Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:37 | Κωνσταντίνος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 12:18 | Νίκος Σαρρης

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση για τα υγιή δεσποζομενα ζώα!!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:02 | ΣΕΡΓΙΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    Δεν ειναι δυνατον να σκεφτηκε ανθρωπινος νους αυτο το νομοσχεδιο αφανισμου των ζωων ..Ντροπη

  • 16 Μαΐου 2021, 12:19 | Φώτιος Ελευθερακης

    Όχι στην στειρωση των δεσποζομενων

  • 16 Μαΐου 2021, 11:25 | ΑΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ..ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:49 | Δημητριος Νικολης

    ΟΧΙ στην στείρωση των δεσποζόμενων κατοικιδίων, είναι πραξη βλαπτική για την υγεία των ζώων και βίαια παρεμβατικη. Πραγματικα δεν μπορώ να καταλάβω πως σε ένα νομοσχέδιο που σκοπό έχει την ευζωία των καυοικιδίων, περιλαμβάνεται μια τόσο βάρβαρη διάταξη. Είναι καταπάτηση των ελευθεριών των ιδιοκτητών και των ζώων!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:42 | Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5

    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.
    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ

    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ- Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού : Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:39 | Βιτζιλαιος μιχαλης

    Οχι στη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

  • 16 Μαΐου 2021, 11:29 | Δημήτρης π

    Όχι στην υποχρεωτική στρώση.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:08 | Στεφανος κρητικος

    Οχι στη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

  • 16 Μαΐου 2021, 11:01 | Ηρακλής Καπελλος

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Είναι ανηθικος ακρωτηριασμός

  • 16 Μαΐου 2021, 11:32 | Γιώργος σαρρης

    Οχι στη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

  • 16 Μαΐου 2021, 11:05 | Χρήστος Νικας

    Απαράδεκτο!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:58 | Παναγιωτης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των ζωων . Εσεις ολοι στη βουλη που θελετε να ψηφισετε αυτο το νομοσχεδιο, τους ιδιοκτητες των σκυλιων τους ρωτησατε ???? Ας επιλεγει ο καθενας απο μας το αν θα κανει στειρωση στο ζωο του κατοπιν συμβουλη κτηνιατρου. Σε λιγο θα ψηφισετε και τη στειρωση των ανθρωπων και το τσιπαρισμα μας χωρις να ρωτησετε κανεναν . Αποφασιζουμε και διαταζουμε σ αυτη τη Χωρα???? Εχουμε χουντα ?????????? Αποφασιζετε για εμας χωρις εμας νομοσχεδια καταστροφης συνεχως .

  • 16 Μαΐου 2021, 11:09 | Βασιλης Χρηστινου

    οχι στην στειρωση των δεσποζομενων ναι για τα αδεσποτα

  • 16 Μαΐου 2021, 11:58 | Σοφία Λεοντιάδου

    Αρθρο 5

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
     
    Πιστεύουμε πως 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή  των ιδιοκτητών . Αντίστοιχα και για τα πρόστιμα.
    Λέμε ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να αδειάσουν οι δρόμοι της χώρας μας .
     
     
    ΤΑΡΑΤΣΕΣ
     
    Το νομοσχέδιο «πατάει» πάνω στις 5 ελευθερίες  των ζώων και κάνει λόγο για την ευζωία. Πως μπορεί να επιτρέπετε τη διαμονή των ζώων σε ταράτσα;
    Πουθενά μα πουθενά στην Ευρώπη ΔΕΝ υπάρχουν ζώα που να διαμένουν σε Ταράτσες.
    Η ταράτσα σημαίνει παραμέληση, ζωή χωρίς ανθρώπινη παρουσία πέραν του ταΐσματος του νερού και της καθαριότητας. Ούτε βόλτες φυσικά. Οι πιο συχνές καταγγελίες που λαμβάνουμε για παραμελημένα ζώα αφορούν Ταράτσες & Μπαλκόνια.
     
    Να απαγορευτεί η μόνιμη διαβίωση σκύλων σε ταράτσες ,αλλά και η προσωρινή γιατί μετά θα έχουμε το γνωστό τραγελαφικό γεγονός που λαμβάνει χώρα όλα αυτά τα χρόνια , όπου ιδιοκτήτες των ζώων  απαντούσαν : «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», «δεν τον έχω μόνιμα δεμένο». » 
    Η κατάληξη τέτοιων καταγγελιών στα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθωώνουν τους παραβάτες αφού η παράβαση δεν μπορεί να  αποδειχτεί.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ
     
    ΟΧΙ , στη φράση  «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» αλλά στη φράση  ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά  .

