1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.
2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:
«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.
Η λογική του νομοσχεδίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι επιμέρους θέματα χρειάζονται προσοχή και όχι βιασύνη, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να αναδεικνύουν κάποιοι την επίλυση ζωτικών θεμάτων συνανθρώπων μας, σε θέμα μείζονος σημασίας για την ταυτότητα του έθνους και της πατρίδας.
Την ίδια ώρα κανείς δεν ενοχλείται για:
1)χώρα με 10 αθλητικές εφημερίδες, που προάγει το στοίχημα μέσα από κανάλια και καναλάκια μετατρέποντας τη χώρα σε μεγάλο καζίνο
2)τηλεοπτική δημοκρατία της συμφοράς στην οποία εξευτελίζεται καθημερινά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η αισθητική των πολιτών
3)χώρα απίστευτης κομματοκρατίας όπου τα πάντα «πρέπει» να αναλύονται με κομματικούς όρους και όπου και τα σοβαρά ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας γίνονται αντικείμενο κομματικών σχεδιασμών και επιδιώξεων
Δυστυχώς κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν, και αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές, ίσως και για μένα, τον υπέρμαχο της αντίθετης άποψης όπως τον έχουν πλάσει στο μυαλό τους.
Θεωρώ ότι επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει να μάθουμε κάποτε να συζητούμε τα θέματα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, και να απαγκιστρωθούμε από κομματικούς μηχανισμούς που επιχειρούν να συνδέσουν σοβαρά ζητήματα με τα εκλογικά τους ποσοστά.
Επίσης, για όσους αμφιβάλλουν, είμαι Έλληνας και «προοδευτικός» (σας διαβεβαιώνω ότι γίνεται),αγαπώ τον τόπο μου αλλά και τον συνάνθρωπο μου (και ας μην είναι Έλληνας).
Η κρίση της παγκοσμιοποίησης έδειξε στους ευρωπαϊκούς λαούς ότι η μόνη πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι το έθνος-κράτος. Κανένας υπερεθνικός μηχανισμός δεν φάνηκε την ώρα της οικονομικής κρίσης να στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται υπαρκτικά, εκτός από το έθνος-κράτος. Ακόμα και αριστερόστροφα ΜΜΕ των ευρωπαϊκών χωρών επανακάλυψαν όψιμα το έθνος ως «κοινότητα πεπρωμένου» ανθρώπων με κοινή ιστορική καταγωγή και πορεία.
Πρώτα από όλα, έχει η Ελλάδα κάποια υποχρέωση να δίνει ιθαγένεια σε άνθρώπους που προέρχονται από χώρες με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και κατ’ επέκταση εγκεφαλικό υπόβαθρο,άρα και εντελώς διαφορετική νοοτροπία σε κάθε τομέα;
Υπάρχει μήπως κάποια Ευρωπαϊκή, Ασιατική, Αφρικανική, Αμερικανική, Ωκεάνεια χώρα που να δίνει ιθαγένεια με τόσο λίγες προϋποθέσεις, σε τόσο πολλούς ανθρώπους από χώρες εντελώς διαφορετικές πολιτισμικά, οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και άρα με διαφορετικό τρόπο αντίληψης και διαχείρησης της πραγματικότητας;
Μπορεί το διαλυμένο ελληνικό κράτος που δεν μπορεί να εμποδίσει τα κύματα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που διαβαίνουν τα σύνορά του, να προστατεύσει και να εγγυηθεί το αδιαπέραστο των συνόρων του από εδώ και πέρα, ώστε να μην καταστεί η Ελλάδα όμηρος των Τούρκων και των άλλων καλών γειτόνων μας με την απειλή της διόγκωσης του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος;
Μπορούμε να τηρήσουμε έναν νόμο που πολύ εύκολα θα παραβιαστεί, με το κατάλληλο δώρο στον κατάλληλο (διεφθαρμένο) δημόσιο υπάλληλο;
Τέλος, μήπως ξεχνάμε ότι άλλο άδεια παραμονής, άλλο υπηκοότητα και άλλο ιθαγένεια;
Αν η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον Ελληνικό λαό, για τον Ελληνικό λαό, πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον Ελληνικό λαό να αποφασίσει για αυτό το θεμελιώδες συστατικό γνώρισμα κάθε οργανωμένης κοινωνίας, την ιθαγένεια.
Αν ο πρωθυπουργός σέβεται τους 3.000.000 των Ελλήνων που τον ψήφισαν Θα προκηρύξει δημοψήφισμα. Αλλιώς αυτοί θα στραφούν εναντίον του!
Το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να δώση ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών και δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές Εκλογές, σε όσους ζουν “νομίμως” στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια.
Η πρώτη κατηγορία αφορά (χωρίς να εξειδικεύσω τις λεπτομέρειες) σε 250.000 παιδιά σήμερα. Φυσικά όσο γεννιούνται παιδιά και μεγαλώνουν και περνούν τα 18 χρόνια, αυτός ο αριθμός διαρκώς θα αυξάνεται. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να δώση εφ άπαξ δικαίωμα, αλλά να αλλάξη τον Κώδικα Ιθαγενείας, άρα συνεχώς θα μεγαλώνη αυτός ο αριθμός στο διηνεκές. Επειδή δε οι μετανάστες κατά κανόνα κάνουν και πολλά παιδιά αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός τους θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος στο μέλλον.
Η δεύτερη κατηγορία, κατά την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αφορά σήμερα στα 300.000 άτομα. Σήμερα, διότι μέχρι το τέλος της τετραετίας ολοένα και περισσότεροι θα συμπληρώνουν το διάστημα της “νομίμου” τριετίας. Οι “νόμιμοι” μετανάστες στην Ελλάδα κατά την Ε.Ε. είναι 890.000. Άρα σε βάθος τριετίας το πολύ, όλοι αυτοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές Εκλογές. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι από την στιγμή που θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και θα έχουν και την πολιτική δύναμι να επηρεάζουν την εκλογή των Δημάρχων είναι πια θέμα ελαχίστου χρόνου να αποκτήσουν και πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Νομίζω ότι είναι βέβαιον, ότι όλοι αυτοί θα ψηφίζουν, αν όχι από τις επόμενες τουλάχιστον από τις μεθεπόμενες εθνικές Εκλογές.
Άρα ομιλούμε για ένα σύνολον ψηφοφόρων σε βάθος τετραετίας 1.100.000 άτομα, που όμως διαρκώς θα αυξάνεται.
Μα γιατί γίνεται αυτή η δημόσια διαβούλευση;
Για ανταλλαγή απόψεων;
Για να προσμετρηθούν οι τάσεις που επικρατούν ανάμεσα στους χρήστες;
Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος αυτής της διαβούλευσης υπάρχει κάτι ποιο έγκυρο που μπορεί να απεικονίσει με μεγάλη ακρίβεια την βούληση του λαού για ένα τόσο σημαντικό θέμα και αυτό είναι το δημοψήφισμα.
Τα πάντα μπορούν να αμφισβητηθούν. Από την αξιοπιστία αυτού του ιστοτόπου μέχρι και την βούληση της κυβέρνησης. Όλα όσα λέμε μπορούν να αμφισβητηθούν. Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. Αν ο λαός αποφασίσει ΝΑΙ στις Ελληνοποιήσεις τότε προχωράμε, αν όχι, σταματάμε.
Τόσο απλά.
Καμία οικονομική, εξωτερική, κοινωνική ή όποιας άλλης μορφής πίεση δεν μπορεί να είναι πάνω από τη θέληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
Αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης, μπορεί να είστε κυβέρνηση αλλά δεν είσαστε πλειοψηφία. Ειδικά σε θέματα που αγγίζουν το υπαρξιακό του Ελληνικού λαού δεν μπορείτε να αυτοεξουσιοδοτήστε εν λευκώ και να αποφασίζετε ερήμην του εκλογικού σώματος.
Η απαίτηση του Ελληνικού λαού είναι μια.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ άμεσα.
Είναι ευκαιρία για εσάς να ταυτιστείτε με το πρώτο δημοψήφισμα της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση ή με τον νέο εθνικό διχασμό.
Είναι ευκαιρία να γράψετε ιστορία. Γράψτε την με γαλάζια ή με μελανά γράμματα.
Η απόφαση είναι δική σας.
Η Ελληνική Ιθαγένεια -εξ ορισμού- δεν έχει να κάνει με αυτό που προσπαθείτε να αποδώσετε στους αλλοδαπούς!
Μπορείτε να αποδώσετε Υπηκοότητα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η υφιστάμενη νομοθεσία είναι παραπάνω από αρκετή.
Επίσης, η παροχή πολιτικών δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οιασδήποτε προέλευσης, πλην των Ποντίων, Βορειοηπειρωτών και λοιπών ομοεθνών / ομογενών, εκτιμώ πως μεσο-μακροπρόθεσμα υποσκάπτει τα θεμέλια της κοινωνίας μας και υποβαθμίζει τις συνθήκες εξωτερικής αλλά και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
Είναι στέρεα πεποίθησή μου πως μια τέτοια απόφαση, που τροποποιεί με μόνιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο το εκλογικό σώμα, πλήττει τον κοινωνικό ιστό, θα εντείνει την ξενοφοβία και τις τριβές και -γι’ αυτούς τους λόγους- μπορεί να νομιμοποιηθεί μόνο με Δημοψήφισμα. Τέτοιες αποφάσεις με μόνιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και επιπτώσεις δε μπορούν να λαμβάνονται από πρόσκαιρες πλειοψηφίες / Κυβερνήσεις. Λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τις επισημάνσεις του κόσμου! Ζητήστε να γίνουν δημοσκοπήσεις, σχετικά, και ενημερώστε υπεύθυνα το Λαό για τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια απόφαση! Διαφορετικά, αν δε νομιμοποιηθεί η απόφασή σας αυτή από την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού θα φέρετε το βάρος Εθνικής Μειοδοσίας!
