Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:20 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 8 Μαΐου 2021, 22:44 | Ανδρεας Γεωργακης

    Τα μέλη της οικογένειας μάς δεν στειρωνονται. Κανείς μας δεν θέλει αδέσποτα στους δρόμους όμως με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.. Κάθε χρόνο στις πανευρωπαϊκες εκθέσεις που γίνονται στην Χωρα μας όλοι μιλάνε για τα πόσο ψηλά είναι η κυνοφιλια στην Ελλάδα και σε αυτές τις εκθέσεις αν δεν το ξέρατε να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε στειρωμενα ζώα.. Έχετε ιδέα τι πάτε να πράξετε? Έστω την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω την στείρωση για τα υγιέστατα μέλη της οικογένειας μάς. Η στείρωση απετει νάρκωση και χειρουργική πράξη και αρκετά επώδυνη στα θηλυκά…ελπιζω να επικράτηση η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:54 | Ιωάννης Καλφόπουλος

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικα ανεπίτρεπτη δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.Στηριζουμε την θέση του Κυνολογικου Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)για εξαίρεση των καθαρόαιμων Σκύλων με Pedegree FCI και των αυτοχθονων Ελληνικών Φύλων Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:26 | Παντζογλου Παντελής

    Βλέπουμε το νομοσχέδιο να μην το θέλουν κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, ψεκασμενοι συκοφάντες ξενοφοβοι, εκτροφείς,έχουν όλοι συνταχθεί μαζί,αυτοί που δημιουργούν εκατομμυρια αθώα ανυπεράσπιστα πλάσματα θέλουν να συνεχιστεί όλο αυτό το Νταχάου και Άουσβιτς τετράποδων,όλοι γνωρίζουμε πως έχουν οι κυνηγοί τα ζωάκια και μόλις χαλάσει το εργαλείο τα βλέπουμε στον δρόμο,ζωάκια κακοποιημένα, κροτοφοβικα,όλα τα σακατευουν στο ξύλο οι κυνηγοί, φυσικά 10 ζωάκια σε ένα επί ένα κλουβί,τα μεταφέρουν παράνομα με κουτιά στα αμάξια,χωρίς τσιπ,σε ταράτσες, μπαλκόνια, δεμένα σε βαρέλια μέχρι να χαλάσουν και να τα πετάξουν αφού ζευγαρώνουν παράνομα όπως οτιδήποτε φυσικά κάνουν είναι παράνομο,έπειτα έχουμε τους κτηνοτρόφους που πετάνε χιλιάδες κουτάβια σε κάδους ποτάμια,γέννες και πάλι γέννες,ζωάκια σε, άθλια κατάσταση,δεμένα να φυλάνε μαντριά και πρόβατα,χωρίς τσιπ, στείρωση, βιβλιάρια,επεισ έχουμε τους εμπόρους εκτροφείς, αυτοαποκαλούνται προστάτες φυλών..και ποιος σας όρισε να κάνετε παράνομες γέννες και να πλουτιζετε από ζωές που πουλάτε;; Φοβάστε όλοι εσείς μην χάσετε τι;! Μην τυχόν σας ελέγχουν επιτέλους και σε σακατεψουν στα πρόστιμα,έπειτα έχουμε ψεκασμενους συκοφάντες ξενοφοβους που συκοφαντούν εθελοντές που έχουν δώσει την ζωή τους,που αμαυρώνουν με ψευδή και συκοφαντίες εθελοντές, φυσικά πίσω από ΜΚΟ και μάλιστα οι ίδιοι αυτοί είναι και παράνομοι εκτροφείς,να προχωρήσει το νομοσχέδιο, υποχρεωτική στείρωση στα πάντα και ειδικά σε αυτούς που ανέφερα που δημιουργούν εκατομμυρια αθώα πλάσματα που πεθαίνουν μαρτυρικά

