Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:59 | Γιώργος Δημητριάδης

    Γιώργος Παπανδρέου, Οκτώβριος 2009 στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο:

    «Να επιλεγούν οι ΑΡΙΣΤΟΙ και όχι οι ΑΡΕΣΤΟΙ»

    Τότε λοιπόν ίσχυε ο Νόμος που μοριοδοτούσε, ανάλογα με τη συνάφεια, αθροιστικά έως 2 μεταπτυχιακά.

    Σήμερα Νοέμβριο 2009 η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου φέρνει νόμο που αντί να μοριοδοτεί τους άριστους και για επιπλέον μεταπτυχιακά (π.χ. 3) επιλέγει να ισοπεδώσει τους πάντες και τα πάντα με κατάργηση συνάφειας και προσμέτρηση μόνο ενός μεταπτυχιακού.

    Τελικά ίσως όντως είμαστε χαζοί εμείς οι πτυχιούχοι όπως κάποιοι ελάχιστοι γράφουν προβοκατόρικα σε κάποια σχόλια. Νομίζαμε πως οι ΑΡΙΣΤΟΙ είναι αυτοί που καταρτίζονται και εξειδικεύονται στους τομείς τους. ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΑΜΕ!!!

    Αλλάξτε τον νόμο, δώστε μόρια σε επιπλέον 2-3 μεταπτυχιακά, πριν να είναι αργά και πεισθούμε πριν καν παρέλθουν οι περίφημες 100 μέρες ότι οι εξαγγελίες περί αξιοκρατίας ήταν απλά ένα ακόμα πολιτικό ψέμα.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:46 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ. ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΧΕΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 2ου ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ.ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ 10 της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΩ.ΠΑΝΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 2ου ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:13 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία δεν γίνεται καθόλου αναφορά στη δια βίου εκπαίδευση παρότι έχουμε Υπουργείο Παιδείας ,Δια βίου μάθησης ,και Θρησκευμάτων.
    Υπάρχουν Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχουν ιδρύσει πολλά πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα σπουδών από απόσταση τόσο σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας όσο και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιπέδου θα έλεγα μεταπτυχιακού πολλών απ΄ αυτών .
    Αναλογιστείτε ότι μέχρι σήμερα τα σεμινάρια του ΟΑΕΔ έδιδαν 70 μόρια (μεταπτυχιακό 150) σε κάποιον που τα απλώς τα παρακολουθούσε , και καλώς καταργείται κατά τη γνώμη μου η μοριοδότηση τους , και η παρακολούθηση κάποιου προγράμματος που μπορεί να έχει διάρκεια έως και 9 μήνες και οδηγεί σε πιστοποιητικό εξειδίκευσης δεν επιβραβεύεται από το κράτος έστω με κάποια μόρια .
    Η μη αναφορά στη δια βίου εκπαίδευση σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία σας νομίζω πως πλήττει το σκοπό της συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολίτες να παρακολουθήσουν κάποια προγράμματα που θα τους βοηθήσουν τόσο στη δουλειά τους αλλά και στην απόκτηση επιπλέον προσόντων που είναι απαραίτητα στην εξεύρεση εργασίας , σε εποχές που γνωρίζετε ότι η συνεχής ενημέρωση και γνώση είναι απαραίτητη .

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:09 | Ιων Γιάγκος

    ΚΥΝΗΓΟΙ ΜΟΡΙΩΝ και ΑΤΟΜΩΝ

    Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια χώρα που όλοι οι πολίτες κυνηγούσαν να βρουν άτομα για να τους βοηθήσουν να μπουν στο δημόσιο με σύμβαση [δεν το κατηγορώ, εργασία έψαχναν ] να μπουν σε 2 μεταπτυχιακά [γιατί 1 το έχουν όλοι] έτσι ώστε να πάρουν περισσότερα μόρια για το δημόσιο.
    Τον πίνακα με τα μόρια τον έχουν κολλήσει στην πόρτα του ψυγείου τους , κάθε βράδυ μετράνε τα μόρια. Ξέρουν απέξω και ανακατωτά πόσα μόρια έχει η Κικίτσα της κυρά Μαριώς. Πόσα η Βασιλικούλα της χαζομαρίας του ισογείου. Έλεος!!

    Πρέπει να σταματήσει πια η συλλογή μορίων από τους πολίτες .
    2 + πτυχία
    2+ μαστερ
    Διδακτορικά

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:06 | manolis

    αρκετά βελτιωμένο το σχέδιο που παρουσιάζεται.
    1. Σχετικά με το θέμα της συνάφειας ή μη του μεταπτυχιακού τίτλου είναι σωστή η νέα διατύπωση αφού η προηγούμενη ήταν ασαφής χωρίς τον προσδιορισμό των συναφών μεταπτυχιακών τίτλων ανά βασικό πτυχίο.
    2. Πιστεύω ότι σωστά δεν μοριοδοτείται η κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου και προτείνω τη μοριοδότηση διδακτορικού τίτλου μόνο για εξειδικευμένες θέσεις στις οποίες θα προσδιορίζεται και το γνωστικό αντικείμενο του διδακτορικού διπλώματος.
    3. Θα πρέπει (δεν είναι αντικείμενο του παρόντος νομοσχεδίου) να προσδιοριστούν νομοθετικά τα κριτήρια και ο τρόπος εισαγωγής στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα διότι σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα υπάρχει ένα απαράδεκτο καθεστώς.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:10 | labros

    Δυστυχώς φαίνεται ότι μόνο την κατάργηση του 50% είχατε επεξεργαστεί προεκλογικά.

    Τελικό αποτέλεσμα? Πασαλείμματα και νέες αδικίες προς πτυχιούχος αλλά αυτή τη φορά βαρύτερης ακόμη μορφής.

    Και αφαιρώντας τα μόρια του 2ου τίτλου μεταπτυχιακού και ταυτόχρονα καταργώντας τη συνάφεια δημιουργώντας ένα πρωτοφανές παγκόσμιο παράδοξο.

    Στα 400 & πλέον posts που ζητάνε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο υπουργός για το τι ισχύει για τη μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού, 24ώρες τώρα απάντηση δεν παίρνουμε. Είναι τόσο δύσκολο?

    Επίσης, παρακαλώ πολύ να με παραπέμψετε (διαχρονικά) σε έγγραφα που το ΑΣΕΠ (που για το οποίο τόσο κόπτεστε) έχει καταθέσει αντίστοιχες θέσεις/προτάσεις για τα μεταπτυχιακά.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:04 | Κωνσταντίνος

    Θεωρώ πως είναι δίκαια η ρύθμιση για την αναγνώριση ενός μόνο μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού τίτλου. Αλλά πρέπει να επανεξεταστεί το γεγονός ότι σήμερα η απόκτηση διδακτορικού τίτλου έχει ως προϋπόθεση την απόκτηση Master λόγο της ύπαρξης και χρηματοδότησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων στις Ελληνικές Πανεπιστημιακές Σχολές. Παλαιότερα όμως δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά προγράμματα και πολλοί άπόφοιτοι έχουν διδακτορικό τίτλο (με 4 τουλάχιστον έτη εκπόνησης) χωρίς να έχουν ματαπτυχιακό. Θεωρώ ότι είναι αδικία να παίρνουν 200 μόρια λιγότερα για ένα δίπλωμα που δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Παρακαλώ όπως διορθώσετε και αυτή την αδικία που χρόνια τώρα δημιουργούσε ένα μειονέκτημα στις προσλήψεις, χωρίς να υπάρχει αυτό σε επιστημινικό επίπεδο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 21:25 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά, η κατάργηση της προσμέτρησης μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού είναι άδικη.

    Είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό αποκτήθηκαν τα μεταπτυχιακά, ισοδυναμούν με κόπο, διάβασμα (πολλές φορές για εργαζόμενους παράλληλα), και απόκτηση γνώσεων. Υπάρχουν άπειρα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα (τρανό παράδειγμα όλα τα μεταπτυχιακά της Νομικής – και εισαγωγή ως επί το πλείστον με εξετάσεις). Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν 2 μεταπτυχιακά σε πολύ καλά προγραμμάτα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, με ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ εισαγωγή και με ΥΨΗΛΟ επίπεδο σπουδών. Δηλ. κάποιος που έχει κάνει (τυχαίο παράδειγμα) και 2 μεταπτυχιακά και Πληροφορική και Στατιστική σε ένα Πανεπιστήμιο όπως (και δεν βάζω καν MIT/Stanford ή ΕΜΠ) στη Minnesota ή στο Berkeley ή στο Waterloo ή στο Εδιμβούργο ή στο Warwick ή στην Κρήτη δεν αξίζει για το Ελληνικό Δημόσιο τίποτα ότι έκανε και 2ο μεταπτυχιακό; Όποιος έχει κάνει π.χ. μεταπτυχιακό Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Αθηνών και μετέπειτα και μεταπτυχιακό στο Paris I (Σορβόννη), το πτυχίο της Σορβόννης δεν έχει αξία; Και ας πάρει και τα μόρια αυτός που έκανε (τυχαίο παράδειγμα) Αναλογιστική στον Πειραιά και MBA στο Παν. Αιγαίου – δεν πειράζει. Και δυο πράγματα που έμαθε Στρατηγική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση, έστω και κορυφαίο που δεν είναι το Πανεπιστήμιο χρήσιμα θα είναι. Και όσον αφορά τις κάποιες περιπτώσεις (όπως μια που διάβασα στο ΒΗΜΑ προ έτους για κάποιο μεταπτυχιακό του ΑΠΘ) διαφθοράς ή που άνθρωποι με πολλά χρήματα έχουν πλεονέκτημα (π.χ. ο πλούσιος μπαμπάς πληρώνει $100,000 σε δίδακτρα για να στείλει το 25χρονο γιο για MBA στην Αμερική), συμβαίνουν, αλλά: in dubio pro reo. Εν προκειμένω δε, εν αμφιβολία, υπέρ του υποψηφίου. Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών έχει κάνει μεταπτυχιακά με πολλές θυσίες, και χρόνου και χρήματος (υστέρημα) και μόχθου. Και επέκτησε γνώση και δεξιότητες που, λιγότερο ή περισσότερο αξίζουν.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ:

    1ο μεταπτυχιακό: 200 μόρια
    2ο μεταπτυχιακό: 100 μόρια

    για να μην υπερβαίνεται και το maximum των 300 μορίων (150+150) που υπήρχε και με το προϊσχύσαν καθεστώς. Δηλ. ναι μεν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ύπαρξη του 1ου μεταπτυχιακού (150->200), αλλά να μην πεταχτεί στα σκουπίδια το τυχόν 2ο, αλλά να πάρει έστω 100 μόρια (από 150). Και έτσι διατηρείται και άθροισμα των 300 μορίων max – δεν μειώνεται, που θα ήταν άτοπο, αφ’ ης στιγμής πολιτική του Υπουργείο είναι η μεγαλύτερη έμφαση στη μοριοδότηση των σπουδών!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:49 | Νικος

    Για εναν ΤΕ Βρφονηπιοκομο που χρειαζονται οι ξενες γλωσσες οι υπολογιστες(ως ΒΑΣΙΚΟ κριτιριο μαλιστα) και τα μεταπτυχιακα.
    Δεν νομιζω οτι θα μαθει ποτε σε ενα βρεφος 2 ετων ποιο ειναι το ENTER και ποιο το SPACE οταν αυτο δεν ξερει ακομα να πεξει με το ποδηλατο.
    Δεν νομιζω οτι θα μαθει ποτε σε ενα βρεφος το APPLLE οτν αυτο δεν ξερει την αλφαβητα.
    Τελος δεν νομιζω οτι ο Βρεφονηπιοκος που εχει κανει μεταπτυχιακο στις Ιχθυοκαλειεργειες γιατι ετσι βρηκε εναν γνωστο θα ειναι καλυτερος εκπαιδευτης στο αντικειμενο του απο εναν που δεν εχει.
    ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ για καθε θεση ειναι η μονη λυση.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:42 | ΠΕΓΚΥ ΧΡ.

    Θα ήθελα να επισημάνω την κατάφορη αδικία της μή μοριοδότησης του δεύτερου τίτλου σπουδών, όταν αυτός προέρχεται από διαφορετική βαθμίδα εκπαίδευσης. Είναι ακατανόητο το σκεπτικό του ΄νομοθέτη΄. Δηλ. όταν έχεις πτυχίο ΔΕ(απολυτήριο λυκείου) που αποτελεί τίτλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επίσης κατέχεις πτυχίο ΜΕΤΑδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(πτυχίο ΙΕΚ), τότε πριμοδοτείσαι με επιπλέον 150 μόρια. Εκεί ο νομοθέτης δεν διακρίνει την διαφορά της εκπαιδευτικής βαθμίδας. Και μην ξεχνάμε την σωρεία πτυχίων από Ιδιωτικά ΙΕΚ που κυκλοφορούν στην αγορά. ΌΜΩΣ όταν πρόκειται για πτυχίο ΤΕΙ, και συνάμα κατέχεις και πτυχίο ΑΕΙ, τότε ο νομοθέτης ΔΕΝ σε πριμοδοτεί με επιπλέον 150 μόρια, με την δικαιολογία ότι αποτελούν πτυχία διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας. ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ? Πτυχία Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα δύο και δεν αποτελούν ΙΔΙΑ εκπαιδευτική βαθμίδα????? Και μην ξεχνάμε ότι για να πάρει ένας πτυχιούχος ΤΕΙ, ένα δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ, δίνει κατατακτήριες εξετάσεις και έχει ξοδέψει επιπλέον,τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια από την ζωή. Και δεν έχει αγοράσει κανένα πτυχίο από την αγορά.

    Δέχομαι ότι ένας πτυχιούχος ΑΕΙ, κάνοντας μεταπτυχιακό, αυξάνει σημαντικά τις γνώσεις του, άρα και τα προσόντα του. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ όμως ότι ένας πτυχιούχος π.χ. Λογιστικής ΑΤΕΙ, δεν αυξάνει τις γνώσεις του, άρα και τα προσόντα του, αποκτώντας 2ο πτυχίο από το Τμ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της ΑΣΟΕΕ ή του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:30 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΣΤΙΣ 6/10/2009 ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΩΣ STAGIER ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ (ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ), ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΑΝΕΡΓΗ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ «ΜΠΑΡΜΠΑ» ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΑΣΕΠ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΛΟ? ΠΟΣΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΣΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?
    ΚΑΛΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΘΡΑΣΣΟΣ!
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΕΞΕΛΕΞΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:13 | Παναγιωτίδης Παναγιώτης

