Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:55 | Βασίλης Μπρανιώτης

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο.οχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 8 Μαΐου 2021, 23:19 | Βασίλης Μπρανιώτης

    Εντελώς παράλογο να στειρωθεί ένα ζώο το οποίο φέρει τσιπακι και μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή και ώρα…όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:51 | Αποστολης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:08 | Bunnies Helping Hands Thessaloniki

    Είναι πλέον απαραίτητο σήμερα να συμπεριληφθούν και τα κουνελάκια στα ζώα συντροφιάς καθώς και όλα τα τρωκτικά και να αναφέρονται ΡΗΤΑ ως ζώα συντροφιάς με σαφή υποχρέωση στείρωσης σε εξειδικευμένο κτηνίατρο και να προωθηθεί η δημιουργία περισσότερων κτηνιατρικών κέντρων εξειδικευμένα σε αυτά καθώς οι άνθρωποι τα παίρνουν και τα χειρίζονται σαν αντικείμενα τα πετάνε μετά τη χρήση, και τα εκτρέφουν παράνομα και έχει γεμίσει η Ελλάδα παρατημένα κουνελάκια και εκτός απο την περίοδο του Πάσχα.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:12 | Βασίλης

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.Ειναι επικίνδυνο για το ζωο και δημιουργεί καρκινώματα.
    Στείρωση ναι σε όλα τα αδέσποτα.
    ΝΑΙ στον έλεγχο και ΝΑΙ στις κυρώσεις σε αυτούς που έχουν δεσποζομενα ζώα και δεν τηρούν ότι λέει ο νόμος ,βιβλιάριο υγείας κτλ.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:46 | Παύλος Γύπαρης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:11 | Χηναρης Παναγιώτης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:04 | Χρήστος Πάτσιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:00 | Αθανασάκης Ζωγράφος Νικόλαος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:47 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΩΦΡΟΝΗ

    Υποχρεωτική η στείρωση των ζώων!!Ας το πάρουμε χαμπάρι κάποτε ότι είναι μονόδρομος!!Αυστηροποιηση της νομοθεσίας με ελέγχους κ ποινές διότι διαφορετικά το ζήτημα αδέσποτα θα διαιωνίζεται είς τόν αιώνα των αιώνων!Δεν είναι τυχαίο που η μάστιγα των αδέσποτων στην Ελλάδα είναι κατά κόρον τα κυνηγόσκυλα καθώς κ τα ποιμενικά!Δεν είναι τυχαίο που φυλές «καθαρόαιμες»βλέπε English Setters, English Spaniel Springers, εγκαταλείπονται όταν δεν κάνουν την δουλειά τους…3 κυνηγόσκυλα των συγκεκριμένων φύλων έχουν περάσει απ’την ζωή μου, καθαρόαιμα, όλα εγκαταλείψεις!!!Δεν είναι τυχαίο που σπίτια εθελοντών κ καταφύγια στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από συγκεκριμένες φυλές (εκτός των ημίαιμων) οι οποίες πετάχτηκαν σαν σκουπίδια!!! Μεγάλη μπίζνα οι γέννες/πωλήσεις μεταξύ κυνηγών (άλλωστε αυτοί κατά κόρον αντιτίθεται στο νομοσχέδιο), χοντρό κ ζεστό χρήμα οι γέννες για τους κτηνιάτρους, τρελά κέρδη, ανενόχλητοι κ όταν τους βγεί σκαρταδουρα απλά στα βουνά πέταμα!
    ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΠΌΣΤΗΜΑ ΚΆΠΟΤΕ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΠΆΣΕΙ!!!ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΣΉΜΑΝΣΗ Κ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΆΣΗ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ (όχι βάλαμε τσιπακι ακαταχωρητο),ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ,ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Κ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΆΤΕΙΑ ΜΕ ΒΑΡΒΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Κ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ (κάτι το οποίο φυσικά δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ)
    ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 23:40 | Έφη Μαμαρέλη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
    Στη χώρα μας απ’ άκρη σ’ άκρη πεταμένα κουτάβια αργοπεθαίνουν βασανιστικά σε κάδους σκουπιδιών, ρέματα, βουνά, ποτάμια….πεινασμένα, άρρωστα, εξαθλιωμένα ζώα παντού!
    Δεν είναι κράτος του Δυτικού Κόσμου το 2021 αυτό!
    Δεν μπορεί να μην βλέπουμε όλον αυτόν τον πόνο!
    και βλέποντας τι έκαναν και κάνουν χώρες-υπόδειγμα στο θέμα της αντιμετώπισης των ζώων, όλοι ξέρουμε πως η ελεγχόμενη αναπαραγωγή είναι η μοναδική λύση!
    Είναι τόσο προσεγμένες και σωστές οι προτάσεις του Νομοσχεδίου,
    ελπίζω και εύχομαι να μην πάρετε πίσω τίποτα!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 23:29 | ΘΩΜΑΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 8 Μαΐου 2021, 23:03 | Χηναρης Παναγιώτης