  • 8 Μαΐου 2021, 22:20 | ΡΕΝΑ ΡΩΜΑΝΟΥ

    Πρίν ψηφίσετε οποιονδήποτε νέο νόμο,μεριμνείστε να τηρούνται οι παλιοί..Οι δήμοι της Ελλάδας χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων.Ποιοί δήμοι τηρούν τα άνωθι;Τί ελέγχους κάνετε γι’αυτό;Ξεκινείστε από κεί,καί τα βρίσκουμε καί τα υπόλοιπα.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:16 | Μαρκου Σωτηρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 8 Μαΐου 2021, 22:26 | Παναγιώτης μαθιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών στην στείρωση των παιδιών μου μέχρι εχτές λέγανε ότι ο ακρωτηριασμός των αυτιών και τις ουρας ήταν πινικα αδικήματα και βασανισμός των ζώων τώρα τι είναι ο ευνουχισμός.πρωτα να μαζέψουν τους κάθε ανευθυνους που από έναν ενθουσιασμό περνούν σκύλο και μόλις δουν τις ανάγκες που έχει ένας σκύλος τι επόμενη βρίσκεται στο δρόμο εγκατελειμενο. Και να αφήσουν τους ανθρώπους ήσυχους που τα έχουν μέλη τις οικογένειας τους…

  • 8 Μαΐου 2021, 22:47 | Ζουμπειδα παγωνη

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων..
    Ειναι η πηγη της δημιουργιας νεων αδεσποτων συνεχεια με τις γεννες και τις
    Εγκαταλειψεις κουταβιων και γατιων κατα χιλιαδες καθε χρονο.
    Τα αδεσποτα ζωα τα βρισκουμε και τα στειρωνουμε.
    Τα δεσποζομενα ειναι η πηγη του προβληματος.
    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση.
    Οσοι δεν την θελουν πωλουν τα μικρα παρανομα..

  • 8 Μαΐου 2021, 22:33 | Νατάσα Καμπουρίδου

    Τα δεσποζομενα δεν προέρχονται από παρθενογέννεση!!! Αυτοί που έχουν άποψη με επιχειρήματα βασισμένα στην εμπειρία τους για το θέμα των αδέσποτων, είναι οι εθελοντές. Όσο για τους κυνηγούς, βοσκούς κτλ , που ξαφνικά βλέπουν τα σκυλιά τους σαν παιδιά τους και δε θέλουν να τα στειρωσουν, αναρωτιέμαι αν θα εδεναν τα παιδιά τους με αλυσίδα ενός μέτρου και θα τα άφηναν ελεύθερα μόνο όταν οι ίδιοι θα είχαν διαθεση να κυνηγήσουν λαγούς ή για να συνοδέψουν το κοπάδι με τα πρόβατα. Αν θα έβαζαν τα παιδιά τους σ ένα ξύλινο κουτί που θα καταχτυπούσε στα κατσαβραχα που πάνε για κυνηγι. Αν θα τ άφηναν να λιμοκτονουν για να έχουν καλύτερη απόδοση στο κηνυγι, αν θα τ άφηναν να ζουν χειμώνα καλοκαίρι σε άκρως ακατάλληλες συνθήκες για οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα, αν θα τα εγκατέλειπαν στα βουνά (το καλύτερο σενάριο) ή θα τα σκότωναν όταν γερνούσαν ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν όλα αυτά θα τα κάνατε στα παιδιά σας γιατί στα σκυλιά σας τα κάνετε!!! Φτάνει με την υποκρισία. Όχι υποκρισία στους εθελοντές που μαζεύουν αυτά που θεωρείτε σκουπίδια. Όχι υποκρισία σ αυτούς που αφιερώνουν τα χρόνια τους, την ενέργεια και τα χρήματα τους. Επίσης για τους κηδεμόνες ζώων συντροφιας που κοπτονται για το πόσο μη φυσική διαδικασία είναι η στείρωση, ας συνειδητοποιησουν ότι η φυσική ζωή των ζώων έχει πάψει να υφίσταται εδώ και αιώνες. Ας προσπαθήσουμε ώστε να έχουν τουλάχιστον μια ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ζωή. Χιλιάδες νεκρά, υποσιτισμενα, άρρωστα, τραυματισμενα από αυτοκίνητα, αλυσοδεμένα, κακοποιημενα, ζώα. Να περιμένουμε κι άλλο μέχρι να εκπαιδευτούν οι Έλληνες και να σεβαστούν τη ζωή, οποία μορφή κι αν έχει??

  • 8 Μαΐου 2021, 22:38 | Ζερβακη Αικατερίνη

    Ενα υπέροχο νομοσχέδιο είναι άδικο να πάει χαμένο.
    Στείρωση δεσποζομενων κι αδέσποτων…ειναι τραγικό νά βλέπουμε πεταμενες, άθλιες ζωές στα βουνά, σε κούτες, στά σκουπίδια.
    Οι κυνηγοί κι οι βοσκοί….ο καρκίνος των αδέσποτων. Μην ακούτε…συνεχίστε το..

