Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:55 | Μαρία

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 23:45 | Αλεξανδρος Ζερβος

    Δεν με βρισκει συμφωνω το αρθρο 5 του νομοσχεδιου.Ειμαι κατα της στειρωσης των δεσποζομενων ζωων συντροφιας

  • 16 Μαΐου 2021, 23:28 | Κατερινα

    Συμφωνω με το νομοσχεδιο. Να μειωθει το φαινομενο των αδεσποτων ζωων συντροφιας πια σε αυτην τη χωρα.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:03 | Κωνσταντίνος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 23:51 | Νικολέτα Κουμανδράκη

    ΥΠΕΡ ΤΗς ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ! Εσείς που είστε κατά δεν σας ενδιαφέρει το καλό των ζώων αλλά μόνο το καλό του δικού σας σκύλου και το να μην νοιώσετε τύψεις στειρώνοντάς τον. Είναι μία δύσολη απόφαση και μακάρι στο μέλλον να μην χρειάζεται αλλά προς το παρόν είναι αναγκαίο για να σταματήσουν τα ζώα να υποφέρουν στους δρόμους και τα καταφύγια.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

    Είναι αυτονόητη η εξαίρεση των ερασιτεχνών εκτροφέων από την καθολική στείρωση για αυτό ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:44 | Βασιλάκης Γεωργιος

    Οχι στο νομοσχέδιο ντροπή πουθενα αλλου στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο γιατί εμείς πρεπει να είμαστε πρωτοποροι σε όλα υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα αδέσποτα δεν είναι οι κυνηγοί που ευθυνονται για αυτά το κυνήγι υπάρχει από τότε που ο άνθρωπος υπάρχει στη γη πουθενα παγκοσμιος δεν υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση αλλάξτε μυαλά θα μας βρείτε μπροστά σας

  • 16 Μαΐου 2021, 23:16 | Paul Cosmos

    αντε επιτελους, μπας και γινουμε ενα σοβαρο ευρωπαικο πολιτισμενο κρατος!
    (δεν προκειται να μπω με 100 διαφορετικα ονοματα κανοντας copy paste το ιδιο σχολιο για να δειξω οτι ειμαστε πολλοι.)

  • 16 Μαΐου 2021, 23:01 | Ιωαννης Τσιρογιαννης

    Συμφωνω απολυτα

  • 16 Μαΐου 2021, 23:27 | Ελενα Φωτιάδου

    Συμφωνώ με το άρθρο 5 υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζόμενου ζώου. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να συζητηθεί είναι ο χρόνος. Θα μπορούσε ίσως να δοθεί η δυνατότητα στο ζώο να ζευγαρώσει μία φορά.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:22 | Κωνσταντίνος Ταμπαθανης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:39 | Κολοβός Χρήστος

    1. (Άρθρο 2, παρ.3,6,8) ΟΧΙ στον χαρακτηρισμό των σκύλων εργασίας ως ζώα συντροφιάς και των χαρακτηρισμό και επιστημονικά αποδεδειγμένων σκύλων καθαρό εμείς ράτσας που έχω την ονομασία κυνηγόσκυλα σε σκυλιά συντροφιάς επειδή είναι όμορφα και επιθυμητά σε κάποιους.
    2. (Άρθρο 5, παρ.1) ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων εργασίας και συντροφιάς είμαι ήμουν και καθαρόαιμων.
    3.( Άρθρο 5, παρ. 6 και 7).ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ . Καμία διάκριση εις βάρος των κυνηγών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ τα ειδικά πρόστιμα και υποχρεώσεις που προβλέπονται ΜΟΝΟ για τους κυνηγούς. Πέραν από τα σκυλιά που έχουμε για το κυνήγι οι περισσότεροι έχουνε και σκυλιά στις μέρες μας και στα σπίτια μας μέσα για την οικογένειά μας ήτανε ράτσας κυνηγόσκυλα είτε είναι οποιοσδήποτε ράτσας.
    4. Άρθρο 7, παρ. 8 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συμμετοχή εκπροσώπου στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου, ενός μέλους της ΚΣΕ και ενός μέλους του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ οι κάτοχοι του μεγαλύτερου αριθμού ιδιοκτησίας σκύλων να απουσιάζουν από την Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου.
    5 Άρθρο 7, παρ. 8 ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΠΌ ΕΙΔΙΚΟΥΣ Να συμμετέχει εκπρόσωπος που σχετίζεται άμεσα με συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων εργασίας π.χ. η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τα κυνηγετικά σκυλιά, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων για τα ποιμενικά σκυλιά, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας για σκύλους έρευνας και διάσωσης κλπ., σε κάθε θέμα, συζήτηση και θεσμική διαδικασία που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη συγκεκριμένη κατηγορία σκύλου εργασίας.
    6. Άρθρο 21, παρ. 8 Να μην παρίσταται αυτοτελώς στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, αν δεν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο.
    7. Άρθρο 37 ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η δράση τους να παραμείνει εθελοντική, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται οικονομικά κίνητρα για αυτή, αλλά να βασίζεται στην ειλικρινή φιλοζωίας.

