Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:03 | Nikos Rep

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων. Ναι στην στειρωση των αδεσποτων.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:09 | Γιώργος

    Όχι δεν συμφωνώ

  • 15 Μαΐου 2021, 20:11 | Ιωάννης

    Διαφωνώ κάθετα για την υποχρεωτική στείρωση του κατοικιδίου μου,(είναι μέλος της οικογενείας). Κάθε υπεύθυνος που έχει στην οικογένεια του κατοικίδιο είναι σε θέση να το ελέγχει και να μη ζευγαρώνει αχρείαστα.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:04 | Βασίλης Χειλας

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:36 | Σπύρος Σωτηρόπουλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων είναι καθαρά ακρωτηριασμός τ ζώου και πάνω απ’ όλα αντισυνταγματική…

  • 15 Μαΐου 2021, 20:21 | Πάρης Κ.

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων

  • 15 Μαΐου 2021, 20:17 | Ιωάννης

    Διαφωνώ κάθετα για την υποχρεωτική στείρωση των κατοικιδίων μου,(είναι μέλος της οικογενείας). Κάθε υπεύθυνος που έχει στην οικογένεια του κατοικίδιο είναι σε θέση να το ελέγχει και να μη ζευγαρώνει αχρείαστα.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:06 | ΖΓΙΑΛΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Τουσ φιλους μας δεν τους ακρωτιριαζουμε.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:43 | Κυριακου γιωργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων

  • 15 Μαΐου 2021, 20:14 | Κυριακου Κωσταντινος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων

  • 15 Μαΐου 2021, 20:13 | Βασίλης

    Όχι δεν συμφωνω

  • 15 Μαΐου 2021, 20:51 | Δημητρακουδης Παναγιώτης

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα δεσπεζομενα

  • 15 Μαΐου 2021, 20:20 | Νίκος

    Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι ανεπίτρεπτη και εχθρική ως προς τα κατοικίδια.Η Στέρηση της δυνατότητας γονιμοποίησης των σκύλων,είναι ενάντια στην φύση τους και επιστημονικά τεκμηριωμένη από κτηνιάτρους(πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο),δηλαδή από τους καθ’όλα αρμόδιους να εκφέρουν γνώμη και άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.Η θέση του Πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου είναι:πως η υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς δεν πρέπει να εφαρμοστεί επ ουδενί,καθώς δεν υπάρχει κανένας επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος που πρέπει να γίνει αυτό και είναι ενάντια στην υγιή διαβίωση των κατοικιδίων.Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη διαβούλευση κρύβει δυστυχώς σκοπιμότητες και ‘ψιλά γράμματα’ που δεν στέκουν επιστημονικά.Επιπλέον σύμφωνοι σύσσωμοι ως κτηνίατροι,απαιτούν όπως ειναι ορθό να γίνει (την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης)!

    Επίσης χρηματοδοτήσεις Δήμων με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη κτηνιάτρων. Όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:08 | Ελευθέριος Κ

    Η ανικανότητα και αδυναμία εφαρμογής του νόμου περί ζώων που υπάρχει
    ( τσιπάκι , εμβόλια , φροντίδα ) απο τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες δεν διαθέτουν ουτε σκάνερ για τσιπάκι θα την πληρώσουν τα ζώα λες είναι άψυχα όντα που μπορούμε ετσι να αφαιρούμε διάφορα όργανα .
    Οχι στην στείρωση των ζώων .
    Οχι σε ένα τόσο σκληρό μέτρο , οχι στον ευνουχισμό υγειών ζώων .

