Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:57 | Αθηνά Κoύλα

    Όσον αφορά την αύξηση της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών συγκεκριμένα και κυρίως των διδακτορικών, σίγουρα είναι καλό το μέτρο ΑΛΛΑ Όχι τόσο μεγάλη αύξηση των μορίων!
    Ευχαριστώ!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:35 | EYA

    ΘΕΜΑ: ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

    ΘΑ πρέπει οπωσδήποτε να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ πριν προβείτε σε νέες προσλήψεις, ώστε να είναι σίγουρα αδιάβλητος από σας και να συμμετέχουν όσοι δεν μπόρεσαν την προηγούμενη χρονιά. Επίσης να τον αναγγείλετε έγκαιρα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν αφού η προσμέτρηση της βαθμολογίας του είναι σημαντική.

    ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:31 | Α. ΛΑΛ

    ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΥ
    Γράφω αυτό το σχόλιο με την εμπειρία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο θέμα των προσλήψεων.
    Α. Η ΕΜΥ ζήτησε 8 μετεωρολόγους κατηγορίας ΠΕ το 1998 για τους ΟΑ του 2004 και τους προσέλαβε τελικά το 2006. Το ίδιο έγινε και με 28 παρατηρητές μετεωρολόγους κατηγορίας ΔΕ.
    Σήμερα η ΕΜΥ έχει τις ίδιες οργανικές θέσεις που είχε επι δικατατορίας (κακώς) και τις μισές από αυτές κενές. Το μισό προσωπικό της ΕΜΥ έχει πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και δεν αποκλείεται σε λίγο με το διάλογο για το ασφαλιστικό να αποχωρήσει ενα πολύ μεγάλο ποσοστό.
    Β. Η κλιματολογική ιστορία του τόπου κινδυνεύει σοβαρά καθώς οι περισσότεροι και αρχαιότεροι σταθμοί της ΕΜΥ έχουν κλείσει
    Η Πάτρα μετά από 100 χρόνια λειτουργίας, το Ναύπλιο, η Χαλκίδα και άλλοι 4 Σταθμόι της Εύβοιας, η Αλίαρτος σταθμοί που είχε ιδρύσει ο αείμνηστος Αιγινήτης γύρω στο 1900 όπως και όλοι σχεδον οι ορεινοί Μετ/γικοι Σταθμοί που λειτουργούσαν όπως τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, η Βυτίνα, το Στεφάνι Κορινθίας και δεκάδες ακόμη σταθμοί.
    Γ χαρακτήρας της ΕΜΥ κινδυνεύει να αλλιωθεί. Σώστε τη
    Πως θα γίνει αυτό; Πολύ απλό αν θέλετε

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να υπάρξει άρθρο που θα ορίζει σαφώς οτι… Υπηρεσίες σαν την ΕΜΥ που λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα κενά των θέσεων συμπληρωνονται ανα 2ετία με βάση τις ανάγκες. Οι υπηρεσίες αυτές εξαιρούνται των απαγορεύσεων προσλήψεων, αν ποτέ αυτό γίνει, ανεξάρτητα του αν έχει εγγραφεί κονδύλι στον προυπολογισμό τους ως εξής:
    <>.
    Αν κάποιες τέτοιες ρυθμίσεις δεν γίνουν σε Υπηρεσίες σαν την ΕΜΥ τότε κινδυνεύουν να αφανιστούν.
    ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΥ ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΧΑΜΕΝΗ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:52 | Αθηνά Κoύλα

    Δεν είναι δυνατόν να μετράει το μεταπτυχιακό κάποιου, που αφορά στην εκπαίδευση, γεωπονία, πληροφορική σε θέσεις που είναι π.χ. καθαρά οικονομικού χαρακτήρα!!
    Η συμβατότητα των τίτλων μεταξύ τους, θα πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει!
    Αν όχι, θα γίνουν μεγάλες αδικίες, χωρίς νόημα και θα φανεί αν μου επιτρέπεται η έκφραση, ότι είμαστε ό,τι να’ναι!!
    Θα φεύγουνε παιδιά στο εξωτερικό για ένα «εύκολο» και φθηνό μεταπτυχιακό και δεν είναι η χώρα σε κατάσταση να χάνει χρήμα!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:59 | ΝΙΚΟΣ

    Αγαπητοί κύριοι

    Τυγχάνω κάτοχος δύο πτυχών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(το ένα είναι ΑΕΙ και το άλλο ΤΕΙ)και ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σκούδων.

    Στις διάφορες προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού του
    ΑΣΕΠ όμως, δεν μου μοριοδοτείται το δεύτερο πτυχίο μου με την αιτιολογία ότι οι εν λόγω δύο τίτλοι δεν ανήκουνε στο ίδιο εκπαιδευτικό επίπεδο.

    Ειδικότερα στο προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ (στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2Α του άρθρου 18 του Νόμου 2190/1994) ορίζεται ότι
    «Ως δεύτερος τίτλος σπουδών σε αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικεί-μενο θέσεων των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ και της αυτής εκπαιδευτικής βαθμίδας με τον τίτλο σπουδών που απαιτείται σύμφωνα με την προκήρυξη, θεωρείται μόνο τίτλος ΑΕΙ (ΠΕ) προκειμένου για θέσεις Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και μόνο τίτλος ΤΕΙ (ΤΕ) Προκειμένου για θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)»

    Συνεπώς εγώ που κατέχω έναν τίτλο ΑΤΕΙ και έναν τίτλο ΑΕΙ λαμβάνω μόρια μόνο για τον έναν εκ των δύο τίτλων μου (ανάλογα με την προκηρυχθείσα θέση για την οποία θα υποβάλλω αίτηση υποψηφιότητας). Η μη μοριοδότηση βασίζεται στην αιτιολογία ότι οι εν λόγω δύο τίτλοι ΔΕΝ είναι του ίδιου εκπαιδευτικού επιπέδου. Σύμφωνα όμως με το ΦΕΚ 114/11-6-2001 Νόμος 2916 άρθρο1 παρ.1.α για την ανω-τατοποίηση των ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ ανήκουνε στο ίδιο εκπαιδευτικό επίπεδο.
    «Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα πανεπιστήμια, πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ββ) τον Τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τε-χνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.»

    Οι εν λόγω δύο τίτλοι σπουδών είναι σε συναφή γνωστικά αντικείμενα του ιδίου κλάδου. Η λήψη ενός δεύτερου πτυχίου, όπως είναι αυτονόητο, απαιτεί 4ετείς σπουδές και πολύ προσπάθεια και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απαξιώνει μια 4ετή πανεπιστημιακή φοίτηση, πολύ δε περισσότερο όταν ο δεύτερος τίτλος σπουδών είναι συναφούς γνωστικού αντικειμένου του ίδιου κλάδου.

    Τα παραπάνω τα έξέθεσα στο ΑΣΕΠ στέλνοντας σχετική επιστολή (με Αρ. Πρωτ. ….) ελπίζοντας στην αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας.
    Σε απάντηση το ΑΣΕΠ μου ανέφερε ότι «ο όρος της αυτής εκπαιδευτικής βαθμίδας με τον τίτλο σπουδών που απαιτείται σύμφωνα με την προκήρυξη ερμηνεύ-εται υπό το πρίσμα της διακρίσεως των φορέων παροχής Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και της διαφοροποιημένης αποστολής ενός εκάστου». Μου επισήμα-ναν επίσης ότι η εν λόγω ερμηνεία εδόθει από το ΑΣΕΠ για τις προκηρύξεις που εξε-δώθησαν από 28/4/2004 και εφεξής

    Υπό το πρίσμα όμως αυτό, δεν θα έπρεπε να δίδονται μόρια και στον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχουν τα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι η αποστολή ενός Μεταπτυχιακού Τμήματος διαφοροποιείται ριζικά από την αποστολή ενός Προπτυχιακού τμήματος. Ομοίως υπό το πρίσμα που μου αναφέρανε, δεν θα έπρεπε να μοριοδοτείται ούτε και ο διδακτορικός τίτλος σπουδών διότι η φύση, η αποστολή και η εν γένει λειτουργία του διδακτορικού διαφοροποιείται και αυτή από το προπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Επίσης, διαφορετική αποστολή, φύση ίσως και τρόπο εκτέλεσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας υφίσταται και ανάμεσα στα διάφορα προπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα! (αυτονόητο άλλωστε… διότι εάν είχαν την ίδια αποστολή ποιός θα ήταν και ο λόγος ύπαρξης τόσων πολλών και διαφορετικών τμημάτων;) .
    Συνοψίζοντας τα παραπάνω, άμεσα συνάγει κανείς τα εξής:
    1) Με βάση το άρθρο 1 του Ν. 2916/2001 τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελούν ισότι-μους και παράλληλους τομείς του ιδίου εκπαιδευτικού επιπέδου (ανήκουν στην Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), η δε αποστολή κάθε τμήματος διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα τμήματα.
    2) Ομοίως και ο Μεταπτυχιακός τίτλος εξειδίκευσης, όπως και τα Διδακτορι-κά σε κάποιο ειδικότερο τομέα του γνωστικού αντικειμένου ανήκουνε στο αυτό τρι-τοβάθμιο επίπεδο, διαφοροποιούνται όμως ριζικά ως προς το αντικείμενό τους, την αποστολή τους κλπ από τα διάφορα προπτυχιακά τμήματα..
    Συνεπώς κρίνεται άτοπη και αβάσιμη η από μέρους τους επιχειρηματολογία (περί της διαφοροποιημένης αποστολής) και ως εκ τούτου η μη μοριοδότηση ενός τριτοβάθμιου τετραετούς τίτλου σπουδών, αφού όπως προκύπτει το διαφορετικό της αποστολής του μεταπτυχιακού και διδακτορικού δεν εμποδίζει την μοριοδότηση τους.