    Θα ήθελα να επισημάνω μια αντίφαση και ταυτόχρονα αδικία σε σχέση με την μοριοδότηση του δεύτερου τίτλου σπουδών σε αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και της αυτής εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών. Ενώ ο ανωτέρω δεύτερος τίτλος σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μοριοδοτείται με 150 μόρια εντούτοις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (όπου ανήκουν τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι.και αποτελούν επομένως Ιδρύματα της αυτής εκπαιδευτικής βαθμίδας)δεν λαμβάνεται υπόψη στην μοριοδότηση αν ο δεύτερος τίτλος είναι Τ.Ε.Ι. και ο βασικός τίτλος είναι Α.Ε.Ι. και το αντίστροφο.Πρέπει δηλαδή και οι δύο τίτλοι να είναι είτε Α.Ε.Ι. είτε Τ.Ε.Ι. προκειμένου να μοριοδοτηθεί ο δεύτερος τίτλος.Οπως καταλαβαίνετε αυτή η αντιμετώπιση πέρα του ότι αποτελεί άνιση μεταχείρηση των υποψηφίων συντελεί και στην απαξίωση των πτυχίων και των γνώσεων ατόμων που τυχαίνει να κατέχουν τέτοιους τίτλους.Ας ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι υπήρξε περίοδος που το Α.Σ.Ε.Π. μοριοδοτούσε κανονικά τους παραπάνω τίτλους. Εν όψει, λοιπόν, της αναμόρφωσης του Νόμου για τις προσλήψεις παρακαλώ να ληφθεί σοβαρά υπόψη η παραπάνω επισήμανση προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και να αναγνωρισθούν οι πολύχρονες σπουδές υποψηφίων. Το Δημόσιο άλλωστε δεν θα χάσει αλλά αντιθέτως θα κερδίσει αν προσλάβει στο δυναμικό του άτομα με πλούτο γνώσεων. Άλλωστε πιστεύω ότι αυτή ήταν και η αντίληψη του νομοθέτη που θέσπισε την παραπάνω μοριοδότηση και παρά ταύτα δεν γνωρίζω γιατί δεν εφαρμόζεται και σ΄ αυτή την κατηγορία υποψηφίων.Διαπιστώνοντας ότι και η παρούσα αναμόρφωση των μορίων για τις προσλήψεις αποβλέπει στην πρόσληψη ατόμων αυξημένων προσόντων (με την επιπλέον μοριοδότηση των πτυχίων που προβλέπει) θα τύχει η παραπάνω πρότασή μου ανάλογης σοβαρής αντιμετώπισης προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρησης.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:43 | Πεπονής .Γ

    Η μεγαλύτερη ΑΔΙΚΙΑ στα χρονικά του ΑΣΕΠ.
    Καταργείται ο 2ος μεταπτυχιακός τίτλος. Διορίζονται έτσι μόνο τα άτομα που έχουν Διδακτορικά (καθώς ένα μεταπτυχιακό το έχουν οι περισσότεροι σήμερα) και όσοι έχουν μεγάλο βαθμό πτυχίου. Ειδικά το δεύτερο σηκώνει μεγάλη συζήτηση ,αν λάβουμε υπόψη ότι οι μέσοι όροι βαθμολόγησης στα ελληνικά πανεπιστήμια διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους και είναι κατά πολύ μικρότεροι από αυτούς του εξωτερικού. Για παράδειγμα φοιτητές σε Γεωπονικές σχολές Ρουμανίας ,Ιταλίας κ.α τελειώνουν με βαθμό πτυχίου Μ.ο 8-10 ,φοιτητές στο τμήμα Ορεστιάδας με Μ.ο 7,5-8,5 και στα τμήματα Θεσσαλονίκης Αθήνας με 6-7.Αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι των 2 πρώτων κατηγοριών να υπερτερούν κατά πολύ από εκείνους που τελείωσαν Θεσσαλονίκη -Αθήνα . Γιατί μη μου πείτε ότι αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ,επειδή δεν πέρασαν στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι εξυπνότεροι από τους υπόλοιπους που πέρασαν με τους υψηλότερους βαθμούς πανελληνίων εξ. στα τμήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης τα οποία συγχρόνως παρέχουν αδιαμφισβήτητα υψηλότερο επίπεδο σπουδών από όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Παραδόξως όμως το Ασεπ τους βαθμολογεί αρνητικά ,καθώς μοιραία οι απόφοιτοι Θεσσαλονίκης Αθήνας έχουν τον μικρότερο βαθμό πτυχίου σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Επιπλέον αφαιρώντας και τον 2ο μεταπτυχιακό τίτλο ,κάποιος που τελείωσε στην Ρουμανία με μόνο το απλό πτυχίο υπερτερεί πάνω από 100 μόρια από κάποιον άλλο που τελείωσε στην Αθήνα και κατέχει επιπλέον 2 μεταπτυχιακά .Αν αυτό δεν είναι ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ και ΑΔΙΚΙΑ τότε κάποιοι ιθύνοντες μάλλον δεν μιλάνε ελληνικά και δεν ξέρουν καθόλου Μαθηματικά. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και παλιότερα ,με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι Δημόσιες υπηρεσίες και οι Δήμοι από απόφοιτους κατώτερων σχολών του εξωτερικού και να μείνουν εκτός των άτομα με τα μεγαλύτερα προσόντα. Ελπίζω να μην περάσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις , οι οποίες ξεφτιλίζουν και απαξιώνουν το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:35 | μαστερ

    ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ λέει μια παροιμία!

    Ναι στη μοριοδότηση των μάστερ αθροιστικά!

    NAI ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΥΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ (ΞΕΡΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΕΝΑ ΜΑΣΤΕΡ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ;ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΠΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΟΧΘΟΣ….ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΓΝΩΣΗ….ΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΣΥΜΠΗΚΝΩΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΜΑΣΤΕΡ ΥΠΑΡΑΧΕΙ ΤΟ «ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ «Copies ΚΤΩΝΤΑΙ»

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:04 | ΣΙΜΟΣ

    ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ & ΤΙΤΛΩΝ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ:
    5 χρόνια εμπειρίας = 408 μόρια
    3 χρόνια εμπειρίας = 252 μόρια
    Χ; χρόνια για απόκτηση Proficiency = 70 μόρια

    Δεν θα έπρεπε να μοριοδοτείται ο αντίστοιχος τίτλος γλωσσομάθειας τουλάχιστον με τα αντίστοιχα μόρια 3 χρόνων εμπειρίας (252 μόρια), προκειμένου να ανταποκρίνεται στο χρόνο και τον κόπο απόκτησής του;
    Γιατί τόση φειδώ σ’ένα τόσο απαραίτητο εφόδιο της σύγχρονης εποχής;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:00 | ΜΑΚΗΣ

    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΩΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.ΕΜΕΝΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ? ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:37 | Αριστείδης Αναγνώστου

    Πραγματικά απορώ με τους φωστήρες του υπουργείου που σκέφτηκαν να κόψουν τα μόρια των μεταπτυχιακών (αλήθεια έχει κανείς τους μοχθήσει για να ολοκληρώσει τη διατριβή ενός διδακτορικού;) και από την άλλη παίρνω δύναμη από τη θέση των περισσοτέρων που ανάμεσά τους είναι και ιδιαίτερα πετυχημένοι στον τομέα τους επαγγελματίες, που βάζουν στη σωστή τους θέση την αξία των μεταπτυχιακών.

    Η λύση για μένα είναι απλή και δίκαιη για όλους όσους έχουν χύσει αίμα και ιδρώτα προκειμένου να καταρτιστούν, να εξειδικευτούν και να γίνουν πιο χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο:

    Διαχωρισμός μεταξύ συναφών και μη μεταπτυχιακών / διδακτορικών για όσες θέσεις πραγματικά το απαιτούν και μοριοδότηση με την εξής λογική:

    Μεταπτυχιακό συναφές: 200 μόρια.

