Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:23 | ΛΑΜΠΡΟΣ Κ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη οριζοντια στειρωση (αρθρο 5)

  • 18 Μαΐου 2021, 12:59 | Ερη

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:57 | Γεώργιος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική

  • 18 Μαΐου 2021, 12:50 | Ηλιας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 18 Μαΐου 2021, 12:32 | Κώστας Ματθαιου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση …

  • 18 Μαΐου 2021, 12:48 | ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θ.Ποιός και πως ορίζει την ψυχική υγεία του ζώου
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών για τους εξής λόγους
    1.Παρεμβαίνουμε στη φύση και καταπατάμε την ελευθερία του ιδιοκτήτη και του σκύλου του χωρίς να υπάρχει σοβαρό θέμα συμπεριφοράς ή υγείας. Επίσης τιμωρείται και κρίνεται παραβάτης του νόμου ένα υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου που δεν θέλει να ακρωτηριάσει τον σκύλο του γιατί κάποιος άλλος εγκαταλείπει το σκύλο του στον δρόμο
    2.Υποχρεώνουμε ένα υγειές ζώο σε μία χειρουργική επέμβαση με όποιες πιθανότητες υπάρχουν για δυσάρεστη εξέλιξη όπως οι μικρόσωμες φυλές κατά την αναισθησία ,τα αναπνευστικά προβλήματα για τα βραχύρυγχα και φυσικά όλα τα μετεγχειρητικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν και να επηρεάσουν και την συμπεριφορά του ζώου το οποίο περνάει το stress του χειρουργείου αλλά και τον μετεγχειρητικό πόνο.

    3.Στα σκυλιά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους δημιουργούνται προβλήματα υγείας κυρίως ορθοπεδικά γιατί η ανάπτυξή τους ολοκληρώνεται μέχρι και τα δυόμισυ χρόνια. Επίσης αντιμετωπίζουμε ένα φαινομενικά πρόβλημα συμπεριφοράς στα πρώιμα στειρωμένα θηλυκά ούρησης στον ύπνο τους το οποίο στην πραγματικότητα οφείλεται σε ακράτεια που προκλήθηκε από την πρόωρη στείρωση.
    4.Σταματάει η αναπαραγωγή των φυλών με συνέπεια να σταματήσει η εξέλιξή τους και να προκύψει ο πιθανός αφανισμός των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Επίσης σκύλοι εργασίας όπως έρευνας ή διάσωσης χάνουν ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς ή της ενεργητικότητάς τους. Είναι τραγικό γιατί δεν θα μπορούμε βρούμε κουτάβια για σκύλους εργασίας όπως οι Σκύλοι Οδηγοί ή Βοηθοί για τον απλό λόγο ότι ο αριθμός των επαγγελματιών εκτροφέων είναι μικρός. Για τον ίδιο λόγο θα υπάρξει έλλειψη στα μικρόσωμα καθαρόαιμα συντροφιάς όπου αν κάποιος ηλικιωμένος ή με προβλήματα κινητικά ή ηλικιωμένος θέλει να αποκτήσει σκύλο θα του στερείται το δικαίωμα γιατί είναι ελάχιστα τα μικρόσωμα προς υιοθεσία.
    –Θέσπιση της εξέτασης συμπεριφοράς – εκπαίδευσης σκύλου με τον όρο «Σκύλος-Καλός πολίτης» όπως εφαρμόζεται στην Γερμανία και στην κεντρική Ευρώπη και στοχεύει στην εκπαίδευση των σκύλων και των ιδιοκτητών τους με σκοπό την αρμονική συμβίωση και την ισορροπία του σκύλου με κίνητρο προνόμια όπως την ελεύθερη είσοδο των σκύλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
    Β.Προτείνουμε Β. Σχετικά με τους Δήμους και τους ιδιοκτήτες σκύλων για την προστασία του σκύλου και του κοινωνικού συνόλου.
    ΤΕΣΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Για κάθε κάτοχο σκύλου, ανεξάρτητα φυλής και μεγέθους, αλλά και ειδικότερα για ορισμένες μεγαλόσωμες φυλές ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μεγαλόσωμους ημίαιμους σκύλους πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη και υποχρέωση εξέτασης χαρακτήρα, ώστε να είναι πιστοποιημένη και προβλέψιμη η συμπεριφορά του σκύλου, ανάλογα φυσικά με τις προδιαγραφές κάθε φυλής. Αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία, πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτής σκύλων. Όπως στις χώρες του εξωτερικού για τον γενικό πληθυσμό σκύλων, προτείνουμε και για την χώρα μας, κυρίως για τους ημίαιμους αδέσποτους σκύλους, που έχουν περιέλθει στην κατοχή και την ευθύνη των Δήμων να εφαρμοστεί η μέθοδος του test χαρακτήρα σκύλων, που αποτελεί μια μορφή «ταυτότητας» συμπεριφοράς κάθε σκύλου. Το test συνήθως είναι συμπλήρωση προκαθορισμένης φόρμας που περιλαμβάνει τα στοιχεία του σκύλου (φυλή, φύλο ηλικία, σωματότυπο, χρώμα, διακριτικά (ηλεκτρονική σήμανση) κλπ), τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του δημόσιου ή δημοτικού φορέα που έχει την ευθύνη του, και ημερομηνία εξέτασης. Στην συνέχεια τις διαπιστώσεις του εξεταστή σε προκαθορισμένα χαρακτηριστικά, την συμπεριφορά του σκύλου με άλλα ζώα και ανθρώπους, τα γενικά συμπεράσματα του εξεταστή και τέλος τα στοιχεία του εξεταστή και υπογραφή. Το test πρέπει να συνοδεύει κάθε σκύλο, μαζί με το βιβλιάριο υγείας, του οποίου θα μπορούσε να είναι συμπληρωματική υποχρεωτική σελίδα και θα πρέπει να ενεργείται μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών ως μία αξιολόγηση λαμβάνοντας υπ όψη το νεαρόν της ηλικίας.Θα πραγματοποιείται για για κάθε σκύλο ή οποτεδήποτε διαπιστωθεί η έλλειψή του, από κτηνίατρο ή αρμόδιο φορέα και ιδανικά θα μπορούσε να χορηγείται σαν συμβουλή με παράδοση ενημερωτικού φυλλαδίου από τον κτηνίατρο που επιλαμβάνεται της φροντίδας κάθε σκύλου. . Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να προβλέπει τις συνέπειες για τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα, εξαιτίας της έλλειψης της πιστοποίησης χαρακτήρα. Η καθιέρωση του ελέγχου και πιστοποίησης του χαρακτήρα των σκύλων είναι κοινωνικά και πρακτικά αναγκαία. Λειτουργεί μεν αναγνωριστικά και προληπτικά, αλλά όμως τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά και προστατευτικά του κοινωνικού συνόλου.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:39 | Βαγγέλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των αγαπημένων μας ζώων.
    Πάρτε πίσω αυτό το ειδεχθές νομοσχέδιο…