    Η εν λόγω άνιση μεταχείριση των ως άνω αναφερόμενων τίτλων σπουδών είναι πέραν κάθε αμφιβολίας απαράδεκτη. Όπως προφανώς έχει ήδη γίνει σαφές, δεν ζητάω να αναγνωριστούν τα ΤΕΙ ως ΑΕΙ και το αντίστροφο, ούτε ζητάω να συμμετέχω με το πτυχίο του ΤΕΙ σε θέσεις ΑΕΙ. Είναι προφανές ότι οι φορείς της ανώτατης εκπαίδευσης διακρίνονται σε δύο ισότιμους και ανεξαρτήτους κλάδους και με το αίτημά μου αυτό δεν συγχέω ούτε την διαφοροποιημένη αποστολή ενός εκάστου, ούτε την κατεύθυνση ούτε και τον διακριτό ρόλο των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Ζητώ απλά την μοριοδότηση της ύπαρξης ενός δεύτερου τριτοβάθμιου τίτλου σπουδών και δη συναφούς αντικειμένου, ως ένα επιπλέον κεκτημένο προσόν!!

    Με την παρούσα διάταξη όχι μόνο δεν επιβραβεύεται αυτός που επιθυμεί τη συνεχή εξέλιξή του στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης αλλά αντιθέτως τιμωρείται για την επιλογή του αυτή!

    Τέλος να αναφέρω τις εξής αποφάσεις άλλων υπουργείων που επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν την ορθότητα της επιχειρηματολογίας μου.

    1. Το υπουργείο εσωτερικών, (γενική γραμματεία δημοσιάς διοίκησης & ηλε-κτρονικής διακυβέρνησης – γενική διεύθυνση κατάστασης προσωπικού, -Διεύθυνση διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού, Τμήμα υπαλληλικής σχέσης & σταδιοδρομίας) ε-ξέδωσε την εγκύκλιο με Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.35. 16 /959 /οικ. 34623 και Θέμα: «Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων» στην οποία στο μέρος ΙΙ. «Κριτήρια επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων» καθορίζει τα εξής:
    «Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση). Για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ θα λαμβάνεται υπόψη ως δεύτερος τίτλος είτε το δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης είτε πτυχίο τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι λοιποί τίτλοι σπουδών δεν μοριοδοτούνται.»
    Η πιο πάνω παράγραφος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίμαχη παράγραφο του προσοντολόγιου του ΑΣΕΠ (δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2Α του άρθρου 18 του Νόμου 2190/1994). Δοθέντος δε ότι και οι δύο παράγραφοι εφαρμόζονται, μπορεί να προβεί ο μέσος νους στο εξής τραγελαφικό συμπέρασμά: «Όσοι είναι υποψήφιοι για το δημόσιο τομέα και κατέχουν τους εν λόγω δύο τίτλους και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν υποψήφιοι, οι δύο τίτλοι που κατέχουν είναι διαφορετικού εκπαιδευτικού επιπέδου. Άπαξ και προσληφθούν στο δημόσιο τομέα ως “δια μαγείας” οι τίτλοι που κατέχουν θεωρούνται του αυτού εκπαιδευτικού επιπέδου (της ανώτατης εκπαίδευσης) και μοριοδοτούνται κανονικά…..» Όσο αστείο και ακούγεται αυτή είναι σήμερα η απίστευτα «δαιδαλώδης» κατάσταση που επικρατεί.

    2. Το Υπουργείο εθν. Παιδείας & θρησκευμάτων (Γενική διεύθυνση διοίκησης Π.Ε. & Δ.Ε. –Διευθύνσεις προσωπικού Π.Ε. & Δ.Ε. – Τμήματα: Β΄) εξέδωσε «ανα-κοίνωση στο ορθό ως προς την παράγραφο 48» (την18/7/07) η οποία εκδόθηκε ως διευκρινιστική εγκύκλιος για την διαδικασία μοριοδότησης των προσόντων των υπο-ψηφίων με θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων» στην παράγραφο 25 αναφέρει ότι
    «πτυχίο ΤΕΙ μοριοδοτείται ως δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ με την προϋπόθεση ότι έχει ληφθεί από τον κάτοχό του μετά την ισχύ του Ν. 2916/2001 με τον οποίο καθιερώθηκε η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τα χορηγούμενα πτυχία λογίζονται ως πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης»
    Η εν λόγω αναφορά δικαιώνει εν μέρει την επιχειρηματολογία μου, όμως έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 6 άρθρο 6 του Ν.2916/2001 η οποία αναφέρει ότι:
    «τα προεδρικά διατάγματα που θα εκδοθούν με τις αυτές διατάξεις (του Νόμου 2916/2001) μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και θα αφορούν ειδικότητες για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί σχετικά προεδρικά διατάγματα, θα ισχύουν για όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ του οικείου τμήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο αποφοίτησής τους» και όχι μόνο γι’ αυτούς που αποφοίτησαν από το 2001 και μετά..
    Όπως φαίνεται το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θεσπίζει νόμους και πρώτο αυ-τό τους αθετεί και τους καταπατά. (Για τα πιο πάνω βλ. σχετικά και σε άρθρο του Ε-πενδυτή Σάββατο11, Κυριακή 12 Αυγούστου 2007 σελ. 22).

    3. Το ΑΣΕΠ στη προκήρυξη της Ειδικής Γραπτής Δοκιμασίας «ΤΕΣΤ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ & ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ» (προκήρυξη 1Τ/2007) που πρόσφατα διεξήχθη, στο σχετικό έντυπο της αίτησης (στο ΤΔ1) στις διευκρινίσεις που αναγράφει, αναφέ-ρει τα εξής:
    «Υποψήφιος που κατέχει δύο πτυχία ΑΕΙ ή υποψήφιος που κατέχει πτυχίο ΑΕΙ και πτυχίο ΤΕΙ συμπληρώνει ανάλογα τα πεδία και των δύο εγγραφών (γιατί και οι δύο τίτλοι ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης)»
    Όπως φαίνεται στην περίπτωση αυτή το ΑΣΕΠ θεωρεί και τους δύο τίτλους ότι ανήκουν στο αυτό εκπαιδευτικό επίπεδο. Συνεχίζει όμως σκανδαλωδώς στις διάφορες προκηρύξεις του να μην μοριοδοτεί το δεύτερο τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εάν ο βασικός τίτλος είναι ΑΤΕΙ και ο δεύτερος ΑΕΙ και το αντίστροφο.

    Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για την επίλυση του προβλήματός και μοριοδό-τηση του δεύτερου τίτλου σπουδών ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ΤΕΙ ή ΑΕΙ δεδομένου ότι είναι παράνομη η μη αναγνώριση και μοριοδότηση των επιπλέον προσόντων και μάλιστα ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ζητώ την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για την αλλαγή του εν λόγω επίμαχου άρθρου και την μοριοδότησή για τους πιο πάνω αναφερόμενους λόγους.

    Με εκτίμηση

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:04 | Βασίλης

    Είμαι ένας άνθρωπος που έχει δύο πτυχία ελληνικών ΑΕΙ, μεταπτυχιακό και διδακτορικό από ελληνικό ΑΕΙ και νόμιζα ότι ανήκα σε μια ιδιαίτερη κατηγορία (όχι απαραιτήτως ελίτ ή νορμάλ)αλλά πάντως μια μειοψηφία που κατέχει πολλούς ακαδημαϊκούς τίτλους. Για τα χρόνια που ξόδεψα και ξοδεύω στα θρανία και στη μελέτη δεν μετανιώνω για τον απλούστατο λόγο ότι μου αρέσει και με γεμίζει αυτό που κάνω – γι’ αυτό και το κάνω.
    Διαβάζοντας τώρα τα σχόλια εδώ, έχω πάθει σοκ γιατί διαπιστώνω ότι στη χώρα μου, όχι μόνο δεν ανήκω σε κάποια μειοψηφία όπως νόμιζα αλλά αντίθετα είμαι ο φτωχός συγγενής αφού όπως διαπιστώνω πάρα πολλοί συμπολίτες μου διαθέτουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά με το τσουβάλι, τα οποία μάλιστα απαιτούν ενίοτε με θυμό, ενίοτε με αγανάκτηση, κάποιες φορές με θλίψη και απελπισία να τους αναγνωριστούν για να πάρουν περισσότερα μόρια για να καταλάβουν αξιοκρατικά μια θέση κλητήρα, μια θέση οδοκαθαριστή ή ακόμη μια θέση πυροσβέστη.

