Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 18 Μαΐου 2021, 08:10 | ΜΟΣΤΡΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

    ΜΑΣ.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:37 | Κωνσταντίνος Μπιτσικωκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:23 | ΠΟΔΗΜΑΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει στοχευμένα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (όπως θα έπρεπε να συμβαίνει τώρα). ΝΑΙ στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιπ.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:24 | Βαρβάρα Δημοπούλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 07:34 | Παπαγεωργίου Μαριάννα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 07:57 | Κατρη Αλεξάνδρα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 07:49 | Βαγγέλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 18 Μαΐου 2021, 07:07 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΞΕΡΑΚΙΑΣ

    Είναι αυτονόητη η εξαίρεση των ερασιτεχνών εκτροφέων από την καθολική στείρωση για αυτό ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.

    Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι το να καταλήγεις στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, συμπαρασύρει και τους ιδιοκτήτες οι οποίοι χειρίζονται τα ζώα τους με σεβασμό στην διαβίωσή τους, καθώς και στην αναπαραγωγή τους και δεν πετάνε σε κάδους νεογέννητα ζώα. Έχετε επενδύσει τόσα στις φιλοζωικές οργανώσεις και επειδή αποδείχθηκαν ανίκανες για το έργο που παράγουν τώρα θα την πληρώσουν και οι σωστοί ιδιοκτήτες.
    Τροποποιείστε προς την σωστή κατεύθυνση αυτό το νομοσχέδιο γιατί σε λίγο θα αναφέρουμε το ρητό: <>

  • 18 Μαΐου 2021, 07:00 | Παπαγεωργίου Απόστολος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 07:26 | Χρήστος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκυλων

  • 18 Μαΐου 2021, 07:51 | ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΠΟΝΙΑ

    Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια υποχρέωσης στην στείρωση των σκυλιών. Κανένας σκύλος δεν πρέπει να στειρώνεται, παρά μόνο για ιατρικούς λόγους που αφορούν την υγεία του ίδιου του σκύλου.
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και δεν αποτελεί ένδειξη Ζωοφιλίας αλλά μίσους στα ζώα.
    Δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως κυνόφιλοι ή ζωόφιλοι αυτοί οι οποίοι διαχωρίζουν τα σκυλιά σε κατηγορίες ανάλογα με τα συμφέροντα τους και να ζητούν εξαίρεση στην τάδε ή την δείνα κατηγορία.
    Τα αποκαλούμενα αδέσποτα κυρίως στα χωριά σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές είναι το εθνικό μας κυνοτεχνικό κεφάλαιο.
    Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν φροντίσει να αναδείξουν και να διατηρήσουν τις διαφορετικές ποικιλίες σκύλων που έχουν, πολλές φορές με την ουσιαστική στήριξη των κρατών τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα εξαφανίσουμε, γιατί , θέλουμε να γίνουμε πελάτες και σε αυτό των κυνοτροφείων του εξωτερικού.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:47 | Ελενη Αγγουράκη

    Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια υποχρέωσης στην στείρωση των σκυλιών. Κανένας σκύλος δεν πρέπει να στειρώνεται, παρά μόνο για ιατρικούς λόγους που αφορούν την υγεία του ίδιου του σκύλου.
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και δεν αποτελεί ένδειξη Ζωοφιλίας αλλά μίσους στα ζώα.
    Δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως κυνόφιλοι ή ζωόφιλοι αυτοί οι οποίοι διαχωρίζουν τα σκυλιά σε κατηγορίες ανάλογα με τα συμφέροντα τους και να ζητούν εξαίρεση στην τάδε ή την δείνα κατηγορία.
    Τα αποκαλούμενα αδέσποτα κυρίως στα χωριά σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές είναι το εθνικό μας κυνοτεχνικό κεφάλαιο.
    Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν φροντίσει να αναδείξουν και να διατηρήσουν τις διαφορετικές ποικιλίες σκύλων που έχουν, πολλές φορές με την ουσιαστική στήριξη των κρατών τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα εξαφανίσουμε, γιατί , θέλουμε να γίνουμε πελάτες και σε αυτό των κυνοτροφείων του εξωτερικού.
    Μέσα σε αυτά (τα αδέσποτα) υπάρχουν όλες οι υπο προστασία ΚΑΙ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ Ελληνικές ποικιλίες σκύλων, που πολλά πρωτοβάθμια σωματεία αγωνίζονται χρόνια να διατηρήσουν και να αναδείξουν. Όπως και το δικό μας που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια προσπάθειας (από το 1987).
    Η στείρωση βλάπτει πρωτίστως αυτά και θα εξαφανίσει οριστικά σκυλιά που υπάρχουν στην πατρίδα μας, με βάση τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα περισσότερα από 5000 χρόνια, ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ..
    Και φυσικά δεν είναι λύση να έχουν αυτό το προνόμιο (της εκτροφής) μόνο ορισμένα κυνοτροφεία, διότι η διατήρηση μιας ποικιλίας σκύλου έχει απόλυτη ανάγκη, την ύπαρξη σε γόνιμη και υγιή κατάσταση όσο γίνεται περισσότερων ατόμων, για να μπορέσει να υπάρξει,( γενετική ποικιλομορφία) κατά συνέπεια ο κάθε κυνόφιλος πρέπει να είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τον σκύλο του σε άριστη υγεία και σε καμία περίπτωση ακρωτηριασμένο και ανίκανο.
    Επίσης η εκτροφή μόνο από κυνοτροφεία ενέχει τον κίνδυνο να επικρατήσουν οι εμπορικές – δημοφιλείς, ποικιλίες εις βάρος των υπολοίπων και η αναγκαστική εξαφάνιση όλων των τοπικών ποικιλιών που μέχρι σήμερα συντηρούνται και υπάρχουν με κόστος και αγάπη από ιδιώτες κυνηγούς , κυνόφιλους , κτηνοτρόφους και αγρότες.
    Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές ποικιλίες σκύλων θα μπορούσαν να στελεχώσουν όλα τα στρατόπεδα μας και τα σώματα ασφαλείας και να συμβάλουν σε κάθε δραστηριότητα σχετική με διάσωση και βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οφείλουμε να τα υποστηρίξουμε αντί να πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια εισάγοντας διάφορες ποικιλίες από ξένα κυνοτροφεία, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Συνεπώς, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΘΕΊ ΠΑΝΤΕΛΏΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ.
    Ο έλεγχος των αδέσποτων μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί, ξεκινώντας με την εκπαίδευση των νέων, από την προσχολική ηλικία , με την υπεύθυνη υιοθεσία και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, δίνοντας βαρύτητα στα δημοτικά κυνοκομεία και στους μεθοδικούς ελέγχους και όχι να μοιράζονται με αδιαφανείς διαδικασίες εκατομμύρια σε ΜΚΟ που αυτοπροσδιορίζονται Ζωοφιλικές και απέδειξαν ότι είναι Ζωοκαταστροφικές.
    Ακόμα η υποχρέωση να φέρουν οι ιδιοκτήτες μαζί τους βιβλιάρια υγείας και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης είναι άδικη και πρέπει να αντικατασταθεί με την δυνατότητα κατά τον έλεγχο από το εκάστοτε όργανο να υπάρχει άμεση επιβεβαίωση των στοιχείων μέσω κινητού τηλεφώνου, στην τράπεζα πληροφοριών ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται αυτή η ταλαιπωρία, και ο έλεγχος να γίνεται άμεσα.
    Επίσης η αφαίρεση άδειας κυνηγιού είναι εντελώς άσχετη με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και δηλώνει προχειρότητα και μίσος προς του κυνηγούς που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νόμιμοι και θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν κάθε ταλαιπωρία για μια μικρή μειοψηφία που συνήθως ταλαιπωρεί με τις επιλογές της που και αυτή μπορεί να ελέχθη με την απευθείας σύνδεση (on line) και επιβεβαίωση από το σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης (όπως αναφέραμε και παραπάνω).
    Τέλος , οι ζώνες εκπαίδευσης πρέπει να εξυπηρετούν όλα τα κυνηγετικά σκυλιά και όχι μόνο τα σκυλιά δείκτες, αλλά και τα σκυλιά ιχνηλάτες και φωλεοδύτες και επαναφοράς κ.α. Η ανάγκη για εκπαίδευση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με όλα τα θηλαστικά και γίνεται δια βίου και όχι περιστασιακά και αναγκαστικά.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:42 | Γιάννης χαριτος

