Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:15 | Dimitris

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς

  • 16 Μαΐου 2021, 13:14 | Σάκης Ξηρουχάκης

    ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ:
    1.Το θηλυκό κατοικίδιο ζώο σας θα ζήσει μια μακρύτερη, υγιέστερη ζωή.
    Η στείρωση βοηθάει στην πρόληψη λοιμώξεων της μήτρας και του καρκίνου του μαστού, η οποία είναι θανατηφόρα σε περίπου 50 τοις εκατό των σκύλων και το 90 τοις εκατό των γατών. Η στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας πριν από τον πρώτο οίστρο προσφέρει την καλύτερη προστασία από τις ασθένειες αυτές.

    2. Η στείρωση προσφέρει σημαντικά οφέλη υγείας για τα αρσενικά κατοικίδια σας.Αποτρέπει τον καρκίνο των όρχεων, αν γίνει πριν την ηλικία των έξι μηνών.

    3.Τα στειρωμένα κατοικίδια έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά.
    Οι στειρωμένες γάτες και σκύλοι θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ανθρώπινη οικογένεια τους.

    4. Η στείρωση δεν θα κάνει το κατοικίδιο σας παχύ!!
    Μην χρησιμοποιείτε αυτή την παλιά δικαιολογία! Το κατοικίδιο ζώο σας θα παραμείνει στα σωστά κιλά όσο του παρέχετε την άσκηση που χρειάζεται και την παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής.

    5.Είναι ιδιαίτερα οικονομικό.
    Το κόστος της στείρωσης του κατοικίδιου ζώου σας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της κατοχής και της φροντίδας μιας γέννας.
    6.Η στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας είναι καλή για όλη την κοινωνία. Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα σε πολλά μέρη της χώρας. Μπορούν να προκαλέσουν τροχαία ατυχήματα, να τρομάξουν τα παιδιά στο πάρκο. Αλλά και για τα ίδια τα ζώα η ζωή στους δρόμους είναι μακράν από ιδανική. Με τη στείρωση δίνετε μια δυνατή γροθιά στη μείωση του αριθμού των ζώων που ζουν στους δρόμους.

    6.Η στείρωση βοηθά να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων.Κάθε χρόνο, σε εκατομμύρια γάτες και σκύλους όλων των ηλικιών και φυλών γίνεται ευθανασία ή υποφέρουν ως αδέσποτα. Οι υψηλοί αριθμοί είναι το αποτέλεσμα απρόβλεπτων γεννήσεων που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με στειρώσεις.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:17 | Σταύρος Ιωάννου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

  • 16 Μαΐου 2021, 13:55 | κατερινα

    Δεν συμφωνω με την υποχρεωτικη στειρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 13:35 | Πάνος Βηχος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση τον τετραποδες μελών της οικογένειάς μας. Κι επιτέλους καλέστε αρμόδιους ανθρώπους? Ε γνώσεις να σας βοηθήσουν όπως ο ΚΟΕ ΚΙ ο συλλογος κτηνιάτρων. Έλεος πια με όλους τους ασχετόυς δήθεν ζωοφηλους που το μόνο που τους νοιάζει είναι η κερδοσκοπία.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:23 | Σπύρος Τέλογλου

    Ναι στη στείρωση των ζώων συντροφιάς!
    Μακάρι οι ιδιοκτήτες ζώων στη χώρα μας να ήταν αρκετά συνειδητοποιημένοι ώστε να επέλεγαν να τα στειρώσουν με δική τους πρωτοβουλία και να μη χρειαζόταν ένας νόμος που να το επιβάλλει!

  • 16 Μαΐου 2021, 13:14 | georgia

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:47 | Πέτρος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων κατοικιδιων

  • 16 Μαΐου 2021, 13:35 | Κυριάκος Λαμπρόπουλος

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση τόσο για λόγους υγείας των ζώων όσο και για τη μείωση των αδέσποτων στη χώρα μας!

