Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | Μίλτος Παύλου

    Μεγάλο μέρος των σχολίων στη διαβούλευση είναι δυστυχώς αποτέλεσμα παραπληροφόρησης. Kάποτε δε προδίδουν ότι δεν έχουν καν αναγνώσει αυτό το ίδιο το νομοσχέδιο που επικρίνουν ή λασπολογούν:

    1- Σήμερα υπάρχει ήδη «αλλοίωση» του ‘δήμου’ στο βαθμό που για πολλά έτη εργαζόμενοι και τα παιδιά τους στη χώρα δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους ακόμα και για το πού πρέπει να μπουν κάδοι καθαριότητας ή μια παιδική χαρά.
    Αξίζει να αναλογιστούμε τι θα λέγαμε και πώς θα αντιδρούσαμε εάν έλληνες μετανάστες για δεκαετίες στην Αμερική, τη Γερμανία κλπ. είχαν δικαίωμα (υποχρέωση) μόνο να εργάζονται και όχι να λένε τη γνώμη τους, ούτε καν για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα σε τοπικό επίπεδο.
    Ο κίνδυνος λοιπόν για την Ελλάδα δεν είναι εκείνος της «αλλοίωσης» της εθνική ομοιογένειας αλλά η αναβίωση ενός αποκρουστικού καθεστώτος ειλώτων και πληβείων. Στο δημοκρατικό σύστημα δεν χωρεί τέτοιος αποκλεισμός.

    2- Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βρίσκονται σαφώς στο μέσο όρο (αν όχι λίγο κάτω από αυτόν) των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και είναι εύλογες και δικαιολογημένες, όσο και επιφυλακτικές και προσεκτικές. (διαβάστε πιο κάτω στο σχετικό άρθρο)
    Πχ. οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεταβατικές διατάξεις εν τοις πράγμασι διαμονής (και όχι μόνο διαρκώς και νόμιμα για 5 έτη) για την παρούσα «μιάμιση» γενιά (παιδιά που μετανάστευσαν ανήλικα) και ενόψει του προβληματικού συστήματος αδειών διαμονής που έχει αφήσει έξω από τη νομιμότητα μεγάλο μέρος τους.
    Το μεταναστευτικό και ο κώδικας ιθαγένειας έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικά και παρωχημένα, ακριβώς επειδή καμία κυβέρνηση δεν τα άγγιξε όταν έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι σήμερα η Ελλάδα να βρίσκεται κάτω από όλες τις χώρες της ΕΕ των 27 στις σχετικές ρυθμίσεις.
    Ως τέτοια σήμερα το «μεταναστευτικό» βρίσκεται ενώπιόν μας ως γόρδιος δεσμός και χρήζει ανάλογων – όσο και νηφάλιων και δημοκρατικών – λύσεων.

    3- Παρ’όλα αυτά οι προτεινέμενες ρυθμίσεις αποτελούν σημαντική και αναγκαία τομή. Αλλά θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτη ακριβώς από εκείνους που είναι λιγότεροι ισχυροί πολίτες σήμερα. Η απόδοση δικαιωμάτων στους μετανάστες εργαζόμενους και τους νέους 1μιση και 2ης γενιάς υπέρ τους μπορεί να αποβεί.
    Ένα παράδειγμα: σε ποιον μπορεί να συμφέρει να μην έχουν δικαιώματα τα παιδιά μεταναστών όταν εισέρχονται στην αγορά εργασίας; η ευάλωτη θέση τους αποβαίνει σε βάρος ολόκληρης της νέας γενιάς ανεξαρτήτως ιθαγένειας που ανταγωνίζεται αυτό το χαμηλά αμοιβόμενο και λιγότερο προστατευμένο από το νόμο εργατικό δυναμικό.
    Η διατήρηση μεγάλου μέρους της εργατικής δύναμης σε επισφαλή θέση έχει προφανώς αρνητική επίπτωση σε όλους τους εργαζόμενους (ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα), ενώ συντηρεί τις ολιγαρχίες και τους ισχυρότερους που εμμέσως ή άμεσα εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση.

    Γιατί λοιπόν ακριβώς εκείνοι που θα έπρεπε να προσβλέπουν στην υπηκοότητα ή το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές για τους μετανάστες να αντιδρουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση;

    Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην αρκετά παλιά (και ενίοτε δύσοσμη, βλ.»Βατοπέδιο») διαπλοκή ανάμεσα σε κομμάτι της πολιτικής τάξης και τους υπερπατριώτες και τους μονοπωλητές της εθνικής ταυτότητας με το αζημίωτο.

    Αυτή η πολιτική ομάδα από τα όρια του ‘κέντρου’ έως την ακροδεξιά είναι και εκείνη που σήμερα, επισείοντας την ανύπαρκτη απειλή σκιάχτρο της «αλλοίωσης της εθνικής ομοιογένειας», επιδιώκει να στρέψει τους λιγότερο ισχυρούς και λιγότερο ενημερωμένους – ή απλά χειραγωγημένους – ενάντια στο ίδιο τους το συμφέρον!

    5. Τέλος μια νηφάλια ρύθμιση (όπως εκείνη που πρότεινε η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου http://www.hlhr.gr) που θα εκτιμά την πραγματική ένταξη του πολιτογραφηθέντα στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην ελληνική πολιτική κοινότητα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές οι οποίες την διέπουν, είναι επαρκής για να κατευναστούν οι, κατά τη γνώμη μου αβάσιμοι, φόβοι ‘αυτόματης’ απόδοσης ιθαγένειας.

    Αξίζει να δούμε και να διαβάσουμε προσεκτικά το νόμο. Αξίζει να φανταστούμε μια νέα ελληνική κοινωνία.

    Παρακάτω μερικά στοιχεία για τι πραγματικά ισχύει στην Ευρώπη:

    Από τον μύθο της «εθνικής ομοιογένειας» στην συμμετοχική δημοκρατία και την πλήρη πολιτική Ιθαγένεια

    του Μίλτου Παύλου,
    Διευθυντή του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED

    Το κύριο επιχείρημα όσων κινδυνολογούν επεισείοντας απειλές «αλλοίωσης» του πληθυσμού από την την ευχερέστερη απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και τους γονείς τους είναι ότι απειλείται η εθνική «ομοιογένεια». Αυτό το επιχείρημα αγνοεί ότι η Ελλάδα, όπως και κάθε σύγχρονο έθνος-κράτος, έχει ιδρυθεί, μετασχηματιστεί και εξελιχθεί μέσα από συγκλίσεις διαφορετικών τοπικών και περιφερειακών πολιτισμικών ταυτοτήτων και ότι ο καθένας μας κουβαλάει έναν πλούτο από εντελώς διαφορετικές εθνοτικές, συνειδησιακές και κοινωνικές ταυτότητες. Επίσης αποκρύπτει ότι η επίκληση μιας υποτιθέμενης ενιαίας και μονολιθικής «εθνοθρησκευτικής ομοιογένειας» και μάλιστα μέσα από δεσμούς αίματος που παραμένουν ευδιάκριτοι ως ευθεία γραμμή ανά τους αιώνες, δεν είναι παρά ένας μύθος που αποτέλεσε πάντα εργαλείο αποκλεισμού και διακρίσεων με δυσμενείς συνέπειες για το συλλογικό συμφέρον και όχι μόνο για τα άμεσα και ορατά του θύματα. Αν ο μύθος αυτός ευσταθούσε, τότε η μοναδικότητα αυτής της γωνιάς της υφηλίου θα συγκέντρωνε το έκπληκτο ενδιαφέρον γενετιστών και μελετητών του DNA. Αντιθετως, σε κάθε ιστορική περίοδο οι κάτοικοι της επικράτειας αναγνώρισαν εαυτούς γύρω από ένα σύνολο κοινών πεποιθήσεων και, συχνά θρησκευτικής και πολιτιστικής, συνείδησης. Έτσι σε κάθε εποχή, το ‘δίκαιο του αίματος’ και η ιθαγένεια με βάση ένα κοινό ‘γένος’ δεν είναι παρά ‘δίκαιο του εδάφους΄ (πολίτες=κάτοικοι) που στη διαδικασία αναγνώρισης και οικοδόμησης μιας κοινής εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας μετατρέπεται σε δίκαιο του αίματος (πολίτες=κάτοικοι με κοινή ‘καταγωγή’ και ‘θρησκεία’). Συχνά αυτή η ταυτότητα καθοριζόταν σε σχέση με τους άλλους και στα πλαίσια συγκρούσεων και πολέμων. Σήμερα, όπου τουλάχιστον σε αυτήν την ήπειρο, οι θρησκευτικοί πόλεμοι είναι απίθανοι, οι κάτοικοι της χώρας που επιθυμούν να ενταχθούν παραγωγικά σε μια πολιτική ενότητα και συλλογικότητα μπορούν να αναγνωριστούν γύρω από συνταγματικές αξίες της αξιοπρέπειας, της πλήρους πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και το στόχο της κοινωνικής ισότητας, σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

    Αν δούμε πώς οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει τις πολιτικές τους ιθαγένειας θα διαπιστώσουμε ότι οι σχεδόν όλες τους έχουν προβλέψει μια λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκή πρόσβαση της δεύτερης γενιάς μεταναστών στην ιθαγένεια. Η πλειοψηφία τους (2 στις 3 ευρωπαϊκές χώρες) παραχωρεί την ιθαγένεια σε όσους γεννήθηκαν στη χώρα είτε αυτόματα με τη γέννηση (25%) είτε μετά από 3 έτη (22%) ή 5 έτη (19%). Η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα που δεν προβλέπει κάποια ειδική ρύθμιση για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς για πρόσβαση στη δυνατότητα να γίνουν έλληνες πολίτες πριν από τους γονείς τους. Ακόμα και οι υπόλοιπες χώρες με αυστηρές προϋποθέσεις (Αυστρία, Ιταλία, Κύπρος) προβλέπουν ευνοϊκότερους όρους πρόσβασης στη μακρά διαμονή και ειδικές ρυθμίσεις για τη δεύτερη γενιά).

    Αντίστοιχα, ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών (11: 41%) χορηγεί στην 1η γενιά μεταναστών την ιθαγένεια σε λιγότερα από 5-6 χρόνια και 14 χώρες σε 8-10 χρόνια.

    Όταν εφαρμοστεί η πρόσφατη διακήρυξη του Πρωθυπουργού κ.Παπανδρέου δεν πρόκειται να συμβεί κάτι το συνταρακτικό, αλλά απλά η Ελλάδα θα εναρμονίσει τις πολιτικές της ιθαγένειας κάπου κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της νέας μετανάστευσης.

    Ωστόσο, ακόμα και αν παραχωρηθεί η ιθαγένεια αυτή θα παραμείνει νεκρό γράμμα εάν δεν συνοδεύεται από την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και από συμμετοχικές δομές, αντάξιες σε μια δυναμική και αναπτυσσόμενη ελληνική κοινωνία.
    Γι αυτό χρειάζεται χορήγηση του καθεστώτος μακράς διαμονής στους εκατοντάδες χιλιάδες διαμένοντες πάνω από πέντε και δέκα χρόνια στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «μιάμιση» γενιάς – το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, και η ενίσχυση και συμμετοχή των οργανώσεων μεταναστών σε έναν πραγματικά δημοκρατικό δημόσιο εθνικό διάλογο για τη μετανάστευση.

    Εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές

    Μετά από χρόνια ξενοφοβικής μεταναστευτικής πολιτικής η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στη μικρή μειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν τη συμμετοχή όλων μεταναστών στη δημόσια ζωή.
    Στις μισές ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες ψηφίζουν, ενώ στο 18% ψηφίζουν, αλλά και εκλέγονται στις τοπικές εκλογές. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα κυρίως για τις χώρες εκείνες στις οποίες οι μετανάστες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού, της χειρωνακτικής εργασίας και των υπηρεσιών. Με άλλα λόγια όταν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ζουν και εργάζονται σες μια χώρα αλλά δεν έχουν λόγο στη διαχείριση των κοινών και σε αποφάσεις που τους αφορούν τότε υπάρχει πρόβλημα. Η δημοκρατική συμβίωση απειλείται από την εκμετάλλευση ενός εργατικού δυναμικού χωρίς πολιτικά δικαιώματα – αλλά και υποχρεώσεις – και οι κοινωνικές εντάσεις καραδοκούν ως νομοτελειακή συνέπεια.
    Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις χώρες εκείνες όπου ούτε η ιθαγένεια χορηγείται εύκολα στους μετανάστες 1ης γενιάς. Με εξαίρεση την Τσεχία και την Πολωνία, που έχουν ανάλογα αρνητικές πολιτικές ιθαγένειας και πολιτικής συμμετοχής, αλλά δεν φιλοξενούν σημαντικούς αριθμούς μεταναστών, όλες οι υπόλοιπες χώρες σε ένα από τα δύο πεδία (ιθαγένειας ή εκλέγειν-εκλέγεσθαι σε τοπικές εκλογές) παρέχουν δικαιώματα είτε πολιτικής συμμετοχής, είτε πρόσβασης στην ιθαγένεια. Μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος είναι απόλυτα αρνητικές, αδικαιολόγητα ως προς το βαθμό παραγωγικής συμμετοχής του μεταναστευτικού δυναμικού στην οικονομία και κοινωνία τους.

    Όταν παραχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες μακροχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα η Ελλάδα απλά θα ενταχθεί στην πλειοψηφία των δημοκρατικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι μετανάστες ψηφίζουν και εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.

    Πολιτική συμμετοχή και διαβούλευση

    Το πρόβλημα της Ελλάδας που ανέδειξε η έρευνα για την Ένταξη των Μεταναστών είναι ότι οι πολιτικές της για τη μετανάστευση δεν περιέχουν την παραμικρή διέξοδο για δημοκρατική συμμετοχή και για δικαιώματα στους μετανάστες παρά την πολυετή παραγωγική τους συμβολή στην κοινωνία και οικονομία. Χώρες με κλειστές πολιτικές ιθαγένειας για την 1η γενιά παρέχουν ευνοϊκότερους για τη 2η γενιά, ή δίνουν τη δυνατότητα ψήφου στις τοπικές εκλογές ή για συμμετοχή σε δημόσια διαβούλευση για θέματα που τους αφορούν (μεταναστευτική πολιτική). Αντίθετα ακόμη και στο τελευταίο αυτό τομέα η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στη μειοψηφία των χωρών που δεν «ακούν» θεσμικά τους μετανάστες, αλλά και δεν χρηματοδοτούν τις οργανώσεις τους.