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των αδέσποτων ζώων. Κάντε σωστούς ελέγχους σε πόλεις και χωριά για ηλεκτρονικη σημανση και το πρόβλημα θα λυθεί. Αφήστε τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των κουρασμένος πολιτών. Ντροπή σε όποιον εμπνεύστηκε το νομοσχέδιο αυτό.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:56 | Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου

    Δίμηνη υποχρεωτική εθελοντική εργασία σε δημοτικό κυνοκομείο για ιδιοκτήτες που αρνούνται να στειρώσουν τα ζώα τους.
    Στα πλαίσια της εθελοντικής εργασίας συμπεριλαμβάνεται το τάισμα με μπιμπερό, νεογέννητων κουταβιών και γατιών ( που κάποιος, κάπου τα παράτησε), κάθε τρεις ώρες και η αναγκαία τεχνική για να κάνουν τα κακά τους.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:49 | Ι. ΤΟΥΔΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ MSc

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ
    Ι. ΤΟΥΔΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ MSc

    Διάβασα με πολύ προσοχή το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και μπορώ να πω ότι έχω εκπλαγεί ευχάριστα διότι προέρχομαι και από έναν τελείως διαφορετικό ιδεολογικό χώρο.

    Κάποιες παρατηρήσεις
    Καταρχήν διακρίνω ότι ο νομοθέτης δεν έφτιαξε κάτι στο πόδι. Το γράφω αυτό γιατί βλέπω πάρα πολύ μεγάλη ομοιότητα σχετικά με την συνθήκη 13 της ΕΕ για την ευζωία των κατοικίδιων και των αδέσποτων. Έπειτα βλέπω σαφή προσανατολισμό για μείωση των αδέσποτων και των πληθυσμό τους μέσα από την βασική πηγή ανατροφοδότησης. Τα δεσποζόμενα και τις ιδιωτικές γέννες. Και τέλος βλέπω πως ο νομοθέτης αγγίζει για πρώτη φορά το θέμα των εξαιρετικά επικίνδυνων και παράνομων «ερασιτεχνών εκτροφέων»

