Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

    OXI ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ!!!!! ΔΕΙΧΝΩΝΤΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 11:43 | Αλεξανδρος

    οχι στη στειρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 11:17 | Γιαλαμα Ιωαννα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:02 | ΝεκταριοςΣωκος

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση.Υπευθυνος για το δεσποζομενο ζώο είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης.Αλλωστε υπάρχει ήδη νομοθεσία.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:47 | ΘΕΑΝΩ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων για να σταματήση το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:02 | Γιαλαμας Μανωλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:00 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 11:57 | ΚΟΛΟΚΟΥΤΣΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ. ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ.ΓΕΝΝΕΣ.ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΣΙΠΑΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ.ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΔΑΙΣΠΟΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΩΝΤΑΙ.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:28 | Κωστας Παπαδάκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων και εξηγώ αναλυτικά γιατί.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων, θα ήταν ίσως (κάτω από πολλές παραμέτρους) ένα ακραίο τελευταίο βήμα που πιθανώς να χρειαζόταν, αφού πρώτα ένα οργανωμένο κράτος είχε εξαντλήσει όλα τα προηγούμενα βήματα περιορισμού των αδέσποτων. Εδώ είναι σαν να ξεκινάμε από το τέλος και όχι από την αρχή.
    Τα δεσποζόμενα ζώα που ζουν με τους ιδιοκτήτες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι μαζί με αυτούς εντός οικιών και (τα σκυλιά) κυκλοφορούν μόνο υπό την εποπτεία των ιδιοκτητών. Τα δεσποζόμενα ζώα ΔΕΝ αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και συνεπώς η οριζόντια στείρωση τους δεν οφελεί σε κάτι, αντιθέτως ενέχει κινδύνους για την υγεία του ζώου, ειδικά για τα αρσενικά στα οποία γίνεται ευνουχισμός των όρχεων.
    Η οριζόντια στείρωση, χωρίς εξαιρέσεις ή διαχωρισμό είδους, ή φύλλου, είναι λάθος και εγκληματική. Προτείνω την ίδρυση Αστυνομίας Ζώων, την καταγραφή όλων των δεσποζόμενων ζώων, τον έλεγχο πόσα από αυτά είναι πραγματικά δεσποζόμενα και δεν ζουν ελεύθερα σε χωράφια, μαντριά, ανοιχτές αυλές (κυρίως στην επαρχία). Αυστηρές ποινές σε όσους εγκαταλείπουν ζώα, ή ευθύνονται για ανεπιθύμητες γέννες (αφού μέσω της καταγραφής θα γνωρίζουμε από που προέρχεται).
    Υπάρχουν ευρωπαϊκά παραδείγματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αρκετές χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν υποχρεωτική στείρωση και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν αδέσποτα.
    Ελπίζω η κυβέρνηση να καταλάβει το λάθος στο οποίο την οδηγούν οργανωμένες μειοψηφίες, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες (βλέποντας την αντίδραση του απλού κόσμου) καλούν μαζικά κόσμο μέσω των κοινωνικών δικτύων να σχολιάσουν εδώ θετικά.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:07 | ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 11:56 | Μελανη Καγιογλου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:40 | Μελανη Καγιογλου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:52 | Μιχαλης Τσακιρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:17 | Κωνσταντίνος

    Οχι στην στειρωση των σκυλιών μας όχι στις βαρβαρότητες των φιλοζωων
    Δεν επιτρέπετε να ζητάνε τόσα χρόνια όχι στην κοπή ούρων και αυτιών και τώρα να ζητάνε τέτοια πράγματα.
    Μάλλον δεν αγαπάνε τους συντρόφους τους από ότι φαίνεται.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:23 | Χαραλαμπος Μυζικας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:13 | Kostas

    Οσοι/ες γράφουν ΠΟΛΥ ΕΜΦΑΤΙΚΑ οτι δεν στειρώνουν (ειτε ως ακραιφνείς ιδιοκτήτες, ειτε λογω «επέμβασης στη φύση» – ακρωτηριασμού) , ΔΕΝ εξηγουν πως θα ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ οτι το πολυαγαπημένο τους Κατοικίδιο, ΔΕΝ θα αφήσει ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ απογόνους Ή ΔΕν θα καταστει Και το ιδιο ΑΔΕΣΠΟΤΟ. Εστω και ΑΘΕΛΑ τους…

    Για να μετριασθεί το ΔΡΑΜΑ των Παραπεταμένων , ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ και ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ βαρβαρα ζώων, στη Χώρα ΕΛΛΑΔΑ και εν ονοματι τους:

    Η πραγματική ΖΩΟΦΙΛΙΑ και το μόνο ΕΧΕΓΓΥΟ γι αυτή είναι
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 11:47 | Αβέρκιος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:29 | Μπέττυ Καραιωσηφίδου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων
    Όχι στις κοινωνικές και αντιδημοκρατικές ανισότητες που δημιουργεί το νομοσχέδιο. Οι κυνηγοί είναι και αυτοί πολίτες της ίδιας χώρας και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ανεύθυνοι. Οι ιδιοκτήτες ζώων μπορούν να ελέγχονται με την ηλεκτρονική σήμανση αλλά και με dna των ζώων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:27 | Ζιμβραγουδακης Αθανασιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:09 | Δημήτρης Ρουσσακος

    Διαφωνώ κάθετα με τη στείρωση Δεσποζομενα ζώα

  • 17 Μαΐου 2021, 11:50 | Ιωαννα Σπηλιου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:01 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΑΤΣΑΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων.Τα λάθη των ανεύθυνων ιδιοκτητών δεν πρέπει με τίποτα να τα πληρώσουν τα ζώα που δεν φταίνε σε τίποτα.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:28 | Φραντζεσκα Σπηλιου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:30 | Στελιος Μπαλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:25 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΟΓΙΑΣ

    Σχετικά με την περ. α της παρ.1 του άρθρου 5 για ακόμα μια φορά υιοθετείτε την πρακτική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» και αναλύω.
    Όσον αφορά τους σκύλους θα ήταν σωστότερο να υποχρεώσετε τους ΟΤΑ να εντοπίσουν, στειρώσουν και σημάνουν όλα τα αδέσποτα εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας. Εάν κάνετε μια μελέτη σε περιοχή της επαρχίας θα διαπιστώσετε ότι τα νέα ενήλικα αδέσποτα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους είναι ελάχιστα έως μηδενικά. Συνήθως ο πληθυσμός αυξάνεται με γεννήσεις μεταξύ των ήδη αδέσποτων ζώων .
    Επιπλέον στερείτε με αυτή την απόφαση από τους ευσυνείδητους ζωόφιλους την δυνατότητα να αποκτήσουν και να ζήσουν με έναν απόγονο του σκύλου τον οποίο κατέχουν και του οποίου έχουν εκτιμήσει και αγαπήσει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του. Στα αρνητικά της απόφασης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα πρόσθετα κόστη της επέμβασης και της μετέπειτα διατροφής.
    Όσον αφορά τις γάτες μάλλον αγνοείτε τη σημασία τους στην καταπολέμηση των τρωκτικών, ιδίως σε περίκλειστες περιοχές (πχ νησιά) . Εάν οι γάτες πάψουν να αναπαράγονται τότε τα τρωκτικά θα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και για την προστασία των καλλιεργειών.
    Δυστυχώς μια φιλελεύθερη κυβέρνηση υιοθετεί μια άκρως ανελαστική πολιτική

