από την καταβολή του παράβολου όπως με τα τσοπανόσκυλα διότι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας εδώ και αιώνες. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε κίνητρο για διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού τους μειώνοντας κατά πολύ την πιθανή εξαφάνιση τους. Επίσης θεωρώ πως πρέπει να γίνει διευκρίνιση το πώς και πλοία σκυλιά θεωρούμε κυνηγετικά και το πώς θα αποδεικνύεται αυτό.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 20:59 | ΒΡΕΤΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Όσον αφορά το ύψους του ποσού για λήψη DNA το ποσό των 40€ προφανώς και είναι σε λογικά πλαίσια σε σχέση με το προηγουμενο ποσό, αλλά προτείνεται όπως η αμοιβή του κτηνίατρου να καθοριστεί ενιαία για όλους το ανώτερο στα 20 ευρώ, καθόσον πρόκειται για συγκεκριμενη ιατρική πράξη που δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και θεραπείες. Η αποστολή του δείγματος προτείνεται να γίνεται ατελώς ή με τρόπο που επιδοτείται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με σκοπό να δοθεί το μέγιστο κίνητρο προς όλους τους κυνηγούς που επί το πλείστον διαθέτουν πάνω από ένα σκυλί να σπεύσουν άμεσα και να δώσουν δείγμα DNA ή να προβούν σε στείρωση αναλόγως της επιθυμίας τους.
    Συναφως προτείνεται η επανεξέταση λήψης DNA και ηλεκτρονική σήμανση και των ποιμενικών σκύλων διότι αποτελούν σημαντικό πλυθησμο και η εξαίρεση τους από τα παραπάνω μέτρα προκαλεί μη έλεγχο του αριθμού των ζώων μη καταγραφή τους με ότι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων)

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 19:07 | Γεωργιος Ρηνωτας

    Είναι πολύ σημαντικό,να ξανα ελεγχθεί η εξαίρεση των ελληνικών φυλών απο το παραβολο ,γιατι αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας,θα πρέπει να είναι δωρεάν η εκτροφή όλων των ελληνικών φυλών για να μπορούν να συνεχίζουν να υπάρχουν.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 19:18 | Πανταζής Αναστάσιος

    Οι ελληνικές φυλές σκύλων αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Παρακαλώ όπως εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης της παραγράφου 2 ως εξής: Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) και οι ιδιοκτήτες ελληνικών φυλών, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 18:07 | George

    Τα σκυλιά που είδη έχουν γενετική ταυτότητα από εργαστήρια του εξωτερικού για πιο λογο να ξαναδώσουν δείγμα με το ότι αυτό συνεπάγεται ?

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 18:29 | Μιχάλης

    Καλό θα ήταν να στοιχίζει η λήψη DNA μέχρι 30€ και στο σύνολο (κτηνίατρος & έξοδα αποστολής) να μην ξεπερνά τα 50€. Τέλος, θα πρότεινα να γίνει υποχρεωτικό το microchip για ΟΛΟΥΣ τους κατόχους τετράποδων (ζώα συντροφιάς) ώστε να λιγοστέψουν τα αδέσποτα.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 18:14 | Ηλίας

    Οι ελληνικές φυλές σκύλων αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Παρακαλώ όπως εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης της παραγράφου 2 ως εξής: Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) και οι ιδιοκτήτες ελληνικών φυλών, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 18:33 | Ανετακης Νίκος

    Εξαίρεση των σκύλων που ανήκουν στις Ελληνικές φυλές από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 18:33 | Βάλβη Αργυρώ

    Είναι τραγικό οτι η νέα αυτη τροποποίηση διαχωρίζει τους σκύλους σε κυνηγετικούς,ποιμενικούς και μή.Θα έπρεπε να εξαιρούνται οι Ελληνικές φυλές και για τους υπόλοιπους θα έπρεπε να υπάρχει ενα παράβολο.Επίσης οι ερασιτέχνες εκτροφείς εδώ και χρόνια κάνουμε στα σκυλιά μας DNA profile απο πιστοποιημένα(ISAG) εργαστήρια του εξωτερικού όπου θα έπρεπε να αναγνωριστούν.Όλο αυτό είναι απλά στάχτη στα μάτια των κυνηγών για ψηφοθηρία και όχι λύση στα κενά και τα κακώς κείμενα του νόμου.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2024, 09:11 | Vasily Psarommatis

    Bravo