Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:31 | Δημήτρης

    Θα ήθελα να προσθέσω επίσης, κατι που ξέχασα με την προηγούμενη δημοσίευση μου και αυτό αφορά στη μοριοδότηση με ειδικά κριτήρια. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει κάποτε να ισχύει αυτό με τα τέκνα αντιστασιακών όπου ναι μέν κάποιοι όντως ήταν αντιστασιακοί αλλά δημιουργήθηκε μια «φαμπρικα» βάφτισης «αντιστασιακών»….Ο ένας παππούς μου πολέμησε στο μέτωπο (Β. Ηπειρο) αλλά δεν πήγε να γραφτεί «αντιστασιακός» και ο άλλος ήταν στην Εθνική Αντίσταση ο οποίος δεν το εκμεταλλεύτηκε ποτέ… Εδώ έχει διοριστεί κάποιος (πριν 2 χρόνια) με τις ειδικές διατάξεις του οποίου ο παππούς ήταν αντιστασιακός!!!! Αυτά να κοπούν λοιπόν μαζί με τις θέσεις για τους επαναπατρισθέντες-ομογενείς και ας μείνει το κριτήριο με τα τέκνα πολυτέκων και τριτέκνων!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:58 | Sofia Chatzidi

    Βρίσκω τη διάταξη για τις επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων ως ένα θετικό βήμα προς μια πιο δίκαιη και αξιοκρατική συμμετοχή και κρίση των υποψηφίων.

    Οι ενστάσεις μου στο άρθρο αυτό είναι οι εξής. Πρώτον κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει μοριοδότηση κατοχής δεύτερου Μεταπτυχιακού Τίτλου έστω κατά το ήμισυ (100 μόρια για παράδειγμα)που προτείνεται στο πρώτο Μεταπτυχιακό. Η κατοχή δεύτερου Μεταπτυχιακού πρέπει να πριμοδοτείται καθώς είναι μια εξειδίκευση που προσφέρει χρήσιμες γνώσεις στον υποψήφιο.

    Δεύτερον δεν συμφωνώ με τη κατάργηση της επιπλέον πριμοδότησης στο γνωστικό αντικείμενο. Την επιπλέον μοριοδότηση κατοχής Διδακτορικού Τίτλου με μόνο 400 μόρια τη βρίσκω ελλειπή. Το δίκαιο θα ήταν να υπάρχει μια επιπλέον μοριοδότηση σε Διδακτορικό με γνωστικό αντικείμενο συναφή με την συγκεκριμένη προκηρυσόμμενη θέση στο Δημόσιο Τομέα (για παράδειγμα να είναι 600 μόρια στη περίπτωση αυτή και 400 ανεξάρτητου γνωστικού αντικειμένου). Η στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης με επιστήμονες κατόχους Διδακτορικού Τίτλου συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης θα είναι προς όφελος του Δημοσίου διότι θα έχουν την ικανότητα να προσφέρουν με τις συγκεκριμένες γνώσεις τους.

    Σας ευχαριστώ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:45 | pavlos

    ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΕΛΙΔΑ. »ΔΙΑΟΛΟΓΟΣ» Η »ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ?
    ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΦΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΚΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΑΞΙΖΟΥΜΕ, ΩΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
    »ΟΧΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΔΗ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤ/ΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΜΙΣΘΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΛΙΓΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ Ο ΙΔΙΟΣ… » ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΔΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ» Ο ΣΥΜΦΕΡΟΛΟΝΤΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ.

    Η ΓΝΩΣΗ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ, ΧΡΟΝΟΥ, ΔΕΝ ΖΥΓΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΠΤΥΧΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΑΖΕΤΑΙ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ!!!

    ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ – ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΥΛΕΥΟΝΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΨΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΑΣΑΡΗΣΜΑ ΘΕΣΕΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

    ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ = ΓΝΩΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ – ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟΔΕΔΗΓΜΕΝΗ – ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
    ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΑΤΑΙ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ – ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ – ΠΤΥΧΙΑ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΧΙ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ !!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:05 | ανδρεας

    σας παρακαλουμε πολυ να μοριοδοτειτε και τον χρονο αποκτησης πτυχιου.

    υπαρχουνε πολλοι ανθρωποι με πτυχια και μεταπτυχιακα εδω και 20 χρονια στον μουσκιο!

    Πεσ τε το ίχνος επετηριδας,εγω το αποκαλώ κοινωνική δικαιοσύνη σε καποιους που μακροχρονια κανουνε δουλειες του ποδαριού..

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:50 | ΜΑΥΡΙΔΗΣ Α.

    Συγχαρητήρια για το σκεπτικό, αλλά και για τις ενέργειές σας.
    Στα πλαίσια αυτά, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι δεν παρατήρησα κάποια ρύθμιση στις προσλήψεις για τη ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.
    Μήπως πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς αποτελεί και προσόν εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, εκτός των Ελλήνων, και για τους κατοίκους του εξωτερικού που, λόγω Ε.Ε., μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου;
    Και επίσης, καθώς αποτελεί εκπαιδευτικό στοιχείο εξέλιξης ενός επιστήμονα, μήπως πρέπει να διαφοροποιηθεί στη μοριοδότηση από τα μόρια που ισχύουν για ένα δεύτερο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό;
    Γιατί, αν παραμείνει έτσι, θα έχει το μεταδιδακτορικό την ίδια (ή κατώτερη) μοριοδότηση με έναν τίτλο (αυτό του δεύτερου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού), του οποίου όμως είναι συγκριτικά ανώτερος. Κι αυτό, καθώς απαιτείται να έχεις διδακτορικό τίτλο για να συμμετέχεις στη διαδικασία.
    Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να μοριοδοτείται λιγότερο από έναν τίτλο του οποίου θα είναι ανώτερο(!;!).
    Σας ευχαριστώ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:08 | Δημήτρης Κ.

    κύριε Υπουργέ,

    Οι αλλαγές που προωθείται για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, θεωρώ ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως απορία μου προκαλεί, η αλλαγή στην μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σουδών και ειδικότερα η κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης τους (μόρια δεύτερου μεταπτυχιακού). Ουσιαστικά με την αλλαγή αυτή απαξιώνονται οι μεταπτυχιακές σπουδές, με ποιά λογική συμβαίνει αυτό; Ο δημόσιος τομέας δηλαδή δεν χρειάζεται εξειδικευμένους εργαζόμενους; Ειδικά για τους αποφοίτους σχολών πενταετούς διάρκειας (οι οποίοι διεκδικούν την αναγνώριση του πτυχίου τους ως master), με τις ρυθμίσεις αυτές οι μεταπτυχιακές σπουδές δεν μοριοδοτούνται καθόλυ για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Θεωρώ πως είναι μια παράληψη των αλλαγών που προωθείται και θα λάβεται υπόψη σας τις έντονες αντιρρήσης που εκφράζονται κατά την δημόσια διαβούλευση. Έτσι θα αποδειχθεί ότι η δημόσια διαβούλευση και οι συμμετοχικές διαδικασίες που προωθείται, έχουν πραγματικό νόημα και δεν αποτελούν απλά ένα επικοινωνιακό παχνίδι.

