Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:37 | ΗΛΕΚΤΡΑ ΓΙΩΤΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:39 | ΒΑΒΑΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:28 | χρηστακης μαρινος

    Με το νόμο αυτό θα χαθούν φυλές Ελληνικές που έχουν διατηρηθεί επί αιώνες. Η στείρωση δεν θα λύση το πρόβλημα με τα αδέσποτα αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα σε απλούς φιλόνομους πολίτες που δεν θα στειρώσουν τα κατοικίδια τους. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα μπορεί να λυθεί με άλλες δράσεις και αρμοδιότητες που θα δοθούν στους Δήμους και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και όχι με ημίμετρα. Η στείρωση εκτός την εξαφάνιση των Ελληνικών φυλών θα επιφέρει και οικονομική ζημιά εις βάρος της Ελληνικής οικονομίας και αυτό λόγο της εισαγωγής των διαφόρων ζώων που θα εισάγονται στη χώρα μας. Η στείρωση για τα αρσενικά σκυλιά πως μπορεί να γίνει όταν ο ίδιος νόμος απαγορεύει τη κοπή αυτιών και ουράς??? Ο ευνουχισμός δεν είναι ακρωτηριασμός??? Τέλος θέλω να εκφράσω την αντίθεση μου στο νομοσχέδιο αυτό λέγοντας ΟΧΙ στην ψήφιση του.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:44 | Βασίλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 19 Μαΐου 2021, 13:46 | Σπυριδούλα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων αντιδρούμε στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που εξασφαλίζει τό σκύλο από την χώρα μας

  • 19 Μαΐου 2021, 13:35 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΔΑΜ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:02 | Μακροπούλου Βασιλική

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:42 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:10 | ΤΣΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:18 | ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:15 | Αρτίν Κασαπιάν

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών της χώρας μας είναι η έλλειψη παιδείας. Στην προκειμένη περίπτωση έλλειψη κυνοφιλικής παιδείας. Έρχεται λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό να επιβάλει την υποχρεωτική στείρωση και χωρίς καμία γνωμοδότηση από τους κτηνιάτρους σε όλους τους σκύλους. Ουσιαστικά τιμωρεί όλους του κατόχους σκύλων υπεύθυνους και μη, επειδή υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες, θυμίζοντάς σε όλους μας πρακτικές ανελεύθερων ολοκληρωτικών καθεστώτων. Πέρα από παγκόσμια πρωτοτυπία η μη εξαίρεση πιστοποιημένα καθαρόαιμων σκύλων αλλά και των υπο διάσωση ελληνικών φυλών είναι αντισυνταγματική και θέτει την Ελλάδα ως την μόνη χώρα που που είναι εχθρική στην καθαρόαιμη κυνοφιλία.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:17 | ENCH

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:07 | Σοφία Μπουκ

    ΌΧΙ στην οριζόντια στείρωση των ζώων

  • 19 Μαΐου 2021, 13:14 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ!! ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:04 | Σοφία Αλεβιζάκη

    Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε τον αργό θάνατο των βαρελοσκυλών. Συχνά ερχομαι σε δύσκολη θέση λόγω της καταγωγής μου από Κρήτη σε αυτό το θέμα.Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:55 | ΞΕΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:58 | Στεφανος

    Όχι στη στείρωση των ζώων

  • 19 Μαΐου 2021, 13:41 | Δημητρης

    Ειμαστε κατα της στειρωσης των ζωων…

  • 19 Μαΐου 2021, 13:17 | ΒΑΜΒΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:51 | ΤΙΝΑ ΠΑΣΠΑΤΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:01 | Σοφία Μ

    ΌΧΙ στην οριζόντια στείρωση, εξαίρεση στα σκυλιά που είναι εγγεγραμμένα στον ΚΟΕ

  • 19 Μαΐου 2021, 13:59 | Βασίλης

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των
    δεσποζομενων σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:05 | Βασίλης Στεργίου

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:24 | Τζανακης Στελιος

    Οχι στην υποψρεωτικη στειρωση των ζωων

  • 19 Μαΐου 2021, 13:01 | ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΗΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:11 | Πελαγια Σκεταρακη

    Οχι στην γενοκτονια των ελληνικων φυλων, οχισ τηνστειρωση των δεσποζομενων σκυλιών

