Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:22 | ΜΑΛΑΠΕΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η μαζική στείρωση των ζώων συντροφιάς είναι απαράδεκτη.
    Είναι αντισυνταγματική γιατί στερεί το νόμιμο δικαίωμα του πολίτη να παίρνει όσους απογόνους θέλει κατά βούληση από το ζώο του και να διατειρεί τα γονιδιακά χαρακτηριστικά του.
    Κάνει διάκριση πολιτών αναμεσα σε επαγγελματίες εκτροφείς που κερδοσκοπούν και ερασιτέχνες εκτροφείς που απλά θέλουν να κρατήσουν απογόνους από τα δικά τους σκυλιά.
    Είναι παράνομη γιατί τιμωρεί προληπτικά με ακροτηριασμό όλα τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους υπεύθυνους και ανεύθυνους πριν συμβεί το αδικημα της εγκατάλυψης ζώου. Είναι σαν να κόβεις τα χέρια όλων των βρεφών επειδή μπορεί μεγαώνοντας να γίνουν κλέφτες.
    Είναι κακοποίηση των ζώων διότι η στείρωση χωρίς να υπάρχει λόγος υγείας, προκαλεί ορμωνικές διαταραχές και πρόωρη οστεοπόρωση και κατ’επέκταση με την πάροδο του χρόνου πρόωρα προβλήματα στις αρθρώσεις και στα οστά που θα είχε σε μεγαλύτερη ηλικία αν δεν στειρωνόταν.
    Είναι γενοκτονία των αυτόχθονων Ελληνικών φυλών που με μεγάλη προσπάθεια και κόπο ιδιωτών ιδιοκτητών έχουν επιζήσει ως τις μέρες μας όχι γιατί είναι κερδοφόρα η εκτροφή τους, αλλά από αγάπη για τα Ελληνικά σκυλιά.
    Φυλές όπως ο μολοσος της Ηπείρου, το κορδολούρι της Σάμου, οι Αλωπεκίδες, ο Ελληνικός και Κρητικός Ιχνηλάτης, τα κοκονια, οι Ελληνικοί Γρόιφοι και πολλά άλλα σκυλιά που παρά του ότι η Ελληνική πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει και προστατευσει, συνεχίζουν να επιζούν λόγω της ιδιωτικής ερασιτεχνικής αναπαραγωγής κόντρα στην επαγγελματική κερδοφόρα κουταβοπαραγωγή ξενόφερτων σκύλων εργασίας.
    Ο περιορισμός των αδέσποτων δεν λύνετε με τις στειρώσεις. Γίνεται με μέριμνα, παιδεία και έλενγχο.
    Καί τέλος επειδή έχετε ανθρωποποιήσει τους σκύλους και τις γάτες, ερωτώ:
    Tι συμαίνει αδέσποτο; Ο σκύλος είναι ένα ζώο όπως όλα τα άλλα που έχει το δικαίωμα να ζήσει είτε ελεύθερος είτε κοντά σε όσους ανθρώπους επιλέξει όπως κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το να τους παρέχουμε ευζωία, προστασία σεβασμό και ασφαλές τόπο διαβίωσης και επιβίωσης είναι ο στόχος και η υποχρέωσή μας σαν πολιτεία είτε είναι αδέσποτος είτε δεσποζόμενος.

    Ευχαριστώ για τον χρονο σας.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:01 | stavros

    διαφωνώ με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ,ας στειρωθούν πρώτα ΟΛΑ τα αδέσποτα

  • 9 Μαΐου 2021, 10:10 | ΖΕΡΜΠΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΩΗΤΑ…..ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΟΥΣ..!! ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ…ΑΔΙΑΜΦΗΖΒΗΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ …ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΟΒΩΛΟΥΝ ΑΣΥΣΤΩΛΑ….ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ……ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΡΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑΖΩΑ ΠΟΥ ΓΕΡΑΣΑΝ ΑΡΩΣΤΗΣΑΝ Η ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΕΤΕΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ……..ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΙΟΝ ΑΣΧΕΤΟ ..ΚΑΘΩΣ ΤΟ 80 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΩΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΗ ΕΝΑΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ…ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΖΩΑ..ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΗΣΗ …ΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΗ ΠΙΑ..

  • 9 Μαΐου 2021, 10:49 | πασχαλης

    διαφωνω απολητα με την στειρωση!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:44 | Κυδωνάκης Μιχαήλ

    Άρθρο1.

    Θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων που με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 9 Μαΐου 2021, 10:06 | Τσελεπής Γεωργιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:21 | Tasos

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων. Διαφωνώ κάθετα.
    Συμφωνω να μπουν προυποθέσεις αν καποιος ιδιοκτητς θέλει να ζευγαρώσει το ζώο του, αλλά ως εκεί.
    Οτιδήποτε άλλο ειναι περιττό. Στείρωση σημαίνει ακρωτηριασμός

  • 9 Μαΐου 2021, 10:03 | Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης

    Διαφωνώ απόλυτα με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Εάν η υποχρεωτική προληπτική στείρωση δεν είναι απάνθρωπη, τότε γιατί δεν εφαρμόζεται και στους ανθρώπους;
    Όλοι γνωρίζουμε πως η σχιζοφρένεια μεταδίδεται γονιδιακά από γενιά σε γενιά.
    Θα σας φαινόταν ανθρώπινο να ψηφίζονταν ένας νόμος που θα υποχρέωνε τους διαγνωσμένους από σχιζοφρένεια και τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού, να στειρωθούν;
    Σίγουρα η υποχρεωτική στείρωση όσων έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, θα μείωνε εξαιρετικά τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου στον πλανήτη.
    Σας φαίνεται ωστόσο λογικό να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος;
    Γιατί τότε θέλετε να μας αναγκάσετε να τον εφαρμόσουμε προληπτικά στα ζώα μας;

  • 9 Μαΐου 2021, 10:53 | Κορινα Σκαλαφουρη

    Η μόνη σωτηρία οδός για τη μείωση των αδέσποτων ζώων είναι η ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!! Όλοι έχουν θέμα με τα αδέσποτα αλλά κανείς δε στειρώνει, δημιουργώντας έτσι με τον τρόπο του περισσότερα αδέσποτα τα οποία αφού κι αυτά πολλαπλασιαστούνε θα πεθάνουν αβοήθητα από φόλα, αυτοκίνητα, κακοποίηση κλπ χωρίς να λάβουν ποτέ καμία βοήθεια. Κυνηγοί και τσοπάνηδες δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού εγκαταλείπουν τα «άχρηστα εργαλεία τους» οπουδήποτε αν βγουν ελαττωματικά ή τελειώσει η «χρήση» τους. Κι ας μη μιλήσω για τους back yard breeders που πλουτίζουν από το παράνομο εμπόριο αθωων ψυχών. Αν θελουμε να είμαστε μια σεβαστή ευρωπαϊκή χώρα και κυριωσ ΗΘΙΚΗ απέναντι στα ζώα, πρέπει να νομοθετήσουμε την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΡΑ!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:19 | Κυδωνάκης Μιχαήλ

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Ο έλεγχος των αδέσποτων και η προώθηση της υιοθεσίας είναι απλά προσχήματα για να εφαρμοστεί η στείρωση. Αρνούμαι κατηγορηματικά να υποβάλλω τα σκυλιά μου σε τέτοια βάναυση κακοποίηση.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:43 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η στείρωση είναι έγκλημα.Ενας σκύλος αλλάζει τελείως τόσο στην συμπεριφορά όσο και ορμονικά κλπ.επειδη το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί το θέμα τον αδέσποτων δεν σημαίνει ότι πρέπει να στειρωθουν τα πάντα.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:04 | Μανώλης

    Εγώ δεν πρόκειται να ακρωτηριασω τα ζώα μου υπάρχουν λύσεις για τα αδέσποτα .Αν δεν αλλάξει θά μας βρείτε μπροστά σας.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:32 | Μακης

    Το να κόψεις την ουρά του σκύλου απαγορεύεται, διότι το ακρωτηριάζεις. Το να κόψεις τα γεννητικά του όργανα επιβάλλεται, διότι το προστατεύεις! Αν δεν το κάνεις, πληρώνεις πρόστιμο συνεχώς. Μια από τις… εκπληκτικές ιδέες του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς! (Υπάρχουν κι άλλες.) Ποιες καταθλιπτικές κυριούλες του καναπέ υπαγόρεψαν τέτοια αίσχη;

  • 9 Μαΐου 2021, 10:24 | Βαγγέλης

    Διαφωνο στην στείρωση των σκύλων μας

  • 9 Μαΐου 2021, 10:09 | Νικος

    1. ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων. Είμαι φιλοζωος, αγαπάω τα ζώα μου και δεν πρόκειται να τα υποβάλλω σε στείρωση χωρίς ιατρικο λόγο. Η κυνοφιλια στην Ελλάδα στηρίζεται στην ερασιτεχνική εκτροφή. Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης, είμαι σε θέση να ελέγξω τα αναπαραγωγικά ένστικτα των ζώων μου. Οσοι εγκαταλείπουν ζώα να τιμωρηθούν. ΝΑΙ στην ηλεκτρονική σήμανση. ΝΑΙ στους αυστηρούς ελέγχους. ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των αγαπημένων μας δεσποζομενων.
    2. Θα πρέπει να απαγορευτεί ο σκύλος να είναι ελεύθερος μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, γιατί μπορεί να ενοχλήσει τον οδηγό και να προκαλέσει ατύχημα. Επίσης σε απότομο φρενάρισμα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό κάποιου επιβάτη. Το σκυλί κατά την μεταφορά με αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι περιορισμένο σε κατάλληλο κουτί μεταφοράς.
    3. Αν το κυνηγετικό σκυλί εχει ηλεκτρονικη σήμανση και βιβλιάριο υγείας, δεν χρειάζεται διαβατήριο. Είναι παράλογο.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:21 | Στράτος Κ.

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:14 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ , ΦΤΙΑΞΤΕ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥΣ ,ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΟΝ «ΕΝΟΧΟ».

  • 9 Μαΐου 2021, 10:59 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:57 | Ασπασία Τρώντσιου

    Η υποχρεωτική στείρωση των ζώων είναι μονόδρομος για να μην υπάρχουν αδέσποτα, θα πρέπει όμως να γίνονται έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα. Το ίδιο έγινε με τα τσιπ και τα μισά ιδιόκτητα ζώα είναι ατσιπάριστα. Όποιος αγαπάει τα ζώα ξέρει αφενός ότι η στείρωση προστατεύει την υγεία του ζώου και αφετέρου δεν αντέχει να βλέπει αδέσποτα ζώα στους δρόμους να υποφέρουν από την πείνα, τις ασθένειες ή τα τροχαία. Αυτή η εικόνα δεν είναι πολιτισμένου κράτους. Είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τα πλάσματα αυτά. Αν ποτέ εξαλειφθούν τα αδέσποτα και γίνουμε Ολλανδία, το συζητάμε ξανά να επιτρέπεται το ζευγάρωμα, ελεγχόμενα μόνο.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:22 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ , ΦΤΙΑΞΤΕ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥΣ ,ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΟΝ «ΕΝΟΧΟ».

  • 9 Μαΐου 2021, 10:17 | Μιχαελα

    Δυστυχως,χωρις την υποχρεωτικη στειρωση ολων των αδέσποτων και δεσποζομενων ζώων συντροφιάς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας κατατάσσει σε τριτοκοσμική χώρα,δλδ κεφαλαιο «»Αδεσποτα»,απλά συνεχίζει να διαιωνίζεται, ξεφτιλιζοντας κυριολεκτικά την Ελλάδα, τη χώρα από που ξεκίνησαν ΟΛΑ!
    Οι ερασιτέχνες τροφές,ας γίνουν επιτέλους νόμιμοι,και ας αφησουν επιτέλους την καραμέλα της «εξαφάνισης φυλων»!!
    ΝΑΙ,ΝΑΙ,ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΊΡΩΣΗ!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:54 | Κατερίνα Τσατσαρωνη

    Οπως σε ολες τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτραπεί και εδώ η βολτα σκυλων χωρις λουρί σε δασικές εκτάσεις εντός πολεων

  • 9 Μαΐου 2021, 10:27 | Θεόφιλος Κ.

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:16 | ΔΕΔΕΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 5
    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.
    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:11 | Aristea karamanakou

    Η στείρωση πρέπει να είναι νόμιμη και επιτέλους να γίνουμε άνθρωποι και Ευρώπη. Ντρέπομαι για την κατάσταση της χώρας γενικά αλλά ειδικά με την αντιμετώπιση των ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:02 | Μάρθα Γεωργίου

    Ναι στη λύση στείρωσης των αδέσποτων γιατί τα αδέσποτα δημιουργούν και άλλα αδέσποτα. Ενα μεγάλο ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων που διαθέτουν ηλεκτρονική σήμανση και δήλωση ιδιοκτησίας όπως επίσης γενεαλογικό δέντρο «Πεντιγκρί».
    Γιατι τιμωρείτε τους υπεύθυνους κηδεμόνες, που έχουν τσιπαρει κι εγγραψει τους σκύλους τους στον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος και είναι απόλυτα ανιχνεύσιμοι?
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:43 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:22 | Αδαλή Καλλιόπη

    Εχει γίνει διαστρέβλωση του Ζωικού Βασιλείου με τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Χρησιμοποιούνται επιχειρήματα ώς να είναι τα ζώα άνθρωποι αγνοώντας ότι τα ζώα έχουν αγελαία σκέψη κι όχι ατομική όπως ο άνθρωπος και εκ τούτου και ευθύνη αντίθετα με τα ζώα που χαρακτηρίζονται «δεσποζόμενα» Κύρια τα κυνηγόσκυλα αφήνονται αδέσποτα και δεν είναι τυχαίο ότι μόνο αυτά χαρακτηρίζονται και «εργαλεία» απο τους κατόχους τους. Αρα αν το εργαλείο δεν κάνει την δουλειά που θέλουμε πάει στον καιάδα των αδέσποτων .Ως εκ τούτου αυστηρότερα πρόστιμα και υποχρεώσεις με κύρια αυτήν την ηχορύπανση και όχληση σε χώρους μακράν της οικίας των ,και άνευ ελέγχου.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:27 | Δημητρης Σαρατζιωτης

    Οχι στην στειρωση!!!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 09:20 | Γεωργία Κατσούλη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:17 | Ερρίκος

    Αγαπητοί συντελεστές του παρόντος νομοσχεδίου, είναι επιεικώς απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση σε υγειές δεσποζόμενο ζώο χωρίς να συντρέχει λόγος σοβαρός και σπουδαίος.
    Η καταπολέμηση της μάστιγας των αδέσποτων ζώων, γίνεται με αυστηρότερο έλεγχο (scanners) καθώς και τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ζώων που δεν τους έχουν κάνει εμφύτευση microchip και δεν διατηρούν βιβλιάριο υγείας αυτών.
    Επίσης αυτή η διάταξη περί στείρωσης ,δεν υφίσταται σε καμμία άλλη χώρα του πλανήτη Γη…
    Σταματήστε να εξυπηρετείτε συμφέροντα και παράλογες αντιλήψεις ανθρώπων που έχουν στο μεγαλύτερος μέρος τους μόνο θεωρητική επαφή με την έννοια φιλοζωία.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:59 | Kostantinos

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις, εμείς σαν ΟΚΑΔΕ εάν το αποφασίσουν ως οφείλουμε θα είμαστε παρών!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 09:06 | Ελένη M.

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:23 | Gus

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις, εμείς σαν ΟΚΑΔΕ εάν το αποφασίσουν ως οφείλουμε θα είμαστε παρών!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 09:24 | Λενια

    ΔΕΝ Π INΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΤΟ ΖΩΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Δ-Ε-Ν ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ Κ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΟΙΣΤΡΟ ΑΠΛΑ Κ ΜΌΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ Κ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΖΩΟΙ!ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΑ ΚΟΝΔΎΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ Κ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΠΑΝΕ(ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΌΤΙ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΔΉΘΕΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ Κ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΉ ΠΕΡΊΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ! ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κ ΟΛΑ ΤΑ ΗΜΊΑΙΜΑ Κ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΥΣΥΝΕΊΔΗΤΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΉ Κ-Α-Θ-Α-Ρ-Ο-Α-Ι-Μ-Ω-Ν ΣΚΎΛΩΝ Κ ΜΗΝ ΕΝΙΣΧΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΑΥΛΗΣ!ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ Ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΝ Κ ΤΗ ΦΥΛΉ ΠΟΥ ΕΚΤΡΈΦΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Κ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΆ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΈΝΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ ΞΥΛΩΝ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΕΛΕΝΙΤ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΎΓΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΈΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ!ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΌΜΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ Κ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ!Η ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΌΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ!3 ΣΚΥΛΙΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΚΑΘΑΡΑ Κ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΎΣ ΛΌΓΟΥΣ Κ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Κ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ Π-Ο-Τ-Ε ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ Κ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΕΊΜΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΗ Κ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ!ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΌΑΙΜΟΥ ΣΚΎΛΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ «ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ» ΠΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ Κ ΕΚΕΊΝΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ!Κ ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΌΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΑΖΟΥΝ Κ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΊΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΠΟΥ ΜΌΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΌΤΗΤΑ ΔΗΛΏΝΟΥΝ ΦΙΛΟΖΩΟΙ Κ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΆΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ Κ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ ΤΗΣ FCI!ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΆ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΣΉΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ Κ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΔΕΔΟΜΈΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΊ MICROCHIP ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟ ΚΆΝΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΌ!ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΦΟΡΕΨΤΕ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΤΗ ΠΏΛΗΣΗ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ ΑΠΟ pet shops ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΊΚΤΥΟ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟ ΌΜΙΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ!ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΊ ΣΕ ΠΟΛΛΆ ΆΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΕΣ ΦΥΛΈΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ!

  • 9 Μαΐου 2021, 09:48 | Λίνα Κωστάκη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:36 | Βεατρίκη

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις

  • 9 Μαΐου 2021, 09:47 | Κοκκαλης παναγιωτης

    Συμφωνώ με τις ποιο αυστηρές νομοθεσίες περι κατοικίδιων αλλα διαφωνώ πλήρες για την στειρωση κανένας δεν έχει δικαίωμα στο σκυλι που έχουμε μέσα στο σπίτι να με όλα τα νόμιμα που προβλέπει ο νόμος να μας επιβάλλει την στείρωση ειναι αντισυνταγματικο το σκυλι που στειρωνεται πρώτον παχαίνει δεύτερο χάνει την ενέργεια του τριτο μελαγχολί εγώ δεν θέλω το σκθλι μου να το τιμωρήσω σε εισαγωγικά

  • 9 Μαΐου 2021, 09:26 | Γιώργος Μαστορακος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων.Όλα τα ζώα πού είναι στον Κυνολογικο Όμιλο Ελλάδος έχουν Γενεαλογικό Χάρτη καθαροαιμιας κάθε Φυλής και πρέπει να διαιωνίζουν την ράτσα τους,όχι μόνο από επαγγελματίες κυνοτροφους αλλά και από ερασιτέχνες πού και αυτοί έχουν αίσθημα ευθύνης και όχι εγκαταλείψεις των ζωων.
    Όχι στην αυθαίρετη στείρωση των δεσποζομενων ζώων επειδή το κράτος δεν μπορεί να την διαχειριστεί.Πώς μπορούμε να λέμε οτι απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός τής ουράς και των αυτιών και από την άλλη να λέμε ναι,στην στείρωση?
    Όχι στην λογική τού Πονάει χέρι κόψει χέρι.Αυτά δεν ανήκουν στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή εποχή το 2021.
    Η παράγραφος του άρθρου 5 δείχνει ευθυνοφοβια από την μεριά του κράτους.Δεν πρέπεινα γίνουμε η μοναδική Χώρα στον Κόσμο πού θα έχει περάσει ολοκληρωτικά την στείρωση των Ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:19 | Σάββας Τζεγκας

    ΌΧΙ στην οριζόντια στείρωση όλων των ζώων, εγκληματικό και απίστευτο. Η στείρωση είναι μια πολύ σοβαρή ιατρική πράξη και απαιτεί μόνο ιατρική εντολή. Σκύλοι με Pedigree που έχουν απόλυτη ιχνηλασιμοτητα στον ΚΟΕ φυσικά να εξαιρούνται όπως και φυλές εργασίας και αυτόχθονες ελληνικές φυλές

  • 9 Μαΐου 2021, 09:35 | Konstantinos

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις, εμείς σαν ΟΚΑΔΕ εάν το αποφασίσουν ως οφείλουμε θα είμαστε παρών!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 09:10 | Δημητρης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζωμενων αυτό εάν εφαρμοστεί θα εξαφανιστούν όλες οι φυλές θ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:01 | ΗΡΩ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.ΤΟ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΙΣΤΡΟ (2-3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ) ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΟΡΜΕΣ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΉΡΙΟ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ. ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΙΣΤΡΟ ΤΟ ΣΚΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΑΓΡΟΙΚΙΕΣ, ΧΩΡΑΦΙΑ), ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ ΟΠΟΙΑ ΘΗΛΥΚΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ (ΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ Ή ΤΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ), ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΠΩΣ ΓΕΜΙΣΕ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ. ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:59 | Ζαιρα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων. Είναι λυπηρό στον 21ο αιώνα οι Έλληνες να εναντιωνονται στη μονή ηθική λύση που θα βοηθήσει να μη βλέπουμε στο μέλλον εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης με χιλιάδες κουτάβια πεταμένα κάθε χρονο , ζώα αποστεωμενα και άρρωστα. Εικόνες που βλέπουμε μόνο στον τριτοκοσμικό κόσμο. Σε

  • 9 Μαΐου 2021, 09:12 | Θανάσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:49 | bo

    Η στείρωση να είναι υποχρεωτική και για τα δεσποζομενα ζωα.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:37 | Αλέξανδρος Κετσετζιδης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:37 | Γιάννης Μανωλουδάκης

    Θεωρώ ότι η υποχρέωση στην στείρωση είναι ένα μέτρο το οποίο δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο πρόβλημα των αδέσποτων.Το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων δημιουργείται από τα ήδη υπάρχοντα.Το ζητούμενο πρέπει να είναι η υπεύθυνη κηδεμονία των κατοικίδιων,η τιμωρία εκείνων που αναπαράγουν τα κατοικίδια τους χωρίς να είναι νόμιμοι εκτροφείς και όχι η τιμωρία εκείνων που είναι υπεύθυνοι.Ειναι ένα μέτρο τουλάχιστον αντιδημοκρατικό το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου και ειδικότερα σε χώρες με μεγαλύτερη ιστορία και ευαισθησία πάνω στην κυνοφιλια από την Ελλάδα.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:22 | Γεωργία Κατσούλη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:32 | Aggeliki

    στείρωση δεν αφορά μόνο στα αδέσποτα, για να μην αναπαράγονται και να μην πεθαίνουν τα μικρά τους στο δρόμο, αλλά και στα κατοικίδια, τα δικά μας ζώα!
    Ως ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να πάρετε διάφορες αποφάσεις για τα ζώα σας. Από τις πιο απλές, όπως τι όνομα να του δώσετε μέχρι τις πιο σοβαρές, για την υγε
    ία τους.

    Μία τέτοια απόφαση είναι και η στείρωση. Οι περισσότεροι ζωόφιλοι, μετά από συννενόηση με τους κτηνιάτρους και σωστή ενημέρωση ξέρουν ποιά είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζώο τους και τα οφέλη που του προσφέρει η στείρωση, τόσο στο ζώο όσο και στον ιδιοκτήτη αλλά και εμμέσως στον αριθμό των αδέσποτων.

    Παρόλαυτα, υπάρχουν ιδιοκτήτες ζώων που είναι απρόθυμοι να στειρώσουν το ζώο τους με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις.

    Οι πιο συχνές είναι:

    1) ΘΕΛΩ ΤΟ ΖΩΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ…

    Αν με την λέξη φύση εννοείτε την τάση να ουρεί για να σημαδεύσει την περιοχή του, το να είναι επιθετικό απέναντι σε ζώα ίδιου φύλου και να το σκάει όταν μυρίσει θηλυκό σε οίστρο, ναι αυτή είναι η φύσική του συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως αυτή η συμπεριφορά ταλαιπωρεί και το ίδιο, με κίνδυνο να χαθεί ή να τραυματιστεί αλλά και εσάς, που έχετε να αντιμετωπίσετε θέματα εκπαίδευσης συν όλα αυτά.

    Θυμηθείτε ότι το σκυλάκι ή η γατούλα σας είναι ένα κατοικίδιο ζώο και όχι ένα άγριο ζώο που ζει στη φύση! Εχουμε εξημερώσει τα ζώα και έχουμε επέμβει ούτως ή άλλως στη φύση τους! Ειναι λοιπόν τουλάχιστον κουτό να πιστεύουμε ότι η μοναδική παρέμβασή μας στη φύση τους είναι…η στείρωση! Η ζωή του ζώου μέσα στο σπίτι είναι λιγότερο αγχώδης, αφού δεν αγωνιά για την επιβίωση του και τα ζώα είναι ακόμα πιο ήρεμα αν στειρωθούν. Και με τη λέξη ήρεμα δεν εννοούμε μελαγχολικά ή νωχελικά. Το ζώο παρεμένει ζωηρό, χαρούμενο, παιχνιδιάρικο (ό,τι χαρακτήρα είχε και πριν) αλλά με ηρεμία σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις με άλλα ζώα, που πριν καθορίζοταν καθαρά από ένστικτα και ορμόνες-τάσεις για κυριαρχία.

    2) ΦΟΒΑΜΑΙ!

    Φυσικά ένα χειρουργείο είναι πάντα ένα σοβαρό θέμα και ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου που αγαπά το ζώο του αγχώνεται με την διαδικασία της νάρκωσης και κάνει διάφορες σκέψεις. Η στείρωση όμως είναι ένα σχετικά ακίνδυνο χειρουργείο, εφόσον εμπιστεύεστε και γνωρίζετε τον κτηνίατρο σας. Χιλιάδες αδέσποτα στειρώνονται χωρίς καμία επιπλοκή, όπως και πολλά δεσποζόμενα έχουν στειρωθεί και ζουν για πολλά χρόνια.

    Συζητήστε με τον κτηνίατρο σας, ρωτήστε για τη διαδικασία, τι ακριβώς γίνεται και πώς θα χειριστεί το ζώο σας. Ξεκαθαρίστε όλους τους φόβους που έχετε στο μυαλό σας. Τα ζώα δεν πονάνε, αφού τους γίνεται αναισθησία με τη νάρκωση ενώ μόλις τελειώσει η επέμβαση και συνέλθουν μπορείτε να τα πάρετε άμεσα σπίτι, με μία ελάχιστη τυπική αντιβίωση. Η στείρωση αρσενικών σκύλων ή γατών είναι πάντα πολύ πιο απλή και καθόλου περιπλοκη ενώ η στείρωση θηλυκών είναι μία επέμβαση με πολύ χαμηλό ρίσκο. Χρειάζεται ελάχιστη προσοχή, για τα ράμματα που πλέον γίνονται εσωτερικά από έμπειρους κτηνιάτρους και δεν φαίνονται και σε 1 24ωρο το ζώο έχει συνέλθει πλήρως. Είναι μία υπόθεση ούτε μίας ημέρας, που σώζει το ζώο σας μελλοντικά αφού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξει διάφορους τύπους καρκίνου.

    Πραγματοποιήστε εξετάσεις αίματος στο ζώο σας πριν το χειρουργείο ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του και προχωρήστε στην στείρωση, πάντα σε κτηνίατρο που εμπιστεύεστε, που ξέρει το ζώο και το παρακολουθεί από μωρό και όχι στον πρώτο τυχόντα ή σε αυτόν που θα κάνει »μία καλή τιμή».

    3) ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ!

    Δυστυχώς, η »δικαιολογία» αυτή είναι αρκετά βάσιμη στη χώρα μας, αφού πολλοί ιδιώτες κτηνίατροι ζητούν υπέρογκα ποσά, κυρίως στα νησιά και στις επαρχίες αλλά και στις κεντρικές πόλεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την σημασία του να στειρωθεί το ζώο εκτός απ το να λάβουν την αμοιβή τους. Απ’ την άλλη ως ιδιοκτήτης του ζώου, έχετε αναλάβει όλα τα κόστη της φροντίδας του και μπορείτε να συγκεντρώσετε σταδιακά το ποσό που απαιτείται και πληρώνετε άλλωστε μόνο μία φορά στη ζωή του.

    Η τιμή που σας δίνει ο κτηνίατρος θα πρέπει:
    α)να είναι σε λογικά πλαίσια, λαμβανόμενης υπόψη της κατώτατης τιμής που ορίζει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος για τη στείρωση:
    γάτα: 60 ευρώ, μικρόσωμη σκυλίτσα: 90 ευρώ, μεγαλόσωμη σκυλίτσα:120 ευρώ
    γάτος: 40 ευρώ, αρσενικός σκύλος: 70 ευρώ
    (τιμές 2011)
    β)να συμπεριλαμβάνει εξετάσεις αίματος προεγχειρητικά
    γ)να συμπεριλαμβάνει νάρκωση/φάρμακα και την ελάχιστη νοσηλεία του ζώου μόλις συνέλθει και μέχρι να το παραλάβετε

    Ακόμα, μπορείτε να ρωτήσετε σε φιλοζωϊκές οργανώσεις ή στους Δήμους αν υπάρχουν προγράμματα οικονομικών στειρώσεων για δεσποζόμενα ζώα. Είναι ελάχιστα στην Ελλάδα και συνήθως σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όμως είναι μία επιλογή, εφόσον βεβαιωθείτε ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες υγιεινής και προστασίας του ζώου.

    4) ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ, ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

    Το θαύμα της φύσης σημειώνεται καθημερινά στους δρόμους: χιλιάδες σκυλιά και γάτες γεννούν. Τα μικρά πεθαίνουν από το κρύο,από τύφο, από ασιτία ή αν καταφέρουν και μεγαλώσουν λίγο τελικά από φόλα ή τροχαίο!

    Οσο κι αν νομίζετε ότι δεν σας αφορά άμεσα το …αδέσποτο, αφού εσείς »αγαπάτε το ζώο σας» και »θα βρείτε να τα χαρίσετε»,ολοι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Αν ζευγαρώνουμε τα ζώα μας, δεν δίνουμε την ευκαιρία στα υπάρχοντα να υιοθετηθούν, είτε είναι σε καταφύγια, είτε είναι στο δρόμο, είτε είναι σκυλιά, είτε είναι γάτες, είτε είναι ημίαιμα είτε
    καθαρόαιμα, είτε μικρόσωμα, είτε μεγαλόσωμα. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ, δεν δημιουργεί νέα ζώα και αν έχει χώρο για δεύτερο ζώο ή φίλους που θέλουν ένα ζώακι, ΥΙΟΘΕΤΕΙ ή προτείνει να υιοθετήσουν από καταφύγιο αδέσποτων.

    Ο υπερπληθυσμός των ζώων είναι μία πραγματικότητα στην χώρα μας και σε όλο το κόσμο.
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΦΤΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή Η ΓΑΤΑ με τη στείρωση.
    Η αλήθεια είναι ότι η στείρωση είναι η καλύτερη λύση για το ζώο πρώτα απ όλα, για εσάς και τέλος για την κοινωνία μας ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ?
    κείμενο αντιγραμμένο
    Από την Εκπαιδεύτρια Κυριακουάκη

    Όταν τα ζώα είναι ελεύθερα στη φύση, η αναπαραγωγή τους είναι συγκεκριμένη, οπου ακολουθούν ορισμένους κανόνες και ιεραρχίες..Η φύση έχει τον τρόπο να ελέγχει τον υπερπληθυσμό κάθε είδους.
    Τα κατοικίδια ζώα από την άλλη δυστυχώς, η αναπαραγωγική διαδικασία τους είναι αφημένη στα χέρια των ανθρώπων.
    Όσον αφορά τους σκύλους, οι οποίοι είναι ζώα αγελαία, στη φύση αυτά τα άτομα που θα ήταν κατάλληλα για αναπαραγωγή θα ήταν τα πιο εύρωστα, δυνατά, υγειή και με ηγετικές ικανότητες. Ο λόγος είναι για να συνεχίσουν να γεννιούνται δυνατοί και ικανοί απόγονοι.
    Αν έχουμε ένα σκύλο σπίτι μας, το πιο πιθανό είναι να είναι γεννημένος για να είναι ακόλουθος της αγέλης και όχι αρχηγός επειδή ο αριθμός των ατόμων που γεννιούνται αρχηγοί είναι ελάχιστος, κρατώντας έτσι τις ισορροπίες. Ζευγαρώνοντας λοιπόν ένα τέτοιο σκύλο του περνάμε ένα λάθος μήνυμα οτι είναι αρχηγός, επειδή το μυαλό του σκύλου έτσι λειτουργεί, άρα ο σκύλος μπερδεύεται.. Αυτός είναι ένας λόγος.

    Άλλος σοβαρότερος λόγος που δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε τα σκυλιά μας έτσι ανεξέλεγκτα, περα από τη συμβολή μας στη δημιουργία κι άλλων αδέσποτων, είναι οτι τα σκυλιά όπως και κάθε ζώο και άνθρωπος στον πλανήτη μπορεί να κουβαλάνε κάποιες γενετικές κληρονομικές ανωμαλίες. Εμείς δεν ξέρουμε αν ο σκύλος που έχουμε, μεταφέρει κάτι τέτοιο στη γενετική του βαλίτσα.. Είναι κρίμα χωρίς να το θέλουμε να βγούν απόγονοι που θα έχουν κάποια προβλήματα που θα δυσκολέψουν τη ζωή τους.

    Ένα κατοικίδιο θα ζευγαρώσει κάποιες φορές χωρίς κάποιο ιδιαίτερο έλεγχο πριν για δυσπλασίες, καρδιακές παθήσεις, προγναθισμό/υπογναθισμό, κληρονομικότητα για τύφλωση, κώφωση, κλπ.. Ούτε ο σκύλος θα είναι χαρούμενος επειδή τον βάζουμε σε μια διαδικασία που του αρέσει λίγο, τον μπερδεύει λίγο και το κάνει μια στο τόσο{ κυρίως τα αρσενικά}, ούτε τα κουτάβια που θα προκύπτουν από τέτοιες τυχαίες γέννες θα ζήσουν χαρούμενα λόγω κάποιων κληρονομικών προβλημάτων είτε οργανικών είτε στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά.

    Οι ποιοτικά καθαρόαιμοι σκύλοι που είναι κατάλληλοι για αναπαραγωγή, είναι ελεγμένοι για τυχόν τέτοιου είδους προβλήματα, ζούν μια φυσιολογική ζωή δίνοντας εξίσου ευτυχισμένους και προσεγμένους απογόνους.

    Όταν στειρώνουμε ένα ζώο δεν επεμβαίνουμε στη φύση του επειδή και στη φύση να ήταν ελεύθερο δεν θα ζευγάρωνε απαραίτητα. Πιο πολύ καλό του κάνουμε παρά κακό..Του αφαιρούμε αυτές τις ορμόνες που το ταλαιπωρούν χωρίς να ξέρει γιατι.
    Στειρώστε το ζωάκι σας και μη δημιουργείτε κι άλλες ψυχούλες που θα βασανιστούν στα χέρια που θα πέσουν..Είναι λίγοι οι καλοί και ζωόφιλοι άνθρωποι..Μόνο έτσι μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μην υποφέρουν, ας αφήσουμε την εκτροφή στα χέρια αυτών που ξέρουν, επειδή η εκτροφή είναι τέχνη Ερωτησεις
    1) Γιατι να ζευγαρωσεις το κατοικιδιο σου?
    2) Τι θα κανεις αν παθει καρκινο-προστατη(αρσενικο) και πυομητρα ανεμογκαστρι ψευδοκυηση(θηλυκο)?
    3) Εισαι σιγουρος/η οτι ειναι υγιη-ης? Εχει κανει δηλαδη τις αιματολογικες Εξετασεις Ερλιχια,Καλαζαρ,Μπαμπεζια?
    4) Εχεις αδεια ερασιτεχνη εκτροφεα εσυ που θες να ζευγαρωσεις,οπως οριζει ο Νομος?
    5) Ο ανθρωπος παιρνει προφυλαξη για την ανεπιθυμητη γεννα ..ο σκυλος δεν μπορει να παρε!

    Ξερετε οτι Τα σκυλια της Αστυνομιας και της Πυροσβεστικης ειναι στειρωμενα?
    1) το 90 τις 100 , (είτε είναι στο δρόμο είτε που περιθάλπτηκαν από ζωόφιλους) που ψάχνουν σπίτι είναι από παράνομες γέννες ιδιοκτήτων που ζευγάρωσαν το δικό τους,χάρισαν τα κουταβάκια είτε όπως όπως,είτε σε κάποιους που φάνηκαν καλοί,χωρίς τσιπ,συμβόλαιο,έλεγχο όπως επιβάλλει ο Νόμος 4039/2012 , και όταν το κουτάβι μεγάλωσε το άφησαν στο δρόμο,παρανομα! ειναι απο υιοθεσιες ιδιωκτηκτων που εδωσαν τα κουταβια της γεννας οπου και πως να ειναι, και εξατιας αυτων τα ζωακια ειναι στο δρομο και ταλαιπωρουνται και ΟΙ ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ???
    2)) Η στείρωση προστατεύει από ασθένειες,τα θηλυκα απο πυομητρα,καρκινο,ανεμογκαστρι,ψευδοκυση,πραγματα που παθαινουν ακομη και αν γεννησουν και τα αρσενικα απο προστατη και καρκινο!
    3) Ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο κατοικιδια(στο δρόμο και σε φιλοξενίες),που ψάχνουν σπίτι!
    4)Ότι όποιος ζευγαρώνει το σκύλο του βάση του Νόμου 4039/2012 πρέπει να έχει άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα ,να τσιπάρει τα κουτάβια και αν τα πουλήσει να κάνει τις νόμιμες διαδικασίες για τα έσοδα που είχε.
    Και να κάνει τις απαραίτητες αιματολογικές, ερλίχια και καλαζάρ,το πιο δυνατό εμβόλιο Vanguard 4, να έχει τσιπαρισμένο το σκύλο του,με βιβλιάριο υγείας! Για να έχει υγιή γέννα–ζευγαρωμα! Η ερλιχια και το λαζαρ μεταδιδονται με τη γεννα μονο,και γιατρευονται με αντιβιωση αν ειναι σε αρχικο σταδιο αλλιως με ενεσεις, όπως επισης εώς να γίνουν 90 ημερών τα κουτάβια πρέπει να θηλάζουν για να πιουν το καλό μητρικό θρεπτικο στα ειδικά μοναδικά συστατικά γάλα που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικο συστημα!
    Και σε ηλικία 3-4 μηνών να κάνει το εμβόλιο! Και γενικά εώς 3 μηνών και μέχρι να υιθετηθούν θα πρέπει να είναι στο σπλιτι πράμα που σημαίνει χεσιμο-κατουρο καθε 4 ωρες,κλαμα,εξοδα ακριβης ειδικης τροφης για κουταβια!
    Αλλά και βαση του Νόμου απαγορεύεται να χωρίζεται το κουτάβι από τη μάνα κάτω από την ηλικία των 90 ημερών!
    5) Ότι με 1 εκατομμυριο ήδη να ψάχνουν σπίτι είναι υπερβολή να δημιουργούνται και άλλα σε μια χώρα 10 εκατ