    Με εκτίμηση,

    Δ.Κ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:55 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Να υπάρχει περιορισμός στη μοριοδότηση πτυχίων ξένων γλωσσών και να είναι ανάλογη των ετών που απαιτούνται για την απόκτηση τους και της χρησιμότητας της ξένης γλώσσας για την υπηρεσία.
    Προτείνω μοριοδότηση
    Γ2 100 μόρια
    Γ1 80 μόρια
    Β2 60 μόρια
    Β1 40 μόρια.
    Επίσης να υπάρχει βαρύτητα στις γλώσσες ανάλογα τη χρησιμότητα για την υπηρεσία.
    Πχ.
    1η γλώσσα συντελεστής 1
    2η 0,75
    3η 0,5
    Οι επόμενες να μην μοριοδοτούνται.Ας μην ξεχνούμε ότι οι πολλές γλώσσες αποκτούνται από εύπορους (λόγω ιδιωτικής εκπαίδευσης) γεγονός που δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις υπερ λίγων.
    Να υπάρχει εξαίρεση μόνο για συγκεκριμένους διαγωνισμούς που η φύση της εργασίας απαιτεί τη γνώση περισσοτέρων ξένων γλωσσών (Πχ. ΚΕΠ, υπηρεσίες Υπουργείου Εξωτερικών κλπ. Να καθοριστούν όμως αυτές οι υπηρεσίες με σαφήνεια για να αποφευθούν τριβές και προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:54 | ανδρόνικος

    To ‘σοσιαλιστικό’ ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ‘σοσιαλιστικής’ διεθνούς . . θεωρούν σωστό και δίκαιο ότι ο εργαζόμενος και η εμπειρία του δεν αξίζουν όσο και το Μεταπτυχιακό αλλά προφανώς δε ρώτησε ποτέ πολλούς απο αυτούς άν είχαν την ‘οικονομική’ άνεση να κάνουν ένα Μεταπτυχιακό το οποίο και προφανώς τους κάνεις ‘σούπερ’ εργαζόμενους.Όσοι αποφασίσαμε να μην ‘πληρώσουμε’ ένα μεταπτυχιακό και να εργαστούμε προφανώς θεωρούμαστε ο μπίθουλας των εργαζομένων και μας περιμένουν οι φαβέλες της σοσιαλιστικής ‘πολιτικής’ . . .

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:50 | ζωή

    ΣΕ ΠΟΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ή ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ;;;;; ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ ΚΑΠΟΥ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:17 | ΕΛΕΝΗ

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ 10.000 ΕΥΡΩ!!!! Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ» – ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΦΤΙΖΟΥΜΕ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ»!!!!!!

    ΖΗΤΩ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ!!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:00 | Δημήτριος Καραθάνος

    Κύριοι,
    Θα ήθελα να συμμετάσχω κι εγώ στην Δημόσια Διαβούλευση θέτοντας κάποιους προβληματισμούς:
    α) Το 1997 που αποφοίτησα από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήμιου Πατρών υπήρχαν πολύ λίγα οργανωμένα τμήμα ματαπτυχιακής ειδίκευσης στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να προτιμήσω να καταταχθώ στον Ελληνικό Στρατό καθώς δεν μπορούσα να συνεχίσω τις σπουδές μου. Τα σημερινά δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και κάθε τμήμα διαθέτει Τμήμα Μεταπτυχιακής ειδίκευσης. Με ποιό τόπο μπορείται να αντισταθμίσετε αυτή τη διαφοροποίηση στα Δεδομένα της Εκπαιδευτικής Αγοράς ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι είναι 35-45 χρονών και σε εκείνους οι οποίοι μόλις τελειώνουν το πανεπιστήμιο και η απόκτηση MSc ή Phd αποτελεί εκ των ον ουκ άνευ;
    β) Το 1997 η βαθμολόγιση των γραπτών και της πτυχιακής εργασίας γινότανε με αυστηρότατα κριτήρια. Το αποτέλεσμα (και παρακαλώ να το ελέγξετε στατιστικά) είναι τα πτυχία να έχουν χαμηλούς βαθμούς. Τα σημερινά δεδομένα σε ότι αφορά την βαθμολογία έχουν αλλάξει (κι επαναλαμβάνω να το ελέγξετε στατιστικά). Πάλι λοιπόν παρατηρώ μια διαφοροποίηση των Δεδομένων ανάμεσα σε ηλικίες 35-45, οι οποίοι αποφοιτήσαμε με διαφορετικά κριτήρια από τους τωρινούς συναδέλφους. Με ποιό τρόπο μπορείται να αντιμετωπίσετε αυτή την διαφοροποίηση των κριτηρίων;
    γ) Αποφοίτησα με βαθμό 7,33 σε σχολή 5ετούς διάρκειας. Ποιά είναι η αντιστοιχία της δικής μου βαθμολογικής κλίμακας με κάποιον ο οποίος φοίτησε 3,5 χρόνια σε κολέγιο του εξωτερικού και με 1 χρόνο Μεταπτυχιακής ειδίκευσης απέκτησε και Master;
    δ) Υπηρέτησα στον Ελληνικό στρατό για 23 μήνες, χρόνος θητείας πολύ μεγαλύτερος από τα σημερινά δεδομένα. Θα μπορούσα να είχα εμπλουτίσει το Βιογραφικό μου με ένα Μεταπτυχιακό Τίτλο.
    Κλείνοντας εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι η διαφοροποίση των Δεδομένων που επικρατούσαν πριν 10 – 15 χρόνια στην απόκτηση εκπαιδευτικών τίτλων και αυτών που υφίστανται σήμερα. Η κατάθεση της άποψής μου αποσκοπεί στην βελτίωση του Νομοσχεδίου και στην εξάλειξη τυχόν αδικιών που μπορεί άθελά σας να προκύψουν.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:58 | Παναγιώτης

    Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυξήθηκε η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σε 200 μόρια. Δεν διευκρινίζεται το αν αυτά τα μόρια αφορούν μεταπτυχιακά τα οποία είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο ή απλά όλα τα μεταπτυχιακά λαμβάνουν αυτά τα μόρια. Θα ήταν μεγάλη αδικία να μοριοδοτούνται όλα τα μεταπτυχιακά με τα ίδια μόρια, γιατί έτσι ευτελίζεται η προσπάθεια που κάνουν κάποιοι για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν για να είναι πιο χρήσιμοι. Επίσης δεν γίνεται αναφορά για μόρια εντοπιότητας, διότι διαμένω σε παραμεθόριο, νήσο Λέσβο, και η ύπαρξη μοριοδότησης με αφορά άμεσα.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:39 | Δημήτρης

    Να συνδεισφέρω στη συζήτηση για την εντοπιότητα και εγώ λοιπόν. Εγώ είμαι υπέρ της διατήρησης και αυτό διότι όλοι τσεκάρουν το κουτάκι (εκτός από τις θέσεις που δηλώνουν) με την αποδοχή διορισμού υπουδήποτε και μετά απο δύο χρόνια ζητάνε, βάζουν ό,τι μέσο διαθέτουν κιόλας, να πάνε στην πόλη από την οποία προέρχονται. Ειδικά εδώ στη Νομαρχία (όπου είμαι συμβασιούχος από το 2003 σε ευρωοαϊκό πρόγραμμα…) ξέρω τουλάχιστον 10 άτομα τα οποία κάνουν συνεχώς αιτήσεις για μετάταξη στον τόπο καταγωγής τους και είναι διορισμένοι το πολύ 5 χρόνια….. Δηλαδή θα φύγουν, θα αποδυναμωθεί η νομαρχία και άντε μετά ξανά διαδικασίες πρόσληψης προσπωπικού…. Και ενώ υπάρχει αντίστοιχων προσόντων εργατικό δυναμικό στην περιοχή που εργάζεται Αθήνα, Θήβα, Κόρινθο κλπ…. Αυτό πρέπει να σταματήσει ή αν θέλουμε να καταργηθεί η εντοπιότητα να ισχύσει η παραμονή επί δεκαετία όπως στην παραμεθόριο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:46 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Να υπάρχει διαφορετική αξιολόγηση για τα πτυχία ανάλογα με τα έτη σπουδών. Για παράδειγμα τα 5ετή πτυχία θα πρέπει να έχουν ένα συντελεστή 1,25 και τα 6ετή 1,5 σε σχέση με τα 4ετή.
    Τα μοριοδοτούνται όλα τα σεμινάρια των υποψηφίων που είναι σχετικά με το αντικείμενο της πρόσληψης. Πχ. 3μηνο 5 μόρια, 6μηνο 10 μόρια ετήσιο 20 μόρια.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | ΜΑΡΘΑ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ,ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ,ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ.
    ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:47 | ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ.ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η ΕΠΙΠΛΕΩΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΩΡΙΚΩΝ?ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΗ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΑΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:00 | Nikoletta_X

    Εδώ είναι χώρος διαβούλευσης. Όχι χώρος που μπορούμε να βγάλουμε όλα τα κόμπλεξ μας.

    Πολλοί αναφέρουν οτι όσοι κανανε μεταπτυχιακά ε΄χουν μπαμπάδες με λεφτά. Και εγώ λέω οτι με την ίδια λογική όσοι σπούδασαν είχαν μπαμπάδες με λεφτά. Το αν κρίνει κάποιος οτι χρειάζεται μεταπτυχιακό ή όχι για την επαγγελματική του σταδιοδρομία ειναι επιλογή που έχει κόστος.Άλλοι λένε όχι και άλλοι με πολλές θυσίες και στερήσεις το κάνουν. ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙ ΑΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΓΙ ΑΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

    και ενα δευτερο μεταπτυχικο συνηθως γίνεται για να είσαι ποιο ανταγωνιστικός στον ιδιωτικό τομέα.ΌΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ.