    Η αντίδραση μεγαλώνει, ενισχύεται και τρίζει συθέμελα την κυβέρνηση που εκτίμησε λάθος. Οι ειδικοί μιλούν και εναντιώνονται στις κραυγές και τα άναρθρα επιχειρήματα.
    »Προγραμματισμένη Απεργία την Πέμπτη 20 Μαΐου από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στα πλαίσια διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου περί ευζωίας για τα ζώα συντροφιάς.λέμε όλοι όχι στην υποχρεωτική στείρωση των μελών της οικογένειας

  • 18 Μαΐου 2021, 07:52 | Βασιλης Καραμπαλης

    Λεμε οχι στην υποχρεωτικη στειρωση.Στειρωση μονο στα αδεσποτα.ναι στο ηλεκτρονικο μητρωο.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:48 | Μάκης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 18 Μαΐου 2021, 07:43 | Στεφανια Βουκελατου

    Λεμε οχι στην υποχρεωτικη στειρωση.Στειρωση μονο στα αδεσποτα.ναι στο ηλεκτρονικο μητρωο.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:21 | Πασχάλης Σειτανης

    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ζητούμε να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας. Επιπλέων ζητούμε να απαλειφθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν με κατάφωρα εχθρικό τρόπο τους κυνηγούς έναντι όλων των άλλων πολιτών.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:35 | Γιώργος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 07:44 | Γιώργος Μπακατσουλας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 18 Μαΐου 2021, 06:06 | Κωνσταντίνος Μπουτσης

    Δεν συμφωνώ με την στείρωση των δεσποζωμενων σκύλων είναι άδικο για μέλη της οικογένειας μας να τους φερθούμε τόσο βάναυσα χωρίς να υπάρχει θέμα

  • 18 Μαΐου 2021, 06:48 | ΠΑΠΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Οχι στη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων

  • 18 Μαΐου 2021, 06:37 | KΟΥΡΣΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    NΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ.ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΝΟΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ
    ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΑΣ.ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΣΙΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΕΛΟΣ.

  • 18 Μαΐου 2021, 06:46 | ΠΑΠΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

  • 18 Μαΐου 2021, 06:33 | Βαγγη

    Αξιοπεριεργο ειναι πως το ιδιο ακριβως σχολιο που ειναι εναντια στη στειρωση εμφανιζεται με διαφορετικα ονοματα!! ΝΑΙ στη στειρωση ειναι η μονη λυση!! Εχει γεμισει η ελλαδα αδέσποτα.. Κυριως κυνηγοσκυλα… Γιατι ο τακης λακης κ μακης κτλ που εχουν το ιδιο ακριβως μνμ ειμαι σιγουρη οτι ειναι ενας κυνηγος και φοβαται να στειρωσει τα ζωα του. ΟΧΙ βεβαια γιατι ειναι ακρωτηριασμος,ουτε που τον νοιαζει!!! Χανουν λεει τις μυρωδιες. Και οταν γεννοβολαει τα μοιραζει τα κουταβια στα γειτονικα χωρια.. ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!

  • 18 Μαΐου 2021, 06:58 | Ανδρέας Κατροπουλος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 18 Μαΐου 2021, 05:04 | Κωστας ρουπακας

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. 

  • 18 Μαΐου 2021, 05:12 | Κωνσταντίνος ρουφανης

    Οχι στη στείρωση των σκυλιών μας όχι σε ένα μέτρο που το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η καταστροφή της ελληνικής κυνοφιλιας!! Τα σκυλιά μας είναι παιδιά μας και ανήκουν στο ίδιο επίπεδο στην καρδιά μας και στο σπίτι μας με αυτά!! Ποτέ ένα τέτοιο μέτρο για τους αγαπημένους μας συντρόφους!!

