Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:19 | Αγγελική

    στείρωση δεν αφορά μόνο στα αδέσποτα, για να μην αναπαράγονται και να μην πεθαίνουν τα μικρά τους στο δρόμο, αλλά και στα κατοικίδια, τα δικά μας ζώα!
    Ως ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να πάρετε διάφορες αποφάσεις για τα ζώα σας. Από τις πιο απλές, όπως τι όνομα να του δώσετε μέχρι τις πιο σοβαρές, για την υγε
    ία τους.

    Μία τέτοια απόφαση είναι και η στείρωση. Οι περισσότεροι ζωόφιλοι, μετά από συννενόηση με τους κτηνιάτρους και σωστή ενημέρωση ξέρουν ποιά είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζώο τους και τα οφέλη που του προσφέρει η στείρωση, τόσο στο ζώο όσο και στον ιδιοκτήτη αλλά και εμμέσως στον αριθμό των αδέσποτων.

    Παρόλαυτα, υπάρχουν ιδιοκτήτες ζώων που είναι απρόθυμοι να στειρώσουν το ζώο τους με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις.

    Οι πιο συχνές είναι:

    1) ΘΕΛΩ ΤΟ ΖΩΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ…

    Αν με την λέξη φύση εννοείτε την τάση να ουρεί για να σημαδεύσει την περιοχή του, το να είναι επιθετικό απέναντι σε ζώα ίδιου φύλου και να το σκάει όταν μυρίσει θηλυκό σε οίστρο, ναι αυτή είναι η φύσική του συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως αυτή η συμπεριφορά ταλαιπωρεί και το ίδιο, με κίνδυνο να χαθεί ή να τραυματιστεί αλλά και εσάς, που έχετε να αντιμετωπίσετε θέματα εκπαίδευσης συν όλα αυτά.

    Θυμηθείτε ότι το σκυλάκι ή η γατούλα σας είναι ένα κατοικίδιο ζώο και όχι ένα άγριο ζώο που ζει στη φύση! Εχουμε εξημερώσει τα ζώα και έχουμε επέμβει ούτως ή άλλως στη φύση τους! Ειναι λοιπόν τουλάχιστον κουτό να πιστεύουμε ότι η μοναδική παρέμβασή μας στη φύση τους είναι…η στείρωση! Η ζωή του ζώου μέσα στο σπίτι είναι λιγότερο αγχώδης, αφού δεν αγωνιά για την επιβίωση του και τα ζώα είναι ακόμα πιο ήρεμα αν στειρωθούν. Και με τη λέξη ήρεμα δεν εννοούμε μελαγχολικά ή νωχελικά. Το ζώο παρεμένει ζωηρό, χαρούμενο, παιχνιδιάρικο (ό,τι χαρακτήρα είχε και πριν) αλλά με ηρεμία σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις με άλλα ζώα, που πριν καθορίζοταν καθαρά από ένστικτα και ορμόνες-τάσεις για κυριαρχία.

    2) ΦΟΒΑΜΑΙ!

    Φυσικά ένα χειρουργείο είναι πάντα ένα σοβαρό θέμα και ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου που αγαπά το ζώο του αγχώνεται με την διαδικασία της νάρκωσης και κάνει διάφορες σκέψεις. Η στείρωση όμως είναι ένα σχετικά ακίνδυνο χειρουργείο, εφόσον εμπιστεύεστε και γνωρίζετε τον κτηνίατρο σας. Χιλιάδες αδέσποτα στειρώνονται χωρίς καμία επιπλοκή, όπως και πολλά δεσποζόμενα έχουν στειρωθεί και ζουν για πολλά χρόνια.

    Συζητήστε με τον κτηνίατρο σας, ρωτήστε για τη διαδικασία, τι ακριβώς γίνεται και πώς θα χειριστεί το ζώο σας. Ξεκαθαρίστε όλους τους φόβους που έχετε στο μυαλό σας. Τα ζώα δεν πονάνε, αφού τους γίνεται αναισθησία με τη νάρκωση ενώ μόλις τελειώσει η επέμβαση και συνέλθουν μπορείτε να τα πάρετε άμεσα σπίτι, με μία ελάχιστη τυπική αντιβίωση. Η στείρωση αρσενικών σκύλων ή γατών είναι πάντα πολύ πιο απλή και καθόλου περιπλοκη ενώ η στείρωση θηλυκών είναι μία επέμβαση με πολύ χαμηλό ρίσκο. Χρειάζεται ελάχιστη προσοχή, για τα ράμματα που πλέον γίνονται εσωτερικά από έμπειρους κτηνιάτρους και δεν φαίνονται και σε 1 24ωρο το ζώο έχει συνέλθει πλήρως. Είναι μία υπόθεση ούτε μίας ημέρας, που σώζει το ζώο σας μελλοντικά αφού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξει διάφορους τύπους καρκίνου.

    Πραγματοποιήστε εξετάσεις αίματος στο ζώο σας πριν το χειρουργείο ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του και προχωρήστε στην στείρωση, πάντα σε κτηνίατρο που εμπιστεύεστε, που ξέρει το ζώο και το παρακολουθεί από μωρό και όχι στον πρώτο τυχόντα ή σε αυτόν που θα κάνει »μία καλή τιμή».

    3) ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ!

    Δυστυχώς, η »δικαιολογία» αυτή είναι αρκετά βάσιμη στη χώρα μας, αφού πολλοί ιδιώτες κτηνίατροι ζητούν υπέρογκα ποσά, κυρίως στα νησιά και στις επαρχίες αλλά και στις κεντρικές πόλεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την σημασία του να στειρωθεί το ζώο εκτός απ το να λάβουν την αμοιβή τους. Απ’ την άλλη ως ιδιοκτήτης του ζώου, έχετε αναλάβει όλα τα κόστη της φροντίδας του και μπορείτε να συγκεντρώσετε σταδιακά το ποσό που απαιτείται και πληρώνετε άλλωστε μόνο μία φορά στη ζωή του.

    Η τιμή που σας δίνει ο κτηνίατρος θα πρέπει:
    α)να είναι σε λογικά πλαίσια, λαμβανόμενης υπόψη της κατώτατης τιμής που ορίζει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος για τη στείρωση:
    γάτα: 60 ευρώ, μικρόσωμη σκυλίτσα: 90 ευρώ, μεγαλόσωμη σκυλίτσα:120 ευρώ
    γάτος: 40 ευρώ, αρσενικός σκύλος: 70 ευρώ
    (τιμές 2011)
    β)να συμπεριλαμβάνει εξετάσεις αίματος προεγχειρητικά
    γ)να συμπεριλαμβάνει νάρκωση/φάρμακα και την ελάχιστη νοσηλεία του ζώου μόλις συνέλθει και μέχρι να το παραλάβετε

    Ακόμα, μπορείτε να ρωτήσετε σε φιλοζωϊκές οργανώσεις ή στους Δήμους αν υπάρχουν προγράμματα οικονομικών στειρώσεων για δεσποζόμενα ζώα. Είναι ελάχιστα στην Ελλάδα και συνήθως σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όμως είναι μία επιλογή, εφόσον βεβαιωθείτε ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες υγιεινής και προστασίας του ζώου.

    4) ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ, ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

    Το θαύμα της φύσης σημειώνεται καθημερινά στους δρόμους: χιλιάδες σκυλιά και γάτες γεννούν. Τα μικρά πεθαίνουν από το κρύο,από τύφο, από ασιτία ή αν καταφέρουν και μεγαλώσουν λίγο τελικά από φόλα ή τροχαίο!

    Οσο κι αν νομίζετε ότι δεν σας αφορά άμεσα το …αδέσποτο, αφού εσείς »αγαπάτε το ζώο σας» και »θα βρείτε να τα χαρίσετε»,ολοι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Αν ζευγαρώνουμε τα ζώα μας, δεν δίνουμε την ευκαιρία στα υπάρχοντα να υιοθετηθούν, είτε είναι σε καταφύγια, είτε είναι στο δρόμο, είτε είναι σκυλιά, είτε είναι γάτες, είτε είναι ημίαιμα είτε
    καθαρόαιμα, είτε μικρόσωμα, είτε μεγαλόσωμα. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ, δεν δημιουργεί νέα ζώα και αν έχει χώρο για δεύτερο ζώο ή φίλους που θέλουν ένα ζώακι, ΥΙΟΘΕΤΕΙ ή προτείνει να υιοθετήσουν από καταφύγιο αδέσποτων.

    Ο υπερπληθυσμός των ζώων είναι μία πραγματικότητα στην χώρα μας και σε όλο το κόσμο.
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΦΤΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή Η ΓΑΤΑ με τη στείρωση.
    Η αλήθεια είναι ότι η στείρωση είναι η καλύτερη λύση για το ζώο πρώτα απ όλα, για εσάς και τέλος για την κοινωνία μας ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ?
    κείμενο αντιγραμμένο
    Από την Εκπαιδεύτρια Κυριακουάκη

    Όταν τα ζώα είναι ελεύθερα στη φύση, η αναπαραγωγή τους είναι συγκεκριμένη, οπου ακολουθούν ορισμένους κανόνες και ιεραρχίες..Η φύση έχει τον τρόπο να ελέγχει τον υπερπληθυσμό κάθε είδους.
    Τα κατοικίδια ζώα από την άλλη δυστυχώς, η αναπαραγωγική διαδικασία τους είναι αφημένη στα χέρια των ανθρώπων.
    Όσον αφορά τους σκύλους, οι οποίοι είναι ζώα αγελαία, στη φύση αυτά τα άτομα που θα ήταν κατάλληλα για αναπαραγωγή θα ήταν τα πιο εύρωστα, δυνατά, υγειή και με ηγετικές ικανότητες. Ο λόγος είναι για να συνεχίσουν να γεννιούνται δυνατοί και ικανοί απόγονοι.
    Αν έχουμε ένα σκύλο σπίτι μας, το πιο πιθανό είναι να είναι γεννημένος για να είναι ακόλουθος της αγέλης και όχι αρχηγός επειδή ο αριθμός των ατόμων που γεννιούνται αρχηγοί είναι ελάχιστος, κρατώντας έτσι τις ισορροπίες. Ζευγαρώνοντας λοιπόν ένα τέτοιο σκύλο του περνάμε ένα λάθος μήνυμα οτι είναι αρχηγός, επειδή το μυαλό του σκύλου έτσι λειτουργεί, άρα ο σκύλος μπερδεύεται.. Αυτός είναι ένας λόγος.

    Άλλος σοβαρότερος λόγος που δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε τα σκυλιά μας έτσι ανεξέλεγκτα, περα από τη συμβολή μας στη δημιουργία κι άλλων αδέσποτων, είναι οτι τα σκυλιά όπως και κάθε ζώο και άνθρωπος στον πλανήτη μπορεί να κουβαλάνε κάποιες γενετικές κληρονομικές ανωμαλίες. Εμείς δεν ξέρουμε αν ο σκύλος που έχουμε, μεταφέρει κάτι τέτοιο στη γενετική του βαλίτσα.. Είναι κρίμα χωρίς να το θέλουμε να βγούν απόγονοι που θα έχουν κάποια προβλήματα που θα δυσκολέψουν τη ζωή τους.

    Ένα κατοικίδιο θα ζευγαρώσει κάποιες φορές χωρίς κάποιο ιδιαίτερο έλεγχο πριν για δυσπλασίες, καρδιακές παθήσεις, προγναθισμό/υπογναθισμό, κληρονομικότητα για τύφλωση, κώφωση, κλπ.. Ούτε ο σκύλος θα είναι χαρούμενος επειδή τον βάζουμε σε μια διαδικασία που του αρέσει λίγο, τον μπερδεύει λίγο και το κάνει μια στο τόσο{ κυρίως τα αρσενικά}, ούτε τα κουτάβια που θα προκύπτουν από τέτοιες τυχαίες γέννες θα ζήσουν χαρούμενα λόγω κάποιων κληρονομικών προβλημάτων είτε οργανικών είτε στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά.

    Οι ποιοτικά καθαρόαιμοι σκύλοι που είναι κατάλληλοι για αναπαραγωγή, είναι ελεγμένοι για τυχόν τέτοιου είδους προβλήματα, ζούν μια φυσιολογική ζωή δίνοντας εξίσου ευτυχισμένους και προσεγμένους απογόνους.

    Όταν στειρώνουμε ένα ζώο δεν επεμβαίνουμε στη φύση του επειδή και στη φύση να ήταν ελεύθερο δεν θα ζευγάρωνε απαραίτητα. Πιο πολύ καλό του κάνουμε παρά κακό..Του αφαιρούμε αυτές τις ορμόνες που το ταλαιπωρούν χωρίς να ξέρει γιατι.
    Στειρώστε το ζωάκι σας και μη δημιουργείτε κι άλλες ψυχούλες που θα βασανιστούν στα χέρια που θα πέσουν..Είναι λίγοι οι καλοί και ζωόφιλοι άνθρωποι..Μόνο έτσι μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μην υποφέρουν, ας αφήσουμε την εκτροφή στα χέρια αυτών που ξέρουν, επειδή η εκτροφή είναι τέχνη Ερωτησεις
    1) Γιατι να ζευγαρωσεις το κατοικιδιο σου?
    2) Τι θα κανεις αν παθει καρκινο-προστατη(αρσενικο) και πυομητρα ανεμογκαστρι ψευδοκυηση(θηλυκο)?
    3) Εισαι σιγουρος/η οτι ειναι υγιη-ης? Εχει κανει δηλαδη τις αιματολογικες Εξετασεις Ερλιχια,Καλαζαρ,Μπαμπεζια?
    4) Εχεις αδεια ερασιτεχνη εκτροφεα εσυ που θες να ζευγαρωσεις,οπως οριζει ο Νομος?
    5) Ο ανθρωπος παιρνει προφυλαξη για την ανεπιθυμητη γεννα ..ο σκυλος δεν μπορει να παρε!

    Ξερετε οτι Τα σκυλια της Αστυνομιας και της Πυροσβεστικης ειναι στειρωμενα?
    1) το 90 τις 100 , (είτε είναι στο δρόμο είτε που περιθάλπτηκαν από ζωόφιλους) που ψάχνουν σπίτι είναι από παράνομες γέννες ιδιοκτήτων που ζευγάρωσαν το δικό τους,χάρισαν τα κουταβάκια είτε όπως όπως,είτε σε κάποιους που φάνηκαν καλοί,χωρίς τσιπ,συμβόλαιο,έλεγχο όπως επιβάλλει ο Νόμος 4039/2012 , και όταν το κουτάβι μεγάλωσε το άφησαν στο δρόμο,παρανομα! ειναι απο υιοθεσιες ιδιωκτηκτων που εδωσαν τα κουταβια της γεννας οπου και πως να ειναι, και εξατιας αυτων τα ζωακια ειναι στο δρομο και ταλαιπωρουνται και ΟΙ ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ???
    2)) Η στείρωση προστατεύει από ασθένειες,τα θηλυκα απο πυομητρα,καρκινο,ανεμογκαστρι,ψευδοκυση,πραγματα που παθαινουν ακομη και αν γεννησουν και τα αρσενικα απο προστατη και καρκινο!
    3) Ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο κατοικιδια(στο δρόμο και σε φιλοξενίες),που ψάχνουν σπίτι!
    4)Ότι όποιος ζευγαρώνει το σκύλο του βάση του Νόμου 4039/2012 πρέπει να έχει άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα ,να τσιπάρει τα κουτάβια και αν τα πουλήσει να κάνει τις νόμιμες διαδικασίες για τα έσοδα που είχε.
    Και να κάνει τις απαραίτητες αιματολογικές, ερλίχια και καλαζάρ,το πιο δυνατό εμβόλιο Vanguard 4, να έχει τσιπαρισμένο το σκύλο του,με βιβλιάριο υγείας! Για να έχει υγιή γέννα–ζευγαρωμα! Η ερλιχια και το λαζαρ μεταδιδονται με τη γεννα μονο,και γιατρευονται με αντιβιωση αν ειναι σε αρχικο σταδιο αλλιως με ενεσεις, όπως επισης εώς να γίνουν 90 ημερών τα κουτάβια πρέπει να θηλάζουν για να πιουν το καλό μητρικό θρεπτικο στα ειδικά μοναδικά συστατικά γάλα που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικο συστημα!
    Και σε ηλικία 3-4 μηνών να κάνει το εμβόλιο! Και γενικά εώς 3 μηνών και μέχρι να υιθετηθούν θα πρέπει να είναι στο σπλιτι πράμα που σημαίνει χεσιμο-κατουρο καθε 4 ωρες,κλαμα,εξοδα ακριβης ειδικης τροφης για κουταβια!
    Αλλά και βαση του Νόμου απαγορεύεται να χωρίζεται το κουτάβι από τη μάνα κάτω από την ηλικία των 90 ημερών!
    5) Ότι με 1 εκατομμυριο ήδη να ψάχνουν σπίτι είναι υπερβολή να δημιουργούνται και άλλα σε μια χώρα 10 εκατ

  • 9 Μαΐου 2021, 09:44 | Άγγελος Ανδρουλιδάκης

    NAI στην υποχρεωτική στείρωση. Το αντίθετο διαιωνίζει το μαρτύριο χιλιάδων αδέσποτων ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:36 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Τα αδέσποτα προέρχονται από τις γεννήσεις των αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων. ΄Ετσι λοιπόν πρέπει ασυζητητί
    να είναι υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε 3 χρόνια για να εφαρμοστεί ο νόμος…και μέχρι τότε να εξακολουθούν οι γεννήσεις και οι εγκαταλείψεις των νεογέννητων…

  • 9 Μαΐου 2021, 09:43 | Αγγελική

    Αξιότιμοι κύριες και κύριοι , είναι πολύ όμορφο που με αυτή τη δράση που κάνετε μπορεί να εισακουστεί ο λόγος των πολιτών . Οι πολίτες αυτής της χώρας ήθελαν , θέλουν και θα θέλουν . Και οι θελήσεις τους θα είναι διαφορετικές . Η διαφορά σε αυτές τις θελήσεις τους θα είναι πάντα το συμφέρον τους τι έχουν να κερδίσουν , υποκειμενικά πράγματα δηλαδή . Το θέμα είναι γιατί αυτό το συμφέρον οδηγεί σε αυτή την πεποίθηση και θέληση?! Αυτό πρέπει να εξεταστεί . Είναι αυτό το συμφέρον για το καλό της χωράς ?! Επειδή , αυτό που πρέπει να νοιάζεται κυρίως είναι το καλό της χώρας . Στατιστικά , μέσα από έρευνες είμαστε στο θέμα δεσποζόμενων κι αδέσποτων κατοικίδιων της γης όχι στην ίδια κατάταξη με τις χώρες όπως Γερμανία , Αγγλία , Σουηδία , αλλά Αλβανία , Βουλγαρία , Πολωνία και Τουρκία . Έχετε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα ως κυβέρνηση αυτό να αλλάξει και να μείνετε στη μνήμη και στην ιστορία ως η κυβέρνηση και οι πολιτικοί που για πρώτη φορά στη χώρα έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που κάνεις δεν έδωσε . Ακόμη κι εκείνοι που είναι τώρα κατά της στείρωσης μετά από μερικά χρόνια θα λένε ότι έκαναν λάθος . Το θέμα είναι να βρεθεί μια ουσιαστική λύση σε αυτό το θέμα , όχι να καλυφθεί η κάθε υποκειμενική , συμφεροντολογική θέληση . Στις άλλες χώρες πως και δεν έχουν αδέσποτα? Τι κάνουν ? Εμάς εδώ από που πηγάζει το πρόβλημα ? Υπάρχουν δήμοι στην Αθήνα ή γειτονιές που εδώ και χρόνια έχουν μαζέψει ή έχουν στειρώσει όλα τα αδέσποτα και πάλι εμφανίζονται νέα αδέσποτα . Από που είναι αυτά τα αδέσποτα . Είναι από ιδιώτες . Ιδιώτες που είτε αγόρασαν από κατάστημα είτε γέννησε το σκυλάκι τους . Και εν τέλει δεν άντεξαν την ευθύνη . Και τα άφησαν στο δρόμο . Βάσει της βιωματικής ζωοφιλικής μου εμπειρίας πιστεύω ότι η πρώτη λύση στο να γίνει η χώρα μας ανώτερου επιπέδου στα αδέσποτα είναι όλα τα δεσποζόμενα ζώα , είτε για κυνήγι , είτε τσοπανόσκυλα όλα να έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα . Μάλιστα δε να γίνεται κι αιφνίδιος έλεγχος για αυτό . Δεύτερη λύση είναι η υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα , κυνηγόσκυλα , τσομπανόσκυλα , αδέσποτα . Οι φυλές μας μπορούν να συνεχιστούν μόνο μέσα από νόμιμους επαγγελματίες εκτροφείς . Αυτοί που ζευγαρώνουν στα σπίτια τα κοινωνικά κατοικίδια ζώα συντροφιάς είναι παράνομοι , ανίδεοι και στην ουσία κλέβουν τη δουλειά άλλων . Για να γίνει μια αναπαραγωγή ζώου πρέπει πρώτα να εξεταστεί αν το ζώο είναι υγιές , αυτό γίνεται με πλήρες αιματολογική εξέταση που κοστίζει 150€ , πολλοί ιδιοκτήτες αυτό δεν το κάνουν , έτσι γεννιούνται άρρωστα κουτάβια και μετά τα παρατάν στο δρόμο με κίνδυνο ατυχήματος , καθώς πετάγονται στον δρόμο ή και απεβιώνουν με άσχημο τρόπο. Όταν πια συνολικά τα πρωην αδέσποτα , περιθαλπτόμενα προς υιοθεσία σκυλάκια σε όλη την Ελλάδα θα έχουν αριθμό κάτω από 700 τότε θα μπορεί να συζητηθεί αυτό το κομμάτι πάλι , τώρα στείρωση σε όλα κοινωνικά κατοικίδια ζώα συντροφιάς ( σκυλάκια και γατάκια ) . Εξάλλου πια σε ελάχιστες περιπτώσεις τα αδέσποτα στο δρόμο ήταν αδέσποτα και δεν είναι νεοεγκαταλειμμένα πρωην ιδιόκτητα ζώα συντροφιάς . Ελπίζω , αυτή τη φορά να γίνει κάτι που να βοηθήσει τη χώρα στο να μη δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν ζωα και να γίνονται αδέσποτα , επειδή υπάρχουν πολλοί τέτοια και πρέπει ο νόμος να τους σταματήσει . Επισυνάπτω και ενημέρωση για τη στείρωση σε παρακάτω σχόλιο.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:29 | Ελένη Κψβαιου

    Εδώ που φτάσαμε με το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να στειρωνουμε τα ζωάκια μας. Οπότε ναι στην υποχρωτικη στείρωση. Ας αποκτήσουμε πρώτα παιδεία και συνείδηση και μετά ας επιτρέπεται να μην είναι υποχρεωτική η στείρωση των ζώων μας.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:13 | Θεονυμφη Παπαδοπουλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:04 | Κωστας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:58 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Οι θέσεις μας σαν ερασιτέχνες εκτροφείς

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων που με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 9 Μαΐου 2021, 09:51 | Βασίλειος Σοφ.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 9 Μαΐου 2021, 09:27 | Εβελίνα Χριστοδουλάκη

    Θεωρώ την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ως μία εγκληματική ενέργεια.
    Έχω ένα Μαλτέζ και το αγαπώ όσο και το παιδί μου.
    Η πολιτεία θεωρεί πως υπάρχει μία πιθανότητα να το εγκαταλείψω στους δρόμους και με υποχρεώνει να του αφαιρέσω τα γεννητικά όργανα.
    Δεν έχω δει ποτέ μου στον δρόμο εγκαταλελειμμένο Μαλτέζ. Εάν ψάξετε όλη την Ελλάδα, δεν θα βρείτε αδέσποτο Μαλτέζ πουθενά.
    Με ποιο ηθικό δικαίωμα θα με υποχρεώσει κάποιος να αφαιρέσω τα γεννητικά όργανα του σκύλου μου, όταν όλοι γνωρίζουμε πως ποτέ κανένας δεν έχει εγκαταλείψει Μαλτέζ στον δρόμο;
    Είμαι νομοταγής πολίτης. Δεν έχω παραβιάσει στη ζωή μου κανένα νόμο. Δεν είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε τα όριά μου με ένα τόσο απαράδεκτο νόμο.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:16 | Μαρία Πουλοπουλου

    Ναι στη στείρωση δεσποζομενων ζωων

  • 9 Μαΐου 2021, 09:42 | Χρυσουλα

    Χθες έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η στείρωση. Τα κυνηγόσκυλα έχουν την χειρότερη τύχη των αδέσποτων ζώων με χαρακτήρα πραγματικά βουτυρενιο. Είναι τραγικό να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που εναντιωνονται στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Να γίνει πράξη για να μπει ένα τέλος σ αυτή την αποτρόπαια συμπεριφορά απέναντι σ αυτούς τους αγγέλους.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:49 | Κουκλαδα Κατερίνα

    Να μην γίνονται υποχρεωτικά στειρωσεις στα δεσποζομενα ζωα

  • 9 Μαΐου 2021, 08:01 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:39 | Κουκλαδα Κατερίνα

    Να μην γίνονται υποχρεωτικά οι στειρωσεις στα δεσποζομενα ζωα

  • 9 Μαΐου 2021, 08:38 | Κωνσταντια Αβτζη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:23 | Γκουβέντας Κωνσταντίνος

    AΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:01 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:01 | Ελενη

    ΝΑΙ!! ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΟΩΝ, ΔΙΌΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΕΛΕΣ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ!

  • 9 Μαΐου 2021, 08:02 | Νικολ Ρουσσου

    Εχουμε ηδη γινει η ντροπη της Ευρωπαϊκης Κοινοτητας, για τη συμπεριφορα μας σχετικα με τα ζωα. Θα ειναι ολεθριο λαθος αν αποσυρθει το νομοσχεδιο αν για ακομα μια φορα ενδωσετε στις πιεσεις εκεινων που φερονται στα ζωα σαν αντικειμενα προς χρηση, με κοστος την ευζωϊα τους, προς ιδιον οφελος: κυνηγοι που τα παρατανε να πεθανουν στα βουνα μολις παψουν ν αποδιδουν, τσοπανοι που κανουν το ιδιο, παρανομοι εκτροφεις που κρατανε σε αθλιες συνθηκες τις μητερες κ τα μωρα, αδαεις ιδιωτες που θελουν «εγγονι» ή δε θελουν ν αναλαβουν το κοστος, κ αμα δε βρουν να δωσουν τα μωρα τα πετανε στους καδους, δημοι που χτιζουν καταφυγια-Νταχαου για να παιρνουν τις επιδοτησεις,κ.ο.κ. Κι ολα να τα επωμιζονται οι εθελοντες, με ψυχικο κ οικονομικο κοστος.
    Σας υπενθυμιζω οτι κ οι εθελοντες ψηφιζουν. Κ ειναι περισσοτεροι απο τους αλλους και, πλεον, πιο θυμωμενοι και πιο αποφασισμενοι.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:49 | Στάθης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:25 | Παπαϊωάννου ταξιαρχουλα

    συγχαρητήρια!!!!ολοι εμεις που ασχολουμαστε με τα αδεσποτα,που τα μαζευουμε πεταμενα σε καδους σκουπιδιων,που τα βρισκουμε στα βουνα εγκατελειμμένα ,γνωρίζουμε πως αν η στείρωση δεν γίνει υποχρεωτική ,λύση δεν θα βρεθει .ΜΗΝ υποκύψετε σε συμφέροντα,δειτε την αναγκαιοτητα της στειρωσης!!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 08:59 | Χρηστος

    Δεν στείρωνω μέλη της οικογένειας μου…ΝΤΡΟΠΗ

    Είναι ακρωτηριασμος
    Θα στειρωνατε τα παιδιά σας εσείς που το ζητάτε??

    Τα σκυλιά σώζουν ζωές στην εμακ.
    Οδηγούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Βοηθούν την αστυνομία κ το στρατό…

    Θέλετε να τους αφαιρέσετε τι??
    Το δικαίωμα να μεταφέρουν τα σπουδαία γονίδια του σε επόμενα που με την σειρά τους θα δώσουν ζωές…

    Ανεύθυνοι, ανίδεοι και αν εγκέφαλοι μόνο θα ζητουσαν κάτι τέτοιο…

    Δώστε συσκευές ανίχνευσης τσιπ σε κάθε αρμόδιο όργανο βάλε κ τσουχτερά πρόστιμα με ποινές κακοποίησης…κ λύνεται το πρόβλημα….

    ΝΤΡΟΠΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 08:34 | Καλογεροπουλου Σουλα

    Η στειρωση των δεσποζομενων ζωων ειναι μονοδρομος. Ολα αυτα τα δυστυχα πλασματα που ζουν μια τραγικη ζωη στο δρομο ειναι δημιουργημα ανευθυνων «ιδιοκτητων» που ειχαν την εξυπναδα να ζευγαρωσουν το κατοικιδιο τους. Βαλτε φρενο σε αυτο. Απο τη στιγμη που δεν υπαρχει συνειδηση ας επεμβει το κρατος. Δεν αντεχουμε αλλο οι εθελοντες να μαζευουμε ερειπια ψυχων απο το δρομο. Ελεος🆘️

  • 9 Μαΐου 2021, 08:22 | Ντίνα Μιχαηλίδου

    Η στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων είναι η μόνη λύση για το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων στην Ελλάδα. Οι τραγικές εικόνες αμέτρητων κακοποιημένων και εγκαταλελειμμενων ζώων δεν αφήνουν περιθώριο για καμία άλλη λύση εκτός από την στείρωση! Μακάρι να έρθει αυτή η μέρα που δεν θα βλέπουμε τόση δυστυχία και πόνο στους δρόμους της Ελλάδας!

  • 9 Μαΐου 2021, 08:54 | Κωνσταντίνος Κράνης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:00 | Τακης

    H στειρωση πλεον ειναι μονοδρομος και επρεπε εδω και χρονια να τεθει σε εφαρμογη. Οποιος κυνηγος Η κτηνοτροφος Η οποιοσδηποτε αλλος δεν θελει να ισχυσει η υποχρεωτικη στειρωση, τοτε να του στειλω πεσκεσι ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΝΗΓΌΣΚΥΛΑ και τα ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ που βρηκα σε αθλια κατασταση να τα αναλαβει. . φυσικα θα πρεπει να μου επιστρεψει τα χρηματα που εχω ξοδεψει για να σωσω αυτες τις ψυχες, τα ΚΥΝΗΓΌΣΚΥΛΑ και ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ που αφησαν αδεσποτα στους δρομους κυνηγοι και κτηνοτροφοι, που πεταξαν τα νεογεννητα κουταβια ζωντανα σε ποταμια, σε γκρεμους και σε καδους απορριμάτων ως χαλασμενες πρωτες υλες και την μανα τους την πεταξαν στον δρομο εξαθλιωμενη και αρρωστη επειδη δεν τους εκανε το » εργαλειο »τους για κυνηγι η για φυλαξη ποιμνιων. Λοιπον ακουω, ΠΟΙΟΣ -ΠΟΙΑ θελει να τα αναλαβει ολα αυτα τα ζωα !

  • 9 Μαΐου 2021, 08:37 | Χρηστος Φαλτσέτας

    ΔΕΝ συμφωνώ με την υποχρεωτικη στειρωση των ζωων, εφόσον ζουν μεσα στην οικογενεια μας σαν μελη της.Ειναι δικαιωμα μας να αποφασιζουε εμεις για την στειρωση του η οχι.
    Δεσποζόμενα ζώα να τα στειρώνεις αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, ο ακρωτηριασμός χωρίς λόγο είναι έγκλημα.
    Η καθοραιμη κυνοφιλια είναι προϊόν εκατοντάδων χρόνων εξέλιξης και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την σταματά.

    Εσεις ως κρατος στειρωστε πρωτα ολα τα αδεσποτα που ειναι η πηγη του προβληματος

  • 9 Μαΐου 2021, 08:21 | Ηλίας Κουτσογιαννης

    ΟΧΙ στην άθλια πράξη του ακρωτηριασμού με την υποκριτική δικαιολογία της «προσπάθειας μείωσης των αδέσποτων». Να σημανθεί, καταγράφει και παρακολουθείται το ζώο, ακόμα και να επιβάλλεται πρόστιμο σε ιδιοκτήτη που άφησε αδέσποτο το ζώο του, μπορώ να το δεχτώ. Αλλά την αθλιότητα νομιμοποίησης ενός φρικιαστικου μέτρου του τύπου «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι» η ύπαρξη μου δεν τη δέχεται επ’ ουδενί .

  • 9 Μαΐου 2021, 08:37 | Γιαννης

    Απαράδεκτη η κυβερνητική προσέγγιση στο θέμα της στείρωσης των δεσποζόμενων..κρίμα να θεωρούνται φιλόζωοι άνθρωποι που μέλημα τους είναι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των ζώων που υποτίθεται νοιάζονται..πως έγινε έτσι η κοινωνία μας..γεμίσαμε δήθεν φιλόζωους εντελώς μα εντελώς μισάνθρωπους…

  • 9 Μαΐου 2021, 08:16 | Νατάσα Καμπουρίδου

    Τα αδέσποτα δεν προέρχονται από παρθενογέννεση. Είναι εγκαταλείψεις ΜΌΝΟ! Εγκαταλείψεις ακατάλληλων ή ηλικιωμένων κυνηγοσκυλων, σκύλων- φυλακων για κοπάδια, σκύλων συντροφιας ανετοιμων και ανευθυνών κηδεμόνων! Μόνο οι εθελοντές ξέρουν πραγματικά την έκταση του προβλήματος. Όλα τ άλλα είναι φιλοζωια εκ τους ασφαλούς. Μεχρι ποτέ όλα αυτά τα χιλιάδες πλάσματα θα πεθαίνουν στους δρόμους από αρρώστιες, ασιτία, αυτοκίνητα, φολες, κακοποίηση? Μέχρι να εκπαιδευτούν οι Έλληνες και να σεβαστούν όλα τα έμβια όντα γύρω τους?

  • 9 Μαΐου 2021, 08:47 | ΑΣΠΑΣΙΑ

    Υιοθετησα σκύλο πρώην αδέσποτο για να του προσφέρω μια αξιοπρεπή ζωη και δε μπορούμε να κάνουμε 10 βήματα έξω από το σπίτι μας εξαιτίας του υπερπληθυσμου αδέσποτων σκυλων αλλά και δεσποζομενων δίχως λουρι…

    Τα ζώα έχουν εγκαταλειφθει και έχουν αφεθεί να επιβιωσουν βάση ενστικτων με αποτέλεσμα να επιτίθονται ακόμα και γάτες όταν βρίσκονται σε αναπαραγωγικη περίοδο, πόσο μάλλον οι σκύλοι που οριοθετούν την περιοχή τους και σχηματίζουν αγελες για να καταφέρουν να επιβιωσουν…

    Η κατάσταση στην ελληνική επαρχία είναι ΖΟΎΓΚΛΑ και οι Ελληναρες συμπεριφερονται απολιτιστα μέσα σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας ενώ τα ζώα-θύματα και των δύο κατηγοριών (αδέσποτα & δεσποζομενα), αυξάνονται συνεχώς και αυτά την «πληρώνουν» με την ζωή τους τελικά…

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΈΡΕΤΕ ΚΑΛΆ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ ΠΛΈΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ, ΓΙΑΤΊ ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΑΝΕΛΈΗΤΑ ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΈΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΙΣ ΑΘΨΕΣ ΑΥΤΕΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΌΛΟ ΑΥΤΌ ΤΟ ΒΑΠΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ «ΦΙΛΟΖΩΙΑ», ΤΡΥΠΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΆΤΟ!

    ΑΙΣΧΟΣ ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΎΝ ΑΥΣΤΗΡΆ ΟΙ ΝΌΜΟΙ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ, Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΈΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΕΊ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΓΊΝΕΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΊΟ ΖΏΩΝ «ΖΩΝΤΑΝΏΝ-ΝΕΚΡΏΝ»

  • 9 Μαΐου 2021, 08:18 | panagiotis limpanovnos

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 08:00 | Κόκκαλης Γεωργια

    Απαράδεκτο να στειρωσουμε τα ζωάκια μας!

  • 9 Μαΐου 2021, 07:57 | Έφη Δόδουρα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ/ΓΑΤΩΝ, ιδιαίτερα στα ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ και ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ !!! Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να θρηνούμε εκατομμύρια ζωές στους δρόμους! Να μην επιτραπεί ΚΑΜΙΑ ΓΕΝΝΑ !!!

  • 9 Μαΐου 2021, 07:47 | Φρυδά

    Ναι στη στείρωση όλων των σκύλων. Έχουμε γεμίσει αδέσποτα. Ζώα κακοποιημένα άρρωστα χτυπημένα από αυτοκίνητα πεινασμένα τα σκοτώνουν με φολες τα πετούν στα δάση, δεν τα ταΐζουν πάρα ξεροκοματα και κόκαλα στα χωριά…κάνουν αγέλες ακόμα και μέσα στις πόλεις και κατασπαράξουν γάτες ακόμα κυνηγούν ανθρώπους να δαγκωσουν..κουτάβια σε σκουπίδια κουτάβια θαμμένα ζωντανά κουτάβια παρατημένα σε κούτες και σακούλες πεταμένα σε ρεματιές η στα δάση…Και ζωόφιλοι να πληρώνουν την εγκληματικότητα άλλων αλλά και την αδιαφορία αυτών που τώρα φωνάζουν κατά της στείρωσης, άλλοι από συμφέρον και άλλοι (οι περισσότεροι)από βλακεία. Δεν εκπαιδεύονται οι άνθρωποι να κάνουν πράγματα σωστά!μόνο όπου υπάρχουν νόμοι και πίπτει Ράβδος γίνονται όπως πρέπει.
    Οπότε Στείρωση υποχρεωτική πρώτον και μετά όλα τα άλλα που πρέπει.

  • 9 Μαΐου 2021, 07:24 | Μαργαρίτα Κατριβεση

    Συμφωνώ απόλυτα με την υποχρεωτική στείρωση των Αδεσπότων και δεσποζομενων ζώων, σκυλιών και γατιών…
    Μόνο έτσι θα περιοριστεί, το σοβαρό θέμα των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας…
    Καθημερινά, ζούμε εικόνες ντροπής, με κουταβάκια πεταμένα εδώ και εκεί, στα σκουπίδια, στους γκρεμούς και στα ρεματα….
    Ζωάκια που αργοπεθαινουν βασανιστικά από την πείνα…
    Κάποιος άνθρωπος τα πήρε και τα πέταξε…
    Κάποιος συμπολίτης μας, τα καταδίκασε σε θάνατο, γιατί γεννήθηκαν από την σκυλίτσα του ή τα γατάκια από την γάτα του, και φυσικά η εύκολη λύση είναι η εγκατάλειψη….
    Είναι ντροπή μας, να υπάρχουν τέτοια καθημερινά φαινόμενα σε όλη την χώρα μας.. Ιδιαίτερα στην επαρχία, στα χωριά η κατάσταση είναι τραγική για τα νεογέννητα ζωάκια…. Τις περισσότερες φορές κανείς δεν μαθαίνει τα τραγικά περιστατικά εγκατάλειψης….
    Τα ζωάκια είναι ψυχούλες, που αισθάνονται τον πόνο, την πείνα, την δίψα, υποφέρουν όταν τα κακοποιούν.
    Η στείρωση θα μειώσει το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων στην χώρα μας…
    Είναι ντροπή μας, ως έθνος, να υπάρχουν τόσα βασανισμένα αδέσποτα παντού, ζωάκια πεινασμένα, άρρωστα, ταλαιπωρημενα…
    Ας κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά… Ένα βήμα να περιορίσουμε τα βάσανα τους… Είναι η μόνη σωστή λύση, στο πρόβλημα που λέγεται αδέσποτα…

  • 9 Μαΐου 2021, 07:12 | Νεκταρια

    Εννοείται υποχρεωτικη η στειρωσει με κάποιες εξαιρέσεις αν το ζώων είναι άρρωστο η δεν το επιτρέπει η ηλικία του.υποχρεωτιμη η σήμανση (τσιπ) κ βαριά πρόστιμα κ φυλάκιση σε όποιους εγκαταλείπουν η βασανίζουν η σκωτωνουν ζώα.ελενχος από κάθε δήμο με αστυνομία για τα δεσποζομενα ζώα ώστε να ξέρει τι του γίνεται.

  • 9 Μαΐου 2021, 07:20 | Λουκάς Θεοφανόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 07:56 | Γκαγιανε ΓΑΖΑΡΙΑΝ

    ΝΑΙ Στην υποχρέωτικη στείρωση!!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 06:05 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

    Ναι στη στείρωση των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων. Είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των αδέσποτων και πάταξης του παράνομου κέρδους και του εμπορίου από παράνομες γέννες και παράνομη εκτροφή. Στείρωση σε όλα ανεξαιρέτως.

  • 9 Μαΐου 2021, 06:03 | Πάνου Μαρία

    Ναι στην στείρωση όλων των σκυλιών γιατί είναι γεγονός πως το 60% των αδέσποτων προέρχονται από αυτά που κάποιοι έχουν σαν παιδιά τους κ δεν θέλουν να ακρωτηριάσουν, αλλά με ευκολία πετάνε ή σκοτώνουν τα μωρά τους.Εξαλλου το κομμάτι της αναπαραγωγής ας το αναλάβουν οι εκτροφείς.

  • 9 Μαΐου 2021, 06:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των διατάξεων περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας), για τους κατωτέρω νόμιμους, βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
    (Α) Ο συντάκτης του νομοσχεδίου αγνοεί προφανέστατα την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.
    Παραθέτω, προς γνώση και για κάθε νόμιμη συνέπεια, το κείμενο της Διακήρυξης:
    Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των ΖώωνΠΡΟΟΙΜΙΟΛαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:Άρθρο 1
    1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.Άρθρο 2
    1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
    2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
    3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.Άρθρο 3
    1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
    2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.Άρθρο 4
    1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
    2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.Άρθρο 5
    1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
    2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.Άρθρο 6
    1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
    2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.Άρθρο 7
    1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.Άρθρο 8
    1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
    2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.Άρθρο 9
    1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.Άρθρο 10
    1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
    2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.Άρθρο 11
    1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.Άρθρο 12
    1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
    2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.Άρθρο 13
    1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
    2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.Άρθρο 14
    1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
    2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.(Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978)
    Είναι πρόδηλο και πασιφανές ότι οι διατάξεις περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς, αντιβαίνουν ευθέως στις διατάξεις των άρθρων 1, 2 παρ. 2, 3 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 14 παρ. 2 της ως άνω Οικουμενικής Διακήρυξης.(Β) Αποκλειστικά και μοναδικός υπόλογος και υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του δεσποζομένου ζώου και των αποτελεσμάτων αυτής, έναντι του κοινωνικού συνόλου είναι ο «κύριος» (μη ορθή έννοια – το ορθό είναι «κηδεμών») του ζώου.
    Συνεπώς, ο ως άνω «κύριος» – «δεσπόζων» πρέπει να είναι αποδέκτης των συνεπειών και υποκείμενο των όποιων προβλεπομένων από το νόμο αστικών, διοικητικών και ποινικών ευθυνών.
    Καθώς δε το ζώο δεν φτάνει την ανθρώπινη πνευματικότητα και φέρει εξ ορισμού το «ακαταλόγιστο», η επιβολή σε αυτό – και μάλιστα προληπτικά και άνευ τελέσεως «εγκλήματος»- ποινής τύπου «σαρίας» – ευνουχισμός – στείρωση, φέρνει στο νου «τελική λύση» και είναι αποκρουστική και σκοταδιστική -ειδεχθές έγκλημα- σε μια σύγχρονη (ή που έτσι νομίζει) κοινωνία.

  • 9 Μαΐου 2021, 06:17 | Alexis

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς!!

  • 9 Μαΐου 2021, 06:27 | Μαρκογιαννάκης Αντώνης

    Δεν υπάρχει λόγος ειδικά για σκύλους εργασίας και κυνηγιού να υπάρχει υποχρεωτική στείρωση αφού είναι καταγεγγραμενα στο ειδικό ΜΗΤΡΩΟ σκύλων συντροφιάς. Οι σκύλοι αυτοί μετά την στείρωση δεν μπορούν να αποδώσουν αυτά για τα οποία είναι προορισμένοι.
    Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η εργασία για την οποία ο κάθε σκύλος έχει να κάνει. Δεν μπορεί ένας αθλητής σκύλος να στειρώνεται.
    Εαν θελουμε να αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες γέννες θα μπορούσε να καταχωρείται υποχρεωτικά στο μητρώο από που αγοράστηκε το ζώο ή από ποια δηλωμένη γέννα επίσημα καταχωρημένη. Έτσι δεν θα μπορεί κάποιος να έχει ένα ζώο το οποίο δεν προέρχεται από επίσημα καταχωρημένη γέννα. Η υποχρεωτική στείρωση των ζώων εργασίας και κυνηγιού είναι έγκλημα. Να το ξανασκεφτείτε.

  • 9 Μαΐου 2021, 06:59 | Χρύσα Μουλα

    Είμαι υπέρ της στειρωσης γιατι η κατάσταση έχει ξεφύγει Βρίσκουν παντού πεταμένα κουτάβια σε σακούλες ,σε σκουπίδια …παρατημένα

  • 9 Μαΐου 2021, 05:31 | Ιωαννα Σεβαστακη

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ στην υποχρεωτικη στειρωση. Οσοι ειναι κατα αυτής, ειναι η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ των χιλιαδων αδεσποτων..
    Κυνηγοι,τσοπανηδες ,εκτροφεις της πισω αυλης και λοιποι ανευθυνοι..

  • 9 Μαΐου 2021, 05:52 | Κυριάκος Σιμιτζής

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 9 Μαΐου 2021, 04:56 | ΕΛΕΝΑ

    Με τη κατασταση που επικρατεί στους δρόμους στα καταφυγια αλλα και σε χέρια ανθρώπων ανάξιων να εχουν κατοικιδιο δεν υπαρχει νοήμων ανθρωπος που να μην συμφωνει με την υποχρεωτική στειρωση όλων των δεσποζόμενων !!! Η κατασταση εχει φτάσει στο απροχώρητο πλεον κ αυτό το μέτρο ειναι μονόδρομος για τη λυση . Οι μόνοι που δεν συμφωνουν είναι κ οι κύριοι υπευθυνοι για το χαος ανευθυνοι ιδιοκτήτες, κυνηγοι, βοσκοί και ιδιώτες που επωφελούνται πωλοντας κουταβια χωρις τον παραμικρο ελεγχο κυριολεκτικα σε οποιον να ναι με σκοπο το κέρδος. Ας δωσουμε ενα τέλος σε ολο αυτό βλέποντας πέρα απο το δικο μας ζωο τις ζωες χιλιάδων. Οσο για το δικο μας τα πλεονεκτηματα της στειρωσης πολλά . Ο χαμος προκαλειται κατα βαση απο ανθρωπους που ειτε ειναι ανευθυνοι ειτε βγαζουν χρηματα εις βαρος των ζωων. Και οι δυο κατηγοριες πρεπει να παψουν να υπαρχουν. Ζωα στα χερια υπευθυνων με ελεγχο και γεννες ελεγχόμενες απο πιστοποιημενους νομιμους εκτροφείς ..μην φοβαστε δεν χανεται το ειδος εχουμε απειρα..το οτι τα λιωνουν τ αμαξια θα επρεπε να μας φοβιζει μονο.

  • 9 Μαΐου 2021, 04:12 | ΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ

    Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που προτίθεται να βάλει τέλος στην παραγωγή αδέσποτων, στις εγκαταλείψεις ανεπιθύμητων κουταβιών και γατιών,και στις εικόνες φρίκης σκοτωμένων ή ημιθανών ζώων στους δρόμους. Μόνη λύση η ΣΤΕΙΡΩΣΗ!Θα είναι το νομοσχέδιο της καρδιάς μου, αν ψηφιστεί, και, βεβαίως, εφαρμοστεί!