    Όταν οι οργανώσεις μεταναστών και των δικαιωμάτων τους κληθούν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Κοινωνικής Ένταξης των Μεταναστών, από την οποία έως σήμερα αποκλείονται σκανδαλωδώς, χρηματοδοτώντας τις κυριότερες εξ αυτών, τότε η Ελλάδα απλά θα πράξει το αυτονόητο, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ στοχεύοντας στη δημόσια νομιμοποίηση των πολιτικών και στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

    Νέες ρεαλιστικές και γενναίες πολιτικές ιθαγένειας και πολιτικής δημοκρατικής συμμετοχής των μεταναστών, τόσο με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όσο και με την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στη δημόσια ζωή και διαβούλευση για τα κοινά αγαθά και τους νόμους, δεν είναι παρά μια επιτακτικά αναγκαία ρήξη με φοβικές και ανιστόρητες μεταναστευτικές πολιτικές. Γιατί σε μια ραγδαία εξελισσόμενη και γόνιμη κοινωνία και νέα γενειά αξίζει ένα κράτος που εκτιμά και στηρίζεται στους ανθρώπινους πόρους της και δεν φοβάται να ξαναφανταστεί την πολιτική της συγκρότηση.

    Πηγή στατιστικών στοιχείων : Migrant Integration Policy Index, http://www.integrationindex.eu

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:36 | Μίλτος Παύλου

    Μεγάλο μέρος των σχολίων στη διαβούλευση είναι δυστυχώς αποτέλεσμα παραπληροφόρησης. Kάποτε δε προσδίδουν ότι δεν έχουν καν αναγνώσει αυτό τον ίδιο το νομοσχέδιο που επικρίνουν ή λασπολογούν:

    1- Σήμερα υπάρχει ήδη «αλλοίωση» του ‘δήμου’ στο βαθμό που για πολλά έτη εργαζόμενοι και τα παιδιά τους στη χώρα δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους ακόμα και για το πού πρέπει να μπουν κάδοι καθαριότητας ή μια παιδική χαρά.
    Αξίζει να αναλογιστούμε τι θα λέγαμε και πώς θα αντιδρούσαμε εάν έλληνες μετανάστες για δεκαετίες στην Αμερική, τη Γερμανία κλπ. είχαν δικαίωμα (υποχρέωση) μόνο να εργάζονται και όχι να λένε τη γνώμη τους, ούτε καν για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα σε τοπικό επίπεδο.
    Ο κίνδυνος λοιπόν για την Ελλάδα δεν είναι εκείνος της «αλλοίωσης» της εθνική ομοιογένειας αλλά η αναβίωση ενός αποκρουστικού καθεστώτος ειλώτων και πληβείων. Στο δημοκρατικό σύστημα δεν χωρεί τέτοιος αποκλεισμός.

    2- Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βρίσκονται σαφώς στο μέσο όρο (αν όχι λίγο κάτω από αυτόν) των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και είναι εύλογες και δικαιολογημένες, όσο και επιφυλακτικές και προσεκτικές. (διαβάστε πιο κάτω στο σχετικό άρθρο)
    Πχ. οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεταβατικές διατάξεις εν τοις πράγμασι διαμονής (και όχι μόνο διαρκώς και νόμιμα για 5 έτη) για την παρούσα «μιάμιση» γενιά (παιδιά που μετανάστευσαν ανήλικα) και ενόψει του προβληματικού συστήματος αδειών διαμονής που έχει αφήσει έξω από τη νομιμότητα μεγάλο μέρος τους.
    Το μεταναστευτικό και ο κώδικας ιθαγένειας έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικά και παρωχημένα, ακριβώς επειδή καμία κυβέρνηση δεν τα άγγιξε όταν έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι σήμερα η Ελλάδα να βρίσκεται κάτω από όλες τις χώρες της ΕΕ των 27 στις σχετικές ρυθμίσεις.
    Ως τέτοια σήμερα το «μεταναστευτικό» βρίσκεται ενώπιόν μας ως γόρδιος δεσμός και χρήζει ανάλογων – όσο και νηφάλιων και δημοκρατικών – λύσεων.

    3- Παρ’όλα αυτά οι προτεινέμενες ρυθμίσεις αποτελούν σημαντική και αναγκαία τομή. Αλλά θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτη ακριβώς από εκείνους που είναι λιγότεροι ισχυροί πολίτες σήμερα. Η απόδοση δικαιωμάτων στους μετανάστες εργαζόμενους και τους νέους 1μιση και 2ης γενιάς υπέρ τους μπορεί να αποβεί.
    Ένα παράδειγμα: σε ποιον μπορεί να συμφέρει να μην έχουν δικαιώματα τα παιδιά μεταναστών όταν εισέρχονται στην αγορά εργασίας; η ευάλωτη θέση τους αποβαίνει σε βάρος ολόκληρης της νέας γενιάς ανεξαρτήτως ιθαγένειας που ανταγωνίζεται αυτό το χαμηλά αμοιβόμενο και λιγότερο προστατευμένο από το νόμο εργατικό δυναμικό.
    Η διατήρηση μεγάλου μέρους της εργατικής δύναμης σε επισφαλή θέση έχει προφανώς αρνητική επίπτωση σε όλους τους εργαζόμενους (ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα), ενώ συντηρεί τις ολιγαρχίες και τους ισχυρότερους που εμμέσως ή άμεσα εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση.

    Γιατί λοιπόν ακριβώς εκείνοι που θα έπρεπε να προσβλέπουν στην υπηκοότητα ή το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές για τους μετανάστες να αντιδρουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση;

    Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην αρκετά παλιά (και ενίοτε δύσοσμη, βλ.»Βατοπέδιο») διαπλοκή ανάμεσα σε κομμάτι της πολιτικής τάξης και τους υπερπατριώτες και τους μονοπωλητές της εθνικής ταυτότητας με το αζημίωτο.

    Αυτή η πολιτική ομάδα από τα όρια του ‘κέντρου’ έως την ακροδεξιά είναι και εκείνη που σήμερα, επισείοντας την ανύπαρκτη απειλή σκιάχτρο της «αλλοίωσης της εθνικής ομοιογένειας», επιδιώκει να στρέψει τους λιγότερο ισχυρούς και λιγότερο ενημερωμένους – ή απλά χειραγωγημένους – ενάντια στο ίδιο τους το συμφέρον!

    5. Τέλος μια νηφάλια ρύθμιση (όπως εκείνη που πρότεινε η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου http://www.hlhr.gr) που θα εκτιμά την πραγματική ένταξη του πολιτογραφηθέντα στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην ελληνική πολιτική κοινότητα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές οι οποίες την διέπουν, είναι επαρκής για να κατευναστούν οι, κατά τη γνώμη μου αβάσιμοι, φόβοι ‘αυτόματης’ απόδοσης ιθαγένειας.

    Αξίζει να δούμε και να διαβάσουμε προσεκτικά το νόμο. Αξίζει να φανταστούμε μια νέα ελληνική κοινωνία.

    Παρακάτω μερικά στοιχεία για τι πραγματικά ισχύει στην Ευρώπη:

    Από τον μύθο της «εθνικής ομοιογένειας» στην συμμετοχική δημοκρατία και την πλήρη πολιτική Ιθαγένεια

    του Μίλτου Παύλου,
    Διευθυντή του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED

    Το κύριο επιχείρημα όσων κινδυνολογούν επεισείοντας απειλές «αλλοίωσης» του πληθυσμού από την την ευχερέστερη απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και τους γονείς τους είναι ότι απειλείται η εθνική «ομοιογένεια». Αυτό το επιχείρημα αγνοεί ότι η Ελλάδα, όπως και κάθε σύγχρονο έθνος-κράτος, έχει ιδρυθεί, μετασχηματιστεί και εξελιχθεί μέσα από συγκλίσεις διαφορετικών τοπικών και περιφερειακών πολιτισμικών ταυτοτήτων και ότι ο καθένας μας κουβαλάει έναν πλούτο από εντελώς διαφορετικές εθνοτικές, συνειδησιακές και κοινωνικές ταυτότητες. Επίσης αποκρύπτει ότι η επίκληση μιας υποτιθέμενης ενιαίας και μονολιθικής «εθνοθρησκευτικής ομοιογένειας» και μάλιστα μέσα από δεσμούς αίματος που παραμένουν ευδιάκριτοι ως ευθεία γραμμή ανά τους αιώνες, δεν είναι παρά ένας μύθος που αποτέλεσε πάντα εργαλείο αποκλεισμού και διακρίσεων με δυσμενείς συνέπειες για το συλλογικό συμφέρον και όχι μόνο για τα άμεσα και ορατά του θύματα. Αν ο μύθος αυτός ευσταθούσε, τότε η μοναδικότητα αυτής της γωνιάς της υφηλίου θα συγκέντρωνε το έκπληκτο ενδιαφέρον γενετιστών και μελετητών του DNA. Αντιθετως, σε κάθε ιστορική περίοδο οι κάτοικοι της επικράτειας αναγνώρισαν εαυτούς γύρω από ένα σύνολο κοινών πεποιθήσεων και, συχνά θρησκευτικής και πολιτιστικής, συνείδησης. Έτσι σε κάθε εποχή, το ‘δίκαιο του αίματος’ και η ιθαγένεια με βάση ένα κοινό ‘γένος’ δεν είναι παρά ‘δίκαιο του εδάφους΄ (πολίτες=κάτοικοι) που στη διαδικασία αναγνώρισης και οικοδόμησης μιας κοινής εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας μετατρέπεται σε δίκαιο του αίματος (πολίτες=κάτοικοι με κοινή ‘καταγωγή’ και ‘θρησκεία’). Συχνά αυτή η ταυτότητα καθοριζόταν σε σχέση με τους άλλους και στα πλαίσια συγκρούσεων και πολέμων. Σήμερα, όπου τουλάχιστον σε αυτήν την ήπειρο, οι θρησκευτικοί πόλεμοι είναι απίθανοι, οι κάτοικοι της χώρας που επιθυμούν να ενταχθούν παραγωγικά σε μια πολιτική ενότητα και συλλογικότητα μπορούν να αναγνωριστούν γύρω από συνταγματικές αξίες της αξιοπρέπειας, της πλήρους πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και το στόχο της κοινωνικής ισότητας, σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

    Αν δούμε πώς οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει τις πολιτικές τους ιθαγένειας θα διαπιστώσουμε ότι οι σχεδόν όλες τους έχουν προβλέψει μια λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκή πρόσβαση της δεύτερης γενιάς μεταναστών στην ιθαγένεια. Η πλειοψηφία τους (2 στις 3 ευρωπαϊκές χώρες) παραχωρεί την ιθαγένεια σε όσους γεννήθηκαν στη χώρα είτε αυτόματα με τη γέννηση (25%) είτε μετά από 3 έτη (22%) ή 5 έτη (19%). Η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα που δεν προβλέπει κάποια ειδική ρύθμιση για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς για πρόσβαση στη δυνατότητα να γίνουν έλληνες πολίτες πριν από τους γονείς τους. Ακόμα και οι υπόλοιπες χώρες με αυστηρές προϋποθέσεις (Αυστρία, Ιταλία, Κύπρος) προβλέπουν ευνοϊκότερους όρους πρόσβασης στη μακρά διαμονή και ειδικές ρυθμίσεις για τη δεύτερη γενιά).

    Αντίστοιχα, ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών (11: 41%) χορηγεί στην 1η γενιά μεταναστών την ιθαγένεια σε λιγότερα από 5-6 χρόνια και 14 χώρες σε 8-10 χρόνια.

    Όταν εφαρμοστεί η πρόσφατη διακήρυξη του Πρωθυπουργού κ.Παπανδρέου δεν πρόκειται να συμβεί κάτι το συνταρακτικό, αλλά απλά η Ελλάδα θα εναρμονίσει τις πολιτικές της ιθαγένειας κάπου κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της νέας μετανάστευσης.

    Ωστόσο, ακόμα και αν παραχωρηθεί η ιθαγένεια αυτή θα παραμείνει νεκρό γράμμα εάν δεν συνοδεύεται από την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και από συμμετοχικές δομές, αντάξιες σε μια δυναμική και αναπτυσσόμενη ελληνική κοινωνία.
    Γι αυτό χρειάζεται χορήγηση του καθεστώτος μακράς διαμονής στους εκατοντάδες χιλιάδες διαμένοντες πάνω από πέντε και δέκα χρόνια στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «μιάμιση» γενιάς – το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, και η ενίσχυση και συμμετοχή των οργανώσεων μεταναστών σε έναν πραγματικά δημοκρατικό δημόσιο εθνικό διάλογο για τη μετανάστευση.

    Εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές

    Μετά από χρόνια ξενοφοβικής μεταναστευτικής πολιτικής η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στη μικρή μειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν τη συμμετοχή όλων μεταναστών στη δημόσια ζωή.
    Στις μισές ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες ψηφίζουν, ενώ στο 18% ψηφίζουν, αλλά και εκλέγονται στις τοπικές εκλογές. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα κυρίως για τις χώρες εκείνες στις οποίες οι μετανάστες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού, της χειρωνακτικής εργασίας και των υπηρεσιών. Με άλλα λόγια όταν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ζουν και εργάζονται σες μια χώρα αλλά δεν έχουν λόγο στη διαχείριση των κοινών και σε αποφάσεις που τους αφορούν τότε υπάρχει πρόβλημα. Η δημοκρατική συμβίωση απειλείται από την εκμετάλλευση ενός εργατικού δυναμικού χωρίς πολιτικά δικαιώματα – αλλά και υποχρεώσεις – και οι κοινωνικές εντάσεις καραδοκούν ως νομοτελειακή συνέπεια.
    Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις χώρες εκείνες όπου ούτε η ιθαγένεια χορηγείται εύκολα στους μετανάστες 1ης γενιάς. Με εξαίρεση την Τσεχία και την Πολωνία, που έχουν ανάλογα αρνητικές πολιτικές ιθαγένειας και πολιτικής συμμετοχής, αλλά δεν φιλοξενούν σημαντικούς αριθμούς μεταναστών, όλες οι υπόλοιπες χώρες σε ένα από τα δύο πεδία (ιθαγένειας ή εκλέγειν-εκλέγεσθαι σε τοπικές εκλογές) παρέχουν δικαιώματα είτε πολιτικής συμμετοχής, είτε πρόσβασης στην ιθαγένεια. Μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος είναι απόλυτα αρνητικές, αδικαιολόγητα ως προς το βαθμό παραγωγικής συμμετοχής του μεταναστευτικού δυναμικού στην οικονομία και κοινωνία τους.

    Όταν παραχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες μακροχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα η Ελλάδα απλά θα ενταχθεί στην πλειοψηφία των δημοκρατικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι μετανάστες ψηφίζουν και εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.

