Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 17 Μαΐου 2021, 05:24 | Μυρσίνη

    Φυσικά ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων και αδέσποτων ζώων..Εφόσον νοιαζόμαστε για τα ζώα αυτός είναι ο τρόπος να το αποδειξουμε

  • 17 Μαΐου 2021, 05:36 | Antigone Rose

    Ναι στη στείρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 04:48 | Polykarpos Lolos

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο

  • 17 Μαΐου 2021, 03:16 | Κωστας

    Όχι στην στείρωση-ακρωτηριασμό των δεσποζομενων σκυλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 03:01 | Κωνσταντίνος

    H στείρωση των δεσποζομενων σκυλων είναι παράλογος ακρωτηριασμός. Ναι στον αυστηρότερο έλεγχο των ιδιοκτητών δεσποζομενων ΣΚΥΛΩΝ, ΟΧΙ στην στειρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 03:18 | Φοιβος

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων και αδέσποτων ζώων

  • 17 Μαΐου 2021, 03:32 | Γιάννα Σ.

    Ναι στην στείρωση!!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 03:27 | Eleni

    Ναι στη στείρωση. Τέλος στην κακοποίηση και εγκατάλειψη

  • 17 Μαΐου 2021, 02:08 | Μαρία Τρυπάκη

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ για την μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.

  • 17 Μαΐου 2021, 02:05 | Κάτια Ξαγοράρη

    Ναι στη στείρωση!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 02:19 | Νικολαος

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 02:07 | Αλεξάνδρα

    ΝΑΙ.ΝΑ ΠΕΡΑΣΤΕΊ! Τελος στους ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Τέλος στην εγκατάλειψη ενηλίκων και νεογνών στους δρόμους. Τελος στην κακοποίηση.

  • 17 Μαΐου 2021, 02:05 | Σοφία Δένδια

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων και αδέσποτων και να ισχύει για όλους, φτάνει πια τέλος στειρωστε στειρωστε στειρωστε

  • 17 Μαΐου 2021, 02:55 | Ευγενία Παναγιωτίδου

    Λέμε ναι στη στείρωση. Δεσποζόμενων και αδέσποτων από όλους τους Δήμους.

  • 17 Μαΐου 2021, 02:01 | Αλέξανδρος Bενετης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 02:39 | Amalia

    Λέμε ναι στην στείρωση!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 02:17 | Amalia

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ! ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ . ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΑΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΑΝ ΕΤΣΙ . ΛΕΜΕ ΝΑΙ !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:14 | Θορπ Κουτσαλεδακη Άννα-Μαρία

    Αν θέλαμε να τελειώσει το πρόβλημα με αδέσποτα σκύλα και να μείνουμε σε μια ποιο ασφαλή και υπεύθυνη χώρα πρέπει όλοι να στρώσουν τα σκυλιά τους. Αν στο μέλλον δεν θέλουμε να ‘αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, όπως έχουν τώρα εξωτερικό, για παράνομες φάρμες που κρατάνε σκυλιά σε’απαίσιες συνθήκες μόνο να πουλάνε τα κουτάβια, πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:09 | Δέσποινα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση! Τεράστιο πρόβλημα οι ανεξέλεγκτες γέννες και οι εγκαταλείψεις των ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:44 | Ακυλίνα

    Ναι στη στείρωση. Ας σταματησουν πια να υποφερουν αθωες ψυχες πεταμενες στο δρομο από ανεύθυνους ανθρώπους.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:40 | Χρυσή Μαστροκαλου

    Παρακαλώ να το περάσετε.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:09 | Βρανακη Δεσποινα

    Ναι στην στείρωση, δεσποζομενων και αδέσποτων. Τα εκατομμύρια αδέσποτα προέρχονται από ιδιωτικές γέννες και στη συνέχεια εγκατάλειψη των μωρών.Φτανει πια με την ανευθυνότητα του κάθε ιδιοκτήτη που νομίζει ότι μπορεί να ζευγαρωνει το ζώο του και να κρατάει ένα κουτάβι αφήνοντας τα υπόλοιπα στους δρόμους να πεθάνουν.Ας γίνουμε επιτέλους μια πολιτισμένη χώρα όπου τα ζώα είναι φροντισμένα και υγιή σε σπίτια με υπεύθυνους κηδεμόνες

  • 17 Μαΐου 2021, 01:00 | Κωνσταντινα

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση για τα αδεσποτα!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:41 | Κυριακή Παυλίδου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:20 | eleftheria

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ,ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ,ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ, ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΕΤΑΝΕ… ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΣ ΓΙΙΝΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΕΣ !!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:50 | Καλλιοπη

