Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 19 Μαΐου 2021, 07:46 | Αλέξανδρος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων.. Είναι εντελώς παράλογο σε υγιείς σκύλους να αφαιρούμε τα γεννητικά τούς όργανα. Δεν υπάρχει περίπτωση σωστός κηδεμόνας σκύλου να το επιτρέψει αυτό! Προφανώς θέλετε να εξαφανίσετε ότι είναι ελληνικό.. Όπως οι ελληνικές φυλές σκύλων! Όχι!!!!

  • 19 Μαΐου 2021, 07:54 | Ραχώνη Βασιλική

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 19 Μαΐου 2021, 07:15 | Γιάννης χαριτος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των μελών της οικογένειας όχι στην εξαφάνιση του σκύλου από την χώρα μας

  • 19 Μαΐου 2021, 06:59 | Σγουράκης

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ Κ ΜΚΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 06:00 | Ισίδωρος Σιδέρης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.

  • 19 Μαΐου 2021, 05:06 | Φαράκλας Ιωάννης

    ΟΧΙ υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.Προσβάλει τους 180.00 κυνηγούς και τους πιστούς τους συντρόφους σε αυτή τους την ενασχόληση. Οδηγεί στην «προστασία» τους μέσω της εξαφάνισης τους…. Αρχαίες ελληνικές κυνηγετικές φυλές όπως ο Ελληνικός ιχνηλάτης και ο Κρητικός ιχνηλάτης θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 05:20 | Σωτηρης Μπινιτσας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη «οριζοντια στειρωση» ολων των δεσποζομενων σκυλων η οποια ειναι αντισυνταγματικη και ιατρικα και βιοηθικα ανεπιτρεπτη,δειχνοντας σεβασμο στα δικαιωματα των σκυλων και των υπευθυνων ιδιοκτητων τους!!!

  • 19 Μαΐου 2021, 04:47 | Σιδέρης Αθανάσιος

    Oχι στην στειρωση

  • 19 Μαΐου 2021, 03:44 | Ελισσάβετ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 03:37 | Μιχάλης

    Όχι στην στείρωση

  • 19 Μαΐου 2021, 03:14 | Νίκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο

  • 19 Μαΐου 2021, 03:29 | Βαγγέλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!!!! Τι είναι αυτά τα πράγματα; Αυτή είναι η κοινωνία που θέλουμε; απαράδεκτο απλά

  • 19 Μαΐου 2021, 03:38 | Παναγιώτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!!!! Αυτό είναι απαράδεκτο!!! Που αλλού είδατε να υπάρχει αυτό;

  • 19 Μαΐου 2021, 03:58 | Νίκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!!!! Αυτό είναι απαράδεκτο!!!

  • 19 Μαΐου 2021, 03:53 | Νίκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!!!!

  • 19 Μαΐου 2021, 02:04 | Καλαμαρας Βασιλειος

    Ο ΜΟΝΟΣ όντως καταγεγραμένος πληθυσμός σκύλων στη χώρα του οποίου η ανατπαραγωγή ελέγχεται αριθμητικά και ποιοτικά είναι οι καθαρόαιμοι σκύλοι με γενεαλογικό χάρτη. Η συμβολή αυτού του πληθυσμού στη δημιουργία αδεσπότων είναι πρακτικά ανύπαρκτη.
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 02:21 | ΜΑΡΣΑ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ

    Ως προς το αρθρο 5 και γενικα οι υποχρεωσεις και οι κυρωσεις και η διαδικασια φακελλωσης……. φοβαμαι οτι η νομοθεσια θα εχει την δυσαρεστο αποτελεσμα να δυσενθαρρυνει οποιονδηποτε φιλοζωοο/η απο το να φροντιζει (ταιζει, στειρωσει, θεραπευει) τα αδεσποτα της περιοχης λογω φοβο να ταυτοποιεται ως «αναδοχος» ή ακομα ως «ιδιοκτητη» με την ενδεχομενη επιβολη χιλιων ευθυνων. Και ποιος μπορει να πληρωσει την τακτικη κτηνιατρικη φροντιδα και ενημερωση της σημανσης κτλ. κτλ. Καποιος που δεν διαθετει πολλα λεφτα αλλα θελει να πορσφερει παρεα και φαγητο στα ζως της περιοχης ειτε θα κυνδυνευει να μην εχει τηρησει τις ατελιωτες απαιτησεις του νομου ειτε θα πρεπει να μπαινει στην γρα;φειοκρατικη διαδικασια να αποδειξει οτι ειναι μελους καποιας ομαδας που διεκδικει βοηθεια του Δημου για να φροντιζει το ζωο. Και σχετικα, ο Δημος το δικο μου, π.χ. (Σπαρτη, Λακωνια) δεν εχει τους πορους να προσφερει βασικες αναγκες: 1) δεν υπαρχει καν κτινιατρο του δημου διοτι φαινεται να μην ειναι ελκιστικη δουλεια και δεν πληρωνεται διοτι το Δημο δεν εχει τους πορους 2) πριν το τελος του χρονου τα λεφτα για τις στειρωσεις εχει τελειωσει και οι στειρωσεις δεν μπορουν να γινονται 3)δεν μπορει ο Δημος να κραταει σχετικο υπαλληλο για να συλλεγει τα αδεσποτα για στειρωση – υποθετω παλι διοτι τετοια θεση δεν πληρωνεται αρκετα καλα – παλι ο Δημος δεν εχει τους πορους. 4)μιλατε για καταφυγιο του Δημου – το δικο μας στεγαζει 300-350 σκυλια και δεν φτανει γιατι τα αδεσποτα ειναι τοσο πολλα. Δηλαδη περιμενετε ο απορος να βρει βοηθεια απο το Δημο εαν θελει να φροντιζει ενα σκυλο/μια γατα οταν ο δημος δεν εχει για το δικο του προγραμματος. Και οι ατελειωτες υποχρεωσεις οπωςδηποτε θα δυσενθαρρυνει την υιοθεσια. Και επιστρεφω στην πρωτη ενσταση μου – οτι τα αδεσποτα θελουν φροντιδα απο οσους πολιτες /φιλοζωους που υπαρχουν αλλα η απαιτησεις και οι κυρωσεις της νομοθεσιας θα δυσενθαρυνουν αυτη τη φροντιδα

  • 19 Μαΐου 2021, 02:12 | Kallista Salonikidou

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων γατών και σκυλιών, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

  • 19 Μαΐου 2021, 02:14 | Νικόλαος Τσομλεκτσογλου

    Κύριοι!
    Θεωρώ το άρθρο 5 τού συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την στείρωση των δεσποζομενων ζώων επιεικώς απαράδεκτο γιά τούς εξής βασιμους λόγους:
    α)Είναι αποδεδειγμένο και αποδεκτό, ότι ή στείρωση νεαρών υγειη ζώων, επιφέρει προβλήματα και δυσλειτουργιες στην περαιτέρω διαβίωση τους.
    β)Τά δεσποζομενα ζώα είναι ελεγχόμενα, προστατευμένα και κυρίως τσιπαρισμενα, πράγμα πού τά κάνει ελεγξιμα σέ οποιοδήποτε αρμόδιο φορέα.
    γ)Τά δεσποζομενα ζώα τυγχάνουν όλη την φροντίδα περί ευζωίας τους, από τούς ιδιοκτήτες τους και ή ετσιθελικη και αντισυνταγματική επιβολή τής στείρωσης τους, δεν ευσταθεί πουθενά.
    Τέλος εάν αγαπάτε πραγματικά τά ζώα, νά προβείτε άμεσα,σέ συνεργασία μέ την τοπική αυτοδιοίκηση, στην στείρωση δεκάδων χιλιάδων αδέσποτων, κυρίως γατών, στα μεγάλα αστικά κέντρα, πού εκτός είναι είς βάρος τής ίδιας υγείας των, είναι επιβλαβή και γιά την δημόσια υγεία.
    Επίσης μετατρέψτε σέ κακούργημα, την θανάτωση των ζώων μέ φόλες από ασυνείδητους και βάλτε εξοντωτικές ποινές είς βάρος αυτών πού κακοποιούν ζώα.

  • 19 Μαΐου 2021, 01:28 | Διονυσης Τσιμοπουλος

    -Ο Χ Ι- ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!