  • 8 Μαΐου 2021, 22:45 | Κατερινα

    Η στειρωση ειναι σαφως η σωστοτερη και πλεον ενδεδειγμενη λυση για την αποτελεσματικη αντιμετωπιση του προβληματος των αδεσποτων στην χωρα μας. Δεν ειναι αποριας αξιον το οτι οι περισοτεροι αντηρισιες ειναι κυνηγοι και ιδιοκτητες σκυλων ρατσας καθως η πλειοψηφια τους εχει την αναπαραγωγη ως μεσο πλουτισμου και ετσι δεν τους ενδιαφερει καθολου το σε ποια χερια θα καταληξουν και συνεπως το μελλον των κουταβιων αυτων. Ας μεινουν οι νομιμοι εκτροφεις και οι υπολοιποι ας κανουν τα δεοντα. Αν μη τη αλλο, η μη στειρωση ενος ζωου, αργα η γρηγορα εχει επακολουθα στην υγεια του και πολλες φορες και στην συμπεριφορα του.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:51 | Μακρογιαννη Αγγελική

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων. Στοπ στις παράνομες και ανεξέλεγκτες γέννες. Στοπ στην εγκατάλειψη. Στοπ στην κακοποίηση. Στοπ στην ανευθυνότητα και την ατιμωρησία.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:14 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ.
    όχι μόνο στα αδέσποτα. Τα αδέσποτα ζώα δεν φυτρώνουν, προέρχονται όλα από γέννες δεσποζόμενων ζώων.

    Με εκτίμηση
    Σισμανίδης Κων/νος
    Πρόεδρος Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας
    Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:37 | Σπυρος ραπτης

    Η ηλεκτ.σημανση θα λυσει το προβλημα των αδεσποτων,ηστηρωση ΟΧΙ

  • 8 Μαΐου 2021, 22:34 | Μαρίζα

    ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ.ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΦΡΙΚΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΤΑ ΑΘΩΑ ΑΥΤΑ ΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΡΙΖΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .

  • 8 Μαΐου 2021, 22:03 | Ιωάννης πετρου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς ναι στην στείρωση των αδέσποτων σκύλων και γατών το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος επίσης σε ποιο ισχυρά τσιπ με gps για να μην σβυνωνται τα στοιχεία κατόχου παρά μόνο σε περίπτωση θανάτου τοθεσιας η δωρεάς επίσης το σημαντικότερο είναι μια γέννα ανά θυληκο τον χρόνο και να δηλώνονται αυτοί που θα τα πάρουν θα ήθελα να δωθεί έμφαση στο gps εύκολος έλεγχος από τον δήμο με ειδικές πλατφόρμες

  • 8 Μαΐου 2021, 22:18 | Κατερίνα Πανανού

    Τα ζώα ΔΕΝ ζευγαρώνουν για ευχαρίστηση. Στα ζωα η πράξη αυτή είναι γενετήσια και με τη στείρωση απλά ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ.
    Τα ζώα ΔΕΝ ακρωτηριάζονται με τη στείρωση. Ισα ίσα που γλυτώνουν απο πολλές παθήσεις και αρρώστιες. πχ πυομήτρα, καρκίνο και πολλά άλλα.
    Δεν θα εξαφανιστούν τα ζωα αν στειρωθούν. Αντίθετα θα μειωθεί ο αριθμός των πολτοποιημένων ζωων στην άσφαλτο και πολλών ζώων που πεθαίνουν ακόμη και απο τσιμπούρια το καλοκαίρι.
    Τα ζώα μετα τη στείρωση ΔΕΝ γινονται νωχελικά και ΔΕΝ χάνουν το οποιοδήποτε «ταλέντο» που έχουν. πχ ενα κυνηγόσκυλο δεν θα σταματήσει να κυνηγάει. ΔΕΝ θα παχύνει αν προσέξετε την διατροφή του.
    Ισα ισα θα ηρεμήσει και θα ζησει περισσότερο και χωρίς καυγάδες.
    Ρωτήστε τους επιστήμονες και όχι τους εμπόρους που μοσχοπουλάνε τα κουτάβια σας. Διαβάστε μελέτες και ενημερωθειτε.
    Αν αγαπάτε πραγματικά τα ζώα σας, τότε θα τα στειρώσετε.
    ΔΕΝ αλλαζει ο χαρακτήρας του στειρωμένου ζώου, δεν γίνεται μισό. Ζει περισσότερο και δεν εξαντλείται ο οργανισμός του απο τις γέννες.
    Επιτέλους ας γίνουμε μια πολιτισμένη χώρα με λιγότερα νεκρά ζώα και λιγότερα αδέσποτα. Επιτέλους για μία φορά ας πρυτανεύσει η λογική και το σωστό σε αυτόν τον τόπο!!!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 22:38 | ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΝΤΑΛΛΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΕΩΤΙΚΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 22:50 | Χριστίνα Κότσαρη