    Και θα μου επιτρέψετε να μιλήσω λίγο και σαν Έλληνας άνθρωπος πατέρας τριών παιδιών 12 σκυλιών 30 κοτόπουλων 8 γατιών δύο αλόγων τεσσάρων προβάτων και άλλων οικόσιτων ζώων. Οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρετε για τα οικόσιτα ζώα τα οποία περιέχονται στο δικό μου σπίτι δεν θα λάβω υπόψιν κανένα νόμο γιατί όπως δεν στειρώνω τα παιδιά μου έτσι και δεν θα στειρωσω και τα ζώα μου. Γιατί στη ζωή μου έμαθα ένα πράγμα το ότι δεν έχουν μηλιά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν λόγο.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:27 | Ταμπαθανης Κωσταντινος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:36 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Μετα απο 30 χρονια ανελλιπούς στηριξης στην παράταξη εφτασε η ΩΡΑ να χωρίσουν οι δρόμοι μας …… δεν περίμενα ποτέ πως θα βρεθεί καποιος-καποια κυβέρνιση που θα σκεφτεί ( σκαρφιστεί )εναν τοσο απαράδεκτο νόμο για να πλήξει την κυνοφιλία και την αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς!!! Σύγουρα αυτη η απόφαση βολεύει καποιους στους οποιους χρωστάτε υποχρέωση και εφτασε το τιμημα του χρονου να ξεχρεώσετε , στην πραγματικότητα ειναι οι ιδιοι που ευθύνονται για την ανεξελενκτη κατάσταση με τα αδεσποτα και το αίσχος που επικρατεί στα κυνοκομεία που διαχειρίζονται , πιστεύω πως στο τελος θα επικρατήσει η λόγικη και δεν θα χρειαστέι να περάσετε έναν νομο παράνομο που ετσι κ αλιως κανένας δαν θα τηρήσει !!! . 16/5/2021
    – Με εκτίμηση ενας πρωην ψηφοφόρος –

  • 16 Μαΐου 2021, 23:28 | Γεμπεκλής Νικόλαος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός.Ευζωία και ακρωτηριασμός δεν πανε μαζί εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.Δέν πρόκειται να στειρώσουμε μέλη της οικογένειάς μας μη μας κάνετε παραβάτες με το ζόρι.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:52 | Θεοδώρα Σπυριδοπούλου

    ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ!!!ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ «ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • 16 Μαΐου 2021, 23:16 | Λιλιάνα Λιάζε

    Συμφωνώ απόλυτα ναι!

  • 16 Μαΐου 2021, 23:08 | Ioanna Maragkaki

    Είμαι ιδιώτης πολίτης και ασχολούμαι εθελοντικά με τη διάσωση αδέσποτων ζώων και την ευημερία ζώων γενικότερα. ΝΑΙ στη στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Είναι ο μοναδικός humane τρόπος να εξαλειφθεί η συνεχής δημιουργία αδέσποτων ζώων, ο πόνος και η δυστυχία τους.
    ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΖΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ:
    Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου είναι από τα σημαντικότερα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου φαινομένου των αδέσποτων ζωων, γιατί κατοχυρώνει την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων, την οποία οι χώρες της ΕΕ έχουν κατοχυρώσει εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, πρέπει να προβλέπονται επίσης επιδοτούμενες στειρώσεις για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων.
    ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ:
    Οι δήμοι πρέπει να υποχρεούνται να στειρώνουν τα αδέσποτα ζώα που βρίσκουν εντός του δήμου τους εθελοντές. Ωστόσο, φιλοζωικά σωματεία ή εθελοντές πρέπει επίσης να δύνανται να στειρώνουν αδέσποτα ζώα με δικά τους μέσα και στη συνέχεια να υποχρεούνται να εμφυτεύουν το γνωστό τσιπ ταυτοποίησης.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:24 | Τριανταφύλλου Γιάννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:29 | Χριστίνα Λοϊζου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων δεσποζομενων και αδέσποτων για την προστασία τους. Τα αδέσποτα δυστυχώς υποφέρουν γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει φροντίδα αλλά πολλές φορές δυστυχώς υπάρχει πολλή κακοποίηση και εγκαταλειψη. Πολλά θανατώνονται επομένως ποιος ο λόγος να επιτρέπεται η αναπαραγωγή ανεξέλεγκτα. Είμαστε υπεύθυνοι για την ευημερία τους. Ψηφίζουμε υπεύθυνα.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:10 | Μαριτσας νικος