  • 16 Μαΐου 2021, 13:19 | vasilis

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:32 | Γιώργος Αϋφαντής

    Δυό λόγια για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης σκύλων και γάτων, το δέσιμο καθώς και την κράτηση σκύλων σε μπαλκόνια και ταράτσες.
    Οδηγός μας πρέπει να είναι η σημερινή άθλια πραγματικότητα: των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων.Τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων αλά Ελληνικά σκυλιών και γατιών που πάνε και έρχονται ανά το χωριό, τις ράχες κ.ο.κ. ΄Αρα, αφού είναι αστείρωτα, γεννοβολάνε.Και οι «έκπληκτοι» ιδιοκτήτες των θηλυκών ξεφορτώνονται κουτάβια και γατάκια στην …Φύση!! Μένω στο Καπανδρίτι και τα βλέπω!Και τα μαζεύω όσο μπορώ. Και όλοι όσοι έχουν μάτια τα βλέπουν.Αλλά συνήθως δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χρήματα ούτε ίσως την ψυχή για να τα βοηθήσουν.
    Συνεπώς, όποιος θέλει το ζώο του αστείρωτο ας πάρει άδεια εκτροφέα αν πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις.Αλλιώς,κατοικίδια αστείρωτα ισοδυναμούν με το χάος των αδεσπότων στη χώρα μας. Για να πολεμηθεί, ένα μόνο όπλο: η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, όπως ακριβώς οι εμβολιασμοί. Πρέπει να είναι υποχρέωση και ιδιοκτητών και κτηνιάτρων!Παντού στην Ευρώπη,με εξαίρεση Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, η στείρωση είναι υποχρεωτική. Τα κατοικδια είναι για συντροφιά, όχι για συμπλήρωση εισοδήματος, όπως πουλάμε τα αυγά από τις κοτούλες μας στο παζάρι του Σαββάτου. ΄Οποιος θέλει σκύλο ράτσας, στους εκτροφείς στους πιστοποιημένους και ηλεγμένους.Και όχι στους εισαγωγείς των Pet shop από puppy mills της Ουγγαρίας και Σερβίας. Το 50% των αδέσποτων που μαζεύουμε στο Καπανδρίτι είναι κυνηγόσκυλα και κουτάβια κυνηγόσκυλων. Κροτοφοβικά, ελαττωματικά στα ισχύα, γεμάτα σκάγια, ήτοι τα αποτελέσματα της παρα-εκτροφής και του αθλήματος(!!) των ευγενικών αυτών ψυχών που αποκαλούνται κυνηγοί. Ας είχαν και τα θηράματα καραμπίνες, και τα λέμε! Συνεπώς, στείρωση υποχρεωτική =το μόνο όπλο για να εκλείψει το σημερινό άγος!