    Οι εποχές αλλάζουν το αντικέιμενο πρέπει να είναι ποιο διευρυμενο. ΜΒΑ γίνονται εφόσον εχεις χρόνια εμπειρίας για να μαθεις να διοικείς. Ν αδιαχειρίζεσαι οικονομικά μεγεθη, ανθρωπινους πόρους, υπάρχει μεταπτυχιακό στην επιστημη των αποφάσεων που ειναι μεταπτυχιακά για ανώτερα στελέχη. Δεν είναι δυνατόν οταν αιτησε για δουλεία στο δημόσιο να θέλουν άπλά πτυχιούχους.. Γιατι το δημόσιο ως εργοδότης να μην παίρνει τους καλύτερους???Τόσα χρόνια βολεύονταν απο τα παράθυρα συμβασιούχοι που δεν μπορούσαν να συναγωνισθούν ΣΤΑ ΙΣΙΑ με τα προσόντα τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους . Για αυτό υπάρχει αυτός ο ξεπεσμός και η βαρεμάρα στις δημόσιες υπηρεσίες.

    Το δημόσιο πρέπει να προσλάβει ανθρωπους ικανούς για δουλειά. Που θα έχουν την γνώση να στηρίξουν μεθόδους διοίκησης, και επιστημονική κατάρτιση να αλλάξουν τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΉ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:58 | Χριστίνα

    Η ποσόστωση για τους τρίτεκνους πολύτεκνους θα εξακολουθεί να ισχύει???
    Είναι πολύ άδικο να έχει κανείς περισσότερα προσόντα από έναν πολύτεκνο και να χάνει τη θέση επειδή δεν έχει περισσότερα αδέρφια!!! Δώστε άμα θέλετε σε αυτήν την κατηγορία κάποια μοριοδότηση σε λογικά πλαίσια αλλά όχι το προνόμιο να διεκδικούν μόνοι αυτοί μια θέση. Έλεος πια!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:14 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

    ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ, ΠΑΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΚΛΠ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. ΜΗ ΤΑ ΠΑΤΑΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:09 | Αναστασία

    Κύριε Υπουργέ,

    Έίναι πολλά Πανεπιστημικά τμήματα χώρις επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία ιδρύθηκαν τα περισσότερα το 2000-2001.Μήπως θα πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στη συσσώρευση πτυχιούχων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και να ενταχθούν και αυτά στη λίστα του Ασεπ????

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:29 | ΕΦΗ

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ? ΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ 5ο ΕΤΟΣ ΩΣ MASTER, ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ?

  • Πέρα από νόμους και διατάξεις και με δεδομένη τη συνταγματική στήριξη, κάθε παρέμβαση κατά των πολυτέκνων ειναι παρέμβαση κατά της ίδιας της Έλλάδας. Το Δημογραφικό είναι το πρώτο πρόβλημα – για όσους δεν το καταλαβαίνουν – ακόμα και το οικονομικό και το ασφαλιστικό. Το παρόν δεν ειναι εθνικιστική κορώνα, ειναι η πραγματικότητα. Αυτοί που διαφωνούν ας κοιτάξουν γύρω τους. Ας μήν εθελοτυφλούν. Προοδευτικός δεν ειναι αυτός που σκέφτεται τον εαυτό τους, αλλά αυτός που σκεφτεται το μέλλον και το μέλλον ειναι τα παιδιά και το μέλλον αυτού του τόπου ειναι τα παιδιά. Δώστε λοιπόν αυτό που τους ανήκει. ΕΙΝΑΙ λοιπόν το λιγότερο, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην στηρίζονται ΣΗΜΕΡΑ οι πολύτεκνοι.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:22 | χρηστος

    με την ποσοστοση των πολυτεκνων στις προκυρηξεις του ΑΣΕΠ, τι γινετε; εξακολουθει να ισχυει η απλα θα παιρνουν μια εξτρα μοριοδοτηση και θα συμμετεχουν στους κυριους πινακες; νομιζω οτι ετσι θα ηταν δικαιοτερο για ολους.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:22 | Κωνσταντινία Τ

    Να προηγούνται οι υποψήφιοι μόνιμοι κάτοικοι μικρών Δήμων σε περιφέρειες με μεγάλη ανεργία (πχ Δυτ.Μακεδονία), όπως ακριβώς στις παραμεθόριες περιοχές.Κατάργηση της εντοπιότητας σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη και σε όλους τους μεγάλους Δήμους.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:30 | Σπυρίδων Μουρτάς

    Επειδή διάβασα για την εντοπιότητα το εξής: “οτι πλέον ο νέος πάει παντού προκειμένου να βρει δουλειά”.
    Είναι σαφές οτι η εντοπιότητα δεν έχει στόχο να πάει ο νέος να δουλέψει, αλλά να παραμείνει στη θέση διορισμού του τουλάχιστον 10 έτη.
    Θα συμφωνήσω όμως οτι η εντοπιότητα είναι σημαντική για μικρούς Δήμους (τι νόημα έχει στην Αθήνα – Θεσσαλονίκη?). Επίσης θεωρώ οτι για να εκπληρωθεί ο αντικειμενικός στόχος ύπαρξης της απαιτείται να υπάρχει πλήρη προτεραιότητα στον Δημότη. Τι νόημα έχει να μοριοδοτείται κάποιος στα Καλάβρυτα ή τον Έβρο με 150 μόρια επιπλέον λόγω εντοπιότητας, εάν είναι να μην διοριστεί αυτός αλλά κάποιος με περισσότερα μόρια, ο οποίος δεν θα έχει 10ετή υποχρέωση παραμονής και σε δύο χρόνια θα μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:20 | Thanos

    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΟΑΕΔ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΑ ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ;ΤΟ 2003 ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ; ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ Ή ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:28 | Ιων Γιάγκος

    ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΕΙ, ΤΕΙ

    Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να αυξηθούν τα μόρια [χ110] του βασικού τίτλου σπουδών διότι οι τίτλοι αυτοί είναι σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, π.χ. Νομική, Οικονομική Επιστήμη, Κοινωνιολογία, Γεωπονία κλπ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο υψηλό βαθμό βαρύτητας.

    Ακόμη και σε σχολές με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο πχ. Οικονομικών επιστημών, τα προγράμματα σπουδών τους, έχουν άλλο αριθμό μαθημάτων [κάποιες έχουν 56 μαθήματα και κάποιες 31] , άλλα μαθήματα , άλλη ύλη, άλλα βιβλία και άλλη θεώρηση περί της βαθμολογίας.

    Γνωστό είναι ότι σχολές της περιφέρειας ή ακόμη και σχολές της Αθήνας, είναι κατά πολύ πιο εύκολες και οι πτυχιούχοι τους αναλογικά έχουν υψηλά ποσοστά αρίστων. Θα έπρεπε να ΜΕΙΩΘΟΥΝ τα μόρια του βασικού τίτλου σπουδών ΚΑΙ ΟΧΙ να αυξηθούν, διότι αυτό ΑΥΞΑΝΕΙ και την αδικία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Κατηγορία ΠΕ και ΤΕ
    Η συλλογή τόσων υψηλών μορίων από τον βαθμό του πτυχίου είναι άδικη. Η πιο σωστή λύση είναι να βαθμολογηθούν τα πτυχία με τον χαρακτηρισμό λήψης τους δηλ. ΚΑΛΑ – ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ – ΑΡΙΣΤΑ και με 300 – 400 και 500 μόρια αντίστοιχα, έτσι θα μειωθεί και η αδικία μεταξύ των «δύσκολων» σχολών, των σχολών που χορηγούν υψηλούς βαθμούς πτυχίων και των διαφορετικών γνωστικού αντικειμένου, πτυχίων.