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΩΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΜΗΤΡΩΑ ετσι ώστε να υπάρχει βάση πληροφοριών

  • 15 Μαΐου 2021, 20:01 | ΝΙΚΟΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων θεωρώότι είναι μέτρο απαράδεκτο!Ειδικά για τα σκυλιά που χρησιμοποίούνται στο κυνήγι, γιατί επιδρά εντελώς αρνητικά στην συμπεριφορά και στον τρόπο εργασίας τους. Επίσης κανείς υπεύθυνος κυνηγός δεν επιδιώκει τα θυληκά του σκυλιά να ζευγαρώνουν και οι περισσότεροι λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή του. Έλεγχος ΠΡΕΠΕΙ να ασκείται σε ανεύθυνους ιδιοκτήτες και όχι να την πληρώσουν όλα τα ζώα. Επίσης πιστεύω ότι όλοι είναι σύμφωνοι στον καλύτερο έλεγχο των αδέσποτων με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:29 | Dianne Aldan

    I still do not understand why these people are so against neutering. It is the ONLY way to control the over population of unwanted dogs and cats everywhere in the world. People, get with the program and neuter all dogs and cats, be they owned or strays. IT IS THE ONLY WAY TO END ANOTHER GREEK TRAGEDY – THIS IS TODAY’S GREEK TRAGEDY! IT NEEDS TO BE DEALT WITH!

  • 15 Μαΐου 2021, 20:31 | Φωτεινή Λ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ! Είναι αντισυνταγματικό και βιοηθικά ανεπίτρεπτη! Στηρίζω τη θέση του ΚΟΕ για την εξαίρεση των καθαρόαιμων (με PEDIGREE) σκύλων και των Ελληνικών φυλών

  • 15 Μαΐου 2021, 20:44 | Βυρων

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:19 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!!ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ(ΣΤΕΙΡΩΣΗ) ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

  • 15 Μαΐου 2021, 20:13 | Σπυρος

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:18 | Σκουρας Βασιλειος

    Οχι στην στειρωση των δεσποζομενων ζωων…

  • 15 Μαΐου 2021, 20:13 | Κουκάς Στέφανος

    Από την στιγμή που ο Πανελλήνιος κτηνιατρικος σύλλογος, καθώς και άλλοι επιστημονικοί φορείς εξέφρασαν την άποψη τους ότι δεν συμφωνούν με την υποχρεωτική στείρωση, ποιός νοήμων άνθρωπος θα λάβει υπόψη του γνώμες άσχετων αμόρφωτων και τυχαρπαστων. Όταν εκφράζουν την άποψη τους οι επιστήμονες εσείς θα ακούσετε τον κάθε άσχετο και την κάθε άσχετη; Όχι στη υποχρεωτική στείρωση.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:26 | Λιαγκος φωτης

    Ο Θεός, έφτιαξε τα ζώα, έτσι όπως τα ξέρουμε, ως σήμερα!!
    Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, αν θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί,
    Να βάλουμε χέρι πανω τους!
    Δεν πρεπει να κάνουμε στα ζώα, αυτά που δεν θα κάναμε και σε ενας τους ίδιους!
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στήρωση και ναι στην υπευθυνότητα μας, απέναντι σε αυτά!!!

  • Παράγραφος 1

    
Η υποχρεωτική ¨δια νόμου¨ στείρωση σε όλα τα δεσποζώμενα ζώα συντροφιάς, αποτελεί απαράδεκτη προσέγγιση, εντελώς αντιεπιστημονική, που παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία και ηθική και φυσικά παραβιάζει και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ζώων γενικότερα.
    Η στείρωση των ζώων συντροφιάς πρέπει να ενθαρρύνεται ή και να επιδοτείται, αλλά ΟΧΙ να επιβάλλεται δια νόμου.
    Πηγαίνοντας στο άλλο άκρο γνωρίζουμε όλοι μας ευρωπαϊκές χώρες, όπου δια νόμου απαγορεύεται η στείρωση (με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχει προφανής κτηνιατρική ένδειξη).

  • 15 Μαΐου 2021, 20:45 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    • Όχι στη στείρωση διότι είναι κακοποίηση πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς.
    • Όχι στη στείρωση διότι η αφαίρεση υγειών οργάνων είναι ακρωτηριασμός.
    • Όχι στη στείρωση διότι το κατοικίδιο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται και μάλιστα προληπτικά, με τον πιο βάναυσο τρόπο.
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι πράξη αντίθετη με την 5η ελευθερία των ζώων.
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος της Ελλάδος (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία).
    • Όχι στη στείρωση διότι ακυρώνονται, απεμπολούνται, προσβάλλονται και θίγονται τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5, που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.,
    • Όχι στη στείρωση διότι προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο.
    • Όχι στη στείρωση των ζώων, διότι σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία βλάπτει την υγεία, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    • Όχι στη στείρωση διότι στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που περιλαμβάνει τις ελληνικές αυτόχθονες φυλές ζώων και σκύλων οι οποίες αποτελούν τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου μας και της Ευρώπης και είναι προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
    • Όχι στη στείρωση διότι η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη.
    • Όχι στη στείρωση διότι επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν ζώα και πιο συγκεκριμένα σκύλοι , η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    • Όχι στη στείρωση διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση ε τις επιταγές των άρθρων 5, 17, 24 και 4 του Συντάγματος της Ελλάδος.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:06 | Καλογερας Αντωνης