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία, και δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα λάθη τους, τα οποία εδώ και 8 χρόνια έχουν αντιληφθεί και έχουν διορθώσει. Το ελληνικό νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έρχεται -αν και αργά- να σώσει τα πράγματα και επί τέλους να βάλει τις σωστές βάσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών. Επί τέλους πρέπει να καταλάβουμε οτι άλλο είναι το έθνος και άλλο η κοινότητα των πολιτών του κράτους. Ας πάρουν κάποιοι που αντιδρούν στο σχέδιο νόμου να διαβάσουν τι έλεγε ο Ρήγας Φεραίος πριν 230 χρόνια για την ιθαγένεια και την ιδιότητα του πολίτη, αφού λατρεύουν τους προγόνους μας.
Παρατήρηση: η διάταξη για την εξαίρεση όσων έχουν τελέσει σειρά αδικημάτων ή εκκρεμεί απέλαση σε βάρος τους, είναι μικρόψυχη και άδικη αν αναλογιστεί κανείς με πόση ευκολία καταδικάστηκαν αλλοδαποί, πολλές φορές άδικα. Θα αφαιρούσαμε την ιθαγένεια από έλληνες πολίτες που παραβίασαν τον ποινικό μας κώδικα?
Πολλές από τις διατάξεις του νόμου θα βοηθήσουν την πατρίδα μας να δει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία με εγγύηση την κοινωνική συνύπαρξη όλων.
Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι απόψεις που διατυπώνονται εδώ αφορούν ζητήματα ηθικά, εθνικά, θέματα αντιλήψεων κλπ. Πόσοι όμως σκέφτηκαν και αντιλαμβάνονται το τεράστιο ζήτημα της εφαρμογής αυτού του νόμου στην πράξη; Εργάζομαι σε Υπηρεσία Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Περιφέρειας και ειδικότερα σε Τμήμα που ασχολείται με το αντικείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου (διαπιστώσεις ιθαγενειών και πολιτογραφήσεις). Το ζήτημα αυτό είναι σημαντικότατο διότι ανεξάρτητα από τις επιθυμίες και τις αντιλήψεις του καθενός εκ των συμπολιτών μας, οι διαδικασίες εφόσον ο νόμος αυτός εφαρμοστεί θα είναι οι ίδιες. Ενημερώνω λοιπόν τους συμπολίτες μας και –δυστυχώς- και τους ιθύνοντες για τα παρακάτω:
Α) Η συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών είναι υποστελεχωμένες. Ιδιαίτερο δε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Δ/νσεις και τα Τμήματα Αλλοδαπών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον κατά το ήμισι το προσωπικό τους αποτελείται από συμβασιούχους, οι οποίοι απασχολούνται με τη μία ή την άλλη μορφή εργασίας (συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, stage). Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει στο άρθρο 8 τη σύσταση ξεχωριστής Δ/νσης Ιθαγένειας σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας. Η Δ/νση αυτή θα πρέπει να στελεχώνεται αποκλειστικά από μόνιμους υπαλλήλους λόγω της σοβαρότητας των αποφάσεων που θα εκδίδει, καθώς δεν πρόκειται για άδειες διαμονής (οι οποίες ούτως ή άλλως συνίστανται στην έκδοση μιας σημαντικής απόφασης, που όμως σε περίπτωση κάποιου λάθους, παραδρομής κλπ εύκολά σχετικά μπορεί να ακυρωθούν ή να ανακληθούν).
Β) Ο όγκος της εργασίας θα είναι τεράστιος δεδομένου ότι οι μικρότερες Περιφέρειες της Χώρας έχουν με μία συντηρητική εκτίμηση 30 με 40 χιλιάδες αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών. Οι δε μεγαλύτερες πολύ περισσότερες χιλιάδες. (Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων αλλοδαπών, σε κάθε υπάλληλο μόνιμο ή συμβασιούχο αντιστοιχούν από 1000 έως 3000 αλλοδαποί υπήκοοι και αυτό με μια συμβατική εκτίμηση). Οι δε αριθμοί αυτοί αναφέρονται μόνο στους νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς και σε ορισμένους που για μία περίοδο είχαν άδειες διαμονής ακόμα και αν αργότερα δεν μπόρεσαν να τις ανανεώσουν. Στους ανωτέρω αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια οι παράνομοι αλλοδαποί υπήκοοι και τα τέκνα τους, οποίοι ποτέ δεν είχαν «χαρτιά» όπως συνηθίζουμε να λέμε. Πλην όμως το νομοσχέδιο αυτό δίνει το δικαίωμα σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτούς να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του άρθρου 1.
Επίσης με το άρθρο 2 μειώνεται ο χρόνος νόμιμης διαμονής που απαιτείται για την πολιτογράφηση από δέκα έτη κατά την τελευταία δωδεκαετία (όπως ισχύει σήμερα) σε πέντε έτη κατά την τελευταία δεκαετία. Όπως γίνεται φανερό και ο αριθμός των εντασσόμενων σε αυτές τις διατάξεις θα αυξηθεί κατά πολύ. Επίσης θα μπορεί οποιοσδήποτε είχε άδεια διαμονής κατά διαστήματα και ουσιαστικά πηγαινοερχόταν στη Χώρα (μετακλητοί εργάτες, οικονομικά ανεξάρτητα άτομα που διαμένουν για μεγάλο μέρος του χρόνου στην πατρίδα τους) να δικαιούνται την ένταξη τους σε αυτές τις διατάξεις, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει αναλογικά τη νόμιμη διαμονή πέντε ετών κατά την τελευταία έστω επταετία. Αντιθέτως, ενώ πριν απαιτείτο τα 5/6 του χρόνου αυτού να έχουν διανυθεί νόμιμα στην Ελλάδα (10 από τα 12 τελευταία έτη), με το νόμο αυτό απαιτείται μόνο το 1/2 του χρόνου (5 από τα 10 τελευταία έτη).
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη ένας τέτοιος νόμος (ανεξάρτητα από οικονομικά, κοινωνικά κλπ αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά που μπορεί να έχει). Έχουμε λοιπόν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου από μία κυβέρνηση ή οποία:
α) Μόλις πριν σχεδόν μια εβδομάδα όρισε Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών. Όρισε δηλαδή ανθρώπους που αυτή τη στιγμή ενημερώνονται για τα καθήκοντά τους, που δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν ακόμα τις ελλείψεις, τα προβλήματα και εν γένει τα ζητήματα των υπηρεσιών τους ώστε να τα μεταφέρουν όπως πρέπει και στα υψηλότερα κλιμάκια της Δημόσιας Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας,
β) Έχει διακηρύξει ότι θα παύσει τις συμβάσεις μίσθωσης έργου μέσα στο 2010 και με δεδομένο ότι στις Περιφέρειες της χώρας ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων αυτών απασχολείται σε έργο των Δ/νσεων Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ακριβώς διότι το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί. (Άλλωστε το πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι μόνο ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι βρίσκονται άνισα, ανεπαρκώς και ανορθολογικά κατανεμημένοι στις διάφορες υπηρεσίες, αλλά και μεταξύ κέντρου και περιφέρειας).
γ) Προσβλέπει ότι επίσης μέσα στο 2010 θα κάνει την μεταρρύθμιση των διοικητικών Περιφερειών η οποία εφόσον αποφέρει τα αποτελέσματα που έχουν εξαγγελθεί θα απαιτήσει μεγάλες αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο και βέβαια σε επίπεδο προσωπικού. Οι δε υπηρεσίες που θα επωμισθούν το βάρος της αλλαγής αυτής θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Περιφέρειες. Γίνεται αντιληπτό ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που θα απαιτηθούν σε επίπεδο Περιφερειών και των υπηρεσιών τους δεν θα είναι ούτε κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε κάτι νομικά και διοικητικά απλό. Οι βεβαρημένες λοιπόν από την διοικητική αναδιάρθρωση Περιφέρειες της Χώρας θα επωμισθούν ένα ακόμα βάρος με την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών υπηκόων οι οποίοι θα δικαιούνται την ένταξη τους στις διατάξεις αυτού του νόμου.
δ) Έχει ανακοινώσει το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 2011. Οι προσλήψεις δε αυτές θα αφορούν λιγότερους νεοεισερχόμενους από αυτούς που θα αποχωρούν με σύνταξη. Όσοι δε έχουν την εμπειρία του ΑΣΕΠ γνωρίζουν ότι για μία προκήρυξη που εκδίδεται φέτος μπορεί να περάσουν δύο ή και περισσότερα έτη προκειμένου να πληρωθούν όλες οι θέσεις που περιλαμβάνει. Δεδομένου δε ότι όπως προανέφερα για την ορθή εφαρμογή του νόμου αυτού θα απαιτηθεί στελέχωση των Δ/νσεων Ιθαγένειας από μόνιμο προσωπικό υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Στο ζήτημα της ποσοτικής και ποιοτικής στελέχωσης των Δ/νσεων Ιθαγένειας πρέπει να συνυπολογισθεί ότι πέρα από την μείωση του απαιτούμενου χρόνου νόμιμης παραμονής στο μισό σε ότι αφορά την πολιτογράφηση δίνεται και το δικαίωμα σε παιδιά μη νόμιμων αλλοδαπών υπηκόων να αποκτήσουν την Ελληνική (και κατ΄επέκταση και την Ευρωπαϊκή) Ιθαγένεια όπως φαίνεται στο άρθρο 1Α.4, με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό στην παράνομη μετανάστευση. Επίσης δίνεται το δικαίωμα σε τέκνα αλλοδαπών που έχουν μεταξύ άλλων παρακολουθήσει κάποιες τάξεις ελληνικού σχολείου να πολιτογραφηθούν. Με βάση προηγούμενη εμπειρία από την εφαρμογή του άρθρου 18 παρ. 4 του Ν.3536/07 το οποίο έδινε το δικαίωμα νομιμοποίησης μεταξύ άλλων και σε αλλοδαπούς υπηκόους που είχαν φοιτήσει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής, πρέπει να αναμένεται σωρεία πλαστών δικαιολογητικών.