  • 17 Μαΐου 2021, 11:37 | Νικος Μηλιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • Δελτίο Τύπου Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης
    Το σωματείο μας αναγνωρίζει την προσπάθεια σύνταξης του νομοσχεδίου αυτού, που σκοπό έχει να επιφέρει βελτιώσεις στην νομική και πραγματική αντιμετώπιση των αδεσπότων και δεσποζόμενων ζώων στη χώρα μας και κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Αισθανόμαστε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20.05.2021.
    Περιμένουμε από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας να αλλάξει κάτι για τα ζώα στην Ελλάδα. Περιμένουμε δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλο, παίρνοντας δύναμη από εσάς, βλέποντας ζώα να αποκτούν αξιοπρέπεια. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πάθος και με ηθική, όπως και πολλά άλλα ζωοφιλικά σωματεία, αλλά και μεμονωμένοι εθελοντές και πολίτες.
    Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν θα το συγκρίνουμε με τα άλλα. Θα το σχολιάσουμε ως αυτοτελές.
    Εντοπίζουμε πληθώρα θετικών άρθρων:
    1. Αναγνώριση των πέντε ελευθεριών των ζώων
    2. Εισαγωγή του θεσμού ζώων θεραπείας
    3. Εθνικό Μητρώο ζώων
    4. Αναγνώριση των Ζωοφιλικών Σωματείων και επίσημη αναδοχή ζώων από αυτά
    5. Μητρώο Ζωοφιλικών Σωματείων
    6. Πλατφόρμα Υιοθεσίας
    7. Μητρώο Αιμοδοσίας
    8. Υποχρεωτικός απολογισμός έργου των Δήμων στο Υπ. Εσωτερικών
    9. Υποχρεωτικό πρόγραμμα διαχείρισης ζώων των Δήμων καθόλη τη διάρκεια του έτους
    10. Απαγόρευση ζώων σε pet shops
    11. Καταβολή χρηματικού ποσού στους κηδεμόνες όταν αυτοί παραδίδουν το κατοικίδιο τους στον Δήμο τους και στέρηση απόκτησης άλλου ζώου για τα επόμενα 3 έτη
    12. Υποχρεωτικοί κανόνες ευζωίας, απαγόρευση μοναξιάς των ζώων και εκπαίδευση
    13. Αφαίρεση άδειας κυνηγιού όταν δεν είναι τα ζώα τσιπαρισμένα και κυρώσεις για εγκατάλειψη κουταβιών
    14. Κανόνες επαγγελματικής εκτροφής
    15. Αύξηση του ορίου ηλίκιας των νεογνών πριν δοθούν
    16. Απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα ζώων
    17. Υποχρεωτική αναγραφή κειμένου υπεύθυνης υιοθεσίας σε όλες τις αγγελίες ζώων
    18. Αναγνώριση του Adoption Fee
    19. Μη επιτρεπόμενες μέθοδοι εκπαίδευσης ζώων
    20. Ρητή απαγόρευση για το παστούρωμα
    21. Εισαγωγή εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων σε σχολεία
    22. Εύκολη πρόσβαση πολιτών σε καταφύγια και κυνοκομεία ζώων
    23. Ελεύθερη πρόσβαση ζώων σε παραλίες και θάλασσες
    24. Επιχορήγηση Ζωοφικών Σωματείων
    25. Επιτροπή Εποπτείας Δήμων
    26. Κυρώσεις Δήμων για την απουσία προγράμματος διαχείρισης ζώων
    27. Μητρώο Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου
    28. Μητρώο Παραβατών
    29. Δυνατότητα Εθνικής Γραμμής Καταγγελιών
    30. Δημιουργία πάρκων ζώων
    31. Αφαίρεση ζώου από τον κηδεμόνα του σε περίπτωση κακοποιήσης και οικονομικές κυρώσεις.
    Τα σημεία που εντοπίζουμε και ελπίζουμε να βελτιωθούν:
    1. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση και των δεσποζόμενων ζώων. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Δεν φανταζόμασταν όμως ποτέ ότι οι αντιδράσεις θα έφταναν σε αυτό το βαθμό και με αυτή την ένταση. Το γεγονός αυτό καθαυτό επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο ο αριθμός αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι σήμερα που μιλάμε μερικά εκατομμύρια – αριθμός καθημερινά αυξανόμενος. Ο φόβος μας επιβεβαιώθηκε διαβάζοντας το άρθρο 39, παράγραφος 3 του νομοσχεδίου, η οποία ουσιαστικά δύναται να εξαιρέσει από την υποχρεωτική στείρωση αυτούς για τους οποίους επιβάλλεται να θεσπιστεί. Ζητάμε την στείρωση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, τουλάχιστον για μερικά χρόνια, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία. Ζητάμε να μην κάνετε ούτε ένα βήμα πίσω στα συμφέροντα και την αμάθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο στον δρόμο, μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά.
    2. Παρίσταται αναγκαίο να απαγορευτεί η διαμονή ζώων σε ταράτσες. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες ζώα παρατημένα, υπό όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο έλεος του Θεού και μακριά από τα βλέμματά μας. Αποτελεί σοβαρότατη κακοποίηση και πρέπει να απαγορευτεί.
    Η εμπειρία μας τόσα χρόνια στην περισυλλογή αδέσποτων η παρατημένων ζώων έχει δείξει πως τα ζώα που προέρχονται από μόνιμη διαμονή σε ταράτσα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικοποίησης αλλά και συμπεριφοράς (επιθετικότητα). Τα περισσότερα από αυτά δεν βγαίνουν τις απαραίτητες βόλτες ημερησίως και αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους.
    3. Χρειάζεται πιο αναλυτικό νομοθετικό πλαίσιο της διαδικασίας υιοθεσίας ζωών στο εξωτερικό, ώστε να μην κατηγορούμαστε αδίκως ως λαθρέμποροι. Έχουμε άψογη συνεργασία με ζωοφιλικά σωματεία του εξωτερικού και έχουν αποκτήσει στις χώρες αυτές μια αξιοπρεπή ζωή πάρα πολλά αδέσποτα της Ελλάδας.
    4. Υπάρχει ανάγκη οι κάτοικοι που διαμένουν σε πολυκατοικίες και που είναι κηδεμόνες ζωών να μπορούν να έχουν όσα ζώα επιθυμούν, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, καθαριότητας και κοινής ησυχίας.
    5. Η επανένταξη των ζώων δεν είναι εφικτή όταν ταυτόχρονα πρέπει να λάβει χώρα σε μέρος το οποίο να απέχει ταυτόχρονα 200 μέτρα από νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, σχολεία, λιμάνια. Τα ζώα μετακινούνται και εφόσον επανεντάσσονται μπορούν να μετακινηθούν παντού.
    6. Ελεύθερη μετακίνηση ζώων με συνοδό στα ΜΜΜ με εισητήριο.
    7. Απαγόρευση κλουβιών μεταφοράς ζώων στο πίσω μέρος του οχήματος και έξω από αυτό.
    8. Σύσταση ανεξάρτητης κτηνιατρικής αρχής για την εποπτεία των κυνοκομίων. Ο έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    9. Αύξηση του ορίου δυνατότητας παραμονής ζώου σε καταφύγιο. Το διάστημα των 30 ημερών δεν είναι αρκετό ώστε να καταστεί εφικτό ένα ζώο να εξεταστεί, να θεραπευθεί, να φωτογραφηθεί, να προωθηθεί, ώστε να υιοθετηθεί.
    Είμαστε εδώ, μαζί σας, δίπλα σας, να συνεχίσουμε εθελοντικά αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια για το δικάιωμα αξιοπρεπούς ζωής όλων των συναισθανόμενων πλασμάτων!
    Να ευχαριστήσουμε με όλη μας την ψυχή την εξαίρετη Δικηγόρο κα. Νίκη Τηλιακού που μας βοήθησε στην πλήρη και αναλυτική κατανόηση του συνόλου του νομοσχεδίου!
    Με εκτίμηση
    Η ομάδα της ΖΕΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 11:29 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων!