    Πολιτική συμμετοχή και διαβούλευση

    Το πρόβλημα της Ελλάδας που ανέδειξε η έρευνα για την Ένταξη των Μεταναστών είναι ότι οι πολιτικές της για τη μετανάστευση δεν περιέχουν την παραμικρή διέξοδο για δημοκρατική συμμετοχή και για δικαιώματα στους μετανάστες παρά την πολυετή παραγωγική τους συμβολή στην κοινωνία και οικονομία. Χώρες με κλειστές πολιτικές ιθαγένειας για την 1η γενιά παρέχουν ευνοϊκότερους για τη 2η γενιά, ή δίνουν τη δυνατότητα ψήφου στις τοπικές εκλογές ή για συμμετοχή σε δημόσια διαβούλευση για θέματα που τους αφορούν (μεταναστευτική πολιτική). Αντίθετα ακόμη και στο τελευταίο αυτό τομέα η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στη μειοψηφία των χωρών που δεν «ακούν» θεσμικά τους μετανάστες, αλλά και δεν χρηματοδοτούν τις οργανώσεις τους.

    Όταν οι οργανώσεις μεταναστών και των δικαιωμάτων τους κληθούν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Κοινωνικής Ένταξης των Μεταναστών, από την οποία έως σήμερα αποκλείονται σκανδαλωδώς, χρηματοδοτώντας τις κυριότερες εξ αυτών, τότε η Ελλάδα απλά θα πράξει το αυτονόητο, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ στοχεύοντας στη δημόσια νομιμοποίηση των πολιτικών και στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

    Νέες ρεαλιστικές και γενναίες πολιτικές ιθαγένειας και πολιτικής δημοκρατικής συμμετοχής των μεταναστών, τόσο με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όσο και με την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στη δημόσια ζωή και διαβούλευση για τα κοινά αγαθά και τους νόμους, δεν είναι παρά μια επιτακτικά αναγκαία ρήξη με φοβικές και ανιστόρητες μεταναστευτικές πολιτικές. Γιατί σε μια ραγδαία εξελισσόμενη και γόνιμη κοινωνία και νέα γενειά αξίζει ένα κράτος που εκτιμά και στηρίζεται στους ανθρώπινους πόρους της και δεν φοβάται να ξαναφανταστεί την πολιτική της συγκρότηση.

    Πηγή στατιστικών στοιχείων : Migrant Integration Policy Index, http://www.integrationindex.eu

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | Κίμων

    Kαθολική είναι πλέον η απαίτηση του λαού για δημοψηφίσμα για το μεταναστευτικό. Δημοψιφίσματα όμως διενεργούνται σε χώρες όπου υπάρχει πραγματική δημοκρατία, όπως π. χ στην Ελβετία όπου πρόσφατα η πλειοψηφία του Ελβετικού λαού απεφάσισε να μην χτισθούν μιναρέδες στα τζαμιά γιατί θα αλλοιωθεί η πολιτιστική δομή (ουσία) της χώρας. Στις τριτοκοσμικές χώρες όπως η Ελλάδα, υπάρχει κληρονομική «δημοκρατία» φεουδαρχικού τύπου, όπου το πολιτικό σύστημα συνεπικουρούμενο από τα τηλεοπτικά μέσα , ψηφίζειτους νόμους με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα.

    Το οικονομικό συμφέρον της ρηχής «αριστερής» «αστικής» τάξης των ελέγχει στην χώρα μας τα μέσα παραγωγής μέσω του γιγαντωμένου σοβιετικού τύπου κράτους κατορθώνοντας να χωρίσει την χώρα σε προνομιούχους Έλληνες που εργάζονται με την λογική της ήσσονος προσπάθειας στο ιδιότυπο κρατικό μόρφωμα(δημόσιο) και στους μη προνομιούχους του ιδιωτικού τομέα, που συντηρούν τους πρώτους. Το μοντέλο αυτό ανάπτυξης λειτούργησε για 35 χρόνια επειδή οι δήθεν «αριστερές» ιδέες λοβοτόμησαν τον Ελληνικό λαό. Παρά την ομαδική αποβλάκωση, ο λαός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι εξουσίας στης τηλεοπτικής δημοκρατίας με αποτέλεσμα να δρομολογεί κατευθύνσεις οι οποίες σύντομα θα εκθρονίσουν την γενιά του πολυτεχνείου από την εξουσία. Η αποτροπή της επερχόμενης αλλαγής μπορεί μόνο να αποφευχθεί με την μετατροπή της Ελλάδος σε πολυεθνική χώρα, αφού μία τέτοια κατάσταση θα μετατρέψει μία μονοεθνική και πολιτισμικά ομοιογενή χώρα, σε πολυπολιτισμική αναρχία. Έτσι η σημερινή μορφή εξουσίας θα διαιωνιστεί μέχρις ότου το νέο κρατικό μόρφωμα, πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, να καταρρεύσει, αντικαθιστούμενο από μία πολυπολιτισμικού τύπου κοινοβουλευτική διοίκηση.

    Σε συνέντυξη του στο περιοδικό KLIK (Αύγουστος 1999) ο κ. Παπανδρέου, τότε υπουργός εξωτερικών, ήταν ειλικρινείς ώστε να εκφράσει τα μελλοντικά του σχέδια για την χώρα. «…το σημαντικότερο όλων είναι η συνύπαρξη των λαών. O πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κοινωνιών. Aνοχή στο διαφορετικό, ανοχή στον διπλανό σου ασχέτως αν είναι άλλης φυλής, άλλης θρησκείας, άλλης εθνότητας και άλλης πολιτικής άποψης. Aυτά είναι και τα ιδανικά που πρέπει να προωθεί η Ελλάδα».

    Επίσης στην πρόσφατη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:

    «Θα δημιουργήσουμε έναν νέο πολυπολιτισμικό πατριωτισμό με την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες».

    Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν ο Ελληνικός λαός θα επιτρέψει την μετάλλαξη της χώρας σε ισλαμικού τύπου κοινωνία, και την μελλοντική γενοκτονία του λαού μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:55 | YANA

    TELEIO,
    KAIROS HTAN!!!!!!!!! KAI EGW EIMAI APO THN AMERIKH, KAI GIA NA PAREIS IPOIKOOTHTA EDW PREPEI H NA PANTREUTEIS KAPOION H APO THN DOULIA SOU….H NA GENNH8EIS EDO…
    KAIROS H ELLADA NA FER8EI STOUS METANASTES OPOS OLH H EUROPH!!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Γκέσος Παύλος

    Σήμερα είδα στις εφημερίδες ένα άρθρο που έλεγε «Αρθρογραφική επίθεση Ακροδεξιών στο http://www.opengov.gr«. Δεν είναι αστείο; Η Κυβέρνηση κάνει διάλογο, αλλά μόνο με όσους έχουν την ίδια άποψη με αυτή! Οι άλλοι είναι καταραμένοι! Δεν θα το σχολιάσω παραπάνω γιατί το έγραψε εφημερίδα και όχι η Κυβέρνηση.

    Το http://www.opengov.gr αποτελεί -θα έλεγα- μια ιδέα που είχα χρόνια τώρα και αναρωτιόμουν γιατί δεν την υλοποιεί κάποιος.
    Χαίρομαι που την υλοποιήσατε ακόμα κι αν δεν είστε το κόμμα που ψηφίζω. ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
    Χαίρομαι επίσης για πολλά νομοσχέδια που εσείς σχεδιάσατε, τα οποία με βρίσκουν ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνο και με κάνουν να λέω «Κοίτα το ΠΑΣΟΚ!».

    Ωστόσο, το παρόν νομοσχέδιο είναι εντελώς αντίθετο με τις απόψεις μου.
    Η αλήθεια είναι ότι ένας σωστός πολίτης θα έπρεπε άρθρο-άρθρο να κάνει το σχολιασμό και όχι να φωνάζει «ελάτε όλοι να θάψουμε το νέο νομοσχέδιο». Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να κάνω κάτι τέτοιο και για το λόγο αυτό θα εκφράσω απλά κάποιες αντίθετες γενικές απόψεις.

    Δέχεστε την δουλεία; Η δουλεία έχει καταργηθεί εδώ και πολλές εκατονταετίες. Το να δουλεύουν οι μετανάστες σε ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες για 400 ευρώ (ακόμα και 3000 ευρώ είναι λίγα για τέτοιες συνθήκες) είναι δουλεία. Δουλεία προκειμένου να υπάρξει παραγωγή. Πήγα σε βιομηχανίες όπου κανείς σώφρον δεν θα δούλευε λόγω αναθυμιάσεων. Κι όμως κάποιοι δούλοι (μετανάστες) δούλευαν για 300 ευρώ. Λέμε «Σε αυτές τις δουλειές δεν πάνε Έλληνες άρα θέλουμε μετανάστες». Μα πως να πάνε Έλληνες; Δεν είναι ανθρώπινες δουλειές γιατί οι μισθοί είναι μηδαμινοί. Γιατί οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Θα έπρεπε το εργοστάσιο αυτό να «σφραγιστεί» αυθημερόν. Κι όμως. Χάρη στη δουλεία που προσπαθείτε να θεσμοθετήσετε, είναι ακόμα ανοικτό.

    Οι μετανάστες εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη. Μην λέτε «σε αυτές τις δουλειές δεν πάνε Έλληνες». Αν δεν πάει κανένας Έλληνας να μαζέψει ελιές για 1 ευρώ ημερησίως (τρόπος του λέγειν) κάποιοι θα βρεθούν να πάνε για 10, 10, 100, 1.000.000 ευρώ ημερησίως. Νόμος προσφοράς και ζήτησης. Απλά θα πρέπει να γυρίσουμε σε αυτό που πολύ σωστά λέει ο Πούτιν «Εθνική Οικονομία». Είναι σαν αυτό που λέει το Υπουργείο Υγείας: «Δεν πάει κανένας γιατρός στα νησιά». Λογικό δεν είναι; Αφού θα τον πληρώνετε όσο θα πληρώνετε και κάποιον στην Αθήνα. Δημοπρατείτε τη θέση και όποιος προσφέρει τα λιγότερα πάει. Ακόμα κι αν τα λιγότερα είναι 1.000.000 ευρώ (πάντα τρόπος του λέγειν).

    Έχω αμφιβολίες ότι στους μετανάστες οφείλεται το 20% του ΑΕΠ (20% του πληθυσμού είναι οι μετανάστες στην Ελλάδα). Ωστόσο επειδή δεν έχω στοιχεία δεν θα επεκταθώ.

    Υπάρχουν μετανάστες στην Ελλάδα δίχως δουλειά. Που κλέβουν για να ζήσουν. Πόσους χωράει αυτή η έρμη Ελλαδίτσα πλέον; Υπάρχει όριο; Μήπως έχουμε βάλει παραπάνω; Μήπως πρέπει να βγάλουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες;

    Όσους πάμε να νομιμοποιήσουμε πάμε να τους νομιμοποιήσουμε με ποιο όφελος; Τι θα κερδίσουμε από τη νομιμοποίησή τους;

    Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα τρομακτικά μεγάλο ποσό μεταναστών στην Ελλάδα. Και συνεχίζουν να εισρέουν. Δεν εισρέουν επειδή χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Εισρέουν επειδή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να σταματήσει η εισροή. Αναρωτιόμουν, γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση;

    Δυστυχώς η νομιμοποίηση των μεταναστών θα πολλαπλασιάσει την εισροή μεταναστών στην Ελλάδα με την ελπίδα κάποια στιγμή να νομιμοποιηθούν κι αυτοί.

    Σε μερικά χρόνια ο παραδοσιακός χαρακτήρας αυτού του Έθνους δεν θα υπάρχει πια. Θα υπάρχουν περισσότερα τζαμιά από εκκλησίες και περισσότερες μαντίλες απ’ ότι γυμνά γυναικεία κεφάλια.

    Θα ήθελα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Αλλά επειδή δεν έχετε σκοπό να κάνετε κάτι τέτοιο, το ηθικό θα ήταν να γίνει δημοψήφισμα. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν προβλέπεται από το νόμο ένα δημοψήφισμα ή όχι. Αρκετά μεγάλο κομμάτι του Λαού το θέλει. Και είναι ότι πιο δημοκρατικό υπάρχει. Το φοβάστε;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | εμμανουηλ

    αφου πιστευεται στην δημοκρατια και στην ελευθερια
    οπωσ διαλαλητε με τισ προοδευτικεσ αποψεισ

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:30 | Spartan

    H Προοδος δεν εχει καμια σχεση με την «βαφτιση» των ξενων σε Ελληνες.

    ΠΡΟΟΔΟΣ θα ητανε αμα φτιαχνανε τα χαλια της οικονομιας της Ελλαδας και οχι στον να καθονται να ασχολουνται με το πως θα εκπληρωσουν τις απαιτησεις των λαθρομεταναστων και του καθε ξενου !!

    Καταλαβες κυριε νεοταξια προοδευ…τικε ΚΩΣΤΑ ΞΑΝΘΑΚΗ.

    Καμια μεγαλη ευρωπαικη χωρα δεν χαριζει υπηκοοτητες χωρις ορους.
    Ακομα και στην Γερμανια ενας ξενος για να παρει υπηκοοτητα πρεπει να περασει απο διαγωνισμο !!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:20 | Σταύρος από Κερατσίνι

    Κύριοι της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Κυβέρνησης διαφωνώ όπως και ελπίζω να γίνει κάτι με τον υπερβολικό αριθμό μεταναστών στην Ελλάδα…
    ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ… ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΉΦΙΣΜΑ…!!!! ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ…!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:22 | Ν.Κ

    Οι νεοι αυτοί ψηφοφόροι δεν θα θυμούνται με θυμηδία τη κραυγή ‘ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ’,δεν θα δυσανασχετήσουν με την άγρια φορολογία,δεν θα τους ενοχλήσουν οι έμμεσοι φόροι,δεν τους πειράζει το χαιδεμα ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ όπως πχ αυτη των λιμενεργατών στον ΟΛΠ.Προεκλογικά δεν είχε βγει τσιμουδιά για ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ μετά από έλευση πενταετίας
    Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ
    http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/6397cabd-e9f3-4d2e-87bb-0d64f8a72a43
    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει συστηματικά μια διπλή πολιτική: Πρώτον, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα που διασφαλίζονται με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία και τις ανθρωπιστικές αξίες που χαρακτηρίζουν ένα σοσιαλιστικό κόμμα, και, δεύτερον, διαφύλαξη των συνόρων και αποτροπή παράνομης εισόδου μεταναστών διασφάλιση της δημόσιας τάξης με την καταστολή παράνομων δραστηριοτήτων τόσο από μετανάστες όσο και από οποιονδήποτε επωφελείται από το καθεστώς παρανομίας των μεταναστών.

    Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην συμβολή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας. Διακηρύσσει ξεκάθαρα την σταθερή και
    αδιαπραγμάτευτη θέλησή του να παρέμβει στα θέματα που αφορούν στους μετανάστες στους εξής κεντρικούς άξονες:

    Ενεργές πολιτικές κοινωνικής και οικονομικής ένταξης:

    – Εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου. Κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για
    όλα τα παιδιά μεταναστών, οι οποίοι διαβιούν έναν ελάχιστο αριθμό ετών στη χώρα μας, και τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα. Καθώς, και, μετά τη συμπλήρωση τριετίας στην ελληνική εκπαίδευση, για όλα τα υπόλοιπα παιδιά που είναι μαθητές στη χώρα μας.

    – Διευκόλυνση χορήγησης του καθεστώτος του «επί μακρόν διαμένοντος» και ενθάρρυνση οικογενειακής επανένωσης με χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών.

    – Υιοθέτηση πάγιων διαδικασιών επαναφοράς στη νομιμότητα των μεταναστών που εκπίπτουν από το καθεστώς νομιμότητας για τυπικούς λόγους. Υιοθέτηση ενός πλαισίου που θα διευκολύνει τη διατήρηση του καθεστώτος νόμιμης παραμονής.

    – Σχεδιασμός πολιτικών που σκοπεύουν στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Σύσταση σε κάθε Δήμο συμβουλευτικού οργάνου με τη συμμετοχή μεταναστών ή μεταναστευτικών οργανώσεων.

    – Πρόσβαση στην υγεία, στις προνοιακές δομές στήριξης που έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους δήμους, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις συμβουλευτικές δομές κλπ. για την οικογένεια κάθε μετανάστη.

    – Σχεδιασμός εκπαιδευτικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και μέσα από αυτό την ένταξη στην κοινωνία.

    – Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, μέσα από δομές που να επιτρέπουν την παράλληλη εργασία του μετανάστη σε χώρους που οφείλει να εξασφαλίσει η
    τοπική αυτοδιοίκηση.

    – Συμμετοχή των μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία της χώρας κάτω από τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και διευκόλυνση της
    κοινωνικής ένταξης τους μέσω της πολιτικής ενεργοποίησης και συμμετοχής.

    – Αποφυγή κάθε είδους γκέτο, παροχή κινήτρων για τη διασπορά των μεταναστών στην πόλη με βάση οικιστική στρατηγική, συνολική αναβάθμιση του
    κέντρου της πόλης με πρωτοβουλία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεργασία δημόσιων αρχών με τις κοινωνικές και εθελοντικές οργανώσεις, την εκκλησία και την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την προσωρινή και μόνιμη στέγαση των μεταναστών με βραχυχρόνια και μακροχρόνια στεγαστικά προγράμματα μέσα στον αστικό ιστό.

    Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση φέρνει μετεκλογικές εκπλήξεις…Αυτή η απόκρυψη είναι ένα ακόμα εξαιρετικό επιχείρημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει για το ασφαλιστικό το 2008 «Το δημοψήφισμα», είπε τότε χαρακτηριστικά, «είναι πράξη αντίστασης απέναντι σε μια ληστρική πολιτική, που αδικεί τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και λοιδορεί την κοινωνία». Τώρα ποια είναι η γνώμη του στη πρόταση για δημοψήφισμα για την Ελληνική Ιθαγένεια;
    ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:21 | ειρήνη οντούλ

    Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο .Είμαι αφρικανικής καταγωγής με ελληνική ιθαγένεια την οποία απέκτησα σε μικρή ηλικία ,κατόπιν επιμονής και υπομονής των γονιών μου.Όσοι έχουν μπει μέχρι τώρα σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζουν πως απαιτούνται αρκετά χρήματα και συχνά και γνωριμίες για να γίνει κάτι που σε άλλα κράτη θεωρείται αυτονόητο.Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα και γνωρίζω άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία από εμένα που επίσης έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά είναι ξένης καταγωγής και ακόμα τρέχουν για τα χαρτιά τους.Αυτή τη στιγμή αναφέρομαι σε άτομα 20 και άνω που δεν αναγνωρίζονται από πουθενά για όσους εναντιώνονται σε αυτό το νομοσχέδιο ρωτώ ,κρίνεται πώς τα παραπάνω είναι σωστά;Αυτοί τι στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και αυτά τους τα δικαιώματα είναι εξασφαλισμένα, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους.Ακόμα και στην Αφρική που έχουμε όλοι συνηθίσει να θεωρούμαι <> και αναχρονιστική δεν συμβαίνουν αυτά.Μάλιστα, γνωρίζω πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που έτυχε να γεννηθούν σε κάποιο αφρικανικό κράτος και έχουν την υπηκοότητα του κράτους αυτού .Όσοι τόσο ψυχρά απλά εκφράζεται την αντίθεση σας, κάλο θα ήταν αναλογιστείτε την μη πρακτικότητα των απόψεων σας για παραπάνω από χιλιάδες παιδιά και νέους ,καθώς ουσιαστικά θεωρούνται παράνομοι στο μόνο κράτος που γνωρίζουν. Καθημερινά, έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς και εν γένει το κρατικό μηχανισμό που δεν μπορούν να τους ταξινομήσουν σε κάποια κατηγορία εφόσον υπάρχει ένα καταφανές νομικό κενό και τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να εξασκήσουν τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις τους.Παρακαλώ λογικευτείτε και μην προσπαθείτε να σαμποτάρετε και να αποτρέψετε κάτι που είναι ,λογικά και μόνο κρίνοντας, αναπόφευκτο!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | Κωστας

    Συγχαρητήρια για αυτή σας την πρωτοβουλία. Είναι αναγκαίο πλέον να γίνει η ομογενοποίηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς καθώς σαν λαός όσο πάμε και φθίνουμε αριθμητικά. Σ$τις γειτονιές των πόλεων μας τα περισσότερα παιδιά (αν όχι τα μοναδικά) που παίζουν είναι παιδιά μεταναστών. Εξάλου αυτό θα προσφέρει και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Και όπως είχε πει και ο Ισοκράτης:«Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:13 | Δημήτρης

    H E.E. δίνει στα 5 χρόνια διαμονής άδεια επί μακρόν διαμένοντος, η Ελλάδα αποφάσισε να δίνει ιθαγένεια και με λιγότερες μάλιστα προϋποθέσεις

    Η Ε.Ε. εξέδωσε την οδηγία 2003/109/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε άμεσα με το προεδρικό διάταγμα 150/2006, προκειμένου να συνδέσει την 5ετή νόμιμη διαμονή του μετανάστη, εφόσον συντρέχουν και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις – και ιδίως η ύπαρξη ορισμένου εισοδήματος ώστε να μπορεί να συντηρήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, η πλήρης ασφάλιση ασθενείας, η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού κλπ. – με την απόκτηση ενός ευνοϊκού καθεστώτος μακράς παραμονής (5ετούς με δυνατότητα ανανέωσης).

    Στον αντίποδα της Ευρώπης, η Ελλάδα επέλεξε να δώσει σε άτομα που έχουν λιγότερες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις, όχι απλώς το ευνοϊκό καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, αλλά την ίδια την ελληνική ιθαγένεια! Έτσι, το παιδί του μετανάστη που διαμένει και εργάζεται για 5 χρόνια στη Χώρα μας γίνεται Έλληνας, εφόσον έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα χωρίς άλλες διατυπώσεις!!!

    Είμαστε, λοιπόν, η πιο προοδευτική χώρα της Ε.Ε. στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, αφού τη δίνουμε πιο εύκολα και από άδεια διαμονής.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:24 | Σωτήρης Κουτσογιάννης

    Να παρέχεται ελληνική υπηκοότητα (και όχι ιθαγένεια) σε μετανάστες:

    1. Που έχουν εισέλθει νόμιμα στη χώρα.
    2. Που συνεισφέρουν στην οικονομία του κράτους, πληρώνοντας φόρους όπως όλοι.
    3. Που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
    4. Που είναι αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας και της ιστορίας της χώρας.
    5.Με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώνουν τη θητεία τους κανονικά.
    6. Οι απόγονοι αυτών να διατηρούν αποκτούν την υπηκοότητα και σε καμία περίπτωση την ιθαγένεια.

    Τέλος, η οποιδήποτε απόφαση να ληφθεί ΜΟΝΟ από ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
    Είναι μεγάλη η απόφαση, τεράστιο, ασήκωτο το πολιτικό κόστος και δεν υπάρχει λόγος για δημιουργία έριδων και διαμάχης μέσα στην κοινωνία. Δώστε τη δυνατότητα κ. Παπανδρέου να αποφασίσει μόνος του.
    Αφορά το μέλλον του, το σπίτι του, την μελλοντική του υπόσταση. Καλλίτερα να ξεζουμήσεις οικονομικά τον Έλληνα πολίτη, παρά να του διαλύσεις το σπίτι, τη χώρα του, την Ελλάδα δηλαδή. Προσέχτε τι σχεδιάζετε εκεί στα κυβερνητικά γραφεία και στη Βουλή των Ελλήνων.
    Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ…ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ Δ Η Μ Ο Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α. Κι οι ίδιοι οι μετανάστες το θέλουν. Προσωπικά με 7 που έχω συζητήσει (5 Αλβανικής και 2 Αφρικανικής καταγωγής) θεωρούν την διενέργεια δημοψηφίσματος κάτι το σοβαρό κι υπεύθυνο. Θα νιώθουν κι οι νομιμόφρονες εξ αυτών όπως μου είπαν πιο άνετοι και πιο υπέυθυνοι απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία.
    Επιτέλους λοιπόν πρέπει να λειτουργήσουμε ως Υπεύθυνο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κράτος.
    Πραγματικά λοιπόν εξαιρετική η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, αλλά δεν έχουν ΟΛΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Σ’ΑΥΤΗ. Στο δημοψήφισμα όλοι και καθένας μας χωριστά λαμβάνει μια απόφαση. Κι ότι βγεί να είναι αποδεκτό.
    Ευχαριστώ για αυτό το δικαίωμα της άποψης ΚΑΙ
    ΣΥΓΝΩΜΗ
    για το τελείωμα σε προηγούμενο σχόλιό μου, ΑΛΛΑ
    ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΤΑΙ και ΕΔΩ ΣΤΗΝ επαρχία (Αιτωλοακαρνανία).
    Οι Έλληνες πολίτες θέλουν πλέον ουσία από την πολιτική κι όχι προχειρότητες. Θέλουν διορατικότητα και προνοητικότητα από τους πολιτικούς μας. Θέλουν συναίνεση και συζήτηση ΜΕ επιχειρήματα ΕΝΤΟΣ Βουλής κι όχι απλή ΑΝΑΓΝΩΣΗ κειμένων και ΑΔΕΙΑ ΕΔΡΑΝΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:20 | ΙΩΑΝΝΑ

    Όσο και να προσπαθείτε δεν θα πείσετε κανέναν ότι οι φωνές αντίστασης που ακούγονται είναι λίγες και ακραίες! Οι φωνές αντίστασης που ακούγονται είναι ΠΟΛΛΕΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.
    Όλοι εσείς, προσπαθείτε να αποκρούσετε το κύμα αγανάκτησης των Ελλήνων που εκφράζεται εδώ και ημέρες μέσα από τα ιστολόγια είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε. Οι υγιείς Έλληνες είναι εδώ, ορθώνουν το ανάστημα τους και ζητούν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! Τι πιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ από την διεξαγωγή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ;
    Έλληνες έφθασε η ώρα!
    Όλοι μαζί ενωμένοι!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:14 | Αγγελική

    γιώργο παπανδρέου,
    ή προχώρα και άλλαξέ τα όλα,
    ή συμβιβάσου και εσύ με τις φοβίες
    και τα ψευτοδιλήμματα αυτού του τόπου.
    είμαι δασκάλα στα δημόσια ΙΕΚ και
    θέλω οι μαθητές μου (που καμιά φορά από το όνομα
    και μόνο ή από το χρώμα του δέρματος,
    μπόρείς να προσδιορίσεις ότι δεν είναι Έλληνες),
    να έχουν ίσα διακιώματα με τους συνσπουδαστές τους.
    μην επιτρέπεις τάξεις, σχολές και κοινωνίες
    δύο ταχυτήτων. θα γυρίσουν όλα πίσω και με
    τέτοια ορμή που δεν θα μπορεί κανείς να τα ελέγξει.
    ότι καλό κάνεις για τον άνθρωπο,
    επιστρέφει πολλαπλά τα οφέλη.
    μίλησες για δίκαιη κοινωνία, μίλησες για τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής,μίλησες για ανθρώπινα δικαιώματα
    και ίσες ευκαιρείες για όλους, προχώρα λοιπόν!
    και μην ξεχνάς τις δικές σου ρίζες..
    πολωνία, σουηδία, αμερική, κτλ.
    μην σαστίζεις μπροστα στα αυτονόητα,
    η υγιείς ελλάδα ξέρει και περιμένει..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Θέλω δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:45 | Στεφανος

    Να δίνεται η υπηκοότητα και όχι η ιθαγένεια, Αλλο πράγμα είναι η ιθαγένεια και άλλο η υπηκοότητα. Είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για ιθαγένεια.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:16 | Νικόλαος Δρίβας

    Έχω την εντύπωση ότι έχει χαθεί κάθε μέτρο και έλεγχος προθέσεων και πράξεων όπως αυτές αποτυπώνονται στο προχειρότατο νομοσχέδιο σας.Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι υποτιθέμενοι ταγοί και θεματοφύλακες του πολιτεύματος και των θεσμών μας θα μας εξαπατούσαν προεκλογικά για να μας υφαρπάξουν την ψήφο,ώστε στους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης να δείξουν ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι η «επιβράβευση της λαθρομετανάστευσης» και η αλλοίωση της πληθυμσιακής ομοιογένειας της χώρας μας….κάποτε μας μίλαγαν στο σχολείο για το όμαιμον,το ομόγλωσσον και το ομοθρησκον και εμείς όλοι τα θεωρούσαμε αναχρονιστικά κατάλοιπα μιας δεξιάς υπερσυντηρητικής οπισθοδρόμησης.Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η πατριδα για την οποια οι παππουδες μας πολεμησαν για τη λευτερια και τη δημοκρατια θα παραδιδόταν αμαχητι με έπαινο την απονομη της ιθαγένειας σε καθε περιφρονημένο αυτού του μάταιου κόσμου,χωρίς πρώτα το κράτος μας να τους έχει αφομοιώσει θρησκευτικά,γλωσσικά,πολιτισμικά…

    Οι μονοδιάστατης θεώρησης πολιτικοι ταγοί έχουν αντιληφθεί ότι η μαζική εγκόλπωση στις τάξεις των πολιτών όλων αυτών των ετερόκλητων στοιχείων ισοδυναμεί με διάβρωση και στο απώτερο μέλλον με ασύλληπτης διάστασης κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες;Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός μας ειναι κοινωνιολόγος.Ειμαι απόλυτα σιγουρος ότι έχει πλείστα παραδείγματα σχεδίων νόμων μεταναστευτικής πολιτικής από άλλες χώρες,υποθετικά πάντα πιο προηγμένες ή προοδευμένες-προοδευτικές.Αυτά που προτείνετε, έχετε έστω και ένα παράδειγμα κάποιας άλλης χωρας που να εφαρμόζει έστω και μια από τις προτάσεις σας;

    Ο πρωθυπουργός μας μίλησε για τη Δανία του Νότου.Τολμήστε αν θέλετε να εφαρμόσετε ότι λαμβάνει χώρα και στη Δανία.Σας επισυνάπτω κομμάτι απο τοποθέτηση αναγνώστη σε blog το οποιο απηχεί απόλυτα τις απόψεις υγιώς σκεπτομένων Ελληνων:

    Ας δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζει η Δανία ένα συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίθεται να φέρειμεταρρυθμίσεις: την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες.

    Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης τα στοιχεία που αναφέρω μπορούν να ελεγχθούν από το επίσημο ιστοχώρο της Δανίαςnyidanmark.dk για θέματα αλλοδαπών και ενσωμάτωσης.
    Nationality – how to become a Danish national (επισκόπηση του Δανέζικου νόμου ιθαγένειας)
    Conditions to be satisfied (προϋποθέσεις πολιτογράφησης)
    Dual Nationality (διπλή υπηκοότητα)
    Προφανώς η περιγραφή που κάνω καλύπτει τις κύριες λεπτομέρειες και όχι κάποιες εξειδικευμένες διατάξεις για τις οποίες μπορείται να πληροφορηθείτε μέσω του επίσημου Δανέζικου σάιτ.

    Πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης

    Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:
    Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis)
    Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
    Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
    Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
    Με πολιτογράφηση
    Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας.

    Ιθαγένεια με πολιτογράφηση

    Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας.

    Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;
    Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
    Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
    Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
    Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
    Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
    Να μη χρωστά στο κράτος
    Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
    Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
    Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία
    Σύγκριση με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ

    Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται στην Δανία προβλέπει τις εξής καινούριες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:
    Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών που έχουν συμπληρώση πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα με απλή δήλωση των γονέων τους.
    Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε παιδιά που πήγαν 6 χρόνια (όχι συνεχόμενα) σε Ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως καθεστώτος γονέων, με απλή δήλωση των γονέων τους.
    Εάν οι γονείς αμελήσουν να κάνουν τη δήλωση αυτή για τις παραπάνω περιπτώσεις, τα παιδιά παίρνουν αυτόματα την ιθαγένεια με απλή δήλωση ανάμεσα στα 18-21 έτη τους.
    Δίνει την ιθαγένεια σε παιδιά που πήγαν τα 3 πρώτα χρόνια του Δημοτικού. Απλά πρέπει να αποδεχτούν αυτή την ιθαγένεια ανάμεσα στα 18-21 τους.
    Δίνει την ιθαγένεια αυτόματα (χωρίς υποχρέωση καμιάς δήλωσης) για παιδιά ενός γονέα που γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του
    Για την πολιτογράφηση ενός ενήλικα (που δεν εμπίπτει στις προηγούμενες κατηγορίες) πρέπει απλά να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα 5 από τα τελευταία 10 χρόνια
    Παρατηρήσεις

    Είναι προφανές πως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ διαφέρει ως προς τα ισχύοντα στη Δανία σε αρκετά σημεία:
    Η πολιτογράφηση γίνεται με εξαιρετικά απλές διαδικασίες (σχεδόν αυτόματα) για τους μετανάστες β’ γεννιάς και εντελώς αυτόματα για τους γ’ γεννιάς. Στην πραγματικότητα πολιτογραφούνται όλοι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία.
    Η πολιτογράφηση των μεταναστών α’ γεννιάς γίνεται πολύ ευκολότερα από τη Δανία. Σημαντικές διαφορές είναι πως η Δανία απαιτεί ο μετανάστης να είναι αυτοσυντηρούμενος και να μένει διαρκώς επί 9 έτη στην Δανία, και να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γυμνασίου σε θέματα γλώσσας. Το σχέδιο ΠΑΣΟΚ απαιτεί μόνο 5 έτη τα τελευταία 10, δεν αναφέρει τίποτα για την οικονομική αυτάρκεια του υποψηφίου και απαιτεί να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γ’ Δημοτικού.
    Δεν απαιτείται αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας από καποιον που πολιτογραφείται Έλληνας
    Χρειάζονται απαντήσεις

    Γιατί το ΠΑΣΟΚ φέρνει ένα νομοσχέδιο για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας που κάνει την κτήση της τόσο εύκολη, όχι μόνο σε σχέση με αυτά που ισχύουν τώρα, αλλά και σε σχέση με την χώρα-πρότυπο για τον κ. Παπανδρέου;

    Διάλογος και Δημοψήφισμα

    Για το ζήτημα της χορήγησης Ελληνικής ιθαγένειας ζητάμε να γίνει ένας πραγματικός βαθύς δημόσιος διάλογος όπου θα τοποθετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τόσο για τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες, όσο και για τη διεθνή εμπειρία.

    Μετά το πέρας αυτού του διαλόγου, η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να συνθέσει ένα σύγχρονο πλαίσιο πολιτογράφησης εάν νομίζει πως το ισχύον είναι ανεπαρκές. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών που πρόκειται να συμβούν από μια τέτοια ανατροπή, να ζητήσει τη συναίνεση του Ελληνικού λαού για το σχέδιό της.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:19 | Δημήτρης

    Κυριοι δεξιοί, αν συμφωνήσουμε ότι ιθαγένεια δεν θα πρέπει να δείνεται στους απογόνους, τότε αυτόματα θα έπρεπε να αναιρέσουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού έθνους απο τον χάρτη μας. Διότι δεν είναι και τόσο αληθές αν αιματολογικά είναι ένα και αυτό έθνος με των πρώτων Ελλήνων. Παρολαυτά συνέφαιραν πάρα πολλά.
    Ανοίξτε καμιά ιστορία.

    Παρολαυτά, δεν μπορούμε να δώσουμε υπηκοότητα ή ιθαγένεια ακρίτως.
    Ναι στην νομιμοποίηση άρα και στην συμμετοχή τους σε υποχρεώσεις και δικαιώματα. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα μπορούν να ψηφίζουν. Πολλώ δε μάλλον, αν είναι και μετανάστες εκτός Ευρωπαικής Ένωσης. (Αναρωτιέμαι τούρκος/ιρανός/σουδανός/σλάβος να ψηφίζει ουράνιο τόξο)

    Αν προχωρήσετε σε άκριτη ιθαγενοποίηση των μεταναστών και τους παρέχετε και ψήφο στα πεπραγμένα, θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα άλλων δημοκρατιών, όπως Γερμανία , Γαλλία, και γιατί όχι Σκόπια ( γνωστό τι συμβαίνει σε μια οντότητα που είναι 50-50 σχεδόν )

    Σε μια 20ετία αποκτήσαμε στο πληθυσμό μας 10% ξένους, υπολογίστε και τους γέρους Έλληνες που είναι η πλειοψηφία στην χώρα μας, απλά ναρκοθετείται την χώρα, αφού η τάση θα είναι οι μετανάστες να κάνουν παιδιά (λόγω φτώχιας) και οι Έλληνες να μειώνονται…άλλα 10χρόνια, 25-30% μετανάστες. Και ποια κοινωνική ομάδα θα έιναι άρχουσα μειονότητα; Γνωρίζεται….

    Μήπως είναι προτιμότερο, 3ης 4ης γενιάς μετανάστες να μονιμοποιούνται; Μήπως σε 1ης, 2ης αρκεί απλά μια νομιμοποίηση.

    Κύριε Υπουργέ, δηλαδη το πρόβλημα του μετανάστη είναι η άδεια παραμονής η ίδια. Είναι άθλιο, να μην μπορεί να ασκήσει ελευθέριο επάγγελμα για παράδειγμα, μαζί με μισθωτής αμοιβής εργασία, όπως ένας Έλληνας. Αυτό είναι άδικο, και επικύνδυνο.
    Για να ασκήσει ελευθέριο πρέπει να αλλάξει άδεια παραμονής με συνέπεια να ρισκάρει αν δεν πάει καλά. Χώρια το κόστος.

    Ως συνέπεια έχει να οδηγούνται αρκετοί ίσως (πλειοψηφία μουσουλμάνοι) να ανοίγουν μαγαζιά μέσα απο την κοινότητα που μαζεύει λεφτά για έναν. Δείτε ….ομόνοια. Αυτό σημαίνει «γκέτο». Αυτοί ενάντια σε όλους.
    Πρέπει να υπάρξει ισότητα στις ευκαιρίες να δουλέψουν νόμιμα, και όχι να υπάρχουν τα συνήθη «κουτοφράγκικα» προβλήματα που μόνο εμείς δημιουργούμαι ακόμα και στους εαυτούς μας με λύσεις «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» ( βλέπε τέλη ).

    Και εντέλει, η λύση για τις φθορές των καταστροφών στο κέντρο της Ομόνοιας, που ΔΕΝ έγιναν απο κινέζους, φιλιπινέζους, ρώσους, δεν είναι η χορήγηση ενός «κούφιου» χαρτιού για αυτούς.

    Τέλος, επειδή δεν κατανοώ πώς δεν θα εκμαυλισθεί η οποιαδήποτε καλή προσπάθεια που έχετε μέσα απο αυτό το νόμο, προχωράτε σε κάτι που δεν είναι σύμφωνο με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

    Αλήθεια, κ. Υπουργέ, γιατί ανοίξανε μαγαζιά και επιχειρήσεις στην χώρα μας, άνθρωποι που δεν μιλάνε την γλώσσα μας; Πόσοι κινέζοι στην αθήνα, κάνουν τους ….»κινέζους»; Η γελιότητα στα ύψη, μπροστά στις κάμερες να προσπαθουν να συννενοηθουν εφοριακοί με κινέζους καταστηματάρχες πρίν 2-3 χρόνια.

    Αυτοί λοιπόν με ένα χαρτί ιθαγένειας «άκριτα», τι θα προσφέρουν; Κατεβείτε μια βόλτα σε πολυκατοικίες που μένουν ιδιαίτερα κινέζοι, και αφουγκραστείτε πόσο κόλαση είναι για κάποιους εκεί να ζούν κοντά τους και να είναι και ηλικίας πέρα των -άντα. Μεταναστευτική πολιτική, και αποφάσεις απο το καβούκι των Βορείων Προαστείων (ίσως και Νοτίων) δεν γίνεται. Κατεβείται στα Πατήσια, Αγιο Νικόλαο, Κολωνό, Νέο Κόσμο, Βοτανικό. Γκιέλ μπουρντάν.

    Λύση;
    Βάλτε κριτήρια αυστηρά, ελευθερώστε την αγορά (και για τους ¨ελληνες και για τους ξένους), βρείτε τους λαθραίους, οδηγήστε στο νόμο ή στην απέλαση αυτούς που είναι επικύνδυνοι, ρωτήστε τους ελληνικά αν αγαπάνε την ελλάδα, και μετά μαζί σας να γίνουν Έλληνες (ότι θρησκεία και αν εχουν).

    Τώρα οι λοιποί δεξιοί που φωνάζουν και δαγκώνονται ας ανοίξουν κανά βιβλίο να δούν τι σημαίνει Ελληνας στην Γαλλία του 18ου&19ου αιώνα, και ποια ήταν η συμμετοχή των Ελληνών μεταναστών στην μαφία της νέας υόρκης και στο απαρτχαιντ της πρετόριας. Επίσης πόσοι έφυγαν απο την Ελλάδα μετανάστες για ένα καλύτερο αύριο βέλγιο και γερμανία και πόσοι ακόμα φεύγουν έξω γιατί το κατήντημα που άφησαν οι κυβερνήσεις μετα την μεταπολίτευση, έχει καταλήξει να ισχύει η ρήση, «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»

    Ευχαριστώ.

    Μπορείται να μην κάνετε την Ελλάδα, Κίνα; Μπορείται να την κάνετε Γερμανία, Αγγλία, Σουηδια ή Δανία όπως μας λέγατε;
    Για αυτό σας ψήφισε ο λαός.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:24 | Δημήτρης Τ

    Δηλαδή έρχεται κάποιος παράνομα στην Ελλάδα γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την ελληνική κοινωνία που με τους νόμους της του το απαγορεύει και επιβραβεύεται! Όπως με την ανυπαρξία οικιστικής πολιτικής (δηλαδή με την μη εφαρμογή των νόμων) νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα, έτσι με την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής νομιμοποιούνται οι λαθρομετανάστες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:32 | Χαράλαμπος Κωστόπουλος

    Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως έστω και ανεπίσημα, ερωτάταται η άποψη των Ελλήνων επί ενός τόσο σημαντικού θέματος. Θεωρώ ότι η απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες ή στα παιδιά αυτών, αποτελεί ένα μέτρο απόλυτα σύμφωνα με τη νεο-ελληνική λογική του τύπου «ας το κάνουμε και μετά βλέπουμε». Κατά τη γνώμη θα πρέπει καταρχήν να υπολογιστούν ΟΛΕΣ οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης (πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κυρίως εθνικές) πρωτού παρθεί μια απόφαση. Οι συνέπειες αυτές θα πρέπει να υπολογιστούν έχοντας ως γνώμονα πρωτίστως το συμφέρον του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λαού και δευτερευόντος του οιοδήποτε άλλου. Οι Έλληνες μετανάστες που πήγαν σε ξένες χώρες, δεν αποτελούσαν δυνητική απειλή για τις χώρες αυτές, όπως δυστυχώς αποτελούν οι μετανάστες που κατακλείζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ο Έλληνας μετανάστης στην Αυστραλία δεν ισχυριζόταν, για παράδειγμα,ότι η Μελβούρνη αποτελεί τμήμα της Ελληνικής επικράτειας. Θα πρέπει καταρχήν να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγχτη εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα μας, αφήνοντας κατά μέρος τα διάφορα ανθρωπιστικά ψευτοδιλήμματα. Υπάρχουν νόμοι τους οποίους οφείλετε να εφαρμόζετε. Θεωρώ τέλος πρέπων, σε περίπτωση που αποφασισθεί η απόδοση ιθαγένειας στα ΤΕΚΝΑ των μεταναστών, αυτό να γίνετε κατόπιν της επιτυχούς αποφοίτησής τους από την ελληνική μέση εκπαίδευση και έπειτα από την ολοκλήρωση πλήρους στρατιωτικής θητείας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | Στέλλα

    Εκείνο που θα ήθελα να πω σε όλους όσους διαμαρτύρονται εδώ είναι ότι, αν σας ενδιαφέρει τόσο η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας (που όντως πρέπει όλους να μας ενδιαφέρει), θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθείτε σε τρόπους αλλοτρίωσης που δεν έχουν καμμία σχέση με τους μετανάστες. Γιατί όσο εσείς ασχολείστε με gadgets, games και lifestyle, παραγγέλνετε delivery, αγοράζετε glamorous περιοδικά και trendy ρούχα, επενδύετε σε λογαριασμούς off-shore, διαβάζετε blog, κάνετε download και chat, όσο ακούτε τον κάθε ημιμαθή ανεγκέφαλο στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο να σας μιλάει αγγλελληνικά για να καλύψει τα δικά του κόμπλεξ και τον μιμήστε, η γλώσσα σας πεθαίνει. Σε λίγα χρόνια θα διδάσκονται τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα στο σχολείο, και γι αυτό δεν έχουν καμμιά ευθύνη οι μετανάστες. Γι αυτό ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε τι κάνετε εσείς, ο καθένας ατομικά, για τη διατήρηση της ελληνικότητάς σας πριν αρχίσετε να τα βάζετε με ευάλωτους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα του Ξένιου Δία για μια καλύτερη ζωή, συχνά αφήνοντας πίσω τους απάνθρωπες συνθήκες, λες και φταίνε αυτοί που ο νεοέλληνας έχει χάσει τον προσανατολισμό του.