Το προσωπικό λοιπόν που πρόκειται να απασχοληθεί στις νεοσυσταθείσες αυτές Διευθύνσεις θα πρέπει να διαθέτει κάποια τουλάχιστον εμπειρία καθώς τα ζητήματα Ιθαγένειας και πολιτογραφήσεων είναι τα πλέον ευαίσθητα σε μια Δ/νση Αλλοδαπών και να αποτελείται αποκλειστικά από μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν την ευθύνη της υπογραφής τους (πράγμα που οι συνάδελφοι συμβασιούχοι δεν έχουν εκ του νόμου σε τέτοιες περιπτώσεις), καθώς και τη δικαιοδοσία να συναλλάσσονται με εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Υπουργεία, Εισαγγελίες, Πρωτοδικεία, Αστυνομικές Δ/νσεις κλπ). Από άποψη αριθμού του απαιτούμενου προσωπικού, όσα προανέφερα μιλούν από μόνα τους ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας μιας αντίστοιχής Δ/νσης. Πέρα λοιπόν από αυτόν καθ’ αυτόν το νόμο και τις ατέλειές του, τίθεται το κρισιμότατο ζήτημα του πώς θα εφαρμοστεί. Από πού και τι είδους προσωπικό θα βρεθεί στις ήδη υποστελεχωμένες Περιφέρειες (το οποίο μάλιστα θα πρέπει να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες); Ποιος και πότε μπορεί να απαντήσει ουσιαστικά σε αυτά τα ερωτήματα; (Αν βέβαια κανένας μπαίνει στον κόπο να τα διαβάσει και να τα μεταφέρει ορθά στους προϊσταμένους του).
Όσοι εργαζόμαστε σε Δ/νσεις και Τμήματα Αλλοδαπών & Μετανάστευσης, αλλά και στις Περιφέρειες γενικότερα έχουμε την εμπειρία του πειράματος. Η συνήθης τακτική ανεξαρτήτως κυβέρνησης είναι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για την εφαρμογή τους (τελευταίο παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ο ελλιπέστατος νόμος για τη σύσταση επιτροπών χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες σε περιφερειακό επίπεδο, τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση εξήγγειλε με τη σειρά της ότι θα αλλάξει). Εάν η κυβέρνηση επιθυμούσε να κάνει κάποιες ουσιαστικές τομές σε αυτό το πεδίο θεωρώ ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει από την κωδικοποίηση του νόμου της Ιθαγένειας (με διαπίστωση) ο οποίος αποτελείται από διάσπαρτες διατάξεις, ανάλογα με το πότε έχει γεννηθεί ο καθένας, τι είδους γάμο τέλεσαν οι γονείς του κλπ και στον οποίο εφαρμόζονται ακόμα και διατάξεις του προπερασμένου αιώνα. Καθώς ουδεμία πρόβλεψη έχει υπάρξει για την ορθή εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου (πέρα από τις εγγενείς αδυναμίες του) θα πρέπει να αναμένουμε και τη σπασμωδική, την ακολουθούμενη από εγκυκλίους επί εγκυκλίων, την αναποτελεσματική και τελικά τη διάτρητη και μη σύννομη εφαρμογή του εάν τελικά ψηφιστεί.
Ευχαριστώ
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν δύο αντιφάσεις. Η πρώτη: Δεν μπορεί να αναγνωρίζεται, υπό προϋποθέσεις, στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην επιτρέπεται το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Αν μπορούν να εκλέγουν δημάρχους ή δημοτικούς συμβούλους, γιατί να μην μπορούν να συμμετέχουν και στο άλλο, να θέτουν οι ίδιοι υποψηφιότητα; Αυτά τα δύο πάνε ΜΑΖΙ και ο διαχωρισμός τους υποκρύπτει διάκριση. Και μάλιστα ρατσιστική!
Και η δεύτερη: Γιατί μόνο για τις εκλογές Α’ βαθμού και όχι και για τις εθνικές εκλογές;
Χριστόφορε Νταλέ μάλλον σίγουρα εσύ δεν είσαι δημοκράτης και είναι προφανές γιατί εαν ήσουν δεν θα θεωρούσες ότι η γνώμη κάποιων «ξενοφοβικών» κατά τα λεγόμενα συμπολιτών σου αξίζει λιγότερο από την δική σου.
Συμφωνώ με την Γιώτα. Όλα όσα έγραψε είναι πάρα πολύ σωστά!! Προσοχή γιατί με κάτι τέτοια ανοί γουμε το κουτί της Πανδώρας για ένα κράτος το οποίο η πλειοψηφία των μεταναστών του είναι μουσουλμάνοι(κατά ένα περίεργο τρόπο). Την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη ανοίγει ένας τεράστιος διάλογος σχετικά με το ποιά είναι η προσφορά των μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα εμείς ερχόμαστε για να τους κάνουμε μέρος της ολότητας του συνόλου μας.
Σε ποιές κοινωνικές ομάδες ανοίκουν αυτοί οι άνθρωποι ελέγξαμε?? Ποιός είναι ο ρόλος τους μέσα στο Ελληνικό σύστημα όλα αυτά τα χρόνια?? Η προσπάθεια δημιουργίας μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια γύρω από την Ελλάδα δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία και διαφορετική από αυτή τη συζήτηση.
Στην Θράκη με πάρα πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία προσπαθούμε να αφομοιώσουμε στην κοινωνία μας μουσουλμάνους συμπολίτες μας που έχουν πολλές περισσότερες γενιές από οποιονδήποτε άλλον στην χώρα μας και τώρα αρχίσαν να φαίνονται κάποια θετικά δείγματα.
Δεν είμαστε έθνος 70-80.000.000 για να παίζουμε με αυτά τα θέματα. Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας (αλλά και εγώ προσωπικά) να δεχθούμε ότι ξαφνικά είναι ένας άνθρωπος Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ την στιγμή που δεν ομιλεί καν την γλώσσα μας καλά??Ελληνική παιδεία δεν είναι μόνο η γλώσσα είναι πολύ περισσότερα. Το γιατί η σημασία του ομοιογενούς κοινονικού συνόλου είναι σημαντική νομίζω ότι είναι χαζό να το σχολιάσουμε.
Και άντε να δεχθώ (που δεν το δέχομαι)ότι γίνεται,τί μου λέει εμένα ότι θα γίνει σωστά??Οτι δηλαδή ο δημόσιος υπάλληλος ή ακαδημαϊκός δεν θα κάνει κατά λάθος ΛΑΘΗ…ή μήπως θέλει κάποιος να μου πει ότι εμπιστεύεται τόσο πολύ την δημόσια διοίκηση που θα εμπιστευτεί στα χέρια της έτσι απλά το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στον κάθε κουλτουριάρη «νεωτεριστή» ή βαριεστημένο δημόσιο υπάλληλο που απλά δεν θα κάνει σωστά την δουλειά του??
ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.
Επισκέφτηκα το site για τη διαβούλευση και νοιώθω βαθιά απογοήτευση από τα σχόλια που διάβασα. Είναι κρίμα να μην δίνονται δικαιώματα σε ανθρώπους που τα δικαιούνται ήδη με την παρουσία τους στην ελληνική επικράτεια. Οι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα συχνά με πρόθεση να συνεχίσουν την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό που βιώνουν, όμως, είναι μια ανοιχτή φυλακή, μια στέρηση του δικαιώματος να επιλέξουν πού θα ζήσουν. Η παρανομία κατασκευάζεται και απόδειξη είναι η συνεχής αλλαγή πολιτικών που άλλοτε νομιμοποιούν και άλλοτε απονομιμοποιούν τους μετανάστες.
Οι μετανάστες που θέλουν και ζουν εδώ αρκετά χρόνια, εργάζονται, μεγαλώνουν τα παιδιά τους και νοιώθουν ότι εδώ είναι το σπίτι τους. Το να μην έχουν δικαιώματα οι κάτοικοι μιας χώρας και τα παιδιά τους, δεν θα βελτιώσει τη ζωή για κανένα μας. Αν και μεγάλωσα στην Αφρική, αισθάνομαι Ελληνίδα και Ευρωπαία, γιατί η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιατί θεωρώ ότι ανεξάρτητα από την προέλευση ή την καταγωγή μου, βρίσκομαι πλέον σε μια χώρα που αγαπώ, στην οποία προσφέρω με την εργασία μου και θεωρώ πατρίδα μου. Η αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας δεν θα αλλοιώσει τον πληθυσμό, αντίθετα θα αναγνωρίσει τον πλούτο της ελληνικής Ιστορίας και εμπειρίας, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς οι μετανάστες, Έλληνες από επιλογή. Ας αναστηθεί λοιπόν η δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε, χωρίς συγκρίσεις με άλλα κράτη που το μόνο που κατορθώνουν είναι να δημιουργούν σύγχυση και να αποπροσανατολίζουν το διάλογο. Ας είναι η Ελλάδα το θετικό παράδειγμα προς μίμηση. Ένα παράδειγμα δημοκρατικότητας, γενναιοδωρίας και αλληλέγγυας συνύπαρξης, μέσα από πολιτικές που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την κοινωνία μας. Αλλά κυρίως πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εδώ που ζούμε, όπου στο σχολείο μιλάμε συνεχώς για τη σημασία της δημοκρατίας, νόημα και περιεχόμενο. Στην ελληνική νέα γενιά ανήκουν και τα παιδιά των μεταναστών και αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Θετική κίνηση. Ικανοποίησε και γέμισε χαρά χιλιάδες νεαρές υπάρξεις. Δίνει λύσεις σε πολλά πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά. Επίσης δίνει διέξοδο σε ψυχολογικές και συναισθηματικές πιέσεις που δέχονται στην καθημερινή (ελληνική) πραγματικότητα. θα βοηθήσουν την Ελλάδα, τελικά. Νιώθω, όμως, υποχρεωμένος να πω ότι ένα μικρό, απειροελάχιστο ποσοστό θα στραφεί έναντίον μας. Μορφωμένο σε ελληνικά σχολεία, από έλληνες δασκάλους και καθηγητές. Έτσι γίνεται πάντα. Έτσι γίνεται σε μεγάλες χώρες υποδοχής οικονομικών μεταναστών. Ας προσέξουν αυτοί που ελέγχουν.Να αγαπήσουμε την πλειοψηφία, να είμαστε έτοιμοι για την μειοψηφία.
