Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • Για τετοια σοβαρα θεματα το διαδυκτιο δεν αρκει.
    Δημοψηφισμα με συμμετοχη και του τελευταιου Ελληνα με το δικαιωμα του εκλεγειν, οπου η σεβαστη του αποφαση θα δεσμευει το κοινοβουλιο για την εφαρμογη του!
    Επιτελους Κυριοι καποτε πρεπει να αποφασιζει και ο Λαος για σοβαρα θεματα οπως αυτο (αλλωστε το δικαιωμα αυτο του το δινει το Συνταγμα Μας).
    Ευχαριστω για την φιλοξενια

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | Παναγιώτης

    Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη τα δικαιώματα συμβαδίζουν και με τις υποχρεώσεις. Επομένως όταν τίθεται θέμα δικαιώματος ελληνικής ιθαγένειας για τους μετανάστες θα πρέπει να τίθεται αυτόματα και το θέμα των υποχρεώσεων αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγνα η υπόθεση «Τσενάι» πριν μερικά χρόνια όπου όλοι είχαν «κολλήσει» στην αδικία εις βάρος του, που αντιδρούσαν κάποιοι «φανατικοί» Έλληνες «ρατσιστές» στο θέμα του να είναι σημαιοφόρος… και στην συνέχεια με ελληνική υποτροφία!!! πήγε στο εξωτερικό και μας εξέθετε όσο κανένας άλλος ανθέλληνας!!! Αυτός πήρε… λέμε τώρα… την ελληνική παιδεία!!! με την λογική του νομοσχεδίου έπρεπε να πάρει την ελληνική ηθαγένεια… ακόμα και ένας που έμεινε στην Ελλάδα πολύ λιγότερα χρόνια με αυτόν… Αυτό είναι ένα παράδειγμα που δείχνει το άτοπο του νομοσχεδίου…!!! Θα πάει ο μετανάστης με την ελληνική ιθαγένεια στο στρατό? Θα έχει ο μετανάστης με την ελληνική ιθαγένεια τις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις? και άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν παράλληλα με αυτό το νομοσχέδιο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:03 | Κατερίνα

    Είναι λογικό, όποιος γεννιέται στην Ελλάδα να έχει Ελληνική Υπηκοότητα
    (ή Ελληνική Ιθαγένεια), από γεννήσεώς του και επίσης να μπορεί να έχει και την ιθαγένεια των (του) γονέων του.

    (Έχω δύο συγγενείς, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Αμερική από Έλληνες και Αμερικάνους γονείς και έχουν και τις δύο υπηκοότητες).

    Δεν μπορεί το παιδάκι, που γεννιέται εδώ, μεγαλώνει εδώ, πηγαίνει σχολείο, μιλάει Ελληνικά κλπ κλπ να διώχνεται από τη χώρα του χωρίς στην ουσία να μπορεί να καταλαβαίνει το γιατί.

    Σαφώς οι γονείς μετά τα 10 έτη παραμονής και εργασίας να μπορούν να γίνουν Έλληνες Πολίτες, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσες των Ελλήνων πολιτών, όπως η ψήφος και η φορολογία.

    Νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο και ανθρώπινο.

    Θα ήθελα να θυμήσω σε πολλούς Έλληνες, ότι κάποτε κι εμείς πήγαμε στο εξωτερικό ως μετανάστες για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και όπως τότε είχαμε εμείς αυτό το δικαίωμα έτσι τώρα και πάντα το έχουν και οι άλλοι άνθρωποι που τώρα έρχονται στην χώρα μας, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