  • 19 Μαΐου 2021, 13:09 | Παντελής

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:49 | marios likouropoulos

    Παρότι υποστηρίζουμε τη στείρωση σκύλου και γάτας, είμαστε αντίθετοι στην
    υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όπως ορίζεται στο Άρθρο 5.1.α και
    στις κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 22.1.7 για την παράλειψη στείρωσης
    του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
    Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη κτηνιατρική πράξη η οποία, εκτός από
    οφέλη εγκυμονεί και ρίσκα και επιφέρει αλλαγές στις ανάγκες του ζώου. Ο ιδιοκτήτης
    θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το αν θα προχωρήσει
    στη στείρωση του ζώου του, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου του.
    Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων έχει τοποθετηθεί
    ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της στείρωσης παρά μόνο
    μέσω λαπαροσκοπικής εξέτασης. Αυτό αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.
    Σχετικά με το Άρθρο 5.1.β να γίνει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε
    εμφανές σημείο σε όλα τα κτηνιατρεία, όπου ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται ότι:
    «Η σήμανση σκύλου και γάτας και η εγγραφή τους στο ΕΜΖΣ είναι υποχρεωτική.
    Κτηνιατρικές πράξεις που τελούνται σε μη σημασμένα ζώα δε φέρουν ουδεμία
    νομική ισχύ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ζώου».
    Η εξασφάλιση καταλύματος προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης
    του ζώου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5.1.ε, είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί
    εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται
    στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές
    δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα
    της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της
    ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των
    επαγγελματιών του χώρου.
    Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραδώσει το ζώο συντροφιάς του στο Δήμο,
    κατά τις προβλέψεις του Άρθρου 5.1.ζ, αυτό το ζώο δεν είναι δυνατόν να
    επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, δε γνωρίζει πώς να επιβιώσει εκεί και ως
    πράξη αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:46 | Βρωμοβρυσιωτης παναγιωτης

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:45 | ΠΑΓΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους

  • 19 Μαΐου 2021, 13:51 | Σοφία Αλεβιζάκη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων

  • 19 Μαΐου 2021, 13:50 | Μαρία Πολυμερίδου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:46 | Δολαψακης Δημητρης

    🔸 ΑΡΘΡΟ 5

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:09 | ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΛΙΑ

    Φυσικα ναι στην στειρωση, μονο ετσι θα λυθει το τεραστιο προβλημα που αντιμετωπιζουμε ως χωρα κ θα λυτρωθουν κ τα δυστυχα ζωα. Το να φτασουμε σε επιπεδο που να κινδυνευουν να χαθουν ρατσες κ φυλες ειναι μια πολυ μακρινη προβλεψη, κ τοτε θα μπορει να γινει η οποια απαραιτητη διορθωτικη κινηση. Νομιζω πως μονο οσοι κερδοσκοπουν, δεν επιθυμουν την υποχρεωτικη στειρωση των ζωων κ οσοι εθελοτυφλουν μπροστα στο μεγεθος του προβληματος των αδεσποτων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:08 | Γιάννης χαριτος

    Ναι στην ευζωία οχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 19 Μαΐου 2021, 13:06 | ΣΙΑΦΤΟΥΛΗ ΧΡΥΣΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους

  • 19 Μαΐου 2021, 13:41 | Farmakis Ioannis

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:42 | Μιχάλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:41 | Μιχαλοπουλου φωτεινη

