Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:40 | Στελλα

    Ειμαι αντιθετη την στυρωση των ζωων

  • 17 Μαΐου 2021, 19:22 | Σταύρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 19:43 | ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΥΤΕΛΑΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων !! Μόνο τα αδέσποτα και αυτά από τους υπόχρεους από τον νόμο

  • 17 Μαΐου 2021, 19:35 | Μιχάλης

    Όχι στην στείρωση τον ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:30 | ΠΑΓΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

    Δεν στειρώνουμε τα κατοικίδια μας ! Δεν είμαστε το χέρι του θεού ! ΟΧΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ

  • 17 Μαΐου 2021, 19:26 | Σκοπελίτης Αλέξανδρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 19:18 | Στρατος

    Οχι στην στυρωση των δεσποζομενων και κυνηγετικων σκυλων ειναι ακροτηριασμος

  • 17 Μαΐου 2021, 19:45 | Δημοπουλος Αποστολος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:24 | ΚΩΣΤΑΣ Σ.

    ΟΧΙ στην οριζοντια στειρωση των δεσποζομενων ζωων,ειναι αδιανοητο να σκεφτηκε καποιος οτι ο ακρωτηριασμος ειναι η λυση για τα αδεσποτα!Τα ζωα εχουν δικαιωμα να ζησουν ποιοτικα και να αναπαραχθουν με τον ελεγχο των ιδιοκτητων τους οπως η φυση οριζει.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:08 | Ειρηνη Ζαουτη

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση! Ας αναλάβει ο δήμος πρωτα τις υποχρεώσεις του.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:54 | Σερραιοσ

    Οχι στηννστυρωση των κυνηγετικων σκυλων ειναι εναντια στην φυση και εξυπηρετει αλλους σκοπους

  • 17 Μαΐου 2021, 19:34 | Sgouros dim

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:27 | Κωνσταντίνος Αναστασίου

    Οχι στην υποχρεωτικη στείρωσει δεσποζομενων σκυλων οχι στον ακρωτηριασμο ,οχι στην εξαφανισει των φυλών ,για τα αδεσποτα υπαρχουν λυσεις . Στηρίζουμε τον ΚΟΕ και τις αποψεις ολων τον κυνολογικών ομιλων , των κτηνιάτρων κλπ

  • 17 Μαΐου 2021, 19:15 | ΛΙΒΙΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    🔸 ΑΡΘΡΟ 6
    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.
    🔸 ΑΡΘΡΟ 33
    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:07 | Λοιζοσ

    Οχι στην στυρωση των κυνηγετικων σκυλων

  • 17 Μαΐου 2021, 19:49 | Γιαννης

    Η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς είναι ανήθικη, απαράδεκτη και συνιστά διαστροφή. Πουθενά στο σοβαρό πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
    Με αυτή τη διάταξη ενισχύεται η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων μέχρι σήμερα ζώων διότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν τις επεμβάσεις. Επίσης πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να υοθετήσουν ένα ζωάκι στερώντας τους το δικαίωμα στα ευεργετήματα που απορρέουν από τη συντροφιά ενός ζώου συντροφιάς.
    Ουσιαστικά μια τέτοια υποχρέωση εξαναγκάζει τους πολίτες (ιδιοκτήτες ζώων και κτηνιάτρους) στην παρανομία δεδομένου ότι είναι ανεφάρμοστη.
    Οχι οχι οχι

  • 17 Μαΐου 2021, 19:03 | Πέτρος Π

    Λέμε ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώον. Αν οι δήμοι που είναι αρμόδιοι είχαν κάνει σωστά την δουλειά που τους αναλογούσε, τώρα θα υπήρξε μεγάλη διαφορά στο θέμα με τα αδέσποτα!!! Δεν φταίει εμείς οι νομοταγείς Πολίτες και κάτοχοι νομίμως δηλωμένων σκύλων με αριθμό μικροτσίπ δηλωμένα μέσω των κτηνιάτρων μας να «πληρώσουμε» τα σπασμένα των Δήμων!!!
    Τα αρμόδια τμήματα των Δήμων να βρουν όλα τα αδέσποτα, να τα στειρώσουν και να γίνει επίσημη και τεκμηριωμένη μελέτη να δούμε με αποδείξεις αν μειώνονται τα αδέσποτα!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 19:40 | Despina

    ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ χωρίς αναστολή κ χωρίς παραθυρακια αναστολής ή ακύρωσης της.
    Όχι στον διαχωρισμό που επιχειρείτε σε ζώα εργασίας κυνηγόσκυλα πχ, κ ζώα συντροφιάς.
    Τα κυνηγόσκυλα κ τα ποιμενικά είναι η κύρια πηγή των αδέσποτων ζώων στην ελληνική ύπαιθρο