    Ευχαριστώ,

    ***

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:16 | Νικος

    O κύριος Παυλόπουλος είχε ευχαριστήσει κάποτε τους μετανάστες που επέλεξαν την Ελλάδα σαν χώρα προορισμού τους. Όταν κάποιος βλέπει μόνο την συναισθηματική ( εθνική έπαρση) ή την ανθρωπιστική ( αλληλεγγύη-φιλοξενία) πλευρά του θέματος “μετανάστευση” τότε βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Η μετανάστευση δεν είναι θέμα (μόνο) εθνικής ικανοποίησης επειδή μας προτίμησαν ή ανθρωπισμού. Είναι θέμα εύρεσης απασχόλησης, εύρεσης κατοικίας, τροφής, υγείας και περίθαλψης, εκπαίδευσης. Είναι θέμα προσφοράς στην οικονομία και την κοινωνία μας και παράλληλα απολαβών από αυτή. Ναι ο αλλοδαπός θέλει να γίνει Έλληνας υπήκοος και εγώ “ο Έλληνας” πρέπει να νοιώθω περήφανος γι’ αυτό. Όταν όμως έχουν διαρρήξει σπίτια συγγενών μου Ρουμάνοι και Γεωργιανοί ( κατ’ εκτίμηση της αστυνομίας) εγώ γιατί πρέπει να χαίρομαι; Όταν βλέπω τον τρομακτικό αριθμό λαθρομεταναστών που επαιτούν και απαιτούν στους δρομους και τα φανάρια πως πρέπει να αισθάνομαι;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | Θεοδόσης

    Είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί η έννοια «μετανάστης» και να μη συγχωνευτούν στην έννοια αυτή κι όσοι πέρασαν με παράνομο τρόπο στην ελληνική επικράτεια.
    Οι παράνομοι είναι Π Α Ρ Α Ν Ο Μ Ο Ι παρά τις όποιες προσπάθειες όσων έχουν συμφέρον να ζουν στην Ελλάδα οι ξένοι για να τους εκμεταλλεύονται πολιτικά κι εργασιακά μιας και δεν τους επαρκεί η εγχώρια μαύρη εργασία!

    Θα μπορούσε πρώτα να χτυπηθεί παραδειγματικά η «μαύρη» κι ανασφάλιστη εργασία, να χτυπηθεί το ντόπιο και ξένο δουλεμπόριο κι ύστερα να ξεκαθαριστεί πως όποιος ζητά εργασία σ’ αυτή τη χώρα θα βρίσκει μονάχα με τις νόμιμες προϋποθέσεις και δε θα εργάζονται οι παράνομοι σε βάρος των νόμιμων εργατών. Κατ’ αυτό τον τρόπο κανείς δεν θα περνούσε τις τελευταίες δεκαετίες τα σύνορά μας για να γίνει θύμα εκμεταλλευτών όχι μόνο σε εργοστάσια και δημόσια έργα αλλά και σε επίπεδο οικιακής απασχόλησης.

    Το να επιχειρήσεις παράτυπα να νομιμοποιήσεις και κατ’ επέκταση να συγχωνεύσεις λαθρομετανάστες, χωρίς κανένα όρο, ποσόστωση και περιορισμό, αυτό δεν αποτελεί ανθρωπισμό αλλά ανοιχτή πρόκληση και πρόσκληση προς όσους δεν έχουν ακόμα σκεφτεί να παραβιάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν ανεξέλεγκτα στην ενδοχώρα μας.

    Ένας από τους σπουδαιότερους λόγους για τον οποίο πρέπει να παρθούν υπεύθυνες αποφάσεις είναι οι συνθήκες που έχουν μεταβληθεί επικίνδυνα σχετικά με την εθνική πολιτισμική κληρονομιά που διακρίνει τους λαούς μεταξύ τους. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα μιας μαζικής πανσπερμίας που η ενίσχυσή της και η νομιμοποίησή της όχι μόνο την προσαρμογή της θα κατορθώσει αλλά και την αλλοίωση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καταντώντας μας ένα ισοπεδωμένο λαϊκό συνονθύλευμα. Από την άλλη, τα ήθη και τα έθιμα των λαθρομεταναστών μέσα στο ξένο περιβάλλον είναι αδύνατο να διατηρηθούν και σιγά σιγά ατονούν και ισοπεδώνονται κάτω από τον θηριώδη τρόπο ζωής μιας πολυπολιτισμικής μεγαλούπολης. Τελικά η πολυεθνική κοινωνία θα μετατρέψει την κάθε ανθρώπινη μοναδικότητα σε άμορφη κι ακαθόριστη μάζα που τα μέλη της φέρουν τα εξωτερικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά που όμως στερούνται της ψυχικής και πνευματικής τους ιδιαιτερότητας.
    Για τους λόγους αυτούς ας τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα των λαθρομεταναστών για να αποτυπωθεί ξεκάθαρα η λαϊκή βούληση ως προς την παραμονή ή την απέλαση των λαθρομεταναστών από την χώρα.