    Έγραφα χθες σε άλλο σχόλιο μου ότι για να μαζεύει κάποιος σκουπίδια ίσως να μην είναι και τόσο αναγκαίο να έχει διδακτορικό και να γνωρίζει δέκα ξένες γλώσσες όπως επίσης ότι θα προτιμούσα ένα πυροσβέστη που να έχει ως προσόν ότι υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις του στρατού από ένα κοριτσάκι που ίσως να γνωρίζει αγγλικά και ζιμπαμπουέζικα. Όλα αυτά τα χαρακτήρισα απλή κοινή λογική.

    Έκανα λάθος. Στο όνομα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας ένας οδοκαθαριστής οφείλει πριν μαζέψει σκουπίδια από το δρόμο να μαζέψει πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά αφού έτσι όπως τα κατάντησαν – ή μας κατάντησαν – σκουπίδια είναι κι αυτά, και έτσι όντως αποδεικνύει ότι έχει και προϋπηρεσία στη συλλογή απορριμάτων.

    Η γενιά του Πολυτεχνείου, η γενιά που κυβερνά εδώ και αρκετά χρόνια την Ελλάδα, η κατά τη γνώμη μου πιο άχρηστη γενιά, έχει καταστρέψει πλήρως αυτή εδώ τη χώρα και μαζί τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ψυχές χιλιάδων νέων ανθρώπων.

    Επικολλώ τέλος ξανά χθεσινό μου σχόλιο με αρκετές θετικές ψήφους.

    Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο είναι τραγική. Υπάρχουν στον ίδιο χώρο με τα ίδια περίπου τυπικά προσόντα πολλοί εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων. Για παράδειγμα στην αρχαιολογική υπηρεσία υπάρχουν αρχαιολόγοι που μονιμοποιήθηκαν με διαγωνισμό, αρχαιολόγοι που μονιμοποιήθηκαν με την πάροδο των χρόνων μέσα από την πολύμηνη προϋπηρεσία τους, αρχαιολόγοι αορίστου χρόνου, αρχαιολόγοι με συμβάσεις έργου, αρχαιολόγοι με stage, αρχαιολόγοι με ασφαλιστικά μέτρα, αρχαιολόγοι…. Όλοι αυτοί πρέπει να συμβιώσουν και να λειτουργήσουν αρμονικά και συναδελφικά στον ίδιο εργασιακό χώρο όπου όμως δεν έχουν όλοι τα ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Μοιραία θα υπάρξει δυσλειτουργία. Πρέπει λοιπόν καταρχήν να υπάρξει μια καταγραφή όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ποιοι είναι, με ποια ειδικότητα, πόσα χρόνια, τι παράγουν, ποια είναι τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους. Κατόπιν να ξεκαθαρίσουν ποιους χρειάζονται για να κάνουν τι. Όσοι δεν έχουν αντικείμενο ή και τα τυπικά ακόμη προσόντα να μετατάσσονται σε θέσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμοι. Άνθρωποι που εργάσθηκαν και προσέφεραν χρόνια σε ένα πόστο έστω και από τη θέση του συμβασιούχου είναι εγκληματικό να πεταχτούν στο κάλαθο των σκουπιδιών με το πρόσχημα τάχα μου της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Ο πολίτης δεν μπορεί να είναι έρμαιο της εκάστοτε πολιτικής, του εκάστοτε κόμματος. Εξάλλου οι Λατίνοι έλεγαν ότι η άκρα δικαιοσύνη είναι άκρα αδικία. Ας εξορθολογιστεί πρώτα το δημόσιο με τις βασικές αρχές της σύγχρονης διοίκησης, ας βάλλει σε τάξη πρώτα τους υπαλλήλους του που υπηρετούν ή υπηρέτησαν πρώτα σ’ αυτό και μετά ας προωθήσει τις σωστές αξιοκρατικές νομοθετικές του ρυθμίσεις. Όταν τα θεμέλια είναι άχρηστα, όταν το κράτος κυβερνιέται ως επί το πλείστον από ανθρώπους υποχρεωτικής εκπαίδευσης που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ διόρισε αθρόα τη δεκαετία του ‘80 και σήμερα καταλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις, τα μεγάλα προνόμια και τους παχυλούς μισθούς, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάμε σήμερα για διαφάνεια και αξιοκρατία. Πιστεύω ότι όλα είναι ένα πυροτέχνημα των κυβερνώντων για να στρέψουν τους ανθρώπους που αγωνιούν, αγωνίζονται και αναζητούν δουλειά σε σύγκρουση μεταξύ τους και εμφύλιο σπαραγμό, γιατί η ίδια η πολιτεία είναι ανίκανη να ξεκαθαρίσει και να δώσει λύσεις – με βάση την απλή κοινή λογική – σε προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει.

    Η ΑΚΡΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:44 | θοδωρος

    Τόσο πολύ λογαριάζεται το πτυχίο…5 ή 4 ετών που αυξήσαν την ισχύ του επί 110! Ζήτω τα Μεταπτυχιακά και η χαρτούρα.. ζήτω οι έχοντες λεφτά να σπουδάζουν.. Ζήτω και σε εμάς τους πτυχιακούς 5 ετους φοιτησης που δεν είχαμε άλλη οικονομική στήριξη.. καταφέραμε να πάρουμε προσαύξηση χ110 αντί του χ100! Μήπως κύριε Υπουργέ της ισονομίας να σκεφτείτε να δώσετε κάτι παραπάνω στο πτυχίο που στο φινάλε όλοι πέρασαν αυτό το στάδιο και από εκεί θαπρέπει να γίνεται η εκκαθάριση.. Ευχαριστώ για το χρόνο σας..

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:51 | ΝΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑ

    Κύριε Υπουργέ,

    Στην περίπτωση όπου δεν έχει γίνει τραγική παρανόηση από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, θεωρούμε παράλογη και άδικη την πρόταση κατάργησης μοριοδότησης του 2ου Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών. Είναι ενάντια στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για την ενίσχυση των πτυχιούχων. Είμαστε όλοι κάτοχοι ήδη ενός Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών και αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε το 2ο Μεταπτυχιακό στο Τμήμα Βιολογίας στης Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ με τίτλο « Οικολογικός Σχεδιασμός, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών ».Δεν νοείται να καταργηθεί ξαφνικά η αθροιστική μοριοδότηση, που αποτελεί μια μακρόχρονη θεσμοθετημένη ρύθμιση και συμβάλλει σημαντικά στον μακρόχρονο σχεδιασμό που θα κάνει το κάθε νέο άτομο για την απόκτηση κατάλληλων προσόντων.
    Παρακαλούμε θερμά να ανακαλέσετε την πρότασή σας και να αντιληφτείτε την αντιφατικότητά της. Πιστεύουμε ότι εκφράζουμε το σύνολο των κατόχων δυο ή περισσοτέρων Μεταπτυχιακών Τίτλων, που έχουν ξοδέψει χρόνο, χρήμα και φαιά ουσία για την απόκτηση γνώσης. Σκεφτείτε το πλήθος των θιγμένων σπουδαστών και των οικογενειών τους που αγωνιούν για το αύριο και έχουν επενδύσει σ’ αυτό. Ελπίζουμε να μην θυσιαστούν οι προσπάθειες μας στο βωμό κάποιων ευφάνταστων διαρθρωτικών αλλαγών…

    Οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές :

    Γκουλούνης Νικόλαος, Δασολόγος, MSc

    Χαραλαμπίδης Γεώργιος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc

    Καραπαναγιωτίδης Βασίλειος, πτυχιούχος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, MSc

    Μανώλης Ευάγγελος, Δασολόγος

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:51 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΩΛΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ. ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ. ΕΛΕΟΣ. ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ Η ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ. ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ. ΑΡΑ ΣΩΣΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΕ 4 ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ. 4 ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΙΤΛΟ + 4 ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ =8 ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΓΝΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:20 | GEORGIA S.

    Και για όσους είναι μηχανικοί σας αναφέρω ότι σύμφωνα με το νεο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανό όλοι οι μηχανικοί των ελληνικών πολυτεχνείων θα έχουν μεταπτυχιακό. Άρα όσοι έχουμε κάνει κανονικό μεταπτυχιακό δε θα μετράει καθόλου εφόσον προσμετράται μόνο ένας τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών. Οπότε η πρόληψη μηχανικού μέσω ΑΣΕΠ θα εξαρτάται μόνο από το βαθμό πτυχίου του, το τεστ δεξιοτήτων και τις γλώσσες. Δεδομένου ότι στο τεστ δεξιοτήτων η βαθμολογία των συναδέλφων μου κυμαίνεται από 75 έως 90 μόρια, ο βαθμός πτυχίου τους από 6,5 έως 7,5 κατά μέσο όρο και proficiency έχει πλέον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ο μόνος τρόπος για να συγκεντρώσει κάποιος μόρια είναι ή διδακτορικό ή άλλες ξένες γλώσσες!!!

    Είμαι πολιτικός μηχανικός ελληνικού πολυτεχνείου με δύο μεταπτυχιακά, στο » Σχεδιασμός και κατασκευή υπογείων έργων του ΕΜΠ» και στο Management in Construction του CITY University of London. Από το Δεκέμβριο θα έχω τα ίδια μόρια με οποιονδήποτε μόλις αποφοίτησε από ελληνικό πολυτεχνειο.
    Ελπιζω κ. Υπουργέ να λυθεί το εν λόγω ζήτημα άμεσα γιατί δε συνάδει με την αξιοκρατία και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών που μας είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και την εμπιστευτήκαμε.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:42 | ΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
    ΕΡΩΤΗΣΗ , ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΕΥΠΑΘΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ (ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ,ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ)?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑ ΠΡΟΚΗΡΗΞΗ.ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ » ΠΟΛΙΤΗ» ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:13 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εγώ διαφωνώ κάθετα με το γεγονός ότι δεν θα προσμετράται το δεύτερο μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό που μπορεί να έχει κάποιος. Δηλαδή μία δεύτερη εξειδίκευση δεν λογίζεται ως επιπλέον προσόν? Γιατί? Αντιθέτως, από τη στιγμή που δίνεται πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στους τίτλους σπουδών και όχι στην προϋπηρεσία (που μπορεί να αποκτήθηκε με πλάγιους τρόπους), δεν βρίσκω το λόγο να μην αθροίζονται και τα μόρια που αντιστοιχούν σε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό. Αν μη τι άλλο, άνθρωποι που έχουν μοχθήσει για την απόκτηση επιπρόσθετων γνώσεων και μάλιστα πιστοποιημένων με τον καλύτερο τρόπο, αδικούνται και μάλιστα χωρίς να υπάρχει λογική αιτιολογία.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:44 | MARIA

    Κύριε Υπουργέ,
    τα σχόλιά μου σχετικά με το νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

    1. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.

    2. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Αιτιολογία:

    1. Σίγουρα οι μη άριστοι που δήλωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι ανάμεσα σε όσους διαθέτουν δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο.
    2. Σίγουρα τα παραπάνω δεν αποτελούσαν προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής σας που πιστέψαμε και ψηφίσαμε για εφαρμογή αξιοκρατίας και όχι για περαιτέρω αναξιοκρατία που φέρνει το μέτρο αυτό.ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΟΤΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΣΑΣΤΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕ ΜΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΙΤΛΩΝ.ΠΟΥΕ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ;
    3. Κάναμε 2ο μεταπτυχιακό επειδή γνωρίζαμε ότι μετράει ο βαθμός του βασικού τίτλου, τον οποίο ήδη είχαμε πάρει και δεν μπορούσαμε να βελτιώσουμε. Επενδύσαμε σε κάτι που εσείς τώρα αποσύρετε πραξικοπηματικά; Ήταν η μόνη μας ευκαιρία να βελτιώσουμε τη συνολική βαθμολογία και σεις με μια διάταξη την απεμπολείτε.
    δεν ξέραμε για την προσμέτρηση του βαθμού πτυχίου, ξέραμε για την προσμέτρηση του 2ου μεταπτυχιακού. Πόσο άδικα το αποσύρετε;
    4. Δίνεται μεγαλύτερη βαρύτερη σε ένα Lower από ένα δεύτερο μεταπτυχιακό;
    5.Εμείς που πήραμε πτυχίο σε αλλοτινούς καιρούς πιο δύσκολους και όχι τόσο επιεικείς και χωρίς να το γνωρίζουμε ότι θα μετρήσει ο βαθμός και από Πανεπιστήμια μεγάλα και όχι Περιφερειακά δεν έχουμε δικαίωμα για εργασία στο Δημόσιο; Αυτή είναι η δημοκρατία σας;

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:18 | Eleni

    Για να λυθει η απορία στο τηλέφωνο του Υπουργειου που παρεχουν (2103393000) ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ 2οι ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ.!
    Το οποιο:

    α) δεν συμφωνει με τις ιδέες της ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Με τους σημερινούς ρυθμους που κινείται η επιστήμη αν θελήσεις να έχεις συγχρονη πρακτική στο δημόσιο τομέα δεν ειναι δυνατον να μείνεις στο μεταπτυχιακό που πήρες πριν 10 χρόνια.

    β) δεν συμφωνει με το ιδιο το σκεπτικο του νομοσχεδιου για την διορθωση των ανισοτητων σε σχέση με την πανεπιστημιακη εκπαίδευση, εξειδικευση και επανεξειδικευση

    γ) οι επιστήμονες με 2 μεταπτυχιακά είναι σε χειρότερη θέση με το νέο νομοσχέδιο από ότι με το παλιο που κατα γενική ομολογία ήταν αδικο (με το παλιό είχες 300 μόρια, τώρα μόνο 200 από το ένα μάστερ)

    γ) τοποθετει τους επιστήμονες που θέλουν να εξειδικευτούν περαιτέρω στο κλάδο τους στη θέση να προτιμήσουν να διαβάσουν για το τέστ γενικών δεξιοτήτων που αν γράψουν πχ 100% θα παίρνουν 400 μορια ενω με ένα δευτερο μεταπτυχιακό δεν φαίνεται ότι έχουν κάνει τίποτα

    δ)επίσης, τους ωθεί στην διδακτορική έρευνα (που έχει διάρκεια 4-5 χρόνια χωρίς καμια οικονομική ενίσχυση για τα χρόνια αυτα) που τις περισσότερες φορές καμια σχέση δεν έχει με την εργασιακή πρακτική

    Στο ίδιο επίπεδο και η κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών. Δηλαδη, μπορείς να κάνεις ένα μεταπτυχιακό σε άσχετο και εννοείται εύκολο τομέα σε 1 χρόνο και να είσαι στην ίδια θέση με άλλους που έκαναν 2 ετη μεταπτυχιακά πάνω ακριβώς στο αντικείμενο τους. Εκτός αυτου, αν κάνεις μεταπτυχιακό σε άσχετο τομέα με τη θέση έχεις τις ίδιες πιθανότητες να προσληφθείς με κάποιον που έχει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο της θέσης και μπορεί να προσφέρει εξιδικευμένη γνωση και να εξελίξει τη θέση. Ειδικά όταν μιλάμε για επιστημες που αφορούν την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας αυτό μπορεί να γίνει ως επικίνδυνο!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:11 | Eleni

    Για να λυθει η απορία στο τηλέφωνο του Υπουργειου που παρεχουν (2103393000) ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ 2οι ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ.!
    Το οποιο:

    α) δεν συμφωνει με τις ιδέες της ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Με τους σημερινούς ρυθμους που κινείται η επιστήμη αν θελήσεις να έχεις συγχρονη πρακτική στο δημόσιο τομέα δεν ειναι δυνατον να μείνεις στο μεταπτυχιακό που πήρες πριν 10 χρόνια.

    β) δεν συμφωνει με το ιδιο το σκεπτικο του νομοσχεδιου για την διορθωση των ανισοτητων σε σχέση με την πανεπιστημιακη εκπαίδευση, εξειδικευση και επανεξειδικευση

    γ) τοποθετει τους επιστήμονες που θέλουν να εξειδικευτούν περαιτέρω στο κλάδο τους στη θέση να προτιμήσουν να διαβάσουν για το τέστ γενικών δεξιοτήτων που αν γράψουν πχ 100% θα παίρνουν 400 μορια ενω με ένα δευτερο μεταπτυχιακό δεν φαίνεται ότι έχουν κάνει τίποτα

    δ)επίσης, τους ωθεί στην διδακτορική έρευνα (που έχει διάρκεια 4-5 χρόνια χωρίς καμια οικονομική ενίσχυση για τα χρόνια αυτα) που τις περισσότερες φορές καμια σχέση δεν έχει με την εργασιακή πρακτική

    Στο ίδιο επίπεδο και η κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών. Δηλαδη, μπορείς να κάνεις ένα μεταπτυχιακό σε άσχετο και εννοείται εύκολο τομέα σε 1 χρόνο και να είσαι στην ίδια θέση με άλλους που έκαναν 2 ετη μεταπτυχιακά πάνω ακριβώς στο αντικείμενο της θέσης. Αν κάνεις μεταπτυχιακό σε άσχετο τομέα με τη θέση έχεις τις ίδιες πιθανότητες να προσληφθείς με κάποιον που έχει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο της θέσης και μπορεί να προσφέρει εξιδικευμένη γνωση και να εξελίξει τη θέση και εν τέλη το δημόσιο. Ειδικά όταν μιλάμε για επιστημες που αφορούν την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας αυτό μπορεί να γίνει ως επικίνδυνο!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:52 | GEORGIA S.

    Μόλις τηλεφώνησα στο ΥΠΕΣ 2103393000 για να ρωτήσω σχετικά με το 2ο μεταπτυχιακό. Η απάντηση τους ήταν ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το 2ο μεταπτυχιακό δε μετράει, ωστόσο είναι ενήμεροι χετικά με τις αντιδράσεις των κατόχων 2ου μεταπτυχιακού τίτλου. Όποιος θίγεται από την εν λόγω διάταξη στο ανωτέρω τηλ για να δηλώσει τη δυσαρέσκεια του και αν μαζέψουμε και υπογραφές αν χρειαστεί.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:33 | Basileios Proias

    Παρακαλώ να ανεβάσετε το Ν.3051/2002 στην Σχετική Νοομοθεσία για να βοηθηθεί ο κόσμος στο να καταλαβει τις διατάξεις για την μοριοδότηση του δευτερου μεταπτυχιακού τίτλου.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:35 | α..