    Μεταπτυχιακό μη συναφές: 50% του συναφούς.

    Διδακτορικό συναφές: 400 ή 450 μόρια σκεπτόμενοι ότι πρόκειται για πρωτότυπη έρευνα που διαρκεί τουλάχιστον 4 έτη στην καλύτερη περίπτωση.

    Διδακτορικό μη συναφές: 50% του συναφούς.

    Αθροιστική μοριοδότηση για έως 2 master και 1 phd το μέγιστο.

    Αντίστοιχα αθροιστική μοριοδότηση για έως 3 ή 4 ξένες γλώσσες και όχι απεριόριστες.

    Ελπίσω ο Υπουργός και βέβαια ο Πρωθυπουργός που είναι χρήστης του Internet να διαβάζουν τη διαβούλευση και να συνειδητοποιούν τι κακό πάει να γίνει στο θέμα. Ο κόσμος προχωράει μπροστά και εμείς κάνουμε βήματα προς τα πίσω με τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες που στη ουσία τιμωρούν την κτήση 2 ή 3 μεταπτυχιακών από συμπολίτες μας.

    Εύχομαι να διορθωθεί το λάθος και αντ’ αυτού να βελτιωθεί ο προηγούμενος νόμος ώστε έμπρακτα να αποδειχθεί πως μέσα από τη διαβούλευση ΠΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:33 | Σάββας

    Σε όλες τις διοικητικές θέσεις της κατηγορίας ΔΕ οι υποψήφιοι δηλώνουν σαν πρώτο πτυχίο το δίπλωμα από το ΙΕΚ (που συνήθως είναι κοντά στο 10 και όλοι ξέρουμε πως δίνεται αυτό) και το απολυτήριο λυκείου σαν 2° τίτλο σπουδων!!! για 150 μόρια. Με τον νέο νόμο αυτό δεν βλέπω να αλλάζει. Νομίζω πως βασικός τίτλος στις θέσεις διοικητικές θέσεις ΔΕ θα πρέπει πάντα να είναι το απολυτήριο λυκείου και το δίπλωμα ΙΕΚ να παίρνει κάποια επιπλέον μόρια για να σταματήσει πια αυτή η αδικία

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:22 | mariana

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΟΠΟ, ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΕ 45 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΕΙΚΤΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:34 | ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ .ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ .ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ.ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ?ΜΕ ΛΥΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΥΧΑΙΑ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:10 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ;ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ή ΤΕΦΑΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ; εΧΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟ ΑΣΕΠ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ;ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΙΕΞΟΔΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝ ΤΟ ΑΣΕΠ ΘΕΩΡΗΣΕΙ Ή ΟΧΙ ΣΥΝΑΦΗ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:27 | Α.Δ.

    1) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
    Οι μεταπτυχιακοι τίτλοι δεν αναγνωρίζονται ως ειδικότητα για τις θέσεις που προκηρύσσονται. Δηλαδή ένας που τελειώνει μεταπτυχιακό-διδακτορικό σε μια ειδικότητα δεν μπορεί να εργαστεί σ’αυτήν αν και το πτυχίο του δεν είναι! Δηλαδή το μεταπτυχιακό δεν αναγνωρίζεται πουθενα με βάσει την τώρα νομοθεσία και ας είναι ανώτερος τίτλος. Π.χ κάποιος τελειώνει μια σχολή Πληροφορικής και κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Στατιστική. Αυτό το άτομο δεν πρόκειται ποτέ να εργαστεί στον Τομέα του με βάσει ό,τι ισχύει σήμερα. Δεν υπάρχουν επαγγελματικα δικαιώματα για κατόχους μεταπτυχιακων! Το ίδιο και κάποιος απο σχολή μαθηματικών, ο οποιός έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Πληροφορική δεν θα μπορεί να εργαστεί στον χώρο που σπούδασε. Ουσιαστικά το κράτος δεν αναγνωρίζει τα ανώτερα πτυχία που διανέμει και δεν δίνει κίνητρο στους νέους επιστήμονες να απασχοληθούν στην ειδικότητά τους. Δηλάδη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μεταπτυχιακό-διδακτορικό μας για να πάρουμε μόνο μόρια και να εργαστούμε σε κάτι μη σχετικό μ’αυτο? Φυσικά δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που πχ ένας θεολόγος κάνει μεταπτυχίακο στην Ιατρική ότι θα γίνει γιατρος! Μιλάμε όπου το πτυχίο και το μεταπτυχιακό έχουν κάποια σχετική συνάφεια. Το μεταπτυχιακό και το διδακτορικο δίπλωμα θα έπρεπε να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

    2)ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ και ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ
    Εστω ότι κάποιος τελειώνει το πτυχίο του και έπειτα συνεχίζει με μεταπτυχιακό. Αν μετά απο αυτά αποκτήσει 2ο πτυχίο σε μια άλλη ειδικότητα, το μεταπτυχιακό προσμετράται ή οχι αν προκυρηχτεί θέση για το 2ο πτυχίο?Αυτό δεν είνα ξεκάθαρο για την ώρα. Αν δεν προσμετράται τότε είναι μεγάλη αδικία, γιατί το ίδιο άτομο αν έκανε το μεταπτυχιακό λιγο μετά το 2ο πτυχίο θα είχε περισσότερα μόρια. Ή άτομα με το ίδιο μεταπτυχιακό παίρνουν μόρια
    Θα έπρεπε όλοι οι χρονικοί περιορισμοί, αν υπάρχουν, να ακυρωθούν.

    Το ίδιο και με την πρυπηρεσία. Αν μετά το μεταπτυχιακό-διδακτορικό σε έναν τομέα εργάζομαι στον τομέα αυτό 5 χρόνια και αποκτώ στην συνέχεια συναφές πτυχίο, η προυπηρεσία που έχω προσμετράται ή οχι?Γιατί αν δεν προσμετράται υπάρχει πάλι αδικία. Δηλαδή θα πρέπει να συνεχίσω για παράδειγμα να κάνω άλλα 5 χρόνια την ίδια δουλειά για να αναγνωριστεί? Ουσιαστικά το μεταπτυχιακό καταλήγει πάλι να έιναι μη αναγνωρίσιμο ως επαγγελματικό δικαίωμα?

    Καταλήγοντας θεωρώ ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι θα πρέπει νά έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα στην Ελλάδα. Αλλιώς θα χρησιμοποιούνται μόνο για μοριοδότηση!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:39 | ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ ΛΙΝΑ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΤΥΧΙΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ).
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΣΤΕΡ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΕΤΩΝ.
    ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:30 | dimokritos

    Ναι στη μοριοδότηση της μέτριας γνώσης της ξένης γλώσσας σ όλες τις προκηρύξεις….και όχι μόνο εφόσον απαιτείται………

    καλύτερο το μέτριο απο το τίποτα…δεν μπορεί το μέτριο να είναι ισοδύναμο του τίποτα…δεν κατανόησα ποτέ τη λογική να μη δίδονται έστω τα 10 μορια αφου είναι θεσμοθετημένα…τι να πεις…….

    ελπίζω να το διαβάσει κάποιος απο τους ιθύνοντες

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:40 | v.g.

    Ειμαι κατοχος 1 μεταπτυχιακού τίτλου και στη μέση αποκτησης ένος ακόμα.Αισθάνομαι τρομερα αδικημενος απο τη νέα ρύθμιση.
    Μια εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν οτι θα προτιμηθούν οι Α Ρ Ι Σ Τ Ο Ι
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ Α Ρ Ε Σ Τ Ο Ι.
    μαλλον παρερμηνευσα τη λεξη αριστος απ’ ότι κατάλαβα.