    Κατηγορία ΔΕ
    Όσον αφορά στην κατηγορία ΔΕ πιστεύω ότι ο τρόπος υπολογισμού μορίων μπορεί να παραμείνει ο ίδιος, διότι τα σχολεία έχουν κατά κανόνια [Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΣ κλπ] την ίδια ύλη, τα ίδια μαθήματα κλπ , άρα οι μαθητές έχουν διαγωνιστεί/εξεταστεί επάνω στην ίδια ύλη/βιβλία. Θα πρότεινα όμως να μειωθούν λίγο τα μόρια που δίνονται από τον βαθμό του απολυτηρίου, διότι δεν μπορεί να αποτελεί τον κύριο τομέα συλλογής τόσων πολλών μορίων σε σχέση με τα άλλα κριτήρια

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:28 | κατερίνα

    μήπως πρέπει κύριε υπουργέ να επανεξετάσετε τα μόρια λόγω εντοπιότητας γενικά αλλά και στις περιπτώσεις ακριτικών περιοχών όπου οι δημότες και κάτοικοι έχουν απόλυτη πρόταξη έναντι των λοιπών υποψηφίων!!!.
    -μέχρι τώρα ως παράθυρο εισόδου στο δημόσιο χρησιμοποιήθηκαν-.
    αφήστε πόσες μεταδημοτεύσεις γίνοντοι παράνομα μόνο για το λόγο αυτό.

    Η γνώμη μου είναι να παίρνει κάποια μόρια επιπλέον ο κάτοικος κάθε περιοχής όχι ο δημότης, αλλά αυτό προϋποθέτει αυστηρή και δίκαιη κρίση από τους δήμους για την χορήγηση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας.
    καλημέρα σε όλους…

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:09 | Σπυρίδων Μουρτάς

    Αξιότιμοι φίλοι,

    Επειδή διαβάζω συνεχώς την πρόταση «Για πιά αξιοκρατία μιλάμε» ή κάτι παρόμοιο.

    1. Ο τρόπος μοριοδότησης δεν καθορίζει την αξιοκρατία η όχι. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Η μοριοδότηση που εν τέλει θα ισχύσει στο νέο νόμο θα είναι δεδομένη. Η αξιοκρατία θα τεκμαίρετε από την σωστή εφαρμογή του νόμου από το ΑΣΕΠ.

    2. Κατεμέ η μοναδική διάταξη στο νομοσχέδιο που εγείρει υποψίες αναξιοκρατίας, κατά την εφαρμογή αυτής, είναι το τεστ δεξιοτήτων. Και αυτό διότι όσο αγνή και αν είναι η πρόθεση του νομοθέτη, δε θα μπορεί να ελέγξει την αξιοκρατική εφαρμογή του ΤΔ και εν τέλει η εν λόγω διάταξη θα αποβεί η μαύρη τρύπα ενός κατά τα άλλα πολύ μεγάλου εγχειρήματος κατά της αναξιοκρατίας.

    Ευχαριστώ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:41 | ANDREAS

    αδικα τα μορια που παιρνει ο 2οσ τιτλοσ σπουδων.μιλαμε για παραλληλη μαθηση.γιατι να προσμετρουνται μορια για το ιδιο αντικειμενο με τον πρωτο τιτλο, την ιδια βαθμιδα και την ιδια σχεδον υλη?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:42 | nikolaos zygomalas

    Ειμαι συνταξιουχος ναυτικος εχω δυο παιδια που εχουν τελειωσει πανεπιστιμιο η κορη μου εχει τελειωσει κλασικη φιλολογια. Για να κανει μεταπτυχιακο δεν μπορει παρ’ ολο που τρεχει παντου γιατι οπως γνωριζετε μπαινουν με μεσον απο πολιτικα γραφεια και εγω δεν εχω γνωρημιες ουτε ειμαι δεξιος. Γιατι να μοριοδοτουνται αυτοι που εχουν παρει μεταπτυχιακα; Ξερουμε ολοι πως τα πέρνουν. Οι περισσοτεροι δεν θα επρεπε να εχουν παρει ουτε απολύτηριο λυκειου. Οσο για το ΑΣΕΠ
    εχει γινει βιομηχανια. Κανουν φροντηστηρια τα παιδια για να δωσουν εξετασεις. Ενα δραμα που επιβιωνουν και παλι οσο εχουν λεφτα και ειναι στο συστημα. Βρεστε εναν τροπο να προσλαμβανονται αυτοι που γνωριζουν το αντικειμενο. Οχι μορια στα οποια ασχετα μεταπτυχιακα, οχι θεματα του τυπου «τι αναφερει στη σελιδα ταδε» ή «ποιος εγραψε το ποιημα ταδε» (αγνωστο ποιημα) για να περνανε αυτοι που εχουν κανει τα φροντηστηρια και που ειναι στα κολπα. Σαπιο συστημα. Τα «παιδια» απογητευμενα στα 30 χρονια τους δεν εχουν δουλεια, κλαινε και κανεις την προσευχή σου να αντέξουν. Πότε θα πάρουν σύνταξη; Μαλλον ποτέ. Και κατι αλλο. Βλεπω να διαμαρτηρονται οι «stagiers». Γιατι να τους λυπηθω; Οταν πηγαινε η κορη μου στον ΟΑΕΔ για μια τετοια θεση, γελάγανε και της λεγανε «εχεις πολιτικο μεσον;» Δεν είχε και ποτέ δεν την προσλάβανε. Ακούω ξεδιάντροπα να λενε ολοι αυτοι εχω 5 χρονια, εχω 5,5 χρόνια. Γιατι; Δεν ειναι προσληψη για καποιο συγκεκριμενο χρονο; Ειναι δυνατον αυτοι που δεν ειχαν μεσο και μηνανε εξω τα χρονια της «Ν εας Δ υστυχίας» να μηνουν και πάλι έξω και να μονιμοποηθούνε αυτοι που παρανομα δουλεψαν αυτα τα χρονια. Αγωνιω γιατι βλεπω πως τα παιδιά μου θα μήνουν άνεργα ή θα φύγουν στο εξωτερικό. Παντα στην Ελλαδα θα βαισλευει το μεσον και η αδικια.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:29 | ζωή

    Το σύστημα αξιολόγησης ήταν αρκετά δίκαιο εκτός από την προσαύξηση 50% που ήταν απαράδεκτη και την εντοπιότητα σε μέγαλους δήμους που είναι επίσης απαράδεκτη!!

    τώρα η κατάργηση του 2ου μεταπτυχίακου: ΑΙΣΧΟΣ και απαραδεκτη!!!!! όσο πιο πόλλους συντελεστές αξιολόγησης έχει ένα σύστημα τόσο πιο αξικρατικό είναι, επιπλέον είναι ανήθικο να σκίζεις έτσι το πτύχιο κάποιων!!!!!
    Δεν υπάρχει λόγος !!!!! και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μέτρα μια 2η γλώσσα πιο πολύ από ενα 2ο μεταπτυχιακό στο αντικειμενό σου.

    Ο βαθμός πτυχιού: είναι πιο εύκολο να πάρεις σημέρα έναν μεγάλο βαθμό από ότι παλιά. Όταν ήμουνα στο πολυτεχνείο κάποιος που είχε πάνω απο 7 μπόρει και να έλεγε τον όρκο. Σήμερα ο μέσος όρος είναι 7.3. Τα πανεπιστήμια έχουν ῾ευαιστοποίηθει῾ λόγω του ΑΣΕΠ και σώστα έχουν κάνει.

    Βαζόντας λοιπόν πολλούς συντελεστές αξιολόγησης κάνετε τον ΑΣΕΠ πιο δίκαιο.

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 2ου ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ = ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:00 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

    ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΤΙΜΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΟΥ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!!!
    ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΧΘΕΣ ΝΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑΝ ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΘΕΛΩ ΕΝΑΝ ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ!!!
    ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ???
    ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ:

    ΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ?

    Ο ΕΝΑΣ ΕΧΕΙ 1 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ.

    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΧΕΙ 1 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ.

    Ο ΤΡΙΤΟΣ ΕΧΕΙ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ.

    ΠΟΙΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ????????????????????????????????????????

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΗ ΒΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ. ΕΥΚΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΘΕΛΕ Ή ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΑΧΑ ΔΙΑΛΕΞΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ – ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΑ ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΖΑΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΑΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ, ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ!!!!!!

    ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ, ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:57 | Π

    ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ????
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΝΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ
    ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ
    ΥΠΑΡΧΟΥΥΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
    ΕΣΕΙΣ ΕΙΧΑΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ!!!!!!!!!!
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΕΩΡΗΣΕΙΣ
    Π.Χ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 2ου ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ…
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ
    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ΟΜΩΣ..