Ευχαριστώ
Νίκος Παπαδόδημας
Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τη νομοθετική της πρωτοβουλία. Η απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων και ιθαγένειας σε όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια βάζει τέλος στο καθεστώς ανασφάλειας εντός του οποίου ζει πλήθος εργαζόμενων ανθρώπων, αλλά και παιδιών -πέρα από τα όσα γεννήθηκαν εδώ- τα οποία έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαπρέψουν στο ελληνικό σχολείο και πανεπιστήμιο με αντίτιμο τον ρατσιστικό αποκλεισμό. Η πολιτική ισότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ όρος για την κοινωνική τους ένταξη, ενώ η ιθαγένεια -εφόσον το επιθυμούν- τους δίνει τη δυνατότητα εμπλουτισμού της ταυτότητάς τους, γεγονός που θα ωφελήσει πολλαπλά την κοινωνία μας. Το νομοσχέδιο τους βγάζει από την «ανυπαρξία», κατοχυρώνει την «ανθρωπινότητά» τους και επαναφέρει στο προσκήνιο την ιδιότητα του πολίτη και τη συγκρότηση του έθνους στη βάση της έλλογης βούλησης και όχι του αίματος και της γης. Επιτέλους, ας εκτυλιχθούν οι νεωτερικές διαδικασίες της αυτονομίας ενάντια στον πολιτισμικό αυτισμό!!!
Επιτέλους. Η δημοκρατία όταν λειτουργεί, λειτουργεί μόνο για τον Άνθρωπο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, το χρώμα του, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις κλπ. Η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι όφελος για την Ελλάδα, για τους Έλληνες για το κράτος, την οικονομία μας και προπαντός για τον Άνθρωπο και την Δημοκρατία.
Όποιος είναι αντίθετος, μάλλον βλάπτει την Ελλάδα. Διότι επιθυμεί την εκμετάλλευση ανθρώπων και την φοροδιαφυγή. Μάλλον εκ του πονηρού ο «πατριωτισμός». Διότι πατριωτισμός εις βάρος της Ελλάδας δεν νοείται.
Ας αναλογιστούμε τους χιλιάδες έλληνες μετανάστες που ζουν αξιοπρεπώς σε άλλες χώρες. Δεν θα θέλαμε το καλύτερο για τους συμπατριώτες μας;
Ελλάδα και Πολιτισμός είναι δυο έννοιες ασυμβίβαστες, όταν … καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα.
Ζούμε σε ένα κόσμο που έχει ανάγκη τον καθένα μας, όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο για όλους μας.
Φοβάστε μήπως μορφωθούν οι αλλοδαποί και μας πατήσουν;
λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα όταν αυτά τα παιδιά δεν έχουν ταυτότητα;
Που το κράτος τ’ αγνοεί;
Που το σχολείο τα αποθαρρύνει;
Στο δημοτικό έβριζαν τους αλβανούς συμμαθητές μου, όμως οι γονείς τους δούλευαν μαζί..
Ποιά δημοκρατία υποστηρίζετε όταν αγνοείτε αυτά τα παιδιά;
Αφού γεννιέται στην Ελλάδα και συμμετέχει στην Ελληνική μόρφωση δεν είναι έλληνας;
Έλληνας δεν είναι ο μεσογειακού χρώματος, καστανός, γύρω στο 1.75, με «ελληνική προφορά». Ανοίξτε τα μάτια σας.. Καποιοι αλλοδαποί είναι περισσότεροι Έλληνες από εσάς.
Δεν είμαι αλλοδαπός, όμως δεν έχει καμία διαφορά. Φιλικά, αλλάξτε σκεπτικό.
Άλλο συμμετέχω στην ελληνική παιδεία και άλλο αποκτώ υπηκοότητα του ελληνικού κράτους. Ναι οι μετανάστες να έχουν κανονικά όλα τα δικαιώματα (π.χ. να μπορεί ο απόφοιτος της νομικής να δικηγορεί) αλλά να γίνεται πολίτης μόνο αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Φυσικά το μεγάλο λάθος έγινε τη δεκατία του 1990 που ουσιαστικά ανοίξαμε τα σύνορα χωρίς να έχουμε μεταναστευτική πολιτική: τί μετανάστες χρειαζόμαστε, πώς θα τους υποδεχόμαστε κ.λπ. Στη Σουηδία οι μετανάστες μπαίνουν σε πρόγραμμα ένταξης όπου μαθαίνουν τη γλώσσα και τη σουηδική κουλτούρα και όταν περάσουν 6 μήνες το κράτος φροντίζει να τους βρει δουλειά κ.λπ. Εδώ είμαστε ένα χύμα πράγμα και προσπαθούμε με ημίμετρα να λύσουμε σημαντικά προβλήματα. Ας χαραχτεί μια πολιτική, ας γίνει μια νομοθεσία που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και μετά προχωράμε! Ας μην γίνει με τους παλιννοστούντες από πρώην ΕΣΣΔ όπου ήρθαν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες «ομογενείς» οι οποίοι έχουν τόση σχέση με την Ελλαδα όση εγώ με τον Κουμπλάι Χαν! Τέλος, πιστεύω πως για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν όλους πρέπει επιτέλους να κάνουμε δημοψηφίσματα: θέλουμε π.χ. άσυλο στα πανεπιστήμια ναι ή όχι: δημοψήφισμα.
Εαν δεν εχουν παρει ιθαγενεια μεταναστες που εχουν φοιτησει σε ελληνικα παν/μια εχουν οικογενεια και παιδια στην εκπεδευση τοτε εχουμε κανει παρα πολυ κακα.
Την στιγμη που εχει παρει ιθαγενεια ο καθε ποδοσφεριστης
π.χ [Λουτσιανο] τοτε δεν χρειαζομαστε κανενα νομο αλλα πρεπει να εφαρμοσουμε τον υπαρχοντα.
Εαν υπαρχουν πολιτικοι προσφυγες που διωκονται στην πατριδα τους πρεπει να σκεφτουμε σοβαρα και σε αυτους και στα παιδια τους να τους δωσουμε ιθαγενεια η υπηκοοτητα .
Νομιζω οτι ο νομος του 2004 ειναι αρκετα καλος οταν εφαρμοζετε την στιγμη που ελαχιστοι ευρωπαιοι θα θελησουν να παρουν ιθαγενεια γιατι τους καλυπτει το ευρωπαικο κεκτημενο…. Περισσότερα
Ρωτησα Αλβανιδα φιλη μας
-Μαριετα θα γινεις Ελληνιδα εσυ και τα παιδια σου;
-εαν παρουμε λεφτα ναι, εαν δεν παρουμε λεφτα οχι γιατι ειμαστε Αλβανοι, εαν το παιδι μου θελει οταν μεγαλωσει ας κανει οτι θελει,
και ετσι απαντησε στον νομο Παπανδρεου λογικοτατα.
Φοβαμαι οτι στελνουμε λαθος μηνυματα στην ανατολη και δουμε
αγγελια απο τους λαθρεμπορους.
Για λαθραιους 1000 $ το κεφαλι
για εγκυους 5 μηνων 1300 $ για εγκυους
8 μηνων 1700 $ .Οι ετοιμογεννες στο κατα τοπους Ελληνικο
Προξενειο.
Πριν από την αντιμέτώπιση του λαθρομεταναστευτικού, με το πραγματικό κλείσιμο των συνόρων, με την απέλαση των λαθρομεταναστών που επιβαρύνουν την οκονομία και ζημιώνουν τόσο τουε Έλληνες όσον και του νόνιμους μετανάστες δεν πρέπει να ληφθεί κανένα παρόμοιο μέτρο που ανοίγει τους ασκούς τους Αιόλου.
Αντί δώσουμε κίνητρα αύξησης της γενικότητας των ελλήνων, τα μέτρα του κ. Παπανδρέου αποτελούν τεράστιο κίνητρο αύξησης της γεννητικότητας των λαθρο ή μεταναστών. Έτσι σε πολύ λίγα χρόνια αυτοί θα υπερτερούν αριθμητικά των ντόπιων ελλήνων, για τους οποίους κανείς δεν ενδιαφέρεται και που μένουν άνεργοι και υποβιβάζονται οι μισθοί τους λόγω του υπερβολικού και χωρίς ποσοστώσεις αριθμού των λαθρομεταναστών που σύντομα μετατρέπονται σε σκέτους μετανάστες.
Πρέπει να αναμένεται επίσης μεγάλη αύξηση της εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, την μόνη χώρα με παρόμοιες αντιλήψεις στα θέματα τους.