    Απαραίτητη η στείρωση μέχρι να μην υπάρχει αδέσποτο ζώο αφημένο στην τύχη του ή μάλλον στην ατυχία του. Η χώρα μαστίζεται από την αδιαφορία για την ευζωία των ζώων μέχρι τώρα.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:04 | Έλλη Φερετζακη

    Ως χρόνια εθελόντρια έχω δει- παρατηρήσει πλέον κ το φώναζα χρόνια τώρα πως η ΣΤΕΊΡΩΣΗ στων δεσποζωμενων ζώων επιβάλλεται!!
    Ακριβώς γιατί είναι παιδιά μας να τα προστατέψουμε από ασθένειες τύπου σεξουαλικώς μεταδιδόμενα καθώς κ πυομητρα -καρκινος. Έχοντας συζήτηση με άπειρους κτηνιάτρους χρόνια τώρα…
    Επίσης όλοι ζευγαρώνουν ανεκτά γιατί θέλουν απογόνους αλλά ΑΥΤΌ στερεί σπίτια σε άλλα ζώα αδέσποτα μα ΚΥΡΙΩΣ αγαπητέ μου υπουργέ δημιουργεί Ολο το κακό!! Από τα δεσποζωμενα τα αστειρωτο χρόνια τώρα έχουμε τα τόσα αδέσποτα ζώα!!! Τα πετούν στον δρόμο ή τα αφήνουν αστειρωτο σπίτι με αποτέλεσμα να γεννούν κ να δίνουν τα μωρά χωρίς ελενχω στον κάθε γνωστό ή άγνωστο!! Επίσης να γίνει υποχρεωτική η ταυτότητα σε κάθε ζώο πχ.γατα κ σκύλος καθώς κ το δηλωμένο τσιπακι!!
    Έχουμε δει χρόνια τώρα εξεπητηδες αδυλωτα μικροτσίπ!!
    Τέλος να σταματήσουν να ακρωτηριάσουν αυτιά κ ουρές ζώων!!
    Όποιος αγαπάει το παιδί του φροντίζει για την υγεία του κ όχι για λόγους ομορφιάς να ακρωτηριάσει!!Η κακοποίηση ζώων είτε παθητική είτε ενεργητική να γίνει κακούργημα τα αυτονόητα ζητάμε χρόνια τώρα.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:54 | ΚΑΠΟΤΣΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικα ανεπίτρεπτη δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.Στηριζουμε την θέση του Κυνολογικου Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)για εξαίρεση των καθαρόαιμων Σκύλων με Pedegree FCI και των αυτοχθονων Ελληνικών Φύλων Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:44 | Δημητρα Γαλανοπούλου