    Χωρίς να θέλω να επεκταθώ και στα ιατρικά θέματα και το πόσο ευεργετικά δρα η στείρωση σε ένα κατοικίδιο ας προχωρήσω σε κάποια- αστεία – προσωπικά τα θεωρώ- επιχειρήματα όσων πιστεύουν το αντίθετο.
    Τα κύρια επιχειρήματα που ακούω είναι
    Για τις μεν γάτες ότι εάν εξαφανιστούν απ τον αστικό ιστο θα μας φάνε τα ποντίκια και οι ασθένειες. Το αντίθετο βέβαια θα γίνει, όσοι γνωρίζουν από pest controlling μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι η όλη διαδικασία πια, θανάτωσης των τρωκτικών θα γίνει και πιο εύκολη χωρίς τον κίνδυνο να πεθάνει και κάποιο αδέσποτο. Δηλαδή χώρες όπως η Γερμανία, Ολλανδια, Δανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία χώρες που δεν έχουν αδέσποτα ο κόσμος πεθαίνει από…πανώλη?
    Για τα σκυλιά ότι θα …εξαφανιστούν οι ράτσες. Όχι δεν θα εξαφανιστούν οι ράτσες. Αυτό που θα εξαφανιστεί είναι τα αδέσποτα. Και οι Αγέλες. Και θα γίνει νόμιμη η όποια διακίνηση.
    Αγαπητοί φίλοι
    Η στείρωση των ζώων δεν είναι παρέμβαση και ανατροπή της φύσης. Είναι επέμβαση που τους δίνει υγεία, ευζωία και τον σεβασμό που αξίζουν.
    Από τη στιγμή που οι σκύλοι και οι γάτες από την άγρια φύση και ζωή έγιναν κατοικίδια, ζουν σε πόλεις, σε διαμερίσματα, στους δρόμους, ζευγαρώνουν όταν είναι σε οίστρο με δεκάδες άλλα αρσενικά ή θηλυκά και γεννούν δεκάδες άλλα που θα βιώσουν τα χειρότερα ως ανεπιθύμητα, άστεγα, πεινασμένα, ταλαιπωρημένα και ανελέητα, τότε η στείρωση αρχίζει από ιδεολόγημα αντιρρήσεων να αποκτά εκλογικευμένη υπόσταση.

    Κάθε ζώο συντροφιάς γάτα ή σκυλος μπορεί να παράξει από 5-12 γατάκια ή κουτάβια κάθε χρόνο. Μέσα σε 2 χρόνια ή και σε 3 χρόνια ο αριθμός ανεβαίνει εκθετικά. Κάθε ένα από αυτά τα γατάκια κοστιζει περίπου από 1500- 2000 ευρώ το μεγάλωμά τους μαζί με τα εμβόλια και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο + ειδικές τροφές πανες, άμμους κλπ και όλα αυτά εάν είναι απολύτως υγιή. Για τα δε κουτάβια το κόστος αυτό ανεβαίνει στα 2500- 3000
    Εσείς δηλαδή ολοι παραπάνω μου λέτε ότι μπορείτε να σηκώσετε το κόστος ανά 3.000 ευρώ ανά ζώο. Και αν γεννήσει 4 ή 5 ή 6 τι θα κάνετε? Θα τα κρατήσετε? Όχι βεβαια, κανείς δε τα κρατάει εκτός και εάν είναι νόμιμος εκτροφέας

    Εκτιμάμε ότι για να συνυπάρξουμε όλοι όμορφα και καλά σ’ αυτό τον κόσμο με τα τόσα προβλήματα γενικότερα, κάτι πρέπει να κάνουμε. Και αυτό είναι μόνο Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:48 | Ploumi Stella

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:39 | Μιχάλης

    Κύριοι της κυβέρνησης πριν προβείτε στην εκτέλεση αυτού του νομοσχεδίου καλό θα ήταν να σκεφτείτε με σύνεση και μυαλό τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε!! ένας νόμος που δεν αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και τη δημοκρατία της τα πιστεύω μας ως λαός δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κτ τέτοιο και ν είμαστε εμείς οι πρωτοπόροι σε κάτι τόσο οδυνηρό για τ σκυλιά μας!!ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζομενων ζώων!!ποιος είπε ότι τα σκυλιά δε μιλάνε απλά τη μιλιά την έδωσαν στα μάτια τους είπε κάποιος.. άρα εγώ αυτά τα μάτια αν τα πληγώσω πως θα μπορέσουν να με κοιτάξουν πάλι και να μου δείξουν την αγάπη τους!!!δε θ ξανά γίνει κύριοι γι αυτό να είστε σίγουροι οπότε ΔΕΝ στειρωνουμε τ παιδιά μας την οικογένεια μας!!