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους. • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:26 | ΚΟΥΝΕΝΗ ΝΑΤΑΣΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:01 | Ιωαννιδης Μιχαηλ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:48 | Χριστίνα Μουστάκα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
    Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
    Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
    Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
    Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
    Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:03 | Μυρσίνη Ορφανέλλη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • 19 Μαΐου 2021, 13:54 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 13:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2, όπου συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
    α) τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    γ) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. το ζώο καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    δ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του, αλλά και πολλές άλλες παρενέργειες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
    Η στείρωση ως χειρουργική επέμβαση, έρχεται σε πλήρη αντίφαση επίσης με τα παρακάτω, όπου αναγράφονται στο άρθρο 2:
    iii. ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.
    Θεωρούμε πως η υποχρεωτική στείρωση είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντίθετη με την ευζωία των ζώων (επιστημονικά τεκμηριωμένο). Είναι ενέργεια, που θα αφανίσει στην κυριολεξία τις φυλές και θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου και μόνο, να αποφασίζει αν θα στειρώσει ή όχι το ζώο του, για λόγους υγείας ή για το λόγο ανεπιθύμητων γεννών. Οι σκύλοι που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες κυνόφιλοι κυνηγοί, φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και είναι δηλωμένοι στον κτηνιατρικό σύλλογο και στο υπουργείο. Πολλοί δε από αυτούς τους σκύλους, είναι καθαρόαιμοι, ανήκουν δηλαδή σε κάποια ράτσα και είναι δηλωμένοι και στα μητρώα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Έχουν δηλαδή πεντιγκρί με αριθμό εγγραφής και ηλεκτρονική ταυτότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κυνόφιλους που κατέχουν οποιαδήποτε καθαρόαιμη φυλή σκύλων. Οπότε καταρρίπτεται κάθε εκδοχή δημιουργίας προβλήματος αδέσποτων σκύλων από αυτές τις κοινωνικές ομάδες, αφού όλοι αυτοί οι σκύλοι έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση με κατατεθειμένα τα στοιχεία τους και των ιδιοκτητών τους στον κτηνιατρικό σύλλογο, στο αρμόδιο υπουργείο, στους Δήμους και στο Κυνολογικό όργανο της χώρας μας ή κάποιας άλλης και οι ιδιοκτήτες τους είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι με τις αρχές της οργανωμένης Κυνοφιλίας και τους κανόνες της. Όμως και οι σκύλοι οι οποίοι δεν ανήκουν σε καμία ράτσα, στην καθομιλουμένη κοινώς ως «ημίαιμα», έχουν το δικαίωμα της αναπαραγωγής και της διαιώνισης, διότι πολλοί από αυτούς είναι πανάξιοι «εργασιακοί» σκύλοι, αλλά και άλλοι ως απλοί σκύλοι συντροφιάς, αποτελούν μέλη μιας οικογένειας ανθρώπων που θέλουν ενδεχομένως απογόνους από το αγαπημένο τους κατοικίδιο – μέλος της οικογένειάς τους. Επίσης πολλοί από αυτούς τους σκύλους, είναι πραγματική «κληρονομιά», διότι μπορεί τα χαρακτηριστικά τους, στο μέλλον να τους εντάξουν σε μια από τις αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, με τη διεθνής διαδικασία της αναγνώρισης που γίνεται στις επίσημες εκδηλώσεις του ΚΟΕ, κι έτσι να εγγραφούν στα μητρώα της φυλής που ανήκουν, δίνοντας πνοή, ελπίδα και διεύρυνση της γονιδιακής δεξαμενής της φυλής που ανήκουν, που τόσο σημαντική και πολύτιμη είναι για τη διάσωσή τους. Οι σκύλοι αυτοί που έχουν ηλεκτρονική σήμανση, σημαίνει ότι είναι δεσποζώμενοι και υπάρχουν στοιχεία του ιδιοκτήτη τους καταγεγραμμένα στα αρχεία του κτηνιατρικού συλλόγου και του υπουργείου. Οπότε δεν είναι αδέσποτα και δε μπορούν να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα!
    Οι αυτόχθονες φυλές σκύλων, αλλά και όλων των οικόσιτων ζώων της Ελλάδος και όλων των χωρών της γης, είναι τα «ζωντανά μνημεία» της κάθε χώρας, ο πολιτισμικός, βιολογικός και ιστορικός θησαυρός τους. Οι αυτόχθονες αυτές φυλές , με τη χιλιετή προσαρμογή τους στα εδάφη της Ελλάδος, ανέπτυξαν χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα, η ανθεκτικότητα, η αντοχή, η τέλεια εργασία και άλλες ιδιότητες και όλα αυτά αρμόζουν σε ζώα, που αξίζουν να εκτρέφονται από τον περήφανο και Δημοκρατικό λαό των Ελλήνων. Με λίγα λόγια δείχνουν την κουλτούρα, τον καθρέπτη, το ταπεραμέντο και το χαρακτήρα του Λαού μας.