    Για να πειστείτε ποιο είναι το σωστό , επισκεφθειτε τη λοιπη Ελλάδα, τα χωριά και τα καταφύγια που υπάρχπουν εκεί. Η πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων είναι ιμίαιμα κυνηγόσκυλα ή ποιμενικά. Και αυτό γιατί αφήνουν τα σκυλιά τους αστείρωτα και ανεξέλκτα , ζευγαρώνουν με άλλο αδέσποτο που έχει παρατηθεί και τσουπ ένα σωρό κουτάβια. Μπροστά στα μάτια εθελοντών μια γυναικα είχε βγάλει βόλτα το κυνηγλοσκυλό της και το άφησε να ζευγαρώσει με μία αδέσποτούλα που ήταν σε άθλια κατάσταση, του κράταγε και το φανάρι και μετα το πηρε και έφυγε. Σε μια χώρα που πνιγεται από αδέσποτα τα μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά. Κάθε τέλος κυνηγετικης περιόδου για ρωτήστε πόσα κυνηγόσκυλα «άχρηστα» υπάρχουν στους δρόμους; το προβλημα πρεπει να λυθει και μόνο με τη στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων θα επιτευχθει η λύση. Οι επιστήμονες έχουν μιλησει για την στειρώση και πρέπει να εισακουστούν Επίσης ο καθενας από εμάς πουέχουμε σκυλιά ξέρουμε ότι η στελιρωση δεν άλλαξε καθολου τη συμπεριφορα του σκύλου μας. Όλες αυτές οι ανακρίβιες μόνο συμφεροντα καλύπτουν. Και επιτέλους γιατί πρέπει ο καθενας να βάζει να ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα το σκυλί του . Τι θα τα κανει 12 κουτάβια το λιγότερο το χρόνο, θα τα πουλάει; παράνομα; και ποιο είναι το έγκλημα; να στειρώνεις ή να πετάς τα κουτάβια στα σκουπίδια κλεισμλλενα σε μια σακούλα, ή να τα αφήνεις στο δρόμο και να ζουν σε άθλιες συνθήκες με μλέσο χρόνο ζωής τα 2 με 3 χρόνια;

  • 8 Μαΐου 2021, 22:22 | Γεράσιμος

    ΣύνδεσμοςΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:07 | Ανδριάνα Τσάγκα

    Σε μια χώρα που οι εγκαταλείψεις κουταβιών από τους «ευσυνείδητους» ιδιοκτήτες ως επί το πλείστον κυνηγούς και κτηνοτρόφους αλλά και όσους κρύβονται πίσω από τον όρο ερασιτέχνης εκτροφέας η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Έστω και για ένα χρονικό διάστημα για να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα..όλοι εμείς που καθημερινά έχουμε βαρεθεί να μαζεύουμε τα κουτάβια ανεπιθύμητων γεννήσεων δεσποζόμενων ζώων είμαστε σίγουροι ότι το μέτρο θα αποδώσει. Επειδή τα σχόλια που διαβάζουμε εδώ προέρχονται από συγκεκριμένες ομάδες κυνηγών και ερασιτεχνών εκτροφέων όπως ονομάζονται το μηνυμα προς τους κυνηγούς είναι να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τα σκυλιά τους που λατρεύουν (μάλλον το μαύρο χρήμα από τις πωλήσεις των κουταβιών θα τους λήψει) και για τους σωστούς ερασιτέχνες εκτροφείς που σίγουρα υπάρχουν και αυτοί τους δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ξεχωρίσουν από τη μάζα και τους ανεύθυνους να βγάλουν άδεια νόμιμου εκτροφέα. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 8 Μαΐου 2021, 22:56 | Anna nikolaidou

    Σύμφωνο στην υποχρεωτική στειρωση για ολα τα οικοσιτα ζωα που τελικα καταλήγουν στους δρόμους σαν αδεσποτα ζουνε μια κόλαση.
    Λιγοι ειναι αυτοι που φροντίζουν τα ζωα τους με το προτο προβλημα που συναντουν τα ζωα εγκαταλείπουντε.Στειρωστε υπο

    χρεωτικά μπας και σταματήσει αυτη η κολλαση για τα ζωα
    ΝΑΙ στην ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 8 Μαΐου 2021, 22:56 | Παναγιώτα Μάλλιου

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ…Υπάρχει αρκετό αίμα εγκαταλελειμμένων αθώων ψυχών στους δρόμους…Δεν χρειαζόμαστε άλλο.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:36 | Κωνσταντίνος Κοσμάς

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή.
    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζωμενων ζώων μας.
    Υπάρχουν λύσεις για τα αδέσποτα ζώα μην καταστρέψετε την προσπάθειά τόσων χρόνων για τον καθαρόαιμο σκυλο.Ευχομαι να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:07 | Ιωαννα Φ

    Για κάποια χρόνια η υποχρεωτική στείρωση είναι μονόδρομος. Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν κ όλοι ξέρουμε πως προκύπτουν.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:44 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΔΑΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:08 | Σισσυ Φαρασοπολου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:19 | Μίνα Γκελντή