    Ως προς το θέμα της σχετικότητας…

    Οι εκάστοτε φορείς είναι πολλές φορές ανίκανοι ή δε θέλουν να αποφασίσουν για το πιο αντικείμενο σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακό, PhD κλπ.) είναι σχετικό ή σχετικότερο. Αποτέλεσμα, οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται είτε περιορίζουν πολύ το εύρος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ προσλήψεις), είτε ΞΕΧΝΟΥΝ να συμπεριλάβουν σχετικά πτυχία, μεταπτυχιακά ή άλλους τίτλους σπουδών.

    Επιπλέον δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι ο εκάστοτε φορέας ή ο ΑΣΕΠ θα εξετάσει με ορθότητα, αντικειμενικότητα, διαφάνεια και αξιοπιστία τη σχετικότητας της εμπειρίας.

    Για το λόγο αυτό ο ΑΣΕΠ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα που να προσδιορίζει τη χρυσή τομή ανάμεσα στον σχετικό και σε αυτόν με τα υψηλότερα αντικειμενικά προσόντα – μόρια.
    Πως θα μπορούσε όμως κάτι τέτοιο να γίνει;

    Η καλύτερη λύση είναι ο ΑΣΕΠ να στέλνει μια λίστα στον εκάστοτε φορέα με έναν περιορισμένο αριθμό υποψηφίων που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα αντικειμενικά μόρια. (π.χ. τους 20 υψηλότερους σε αντικειμενικά προσόντα – μόρια υποψήφιους). Στη συνέχεια, ο εκάστοτε φορέας επιλέγει με το κριτήριο της σχετικότητας το πλέον σχετικότερο αιτιολογώντας προσωποποιημένα στον κάθε ένα υποψήφιο της λίστας το λόγο θεώρησης των προσόντων του ως λιγότερο σχετικών από τα προσόντα αυτού που επιλέχτηκε. Παράλληλα, ο φορέας θα δημοσιεύει τα προσόντα του υποψηφίου που επέλεξε ως πλέον σχετικά και ο ΑΣΕΠ θα δίνει τη δυνατότητα επί της ουσίας ενστάσεων σε οποιοδήποτε υποψήφιο. Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εκτός ΑΣΕΠ. Η επιτροπή θα σχηματίζεται από το Υπουργείο εσωτερικών μετά την υποβολή της ένστασης με τυχαίο τρόπο από ένα συγκεκριμένο ανά ειδίκευση σύνολο δηλωμένων και εθελοντών εμπειρογνωμόνων καταλλήλων προσόντων και τα αποτελέσματα θα αιτιολογούνται και θα δημοσιεύονται. Τα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων που συμμετέχουν στη διαδικασία της ένστασης δεν θα γνωστοποιούνται στην επιτροπή. Τέλος, σε περίπτωση που ο φορέας δεν ικανοποιείται από τα αποτελέσματα της λίστας θα μπορεί να ζητήσει τη διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων της λίστας έως ένα αυστηρά προκαθορισμένο βαθμό και μόνο για μία φορά (π.χ. τους επόμενους 20 σε αριθμό αντικειμενικών μορίων υποψήφιους). Εάν δεν καταφέρει ούτε τότε να βρει το «σχετικό» υποψήφιο ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρύσσεται.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:36 | Μαρία Μ

    Το σχόλιο μου αφορά την απόδειξη γνώσης Η/Υ, θέμα το οποίο αν κατάλαβα δεν θίγεται στο νέο νσ.
    Είναι δυνατόν ο μεταπτυχιακός τίτλος (είτε μεταπτυχιακό είτε διδακτορικό) και ισως και το βασικό πτυχίο να μην θεωρείται απόδειξη χρήσης Η/Υ;
    πχ για να πάρεις διδακτορικό πρεπει να έχεις κάνει έρευνα, τις οποίας τα στοιχεία τα επεξεργάζεσαι συνήθως (εως πάντα) σε κάποιο πρόγραμμα Η/Υ.
    Επίσης για να πάρεις το διδακτορικό χρειάζεσαι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, και για να επεξεργαστείς-υποβάλεις τα αρθρα για να δημοσιευθούν σίγουρα χρησιμοποιείς Η/Υ.
    Επίσης για όλες τις εργασίες στα ΑΕΙ, ΤΕΙ χρησιμοποιείς Η/Υ και διάφορα προγράμματα Η/Υ.
    Συνεπώς θεωρώ ότι οποιοσδήποτε τίτλος σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχει ληφθεί την τελευταία 10ετία προυποθέτει ότι το άτομο γνωρίζει τη χρήση Η/Υ.
    Παράλληλα, πλεον η χρήση H/Y διδάσκεται στα σχολεία.
    Οπότε ποιο το νόημα να απαιτείται η γνώση χρήσης Η/Υ και να πρέπει να μαζεύουμε χαρτιά ή ακόμα χειρότερα να δίνουμε πάλι χρήματα σε οργανισμούς πιστοποίησης γνώσης χρήσης Η/Υ?????
    Με την ίδια λογική σε λίγο καιρό θα ζητηθεί πιστοποιητικό γνώσης Ελληνικών, μαθηματικών, χημείας κλπ εκτός εαν εχουμε τελειώσει Φιλοσοφική, μαθηματικό ή Χημικό, αντίστοιχα…….

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:58 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΕΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΟΠΩΣ Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΕΚ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΜΑ. ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΙΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΤΕ ΜΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ ΟΣΟΙ ΑΣΠΑΖΕΣΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:02 | Παναγιώτης

    ένα μεταπτυχιακό αποτελεί εξειδικευμένη γνώση εξ ορισμού. Ποιο το όφελος να ισοπεδώνεται ή να ισηγορεί με οποιο τυχαίο τίτλο μετατυχιακής εκπαίδευσης;Τότε όλοι ας κάνουμε το πλέον εύκολο μεταπτυχιακό (διατίθενται εν πληθώρα δυστυχώς)για να έχουμε τα πολυπόθητα μόρια…
    Η συνάφεια είναι κριτήριο υψίστης σημασίας.

    Κατά δεύτερον, πώς αποκτά περισσότερη αξία η πανεπιστημιακή γνώση ( κυρίως τα μεταπτυχιακά) σε σχέση με αμφιβόλου ποιότητας σεμινάρια, ΚΕΚ, πιστοποιητικά κι άλλα; Με 50 επιπλέον μόρια; Σαφέστατα υπάρχει αναντιστοιχία προθέσεων και αποτελέσματος

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:14 | χρήστος

    Είναι πολύ σημαντικό να προσμετράται και ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου.

    Είναι το ίδιο να έχει τελειώσει ένας με βαθμό 7 σε τέσσερα χρόνια ακριβώς και ίδιο να έχει τελειώσει κάποιος με τον ίδιο βαθμό σε 5, 6 ή και 7 χρόνια;

    Γι αυτό το λόγο θα ήθελα να προσμετρηθεί και η διάρκεια που έκανε κάποιος να αποκτήσει το πτυχίο δεν μπορεί να πέρνουν τα ίδια μόρια στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω.

    Στην προσπάθεια λοιπόν που κάνετε για την αξιοκρατία στη διαδικασία προσλήψεων θα θεωρούσα μεγάλη αδικία να μην συνυπολογίζεται με κάποιο τρόπο η διάρκεια απόκτησης του πτυχίου

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:09 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κατά τη γνώμη μου, όπως καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών θα πρέπει να μπει και ένα πλαφόν στη μοριοδότηση των ξένων γλωσσών, κάτι που δεν αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος που γνωρίζει άριστα τρείς ξένες γλώσσες να έχει περισσότερα μόρια από κάποιον κάτοχο μεταπτυχιακού, με την ξεκάθαρη λογική ότι μπορεί κάποια από αυτές τις γλώσσες να μην απαιτείται καθόλου στην άσκηση των καθηκόντων για μια δεδομένη θέση.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:35 | ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΟΙ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ!!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:06 | Steppenwolf

    Μολονότι είναι απολύτως εύλογες οι αιτιάσεις για την εισαγωγή συντελεστή στάθμισης της βαρύτητας ενός εκάστου πανεπιστημίου, νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, σε βαθμό που να καθίσταται αδύνατο. Αν στην επιλογή στελεχών προσμετράται ο συντελεστής αυτός, αυτό εναπόκειται συνήθως στην εμπειρία και στις γνώσεις του (υποκειμενικά επιλέγοντος), και φυσικά το λεγόμενο «screening» σε αυτές τις περιπτώσεις δεν απαιτείται να γίνει με τους ρυθμούς που επιβάλλει η αθρόα συμμετοχή σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Τι κριτήρια να χρησιμοποιούνται, επί παραδείγματι, όταν η παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων είναι πολύ γενική και όχι ανά γνωστικό πεδίο; Ακόμα και όπου υφίσταται παγκόσμια κατάταξη ανά γνωστικό πεδίο, αυτή υφίσταται σε «οικογένειες» γνωστικών πεδίων, ενώ συχνά αμφισβητείται ως προς την εγκυρότητά της, αφού υπάρχουν διαφορετικοί μεταξύ τους φορείς (ακόμα και ως προς τη χώρα προέλευσής τους) που τη διαμορφώνουν, και δεν είναι ενιαία.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:26 | Mary

    Καταρχήν να πω πως συμφωνώ με κάποια βασικά σημεία του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση της συνέντευξης και της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας των stage. Όσον αφορά την αναμόρφωση του συστήματος μοριοδότησης έχω να πω τα εξής:

    1)Η μοριοδότηση για το βασικό τίτλο σπουδών θα έπρεπε να γίνεται βάσει της κατάταξης του πτυχιούχου στο σύνολο των πτυχιούχων του τμήματός του με επιπλέον κατάταξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανάλογα με τον πραγματικό βαθμό δυσκολίας τους και όχι σύμφωνα με τους τίτλους των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.