    Τα ζώα χρειάζονται αγάπη και φροντίδα.
    Όχι ακρωτηριασμούς με το έτσι θέλω..

    ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:53 | Ηρακλης Αλατερος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 12:08 | Ματρώζος Ηρακλής Εκπαιδευτής Σκύλων

    Αρθρο 5 – Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς Θ.Ποιός και πως ορίζει την ψυχική υγεία του ζώουΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών για τους εξής λόγους1.Παρεμβαίνουμε στη φύση και καταπατάμε την ελευθερία του ιδιοκτήτη και του σκύλου του χωρίς να υπάρχει σοβαρό θέμα συμπεριφοράς ή υγείας. Επίσης τιμωρείται και κρίνεται παραβάτης του νόμου ένα υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου που δεν θέλει να ακρωτηριάσει τον σκύλο του γιατί κάποιος άλλος εγκαταλείπει το σκύλο του στον δρόμο 2.Υποχρεώνουμε ένα υγειές ζώο σε μία χειρουργική επέμβαση με όποιες πιθανότητες υπάρχουν για δυσάρεστη εξέλιξη όπως οι μικρόσωμες φυλές κατά την αναισθησία ,τα αναπνευστικά προβλήματα για τα βραχύρυγχα και φυσικά όλα τα μετεγχειρητικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν και να επηρεάσουν και την συμπεριφορά του ζώου το οποίο περνάει το stress του χειρουργείου αλλά και τον μετεγχειρητικό πόνο. 3.Στα σκυλιά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους δημιουργούνται προβλήματα υγείας κυρίως ορθοπεδικά γιατί η ανάπτυξή τους ολοκληρώνεται μέχρι και τα δυόμισυ χρόνια. Επίσης αντιμετωπίζουμε ένα φαινομενικά πρόβλημα συμπεριφοράς στα πρώιμα στειρωμένα θηλυκά ούρησης στον ύπνο τους το οποίο στην πραγματικότητα οφείλεται σε ακράτεια που προκλήθηκε από την πρόωρη στείρωση.4.Σταματάει η αναπαραγωγή των φυλών με συνέπεια να σταματήσει η εξέλιξή τους και να προκύψει ο πιθανός αφανισμός των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Επίσης σκύλοι εργασίας όπως έρευνας ή διάσωσης χάνουν ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς ή της ενεργητικότητάς τους. Είναι τραγικό γιατί δεν θα μπορούμε βρούμε κουτάβια για σκύλους εργασίας όπως οι Σκύλοι Οδηγοί ή Βοηθοί για τον απλό λόγο ότι ο αριθμός των επαγγελματιών εκτροφέων είναι μικρός. Για τον ίδιο λόγο θα υπάρξει έλλειψη στα μικρόσωμα καθαρόαιμα συντροφιάς όπου αν κάποιος ηλικιωμένος ή με προβλήματα κινητικά ή ηλικιωμένος θέλει να αποκτήσει σκύλο θα του στερείται το δικαίωμα γιατί είναι ελάχιστα τα μικρόσωμα προς υιοθεσία. –Θέσπιση της εξέτασης συμπεριφοράς – εκπαίδευσης σκύλου με τον όρο «Σκύλος-Καλός πολίτης» όπως εφαρμόζεται στην Γερμανία και στην κεντρική Ευρώπη και
    στοχεύει στην εκπαίδευση των σκύλων και των ιδιοκτητών τους με σκοπό την αρμονική συμβίωση και την ισορροπία του σκύλου με κίνητρο προνόμια όπως την ελεύθερη είσοδο των σκύλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.Β.Προτείνουμε Β. Σχετικά με τους Δήμους και τους ιδιοκτήτες σκύλων για την προστασία του σκύλου και του κοινωνικού συνόλου.ΤΕΣΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Για κάθε κάτοχο σκύλου, ανεξάρτητα φυλής και μεγέθους, αλλά και ειδικότερα για ορισμένες μεγαλόσωμες φυλές ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μεγαλόσωμους ημίαιμους σκύλους πρέπει να υπάρχει ειδικήπρόβλεψη και υποχρέωση εξέτασης χαρακτήρα, ώστε να είναι πιστοποιημένη και προβλέψιμη η συμπεριφορά του σκύλου, ανάλογα φυσικά με τις προδιαγραφές κάθε φυλής. Αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία, πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτής σκύλων. Οπως στις χώρες του εξωτερικού για τον γενικό πληθυσμό σκύλων, προτείνουμε και για την χώρα μας, κυρίως για τους ημίαιμους αδέσποτους σκύλους, που έχουν περιέλθει στην κατοχή και την ευθύνη των Δήμων να εφαρμοστεί η μέθοδος του test χαρακτήρα σκύλων, που αποτελεί μια μορφή «ταυτότητας» συμπεριφοράς κάθε σκύλου. Το test συνήθως είναι συμπλήρωση προκαθορισμένης φόρμας που περιλαμβάνει τα στοιχεία του σκύλου (φυλή, φύλο ηλικία, σωματότυπο, χρώμα, διακριτικά (ηλεκτρονική σήμανση) κλπ), τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του δημόσιου ή δημοτικούφορέα που έχει την ευθύνη του, και ημερομηνία εξέτασης. Στην συνέχεια τις διαπιστώσεις του εξεταστή σε προκαθορισμένα χαρακτηριστικά, την συμπεριφορά του σκύλου με άλλα ζώα και ανθρώπους, τα γενικά συμπεράσματα του εξεταστή καιτέλος τα στοιχεία του εξεταστή και υπογραφή. Το test πρέπει να συνοδεύει κάθε σκύλο, μαζί με το βιβλιάριο υγείας, του οποίου θα μπορούσε να είναι συμπληρωματική υποχρεωτική σελίδα και θα πρέπει να ενεργείται μετά την ηλικίατων τεσσάρων μηνών ως μία αξιολόγηση λαμβάνοντας υπ όψη το νεαρόν της ηλικίας.Θα πραγματοποιείται για για κάθε σκύλο ή οποτεδήποτε διαπιστωθεί η έλλειψή του, από κτηνίατρο ή αρμόδιο φορέα και ιδανικά θα μπορούσε να χορηγείται σαν συμβουλή με παράδοση ενημερωτικού φυλλαδίου από τον κτηνίατρο που επιλαμβάνεται της φροντίδας κάθε σκύλου. . Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να προβλέπει τις συνέπειες για τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα, εξαιτίαςτης έλλειψης της πιστοποίησης χαρακτήρα. Η καθιέρωση του ελέγχου και πιστοποίησης του χαρακτήρα των σκύλων είναι κοινωνικά και πρακτικά αναγκαία. Λειτουργεί μεν αναγνωριστικά και προληπτικά, αλλά όμως τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά και προστατευτικά του κοινωνικού συνόλου.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:01 | Δήμητρης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:34 | Διαμάντης Άγγελος

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:06 | ΣΤΑΥΡΟΣ Κ

    Απόσυρση των παραγράφων 1α, 6 και 7 του άρθρου 5.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:58 | Νικος

    οχι στην υποχρεωτικη στειρωση ολων των δεσποζομενων σκυλών στήρίζόύμέ τήν θέσή τόύΚ.Ό.Έ

  • 18 Μαΐου 2021, 12:24 | παναγιωτης

    απαραδεκτο .δεν συφωνω

  • 18 Μαΐου 2021, 12:23 | Μιχάλης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:27 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

    Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2, όπου συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
    α) τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    γ) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. το ζώο καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    δ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του, αλλά και πολλές άλλες παρενέργειες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
    Η στείρωση ως χειρουργική επέμβαση, έρχεται σε πλήρη αντίφαση επίσης με τα παρακάτω, όπου αναγράφονται στο άρθρο 2:
    iii. ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.
    Θεωρούμε πως η υποχρεωτική στείρωση είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντίθετη με την ευζωία των ζώων (επιστημονικά τεκμηριωμένο). Είναι ενέργεια, που θα αφανίσει στην κυριολεξία τις φυλές και θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου και μόνο, να αποφασίζει αν θα στειρώσει ή όχι το ζώο του, για λόγους υγείας ή για το λόγο ανεπιθύμητων γεννών. Οι σκύλοι που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες κυνόφιλοι κυνηγοί, φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και είναι δηλωμένοι στον κτηνιατρικό σύλλογο και στο υπουργείο. Πολλοί δε από αυτούς τους σκύλους, είναι καθαρόαιμοι, ανήκουν δηλαδή σε κάποια ράτσα και είναι δηλωμένοι και στα μητρώα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Έχουν δηλαδή πεντιγκρί με αριθμό εγγραφής και ηλεκτρονική ταυτότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κυνόφιλους που κατέχουν οποιαδήποτε καθαρόαιμη φυλή σκύλων. Οπότε καταρρίπτεται κάθε εκδοχή δημιουργίας προβλήματος αδέσποτων σκύλων από αυτές τις κοινωνικές ομάδες, αφού όλοι αυτοί οι σκύλοι έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση με κατατεθειμένα τα στοιχεία τους και των ιδιοκτητών τους στον κτηνιατρικό σύλλογο, στο αρμόδιο υπουργείο, στους Δήμους και στο Κυνολογικό όργανο της χώρας μας ή κάποιας άλλης και οι ιδιοκτήτες τους είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι με τις αρχές της οργανωμένης Κυνοφιλίας και τους κανόνες της. Όμως και οι σκύλοι οι οποίοι δεν ανήκουν σε καμία ράτσα, στην καθομιλουμένη κοινώς ως «ημίαιμα», έχουν το δικαίωμα της αναπαραγωγής και της διαιώνισης, διότι πολλοί από αυτούς είναι πανάξιοι «εργασιακοί» σκύλοι, αλλά και άλλοι ως απλοί σκύλοι συντροφιάς, αποτελούν μέλη μιας οικογένειας ανθρώπων που θέλουν ενδεχομένως απογόνους από το αγαπημένο τους κατοικίδιο – μέλος της οικογένειάς τους. Επίσης πολλοί από αυτούς τους σκύλους, είναι πραγματική «κληρονομιά», διότι μπορεί τα χαρακτηριστικά τους, στο μέλλον να τους εντάξουν σε μια από τις αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, με τη διεθνής διαδικασία της αναγνώρισης που γίνεται στις επίσημες εκδηλώσεις του ΚΟΕ, κι έτσι να εγγραφούν στα μητρώα της φυλής που ανήκουν, δίνοντας πνοή, ελπίδα και διεύρυνση της γονιδιακής δεξαμενής της φυλής που ανήκουν, που τόσο σημαντική και πολύτιμη είναι για τη διάσωσή τους. Οι σκύλοι αυτοί που έχουν ηλεκτρονική σήμανση, σημαίνει ότι είναι δεσποζώμενοι και υπάρχουν στοιχεία του ιδιοκτήτη τους καταγεγραμμένα στα αρχεία του κτηνιατρικού συλλόγου και του υπουργείου. Οπότε δεν είναι αδέσποτα και δε μπορούν να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα!
    Οι αυτόχθονες φυλές σκύλων, αλλά και όλων των οικόσιτων ζώων της Ελλάδος και όλων των χωρών της γης, είναι τα «ζωντανά μνημεία» της κάθε χώρας, ο πολιτισμικός, βιολογικός και ιστορικός θησαυρός τους. Οι αυτόχθονες αυτές φυλές , με τη χιλιετή προσαρμογή τους στα εδάφη της Ελλάδος, ανέπτυξαν χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα, η ανθεκτικότητα, η αντοχή, η τέλεια εργασία και άλλες ιδιότητες και όλα αυτά αρμόζουν σε ζώα, που αξίζουν να εκτρέφονται από τον περήφανο και Δημοκρατικό λαό των Ελλήνων. Με λίγα λόγια δείχνουν την κουλτούρα, τον καθρέπτη, το ταπεραμέντο και το χαρακτήρα του Λαού μας.