  • 19 Μαΐου 2021, 01:57 | Ιωάννα Σιώκου

    Είναι απορίας άξιο γιατί τελικά κάποιοι κηδεμόνες αντιδρούν στην στείρωση των κατοικίδιων τους, εφόσον η στείρωση θηλυκών η αρσενικών ζώων μόνο θετικά πρόσημα μπορεί να επιφέρει αν γίνεται σωστά. Πολλοί προτάσσουν την δικαιολογία ότι είναι κατά της φύσης τους και ότι θα ήθελαν να αποκτήσει το κατοικίδιό τους ..απογόνους, ιδίως μάλιστα αν έχει και περγαμηνές καθαρόαιμου. Νομίζω ότι μερικοί από αυτούς το βλέπουν και σαν ..χαρτζιλίκι σε περίπτωση που θα πουληθούν τα κουτάβια τους. Για τους κυνηγούς και τους βοσκούς αυτό συμβαίνει συχνά. Με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας η μόνη λύση για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, είναι η στείρωση όλων των κατοικίδιων διότι δυστυχώς πολλοί ευσυνείδητοι κηδεμόνες δεν υπάρχουν για αυτό πλημμυρίζει η χώρα κουτάβια και γατάκια, πότε κλεισμένα σε σακούλες μέσα σε κάδους απορριμμάτων, σε ποτάμια και χαράδρες, πότε πεταμένα στο δρόμο , άρρωστα και εξουθενωμένα και πότε νεκρά κάτω από τις ρόδες των διερχόμενων οχημάτων, αθώα θύματα μια εγωκεντρικής νοοτροπίας κάποιων που αδιαφορούν για τα πλάσματα αυτά που γεννήθηκαν για να πεθάνουν πριν ακόμη γνωρίσουν την ζωή.
    Δεν πρέπει να υπάρξει λοιπόν καμιά εξαίρεση σε αυτόν τον νόμο. Εφόσον δεν μπορεί να ελεγχθεί ο ασυνείδητος από τον ευσυνείδητο κηδεμόνα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να κατανοήσουμε την τραγική μοίρα των αζήτητων κουταβιών και γατιών και να δεχτούμε την στείρωση σαν μια πράξη συμπόνιας και αγάπης προς όλα τα ταλαιπωρημένα αδέσποτα ζώα.

  • 19 Μαΐου 2021, 01:47 | ΦΩΤΗΣ Ν.

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 01:13 | Αγγελική Ρ

    Όχι όχι και πάλι όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!

  • 19 Μαΐου 2021, 01:54 | Αγγελική Ρ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!

  • 19 Μαΐου 2021, 01:05 | Γιαννης Μπανακακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 01:09 | Kallista Salonikidou

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:46 | Παναγιώτης Μανώλης

    Άρθρο 5 παράγραφος 1α:
    Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Αλλιώς αυτό σημαίνει αφανισμός των ζώων.
    Είναι μία καινοφανή και πιθανώς ύποπτη ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα, ένα απόλυτα αυταρχικό μέτρο του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους. Ούτε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, βρίσκει καθολικά αντίθετη όλη την κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα, η οποία μάλιστα απεργεί για τον λόγο αυτό. Αυτό δεν σας λέει τίποτα; Μόνο οι Μ.Κ.Ο. δήθεν φιλοζωϊκές οργανώσεις κατέχουν την απόλυτη γνώση;
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει ανεύθυνο και ασυνείδητο. Οι ιδιοκτήτες ζώων δεν έχουν ανάγκη την επιβολή της υποχρεωτικής στείρωσης, για να επιβλέψουν το σκύλο τους και να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις. Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας. Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Στην παγκόσμια ιστορία γνωρίζουμε για την γενοκτονία των Αρμενίων, την γενοκτονία των Ποντίων, το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Ευελπιστώ ότι δεν θα θελήσετε να καταγραφείτε στην ιστορία για τον αφανισμό των σκύλων στην Ελλάδα, ακόμη και γνήσιων παραδοσιακών ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 5 παράγραφος 6:
    Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας. Υποτίθεται ότι ζούμε σε κράτος δικαίου και ισονομίας μεταξύ των πολιτών του.
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.

    Άρθρο 5 παράγραφος 7 :
    Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δε δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου «διοικητική ποινή» δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:03 | Παυλινα

    Επρεπε η στειρωση στα δεσποζομενα να ειναι υποχρεωτικη πολλα χρονια πισω..και φυσικα και το chip..οσο για τους κυνηγους..οχι απλα υποχρεωτικη στειρωση των 4ποδων «εργαλειων» τους αλλα και συστηματικος ελεγχος για την ευζωια τους…

  • 19 Μαΐου 2021, 00:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΗΜΝΙΟΥ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:28 | Αποστολος αραχωβας

    Οχι στην στειρωση

  • 19 Μαΐου 2021, 00:21 | Ζωή Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:32 | Ιφιγένεια Ματαράγκα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:33 | ΓΡΗΓΌΡΗΣ ΤΣΙΛΙΓΚΊΡΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !

  • 19 Μαΐου 2021, 00:26 | Βίρνα Κοσμίδου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:09 | Γιώργος Μαλλιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων!!

  • 19 Μαΐου 2021, 00:07 | Δημήτρης Μαρίνος

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:22 | Δήμος Γαρούφας

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ
    ΝΤΡΟΠΗ

  • 19 Μαΐου 2021, 00:22 | Παυλιδακης Παναγιωτης Φανουριος

    Συνφωνω με τις θεσεις της Π.Φ.Π.Ο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:58 | Michalopoulou fwteini

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ
    Κυρίες/οι συμμετέχουσες/ντες στην διαβούλευση
    Το παρόν άρθρο 5 από μόνο του συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το ορίζουν ως φασιστικό, αντιεπιστημονικό, ολοκληρωτικού τύπου προσέγγιση και ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων, αντισυνταγματικό, αντικοινωνικό και πολλά άλλα αντι….
    Παρά τις κορώνες που διατυπώθηκαν τόσο από τους συντάκτες του σχεδίου νόμου όσο και από συμμετέχοντες στην διαβούλευση περί της ευρωπαικότητας του νόμου, θα πρέπει να ομολογήσουν πως μόνο ευρωπαϊκό και προοδευτικό δεν είναι το παρόν άρθρο του σχεδίου νόμου. Εκτός της Ρουμανίας και της Κροατίας και μάλιστα όχι καθολικά, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα της στείρωσης.
    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
    Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!
    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
    Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.
    Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
    Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες!
    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και πολύ περισσότερο των κυνηγετικών σκύλων.Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής. Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών. Πάλι καλά που δεν επιβάλλεται και στους κυνηγούς το μέτρο της στείρωσης!
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί

  • 19 Μαΐου 2021, 00:26 | ΑΧΡΙΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ
    ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 00:16 | Κώστας ΛΙβιακης

    OXI στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:34 | ΛΗΔΑ ΣΗΦΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:11 | Ελισσάβετ Τζαμαλή

    NAI στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, χωρίς δυνατότητα εξαίρεσης για τους σκύλους «φύλαξης», τα κυνηγόσκυλα και τα τσοπανόσκυλα.
    Επίσης άμεση εφαρμογή του νόμου,χωρίς την περίοδο χάριτος των 3 χρόνων.
    Στην παράγραφο 1 α), να επιβάλλεται πρόστιμο με προσαύξηση στους κηδεμόνες σκύλων που δε συμμορφώνονται επανειλημμένα με την υποχρέωση στείρωσης
    Στην παράγραφο 3 δ) να αφαιρεθεί η λέξη «Μόνιμα»
    Να προστεθεί παράγραφος για την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή των κατοικίδιων κουνελιών
    Να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων

  • 19 Μαΐου 2021, 00:03 | ΛΗΔΑ ΣΗΦΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.
    σημείο 5.1.α

  • 19 Μαΐου 2021, 00:32 | Σωτήρης Χαμούλιας

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:40 | Τηλεμαχος

    Όχι στον ακρωτηριασμό- στείρωση
    Ναι στους ελέγχους

  • 19 Μαΐου 2021, 00:45 | Θεμιστοκλής Μπ

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή , η οποία γίνετε σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.
    Η Ερασιτεχνική Εκτροφή αποτελεί το θεμέλιο της Κυνοφιλίας

  • 19 Μαΐου 2021, 00:05 | Θεμιστοκλής Μπ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:54 | Εφη Μπ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:51 | Γιώργος Διαμ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.