    Για το δέσιμο: τί σημαίνει μη-μόνιμο δέσιμο, το οποίο και νομιμοποιείται από το Ν/Σ;; Ποιός θα πιστοποιήσει ότι τα σκυλιά στην άκρη της αλυσσίδας του ενός μέτρου είναι μονίμως δεμένα; Και εάν υποθέσουμε ότι τα λύνει ο ιδιοκτήτης για μια ώρα, έχει ευζωϊα το ζώο; Το εφεύρημα του μη-μονίμου δεσίματος ΑΚΥΡΩΝΕΙ όλη την πολυσέλιδη φιλολογία περί ευζωϊαςτου Ν/Σ. Ουδείς πρόκειται να καταγγείλει κάποιον που δένει το σκυλί του για 20 λεπτά ή μισή ώρα έξω από το σουπερ μάρκετ για να μπει μέσα να ψωνίσει. Αλλά με τη νομική κατασκευή του «μη-μόνιμου δεσίματος» κανένα δικαστήριο δεν θα μπορεί να καταδικάσει τους ιδιοκτήτες βασανιστές. «Το έλυνα για 5 λεπτά κάθε ώρα κ. Πρόεδρε!», άρα αθώος.
    Το ίδιο και για τις ταράτσες και για τα μπαλκόνια. Τί σημαίνει σκυλί/ά μόνο/α στην ταράτσα μέσα στο ξεροβόρι ή στον καύσωνα; Τί σημαίνει σκυλί ξεχασμένο στα μπαλκόνια; Τί είδους εργσία ή συντροφιά κάνουν τα ζώα όταν τα εξορίζουμε και τα καταδικάζουμε στην τρέλλα και στον αργό θάνατο; Αν θεωρείτε ότι τα ζώα είναι βρώμικα, έχουν μικρόβια, έχουν τρίχες, μην παίρνετε ζώο! Μην παίρνετε ζώο για τον κανακάρη σας, ας τα βλέπει στην τηλεόραση, εάν δεν μπορείτε να τα έχετε διαρκώς δίπλα σας.
    Καταλαβαίνω ότι για πολλούς επαγγελματίες, όπως οι βοσκοί, το Ν/Σ επιφέρει γραφειοκρατική ταλαιπωρία και νέα έξοδα. ΄Ομως, λύσεις υπάρχουν με όλο το σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς που χρησιμοποιούν ζώα στη δουλειά τους. Τα έξοδα στείρωσης για επαγγελματίες σε ποιμνιοστάσια, τα έξοδα εμβολιασμών, θα μπορούσαν να εκπίπτουν από τον φόρο τους, με βάση τις αποδείξες των κτηνιάτρων. Λύσεις υπάρχουν.Αρκεί να θυμούνται οι βουλευτές ότι το Ν/Σ το εφερε ο Πρωθυπουργός γιατί ευαισθητοποιήθηκε και συνειδοποίησε την μαζική δυστυχία των ζώων στη χώρα μας. Το έφερε για να βοηθήσει τα ζώα, όχι για να κάνει συμψηφισμούς με όσους ιδιοκτήτες/κυνηγούς/επιχειρηματίες pet shop κερδοσκοπούσαν με τη δυστυχία των ζώων ή αδιαφορούσαν γι’ αυτή. Αυτός πρέπει να είναι ο μπούσουλας για το Ν/Σ μέχρι τέλους. Και να μη ξεχνάει κανείς ότι ναί μεν ψηφίζουν όσοι ήταν μια χαρά με τη δυστυχία των ζώων στη χώρα μας αλλά ψυφίζουν (και μάλιστα στοχευμένα!) οι πάρα, μα πάρα πολλοί που υπέφεραν και υποφέρουν στην Ελλάδα από τη δυστυχία των ζώων κατοικίδιων και μη.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:08 | Κυριακη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη «οριζοντια στειρωση» ολων των δεσποζομενων σκυλων

  • 16 Μαΐου 2021, 13:51 | Αποστολης

    Όχι στην στείρωση τον δεσποζονενων σκυλων

  • 16 Μαΐου 2021, 13:08 | Χρήστος Μπ.

    Τασσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5
    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    ❖ Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: » δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.

    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

    ❖ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ: Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:07 | Γιώργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών μας σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:40 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Ο Χ Ι στην υποχρεωτικη οριζοντια στειρωση των δεσποζομενων ζωων μας . Ειναι αυταπατη να νομιζουν λιγοι φανατισμενοι οτι θα περιοριστουν ετσι τα αδεσποτα , το αντιθετο θα συμβει . Ειναι απανθρωπη μια τετοια
    επιλογη και μαλιστα καθολου φιλοζωικη .

  • 16 Μαΐου 2021, 12:59 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:06 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:10 | Δήμητρα Ποντικάκη

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5

    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.
    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ

    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ- Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού : Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:38 | Αγγελική

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

  • 16 Μαΐου 2021, 12:34 | ΜΙΡΑΝΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα. 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5
    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».

    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα. Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα. Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.
    Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.
    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα. Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας. Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:41 | Γιάννης Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και ειδικότερα των Καθαρόαιμων Σκύλων με Γενεαλογικό χάρτη.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:39 | Δέσποινα Τιλ.