    Οι αυτόχθονες Ελληνικές φυλές ζουν από αρχαιοτάτων χρόνων στη γη των προγόνων μας. Αφομοιώνουν ομαλά της αλλαγές της Ελληνικής φύσης και γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί με τους Έλληνες. Λόγω της μακροχρόνιας προσαρμογής τους στα εδάφη της πατρίδος μας, μπορούν να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, όπως την κλιματική αλλαγή με μεγάλη και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες και στις απαιτήσεις των συνθηκών της Ελλάδος. Είναι δηλαδή «σφυρηλατημένες» για τα εδάφη της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία και όλοι μας πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό!!! Η διάσωση, η βελτίωση και η εξέλιξη αυτών των φυλών, είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία της Ελλάδος και κανείς δεν πρέπει να καταστρέψει μια τέτοια Εθνική κληρονομιά, αλλά και καμιά κληρονομιά καμιάς άλλης χώρας.
    Η Ελληνική Κυνοφιλία τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, είναι αντάξια των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πολύ περισσότερα χρόνια ύπαρξης και συστηματικής εκτροφής από εμάς και είναι αμέτρητες οι στιγμές που μας έκανε περήφανους ως Έλληνες σε εγχώριες αλλά και διεθνής κυνοφιλικές εκδηλώσεις. Σε εγχώριους και ευρωπαϊκούς (διεθνής) αγώνες εργασίας και μορφολογίας, η Ελληνική Κυνοφιλία διαπρέπει εδώ και πολλά χρόνια και φτάνει πολλές φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες για τις Ελληνικές εκτροφές σκύλων, κατακτώντας Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ) έχει κάνει τεράστιο έργο για την κυνοφιλία στην Ελλάδα από τη μέρα της ίδρυσής του, δημιουργώντας μέσω των διεθνών και εγχώριων διοργανώσεων, μια τεράστια παρακαταθήκη Κυνοφιλικών διακρίσεων, διασώσεων, διαφυλάξεων και βελτιώσεων φυλών, αναδείξεων κάποιων άλλων και μια πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα, αναγνώριση της Ελλάδος στα «Διεθνή Κυνοφιλικά σαλόνια». Ένας νόμος που θα επιβάλει υποχρεωτικές στειρώσεις, καταστρέφει όλα αυτά τα οποία έχτισε, διότι θα χαθεί και λόγω κανονισμών της Διεθνής Κυνολογικής Ομοσπονδίας FCI, το δικαίωμα συμμετοχής των Ελληνικών εκτροφών και των Εθνικών ομάδων, αλλά κυρίως θα πάψει να υφίσταται η συνέχιση ύπαρξης των Ελληνικών φυλών. Οπότε και ο Εθνικός ύμνος θα πάψει να ακούγεται στις κυνοφιλικές εγχώριες και διεθνής διοργανώσεις και η Ελληνική σημαία δε θα κυματίσει ξανά ποτέ. Εμείς ως όμιλος της Εθνικής Φυλής, είμαστε στο πλευρό του Κυνολογικού οργάνου της χώρας, τον ΚΟΕ και όλων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων και συντασσόμαστε στο πλευρό του σε ότι κι αν διενεργήσει για την απόσυρση αυτού του άδικου και αντιδημοκρατικού νόμου, αλλά υπέρ ενός ευέλικτου, δίκαιου και αποτελεσματικού νόμου, που θα βοηθά πραγματικά στη συρρίκνωση του αριθμού των αδέσποτων, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις εκτροφές.
    Οι διάφοροι «κύκλοι» που προωθούν τέτοιες ενέργειες, κάθε άλλο παρά την αγάπη τους για τα ζώα δείχνουν και αναρωτιόμαστε, πως η υποχρεωτική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των κατοικιδίων μας είναι απόφαση που μπορεί να θεσπιστεί ως νόμος και δεν αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου και μόνο, αλλά και δικαίωμα του ίδιου του ζώου.
    Οι νόμοι, όταν πρόκειται για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το οποίο άπτεται της επιστημονικής κατ αρχήν φύσεως, της υψίστης σημασίας όσον αφορά την υγεία και το δικαίωμα του ζώου να αναπαραχθεί και να διαιωνίσει το είδος του, αναφαίρετου δικαιώματος του ιδιοκτήτη του ζώου ώστε να αποφασίζει γι αυτό, της μεγάλης σημασίας θέμα για το Κυνολογικό όργανο της χώρας (ΚΟΕ) που πασχίζει για όλες τις φυλές των σκύλων, της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουν οι όμιλοι όλων των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών να τις διασώσουν και να τις διατηρήσουν και της μεγάλης προσπάθειας όλων των συλλόγων που ασχολούνται με τα ζώα και νοιάζονται «πραγματικά» για την ευζωία και τα δικαιώματά τους, πρέπει να συζητούνται και να ανταλλάσσονται απόψεις και επιχειρήματα από όλους τους αρμόδιους με το θέμα φορείς πριν την ψήφισή τους.
    Β) Σχετικά με την παράγραφο 6 η οποία αναφέρει τα εξής:
    6.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του.
    Οι κυνηγετικοί και όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις εγχώριες μετακινήσεις. Εάν είναι πλέον υποχρέωση στο νέο νομοσχέδιο, πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:55 | ΒΑΔΕΚΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:10 | Σιαφτουλης Παναγιώτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 18 Μαΐου 2021, 12:47 | ΣΤΑΥΡΟΣ Κ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 12:02 | Φωτεινή