    Οχι στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 16 Μαΐου 2021, 22:07 | Χαραλαμπος αποστολής

    Όχι στη στείρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 22:00 | Γεώργιος

    Οχι στην στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:12 | Γεώργιος

    Οχι στην στείρωση τον Δεσποζομενων ζώον

  • 16 Μαΐου 2021, 22:44 | Ελένη ψαρρου

    Ναι στην στείρωση. είμαι υπέρ του νομοσχεδίου

  • 16 Μαΐου 2021, 22:04 | Ελένη Σγουρού

    Ναι στην στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων!
    Να σταματήσουμε πια να βλέπουμε αδέσποτα να υποφέρουν στους δρόμους!

  • 16 Μαΐου 2021, 22:49 | Γεώργιος

    Οχι στην στείρωση όχι στο 5 τα ζώα μας δεν τα ακρωτήρια ζουμε.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:48 | Χρηστος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 22:16 | Εύα Παπαμιχελή

    Υπέρ του Νομοσχεδίου. Μπράβο. Επιτέλους

  • 16 Μαΐου 2021, 22:51 | Γεώργιος

    Οχι στο 5 οχι στην στείρωση τον σκυλιών μάς

  • 16 Μαΐου 2021, 22:44 | Teo Saras

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:49 | Κωνσταντινοπουλος Χαραλαμπος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.
    Όχι στην καταστροφή της συνομιλίας!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 22:36 | Γεώργιος

    Οχι στο 5 οχι στην στείρωση Δεσπιζομενων ζώον

  • 16 Μαΐου 2021, 22:27 | Αποστολης Παλλας

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων σκυλων

  • 16 Μαΐου 2021, 22:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗς Π.Φ.Π.Ο

  • 16 Μαΐου 2021, 22:18 | Γεώργιος

    Οχι στο 5 οχι στην στείρωση Δεσπιζομενων ζώον

  • 16 Μαΐου 2021, 22:15 | Ελένη Μ

    Η στείρωση (δεσποζόμενων και αδέσποτων)είναι μονόδρομος για την σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων, και έχει πολλαπλά οφέλη για τα ίδια τα ζώα. Ανάλογη υποχρέωση (στείρωση αδέσποτων) θα έπρεπε να προβλέπεται και για τους δήμους, φυσικά.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:03 | ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΝΑ

    Συμφωνώ με το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου επί της αρχής, ως προς το σκεπτικό της δημιουργίας του από τον νομοθέτη, περί υπέυθυνης ιδιοκτησίας ζώου συντροφιάς.
    Διαφωνώ όμως στην συνέχεια, καθόσον εξομειώνει τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, με τα αδέσποτα.
    Συγκεκριμένα: στο άρθρο 5 παρ.1 περ.α επιβάλλει την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων, παραβιάζοντας την αρχή της ελευθερίας υπ’ αριθμ. (V) πέντε, όπως αυτή περιγράφεται για την «Ευζωία» (αρθρο 2 παρ. 2) του παρόντος, περί «φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης» κλπ. αφού στερεί, την δυνατότητα μητρότητας και πατρότητας αντίστοιχα, από υγιή ζώα που πληρούν όλες τις προυποθέσεις σύμφωνα με την παραπάνω αναφερόμενη αρχή της «Ευζωίας».
    Επίσης στο ίδιο άρθρο 5 παρ. 1 περ. (ι) δέκα αναφέρεται: «Να μην κόβει την ουρά του ζώου». Κατά αυτόν τον τρόπο δεν λαμβάνει υπόψην την υπαριθμ. (ΙΙΙ) τρία ελευθερία για «πόνο, τραυματισμό και ασθένεια», σύμφωνα με την θεμελειώδη αρχή της «Ευζωίας», όταν πρόκειται για σκύλους εργασίας (κυνηγετικούς), στερώντας τους μάλιστα και το δικαίωμα συμμετοχής σε εκδηλώσεις και εκθέσεις κυνοφιλικών – κυνηγετικών οργανώσεων και σωματείων κ.α. χαρακτηρίζοντάς τους ως «Ακρωτηριασμένους» ! ! ! ! ! !
    Ακόμη διαφωνώ με την πρόσθετη ποινή που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο 5 παρ. 7 για τους κυνηγούς, διότι καταπατά την αρχή της ισονομίας όπως αυτή ρητά προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και δείχνει μάλιστα μια στοχοποίηση της κοινωνικής αυτής ομάδας, των κυνηγών.
    Στο επόμενο άρθρο 6 παρ. 3 απαγορεύεται σε κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, να πάρει απογόνους από το αγαπημένο του ζώο, έστω για δύο τουλάχιστον φορές στην ζωή του, για λόγους συναισθηματικούς (ζώα συντροφιάς σκύλοι-γάτες), λόγους συμφέροντος (σκύλοι φύλαξης-ανίχνευσης ουσιών κλπ.) ή λόγους εργασίας (πολύ καλό κυνηγόσκυλο) κλπ.
    Στο ίδιο άρθρο 6 παρ. 8 περ. (γ) και (δ) απαγορεύεται η εισαγωγή, εμπορία και αναπαραγωγή σκύλων που χαρακτηρίζονται ως «Ακρωτηριασμένοι» (κομμένη ουρά) αψηφώντας, ότι στις χώρες που δημιουργήθηκαν αυτές οι φυλές, από ιδιώτες εκτροφείς, με σκοπό την άσκηση του κυνηγίου (κυνηγετικοί σκύλοι), αποδέχονται την κομμένη ουρά για λόγους «ΕΥΖΩΙΑΣ» αρθ. 2 παρ.2 περ. (ΙΙΙ) «ελευθερία από πόνο τραυματισμό και ασθένεια». Παραδείγματος χάριν: ΓΕΡΜΑΝΙΑ, (Κούρτσχααρ, Ντράχτχααρ- Βειμαράνερ) ΓΑΛΛΙΑ (Επανιέλ μπρετόν) ΑΓΓΛΙΑ (Σπάνιελ-Κόκερ) ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Βίζλα) κ.α. ενδεικτικά αναφερόμενες.
    Τέλος διαφωνώ με την συγκρότηση της «Ειδικής επιτροπής παρακολούθησης» ως προς την σύνθεσή της, καθόσον στους εκπροσώπους της όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 33 παρ. 1, δεν συμπεριλαμβάνεται εκπρόσωπος του Κ.Ο.Ε. (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος), ενός ομίλου με πείρα πολλών δεκαετιών στην κυνολογία και καταγραφή όλων των καθαρόαιμων σκύλων, όλων των φυλών στην Ελλάδα.
    Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Ι Κ Α:
    Διαφωνώ με τα άρθρα 5,6 και 33 του παρόντος και προτείνω να επανεξεταστούν στο σύνολο των παραγράφων τους, με συμμετοχή ειδικών για τις καθαρόαιμες φυλές, (Κ.0.Ε.), καθώς επίσης και εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων (Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος) για τα σημεία του Σχεδίου Νόμου που τους αφορούν.
    Επίσης θεωρώ ότι ο νομοθέτης πρέπει να εξαιρέσει τα δεσποζόμενα ζώα από τα αδέσποτα για θέματα στειρώσεως και αναπαραγωγής καθώς επίσης και τον όρο: «ακρωτηριασμός» εκεί που αφορά το κόψιμο της ουράς για κυνηγετικούς σκύλους εργασίας