    ΌΧΙ στην οριζόντια στείρωση και ειδικότερα των Καθαρόαιμων Σκύλων με Γενεαλογικό χάρτη διότι έχουν απόλυτη ιχνηλασιμοτητα.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:06 | Πόπη

    Απλά απαράδεκτο το νομοσχέδιο για υποτιθέμενη Ευρωπαϊκή χώρα. ΚΑΜΙΑ οριζόντια στείρωση – ακρωτηριασμός στα δεσποζομενα. Και η βλακεία έχει τα όρια της. Διατήρηση των καθαρόαιμων φυλών και των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών. Υποστηρίζουμε τον ΚΟΕ και τις θέσεις του. Ορισμός ερασιτεχνικής εκτροφής και εκτροφεα. Καμιά εμπλοκή (διαπλοκή) των φιλοζωικων σωματείων και ΜΚΟ, (Μπίζνες Καλά Οργανωμένες!!!!) σε δημόσιο χρήμα με υπόγειους τρόπους. Το κράτος και οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους επιτέλους. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, ίδια δικαιώματα. Συντονιστε….. Οι εκλογές έρχονται και θα μετρηθούμε!!! Αφήστε τα κολλητιλίκια και την κριτική του καναπέ πίσω από οθόνες και πληκτρολόγια και μην παρεμβαινετε στην φυση.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:32 | Nατασα

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

  • 16 Μαΐου 2021, 12:53 | Θωμάς Κουσερας

    ΌΧΙ στην οριζόντια στείρωση και ειδικότερα των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree, έχουν ιχνηλασιμοτητα, δεν γεννάνε αδεσποτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:45 | Βαγγέλης Πανταζής

    Δεν συμφωνώ στην στείρωση των ζώων ακρωτηριασμος των ζώων είναι αντυσηνταγματικος

  • 16 Μαΐου 2021, 12:49 | evi

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3928956787232216&id=100003537992552
    ενα δειγμα απο την μη υποχρεωτικη στειρωση ιδιοκτητων ζωων συντροφιας. εχει γεμισει η ελλαδα κουταβια. αυτο θελουμε να δειξουμε στην ευρωπη? πριν μερες ειδα μια πλατφορμα στο care2 π ψηφιζαν απο το εξωτερικο για τις συνθηκες π επικρατουν στην ελλαδα με τα αδεσποτα.οι τουριστες ειχαν αγανακτησει με αυτο π συμβαινει.λες κ ειμαστε τριτοκοσμικη χωρα. φολες-βαρελοσκυλα-κακοποιηση-κουταβια-αφημενα σκυλια σε ερημιες να πεθανουν. δεν ειναι η ελλαδα αυτη π θα επρεπε να ειναι. π ειναι ο πολιτισμος μας.φοβασαι να βγεις μια βολτα για το τι θα βρεις.πας να πεταξεις τα σκουπιδια κ τρεμει η ψυχη σ μη δεις μετα κουταβια ή γατακια στον καδο πεταμενα. οχι δν μ αρεσει αυτη η ελλαδα, σε κανεναν ανθρωπο με ψυχη δν αρεσει. ουτε ειναι λυση παιρνω τα αδεσποτα τα παραταω στο βουνο να μη τα βλεπουν οι τουριστες κ εκανα το χρεος μ.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:50 | Δημήτρης

    Είμαι αντίθετος στην ιδέα στείρωσης των ζώων. Είστε απάνθρωποι και δεν θα σας ξαναψηφίσει ποτέ κανείς.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:24 | Νίκος

    Δεν γίνεται να λέμε ότι αγαπούμε τα ζώα και από την άλλη να επιδιώκουμε τον ακρωτηριασμό τους και να στοχοποιούνται κοινωνικές ομάδες με βάση το σύνταγμα άρθρο 4 όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μεταξύ τους . Όχι στην στείρωση των δεσποζόμενον σκύλων.Δεν υπάρχει λογική να τιμωρήται ο ακρωτηριασμός όπως είναι το κόψιμο των αυτιών και της ουράς και από την άλλη ο ακρωτιριασμός των γεννετικών οργάνων να επιβάλλεται από τον νόμο δημιουργώντας ζώα «χωρις χαρακτήρα» στην ουσία ανάπηρα σε πολλά επίπεδα.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:06 | Χρηστος