    Εξάλλου, αν το ελληνικό κράτος άξιζε να λέγεται κράτος, ας είχε πάρει μέτρα τότε που έπρεπε, αν δεν ήθελε μετανάστες. Τώρα που αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους ζουν στην Ελλάδα, είναι απάνθρωπο/ανέφικτο να τους ξεριζώσει, και εξαιρετικά επικίνδυνο να τους περιθωριοποιεί. Η μόνη λογική και ασφαλής μακροχρόνια λύση είναι πλέον η ενσωμάτωση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | Γραικύλος

    Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο δίκαια για την πολιτογράφηση το δίκαιο του αίματος και το δίκαιο του εδάφους. Στην Ελλάδα πάντα απο την αρχαία εποχή,την απελευθέρωσή της, τους απελευθερωτικούς αγώνες εφαρμοζόταν το δίκαιο του αίματος (γιαυτό άλλωστε είχαμε τους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, Ηπείρου, Κρήτης, Θράκης, Κύπρου και γιαυτό έγιναν και οι ανταλλαγές πληθυσμών). Στις ανταλλαγές κυριάρχησε το Ελληνορθόδοξο θρήσκευμα ακόμη και του κριτηρίου της γλώσσας. Το δίκαιο του εδάφους το εφάρμοζαν στην ιστορία πάντα οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές αυτοκρατορίες (Ρωμαϊκή, Ανατολικορωμαϊκή, Αμερικανική σήμερα). Όμως εντός των αυτοκρατοριών αυτών επέζησαν μόνον τα ιστορικά έθνη στο παρελθόν (Εβραίοι, Αρμένιοι, Έλληνες.
    Το κράτος το Ελληνικό σήμερα είναι το σπίτι του Ελληνικού έθνους και κανένας ΔΕΝ έχει δικαίωμα να το αλλάξει, τυχόν αλλαγή του συμμένει ξένη κατοχή (άλλωστε βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα ήταν η ΕΛΛΑΔΑ στους ΕΛΛΗΝΕΣ).
    Η κυβέρνηση σήμερα ΔΕΝ μπορεί να καταργήσει τον νόμο περί ιθαγένειας γιατί αυτόματα ανατρέπει την δημοκρατία, αποτελεί εκτροπή απο την νομιμότητα και θα έιναι χειρότερη ΧΟΥΝΤΑ στο κεφάλι του Ελληνικού λαού. Αν θέλει να δώσει στους ξένους τη χώρα αυτή ας κάνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός.
    Επίσης είναι ανήθικο οι προτέινοντες αυτή την ουσιώδη αντισυνταγματική αλλαγή τουτ νόμου να μην εφαρμόζουν τα ίδια κριτήρια ταυτότητας για τον εαυτό τους (ΟΣΟΙ γεννήθηκαν εκτος Ελλάδος δηλαδή ΔΕΝ είναι ΕΛΛΗΝΕΣ)
    ΑΝ ψηφίσει τελικά τον νέο ψευτονόμο η ηγετική ελίτ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος ανένδοτος αγώνας όχι μόνο για την ανατροπή του νόμου αλλά και για την τιμωρία των ενόχων

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:53 | Πανίκος Ελευθερίου

    Όπως σχολίασε και κάποιος πριν από μένα, η Ελλάδα δεν είναι Αμερική. Όχι μόνο δεν πρέπει να κατατεθεί τέτοιο νομοσχέδιο, αλλά θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την λαθρομετανάστευση πριν να είναι αργά. Αν οι Έλληνες καταντήσουν να είναι μειοψηφία στην ίδια τους την πατρίδα, η Ελλάδα δεν θα είναι πια Ελλάδα. Θα είναι μια επαρχία των Βρυξελών και πιο εύκολη λεία για την επιδρομική Τουρκία. Δεν έπρεπε καν να γίνονται τέτοιες σκέψεις. Εφόσον όμως η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα, καλύτερα θα ήταν (για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη εσωτερική κρίση) να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα (αν και προσωπικά προτιμώ να μην γίνει αυτό και να γίνουν δεύτερες σκέψεις).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:45 | Koan

    περι των υποκατηγοριών του 1Α:

    1. Μόλις 5 χρόνια μονιμης κατοικίας στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα για να αποκτήσεις την ιθαγενεια . Αν αυτο το αρθρο ισχυσει και σε αλλες χώρες τοτε ανα 5ετια μπορω να είμαι ότι θέλω . Μέσα σε 5 χρόνια το ελληνικό πνεύμα δε το κερδίζεις και δεν εισαι Ελληνας αν μηνεις 5 χρόνια εδω. Τουλάχιστον 12 χρόνια

    2. Οι τρεις πρωτες τάξεις που τίθονται ως υποχρέωση για την ιθαγένεια είναι πολύ λίγο . Πρέπει τουλάχιστον να πάει στην 12ετη υποχρεωτική εκπαίδευση που όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν ως κατωτερη εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας , ιστορίας κλπ. (ολο αυτο δε γίνεται μονο για οργάνωση και διευκόλυνση ,αυτά λυνοντουσαν και με την υποκοοτητα , οπότε πρεπει να μπουνε και τετοια κριτήρια)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:41 | Σακελλαριου κων\νος

    καταρχην θα ηθελα να σας συγχαρω για τη προσπαθεια που κανετε οσον αφορα την παλινορθωση της οικονομικης,πολιτικης και κοινωνικης δομης του ελληνικου κρατους.ειναι φανερο οτι πολλα απο τα στελεχη της κυβερνησης εχουν διαθεση για δουλεια(ειδικα τα νεα στελεχη)και πολλες απο τις εξαγγελιες του γιωργου παπανδρεου αρχιζουν να βρισκουν εδαφος,παρολο που οι κυριως οικονομικες συγκυριες δυσκολευουν τη προσπαθεια…. ομως εχω να κανω μια ενσταση οσον αφορα το μεταναστευτικο ζητημα. θεωρω οπως και μεγαλο μερος της ελληνικης κοινωνιας οτι ο πρωθυπουργος θα πρεπει να ξανασκεφτει τις εξαγγελιες περι του μεταναστευτικου…με απολυτη ειλικρινεια και ως ελληνας πολιτης σας πληροφορω οτι τα προβληματα που αντιμετωπιζουμε ειναι μεγαλα.εγω προσωπικα αντιμετωπισα προσφατα την αποπειρα αρπαγης του παιδιου μου!!!καθως και κλοπη στην επιχειριση μου(3 φορες).η αστυνομια ειναι ανημπορη να βοηθησει πρακτικα καθως τα περιστατικα διογκωνονται καθημερινα και αδυνατει να βοηθησει το καθε πολιτη ξεχωριστα.προτεινω ενα ευρυτατο δημοψηφισμα που θα συμμετεχουν ολοι οι ελληνες… καλη χρονια και καλη επιτυχια στο εργο σας

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:01 | κωστας γατσιος

    Xαρακτηριστικο παραδειγμα ανευθυνης και κερδοσκοπικης πολιτικης.Ειναι ανευθυνο,κυριοι,να παρουσιαζετε ενα νομοσχεδιο, για την αποδοση ιθαγενειας σε μεταναστες, χωρις πρωτα να καταστρωνετε ενα σχεδιο μεταναστευτικης πολιτικης.Χωρις να γνωριζετε τον ακριβη αριθμο οσων ειναι στην χωρα και οσων εισερχονται καθημερινως απο τα διατρητα συνορα μας.Αν καποιος δεν μπορει να καταλαβει το λογικο αλμα που υπαρχει εδω τοτε δεν ξερω τι μπορει να καταλαβει.Ολη η προηγμενη Ευρωπη εχει αναγαγει το μεταναστευτικο σε μειζον θεμα.Εσεις δεν το αγγιζετε και οσοι μιλουν για αυτο ειναι οι γραφικοι <>.Θελετε να πηδηξετε απο το Α στο Ω χωρις να ασχοληθητε με τα ενδιαμεσα.Εμφανιζετε τον παραπανω νομο χωρις να εχετε λυσει το μεταναστευτικο ,και δεν καταλαβαινετε τα προβληματα συνοχης που μπορουν να δημιουργηθουν στην ελληνικη κοινωνια,απ’την στιγμη που ανοιγετε την πορτα σε μεταναστες με υψηλους δεικτες γεννητικοτητας και διαφορετικα ηθη και εθιμα ,τα οποια δεν εχεις το δικαιωμα να τους τα αλλαξεις.Ειναι ενας νομος που αφορα τον τοπο εσαει και εσεις τον συντασσετε στο ποδι.Αν αυτο δεν ειναι δειγμα ανευθυνοτητας τοτε τι ειναι?Η προτασις μου ειναι ποσοστωση στους μεταναστες και πληρη αποδοση νομικων δικαιωματων και μετα απο καποιο ευλογο χρονικο διαστημα αποδοση ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ.
    Ειναι κερδοσκοπικη η πολιτικη σας ,διοτι φαινεται οτι ο μονος λογος για να επισπευσετε εναν τετοιο νομο ,χωρις να εχετε μεταναστευτικη πολιτικη,ειναι η διευρυνση του εκλογικου σωματος και τα καταφανη ωφελη σας.Ειναι πραγματι λυπηρο να βλεπεις ανθρωπους που εχουν ορκιστει να υπηρετουν τον ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΑΟ και το εθνος ,να βαζουν πανω απ’ολα το προσωπικο τους συμφερον και του κομματος τους.
    Αν νομιζετε οτι τα αμετρητα αρνητικα μηνυματα προερχονται απο νεοδημοκρατες και καρατζαφερικους,κανετε δυο λαθη.Πρωτον διοτι, αυτο δεν ισχυει και δευτερον και σοβαροτερον διοτι,ειστε πρωθυπουργος ολων των Ελληνων και οχι μονον αυτων που σας ψηφισαν,οι οποιοι ειναι ολιγωτεροι των υπολοιπων.
    Για ενα τοσο σοβαρο θεμα,απαιτω ως Ελλην πολιτης,να ακουστει επιτελους η φωνη του κυριαρχου λαου.
    ΑΠΑΙΤΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:15 | Ν.Κ

    Πώς δίνει η Δανία την ιθαγένεια στους μετανάστες
    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε προεκλογικά πως οραματιζόταν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Δανία του Νότου.

    Ας δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίζει η Δανία ένα συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίθεται να φέρει μεταρρυθμίσεις: την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες.

    Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης τα στοιχεία που αναφέρω μπορούν να ελεγχθούν από το επίσημο ιστοχώρο της Δανίας nyidanmark.dk για θέματα αλλοδαπών και ενσωμάτωσης.
    Nationality – how to become a Danish national (επισκόπηση του Δανέζικου νόμου ιθαγένειας)
    Conditions to be satisfied (προϋποθέσεις πολιτογράφησης)
    Dual Nationality (διπλή υπηκοότητα)
    Προφανώς η περιγραφή που κάνω καλύπτει τις κύριες λεπτομέρειες και όχι κάποιες εξειδικευμένες διατάξεις για τις οποίες μπορείται να πληροφορηθείτε μέσω του επίσημου Δανέζικου σάιτ.

    Πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης

    Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:
    Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis)
    Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
    Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
    Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
    Με πολιτογράφηση
    Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας.

    Ιθαγένεια με πολιτογράφηση

    Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας.

    Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;
    Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
    Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
    Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
    Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
    Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
    Να μη χρωστά στο κράτος
    Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
    Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
    Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία
    Σύγκριση με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ

    Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται στην Δανία προβλέπει τις εξής καινούριες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:
    Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών που έχουν συμπληρώση πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα με απλή δήλωση των γονέων τους.
    Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε παιδιά που πήγαν 6 χρόνια (όχι συνεχόμενα) σε Ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως καθεστώτος γονέων, με απλή δήλωση των γονέων τους.
    Εάν οι γονείς αμελήσουν να κάνουν τη δήλωση αυτή για τις παραπάνω περιπτώσεις, τα παιδιά παίρνουν αυτόματα την ιθαγένεια με απλή δήλωση ανάμεσα στα 18-21 έτη τους.
    Δίνει την ιθαγένεια σε παιδιά που πήγαν τα 3 πρώτα χρόνια του Δημοτικού. Απλά πρέπει να αποδεχτούν αυτή την ιθαγένεια ανάμεσα στα 18-21 τους.
    Δίνει την ιθαγένεια αυτόματα (χωρίς υποχρέωση καμιάς δήλωσης) για παιδιά ενός γονέα που γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του
    Για την πολιτογράφηση ενός ενήλικα (που δεν εμπίπτει στις προηγούμενες κατηγορίες) πρέπει απλά να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα 5 από τα τελευταία 10 χρόνια
    Παρατηρήσεις

    Είναι προφανές πως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ διαφέρει ως προς τα ισχύοντα στη Δανία σε αρκετά σημεία:
    Η πολιτογράφηση γίνεται με εξαιρετικά απλές διαδικασίες (σχεδόν αυτόματα) για τους μετανάστες β’ γεννιάς και εντελώς αυτόματα για τους γ’ γεννιάς. Στην πραγματικότητα πολιτογραφούνται όλοι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία.
    Η πολιτογράφηση των μεταναστών α’ γεννιάς γίνεται πολύ ευκολότερα από τη Δανία. Σημαντικές διαφορές είναι πως η Δανία απαιτεί ο μετανάστης να είναι αυτοσυντηρούμενος και να μένει διαρκώς επί 9 έτη στην Δανία, και να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γυμνασίου σε θέματα γλώσσας. Το σχέδιο ΠΑΣΟΚ απαιτεί μόνο 5 έτη τα τελευταία 10, δεν αναφέρει τίποτα για την οικονομική αυτάρκεια του υποψηφίου και απαιτεί να έχει εκπαίδευση επιπέδου Γ’ Δημοτικού.
    Δεν απαιτείται αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας από καποιον που πολιτογραφείται Έλληνας
    Χρειάζονται απαντήσεις

    Γιατί το ΠΑΣΟΚ φέρνει ένα νομοσχέδιο για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας που κάνει την κτήση της τόσο εύκολη, όχι μόνο σε σχέση με αυτά που ισχύουν τώρα, αλλά και σε σχέση με την χώρα-πρότυπο για τον κ. Παπανδρέου;

    Διάλογος και Δημοψήφισμα

    Για το ζήτημα της χορήγησης Ελληνικής ιθαγένειας ζητάμε να γίνει ένας πραγματικός βαθύς δημόσιος διάλογος όπου θα τοποθετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τόσο για τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες, όσο και για τη διεθνή εμπειρία.

