Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:08 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
    β. είναι άγνωστης ιθαγένειας

    Δηλαδή όποια λαθρομετανάστης εισέρχεται στην Ελλάδα και δεν δηλώνει ιθαγένεια, τα παιδιά της που γεννιούνται εδώ θα πολιτογραφούνται αυτομάτως Έλληνες? Με το ρυθμό μεταναστευτικής ροής που υπάρχει και δεδομένου ότι δεν επαναπροωθείται κανείς, πολύ σύντομα οι καινούριοι »Έλληνες» θα ξεπεράσουν σε αριθμό τους υπάρχοντες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:37 | Yiannis

    +1 για την ενσωμάτωση των μεταναστών. Ας ελπίσουμε ότι οι πιέσεις από ακροδεξιούς και φοβισμένους εσωστρεφείς κύκλους δεν θα σας παρεκκλίνουν από την αρχική κατεύθυνση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:26 | Φωτεινή

    Έχω σπουδάσει σε δύο Ευρωπαικές χώρες με λίγο παραπάνω εμπειρία σε θέματα μεταναστών απ ότι έχει μέχρι τώρα η Ελλάδα (και οι 2 χώρες κάποτε ασχολήθηκαν και με Έλληνες μετανάστες: αυτό πάει σε όσους αγνοούν πως και για το δικό μας έθνος εχουν υπάρξει πολλά ρατσιστικά σχόλια στο παρελθόν).
    Και στις 2 χώρες μου δόθηκε η ευκαιρία να ψηφίσω στις δημοτικές εκλογές (απο το 2ο κιολας ετος διαμονής) και φυσικά ψήφισα εφόσον αναπνέω τον ίδιο αέρα, περνάω τα ίδια φανάρια, φοβάμαι το ίδιο οταν πρέπει να περπατίσω σε σκοτεινά σοκάκια και θέλω να ανακυκλώσω όσο ένας «προνομοιούχος» κατοχος ¨ενδογεννών» γονιδίων. Φυσικά πλήρωνα δημοτικά τελη.
    Με ποιά λογική λοιπόν στερείται στην Ελλάδα του σήμερα απο ένα αλλοδαπό παιδί που έχει πάει σε ελληνικό σχολείο, μιλάει τη γλώσσα, παρακολουθεί ελληνικό ποδόσφαιρο, τρώει σουβλάκι και κάνει παρέα με ελληνόπουλα να έχει εκλογικό δικαίωμα???
    Στη δημόσια αυτή διαβούλευση, προτείνω σε όσους φοβούνται πως το εκλογικό σώμα θα αλοιωθεί, να ξεκινήσουν άμεσα συστηματική αναπαραγωγή για να το «εμπλουτίσουν» στο μέλλον με «καθαρά» ελληνικά γονίδια!! Έτσι θα μπορέσουν να κάνουν μια πραγματική αλλαγή χωρίς να προσβάλλουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ίδιο τους τον εαυτό όντας ρατσιστές.
    Κατα τ άλλα συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που τολμά και δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί και η άποψη όσων δεν εχουν μάθει να φωνάζουν και να γρυλίζουν..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:24 | Α.Δ.

    Γενικά δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής αυτής όμως υποθέτω ότι ήρθε η ώρα να λάβουν κάποια υποστήριξη όσοι διαμένουν καιρό στην Ελλάδα.
    Θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι χαλαρό.
    Κατ’αρχίν ας μιλήσουμε για υπηκοότητα και όχι για ιθαγένεια.
    Δεδομένου αυτού συνεχίζω,
    Νομίζω πως οι γονείς θα έπρεπε να διαμένουν για μια δεκαετία στη χώρα για να εξασφαλιστεί η μονιμότητα της κατοικίας.
    Αυτό περί τριών τάξεων στο δημοτικό κλπ,είναι απαράδεκτο.
    Τέλος για τους τρίτης γενιάς μετανάστες το θεωρώ σωστό.
    Όμως επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στην υπηκοότητα και όχι στην ιθαγένεια.
    Επίσης είμαι κάθετος σε ότι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα.
    Κατ’εμέ είναι μέγα λάθος να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:29 | Βίκυ Παπαδοπούλου

    Η αλλαγή του κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας είναι σοβαρότατη υπόθεση και δεν χωρούν λάθη που θα φέρουν την Ελλάδα να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως αυτές της Βρετανίας ή της Γαλλίας.

    Προτάσεις:

    1. Να γίνει δημοψήφισμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Είναι δικαίωμα των Ελλήνων που ζουν σε αυτή τη χώρα εκατονταετίες και γενιές ολόκληρες να αποφασίσουν τελικά ποιος θα λέγεται Ελλήνας και ποιος όχι.

    2. Να ληφθεί υπόψη στις προτάσεις της κυβέρνησης το επιφυλακτικό ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ μοντέλο για την μετανάστευση, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αποδοχής προς λαθρομετανάστες και όσους βάζουν τη θρησκεία τους πάνω από τη χώρα υποδοχής. Ως εκ τούτου, το μοντέλο αυτό απαιτεί επαρκέστατες γνώσεις της Γλώσσας, Κοινωνίας και Ιστορίας, καθώς και υπογραφή δηλώσεων από τους ενδιαφερομένους ότι αποδέχονται την ανωτερότητα της Ελληνικής κουλτούρας επί του Ελληνικού εδάφους, καθώς και την πλήρη ισχύ των Ελληνικών νόμων. Ένα από τα ζητούμενα είναι να μην υπάρξουν στο μέλλον συγκρούσεις με τους μουσουλμάνους για τους οποίους η Σαρία είναι ο ανώτερος νόμος και ο τρόπος ζωής (βλ. συγκρούσεις σε Αγγλία, Γαλλία).

    3. Ανεξέλεγκτη απόδοση Ιθαγένειας θα μας μετατρέψει σε χώρα της Μ. Ανατολής με ορδές λαθρομεταναστών μέσω Τουρκίας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει, και πράγμα που όλοι οι πολιτικοί έχουν παραδεχτεί ότι δεν μπορούμε ήδη να ελέγξουμε. Θα χαθεί η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γλώσσας. Η ΕΕ, δε, δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για έλεγχο των ελληνικών = ευρωπαϊκών συνόρων. Τα προβλήματα με τις ορδές της Μ. Ανατολής έχουν φανεί στην Βρετανία και Γαλλία με τις παραγκουπόλεις του Καλαί. Γιατί η Ελλάδα, που δεν ξεκίνησε κανέναν πόλεμο, να λάβει το βάρος όλων αυτών των εξαθλιωμένων προσφύγων, που στην ουσία οι περισσότεροι είναι καιροσκοπικοί οικονομικοί μετανάστες;

    4. Ο αξιοπρεπής Έλληνας δεν έγινε ποτέ παράνομος μετανάστης. Πήγε πχ. στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ με χαρτιά και έμεινε όσο του επετράπη. Μεγαλούργησε, δε, με την εργατικότητα του και την τιμιότητά του. Για παράδειγμα, σε ολόκληρο Λονδίνο σπανιότατες είναι οι περιπτωσεις Ελλήνων που θα εγκληματίσουν ή θα εμπλακούν σε φασαρίες. Τα στοιχεία επί της εθνικότητας των συλληφθέντων είναι διαθέσιμα μέσω της Σκότλαντ Γιαρντ. Αντίθετα , με τη ωμή βία που Αλβανοί, Βούλγαροι και Γεωργιανοί έφεραν στην χώρα μας, φοβούμαστε πλέον να βγούμε από τα σπίτια μας. Ας γίνει σύγκριση των εγκλημάτων στην Ελλάδα και της βιαιότητας τους προ και μετά το 1991.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:41 | κάρης

    Αντί να βρίζετε και να αποκαλείτε όσους έχουν αντίθετη άποψη ρατσιστές και ακροδεξιούς, προτείνω να κάνετε ρεαλιστικές προτάσεις.
    Για σκεφτείτε λίγο παραπάνω και απαντήστε μου σας παρακαλώ : Η χώρα μας έχει τις κατάλληλες υποδομές να υποδεχθεί τόσο κόσμο; Υπάρχει επαρκής αριθμός νοσοκομείων; Πιστεύετε ότι αφού η κυβέρνηση τους δώσει ιθαγένεια θα κάτσει να φτιάξει σχολεία, νοσοκομεία ώστε να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες; Γιατί τώρα είναι 250.000, αύριο μπορεί να είναι 5 εκατομμύρια!

    Ωραία και ρομαντικά ακούγονται αυτά περί ίσων δικαιωμάτων, ανθρωπισμού, σεβασμού στο διαφορετικό κτλ.Η ουσία όμως δεν είναι εκεί, αλλά να εξασφαλίσεις στους ξένους δουλειά,ιατρική περίθαλψη,παιδεία. Ποιός θα φτιάξει τις υποδομές αυτές; Εκτός και αν θέλετε να έχουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά να συνεχίσουν να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια. Και σας ξαναλέω μη σκέφτεστε μόνο τους 250.000, αλλά σκεφτείτε όταν αυτός ο αριθμός φτάσει μερικά εκατομμύρια.

    Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι ξένοι που ζουν και εργάζονται εδώ έχουν ίσα δικαιώματα με τους έλληνες.Όμως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δε θα είναι ποτέ ολοκλωρωμένο αν δε ληφθεί υπόψη ο ακριβής αριθμός των ατόμων που αντέχει η χώρα. Γιατί όπως είπα και παραπάνω οι ξένοι εκτός από δικαιώματα θέλουν και δουλειά για να ζήσουν.Ε, μη μου πείτε ότι αυτό είναι εύκολο για μια χώρα με διψήφια νούμερα ελλείματος και ανεργίας…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | Λάμπρος Λυριτζής

    Δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά πως είναι δυνατόν κάποιοι Έλληνες να έχουν την απατηλή εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να δώσει λύση στους εκατομμύρια δυστυχείς ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική κυρίως…Πως είναι δυνατόν ένα κράτος που δεν μπορεί αποδεδειγμένα να εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά σε μεγάλο ποσοστό Ελλήνων και Ελληνίδων, να έχει την δυνατότητα να προσφέρει απλόχερα γη, σπίτι και δουλειά σε μετανάστες;…Διότι αν η Ελλάδα ήταν ένα νοικοκυρεμένο κράτος, ευήμερο, με θέσεις εργασίας για όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες και με αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, τότε ναι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε κάποιους (και πάλι φυσικά συγκεκριμένο αριθμό) που θα είχαν ανάγκη…αλλά τώρα; τι; κατά την γνώμη μου όλοι όσοι υποστηρίζουν την ανεξέλεξγκτη είσοδο, απλόχερη βοήθεια και τώρα άδεια παραμονής και ιθαγένεια στους εκατομμύρια μετανάστες είναι αυτοί που τελικά δεν σέβονται πρωτίστως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων και Ελληνίδων…Αντί λοιπόν να ξεκινήσουμε με την ποσόστωση και στη συνέχεια να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε επί τους συγκεκριμένου ποσοστού που θα παραμείνει τελικά στην Χώρα μας, δημιουργούμε ουσιαστικά μία ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις φυλές του κόσμου, ώστε να έρθουν εδώ και τελικά να πεινάσουμε όλοι μαζί και στο τέλος μην έχοντας άλλη λύση να μετατρέψουμε την ελληνική κοινωνία σε ζούγκλα με τον ισχυρότερο να επικρατεί…Είναι δυνατόν κάποιοι να εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτό τον ορατό κίνδυνο; Εγκληματικότητα και ανεργία έχουν βαρέσει κόκκινο και εσείς κυβερνώντες βάζετε το λιθαράκι της τελικής καταστροφής της Πατρίδας μας με αυτό το νόμο…η μόνη μας αντίδραση και απάντηση είναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ…βλέπετε υπάρχουν κάποιοι που δεν αντιδρούν σπάζοντας τράπεζες και καίγοντας πανεπιστήμια και ιδιωτικά μαγαζιά…η δική μας αντίδραση είναι η δημοκρατικότερη διαδικασία όλων, το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ…κακά τα ψέματα, στην εποχή μας ακόμα και η ψήφος στις Εθνικές Εκλόγές δεν είναι απαραίτητα δημοκρατική διαδικασία, καθώς οι περισσότεροι οδηγούνται στην κάλπη κάτω από την ανάγκη να βρουν δουλειά και την υπόσχεση ότι κάποιος θα τους βοηθήσει…στο δημοψήφισμα όμως δεν υπάρχουν ρουσφέτια, και εκεί η λαϊκή εντολή θα είναι αγνή…ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ τώρα για να μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να πάρουν απόφαση για το πλέον σημαντικό πρόβλημα της Πατρίδας μας, το μεταναστευτικό!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:32 | Katerina

    το δικαίωμα των ανθρώπων να ζούν στην χώρα που γεννήθηκαν, όχι ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας, αλλά ως ίσοι μεταξύ ίσων, αυτό είναι το αυτονόητο, και ευτυχώς για εμάς τους έλληνες μετανάστες μας υποδέχτηκαν σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο ώς ίσους ανάμεσα σε ίσους και μας έδωσαν ευκαιρίες να δημιουργήσουμε …

    και ας μην ξεχνάνε αυτοί που ανησυχούν για την ελληνικότητα των ελλήνων… Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας …

    το νομοσχέδιο είναι δίκαιο

    μπραβο στην κυβέρνηση και στον κ. Ραγκούση
    πράττουν κάτι που έπρεπε προ πολλού να έχει γίνει

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | Αγγελος Καλογηρου

    Ο Ελληνικος λαος εχει το δικαιωμα να ψηφίσει για το αν θελει οι αλλοδαποι να αποκτησουν δικαιωμα ψηφου.Φοβασται ομως την διεξαγωγη δημοψιφισματος γιατι ξερετε οτι οι αληθινοι ελληνες,το τονιζω ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,δεν θα επετρεπαν κατι τετοιο να συμβει.Δικαιωμα ψηφου στουσ αλλοδαπους,σημαινει και οτι θα ειναι ισοτιμοι με τουσ Ελληνες.Θα εχουν το δικαιωμα να ψηφισουν για το ποιος κυβερνα αυτο τον τοπο,καποιοι,που δεν ηρθαν στην χωρα μας επειδη την αγαπανε,αλλα για τα λεφτα.Καποιοι που για χιλια ευρω θα πουλουσαν την Ελλαδα και δεν θα πολεμουσαν για αυτην.Δικαιωμα τουσ ομως γιατι δεν ειναι δικη τουσ χωρα.Πως λοιπον θα μπορουσαν αυτοι να ξερουν ποιος πρεπει να μας κυβερναει και ποιος οχι?Πως μπορουν αυτοι να θεωρουνται ισοτιμοι με τους Ελληνες?Αλλα τι σας νοιαζει,που αυριο μεθαυριο θα μας κυβερνανε Αλβανοι,Ε?Γιατι ειστε εσεις αληθινοι Ελληνες?Που θελετε να κανετε την Ελαδα,Η.Π.Α και στο τελος,μερικες δεκαδες θα ειμαστε αληθινοι Ελληνες.Αν ειστε αληθινοι Ελληνες,οφειλεται στην ιστορια αυτου του τοπου,να μην δωσετε δικαιωμα ψηφου στουσ αλλοδαπους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:13 | kupa

    Το θεμα ειναι πολυ σοβαρο για να το αποφασιση μια κυβερνηση,
    θα επηρεαση σημαντικα την συνοχη της Ελληνικης κοινωνιας τα
    επομενα χρονια, και πιθανοτατα την αρτιοτητα του Ελληνικου κρατους.
    Τα επομενα χρονια θα ενταθει ουτως η αλλως η λαθρομεταναστευση,
    εαν ψηφισθει αυτος ο νομος βουτηρο στο ψωμι των λαθροδιακινητων,και
    των καλων γειτονων μας Ανατολικων και Βορειων.
    Προτεινω το εξης οσοι γεννηθηκαν στην Ελλαδα να υπηρετησουν 2 χρονια
    στον Ελληνικο στρατο και τα παιδια αυτων να γινουν Ελληνες πολιτες.
    Η εαν ειναι χριστιανοι και προερχονται απο χωρες που δεν συνορευουν με
    την Ελλαδα, για αυτους μπορει να γινει αμεσα.
    Διαφορετικα οι Ελληνες να ψαξουμε για αλλη Πατριδα
    Επειδη οι πολιτικοι μας τις τελευταιες δεκαετιες εχουν δειξη ανεπαρκεια
    στην επιλυση πολυ απλουστερων προβληματων.
    Την αποφαση να την παρει ο Ελληνικος λαος χωρις πληση εγκεφαλου απο
    τα ΜΜΕ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:11 | K.K.

    Αφού ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός κατέστρεψαν τις χώρες αυτών των ανθρώπων και ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ τώρα πρέπει να μοιραστούμε όλοι μαζί την εξαθλίωση και – τι καλά για το κεφάλαιο! – να πέφτουν τα μεροκάματα μια και οι μετανάστες αλλά και, χάρη στην παγκοσμιοποίηση, λαοί όπως οι Κινέζοι, δουλεύουν για μια μπουκιά ψωμί και αν!!! Οι μετανάστες συχνά θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, παράδειγμα στην Αλβανία, αλλά πώς να ζήσουν εκεί έτσι που κατάντησε η χώρα τους; Όσο για τα παιδιά τους που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, φυσικά νιώθουν πιο πολύ Έλληνες. Όλοι όμως, Έλληνες και άλλοι, θέλουν να ζουν ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΖΩΗ. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα.Και βέβαια όλοι έχουμε τις ρίζες μας και τις αναφορές μας. Το δίλημμα όταν τίθεται έτσι «ιθαγένεια ή όχι στους μετανάστες», χωρίς να εντάσσεται σε ένα συνολικό σκεπτικό και κυρίως μια συνολική πολιτική πρόταση για την κοινωνία την ελληνική και την παγκόσμια, γεννά τέτοιου τύπου διαμάχες σαν αυτές που διαβάζουμε εδώ, «ρατσιστές» και «μη ρατσιστές». Τα προβλήματα όμως είναι υπαρκτά. Κανείς δεν θέλει να κοιμάται στα παγκάκια ή να δουλεύει χωρίς αξιοπρέπεια, ασφάλιση, σ’ ένα αβέβαιο μέλλον γι αυτόν και τα παιδιά του. Υπάρχουν όμως και έλληνες και ξένοι που ζουν στην εξαθλίωση ή βρίσκονται στο κατώφλι της. Και κανείς δεν θέλει να βλέπει τους ναρκομανείς να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια του στην οδό Τοσίτσα. Και είναι έλληνες και αυτοί. Κι ούτε στην Ευριπίδου τις γυναίκες που εκδίδονται ενώ το περιπολικό περνά αδιάφορα μπροστά από τους νταβατζήδες τους. Επιτέλους πόσο υποκριτική κοινωνία είμαστε; Το πρόβλημα είναι αν θα μπορούν να ψηφίζουν οι εξαθλιωμένοι; Το πρόβλημα είναι να μην τα βλέπουμε όλα αυτά μπροστά μας; Να κρύβονται κάπου αλλού μακριά από το σπίτι μας; Ασχέτως ιθαγένειας ή υπηκοότητας πρέπει να παλέψουμε για μια ανθρώπινη κοινωνία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και ας ζήσει ο καθένας όπου του αρέσει. Μέσα στη ζούγλα όμως όλοι γίνονται εχθροί. Έλληνες με έλληνες και ξένοι μεταξύ τους. Οι πιο πολύ έχουν και μια Φιλιππινέζα, μια Ρουμάνα, ή μια Αλβανίδα στο σπίτι τους για να τους καθαρίζει. Χωρίς ασφάλιση, χωρίς ένσημα. Λύστε πρώτα αυτό. Τι τις νοιάζει αυτές τις γυναίκες αν ψηφίζουν; Τις νοιάζει πως αν αρρωστήσουν θα είναι στο δρόμο και πως στις πατρίδες τους οργιάζει η πορνεία, η πείνα, ο αλκοολισμός, η εκμετάλλευση και ήρθαν εδώ για καλύτερα αλλά και εδώ κοντεύουμε να γίνουμε μια από τα ίδια, άντρο του εμπορίου σαρκός και της διακίνησης ναρκωτικών. Αν σας ενδιαφέρουν τόσο οι μετανάστες μιλήστε για τα φασιστικά καθεστώτα της Ασίας και της περιοχής μας. Και κυρίως τολμήστε να χτυπήσετε την μαφία με κάθε τρόπο και σε όλα τα μέτωπα. Η νυν Υπ. Παιδείας είχε πάρει πριν μερικά χρόνια μια πρωτοβουλία στο διαδίκτυο για την υποβάθμιση και τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας. Τι έγινε αυτό; Ξεχάστηκε;……..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:21 | Φαρής Ιωάννης

    Ο παρών χώρος δίδεται για να αναπτυχθούν σκέψεις & επιχειρήματα για τα εν λόγω άρθρα. Αν κάποιοι κακοπροαίρετοι απολίτιστοι επιθυμούν τις ύβρεις, ας το κάνουν αλλού.

    Η Ελλάδα ομοιάζει με μια βάρκα που βουλιάζει (ελέω κρίσης). Σαν «Bάρκα» είναι η εδαφική της χωρητικότητα, ο πληθυσμός της και η Οικονομία της. Δίνατε, λοιπόν, η Ελλαδίτσα να χωρέσει, αξιοποιήσει, συγχωνεύσει, ναυαγούς από ένα υπερωκεάνιο ; Μάλλον ΌΧΙ. Όσο ανθρωπιστές και αν θέλουμε να είμαστε, πρώτα υπάρχει η αίσθηση της αυτοσυντήρησης. Πρώτα θα σώσουμε εαυτούς & μετά τους άλλους. Εκτός ότι δεν είμαστε ο Παράδεισος επί Γής, αυτά προστάζουν και οι οδηγίες σε καταστάσεις ανάγκης: Πρώτα βάζουμε το σωσίβιο ή την μάσκα οξυγόνου και μετά προσπαθούμε να σώσουμε τους άλλους. Αλλιώς θα πνιγούμε όλοι!

    Πολλά επιχειρήματα κάποιων είναι ευπαθή σε σχόλια.

    Ποιός σας είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα; Και το βασικότερο, τι σχέση έχει το δικαίωμα ψήφου με τα εργασιακά δικαιώματα; Εδώ, σε όλον τον γνωστό πολιτισμένο κόσμο οι μισθοί μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ίσοι, θα γίνουν με τους μετανάστες; Στην Γερμανία, οι «Ανατολικοί» θεωρούντε πολίτες δεύτερης διαλογής και πληρώνονται λιγότερα από τους Δυτικούς ομοεθνείς τους! Αντίθετα λοιπόν, φτηνά εργατικά χέρια θα παραμείνουν και μάλιστα θα κατεβάσουν το όριο του βασικού μισθού! Ελάχιστα θα προσφέρουν στα Ταμεία, αφού δεν θα επιθυμούν ασφάλιση, αλλά ρευστό χρήμα που θα το αξιοποιήσουν στην πατρίδα τους. όπως κάνουν μέχρι τώρα, δηλαδή.

    Κατά δεύτερον, πόσοι αλλοδαποί μας χρειάζονται τελικά; Σε όλων τον κόσμο η αναλογία αλλοδαπών με τον γηγενή πληθυσμό είναι γύρω στο 5%. Η Μ. Βρετανία κλείνει την στρόφιγγα στούς νέους μετανάστες και για να τους δώσει την Βρετανική υπηκοότητα τους περνάει από 40 κύματα: Γνώσεις Βρετανικής γλώσσας & Ιστορίας, πολλά χρόνια νόμιμης παραμονής κ.λ.π., η Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία κλείνει τα σύνορα εντελώς, στην Γερμανία 1 στους 2 μετανάστες νιώθει ανεπιθύμητος. Εμείς που έχουμε ήδη 20%, γιατί δεν παραδειγματιζόμαστε από τα λάθη των άλλων και πάμε να κάνουμε αυτά που οι άλλοι τώρα μετανιώνουν; Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να κάνουν καλά το 5%, εμείς είμαστε «large» και θα τα καταφέρουμε με το 20%;

    Κατά τρίτον, όλοι αυτοί οι μετανάστες έχουν έρθει νόμιμα στην Ελλάδα; Έχουν μπεί με τις απαραίτητες διαδικασίες μέσω των Ελληνικών Προξενείων ανά τον κόσμο; Γιατί λοιπόν αυτοί που μπήκαν παράνομα στην χώρα και (κακώς) νομιμοποιήθηκαν εκ τον υστέρων (από το ΠΑΣΟΚ & ΝΔ) πρέπει να τους δοθούν και πολιτικά δικαιώματα; Δηλαδή στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, οι παράνομοι αμείβονται αντί να τιμωρούνται; Στην υπέροχη Αμερική, που όποιος καταφέρει να πατήσει στο έδαφός τους μπορεί να πάρει την υπηκοότητα, στα σύνορα με το Μεξικό πυροβολούν όσους προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα από το τεράστιο συρματόπλεγμα που έχουν βάλει!

    Γιατί να μην κάνουμε ένα δημοψήφισμα; Τι πιό δημοκρατικό; Από το 1974 έχει να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, την χώρα που ανακάλυψε και προήγαγε την Δημοκρατία (Δήμος=Λαός-Κράτος). Ας παραθέσει ο καθένας τις ιδέες του και ας επιλέξει ο Ελληνικός Λαός για το μέλλον της χώρας του.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνει η χώρα μας σαν την Μ. Βρετανία που δεν μπορούν να ευχηθούν «Καλά Χριστούγεννα» για να μην θίξουν αλλόθρησκους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:33 | Γιάννης Ρήγας

    Είναι γνωστό ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας μας αυτή τη στιγμή είναι η οικονομία. Δε γνωρίζω αν το σχέδιο νόμου για τους οικονομικούς μετανάστες εμπεριέχει και αυτή τη διάσταση, δηλαδή αν έχει σαν στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα. Γνωρίζω, όμως, ότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες απασχολούνται σε κακοπληρωμένες και αδήλωτες εργασίες και, από την άποψη αυτή, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να δώσειισχυρά κίνητρα στους εργαζόμενους αλλοδαπούς να επιδιώξουν την εγγραφή τους στα άσφαλιστικά ταμεία ανγκάζονας τους εργοδότες τους να πληρώνουν τις εισφορές τους. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλλει στον περιορισμό της μαύρης εργασίας και των ημεδαπών αφού τα ημερομίσθιά τους θα γίνουν το ίδιο ανταγωνιστικά με εκείνα των ξένων. Ανεξάρτητα από αυτά πιστεύω ότι η Ελλάδα ωφελείται από την ένταξη ενός αριθμού μεταναστών εφόσον η υπογεννητικότητα αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι και η κραταιά Σπάρτη για παρεμφερείς λόγους έσβησε από το χάρτη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κυριοι το θεμα δεν ειναι τοσο απλό οσο φαινεται η δε προσεγγιση του πρεπει να ειναι σοβαρη και υπευθυνη οπως αρμοζει σε μια κυβερνηση που εχει εκλεγει για να κυβερνησει-διοικησει τη χωρα και οχι να εντυπωσιάσει.
    Κατ αρχην στην παρουσα φαση εκτιμω πως αλλες πρεπει να ειναι οι προτεραιότητες της κυβερνησης και οχι ο «ενταξιακός αγωνας» των μεταναστων-λαθρομεταναστων-οικονομικων μεταναστων και γενικα ολων των αλλοφυλων ΑΝΘΡΩΠΩΝ ομως που ζουν στη χωρα μας νομιμα-παρανομα εκμεταλευομενοι την ανοχη-καλυψη των εκμεταλευτων τους.
    Ταπεινη μου γνωμη ειναι πως ολα ξεκινουν απο την παιδεία που κουβαλαει ο καθενας απ αυτούς και κατα ποσο ειναι ετοιμος και θελει η πρεπει να αφομοιωθει απο το κοινωνικο μας συνολο.
    Πως εισθε βεβαιοι πως μ’αυτό που επιχειρείτε δεν θα βλαψετε την Ελληνικη κοινωνία, δεν θα δημιουργησετε κοινωνικη αναταραχη,τον κινδυνο αραγε του να βρεθουμε ξενοι στον ιδιο μας τον τόπο τον σκεφτηκατε.
    Προς θεού δεν κινδυνολογώ αλλά ενα απλο σκεφτομαι για παραδειγμα δεκαετιες ολοκληρες προσπαθεί η πολιτία να ενταξει τους ΡΟΜΑ και δεν τα καταφερνει θα τα καταφερει παρεχοντας ιθαγενεια στους Αλβανους κακοποιούς(δεν ειναι ολοι) στους Μαροκινούς , στους Αφγανούς και σε ολους αυτούς που κυριολεκτικά μας ζηλευουν (σε καποιο βαθμό δικαιολογημένα) γιατί η διαφορα του βιοτικού μας επιπεδου ειναι τεραστια
    Γιατι θα πρεπει η Ελλάδα να λυσει ενα παγκοσμιο πρόβλημα μια τεραστια αδικία που ομως δεν φταιει σε τιποτα εν αντιθεσει με αλλες χωρες πιο «ψυχρες και απανθρωπες»που σφυριζουν αδιαφορα.
    Γιατι δεν παραπέμπετε το θεμα στην Ευρωπη να δούμε πως σκεφτονται και οι συνΕΤΑΙΡΟΙ μας.
    Νομίζω πως παρεχοντας την ιθαγενεια αφυδως δεν θα γινουμε πιο ανθρωπινοι σαν χωρα κινδυνευουμε ομως να πληγωσουμε τους πολιτες αυτης της χωρας που αιωνες τωρα διακρινονται για την ανθρωπια΄τους
    Ευχαριστω για τη φιλοξενία και προς θεού δεν ειμαι ρατσιστης αλλα ομως ειμαι υπερηφανος που ειμαι ΕΛΛΗΝΑΣ .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:14 | ΖΩΧΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Πολύ σημαντικό νομοσχέδιο!
    Πρέπει οι μετανάστες και βέβαια όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα να αισθάνονται ισότιμοι και κυρίως να μην «υποχρεωθούν» να απαρνηθούν τον πολιτισμό καταγωγής τους. Ο ελληνικός πολιτισμός κινδυνεύει από τους θρησκευτικοεθνικιστές κάθε είδους και προέλευσης και όχι από τους μετανάστες.

    Να περιοριστεί πολύ η γραφειοκρατία και οι προϋποθέσεις ένταξής τους.

    Σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

    Σίγουρα οι ειδικοί θα εντοπίσουν τα ιδιαίτερα νομικά προβλήματα που πρέπει να απλουστευθούν και πλήρως αποσαφηνιστούν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | Παύλος Χουσονάκης

    Μου κάνουν εντύπωση κάποιοι που μιλάνε, ελαφρά την καρδία, για «250.000 μουσουλμάνους» που θα αλλοιώσουν την πατρίδα. Συγνώμη: γνωρίζουν, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι το νομοσχέδιο δίνει δίκαιωμά ψήφου σε καμία εκατοσταριά χιλιάδες ομογενείς Έλληνες χριστιανούς; Τι ισοπέδωση είναι αυτή; Και πέρα από αυτό, τι μανία είναι αυτή να ταυτίζουν τους μουσουλμάνους με τους Τούρκους; Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας;
    Προχωρήστε. Δώστε δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όποιον διαμένει νόμιμα επί μακρό διάστημα και εργάζεται στη χώρα μας, και ακόμη περισσότερο στα παιδιά του. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη και θα δώσουμε ανάσα και στο ασφαλιστικό. Και σφραγίστε τα σύνορα απέναντι στους λαθρεμπόρους ανθρώπινων ψυχών. Να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:12 | Σουρέλης Σπυρίδων

    Να τους δωθούν κάποια δικαιώματα ναι, εφ’ όσον εκπληρώνουν και κάποιες υποχρεώσεις προς τη χώρα στην οποία ζουν (π.χ. πληρώνουν φόρους). Θα μπορούσαν να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές του δήμου και της περιφέρειας στην οποία διαμένουν, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε αυτές, περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, ασφάλιση, θρησκευτικούς τόπους λατρείας κ.λ.π.

    Να πάρουν όμως την ελληνική υπηκοότητα για ποιον λόγο;

    Για να διορίζονται ως πολύτεκνοι που είναι οι περισσότεροι στο δημόσιο, να καλυφθούν οι κενές σκοπιές στα στρατόπεδα ανά την επικράτεια και να αυξηθεί η πελατεία των βουλευτών και πολιτευτών;

    Δε νομίζω οι περισσότεροι από τους μετανάστες να έχουν ελληνική συνείδηση ώστε να δικαιούνται την ελληνική υπηκοότητα. Η Αμερική είναι ένα κράτος διακοσίων ετών που δημιουργήθηκε από μετανάστες, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Ας πάει κάποιος και τώρα στην Αμερική, όχι μόνο να γίνει Αμερικανός υπήκοος, αλλά έστω για δουλειά……

    Ας τους εξασφαλίσει το κράτος δουλειές και αξιοπρεπή διαβίωση και ας αφήσει η κυβέρνηση τα πολιτικάντικα τερτίπια της υπηκοότητας, όπως έκανε η προηγούμενη με τους Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού (να αποφασίζει ο άλλος από την Αστόρια για το ποιος θα κυβερνήσει εμένα).

    Φυσικά με ένα δημοψήφισμα στα οποία τόσο πολύ πιστεύει ο Κος Παπανδρέου, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:32 | Μαριγώ Βαγενά

    Επιτέλους αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ποιό είναι το συμφέρον μας. Υπάρχουν παιδιά που είτε έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στη χώρα μας που δεν έχουν γνωρίσει άλλη χώρα, και πολλές φορές δεν μιλάνε άλλη γλώσσα από την Ελληνική. Φοιτούν στα σχολεία μας παιδιά που δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούν να έχουν την ίδια δυνατότητα με τα άλλα παιδιά να φοιτήσουν σε σχολές πχ της Αστυνομίας, του Στρατού, γιατί αυτά τα παιδιά είναι Έλληνες και δεν έχουν γνωρίσει, πολλές φορές, διαφορετικό περιβάλλον παρά μόνο το Ελληνικό. Νοιώθουν αδικημένα και είναι κρίμα ,ένας πού ενώ νοιώθει και σκέπτεται Ελληνικά γιατί έχει μεγαλώσει με τις ίδιες αρχές και αξίες με τα άλλα Ελληνόπουλα να αποκλείεται, γιατί το λέει ένας νόμος που κάποιοι φοβισμένοι έγραψαν, μήπως τούς πάρουν τα προνόμια (Δείγμα αναχρονιστικής νοοτροπίας και αντίθετη με τη Χριστιανική Διδασκαλία). Ξεχάσαμε τις δυνατότητες που έδωσαν στους Έλληνες μετανάστες οι Χώρες υποδοχής ΗΠΑ, Αυστραλία κλπ και σήμερα είναι οι Έλληνες άξια μέλη στις κοινωνίες των χωρών που ζουν και εργάζονται. Από την άλλη μεριά δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να ελέγχει την παραμονή των γονέων καθώς ενσωματώνονται και αυτοί καθότι θα νομιμοποιούνται.
    Να θεωρούνται Έλληνες πολίτες με πλήρη δικαιώματα όσα παιδιά γεννηθήκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς. Να αποκτούν πλήρη δικαιώματα, όσα παιδιά ολοκληρώνουν την υποχρεωτική και όσοι ολοκληρώνουν τη Μέση εκπαίδευση.
    Όσο για τους γονείς να νομιμοποιούνται αφού έχουν ασφάλεια σε κάποιο ταμείο για κάποιο συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι η νομιμότητα θα οδηγήσει στη προστασία όλων μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:22 | ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ

    Κύριοι,

    Η Ιθαγένεια είναι η ίδια η καταγωγή εκάστου ανθρώπου. Εμπεριέχει ζωντανό το συλλογικό «είναι» μέσα στην ίδια την αυτογνωσία. Δεν μοιράζεται απλόχερα στον οποιονδήποτε, ως «σημαία ευκαιρίας», όπως πολύ εύστοχα έχει αποκληθεί. Για την παροχή υπηκοότητος, και κάτω από συγκεκριμένες και ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις (παρέλευση δεκαετίας, με παράλληλα την πιστοποιημένη πολύ καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσης, Ιστορίας και της γενικότερης κουλτούρας του Ελληνικού Πολιτισμού), θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε.

    Ήδη, πλείστα των επιχειρημάτων εναντίον αυτού του βεβιασμένου εγχειρήματος με έχουν, κατά βάσηι, καλύψει. Με αυτή μου την παρέμβαση θα προβώ στην ανάλυση της σημαντικότερης παραμέτρου, η οποία, απ’ ότι φαίνεται διέλαθε; της προσοχής των κυβερνώντων. Σίγουρα γνωρίζετε κύριοι, -εάν όχι είστε ανιστόρητοι, επομένως πάλι επικίνδυνοι- ότι το μοντέλο των λεγομένων και «πολυπολιτισμικών» κοινωνιών της ανθρωπίνου πανσπερμίας, αυτού του κοινωνικού χωνευτηρίου εθνοτήτων, φυλών και θρησκειών, ευρίσκεται εις την επί το αυταρχικότερον αντιμετώπιση της συνολικής κοινωνίας. Με άλλα λόγια, η συνύπαρξη αυτού του μωσαϊκού -του οποίου τα διάφορα κομμάτια, αναπόφευκτα, αναλώνονται σε ρήξη μεταξύ τους (ενδοϊσλαμικές διενέξεις σουνιτών-σιιτών, ενδοαφρικανικό μίσος μεταξύ των φυλών, συγκρούσεις Ινδών και Πακιστανών κ.ά)- απαιτεί τη συγκρότηση ενός δεσποτικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος και η τάξις. Το παραπάνω, άλλωστε, το υποστηρίζει και ένα από τα «ιερά τοτέμ» που αναπαράγετε μηρυκάζοντας ακατάπαυστα, ο Γιούγκερ Χάμπερμας. Άρα, οι πολυεθνικές επικράτειες, στην ουσία, συνιστούν πρότυπα αυτοκρατορίας. Τα παραδείγματα πολλά (Βαβυλωνιακή, Ασσυριακή, Περσική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Οθωμανική, Αγγλική, Αμερικάνικη κ.λ.π).

    Έτσι, όμως, Κύριοι δεν δυνάμεθα, επ’ ουδενί, να ομιλούμε για Δημοκρατία. Και αυτό διότι, το Δημοκρατικόν Πολίτευμα, Κύριοι της Κυβερνήσεως, δεν λειτουργεί μέσωι των παντός είδους αλλογενών ανθρωπομαζών, παρά μόνον ανάμεσα σε συνειδητοποιημένους ανθρώπους με κοινή συνείδηση της καταγωγής των. Εάν, φυσικά, είχατε διαβάσει προσεκτικά την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, την οποία σκοπίμως έχετε υποβαθμίσει από τη δημοσία εκπαίδευση, θα το είχατε ξεχωρίσει (Θουκυδίδου Ιστορία). Βλέπετε, κύριοι, τα δήθεν προοδευτικά κελεύσματα για δήθεν ανοιχτές κοινωνίες, κατά τις επιταγές των διαφόρων Σόρος και του μέντορα Κάρλ Πόπερ δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Ο περιβόητος «νέος πατριωτισμός», τον οποίο ευαγγελίζεσθε, αφορά στην πραγματικότητα τον λεγόμενο «πατριωτισμό του συντάγματος» που εξέφρασε κατά τη δεκαετία του ’70 ο Χάμπερμας, στην προσπάθειά του να δώσει ένα κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Ο ίδιος που στη δεκετία του ’90 παραδέχεται ότι: «μία δημοκρατική κοινωνία πρέπει να μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ μελών και μη μελών, μία κοσμοπολίτικη κοινότητα δεν μπορεί να είναι δημοκρατική, διότι μέσα σ’ αυτή δεν λειτουργεί η αλληλεγγύη των πολιτών που λειτουργεί μέσα στην εθνοτική ταυτότητα του Έθνους.» Επομένως, οι δήθεν νέες ιδέες είναι ήδη παλιές, δοκιμασμένες και αποτυχημένες. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος την αντικοινωνική συμπεριφορά των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς στην Ευρώπη,ιδιαιτέρως των μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία. Αυτοί δεν αφομοιώνονται κύριοι.

    Κατά συνέπεια, αναφύεται το εύλογον ερώτημα: Τι είδους γραμμάτια εξοφλείτε κύριοι; Που αποσκοπείτε σε αυτή σας την κίνηση; Μήπως το αντίτιμο για την έξοδό μας από την οικονομική κρίση είναι -εκτός της παραδόσεως των κλειδιών της χώρας στην Goldman Sachs- η ταυτόχρονη μετατροπή μας στο πολυπολιτισμικό μίξερ, για την πραγματοποίηση ενός πρωτοφανούς ανίερου πειράματος αλλοιώσεως ενός Εθνικά Ομοιογενούς Πληθυσμού;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | v soulis

    Γνωρίζετε ότι κυβερνάτε μια χώρα που:

    1)Ο κρατικός της μηχανισμός είναι απόλυτα διεφθαρμένος.

    2)Η Ιδιωτική(κρατικοδίαιτη) πρωτοβουλία λειτουργεί με πρακτικές συμμορίας.

    3)Φόρους δεν μπορείτε να εισπράξετε , εκτός από αυτούς που πληρώνουν τα συνήθη θύματα.

    4)Η παιδεία παράγει «προοδευτικούς» νέους που μισούν τους εαυτούς τους πρώτα απ’ όλα και μετά ότι περιστρέφεται γύρω τους.

    5)Η υγεία περιορίζεται στο να εξυπηρετεί τα στελέχη των προμηθευτικών-φαρμακευτικών εταιριών και τους γιατρούς του συστήματός.

    6)Η δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τους οπαδούς σε αγώνα παιδικού πρωταθλήματος.

    7)Τα σύνορα φυλάσσονται χάρη στο “ανήκουμε στην Ε.Ε” και στην μεγαλοθυμία των γειτόνων μας και όχι στην πραγματική ισχύ.

    8)Το Περιβάλλον παραπέμπει σε εικόνα πραγματικής χωματερής. Η χώρα είναι τριτοκοσμικά συγκεντρωμένη σε μία πόλη.

    Σε αυτό το καθεστώς ξεκινάτε το κυβερνητικό σας έργο από το νομοσχέδιο της παροχής της Ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς. Δεν θεωρώ κατάλληλη την στιγμή. Διορθώσετε τα παραπάνω, δημιουργήστε μία ευνομούμενη πολιτεία και κατόπιν τούτου μπορείτε να δώσετε την ιθαγένεια σε εκείνους τους αλλοδαπούς που την αξίζουν και μόνο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:07 | Παναγιώτης Ψώνης

    Θεωρώ ότι:
    (α) το εν λόγω νομοσχέδιο πραγματεύεται ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας
    (β) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχε καταστήσει σαφές κατά την προεκλογική περίοδο ότι σκοπεύει να προβεί σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.

    Κατά συνέπεια πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και απαιτώ τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να τεθεί το περιεχόμενο στην κρίση του Ελληνικού λαού.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:54 | Αθανασιος Πολυζωιδης

    Κατα αρχας θα ηθελα να σασ συγχαρω για την δυνατοτητα που δινετε,για πρωτη φορα, στους πολιτες ,να εκφρασουν την αποψη τους, για τοσο σημαντικα θεματα οπως ειναι το συγκεκριμενο.
    Θα σας παρακαλουσα να δωσετε την ευκαιρια οι πολιτες να παρουν και την τελικη ευθυνη για τετοια θεματα μεγιστης σημασιας μεσω δημοψηφισματος.
    Τολμηστε το , πιστεψτε με, ο ελληνικος λαος ειναι πλεον ωριμος για να περνει την ευθυνη σοβαρων αποφασεων ,αρκει να τον εμπιστευτειτε.
    θα αποτελεσει τεραστια προσφορα του κ.Παπανδρεου στον εξιχρονισμο της δημοκρατιας μας .

    Σας ευχαριστω

  • Μπράβο και πάλι μπράβο στην κυβέρνηση!
    Ότι και να πω είναι λίγο.
    Επιτέλους μια πραγματική ηγεσία που μου δίνει λόγους να νιώθω περήφανος! (Κάτι που έλειψε τα τελευταία 5 χρόνια…)
    Μια ηγεσία που πράττει περισσότερο και φλυαρεί λιγότερο.
    Το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί χρόνια πριν. Ας αποφασίσουμε ποιοί θέλουμε να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα και ποιοι όχι. Δεν μπορούν οι σκοταδιστές να κρατούν τον τόπο στη μαυρίλα για πάντα!
    Μπράβο και πάλι!
    Το υγιές κομμάτι της κοινωνίας είναι μαζί σας και είναι μεγάλο αυτό το κομμάτι, απλά δεν έχει συνηθίσει να φωνασκεί, όπως οι ρατσιστές και οι φασίστες!

    (Γιατί όσοι είναι αντίθετοι γράφουν με κεφαλαία; Τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν πια να τους προσέξει κάποιος; Τόσο μικρή αυτοεκτίμηση;
    Επίσης, γιατί οι ανορθόγραφοί εντοπίζονται στους διαφωνούντες κυρίως; Μήπως τελικά είναι και παράδειγμα έλλειψης παιδείας οι σκοταδιστικές τους απόψεις;)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:04 | κωνσταντινα

    θεωρώ, οτι ειναι σωστό, να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε παιδία μεταναστών 2ης γενειάς , που εχουν γενηθεί εδώ και εχουν σπουδάσει, ως επίσης και για της 1ης γενειάς, να εχουν τα δικαιολογιτικά τους για την παραμονή διαμονής στη χώρα μας και να δίνουν και εξετάσεις για την γλώσσα και την ιστορία της χώρας τουλάχιστον.Να εργάζονται με κανονικές εισφορές να φορολογούνται οπως ολοι μας.Και βεβαίως να ψηφίζουν, αφού ζουν και εργάζονται στην χώρα μας, αφου υποκεινται σε κανόνες και νόμους οπως ολοι μας και οχι να τους εκμαιταλεύονται οι υποψήφιοι κάθε φορά. Εκείνο που δεν εχω καταλάβει πώς ενα μεγάλο ποσοστό εχουν ασφάλεια ΟΓΑ.Εχουν πληρώσει εισφορές11111 έχουν περάσει κάποια διαδικασία;;;;;;;;;;;;;;.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:44 | Δημος

    Να τακτοποιηθει το θεμα των μεταναστων,Ναι, αλλα η λογικη πρεπει να πρυτανευσει.Πως ειναι δυνατον σε μια ευνομουμενη και συγχρονη χωρα να αποκτησουν Ελληνικη ιθαγενεια παιδια ανθρωπων που εισηλθαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ στη χωρα; Πως ειναι δυνατον ξαφνικα να πολιτογραφηθει ενας τεραστιος αριθμος ανθρωπων σε σχεση με τον πληθυσμο της χωρας, και να μην υπαρξουν κοινωνικες συνεπειες; Πως ειναι δυνατον σε ενα συγχρονο και ανεξαρτητο κρατος να πολιτογραφηθει ενας τεραστιος αριθμος ανθρωπων με καταγωγη απο ομορες χωρες (π.χ. Αλβανια)χωρις να ληφθουν υποψιν οι μελλοντικες πολιτικες-γεωπολιτικες συνεπειες;
    Αξιοτιμες κυριες και κυριοι της κυβερνησης ,το ανωτερω θεμα δεν ειναι απλο και δεν εχει σχεση με ανθρωπισμους-ευσπλαχνιες κτλ. Ειναι ενα πολυ σοβαρο και κρισημο θεμα για το μελλον του τοπου μας. Παρακαλω θερμα να ληφθουν υποψιν οι παρακατω προτασεις μου:
    1. Εξαλειψη του φαινομενου της λαθρομεταναστευσης.
    2. Μεταναστευτικη πολιτικη με αυστηρη ποσοστωση.
    3. Με εφαρμογη διαφορων κριτηριων ο αριθμος των πολιτογραφηθεντων απο τον νεο νομο δεν θα πρεπει σε καμμια περιπτωση να ξεπερνα το 2% βια 3% του συνολικου μας πληθυσμου σε βαθος 15ετιας.
    4.ΕΙΔΙΚΑ για τους μεταναστες απο ομορες χωρες θα πρεπει να τεθουν ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ποσοστωσεις,και κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν θα πρεπει να δοθει ιθαγενεια στα παιδια τους με τους ορους που θετει ο νεος νομος.Οι οροι πρεπει να γινουν πολυ αυστηροτεροι ωστε να μειωθει ο αριθμος των πολιτογραφηθεντων απο ομορα κρατη σε ποσοστο ΚΑΤΩ του 1% ΣΕ ΒΑΘΟΣ 15ΕΤΙΑΣ(π.χ. να πολιταγραφηθουν τα παιδια μονο των νομιμα εισελθεντων στη χωρα).
    Αυτα που προτεινω ισως ακουγονται σκληρα και απανθρωπα ναι.Πανω απ’ολα ομως πρεπει να βαλουμε το Εθνικο μας συμφερον ψυχραιμα,λογικα και με τη σκεψη μας στο μελλον.
    Παρακαλω θερμα να σκεφτειτε σοβαρα αυτα που εγραψα.
    Ζουμε στην Ελλαδα των βαλκανιων,και οχι στην ισχυρη Γερμανια ή την σκανδιναυικη Σουηδια. Φτιαξτε ενα δικαιο νομοσχεδιο, σε αντιθετη περιπτωση αθελα σας θα ωθησετε πολυ κοσμο σε περιεργες και σπασμωδικες αντιδρασεις πολιτικου περιεχομενου,ψηφοθηρικων αποχρωσεων. Βλεπω ενα τεραστιο ενδιαφερον των πολιτων για την τελικη μορφη του νομοσχεδιου. Σας ευχομαι καθε επιτυχια.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:16 | ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ Β ΤΗΣ ΠΑΡ. 2 ΤΟΥ ΑΡΘ. Α1 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΩΣ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΕΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 21 ΕΤΩΝ (18+3) Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΑΛΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΟΙΤΗΣΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΕΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 21 ΕΤΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΔΥΣΧΕΡΕΣΤΑΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:16 | Κώστας Κουρεμένος

    Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Δεν μπορεί η χώρα να κατοικείται από δύο κατηγορίες ανθρώπων, τους έχοντες δικαιώματα και τους μη έχοντες. Η πενταετία είναι αρκετό διάστημα, το ίδιο και τα 3 και τα 6 χρόνια φοίτησης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | Anna Triandafyllidou

    Νομίζω ότι το άρθρο 1 αποτελεί μια καλή ρύθμιση για τα παιδιά της λεγόμενης «δεύτερης γενιάς» παιδιά δηλαδή που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε ήρθαν σε αυτή σε προσχολική ή σχολική ηλικία και που τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Η απαίτηση για τα 3 πρώτα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης ή 6 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης συνολικά είναι θεμιτή και τεκμηριώνει την ένταξη του παιδιού στο κοινωνικό του περιβάλλον. Η 5ετής νομιμη παραμονή του γονέα είναι επίσης πολιτικά και κοινωνικά λογική και θεμιτή. Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι γραφειοκρατικές ατέλειες και οργανωτικές ελλείψεις του ελληνικού διοικητικού συστήματος καθώς και η έλλειψη ως τώρα πολιτικής βούλησης να υιοθετήσει η Ελλάδα μια ενεργητική (και όχι «εκ των υστέρων» ) μεταναστευτική πολιτική έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους αλλοδαπούς συμπολίτες μας. Η ανάγκη πολλών να εργαστουν στην παραοικονομία λόγω του ότι στους κλάδους εργασίας που απασχολόυνται (π.χ. οικιακή φροντίδα, baby sitting, καθαρισμός για τις γυναίκες, οικοδομή για τους άνδρες) τα περίφημά ένσημα σπανίζουν έχουν δημιουργήσει μεγάλα κωλύματα σε πολλούς και πολλές στο να εξασφαλίσουν την συνεχή νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η συνολική προσπάθεια που, προσω΄πικά ελπίζω ότι, θα καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση να ομαλοποιήσει και το συνολικό ζήτημα της μεταναστευσης και της μεταναστευτικής εργασίας, θα πρέπει και εδώ να φέρει τους καρπούς της και επομένως νομίζω ότι η 5ετής απαίτηση είναι λογική για την ιθαγένεια των παιδιών. Κάποιες μικρές διορθωτικές ρυθμίσεις όπως πρόβλεψη του νόμου για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών (να μην απαιτείται δηλαδή κοινή δήλωση των γονέων υπό ορισμένες συνθήκες) καθώς και αναγνώριση του χρόνου φοίτησης σε σχολεία μεταναστευτικών κοινοτήτων υπό προϋποθέσεις (δηλαδή εάν τα σχολεία αυτά είναι δίγλωσσα, ακολουθούν το πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας κ.λ.) θα ήταν χρήσιμες εδώ, για την διευκόλυνση αργότερα και της εφαρμογής του νομοσχεδίου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:45 | ΜΕΝΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    ΣΥΜΦΟΝΩ . ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΣΟΜΑΤΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛ. ΚΟΙΝΟΝΙΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | Βαγγέλης Τριμπόνιας

    Μια απάντηση για εκείνους που συγχέουν «αιώνιους φυσικούς νόμους», εθνικότητα, υπηκοότητα, φυλή και οτιδήποτε άλλο.
    1) Άλλο πράγμα η φυλετική ταυτότητα, άλλο η θρησκευτική, άλλο η κρατική. Εμείς στην Ελλάδα ήμασταν Οθωμανοί υπήκοοι για πολλούς αιώνες. Σήμερα, στην Τουρκία οι Έλληνες που έχουν απομείνει είναι Τούρκοι υπήκοοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν Τουρκική φυλετική ταυτότητα. Δεν σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας χωρίς δικαιώματα. Και για να δώσω παράδειγμα κοντινότερο στα καθ’ ημάς, πολλοί περηφανεύονταν για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και τη δύναμή του από το 1850 ως το 1956 περίπου. Όλοι αυτοί οι Έλληνες, όμως, δεν υπόγραψαν και κανένα χαρτί όταν πήγαιναν στην Αίγυπτο. Κάποιοι, δε, από αυτούς έκαναν περιουσίες εκμεταλλευόμενοι την υπεραξία των ντόπιων φελλάχων και εργατών, όντας νομικά αλλοδαποί. Παρέμειναν Έλληνες υπήκοοι, Οθωμανοί υπήκοοι, Άγγλοι υπήκοοι.¨Άν συνέβαινε κάτι τέτοιο εδώ, τότε οι διάφοροι ελλαδέμπορες θα ξεσήκωναν τον κόσμο. Για τους δικούς μας, όμως, στην ξενιτιά μούγκα στην στρούγκα.
    2) Η ανάμειξη των φυλών δεν είναι ξένη στον Ελλαδικό χώρο. Απλά οι ξένοι που είχαν μεταναστεύσει εδώ στο παρελθόν άνηκαν στη λευκή φυλή και γι’ αυτό δεν ξεχώριζαν. Οι Αρβανίτες, μάλιστα, παρέμεναν πεισματικά κολλημένοι στη γλώσσα τους και στο να παντρεύονται μόνο μεταξύ τους μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα. Και μην αρχίσει πάλι κάποιος για την αρχαία δωρική καταγωγή των Αρβανιτών γιατί έλεος πιά!
    3) Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια κάποια αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και επανάπαυση. Πρέπει να εξετασθεί το μεταναστευτικό στην ολότητά του και από τη σωστή σκοπιά. Στο κάτω κάτω, το κεφάλαιο τους ήθελε για τη φτηνή εργασία. Πρέπει να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα θα τελειώσει, είτε με το καλό, είτε με το κακό. Η εκμετάλλευση θα σταματήσει με τον άγριο ή τον ήμερο τρόπο. Το κεφάλαιο θα το νιώσει καλά αυτό

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | konstantinos

    Στο μοναδικό που συμφωνώ είναι στο να αποκτούν ελληνική ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ (όχι ιθαγένεια) στα παιδιά που γεννιούνται εδώ από ΝΟΜΙΜΟΥΣ μετανάστες που διαμένουν δεκαετία.
    Είμαι αντίθετος στο να έχουν δικαίωμα ψήφου άνθρωποι εκτός ΕΕ τους οποίους θέλετε να νομιμοποιήσετε και οι οποίοι έχουν έρθει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ΠΑΡΑΝΟΜΑ!
    Επίσης είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική σας αυτή σκοπεύει να μαζέψει περισσότερους ψήφους.
    Είμαστε σε μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή και με το να δίνετε τόσο εύκολα ιθαγένειες με γελοίες προϋποθέσεις του τύπου 5 χρόνια διαμονής, θα πέσει σύρμα και θα μαζευτούν άλλοι τόσοι από Ασία και Αφρική γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθούν έτσι κι αλλιώς.
    Δεν αντέχει άλλους η Ελλάδα και αυτό θα μας οδηγήσει σε κοινωνικές συγκρούσεις, γκέτο με άσχημα αποτελέσματα… Είμαστε μια μικρή χώρα 11 εκατομμυρίων. Πρέπει να μπει μια ποσόστωση.
    Πρέπει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να γίνει δημοψήφισμα.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΟΧΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ;;;

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Ορφέας Πολίτης

    Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.
    Οι «διαβουλεύσεις» για τόσο κρίσιμα ζητήματα αποτελούν απλά μία επίφαση δημοκρατικότητας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:06 | Γ.Α

    Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι άλλο πράγμα είναι η απόδοση δικαιωμάτων και η δυνατότητα ενσωμάτωσης σε συνανθρώπους μας με τους οποίους βιώνουμε μια δύσκολη καθημερινότητα και άλλο η ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

    Επίσης,πέρα από την καλύτερη σύνταξη και γραμματική που παρατήρησα σε γραπτά μεταναστών από ελλήνων, δεν βλέπω την ίδια οργή και αγανάκτηση για :

    – τον εφοριακό που λαδώνεται (πόσες φορές έλληνα πολίτη λάδωσες ή λαδώθηκες)????

    -τον γιατρό που ζητά το φακελάκι(πόσες φορές έλληνα πολίτη στο ζήτησαν και το έδωσες)????

    -τον πολιτικό που σου τάζει ρουσφέτι με αντάλλαγμα την ψήφο σου (πόσες φορές ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ζήτησες ρουσφέτι για σένα ή το παιδί σου)????

    Ο εχθρός δεν είναι ο νόμιμος μετανάστης που παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένεια του, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός που έπαψε να αγωνίζεται και να διεκδικεί με αξιοπρέπεια ένα καλύτερο μέλλον μεταθέτοντας ευθύνες σε κάποιους ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ…….

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:58 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

    Σε προηγούμενο σχολιό μου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ξένους πολίτες, ίσως ήμουν άδικος για συμπολίτες μας αλλοδαπούς που πράγματι έχουν γενηθεί στην ελλάδα έχουν πάει σχολείο ,αγαπούν την ΕΛΛΑΔΑ ,ναι συναινώ σε τέτοιες περιπτώσεις να δίνετε η ελληνική υπηκοότητα ,αλλά με καλύτερα κριτήρια και ποιό μακροχρόνια ,ζητώ συγνώμη από τις δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μου,που άν και έχουν γεννηθεί και είναι δεκάδες χρόνια στην ελλάδα τους στερούμε την αναγνωρισή τους σαν να μην υπάρχουν .
    Κ.ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ παρακαλώ ενημερώστε τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λαό μην τον αφήνετε στο σκοτάδι και τον εκμεταλεύονται πάσης φύσεως πατριδοκάπηλοι ,βελτιώστε τους όρους χορήγησης ιθαγένειας ,ελπίζω και πιστεύω να κάνετε το σωστό άν και η πρώτη μου σκέψη ήταν αρνητική διαβάζοντας και τις γνώμες των άλλων διαβουλευομένων, κατέληξα ότι άν βελτιώσετε το άρθρο του νόμου ώς προς τα χρόνια νόμιμης παραμονής, πάρα πολλοί που έχουν αντίθετη άποψη θα αλλάξουν γνώμη .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:43 | Σοφία Κ.

    Αληθινά, θα μπορούσα να θεωρήσω το βήμα αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αφού αναφέρεται στο γεγονός οτι «πηγάζει απο καρδιάς» και αφορά συνανθρώπους μας.

    Θα μπορούσα επίσης να θεωρήσω το βήμα αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, αν με πληροφορούσε κάποιος, ως προς το ποιά ακριβώς ήταν η μέρα εκείνη που ξυπνήσαμε και αντικρύσαμε την Δημοκρατία ως λαός, ώστε να την αναγνωρίσουμε όταν και εφ’όσον έλθει να μας ανταμώσει.

    Ακόμη, θα θεωρούσα αυτό το βήμα ιδιαίτερα σημαντικό, αν επίσης μπορούσε κάποιος να προσδιορίσει πότε ακριβώς εξανθρωπιστήκαμε ως λαός και μιλώ εργασιακά, κοινωνικά, ηθικά, συνειδητά και δεν είναι πλέον ανεκτό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση της κοινωνίας μας.
    Με λίγα λόγια πότε ακριβώς στάματησε αυτή η θεωρία της «αρπαχτής»;
    καθόσον διαβάζω τα σχόλια και συμπεραίνω οτι υπάρχουν πολλοί δημοκράτες και ανθρωπιστές και πατριώτες, πράγμα βέβαια που είναι πολύ ενθαρυντικό και αισιόδοξο, απλά δεν είχα καταλάβει πότε προέκυψε αυτή η στροφή.

    Αν μπορούσε να μου απαντηθεί έστω και ένα απο τα παραπάνω ερωτήματά μου θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε «συγκεκριμένα» το τόσο καυτό θέμα των μεταναστών, με τους οποίους και βέβαια συμπάσχω και συμμερίζομαι, όμως αν θέλετε να βελτιώσετε τα κοινωνικά θέματα που προέκυψαν/προκύπτουν, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσετε απο τη ρίζα τους; και αφού ελεγχθεί η βάση να μπούν τα «θεμέλια» και τα «όρια» του σπιτιού ΜΑΣ;
    Πώς πάτε να σηκώσετε πλάκες για ένα κτίσμα χωρίς να ελέγξετε αν το έδαφος είναι σαθρό ή όχι; Και τα μπάζα του οικοπέδου πού θα τα πετάξετε; Είναι κάποια απ’ αυτά χρήσιμα για περαιτέρω «εκμετάλευση»; τί κοστίζει η απάλυψή τους; Για πόσα δώματα/δωμάτια μιλάμε;
    Κι όταν θελήσουμε να κτίσουμε το οίκημά μας, δεν θα κοιτάξουμε την περιοχή στην οποία πρόκειται να κτιστεί αυτό;Μήπως θα αναγκαστούμε να έχουμε «μεσοτοιχία»; Ποιά τα κόστη; Κι ακόμη θα είναι η κύρια κατοικία μας ή η καλοκαιρινή «ξελότζα» μας;

    Συγχωρήστε μου τον παραλληλισμό, δεν είμαι ούτε Πολιτικός Μηχανικός ούτε καμμία σχέση έχω με τον κλάδο, απλά έμαθα οτι χρειάζεται να θέτει κανείς ερωτήματα και οι απαντήσεις προκύπτουν, εφ’ όσον υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον και πόνος ψυχής για το θέμα που αφορούν, αλλιώς……..

    Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:29 | Ζαφειρης Αντωνίου

    Τίμια πράγματα :
    Δημοψήφισμα και ας μιλήσει ο Ελληνικός λαός.
    Αυτοί οι οποίοι θέλουν τους λαθρομετανάστες για ψηφοφόρους, για χαμηλά μεροκάματα, για αποφυγή ασφαλιστικών εισφορών και για κάθε άλλου είδους εκμετάλλευση ας ψηφίσουν να τους δοθούν και υπηκοότητες και ιθαγένειες και οικόπεδα και δουλειές και συντάξεις και περίθαλψη και πανεπιστήμια και επιδόματα και ψήφος και…και…και…
    Αλλά πρώτα ας φέρουν 51% σε δημοψήφισμα και ΚΑΤΟΠΙΝ οι Δωρεάν απονομές ιθαγένειας…
    Τίμια και Δίκαια.
    Πρώτα όμως ας θυμηθούν το δόγμα του πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια λαθρομετανάστες από εδω μεριά και να τελειώνουμε μ’ αυτούς»!…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:23 | mykoniaths

    ην 1η Ιουνίου του 2008 οι Ελβετοί αρνήθηκαν σε δημοψήφισμα σε ποσοστό 64% η πολιτογράφηση των μεταναστών να αποφασίζεται με λαϊκή ψηφοφορία στην κοινότητα στην οποία ζει ο κάθε μετανάστης. Η αμφιλεγόμενη πρόταση για εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για τους αλλοδαπούς έγινε από το κόμμα της λαϊκιστικής Δεξιάς (Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου, UDC). Μόνο ένα καντόνι υπερψήφισε την πρόταση επί συνόλου 26 καντονιών.

    Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες παραχωρούν ιθαγένεια χωρίς προϋποθέσεις, άμεσα. Οί «Έλληνες» της Γερμανίας και της Αμερικής πήραν άμεσα την ιθαγένεια γι αυτό και πρόκοψαν… Έχουν κόψει όλους τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα και δεν θέλουν να ακούσουν γι αυτήν… Γι αυτό και στο νομοσχέδιο βάζετε στην ίδια μοίρα τους ομογενείς με τους «λαθρο»μετανάστες… Βάλτε τα ΜΜΕ να προπαγανδίσουν υπέρ αυτού…
    Όλοι οι μουσουλμάνοι, δίνοντάς τους ιθαγένεια, θα αισθανθούν αυτομάτως «Έλληνες», θα κατανοήσουν τα δίκαια αιτήματα των «Ελλήνων» έναντι μιας γειτονικής μουσουλμανικής χώρας… και αν χρειαστεί θα πολεμήσουν και θα πεθάνουν για τη νέα τους πατρίδα…
    Οι μουσουλμάνοι ως γνωστόν είναι ανεκτικοί άνθρωποι. Θα σεβαστούν μελλοντικά τα δικαιώματα και τη θρησκεία των χριστιανών της «Ελλάδας», που θα έχουν στο μεταξύ γίνει μειονότητα. Δεν υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα αυτή. Θα λυθεί με τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους μετανάστες.
    Και η κυρία Θάλεια Δραγώνα θα δικαιωθεί, αναλαμβάνοντας επικεφαλής όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους, αλλά και για να πείσει τους νέους «Έλληνες ότι δεν υπάρχουν «Έλληνες»… Έτσι δεν μας λέει;
    Όσο για το δημοψήφισμα; Γιατί να γίνει; Τί ξέρει η μάζα; Υπάρχουν πεφωτισμένοι ηγέτες που τόσα χρόνια τώρα εργάζονται κοπιαστικά για εμάς. Για το καλό μας, για το παρόν μας, που είναι λαμπρό, και για το μέλλον μας που θα γίνει λαμπρότερο, ως πολίτες του κόσμου…
    Επειδή υπάρχουν ακόμα άτομα που είναι και αισθάνονται ΕΛΛΗΝΕΣ ελπίζω ότι δεν θα γίνουμε «Ελληνες»…

    Σε περίπτωση πολέμου ο Αλβανός μετανάστης ποιόν θα υποστηρίξει…και μη μου λέτε οτι στην ΕΕ ολοι θα είμαστε ενωμένοι γιατί εδώ είναι Βαλκάνια και τα εθνοτικά μίση ζουν και βασιλεύουν.
    Οι μετανάστριες μητέρες τι διδάσκουν στα παιδιά τους την ελληνική παιδεία η την νοσταλγία για τα ήθη και έθιμα της πατρίδα που προέρχοντε; Μήπως νομίζετε οτι είναι μόνο ελληνικό το προνόμοιο να μην αφομειώνεται ο μετανάστης στην ξένη χώρα που ζει; Για ρωτήστε στη Γερμνανία τι τραβάνε οι Γερμανοι απο τους Τουρκους, Κουρδους και λοιπους μετανάστες 2ης και 3 που απο την μια έχουν Γερμανική ιθαγένεια και απο την άλλη ζήτημα είναι να ξέρουν την γερμ.γλώσσα, απαιτούν να ανοίξουν τζαμιά και υπακούν στους δικούς τους άγραφους νόμους με τα εγκλήματα τιμής να έχουν την τιμητική τους. Τελειώνοντας θα πω την απάντηση που έδωσε η κα Μέρκελ προεκλογικά σε μια μουσουλμάνα που ζήτησε να διδάσκεται το κοράνι στα γερμανικά σχολεία (γιατί και αυτό θα έρθει σε μας): ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΕΙΣΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ. Και συμπληρωνω με τα δικαιωματα της πλειονότητας τι γίνετε;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:15 | Κλεοπάτρα Δ.

    Μπράβο παιδιά εσείς στην κυβερνητική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.Στηρίζουμε πανω σας ολες μας τις ελπίδες για ένα κράτος δικαίου,σύγχρονο,φιλικό.Θα είμαστε διπλα σας. Μη μας διαψεύσετε.Οσο για τους ξενοφοβικούς ας δουν τι κάνουν τα άλλα Ερωπαικά κράτη, δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε εμείς την Αμερική!!!
    Η πρόταση νομοσχεδίου ,όσο αντιλαμβάνομαι, μου φαίνεται θετική.
    Μόνο πιό γρήγορα.

    Ελέγξετε τα εποπτευόμενα από τα Υπουργεία πρόσωπα συντομότερα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:23 | Mary

    Ειναι καιρος πια να καταλαβουμε οτι αυτος ο Πλανητης δεν εχει συνορα περα απο αυτα που εμεις, οι ανθρωποι, εχουμε δημιουργησει.
    Ολοι οι ανθρωποι εχουμε το δικαιωμα να ειμαστε εδω και την ιερη υποχρεωση να υπερασπιστουμε αυτο το δικαιωμα για οσους το εχουν χασει.
    Περα απο μικρα ή μεγαλα πολιτικα, οικονομικα και «θεσμικα» συμφεροντα, εμεις, οι κατοικοι αυτου του Πλανητη, ειναι καιρος να ξυπνησουμε και να κοιταξουμε χωρις ντροπη ή ενοχες ολα οσα επιτρεψαμε να γινουν και ολα οσα επιτρεπουμε να συμβαινουν ακομη στον διπλανο μας, στον αδελφο μας, στον εαυτο μας.
    Ο Πλανητης δεν εχει συνορα, δεν κανει διακρισεις,
    Και αφου ο Πλανητης, χωρις καμμια εξαιρεση, συντηρει ολους εμας στην ζωη και μας παρεχει οσα εχουμε αναγκη, ποιοι ειμαστε εμεις που θα αρνηθουμε αυτο το δικαιωμα στον συνανθρωπο μας?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:22 | G.R

    Τα σχόλια είναι πάρα πολλά και δεν έχω την υπομονή να τα διαβάσω όλα, αλλά είναι γνωστές οι φωνές που εναντιώνονται στη ρύθμιση αυτή…..
    Εχω κάποιες επιφυλάξεις γιά τον σκοπό (αν και με εξυπηρετεί) της νομοθετικής αυτής ρύθμισης, εαν δηλαδή γίνεται γιά λόγους κοινωνικής δικαιωσύνης ή γιά ψηφοθηρικούς λόγους…
    Σε κάθε περίπτωση αν και είμαι από το 1992 στην ελλάδα και δεν αναγνώρισαν την διαμονή μου εδώ, παρά μόνο από το έτος 1998 και εφ’εξής,
    είναι κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα, ειδικά δε γιά αυτούς που ήδη έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία…
    Τα απάνθρωπα τεχνάσματα που εφάρμοζε η κυβέρνηση της Ν.Δ να μην επιτρέψει στους μετανάστες να έχουν ελεύθερη διακίνηση πρός τις πατρικές εστίες τους, παρά μόνο κατά την διάρκεια των εορτών, στερώντας τους έτσι την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση τους να συμπαραστέκονται στους οικείους τους σε περιπτώσεις θανάτου….θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων των μεταναστών!!!!
    Συγχαρητήρια γιά κάτι που το στερούμασταν τόσα χρόνια δεν μπορώ να δώσω αλλά μια παροιμία λέει «κάλιο αργά παρά ποτέ»…..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:14 | Διηνέκης Ποντικός

    Οι εντελώς διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται, η πλήρης άγνοια αυτών που ισχύουν στο Εξωτερικό, αυτών που ισχύουν τώρα στην Ελλάδα, και αυτών που θα ισχύσουν εάν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, η αδυναμία κατανόησης ακόμα και απλών όρων, η ασάφεια για τον αριθμό των ανθρώπων που θα πολιτογραφηθούν, όλα αυτά συνηγορούν στην ανάγκη για μακρύ και ενδελεχή δημόσιο διάλογο.

    Ας μη μείνουμε σε συναισθηματισμούς και επιδερμική προσέγγιση των προβληματών. Ας γίνει προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για το συνολικό πρόβλημα, ας δούμε το μεταναστευτικό τόσο αξιακά, όσο και τεχνοκρατικά, κι ας καθορίσουμε διαδικασίες από τη στιγμή που ένας υποψήφιος θα μπαίνει στο Ελληνικό προξενείο για να ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα, μέχρι τη στιγμή που θα ορκίζεται (αν τα καταφέρει) πολίτης.

    Όχι βεβιασμένες κινήσεις!

    Συμφωνώ πως το ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει προεκλογικά τις προθέσεις του. Αλλά ας παραδεχτεί πως δεν εξελέγη χάρη στις θέσεις του για την πολιτογράφηση των μεταναστών, ούτε η κοινή γνώμη στην Ελλάδα πληροφορήθηκε ποτέ τις λεπτομέρειες και επιπτώσεις του προγράμματος του σε αυτό το θέμα.

    Γιατί να μείνουμε σε επιφανειακές αναλύσεις και μελοδραματισμούς των ΜΜΕ; Ας κάνουμε ένα βαθύ και λεπτομερειακό διάλογο και ας θέσουμε τις όποιες αποφάσεις σε ένα δημοψήφισμα μαζί με τις Δημοτικές κι ας αποφασίσει ο λαός αν τις δέχεται ή όχι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:30 | Κ

    Σε γενικές γραμμές το παρών άρθρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και λύνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Πιστεύω πάντως ότι η παράγραφος 1 καλύτερα να μην συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, μιας και τα πιο πολλά άτομα που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 θα εμπίπτουν και στην παράγραφο 2. Η σύγχρονη τάση διεθνώς είναι να μην δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τόπο γέννησης, αλλά στην παραμονή και στους δεσμούς με την χώρα, και αυτό επιτυγχάνεται πλήρως με το άρθρο 2. Επίσης, η πολιτεία θα εξοικονομήσει πόρους και χρήματα με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό διατάξεων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Κυριακος Δρακουλης

    Κατ’αρχην να σας συγχαρω για την πρωτοβουλια της δημοσιας διαβουλευσης.Πολλες απο τις αποψεις εδω μεσα ειναι ιδιατερα ακραιες και βεβαια δεν με εκφραζουν!Ωστοσο το ζητημα ειναι πολυπλοκο.

    Θεωρω οτι πρεπει να νομιμοποιησουμε τους μεταναστες,να τους ενσωματωσουμε στην ελληνικη κοινωνια και οικονομια εφ΄οσον αλλωστε ειναι πλεον αναποσπαστο κομματι αυτης.Αυτο θα ειναι για ολους μας καλο και για τα εσοδα του κρατους και για τα ασφαλιστικα ταμεια και παραλληλα θα αποφευχθει η περιθωριοποιηση τους και θα εξασφαλιστει η συμμετοχη τους στα δρωμενα της χωρας.
    Θα πρεπει ομως να ειμαστε ιδιαιτερα προσεκτικοι σε ποιους θα δωσουμε την ελληνικη υπηκοοτητα,διοτι περικλειομαστε απο κρατη μη φιλικα προς την Ελλαδα.ΔΕν πρεπει να επιτρεψουμε την δημιουργια στο μελλον (ανυπαρκτων)μειονοτικων θεματων.Η ιστορια των βαλκανιων,ακομη και προσφατα,ειναι γεματη απο τετοια ζητηματα και εχουμε ηδη αρκετα προβληματα.Συνεπως,ειμαι αντιθετος στην γενικευμενη χρηση του μετρου!

    Θα μπορουσε ισως μια λυση να ειναι ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Η ΑΥΤΗ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ.Εν αντιθεσει,μεταναστες αλλων κρατων που δεν εχουν(ή δεν προκειται να εχουν) κακες σχεσεις με την Ελλαδα και αποδεδειγμενα δεν εχουν καμμια επαφη με την προηγουμενη πατριδα τους να τυγχανουν ευνοικοτερης μεταχειρισης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | Αθανάσιος Αντωνίου

    νομίζω πως η 5ετία πρέπει να είναι η μια παράμετρος.
    θα πρέπει οι γονείς του να μην έχουν απασχολήσει τις αρχές με κολάσιμες πράξεις και κυρίως τέτοιες που να προσβα΄λουν τη χώρα και τους έλληνες(ιστορία,σημαία,πολιτιστικά έργα κ.λπ.)
    επίσης με την ενηλικίωσή του να ερωτάται να δηλώσει υπεύθυνα αν επιθυμεί να έχει την ελληνική ιθαγένεια και οτι θα τιμά τη σημαία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:22 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    ΑΝ ΨΥΦΗΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΤΕ ΔΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ -ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΥΤΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | Χρίστος Κωτσάκος

    καιρός ήταν να γίνει κάτι τέτοιο.και πάλι λίγο είναι. ίσα δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας, θρησκείας, φύλου κλπ. όσο για εξετάσεις ελληνομάθειας, αλλοίωση της φυλής και του αίματος και άλλα τέτοια γραφικά που ανερυθρίαστα εκτοξεύουν κάθε λογής ελληνόψυχοι και φοβισμένοι μικροαστοί,ας μάθουν πρώτα γραμματική, σύνταξη και ορθογραφία και της νέας ελληνικής και ας επιχειρήσουν έπειτα να αρθρώσουν κάποιο σοβαρό επιχείρημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ,ΦΑΣΙΣΜΟΣ,ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ…ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ…ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΨΗ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΣΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΛΙΑΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΕΣΧΟΣ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΩ!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | Βασιλική Κ.

    Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είμαι υπέρ του να διεξαχθεί δημοψήφισμα!
    Κατά την άποψη μου δεν μπορεί η χώρα μας να γίνει καταφύγιο όλων των κατατρεγμένων του κόσμου! Όχι οτι φταίνε αυτοί οι άνθρωποι που είχαν την ατυχία να κατάγονται από χώρες φτωχές αλλά και εμείς πόσους μπορούμε να αντέξουμε.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    1) Να μην αποκλειστεί η χορήγηση υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που βρίσκονται αρκετά χρόνια στη χώρα μας νόμιμα, έχουν οικογένεια, εργάζονται και έχουν καλυμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές στα ταμεία. Για τους αλλοδαπούς αυτούς είναι άδικο τα παιδιά τους που έχουν γενηθεί στην Ελλάδα να μην έχουν την Ελληνική Υπηκοότητα (οχι ιθαγένεια για αρχή).

    2) Η χορήγηση πολιτικού ασύλου να γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και για αυτές που προβλέπεται αυστηρά από το νόμο. Σε αυτούς που θα χορηγείται τελικά να κατανέμονται ισομερώς σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. άσχετα από το που έκαναν την αίτηση. Οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν αίτηση για πολιτικό άσυλο (στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή έχει λήξει), οι οποίοι στην πλειοψηφία εργάζονται περιστασιακά ή τους συναντάμε καθημερινά στα φανάρια των πόλεων!
    Το πολιτικό άσυλο χορηγείται σε περιπτώσεις μεταναστών οι οποίοι διαφωνούν με το καθεστώς της χώρας από την οποία προέρχονται ή κινδυνεύουν σε αυτή! Και όχι για να μαζεύουν ελιές!!!

    3) Αλλοδαποί που δείχνουν εγκληματική συμπεριφορά θα πρέπει να απελαύνονται άμεσα ακόμα και αν δεν τους δέχεται η χώρα καταγωγής τους. Στους αλλοδαπούς που αναφέρω στην παράγραφο 1 να ισχύει η ποινική διαδικασία που ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
    Η μισή και πλέον εγκληματικότητα στη χώρα μας προέρχεται από αλλοδαπούς.

    4) Αυστηρή φύλαξη των συνόρων και των διαβάσεων λάθρας εισόδου και άμεση επιστροφή στη χώρα από την οποία προήλθαν οι λαθρομετανάστες (ανεξάρτητα αν είναι χώρα καταγωγής ή ενδιάμεση) ακόμα και αν έχουν εντοπισθεί εντός του εδάφους ή των εθνικών υδάτων της χώρας μας.

    5) Δικαίωμα ψήφου να έχουν όσοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και προέρχονται από οικογένειες που ανάφερα στην 1η παράγραφο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:15 | pap

    Είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση η απόδοση της ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται και διαμένουν στη χώρα μας. Ας κάνουμε βήματα μπροστά και όχι βήματα πίσω.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | kostas

    Τα πράγματα είναι απλά

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ !!!!!

    Η υπάρχει δημοκρατία ή όχι !!!!

    Δεν αποφασίζουμε και νομοθετούμε αυθαίρετα και μην ξεχνιέστε έμεις σας ψηφίζουμε για να μας αντιπροσωπεύετε γιαυτό λοιπόν θα πρέπει να ακούσετε την γνώμη μας θετική ή αρνητική.

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