  • Είχα γράψει ένα σχόλιο προ ημερών με κάποια αιτιολογήμένα σχόλια υπερ της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς και μπήκα σήμερα για να δω αν υπήρξε κάποιος σοβαρός (στειχειοθετημένος) αντίλογος. Αντ’αυτού βλέπω ένα κατεβατό σχολίων με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο ήτοι «Οχι στη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς».. Αυτό, οι αρνητές της στείρωσης το θεωρούν προφανώς «στοχευμένη και συγκεκριμένη πρόταση και παρέμβαση». Οχι κύριοι που σας έδωσαν το κείμενο και σας είπαν πηγαίντε και βάλτε το εκεί να φανούμε πολλοί. Εδώ γίνεται διαβούλευση, όχι ψηφοφορία. Αν έχετε κάποιες θέσεις, ευχαρίστως να τις ακούσουμε είτε για να τις αντικρούσουμε, με επιχειρήματα, είτε ακόμη και για να τις ασπαστούμε. Παρακαλω, διαβάστε το κείμενο των όρων συμμετοχής πριν λάβετε μέρος στην διαβούλευση. Το «όχι» και το «ναι» είναι ψήφοι, όχι θέσεις.

  • 18 Μαΐου 2021, 04:14 | βασιλης Μπιζος

    θεωρω απαραδεκτη την υποχρεωτικη στειρωση τον δεσποζομενων ζωων!!! με αυτη την λογικη να στειρωσετε και τους ανθρωπους στις χωρες που γινονται πολεμοι η οπου υπαρχει πεινα και φτωχια! στειρωστε τα αδεσποτα πρωτα γιατι θα φυγετε νυχτα

  • 18 Μαΐου 2021, 03:56 | Χριστίνα Αγγελοπούλου

    NAI στην υποχρεωτική στείρωση, ΑΜΕΣΗ εφαρμογή και όχι από το 2023.
    Είναι ο μόνος σύγχρονος, πολιτισμένος και αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό των αδέσποτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 03:35 | Σωτηριος Λεμονιας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων μελών της οικογένειας μας

  • 18 Μαΐου 2021, 03:13 | Γκοντιβός Βασίλης

    Προς τον συντάκτη του άρθρου 5.

    Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

    Το να προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα στειρώνοντας όλους τους σκύλους και τις γάτες δεσποζόμενους ή μη είναι κάτι που μόνο απολυταρχικά/φασιστικά/χιτλερικά καθεστώτα και μυαλά θα μπορούσαν να σκεφτούν.
    Κάντε τον παραλληλισμό.

    Την ανικανότητα του κράτους και την ανευθυνότητα ορισμένων δεν θα την πληρώσουν σωρηδόν όλοι οι σκύλοι και οι γάτες της Ελλάδος.
    Τουλάχιστον όχι ο δικός μου φίλος.
    Γιατί κύριε, περί φίλου σκύλου πρόκειται και όχι περί σκύλου συντροφιάς!!!

    Αλήθεια υπάρχει άλλο παγκόσμιο προηγούμενο υποχρεωτικής στείρωσης για δεσποζόμενα ζώα ή το άρθρο αυτό είναι καθαρά προϊόν Ελληνικής προέλευσης;

    Ανασκευάστε όσο είναι ακόμη νωρίς το άρθρο 5 διότι προβλέπω να γινόμαστε άλλη μια φορά ρεζίλι σε όλη την Ευρώπη.

  • 18 Μαΐου 2021, 02:15 | Ηλίας Τσιμπίδης

    Δεν δέχομαι ότι ένα υγιές πλάσμα θα πρέπει να υποβληθεί στην υποχρεωτική, ακρωτηριαστική, ταλαιπωρία της στείρωσης. Να αρρωστήσω το ζώο μου με το ζόρι; Προσέχω την σκυλίτσα μου όταν είναι στις μέρες της (και όχι μόνο) και ουδέν πρόβλημα. Εκτός και αν η οικονομική ενίσχυση των χειρουργών-κτηνιάτρων υπερισχύει του δικαιώματος της ευζωΐας των φίλων μας. Απαράδεκτο άρθρο. Πιστεύω ότι δεν θα εφαρμοστεί από αυτούς που αγαπούν τους τετράποδους φίλους τους και θα καταργηθεί στην πράξη.

  • 18 Μαΐου 2021, 02:57 | ΝΕΦΕΛΗ Α

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:04 | Μάρκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:07 | νατασα

    ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !

  • 18 Μαΐου 2021, 01:22 | Δημήτρης Στρατσιανης

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση χωρίς παραθυράκια. Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο. Πάλι σήμερα, αναρτήθηκε δημόσια, πως ένας γνωστός ηθοποιός , έβγαλε από τα σκουπίδια στον Βόλο,ένα μεγάλο κουτάβι. ΠΏΣ δημιουργήθηκε αυτό το κουτάβι; Με τα παραθυρακια που βάλατε, όλη η Ελληνική επαρχία, θα συνεχίσει να είναι γεμάτη από τέτοια περιστατικά.
    Τα αδεσποτα, ΔΕΝ πέφτουν από τον ουρανό.
    Εάν νομίζετε, πως απευθύνεστε σε πολίτες με φιλοζωική παιδεία ,μόνο και μόνο επειδή η χώρα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχετε αυταπάτες. Και θα έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά πρωτού επιτρέψετε τις γέννες «αρκεί να μην υπάρχει κερδοσκοπικός σκοπός….»
    ΑΠΟΣΎΡΕΤΕ ΤΏΡΑ, την συγκεκριμένη εξαίρεση. Αλλιώς θα φανείτε ανεπαρκής. Το νομοσχέδιο αυτό, θα είναι μαύρος λίθος για την θητεία σας και θα βρείτε πολύ κόσμο μπροστά σας. ΌΠΟΙΟΣ είναι ενάντια στην στείρωση,απλά θέλει να ζευγαρώνει τα σκυλιά του. Και εάν νομίζετε πως ,με το να γεννάει ένας σκύλος δύο φορές τον χρόνο,δεν δημιουργούνται αδέσποτα, ή είστε άσχετοι, ή ανεπαρκείς, ή επικίνδυνοι, ή εξυπηρετείτε συμφέροντα.
    Στείρωση τώρα.
    Μην γυρίζετε μια κοινωνία, 30 χρόνια πίσω.
    Σε έναν τόπο,που τα αδεσποτα, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο , η στείρωση είναι μονόδρομος. Όταν θα αρχίσουν να αδειάζουν τα καταφύγια και ο κόσμος έχει αρχίσει να είναι υπεύθυνος κηδεμόνας,το ξανασυζηταμε.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:49 | Ιωάννης Σελιανιτης

    Όχι στην οριζόντια στείρωση των Δεσποζομενων κατοικίδιων! Είναι ενάντια στην φυση και καταδικάζει σε εξαφάνιση των Καθαροαιμων φυλών, αλλά και γενικά των κατοικίδιων στην Ελλάδα!ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!

  • 18 Μαΐου 2021, 01:29 | Κερασιώτης Δημήτριος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:23 | Μαρία Νικολή

    ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΛΆΘΟΣ και παραθυράκι του νόμου για την στείρωση.Η εξαίρεση » ανάλογα το εάν ανήκει σε ελληνικές φυλές» καταλάβετε πως αφήνει τεράστιο δικαίωμα στους κυνηγούς, οι οποίοι είναι η πληγή ολόκληρης της ελληνικής επαρχίας στην δημιουργία αδεσπότων και στην κακοποίηση, να ΜΗΝ στειρώνουν τα κυνηγόσκυλα τους γιατί θα ανήκουν στην εξαίρεση την οποία αναφέρετε!
    Όλη η φιλοζωική κοινότητα έχει προβληματιστεί πάρα πολύ για την ανεκτικότητα την οποία δείχνει η κυβέρνηση και όχι μόνο συγκεκριμένη ,στη συγκεκριμένη ομάδα, των κυνηγών.
    Οι εξαιρέσεις οι οποίες προστέθηκαν τελευταία, ουσιαστικά, επιτρέπουν σε ΌΛΟΥΣ, να ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους «εφόσον δηλώνουν πως δεν το κάνουν με κερδοσκοπικό σκοπό» .
    Άρα, επίσημα πλέον, όλοι, μπορούν να βάζουν τα σκυλιά τους να γεννούν και να δημιουργούν αδέσποτα, ή το λιγότερο,να στερούν από τα αδεσποτα, σπίτια υιοθεσίας.
    Τα αδεσποτα, δημιουργούνται από τις ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΕΣ γέννες τις οποίες πλέον επιτρέπονται δια νόμου.
    Τους μόνους που στοχοποιεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο,είναι τους ερασιτέχνες εκτροφείς , αλλά και πάλι,θα μπορούσατε με συγκεκριμένους περιορισμούς,να εξετάσετε το θέμα των αδειών.

    Αδέσποτα, ΔΕΝ δημιουργούν οι εκτροφείς που υπόκεινται σε κανόνες ευζωιας των ζώων και με υποχρεωτικό έλεγχο των νέων κηδεμόνων. Αδέσποτα δημιουργούν οι κυνηγοί και όσοι ιδιοκτήτες με ημίαιμα, βάζουν τα ζώα τους να ζευγαρώσουν!

    Υποχρεωτική στείρωση , τώρα! Αλλιώς, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα αποτελεί μια μαύρη σελίδα για το έργο της συγκεκριμένης κυβέρνησης.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:56 | Εμμανουέλα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!
    Ναι στη διαφύλαξη των αθώων ψυχών!

    Τα τόσα χρόνια κακοδιαχείρισης του προβλήματος
    Οδήγησαν σε υπερπληθυσμό των αδέσποτων.

    Όσοι τάσσονται κατά της υποχρεωτικής στείρωσης και θεωρούν ότι ειναι παρά την φύσιν ας περάσουν μια βόλτα από τα τοπικά καταφύγια ζώων… σκυλάκια
    Μένουν σε κλουβιά 0.5×0.5 και βγαίνουν βόλτα μια φορά τη βδομάδα!!!
    Γεμάτα αρρώστιες και βρώμικα…

    Αυτός είναι ο πολιτισμός μας; Κρίμα…

  • 18 Μαΐου 2021, 01:16 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΦΗΚΑΣ Ο

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:49 | Γιώργος Κ

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζωων συντροφιάς,των σκύλων μελών της οικογένειας μας από γενιά σε γενιά.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:55 | Νικολέττα Καρβέλη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδεσποτων!

  • 18 Μαΐου 2021, 01:54 | Παναγιώτης παπαδημητριου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 18 Μαΐου 2021, 01:34 | Ζαμπογιας Ιωάννης

    Απαράδεκτη η στείρωση τον ζώων μας

  • 18 Μαΐου 2021, 00:26 | Ευαγγελία Βασιλονικολού

    Όχι άλλα ζωντανά πεταμένα στα σκουπίδια ή αδέσποτα πουν ζουν με απίστευτες αρρώστιες. Ας βάλουμε ενα τέλος στους ανίκανους ιδιοκτήτες και το πρόβλημα που δημιουργεί η απερισκεψία τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 00:06 | χρηστος κωνσταντινιδης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ…ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕ ΗΔΗ

  • Άρθρο 5 – Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.Είμαστε κάθετα αντίθετοι υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών για τους εξής λόγους
    1.Παρεμβαίνουμε στη φύση και καταπατάμε την ελευθερία του ιδιοκτήτη και του σκύλου του εκτός αν προκύπτει θέμα συμπεριφοράς ή υγείας
    2.Υποχρεώνουμε ένα υγειές ζώο σε μία χειρουργική επέμβαση με όποιες πιθανότητες υπάρχουν για δυσάρεστη εξέλιξη όπως οι μικρόσωμες φυλές κατά την αναισθησία ,τα αναπνευστικά προβλήματα για τα βραχύρυγχα και φυσικά όλα τα μετεγχειρητικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν και να επηρεάσουν και την συμπεριφορά του ζώου το οποίο περνάει το stress του χειρουργείου αλλά και τον μετεγχειρητικό πόνο

    3.Στα σκυλιά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους δημιουργούνται προβλήματα υγείας κυρίως ορθοπεδικά γιατί η ανάπτυξή τους ολοκληρώνεται μέχρι και τα δυόμισυ χρόνια. Επίσης αντιμετωπίζουμε ένα φαινομενικά πρόβλημα συμπεριφοράς στα πρώιμα στειρωμένα θηλυκά ούρησης στον ύπνο τους το οποίο στην πραγματικότητα οφείλεται σε ακράτεια που προκλήθηκε από την πρόωρη στείρωση.
    4.Σταματάει η αναπαραγωγή των φυλών με συνέπεια να σταματήσει η εξέλιξή τους και να προκύψει ο πιθανός αφανισμός των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Επίσης σκύλοι εργασίας όπως έρευνας ή διάσωσης χάνουν ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς ή της ενεργητικότητάς τους. Είναι τραγικό γιατί δεν θα μπορούμε βρούμε κουτάβια για σκύλους εργασίας όπως οι Σκύλοι Οδηγοί ή Βοηθοί για τον απλό λόγο ότι ο αριθμός των επαγγελματιών εκτροφέων είναι μικρός. Για τον ίδιο λόγο θα υπάρξει έλλειψη στα μικρόσωμα καθαρόαιμα συντροφιάς όπου αν κάποιος ηλικιωμένος ή με προβλήματα κινητικά ή ηλικιωμένος θέλει να αποκτήσει σκύλο θα του στερείται το δικαίωμα γιατί είναι ελάχιστα τα μικρόσωμα προς υιοθεσία.
    –Θέσπιση της εξέτασης συμπεριφοράς – εκπαίδευσης σκύλου με τον όρο «Σκύλος-Καλός πολίτης» όπως εφαρμόζεται στην Γερμανία και στην κεντρική Ευρώπη και στοχεύει στην εκπαίδευση των σκύλων και των ιδιοκτητών τους με σκοπό την αρμονική συμβίωση και την ισορροπία του σκύλου με κίνητρο προνόμια όπως την ελεύθερη είσοδο των σκύλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
    Β.Προτείνουμε Β. Σχετικά με τους Δήμους και τους ιδιοκτήτες σκύλων για την προστασία του σκύλου και του κοινωνικού συνόλου.
    ΤΕΣΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Για κάθε κάτοχο σκύλου, ανεξάρτητα φυλής και μεγέθους, αλλά και ειδικότερα για ορισμένες μεγαλόσωμες φυλές ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μεγαλόσωμους ημίαιμους σκύλους πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη και υποχρέωση εξέτασης χαρακτήρα, ώστε να είναι πιστοποιημένη και προβλέψιμη η συμπεριφορά του σκύλου, ανάλογα φυσικά με τις προδιαγραφές κάθε φυλής. Αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία, πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτής σκύλων. Όπως στις χώρες του εξωτερικού για τον γενικό πληθυσμό σκύλων, προτείνουμε και για την χώρα μας, κυρίως για τους ημίαιμους αδέσποτους σκύλους, που έχουν περιέλθει στην κατοχή και την ευθύνη των Δήμων να εφαρμοστεί η μέθοδος του test χαρακτήρα σκύλων, που αποτελεί μια μορφή «ταυτότητας» συμπεριφοράς κάθε σκύλου. Το test συνήθως είναι συμπλήρωση προκαθορισμένης φόρμας που περιλαμβάνει τα στοιχεία του σκύλου (φυλή, φύλο ηλικία, σωματότυπο, χρώμα, διακριτικά (ηλεκτρονική σήμανση) κλπ), τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του δημόσιου ή δημοτικού φορέα που έχει την ευθύνη του, και ημερομηνία εξέτασης. Στην συνέχεια τις διαπιστώσεις του εξεταστή σε προκαθορισμένα χαρακτηριστικά, την συμπεριφορά του σκύλου με άλλα ζώα και ανθρώπους, τα γενικά συμπεράσματα του εξεταστή και τέλος τα στοιχεία του εξεταστή και υπογραφή. Το test πρέπει να συνοδεύει κάθε σκύλο, μαζί με το βιβλιάριο υγείας, του οποίου θα μπορούσε να είναι συμπληρωματική υποχρεωτική σελίδα και θα πρέπει να ενεργείται μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών ως μία αξιολόγηση λαμβάνοντας υπ όψη το νεαρόν της ηλικίας.Θα πραγματοποιείται για για κάθε σκύλο ή οποτεδήποτε διαπιστωθεί η έλλειψή του, από κτηνίατρο ή αρμόδιο φορέα και ιδανικά θα μπορούσε να χορηγείται σαν συμβουλή με παράδοση ενημερωτικού φυλλαδίου από τον κτηνίατρο που επιλαμβάνεται της φροντίδας κάθε σκύλου. . Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να προβλέπει τις συνέπειες για τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα, εξαιτίας της έλλειψης της πιστοποίησης χαρακτήρα. Η καθιέρωση του ελέγχου και πιστοποίησης του χαρακτήρα των σκύλων είναι κοινωνικά και πρακτικά αναγκαία. Λειτουργεί μεν αναγνωριστικά και προληπτικά, αλλά όμως τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά και προστατευτικά του κοινωνικού συνόλου.

  • 18 Μαΐου 2021, 00:06 | Χρυσανθος κωνσταντινιδης

    ΝΑΙ στην υποχρεωτικη στειρωση …Η κατασταση με τα αδεσποτα εχει ξεφυγει τελειως…