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:50 | Σωκράτης Λαππας

    Ναι στη στειρωση δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην στειρώνονται τα δεσποζομενα ζώα. Φτάνει πια με τις ιδιωτικές γέννες!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:20 | Κωνσταντίνος Βλαχαδαμης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση για να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες νεκρών, αρρώστων και αποστεωμενων ζώων στους δρόμους

  • 16 Μαΐου 2021, 12:20 | Ορφέας Πετράκης

    Ναι στην στείρωση. Αυτοί που λένε όχι απλά βγάζουν λεφτά από αυτό και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα ζώα.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:34 | Παναγιώτης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζωμενων ζωων.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:58 | Athanasiou Nick

    Καμμιά στείρωση υποχρεωτική ή οριζόντια. Εξαίρεση τα σκυλιά που διαθέτουν γενεαλογικούς χάρτες (PEDIGREE) αλλά και των παραδοσιακών αυτόχθονων Ελληνικών φυλών. Δεν μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη του είδους ένας νόμος μη συνταγματικός.

    Ότι θα συμβεί στα ζώα μας θα έχει άμεση επίπτωση και στον άνθρωπο στις επόμενες γενιές .

    Το κράτος να σταματήσει την χορήγηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και κονδυλίων σε φιλοζωικά σωματεία.

    Ο έλεγχος των αδέσποτων θα πρέπει να ενταχθεί στους δήμους της κάθε περιφέρειας.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:49 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ

    Θεωρώ απαράδεκτη την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων.

  • 16 Μαΐου 2021, 12:24 | ΜΟΛΛΥ

    Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζωων είναι αναγκαία. Σε μία χώρα με χιλιάδες αδέσποτα είναι η μόνη λύση.
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΌΜΕΝΩΝ

  • 16 Μαΐου 2021, 12:27 | ΕΜΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΑΜΕΣΑ

  • 16 Μαΐου 2021, 12:15 | Δημήτρης

    Δε συμφωνώ με το άρθρο

  • 16 Μαΐου 2021, 12:01 | χαραλαμπος

    Διαφωνω με την οριζοντια στείρωση των δεσποζομενων!Εύχομαι το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφισει υπερ του μοναδικου πραγματικου φιλου του ανθρωπου!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:13 | Δημήτρης

    Είμαι αντίθετος με το νομοσχέδιο και το άρθρο 5

  • 16 Μαΐου 2021, 12:46 | Λίζα Μαγδαληνου

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζωων μας

  • 16 Μαΐου 2021, 12:26 | Γεώργιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων..είναι αντισυνταγματικό, ελεεινό και απαράδεκτο αυτό που προσπαθείτε να περάσετε.Αισχος!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:19 | Τάσος

    Είμαι αντίθετος με το νομοσχέδιο και το άρθρο

  • 16 Μαΐου 2021, 12:32 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΜΙΤΣΑΣ

    Προκειτε για το ποιο αντισυνταγματικο και απαραδεκτο νομοσχεδιο που ερχετε για κυρωση σε χωρα τησ ευρωοαικης ενωσεως.Οποιος το συνεταξε εχει αγνοια και μισει τα ζωα .

  • 16 Μαΐου 2021, 12:50 | Καραλης Αποστόλης

    Όχι στην υποχρέωτικη στείρωση τον δεσποζομενων ζωων

  • 16 Μαΐου 2021, 12:43 | Γραμμένος σπυρος

    Οχι στη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

  • 16 Μαΐου 2021, 12:19 | Ξένια Δημητρίου

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ!!!ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 12:32 | Σπυρίδων Καραβέλας

    Τα δεσποζόμενα ζώα έχουν ιδιοκτήτη ο οποίος πέρα από τις υποχρεώσεις του άρθρου 5 θα πρέπει να έχει το δικαίμωμα να αποφασίσει αν θα στειρώσει η όχι το ζώο του αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες της απόφασης του. Σε όσους δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους θα μπορούσε ο νόμος να το επιβάλει την στείρωση και όχι σε όλους.