    Για τους νόμιμους μετανάστες, εφόσον καθοριστεί με σαφήνεια η έννοια τότε να καθοριστεί κι ο αριθμός των μεταναστών που μπορούμε να δεχτούμε ως χώρα, σε ποιες περιοχές της χώρας χρειάζονται και ποιάς εθνικότητας μεταναστών (Αιγύπτιους, Ταϊλανδούς, κλπ).
    Για κάποιους από τους νόμιμους μετανάστες μπορεί να δοθεί υπηκοότητα, όπως μέχρι σήμερα, αλλά είναι αναγκαία η θέσπιση κι άλλων κριτηρίων πχ. πολιτισμικά, προσφοράς τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας, αποδοχή και γνώσης της γλώσσας, της ιστορίας μας, των εθίμων μας κλπ που να προκύπτουν από την ζωή τους και τη δραστηριότητα του καθένα που περιστασιακά ζει στην πατρίδα μας.

    Όχι στην άκριτη και χωρίς όρους χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας, για τη δε ιθαγένεια δεν μπορεί να γίνει λόγος χορήγησής της σε μη Έλληνες εφόσον πρέπει να τη δικαιούνται μόνο όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:30 | Δέλλιου Μαρία

    Επιτέλους αποφάσισε μία ελληνική κυβέρνηση να πάρει αυτή τη σωστή και θαρραλέα απόφαση. Ελπίζω να μην κάνει πίσω και υποχωρήσει μπροστά στις φωνές των φανατικών, που δυστυχώς υποτιμούν πάρα πολύ τον ελληνικό πολιτισμό. Θα έπρεπε όλοι αυτοί που δεν ντρέπονται να φανερώνουν πόσο λίγη αυτοπεποίθηση έχουν σαν λαός και πόση λίγη πίστη στο Θεό της αγάπης, να ξέρουν ότι οι έλληνες ιστορικά δεν ήταν ποτέ ένας περιχαρακωμένος στον ευατό του λαός, από το φόβο του μην του πάρουν τον πολιτισμό του, αλλά αντίθετα η μεγάλη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού ήταν ο συνεχής διάλογος με όλους τους γύρω πολιτισμούς. Σε κάθε φάση του πολιτισμού μας ιστορικά πηγαίναμε παντού και δημιουργούσαμε εμπορικούς σταθμούς και αποικίες και δεχόμαστε τους ξένους σαν στοιχεία δημιουργικά που θα τονώσουν την οικονομία. Οι Ρωμαίοι εξελληνίστικαν και τώρα εμεις θα χάσουμε τον πολιτισμό μας; Εκτός αν τον έχουμε παρατήσει μόνοι μας και καυχιόμαστε για πράγματα που δεν κατέχουμε, οπότε δεν μας φταίνε οι άλλοι, αλλά το ξερό μας το κεφάλι, η τεμπελιά μας και η ξενομανία μας. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα τρόπος ζωής και σκέψης που δεν τον χάνεις ποτέ, αν τον έχεις, και δεν λιγοστεύει καθόλου όσο κι αν τον δώσεις. Θα έπρεπε να τρέχουμε να τον δώσουμε σε όλους, σαν αντίδοτο στην ισοπέδωση της άκρατης και άκριτης κατανάλωσης, γιατί όταν έχεις και δεν δίνεις είσαι υπόλογος. Και μεις είμαστε υπόλογοι απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα. Προσπαθούμε να πουλήσουμε τον πολιτισμό μας σε πακέτα τουρισμού μετρέποντάς τον σε ένα εύπεπτο καταναλωτικό προϊόν κι αυτό είναι όλο. Πού είναι η ανάπτυξη της φιλοσοφίας σήμερα που είναι μεγάλη ανάγκη οι ανθρωπιστικές αξίες να αντισταθούν στην αλλοτρίωση της εμπορευματοποίησης; Πού η μεγάλη λογοτεχνία και το θέατρο που θέτουν καυτά προβλήματα, κλασσικά και πανανθρώπινα, γιατί κατάφεραν να υψωθούν πέρα από το μίζερο εφήμερο; Πού είναι τουλάχιστον οι σοφοί διδάσκαλοι που να γνωρίζουν καλά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να είναι περιζήτητοι στα πανεπιστήμια του κόσμου όλου να εξηγούν, να διδάσκουν, να φωτίζουν, να κάνουν έστω με τους κόπους των αρχαίων περήφανους τους σημερινούς έλληνες; Πώς δικαιολογείται τόση έπαρση, τόσος εγωισμός και συγχρόνως τόσος φόβος; Πως αλλιώς παρά με τη νοοτροπία του απαίδευτου που νομίζει ότι έλληνας είναι όλη κι όλη μια ταμπέλα που μόνο αυτός δικαιούται να έχει και άμα του την πάρουνε κι αυτήν, τότε τι θα του μείνει; Μα είναι δυνατόν να είναι ίδιος με αυτόν τον μετανάστη;
    Σαν εκπαιδευτικός γνωρίζω ότι τα αλλοδαπά παιδιά στο σχολείο εργάζονται σκληρά για να ενσωματωθούν, προσπαθώντας να μάθουν τα ελληνικά όσο μπορούν καλύτερα όπως κάνουν άλλωστε και όλα τα ελληνόπουλα που βρίσκονται σε ξένες χώρες, χωρίς να επιθυμούν να τις κατακτήσουν ή δεν ξέρω γω τι άλλο. Η καΛύτερη μέθοδος για να δημιουργήσεις εχθρούς είναι να θεωρήσεις κάποιους εχθρούς και να τους συμπεριφέρεσαι έτσι. Από αυτή την άποψη το νομοσχέδιο έχει ήδη αργήσει πολύ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:32 | Γ.Κ