    Κλείστε τη βρύση, Ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ιδιοκτητών πλην των επισήμων καταγεγραμμένων εκτροφεων.
    Ναι στους ελέγχους. Ναι στα αυστηρά πρόστιμα.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:55 | ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 17 Μαΐου 2021, 19:43 | Mairh

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΚΤΡΟΦΕΑ Κ ΕΛΕΓΧΟ.
    ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ.
    ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ Κ ΛΕΝΕ ΟΧΙ Κ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΕΝΟ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ ΣΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;
    ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ;
    ΤΕΡΜΑ ΛΟΙΠΟΝ. ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:32 | Νικήτας

    Όχι στην στείρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 19:40 | Πιτταρας Ευστάθιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βοηθητικά ανεπίτρεπτη,δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:39 | Γιώργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 17 Μαΐου 2021, 19:57 | Δημήτρης Βασιάκος

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων

  • 17 Μαΐου 2021, 19:42 | Στελιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 17 Μαΐου 2021, 19:40 | Γιάννης

    Οχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Είναι αντισυνταγματική. Όταν απαγορεύεται το κόψιμο των αυτιών και της ουράς γιατί πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων;

  • 17 Μαΐου 2021, 19:40 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ. ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:15 | Ελευθερία

    Λυπάμαι πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:15 | παναγιωτης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσειη λογική!

  • 17 Μαΐου 2021, 19:00 | ιωαννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:53 | πανος

    όχι στην στείρωση
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:53 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΣΗΠΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !

  • 17 Μαΐου 2021, 19:38 | Καιρός Λεωνιδας

    Όχι στην οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ,διαφύλαξη των καθαρόαιμων και των ελληνικών φυλών

  • 17 Μαΐου 2021, 19:17 | παναγιωτης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:23 | Σεργιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:07 | Μυρτώ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:43 | Ελευθερία

    ΟΧΙ στην άδικη και αντιδημοκρατική «οριζόντια στείρωση» όλων των σκύλων!!! Αυτός ο νόμος θα τιμωρήσει τους σωστούς ιδιοκτήτες, δεν θα κάνει τίποτα άλλο!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:08 | Athanasios Kampisios

    Η υπωχρεωτικη στειρωση θα εξαφανισει ρατσες που καποιοι ανθρωποι αφιερωσαν ολη τους την ζωη για να φτασουν εδω που ειναι σημερα και θα ειναι καταστροφικη και για την επαγγελματικη και για την ερασιτεχνικη κυνοφιλια.Στην τελικη αν εξοπλιστούν με scaners όλοι οι κτηνίατροι, οι θηροφύλακες και όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:56 | ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΊΟΥ ΔΗΜΉΤΡΗΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:54 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΙΧΩΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ…ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ….ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΟΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΡΚΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ….ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΧΩ ΔΕΧΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΟΥ!!!ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ..ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ.. ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ..ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ..Η ΜΕ ΕΛΛΕΙΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ..ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ….ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ…Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ…..ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο «ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ» ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΜΙΑ ΓΕΝΝΑ ΑΠΟ ΓΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ….ΟΡΙΖΕΙ Η ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ???ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ 100%…..ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΓΑΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΜΚΟ ΦΙΛΩΖΩΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ….ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ..ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΑΥΤΙΩΝ ΟΥΡΑΣ…..ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΓΙΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ!!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:51 | Ιωάννης Μεταξάς

    ΌΧΙ

  • 17 Μαΐου 2021, 18:29 | θωμας Μανωλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:24 | Κωνσταντίνος ΜΙΧΑΛΗΣ

    Λέμε όχι στην στείρωση των σκύλων μας!!
    Λέμε όχι στην στείρωση των ονείρων μας!
    Λέμε όχι στην στείρωση της ελληνικής κυνοφιλιας!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:20 | ΑΛεξάνδρα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς.

    Μήπως αν εφαρμόζαμε με μεγάλη σπουδή τον ήδη υπάρχοντα νόμο για την σήμανση να είχαμε σωστότερο αποτέλεσμα στο θέμα των αδέσποτων;

    Αν όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά και τα γατιά που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν σήμανση με καταχωρημένο όνομα ιδιοκτήτη και όχι απλό τσιπάκι άδειο, αν διενεργούνται προγράμματα στείρωσης από τους Δήμους σωστά και αν όλοι οι κυνηγοί και βοσκοί καλούνται υποχρεωτικά να δώσουν και δείγμα αίματος για τα ζώα τους τα στοιχεία του οποίου να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική καρτέλα του ζώου, τα αδέσποτα θα μειωθούν τόσο δραστικά, πιστεύω, που δε θα χρειάζεται τόσο «βάρβαρα» μέτρα όπως ο αφανισμός κάθε σκύλου εκτός αυτών που θα εκτρέφουν οι άνθρωποι που βγάζουν χρήματα από αυτό.

    Κάποτε θεώρησαν ότι οι ελέφαντες έφταιγαν για την ερημοποίηση στην Αφρική και σκότωσαν με νομοθετική ρύθμιση 40.000 ελέφαντες για το καλό της Αφρικής. Μετά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι.

    Ποιός μας έδωσε το δικαίωμα να αφανίσουμε τα σκυλιά στην Ελλάδα;
    Αν στειρώσουμε όλα τα σκυλιά αποφασίζουμε εμείς για το είδος τους. Ποιός μας έκανε Θεούς;

    Η διατύπωση αυτού του άρθρου μου φαίνεται άκρως ρατσιστική. Αν και θεωρώ ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και είμαι από αυτούς που είμαι μέσα στο πρόβλημα καθημερινά, δεν μπορώ να δω την στείρωση όλων των ζώων όπως περιγράφεται εδώ ως λύση.
    Θεωρώ ότι δεν συνειδητοποιούμε τις συνέπειες αυτού που προτείνεται.

    Γιατί δεν στειρωνόμαστε εμείς πρώτα που δημιουργούμε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που δημιουργούν τα σκυλιά και τα γατιά αφού είναι τόσο καλή ιδέα και αν πετύχει να το κάνουμε μετά και στα σκυλιά και τα γατιά;

  • 17 Μαΐου 2021, 18:28 | ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΛΥΣΗ!ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΟ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:19 | Βαγγέλης Κουκουλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων σκύλων !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 18:36 | ΑΛεξάνδρα

    Μήπως αν εφαρμόζαμε με μεγάλη σπουδή τον ήδη υπάρχοντα νόμο για την σήμανση να είχαμε σωστότερο αποτέλεσμα στο θέμα των αδέσποτων;
    Αν όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά και τα γατιά που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν σήμανση με καταχωρημένο όνομα ιδιοκτήτη και όχι απλό τσιπάκι άδειο, αν διενεργούνται προγράμματα στείρωσης από τους Δήμους σωστά και αν όλοι οι κυνηγοί και βοσκοί καλούνται υποχρεωτικά να δώσουν και δείγμα αίματος για τα ζώα τους τα στοιχεία του οποίου να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική καρτέλα του ζώου, τα αδέσποτα θα μειωθούν τόσο δραστικά, πιστεύω, που δε θα χρειάζεται τόσο «βάρβαρα» μέτρα όπως ο αφανισμός κάθε σκύλου εκτός αυτών που θα εκτρέφουν οι άνθρωποι που βγάζουν χρήματα από αυτό.
    Κάποτε θεώρησαν ότι οι ελέφαντες έφταιγαν για την ερημοποίηση στην Αφρική και σκότωσαν με νομοθετική ρύθμιση 40.000 ελέφαντες για το καλό της Αφρικής. Μετά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι.
    Ποιός μας έδωσε το δικαίωμα να αφανίσουμε τα σκυλιά στην Ελλάδα;
    Αν στειρώσουμε όλα τα σκυλιά αποφασίζουμε εμείς για το είδος τους. Ποιός μας έκανε Θεούς;
    Η διατύπωση αυτού του άρθρου μου φαίνεται άκρως ρατσιστική. Αν και θεωρώ ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και είμαι από αυτούς που είμαι μέσα στο πρόβλημα καθημερινά, δεν μπορώ να δω την στείρωση όλων των ζώων όπως περιγράφεται εδώ ως λύση.
    Θεωρώ ότι δεν συνειδητοποιούμε τις συνέπειες αυτού που προτείνεται.

    Γιατί δεν στειρωνόμαστε εμείς πρώτα που δημιουργούμε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που δημιουργούν τα σκυλιά και τα γατιά αφού είναι τόσο καλή ιδέα και αν πετύχει να το κάνουμε μετά και στα σκυλιά και τα γατιά;

  • 17 Μαΐου 2021, 18:29 | Todorova emiliya

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:28 | Ισίδωρος Μοναχός

    Όχι στην υποχρεωτική..στείρωση των υγειών..δεσποζωμενων..ζωων

  • 17 Μαΐου 2021, 18:02 | Γιώργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων είναι αντισυνταγματικό και ανεπίτρεπτο