    Δεν Συμφωνώ με την στείρωση των Δεσποζομενων ζώων,όχι στον υποχρεωτικό ευνουχισμο στα μέλι της οικογένειας μας.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:25 | Σπυρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 20:19 | ΔΙΟΝΎΣΙΟΣ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΟΣ

    15 Μαΐου 2021, 13:37 | NickΜόνιμος ΣύνδεσμοςΟχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων

  • 15 Μαΐου 2021, 20:44 | Παναγιωτης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ!!! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ!!!!! ΟΧΙ

  • 15 Μαΐου 2021, 20:04 | Αντώνης Μ

    Διαφωνώ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.. απαράδεκτο

  • 15 Μαΐου 2021, 20:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΟΣΣΟΣ

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκυλων

  • 15 Μαΐου 2021, 20:06 | ΔΙΟΝΎΣΙΟΣ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΟΣ

    Όχι στην στείρωση των δεσποζωμενων σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 20:48 | Ζγιαλτος Αθανάσιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων..τους φίλους μας ΔΕΝ τούς ακρωτηριαζουμε ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:23 | Γεώργιος Κατσαρίμας

    Ντροπή η υποχρεωτική στειρωση των Δεσποζόμενων Ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:18 | Γιώργος Κωστόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:47 | Δήμος Κατσαρίκας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των Δεσποζόμενων Ζώων.
    Ναι στην στείρωση των αδέσποτων.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:50 | Δακουρος Διονύσιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 19:43 | Γιάννης Παναγοπουλος

    Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκληρών μας λέμε Όχι σε αυτό το άθλιο νομοσχέδιο που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Δεν θα επιτρέψουμε Ποτέ να στειρώσουμε τα σκυλιά μας

  • 15 Μαΐου 2021, 19:09 | Δημητρης

    Οχι στην στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων Ναι να στειρωθουν τα αδεσποτα ζωα
    για να μην γινονται ασκοπες γεννες και αυξανονται
    Το στειρωμενο ζωο αρσενικο η θυληκο βγαζει μετα προβληματα υγειας
    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!

  • 15 Μαΐου 2021, 19:19 | Νικολαος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση στα σκυλιά μας.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:53 | Σπυρος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων διότι είναι επιστημονικά απαράδεκτο και αντιδεολογικο .

  • 15 Μαΐου 2021, 19:45 | ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Όχι στην υποχρέωση οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά ανεπίτρεπτη δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπευθύνων ιδιοκτητών τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:59 | Αλεξανδρος Δ.

    ΝΑΙ στην υποχρεωτικη στειρωση.
    Θα μειωθει ο αριθμος των αδεσποτων και θα ενισχυθει η μακροζωια του ζωου.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:22 | Γιαννης

    Όχι στη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων
    Ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:14 | Βασω

    Όχι στην στειρωση των δεσποζομενων ζώων…

  • 15 Μαΐου 2021, 19:03 | Παπαϊωάννου χρηστος

    Όχι στην στείρωση δεσποζομενων ζώων…

  • 15 Μαΐου 2021, 19:16 | Κώστας Λιάσκας

    Όχι δεν συμφωνώ με την στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 19:41 | Ελευθέριος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων, ναι στην υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων!

  • 15 Μαΐου 2021, 19:12 | Σπυρος Καρυπιδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων , ναι στην υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων !!

  • 15 Μαΐου 2021, 19:00 | Γιώργος ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΣ

    Όχι στην στείρωση των ζώων