    Θεωρώ οτι πιο δίκαιο θα ήταν μια πιο ομαλη ματαβαση απο τη μοριοδοτηση επιπλέον τίτλων σπουδων στη μη μοριοδότηση τους.

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:30 | Emma

    Καλησπέρα,
    είναι πραγματικά τρομακτικό το γεγονός οτι οι άνθρωποι που δουλευουν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα δεν δικαιούνται να φαντάζονται καν το δημόσιο. Με προσαυξήσεις 50% δεν έχεις καν το κουράγιο να κάνεις αίτηση για μια θέση που ξέρεις οτι είναι reserved!Η αύξηση της μοριοδότησης με βάση την πρoπυπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα ακούγεται εξωπραγματική λες και εμείς δεν δουλεύουμε, λες και ο ιδιώτης μας πληρώνει τζάμπα!!!Τα μεταπτυχιακά που με κόπο και διάβασμα κάναμε όλοι εμείς ήρ8ε η ώρα να να μοριοδοτηθούν όπως πρέπει επιτέλους!ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΞΙΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΜΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ???ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ??

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:23 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Το να καταργείται η μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού, την ίδια στιγμή που η καλή γνώση π.χ. Ιταλικών πριμοδοτείται με 30 μόρια είναι παράλογο.

    Σχετικά με τις ξένες γλώσσες θα ήθελα να προτείνω το εξής:

    * Καλώς ή κακώς η ΑΓΓΛΙΚΗ είναι η lingua franca από το 1945 και εντεύθεν και ειδικά μετά την παγκόσμια επέκταση του διαδικτύου και τη χρήση της αγγλικής ορολογίας σε πρακτικά όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας (υπολογιστές, εμπορικές συναλλαγές, de facto κύρια γλώσσα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οικονομία, κ.λπ.). Η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής έχει τη μεγαλύτερη σημασία για το Δημόσιο από αυτήν κάθε άλλη ξένης γλώσσας. Ως εκ τούτου προτείνω, την ΑΥΞΗΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ για την Αγγλική γλώσσα ως εξής:

    ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ (Proficiency): 100 μόρια
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ (Advanced): 75 μόρια
    ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ (Lower): 50 μόρια

    * Η ΓΑΛΛΙΚΗ και η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ, παρά την συν τω χρόνω υποβάθμιση της πρώτης από πάλαι ποτέ διεθνή γλώσσα σε απλά μια σημαντική γλώσσα, έχουν ξεχωριστή σημασία από τις υπόλοιπες (πλην των Αγγλικών). Αποτελούν γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δε Γερμανία είναι ο κύριος εμπορικός μας εταίρος και χώρας αναφοράς για επιστήμες όπως του Νομικού αλλά και του Μηχανικού. Λόγω αυτής της αυξημένης σημασίας, προτείνω τη διάκρισή τους από τις υπόλοιπες με μια ελαφρά αύξησης της μοριοδότησης.

    ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ (DALF C2, Kleines): 80 μόρια
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ (DALF C1, Mittelstufe): 60 μόρια
    ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ (DELF B2, Grundstufe): 40 μόρια

    * Για τις υπόλοιπες γλώσσες (Ιταλική, Ισπανική, Ρωσική, Αραβική, Κινεζική, Τουρκική, κ.λπ.) για τις οποίες ΔΕΝ απαιτείται ιδιαίτερο βάθος γνώσης να συμπτυχθούν οι βαθμίδες άριστης και πολύ καλής γνώσης στα 60 και 45 μόρια, να ενταχθεί δε ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΙΑ ΓΝΩΣΗ, ώστε να ενθαρρυνθεί η γνώση έστω και σε μέτριο επίπεδο των γλωσσών αυτών ως 2η ή 3η γλώσσα – η δαπάνηση χρόνου για να μάθει κάποιος π.χ Τουρκικά ή Αραβικά σε μέτριο επίπεδο έχει μη μηδενική αξία, όμως ο τωρινός τρόπος μοριοδότησης δεν την ενθαρρύνει.

    ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ: 60 μόρια
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ: 45 μόρια
    ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ: 30 μόρια
    ΜΕΤΡΙΑ ΓΝΩΣΗ: 20 μόρια

    * Να προσμετράται ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΙΑ (1) ΓΛΩΣΣΑ εκτός των ΑΓΓΛΙΚΩΝ, ΓΑΛΛΙΚΩΝ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ (π.χ. ή Ιταλικά ή Ισπανικά – όχι ΚΑΙ Ιταλικά ΚΑΙ Ισπανικά ΚΑΙ Πορτογαλικά ΚΑΙ…!) από την τελευταία κατηγορία των μικρότερων γλωσσών, ώστε να υπάρχει ***MAXIMUM ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 320 ΜΟΡΙΩΝ*** από το κριτήριο της γλωσσομάθειας. Το σημερινό καθεστώς της χωρίς οροφή μοριοδότησης λόγω της γνώσεως πολλών μη σημαντικών για τους σκοπούς της θέσεως εργασίας σκοπούς, από το κριτήριο της γλωσσομάθειας, αποτελεί σαφώς υπερβολή.

    * Ειδικά για τους ομοεθνείς αλλοδαπούς (εθνικά Έλληνες χωρίς ελληνικό διαβατήριο που δικαιούνται να διοριστούν στο Δημόσιο) από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, καθώς και τους παλιννοστοτούντες Ποντίους των ειδικών κατηγοριών, να μπορεί για ευνόητους λόγους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης να λάβει η ΑΛΒΑΝΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ή ΡΩΣΙΚΗ αντίστοιχα γλώσσα μοριοδότηση αντίστοιχη της ΑΓΓΛΙΚΗΣ, *με διατήρηση όμως του maximum των 320 μορίων*.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:30 | vasilis

    Είμαι σύμφωνος με την αθροιστική μοριοδότηση των Μεταπτυχιακών!

    Δηλαδή κάποιος που έχει μάστερ σε δημοσια οικονοικά και μαστερ στο μαρκετινγκ δεν είναι καλύτερος απο εναν άλλον που δεν έχει γνώσεις μαρκετινγκ? Το δημόσιο δε θα ωφεληθεί απο τις επιπλέον γνώσεις; (Πέρα απο την ανταμοιβή και αξιοκρατία που έθεσαν άλλα άτομα πολύ σωστά)

    Αθροιστικη μοριοδότηση μεταπτυχιακών. Ναι στο κίνητρο για δια βιου μάθηση και εκπαίδευση, που ακούστηκε πολύ απο δω……

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:52 | ΔΟΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΥ 2643/1998 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΑΡΑ ΕΧΕΙ & ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ :
    1ον ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΧ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΕΩΣ ΤΟ 2004 ΑΝΤΙ ΓΙΑ 6 ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΛΙΣ 2 (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)
    2ον ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ : ΑΜΕΑ ΑΜΕΣΑ ,ΑΜΕΑ ΕΜΜΕΣΑ,ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ,ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,ΠΑΛΛΙΝΙΣΤΟΥΝΤΕΣ.
    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΤΕ ΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΜΜΕΣΑ ΑΜΕΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΟΤΑ,ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ,ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΤΟΜΕΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ,ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ,ΣΕΙΣΜΩΝ,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ,ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΛΠ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ,ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΑΣ ΚΡΑΤΟΣ ,Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ;
    ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΔΙ ΑΜΕΑ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΚΕΙ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ & ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ; ΒΓΑΖΕΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ;
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ,ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ .

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:14 | ΧΡΥΣΑ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ -ΤΕΚΝΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ.
    ΚΑΤΑΡΧΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΤΕΚΝΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (5 ΠΑΙΔΙΑ) ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ? ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΟΡΙΑ?
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ (ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ) ΔΙΟΤΙ
    1. ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ (20% Η 10%) Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ (1-2 ΤΟ ΠΟΛΥ) ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ
    2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΕΝΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΘΟΛΟΥ)

    ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ-ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΕΙΣ.
    ΘΕΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΛΙΓΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:33 | Nikos

    Γιατί καταργείται η μοριοδότηση του δεύτερου Μεταπτυχιακού τίτλού σπουδών που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος; Ειναι ανωφελές για το Δημόσιο να κατέχει κανεις 2 μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών; Έτσι επιβραβεύονται οι κόποι και οι θυσίες για την απόκτησή τους; Το δημόσιο δεν χρειάζεται αυτούς τους νέους; Δεν πρέπει να τους επιβραβεύσει; Αυτή είναι η αξιοκρατία; Ποιος νοσηρός νους άραγε είναι ο συντάκτης του προσχεδίου Νόμου;

    Ο δευτερος μεταπτυχιακός τίτλος θα πρέπει να μοριοδοτείται ως πραγματική επιβράβευση των προσπαθειών των νέων που επέλεξαν την μόρφωση,την απόκτηση επιπλέον γνώσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Επιπλέον, για την απόκτηση τους θυσίασαν χρόνο, χρήματα και επαγγελματική εμπειρία..

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:22 | Εμμ.Γ.Κ.

    Σωστό η ανεργία να μοριοδοτίται τα μέγιστα .Υπάρχουν υπάλληλοι που αν και κατέλαβαν μόνιμη θέση σε Νομαρχία που είχε ανάγκη από τέτοιες ειδηκότητες διεκδήκησε θέση σε άλλο νομό όπου τα πράγματα εργασιακά θα ήταν πιο εύκολα .Παραιτήται απο την 1η θέση και πήρε την άλλη ενώ η θέση της χειρεύει εκεί που υπήρχε πραγματική ανάγκη.Αν 1ο κρητήριο ήταν η ανεργία ίσως ν αέπερνε την 2η θέση κάποιος που είχε πραγματικά άνάγκη.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:52 | Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου

    Εάν ψηφίσετε αυτο το νομοσχέδιο και εμμείνετε σταθερά στις αρχές σας για αξιοκρατία και διαφάνεια θα έχετε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες σ’αυτόν τον τόπο! Προχωρείστε με θάρρος και αποφασιστικότητα. Ο λαός σας έδωσε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κάνετε σοβαρά πράγματα στη χώρα, έστω και άν έχουν μακροχρόνια αποδοχή. Πρέπει, επιτέλους η Ελλάδα να γίνει θεσμικό κράτος και όχι κράτος των «κολλητών» και της παρέας. Είτε σε επίπεδο κυβέρνησης είτε σε επίπεδο Υπουργείου ή δημοτικής Αρχής, δεν μπορεί ο καθένας να φτιάχνει «το βασίλειό του» και όλοι οι άλλοι απ’έξω. Τα ζήσαμε έντονα όλα αυτά. Η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στους πράσινους ούτε στους κόκκινους ούτε στους γαλάζιους. Επιτέλους, πρέπει να μάθουμε όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας ανεξάρτητα από κόμματα και κυβερνήσεις και να είμαστε διαχρονικοί στις δουλειές μας.
    Όσον αφορά τη μοριοδότηση των πτυχίων σωστά τα πριμοδοτήσατε. Όμως, άν τα πτυχία αποκτήθηκαν, για παράδειγμα, από πέντε δέκα Πανεπιστήμια, πρώτα σε παγκόσμια κατάταξη, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν, νομίζω.
    Και κάτι ακόμη. Τα παιδιά που έχουν πάρει κλασσική παιδεία θα πρέπει να έχουν μια ευρεία γκάμα επιλογής θέσεων και όχι στενά να διδάξουν και μόνο. Έχουν αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες και τέτοια ευρύτητα που είναι ικανά να αποδόσουν σε πολλά πόστα, έτσι άλλωστε αντιμετωπίζονται σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Εδώ αγνοούνται, στη χώρα που γέννησε την κλασσική παιδεία!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:14 | ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΑΛΛΑΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
    ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
    ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΑΣ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟ
    ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ
    ΤΟΜΕΑ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:41 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 30 ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
    ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ 500 ΚΑΤΑΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ.
    Ο ΟΔΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΑΛΑΖΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΧΝΑ.
    ΤΗΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΒΙΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟ ΨΗΛΟΥΣ.
    ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠOIΟ ΕΥΣΟΜΟΥΣ.
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟ ΝΕΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΣΠΡΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΝ ΚΑΠΕΛΟ
    ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΑΚΙ.

    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΦΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΦΟΡΕΙΟ ΕΠΙΒΙΒΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ 30 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΟΙ ΠIO ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ.

    ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

    ΠΟΣΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ;

    ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ THN ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ;

    ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ

    ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ 45 ΕΤΩΝ (ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ)
    ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΙ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:20 | dimokritos

    prepei na dun to thema me ti metria gnosi xenis glossas pu moriodoteitai mono efoson apaiteitai!!!!

    giati na simvainei ayto? ego ekana 4 hronia germanika na paro to zertifikat deutsch ke stin usia den boro na to hrisimopoiiso puthena……afu ta 10 moria tha ta paro mono efoson tha ziteitai apo tin prokirixi…giati ayto?na kathierothei pada i moriodotisi tis metrias gnosis xenis glossas

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:38 | Αννα

    Συμφωνώ απόλυτα στο να μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά.
    Για να καταθέσω και την προσωπική μου εμπειρία:
    Εργάζομαι σχεδόν από την στιγμή που ολοκλήρωσα τις πτυχιακές μου σπουδές σε μια εργασία αρκετά απαιτητική που η υπευθυνότητα και η πολυπλοκότητα της δεν μου επέτρεπε και δεν μου επιτρέπει να εργάζομαι μόνο στα πλαίσια της οκτάωρης απασχόλησης αλλά απαιτεί επιπλέον χρόνο.
    Παρόλα αυτά, χωρίς να διακόψω την εργασία μου, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα διετούς φοίτησης.
    Επιπλέον θα πρέπει να σας αναφέρω ότι δεν έχω οικονομική άνεση ούτε και οι γονείς μου, σε απάντηση όσων θεωρούν ότι μεταπτυχιακό έχουν μόνο όσοι είναι οικονομικά ευκατάστατοι και δεν χρειάζεται να εργάζονται.