  • 8 Μαΐου 2021, 23:02 | Χηναρης Παναγιώτης

    Προσωπικά θεωρώ ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης θα λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων αν αυτό είναι το προβλημα σας. Κάντε ελέγχους σε όλους και σε 2 χρονια θα εξαφανιστούν τα αδεσποτα. Έλεγχοι και μέσα στις πόλεις όμως. Το να ακρωτηριάζεις ένα ζώο είναι βάρβαρο. Μάλλον όμως το πρόβλημα είναι άλλο. Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη ενός κουρασμένου πολίτη. Ντροπή μόνο στους εμπνευστές του νομοσχεδίου.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:38 | Ερμής Ακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:18 | Μιχάλης Γκίκας

    Όχι στον ακρωτηριασμό των φίλων μας.
    Ενημερωθείτε από κτηνιάτρους που δεν φοράνε μπλε ποδιές πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία τους.
    Σταματήστε να προσπαθείτε να εξαργυρώσετε τους ψήφους των ‘φιλοζωων’. Να πάρετε και άλλο αδέσποτο , από αυτά τα απαράδεκτα και μη αδειοδοτημενα μέρη, έστω και αν το κάνετε μόνο και μόνο για να ενισχύσετε το φιλοζωικό σας προφίλ. Με την στείρωση καταστρέφετε την πραγματική κυνοφιλια που σε όλη την Ευρώπη στειριζεται στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 8 Μαΐου 2021, 23:10 | Γεώργιος Παναγιώτου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    Είναι ημίμετρο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αντί να μειωθούν τα αδέσποτα θα χαθούν καθαρόαιμες φυλές σκυλιών….

  • 8 Μαΐου 2021, 23:04 | ΚΑΠΟΤΣΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.
    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.
    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.
    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.
    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει «αδέσποτα»: «αδέσποτα» ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, διότι α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.
    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.
    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).
    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.
    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.
    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.
    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.
    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

  • 8 Μαΐου 2021, 23:54 | Ιωάννης Καλφόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:25 | Δημήτρης Κωτσονούρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:19 | Αλέξης Παπαδάκης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:03 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ,ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ
    ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΟΕ) ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ
    ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ PEDIGREE FCI ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

  • 8 Μαΐου 2021, 23:13 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση απαράδεκτο νομοσχέδιο είναι λάθος να βάζουμε τα σκυλιά μας σε τέτοια δοκιμασία για να χαϊδεύετε τους δήθεν φιλοζωους όταν αγαπάς το ζώο δεν θέλεις να πονάει και ούτε να το βάλεις στο τραπέζι του χειρουργείου για να αποδείξουν ότι έχουν πιο πολύ Δύναμη από έμας τους κυνηγούς Που τα σκυλιά τα έχουμε σπίτι μας με την σήμανση τους τα εμβόλια τους και είναι μέλοι τις οικογένειας μας…όχι παρατημένα στον δρόμο και να τους βάζουμε μια παλιό κονσέρβα και να δηλώνω φιλοζωος… πάρτε πίσω ότι αρρωστημένο θέλουν να περάσουν…..για τα δεσποζομενα ζώα συντροφιάς

  • 8 Μαΐου 2021, 22:13 | ΜΟΥΣΤΑΦΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΕΞΕΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