    Η 25ετης εμπειρία μου στον φιλοζωικό εθελοντισμό και ως γραμματέας της Επιτυχίας Ζωοφιλίας Κηφισιάς και ως μέλος της πενταμελούς επιτροπής για τα αδέσποτα στο Δήμο αυτό με έκανε να καταλάβω ότι το πρόβλημα των αδέσποτων δεν διαιωνίζεται από τα ίδια τα αδέσποτα αφού τα περισσότερα τα είχαμε στειρώσει και δεν είχαμε γέννες αλλά από τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά (ειδικά των κυνηγών) και από τα ιδιόκτητα σκυλιά που οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα είχανε αστειρωτα (αυτό ισχύει ειδικά για τα αρσενικά) τα άφηναν την εποχή του οίστρου να βολταρουν έξω ελεύθερα και να ζευγαρώνουν με τα αδέσποτα σκυλιά. Όσο και να προσπαθεί το σύστημα να ελέγξει τον αριθμό των αδέσποτων αυτό δε μπορεί ποτέ να γίνει όσο υπάρχουν άνθρωποι και ιδιαίτερα κυνηγοί που εγκαταλείπουν τα αστειρωτα σκυλιά τους όταν δε τους βγαίνουν καλά στο κυνήγι η όταν είναι άρρωστα η γέρικα και έχουν γεννήσει κι έχουν κρατήσει ένα νέο κουτάβι…σύνηθες να πετάνε τη γέρικη κι εξαθλιωμένη μάνα. Έχω βαρεθεί τόσα χρόνια να μαζεύω αμέτρητα τέτοια περιστατικά!

  • 8 Μαΐου 2021, 21:01 | Χριστίνα

    Ναι στην στειρωση δεσποζομενων ζώων διότι από αυτά δημιουργούνται οι αγελες αδεσποτων ζώων

  • 8 Μαΐου 2021, 21:28 | Άννα Παπαδοπούλου

    Ας αναλάβουν νόμιμοι εκτροφείς να διατηρήσουν κάποιες ράτσες. Αλλά ως εκεί.

    Τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους ή που μαζεύονται σε διάφορα καταφύγια συνήθως υπό τραγικές συνθήκες διαβίωσης , προέρχονται ΚΥΡΙΩΣ από ιδιοκτήτες που λυπούνται να κάνουν στείρωση στα ζώα ιδιοκτησίας τους. Τα αφήνουν να γεννάνε και μετά δεν ξέρουν τι να κάνουν τα μωρά.
    Για αυτό κάθε τρεις και λίγο βρίσκουμε πεταμένα κουτάβια και νεογέννητα γατιά στα σκουπίδια, πνιγμένα νεογέννητα μέσα σε σακούλες. Μέχρι και πεταμένα μωρά μέσα στη θάλασσα σε χαρτόκουτες για να πνιγούν ( διότι είναι «εύσπλαχνοι» και λυπούνται να τα πνίξουν οι ίδιοι, προτιμούν λοιπόν να τα αφήσουν να πνίγουν μόνα τους με μαρτυρικό τρόπο).

    Το κυνήγι και η φύλαξη είναι τα βασικά ένστικτα ενός σκύλου. Δοκιμάστε να στειρώσετε το σκύλο σας και θα δούμε αν θα καταφέρετε να αλλάξετε αυτά τα ένστικτα.

    Στειρώσεις – Στειρώσεις – Στειρώσεις !

  • 8 Μαΐου 2021, 21:49 | Θησέας Κόκκινος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:38 | Ιωάννης Τζικας

    Προφανώς η στείρωση των ζώων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί το πρόβλημα. Γέμισε ο τόπος ανεύθυνους ιδιοκτήτες που παρατάνε κουτάβια όπου βρουν.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:02 | Ειρηνη

    ΝΑΙ στην στειρωση δεσποζομενων ζωων διοτι απο αυτα δημιουργουνται οι αγελες αδεσποτων στη χωρα!!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 21:45 | ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑ

    Ναι στη στειρωση δεσποζομενων ζωων διοτι απο αυτα δημιουργουνται οι αγελες αδεσποτων στη χωρα!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 21:39 | IΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΟΝΤΙΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:35 | Καδόγλου Ευτυχία