Επιτέλους, ήταν ντροπή όλα αυτά τα χρόνια τόσα παιδιά να μην έχουν ιθαγένεια.
Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση. Καλό θα ήταν να εξηγήσουν κάποιοι άνθρωποι νομικοί ας πούμε, μερικά πράγματα σε συνεντεύξεις, να γίνει μια καμπάνια, αλλά ας μη ζητάμε και πολλά. Οι Έλληνες είναι συντηρητικοί άνθρωποι, όσοι πολιτικοί όμως τους έσπρωξαν μπροστά εγγράφηκαν τελικά στο πάνθεο των μεγάλων
Στο αρθρο 1 αναφερεται » 1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια……….».
Δηλαδη ο νομοθετης δεν ενδιαφερεται αν ο αλλος γονεας ειναι παρανομος.Ο νομοθετης δηλαδη επικροτει και επιβραβευει την παρανομια.Η ελληνικη ιθαγενεια γινεται σημαια ευκαιρίας, χειροτερη και αυτης του Παναμα.Ο νομοθετης διαλυει την κοινωνια εξισωνοντας τους τυχοδιωκτες και παρανομους λαθρομεταναστες (αφου θα μπορει ο ενας γονεας να ειναι παρανομος)με τους πολιτες της Ελλάδας.Ντροπη!!!!
Ελληνας δεν γινεσαι με νομους.Ελληνας γεννιεσαι.Μολις παρουν αυτοι οι αλλοδαποί την υπηκοοτητα που θα τους χαρισει ο νομοθετης, θα αρχισουν να διαμαρτυρονται για την Ελλαδα ,να ζητουν μειονοτικα και θρησκευτικα δικαιωματα και ενα ειναι σιγουρο …οτι δεν θα αισθανθουν ποτε Ελληνες.Θα γινει με λιγα λογια οτι γινεται και στην θρακη με τους μουσουλμανους.Για ρωτηστε τους …αισθανονται πραγματικα Ελληνες????.Μια ειναι η λυση …Να γινει δημοψηφισμα.
Μεταναστευτικός νόμος πρέπει να υπάρξει. Ο συγκεκριμένος είναι προφανώς γραμμένος στο πόδι και/ή έχει συγκεκριμένο σκοπό. Σίγουρα μερικοί μετανάστες πρέπει να πάρουν την Ελληνική ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ – όπως θα ξέρουν οι του Υπουργείου η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ δεν δωρίζεται/δίνεται – αλλά πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, που να σέβεται τους μετανάστες αλλά και τους Έλληνες. Η αποσπασματική αντιγραφή νόμων άλλων χωρών, η «συναρμολόγηση» τους και η δημουργία του νέου νόμου δεν είναι λύση (δείτε μόνο τι αποτέλεσμα ειχαν αυτοί οι νόμοι σε άλλες χώρες, που δεν είχαν και τις ιδιατερότητες της Ελλάδας).
Η βασική μου ερώτηση είναι γιατί μιλάμε για ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ? και όχι για ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ……
2 λέξεις, που όμως έχουν τόση μεγάλη διαφορά….
Για τους ξενολάτρες… καμιά χώρα δεν δίνει ιθαγένεια σε μετανάστες – μόνο υπηκοότητα…..
Τί εννοούνε όσοι μιλάνε για «Ελληνική παιδεία»; Τρία χρόνια στο Δημοτικό είναι η Ελληνική παιδεία βρε παιδιά; Ή είναι Ελληνική παιδεία το να γεννηθείς στην Ελλάδα χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση να έχεις φοιτήσει σε Ελληνικό σχολείο;
Να ένα καλύτερο σύστημα:
– Πόσα χρόνια πήγες σχολείο στην Ελλάδα; Χ
– Πόσα χρόνια μένεις στην Ελλάδα; Υ
– Πόσα χρόνια μένεις νόμιμα στην Ελλάδα; Ζ
– Πόσα λεφτά έχεις πληρώσει σε φόρους εισοδήματος; W
– Πόσα ένσημα έχεις κολλήσει; Q
κτλ.
Βγάζεις ένα ωραίο άθροισμα με συντελεστές
Σ = αΧ+βΥ+γΖ+δW+εQ+…
και μετά κάθε χρονιά διαλέγεις όσους έχουν μεγαλύτερο Σ μέχρι ένα όριο, εφόσον ελέγξεις ότι ξέρουν να μιλάνε/γράφουν Ελληνικά, κοκ.
Τα παιδιά που θα έχουνε μεγαλώσει και πάει σε σχολείο πολλές τάξεις θα έχουν έτσι μια προτεραιότητα, αλλά και όσοι συμμετέχουν έμπρακτα στη ζωή της χώρας με πολλούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και αυτοί πλεονεκτήματα.
Ωραία και τακτοποιημένα πράγματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας
Κύριε Υπουργέ Εσωτερικών
Πάντα σε ένα νομοσχέδιο (και κυρίως τόσης κρισιμότητας) υπάρχουν οι θετικές και αρνητικές γνώμες. Δεν μπορεί όλοι να σκέφτονται το ίδιο και να έχουν τις ίδιες απόψεις.
Το όλο θέμα είναι οι θετικές απόψεις να είναι περισσότερες από τις αρνητικές… και εδώ μάλλον υπάρχει πρόβλημα.
Δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύω εγώ, αλλά με το τι «φωνάζει» ο περισσότερος κόσμος.
Όσο για το δημοψήφισμα που ζητάν τι το ποιό δημοκρατικό;
Το δημοσίευμα πρωϊνής εφημερίδας, πως όποιος ζητά το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είναι ακροδεξιός, το θεωρώ εντελώς αβάσιμο, υβριστικό και προσβλητικό.
Η νέα Κυβέρνηση του Γιώργου Παπαντρέου και του ΠΑΣΟΚ, που εμπιστεύτηκε η πλειοψηφία του λαού και την ψήφισε, εφάρμοσε καινοτόμα πράγματα, (όπως αυτή εδώ η σελίδα, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση υποψηφιότητας για την πλήρωση θέσεων, η ανοιχτή ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού κ.α.) και μου είναι αδιανόητο να μην «ακούει» και να μην αφουγκράζεται τον «παλμό».
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν Ευρωπαϊκές «πιέσεις» για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, αλλά δεν το πιστεύουμε.
Και σε τελική ανάλυση η μή συμμετοχή του απλού πολίτη σε ένα τόσο σοβαρό και πρωτογενές θέμα, πιστεύουμε πως είναι ενάντια στο καταστατικό του Κινήματος, που πολλοί από εμάς μπορεί να είμαστε μέλη.
Κάτι δεν πάει καλά…….
EΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΡΧΕΤΑΙ Σ ΑΥΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΗΠΙΑΚΗ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΙΣΟΤΗΤΑ.Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
Αγαπητοι συμπολιτες,
Πριν απο το βημα της ομογενοποιησης των μεταναστων οπου μεσω αυτης επιβραβευετε τη λαθρομεταναστεση οπως επισης και με επιδοματα ανεργιας που λαμβανουνε ασφαλισμενοι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ θα επρεπε πρωτα να λυσετε το παρακατω προβλημα το οποιο εμενα με προσβαλει καθως επισης προσβαλει και » μικραινει» την πατριδα:
Στο αεροδρομιο Ελευθεριος Βενιζελος δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΧΓΟΣ ( για αυτους που εισερχονται εκτος ΣΕΝΓΚΕΝ) οι δε κατοχοι ΕΕ διαβατηριων εισερχονται με ΚΛΕΙΣΤΟ το διαβατηριο αφου οι αστυνομικοι ελεχγουν……… το κλειστο διαβατηριο απο 3 μετρα μακρια…
Το παραπανω το εχω εντοπισει πανω απο 5 φορες και ελπιζω να διορθωθει αφου ειναι μεγαλη ντροπη για την χωρα.
Προφανως για εσας τους πολιτικους το παραπανω ειναι αγνωστο αφου εισερχεστε και εξερχεστε απο τις VIP εισοδους εξοδους.
Σας ευχαριστω για την προσοχη σας!
Ελπίζω να μου επιτρέψετε να μην κάνω χρήση συνθημάτων στην αιτιολόγηση του σκεπτικού μου.
Είναι κατανοητό ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινό υπόβαθρο στα μέλη της ελληνικής κοινωνίας ώστε να προάγεται ένας συνεκτικός δεσμός στην κοινωνία και τα μέλη της.
Το θέμα είναι ότι ανάλογα με τις χρονικές συγκυρίες, ο προσδιορισμός αυτού του υποβάθρου απαιτεί επαναξέταση. Για να γίνει ας σκεφθούμε την ιστορική ακολουθία όπου: οικογένεια – χωριό – πόλη/κράτος – χώρα – μεγαλύτερες χώρες ή ενώσεις τους (τρέχουσα εποχή)
Λαμβάνοντας αυτά λοιπόν υπόψη μας, και υπό το πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας στην οποία ζούμε, η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία φαίνεται πως ανταποκρίνεται τουλάχιστον σε αδρά πλαίσια (οι αντιπροσωποί μας στη βουλή θα αποφανθούν επίσημα και οριστικά) στις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας.
Οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες δεν είναι τουρίστες.
Δεν εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους από διάθεση κοσμοπολιτισμού. Ούτε για χάρη της περιπέτειας. Οι πατρίδες τους έχουν γίνει τόποι εκμετάλλευσης και πειραμάτων των ισχυρών της γης.
Πολυεθνικές εταιρείες, μυστικές υπηρεσίες, έμποροι όπλων και ναρκωτικών ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ξένα χωράφια για κέρδη και στρατηγική ηγεμονία.