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:34 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,
    ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ,ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΟΧΙ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ;
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΡΗΤΙΡΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 08:44 | Μανόλης

    Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι δημόσια διαβούλευση αλλά δημόσια τι συμφέρει τον έναν ή τον άλλον μας.
    Εχει αναλογιστεί κανένας όμως τι συμφέρει το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότη? Μήπως το συμφέρει να έχει εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να μην προστρέχει με το ΑΖΗΜΙΩΤΟ σε εταιρίες συμβούλων που έχουν τους εξειδικευμένους με μαστερ και διδακτορικά? Μήπως η πρόσληψη εξειδικευμένων θα δημιουργήσει οικονομία σε σπατάλες «περίεργες»?
    Το Ελληνικό Δημόσιο το συμφέρει λοιπόν να έχει ανθρώπους με γνώσεις και εξειδίκευση όπως ακριβώς συμφέρει το ίδιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν το συμφέρει να έχει ανθρώπους που απέκτησαν εμπειρία δουλεύοντας 3 τέρμηνα στο πρωτόκολλο μιας υπηρεσίας.
    Όσο για τους «πλουσίους» που κάνουν Msc και Phd έχει κανείς ακούσει για το ΕΠΕΑΕΚ? Έχει κανείς ακούσει για πτυχία που πήραν άνθρωποι φεύγοντας 4-5 χρόνια από το σπίτι τους (π.χ από τους Λειψούς) και πλήρωσαν του κόσμου τα λεφτά για να πάρουν ένα πτυχίο? Ή μήπως έχουν δωρεάν παιδεία και δεν το έχω πάρει είδηση.

    Ένας μόνιμος (έτσι και αλλιώς) υπάλληλος του Δημοσίου.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 08:24 | EK

    Γιατί το ECDL παύει να ισχύει μετά από τρία χρόνια; Με την ίδια λογική θα έπρεπε να παύουν να ισχύουν όλα τα πτυχία. Οι γνώσεις που πιστοποιούνται με το ECDL είναι απίστευτα βασικές και δεν αλλάζουν.

    Επίσης, το ECDL Foundation είναι υπεύθυνο για τη διαπίστευση των εξεταστικών κέντρων σε όλες τις χώρες. Παρόλα αυτά πτυχία ECDL που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό δεν γίνονται δεκτά στο ελληνικό δημόσιο!

    Δηλαδή, πρέπει κάποιος να πάρει το ECDL πληρώνοντας ένα ελληνικό εξεταστικό κέντρο ΚΑΙ να ξαναπληρώνει κάθε τρία χρόνια!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 08:08 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σ

    Ως προς τους Βασικούς Τίτλους:
    Θεωρώ το νέο σύστημα μοριοδότησης ΑΔΙΚΟ. Κι αυτό γιατί δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ένα μόνο τυπικό προσόν, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να ακυρώσει όλα τα υπόλοιπα. Η άποψή μου είναι οτι θα πρέπει να συνεκτιμώνται όλα τα προσόντα (τίτλος,2ος τίτλος,μεταπτυχιακός τίτλος, εμπειρία, ξένες γλώσσες, τεστ δεξιοτήτων κτλ).
    Ο συντελεστής με τον οποίο υπολογίζεται η μοριοδότηση για τον βασικό τίτλο σπουδών θεωρώ οτι είναι αρκετά αυξημένος και αποκλείει από τη διαδικασία άτομα που έχουν χαμηλότερο βαθμό.
    Π.χ. κατηγορία ΠΕ/ΤΕ
    Ο Α με βαθμό 6,9 έχει 6,9*110=759 μόρια
    ο Β » 7,2 » 7,2*110=792 μόρια
    δηλ. διαφορά 33 μόρια. Δηλ. αν ο Α διαθέτει επιπλέον ένα καλό επίπεδο μιας ξένης γλώσσας (30μόρια) θεωρείται λιγότερο ικανός.
    Για μένα αυτό ΔΕΝ είναι ΔΙΚΑΙΟ.
    Π.χ. κατηγορία ΔΕ
    Ο Α με βαθμό 18 (σε δεκάβαθμη κλίμακα 9) *110 = 990 μόρια
    Ο Β » 16 ( » 8) *110 = 880 μόρια
    Αν ο Β διαθέτει επιπλέον 2 ξένες γλώσσες σε άριστο επίπεδο (70+70=140μόρια)θεώρείται λιγότερο ικανός (αφού 880+140=920).
    Πιστεύω πως ο συντελεστής αυτός πρέπει να μειωθεί αντί να αυξηθεί.
    Εξάλλου, ο τρόπος βαθμολόγησης από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα διαφέρει και είναι υποκειμενικός. Ας γίνει μία έρευνα για τους Μέσους Όρους Βαθμών στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα π.χ. Καποδιστριακό, Πάντειο, ΠΑ.ΠΕΙ. κτλ. ή και στα Λύκεια της Χώρας…κατα γεωγραφική περιοχή, κατα χρονικές περιόδους κτλ.
    Γιατί τόσο μεγάλη απόκλιση? Δηλ. για 0,5 μονάδα διαφορά στο βαθμό απαξιώνεται ολόκληρος ο τίτλος!

    Ως προς την προσάυξηση:
    Θεωρώ δίκαιη την κατάργηση της προσάυξησης του 50%.
    Η γνώμη μου είναι οτι θα μπορούσε ίσως να δίνεται μια μικρή προσαύξηση για εμπειρία σε δημόσιο φορέα με ΔΥΟ αυστηρές προϋποθέσεις:
    1ον να δίνεται μόνο για την ίδια ειδικότητα και για τον ίδιο Φορέα. πχ. σύμβαση ως διανομέας στα ΕΛΤΑ, μόνο για προκύρηξη των ΕΛΤΑ και μόνο για αυτή την ειδικότητα. ΚΑΙ
    2ον αυτή η προσαύξηση να είναι τέτοια ώστε να μην αποκλείει τη συμμετοχή άλλων με τυχόν αυξημένα τυπικά προσόντα, δηλ. να είναι ένα πολύ μικρό πριμ.
    (Εννοείται οτι αναφέρομαι σε συμβάσεις που έχουν εγκριθεί από ΑΣΕΠ..)

    Ως Προς την εμπειρία:
    Γιατί τέτοια απαξίωση? Εγώ (αν και δεν έχω εμπειρία) περίμενα μια αύξηση στη μοριοδότηση, αν θέλουμε να μαστε δίκαιοι. Είναι το ίδιο μια εμπειρία της τάξης των 5 ετών με μία των 10? Δε λέω να μην υπάρχει ενα max όριο..Θα μπορούσε να είναι ως έχει, έως τα 5 έτη και για κάθε επιπλέον ένα έτος μέχρι τα 10 έτη πχ., 1 μόριο για κάθε επιπλέον έτος..Το θεωρώ πιο δίκαιο.
    Δεν κατάλαβα τι εννοεί ο κος Ραγκούσης αδικία ως προς αυτούς που έχουν ντοκτορα? Ας δουλέψουν κι αυτοί λίγο…Εξάλλου πιστέυω οτι το καλύτερο πανεπιστήμιο είναι η πράξη. Αυτά που μαθαίνεις με την πείρα και στην πράξη δεν μπορεί να σου τα διδάξει κανείς. Η θεωρία από την πράξη έχει μια απόσταση ΝΑ, λέει ο λαός.
    Οπότε δεν καταλαβαίνω ως προς τι η μείωση της μοριοδότησης της εμπειρίας.

    Ως προς τις Συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου και Stage:
    Οι εποχικές ανάγκες καλύπτονται μετά από έγκριση του ΑΣΕΠ με βάση κοινωνικά κριτήρια. Τώρα γιατί ο άνεργος θεωρείται ένα και το αυτό με τον stager δεν το καταλαβαίνω! Είναι καινούρια κοινωνική ομάδα?
    Το ΠΑΣΟΚ έλεγε καμία μοριοδότηση για τα stage χάριν της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.Τώρα αυτό με κανει να προβληματίζομαι και νίωθω οτι μειώνει την αντίληψή μου. (Who knows? Κάτι έπρεπε να γίνει και με αυτούς)(Ας τους μετατρέψουμε σε Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου..)