  • 8 Μαΐου 2021, 22:46 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ

    Συμφωνω με το νομοσχέδιο, και ναι συμφωνώ με την στείρωση δεσποζόμενων ζώων.Επιτέλους να μπεί ενα τέλος στην τυραννία χιλιάδων ζώων που βρίσκονται εξαθλιωμένα στους δρόμους..Αναρωτιέμαι όλο οι αξιότιμοι , κυριοι και κυρίες που σχίζουν τα ιμάτια τους με συγκινητικά σχόλια , για την συγκινητική σκηνή που τα ζωάκια τους γεννήσαν σε πια χώρα ζούν?Οταν γράφουν ότι τα δεσποζόμενα ούτως η άλλως εχουν τσιπαριστεί και δεν τα αφήνουν στο δρόμο, ενήλικα και μωρά…Ξαναρωτάω σε πια χώρα ζούν?Σίγουρα δεν ζουν σε αυτήν την χώρα με τα εκατομμύρια αδέσποτα που το 90% ,προέρχεται απο πρώην δεσποζόμενα, και γέννες απο δεσποζόμενα , ή τσοπάνηδες, ή κυνηγούς.Για αυτό ας σοβαρευτούμε μία φορά σε αυτήν την χώρα, που όλοι έχουν την άποψη τους να πούνε, με σοβαρότητα και στόμφο, και που είμαι σίγουρη όλοι τους δεν εχουν 10-20 αδέσποτα σπίτι , μην πω ούτε ένα , όπως χιλιάδες φιλόζωοι εχουν «υποχρεωθεί» να έχουν.
    Και όταν λέω υποχρεωθεί , εννοώ εχουν αναγκαστεί να σταματήσουν να τα μαζέψουν , βλέποντας τα να υποφέρουν , άρρωστα , τραυματισμένα στην μέση του δρόμου η στο πουθενά που συνήθως τα παρατάνε.Και είμαι σίγουρη ότι πολλοί λίγοι κύριοι απο τους παραπάνω που με τόσο πείσμα υπερασπίζονται στο να γεννάνε τα σκυλάκια τους το έχουν κάνει.Ας σοβαρευτούμε ξαναλέω λοιπόν γιατί ζούμε στην Ελλάδα της ντροπής με τα εξαθλιωμένα αδέσποτα που κάποτε αυτά ή οι προγονοί τους είχαν ιδιοκτήτες….

  • 8 Μαΐου 2021, 22:31 | Γκαργκιδης Κωνσταντίνος

    Το νομοσχέδιο είναι απλά απαράδεκτο και δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική και κάθετη η στείρωση τον σκύλων

  • 8 Μαΐου 2021, 22:04 | Ασπασία

    Εξαιρετικής σημασίας ειναι η εφαρμογη της υποχρεωτικης στειρωσης των δεσποζομενων ζωων. Εν μέρει 2021 θεωρώ αδιανόητο να τίθεται ζήτημα υποχρεωτικής ή μη στείρωσης των δεσποζομενων ζωων. Τη στιγμή που η χώρα μας μετραει εκατομμύρια αδέσποτα τα οποία διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες πεινάς, ασθενειών και οποιασδήποτε αλλης κακουχιας που συνήθως έχει ανθρώπινη προέλευση. Και πώς προκύπτουν αυτά τα αδέσποτα; Δεν μπορεί να μην γνωρίζουμε. Όταν αρνούμαστε να στειρωσουμε το κατοικίδιο μας γιατί θεωρούμε οτι η ζωή τους μετα τη στείρωση θα είναι λειψή και χωρίς νόημα, και όταν αυτή μας ή απόφαση οδηγεί σε ζευγάρωμα και ανεπιθυμητη για εμας γέννα την οποια δεν μπορουμε να φορτωθουμε προφανώς. Και που θα καταλήξουν τα κουτάβια ή γατάκια που γεννήθηκαν; έξω από το σπίτι κάποιου φιλοζωου εάν θέλουμε να το παίξουμε πολιτισμένοι ή μέσα σε κάποιον κάδο ή σε κάποιο απόμερο χωράφι ή σε οποιοδήποτε άλλο ευφάνταστο μέρος. Και ρωτάω γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν η λύση είναι απλή; Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:49 | Έλενα

    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να θεσπιστεί δια νόμου η υποχρέωση στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων. Ο τεράστιος αριθμός αδέσποτων ζώων στους δρόμους της χώρας μας όπως επίσης και οι εικόνες κακοποίησης τόσο αδέσποτων όσο και δεσποζόμενων ζώων – που οι συμπολίτες μας δεν συμφωνούν να στειρωθούν γιατί είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας τα οποία ζουν δεμένα μόνιμα, χωρίς απαραίτητη περίθαλψη, που γεννάνε ξανά και ξανά και τα παιδιά τους δίνονται σε ιδιοκτήτες αμφιβόλου χαρακτήρα αρκεί να υπάρξει ικανοποιητικό αντίτιμο – έχουν γίνει άπειρες φορές λόγος αποδοκιμασίας και εξευτελισμού της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι τουρίστες που περιμένουμε με αγωνία κάθε χρόνο για να κινηθεί ολόκληρη οι οικονομία μας μένουν άφωνοι με τις εικόνες που αντικρίζουν και μεταφέρουν την αγανάκτηση τους σε όλο τον κόσμο μέσω των κοινωνικών δικτύων. Μια ματιά στις αντίστοιχες σελίδες φτάνει για να δει κανείς τη συμβαίνει.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:49 | Παντούδης Αλέξανδρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους

  • 8 Μαΐου 2021, 22:39 | Ελενη

    Ναι στην στειρωση δεσποζομενων ζωων!

  • 8 Μαΐου 2021, 22:23 | Ανδρεας Γεωργακης

    Κανείς μας δεν θέλει αδέσποτα στους δρόμους όμως με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.. Κάθε χρόνο στις πανευρωπαϊκες εκθέσεις που γίνονται στην Χωρα μας όλοι μιλάνε για τα πόσο ψηλά είναι η κυνοφιλια στην Ελλάδα και σε αυτές τις εκθέσεις αν δεν το ξέρατε να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε στειρωμενα ζώα.. Έχετε ιδέα τι πάτε να πράξετε? Έστω την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω την στείρωση για τα υγιέστατα μέλη της οικογένειας μάς.Ελπιζω να επικράτηση η λογική.

  • • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:30 | Χρύσα Πανουσοπούλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:18 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 8 Μαΐου 2021, 22:05 | Μπιτας Χρηστος

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να πάψουν να τροφοδοτούν τους δρόμους με νέα αδέσποτα. Να εξαιρεθούν ίσως Ελληνικές φυλές που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

  • 8 Μαΐου 2021, 22:04 | Βασίλης Κακασιούρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς διότι θεωρώ ότι η παρέμβαση σε βασικές σωματικές λειτουργίες θα έχει συνέπειες τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς. Κάθε είδους ακρωτηριασμός είτε σε ζώο είτε σε άνθρωπο θεωρείτε παράνομο και καταχρηστικό. Την λύση θα πρέπει να την αναζητείται στους κακούς ιδιοκτήτες και όχι στα ζώα.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:19 | Γεωργιος Γαροφαλακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:27 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΛΙΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 8 Μαΐου 2021, 22:48 | Μαρία Χριστίνα Παπαδοπούλου

    Θα το φωνάζουμε μέχρι να ψηφιστεί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ. Το να ζευγαρώνω το σκύλο μου και να χαρίζω ή να πουλάω τα κουτάβια (για καθαρόαιμα) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ. Στις χώρες της Ευρώπης ονομάζετε BACKYARD BREEDING και έχει εδώ και δεκαετίες απαγορευτεί.
    Όλοι όσοι που θέλετε να σώσετε ελληνικές ράτσες να βγάλετε μια άδεια εκτροφέα με όλες τς απαραίτητες προϋποθέσεις χώρου, συνθηκών διαβίωσης και αριθμού από γέννες.
    Όλοι εσείς που βγαίνετε και φωνάζετε πως ακριβώς δίνετε τα κουτάβια απ΄τις γέννες μέχρι τώρα; Πως τσιπάρετε και καταχωρείτε κουτάβια στο όνομα σας αν δεν είστε επίσημος έμπορος και εκτροφέας; Ή μήπως καταχωρούνται απευθείας στους ανθρώπους που τα παίρνουν εν αγνοία τους; Που είναι η ιχνηλασιμότητα; Η διαδικασία σήμανσης είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια. Δεν είναι καινούρια έννοια.
    Για να μη μιλήσουμε για τους κτηνοτρόφους με τα ποιμενικά που γεννάνε χωρίς έλεγχο και κρατάνε τα «καλά» τους «φύλακες» και τα άλλα όλως τυχαίως βρίσκονται στις ρεματιές.
    Για να μην πούμε για τους κυνηγούς με τις γέννες που κρατάνε τα καλά τα «κυνηγιάρικα» και τα άλλα στο ποτάμι.
    Για να μην πούμε για τα χαμένα κυνηγόσκυλα στα βουνά ατσιπάριστα ή ακαταχώρητα που ζευγαρώνουν με τα αντίστοιχα παρατημένα τσοπανόσκυλα.
    Για να μην πούμε πόσα κουτάβια βρίσκουμε μέσα σε κάδους απορριμάτων. προφανώς και ένα αδέσποτο δεν γεννάει μέσα στον κάδο.
    Για να μην πούμε για όλους τους κινδύνους που υπάρχουν για ένα αστείρωτο ζώο (ψευδοκύηση, πυομήτρα κτλ)
    Υποχρεωτική στείρωση κύριοι και κυρίες γιατί δεν έχουμε και δεν είχαμε ποτέ φιλοζωική συνείδηση. Γιατί το να έχουμε ένα σκύλο ή μια γάτα τελικά δεν μας κάνει αυτομάτως φιλόζωους. Μας κάνει στην καλύτερη περίπτωση εγωιστές στη χειρότερη μάρτυρες ή θήτες κακοποίησης.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:32 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΥΜΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 8 Μαΐου 2021, 22:32 | Κοσμάς