Για όλους αυτούς οι αξίες του σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή και προς κάθε έννοια δικαίου είναι ξένες και εχθρικές. Το αποτέλεσμα είναι πόλεμοι, γενοκτονίες, ολοκληρωτική καταστροφή υποδομών και εκμετάλλευση -πέρα από κάθε ηθικό φραγμό- σε δεκάδες χώρες από την Αφρική μέχρι την Άπω Ανατολή.
Επιπλέον στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας οι σκλάβοι δεν είναι παρελθόν. Οι σκλάβοι υπάρχουν σε πάρα πολλές από αυτές τις χώρες. Δουλεύουν και παράγουν αγαθά για όλους εμάς -για τον καθένα από εμάς- με αντίτιμο λίγα δολλάρια την εβδομάδα.
Γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει ζωή και πέρα από την σκλαβιά και τους πολέμους και έχουν κάθε λόγο να την αναζητούν. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα έκανε το ίδιο.
Η πατρίδα μας θα γίνει ούτως ή άλλως και πατρίδα τους είτε υπάρξει το νομοσχέδιο είτε όχι. Οι άνθρωποι δεν είναι κατσαρίδες και δεν φεύγουν με εντομοαπωθητικό.
Ας γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που περιγράφει το Σύνταγμα.
Όποιος ενδιαφέρεται για την έννοια της πατρίδας ας συλλογιστεί ότι η πατρίδα δεν αλώνεται καθημερινά από φτωχούς μετανάστες αλλά από επιτήδειους καταχραστές του δημόσιου χώρου.
Επιπλέον κάθε πολίτης και κάθε δημοκρατική κοινωνία πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία από την Σιέρρα Λεόνε μέχρι την Σρι Λάνκα είναι υπόθεση που αφορά τον καθένα από εμάς με τον ίδιο τρόπο που μας αφορούν η βενζίνη που βάζουμε στο αυτοκίνητό μας και τα παπούτσια που αγοράζουμε.
Η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία απαιτεί την κατοχύρωση διεθνών εργασιακών δικαιωμάτων και όρων διαβίωσης. Οι εργασιακές σχέσεις στην Κίνα, την Ινδία, το Βιετνάμ και το Μεξικό είναι και δικιά μας υπόθεση. Ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι και δικιά μας υπόθεση.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι και δικιά μας υπόθεση.
Θετικό σε γενικές γραμμές κρίνει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, καθώς αναγνωρίζεται το δικαίωμα συμμετοχής του μετανάστη στις κοινωνικές διαδικασίες του τόπου όπου ζει. Σύμφωνα με το Δίκτυο, η δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας που θα δοθεί σε κατηγορία των παιδιών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι θετικές διατάξεις.
Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που εξαρτούν τις διαδικασίες αναγνώρισης της ιθαγένειας από τη νόμιμη παραμονή των γονιών και του ίδιου του δικαιούχου, εξαιρούν ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες παιδιά και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.
Ενα από τα εμπόδια που θέτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι, σύμφωνα με τη δικηγόρο κ. Ιωάννα Κούρτοβικ, το γεγονός ότι διατηρεί περιορισμό στη χορήγηση ιθαγένειας λόγω ποινικής κατάστασης.
Ωστόσο, στα πλεονεκτήματα του νέου νομοσχεδίου συγκαταλέγεται και η μεταφορά αρμοδιοτήτων για την εξέταση των φακέλων νομιμοποίησης στις 13 περιφέρειες και τους 52 νομούς.
Αυτομάτως, διευκολύνεται η διαδικασία, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο μία κεντρική επιτροπή πολιτογράφησης που εξέταζε τα αιτήματα νομιμοποίησης.
Αξιοτιμε κυριε Πρωθυπουργε πιστευω οτι η αποφαση της Κυβερνησης για αυτο το ζητημα ειναι λανθασμενη και θα πρεπει να την επανεξετασεται.Η Ελληνικη ιθαγενεια δεν μπορει να δινεται τοσο ευκολα και απερισκεπτα.Βεβαιως,να δινεται η Ελληνικη ιθαγενεια σε μη Ελληνες αλλα η καθε περιπτωση κατα τη γνωμη μου θα πρεπει να εξεταζεται ξεχωριστα.Δεν μπορει δηλαδη να δινεται η Ελληνικη ιθαγενεια σε καποιον που δεν αισθανεται Ελληνας αλλα θελει την ιθαγενεια απλα για διευκολυνση,για μια καλυτερη ζωη.Μη ξεχναμε επισης οτι υπαρχουν χωρες και οργανισμοι που χρησιμοποιουν τις μειονοτητες για να προωθησουν τα συμφεροντα τους.Την προσφατη εμπειρια της χωρας απο δηθεν ανεξαρτητους ειδικους επειρογνωμονες νομιζω ολοι την θυμομαστε.Πιστευω οτι ενα δημοψηφισμα γι αυτο το θεμα επιβαλλεται καθως ειναι θεμα που θα επηρεασει το μελλον της πατριδας μας και επιπροσθετως επειδη πιστευω οτι η πλειοψηφια του Ελληνικου λαου δεν συμφωνει με την αποφαση της Κυβερνησης.
Ας μάθουν λοιπόν οι φασίστες και οι άσχετοι οτι στην Δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τίθεται σε δημοψήφισμα. Είναι δικαίωμα κάποιου που πληώνει φόρους που έχει κάνει την Ελλάδα σπίτι του να είναι ισότιμος με τους άλλους. Αν υπήρχε ένας νόμος που θα αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου μόνο σε όσους δεν φοροδιαφεύγουν δεν έχουν αυθαίρετα δεν καταστρέφουν καθημερινά αυτή την χώρα τότε οι περισσότεροι απο αυτούς που χύνουν δηλητήριο ενάντια στους μετανάστες να έχανανα αυτό το δικαίωμα. Αφήστε τα γονίδια και ανοίξτε τα μυαλά σας. Γιώργο προχώρα άλλαξέ τα όλα!
Όποιος μετέχει στην ελληνική παιδεία εστί Έλλην. Μην φοβάστε πατριώτες εσείς πάντα θα είστε λίγο παραπάνω από όλους εμάς τους υπόλοιπους.
Συμφωνώ με τον Χρήστο ως προς τους νόμιμους μετανάστες. Να έχουν προτεραιότητα!
Να ένας ωραίος τρόπος:
Κάθε χρόνο προκηρύσουμε έναν αριθμό θέσεων πολιτών, π.χ. 30.000
– Προηγούνται οι ομογενείς
– Μετά όσοι έχουν προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες στη χώρα (τύπου Ρεχάγκελ, διακεκριμένοι επιστήμονες, κτλ.)
– Μετά οι πολίτες χωρών της ΕΕ σύμφωνα με προϋποθέσεις που ισχύουν αλλού στην Ευρώπη
– Μετά όσοι έχουν έρθει νόμιμα στη χώρα και δεν νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων και πληρούν κάποιες προϋποθέσεις
– Μετά τα παιδια όσων ήρθαν παράνομα στη χώρα αλλά μεγάλωσαν (με αποδείξεις) και σπούδασαν εδώ μέχρι τα 18 τους
– Τέλος όσοι ήρθαν παράνομα στη χώρα
Να γίνει η πολιτογράφηση με κανόνες,με μέτρο, όχι εκατοντάδες χιλιάδες μέσα σε λίγα χρόνια.