    Μετά το πέρας αυτού του διαλόγου, η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να συνθέσει ένα σύγχρονο πλαίσιο πολιτογράφησης εάν νομίζει πως το ισχύον είναι ανεπαρκές. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών που πρόκειται να συμβούν από μια τέτοια ανατροπή, να ζητήσει τη συναίνεση του Ελληνικού λαού για το σχέδιό της.

    Εχω την αίσθηση ότι όλη η ιστορία έχει να κάνει με την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ μιας και ο πρωθυπουργός πήρε μόλις 9 χιλιάδες ψήφους
    παραπάνω από τις εκλογές του 2004…Με την γελοιποίηση του ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και την συνειδητοποίηδη του προεκλογικού ΔΟΥΛΕΜΑΤΟΣ πρέπει να έχεις και κάποιους ευχαριστημένους.ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΦΟΣΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Διαφορετικά δεν απέχετε και πολύ από μια ολοκληρωτική αντίληψη της εξουσίας….

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:11 | Γεώργιος Κουνιας

    Κύριοι της Κυβέρνησης, είμαι μετακινούμενος από τη Ν.Δ. ψηφοφόρος και βρίσκομαι σε μεγάλη απογοήτευση για το νομοσχέδιο αυτό. Επειδή διάβασα κάποιο σχόλιο τέοιου τύπου, πρέπει να σας πω οτι ούτε εθνικιστής είμαι ούτε τίποτα, απλός εργαζόμενος ακόμη πολίτης. Οι αντιδράσεις είναι από όλες τις πλευρές και λογικό είναι. Και στο κάτω κάτω ας κάνουμε ένα δημοψήφισμα να δούμε τι θέλουν οι πολλοί.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:16 | ΚΩΣΤΑΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ

    ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΙ
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΠΟΣΤΑ….

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ 100% ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΩΣΤΟ

    ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ(ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ) ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:36 | Γρηγόρης

    Μου κάνει εντύπωση που ενώ οι έχοντες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο σχολιάζουν κάνοντας κριτική στο νομοσχέδιο, οι υπέρμαχοι σχολιάζουν κάνοντας κριτική στους άλλους! Απορώ τί δουλειά κάνει το moderation… Έχει σαν στόχο την εποικοδομητική κριτική του ν/σ ή την προπαγανδιστικού χαραχτήρα αντιμετώπιση των αιτιάσεων των πολιτών;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:22 | Μαρία

    Είναι αλήθεια οτι είναι πολύ σοβαρό θέμα η νομιμοποιηση των μεταναστών. Η απευθείας χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας νομίζω όμως οτι θα έπρεπε να τεθεί σε δημοψήφισμα λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως το τελευταίο σύνορο της ευρωπαϊκής ένωησε αλλα και το γεγονός οτι το ελληνικό έθνος είναι αριθμητικά ένα από τα μικρότερα στον κόσμο.
    Για να μην γίνει η Ελλάδα το πλυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου όλοι θα συρρέουν για να παρουν εύκολα το ελληνικό διαβατήριο πρεπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και είναι πιο σωστό νομίζω να δίνεται η υπηκοότητα και οχι απευθείας η ιθαγενεια στους μετανάστες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:15 | Αλέξανδρος Κυριακάκης

    Σε όσους εισήλθαν νόμιμα να παρέχονται τα απαραίτητα έγγραφα σε αυτούς και τα παιδιά τους για να μη κινδυνεύουν με απέλαση. Η ελληνική ιθαγένεια δε πρέπει να δίδεται όμως με τόση ευκολία βάσει του αμερικανικού προτύπου(ius loci).
    Σκοπός της Ελλάδας είναι η ευημερία του ελληνισμού σε ένα ειρηνικό και ισόρροπα αναπτυσσόμενο σύστημα.

    Τα παιδιά των μεταναστών δε πρέπει να χάνουν την επαφή με τη χώρα καταγωγής τους και εφ’όσον ενηληκιώνονται και οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί να παρέχονται κίνητρα για να επανακάμψουν εκεί.

    Δεν υπάρχει ποτέ λόγος για αρνητικές συμπεριφορές απέναντί τους.

    Νομίζω ότι πρέπει να τους παρέχεται ένα φιλόξενο περιβάλλον και τα εφόδια για να κάνουν τελικά τους τόπους τους καλύτερους

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:53 | Παναγιώτα

    Αν είμασταν σωστοί θα έπερεπε όλοι εμείς οι έλληνες πολίτες να το απαιτούμε αυτό το νομοσχέδιο από τις κυβερνήσεις και ειδικά όσοι έχουν ζήσει μετανάστες ή έχουν γονείς μετανάστες («νόμιμους» όπως συνηθίζουν να λένε για να διαχωριστούν από τους «παράνομους» που δεν τους θέλουν ούτε αυτοί), αλλά τα παιδιά τους δεν τα μεγάλωσαν δυστυχώς έτσι. Βέβαια όσοι γνωρίζουν ποιοί έπαιρναν άδεια εξόδου από τη χώρα τότε έστω και για εργασία βγάζουν εύκολα τα συμπεράσματά τους. Αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις αγκαλιάσει ο κόσμος αλλιώς θα αργήσουν να αλλάξουν τα πράγματα ουσιαστικά και οι νέοι δυστυχώς είναι πολύ ξενοφοβικοί.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:27 | Takhs

    Το νομοσχεδιο ειναι σωστο,αλλα πρεπει να γινουν πολλα ακομα για την ενταξη των μεταναστων στην ελληνικη κοινωνια.Ενα βασικο ειναι η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    Μονο ετσι θα μπορεσουμε να οργανωθουμε και να σωθουν τα ασφαλιστικα ταμεια μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:56 | Μιχαηλ Φιλιππ

    Αγαπητε Κε Πρωθυπουργε & Αξιοτιμε Κυριε Υπουργε Εσωτερικων

    Οπως θα εχεται ηδη καταλαβει το Νομοσχεδιο σας, βρισκει καθετα αντιθετους ενα μεγαλο κομματι των συμπολιτων μας ανεξαρτητα και περα απο κομματικες γραμμες. Μιλω και προσωπικα επεισης οπου η υποστηριξη της Δημοκρατικης Πραταξης υπηρξε οικογενειακη παραδοση, και στο παρελθον στους δυσκολους καιρους της δικτατοριας υποστηκαμε τις συνεποιες.

    Δεν θα επρεπε να σας προξενει ομως εκπληξη η μεγαλη αντιδραση του Ελληνικου λαου οπως κατακλυσμικα αποτυπωνεται σε αυτη την ηλεκτρονικη διαβουλευση.

    Το μεταναστευτικο ειναι φλεγων και τρεχων θεμα και το νομοσχεδιο που φερνεται ειναι και ακαιρο και ακυρο. Χρειαζομαστε μια πολλη σοβαρη διαβουλευση για αυτο το ιδιο το μεταναστευτικο πριν αποφασισουμε τις λεπτομερεις για αυτους (ποσοτικα και ποιοτικα) που θα μπορουμε εν τελει να ενταξουμε στο κρατος μας. Καθαρα οι αριθμοι αλλα και η ρευστη εικονα του σημερα κανει διευθετησεις οπως του νομοσχεδιο πατελως ασχετες και εξαιρετικα πρωιμες.

    Θα ειναι αρκετα επικινδυνο πριν κλισει οριστικα η μεταναστευτικη στροφυγγα να αποφασισουμε ποιος και γιατι θα αποκτησει δικαιωματα εκλεγειν η εκλεγεσθαι πολυ περισσωτερο δε θεματα ιθαγενειας και πολιτογραφηση.

    Υπαρχουν και θεματα οικονομιας αλλα κι εθνικα θεματα που χρειαζεται να ειμαστε αρκετα προσεκτικοι. Θα σημειωσω ιδιατερα την Αλβανικη διασταση που ισως στο μελλον διευθετηθει αυτοματα οταν η χωρα γινει μελος της ΕΕ και αρα δεν υπαρχει λογος να προστρεχουμε τωρα. Η περιπτωση και το ιστορικο Κοσσοβου δεν πρεπει να μας αφησει αδιαφορους μια και ειναι κατευθειαν σχετικο ιστορικο υποβαθρο.

    Σαφεστατα και η κυβερνησης σας δεν εχει παρει εντολη για κατι σαν και αυτο το κοινοβουλευτικο ατοπημα που ευχομαι δεν θα επιχειρησεται.

    Κυριε Πρωθυπουργε και Σεβαστα Μελη της Ελληνικης Κυβερνησεως. Κατα την ομολογια σας περναμε δυσκολες στιγμες και συντομα θα ζητηθουν θυσιες απο τους Ελληνες Πολιτες για να υλοποιησετε το οικονομικο προγραμμα εξυγιανσης της Οικονομιας μας . Τωρα περισσωτερο παρα ποτε απαιτηται ενα αραγες εθνικο μετωπο για την αντιμετωπιση της κρισεως.
    Ειναι σαφεστατο οτι το παρων νομοσχεδιο ενδεχεται να ανατιναξει στον αερα αυτη την λαικη ενοτητα που απαιτηται και να σαμποταρει με αυτο τον τροπο τις προσπαθειες σας προσωπικα και των συνεργατων σας.
    Θα ειστε ιστορικα υπολογοι ενος Νεου Εθνικου Διχασμου. Επιχειρητε να διαρηξεται τον εθνικο ιστομ και αυτο ειναι περα για περα απαραδεκτο Η κατασταση ειναι σοβαρη και δεν ειναι ωρα να παιζουμε με τις λεξεις.

    Σας ζητω λοιπον αμεσα να αποσυρεται τωρα καθε μια απο τις σκεψεις σας για την οποιαδηποτε αλλαγη στην θεση των μεταναστων ητε ηταν λαθρο- πριν η τωρα. Θα χρειαστει να συζητησουμε πιο βαθεια την Εθνικη μας σταση και προασπιση των συνορων μας οπως επιτασσει το συνταγμα μας πολυ πριν αποφασισουμε την απονομη δικαιωματων σε ανθρωπους που για οποιονδηποτε λογο εισηλθαν στην χωρα παρανομα.

    Και σε καθε περιπτωση το θεμα πρεπει να κριθει απο τον Ελληνικο λαο και τον Ελληνικο Λαο μονο. Δεδομενης της σοβαροτητας του ζητηματος το θεμα δεν μπορει παρα μονο να τεθει σε Δημοψηφισμα οπου οι Ελληνες Πολιτες με καθαρη συνηδηση και Δημοκρατικη φωνη θα αποφασισουν και εσεις ως υπηρετες του Ελληνικου λαου θα φροντισετε χωρις ιδεοληψιες να υλοποιησετε αμεσα!

    Η πιο κοντινη ημερομηνια διεξαγωγης Δημοψηφισματος θα ειναι οι επομενες Δημοτικες και Νομαρχιακες Εκλογες αν και η προταση μου θα ειναι οχι νωριτερα απο τις επομενες Βουλευτικες Εκλογες.

    Αγαπητη Ελληνικη Κυβερνηση. Δεν θα πρεπει να φοβαστε τηνν ενδεχομενη καθολικη αποριψη των θεσεων σας απο τον Ελληνικο Λαο αν και οποτε γινει Δημοψηφισμα.
    Ηττες στην Δημοκρατια δεν υπαρχουν η ειναι μονο πρωσορινες. Οτι και αν σημβει στο Δημοψηφισμα θα εχεται δρασει συμφωνα με το γραμμα και το πνευμα του Πολιτευματος και θα ειστε νικητες! Οταν βιασουμε ομως την Δημοκρατια και το Ελληνικο Εθνος οπως η επιβολη του παρωντος Νομοσχεδιου θα σημανει η Δημοκρατια μας θα εχει υποστει σημαντικη και μη αναστρεψιμη ηττα για την οποια θα αναλαβεται την Ιστορικη Ευθυνη.

    Σεβαστη Ελληνικη Κυβερνηση

    Η προσφυγη στην κριση του Ελληνικου λαου ειναι Δημοκρατικος Μονοδρομος.

    Αποσυρση του Νομοσχεδιου Τωρα!!!

    Δημοψηφισμα με την πρωτη ουσιαστικη Ευκαιρια.

    Καλη φωτιση και Kαλη δυναμη

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:34 | Ινιωτάκης Χρόνης

    Για ένα μέτρο με ανθρώπινη διάσταση, που ταιριάζει σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός. Χρειάζεται όμως να αποτελέσει μέρος μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συνδυάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ανάγκες, αλλά και τις αντοχές της χώρας. Η πολιτική αυτή να επιδιωχθεί να ενταχτεί σε μία γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, αφού το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Όσο για τις αντιδράσεις, αναμένονται έντονες, αφού στη χώρα μας δυστυχώς υπάρχει σε σημαντικό βαθμό ρατσισμός και ξενοφοβία. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αποφασιστικά, χωρίς υπαναχωρήσεις και σε αυτό το μέτρο, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:23 | Νικος από Αθήνα

    Λόγω της θέσης μου σε μεγάλη τράπεζα και της επαφής μου με μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρηματιών, έχω εντυπωσιαστεί από τις αντιδράσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο. Σήμερα έμαθα για αυτή τη σελίδα και σκέφτηκα να σας ενημερώσω οτι η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη και οτι αυτό που πάει να γίνει είναι τελείως αντίθετο στο λαϊκό αίσθημα. Πολλοί μάλιστα ψηφοφόροι, μας κατηγορούν οτι τους κοροϊδέψαμε και μας ψήφισαν.
    Μάλλον κάτι δεν κάνουμε σωστά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:47 | Πολίτης

    Όλοι εσείς που λέτε για τους ομογενείς Έλληνες στο εξωτερικό και προσπαθείτε να τους προσομοιάσετε με την κατάσταση των (λαθρο)μεταναστών εδώ,διαβάστε τι γράφουν οι ίδιοι στα σχόλια,για το πως πέρνουν την υπηκοότητα.
    Πέρνουν υπηκοότητα οχι ιθαγένεια.
    Εκτός αν δεν ξέρετε τι σημαίνει ιθαγένεια οπότε πάρτε κανα λεξικό να μάθετε.
    Όχι στην απόδοση ιθαγένειας σε (λαθρο)μετανάστες η Ελλάδα δεν είναι Αμερική.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:42 | Λευτέρης

    Είναι απαράδεκτο να προχωρά η χώρα σε μια τετοια κατάσταση χωρίς να ερωτηθεί ο λαός της.Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για την απόδοση ελληνικής υπηκοότητας και όχι ιθαγένειας σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις και δεν θα είναι από «ακροδεξιούς» αλλά από απλούς αγανακτισμένους Έλληνες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:55 | Άκου ελληνάκο!