    Οι αυτόχθονες Ελληνικές φυλές ζουν από αρχαιοτάτων χρόνων στη γη των προγόνων μας. Αφομοιώνουν ομαλά της αλλαγές της Ελληνικής φύσης και γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί με τους Έλληνες. Λόγω της μακροχρόνιας προσαρμογής τους στα εδάφη της πατρίδος μας, μπορούν να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, όπως την κλιματική αλλαγή με μεγάλη και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες και στις απαιτήσεις των συνθηκών της Ελλάδος. Είναι δηλαδή «σφυρηλατημένες» για τα εδάφη της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία και όλοι μας πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό!!! Η διάσωση, η βελτίωση και η εξέλιξη αυτών των φυλών, είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία της Ελλάδος και κανείς δεν πρέπει να καταστρέψει μια τέτοια Εθνική κληρονομιά, αλλά και καμιά κληρονομιά καμιάς άλλης χώρας.
    Η Ελληνική Κυνοφιλία τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, είναι αντάξια των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πολύ περισσότερα χρόνια ύπαρξης και συστηματικής εκτροφής από εμάς και είναι αμέτρητες οι στιγμές που μας έκανε περήφανους ως Έλληνες σε εγχώριες αλλά και διεθνής κυνοφιλικές εκδηλώσεις. Σε εγχώριους και ευρωπαϊκούς (διεθνής) αγώνες εργασίας και μορφολογίας, η Ελληνική Κυνοφιλία διαπρέπει εδώ και πολλά χρόνια και φτάνει πολλές φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες για τις Ελληνικές εκτροφές σκύλων, κατακτώντας Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ) έχει κάνει τεράστιο έργο για την κυνοφιλία στην Ελλάδα από τη μέρα της ίδρυσής του, δημιουργώντας μέσω των διεθνών και εγχώριων διοργανώσεων, μια τεράστια παρακαταθήκη Κυνοφιλικών διακρίσεων, διασώσεων, διαφυλάξεων και βελτιώσεων φυλών, αναδείξεων κάποιων άλλων και μια πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα, αναγνώριση της Ελλάδος στα «Διεθνή Κυνοφιλικά σαλόνια». Ένας νόμος που θα επιβάλει υποχρεωτικές στειρώσεις, καταστρέφει όλα αυτά τα οποία έχτισε, διότι θα χαθεί και λόγω κανονισμών της Διεθνής Κυνολογικής Ομοσπονδίας FCI, το δικαίωμα συμμετοχής των Ελληνικών εκτροφών και των Εθνικών ομάδων, αλλά κυρίως θα πάψει να υφίσταται η συνέχιση ύπαρξης των Ελληνικών φυλών. Οπότε και ο Εθνικός ύμνος θα πάψει να ακούγεται στις κυνοφιλικές εγχώριες και διεθνής διοργανώσεις και η Ελληνική σημαία δε θα κυματίσει ξανά ποτέ. Εμείς ως όμιλος της Εθνικής Φυλής, είμαστε στο πλευρό του Κυνολογικού οργάνου της χώρας, τον ΚΟΕ και όλων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων και συντασσόμαστε στο πλευρό του σε ότι κι αν διενεργήσει για την απόσυρση αυτού του άδικου και αντιδημοκρατικού νόμου, αλλά υπέρ ενός ευέλικτου, δίκαιου και αποτελεσματικού νόμου, που θα βοηθά πραγματικά στη συρρίκνωση του αριθμού των αδέσποτων, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις εκτροφές.
    Οι διάφοροι «κύκλοι» που προωθούν τέτοιες ενέργειες, κάθε άλλο παρά την αγάπη τους για τα ζώα δείχνουν και αναρωτιόμαστε, πως η υποχρεωτική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των κατοικιδίων μας είναι απόφαση που μπορεί να θεσπιστεί ως νόμος και δεν αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου και μόνο, αλλά και δικαίωμα του ίδιου του ζώου.
    Οι νόμοι, όταν πρόκειται για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το οποίο άπτεται της επιστημονικής κατ αρχήν φύσεως, της υψίστης σημασίας όσον αφορά την υγεία και το δικαίωμα του ζώου να αναπαραχθεί και να διαιωνίσει το είδος του, αναφαίρετου δικαιώματος του ιδιοκτήτη του ζώου ώστε να αποφασίζει γι αυτό, της μεγάλης σημασίας θέμα για το Κυνολογικό όργανο της χώρας (ΚΟΕ) που πασχίζει για όλες τις φυλές των σκύλων, της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουν οι όμιλοι όλων των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών να τις διασώσουν και να τις διατηρήσουν και της μεγάλης προσπάθειας όλων των συλλόγων που ασχολούνται με τα ζώα και νοιάζονται «πραγματικά» για την ευζωία και τα δικαιώματά τους, πρέπει να συζητούνται και να ανταλλάσσονται απόψεις και επιχειρήματα από όλους τους αρμόδιους με το θέμα φορείς πριν την ψήφισή τους.
    Β) Σχετικά με την παράγραφο 6 η οποία αναφέρει τα εξής:
    6.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του.
    Οι κυνηγετικοί και όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις εγχώριες μετακινήσεις. Εάν είναι πλέον υποχρέωση στο νέο νομοσχέδιο, πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:20 | Γιωργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκυλων

  • 19 Μαΐου 2021, 13:43 | ΚΑΝΑΚΙ

    Παρότι υποστηρίζουμε τη στείρωση σκύλου και γάτας, είμαστε αντίθετοι στην
    υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όπως ορίζεται στο Άρθρο 5.1.α και
    στις κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 22.1.7 για την παράλειψη στείρωσης
    του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
    Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη κτηνιατρική πράξη η οποία, εκτός από
    οφέλη εγκυμονεί και ρίσκα και επιφέρει αλλαγές στις ανάγκες του ζώου. Ο ιδιοκτήτης
    θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το αν θα προχωρήσει
    στη στείρωση του ζώου του, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου του.
    Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων έχει τοποθετηθεί
    ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της στείρωσης παρά μόνο
    μέσω λαπαροσκοπικής εξέτασης. Αυτό αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.
    Σχετικά με το Άρθρο 5.1.β να γίνει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε
    εμφανές σημείο σε όλα τα κτηνιατρεία, όπου ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται ότι:
    «Η σήμανση σκύλου και γάτας και η εγγραφή τους στο ΕΜΖΣ είναι υποχρεωτική.
    Κτηνιατρικές πράξεις που τελούνται σε μη σημασμένα ζώα δε φέρουν ουδεμία
    νομική ισχύ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ζώου».
    Η εξασφάλιση καταλύματος προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης
    του ζώου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5.1.ε, είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί
    εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται
    στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές
    δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα
    της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της
    ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των
    επαγγελματιών του χώρου.
    Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραδώσει το ζώο συντροφιάς του στο Δήμο,
    κατά τις προβλέψεις του Άρθρου 5.1.ζ, αυτό το ζώο δεν είναι δυνατόν να
    επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, δε γνωρίζει πώς να επιβιώσει εκεί και ως
    πράξη αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:15 | ΠΕΛΕΚΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΜΖΣ πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε νέα τραγωδία και για τα κουνέλια , τα οποία εγκαταλείπονται πλέον κι αυτά συνεχώς

  • 19 Μαΐου 2021, 13:21 | Ε Σπανοπουλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 19 Μαΐου 2021, 13:23 | SPIROS

    Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2, όπου συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
    α) τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    γ) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. το ζώο καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    δ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του, αλλά και πολλές άλλες παρενέργειες επιστημονικά τεκμηριωμένες.
    Η στείρωση ως χειρουργική επέμβαση, έρχεται σε πλήρη αντίφαση επίσης με τα παρακάτω, όπου αναγράφονται στο άρθρο 2:
    iii. ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.
    Θεωρούμε πως η υποχρεωτική στείρωση είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντίθετη με την ευζωία των ζώων (επιστημονικά τεκμηριωμένο). Είναι ενέργεια, που θα αφανίσει στην κυριολεξία τις φυλές και θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου και μόνο, να αποφασίζει αν θα στειρώσει ή όχι το ζώο του, για λόγους υγείας ή για το λόγο ανεπιθύμητων γεννών. Οι σκύλοι που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες κυνόφιλοι κυνηγοί, φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και είναι δηλωμένοι στον κτηνιατρικό σύλλογο και στο υπουργείο. Πολλοί δε από αυτούς τους σκύλους, είναι καθαρόαιμοι, ανήκουν δηλαδή σε κάποια ράτσα και είναι δηλωμένοι και στα μητρώα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Έχουν δηλαδή πεντιγκρί με αριθμό εγγραφής και ηλεκτρονική ταυτότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κυνόφιλους που κατέχουν οποιαδήποτε καθαρόαιμη φυλή σκύλων. Οπότε καταρρίπτεται κάθε εκδοχή δημιουργίας προβλήματος αδέσποτων σκύλων από αυτές τις κοινωνικές ομάδες, αφού όλοι αυτοί οι σκύλοι έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση με κατατεθειμένα τα στοιχεία τους και των ιδιοκτητών τους στον κτηνιατρικό σύλλογο, στο αρμόδιο υπουργείο, στους Δήμους και στο Κυνολογικό όργανο της χώρας μας ή κάποιας άλλης και οι ιδιοκτήτες τους είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι με τις αρχές της οργανωμένης Κυνοφιλίας και τους κανόνες της. Όμως και οι σκύλοι οι οποίοι δεν ανήκουν σε καμία ράτσα, στην καθομιλουμένη κοινώς ως «ημίαιμα», έχουν το δικαίωμα της αναπαραγωγής και της διαιώνισης, διότι πολλοί από αυτούς είναι πανάξιοι «εργασιακοί» σκύλοι, αλλά και άλλοι ως απλοί σκύλοι συντροφιάς, αποτελούν μέλη μιας οικογένειας ανθρώπων που θέλουν ενδεχομένως απογόνους από το αγαπημένο τους κατοικίδιο – μέλος της οικογένειάς τους. Επίσης πολλοί από αυτούς τους σκύλους, είναι πραγματική «κληρονομιά», διότι μπορεί τα χαρακτηριστικά τους, στο μέλλον να τους εντάξουν σε μια από τις αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, με τη διεθνής διαδικασία της αναγνώρισης που γίνεται στις επίσημες εκδηλώσεις του ΚΟΕ, κι έτσι να εγγραφούν στα μητρώα της φυλής που ανήκουν, δίνοντας πνοή, ελπίδα και διεύρυνση της γονιδιακής δεξαμενής της φυλής που ανήκουν, που τόσο σημαντική και πολύτιμη είναι για τη διάσωσή τους. Οι σκύλοι αυτοί που έχουν ηλεκτρονική σήμανση, σημαίνει ότι είναι δεσποζώμενοι και υπάρχουν στοιχεία του ιδιοκτήτη τους καταγεγραμμένα στα αρχεία του κτηνιατρικού συλλόγου και του υπουργείου. Οπότε δεν είναι αδέσποτα και δε μπορούν να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα!
    Οι αυτόχθονες φυλές σκύλων, αλλά και όλων των οικόσιτων ζώων της Ελλάδος και όλων των χωρών της γης, είναι τα «ζωντανά μνημεία» της κάθε χώρας, ο πολιτισμικός, βιολογικός και ιστορικός θησαυρός τους. Οι αυτόχθονες αυτές φυλές , με τη χιλιετή προσαρμογή τους στα εδάφη της Ελλάδος, ανέπτυξαν χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα, η ανθεκτικότητα, η αντοχή, η τέλεια εργασία και άλλες ιδιότητες και όλα αυτά αρμόζουν σε ζώα, που αξίζουν να εκτρέφονται από τον περήφανο και Δημοκρατικό λαό των Ελλήνων. Με λίγα λόγια δείχνουν την κουλτούρα, τον καθρέπτη, το ταπεραμέντο και το χαρακτήρα του Λαού μας.