λυπάμαι που ορισμένοι συμπολίτες προβαίνουν σε επιθέσεις ad hominem κατά αγνώστων αντί να εστιάζουν την επιχειρηματολογία τους στην ουσία του νομοσχεδίου,,,,
ποιός κρίνει και με ποια κριτήρια ότι η άνευ όρων υποστήριξη του παρόντος νομοσχεδίου ως έχει αποτελεί ενώ η με όρους υποστήριξη ή ακόμη και η απόρριψη του νομοσχεδίου ως έχει αυτή τη στιγμή αποτελεί , , ή ;
έχω μια άλλη απορία που γεννάται απο τον ίδιο τον τίτλο του νομοσχεδίου:«Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα»
ποιο ειναι το ζητούμενο;;;;
1) είναι ζητούμενο η ΠΟΛΙΤΙΚΗ συμμετοχή των ομογενών ΚΑΙ των αλλοδαπών-υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα;
ΓΙΑΤΙ μπαίνουν στο ίδιο νομοσχέδιο ομογενείς και αλλοδαποί; ΓΙΑΤΙ αποκτούν οι εν λόγω αλλοδαποί δικαιώματα ιθαγένειας με μόνο 5 χρόνια διαμονής τους στη χώρα; αυτό το μέτρο κατά τί βελτιώνει τη διαβίωσή τους και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό της χώρας; τόσοι και τόσοι έλληνες που πρόκοψαν ως μετανάστες στο εξωτερικό χωρίς να αποκτήσουν την εκεί ιθαγένεια πώς ζημιώθηκαν;
έχω δύο τυχαία παραδείγματα:
1) μετανάστης από το καμερούν ζει νόμιμα και εργάζεται στη χώρα για 15 χρόνια, καθόλο αυτό το διάστημα δουλεύει σαν σκυλί κάνει αιματηρές οικονομίες και στέλνει όλο του το περίσσευμα πίσω στο καμερούν
2) μετανάστης από το αφγανιστάν ζει νόμιμα και εργάζεται στη χώρα για 15 χρόνια, καθόλο αυτό το διάστημα δουλεύει σαν σκυλί κάνει αιματηρές οικονομίες τις οποίες συν τω χρόνω έχει σε ένα μικρό παλιό διαμερισματάκι 30ετών στην Αθήνα, ένα σχετικά καλό;μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα τα έχει ως καταθέσεις σε κάποια ελληνική τράπεζα,,,
είναι προφανές ότι αυτοί οι δύο μετανάστες έχουν διαφορετικά όνειρα για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους με τον πρώτο να είναι να νιώθει και να ενεργεί ως περαστικός -καθόλα νόμιμος και μακροχρόνιος βέβαια στην ελλάδα- και τον δεύτερο να είναι να νιώθει και να ενεργεί ως de facto μόνιμα διαμένων στη νέα χώρα στην οποία έχει αποκτήσει ακίνητη περιούσια έστω και ΜΙΚΡΗ,
Την περιουσία ίσως πουλήσει κάποια στιγμή και επιστρέψει στο αφγανιστάν αλλά σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες του και ο τρόπος ζωής του δείχνουν πραγματική θέληση για μια νέα ζωή σε μια δεύτερη πατρίδα,,,
το νομοσχέδιο περί ου ο λόγος όμως δεν φαίνεται να κάνει τέτοιες αξιολογήσεις ούτε ελέγχει κατ ουδένα τρόπο τις μακροπρόθεσμες προθέσεις των αλλοδαπών-μεταναστών-υπηκόων-τρίτων-χωρών βάσει των πεπραγμένων τους κατά την παραμονή τους εδώ πριν τους προσφέρει το ύψιστο αγαθό της ιθαγένειας στης χώρας που τους φιλοξενεί
δεν θα ήταν δικαιότερο απέναντι και στο πνεύμα και στο γράμμα αλλά και στον ελληνικό λαό ΚΑΙ στον αφγανό του παραδείγματος το νομοσχέδιο να ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙτέτοιου είδους ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ και ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ με αντίστοιχη πρόβλεψη αποδεικτικών στοιχείων;;;;
στις ΗΠΑ όπου προσπάθησα να μεταναστεύσω κατά τη δεκαετία που τελειώνει με αποτέλεσμα να κάτσω για 2 σχεδόν χρόνια να μελετάω όλο το ισχύον μέχρι που παραιτήθηκα της ιδέας immigration law και labour law υπάρχει μια διάταξη που λέει το εξής:
αποκτά άμεσα πράσινη κάρτα και δικαίωμα διαμονής στη χώρα ο legal alien (διάβαζε: αλλοδαπός υπήκοος) ΕΑΝ ΕΙΣΑΓΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΤΑΚΣΕΩΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ! ΜΕ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤ ΔΟΛΛΑΡΙΑ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΑΠΟΚΤΑ άμεσο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ διότι ο αμερικανός νομοθέτης εκτιμά ότι οφελείται το αμερικανικό κράτος και η αμερικανική κοινωνία,,,,
με αυτά τα δέκα εκατ δολλάρια όμως ο εν λόγω αλλοδαπός υπήκοος δεν αποκτά αμερικανική ιθαγένεια!!!!
εμείς πάμε να προσφέρουμε ελληνική ιθαγένεια και μάλιστα τσάμπα!
ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ
εάν ναι τότε ναι
εάν όχι τότε όχι
εάν ναι σε άλλη βάση τότε ναι
εάν όχι τότε όχι
ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ δεν ειναι ζήτημα μιας κυβέρνησης με 160 βουλευτές σε σύνολο 300 αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να γίνει και κοινωνικός και πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα να ενημερωθεί ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ
Άμεσα δημοψήφισμα τώρα!!!!δεν μπορούνε να αποφασίζουνε για εμάς χωρίς εμάς.
Δεν μπορεί να αποκτά ιθαγένεια κάποιος που ήρθε παράνομα,αυτό είναι απαράδεκτο,η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος και τον πλυθησμό των ΗΠΑ,επιτέλους να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για το μεταναστευτικό.Πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει μια χώρα που δεν παράγει και «διώχνει» ακόμα και τα δικά της παιδιά.
Η ΗΠΑ εγιναν υπερδυναμη και μεγαλο κρατος γιατι αγκαλιασε τους μεταναστες και τους αφομιωσε.Εδω ακομα ζουμε στον μεσαιωνα γι αυτο και ειμαστε ενα τιποτε στην ευρωπη.
Συγχαρητηρια στην ελληνικη σοσιαλιστικη κυβερνηση γι’αυτην την πρωτοβουλια της…Προλεταριοι ολων των χωρων ενωθειτε…Αντιπαλος μας δεν ειναι ο μεταναστης,ειναι το κεφαλαιο.Και το κεφαλαιο δεν εχει χρωμα και χωρα. Νομιμοποιηση των μεταναστων τωρα και ελληνικη ιθαγενεια σε οσους εχουν ελληνικη παιδεια!
Σταματήστε πλέον να συνδέετε τα ανθρώπινα δικαιώματα με την απόκτηση ιθαγένειας. Είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οι μετανάστες σε αυτή τη χώρα είναι ίσοι – και καμία φορά πιο ίσοι από τους Έλληνες- απέναντι στο Νόμο, και παρά το γεγονός ότι τον παραβίασαν για να εισέλθουν σε αυτή τη χώρα.
Το ζήτημα της ιθαγένειας είναι ζήτημα επιβίωσης της Ελλάδος. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αλλοιώσετε τον πληθυσμό της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό, να αλλοτριώσετε τα ήθη και τα έθιμά μας, την χιλιόχρονη ιστορία μας
Αφήστε τους Έλληνες να μιλήσουν: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!!
Δημοκρατικότερη είναι εκείνη η χώρα που υπερασπίζεται αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα των μειονοτήτων της!
Ο εν λόγω νόμος είναι ένα τεράστιο άλμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως τα πολιτικά δικαιώματα, η ανεξιθρησκεία ή η ελευθερία του λόγου είναι ζητήματα που επ’ ουδενί δεν θα έπρεπε να τίθονται υπό δημοψήφισμα ή στην λαϊκή κρίση ενός ενδεχομένως ξενοφοβικού λαού, αλλά που πρέπει να κατωχειρώνονται και να προασπίζονται άμεσα και de facto από το νομοθέτη.
Είναι αδιανόητο να γεννιούνται παιδιά μεταναστών σ’ αυτή τη χώρα, να μεγαλώνουν εδώ, να έχουν για μητρική τους γλώσσα την ελληνική, που μπορεί ούτε στο χάρτη να μην είναι ικανά να εντωπίσουν τη χώρα καταγωγής των γονιών τους και αυτά τα παιδιά να μην θεωρούνται Έλληνες, νομικά και ηθικά.
Η κυβέρνηση υποχρεούται να βάλει τα θεμέλια σε ένα νόμο που επιτέλους θα δικαιώσει να αυτοαποκαλούμαστε Δημοκρατική χώρα.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ.Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να συνοδευτεί και από άλλες πράξεις (πχ. δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, άμεση τιμωρία «εργοδοτών»-δουλέμπορων κλπ.)Μόνο με ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο θα αμβλυνθούν τα όποια προβλήματα, όχι με την γκετοποίηση.
Καιρός ήταν. Όποιος έχει μεγαλώσει εδώ, έχει πάει σχολείο εδώ, δουλεύει ή ψάχνει δουλειά εδώ, και έχει επιλέξει πως όλη του η ζωή είναι εδώ, πρέπει μαζί με τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται όλα αυτά να έχει και τα αντίστοιχα δικαιώματα. Για τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό (και είμαι ένας) και τα παιδιά τους κανείς δε διανοείται πως θα μπορούσε ποτέ να ισχύσει τίποτα λιγότερο. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Πλήρη ισότητα σε όλα, τώρα.
δεν είναι λάθος η πρόθεση της κυβέρνησης ,να παράσχει την ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας . είναι όμως άδικος . καλώς – κακώς , έχουμε δυο κατηγορίες μεταναστών στη χώρα μας : αυτούς που ήρθαν εξ αρχής νόμιμα στη χώρα μας ( π.χ οι φιλιππινέζοι ) και αυτούς , που ήρθαν παράνομα ( η συντιπτική πλειοψηφία δηλαδή ) . συγνώμη » που τη σπάω » σε μερικούς , αλλά υπάρχουν και νόμιμοι μετανάστες , οι οποίοι , από την αρχή με τη στάση τους δηλώνουν σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες της χώρας μας ! για μένα , αυτοί οι μετανάστες πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε ο,τι ευνοικό νόμο έχει να κάνει για αλλοδαπούς . αυτή η συμπεριφορά , δείχνει αναγνώριση αλλά και ευθύνη του κράτους , απέναντι σε αυτους που το σέβονται . δεν δέχομαι , να μπουν σττην ίδια κατηγορία οι νόμιμοι με τους «λαθρό»μετανάστες . είναι , σαν να τιμωρούμε εκείνον , ο οποίος ακολούθησε όλους τους τύπους για να έρθει στη χώρα μου , και να επιβραβεύουμε , όλους εκείνους , οι οποίοι αψήφησαν τους νόμους , και εισέβαλλαν στη χώρα μου . όχι ! δεν το δέχομαι . θέλω να είμαι δίκαιος . υποτίθεται , πως η συγκεκριμένη παράταξη έχει για σημαία τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα . αποδείξτε το ! δικαιώματα , σε όσους από τη πρώτη στιγμή που ήρθαν στη χώρα μου , δήλωσαν τα στοιχεία τους , εργάζονται με ι.κ.α. , σέβονται τη χώρα μου . δεν είμαι ρατσιστής , ούτε διακατέχομαι από ξενοφοβικά σύνδρομα . απαιτώ όμως τη δικαιοσύνη να τη κάνουμε πράξη , και όχι απλά σύνθημα . ήρθες νόμιμα στη χώρα μου ; ζείς πολλά έτη εδώ ; τότε , είμαι υποχρεωμένος ως κράτος , ως πολιτεία , να σου το αναγνωρίσω : σου δίνω τη δυνατότητα να συμμετάσχεις στα κοινά αυτού του κράτους . ήρθες παράνομα , ( απλά , «καβάλησες» τα σύνορα μου ) συγνώμη , δεν μπορώ να σε εξισώσω με τον άλλον . θα περιμένεις μετά από αρκετά χρόνια , εφ΄όσον διαπιστώσω πως είσαι νομοταγής , συνεπής στις υποχρεώσεις σου απέναντι στο κράτος , τότε , θα εξετάσω και τη δική σου περίπτωση .