    2)Η συνάφεια μεταξύ βασικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών είναι απαραίτητη.

    3)Να εξεταστεί και το θέμα των αποφοίτων εξωτερικού π.χ. για τις πολυτεχνικές σχολές είναι αδιανόητο απόφοιτος από την Αγγλία με 3ετές Bachelor+1 χρόνο Master=4 χρόνια να εξισώνεται με τους εδώ απόφοιτους που χρειάζονται για τα ίδια προσόντα 6-7χρόνια (5 για το βασικό τίτλο+1-2 για μεταπτυχιακό). Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση για τους εδώ αποφοίτους ή σε διαφορετική περίπτωση ας αναμορφωθεί το εδώ πρόγραμμα σπουδών κατά τα πρότυπα του εξωτερικού.

    4)Είναι υπερβολική η μοριοδότηση του τέστ δεξιοτήτων με 400 μόρια. Εξισωνόμενο με αυτόν τον τρόπο με το διδακτορικό υποβαθμίζεται τελείως η αξία του τελευταίου (καθώς μία προσπάθεια 3 ωρών γίνεται ισάξια μιας προσπάθειας 3-6 χρόνων) ενώ ταυτόχρονα διαιωνίζεται και μεγεθύνεται η κατάσταση που επικρατεί με τα φροντιστήρια για την εισαγωγή στο δημόσιο.

    Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν κάποιες επιπλέον βελτιώσεις του νομοσχεδίου προκειμένου να λαμβάνονται υπ’όψιν κατά τη μοριοδότηση τα προσόντα του κάθε υποψηφίου με ακόμα αντικειμενικότερο τρόπο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:28 | Τρύφωνας

    Πολύ σωστά όλα τα μέτρα που αφορούν το νέο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις αλλά θα ήθελα να επισημάνω κάτι:

    Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να δίνεται η ίδια μοριοδότηση σε κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων είτε είναι συναφούς αντικειμένου είτε όχι. Προτείνω να δίνεται 200 μορια σε συναφούς αντικειμένου και 100 μορια σε μεταπτυχιακό μη συναφές με την προκηρυσσόμενη θέση.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:43 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

    ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ 5 .ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΜΟ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΝΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΡΙΑ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:12 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΩΛΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ. ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ. ΕΛΕΟΣ. ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ Η ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ. ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ. ΑΡΑ ΣΩΣΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΕ 4 ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ. 4 ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΙΤΛΟ + 4 ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ =8 ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΓΝΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:36 | Βαγγέλης

    Οι διατάξεις του παρόν νομοσχεδίου το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση και φαίνεται ότι έχουν καταρτιστεί με απίστευτη προχειρότητα. Οι διατάξεις του Ν. 3051/2002 όσον αφορά την μοριοδότηση των τίτλων σπουδών νομίζω ότι ήταν αρκετά καλές και δίκαιες και δεν χρειάζονταν καμία αλλαγή. Ο καθένας ανταμειβόταν για τον κόπο και τις θυσίες που είχε κάνει.
    Δεν μπορείτε κ. Υπουργέ με τόση ευκολία να καταργείται η αθροιστική βαθμολογία των μεταπτυχιακών τίτλων. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που βασιζόμενοι στον ισχύοντα Νόμο 3051/2002 επένδυσαν με αρκετές θυσίες στην απόκτηση ενός δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου. Δεν έχει καμία λογική η κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων. Με το νέο νομοσχέδιο ένας Πολιτικός μηχανικός με βαθμό 7,1 και ένα νομοσχέδιο στην ψυχολογία υπερτερεί ενός Πολιτικού μηχανικού με βαθμό 7 και δύο μεταπτυχιακών σε συναφές αντικείμενο με τις σπουδές του. Υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος να βλέπει αξιοκρατία σε αυτή τη διάταξη.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:35 | Νίκος Τ.

    Καλημέρα σας,
    Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να καταθέσω ορισμένες σκέψεις.
    Αρχικά με τη συνάφεια. Πολλές φορές το αντικείμενο ενός μεταπτυχιακού τίτλου είναι τέτοιο, π.χ. το θέμα μιας διδακτορικής διατριβής, που πολύ φοβάμαι πως ο ΑΣΕΠ δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει αν είναι συναφες με το αντικείμενο της θέσης. Όχι πως δεν θα έπρεπε. Απλά αν είναι να γίνει, να γινει από κάποιο εθνικό επιστημονικό φορέα και όχι από τον ΑΣΕΠ.
    Το δευτερο αφορά τη μοριοδότηση του δευτερου μεταπτυχιακού. Είναι άδικο για όσους είχαν σχεδιάσει τις σπουδές και την πορεία τους με γνώμονα ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Απλά να μη γίνει η ζωή μας ένας ατέρμονος κύκλος απόκτησης πτυχίων εν τέλει. Ωστόσο, αν τελικά ισχύσουν οι προηγούμενες προβλέψεις μήπως θα πρέπε να υπάρξει επιτέλους και επίσημα από το κράτος ένας διαχωρισμός των τετραετούς και πενταετούς φοίτησης σχολών; Αν π.χ. το πολυτεχνείο διαρκούσε 4 χρόνια, θα μπορούσε καποιος στο 5ο χρόνο να πραγματοποιήσει ένα μεταπτυχιακό της αρεσκείας του.
    Έχω διαβάσει τα σχόλια αρκετών ανθρώπων, όσον αφορά στη μοριοδότηση των ξένων γλωσσών. Μήπως σε καιρούς «μεγάλων εξειδικεύσεων» θα ήταν καλό να παύσει να λαμβάνει μόρια μια ξένη γλώσσα, όταν το επίπεδο γνώσης αυτής είναι χαμηλότερο από το επίπεδο C1 (πολύ καλή γνώση στον ΑΣΕΠ) της ALTE (The Association of Language Testers of Europe). Μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους που ενδεχομένως να πρέπει να έρθουν σε επαφή με υπηρεσίες της Ευρωπαικής Ένωσης, ιδίως όταν πρόκειται για Επιστημονικό Προσωπικό.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας, ζητώ συγνώμη αν κατέθεσα λιγάκι άναρχα τις σκέψεις μου και υπενθυμίζω σε όσους διαφωνούν με αυτα που γράφω πως όλες οι απόψεις σεβαστες.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:57 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ? ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΡΙΑ (400)ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ
    ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΕ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:48 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ελπίζω να είναι κάποιο αστείο η κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων με το αντικείμενο της θέσης που έχει προκηρυχθεί. Αν μη τι άλλο δεν θα πρέπει να μοριοδοτούνται τα πάσης φύσεως μεταπτυχιακά και διδακτορικά για μια συγκεκριμμένη θέση, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κάποια ελάχιστα κριτήρια όπως π.χ. ο τίτλος της σχολής που δίδει τα μεταπτυχιακά διπλώματα να αναφέρεται παραπάνω στα βασικά πτυχία με τα οποία μπορεί κάποιος υποψήφιος να διαγωνιστεί για τη συγκεκριμμένη θέση. Δε νοείται για παράδειγμα για μια θέση πληροφορικής, όπου απαιτείται πτυχίο σχολής πληροφορικής και μόνο, να μοριοδοτείται κάτοχος μεταπτυχιακού που έχει δοθεί από σχολή οικονομική, καθώς αυτοί που έχουν βασικό πτυχίο από την οικονομική σχολή δεν έχουν δικαιώμα καν να διαγωνιστούν για αυτήν τη θέση πληροφορικής!! Αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα και τραγελαφικά και μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνουν!
    Κύριε Υπουργε, εγώ όπως και πολλοί άλλοι, ψήφισα εσάς και τον κ. Παπανδρέου για να κυβερνήσει και όχι τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ ή οποιονδήποτε πανεπιστημιακό. Σίγουρα είναι άνθρωπος αξιόλογος, αλλά δεν έπεται ότι όλες οι προτάσεις του είναι δίκαιες και σωστές. Περιμενω λοιπόν από εσάς ως εκλεγμένη και υπεύθυνη κυβέρνηση να αναθεωρήσετε την πρόταση για κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, αλλίως αυτή η κατάφορη αδικία σε ανθρώπους που σπατάλησαν χρόνια για να εξειδικευτούν σε κάποιο αντικείμενο, θα ακυρώσει όλες τις ομολογουμένως καλές προθέσεις σας για αξιοκρατία και ευνοιοκρατία!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:01 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 400 ΜΟΡΙΑ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΝΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΩ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΑΠ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΑ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ 408 ΜΟΡΙΑ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:15 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΙΤΣΟΥΛΗΣ

    Ο περιορισμός στη μοριοδότηση της εμπειρίας και ταυτόχρονα η αυξημένη μοριοδότηση στους μεταπτυχικούς τίτλους σπουδών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Ωστόσο, κατά την άποψή μου, σε ό,τι αφορά τους γραπτούς διαγωνισμούς του άρθρου 17 του Ν. 2190/1994 η πλέον αξιοκρατική και σύμφωνη με την αρχή της ισότητας λύση θα ήταν βαθμολόγηση του υποψηφίου με βάση τις γραπτές εξετάσεις στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό και μόνο και όχι η επιπλέον μοριοδότηση για μεταπτυχιακούς τίτλους, εμπειρία κ.α.
    Και τούτο γιατί οι μεταπτυχιακοί τίτλοι διαφοροποιούνται ως προς το περιεχόμενο και κυρίως την «αξία» τους (βαρύτητα πτυχίου) ανάλογα με το πανεπιστήμιο.
    Είναι άλλο να έχει κανείς αποφοιτήσει από ένα νέο ελληνικό περιφερερειακό πανεπιστήμιο και εντελώς άλλο να έχει αποφοιτήσει από το Yale ή το Cambridge. Βαμολογούνται όμως τα πτυχία τους με τα ίδια ακριβώς μόρια. Είναι σωστό αυτό; Νόμιμο είναι, σωστό δεν είναι. Δηλ. λείπει η νομιμοποίηση αυτής της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών τίτλων.
    Αντιθέτως όταν με γραπτό διαγωνισμό εξετασθούν ο απόφοιτος του Cambridge και ο απόφοιτος ενός περιφερειακού / ή και κεντρικού ελληνικού πανεπιστημίου στα ίδια ακριβώς θέματα του διαγωνισμού η εξέταση είναι επί ίσοις όροις (Σημειωτέον εγώ ο ίδιος είμαι απόφοιτος Μεταπτυχιακού διπλώματος ελληνικού Πανεπιστημίου).
    Έπίσης και η εμπειρία δεν συνάδει με την αρχή της ισότητας διότι ο πολίτης που έχει εμπειρία στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα δεν είναι βέβαιο ότι την απέκτησε με αξιοκρατικό τρόπο (ιδίως αν έχει προϋπηρεσία ως συμβασιούχος ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα)και συνεπώς παραβιάζεται η αρχή της ισότητας ευκαιριών συμμετοχής στο δημόσιο τομέα.
    Συνεπώς «ο διαγωνισμός που περιλαμβάνει γραπτή εξέταση μόνο….θεωρείται ότι ότι εξασφαλίζει περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο ισότητας ευκαιριών εισόδου στο υπαλληλικό σώμα κατά το λόγο της αξίας των υποψήφιων και παράλληλα δίνει την δυνατότητα της επιλογής των κατά τεκμήριο πιο ικανών και κατάλληλων για την άσκηση των καθηκόντων του δημοσίου υπαλλήλου» Επ. Σπηλιωτόπουλος- Χαρ. Χρυσανθάκης, Βασικοί Θεσμοί Δημοσιϋπαλληλικού δικαίου, σ. 56, 2007.
    Εν τέλει είναι σωστότερο να ζητείται ένα πτυχίο και η γνώση μιας ξένης γλώσσας ως προαπαιτούμενο και να προσμετράται μόνο η βαθμολογία του γραπτού διαγωνισμού παρά να δίνονται μόρια σε μεταπτυχιακά και εμπειρία.

    Χρήστος Πιτσούλης
    Απόφοιτος ΕΣΔΔ, Κάτοχος Μετατπυχικού Διπλώματος

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:01 | Μαρία Μ

    Συμφωνώ με τον «ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ , 2009-11-13 11:58:35»
    και Προσθέτω:

    Θεωρώ απαραίτητο και πολύ λογικό να προσμετράται η διδακτική εμπειρία σε ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ ως επαγγελματική.
    Πχ εστω προκύρηξη θέσης διαιτολόγου για νοσοκομείο.
    Με το ισχύον καθεστώς μοριοδοτείται ο διαιτολόγος που έχει γραφείο και βλέπει πχ ένα ραντεβού τη μέρα πχ για απώλεια βάρους και ΔΕΝ μοριοδοτείται αυτός που του έμαθε να το κάνει αυτό δηλ. αυτός που διδάσκει Διαιτολογία ή, ακόμα χειρότερα, ΔΕΝ μοριοδοτείται αυτός που διδάσκει Κλινική Διατροφή!!!!! γιατί (συμφωνα με τον ΑΣΕΠ) είσαι «εκπαιδευτής» ή «εργαστηριακός συνεργάτης» ή «επιστημονικός συνεργάτης» και αυτό ο ΑΣΕΠ δεν το θεωρεί εργασιακή εμπειρία!!!!
    Και θέτω το πολύ εύλογο ερώτημα:
    Η προυπηρεσία σε ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ τελικά που προσμετράται????
    Δυστυχώς η προυπηρεσία σε ΙΕΚ: πουθενά…., η δε προυπηρεσία σε ΤΕΙ, ΑΕΙ: μόνο στο αντίστοιχο ΤΕΙ, ΑΕΙ…..

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:25 | ΑΜΑΛΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

    ΘΕΜΑ: 2ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

    Κάποιος υποψήφιος με τα εξής χαρακτηριστικά:

    ΠΕ-Οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία
    (ή οποιοδήποτε άσχετο μεταπτυχιακό με το βασικό πτυχίο)

    ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ με κάποιον

    ΠΕ-Οικονομολόγο με Μεταπτυχιακό στην Στατιστική και Μεταπτυχιακό ΜΒΑ;

    Αυτό λέγεται ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:23 | ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    ειμαι αποφοιτη ΤΕΙ και προσπαθω να κανω ενα μεταπτυχιακο σε τμημα του ΑΕΙ.
    ξερετε οτι προηγουνται και προτιμώνται οι αποφοιτοι των ΑΕΙ ή αν δεν καλυπτονται οι θεσεις, έπονται απο φοιτητες των ΑΕΙ (για να διατηρηθει δηθεν το επιπεδο σπουδων υψηλο)?

    ποσο εύκολο τελικά ειναι για εναν απόφοιτο ΤΕΙ να κανει μεταπτυχιακο ώστε να διεκδικήσει θέση στο δημόσιο?

    γιατι η εμπειρία που εχει καποιος στον ιδιωτικό τομεα να μην λαμαβάνεται υπ΄όψη για τα πέραν των 5 ετών?
    εκτός αν πιστευετε οτι είναι ευκολο καποιος να εργαζεται στον ιδιωτικό τομεά, ή του χαρίζεται η θεση?

    οσοι κανουν μεταπτυχιακα και διδακροτικά, έχουν όνειρα να μεγαλουργήσουν και στην αρχή απαξιώνουν τις θεσεις στο δημόσιο.
    οταν ομως δουν τις απαιτησεις της ιδιωτικής δουλειας, βολευονται πισω απο τις καρακλες της σιγουριας.
    και επισης δυνατοτητα μεταπτυχιακων και διδακτορικών εχουν οσοι εχουν καποιους να τουσ συντηρουν και δεν εχουν την αναγκη της αμμεσης εργασιας. γιατι να ακυρωνεται η εμεπιρια καποιων που βγηκαν να εργαστουν μολις τελειωσαν τη σχολη τους.
    δε θελετε επιτελουν εμπειρα και αποτελεσματικα ετομα να εργαζονται στο δημοσιο?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:54 | ΦΩΤΗΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ 2ους ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΕΧΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 4ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ) ΑΛΛΑ ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ (12ΩΡΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ), ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΣΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΝΑ ΙΕΚ 12ΜΗΝΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ;

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:03 | ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

    ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ 1000% ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.
    ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΩ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ:ΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ,ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ,ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ,ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΣΟΡΟΠΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΜΙΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:40 | DK

    Αγαπητοί συμπολίτες
    Ειδικά εσείς οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που αθρόα γράφετε … .

    Α) Τους μεταπτυχιακούς τίτλους τους αποκτά κανείς επειδή έχει πάθος για την γνώση ή για να μπει στο δημόσιο;

    Β) Ποιός χρηματοδοτεί τον μεταπτυχιακό φοιτητή ; και πως ; (ειδικά όσους δεν εργάζονται …).

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:28 | Ελενα

    Σας παρακαλώ να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση:
    Πότε θα επαναληφθεί το τεστ δεξιοτήτων? Τι θα γίνει με εκείνους που δεν έλαβαν συμμετοχή στον διαγωνισμό? Απουσίαζα στο εξωτερικό για την ολοκήρωση της διδ. διατριβής μου και δεν έλαβα μέρος…
    Είναι δυνατόν να μοριοδοτείται με 400 μόρια (για άριστα), όσα δηλαδή τα μόρια ενός διδακτορικού που απαιτούνται 3 έως και 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:42 | labros

    Με λύπη μου επανέρχομαι διότι ακόμη, μετά από 2μέρες και 700posts που το 90% αυτών αφορούν την ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργείου για την μοριοδότηση ή όχι του 2ου μεταπτυχιακού δεν απαντάτε ενώ παράλληλα βλέπουμε να απαντάτε σε άλλα εντελώς κατανοητά και ξεκάθαρα πράγματα.