    Οι αυτόχθονες Ελληνικές φυλές ζουν από αρχαιοτάτων χρόνων στη γη των προγόνων μας. Αφομοιώνουν ομαλά της αλλαγές της Ελληνικής φύσης και γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί με τους Έλληνες. Λόγω της μακροχρόνιας προσαρμογής τους στα εδάφη της πατρίδος μας, μπορούν να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, όπως την κλιματική αλλαγή με μεγάλη και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες και στις απαιτήσεις των συνθηκών της Ελλάδος. Είναι δηλαδή «σφυρηλατημένες» για τα εδάφη της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία και όλοι μας πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό!!! Η διάσωση, η βελτίωση και η εξέλιξη αυτών των φυλών, είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία της Ελλάδος και κανείς δεν πρέπει να καταστρέψει μια τέτοια Εθνική κληρονομιά, αλλά και καμιά κληρονομιά καμιάς άλλης χώρας.
    Η Ελληνική Κυνοφιλία τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, είναι αντάξια των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πολύ περισσότερα χρόνια ύπαρξης και συστηματικής εκτροφής από εμάς και είναι αμέτρητες οι στιγμές που μας έκανε περήφανους ως Έλληνες σε εγχώριες αλλά και διεθνής κυνοφιλικές εκδηλώσεις. Σε εγχώριους και ευρωπαϊκούς (διεθνής) αγώνες εργασίας και μορφολογίας, η Ελληνική Κυνοφιλία διαπρέπει εδώ και πολλά χρόνια και φτάνει πολλές φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες για τις Ελληνικές εκτροφές σκύλων, κατακτώντας Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (ΚΟΕ) έχει κάνει τεράστιο έργο για την κυνοφιλία στην Ελλάδα από τη μέρα της ίδρυσής του, δημιουργώντας μέσω των διεθνών και εγχώριων διοργανώσεων, μια τεράστια παρακαταθήκη Κυνοφιλικών διακρίσεων, διασώσεων, διαφυλάξεων και βελτιώσεων φυλών, αναδείξεων κάποιων άλλων και μια πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα, αναγνώριση της Ελλάδος στα «Διεθνή Κυνοφιλικά σαλόνια». Ένας νόμος που θα επιβάλει υποχρεωτικές στειρώσεις, καταστρέφει όλα αυτά τα οποία έχτισε, διότι θα χαθεί και λόγω κανονισμών της Διεθνής Κυνολογικής Ομοσπονδίας FCI, το δικαίωμα συμμετοχής των Ελληνικών εκτροφών και των Εθνικών ομάδων, αλλά κυρίως θα πάψει να υφίσταται η συνέχιση ύπαρξης των Ελληνικών φυλών. Οπότε και ο Εθνικός ύμνος θα πάψει να ακούγεται στις κυνοφιλικές εγχώριες και διεθνής διοργανώσεις και η Ελληνική σημαία δε θα κυματίσει ξανά ποτέ. Εμείς ως όμιλος της Εθνικής Φυλής, είμαστε στο πλευρό του Κυνολογικού οργάνου της χώρας, τον ΚΟΕ και όλων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων και συντασσόμαστε στο πλευρό του σε ότι κι αν διενεργήσει για την απόσυρση αυτού του άδικου και αντιδημοκρατικού νόμου, αλλά υπέρ ενός ευέλικτου, δίκαιου και αποτελεσματικού νόμου, που θα βοηθά πραγματικά στη συρρίκνωση του αριθμού των αδέσποτων, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις εκτροφές.
    Οι διάφοροι «κύκλοι» που προωθούν τέτοιες ενέργειες, κάθε άλλο παρά την αγάπη τους για τα ζώα δείχνουν και αναρωτιόμαστε, πως η υποχρεωτική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των κατοικιδίων μας είναι απόφαση που μπορεί να θεσπιστεί ως νόμος και δεν αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου και μόνο, αλλά και δικαίωμα του ίδιου του ζώου.
    Οι νόμοι, όταν πρόκειται για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το οποίο άπτεται της επιστημονικής κατ αρχήν φύσεως, της υψίστης σημασίας όσον αφορά την υγεία και το δικαίωμα του ζώου να αναπαραχθεί και να διαιωνίσει το είδος του, αναφαίρετου δικαιώματος του ιδιοκτήτη του ζώου ώστε να αποφασίζει γι αυτό, της μεγάλης σημασίας θέμα για το Κυνολογικό όργανο της χώρας (ΚΟΕ) που πασχίζει για όλες τις φυλές των σκύλων, της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουν οι όμιλοι όλων των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών να τις διασώσουν και να τις διατηρήσουν και της μεγάλης προσπάθειας όλων των συλλόγων που ασχολούνται με τα ζώα και νοιάζονται «πραγματικά» για την ευζωία και τα δικαιώματά τους, πρέπει να συζητούνται και να ανταλλάσσονται απόψεις και επιχειρήματα από όλους τους αρμόδιους με το θέμα φορείς πριν την ψήφισή τους.
    Β) Σχετικά με την παράγραφο 6 η οποία αναφέρει τα εξής:
    6.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του.
    Οι κυνηγετικοί και όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις εγχώριες μετακινήσεις. Εάν είναι πλέον υποχρέωση στο νέο νομοσχέδιο, πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.