Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος για τα οφέλη της Κάρτας Πολίτη, για τεχνικά θέματα, για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, είναι αναγκαίος για τον καλύτερο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος.
Ενδεικτικά θέματα προβληματισμού και έκφρασης απόψεων είναι:
- η αξιοποίηση και επέκταση υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση,
- η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών
- η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών
- η εισαγωγή και αξιοποίηση καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα,
- τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη,
- άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος .
Ως ελεύθερος άνθρωπος με απόλυτο δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αρνούμαι την κάρτα του πολίτη,επειδή υπάρχουν ασάφειες στη χρήση της, επικινδυνότητα και ανελευθερία στην εφαρμογή της από τη στιγμή που δεν θα μπορώ να γνωρίζω επακριβώς ποιες πληροφορίες θα είναι καταχωρημένες.Δεν θεωρώ ότι είναι αναγκαία, δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη η χρήση της και θα ήθελα σεβόμενη τον κάθε άνθρωπο και τη Δημοκρατία να είναι προαιρετική.
Δε συμφωνώ με την έκδοση της κάρτας του πολίτη και την υποχρεωτική παραλαβή της, αν τελικά αποφασιστεί αυτό, γιατί: α) θίγει τη θρησκευτικές πεποιθήσεις Ελλήνων πολιτών και β) παραβιάζει προσωπικά δεδομένα και άρα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα.
Προς
Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ανοικτή Διαβούλευση για την κάρτα του πολίτη
9 12 2010
Αγαπητέ κ. Υπουργέ Χαίρετε,
Ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας, να διαβουλευθείτε με τους πολίτες και φορείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα και να ζητήσετε την διατύπωση των απόψεών μας, των προτάσεών μας κ.λ.π.
Αυτή η ενέργειά σας είναι αξιέπαινη και πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά και είναι δείγμα προσπάθειας για μια υγιή Δημοκρατία.
Σε μια δημοκρατική κοινωνία προηγείται της όποιας διαβούλευσης για ένα θέμα η ενημέρωση γι’αυτό το θέμα.
Εμείς ως πολίτες, διακατεχόμεθα από πλήρη άγνοια για το τι είναι η «κάρτα του πολίτη».
Πώς λοιπόν να προσέλθουμε στην διαβούλευση που μας καλείτε; Πώς να συμμετάσχουμε στην δημόσια συζήτηση για την «κάρτα του πολίτη»; Πώς να διατυπώσουμε απόψεις και προτάσεις για ένα θέμα για το οποίο κρατούμεθα σε πλήρη άγνοια; Και πώς διακατεχόμενοι εμείς οι πολίτες από πλήρη άγνοια, είναι δυνατόν εσείς να ευελπιστείτε στην συμβολή μας για τη διαμόρφωση μιας «κάρτας πολίτη» που θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό από τους ίδιους τους πολίτες;
Δεν θέλουμε, βεβαίως, να πιστέψουμε ούτε και ότι η ενέργειά σας αυτή έχει ως βαθύτερο σκοπό να διακρίνει προς τα πού θα κινηθεί η διαμαρτυρία των Ελλήνων πολιτών.
Οι Αστυνομικοί που αρνήθηκαν να παραλάβουν την νέα κάρτα απολύθηκαν αμέσως.
Αυτό είναι το δείγμα μιας πραγματικής Δημοκρατίας που πρεσβεύεται ή είναι ένα δείγμα καταστολής σε όσους δεν δέχονται να καταπατώνται τα προσωπικά τους δεδομένα.
Προηγούμενο δείγμα Ελλήνων πολιτών μαρτύρων του Ιεχωβά ως αντιρρησιών συνείδησης που δεν ήθελαν να κρατούν όπλο στο στράτευμα έγινε σεβαστό.
Προκειμένου να διαλυθεί κάθε υπόνοια περί των ανωτέρω, οφείλετε κ. Υπουργέ, να ανακαλέσετε την πρόσκληση προς διαβούλευση που στείλατε στους Έλληνες πολίτες (που διακατέχονται από πλήρη άγνοια επί του θέματος) και να προβείτε στην πλήρη, ορθή, αντικειμενική ενημέρωσή τους, ώστε αφού θα γνωρίζουν το τι τους ετοιμάζετε να προσέλθουν στην συνέχεια στην διαβούλευση. Οφείλετε λοιπόν να παρέχετε στους Έλληνες πολίτες όλα εκείνα τα ακριβή στοιχεία, π.χ.:
1) Ποιες ακριβώς θα είναι οι χρήσεις αυτής της κάρτας.
2) Θα αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών;
3) Θα είναι τα δεδομένα της για εθνική μόνο χρήση ή και για διασυνοριακή; (τα δεδομένα θα λαμβάνονται και από τις χώρες που ανήκουν στην Schengen;)
4) Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της; Θα φέρει μαγνητική ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;
5) Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Ποιες είναι οι νομικές προϋποθέσεις;
6) Εάν πρόκειται και για διασυνοριακή χρήση στις χώρες που ισχύει η Συνθήκη Schengen, βάσει ποιου νόμου οι Έλληνες πολίτες θα προστατεύονται από την διακίνηση, τη συλλογή και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Νόμος 2472/1997 ανήκει στο Τριτογενές Δίκαιο και είναι αδύνατον να προστατεύσει τον πολίτη από τα όσα έχουν νομοθετηθεί σε υπερεθνικό επίπεδο με την Schengen, η οποία ανήκει στο Πρωτογενές Δίκαιο.
7) Με την «κάρτα του πολίτη» θα λάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης έναν ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη ή παγκοσμίως;
8) Πέραν του ενιαίου κωδικού προσωπικού αριθμού, θα ενυπάρχει σε αυτή την κάρτα κάποιος κωδικός ασφαλείας, όπως ο αριθμός 666;
9) Αυτή η «κάρτα του πολίτη» στα πλαίσια ποιας Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται; Αφορά την πρακτική εφαρμογής της Συνθήκης Schengen; Και αν ναι, αποτελεί κάποιο προστάδιο και θα ακολουθήσει άλλος τρόπος εφαρμογής της στην συνέχεια; Ή πρόκειται για το τελικό στάδιο;
10) Ποια ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η «κάρτα του πολίτη»; Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια;
κ. Υπουργέ, οι πολίτες όλα αυτά τα αγνοούμε και δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή σας. Θα αναμένουμε την πλήρη και δημοκρατική ενημέρωσή μας για ένα θέμα που αφορά, όπως λέτε, την εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε στην συνέχεια να έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε στην δημόσια συζήτηση και διαβούλευση.
Μετά τιμής.
Σήμερα βλέπουμε να χαρίζονται μεγάλοι τομείς του κοινωνικού κράτους -άν όχι όλο το κοινωνικό κράτος- σε άλλους, γιατί το κράτος και οι πολιτικοί μας παραδέχονται κακοδιαχείριση, σπατάλη, κλέψιμο, αδυναμία τιμωρίας των ενόχων, με λίγα λόγια στην καλύτερη περίπτωση αδυναμία να προφυλάξουν τους πολίτες.
Αυτό μας είπανε οδηγεί και σε μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Όυτε αυτά μπορούν να τα εγγυηθούν…
Κατά τα άλλα όμως εγγυάστε την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, την διαφάνεια και την ασφάλεια στις συναλλαγές που πλέον θα γίνονται μέσω του ιντερνετ? Οι κάρτες αυτές έχουν ήδη παραβιαστεί σε διάφορες χώρες, σε πιό «σοβαρά» κράτη από το δικό μας.
Νομίζω οφείλετε να δείξετε πρώτα ότι σέβεστε τον πολίτη και μετά να του ζητάτε να σας εμπιστευθεί. Ο ελάχιστος σεβασμός είναι η προαιρετική αποδοχή της. Οι αντιρρήσεις για λόγους θρησκείας πρέπει να γίνουν σεβαστές από ένα κράτος που θέλει να λεέι ότι είναι δημοκρατικό και σέβεται τους πολίτες του.
Αναφέρετε την καθιέρωση της Κάρτας ως «μοναδική ευκαιρία» για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνσης. Λοιπόν είδαμε τα αποτελέσματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δημιουργήσατε ένα σύστημα με επιχείρημα την αποταμίευση 5 δισ € για το Δημόσιο και τώρα βάζετε ως Κυβέρνηση πάγια τιμή σε όλους τους γιατρούς 600€ για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων.
Αυτή είναι «Ηλεκτρονική Σκλαβιά» και αν σ’αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Κάρτα τότε θίγεται ευθέως η προσωπική μου ελευθερία και αρνούμαι να την παραλάβω.
Υπάρχουν τρόποι μείωσης της γραφειοκρατίας χωρίς να γίνεται να θίγεται η προσωπική ελευθερία και η θρησκευτική συνείδηση των πολιτών. Αν επιθυμείτε να κάνετε κάτι γι’αυτό τότε πράγματι είναι μια μοναδική ευκαιρία να πάει η Χώρα ένα βήμα πιο μπροστά. Σ’αυτή την προοπτική ναι θα είμαι μαζί σας.
Κύριε υπουργέ, θεωρώ επιτακτική ανάγκη να επιμηκυνθεί το χρονικό περιθώριο της διαβούλευσης ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να πούν τη γνώμη τους για ενα τόσο σοβαρό θέμα. Λάβετε σοβαρά υπόψη σας το θέμα της ασφάλειας. Αποκλείστε κάθε οικονομική συναλλαγή μέσω της κάρτας του πολίτη. Δεν θα αργήσει η στιγμή που το εγκλημα θα αυξηθεί δραματικά εξαιτιας αυτής της κάρτας. Οι Αγγλοι γιατι δεν τη δεχτηκαν; Εμεις γιατί να τη δεχθούμε;
Ειμαι εναντιον της καθιερωσης της καρτας του πολιτη για τους εξης λογους:
1. Πρεπει να διασφαλιζεται η αρχη των προσωπικων δεδομενων και οχι να τελουμε συνεχως υπο παρακολουθηση.
2. Μπορει να προωθησει την αυξηση των κλοπων εφοσον προσωπικα στοιχεια θα ειναι διαθεσιμα να τα δει οποιοσδηποτε.
3. ειναι προτιμοτερο να ειναι προαιρετικη για τους πολιτες και οχι υποχρεωτικη.
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΤΟ 666 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ Ή ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΤΑΝ Η ΚΑΘΕ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
ΘΕΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
1)ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΟΥΝ?
2)ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
θεωρω πολυ γενικο το κειμενο διαβουλευσης για να γινει διαλογος επι της ουσιας και να αποφασιστει η εκδοσης ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
με τι περιεχομενο? ειναι ασαφες και αντιφατικο απο τι μια λεει για εξυπηρετηση πληθους δραστηριοτητων με στοιχεια και μετα αναφαιρεται οτι θα περιλαμβανει μονο γενικα και απαραιτητα στοιχεια.
Αυτα μπορουν να ειναι και στην υπο εκδοση ΝΕΑ ΑΣΤ. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και να κλεισει το θεμα, αντικαθιστοντας και ολες τις αλλες καρτες οπως ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ,ΑΜΚΑ, ΑΦΜ,ΔΙΠΛ.ΑΥΤ/ΟΥ
Αν περιεχει πληθος στοιχειων(ΥΓΕΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) υπαρχει το ζητημα πως αυτα δεν θα ειναι αναγνωσιμα απο τον καθε φορεα, θα πρεπει να υπαρχει κωδικος αναγνωσης μονο για στοιχεια που αφορουν τον πολιτη σε σχεση με το αιτουμενο θεμα και τον αντιστοιχο φορεα.
ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΡΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ
Η εκδοση της ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ειναι σημαντικο αλλα οχι πρωτευον σημερα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ,ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΜΕΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟΙ.
ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΑΝ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ, ΑΛΛΑ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Πιστεύω οτι η κάρτα του πολίτη θα απλοποιήσει σημαντικά και ουσιαστικά τη ζωή όλων,η περιττή γραφειοκρατία θα χτυπηθεί στη ριζικά, με την απαράβατη όμως προϋπόθεση οτι θα διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου της κάρτας.
Όσο εξυπηρετικές κι αν είναι αυτές οι κάρτες, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι ο σκοπός της χρησιμοποίησής τους, το αποτέλεσμα που θα φέρουν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση και τη δυνατότητα χρηστών και υπηρεσιών/επιχειρήσεων που θα είναι αποδέκτες αυτών. Από τα σχόλια που διαβάζω και εφόσον η απόκτηση των καρτών είναι προαιρετική, υποψιάζομαι ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου θα είναι περιορισμένα.
Πριν ένα χρόνο, στη διαβούλευση για το φορολογικό και αναφορικά με τη συλλογή αποδείξεων, οι περισσότεροι δήλωναν επιφυλακτικοί και μάλλον απαισιόδοξοι. Σήμερα διαπιστώνεται ότι, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, αυτό που τελικά επετεύχθη είναι η συσσώρευση μιας πληθώρας αποδείξεων κυρίως από συνεπείς επιχειρήσεις και όχι η συμμόρφωση των επαγγελματιών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Αν λοιπόν κύριος σκοπός αυτών των καρτών είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής, πιστεύετε στα αλήθεια ότι οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ταξιτζήδες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι θα πεισθούν αβασάνιστα να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να «διαβάζουν» τις κάρτες; Ή υπάλληλοι που δεν είναι εξοικειώμένοι με την τεχνολογία (ή και εξοικειωμένοι εφόσον δεν υποστούν ειδική εκπαίδευση)θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής; Αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπω αρνητικά το μέτρο. Απλώς είμαι επιφυλακτική ως προς την εκπλήρωση των προσδοκιών που το συνοδεύουν.
Όσον αφορά φόβους για τυχόν κακή χρήση ή απώλεια, νομίζω πως είναι ενδεχόμενα εξίσου πιθανά με τις απώλειες πιστωτικών καρτών, ταυτοτήτων και λοιπών σημαντικών για τον καθένα μας εγγράφων. Είναι μάλλον αλλαζονικό να πιστεύουμε ότι η ζωή ενός καθημερινού ανθρώπου μπορεί να παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον για τον οποιονδήποτε.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την «ψηφοφορία» επί των σχολίων. Επειδή είναι μάλλον ξεκάθαρο τί πρέπει να γράψει κανείς ώστε να εισπράξει θετικές ψήφους, ενημερώστε μας αν τελικά θα ληφθούν περισσότερο υπ’όψη τα σχόλια που θα συγκεντρώσουν περισσότερες τέτοιες ώστε να γνωρίζουμε αν έχει νόημα να δαπανάμε το χρόνο μας σε τέτοιες διαβουλεύσεις.
Ειμαι καθετα αντιθετος με την καρτα του πολιτη για πολλους κ διαφορους λογους!1ος και κυριως ειναι θρησκευτικος!Οι περισσοτεροι ξερουμε οτι αυτο εχει προφητευθει στην αποκαλυψη οτι θα συμβει!Πολλα χρονια πριν!Ειμαι 24 χρονων και δεν ειμαι ουτε οπισθοδρωμικος ουτε γραφικος,οπως θα βιαστουν πολλοι να με πουν!Απλα μερικα ζητηματα ειναι θεμα αρχων και πιστευω.Ο λαος μας καλος η κακος ειχε κοινη πορεια με τον χριστιανισμο κ μεγαλουργησε!Γιατι να αλλαξει τωρα αυτο.2ος λογος ειναι τα ευαισθητα προσωπικα δεδομενα.Τι γινεται σε περιπτωση που χαθει.Τι γινεται σε περιπτωση που καποιος κακοβουλος,και υπαρχουν πολλοι την σημερον ημερα,εισβαλει στην ψηφιακη πλατφορμα και τραβηξει δεδομενα τα οποια μπορει να χρησιμοποιησει για δικο του οφελος με πολλους τροπους!Τα διλληματα ειναι πολλα!
Σας ευχαριστω για τον χρονο σας!
Η κάρτα αυτή δεν έχει η ίδια τόσο μεγάλη σημασία, όσο οι πληροφορίες που θα φέρει στο παρασκήνιό της. Θα ήταν καλό να ο κάθε πολίτης να «ορίζεται» με βάση εναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα αποτελείται από τα εξής: αριθμό ταυτότητας και διαβατηρίου, διπλώματος οδήγησης, αριθμού ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Έτσι, η κάρτα του πολίτη, θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλα τα ανωτέρω έγγραφα που πιστοποιούν το κάθε αριθμό. Και επειδή ένα απο τα ζητούμενα είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγής, να μην μπορεί να πραγματοποιείται καμμία συναλλαγή εμπορική συναλλαγή εάν την ώρα της συναλλαγής, δεν πιστοποιείται με πέρασμα της κάρτας απο ειδικό μηχανημα που θα πρέπει να φέρουν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Εφόσον, όπως μας πληροφορείτε η πολιτεία δεν έχει σκοπό να περιλάβει στην κάρτα παρά όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν τελικά να γίνονται όλες οι συναλλαγές του μέσω αυτής της κάρτας τοτε ποιός ο λόγος να την πάρουμε. Με την ίδια λογική, των ελαχίστων στοιχείων, μας καλύπτει και η ταυτότητα που έχουμε σήμερα. Άλλωστε η ψηφιακή/ηλεκτρονική τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που η οποιαδήποτε συναλλαγή μας σε νοσοκομεία, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, κ.λ.π. μπορεί να γίνει εντός δευτερολέτων και σήμερα που δεν κατέχουμε την κάρτα του πολίτη. Αν προσθέσετε και το γεγονός ότι είναι πρακτικώς αδύνατο ένα σύστημα που φτιάχνουν άνθρωποι να μην μπορούν άλλοι άνθρωποι να το παραβιάσουν αργά ή γρήγορα (μιλώ για τους χάκερς), τότε μάλλον η συγκέντρωση κάποιων στοιχείων (έστω και ελαχίστων όπως ισχυρίζεστε) θα έλεγα ότι δεν ταιριάζει σε εχέφρονες πολίτες. Κανείς δεν διακινδυνεύει να γίνουν τα προσωπικά του στοιχεία φέιγ βολάν στα χέρια των οποιωνδήποτε, πολύ πιθανόν κακόπιστων, τρίτων. Τώρα αν προσθέσετε και την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε (δανειζόμαστε για να επιβιώνουμε πλέον) νομίζω ότι αποτελεί αφροσύνη και εντελώς άστοχη και άτοπη ενέργεια η έκδοση αυτής της κάρτας. Και το κυριώτερο όλων φίλοι μου, επιτρέψτε μου να πιστεύω ως Ελληνίδα και ελεύθερος άνθρωπος πως ο κάθε πολίτης δεν μπορεί να είναι ένας «φακελωμένος αριθμός». Κάποιες φορές είναι προτιμώτερη η αυτονομία και αυτοτέλεια του ατόμου από την κατά λίγα δευτερόλεπτα ταχύτερη εξυπηρέτησή του. Αυτό σημαίνει δημοκρατική κοινωνία.
Αν επιμείνετε στην έκδοση της «κάρτας του πολίτη», θα πρέπει αυτή να είναι προαιρετική και να μην υποχρεώσετε να την παραλάβουμε όσοι θεωρούμε ότι θίγει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.
Δεν υπάρχει λόγος ηλεκτρονικοποίησης της κάρτας- ταυτότητας των πολιτών
αρκεί ένας αριθμός για να γίνεται ταυτοποίηση του προσώπου και ένας κωδικός πρόσβασης σε κάθε συναλλαγή. Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν πρέπει:
1. Να έχει αμφίδρομη πρόσβαση, δηλ. να μην μπορεί να προστεθεί ούτε ένα byte πληροφορίας σε αυτή, διότι αυτό μπορεί να αλλοιώσει τα στοιχεία της.
2. Να διακινούνται στοιχεία της μέσω δικτύων για ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών διότι έρχεται σε αντίθεση με το αρθρο 9Α του Συντάγματος.
Επειδή κανένας δεν μας διασφαλίζει οτι μελλοντικά δεν θα γίνεται χρήση των ανωτέρω δεν συμφωνούμε με την κάρτα – ταυτότητα του πολίτη σε ηλεκτρονική μορφή. Αρκεί η ταυτότητα στη σημερινή μορφή της με ένα νούμερο και ένα κωδικό πρόσβασης να μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο.
Γεώργιος Ράπτης
Διαβάζοντας τις γνώμες όσων έλαβαν μέροςστη διαβούλευση ένοιωσα περήφανη που είμαι ελληνίδα. μπράβο σε όλους. Παραθέτω πιο κάτω κάποια ερωτηματικά – απορίες μου.
– που αποσκοπεί η διαβούλευση;
– αν το μήνυμα των πολιτών δείξει ότι δεν είναι αρεστή η κάρτα τί θα κάνει το υπουργείο;
– μήπως είναι προαποφασισμνέη η εφαρμογή της;;
– τί γίνετε στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν προμηθειτεί την κάρτα; θα δοθεί η ελευθερία να έχει πρόσβαση σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσιες με την ίδια ευκολία που έχει και τώρα;
Ως ελέυθερος πολίτης απαιτώ να μάθω ΑΝΟΘΕΥΤΑ τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλεσης χωρίς να κλείνετε τα μάτια σας και να κωφεύετε όπως τότε με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω τους προβληματισμούς μου και να τοποθετηθώ όσον αφορά την Κάρτα.
Πρώτον όσον αφορά την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη ηλεκτρονική συσκευή/κατασκευή που να μην παραβιάζεται. Παραδείγματα πολλά ( π.χ. Πιστωτική του Γκέϊτς). Άρα κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί απόλυτη ασφάλεια είτε αυτής της προτεινόμενης κάρτας είτε μελλοντικά κάποιου εμφυτεύματος όπως ακούγεται.
Δεύτερον. Διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει τα όποια στοιχεία μου να είναι συγκεντρωμένα σε κάποιο φορητό σύστημα όπως η κάρτα ή μελλοντικά το εμφύτευμα. Αφού η κάθε δημόσια υπηρεσία έχει τα απαραίτητα προς εξυπηρέτησή μου στοιχεία μου στην δικιά της βάση δεδομένων.
Τρίτον. «Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.» Δηλαδή θα δίνονται στοιχεία μας και σε ιδιώτες;;;;;; π.χ. Τράπεζες, πολυεθνικές κ.λ.π. Δεν μας φτάνουν οι διαφημίσεις στην τηλεόραση;;;; Θέλουμε οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν το προφίλ του καθενός μας για στοχευμένες διαφημίσεις;;;;;
Τέταρτον. Το προαιρετικό του σήμερα γίνεται υποχρεωτικό του αύριο. Το «δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα» του σήμερα θα γίνει ανάγκη του αύριο. Ως γνωστόν δεν υπάρχει γραμμωτός κώδικας χωρίς το 666. Το 6 βρίσκεται στην αρχή, μέση και τέλος σαν οδηγός.
Χωρίς λοιπόν να καταλαβαίνω την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός τέτοιου μέσου. Χωρίς να καταλαβαίνω την σπουδή επιβουλής ενός τέτοιου μέσου. Βλέποντας τους κινδύνους χρήσης ενός τέτοιου μέσου.
Σαν ελεύθερος Έλληνας πολίτης και Χριστιανός Ορθόδοξος είμαι κατά της χρήσης οποιουδήποτε ηλεκτρονικού μέσου.
Εύχομαι ο Θεός να δώσει φώτιση στους κυβερνώντες και δύναμη ώστε να επιτελέσουν με φρόνηση το καθήκον τους που είναι να εργάζονται για το καλό αυτού του λαού και να τον προστατεύουν από όσους προσπαθούν να τον βλάψουν με όποιο τρόπο.-
Καλημέρα. Υποστηρίζω την κίνηση αυτή της δημιουργίας της Κάρτας του Πολίτη. Κάποιες παρατηρήσεις που θα ήθελα να κάνω είναι οι εξής:
α. Δεν θεωρώ ότι η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων προσωπικών στοιχείων που δεν αφορούν σε απόρρητο, δυνάμει της ελληνικής νομοθεσίας (για παράδειγμα: Α.Φ.Μ., ΑΡ.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, Α.Μ.Κ.Α.,κ.λπ.)θα οδηγήσει σε μείωση θέσεων υπαλλήλων στο δημόσιο (στενό & ευρύτερο) τομέα, αφού πλέον η χρησιμότητα αυτών μειώνεται, αν όχι καταργείται (ενοποίηση μητρώων, ταχύτερη διεκπαιρέωση συναλλαγών,κ.λπ.). Γιατί τότε γίνεται;
β. Θεωρητικά πάντα όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες από το κράτος λειτουργούν υπέρ του πολίτη. Εκτός από τα θέματα φορολογίας – μισθοδοσίας – μετακινήσεων εντός Σέγκεν, δεν μπορώ ακόμα να προσδιορίσω επακριβώς το εύρος & το μέγεθος λοιπών προσφερόμενων υπηρεσιών.
γ. Μήπως θα έπρεπε να προηγηθεί της Κάρτας του Πολίτη νομοθετικό πλαίσιο που να αφορά στο εύρος των προσφερόμενων αυτών υπηρεσιών;
δ. Γιατί να συγκεντρώσω όλα μου τα δεδομένα σε μία κάρτα, αφού δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο ακόμα στην Ελλάδα για κατάργηση του χειρόγραφου τηρούμενου αρχείου & όλες οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να τηρούν, κατά υπηρεσία & όχι συγκεντρωτικά, τα δεδομένα αυτά; Δηλ. θα συνεχίσω ακόμα να τρέχω σε εκατό μεριές για να συντάξω τον φάκελο μου να συνταξιοδότηση, θα τρέχω σε 15 μεριές για να κάνω έναρξη εργασιών επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ. κ.ο.κ.
Ευχαριστώ.
Ως Ορθόδοξη Ελληνίδα να μην υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και το 666.
Η καρτα πολιτη δεον να εχει ολα τα αμεταβλητα στοιχεια μας (ΑΦΜ ΑΜΚΑ κλπ) καθως επισης φωτο και δακτυλικο αποτυπωμα να αντικαταστησει τις Αστυνομικες ταυτοτητες (πλαστογραφουνται ευκολα).
Εαν απωλεσθει να επανεκδιδετε με την προσθεση της νεας ημερομηνιας και φυσικα η παλαια να δυναται να ανιχνευθει αμεσα εαν την χρησιμοποιουν.
Ενα μετρο χρησης της μπορει να ειναι το ακολουθο: τα καυσιμα να πωλουνται πχ 10% πανω απο την του διυλιστηρίου στο καταναλωτη να χρεωνεται η αγορα στην καρτα και να πληρωνει τον φορο καθε εβδομαδα μεσω τραπεζας η ΔΟΥ η ΚΕΠ κλπ ετσι θα σταματησει το ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ θα μειωθουν τα κοστη λειτουργιας αυτου του κλαδου (δεν θα εχουν πανακριβα και αχρηστα ηλεκτρονικα καταγραφικα ροης αντλιων και δεξαμενων κλπ εχω λεπτομεριες εαν χρειασθουν).
Ως Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος είμαι υπέρ οποιουδήποτε μέτρου διευκολύνει την καθημερινότητα και τις συναλλαγές του πολίτη αρκεί αυτό:
α) να μην αντιβαίνει στη διδασκαλία της εκκλησίας
β) να σέβεται και όχι να καταστρατηγεί ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες
Ζητείται η γνώμη των πολιτών χωρίς να είναι στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα τα σχετικά με το υπό διαβούλευση θέμα, όπως ήδη το έχουν επισημάνει έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου και νομικοί καθώς και πλήθος άλλων πολιτών -βλ. χαρακτηριστικά σχόλια των κ.κ. Δημητρίου Τσελεγγίδη καθηγητή Πανεπιστημίου και Αθανασίου Μαρίνη δικαστικού, των οποίων η ανάλυση με καλύπτει πλήρως-.
Δεδομένου επομένως ότι διακυβεύεται η προσωπική μου ελευθερία και δεν διασφαλίζονται τα προσωπικά μου δικαιώματα καθώς και για λόγους συνειδήσεως και θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν πρόκειται να παραλάβω την κάρτα του πολίτη. Και είναι υποχρέωση μιας πολιτείας που κυβερνάται δημοκρατικά να σεβαστεί τις θρησκευτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις του κάθε πολίτη της.
Σουλτάνα Λευκοπούλου
Δρ. Χημείας-θεολόγος
ΟΧΙ στην κάρτα του πολιτη γιατι δεν μας εχετε ενημερώσει εάν εχει εγκριθει η χρήση της απο την αρχή προστασίας δεδομένων,εάν τα στοιχεία της είναι για εθνική χρήση η και διασυνοριακή (χώρες ΣΕΝΓΚΕΝ)οπότε θα είμαστε πιόνα στα χέρια οποιοδήποτε χακερ κλέβοντας μας τα προσωπικά δεδομένα της κάρτας.Γιατί δεν μας λέτε ποιές χώρες έχουν αποκτήσει αυτήν την κάρτα και γιατί τόση βιασύνη σε καιρους χαλεπούς
Η αλλαγή νοοτροπίας του ελληνικού λαού είναι το δυσκολότερο εγχείρημα που καλείται σήμερα,η δημόσια διοίκηση να επιχειρήσει και να εφαρμόσει.Δυστυχώς πατάμε σε δύση και σε ανατολή με ότι αυτό συνεπά γεται.Ούτε η πλήρης αποδοχή αλλά ούτε και η πλήρης απόρριψη είναι η λύση στο πρόβλημα.Η διστακτικότητα του πολίτη είναι δικαιολογημένη απέναντι στη δημόσια διοίκηση.Γι αυτό πιστέυω οτι πρέπει τα στοιχεία που θα περιέχονται στη νέα κάρτα να περιορίζονται στα απαραίτητα.Ονο\νυμο, ηλικία, τόπος κατοικίας,ΑΜΚΑ,ΑΜΑ,διαβατήριο διπλ.οδηγ.και τίποτα που να έχει σχέση με ασθένειες κλπ.
Είμαι ΑΡΝΗΤΙΚΗ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογή της Κάρτας καθώς και οποιασδήποτε πολυταυτότητας που σχετίζεται με τσιπ διότι :
Πρώτον, επιτρέπει την ΠΡΟΣΒΑΣΗ των κρατικών και των ξένων κέντρων δηλ. στις Τράπεζες, σε ιδιωτικούς φορείς, στη διοίκηση των Βρυξελών, ….ακόμη και στην παγκόσμια διακυβέρνηση (στην οποία υπάρχει ανάγκη μελλοντικά να μεταβούμε, όπως ακούστηκε από στόματος πολιτικού). Το φακέλωμα καταργήθηκε στην Ελλάδα αλλά με την υποχρεωτική εφαρμογή τσιπάτων Καρτών και Πολυταυτοτήτων η Κυβέρνηση θα μας ξαναγυρίσει σε δύστυχες εποχές. Με το τσιπ δεν θα επιτρέπουμε στα ξένα αυτά κέντρα μόνον την απλή ΓΝΩΣΗ των ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ μας ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ αλλά ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα προσωπικά δεδομένα μας! Μας εκθέτετε σε τρομερό κίνδυνο!
Δεύτερον, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ θα φουσκώσει το έλλειμμα της πατρίδος μας. Το ελληνικό δημόσιο θα κάνει απίστευτα έξοδα για να εφαρμόσει το μέτρο αυτό. Θα γίνουν αναθέσεις υπεργολαβιών σε πλήθος ιδιωτών (Τράπεζες, προμηθευτές,….). Γιατί δίδετε προτεραιότητα στην εφαρμογή της Κάρτας εν καιρώ χρεωκοπίας; Όχι μόνον δεν προκύπτει οικονομική σκοπιμότητα (υπέρ του ελληνικού δημοσίου) για την εφαρμογή του μέτρου εν καιρώ χρεωκοπίας αλλά και εκτιμάται ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ!
Τρίτον, ακούστηκαν τεκμηριωμένες απόψεις στην παρούσα διαβούλευση. Δικαστές και νομικοί, όπως ο κ. Αθανάσιος Π. Μαρίνης (http://www.antibaro.gr/node/2351), τεκμηριώνουν ότι η εφαρμογή της «Κάρτας Πολίτη», προσβάλει για πολλούς λόγους την προσωπικότητα των πολιτών και δη των Χριστιανών ! Ότι, παραβιάζει την ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως (άρθρ. 13 παρ. 1 Συντάγματος), ότι ενυπάρχει εμφανέστατα ο δυσώνυμος αριθμός 666, ότι καταλύει την ελευθερία παραβιάζοντας το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997), ότι προσβάλλει δε επιπλέον το δημοκρατικό πολίτευμα της Πατρίδας μας, εφόσον Θεμελιώδεις Αρχές και Θεσμοί του Πολιτεύματος, καταλύονται και αλλοιώνονται όπως ι) η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα και ιι) η γενική ισχύς και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.
Επίσης, μέσα στην παρούσα διαβούλευση, ειδικοί της πληροφορικής σας προτείνουν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΑ και ΠΡΟΣΦΟΡΟΤΕΡΑ μέσα για να πατάξετε την γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή (λ.χ. δίκτυο οπτικών ινών που προτείνει ο κ. Ανδρόνικος Στάθης)..και πάντως ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΑΣΤΕ Ως ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ!
Εκτέθηκαν στην παρούσα διαβούλευση λοιπόν πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει εσείς η Κυβέρνηση να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Αγγλίας και να αφήσετε στην άκρη αυτήν την «μεταρρυθμιστική ιδέα».
Μην επιβαρυνετε την ελληνική οικονομία, μην παραβιάζετε τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, μην διώκετε πολίτες ! Να αποκατασταθούν αμέσως οι αστυνομικοί που διώχθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να πάρουν την ΚτΠ για λόγους συνειδήσεως.
Ευχαριστώ.
Μαρία Παπαδοπούλου,
Πολιτικός μηχανικός, Msc,
Λάρισα
Είμαι κατά της κάρτας του πολίτη διότι τα προβλήματα που υποτίθεται πως θα λύσει, δεν θα υπήρχαν αν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των Υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα. Εάν υπήρχε αξιοκρατία και ισονομία, και ο Δημόσιος τομέας θα δούλευε, και οι πολίτες θα σέβονταν τους νόμους και το κράτος. Απο τεχνικής άποψης συμμερίζομαι τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από πολλούς, ως προς την ασφάλεια των δεδομένων, την υποκλοπη των ψηφιακών υπογραφών, την παράνομη αντιγραφή και παραποίηση δεδομένων, χωρίς ο κάτοχος να έχει την παραμικρή υποψία.
Μπορεί να είναι μικρό το ποσοστό αυτών που γράφουν τα παράπονά τους εδώ για την κάρτα του πολίτη σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας. Στην επικοινωνία μας όμως με τους διπλανούς μας, καθημερινά βιώνουμε αυτό που διαβάζει κανείς σ’ αυτήν την συζήτηση, ότι δηλαδή σχεδόν όλοι, μορφωμένοι, αμόρφωτοι, πλούσιοι, φτωχοί, ειδικοί τεχνοκράτες, άσχετοι τεχνόφοβικοί, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι, νέοι, ηλικιωμένοι, διαφωνούν με την έκδοση και χρήση μιας τέτοιας κάρτας στην καθημερινή μας ζωή.
Αλλά και οι ελάχιστοι που βλέπουν με θετικό μάτι μια τέτοια κάρτα αμέσως αλλάζουν γνώμη μόλις μάθουν για τους κινδύνους και τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση της.
Η κάρτα αυτή έχει τέτοιο δυναμικό που πιστεύω πως οι κίνδυνοι από την χρήση της θα είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έχουν ήδη αναφερθεί. Ακόμα ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΣΙΠ στο εσωτερικό της και αποτελείται απλώς από έναν αριθμό (που απ’ ότι φαίνεται θα είναι ο ΑΜΚΑ ο οποίος με την σειρά του είναι ένας παγκόσμια μοναδικός αριθμός για τον καθένα και άρα έχει την δύναμη ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ), η εξαναγκαστική χρήση της σε κάθε μας δραστηριότητα σε συνδυασμό με την σημερινή τεχνολογία (κυρίως το ίντερνετ και την πληροφορική) αρκεί για να την αναδείξει αληθινή σε όλες τις κατηγορίες που της προσάπτονται (φακέλωμα, συγκέντρωση απίθανου όγκου λεπτομερών πληροφοριών για το άτομό μας, ευκολία διαρροής των πληροφοριών αυτών με την βοήθεια της τεχνολογίας και πιθανή διαχείριση τους από άγνωστα σε εμάς κέντρα και με άγνωστους σκοπούς).