  • 17 Μαΐου 2021, 11:21 | Ιωαννα Προμπονα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:27 | Ηλιας Σκουταριωτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:03 | πιστικος γεωργιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:27 | Παναγιωτης Τσοκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:33 | Νανσυ Σκουταριωτου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:48 | Τάσος

    Όχι κατηγορηματικά στην καθολική στείρωση είναι εγκλημα

  • 17 Μαΐου 2021, 11:36 | Μιχαλης Περγαμηνος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:49 | Παναγιωτης Περγαμηνος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:26 | Φωτεινή Φ.

    Ψηφίζω ΝΑΙ στο νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο είναι πολύ ευνοικό για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου φαινομένου των αδέσποτων ζωων.Κάθε ζώο αξίζει να ζήσει μια Καλή ζωή.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:56 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 11:35 | Γιώργος Τζίμας

    Όχι στην απαράδεκτη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων
    Όχι στις κοινωνικές και αντιδημοκρατικές ανισότητες που δημιουργεί το νομοσχέδιο. Οι κυνηγοί είναι και αυτοί πολίτες της ίδιας χώρας και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ανεύθυνοι. Οι ιδιοκτήτες ζώων μπορούν να ελέγχονται με την ηλεκτρονική σήμανση αλλά και με dna των ζώων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:02 | Σελίνα Εφτιχιδις

    I want stray dogs to be sterilized

  • 17 Μαΐου 2021, 11:45 | Δημητρης Κυπριωτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:36 | Μανωλης Γιαλαμας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:07 | Agapi

    ΝΑΙ στην πρόταση. Είναι ακριβώς όπως η προγραμματισμένη συζήτηση για τη γονιμότητα. Οι άνθρωποι λένε όχι στην άμβλωση, αλλά τότε αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δεν νοιάζονται όταν τα κουτάβια και τα στενοχωρημένα σκυλιά περιφέρονται στους δρόμους χωρίς φαγητό ή φροντίδα. Πώς είναι καλύτερο για τα ζώα;

  • 17 Μαΐου 2021, 11:55 | Αλέκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόντων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού

  • 17 Μαΐου 2021, 11:11 | ΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού

  • 17 Μαΐου 2021, 11:43 | Αλέκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόντων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!

  • 17 Μαΐου 2021, 11:18 | Σιαμαντουρας Σταυρος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:30 | Στρατης Αμπελικιωτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:19 | Μαρια Βουρλη

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 11:32 | Κοντης Βαγγελης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων