Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:49 | Μανώλης Χιώτης

    Υπήρχαν και υπάρχουν νόμοι που σε συνδυασμό με πρόστιμα μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε! Το να στειρωθούν όλα τα ζώα συντροφιάς είναι σφάλμα ολκής και είμαι πεπεισμένος ότι κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να το καταλάβει…Λέμε ΝΑΙ στους νόμους αλλά ΟΧΙ στη υποχρεωτική στείρωση!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:23 | Δημητριος Καραπαναγιωτης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:12 | Κοντογιαννίδης Θεόφιλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 18:00 | Σαμιος Παναγιωτης

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των ζώων.

    Το κόψιμο των γεννητικών οργάνων είναι ακρωτηριασμος.

    Απαγορεύεται ο ακρωτηριασμος των ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:30 | ΕΛΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.
    Με εκράζει απόλυτα η ανάλυση που έκανε στα σχόλια η κα. ΕΦΗ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ στις 8 Μαΐου 2021, 21:42. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ και να ψηφιστεί ο Νόμος.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:25 | Στεφανία

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:14 | Πουρναρας Κώστας

    Είναι ντροπή η υποχρεωτική στείρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 18:46 | ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:29 | ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • αντισυνταγματικό και ανεπίτρεπτο να ακρωτηριασω το σκυλί μου πού το έχω σάν παιδί μου,όταν η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ποτέ για τα αδεσποτα

  • 17 Μαΐου 2021, 18:07 | Νίκος Πατούχας

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.
    Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να ανασυνταχθεί από την αρχή με γνώμονα επιστημονικές βάσεις και γνώσεις φορέων που έχουν σχέση με τα ζώα.
Ας συμβουλευτεί ο νομοθέτης τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλογο, τον Κυνολογικο Ομιλο Ελλάδος ας ανατρέξει σε διεθνή πρότυπα ευζωίας και διατήρησης ζώων εργασίας και συντροφιάς.
Το υποβληθέν έχει τις θέσεις των όψιμων φιλοζωικών που έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με άσχετα μέλη που θεωρούν ότι το να πάρουν ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι να το νταντεύουν και να το καλλωπίζουν με ανθυγηινές πολλές φορές μεθόδους τις καθιστά φιλόζωους. Λάθος μεγάλο και ανεπίτρεπτο. Ας σοβαρευτεί το υπουργείο και να φέρει ένα σωστό νομοσχέδιο προς ψήφιση.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:54 | Νίκος

    Το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν στειρωθούν τα αδέσποτα. Την ανυπαρξία του κράτους στο πρόβλημα με τα αδέσποτα την πληρώνουν τα σκυλιά μας!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:16 | Χρήστος

    OXI ΣTHN YΠOXPEΩTIKH OPIZONTIA ΣTEIPΩΣH OΛΩN TΩN ΔEΣΠOZOMENΩN ΣKYΛΩN H OΠOIA EINAI ANTIΣYNTAΓMATIKH KAI IATPIKA KAI BIOHΘIKA ANEΠITPEΠTH, ΔEIXNONTAΣ ΣEBAΣMO ΣTA ΔIKAIΩMATA TΩN ΣKYΛΩN KAI TΩN YΠEYΘYNΩN IΔIOKTHTΩN TOYΣ.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:43 | Σωτηροπούλος Αναστάσιος

    Ακουστε και λίγο τους επιστήμονες ακουστε τους κτηνιατρους!! Μπράβο στον πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:41 | Κωνσταντίνος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:37 | Πατούχας Νίκος

    Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση»όλων των δεσποζομενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπευθύνων ιδιοκτητών τους.!!! Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)για εξαίρεση των καθαρόαιμων σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:10 | Γιωργος Μ

    Οχι στην οριζοντια υποχρεωτικη στειρωση στειρωση των σκυλων, ειναιαντισυνταγματικο και ειναι ακρωτηριασμος οπως το κοψιμο ουρας και αυτιων!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:26 | Αναστασία

    Η ανευθυνότητα ορισμένων να φροντίσουν και να προστατέψουν τα κατοικίδια τους έχει γεμίσει τους δρόμους με αδέσποτα ζώα. Αυτή η ανευθυνότητα οδηγεί σε υποχρεωτικές στειρώσεις, για να περιοριστεί το εμπόριο ζώων,η εγκατάλειψη,οι ανεξέλεγκτες γέννες και να αναλάβουν επιτέλους ολοκληρωτικά την ευθύνη ενός ζώου.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:37 | Νίκος Κ.

    ΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:52 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:34 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

    ΟΧΙ στην στείρωση των ζώων, πλήν των μη δεσποζόμενων . Αυστηρά όχι στη στείρωση κυνηγετικών σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:56 | Ευα

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

  • 17 Μαΐου 2021, 18:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    🔸 ΑΡΘΡΟ 5

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:25 | Γρηγόρης

    ΝΤΡΟΠΗ

    ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΖΩΩΝ

    ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ

    ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ-ΝΑ Τ ΑΡΠΑΞΕΤΕ ΑΠ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ…!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:21 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων.
    Ιδρυση Αστυνομίας Ζώων,
    Αυστηρος Eλεγχος και καταγραφή όλων των δεσποζόμενων ζώων!!
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:25 | Βάνα Ζερβα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ Κ ΓΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ με την πρόταση της ΠΦΠΟ, 6 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ για την προσαρμογή τόσο για την στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    2. να απαγορευθεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση [μη μόνιμα δεμένα σκυλιά] Αλλά ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ.
    3. να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ.
    4. παρ. ζ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ την προσθήκη της ΠΦΠΟ. ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικιδίου να έχει την δυνατότητα ΝΑ ΒΡΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΗΔΕΜΟΝΑ του ζώου χωρις να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ όμως επίθεση διοικητική ποινή ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη στον δήμο και την πλατφόρμα..

  • 17 Μαΐου 2021, 18:04 | ανδρεας παπαδατος

    Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο Σ ορος της υποχρεωτικης στειρωσης …!!
    Δεχτειτε επιτελους πως κανετε τεραστιο λαθος
    Λιγη ανθρωπια …

  • 17 Μαΐου 2021, 18:38 | Μάριος Μπαργκαουι

    Όχι στην κατακρεούργηση των συντρόφων μας,πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα! Επιτέλους αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι σωστά; Έστω 1%μπορειτε να κάνετε σωστά;Δε βρέχει,σας φτύνουν! Ακούστε τουλάχιστον τους κτηνιάτρους που απεργουν την Πέμπτη!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:42 | Ακριβός Μουδιώτης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI , των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων αλλά και των ημίαιμων.
    Δεν είναι δυνατόν από την μία να χαρακτηρίζετε ως ακρωτηριασμό την κοπή της ουράς σε συγκεκριμένες φυλές και από την άλλη να θέλετε να υποβάλουμε το μέλος της ‘οικογένειά μας’ σε επέμβαση για αφαίρεση των γεννητικών τους οργάνων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:19 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΛΙΑΡΗΣ

    OXI στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:11 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    🔸 ΑΡΘΡΟ 5

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:30 | Γιάννης χαριτος

    Η αντίδραση μεγαλώνει, ενισχύεται και τρίζει συθέμελα την κυβέρνηση που εκτίμησε λάθος. Οι ειδικοί μιλούν και εναντιώνονται στις κραυγές και τα άναρθρα επιχειρήματα.
    »Προγραμματισμένη Απεργία την Πέμπτη 20 Μαΐου από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στα πλαίσια διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου περί ευζωίας για τα ζώα συντροφιάς.»

  • 17 Μαΐου 2021, 17:48 | Χρυσάνθη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:55 | Διονύσης Κ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων μας

  • 17 Μαΐου 2021, 17:06 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:54 | Αλεξία

    ο ορισμός της ευζωίας όπως αναφέρεται προφανώς δεν χωράει τον ακρωτηριασμό ενός ζώου καθώς και την έκθεση της ζωής του σε κίνδυνο. Ενα ακρωτηριασμένο ζώο προφανώς βιώνει μαι δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και σίγουρα δεν είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας και ο ορισμός έρχονται σε αντίθεση με την πρόταση υποχρεωτικής στείρωσης. Αν όλες οι προσπάθειες πληροφόρησης και όλα τα χρήματα που δίνονται για τις στειρώσεις προσανατολιστούν στην ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των παιδιών καθώς και στην υποστήριξη των δήμων ώς προς την παροχή νερού, φαγητού και στέγης για τα ελευθερα ζώα τότε θα λυθούν πολλά προβλήματα των ζώων. Οσο βολικό και να είναι για τους ανθρώπους (κηδεμόνες ή δομες) να στειρώνονται τα ζωα αυτό δεν αλλάζει την βαναυσότητα και παρεμβατικότητα της πρακτικής αυτής.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:48 | Δημήτρης

    Τραγικό για τα δεσποζομενα η στείρωση. Είμαι κάθετα αντίθετος. Παγκόσμια κατάπτυστο νομοσχέδιο. Τραγική πρωτοτυπία. Παγκόσμιος διασυρμός.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:56 | Μάνος

    Όχι στην στειρότητα τον ιδιόκτητων σκυλιών

  • 17 Μαΐου 2021, 17:02 | Δημήτρης Π.

    Είναι ανεπίτρεπτο στην χώρα που γέννησε τον πολιτισμό,τις τέχνες,την Ιατρική κλπ,να νομοθετουν μην λαμβάνοντας υπόψιν την γνώμη και την γνώση των επιστημόνων και ειδικών…όπως είναι επί του θέματος ο πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος.
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς

  • 17 Μαΐου 2021, 17:38 | ΡΕΙΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ

    Όχι στη στείρωση των δεσποζώμενων ζώων μας

  • 17 Μαΐου 2021, 17:35 | Πασχαλης Π.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 17:10 | Τσαγκαρούλης Χρήστοσ

    ΟXI στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων συντροφιάς. Την ανικανότητα της πολιτείας να ελένξει και να περιορίσει ένα πρόβλημα που διμηουργείται απο κάποιους ανέυθυνους, να την πληρώσουν όλοι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων που εφαρμόζουν και τον ήδη υπάρχων νόμο.ΟΧΙ σε μια πράξη η οποία μόνο ζοωφιλική δεν είναι, ακρωτηριάζοντας υποχρεωτικά τα γεννηττικά όργανα των σκύλων μας, αλλάζοντάς τους την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα τους, και δημιουργώντας τους προβλήματα υγείας εφ’όρου ζωής.OXI σ’ένα νομοσχέδιο που μας στερεί την χαρά της γέννας των αγαπημένων μας σκύλων και την συνέχειά τους μέσω των απογόνων τους, οδηγώντας σε αφανισμό κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων ειδικά των αυτόχθονων φυλων (Ελληνικός ποιμενικός, Ελληνικος ιχνηλάτης,Κρητικός ιχνηλάτης,Κοκόνι, Μολοσσός Ηπείρου) που έχουν ιστορία χιλιάδων ετών και διασώθηκαν απο το μεράκι των πραγματικά κυνόφιλων.
    ΖΟΩΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:22 | Καλλιόπη

    ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΟΛΩΝ!

  • 17 Μαΐου 2021, 17:58 | Νίκος.

    Εάν το κράτος ή τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εφάρμοζαν τους νόμους του 2012 και 2014 το πρόβλημα με τα αδέσποτα θα είχε σε ένα ποσοστό ελεγχθεί. Σας έχουν σκαναρει ποτέ τον σκύλο σας όταν τον πάτε βόλτα στο πάρκο? Σας έχουν ζητήσει το έγγραφο δήλωσης του σκύλου σας στον δήμο σας? Εμένα προσωπικά ποτέ. Δεν έχει νόημα να ψηφίζουμε νέους νόμους όταν δεν εφαρμόζουμε τους παλαιούς Για αυτούς λοιπόν τους λόγους και άλλους πολλούς τοποθετούμε κατά της στείρωσης των ζώων συντροφιας

  • 17 Μαΐου 2021, 17:55 | ΑΝΤΏΝΙΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποτιζόμενων ζώων. Είναι αντισυνταγματική και στρέφεται εναντίον των υπεύθυνων ιδιοκτητών και των ίδιων των ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:02 | Πελαγία

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:28 | Λεωνιδας

    Όχι στην οριζόντια υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:11 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:05 | Γιάννης χαριτος

    Λέμε όχι στην αντισυνταγματικη στείρωση των μελών της οικογένειας μάς κ μαζί μας όχι λένε και οι επιστήμονες

  • 17 Μαΐου 2021, 17:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.