    Διαφορετικά οδηγούμε πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του  ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ  .
    Δεν νοείται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να αφορά σκύλους δεμένους και σε ταράτσες.

     
     
    ΠΑΡ 3 στ  ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
    Ετσι όπως διατυπώνεται, είναι σαν όλες οι κατοικίες , είτε είναι διαμερίσματα  πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες , να έχουν αυλή .
    Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή.
    Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να  αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα , εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.
     
    Πρόταση μας να διατυπωθεί όπως:
     
    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα  να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το μέγεθος , το είδος και τις ανάγκες του ζωου.
    Να προβλεφθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ , αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.
     
    γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων ή  σε μη πυκνοκατοικημένες  περιοχές
     
    (ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
     
    Χρειάζεται καλύτερη σύνταξη στην περιγραφή του καταλύματος.
    Είναι σαν να γράφει πως το κατάλυμα δεν πρέπει  να εμποδίζει τις φυσικές του κινήσεις και τη δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
     
    παρ. Ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
     
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ :
    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικιδίου να έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας , να είναι υποχρεωμένος όμως, να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στο δήμο και στην πλατφόρμα.
     
    Η έννοια της παρ. ζ είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικιδίου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα από τον ιδιοκτήτη να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο .
     
     
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
     
    Το δέσιμο του σκύλου μόνιμο ή μη, αρχικά δεν αποδεικνύεται.
    Άπειρες καταγγελίες έχουν γίνει από φιλοζωικά σωματεία, ευαισθητοποιημένους δημότες και ποτέ δεν καταδικάστηκε κανένας από όσους υποβάλουν τον σκύλο τους σε αυτή την παθητική κακοποίηση.
    Το δέσιμο εντός της κατοικίας, εργασίας, αυλής, οικοπέδου, χωραφιού κλπ πρέπει να απαγορευτεί ΕΝΤΕΛΩΣ.
    Η πείρα μας είναι πικρή μέχρι σήμερα.
    Ένα νομοσχέδιο που θέλει να κάνει την διαφορά και να εναρμονίσει την χώρα μας με ευρωπαϊκά πρότυπα δεν μπορεί να επιτρέπει τέτοια «παραθυράκια».
     
    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ:
    Στη περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι καθίσταται υποχρεωτική η σήμαση και καταγραφή του όπως με τους σκύλους και τις γάτες .
     
     Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, ζώα που δεν γνωρίζουν από αδέσποτη ζωή, είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα και η εγκατάλειψη τους σημαίνει βέβαιο θάνατο και με δεδομένο ότι στην Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουμε γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια είναι γεγονός που το νέο νομοσχέδιο πρέπει να περιλάβει.

    Λεοντιάδου Σοφία

  • 16 Μαΐου 2021, 11:26 | Μάριος Κονταρατος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων μας!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:05 | Καραμολεγκος

    Όχι στην στείρωση είναι έγκλημα.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:39 | haris

    oxi

  • 16 Μαΐου 2021, 11:51 | Παυλίνα Βλάχου

    Οχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσπεζομενων ζώων,είναι αντισυνταγματικη,επιστημονικά ανεπίτρεπτο,αντίθετη με το σεβασμό και την ευζωία και τα διεθνή δικαιώματα των ζώων!!η στείρωση γίνεται καθαρά και μόνο για ιατρικους λόγους!!στείρωση μόνο στα αδέσποτα και όχι στους καθαρόαιμος σκύλους με pedigree!!!ναι στην καθαρόαιμη εκτρωφη !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:24 | Μαρία Ξυλούρη

    Αρθρο 2 παργ3
    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:46 | Χρήστος Α.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων τοκετών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.
    Απαγορεύεται η τομή της ουράς, ακόμα και για τις φυλές εργασίας που σε όλες τις χώρες επιβάλλεται για την αποφυγή τραυματισμών και επιβάλλεται ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων. Απαράδεκτο!
    Γιατί μόνο οι κυνηγοί θα πρέπει να έχουν σε κάθε μετακίνηση το διαβατήριο του σκύλου μαζί τους.
    Για τους κυνηγούς προβλέπεται αφαίρεση θήρας στο άρθρο 7, για τους υπόλοιπους πολίτες τι προβλέπεται? Τι θα αφαιρείται για τις ίδιες παραβάσεις? Πού είναι η ισονομία και η αναλογικότητα παράβασης – ποινής?