Μετά από πολλά χρονια αδράνειας, το θέμα των παιδιών των μεταναστών, κομμάτι ήδη της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, μπαίνει σε μια σωστή σειρά. Μόνο κέρδος θα εχει η κοινωνία μας, εντάσσοντας ισότιμα με τους συμμαθητές τους, χιλιάδες παιδιά που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα και την αναγνωρίζουν ως τη μόνη τους πατρίδα, είτε ήρθαν σε νηπιακή ηλικία και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
Οι ακραίες φωνές θα υπάρχουν και απλά επιβεβαιώνουν στη πράξη τη δημοκρατία. Σημασία έχει να μπουν οι βάσεις για την ένταξη των παιδιών ομαλά στην κοινωνία.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως τέτοιες φωνές υπήρξαν στην, όχι και τόσο μακρινή ελληνικη ιστορία, ακόμα και ενάντια στους Έλληνες ξεριζωμένους της Μακράς Ασίας και του Πόντου. Η ιστορία δικαιώνει πάντα τους τολμηρούς και αυτούς που προβλέπουν
Για ένα τόσο σημαντικό και νευραλγικό θέμα που αφορά την ΕΛΛΑΔΑ ως ΕΘΝΟΣ και ως ΚΡΑΤΟΣ θα πρέπει, πρωτίστως, να ερωτηθεί ο καθήλην αρμόδιος που είναι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. η Ηλεκτρονική Διαβούλευση σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίσει το σύνολο του Ελληνικού Λαού μιας και δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να κάνουνε ηλεκτρονική διαβούλευση (ας μην ξεχναμε ότι τα ποσοστά χρήσης του διαδικτύου είναι ακόμη μικρά και σε καμια περίπτωση δεν είναι και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικά).
Υπάρχει παραπληροφόρηση για το τί ισχύει σήμερα:
– Όποιο παιδί γεννιέται και μεγαλώνει στην Ελλάδα μπορεί σήμερα στα 18 του να κάνει αίτηση πολιτογράφησης.
– Ακόμα και αν δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά κατοικεί σε αυτή _νόμιμα_ για 10 στα τελευταία 12 χρόνια μπορεί να κάνει αίτηση πολιτογράφησης
Ακούω πολλά δακρύβρεχτα για τα παιδιά που κυνηγάει το κράτος και δεν τα αναγνωρίζει. Δεν ισχύει. Αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα μπορούν να πάρουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.
Άλλωστε, αν κάποιον δεν τον σέβεται το κράτος η λύση είναι να πάρει την υπηκοότητα; Κι εμάς που έχουμε ιθαγένεια νομίζετε πως μας σέβεται το κράτος;
Ζητήστε τα παιδιά που μεγαλώνουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα να παίρνουν άδεια παραμονής με ανθρώπινες συνθήκες. Να ανοίξουν κάποια κλειστά επαγγέλματα έτσι ώστε όποιος βγάζει τη Νομική π.χ. να μπορεί να δικηγορήσει. Να λυθούν όποια λογικά προβλήματα έχουν οι μετανάστες.
Όχι όμως ιθαγένεια με συνοπτικές διαδικασίες, «δηλώσεις» στο δημοτολόγιο και δεν συμμαζεύεται. Όποιος γεννιέται και μεγαλώνει στην Ελλάδα μπορεί να κάνει αίτηση πολιτογράφησης. Καθώς και όποιος κατοικεί νόμιμα τα τελευταία 10 χρόνια. Αν θέλετε να προσθέσουμε τη δυνατότητα να κάνει αίτηση και όποιος έρχεται στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία και μένει εδώ μέχρι την ενηλικίωσή του.
Πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ θα ξανασκεφτεί την πρότασή του και δεν θα πετάξει στα σκουπίδια τις προτάσεις μας.
@ ειρήνη οντούλ
δεσποινίς, άλλο ιθαγένεια, άλλο υπηκοότητα! Υπηκοότητα, ΝΑΙ όλοι όσοι είναι νόμιμα στη χώρα πρέπει να πάρουν. Ιθαγένεια όμως όχι. Ας δούμε τι γίνεται στη Δανία όπως αναλύει ένας φίλος μας πιό κάτω κι ας παραδειγματιστούμε!!
Όσες Ευρωπαικές χώρες δίνουν υπηκοότητες στούς μετανάστες ανήκουν σε δύο κατηγοριες:
Ή κάποτε μέσω της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής είχαν πάμπολλες αποκίες όπου καταπίεζαν Αφρικάνους, Ασιάτες και Λατινοαμερικάνους (Βλέπε Βρετανία , Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία κ.α….)
Ή ξέμειναν από ανδρικό πληθυσμό και ισοπεδωμένες-ηττημένες αναζήτησαν ΟΙ ΙΔΙΕΣ φτηνό εργατικό δυναμικό( βλέπε Γερμανία, Αυστρία)
Η Ελλάδα δεν ανήκει σε καμμία από τις ανωτέρω κατηγορίες : ούτε ιμπεριαλιστικές αποικίες είχε αλλά ούτε και μετακάλεσε ΕΠΙΣΗΜΩΣ εργατικό δυναμικό με τρύπιες βάρκες από τις τούρκικες ακτές ή τα ορφανά του Εμβέρ Χότζα.
Οι μόνοι υποστηρικτές στο http://www.opengov.gr/ypes είναι αλλοδαποί οι οποίοι αβρόχοις ποσί θα βρεθούν με ιθαγένεια (ούτε καν υπηκοότητα!..) της Ευρωπαικής Ένωσης.Έ, λοιπόν τόσες άλλες χώρες χαρίζουν υπηκοότητες (και όχι ιθαγένειες…) άς ζητήσουν από εκεί , με τίς θερμότερες των ευχών μας περί ευόδωσης της προσπάθειας τους.Εδώ ας γίνει δημοψήφισμα. Τίμια πράγματα και δίκαια.
θα επρεπε να ντρεπεστε που ειστε ανθελληνες για τον τροπο με τον οπιον αντιμετωπιζεται ενα τοσο σοβαρο θεμα οπως ειναι αυτο!Εχετε παρει χαμπαρι οτι η ελλαδα μας εχει γινει η χωματερη της ευρωπης?
Εχετε δει τι προβλημα αντιμετωπιζει η γειτονικη βουλγαρια με την ψηφο των μουσουλμανων και την αποσταθεροποιηση του δημοκρατικου συστηματος μεσα απο τα δικαιωματα που θα δωσετε?Η ελλαδα δεν συνορευει με ανεπτυγμενες χωρες τισ ευρωπης αλλα συνορευει με τις χοιροτερες και αυτο δεν πρεπει να σας εφισυχαζει!!Μην απογοητευετε μην ξεφτιλιζεται την φλογα και το φιλοτιμο του ΕΛΛΗΝΑ οσο απο αυτο εχει απομεινει!!
Γιατί δε γίνεται διαχωρισμός υπηκοότητας και ιθαγένειας; Άλλο ιθαγενής και άλλο υπήκοος! Οι άνθρωποι αυτοι απλούστατα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ιθαγενείς, μπορούν όμως και πρέπει ΟΛΟΙ αυτοί που δουλεύουν νόμιμα σ’αυτή τη χώρα και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ να νομιμοποιηθούν και να λάβουν την Ελληνική υπηκοότητα, όπως γίνεται σε όλη την Ευτώπη. Εμείς, δηλαδή γιατί ακόμα και αυτό πρέπει να το κάνουμε στραβά και να μαλώνουμε μεταξύ μας
Φίλτατε υπάλληλε του Μαξίμου που ίσως τυχόν με διαβάσεις, αυτές είναι απλώς οι πρώτες εκδηλώσεις της οργής μας – και δεν είμαστε κουκουλοφόροι, εγώ τουλάχιστον ομιλώ επώνυμα.
Ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο ίσως είχε ελπίδες να περάσει μόνο στο τέλος μιας «χρυσής οκταετίας» διακυβέρνησης – σίγουρα όχι στο κατώφλι μιας παρατεταμένης περιόδου οικονομικής δυσπραγίας.
Πέρα όμως από κάκιστο timing, η κυβέρνηση παρουσιάζει συμπεριφορά μαθητευόμενου μάγου, ικανού να ενσπείρει κάθε είδους δεινά. Αν θεωρεί ότι αποτελεί πεφωτισμένη πρωτοπορία επιβάλλοντας καθοριστικής σημασίας σκοταδιστικές αποφάσεις ερήμην μας, αφήνω την κοινή λογική να την κρίνει. Αν τολμά, ας κάνει δημοψήφισμα, ειδάλλως ας κάνει, όπως είναι και το λογικά αναμενόμενο, επιτόπου μεταβολή και τακτική ή άτακτη υποχώρηση.
«Κυβερνητικοί κύκλοι» έσπευσαν ήδη να λοιδορίσουν ως «ακροδεξιές απόψεις» το τράβηγμα του επικοινωνιακού χαλιού κάτω από τα πόδια τους. Το θεωρώ σαφές δείγμα πανικού που προοιωνίζει μάλλον άτακτη παρά τακτική υποχώρηση.
Αν επιμείνει στο παρόν σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα απωλέσει την όποια τυχόν ευμενή διάθεση έτρεφα για αυτήν και θα έχει πλέον απέναντί της έναν ριζικά δυσαρεστημένο πολίτη – εμένα.