Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:02 | Νικολέτα Μαρία Καστελλάνου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων για τους κάτωθι λόγους:

    1- Αφαίρεση γενητικών οργάνων, χωρίς να συντρέχει λόγος υγείας, είναι εξαναγκαστικός ακρωτηριασμός. Οντως υπάρχει υπερπληθησμός αδέσποτων ζωων, όμως η κύηση στα δεσποζόμενα είναι ελεγχόμενη από τον ιδιοκτήτη.

    2-Κύνδυνος θανάτωσης/παρενέργειες στην υγεία του δεσποζόμενου ζώου λόγω μετεγχηρητικών επιπλοκών.
    Η κυβέρνηση επιβάλλει τέτοιου είδους νομοσχέδια, χωρίς να εγγυάται την ακεραιότητα της υγείας του ζώωου. Είναι λοιπόν ωφέλιμο σε κάθε παραμικρή επιπλοκή λόγω τετοιας επέμβασης, είτε στην συμπεριφορά, είτε στην υγεία του ζώου, ο ιδιοκτήτης να αποζημιώνεται λόγω των ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια επέμβαση.

    3-Κατάργηση της αξιοπρέπειας του ζώωου και του ιδιοκτήτη του, λόγω εξαναγκασμού και όχι επιλογης ιατρικής επέμβασης. Εάν ενστερνιστούμε την «οριζόντια» στείρωση για την μείωση του υπερπληπληθυσμού των αδέσποτων ζώων, τότε ας πρωωθήσουμε και την στείρωση των ανθρώπων ως μέτρο αντιμετώπισης του ανθρωπίνου υπερπληθησμού, που είναι αιώνιο και γνωστό πρόβλημα.

    4-Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων και καθαρόαιμων ζώων με σκοπό την αποτροπή περαιτέρω αναπαραγωγής δεν προάγει την υιοθέτηση των αδεσπότων. Ο λόγος είναι ότι ο κάθε ιδιοκτήτης επιλέγει καθαρόαιμα ζώα για κάποιους λόγους.
    Για παράδειγμα:
    α)Σκύλοι φύλακες που δεν χρειάζονται εκπαίδευση καθώς η φύλαξη είναι στη φύση τους, πχ.Brazilian Mastiff, Ποιμενικοί,Cane Corso
    β)Σκύλοι που είναι απο την φύση τους φιλικοί με τα παιδιά και συζούν άφοβα, πχ Golden Retriever. Σε περίπτωση που μας αναγκάζει η κυβέρνηση να υιοθετήσουμε σκύλο συντροφίας δίχως να γνωρίζουμε το γενεαλογικό του δέντρο ,θα πρέπει να μας εγγυηθεί ότι δεν θα έχει και παράταιρες συμπεριφορές που θα βάλουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας, επηρεασμένα από το άγνωστο DNA τους.
    γ)Σκύλοι εργασίας, όπως τα κυνηγόσκυλα που το κάθε ένα ειδικεύεται εκ φύσεως σε διαφορετικές κυνηγετικές δραστηριότητες.
    5-Ο αριθμός των αδέσποτων αυξήθηκε απότομα με αυτό το εκβιαστικό μέτρο λόγω εκφοβισμού των ιδιοκτητών, οι οποίοι τα εγκατέλειψαν φοβούμενοι την διαδικασία της έκτρωσης και το πρόστιμο.

    Για την αποτροπή γέννησης αδέσποτων το κράτος θα έπρεπε να λάβει ουσαστικά μέτρα όπως υποχρεωτικό τσιπάρισμα, ελέγχους διαβίωσης και πρόστιμα για τυχόν εκμετάλλευση.
    Επίσης καλό θα ήταν η νέα γενιά να εκπαιδευτεί όσον αφορά στην σωστή αναπαραγωγή και την μη εγκατάλειψη των δεσποζόμενω ζώων μέσα από το σχολείο (ενίσχυση της παιδείας) και την οικογένεια.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:31 | Ελένη Σιδερη

    Ναι στη στείρωση. Συμφωνώ απόλυτα. Η απόλυτη ντροπή με πεταμένες ψυχές και νεκρά ζωα ενω διαφημιζουμε τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό πρέπει να τελειώσει.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:52 | Ρειζάκης Γεώργιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:44 | ΖΩΗ ΚΡΟΜΜΥΔΑ

    · ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ!
    ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ
    ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟΤΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ). Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ. Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΩΡΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΣΜΙΚΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ (SPECIESISTS)…ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ «ΘΕΟΙ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ! · ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό κανενός μέλους του σώματος, κανενός ζώου, παρ’ εκτός κι αν υφίσταται ιατρικός λόγος και επιστημονικά επιβάλλεται ο ακρωτηριασμός του ζώου δια την περαιτέρω διαβίωση του.
    Το άρθρο αυτό κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση. Ένσταση υπάρχει σε ότι η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί εντός διετίας ΑΝΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
    Αφουγκραστείτε τα σχόλια (εντός κι εκτός της δημόσιας διαβούλευσης) των πραγματικά ΑΓΝΩΝ φιλόζωων, κι όχι όσων αποκομίζουν (οικονομικά) οφέλη από τα κατοικίδια ζώα ή έχουν άλλα κίνητρα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΩΣ «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» (π.χ κυνηγοί), ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ…ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΩΝ.
    · Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε ιδιώτες με όποια δικαιολογία.
    Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρούνται γιατί είναι αυτοί που δημιουργούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων. Οι μόνοι που θα μπορούν να εξαιρούνται είναι οι νόμιμοι εκτροφείς και αυτοί με αυστηρά ορατές διαδικασίες.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:33 | Angelika Hörmann

    Ναι, αυτός είναι ένας πολύ καλός νόμος. Η αποστείρωση κάθε ζώου είναι το καλύτερο πράγμα τόσο για το ζώο όσο και για τον ιδιοκτήτη. Το κατοικίδιο θα είναι πιο ήρεμο και πιο ευτυχισμένο. Θα υπάρχουν λιγότερα αδέσποτα ζώα που πεθαίνουν και ζουν μια άθλια ζωή στο δρόμο. Ο ιδιοκτήτης δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για τα μη προγραμματισμένα κουτάβια ή γατάκια. Ναι, πρέπει να είναι υποχρεωτική η αποστείρωση κάθε ζώου. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί. Προστατέψτε τα ζώα σας. Είναι οικογένεια.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:43 | Μητροπουλος Αγγελης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι ακρωτηριασμός!!
    ΔΕΝ πρέπει να φερόμαστε ενάντια στη φύση!!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:25 | Σάββας Ελευθεριάδης

    Επιτέλους και κάτι που βοηθάει την κατάσταση με τ αδέσποτα!
    Οι »φίλοι» κυνηγοί που παρατούσαν όπου τους βόλευε τα σκυλάκια τους με το που γερνούσαν, θα πρέπει να γίνουν άνθρωποι επιτέλους.
    Επίσης, κάντε κάτι και για την αναγνώριση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλων! Όποιος θέλει βγαίνει και το παίζει εκπαιδευτής..

  • 16 Μαΐου 2021, 21:17 | Anna nikolaidou

    Ναι στην υποχρεωτική στειρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 21:57 | χαρα

    ΝΑΙ στην στειρωση!!
    ΝΑΙ στον ελεγχο πληθυσμου αδεσποτων ζωων.Τα δεσποζομενα τα πετανε μετα στον δρομο και οι κυνηγοι επισεις.
    ΝΑΙ στο νομοσχεδιο!!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:35 | Γιώργος

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 21:20 | Natalie collet

    Η αποστείρωση αδέσποτων σκύλων και γατών πρέπει να είναι υποχρεωτική.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:03 | Anna nikolaidou

    Ναι στην στειρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 21:41 | ΑΝΝΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Η υποχρεωτική στείρωση ΔΕΝ συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρου
    ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

  • 16 Μαΐου 2021, 21:00 | ΑΙΣΩΠΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.

    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5

    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.

    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.

    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ

    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.

    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ- Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού : Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:44 | Δώρα

    Ναι να γίνει υποχρεωτική η στειρωση επιτέλους να γινει κατι σωστό, δεν αντεχω να βλεπω αλλες παρατημενες ψυχες σε δρόμους και χωματερες…

  • 16 Μαΐου 2021, 21:05 | Ματθαίος Σεγγεριδης

    Σύμφωνο με το μέτρο.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:42 | Γιαννης

    ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΖΏΟ ΤΕΛΟΣ

  • 16 Μαΐου 2021, 21:36 | Νεκτάριος

    Όχι στην υποχρεωτική στειρωσει

  • 16 Μαΐου 2021, 21:29 | ΛΙΤΣΑ ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΥ

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:37 | Μιχαλόπουλος Γιώργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού

  • 16 Μαΐου 2021, 21:27 | Χρήστος

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Αρκετά με τους απερίσκεπτους κυνηγούς που αναπαράγουν κατά συρροήν τα σκυλιά τους για να πωλούν τα κουτάβια σε φίλους και γνωστούς!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:07 | ΝΙΚΗ ΒΟΡΕΑ

    ΝΑΙ στην ΑΜΕΣΗ εφαρμογή της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ των ΔΕΣΠΟΖΌΜΕΝΩΝ και των ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ζώων συντροφιάς.
    Η μόνη λύση για να εκλείψει το πρόβλημα των 3 περίπου εκατομμυρίων αδέσποτων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα απ’άκρη σ’άκρη.
    Όσοι κραυγάζουν κατά των στειρώσεων δεν νοιάζονται για αυτά τα δύστυχα εγκαταλελειμμένα ζώα που ζουν και πεθαίνουν στους δρόμους από φόλες, αρρώστιες,
    πείνα, αυτοκινητιστικό ατύχημα, όπλο!!!!!.
    Σακατεμένα ζωάκια εγκαταλελειμμένα σε βουνά που ψάχνουν σε σκουπίδια να βρούνε φαγητό. Κανένας από αυτούς δεν περιέθαλψε ένα άρρωστο ζώο, δεν ξενύχτησε να ψάχνει κτηνίατρο να το σώσει από δηλητήριο που έφαγε. Είναι ψυχές ζωντανές. Εσείς που είσαστε κατά των στειρώσεων αγαπάτε μόνο το ένα και μοναδικό σκυλί ή γάτα που έχετε. Τα άλλα που ζουν στους δρόμους…. ούτε να τα κοιτάξετε.
    ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΠΊΣΩ. ΕΊΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΣΤΙΓΜΉ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΕΚΛΕΊΨΕΙ Η ΘΛΙΒΕΡΉ ΕΙΚΌΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ.
    Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Πείτε μας που έχετε συναντήσει αδέσποτα? Σίγουρα ΜΌΝΟ σε τριτοκοσμικές χώρες. Αυτή την εικόνα δυστυχώς παρουσιάζει και η χώρα μας.
    Δώστε στην Ελλάδα τον πολιτισμό που της αξίζει.
    Εύχομαι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό για την προστασία των κατοικίδιων ζώων στην χωρά μας.
    Γιατί τα ζώα αξίζουν και δικαιούνται καλύτερης συμπεριφοράς από το να περνάνε μια ζωή δεμένα σε μια αλυσίδα. Η νοοτροπία που επικρατεί στην επαρχία και όχι μόνο, είναι καιρός να αλλάξει.
    Επιτελούς να κάνουμε ένα βήμα μπροστά!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:34 | ΜΙΧΑΉΛ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Όχι στην στείρωση των σκύλων μας. Νομίζω ότι είναι έγκλημα ακόμη και να το σκεφτόμαστε

  • 16 Μαΐου 2021, 21:10 | Χρυσάνθη Τσερπελη

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλιας

  • 16 Μαΐου 2021, 21:46 | Βικτωρία Ζακοπούλου

    Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο. Ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μακάρι να καταφέρει να εφαρμοστεί.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:37 | litsa bakalarou

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.
    Συνεπώς:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:05 | Κυριακή Μπαρκάτσα

    Συμφωνώ με την υποχρεωτική στηρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 21:52 | Ευη Κουτρομανου

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:49 | Τσέλιου Φωτεινή

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας.
    Όχι στην αντιμετώπιση των ζώων ως εμπόρευμα.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:45 | Χρυσάνθη Τσερπελη

    Όχι στην υποχρέωση στείρωση των σκύλων συντροφιάς
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλιας

  • 16 Μαΐου 2021, 21:39 | ΕΥΣΤΑΘΊΑ ΛΟΥΚΟΥ

    Όχι στην παράνομη στείρωση των τετραποδων φίλων μας. Είναι αποτρόπαιο και βάρβαρο.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:21 | Πατρίτσια Κατηφόρη

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:03 | Μιχάλης

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5

  • 16 Μαΐου 2021, 21:52 | Μαρίνα Μπρούμη

    Οδηγός μας πρέπει να είναι η σημερινή άθλια πραγματικότητα: των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων.Τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων αλά Ελληνικά σκυλιών και γατιών που πάνε και έρχονται ανά το χωριό, τις ράχες κ.ο.κ. ΄Αρα, αφού είναι αστείρωτα, γεννοβολάνε.Και οι «έκπληκτοι» ιδιοκτήτες των θηλυκών ξεφορτώνονται κουτάβια και γατάκια στην …Φύση!! Μένω στο Καπανδρίτι και τα βλέπω!Και τα μαζεύω όσο μπορώ. Και όλοι όσοι έχουν μάτια τα βλέπουν.Αλλά συνήθως δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χρήματα ούτε ίσως την ψυχή για να τα βοηθήσουν.
    Συνεπώς, όποιος θέλει το ζώο του αστείρωτο ας πάρει άδεια εκτροφέα αν πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις.Αλλιώς,κατοικίδια αστείρωτα ισοδυναμούν με το χάος των αδεσπότων στη χώρα μας. Για να πολεμηθεί, ένα μόνο όπλο: η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, όπως ακριβώς οι εμβολιασμοί. Πρέπει να είναι υποχρέωση και ιδιοκτητών και κτηνιάτρων!Παντού στην Ευρώπη,με εξαίρεση Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, η στείρωση είναι υποχρεωτική. Τα κατοικδια είναι για συντροφιά, όχι για συμπλήρωση εισοδήματος, όπως πουλάμε τα αυγά από τις κοτούλες μας στο παζάρι του Σαββάτου. ΄Οποιος θέλει σκύλο ράτσας, στους εκτροφείς στους πιστοποιημένους και ηλεγμένους.Και όχι στους εισαγωγείς των Pet shop από puppy mills της Ουγγαρίας και Σερβίας. Το 50% των αδέσποτων που μαζεύουμε στο Καπανδρίτι είναι κυνηγόσκυλα και κουτάβια κυνηγόσκυλων. Κροτοφοβικά, ελαττωματικά στα ισχύα, γεμάτα σκάγια, ήτοι τα αποτελέσματα της παρα-εκτροφής και του αθλήματος(!!) των ευγενικών αυτών ψυχών που αποκαλούνται κυνηγοί. Ας είχαν και τα θηράματα καραμπίνες, και τα λέμε! Συνεπώς, στείρωση υποχρεωτική =το μόνο όπλο για να εκλείψει το σημερινό άγος!

    Για το δέσιμο: τί σημαίνει μη-μόνιμο δέσιμο, το οποίο και νομιμοποιείται από το Ν/Σ;; Ποιός θα πιστοποιήσει ότι τα σκυλιά στην άκρη της αλυσσίδας του ενός μέτρου είναι μονίμως δεμένα; Και εάν υποθέσουμε ότι τα λύνει ο ιδιοκτήτης για μια ώρα, έχει ευζωϊα το ζώο; Το εφεύρημα του μη-μονίμου δεσίματος ΑΚΥΡΩΝΕΙ όλη την πολυσέλιδη φιλολογία περί ευζωϊαςτου Ν/Σ. Ουδείς πρόκειται να καταγγείλει κάποιον που δένει το σκυλί του για 20 λεπτά ή μισή ώρα έξω από το σουπερ μάρκετ για να μπει μέσα να ψωνίσει. Αλλά με τη νομική κατασκευή του «μη-μόνιμου δεσίματος» κανένα δικαστήριο δεν θα μπορεί να καταδικάσει όσους βασανίζουν τα ζώα αφήνοντας τα δεμένα εσαεί. «Το έλυνα για 5 λεπτά κάθε ώρα κ. Πρόεδρε!», άρα αθώος.
    Το ίδιο και για τις ταράτσες και για τα μπαλκόνια. Τί σημαίνει σκυλί/ά μόνο/α στην ταράτσα μέσα στο ξεροβόρι ή στον καύσωνα; Τί σημαίνει σκυλί ξεχασμένο στα μπαλκόνια; Τί είδους εργσία ή συντροφιά κάνουν τα ζώα όταν τα εξορίζουμε και τα καταδικάζουμε στην τρέλλα και στον αργό θάνατο; Αν θεωρείτε ότι τα ζώα είναι βρώμικα, έχουν μικρόβια, έχουν τρίχες, μην παίρνετε ζώο! Μην παίρνετε ζώο για τον κανακάρη σας, εάν δεν μπορείτε να τα έχετε διαρκώς δίπλα σας.
    Καταλαβαίνω ότι για πολλούς επαγγελματίες, όπως οι βοσκοί, το Ν/Σ επιφέρει γραφειοκρατική ταλαιπωρία και νέα έξοδα. ΄Ομως, λύσεις υπάρχουν με όλο το σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς που χρησιμοποιούν ζώα στη δουλειά τους. Τα έξοδα στείρωσης για επαγγελματίες σε ποιμνιοστάσια, τα έξοδα εμβολιασμών, θα μπορούσαν να εκπίπτουν από τον φόρο τους, με βάση τις αποδείξες των κτηνιάτρων. Λύσεις υπάρχουν.Αρκεί να θυμούνται οι βουλευτές ότι το Ν/Σ το εφερε ο Πρωθυπουργός γιατί ευαισθητοποιήθηκε και συνειδοποίησε την μαζική δυστυχία των ζώων στη χώρα μας. Το έφερε για να βοηθήσει τα ζώα, όχι για να κάνει συμψηφισμούς με όσους κερδοσκοπούσαν με τη δυστυχία των ζώων ή αδιαφορούσαν γι’ αυτή. Αυτός πρέπει να είναι ο μπούσουλας για το Ν/Σ μέχρι τέλους. Και να μη ξεχνάει κανείς ότι ναί μεν ψηφίζουν όσοι ήταν μια χαρά με τη δυστυχία των ζώων στη χώρα μας αλλά ψυφίζουν (και μάλιστα στοχευμένα!) οι πάρα, μα πάρα πολλοί που υπέφεραν και υποφέρουν στην Ελλάδα από τη δυστυχία των ζώων κατοικίδιων και μη.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:31 | Antonia

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων,ναι στην στειρωση των αδεσποτων

  • 16 Μαΐου 2021, 21:34 | Αθανάσιος Τ

    ΟΧΙ στην στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων σκύλων.
    Είμαστε σύμφωνοι με την επιστήμη , η οποία είναι ξεκάθαρα κατά τής καθολικής στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    ΟΧΙ στην αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας σε περίπτωση παραβατικλοτητας , όσον αφορά την ηλεκτρονική σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:47 | Ελισάβετ Διαμαντίδου

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο επειδή υπάρχουν πολλοί ανεύθυνοι «φιλόζωοι”,οι οποίοι με την παραμικρή δυσκολία,παρατάνε τα ζώα τους στούς δρόμους!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:43 | Τσιαχτανης Γιώργος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγου

  • 16 Μαΐου 2021, 21:35 | Εύα Μουντοκαλάκη

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:33 | adria

    Ναι στη στείρωση των ζώων τέλος στα αδέσποτα

  • 16 Μαΐου 2021, 21:07 | Ελισσαβετ Κοσκολου

    Συμφωνω με το νομοσχεδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 21:01 | ΠΕΝΤΙΔΟΥ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:17 | Kintonis Andreas

    Υπέρ του νομοσχεδίου, όχι αλλά αδέσποτα!
    Λίγη ενημέρωση και παιδεία στον ελληνικό λαό περι του θέματος!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:05 | Μιχάλη ς

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:53 | Ανδρεας Δασκαλακης

    Η γενικευμένη στείρωση θα βλάψει την βιοποικιλότητα των ζώων και ίσως εξαφανιστούν σπάνιες και τοπικές ράτσες.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:40 | Γιώργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 21:01 | Μαρία

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:25 | Αργυρώ Παπαστεφάνου

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της Π.Φ.Π.Ο.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:08 | Δήμητρα Ψαρουδάκη

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της Π.Φ.Π.Ο

  • 16 Μαΐου 2021, 21:48 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ
    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ
    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΑ ΜΥΑΛΑ
    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ
    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