Μπορεί να μην συμφωνώ με τις απεργίες σαν έκφραση διαμαρτυρίας σε όσα ασύστολα βλέπουμε να διαπράττει η σημερινή κυβέρνηση. Συμφωνώ όμως με την άρνηση παραλαβής της κάρτας του πολίτη (όπως έκαναν και οι Άγγλοι) και ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ και αν είναι αυτή.
Επειδη το κυριοτερο προβλημα μας σημερα ειναι το οικονομικο, θα συνιστουσα η καρτα του πολιτη να αφορα μονο τις οικονομικες συναλλαγες, ωστε οι πληροφοριες να αξιοποιουνται μονο απο το υπουργειο οικονομικων. Αν για την παραμικρη συναλλαγή μας γινει υποχρεωτικη αυτη η καρτα, τοτε οχι μονο φοραδιαφυγη δε θα υπαρχει, αλλα θα μειωθει αν δεν εξαλειφθει καθε παρανομη συναλλαγη, οπως εμποριο οπλων, ναρκωτικων, σαρκος κλπ. Αν η εμπειρια αυτης της εφαρμογης αποδειχθει θετικη τοτε μπορει να γινει επεκταση των υπηρεσιων της καρτας και σε αλλους τομεις οπου χρειαζεται να διευκολυνεται αμοιβαια τοσο ο πολιτης οσο και η πολιτεια.
Δηλώνω την αντίθεσή μου και την άρνηση του «νόμιμου πολίτη» αυτής της χώ- ρας για την Κάρτα του Πολίτη.
Απαιτώ, ένα πιο σωστό, σοβαρό και υπεύθυνο χειρισμό στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα.
Θεωρώ πως το χαρακτηρίζει μια προχειρότητα.
Δεν με ικανοποιούν οι πληροφορίες που δίνονται παρά την προσεκτική και επί μονη μελέτη που έκανα, για να τις καταλάβω.
Είναι πρόχειρες και ασαφείς.
Δημιουργούν ατελή ενημέρωση, δημιουργούν σύγχυση,κενά και προβληματισμό οι αντιφάσεις που περιέχουν.
Καταστρατηγούν τα «Προσωπικά δεδομένα» στα οποία δεν θα έχω η ίδια πρόσβα ση. Και τι ειρωνεία; θα τα γνωρίζουν κάποιοι «άλλοι».
Αρνούμαι την «Κάρτα» και για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως αφού μπορεί να περιέχει ή να μπει εκ των υστέρων, ο αριθμός 666 που αναφέρεται στην Αγία Γραφή ως σφράγισμα του αντιχρίστου.
Για όλα αυτά και πολλά άλλα ζητώ και παρακαλώ, να μελετηθεί πιο υπεύθυνα το θέμα και να μη προχωρήσετε σε ενέργειες που δεν εξυπηρετούν κάποια «Κέντρα» και θα βλάψουν εμάς τους Έλληνες και… το έθνος μας.
ΝΙΚΗΣΙΑΝΛΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΣ
Η Κάρτα του Πολίτη ενδέχεται να παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλουμε περισσότερες διευκρινίσεις!
Αν και αναφέρεται από τον κ. Υπουργό ότι γνώμονας είναι η «απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών», αυτά ακριβώς είναι που υπονομεύονται με την Κάρτα του Πολίτη: τα ατομικά δικαιώματα όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά δημιουργείται με την Κάρτα μεγάλος κίνδυνος ακούσιας εκχώρησής τους σε τρίτα άτομα, εφόσον αυτή κλαπεί. Παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα και η ιδιωτικότητα παραβιάζονται ακόμα και σε περίπτωση που η Κάρτα δεν κλαπεί, αφού οι κρατικοί φορείς θα έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε όλα τα στοιχεία της Κάρτας, ακόμα και σ’ αυτά που δεν θα ενδιαφέρουν για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Θεωρώ επομένως ότι πρόκειται αφενός για μια άσκοπη προσπάθεια δημιουργίας ενός τελείως περιττού κινδύνου για το άτομο (αυτόν της ακούσιας εκχώρησης δικαιωμάτων, που θα απορρέουν από την κατοχή της κάρτας), αφετέρου για μια επίσης άνευ λόγου συγκέντρωση στοιχείων, η οποία θα καταστρατηγεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στα προσωπικά δεδομένα με τη χρήση της από οποιαδήποτε υπηρεσία, η οποία θα έχει αδικαιολόγητη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του ατόμου, ακόμα και σ’ αυτά που δεν χρειάζεται!
Υπάρχει και μια παράμετρος: την εποχή αυτή της οικονομικής κρίσης δεν ξέρω κατά πόσο είναι σκόπιμο να υιοθετούνται τέτοια μέτρα, που και περιττά είναι, και η κοινωνία είναι αρνητική σ’ αυτά και επιπλέον έχουν πρόσθετο οικονομικό κόστος, το οποίο θα μπορούσε λ.χ. να δοθεί στα διάφορα επιδόματα των εργαζομένων, που περικόπτονται!