    Η στείρωση των δεσποζομενων συντρόφων μας είναι αντισυνταγματικη!Είναι πέρα από ανθρώπινο νου!
    Τα αδέσποτα δεν μειώνονται στειρωνοντας τα δεσποζομενα!

  • 18 Μαΐου 2021, 12:56 | Giannis frentzos

    Είναι απαράδεκτη η στείρωση για όλα τα σκυλιά,Υπάρχουν άλλοι τρόποι.Οχι στην καθολική στείρωση των ζώων. Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το ζώο που κατεχει

  • 18 Μαΐου 2021, 12:54 | Διαμάντης Βασίλης

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:10 | Αγγελος

    Οχι στην στείρωση των δεσποζομενων συντρόφων μας.
    Αυτο είναι δολοφονία!!

  • 18 Μαΐου 2021, 12:34 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΣΟΥΛΙΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ,ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

  • 18 Μαΐου 2021, 12:01 | ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:30 | Kiriakos frentzos

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΕΊΝΑΙ ΑΜΆΡΤΗΜΑ ΚΑΤΆ ΤΑ ΖΩΑ

  • 18 Μαΐου 2021, 12:54 | Νάνσυ

    Ναι στις υποχρεωτικές στειρώσεις . Όχι στα πεταμένα κουτάβια στο δρόμο, σε κάδους, σακούλες, κούτες.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:28 | ΚΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:37 | ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:56 | Σαρδελής Νίκος

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:23 | maria mavrakis

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:49 | μπαμπης πουλιασησ

    Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2, όπου συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
    α) τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    γ) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. το ζώο καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    δ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του, αλλά και πολλές άλλες παρενέργειες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
    Η στείρωση ως χειρουργική επέμβαση, έρχεται σε πλήρη αντίφαση επίσης με τα παρακάτω, όπου αναγράφονται στο άρθρο 2:
    iii. ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.
    Θεωρούμε πως η υποχρεωτική στείρωση είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντίθετη με την ευζωία των ζώων (επιστημονικά τεκμηριωμένο). Είναι ενέργεια, που θα αφανίσει στην κυριολεξία τις φυλές και θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου και μόνο, να αποφασίζει αν θα στειρώσει ή όχι το ζώο του, για λόγους υγείας ή για το λόγο ανεπιθύμητων γεννών. Οι σκύλοι που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες κυνόφιλοι κυνηγοί, φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και είναι δηλωμένοι στον κτηνιατρικό σύλλογο και στο υπουργείο. Πολλοί δε από αυτούς τους σκύλους, είναι καθαρόαιμοι, ανήκουν δηλαδή σε κάποια ράτσα και είναι δηλωμένοι και στα μητρώα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Έχουν δηλαδή πεντιγκρί με αριθμό εγγραφής και ηλεκτρονική ταυτότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κυνόφιλους που κατέχουν οποιαδήποτε καθαρόαιμη φυλή σκύλων. Οπότε καταρρίπτεται κάθε εκδοχή δημιουργίας προβλήματος αδέσποτων σκύλων από αυτές τις κοινωνικές ομάδες, αφού όλοι αυτοί οι σκύλοι έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση με κατατεθειμένα τα στοιχεία τους και των ιδιοκτητών τους στον κτηνιατρικό σύλλογο, στο αρμόδιο υπουργείο, στους Δήμους και στο Κυνολογικό όργανο της χώρας μας ή κάποιας άλλης και οι ιδιοκτήτες τους είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι με τις αρχές της οργανωμένης Κυνοφιλίας και τους κανόνες της. Όμως και οι σκύλοι οι οποίοι δεν ανήκουν σε καμία ράτσα, στην καθομιλουμένη κοινώς ως «ημίαιμα», έχουν το δικαίωμα της αναπαραγωγής και της διαιώνισης, διότι πολλοί από αυτούς είναι πανάξιοι «εργασιακοί» σκύλοι, αλλά και άλλοι ως απλοί σκύλοι συντροφιάς, αποτελούν μέλη μιας οικογένειας ανθρώπων που θέλουν ενδεχομένως απογόνους από το αγαπημένο τους κατοικίδιο – μέλος της οικογένειάς τους. Επίσης πολλοί από αυτούς τους σκύλους, είναι πραγματική «κληρονομιά», διότι μπορεί τα χαρακτηριστικά τους, στο μέλλον να τους εντάξουν σε μια από τις αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, με τη διεθνής διαδικασία της αναγνώρισης που γίνεται στις επίσημες εκδηλώσεις του ΚΟΕ, κι έτσι να εγγραφούν στα μητρώα της φυλής που ανήκουν, δίνοντας πνοή, ελπίδα και διεύρυνση της γονιδιακής δεξαμενής της φυλής που ανήκουν, που τόσο σημαντική και πολύτιμη είναι για τη διάσωσή τους. Οι σκύλοι αυτοί που έχουν ηλεκτρονική σήμανση, σημαίνει ότι είναι δεσποζώμενοι και υπάρχουν στοιχεία του ιδιοκτήτη τους καταγεγραμμένα στα αρχεία του κτηνιατρικού συλλόγου και του υπουργείου. Οπότε δεν είναι αδέσποτα και δε μπορούν να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα!
    Οι αυτόχθονες φυλές σκύλων, αλλά και όλων των οικόσιτων ζώων της Ελλάδος και όλων των χωρών της γης, είναι τα «ζωντανά μνημεία» της κάθε χώρας, ο πολιτισμικός, βιολογικός και ιστορικός θησαυρός τους. Οι αυτόχθονες αυτές φυλές , με τη χιλιετή προσαρμογή τους στα εδάφη της Ελλάδος, ανέπτυξαν χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα, η ανθεκτικότητα, η αντοχή, η τέλεια εργασία και άλλες ιδιότητες και όλα αυτά αρμόζουν σε ζώα, που αξίζουν να εκτρέφονται από τον περήφανο και Δημοκρατικό λαό των Ελλήνων. Με λίγα λόγια δείχνουν την κουλτούρα, τον καθρέπτη, το ταπεραμέντο και το χαρακτήρα του Λαού μας.
    Οι αυτόχθονες Ελληνικές φυλές ζουν από αρχαιοτάτων χρόνων στη γη των προγόνων μας. Αφομοιώνουν ομαλά της αλλαγές της Ελληνικής φύσης και γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί με τους Έλληνες. Λόγω της μακροχρόνιας προσαρμογής τους στα εδάφη της πατρίδος μας, μπορούν να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, όπως την κλιματική αλλαγή με μεγάλη και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες και στις απαιτήσεις των συνθηκών της Ελλάδος. Είναι δηλαδή «σφυρηλατημένες» για τα εδάφη της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία και όλοι μας πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό!!! Η διάσωση, η βελτίωση και η εξέλιξη αυτών των φυλών, είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία της Ελλάδος και κανείς δεν πρέπει να καταστρέψει μια τέτοια Εθνική κληρονομιά, αλλά και καμιά κληρονομιά καμιάς άλλης χώρας.
    Η Ελληνική Κυνοφιλία τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, είναι αντάξια των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πολύ περισσότερα χρόνια ύπαρξης και συστηματικής εκτροφής από εμάς και είναι αμέτρητες οι στιγμές που μας έκανε περήφανους ως Έλληνες σε εγχώριες αλλά και διεθνής κυνοφιλικές εκδηλώσεις. Σε εγχώριους και ευρωπαϊκούς (διεθνής) αγώνες εργασίας και μορφολογίας, η Ελληνική Κυνοφιλία διαπρέπει εδώ και πολλά χρόνια και φτάνει πολλές φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες για τις Ελληνικές εκτροφές σκύλων, κατακτώντας Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ) έχει κάνει τεράστιο έργο για την κυνοφιλία στην Ελλάδα από τη μέρα της ίδρυσής του, δημιουργώντας μέσω των διεθνών και εγχώριων διοργανώσεων, μια τεράστια παρακαταθήκη Κυνοφιλικών διακρίσεων, διασώσεων, διαφυλάξεων και βελτιώσεων φυλών, αναδείξεων κάποιων άλλων και μια πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα, αναγνώριση της Ελλάδος στα «Διεθνή Κυνοφιλικά σαλόνια». Ένας νόμος που θα επιβάλει υποχρεωτικές στειρώσεις, καταστρέφει όλα αυτά τα οποία έχτισε, διότι θα χαθεί και λόγω κανονισμών της Διεθνής Κυνολογικής Ομοσπονδίας FCI, το δικαίωμα συμμετοχής των Ελληνικών εκτροφών και των Εθνικών ομάδων, αλλά κυρίως θα πάψει να υφίσταται η συνέχιση ύπαρξης των Ελληνικών φυλών. Οπότε και ο Εθνικός ύμνος θα πάψει να ακούγεται στις κυνοφιλικές εγχώριες και διεθνής διοργανώσεις και η Ελληνική σημαία δε θα κυματίσει ξανά ποτέ. Εμείς ως όμιλος της Εθνικής Φυλής, είμαστε στο πλευρό του Κυνολογικού οργάνου της χώρας, τον ΚΟΕ και όλων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων και συντασσόμαστε στο πλευρό του σε ότι κι αν διενεργήσει για την απόσυρση αυτού του άδικου και αντιδημοκρατικού νόμου, αλλά υπέρ ενός ευέλικτου, δίκαιου και αποτελεσματικού νόμου, που θα βοηθά πραγματικά στη συρρίκνωση του αριθμού των αδέσποτων, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις εκτροφές.
    Οι διάφοροι «κύκλοι» που προωθούν τέτοιες ενέργειες, κάθε άλλο παρά την αγάπη τους για τα ζώα δείχνουν και αναρωτιόμαστε, πως η υποχρεωτική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των κατοικιδίων μας είναι απόφαση που μπορεί να θεσπιστεί ως νόμος και δεν αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου και μόνο, αλλά και δικαίωμα του ίδιου του ζώου.
    Οι νόμοι, όταν πρόκειται για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το οποίο άπτεται της επιστημονικής κατ αρχήν φύσεως, της υψίστης σημασίας όσον αφορά την υγεία και το δικαίωμα του ζώου να αναπαραχθεί και να διαιωνίσει το είδος του, αναφαίρετου δικαιώματος του ιδιοκτήτη του ζώου ώστε να αποφασίζει γι αυτό, της μεγάλης σημασίας θέμα για το Κυνολογικό όργανο της χώρας (ΚΟΕ) που πασχίζει για όλες τις φυλές των σκύλων, της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουν οι όμιλοι όλων των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών να τις διασώσουν και να τις διατηρήσουν και της μεγάλης προσπάθειας όλων των συλλόγων που ασχολούνται με τα ζώα και νοιάζονται «πραγματικά» για την ευζωία και τα δικαιώματά τους, πρέπει να συζητούνται και να ανταλλάσσονται απόψεις και επιχειρήματα από όλους τους αρμόδιους με το θέμα φορείς πριν την ψήφισή τους.
    Β) Σχετικά με την παράγραφο 6 η οποία αναφέρει τα εξής:
    6.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του.
    Οι κυνηγετικοί και όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις εγχώριες μετακινήσεις. Εάν είναι πλέον υποχρέωση στο νέο νομοσχέδιο, πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.
    6) Άρθρο 6
    Α)Η απαλοιφή της ερασιτεχνικής εκτροφής από το νομοσχέδιο, σηματοδοτεί τη συρρίκνωση των γονιδιακών δεξαμενών των φυλών και ιδιαίτερα των γηγενών Ελληνικών και θα έχει ως αποτέλεσμα το λόγο μη ύπαρξης των ομίλων φυλών και κατ επέκταση την απαξίωση της Ελληνικής Κυνοφιλίας. Για τους λόγους που αναφέρουμε στις παρατηρήσεις μας στο Άρθρο 5 η ερασιτεχνική εκτροφή πρέπει να προβλεφθεί με διαδικασία αδειοδότησης, όπως είχε σαφώς προβλεφθεί στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ» που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας πρέπει να θεσμοθετηθεί και προτείνουμε τους όρους που ήδη είχαν προβλεφθεί:
    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση της «Ερασιτεχνικής εκτροφής» με τους εξής όρους:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων Ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες Ελληνικές φυλές.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:02 | Γιαννα

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 18 Μαΐου 2021, 12:36 | Νικος

    Όχι στη στείρωση των δεσποζομενων σκυλων

  • 18 Μαΐου 2021, 12:19 | Βικτωρια Αναστασιου

    Ναι! Δεκαετίες αργά σχετικά με άλλες χώρες, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

  • 18 Μαΐου 2021, 12:55 | ΠΑΝΤΣΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!! Όχι στόν ακρωτηριασμό αυτόν!!

  • 18 Μαΐου 2021, 12:51 | Φωτης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων,ναι στη στειρωση των αδεσποτων.ο μεγαλυτερος αριθμος αφεσπιτων προερχεται απο τα αδεσποτα και ατσιπαριστα ζωα και οχι απο τα δεσποζομενα.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:16 | Παλούκης Παναγιώτης

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:01 | Πασπατης Στρατης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 11:23 | Agni

    όχι στην στείρωση ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή κανένας λογικός πρωθυπουργός δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο που υποστηρίζετε από ανθρώπους αρρωστους ρατσιστές και ανθρώπους που δεν αγαπάνε γενικά τα ζωα

  • 18 Μαΐου 2021, 11:03 | Νικος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 11:37 | Όλγα

    Ξεκάθαρα στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. Κάθετα ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” ΌΛΩΝ των δεσποζόμενων σκύλων η οποία εκτός από αντισυνταγματική είναι και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:18 | Κοκκινου Αφροδιτη

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 11:15 | Λουκη Θεωνη

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 11:54 | Δημητρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη οριζοντια στειρωση (αρθρο 5)

  • 18 Μαΐου 2021, 11:24 | Πασπατη Μαρια

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 11:06 | παναγιωτης

    όχι στην στείρωση κανένας λογικός ανθρωπος δεν θα ψιφηζε μια τέτοια τρελα

  • 18 Μαΐου 2021, 11:01 | Σάββας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.
    Δεν χρειάζεται να επεμβαίνουμε στην φύση μιας ζωής εκτός από την δίκη μας !!!!!!!!!!!!!

  • 18 Μαΐου 2021, 11:37 | ειρηνη

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:41 | Παλμπάς Παρασκευάς

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.