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα με το έτσι θελω να ζευγαρωνει το ζώο του κ να τρέχουν μετά οι εθελοντές να μαζεύουν τα αποτελέσματα ανευθυνων κηδεμόνων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:34 | ΒΟΥΛΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ..ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ …ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΕΝΝΩΝ ΑΣΤΕΙΡΩΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ …ΣΤΑ 100 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΤΑ 5 ΤΟ ΠΟΛΛΗ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ..ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ

  • 8 Μαΐου 2021, 21:30 | Κατερίνα Παπακωνσταντίνου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:21 | Ζουμπουλογλου

    Αντισυνταγματικο άρθρο που μόνο πρόβλημα θα δημιουργήσει.Θα εξαφανίσει άμεσα όλες τις αυτοχθονες φυλές σκύλων και θα θέσει σε κίνδυνο πάρα πολλούς από αυτούς. Θα εξαφανίσει τον ίδιο τον ΚΟΕ και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κύκλο της κυνοφιλιας, από Pet shop, groomers μέχρι εκπαιδευτές!

  • 8 Μαΐου 2021, 21:02 | Άννα Φραδελακη

    ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!
    Διαβαζω απο χτες τις αλλες αποψεις, σημερα ομως συνομιλησα με «φιλους κυνηγους» να μαθω ειλικρινά πώς το σκέφτονται, οχι μεσα απο τα copy-paste που βλέπω εδώ και αφουγκραζομαι και καταλαβαινω τις «αρχαιες» αντιληψεις τους (περι αλλαγης χαρακτηρα, αφανισμο των φυλων κτλ) αλλά δεν μπορω να τις ασπαστώ με τιποτα. Η ημιμάθεια ειναι χειρότερη απ την αμάθεια, αυτο διαπιστώνω. Ναι, δεν πρεπει να παρεμβάνουμε στη ΦΥΣΗ των ζωων ευνουχίζοντας και στειρώνοντάς τα, όμως η φύση των ζώων συντροφιάς (δυστυχως;;;) έχει χαθεί χρόνια τώρα, απο τότε που τα βαλαμε σπιτια μας και στους καναπεδες μας. Δεν γίνεται, στον βωμό του χρήματος να αφηνουμε ζώα να τυρανιουνται ανεξέλεγκτα με 2 γεννες το χρόνο ωστε να πετυχουμε το «καλο» ρατσατο κουτάβι που θα αγορασει καποιος για τον καναπε του ή το χόμπι του να σκοτώνει άλλα ζώα για διασκεδαση.
    Χαιρομαι που η χωρα μου θα παει ενα βημα μπροστά προστατεύοντας τα ζώα που όλοι αγαπάμε. Και οι κυνηγοί φυσικά τα αγαπάνε, ποτε δεν πιστεψα το αντιθετο, απλά τα «βλέπουν» λιγο διαφορετικά, οχι σαν πλασματα ισαξια και ισοτιμα αλλά σαν «εργαλεια», σαν «βοηθούς»… δεν θελουμε μια τετοια ζωη για τα ζώα…
    Αυτο ομως που με στεναχωρά περισσοτερο ειναι οτι βάζουν σε δυο διαφορετικα τσουβαλια τα «αδεσποτα» και τα «κυνηγοσκυλα». Τα αδεσποτα να στειρώνονται (γιατι ειναι άχρηστα για αυτους μήπως;;;) αλλά τα «εργαλεια» να πολλαπλασιαζονται και να μεγαλωνουν το κασέρι στη μπάγκα;;;
    Φυσικα και ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Ειμαι περηφανη που η χωρα μου ΚΑΙ Η ΝΔ θα προχωρησει σε μια τόσο αναγκαία (που τοσα χρόνια άλλοι «θάβουν») απόφαση – σταθμό για τα ζωα.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:03 | Καραμπίνας Αντωνιος

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:01 | Ευσταθίου Σάββας

    Άκρως αντισυνταγματική η υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων ζώων

  • 8 Μαΐου 2021, 21:43 | Ανδρεας

    Οχι στην απαράδεκτη ιδέα της στειρωσης των δεσποζομενων.Η αδυναμία του κράτους να ελέγξει τους κακούς ιδιοκτήτες δεν μπορεί να καλυφθεί με την στείρωση.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:41 | Γιώργος

    Λυπάμαι πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:25 | Γιωργος Καρατζογλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:08 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:00 | Μποτσογλου κωστας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη,