Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:42 | Σαντίνα Μουστάκα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:55 | Λευτέρης Τσουτσοπ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:03 | Βλασης Ανδρικοπουλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζόμενων ζώων. Η στείρωση είναι μια πράξη βαριάς κακοποίησης και ακρωτηριασμού των ζώων και πρέπει να γίνεται απο υπεύθυνο κτηνίατρο και μόνο για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Επίσης είναι μια απόφαση εντελώς αυταρχική, θίγει και προσβάλει τους συνεπείς και σωστούς ιδιοκτήτες ζώων που σε συντριπτική πλειοψηφία,αγαπούν και σέβονται τους τετράποδους φίλους τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:52 | Ζαχαρίας Κ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:26 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    EΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΑΝΙΔΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΡΑΤΣΑΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΗΜΑΝΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΣΙΠ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 19 Μαΐου 2021, 00:21 | Αργύρης Μπουζ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:24 | Μάκης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:21 | Δημήτρης Τα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:16 | αγγελος ταχυδρομιδης

    οχι στην υποχρεοτικη στειρωση των υγιεστατων δεσποζομενων ζωων

  • 19 Μαΐου 2021, 00:38 | ΟΡΧΑΝ

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:13 | Michaela-Angela Nikolaou

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων

  • 19 Μαΐου 2021, 00:23 | Θεοδώρα Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:51 | Αθανάσιος Γιαννόπουλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των υγιών δεσποζόμενων ζώων

  • 18 Μαΐου 2021, 23:51 | Ελεάνα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:45 | Ορέστης Χριστοφής

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:01 | ΣΤΡΑΤΗΣ

    Όλοι στο ίδιο τσουβάλι αδιαφορώντας για την ιστορία τω ελληνικών φυλών και την προσπάθεια διάσωσης τους, αδιαφορώντας για την επίδραση μιας γεννάς στα παιδιά κάθε οικογένειας που έχει ένα κατοικίδιο σαν μέλος της οικογένειας προασπίζοντας τα συμφέροντα των κουταβοεργοστασιων….. και των συνεπαγόμενων απολαβών για όσους προκύπτουν

  • 18 Μαΐου 2021, 23:20 | Παναγιωτης Αντ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.
    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΕΤΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:57 | Στέργιος Κωνσταντίνος

    Είναι τουλάχιστον αδιανόητο, εκτός από αβάσιμο συνταγματικά να υποχρεώνεται ο νόμιμος και υπεύθυνος ιδιοκτήτης ενός ζώου να το στειρώσει. Είναι επίσης εντελώς ανήθικο ιατρικά να στειρωνεται ένα υγιές ζώο. Είναι τέλος παράλογο να μην δικαιούται το ζώο και ο ιδιοκτήτης του να αποκτήσουν απογόνους του πρώτου. Σε μια δημοκρατική χώρα είναι τραγικό να έρχεται στη Βουλή η πρόταση του κάθε αναρμόδιου.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:44 | αγνη

    όχι στην στείρωση ναι στα Καθαρόαιμα σκυλιά ωαι στην κυνοφιλια ναι στους ελέγχους

  • 18 Μαΐου 2021, 23:43 | Ελισσάβετ Ξενάκη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:56 | Χρήστος Γενιτσεφτσής

    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:45 | ειρηνη

    όχι στην στείρωση

  • 18 Μαΐου 2021, 23:49 | παναγιωτης

    όχι στην στείρωση όχι σε νομοσχέδια από ψηχασθενης

  • 18 Μαΐου 2021, 23:09 | Γιάννης χαριτος

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:59 | Γιώργος Καλοφωλιας

    Είμαστε εναντία στην οριζόντια στείρωση των σκύλων, γιατί με αυτό το νομοσχέδιο διαγράφεται και καταστρέφεται τόσον χρόνων προσπάθεια της ερασιτεχνικής εκτροφής. Για να διασφαλίσουμε την εκτροφή των καθαροαιμων σκύλων που έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την ιστορία για την χώρα μας και όλο τον κόσμο

  • 18 Μαΐου 2021, 23:10 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΙΣΤΡΕΛΗΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Από την στιγμή που λέμε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να κινούμαστε και σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε ποια χώρα του κόσμου στειρώνονται όλα τα ζώα και γιατί στις πολιτισμένες χώρες του κόσμου δεν υπάρχουν αδέσποτα;
    -Έλεγχος των αδέσποτων ζώων με την δημιουργία σωστόν εγκαταστάσεων σε πολλούς δήμους και προσλήψεις προσωπικού.
    -Υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτοποίηση και αυστηρότεροι έλεγχοι.
    -Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή αλλά με υποχρεωτική δήλωση εκτροφής και αυστηρότερους ελέγχους για τους κανόνες της σωστής διαβίωσης των σκύλων και τήρηση του κανονισμού με 2 γέννες κατά την διάρκεια της ζωής τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:27 | Ειρηνη

    Υπέρ της υποχρεωτικής στειρωσης σε Αδέσποτα κ δεσπεζομενα ζώα!!

  • 18 Μαΐου 2021, 23:07 | Άρια Αθανασάκη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:32 | Ευάγγελος Γ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:42 | Θεοδώρα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:46 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΙΑΓΚΙΝΗΣ

    Θεωρώ οτι η αναγκαστική στείρωση δεσποζόμενου ζώου στον έκτο μήνα της ζωής του από την ιδιοκτήτη του καταχρηστική, αυταρχική, αναχρονιστική, προσβλητική και αντισυνταγματική.
    Δεν είναι δυνατόν στη χώρα που γέννησε το ιδεώδες της Δημοκρατίας το κράτος «τιμωρός» αυταρχικά να αφαιρεί το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να αποφασύζει μόνος του, κρίνοντας κατά περίπτωση κατά πόσον είναι δόκιμο και λογικό να ακρωτηριάσει το ζώο ιδιοκτησίας του (είτε συντροφιάς, είτε εργασίας) επιφέροντας του τις βαθύτατες δυσμενείς συνέπειες τόσο στην υγεία του αλλά και στη ψυχολογία του.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:57 | Κώστας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους!!!

  • 18 Μαΐου 2021, 23:35 | ΗΡΩ ΛΑΒΕΝΤΖΑΚΗ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:24 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ
    Κυρίες/οι συμμετέχουσες/ντες στην διαβούλευση
    Το παρόν άρθρο 5 από μόνο του συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το ορίζουν ως φασιστικό, αντιεπιστημονικό, ολοκληρωτικού τύπου προσέγγιση και ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων, αντισυνταγματικό, αντικοινωνικό και πολλά άλλα αντι….
    Παρά τις κορώνες που διατυπώθηκαν τόσο από τους συντάκτες του σχεδίου νόμου όσο και από συμμετέχοντες στην διαβούλευση περί της ευρωπαικότητας του νόμου, θα πρέπει να ομολογήσουν πως μόνο ευρωπαϊκό και προοδευτικό δεν είναι το παρόν άρθρο του σχεδίου νόμου. Εκτός της Ρουμανίας και της Κροατίας και μάλιστα όχι καθολικά, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα της στείρωσης.
    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
    Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!
    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
    Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.
    Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
    Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες!
    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και πολύ περισσότερο των κυνηγετικών σκύλων.

    Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.

    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών. Πάλι καλά που δεν επιβάλλεται και στους κυνηγούς το μέτρο της στείρωσης!
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.

    Με Εκτίμηση
    Για το Δ.Σ. ο Πρόεδρος
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ

  • 18 Μαΐου 2021, 23:17 | Αθηνά Κυρτάτα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων.
    Στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 23:04 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΝΑΙ στη στείρωση! ΟΧΙ στο κυνήγι!
    Φτάνει πια με τους κυνηγετικούς συλλόγους. Έχετε καταντήσει γραφικοί με το copy paste των κειμένων. Δυστυχώς, είστε κι εσείς μία από τις αιτίες του προβλήματος των αδέσποτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:59 | Γιώργος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:56 | ΗΡΩ ΛΑΒΕΝΤΖΑΚΗ

    Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες.

    ΜΗ ΜΟΝΙΜΟ ΔΕΣΙΜΟ,ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΟ ΔΕΣΙΜΟ.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΣΙΜΟ.

    Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:02 | Δήμητρα Τζιογκίδου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:40 | Μυρτω

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων Σκυλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:08 | Νίκος Ιωαννίδης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:34 | Χριστίνα Τρύφωνα

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:32 | Γεώργιος Γεωργαντελλης

    Οχι στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλωνην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 18 Μαΐου 2021, 23:21 | Μαρίνα Γαρμπή

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:38 | Σέβη Ελευσίνα

    Δεν υποστηρίζω τη στείρωση των ζώων που έχουν ιδιοκτήτη για αυτό και δεν συμφωνώ μαζί της. Υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης

  • 18 Μαΐου 2021, 23:44 | Πανογεώργου Μαρία

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:32 | Petrakis ioannis

    Είναι απαράδεκτο. Λέμε οχι

  • 18 Μαΐου 2021, 23:57 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Περιμένω έστω και τελευταία στιγμή ο Πρωθυπουργός μας να αποσύρει αυτό το άθλιο Νομοσχέδιο. Ένα Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί μόνο και μόνο τα συμφέροντα αυτών που δεν αγαπούν πραγματικά τα ζώα.
    Ελπίζω σε μεγάλη νίκη της αληθινής και πραγματικής ζωοφιλίας αφήνοντας πίσω τους εγωισμούς , την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση αυτών των αθώων πλασμάτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:54 | Prodromidis John

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:46 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΡ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.