    Ως προς τη συνάφεια των Μεταπτυχιακών:
    Δε βρίσκω καμία λογική! Δηλ. μεταπτυχιακό να ναι και ο,τι να ναι? Δηλ. ένα μεταπτυχιακό οτι να ναι θεωρείται τυπικό προσόν και μάλιστα αυξημένο? Το θεωρώ άδικο ως προς αυτούς που έχουν εξειδικευτεί(έχουν μεταπτυχιακό) σε κάτι συναφές με την προκυρησσόμενη θέση.
    Και στην τελική εμείς που πήραμε μόνο το πτυχίο μας (και μάλιστα ένα πτυχίο που απευθύνεται μόνο στο Δημόσιο Τομέα (αλλουνου παπά ευαγγέλιο) να πάμε στον Κεάδα.{Δεν εννοώ βέβαια να μην μοριοδοτείται το μεταπτυχιακό απλά ένα συλλογισμό έκανα, εξάλλου έχω αντιληφθεί οτι θεωρούμε «αναλφάβητη» επειδή πήρα μόνο ένα πτυχίο.}

    Ως προς το Τεστ Δεξιοτήτων:
    Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη. Θεωρώ οτι είναι ένα κριτήριο αξιολόγησης, που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.Ωστόσο επιμένω να υπάρχει μία σχετική συνεκτίμηση όλων των κριτηρίων. Έτσι, να μπορεί να σχηματίζεται μια πιο αντικειμενική άποψη για το προφίλ του υποψηφίου.

    Συνοψίζοντας θεωρώ Άδικο το νέο σύστημα μοριοδότησης κυρίως ως προς τον τρόπο μοριοδότησης των βασικών τίτλων, που φτάνει να αχρηστεύει ταυτόσημους τίτλους, που έχουν λάβει ελαφρώς χαμηλότερης βαθμολογίας και θεωρώ πιο δίκαιο: όλα τα τυπικά και πρόσθετα προσόντα να συνεκτιμώνται. Ειλικρινά, δεν θεωρώ οτι με το νέο αυτό σύστημα μοριοδότησης προκύπτουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, απλά νιώθω οτι προωθούνται οι άριστοι, οι συλλέκτες τίτλων οι οποίοι πάραυτα μπορεί να μην έχουν το κατάλληλο προφίλ (άλλα πρόσθετα προσόντα π.χ. εμπειρία, ξένες γλώσσες κτλ..)

    Ευχαριστώ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 07:33 | ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ

    κ. Υπουργέ,
    Το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων αναμφίβολα οδηγεί σε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα και παραδίδει ένα πρωτόγνωρο «μάθημα αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Επιτρέψατέ μου όμως να σχολιάσω κάποια βασικά σημεία που πιστεύω ότι θα ενίσχυαν το αξιοκρατικό πνεύμα του προτεινόμενου νομοσχεδίου, δεδομένου ότι πέραν της αναμφισβήτητα καλής πρόθεσης, σημαντικό ρόλο έχει η δίκαιη κατανομή της μοριοδότησης στα επιμέρους στοιχεία αξιολόγησης των υποψηφίων.

    1. Θα πρέπει ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ του μεταπτυχιακού ή και του διδακτορικού πτυχίου με το αντικείμενο της υπό κατάληψη θέσης προκειμένου οι ουσιαστικές γνώσεις των πτυχίων αυτών να μπορούν να αξιοποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, και έτσι να δικαιολογούν την μοριοδότηση τους. Άλλωστε, δε θα είναι θετικό για την αξιοκρατική σας προσπάθεια αν στο μέλλον, για παράδειγμα, σε θέση πολιτικού μηχανικού, προσληφθεί πολιτικός μηχανικός με διδακτορικό στα παιδαγωγικά και δε προσληφθεί πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακό σε σεισμικές κατασκευές. Τέτοιου είδους φαινόμενα θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα, αρνητικούς σχολιασμούς και την υποβάθμιση της όλης αξιοκρατικής σας προσπάθειας.

    2. Η μοριοδότηση της ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ (150 μόρια) που δε θίγεται στο παρόν σχέδιο νόμου, θα μπορούσε να διατηρηθεί μόνο για τις παραμεθόριες περιοχές. Με την υφιστάμενη κατάσταση, διατηρείται η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ της μεταχείρισης των πολιτών, δηλαδή η επιτυχία σχετίζεται με το δήμο όπου είναι δημότες.

    3. Η διατήρηση της δυνατότητας μοριοδότησης μέχρι και 8 (!) ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ είναι υπερβολική, και δε θα έπρεπε η αθροιστική μοριδότηση να προσεγγίζει (560 μόρια) εκείνη ενός διδακτορικού και ενός μεταπτυχιακού (600 μόρια). Αφού λοιπόν, με το πνεύμα του νέου νόμου, καλώς δεν ενισχύεται το «κυνήγι» μεταπτυχιακών τίτλων γιατί να ενισχύεται το «κυνήγι» ξένων γλωσσών ; Θα πρέπει, λοιπόν, και εδώ να υπάρξει κάποιο λογικό όριο.

    Τέλος, ένα θέμα μικρότερης πρακτικής σημασίας αλλά με κάποιες κοινωνικές επιπτώσεις αφορά το τέστ δεξιοτήτων. Το ότι η μοριοδότηση του ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ μπορεί να φθάσει εκείνη ενός διδακτορικού, σημαίνει ότι η Πολιτεία εξισώνει βαθμολογικά τον ανώτατο πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, που απαιτεί προσπάθειες 3-4 ετών και ικανότητα για πρωτότυπη προαγωγή της γνώσης, με την επάρκεια επιπέδου μέσης εκπαίδευσης. Μια σκέψη θα ήταν να εφαρμόζεται μόνο για θέσεις Δ.Ε., μια άλλη να εφαρμόζεται για όλους με προϋπόθεση της επιτυχίας για συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Πάντως, για πολλούς υποψηφίους, η διατήρησή του θα ενισχύσει το, ήδη ανοικτό δρόμο των «φροντιστηρίων-ΑΣΕΠ» με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις.
    Ι.Κ.
    Καθηγητής Α.Π.Θ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 05:31 | Γιάννης από Κρήτη

    Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για την αξία μεταπτυχιακών (σύγκριση ανα τομέα, σύγκριση πανεπιστημίων κτλ) νομίζω η λύση είναι σχετικά απλή, αρκεί να υπάρχούν:

    1 Δυνατότητα κατανόησης απο πλευράς πολιτικών
    2. Πολιτική βούληση

    Όλες οι προηγμένες χώρες έχουν πίνακες αξιολόγησης των εκπαιδιευτικών τους ιδρυμάτων (πολλές και ανα σχολή/τμήμα)
    Υπάρχουν διεθνείς οίκοι που κάνουν αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η λύση είναι:

    Δημιουργία ανά έτος εννιαίου πίνακα αξιολολόγησης των εκπαιδιευτικών ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού)
    Μοριοδότηση με βάση τον πινακα, για το έτος κτησης του κάθε πτυχίου. Έτσι αυτός που τελείωσε στο ΜΙΤ θα του αναγνωρίζεται ότι όπως και να το κάνουμε είναι λίγο καλύτερος από τον πτυχιούχο ενός ελληνικού ή ενός ρουμάνικου πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα αυτό θα λειτουργησει και ως μέσο πίεσης για την επιτέλους εξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων.

    Όσα πανεπιστήμια δεν θα βρίσκονται στον πίκανα αξιολόγησης (Βουλγαρίες κτλ) θα πέρνουν την χαμηλότερη μοριοδότηση.

    Έτσι για παράδειγμα αν ένα διδακτορικό έχει αξία 400 μορίων, θα μπορούσε το καλυτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο (π.χ. ΜΙΤ, Stanford, Berkeley, Cambridge κτλ) να πέρνει 400 μόρια για διδακτορικό, το 2ο καλύτερο 399, κτλ και απο το 400στο και μετά 1 μορίο για όλους τους επιστήμονες της πλάκας.

    Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να μοριοδοτούνται και οι επιστημονικές εργασίες, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη υπό ποιά ιδρυματική ομπρέλα έχουν γίνει ή με βάση το impact factor διεθνών περιοδικών, η το acceptance rate των διεθνών συνεδρίων.

    Βεβαίως με ένα τέτοιο σύστημα θα είχε πολύ πλάκα να βλέπαμε τα μόρια που θα μάζευαν οι βουλευτές ή το κυβερνητικό συμβούλιο!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 04:05 | Maria

    Παρακαλουμε για την αποκατασταση (αν ισχυει τελικα) της μοριοδοτησης του 2ου μεταπτυχιακου.
    Δηλαδη τωρα εχουμε :
    1 μαστερ =200μορια
    2 μαστερ=200 μορια
    3 μαστερ=200 μορια
    κ αν μεθαυριο αναγνωριστουνε οι 5 ετης σπουδες ως πτυχιο και μαστερ θα εχουμε :
    πτυχιο=πτυχιο + μαστερ μαζι = μορια πτυχιου και μορια μαστερ..
    αρα οποιος εκανε μεταπτυχιακες εξειδικευσεις ειναι τελιως ακυρες..
    για αυτη την αξιοκρατια μιλαμε ?

    αλλιως αν δεν πιστευουμε οτι το μεταπτυχιακο ειναι επιπλεον προσον , ας βαλουμε και αρνητικη μοριοδοτηση σε οσους εχουνε.

    δεν μπορει να εχουμε την λογικη ενα μεταπτυχιακο να ειναι και οτι να ναι..κανενας ελεγχος για την συναφεια??

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 04:26 | KoSTanTiNoS

    Θα παρακαλούσα να βρεθεί ένας τρόπος να διορθωθεί η άδικη μοριοδότηση των πτυχίων. Δεν όλα τα τμήματα σε όλες τις πόλεις τον ίδιο βαθμό δυσκολίας. Υπάρχουν τμήματα, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου είναι πολύ εώς εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις βαθμό πάνω από 7 και τμήματα της επαρχίας όπου τα 9άρια πέφτουν βροχή. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτά τα επαρχιακά τμήματα έχουν καλύτερο επίπεδο αποφοίτων; Όχι βέβαια.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 04:46 | Έφη

    Κύριε Υπουργέ,

    στην μοριοδότηση των τίτλων σπουδών προτείνω να μετρά μόνο ο τίτλος της ανώτερης βαθμίδας. Έτσι κάποιος που έχει και μεταπτυχιακό και διδακτορικό να μετρά μόνο το διδακτορικό. Όπως γίνεται σωστά και με την ξένη γλώσσα. Κάποιος που έχει και Proficiency kai Lower βαθμολογείται μόνο για το πρώτο.

    Επίσης να περιοριστεί το εύρος της μοριοδοτούμενης εμπειρίας σε 3 χρόνια,αφού σε πολλές περιπτώσεις συμβάσεων αποκτήθηκε αναξιοκρατικά. 3 χρόνια είναι αρκετά.

    Έμφαση σε γραπτούς διαγωνισμούς και όχι στην συσσώρευση μεταπτυχιακών και διδακτορικών που σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτουν πελατειακές σχέσεις με καθηγητές και φοιτητικές παρατάξεις.

    Κατάργηση κριτηρίου εντοπιότητας. Διατήρηση της μόνο σε ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές. Επίσης εφαρμογή των νέων μέτρων και για τις προκηρύξεις που τρέχουν (βλ. Δήμου Χαλανδρίου, Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης).

    Εισαγωγή και μοριοδότηση κριτηρίου ηλικίας στους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας. Π.χ. απο 30 ετών και άνω 10 μόρια για κάθε έτος.

    Πάντως και έτσι το ν/σ κρίνεται πολύ ικανοποιητικό.

    Είναι δεδομένο ότι και το νέο ν/σ κάποιους θα δυσαρεστήσει. Τον νεοέλληνα δεν τον ικανοποιοεί τίποτα λιγότερα αν δεν είναι όπως ακριβώς το θέλει.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 03:23 | Νικολαος Σκυτοπουλος

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΑΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ. ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ Υ.Ε. ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ 300 ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΤΩΡΑ? ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 03:10 | Γιάννης Τριχόπουλος

    Επίσης θα συμφωνήσω με τον κύριο Κώστα Παπαδόπουλο, ότι ηθικά έχει δίκιο. Διδακτορικό απο διδακτορικό και master απο master διαφέρει. Και γνωρίζουμε καλά σε πολλές περιπτώσεις πώς αποκτώνται τέτοιοι τίτλοι στην Ελλάδα. Προσωπικά έχω master σε χωροταξία στην Αμερική. 2 χρόνια full-time, με δημοσιεύσεις, έρευνες, full scholarship, βοηθός έρευνας, άπειρα papers και εργασίες. Δε το αναφέρω για να περιαυτολογήσω. Αλλά αυτό είναι ισότιμο με ένα χρόνο master στην Ελλάδα, που ας μη γελιόμαστε, οι ρυθμοί είναι υπερ-χαλαροί σε σχέση με άλλα μέρη… Δυστυχώς όμως δε βλέπω να υπάρχει τρόπος «ξεδιαλέγματος» εδώ, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν και αδικίες.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 03:48 | Γιάννης Τριχόπουλος

    Πολύ σωστή η αύξηση των μορίων μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Ίσως να πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

    Η εντοπιότητα θα έπρεπε σίγουρα να καταργηθεί. Ή τουλάχιστον να ισχύσει μόνο για μικρούς δήμους και παραμεθόριους. Το σκεπτικό της εντοπιότητας άλλωστε είναι να ενισχύσει την περιφέρεια και τη συγκράτηση του δυναμικού σε αυτήν, να σταματήσει η αιμοραγία της περιφέρειας με άλλα λόγια. Πιο το νόημα των… 150 μορίων στο δήμο… Αθηναίων??!! Όπως βέβαια και σε άλλους μεγάλους δήμους. Για παράδειγμα, εγώ μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και μένω στην Αθήνα (θύμα αυτής της παγκόσμιας πρωτοτυπίας και εγώ, ελλάδα=αθήνα…) Ήρθα δηλαδή με πρόθεση να μείνω εδώ. Είναι δυνατόν λοιπόν να είμαι 150 μόρια «πίσω» από έναν δημότη Αθηναίων, επειδή αυτός είναι απλά δημότης? Φυσικά πολύ ευχαρίστως θα πήγαινα και σε άλλες πόλεις, με όλη τη διάθεση να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό, αλλα αυτό μοιάζει αδύνατο λόγω ακριβώς των 150 μορίων της εντοπιότητας, ισοδύναμης με ένα μεταπτυχιακό!!! (υπο τις παρούσες συνθήκες)

    Επίσης συμφωνώ απόλυτα με τη μη κατάργηση της συνάφειας του μεταπτυχιακού. Η κατάργηση της συνάφειας καταντά τον μεταπτυχιακό τίτλο απλά ένα «χαρτί», ασχέτως αν αυτό έχει σχέση με το αντικείμενο της θέσης ή όχι. Δεν θα έπρεπε να πριμοδοτείται το συναφές περισσότερο? Ο κάτοχός του δε θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα?? Απλά πράγματα, απλή λογική…

    Συγχαρητήρια πάντως, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάτι αλλάζει!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 03:05 | Σωτηρία Πολίτου

    Το ΑΣΕΠ είναι σημαντική κατάκτηση για την αξιοκρατία. Θα πρέπει όλοι να παραδεχτούμε πως το προηγούμενο σύστημα προσλήψεων ήταν αναχρονιστικό και αναξιοκρατικό. Δεδομένα μία τέτοια διαπίστωση σημαίνει πως το σύστημα απαιτεί αναθεώρηση. Ο βασικός άξονας της διαβούλευσης είναι η μοριοδότηση των αντικειμενικών προσόντων. οι θέσεις μου συμπυκνώνονται στα εξείς:
    1ον Η γλωσσομάθεια είναι αντικειμενικό προσόν και πρέπει να μοριοδοτείται.
    2ον Τα μεταπτυχιακά, διδακτορικά και δεύτερα πτυχία πρέπει ομοίως να μοριοδοτούνται με κάποια προσαύξηση αν ανήκουν στο γνωστικό αντικείμενο της προκυρησσόμενης θέσης. Η ισχύουσα μοριοδότηση δεν είναι αρκετή διότι καλυπτόταν άμεσα από εξυπηρετήσεις βουλευτών, υπουργών και κάθε είδους πολιτευτών. Σημειώνω για την ώρα πως δεν αναγνωρίζεται σε κάτοχο πτυχίου ΤΕ (ως πρώτου βασικού τίτλου σπουδών) πτυχίο ΠΕ ακόμα και συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Αντιθέτως θα του αναγνωριζόταν ως αντικειμενικό προσόν ένας δεύτερος τίτλος σπουδών ΤΕ (απαράδεκτο!!!!!). Το αντίθετο όμως μου φαίνεται λογικό… ένας κάτοχος πτυχίου οικονομικού Πανεπιστημίου δεν μπορεί να ζητάει να του αναγνωριστεί ως επιπλέον προσόν ένας τίτλος σπουδών χαμηλότερης βαθμίδας (βλέπε ΤΕΙ λογιστικής).
    3ον Ας κλείσει αυτή η φάμπρικα με το ECDL (Εγω το έχω ήδη πληρώσει…).
    4ον Η προϋπηρεσία δεν μπορεί να μην προσφέρει τίποτα αλλά από την άλλη και σύμφωνα με την ρύθμιση, ότι είναι να σου προσφέρει η προϋπηρεσία (σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων) σε 5 χρόνια θα στο έχει προσφέρει.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 03:01 | Πεπονής .Γ

    Πολλά τα θετικά σημεία στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Εντούτοις όπως προκύπτει και ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ,το πρώτο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα ,αποτελεί ο 2ος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ. Η ΑΔΙΚΙΑ είναι πρωτοφανής και η νέα ρύθμιση κατάργησης της αθροιστικής μοριοδότησης στερείται στοιχειώδους λογικής. Ελπίζουμε να είναι μια απλή παράληψη ή παρερμηνεία του Νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση καλείται ο Υπουργός και οι Νομοθέτες να διορθώσουν έγκαιρα το λάθος τους και να λάβουν σοβαρά υπόψη την απαίτηση της κοινής γνώμης.
    Εξάλλου αυτό είναι και το νόημα της Δημόσιας Διαβούλευσης ,που αποτελεί μια μορφή Δημοψηφίσματος (την σημαντικότερη πράξη στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ).Θεωρώ ότι στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση ,η οποία εκλέχτηκε με σημαία της την Αξιοκρατία, δεν λάβει σοβαρά υπόψη την κοινή γνώμη στην παρούσα Δημόσια Διαβούλευση ,απλά ρίχνει ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ των πολιτών ,παραβιάζοντας το δικαιώματα της συμμετοχής τους στην λήψη αποφάσεων και υποτιμώντας την νοημοσύνη τους.
    Φυσικά η τιμωρία θα έρθει πολύ γρήγορα ,αν θυμηθούμε και την πρόσφατη πανωλεθρία της Ν.Δ στις εκλογές του Οκτωβρίου ,με παρόμοια συμπεριφορά αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας.
    Δεν απειλούμε ,δεν παρακαλούμε ,δεν ζητιανεύουμε και δεν υπονομεύουμε τις καλές προθέσεις της νέας κυβέρνησης , απλά …
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΕ !!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 03:53 | Λευτέρης

    για Διδακτορικά: τα 400 μόρια μόνο για θέσεις Έρευνας σε συναφές αντικείμενο, αλλιώς 250 για θέσεις στελεχών 1ης γραμμής ή στελεχών Διοίκησης
    για Μεταπτυχιακά: 250 για συναφές αντικείμενο, αλλιώς 100. Το δεύτερο Μεταπτυχιακό 100.
    Το δεύτερο Πτυχίο 50
    Το τεστ δεξιοτήτων 50 μόρια. Εγώ προτιμώ να αντικατασταθεί με κάτι που να αξιολογεί την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση των υποψηφίων.

    Η συνέντευξη είναι πολύ αδικημένη υπόθεση γιατί ξέρουμε πως καταστρατηγείται αλλά τη θεωρώ απαραίτητη για προσλήψεις Στελεχών και Εκπαιδευτικών.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 02:15 | kostas papadopoulos

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    Θα ήθελα να επισημάνω, σχετικά με τους τίτλους σπουδών, κυρίως επιπέδου μεταπτυχιακού, διδακτορικού και την μοριοδότηση που αυτά θα λαμβάνουν. Έχοντας πάρει το πτυχίο του γεωπόνου, έχω να επισημάνω τα εξής:
    Μεταπτυχιακά και πολύ περισσότερο διδακτορικά στις γεωπονικές επιστήμες και ιδίως στη φυτική παραγωγή που δίνονται από διεθνή αναγνωρισμένα πανεπιστήμια περιλαμβάνουν κυρίως την διερεύνηση σε βάθος των μηχανισμών άμυνας, της αλληλεπίδρασης, της φυσιολογίας, της μοριακής βιολογίας φυτών, εντόμων και άλλων οργανισμών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα συμπεράσματα της έρευνας στην βελτίωση της ποιότητας της φυτικής παραγωγής.
    Ελαχιστότατα γεωπονικά διδακτορικά στην Ελλάδα μελετούν σε βάθος όλα τα παραπάνω φαινόμενα, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού που κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Άρα για τι διδακτορικά μιλάμε; To να σπείρνω χωράφια και να κάνω διδακτορικό στο αγρό χρησιμοποιώντας και λίγο στατιστική, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα, στην σημερινή εποχή είναι κάτι το τελείως ξεπερασμένο. Κανένα σοβαρό ξένο επιστημονικό περιοδικό δεν δέχεται δημοσιεύσεις τέτοιων εργασιών. Τα ξένα πανεπιστήμια έχουν φτάσει σε πανεπιστήμια να εκμεταλλέυονται κάθε πτυχή της μοριακής βιολογίας και εμείς έχουμε μείνει στην εποχή του χαλκού. Και αυτό γίνεται δίοτι δεν υπάρχουν οργανωμένες εργαστηριακές υποδομές για να υποστηρίξουν ένα διδακτορικό με κύρος και ουσία.
    Ας εξετάσουν λοιπόν με το καινούργιο νομοσχέδιο ποια, κυρίως διδακτορικά, ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ (με δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά με υψηλό impact factor) και ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ 400 ΜΟΡΙΑ (μιας και 400 μόρια δεν είναι και λίγα). Δουλειά σκληρή παντού υπάρχει. Το να σπέρνεις και να θερίζεις χωράφια δουλειά σκληρή είναι, αλλά χωρίς σε βάθος επιστημονική ουσία (ίσως έρευνα που θα έπρεπε τα ΤΕΙ να κάνουν και όχι τα πανεπιστήμια). Το να είσαι σε ένα εργαστήριο και να παράγεις πρωτότυπη γνώση, όπως γίνεται σε σοβαρά διεθνή γεωπονικά ερευνητικά κέντρα (και όχι αναμασημένη, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα) επίσης δουλειά σκληρή είναι, αλλά με αναγνώριση διεθνής και συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης, είναι η ουσία δηλαδή ενός διδακτορικού.
    Αφού μιλάμε για αξιολόγηση ας αξιολογηθούν ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ από ανθρώπους με διεθνή επιστημονική αναγνώριση. Ας θεσπιστεί μια ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα αγγίζει πανεπιστήμια, φορείς, μέχρι και τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά που χορηγούν. Ας μπουν όλοι οι τίτλοι σπουδών στη σώστη βάση τους, όπως θα έπρεπε να είναι.
    Να ξέρουμε τι θέλουμε: διδακτορικά των 400 μορίων με καμία επιστημονική αναγνώριση, ή διδακτορικά που να έχουν περάσει από ενδελεχή επιστημονική βάσανο, άξιων συγχαρητηρίων για την καινοτομία και πρωτοτυπία τους; Για να μη φτάσουμε πάλι στο σημείο η ευρώπη να λέει ειρωνικά μάζι με τη φράση ΄΄greek statistics»(αφού τα πήγαμε χάλια στην οικονομική ανάπτυξη) και τη φράση ΄΄greek Phd’s».
    Aς γίνει πρώτα μια αξιολόγηση σε όλα και μετά βλέπουμε τι πραγματικά αξίζει και πόσα μόρια παίρνει κάθε τι.
    Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενεές για να έχουν μια σωστή παιδεία πάνω από όλα και όχι να κυνηγάνε τίτλους μόνο και μόνο για τα μόρια, που δεν έχουν καμία ουσία και αξία.