    Ναι στη στείρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 01:42 | Konstantina Papadakis

    I believe that stray animals should be neutered in order to contain the amount of strays on the streets.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:24 | Μαρία

    Ναιι στη στειρωση των αδέσποτων!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:47 | Χσρης

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση και αναφορικα με τους κυνηγούς να ελαχιστοποιηθεί η δραστηριοτητα τους όσο πιο πολυ γίνεται. Αρκετά πια να χρησιμοποιούμε τα σκυλια σαν δικαιολογία για να σκοτώνουμε αλλα ζωα.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:57 | Ηλίας Πουλημένος

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:51 | Κωνσταντίνα Β.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων συντροφιάς!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:32 | Ξένια Γιαννακοπούλου

    Όχι στην καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Μια τέτοια απόφαση θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες κατοικίδια, αδιαφορώντας για την ιδιαιτερότητα του κάθε ζώου και κυρίως για την υγεία του, καθώς η στείρωση ενέχει κινδύνους και δεν συνιστάται για όλα τα ζώα. Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ), η καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων αποτελεί αντιεπιστημονική προσέγγιση, η στείρωση οφείλει να προτείνεται από τους κτηνιάτρους μόνο στην περίπτωση που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του κατοικιδίου.
    Αδιαμφισβήτητα, το πρόβλημα των αδέσποτων είναι τεράστιο, καθώς και των κακοποιήσεων και εγκαταλείψεων. Σκόπιμο θα ήταν αρχικά να συσταθούν οι κατάλληλες υποδομές σε κάθε δήμο ώστε να στειρώνονται όλα τα ζωάκια και να μην πολλαπλασιάζονται στον δρόμο και φυσικά περιθάλπτονται καταλλήλως. Επιπλέον, ένας πιο αυστηρός έλεγχος του τσιπαρίσματος που γίνεται στα σκυλιά, σε συνδυασμό με αυστηρά πρόστιμα, ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση εγκατάλειψης κάποιου ζώου θα δρούσαν κατασταλτικά σε πιθανές σκέψεις εγκατάλειψης κάποιου οικόσιτου ζώου.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:29 | Ισαακ Σουσης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:23 | Στεφανος Μανωλης

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:58 | Κωστας

    Επιτέλους ενα φυσιολογικο νομοσχεδιο.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:38 | Αυρα Πολιτίδου

    ΥΠΕΡ της υποχρεωτικής στείρωσης!
    Είναι πάρα πολύ κρίμα να υπάρχουν αδεσποτακια στο δρόμο και να κινδυνεύουν συνεχώς από αναίσθητους!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:45 | Katerina

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων.
    Όχι άλλες αδέσποτες ψυχές

  • 17 Μαΐου 2021, 01:36 | Κωνσταντίνα

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:05 | Θεοδωρα

    Υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης Δεσποζόμενων ζώων!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:35 | Τριάντης Νίκος

    Είναι αυτονόητη η εξαίρεση των ερασιτεχνών εκτροφέων από την καθολική στείρωση για αυτό ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:35 | Αυλωνιτη Χριστίνα

    Εννοείται πως συμφωνούμε με τη στείρωση των ζώων .. τα αδέσποτα είναι πληγή ανοιχτή για εμας τους φιλόζωους .. τα καταφύγια δεν είναι λύση για αυτά .. όλα τα ζωάκια αξίζουν ένα σπίτι και αυτό θα γίνει αν περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων .. συν ότι είναι καλό και για την υγεία τους για πολλους λόγους .. ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:05 | Κατερίνα Ηλιάδη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

  • 17 Μαΐου 2021, 01:18 | ΜΑΡΤΙΝΑ ΟΣΕΜ

    ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ!!!ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ «ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • 17 Μαΐου 2021, 01:56 | Αννα τσακιρη

    Ναι στην υποχρεωτική στηρωση των ζώων !!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 00:07 | Nino

    Ναι στην στειρωσηηηη….

  • 17 Μαΐου 2021, 00:18 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΜΠΗΛΟΜΑΤΗΣ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση, αν δεν σας αρέσει ελάτε στα καταφυγια ζώων να δειτε γιατι είστε λάθος

  • 17 Μαΐου 2021, 00:20 | Aris

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 17 Μαΐου 2021, 00:13 | Λευκή Δημητρούλη

    Ναι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζωων! Οχι αλλα πεταμένα κουταβια και γατάκια στους δρόμους!

  • 17 Μαΐου 2021, 00:03 | Κωνσταντίνος καραμανης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς

  • 17 Μαΐου 2021, 00:04 | Μαρια Ματσαδε

    ΝΑΙ στην στεξρωση!!!