Άρθρο 47 Αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς – Μεταβολή χρόνου έναρξης επιβολής προστίμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 14 και παρ. 9 άρθρου 46 του ν. 4830/2021

  1. Στο άρθρο 14 του ν. 4830/2021 (Α΄169), περί αποστολής, λήψης, καταχώρισης και διατήρησης του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου», β) στην παρ. 2 βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «ύψους εκατό τριάντα πέντε (135) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εβδομήντα (70) ευρώ», ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, βγ) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«1. Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται, από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  1. Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη αμοιβή έως πενήντα (50) ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021, περί χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, οι λέξεις «μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από 1ης.7.2025» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«9. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ κατά το άρθρο 13. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από 1ης.7.2025.».

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 23:54 | ΑΔ

    Απαράδεκτη η προτεινόμενη τροποποίηση.
    Απαιτείται η προώθηση της στείρωσης και σήμανσης των ζώων συντροφιάς (π.χ. δωρεάν και επιδοτούμενες στειρώσεις).

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 23:44 | Θεοδώρα Μοιρασγεντή

    Αντιγραφή : Ο Νόμος συντάχθηκε το 2021 και αναφέρει χαρακτηριστικά: »Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται,
    από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού- DNA του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ – Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς »
    ενώ το εργαστήριο τέθηκε σε λειτουργία μόλις στις 21 Ιανουαρίου 2024. Τα πράγματα σε αυτή τη χώρα είναι τραγικά.
    Ξεκάθαρη υπεκφυγή του νόμου αντί να πιέσει -ειδικά κτηνοτρόφους και κυνηγούς που στην πλειοψηφία τους είναι δικά τους τα ζώα και τα κουτάβια που υποφέρουν κακοποιούνται και καταλήγουν στους δρόμους – για στειρώσεις.
    Και πάντα την πληρώνουν τα ζώα.
    ΑΝΟΥΣΙΕΣ διαδικασίες οι οποίες πρακτικά και πάλι ταλαιπωρούν ΜΟΝΟ τους εθελοντές. Ο κτηνοτρόφος αντι να πιεστεί για στειρώσεις απο το κράτος εχει μονο την υποχρέωση να στειλει δωρεαν dna . … Και ο εθελοντής ξανα θα τρέχει να εξετάζει τα κουταβάκια του κτηνοτρόφου, και ποιος θα ελέγχει τους κτηνοτρόφους ; πάλι οι εθελοντές θα τρεχουν και θα ζητάνε απο τις αρμόδιες αρχές ελέγχους. ΠΟΙΟΣ πρεπει λοιπόν να πιεστεί εδω απο το Kράτος; Ο κτηνοτρόφος που ειναι το πρόβλημα και δημιουργει ζώα ή ο εθελοντης που προσπαθέι για τη λύση του προβλήματος;
    Δεν θελω να βρίσκω κουτάβια και να τρεχω για dna προκειμένου να τιμωρηθεί αυτος που τα εγκατέλειψε και να εκλιπαρω για υιοθεσίες μετά. ΘΕΛΩ να ΜΗ ΒΡΙΣΚΩ κουτάβια.
    Δωστε 2.000.000€ για να βοηθήσετε πραγματικά τα ζώα.
    Τα ζώα στους δρόμους δεν δημιουργούνται απο μόνα τους, προέρχονται όλα απο ΕΓΚΑΤΑΛΕΊΨΕΙΣ
    το βασικό ζήτημα είναι να μην δημιουργούμε άλλα ζώα που θα καταλήξουν στους δρόμους.
    Ζητάμε χρόνια και είναι ανάγκη να δημιουργηθούν σε κάθε δήμο σε κάθε πόλη Δημοτικά κτηνιατρεία, δημιουργήστε τεράστιες καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών ώστε να περιθάλπτονται τα ζώα, να στειρώνονται και να είναι υγιή και φροντισμένα και ειδικά να μην επιβαρύνονται οι εθελοντές με τεράστιο ψυχικο αλλά και οικονομικό κόστος
    Με την κατασταση που επικρατει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα
    ΟΙ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ
    ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ DNA
    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 2.000.000€
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προτεραιότητα αλλά είναι ΑΠΛΑ ΑΣΤΕΙΟ ενα ακόμα πανάκριβο πείραμα στις πλάτες μας.
    Δεν εχουμε όρεξη ούτε περιθώρια για πολυτελειες, ειμαστε πνιγμένοι κυριολεκτικα με ζώα που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση τα οποια φροντίζονται σχεδόν αποκλειστικά από το υστέρημα των εθελοντών.
    Μεχρι να σταματήσουν να υπάρχουν ζώα στους δρόμους:
    Ζητήστε να σταματήσουν οι Δήμοι να μαντρώνουν ζώα
    Φροντιστε να μην πολλαπλασιάζονται
    Φροντίστε να στειρωνονται
    Φροντίστε να μην αγοραζονται ζώα
    Φροντιστε να μην ζευγαρώνονται ζώα,
    δεν γίνεται να δημιουργουμε νέα ζώα και να στερούμε ΣΠΙΤΙΑ από εκεινα που είναι σε πραγματική ανάγκη.
    Και αφού γινουν αυτά για καμιά δεκαριά χρόνια,
    τοτε ισως να είμαστε σε θεση να μιλήσουμε ευχαρίστως για εργαστήριο DNA

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 23:56 | 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Κορίνθου

    Οι κυνηγοί βγάζοντας άδεια θήρας συμβάλουν στο πράσινο ταμείο για την προστασία τού περιβάλλοντος.
    Οι κυνηγετικοί σκύλοι βοηθούν στην επιτήρηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και την λύσσα άρα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
    Ο νόμος Άργος προβλέπει ειδικά πρόστιμα για τούς κυνηγούς, τόσο χρηματικά όσο και την αφαίρεση άδειας θήρας που δεν ισχύουν για καμία άλλη ομάδα ιδιοκτητών.
    Κατά την άποψη μας ,αυτό είναι άδικο και δεν πρέπει να προβλέπεται στον νομό.
    Οι κυνηγοί γενικότερα προσφέρουν στην χλωρίδα την πανίδα και γενικότερα στην κοινωνία, και συμβάλουν στην οικονομία του κράτους.
    Τα σκυλιά μας τα έχουμε σαν παιδιά μας και έχουμε μεγάλο αριθμό, γι’αυτό το κράτος πρέπει να μας κατανοήσει και να κάνει το καλύτερο για εμάς.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 23:17 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΦΑΛΙΑΣ

    Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άσκηση θήρας και εφόσον εκδίδουν άδεια θήρας από τα αναγνωρισμένα σωματεία (κυνηγετικοί σύλλογοι) σε συνεργασία με τα οικεία δασαρχεία να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 23:08 | Αισωπος Φιλοζωικό Σωματείο Καβαλας

    Θα ήθελα να εκφράσω τις ανησυχίες μου σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, με έμφαση στη δειγματοληψία DNA, η οποία θεωρώ ότι δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων. Αν και η χρήση της δειγματοληψίας DNA μπορεί να προσφέρει επιστημονική ακρίβεια, δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες του υπερπληθυσμού και της εγκατάλειψης ζώων, ειδικά σε μια χώρα όπου το ποσοστό σήμανσης δεν ξεπερνά το 30%.

    Η στείρωση, αντίθετα, είναι μια άμεση και πρακτική λύση που μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των αδέσποτων με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα. Επιπλέον, η σήμανση, η οποία είναι ήδη υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο, προσφέρει μια πιο αποτελεσματική και οικονομική λύση για την ταυτοποίηση και την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων.

    Η δειγματοληψία DNA, από την άλλη, δεν εμποδίζει την παράνομη εκτροφή ούτε την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, ενώ το κόστος της για μεγάλους πληθυσμούς ζώων είναι σημαντικό. Γι’ αυτό, προτείνω να δώσετε προτεραιότητα στη στείρωση και τη σήμανση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των αδέσποτων και των εγκαταλελειμμένων ζώων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:38 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ

    Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κλειτορίας συντάσσεται με τις θέσεις τις Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Η προτεινόμενη μείωση του κόστους του παράβολου για τα κυνηγετικά σκυλιά στο ύψος των 40 ευρώ ανά σκύλο, παρότι δεν μας ικανοποιεί, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.
    Προτείνουμε, ωστόσο, να γίνει ειδική ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες περισσότερων του ενός σκύλων, με μείωση στο 50% τουλάχιστον του κόστους του παράβολου, για κάθε σκύλο από τον δεύτερο και μετά του ίδιου ιδιοκτήτη.
    Η μετάθεση της προθεσμίας για την επιβολή προστίμων του άρθρου 35 για την παράβαση της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, την 1-7-2025, θεωρούμε πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σκύλων να προσαρμοστούν στις τροποποιούμενες διατάξεις έγκαιρα

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:08 | Σταματίνα Δρίτσα

    Ο Νόμος συντάχθηκε το 2021 και αναφέρει χαρακτηριστικά: »Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται,
    από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού- DNA του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ – Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς »
    ενώ το εργαστήριο τέθηκε σε λειτουργία μόλις στις 21 Ιανουαρίου 2024. Τα πράγματα σε αυτή τη χώρα είναι τραγικά.
    Ξεκάθαρη υπεκφυγή του νόμου αντί να πιέσει -ειδικά κτηνοτρόφους και κυνηγούς που στην πλειοψηφία τους είναι δικά τους τα ζώα και τα κουτάβια που υποφέρουν κακοποιούνται και καταλήγουν στους δρόμους – για στειρώσεις.
    Και πάντα την πληρώνουν τα ζώα.
    ΑΝΟΥΣΙΕΣ διαδικασίες οι οποίες πρακτικά και πάλι ταλαιπωρούν ΜΟΝΟ τους εθελοντές. Ο κτηνοτρόφος αντι να πιεστεί για στειρώσεις απο το κράτος εχει μονο την υποχρέωση να στειλει δωρεαν dna . … Και ο εθελοντής ξανα θα τρέχει να εξετάζει τα κουταβάκια του κτηνοτρόφου, και ποιος θα ελέγχει τους κτηνοτρόφους ; πάλι οι εθελοντές θα τρεχουν και θα ζητάνε απο τις αρμόδιες αρχές ελέγχους. ΠΟΙΟΣ πρεπει λοιπόν να πιεστεί εδω απο το Kράτος; Ο κτηνοτρόφος που ειναι το πρόβλημα και δημιουργει ζώα ή ο εθελοντης που προσπαθέι για τη λύση του προβλήματος;
    Δεν θελω να βρίσκω κουτάβια και να τρεχω για dna προκειμένου να τιμωρηθεί αυτος που τα εγκατέλειψε και να εκλιπαρω για υιοθεσίες μετά. ΘΕΛΩ να ΜΗ ΒΡΙΣΚΩ κουτάβια.
    Δωστε 2.000.000€ για να βοηθήσετε πραγματικά τα ζώα.
    Τα ζώα στους δρόμους δεν δημιουργούνται απο μόνα τους, προέρχονται όλα απο ΕΓΚΑΤΑΛΕΊΨΕΙΣ
    το βασικό ζήτημα είναι να μην δημιουργούμε άλλα ζώα που θα καταλήξουν στους δρόμους.
    Ζητάμε χρόνια και είναι ανάγκη να δημιουργηθούν σε κάθε δήμο σε κάθε πόλη Δημοτικά κτηνιατρεία, δημιουργήστε τεράστιες καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών ώστε να περιθάλπτονται τα ζώα, να στειρώνονται και να είναι υγιή και φροντισμένα και ειδικά να μην επιβαρύνονται οι εθελοντές με τεράστιο ψυχικο αλλά και οικονομικό κόστος
    Με την κατασταση που επικρατει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα
    ΟΙ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ
    ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ DNA
    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 2.000.000€
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προτεραιότητα αλλά είναι ΑΠΛΑ ΑΣΤΕΙΟ ενα ακόμα πανάκριβο πείραμα στις πλάτες μας.
    Δεν εχουμε όρεξη ούτε περιθώρια για πολυτελειες, ειμαστε πνιγμένοι κυριολεκτικα με ζώα που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση τα οποια φροντίζονται σχεδόν αποκλειστικά από το υστέρημα των εθελοντών.
    Μεχρι να σταματήσουν να υπάρχουν ζώα στους δρόμους:
    Ζητήστε να σταματήσουν οι Δήμοι να μαντρώνουν ζώα
    Φροντιστε να μην πολλαπλασιάζονται
    Φροντίστε να στειρωνονται
    Φροντίστε να μην αγοραζονται ζώα
    Φροντιστε να μην ζευγαρώνονται ζώα,
    δεν γίνεται να δημιουργουμε νέα ζώα και να στερούμε ΣΠΙΤΙΑ από εκεινα που είναι σε πραγματική ανάγκη.
    Και αφού γινουν αυτά για καμιά δεκαριά χρόνια,
    τοτε ισως να είμαστε σε θεση να μιλήσουμε ευχαρίστως για εργαστήριο DNA

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:26 | adespotoulia xanthis

    Συμφωνώ με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις, για το περιβάλλον, τα ζώα, το αντί κυνήγι

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:11 | Κωνσταντίνος Γαϊτάνης

    Ο νόμος είναι λάθος γιατί έρχεται σε αντίθεση με την φυσική εξέλιξη και αναπαραγωγή των ζωντανών οργανισμών (σκύλο και γάτα στην περίπτωση αυτή) λειτουργώντας εκδικητικά προς τα ζώα αυτά, χωρίς αυτά να μπορούν να κάνουν κάτι για να υπερασπιστούν το είδος τους (άλλο άνθρωπος, άλλο γάτα, άλλο σκύλος, άλλο μέρμηγκας, κ.α.) ΌΧΙ στις στείρωσεις και στα δείγματα DNA!
    Συντασσομαι παρ’αυτα με τις προτάσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και με τις προτάσεις – αποφάσεις του πανελληνίου κτηνιατρικού συλλόγου Ελλάδος!

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να καταργηθεί αμέσως στο σύνολό του καθώς αποτελεί την ταφόπλακα της ελληνικής καθαρόαιμης ζωοφιλίας.

    Πουθενά στον κόσμο δεν ισχύουν αυτά που πρεσβεύει και είναι ολοφάνερο ότι φτιάχτηκε από ανθρώπους που δεν έχουν καμια σχέση με την καθαροαιμία και τη δουλειά εκατοντάδων χρόνων που κάποιοι έχουν κάνει για να έχουμε τις καθαρόαιμες φυλές που υπάρχουν σήμερα, ζώων δηλαδή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τόσο μορφολογικά όσο και λειτουργικά και εξαιρετική υγεία και που οπωσδήποτε καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με τα καημένα τα αδέσποτα που ο συντριπτικός αριθμός τους δημιουργείται από τις μεταξύ τους γέννες.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:52 | Αννα Μαρία Ζαφειριάδου Αδεσποτούλια Ξάνθης

    Συμφωνώ με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις, για το περιβάλλον, τα ζώα, το αντί κυνήγι

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:26 | Κυνηγετικός σύλλογος Ελευθερούπολης

    Τα κυνηγετικά σκυλιά, όπως έχουμε δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση, ήδη από την πρώτη διαβούλευση του ν. 4830/2021 και έπειτα, θα έπρεπε να εξαιρούνται της πληρωμής του παράβολου για τη λήψη, αποστολή και φύλαξη δείγματος DNA, όπως εξαιρούνται όλα τα άλλα σκυλιά εργασίας (ποιμενικά κ.λπ.).
    Η προτεινόμενη μείωση του κόστους του παράβολου για τα κυνηγετικά σκυλιά στο ύψος των 40 ευρώ ανά σκύλο, παρότι δεν μας ικανοποιεί, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.
    Προτείνουμε, ωστόσο, να γίνει ειδική ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες περισσότερων του ενός σκύλων, με μείωση στο 50% τουλάχιστον του κόστους του παράβολου, για κάθε σκύλο από τον δεύτερο και μετά του ίδιου ιδιοκτήτη.
    Η μετάθεση της προθεσμίας για την επιβολή προστίμων του άρθρου 35 για την παράβαση της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, την 1-7-2025, θεωρούμε πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σκύλων να προσαρμοστούν στις τροποποιούμενες διατάξεις έγκαιρα

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:02 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΩΡΑΚΗ

    Πρέπει το θέμα του DNA να καταργηθεί πλήρως! Είναι μια παρωδία.
    Και ας μας πουν οι κκ που σκέφτηκαν αυτήν την «λυση» πως ακριβώς θα βρίσκουν σε ποιον θα ανήκουν τα οποία κουταβια όταν μια σκυλίτσα (πρωην δεσποζομενη) μπορεί να έρθει σε επαφή με περισσότερα από ένα αρσενικά και την οποία μπορεί να την εγκαταληψουν σε άλλη περιοχή από εκεί που ζούσε!!

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:18 | Γιώργος Νυσταζόπουλος Φιλοζωικός Ζαχάρω

    Συμφωνώ με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις, για το περιβάλλον, τα ζώα, το αντί κυνήγι

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 22:21 | Ρένα Σπηλιοπούλου Φιλοζωικός Ζαχάρως

    Συμφωνώ με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις, για το περιβάλλον, τα ζώα, το αντί κυνήγι

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:34 | Δάφνη Λαζανά

    Σας παρακαλώ σκεφτείτε την τρομερή ζημιά που θα κάνετε στα αδέσποτα ζώα αυτής της χώρας με το να δίνετε τόσα πολλά χρήματα για ένα σύστημα που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και απο καμία αλλη χώρα ενώ έχουμε ήδη νόμους που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ ενώ είναι ο μόνος τρόπος που όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν καταφέρει τον έλεγχο και μείωση αδέσποτων πληθυσμών ζώων.

    Ήδη πληρώνουν απο την τσέπη τους οι φιλόζωοι αυτής της χώρας, αντί να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν έργο ζωής την περίθαλψη, στείρωση και απελευθέρωση, σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων ζώων του δήμου, θα καταστρέψετε το έργο τους, την οικονομία τους, την ψυχή τους καθώς και τις ζωές αυτών των αδέσποτων που θα πολλαπλασιαστούν και θα υποφέρουν στους δρόμους με αρρώστειες και τραυματισμούς.

    Δεν είναι αργά να σταματήσει αυτό το φριχτό σχέδιο, το μόνο που χρειάζετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε τους νόμους που ήδη υπάρχουν, δηλαδή TNR (trap-neuter-release), με ακριβώς τα ίδια κονδύλια που λαμβάνουν οι δήμοι για αυτή την δουλειά.

    Αποδεδειγμένα οι υπεύθυνοι του δήμου για αυτή την δουλειά δεν μπορούν ούτε να βγουν στον δρομο να παγιδεύουν γάτες, ούτε να τις οδηγάνε στον κτηνίατρο, ούτε να τις περιθάλπουν, ουτε καν να δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές και βοήθειες -όχι στον κάθε πολίτη, αλλα στα ίδια τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων.

    Οπότε σας παρακαλώ, σκεφτείτε να δύσμοιρα τα ζώα και τους εξουθενωμένουν φιλόζωους που κάνουν την δουλειά σας καθημερινά με δικό τους αγώνα, δικά τους χρήματα και δική τους ψυχική ζημια. Αν δεν ακούσουμε αυτούς γιατι να ακούσουμε κάποιους που δεν έχουν πιάσει ΜΙΑ γατα με παγίδα στην ζωή τους ολη;

    Ευχαριστω πολυ.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:38 | ΠΑΝΟΣ ΛΑΖΑΝΑΣ

    Το τεστ DNA δεν θα αποδώσει γιατί οι πληθυσμοί των αδέσποτων στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί.
    Θα δημιουργηθεί βέβαια ένας … τζίρος, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μηδαμινό.
    Μόνο οι στειρώσεις θα φέρουν αποτέλεσμα, υποχρεώστε τους δήμους να σέβονται τον νόμο (που υπάρχει). Οι περισσότεροι σφυρίζουν αδιάφορα, όμως για δείτε την Γλυφάδα πως έχει συμμαζέψει τα αδέσποτα? Εκεί ο δήμαρχος κάνει δουλειά. Ρωτήστε τον πως το έκανε.
    Επίσης κυνηγοί και κτηνοτρόφοι έχουν γεμίσει την Ελλάδα με αδέσποτα καθώς κρατάνε ένα σκυλί από κάθε γέννα και τα άλλα τα… ξεφορτώνονται. Σε λίγο οι Ελληνικοί Ποιμενικοί που τριγυρνάνε αδέσποτοι στα χωριά θα αρχίσουν να επιτίθενται σε ανθρώπους. Ήδη υπάρχουν συμβάντα.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:26 | Dogs’ Voice

    Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού για τις δύο ομάδες πληθυσμού που συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία νέων αδέσποτων ζώων (κτηνοτρόφοι και κυνηγοί) σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα των περισσότερων Δήμων δημιουργούν ήδη ένα αδιέξοδο. Αντί η Πολιτεία να αναγγείλει εκτεταμένους ελέγχους για αυτές τις δύο κατηγορίες (η δε κατηγορία των κυνηγών εντελώς παράνομα και καταχρηστικά χαίρει ειδικής μεταχείρισης έναντι των λοιπών πολιτών) μειώνει το κόστος παραβόλου αποστολής DNA υποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός έναντι της στείρωσης, προφανώς αναγωνρίζοντας την ήδη διαμορφωθείσα πεποίηθηση κτηνοτρόφων και κυνηγών ότι η στείρωση είναι λάθος και ότι δεν είχαν σκοπό να την πραγματοποιήσουν ποτέ έτσι κι αλλιώς. Η λογική να δοθούν «κίνητρα» για να δώσουν έστω DNA είναι κατά τη γνώμη μας επιπόλαιη δεδομένης της έλλειψης ασφαλιστικής δικλίδας ότι πράγματι θα υπάρξουν συνέπειες για ζώα αστείρωτα που γεννούν ανεξέλεγκτα. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το προαπαιτούμενο της αποστολής DNA που ειναι η ηλεκτρονική σήμανση απουσιάζει στην πλειψηφία κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων. Η στείρωση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική για όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαίρεση λόγους υγείας όπου αυτοί συντρέχουν για τα επόμενα χρόνια, να απαγορευθούν εντελώς οι ιδιωτικές γέννες και να οριοθετηθεί πολύ αυστηρά το τι σημαίνει εκτροφέας. Η εισαγωγή ζώων συντροφιάς από το εξωτερικό επίσης θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά για τα επόμενα έτη. Όλα τα παραπάνω αν δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και αν δεν έχουμε ζώα με ηλεκτρονική σήμανση σε ποσοστό άνω του 90% είναι απλά μέτρα για να λέμε ότι κάτι γίνεται αλλά να μη γίνεται τελικά τίποτα. Σήμανση – στειρώσεις – έλεγχοι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αυτή τη στιγμή…

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:42 | 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Πατρών

    Ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Πατρών εκπροσωπεί 3000 ενεργά μέλη του που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Έφτασε πρόσφατα στα χέρια μας ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου Άργος που ετοιμάζεται και θα αφορά στα ζώα συντροφιάς και πάνω στο οποίο θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θέση μας και τους προβληματισμούς μας.

    1. Υπενθυμίζουμε πως δεν επιτεύχθη η διαχείριση του αριθμού των αδεσπότων λόγω της μη εφαρμογής και επιβολής της προηγούμενης νομοθεσίας σε σχέση με τη σήμανση και την καταγραφή των ιδιόκτητων σκύλων της Ελλάδας ,αλλά και σε σχέση με τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη τους απέναντι στο ιδιόκτητο ζώο και ουχί λόγω έλλειψης ικανών νομοθετημάτων.

    2. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην υποχρέωση για στείρωση όλων των ιδιόκτητων ζώων!

    Πρόκειται για μέτρο καθ’ όλα αντιεπιστημονικό, που αντίκειται στην ίδια την ευζωία των ζώων, που υποβάλει το ιδιόκτητο ζώο σε μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση ακόμη και για τη ζωή του ζώου μας, με σοβαρές ιατρικές παρενέργειες και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του στο μέλλον (αύξηση ορθοπεδικών προβλημάτων, αύξηση διαφόρων μορφών καρκίνου, ακράτεια ούρων ,αλλαγές συμπεριφοράς και άλλα πολλά) , βαφτίζοντάς τη ελευθερία και ευζωία. Από πότε ορίζεται ως ευζωία η υποβάθμιση του συντρόφου μας σε εμπορικό προϊόν? Ο μόνος που τιμωρείται με αυτό το μέτρο είναι ο υπέυθυνος ιδιοκτήτης, που κάνει τις επιλογές του με γνώμονα την υγεία του ζώου του και δε θα αναπαρήγαγε ούτως ή άλλως ποτέ το ζώο του χωρίς προδιαγραφές και σκοπό.

    Και διερωτώμεθα…. ποιοι κρύβονται τελικά πίσω από αυτές τις μενγκελικές πρακτικές και ποιοι είναι οι πραγματικοί τους στόχοι ??? Πόσο επικίνδυνο είναι όταν περνάμε τεχνιέντως τέτοιες θέσεις και φιλοσοφικές προσεγγίσεις στην κοινωνική συνείδηση? Πόσο μακριά βρισκόμαστε άραγε από μια μελλοντική απαίτηση για τη στείρωση των ανθρώπων ως μέτρο πρόληψης του υπερπληθυσμού, από μια κοινωνία που θα το έχει δεχτεί ως φυσιολογικό?

    Παρουσιάζεται από τα ελληνικά φιλοζωικά σωματεία ως θεόσταλτο και μοναδικό μέτρο για τον περιορισμό του αριθμού των αδεσπότων , ενώ όλες οι στατιστικές μελέτες που

    έχουν δημοσιευτεί από κρατικούς και φιλοζωικούς φορείς χωρών που το εφάρμοσαν στο παρελθόν, το απορρίπτουν ως καθόλα αναποτελεσματικό και κοστοβόρο και μάλιστα συμπέραναν πως είχε αντίθετα αποτελέσματα αυξάνοντας σε πολλές περιπτώσεις τον αριθμό των αδεσπότων τους. Η , η μεγαλύτερη παγκοσμίως φιλοζωική οργάνωση στην Αμερική, μια χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα αριθμού αδεσπότων ζώων , έχει τοποθετηθεί δημόσια κατά του μέτρου αυτού , που τα αντίθετα αποτελέσματα τελικά έφερε όπου εφαρμόστηκε και στηρίζει την υπέυθυνη ιδιοκτησία και την διαμόρφωση κυνολογικής παιδείας ως λύση στο πρόβλημα. Το ,επίσης αντίθετο σε αυτή την πρακτική , προτείνει στον αντίποδα επίσης την διαμόρφωση κυνοφιλικής παιδείας στον πληθυσμό καθώς και μέτρα ελέγχου των ιδιόκτητων σκύλων, ώστε να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη τους ή ασφαλή σε περιφραγμένους χώρους με σκοπό να περιοριστούν τα ατυχή μη προγραμματισμένα ζευγαρώματα.

    3. Στηρίζουμε και προάγουμε την υπεύθυνη εκτροφή βάσει των νόμων ως μόνο τρόπο ηθικά σωστό να εκτρέφονται υγιή ζώα ,σε υγιή περιβάλλοντα και σε συνθήκες ευζωίας. Το κουτάβι που θα γεννηθεί στη θαλπωρή ενός σπιτιού και μιας οικογένειας θα είναι ένα ζώο με υγιή χαρακτήρα που θα ενταχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα στη νέα του μελλοντική οικογένεια. Ο κυνηγός και το κυνήγι είναι άρρηκτα δεμένα με τον σκύλο, τον σύντροφο στο κυνήγι, τον συνεργάτη, το μέλος της οικογένειάς μας. Τα τελευταία χρόνια ο κυνόφιλος κυνηγός έχει στραφεί προς τις καθαρόαιμες φυλές σκύλων , αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το κάνουμε συντριπτική πλεοψηφία. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός όμως , ότι το κουτάβι που θα γεννηθεί στο σπίτι του κυνηγού θα πλαισιωθεί με αγάπη, θα είναι προιόν υπεύθυνης ερασιτεχνικής εκτροφής με προδιαγραφές υγείας και χαρακτήρα που θα γίνει ένας μελλοντικός απαραίτητος σύντροφος του ιδίου ή κάποιου άλλου κυνηγού. Φυσικά στηρίζουμε την οργανωμένη κυνοφιλία και την καθαρόαιμη εκτροφή αλλά υπερτονίζουμε πως στη χώρα μας θα χρειαστούμε μερικά χρόνια ακόμα για να καταφέρουμε να κάνουμε την πλήρη μετάβαση στο κυνήγι με καθαρόαιμες φυλές σκύλων.

    4. Ζητάμε την τροποποίηση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να μπορούν να καταχωρηθούν περισσότεροι του ενός ιδιοκτητών σε κάθε ζώο, καθώς και τη δημιουργία βάσης δεδομένων για ημίαιμους κυνηγετικούς σκύλους.

    5. Στηρίζουμε τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού μητρώου όλων των εμπλεκομένων με τα ζώα συντροφιάς και τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής καρτέλας υγείας του εκάστοτε ζώου χωρίς την κατάργηση των χειρόγραφων βιβλιαρίων υγείας. Όπως έχουν έχει επισημάνει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και οι εκπρόσωποι των Δημοσίων Κτηνιάτρων , θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την υποχρεωτική καταγραφή μόνον των προβλεπόμενων εμβολιασμών και τη δήλωση των ζωοανθρωπονόσων. Κάθε άλλη επιβάρυνση με καταχωρίσεις αυξάνει τη γραφειοκρατία του ιδιώτη κτηνιάτρου και θα πολλαπλασιάσει το κόστος της κτηνιατρικής φροντίδας. Έτσι καθιστά την κατοχή ζώου ένα είδος πλέον πολυτελείας για το μέσο Έλληνα και αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη λόγο εγκατάλειψης του ζώου του, ενώ εγείρεται και θέμα προσωπικών δεδομένων και ιατρικού απορρήτου.

    6. Απαιτούμε κρατική μέριμνα για τις γηγενείς ελληνικές φυλές σκύλων που αποτελούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ειδικές προβλέψεις για τη διάσωσή τους, μιας και ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της καταγραφής και της αναγνώρισης. Στον πολιτισμένο κόσμο οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για τη διάσωση των γηγενών φυλών ζώων και κάνουν αγώνα για να μη χαθούν.

    Προτείνουμε την ένταξή τους σε πλαίσιο παρόμοιο με τα προγράμματα διάσωσης των γηγενών ελληνικών φυλών των άλλων αγροτικών ζώων που ήδη υπάρχουν πχ για το αλογάκι της Σκύρου ή το χιώτικο πρόβατο κτλ και υπάγονται στο υπάρχων Π.Δ. 434/95 για τα αγροτικά ζώα. Ο σκύλος που ανήκει στις ελληνικές φυλές και ζει στην ελληνική ύπαιθρο είναι απαραίτητο στοιχείο της αγροτικής ζωής και προσφέρει έργο στον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο προστατεύοντας τα ζώα από τα οποία βιοπορίζεται.

    Οφείλουν να πάρουν θέση και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας διότι πρόκειται για την ζωντανή πολιτισμική μας κλήρονομιά που στην κυριολεξία έχει επιβιώσει από την εποχή του Ομήρου!

    7. Σαν Έλληνες πολίτες υπακούουμε στους νόμους του κράτους και ελεγχόμαστε από τα επίσημα δημόσια όργανα ελέγχου. Δεν αναγνωρίζουμε τον έλεγχο από τον κάθε ιδιώτη αυτόκλητο φιλόζωο και εκφράζουμε τους έντονους προβληματισμούς μας και την αντίθεσή μας σε φασιστικές λογικές και πρακτικές ,που ποινικοποιούν τη σχέση μας με τα ζώα και όπου τα κατοικίδια γίνονται εύκολα πειστήρια εγκλήματος , οι ιδιοκτήτες τους εν δυνάμει υπόδικοι εγκληματίες και οι κτηνίατροι εν δυνάμει συνεργοί τους.

    Οι Έλληνες κυνηγοί είναι ταυτοποιημένοι , καταγεγραμμένοι και ελεγχόμενοι. Τα ζώα τους είναι σημασμένα και ταυτοποιημένα , όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και είναι μια από τις ομάδες που έχει συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και λειτουργεί εντός πλαισίου ,ήδη από τη στιγμή θέσπισης των νόμων. Δυστυχώς αυτό το γεγονός τους καθιστά ταυτόχρονα ως ομάδα εύκολα αναγνωρίσιμους και εύκολα στοχοποιήσιμους. Απαιτούμε στις επιτροπές ελέγχου να υπάρχουν άτομα από πρωτοβάθμια κυνηγετικά όργανα του κάθε νομού.

    8 .Τα κυνηγετικά σκυλιά είναι σκυλιά εργασίας και θέλουμε να ενταχθούν στην κατηγορία των σκύλων εργασίας. Δεν γίνεται να επικαλούνται τους κυνηγετικούς σκύλους για συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης και να μην τα αναγνωρίζεται ως σκυλιά εργασίας.

    9.Θεωρούμε ακόμα και το κόστος λήψης δείγματος υπερβολικό και δυσβάσταχτο , διότι ο κάθε κυνηγός έχει πάνω από 2 σκυλιά στην κατοχή του και ζητάμε την απαλλαγή των κυνηγετικών σκύλων από την καταβολή χρημάτων για και προτείνουμε σε αντίθετη περίπτωση να εισπράττονται μέσω των τελών που καταβάλλει ο κυνηγός για το Πράσινο Ταμείο.

    Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια , που συνεχώς δυναμώνει και στοχοποιεί τον Έλληνα κυνηγό, από μια μερίδα ατόμων που ακολουθούν μια διαφορετική ιδεολογία στη ζωή τους και που έχουν καταφέρει να οργανωθούν σε σωματεία και κινούνται ενάντια σε όποιον δε συμμερίζεται τις

    προσωπικές τους ιδεολογίες και απόψεις. Νιώθουμε πως για άλλη μια φορά πρέπει να επισημάνουμε τα αυτονόητα. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να ζούμε. Οι κυνηγοί στη χώρα μας έχουν αγκαλιάσει ένα πιο πατροπαράδοτο και παραδοσιακό τρόπο ζωής. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως ελεύθεροι πολίτες μιας ευνομούμενης ελεύθερης χώρας να είναι προσωπική μας επιλογή ο τρόπος με τον οποίο διαβιούμε και εκφραζόμαστε χωρίς να στοχοποιούμαστε από άτομα και ομάδες με διαφορετικές ιδεολογίες. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα, έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, ζούμε σύνομα και σεβόμαστε τις προσωπικές ελευθερίες του ατόμου. Απαιτούμε το ίδιο και από τους υπολοίπους και καλούμε την πολιτεία να μην επηρεάζεται από ιδεοληψίες συγκαλυμμένες σε δήθεν κινήματα που χρησιμοποιούν τον κρατικό μηχανισμό και τις προσβάσεις τους σε πρόσωπα για να προωθούν νομοθετήματα που εξυπηρετούν προσωπικές βλέψεις και απόψεις.

    Θέτουμε εαυτούς στη διάθεση της πολιτείας και των κρατικών φορέων, για τη διαμόρφωση κυνολογικής παιδείας και για την προαγωγή και την προάσπιση της φιλοζωίας και της περιβαλλοντικής συνείδησης στην Ελλάδα ως ένδειξη πολιτισμού του λαού μας, με κάθε θεμιτό τρόπο.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:19 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΖΑΝΑΣ

    Κάντε στειρωσεις κάθε μέρα και αφήστε τα ανεφάρμοστα DNA

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:40 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Τα κυνηγετικά σκυλιά, όπως έχουμε δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση, ήδη από την πρώτη διαβούλευση του ν. 4830/2021 και έπειτα, θα έπρεπε να εξαιρούνται της πληρωμής του παράβολου για τη λήψη, αποστολή και φύλαξη δείγματος DNA, όπως εξαιρούνται όλα τα άλλα σκυλιά εργασίας (ποιμενικά κ.λπ.).
    Η προτεινόμενη μείωση του κόστους του παράβολου για τα κυνηγετικά σκυλιά στο ύψος των 40 ευρώ ανά σκύλο, παρότι δεν μας ικανοποιεί, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.
    Προτείνουμε, ωστόσο, να γίνει ειδική ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες περισσότερων του ενός σκύλων, με μείωση στο 50% τουλάχιστον του κόστους του παράβολου, για κάθε σκύλο από τον δεύτερο και μετά του ίδιου ιδιοκτήτη.
    Η μετάθεση της προθεσμίας για την επιβολή προστίμων του άρθρου 35 για την παράβαση της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, την 1-7-2025, θεωρούμε πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σκύλων να προσαρμοστούν στις τροποποιούμενες διατάξεις έγκαιρα».Ας αναλάβουμε δράση! Μας δίνεται μια επιπλέον ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της κυνηγετικής μας δραστηριότητας.
    Καλούμε όλους τους Κ.Σ. να συμμετάσχουν μεθοδικά στη διαβούλευση.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 20:05 | ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

    ΣΧΕΤΙΚΑ με το Άρθρο 47 και την Τροποποίηση που προτείνετε θα πρέπει να λαβετε υποψιν σας τη ΜΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κ σε βάθος χρόνου στην απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των άστεγων ζώων συντροφιάς και δη των 4.000.000.αυτών.
    Ήτοι την υποχρεωτική στείρωση των μη άστεγων-δεσποζόμενων ζώων με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής, άρρωστα και υπερήλικα ή όσα είναι κάτω των 7 μηνών με ορίζοντα εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης τα 5 έτη και επανεξέταση.
    Τα περί DNA είναι απλά κωμικοτραγικά .
    Υιοθετούμε την ανοιχτή επιστολή, που διαβάσαμε στο διαδίκτυο, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο ως ο παρακάτω σύνδεσμος.
    https://www.facebook.com/share/p/mgn6gpJwp4tBZvD8/?mibextid=qi2Omg&mibextid=qi2Omg
    Σε κάθε περίπτωση και αν δε γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση προτείνουμε για ευνόητους λόγους η κατηγορία των κυνηγών να υπαχθεί στο άρθρο 4, παρ. 13 του νόμου 4830/21,όπως και οι κτηνοτρόφοι δηλαδή ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, σήμανση, καταγραφή και εμβολιασμό και στη περίπτωση της επιλογής του DNA το ηλεκτρονικό παράβολο, αμοιβή κτηνιάτρου και έξοδα αποστολής να μην υπερβαίνουν το ποσό των 60 ευρώ, για όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς κανένα διαχωρισμό και χωρίς την απαλλαγή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες .
    Να μην υπάρξει παράταση επιβολής του προστίμου μετά από ένα έτος. Οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών απλά καταδεικνύουν ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ το ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ του νόμου αυτού, ο οποίος πρέπει να τροποποιηθεί το λιγότερο κατά το 80% προς τη κατεύθυνση της πραγματικής και αποτελεσματικής προστασίας των ζώων και της μείωσης των άστεγων.