    Γιατί δεν κάνουμε κι ένα δημοψήφισμα για το αν πρέπει να τρώνε, να πηγαίνουν σχολείο ή απλά να κυκλοφορούν στο δρόμο?
    Άκου ελληνάκο!..
    Μη φοβάσαι. Δεν κινδυνεύει η μίζερη ζωούλα σου από τον μετανάστη που θα συναντήσεις στην κάλπη, την ώρα που θα γλύφεις τον φάκελο, όπως έγλυφες τον πολιτικό που θα φροντίσει τον γιόκα σου να βγει το ίδιο αποχαυνωμένος με εσένα.
    Δεν κινδυνεύεις, ελληνάκο, από την ιθαγένεια που δικαιούται ένα παιδί που έχει γεννηθεί εδώ -κανείς αλλοδαπός δε θα σου στερήσει τη μαγκιά, την κλανιά και τα reality της τηλεόρασης. Κανείς μετανάστης δε θα σου στερήσει τους (διαμορφωτές των απόψεων σου) αγαπημένους σου δημοσιογράφους. Κανείς αλλόθρησκος δε θα σου στερήσει τη θρησκεία σου. Όλα αυτά είναι καταδικασμένα να πεθάνουν κάποια στιγμή ελληνάκο -όπως κι εσύ. Είτε το θες είτε όχι. Θα μείνεις με τον φραπέ στο χέρι και την αθλητική στη μασχάλη, να κράζεις τους αλλοδαπούς και τους αλλόθρησκους, όπως κάνεις τόσα χρόνια.
    Αλλά σε παραδέχομαι, ελληνάκο. Είσαι αγωνιστής. Ό,που κρίνεις ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά, δίνεις το παρόν και ρίχνεσαι στη μάχη. Σαν γνήσιος Έλληνας! Γεμίζεις γήπεδα για να βοηθήσεις την αγαπημένη σου ομάδα να γυρίσει το παιχνίδι. Γεμίζεις δρόμους για να φωνάξεις συνθήματα υπέρ των πολιτικών που αξίζεις. Γέμισες μια ολόκληρη χώρα όταν σε έπεισαν ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι πιο σημαντικό από τη ζωή σου. Από τα παιδιά σου. Από την κοπιαστική καθημερινότητα σου…
    Θες δημοψήφισμα ελληνάκο? Δε σε είδα να το ζητάς όταν καταχράστηκαν τα λεφτά σου. Όταν πήραν την κόρη του διπλανού σου στο δημόσιο κι όχι τη δικιά σου. Όταν διαπομπεύουν την αξιοπρέπεια σου και υποτιμούν τη νοημοσύνη (!) σου? Όταν η ζαρντινιέρες βαράνε πολίτες και οι σφαίρες μικρά παιδιά. Τι θα γινόταν αν ο Αλέξης ήταν Αλβανός? Τι θα άλλαζε στα αισθήματα σου? Ή ακόμα χειρότερα… ο μπάτσος αλλοδαπός! Ούτε να το σκέφτεσαι!
    Άκου ελληνάκο προσεκτικά. Αργοπεθαίνεις. Όχι από τους μετανάστες. Από τη χαζομάρα σου και τον ύπνο τον βαθύ. Από την άγνοια και το συντηρητικό μυαλό σου. Ήδη έχεις αρχίσει και σαπίζεις. Και να σου πω κάτι? Καιρός ήταν…

    «Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα,
    περιμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα»
    Κώστας Βάρναλης, «Οι Μοιραίοι»

    ΥΓ: Χαρίζεται ιθαγένεια σε μετανάστη. Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:12 | Ηλίας

    Οι ακροδεξιοί έχουν οργανωθεί και βομβαρδίζουν την ιστοσελίδα με εθνικιστικά μηνύματα…..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | diotima platonos

    απαιτώ να γίνει δημοψήφισμα.Αφού θεωρείτε ότι είναι σωστό το μέτρο αυτό γιατί δεν το φέρνετε στην κρίση του λαού;Δε νομίζετε οτι είναι πολύ μικροί οι ώμοι σας για να αντέξουν μια τόσο μεγάλη απόφαση;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | stayrula

    k υπουργε χρονια πολλα
    παρακληση οπως να μη τιθενται για διαβουλευση συγχρονως πολλα νομοσχεδια…

    τι εννοειται νομιμους μεταναστες;
    τους εκανε προσκληση ελληνας , η το ελληνικο κρατος;
    θα εχουν δυο υπηκοοτητες και δυο ιθαγενειες;
    σε ποια χωρα θα φορολογουνται και μεχρι ποιου αφορολογητου;
    πληρωσαν για την περιθαλψη τους και ποσο;εαν οχι θα τους γινουν κρατησεις αναδρομικα;
    εαν δεν ειναι νομιμοι ,εισηλθαν παρανομα ,λαθρα καιπαραμενουν χωρις τη θεληση μας , αυτους τους λαθροξενους τους νομιμοποιειτε;
    τοτε γιατι εχοuμε συνορα;
    γιατι ξοδευουμε σε στρατο,περιπολιες, μισθους ,οπλα ,καυσιμα, αστυνομικους;δηλαδη εαν οποιοσδηποτε εισερχεται παρανομα εκμεταλευομενος ανεπαρκεια μηχανισμων κρατους και διαλαθει τησ προσοχης σας επι σειρα ετων ,νομιμοποιειται;
    εαν ναι τοτε λυσατε τα υπαρξιακα καιτα προβληματα πεινας 500 εκατομμυριων αφγανων,τουρκων,πακιστανων,αλβανων,σκοπιανων,κλπ

    λαβετε ομως υποψη σας πως λαμβανει υπηκοοτητα καποιος στην ελβετια και σαουδικη αραβια και τα ξαναλεμε…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | Μπάμπης Μ.

    «ΟΛΒΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΧΕ ΜΑΘΗΣΙΝ» . (Ευριπίδης από Σαλαμίνα) .

    Δηλαδή ευτυχισμένοι όσοι από την ιστορία τους έχουν μάθει. Αλλά εμείς δυστυχώς προτιμούμε να ζούμε στη δυστυχία (και την μιζέρια μας).
    Σε μία Ελλάδα που έχει ζήσει τουλάχιστον τρεις μεγάλες «προσφυγιές» και τους Έλληνες σαν οικονομικούς αλλά και πολιτικούς μετανάστες σε ολόκληρο σχεδόν τον «κόσμο» είναι τουλάχιστον ντροπή να μιλάμε για την ανάγκη ύπαρξης του σχετικού νομοσχεδίου. Σε κάθε Ελληνική οικογένεια σχεδόν υπάρχει ένας συγγενής που ήταν μετανάστης τις προηγούμενες δεκαετίες και βίωσε την απομόνωση και την περιθωριοποίηση (στην αρχή τουλάχιστον) των «πολιτισμένων κοινωνιών» στις οποίες είχε μεταναστεύσει, καθώς και την αγωνία για την εύρεση έστω και μαύρης πολλές φορές εργασίας για να μπορέσει να στείλει κάτι στην οικογένεια του στην πατρίδα του.
    Ποιος μπορεί να ξεχάσει την περιθωριοποίηση και την απομόνωση των προσφύγων από την Μικρά Ασία από τους «παλιούς Έλληνες» την δεκαετία του 1920 αλλά και των σύγχρονων προσφύγων από την Σοβιετική Ένωση και τις άλλες ανατολικές χώρες την δεκαετία του 90.
    Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους χαρακτηρισμούς «βρομιάρηδες», «υποανάπτυκτοι», «γύφτοι», «ζώα» που χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που νοίκιαζαν οι Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία το Βέλγιο τις ΗΠΑ, και την Αυστραλία.
    Πως θα μας φαίνονταν εάν τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών δεν γίνονταν ποτέ «πολίτες» των χωρών στις οποίες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Πως θα αντιδρούσαμε εάν τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών έμεναν αναλφάβητα και δεν πήγαιναν σχολείο γιατί δεν ήταν πολίτες της χώρας που ζούσαν οι γονείς τους. Ξέρετε καμία χώρα που να αρνήθηκε την Ιθαγένεια στα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών? Μήπως ξέρετε κάποια χώρα που αρνήθηκε σε παιδιά Ελλήνων μεταναστών να αναλάβουν κυβερνητικά αξιώματα?
    Και τι πάει να πει νόμιμος και παράνομος μετανάστης. Όλοι είναι μετανάστες. Ήρθαν στην χώρα μας όχι γιατί τους αρέσουν οι καταπληκτικές μας παραλίες αλλά γιατί ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο ή και σε πολλές περιπτώσεις απλώς σε ένα αύριο. Πολλές φορές δεν είναι καν επιλογή τους να έρθουν στην χώρα μας απλώς ήταν η μόνη λύση αφού έχουν εκδιωχθεί από την χώρα τους.
    Εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να φροντίσουμε και να διασφαλίσουμε την συνέχιση του Ελληνικού Έθνους. Τι μας ενώνει σαν λαό; κοινός πολιτισμός, κοινή γλώσσα, κοινά ήθη και έθιμα, ε τότε ας φροντίσουμε να τα μεταδώσουμε στους μετανάστες να τους κάνουμε μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ας τους μάθουμε Ελληνικά ας τους εντάξουμε στις κοινωνικές μας δραστηριότητες, ας τους διδάξουμε τον πολιτισμό μας, και τότε σίγουρα θα είναι τόσο Έλληνες όσο και εμείς.
    Μιλάμε για προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας για υπογεννητικότητα για κατάρρευση του ασφαλιστικού μα συστήματος και αγνοούμε ότι η Αμερικάνικη οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη των μεταναστών όπως παραδέχονται όλα τα μέλη της παρούσας δημοκρατικής αλλά και της προηγούμενης ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
    Έχουμε αναλογιστεί τι οφέλη θα είχε για την Ελληνική οικονομία η ένταξη των ανθρώπων αυτών στην παραγωγική διαδικασία; Γιατί να μην αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης και του κόστους που τους αναλογεί για την λειτουργία του συστήματος υγείας που το χρησιμοποιούν όταν χρειάζεται, για την λειτουργία της πόλης στην οποία ζουν, κλπ, κλπ. Και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι «παράνομοι» ή προσωρινοί κάτοικοι και όχι πολίτες αυτής της χώρας. Από όλες τις συνέπειες αυτής της ενέργειας όλοι σχεδόν εστιάζουν στο δικαίωμα «ψήφου» μα αν θυμάμαι καλά το 30% των «Ελλήνων» δεν επιθυμούν να ψηφίζουν (δείτε την τελευταία αποχή) . Άρα το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες σήμερα και σίγουρα δεν θα είναι στο μέλλον.
    Ας εστιάσουμε λοιπόν στους όρους και όχι στην αναγκαιότητα ή σκοπιμότητα.
    Όλοι λοιπόν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν την Ελληνική Ιθαγένεια και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους εμάς τους «αυτόχθονες Έλληνες». Αλλά με τους υπόλοιπους μετανάστες τι θα γίνει; Αφού δεν μπορούν να επαναπατρισθούν μήπως θα έπρεπε να δηλωθούν-νομιμοποιηθούν ( με ανθρώπινο τρόπο) για να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και να αναλάβουν μαζί με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:36 | Δημήτρης

    Να παρέχεται ελληνική υπηκοότητα (και όχι ιθαγένεια) σε μετανάστες:

    1) Που έχουν εισέλθει μόνιμα στη χώρα.
    2) Που συνεισφέρουν στην οικονομία του κράτους, πληρώνοντας φόρους όπως όλοι.
    3) Που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
    4) Που είναι αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας και της ιστορίας της χώρας.
    5) Με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώνουν τη θητεία τους κανονικά.
    6) Οι απόγονοι αυτών να διατηρούν αποκτούν την υπηκοότητα και σε καμία περίπτωση την ιθαγένεια.

    Όποια απόφαση ληφθεί να τεθεί υποχρεωτικά σε δημοψήφισμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:50 | Χρήστος Ζ.

    Η ΑΔΙΑΚΡΙΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:38 | Αντώνης Μαργετης

    Η ελληνική ιθαγένεια είναι τίτλος τιμής κύριοι και σίγουρα δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Πρέπει να υπάρχει νόμος που να απαγορεύει ρητώς την διαμονή και την ιθαγένεια σε περίπτωση παράνομης εισόδου στη χώρα!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:18 | Άγγελος

    Διαβάζοντας τα σχόλια των υπολοίπων το ξέρω ότι θα γίνω βαρετός αλλά αυτό το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και πρέπει να μην βγει για ψήφισμα με κάθε κόστος.
    Αγαπητοί βουλευτές(=εκπρόσωποι του ελληνικού λαού),ακούστε έστω και την τελευταία στιγμή την κραυγή των Ελλήνων που σας ζητά την κατάργηση και την απόσυρση αυτού του δημοψηφίσματος ντροπής του ελληνισμού.
    Ζώντας στην Πάτρα για 2 χρόνια βίωσα την επέλαση των λαθρομεταναστών, που έκλειναν το λιμάνι, παίζαν ξύλο με την Αστυνομία,μαχαιρώναν απλό κόσμο, η πόλη βρισκόταν σε αναρχία,εμπόδιζαν την κυκλοφορία με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα στην παραλιακή…
    Με αυτό το νομοσχέδιο μαζικοί πληθυσμοί θα έρθουν να εγκατασταθούν με απρόβλεπτες συνέπεις για το ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    Στην ΕΛβετία κάναν δημοψήφισμα για ένα απλό θέμα διακοσμητικής(μιναρέδες).Ακούστε τη φωνή του λαού και κάντε δημοψήφισμα.
    Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
    φοιτητής ιατρικής

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:26 | Γιάννης

    συμφωνώ γιατί πιστεύω πως η χώρα μου είναι εκεί που είναι η δουλειά μου , βάλτε τους εαυτούς σας στη θέση τους και θα καταλάβετε