  • 16 Μαΐου 2021, 11:03 | Μαρία Ξυλούρη

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:55 | Apostolis pallas

    Οχι στην στειρωση δεσποζομενων σκυλων, τα σκυλια μας ειναι παιδια μας. Με την στειρωση αλλοιωνονται ολα τα κυνηγετικα χαρησματα, τα ζωα παιρνουν κιλα, αλλαζει ολη τους η συμπεριφορα. Η στειρωση να ειναι εφικτη μονο για λογους υγειας π.χ. καρκινος της μητρας

  • 16 Μαΐου 2021, 11:29 | Παναγιώτης Καλαβρός

    Απαράδεκτη και απάνθρωπη η υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων-φιλων μας!!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:00 | Kostas

    Στειρώνετε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φύγει αυτή η ΤΡΑΓΩΔΙΑ

  • 16 Μαΐου 2021, 11:39 | Μακρης Κωστας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:12 | ΣΑΡΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:20 | Τόλιας Καραγεώργος

    Απαράδεκτη η πρόβλεψη για την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:11 | Παναγιώτης Ιωάννου

    Οχι στην καθολική υποχρεωτική στείρωση.Οχι σε συνταγές»πονάει νύχι κόβει δάκτυλο»!Ας μην κάνουμε στα αγαπημένα μας τετράποδα κάτι μπου κανείς δεν θα
    έκανε σε αγαπημένο του πρόσωπο!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:16 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΙΟΣ

    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.

    Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!

    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.

    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

  • 16 Μαΐου 2021, 10:00 | Φωτεινή Χατζησυμεωνιδου

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:19 | Δημήτρης Λαγωνικακος

    Απαράδεκτο το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να ελεγχθεί καλύτερα πρίν ψηφιστεί δεν μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει λογική σε όλο αυτό πού πάει να εφαρμοστεί

  • 16 Μαΐου 2021, 10:45 | Αλέκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωσης των δεσποζωμενων ζωων. Ναι στην στείρωσης των αδέσποτων

  • 16 Μαΐου 2021, 10:49 | Ελενα

    ΝΑΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στειρωση.Η Ελλάδα έχει καταντήσει περίγελος της Ευρώπης.Έρχονται οι τουρίστες τα καλοκαίρια και περιθάλπτουν βασανισμένες ψυχές.Οι Έλληνες ενδιαφέρονται μόνο για το συμφέρον τους.Να μην χρειαστεί να αγοράσουν κουτάβι,αλλα να βάλουν τον σκύλο τους να ζευγαρώσει και να κρατήσουν ενα δυο κουτάβια.Τα υπολοιπα,σακουλίτσα και σκουπίδια ή πεταμα έξω από το χωριό.Ας μην αναφερθώ στους κυνηγούς και στους κτηνοτροφους,που εχουν γεμισει την υπαιθρο με παρατημενα και βασανισμενα κυνηγοσκυλα και τσοπανοσκυλα,που αναπαραγονται συνεχως.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:45 | Ελενη

    Τασσομαι υπερ ΟΛΩΝ των θεσεων κ των ενστασεων της ΠΦΠΟ για το συγκεκριμενο νομοσχεδιο.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:29 | Φίλιππος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζομενων σκύλων
    Όχι στην στείρωση καθαρόαιμων φυλών

  • 16 Μαΐου 2021, 10:49 | ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ ΜΑΡΙΝΑ

    Αναφορικά με τη στείρωση, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορεί να έχουμε ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη νεογέννητων και υπερπληθυσμό πεινασμένων και άρρωστων ζώων. Βέβαια το στειρωμένο ζώο δεν πρέπει να εγκαταλείπεται μετά την στείρωση, γιατί αλλάζει η συμπεριφορά του και δεν μπορεί να αμυνθεί όπως το αστείρωτο.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:48 | Αλέκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:32 | Ελενη

    Ολοι που ασχολουμαστε ,λιγοτερο ή περισσοτερο,με τα αδεσποτα ζωα ξερουμε με πικρο κ ψυχοφθορο τροπο πως η ΜΟΝΗ λυση για μια καλυτερη ζωη τους ειναι η στειρωση τους,αλλα κ των δεσποζομενων που σε πολυ μεγαλο ποσοστο συμβαλλουν με την ανευθυνοτητα κ την αδιαφορια των ιδιοκτητων τους στην ανεξελεγκτη αυξηση του πληθυσμου αδεσποτων. Παντου βρεχει κουταβια παρατημενα,που δεν φυτρωσαν!Υποχρεωτικη στειρωση ΟΛΩΝ.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:54 | ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Στείρωση υποχρεωτική στα ζώα?
    Να τα κακοποιήσουμε εμείς που παρουσιαζόμαστε σαν σωτήρες και προστάτες τους? Πραγματικά ήθελα να ήξερα που προσπαθείτε να οδηγήσετε την κατάσταση.