    Σχόλιο: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

  • 16 Μαΐου 2021, 22:55 | Ελένη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν σα τα μανιτάρια, προέρχονται απο γέννες δεσποζομενων που τα παρατάνε. Συν ο τεράστιος αριθμός εγκαταλειμμένων αστειρωτων κυνηγόσκυλων και τσοπανοσκυλων που τα έχουν ως εργαλεία και μόλις»χαλάσουν» τα παρατάνε. Στείρωση υποχρεωτική σε όλα τα δεσποζομενα.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:44 | Μαρίνα Μπουζη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:30 | ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΙ στην ΑΜΕΣΗ εφαρμογή της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ των ΔΕΣΠΟΖΌΜΕΝΩΝ και των ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ζώων συντροφιάς.
    Η μόνη λύση για να εκλείψει το πρόβλημα των 3 περίπου εκατομμυρίων αδέσποτων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα απ’άκρη σ’άκρη.
    Όσοι κραυγάζουν κατά των στειρώσεων δεν νοιάζονται για αυτά τα δύστυχα εγκαταλελειμμένα ζώα που ζουν και πεθαίνουν στους δρόμους από φόλες, αρρώστιες,
    πείνα, αυτοκινητιστικό ατύχημα, όπλο!!!!!.
    Σακατεμένα ζωάκια εγκαταλελειμμένα σε βουνά που ψάχνουν σε σκουπίδια να βρούνε φαγητό. Κανένας από αυτούς δεν περιέθαλψε ένα άρρωστο ζώο, δεν ξενύχτησε να ψάχνει κτηνίατρο να το σώσει από δηλητήριο που έφαγε. Είναι ψυχές ζωντανές. Εσείς που είσαστε κατά των στειρώσεων αγαπάτε μόνο το ένα και μοναδικό σκυλί ή γάτα που έχετε. Τα άλλα που ζουν στους δρόμους…. ούτε να τα κοιτάξετε.
    ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΠΊΣΩ. ΕΊΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΣΤΙΓΜΉ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΕΚΛΕΊΨΕΙ Η ΘΛΙΒΕΡΉ ΕΙΚΌΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ.
    Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Πείτε μας που έχετε συναντήσει αδέσποτα? Σίγουρα ΜΌΝΟ σε τριτοκοσμικές χώρες. Αυτή την εικόνα δυστυχώς παρουσιάζει και η χώρα μας.
    Δώστε στην Ελλάδα τον πολιτισμό που της αξίζει.
    Εύχομαι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό για την προστασία των κατοικίδιων ζώων στην χωρά μας.
    Γιατί τα ζώα αξίζουν και δικαιούνται καλύτερης συμπεριφοράς από το να περνάνε μια ζωή δεμένα σε μια αλυσίδα. Η νοοτροπία που επικρατεί στην επαρχία και όχι μόνο, είναι καιρός να αλλάξει.
    Επιτελούς να κάνουμε ένα βήμα μπροστά

  • 16 Μαΐου 2021, 22:02 | Καπετανου Αθανασια

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο, για να μπορέσει να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων άμεσα. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι θα ήταν να καλό να επανεξεταστεί η ισχύ του σε ορισμένα χρόνια για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και να μην δημιουργηθούν περιστατικά αισχροκερδιας. Θεωρώ ότι ίσως είναι η μόνη λύση προς το παρόν αλλά η υποχρεωτική στείρωση επ αόριστον ίσως δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον με τη μείωση του διαθέσιμου γενετικού πολυμορφισμου στο μέλλον αφού θα μείνουν μόνο μετρημένοι γεννήτορες όχι απαραίτητα υγιείς ή με καλό χαρακτήρα.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:38 | Γιώργος

    Απαράδεκτη η διάταξη για υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Πρόκειται για ακρωτηριασμό και αντίκειται στο άρθρο 2 του παρόντος νόμου. Ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να εφαρμόζει τις μέχρι σήμερα διατάξεις για δεσποζόμενα ζώα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για αυτά, και ελέγχεται για αυτό. Είναι περιττή η υποχρεωτική στείρωση και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων. Απαράδεκτο αντιδημοκρατικό μέτρο, εδραζόμενο σε απολυταρχικές αρχές η στείρωση ενός δεσποζόμενου ζώου.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:12 | Ηρώ Παριση

    Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 22:05 | Βαγγέλης

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση. Μιλάμε για το τέλος της κυνοφιλιας στην Ελλάδα.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:44 | Βασιλική

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 22:43 | Χαρτζουλάκης Μιχάηλ

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενον ζώον.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:34 | Ηρώ Παριση

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 22:21 | Ερατώ Τακτικού

    Ναι στην στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:49 | Καλδη Χλόη

    Διαφωνώ ηθικά και πρακτικά με το νομοσχέδιο σχετικά με την στείρωση.