    Είμαι εντελώς αρνητικός στο νομοσχέδιο νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά το έγκλημα που πάτε να κάνετε

  • 8 Μαΐου 2021, 22:32 | Άννα κοσκινα

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαιρούνται από την στείρωση τα ζώα με πετιγκρι τα ζώα εργασίας κ φυσικά όλες οι αφθοχθωνες ελληνικές φυλές.οχι λοιπόν στην υποχρεωτική στείρωση. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπορεί να έχει την επιλογή για το ζώο του όπου είναι κ υπεύθυνος. Τα ζώα αυτά έχουν τσιπακι. Σχεδόν ποτέ δεν έχουμε περιστατικό να εγκαταληφθει σκύλος με πετιγκρι που φέρει τσιπακι. Επίσης σκυλιά εργασίας σε καμία διεθνή οργάνωση για κυναθληματα αλλά κ εκθέσεις μορφολογίας δεν επιτρέπεται να πάρει μέρος σκύλος ευνουχιζμενος όπως άλλωστε δεν επιτρέπεται κ σκύλος με κομμένα αυτιά κ ουρά. Ποια η διαφορά αναρωτιέμαι…. Σε μια δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχει η ελευθερία επιλογής. Αλλιώς δεν μιλάμε για ελευθερία.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:41 | Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

    ΝΑΙ στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων γιατί από αυτά δημιουργούνται οι αγέλες αδέσποτων ζώων.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:00 | Δώρα

    Ναι στη στείρωση των δεσποζομενων5 ζώων.. Φτάνει πια με την ανεξέλεγκτη γέννα των ζώων φτάνει πια με τήν δημιουργία αδέσποτων από γέννες δεσποζομενων…

  • 8 Μαΐου 2021, 22:33 | Μπιλιαλης Στέλιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων.
    Ναι στην υποχρεωτική σήμανση αυτών.
    Σε περίπτωση εγκαταληψης να αναλαμβανει ο δήμος την συντήρηση τους, τα δε έξοδα να βαρύνουν τον πρωην ιδιοκτήτη.
    Διαχείριση αδέσποτων σύμφωνα και με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
    Μεγάλη προσοχή ως προς τα κονδύλια που θα διατεθούν, ποιοι θα τα χρησιμοποιήσουν και πως.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:46 | Γιώργος

    Δείξτε σεβασμό στα ζώα καιστους υπεύθυνους κηδεμόνες τούς.Οχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων.
    Να εξαιρεθούν οι καθαρόαιμοι σκύλοι με γενεαλογικό δέντρο καταγεγραμμένο στην διεθνή Κυνολογική ομοσπονδία.
    Επίσης να εξαιρεθούν οι αυτόχθονες ελληνικές φυλές ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν μαζί μας όπως κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια..