Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:22 | Δήμητρα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι αντισυνταγματικό – ιατρικά και ηθικά ανεπίτρεπτο. Ναι στην στείρωση των αδέσποτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:45 | Θεοδόσιος Ρόπουλος

    Διαφωνώ

  • 18 Μαΐου 2021, 23:16 | Καρυοφυλλια Τσαντογλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:12 | Ευγενια Παππα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:55 | Εμμανουέλα

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:40 | Panos Frisira s

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:58 | ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑΣ ΖΗΣΗΣ

    Λεω οχι στην στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην υποχρεωτικη σημανση των σκυλων.Βαροιες ποινες σε οσους εγκαταλειπουν τα ζωα τους.Δημιουργεια κυνοκομειων απο τους δημους με κτηνιατρικη παρακολουθηση και μονιμο προσωπικο για την φροντιδα τους.Οχι στον νομο εκτρωμα.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:59 | Μουστάκα Αλεξάνδρα

    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:49 | ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 18 Μαΐου 2021, 22:21 | Λεωνίδας Γ.

    Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι το νομοσχέδιο είναι πολιτιστικά εκτρωματικό, ηθικά ανεπίτρεπτο και πολιτικά αυταρχικό και ως εκ τούτου το κρίνω απαράδεκτο.

    Αναρωτιέμαι ποιά μυαλά σκέφτηκαν το 2021 ένα τέτοιο νομοσχέδιο και τι κρύβουν στις ψυχές τους.

    Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων είναι ένα γενοκτονικό διάταγμα τύπου «Ηρώδη» στην «φιλοζωική» του έκδοση.

    Η «έμπνευση» των διαβατηρίων για μετακίνηση εντός Ελλάδας για κάποια ζώα είναι ρατσιστική και αντιδημοκρατική.

    Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι κλαυσίγελος. Η φεουδαρχική ομηρεία των πολιτών με εξοντωτικά πρόστιμα με αφορμή την συντροφιά ζώου, μόνο την ζωοφιλία δεν προοωθεί.

    Όχι σε αυτή την αθλιότητα.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:07 | ΖΕΙΜΠΕΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 18 Μαΐου 2021, 22:03 | Ανδρεας Γεωργακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων που έχουν υπεύθυνο ιδιοκτήτη ο οποίος εφαρμόζει διατάξεις και νόμους. Η επέμβαση αυτή είναι ξεκάθαρα πράξη κακοποίησης, αντισυνταγματική και ιατρικά ανεπίτρεπτη.
    Κάθε Κράτος πρέπει να δείχνει σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους!
    ΝΑΙ στην εξαίρεση των στειρώσεων για τους δεσποζόμενους σκύλους με υπεύθυνο ιδιοκτήτη (δηλωμένοι και τσιπαρισμένοι), των καθαρόαιμων σκύλων με Pedigree FCI και φυσικά των σκύλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.
    ΝΑΙ στην προώθηση της Κυνοφιλίας.
    ΟΧΙ στη στοχοποίηση του παραδοσιακού κυνηγιού, του κυνηγετικού σκύλου και του κυνηγού με τα προτεινόμενα επιπλέον μέτρα και ποινές.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:16 | Ιωάννης-Ραφαήλ Ρόιδος

    ΟΧΙ στη στείρωση των τετράποδων φίλων μας

  • 18 Μαΐου 2021, 22:35 | ΡΟΔΟΥΛΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:12 | Ηλιας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων στηρίζουμε τη θέση του κυνολογικου ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)

  • 18 Μαΐου 2021, 22:05 | Αθανασιος Τσακωνας

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των αγαπημενων μας συντροφων…ειναι εκλημα..

  • 18 Μαΐου 2021, 22:01 | ΚΑΛΥΨΩ ΔΕΡΒΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:50 | Θανασης Κιζιλτζας

    Αποσύρετε το κατάπτυστο νομοσχέδιο τώρα.Ντροπή σας.Υπάρχουν τόσες λύσεις και βρήκατε αυτή;Να στειρώσατε τα ζώα;Είμαστε κάθετοι στην απαράδεκτη ντροπιαστική απόφαση σας.Θα μας βρείτε μπροστά σας.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:27 | Αθανασία Γκόφα

    5. Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων

  • 18 Μαΐου 2021, 22:02 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων που έχουν υπεύθυνο ιδιοκτήτη ο οποίος εφαρμόζει διατάξεις και νόμους. Η επέμβαση αυτή είναι ξεκάθαρα πράξη κακοποίησης, αντισυνταγματική και ιατρικά ανεπίτρεπτη.
    Κάθε Κράτος πρέπει να δείχνει σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους!
    ΝΑΙ στην εξαίρεση των στειρώσεων για τους δεσποζόμενους σκύλους με υπεύθυνο ιδιοκτήτη (δηλωμένοι και τσιπαρισμένοι), των καθαρόαιμων σκύλων με Pedigree FCI και φυσικά των σκύλων των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.
    ΝΑΙ στην προώθηση της Κυνοφιλίας.
    ΟΧΙ στη στοχοποίηση του παραδοσιακού κυνηγιού, του κυνηγετικού σκύλου και του κυνηγού με τα προτεινόμενα επιπλέον μέτρα και ποινές.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:50 | Γιώργος Μεσσαριρακης

    ΟΧΙ στην στείρωση των μελών της οικογένειας…..

  • 18 Μαΐου 2021, 22:56 | ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • Κάθετα αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση
    των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών για τους εξής
    λόγους
    1.Παρεμβαίνουμε στη φύση και καταπατάμε την ελευθερία του ιδιοκτήτη και του
    σκύλου του χωρίς να υπάρχει σοβαρό θέμα συμπεριφοράς ή υγείας. Επίσης
    τιμωρείται και κρίνεται παραβάτης του νόμου ένα υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου
    που δεν θέλει να ακρωτηριάσει τον σκύλο του γιατί κάποιος άλλος εγκαταλείπει
    το σκύλο του στον δρόμο
    2.Υποχρεώνουμε ένα υγειές ζώο σε μία χειρουργική επέμβαση με όποιες
    πιθανότητες υπάρχουν για δυσάρεστη εξέλιξη όπως οι μικρόσωμες φυλές κατά την
    αναισθησία ,τα αναπνευστικά προβλήματα για τα βραχύρυγχα και φυσικά όλα τα
    μετεγχειρητικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν και να επηρεάσουν
    και την συμπεριφορά του ζώου το οποίο περνάει το stress του χειρουργείου αλλά
    και τον μετεγχειρητικό πόνο.

    3.Στα σκυλιά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους δημιουργούνται προβλήματα υγείας
    κυρίως ορθοπεδικά γιατί η ανάπτυξή τους ολοκληρώνεται μέχρι και τα δυόμισυ
    χρόνια. Επίσης αντιμετωπίζουμε ένα φαινομενικά πρόβλημα συμπεριφοράς στα
    πρώιμα στειρωμένα θηλυκά ούρησης στον ύπνο τους το οποίο στην
    πραγματικότητα οφείλεται σε ακράτεια που προκλήθηκε από την πρόωρη
    στείρωση.
    4.Σταματάει η αναπαραγωγή των φυλών με συνέπεια να σταματήσει η εξέλιξή τους
    και να προκύψει ο πιθανός αφανισμός των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Επίσης
    σκύλοι εργασίας όπως έρευνας ή διάσωσης χάνουν ένα μεγάλο μέρος της
    αποτελεσματικότητάς ή της ενεργητικότητάς τους. Είναι τραγικό γιατί δεν θα
    μπορούμε βρούμε κουτάβια για σκύλους εργασίας όπως οι Σκύλοι Οδηγοί ή Βοηθοί
    για τον απλό λόγο ότι ο αριθμός των επαγγελματιών εκτροφέων είναι μικρός. Για
    τον ίδιο λόγο θα υπάρξει έλλειψη στα μικρόσωμα καθαρόαιμα συντροφιάς όπου
    αν κάποιος ηλικιωμένος ή με προβλήματα κινητικά ή ηλικιωμένος θέλει να
    αποκτήσει σκύλο θα του στερείται το δικαίωμα γιατί είναι ελάχιστα τα μικρόσωμα
    προς υιοθεσία.
    –Θέσπιση της εξέτασης συμπεριφοράς – εκπαίδευσης σκύλου με τον όρο «Σκύλος-
    Καλός πολίτης» όπως εφαρμόζεται στην Γερμανία και στην κεντρική Ευρώπη και

    στοχεύει στην εκπαίδευση των σκύλων και των ιδιοκτητών τους με σκοπό την
    αρμονική συμβίωση και την ισορροπία του σκύλου με κίνητρο προνόμια όπως την
    ελεύθερη είσοδο των σκύλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
    Β.Προτείνουμε Β. Σχετικά με τους Δήμους και τους ιδιοκτήτες σκύλων για την
    προστασία του σκύλου και του κοινωνικού συνόλου.
    ΤΕΣΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Για κάθε κάτοχο σκύλου, ανεξάρτητα φυλής και
    μεγέθους, αλλά και ειδικότερα για ορισμένες μεγαλόσωμες φυλές ιδιαίτερων
    χαρακτηριστικών και μεγαλόσωμους ημίαιμους σκύλους πρέπει να υπάρχει ειδική
    πρόβλεψη και υποχρέωση εξέτασης χαρακτήρα, ώστε να είναι πιστοποιημένη και
    προβλέψιμη η συμπεριφορά του σκύλου, ανάλογα φυσικά με τις προδιαγραφές
    κάθε φυλής. Αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία,
    πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτής σκύλων. Όπως στις χώρες του
    εξωτερικού για τον γενικό πληθυσμό σκύλων, προτείνουμε και για την χώρα μας,
    κυρίως για τους ημίαιμους αδέσποτους σκύλους, που έχουν περιέλθει στην κατοχή
    και την ευθύνη των Δήμων να εφαρμοστεί η μέθοδος του test χαρακτήρα σκύλων,
    που αποτελεί μια μορφή «ταυτότητας» συμπεριφοράς κάθε σκύλου. Το test
    συνήθως είναι συμπλήρωση προκαθορισμένης φόρμας που περιλαμβάνει τα
    στοιχεία του σκύλου (φυλή, φύλο ηλικία, σωματότυπο, χρώμα, διακριτικά
    (ηλεκτρονική σήμανση) κλπ), τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του δημόσιου ή δημοτικού
    φορέα που έχει την ευθύνη του, και ημερομηνία εξέτασης. Στην συνέχεια τις
    διαπιστώσεις του εξεταστή σε προκαθορισμένα χαρακτηριστικά, την συμπεριφορά
    του σκύλου με άλλα ζώα και ανθρώπους, τα γενικά συμπεράσματα του εξεταστή και
    τέλος τα στοιχεία του εξεταστή και υπογραφή. Το test πρέπει να συνοδεύει κάθε
    σκύλο, μαζί με το βιβλιάριο υγείας, του οποίου θα μπορούσε να είναι
    συμπληρωματική υποχρεωτική σελίδα και θα πρέπει να ενεργείται μετά την ηλικία
    των τεσσάρων μηνών ως μία αξιολόγηση λαμβάνοντας υπ όψη το νεαρόν της
    ηλικίας.Θα πραγματοποιείται για για κάθε σκύλο ή οποτεδήποτε διαπιστωθεί η
    έλλειψή του, από κτηνίατρο ή αρμόδιο φορέα και ιδανικά θα μπορούσε να
    χορηγείται σαν συμβουλή με παράδοση ενημερωτικού φυλλαδίου από τον
    κτηνίατρο που επιλαμβάνεται της φροντίδας κάθε σκύλου. . Το νομοθετικό
    πλαίσιο πρέπει να προβλέπει τις συνέπειες για τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα, εξαιτίας
    της έλλειψης της πιστοποίησης χαρακτήρα. Η καθιέρωση του ελέγχου και
    πιστοποίησης του χαρακτήρα των σκύλων είναι κοινωνικά και πρακτικά αναγκαία.
    Λειτουργεί μεν αναγνωριστικά και προληπτικά, αλλά όμως τα αποτελέσματα είναι
    ουσιαστικά και προστατευτικά του κοινωνικού συνόλου.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:40 | θαλεια

    Δεν ειναι λυση επειδη καποιοι γονεις παρατανε η κακομεταχειριζονται τα παιδια τους, να στειρωθούν τα παιδια!!!!
    τσιπαρισμα σε ολα τα δεσποζομενα σκυλια/γατια απο τους κτηνιατρους και δηλωση στο μητρωο.
    τσιπαρισμα και στειρωση απο τους κτηνιατρους των Δημων (????) ολων των αδεσποτων που συλλεγονται στα κυνοκομεια που λειτουργουν υπο αθλιες συνθηκες…

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των σκυλων αθλητων, των σκυλων κοινωνικής βοηθειας (τυφλων, ανιχνευτων, εργασιας) και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:20 | Μπάμπης φραγκουλιτακης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζομενων ζώων Ναι στην ευζωία

  • 18 Μαΐου 2021, 22:19 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΩΛΗΣ

    Οχι στη στείρωση των τετράποδων φίλων μας

  • 18 Μαΐου 2021, 22:12 | Κωνσταντίνος Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:07 | Ολγα Μαυριδου

    Είναι το λιγότερο απαράδεκτο το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.Εαν δηλώσει ο καθένας τα ζώα που έχει,δεν θα μπορεί να αφήσει κανένα σκυλί αδέσποτο γιατί απλά θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.Ποιος ο λόγος να στειρωθει ένα ζώο,μπορείτε να φανταστείτε πόσο άσχημο θα είναι?Ντροπή σας.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:59 | Χρηστος

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων,στειρωση μονο στα αδεσποτα

  • 18 Μαΐου 2021, 22:58 | Παναγιώτης

    Όχι στην υποχρεωτική «οριζόντια» στείρωση όλων των οικόσιτων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.Ειναι απαράδεκτο και όχι δημοκρατικό.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:59 | Αθανάσιος χαμουλιας

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:59 | Αθανασία Γκόφα

    2. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:55 | ΑΛΑΦΟΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 1α).Το διάστημα προσαρμογής θεωρείται υπερβολικό. 6 μήνες είναι αρκετοί.
    1ζ). Η καταβολή ποσού 300€ ή 100€ για παράδοση σκύλου ή γάτας στο δήμο αποτελεί κατά τη γνώμη μας αποτρεπτικό παράγοντα για τον ιδιοκτήτη κ θα οδηγήσει σε αύξηση των αδέσποτων ή ακόμα κ των θανάτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:39 | Δημήτρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:45 | Δημήτρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:36 | Κώστας Σ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:20 | ΜΙΧΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων.
    Αν αγαπάτε τα ζωα σας μην το στερήσετε αυτό

  • 18 Μαΐου 2021, 22:50 | Κωνσταντινος

    Ειμαι καθετα αντιθετος με τι στειρωση ολων των δεσποζομενων σκυλων

  • 18 Μαΐου 2021, 22:16 | Νικολόπουλος Σπύρος

    Οχι στη στείρωση των τετράποδων φίλων μας

  • 18 Μαΐου 2021, 22:50 | ΣΑΡΓΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 22:09 | Ελένη Στ

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς,παρά μόνο για ιατρικούς λόγους.Εχουμε υπέροχες Ελληνικές φυλές, πρέπει να τις διαφυλάξουμε και όχι να τις εξαφανισουμε..

  • 18 Μαΐου 2021, 22:53 | Χρυσα

    5. Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων

  • 18 Μαΐου 2021, 22:08 | Ακης

    Διαφωνώ για την υποχρεωτική στείρωση σκύλων Φανταστείτε πόσα λεφτά θα βγάλει το κράτος μόνο και μόνο από τις στειρώσεις

  • 18 Μαΐου 2021, 22:30 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΑΚΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων.
    Ο ΚΥΝΗΓΟΣ είναι ενα με το σκύλο του. Ο βοσκός το ίδιο!
    Μην στερήσετε αυτο το πράγμα!

  • 18 Μαΐου 2021, 22:27 | ΚΙΜΩΝΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:06 | Δέσποινα Πεσερίδου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 22:26 | Χρύσα

    2. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:50 | Παύλος Δ

    Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε δικαίωμα να παρέμβουμε στην φύση των ζώων μας παρά μόνο για λόγους υγείας.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ..δεν μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να πειράξει κανείς τον Αγέρωχο Ελληνικό ποιμενικό που χιλιάδες χρόνια είναι ο σύντροφος των ανθρώπων της υπαίθρου και των βουνών μας,το ίδιο και ο Επιβλητικός Μολοσσός της Ηπείρου, αιώνες προστάτης των τσοπαναραιων της φυλής μας . Μόνο αρωστημενο μυαλό,θα ζητούσε την στείρωση και ουσιαστικά την εξαφάνιση,του ποιο όμορφου και καλύτερου ιχνηλάτη πάνω στη γη,του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ,του ποιο ζηλευτου στο κόσμο..ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ,Οι σκύλοι μας είναι η ζωή μας!

  • 18 Μαΐου 2021, 22:42 | Γεώργιος

    Καμία στείρωση σε μέλος της οικογένειας μας. Δεν θα οδηγήσουμε σε κανένα χειρουργικό τραπέζι τα μέλη της οικογένειας μας. Οι ίδιοι οι επιστήμονες είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο ντροπή της δημοκρατίας ..