    Τρέμω στην ιδέα πως ίσως κάποια στιγμή θελήσει κάποια κυβέρνηση να σταματήσει την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού…θα μας ευνουχίσετε?
    ΟΧΙ βέβαια …και σαν σκέψη είναι ντροπή.
    Δεν ανήκω στην ομάδα των Φιλόζωων ανήκω όμως σε αυτούς που αγαπάνε και σέβονται τα ζώα.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:17 | Σταυρος μερτσιωτης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζωμενων σκυλων!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:00 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Π.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:34 | ΜΑΡΙΑ Γ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:54 | ΣΠ.Π.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:40 | ΣΟΦΙΑ Π.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:21 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΤΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 10:17 | ΝΙΚΟΣ ΒΑΚΙΔΗΣ

    Οχι στην παράγραφο 7 περι αφαίρεσης αδείας κυνηγού…Είναι άσχετη η άδεια κυνηγίου με την σήμανση των ζώων…Επίσης αποτελεί ρατσιστική πρόβλεψη κατα των κυνηγών μιας και δεν προβλέπονται ανάλογες ποινές σε άλλους κατόχους παραβάτες(δλδ να αφαιρείται η άδεια οδήγησης σε όποιον μεταφέρει σκύλο χωρίς σήμανση, η άδεια εκτροφής στον τσομπάνη που δεν έχει σήμανση σε κάποιο απο τα τσομπανόσκυλα ή διάφορες άλλες περιπτώσεις που οδηγούν σε τραγελαφικά αποτελέσματα)…

  • 16 Μαΐου 2021, 10:39 | ΛΙΒΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η ιδέα για την στείρωση είναι άκρως ψυχικά άρρωστη! Πέρα από αυτό είναι μακριά από την δημοκρατία κ τις ευρωπαϊκές ιδέες γιαυτο κ δεν υπάρχει σε καμία χώρα τις Ευρώπης ! Αν τώρα η Ευρώπη τα πάει καλά στο θέμα των αδέσποτων κ εμείς όχι σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος διαχείρησης μακριά από ακραίες πρακτικές κ ιδέες όπως αυτή του ακρωτηριασμού του ζώου ! Δεν είναι τυχαίο που κ ο κτηνιατρικός σύλλογος είναι κατά αυτής της ιδέας ! Αποσύρτε το έκτρωμα αυτό άμεσα !

  • 16 Μαΐου 2021, 10:27 | Takis

    Ολοι οι φορεις που ασχολουνται με τα ζωα καθως και οι περισσοτεροι πολιτες που κατεχουν ζωα ειναι εναντιον της υποχρεωτικης στειρωσης.Οι αρμοδιοι επιστημονες (κτηνιατροι) εχουν ταχθει εναντιον της υποχρεωτικης στειρωσης,ακομα και φιλοζωικα σωματεια εχουν ταχθει εναντιον της υποχρεωτικης στειρωσης,ο ΚΟΕ που ασχολειται με καθαροαιμες φυλες ειναι κατα,ακομα και πολλοι δημοι ειναι εναντιον.Μονο η ΠΦΠΟ ειναι υπερ και καποια παρανομα κυνοστασια.Αν περασει αυτο το αρθρο θα ειναι ξεκαθαρο οτι δεν ακουτε το λαο αλλα καποιες προσωπικες ιδεολογιες και οικονομικα συμφεροντα των λιγων.Αυτο δεν λεγεται δημοκρατια.ΟΧΙ στην υποχρεωτικη στειρωση.Αυστηρο ελεγχο και κανονες υελουμε,οχι τιμωρια για τα ζωα και τους πολιτες που τα εχουν σαν οικογενεια τους!Το κρατος οφειλει να προστατευσει τους υπευθυνους πολιτες απο τους ανευθυνους,το κρατος οφειλει να προστατευσει τα ζωα,οχι να τα ευνουχισει.