    Παρακαλώ πολύ, για να μην χάνουμε και το χρόνο μας, να μας ξεκαθαρίσετε αν τελείτε υπό σύγχυση και δεν μπορείτε να απαντήσετε ώστε όταν ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τι θέλει να κάνει, να επανέλθουμε και να τοποθετηθούμε.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:24 | ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ

    Κύριε Υπουργέ,
    στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο αρχικά θα θελα να επικροτήσω τη νέα αυτή προσπάθεια για μια πιο αξιοκρατική στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών από επαγγελματίες που πληρούν συγκεκριμένες προυποθέσεις.

    Ακριβώς επειδή οι προυποθέσεις αυτές είναι που καθορίζουν την αξιολόγηση και τελικώς την επιλογή ή μη των υποψηφίων, θα πρέπει να ρίξετε ιδιαίτερη βαρύτητα στον καθορισμό των κριτηρίων αυτών.

    Συγκερκιμένα θα αναφερθώ στο θέμα της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού τίτλου καθώς και στο θέμα της ευνοικής μεταχείρισης των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών.

    Η εξειδίκευση ενός υποψηφίου με ένα 2ο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, αν μη τι άλλο αποτελεί ένα επιπλέον προσόν καθώς και μια ένδειξη για το μορφωτικό του επίπεδο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Δημόσιο δε θα θελε στις υπηρεσίες του άτομα εξιδεικευμένα με ειδικότερες αλλά και γενικότερες γνώσεις. Πώς περιμένουμε να εμπιστευθούμε τους τεχνοκράτες από την στιγμή που δεν τους διευκολύνουμε (μέσω μοριοδότησης των γνώσεών τους) να στελεχώσουν το δημόσιο?

    Όσον αφορά το θέμα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, στο όνομα ποιάς ισότητας σε γραπτό διαγωνισμό (αναφέρομαι στον 1Γ/2008)δίνεται η δυνατότητα να διορίζονται τρίτεκνοι με 20% ή πολύτεκνοι με 55% και υποψήφιοι γενικών θέσεων με μέσο όρο 75+ να μένουν απέξω.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:51 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ, ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΚΕΙΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΥΝΑΦΗ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:54 | Μαρία Μ

    Εαν και προσωπικά με συμφέρει η αύξηση στη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων, θα ήθελα να θίξω το θέμα της «Δωρεάν» Παιδείας. Και εννοώ ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό απαιτούν την καταβολή διδάκτρων, και άρα πριμοδοτείται ένα προσόν που απαιτεί «οικονομική ευχέρεια». Παράλληλα οι σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο είναι μεν μεχρι σήμερα δωρεάν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια προαπαιτούν όμως την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου και άρα πάλι την οικονομική ευχέρεια…. Υπάρχει η λύση του ΙΚΥ (www.iky.gr) όμως οι υποτροφίες είναι λίγες (~ 1 -2 ανά ειδικότητα).

    Τι προτείνω; ναι να αυξηθούν τα μόρια για τις μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά να «συννενοηθείτε» με το Υπουργείο Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των υποτροφιών ή, εναλλακτικά, να καλύπτει το Υπουγείο Παιδείας τα δίδακτρα των ΠΜΣ στους φοιτητές που αυτοι και οι γονείς τους έχουν χαμηλό εισόδημα.
    Ευχαριστώ!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:16 | Δημήτρης Κ.

    Φτανει πιά με την κοροιδία! Τα μεταπτυχιακά κοστίζουν πολύ και είναι ανοιχτά μονο σε «ημετέρους» και «κουμπάρους» που περνούν στην συνέντευξη που προβλέπεται σε όλα τα πανεπιστήμια.

    200 Μόρια για τα μεταπτυχιακά των «ημετέρων», και αυτών που τα αγοράσανε στις Αγγλίες. Σε τι διαφέρουν άραγε οι κάτοχοι μεταπτυχιακών απο τους stagers και απο τους προσληφθέντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με τη συνέντευξη που καταργήθηκε;

    Παρτε δείγμα απο ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ….

    Η λέξη «συνέντευξη» υπάρχει παντού, και τα ποσά είναι ανω των 6000€

    (τα στοιχεία είναι απο τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων)
    http://dide.flo.sch.gr/Links/aei.html

    1) ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
    Οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων είναι οι εξής:
    -υποβολή δείγματος διπλωματικής ή άλλης ερευνητικής ή επαγγελματικής εργασίας,
    -προσωπική συνέντευξη.
    Το ύψος των διδάκτρων ανέρχεται σε 9.500€.

    2) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
    ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΒΑ)
    Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων υποψηφίων
    Σε πρώτη φάση, η οποία είναι προκριματική, η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων αξιολογεί αρχικά τους υποψήφιους ως προς τα τυπικά προσόντα τους και καλεί για συνέντευξη τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό από τους εισακτέους. Ο σχετικός κατάλογος των προκριθέντων στη πρώτη φάση προωθείται στη Γραμματεία του ΠΜΣ.ΔΕ, η οποία ενημερώνει αυτούς σχετικά και τους καλεί για προσωπική συνέντευξη, σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Το πρόγραμμα διαρκεί τρία (3) εξάμηνα…. Το κόστος φοίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ορίζεται στο ποσό των 2500 Ευρώ / εξάμηνο …………….
    3*2500=7500euro

    3) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
    στη ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

    5. διαδικασιες αξιολογησης υποψηφιΩν
    Η αξιολόγηση και επιλογή των φοιτητών γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
    • Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. (ισοτιμία ΔΟΑΤΑΠ για αντίστοιχα Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι. του εξωτερικού).
    • Βαθμός πτυχίου. Με εξαίρεση κατόχους ΜΔΕ ή ΔΔΕ, γενικά* όσοι επιλέγονται στο ΠΜΣ
    πλήρους φοίτησης θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον χαρακτηρισμό «Λίαν Καλώς», εκτός εάν
    προσκομίσουν GMAT με βαθμολογία μεγαλύτερη από την ελάχιστη προαπαιτούμενη που έχει
    καθορίσει η ΓΣΕΣ.
    • Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με τα μαθήματα του ΠΜΣ.
    • Επίδοση στη διπλωματική εργασία όπου αυτή προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο.
    • Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
    • GMAT (μόνο για τους υποψήφιους στο πρόγραμμα πλήρους φοίτησης).
    • Δύο (2) συστατικές επιστολές.
    • Το είδος και η ποιότητα της επαγγελματικής προϋπηρεσίας από την απόκτηση του
    προπτυχιακού τίτλου σπουδών τους και έπειτα (μόνο για τους υποψήφιους στο πρόγραμμα
    μερικής φοίτησης).
    • Συνέντευξη

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:11 | ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ Τ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΜΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ Κ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ Κ ΑΛΛΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ.ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΒΑΘΜΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ…

    ΤΕΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.ΟΜΩΣ ΠΡΟΤΟΥ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ Κ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:40 | Nikos

    Κύριε Υπουργέ,

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ!!! Παρακαλω μην πετατε στα σκουπίδια τις προσπάθειες ανθρώπων για ένα καλυτερο αυριο, για να δημόσιο που επιτέλους με ανθρώπους που έχουν σπουδάσει και φαινεται οτι εχουν ορεξη για δουλεια μπορει να παει μπροστα! Τα 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ειναι η απόδειξη ότι πιστεύουμε στη ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΔΙΑΤΕΙΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Είναι αλήθεια ότι με τους ρυθμους που εξελισεται η επιστημη σημερα, δεν μπορεις να μείνεις και να αποδίδεις αποτελεσματικα στο μεταπτυχιακό που έκανες πριν 10 χρόνια πρέπει να κάνεις και 2ο. Γιατι λοιπόν να μην επιβραβεύσουμε αυτους τους ανθρώπους?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:21 | Ιωάννης Νίκου

    Επίσης καλό θα ήταν να καταργηθεί η εντοπιότητα για τους μεγάλους δήμους και να παραμείνει μόνο στις παραμεθόριες περιοχές και σε Δήμους κάτω απο 5.000 η 10.000 κατοίκους.
    Το να μετράνε με επιπλέον μόρια ο βαθμός των βασικών τίτλων σπουδών είναι καλό αλλά ούτε αυτό διασφαλίζει οτι θα μπαίνουν οι Καλύτεροι. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ βασιλεύουν και εκεί οι γνωριμίες, οι δημόσιες σχέσεις και η κομματικόποίηση. Πολύ εύκολα μπορεί να γίνει ενας βαθμός απο 6 σε 7 σε κάποιον γνωστό η καλό δημοσιοσχετίστα η σε κάποια όμορφη κοπελιά απο κάποιον που παλεύει με την αξία.
    Για αυτό λοιπόν να υπάρχει γραπτός διαγωνισμός που όλοι θα ξεκινάνε απο το 0 και θα μετράει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο ο βαθμός της γραπτής εξέτασης