    Συνεχίζοντας με το σχολιασμό:
    Πιστεύω πως θα πρέπει να καταργηθεί η συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου με το αντικείμενο της θέσης. Η συνάφεια είναι όρος σχετικός και δημιουργούσε ως τώρα αδικίες. Θα μπορούσε βέβαια αντί να καταργηθεί να περιοριστεί ως προς τα επιλέξιμα αντικείμενα.
    Δηλαδή: κάτοχος πτυχίου που ανήκει στην κατηγορία επιλέξιμων πτυχίων ΠΕ Διοικητικό (πχ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης) να μπορεί να βαθμολογηθεί για τον μεταπτυχιακό του τίτλο εφόσον αυτός έχει αποκτηθεί από ανάλογο τμήμα με αυτό του πτυχίου του ή από ανάλογο τμήμα με αυτά που αναφέρονται γενικότερα στην κατηγορία ΠΕ Διοικητικού (πχ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).
    Κάτοχος πτυχίου Κοινωνιολογίας σε προκήρυξη για ΠΕ Κοινωνιολόγους να βαθμολογείται για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που κατέχει στα πλαίσια των ανθρωπιστικών επιστημών και να οριστούν εκ των προτέρων αυτά τα τμήματα ώστε να μην κρίνει υποκειμενικά το ΑΣΕΠ την συνάφεια.
    Κάτοχος πτυχίου Οικονομικής σχολής σε προκήρυξη για ΠΕ Οικονομικό να βαθμολογείται για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που κατέχει στα πλαίσια των οικονομικών επιστημών και να οριστούν εκ των προτέρων αυτά τα τμήματα κ.ο.κ.

    Επίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να καταργηθεί η μοριοδότηση επιπλέον μεταπτυχιακών, ώστε να μην είναι τελικά υπερβολική η μοριοδότηση της απόκτησης επιπλέων γνώσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα κριτήρια. Θεωρώ πολύ σωστή την μοριοδότηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου και φυσικά την μοριοδότηση και του διδακτορικού τίτλου.
    Σχετικά με την μοριοδότηση των σεμιναρίων ΟΑΕΔ τα οποία μπορούσαν να παρακολουθήσουν μόνο οι άνεργοι, συμφωνώ επίσης.
    Βέβαια θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πραγματοποιούνται αξιόλογα σεμινάρια από πολλούς φορείς και όχι μονάχα από τον ΟΑΕΔ. Γιατί να μην επιβραβεύονται λοιπόν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρακολουθούν τέτοια σεμινάρια όπως αυτά του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) το οποίο υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης; Πρόκειται για σεμινάρια για τα οποία δεν επιδοτείται η παρακολούθηση τους και για το λόγο αυτό κατά κύριο λόγο τα παρακολουθούν άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να καταρτιστούν και όχι άτομα τα οποία ενδιαφέρονται να εισπράξουν την αποζημίωση (και άρα έχουν κατά κύριο λόγο εισαχθεί σε αυτά με όχι αξιοκρατικές διαδικασίες).

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:09 | sakis1978

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ…..

    ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ HOT TOPIC ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗ ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

    200 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣΤΕΡ

    100 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΣΤΕΡ

    50 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ

    ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΔΕ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΑΣΤΕΡ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΤΟΜΑ

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΣΤΕΡ…….ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΣΤΕΡ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΣΤΕΡ

    ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ (ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ)

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:35 | GeorgeΚ

    Δεν ξέρω αν είναι αυτό το κατάλληλο άρθρο, αλλά περίμενα να δω αλλαγές και στις ειδικές κατηγορίες (εκτός και αν είναι κάπου που δεν πρόσεξα).

    Προτείνω την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ομογενείς κτλ) και απλά οι άνθρωποι αυτοί να παίρνουν μια καλή μοριοδότηση (π.χ. 400-500 μόρια). Δεν είναι δυνατόν να διορίζονται άτομα με 600 μόρια ή με βαθμολογία 20% σε γραπτούς διαγωνισμούς.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 20:52 | GeorgeΚ

    Για τις αλλαγές στη μοριοδότηση Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών συμφωνώ.

    Για το θέμα του πτυχίου, επειδή όντως δεν μπορούν όλες οι σχολές να μπουν στο ίδιο βαρέλι (αντικείμενο, δυσκολία, αριθμός μαθημάτων κτλ) νομίζω ότι ο πιο δίκαιος τρόπος είναι η μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου σε σχέση με τους υπόλοιπους που αποφοιτούν μαζί. Με άλλα λόγια, θα πρέπει η γραμματεία κάθε σχολής να βγάζει ένα μέσο όρο σειράς αποφοίτησης και ο καθένας να κρίνεται σε σύγκριση με αυτό το νούμερο, ώστε όλοι να μοριοδοτηθούμε ανάλογα με το πόσο καλοί είμασταν σε σχέση με τους υπόλοιπους με τους οποίους βαθμολογηθήκαμε με τον ίδιο τρόπο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:14 | gianna

    Επίσης για να συμπληρώσω στο προηγούμενο σχόλιό μου: αυτοί που σπούδασαν σε άλλη πόλη δεν έπρεπε οι γονείς τους να πληρώσουν για σπίτι, ρεύμα και γενικά ένα νέο νοικοκυριό?? μήπως σημαίνει ότι είναι και αυτοί πλούσιοι για να έχουν αυτή τη δυνατότητα και πρέπει να μην μετράνε τα πτυχία τους???? Εγώ όλα τα πτυχία μου τα απέκτησα στη πόλη μου στο ΑΠΘ και δεν πλήρωσα δραχμή!!!!!!! ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ. Στο τέλος τέλος δεν κλέψαμε τη γνώση κανενός, δεν είμαστε τα ρουσφέτια των stage ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΈΣΕΩΝ. Διαβάσαμε και μάλιστα διαβάσαμε σκληρά δουλεύοντας παράλληλα.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:46 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    Οι παρατηρήσεις μου ως προς το πορτεινόμενο νέο σύστημα μοριόδοτησης είναι οι εξής:
    1)Ως προς την μοριοδότηση του βασικού πτυχίου σπουδών (ΑΕΙ-ΤΕΙ)θα πρέπει -επιτέλους- να υπάρξει διαχωρισμός των πτυχίων. Διότι ο βαθμός δυσκολίας των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι διαφορέτικος. Επίσης υπάρχουν τμήματα σχολών που…παραδοσιακά οι απόφοιτοι τους έχουν χαμηλό μ.ο βαθμολογίας παρόλο που το επίπεδο τους είναι πολυ ψηλότερο από πολλούς άλλους αποφοίτους τμημάτων ΑΕΙ. Τρανταχτό παράδειγμα οι απόφοιτοι των Νομικών Σχολών!!! Επομένως μόνο αντικειμενικό κριτήριο δεν είναι το πτυχίο. Θα μπορούσε να μπει ένας συντελεστής δυσκολίας για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΕΣ (πχ.Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές)διότι οι πτυχιούχοι αυτοί αδικούνται κατάφωρα.
    2)Ως προς την εξίσωση των μορίων εμπειρίας δημοσίου με των λοιπών, είναι ενα πολυ σωστό βημα.
    3)Οι περισσότεροι διαγωνισμοί θα έπρεπε να γίνονται με γραπτό διαγωνισμό και όχι με μόρια από πτυχία τα οποία σωρηδόν…λαμβάνονται απο τους υποψηφίους, πολυ περισσότερο τώρα που είναι ενοψη να αναγνωριστούν και τα ιδιωτικά κολλέγια….
    4)Σωστή κίνηση η εξτρα μοριόδοτηση του τεστ δεξιοτήτων όπου ο καθένας δείχνει τον βαθμό γνώσεων και ευφυίας του. Άλλωστε νομίζω όλοθ θέλουμε έξυπνους, και ευφυείς δημοσίους υπαλλήλους!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:55 | ΝΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ 50 % ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΜΑΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:53 | Χριστίνα

    Καλησπέρα σε όλους!
    Κατά τη γνώμη μου είναι άδικο να εφαρμοστεί μοριοδότηση βάση βαθμού πτυχίου στη μορφή που προτάθηκε. Αυτό γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς ότι για έναν πτυχιούχο συγκεκριμένης σχολής, βαθμός πτυχίου 7 ισοδυναμεί με βαθμό πτυχίου 9 για έναν πτυχιούχο άλλης σχολής (σε άλλη πόλη δηλαδή) του ίδιου όμως γνωστικού αντικειμένου. Υπάρχουν σχολές όπου οι καθηγητές θεωρούν ως άριστα το 7 ή το 8 και σχολές όπου ως άριστα λαμβάνεται το 9 ή το 10. Όσο απλοικό και να φαίνεται, ισχύει και οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε δει να γίνεται στην πράξη. Το πιο σωστό θα ήταν πιστεύω να ακολουθηθεί ένα σύστημα μοριοδότησης ανάλογο με αυτά που ισχύουν στο εξωτερικό, όπου για κάθε πανεπιστήμιο και κάθε σχολή καθιερώνεται ένας συντελεστής βαθμού δυσκολίας και αξιολόγησης του πανεπιστημίου με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται ο βαθμός πτυχίου. Κάτι τέτοιο σίγουρα απαιτεί πολλή δουλειά για να μπορέσει να καθιερωθεί. Αλλά είναι σίγουρα πιο δίκαιο από αυτό που προτείνεται.

    Με τιμή,
    Χριστίνα

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:05 | Skarla Rita

    Σχετικά με τη μοριοδότηση γίνεται κανένας λόγος για μοριοδότηση ΕΤΟΥΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ?. Οι νέοι μπορούν να μπουν στο στρατό, στη Δημοτική Αστυνομία, στο λιμενικό,οι νεότεροι μπορούν να κάνουν 10 μεταπτυχιακά, οι ακόμα νεότεροι μεταναστεύσουν γιατί στη Σκωτία για να δουλέψεις σε εργοστάσιο με κοτόπουλα παίρνεις €10 την ώρα,με διαμονή και ασφάλιση πληρωμένα. Εμείς οι μεγαλύτεροι τι μπορούμε να κάνουμε; Κάποτε υπήρχε η επετηρίδα. Ναι?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:01 | Ιωαννιδης Μιχαηλ

    Καλησπερα.
    Πιστευω πως η προθεση του κρατους ειναι να αρχισουν να προσλαμβανονται δημοσιοι υπαλληλοι οι οποιοι θα εχουν και προυπηρεσια και ακαδημαικα προσοντα. Στη λογικη αυτη μου φαινεται δικαιο η καταργηση μοριοδοτησης του 2ου μεταπτυχιακου, που πολλοι και σιγουρα οχι ολοι, προσπαθουν να παρουν για να ανεβασουν τα μορια τους στους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ βεβαια δεν καταλαβαινω γιατι δεν διαχωριζει τα μεταπτυχιακα αναλογα με το γνωστικο τους αντικειμενου. Αλλωστε αν θελουμε ισες ευκαιριες η μοριοδοτηση ενος μεταπτυχιακου τιτλου δινει αρκετα επιπλεον μορια σε εναν διαγωνιζομενο, και σημαντικο πλεονεκτημα, για να μπορεσει να επιτυχει στις εξετασεις του ΑΣΕΠ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:46 | gianna

    Αυτοί που λένε ότι όποιος έχει μεταπτυχιακό έχει και λεφτά και πρόκειται για κοινωνική αδικία η μοριοδότηση τους ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ???? δηλαδή για το πρώτο μας πτυχίο δεν πληρώσαμε φροντιστήρια ιδιαίτερα, σχέδιο ελεύθερο / γραμμικό κτλ? για τις γλώσσες που ξέρουμε δεν πληρώσαμε φροντιστήρια ξένων γλωσσών ??? ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ??? υποκριτές!! εγώ για τα μεταπτυχιακά μου δεν πλήρωσα τα έκανα στο ΑΠΘ και στο 2ο δούλευα είχα μωρό παιδί και έλιωσα!!!
    Για μια ελπίδα που έτσι σε μια ωραία μέρα αποφασίσατε να διαλύσετε, χωρίς καμιά δικαιολογία σχετικά με τη διαφάνεια.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:38 | ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΣ

    ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΗΡΑ ΠΡΕΦΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΘΑ ΣΤΕΚΟΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ!
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΒΛΕΠΩ?
    Η ΣΥΝΝΑΦΕΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ!!!!!!! ΕΧΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ!!!!!
    ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…………..
    ΕΧΕΙΣ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ – ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Ε, ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ!!! ΓΙΑΤΙ??????
    ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ?????
    ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ????
    ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ?????
    ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ?????
    ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΡΙΓΩΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Ή ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ???????????????????????????????????

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΛΗΞΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Α Θ Ρ Ο Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Μ Ο Ρ Ι Ο Δ Ο Τ Η Σ Η Σ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ!!!!!!!!!!!!!

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΤΕ!!!!
    ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΝΩΠΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ!!!!!

    ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!!!!!!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΚΟΥ

    Θα ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα του δεύτερου πτυχίου (συναφής ειδικότητα).
    Μερικά σχόλια αναφέρουν ότι υπήρχε στον προηγούμενο νόμο και δεν αλλάζει τίποτα στην μοριοδότηση δεύτερου πτυχίου ΠΕ.
    θα ήθελα αυτό αν ισχύει να επιβεβαιωθεί.
    Αν επιβεβαιωθεί όμως είναι άδικο και εξηγώ αμέσως γιατί.
    Ανεβάζοντας την μοριοδότηση μεταπτυχιακού που είναι γνωστό ότι διαρκεί 1-2 χρόνια, διδακτορικού 2-3 χρόνια και μην αλλάζοντας καθόλου την ρύθμιση για το δεύτερο πτυχίο στην πραγματικότητα το δεύτερο πτυχίο Πανεπιστημιακής Σχολής υποβιβάζεται, άσχετο αν για την κτήση του απαιτήθηκαν επιπροσθέτως 4-5 χρόνια σπουδών και όχι 1 έως 3.
    Υπάρχει πτυχιούχος 3 διαφορετικών σχολών: Ιταλικής, Ισπανικής και Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας που σπούδασε συνολικά 12-13 περίπου χρόνια σε Πανεπιστήμιο, (αυτό και αν είναι δια βίου εκπαίδευση) θα ήθελα να ξέρω, αυτός ο πτυχιούχος πόσα μόρια θα πάρει;
    Αυτός ο πτυχιούχος θα πάρει λιγότερα μόρια απο έναν άλλο που έχει 1 πτυχίο και διδακτορικό (6-7 χρόνια σπουδών)ή 1 πτυχίο και μεταπτυχιακό (5-6 χρόνια σπουδών) ή 2 πτυχία και μεταπτυχιακό (9-10 χρόνια σπουδών);
    Mπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει;
    Να διευκρινήσω ότι σωστά πριμοδοτεί το νομοσχέδιο τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά, απλά λέω ότι το δεύτερο και τρίτο για πολλούς συναφές πτυχίο θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη και να μοριοδοτείται ανάλογα, οπότε αν αλλάξει το καθεστός για μεταπτυχιακά και διδακτορικά θα πρέπει να βελτιωθούν και τα μόρια για δεύτερο και τρίτο πτυχίο ανάλογα.
    Επίσης πιστεύω ότι τα συναφή μεταπτυχιακά και τα συναφή διδακτορικά όσα και αν είναι πρέπει να αθροίζονται.
    Ευχαριστώ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 19:26 | ΜΑΙΡΗ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΑΣΕΠ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ Η ΕΝΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ 50% ΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕ STAGE.
    ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ 200 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΕΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΟΛΛΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ? ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΞΟΔΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ? ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΑΝ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ? ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ? ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ?
    ΜΙΛΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