    «…Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός… Νεώτεραι και ακριβέστεραι έρευναι καταδείκνυσιν ότι ου μόνον ωρισμένας ημέρας, αλλά δι’ όλου του μηνός τελούσιν άπαντα τα θήλεα εις πνευματικήν και συναισθηματικήν ανισορροπίαν, τινά δε μετρίαν, τα πλείστα δε σφοδροτάτην και ακατάσχετον, άτε και παντοιοτρόπως εκδηλουμένων και κλιμακουμένων συν τω χρόνω… Επειδή εν τούτοις αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθή ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέραν να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον.» – (Εφημερίδα «Νέα Ημέρα», 20 Μαρτίου 1928.)
    Η ιστορία κάνει κύκλους. Κάποτε ήταν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. «Τουρκόσποροι» και «παστρικιές». Μετά οι γυναίκες, «επικίνδυνον άρα αποκρουστέον» το δικαίωμα ψήφου σε αυτές. Μετά ήρθαν οι κομμουνιστές και οι αριστεροί. Δεν χρειάζεται να παραθέτω αποσπάσματα για αυτούς. Τώρα στην θέση του «τουρκόσπορων», των γυναικών και των κομμουνιστών είναι οι μετανάστες. Όσοι αντιτίθενται στην ψήφο των μεταναστών στην ουσία είναι οι συνεχιστές αυτής της «ιστορικής γραμμής». Η απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες δεν αλλοιώνει το ελληνικό έθνος αλλά το κάνει πιο δυνατό. Όποιος θέτει αυτούς τους νέους και γεμάτη ενέργεια ανθρώπους απέναντι θέλει πόλεμο μαζί τους, επιδιώκει μια εμπόλεμη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Καλώ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για το καλό αυτού του τόπου, να το παλέψει μέχρι τέλος. Να μην υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις των μισαλλόδοξων και των ξενοφόβων. Αλλιώς η Ελλάδα θα κληρονομήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα απαρτχάιντ με απρόβλεπτες συνέπειες. Για τους ακροδεξιούς βέβαια αυτός είναι ο σκοπός. Δυο κοινωνίες, μια των «καθαρών γηγενών» και μια των «μιαρών» που θα συγκρούονται συνεχώς. Τότε θα δουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται συνεχώς. Μια κοινωνία ειρηνική και ισότιμων πολιτών τους τρομάζει γιατί δεν μπορούν να βρουν πια έναν «εσωτερικό μπαμπούλα». Κάθε υποχώρηση από τους σκοπούς αυτού του νομοσχεδίου θα έχει ολέθριες συνέπειες για το μέλλον και την εικόνα της χώρας μας

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:09 | Ελένη

    Κύριοι

    θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για την εν λόγω πρόταση νόμου και την προχειρότητα με την οποία έχει συνταχθεί. Πιστεύω ότι το θέμα της παραχώρησης ιθαγένειας και εκλογικών δικαιωμάτων στους αλλοεθνείς θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή και σε βάθος. Η βιασύνη με την οποία η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει το θέμα, μου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την ορθότητα των προτεινομένων διατάξεων και θεωρώ ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε βάθος χρόνου.

    Συμφωνώ ότι τα παιδιά των μεταναστών βρίσκονται σε δύσκολη θέση μη έχοντας καμία υπηκόοτητα, όμως η λύση στο πρόβλημα δεν είναι να νομιμοποιήσουμε όλους ανεξαιρέτως τους παράνομα εισελθόντες στην χώρα κατά το παρελθόν και φυσικά στο μέλλον.
    Προτείνω να δοθεί χρόνος να εξεταστεί το πρόβλημα των παιδιών των μεταναστών και να δοθεί μία λύση. Για τους υπόλοιπους, θεωρώ ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε υπηκοότητα και φυσικά όχι ιθαγένεια. Η σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, ο έλεγχος και η καταγραφή των παρανόμων αλλοδαπών στην χώρα θα πρέπει να είναι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης και όχι η απόδοση της Ελληνικής υπηκοότητας.

    Αναφορικά με την εκχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν, το οποίο θα ακολουθήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και στις εθνικές εκλογές, έχει σκεφτεί η κυβέρνηση τα σημαντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε εθνικό επίπεδο και τους μελλοντικούς εκβιασμούς από τους Αλβανούς και τους μουσουλμάνους για τα θέματα του έθνους, των λεγομένων «μειονοτήτων», των συνόρων, της γλώσσας, της θρησκείας? Ας λάβουμε υπ’οψιν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, η Γαλλία και οι άλλες ευρωπαικές χώρες και να μην αντιμετωπίζουμε το θέμα με ελαφρότητα και ατάκες του τύπου Δανία του Νότου!

    Αν η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε κίνδυνο τα θεμέλια του Ελληνικού έθνους και του κράτους και είναι αποφασισμένη, ας κάνει δημοψήφισμα ενημερώνοντας τίμια τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για τις προθέσεις της.

    Ευχαριστώ για το βήμα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:56 | Νότης Παπαδουλάκης

    Αρχικά να υπογραμμίσω ότι για τις χώρες υποδοχής η μετανάτευση είναι πολύ ωφέλιμη. Σε όλους τους αιώνες -πολύ συχνά- ο τόπος μας έγινε αποδέκτης μετανάστευσης και σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
    Η ιστορία αποδεικνύει ότι η μετανάστευση συντελεί στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και στην αύξηση των δυνατοτήτων ενός λαού.
    Όταν, όμως, υπερβαίνει κάποια όρια φθάνει σε αντίθετα αποτελέσματα (είτε είναι ειρηνική είτε όχι). Δείτε για παράδειγμα την εξαφάνιση των Αιγυπτίων από τους Άραβες.
    Στη μετανάστευση, λοιπόν, και επομένως στην πολιτογράφηση θα πρέπει να μπουν κάποια όρια.
    Ποσοτικά και αν είναι δυνατόν και ποιοτικά όρια.
    Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός ένας νόμος που θα αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είμαστε ένα πολυεθνοτικό κράτος (όπως οι ΗΠΑ) για να πολιτογραφούμε μεγάλους αριθμούς μεταναστών.
    Θα πρέπει να μπεί ένας ποσοτικός περιορισμός σε σχέση με το χρόνο και τον πληθυσμό. Για παράδειγμα να θεσπιστεί ότι σε ένα διάστημα 25 ετών δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί αριθμός μεταναστών μεγαλύτερος από το 8% του συνολικού πληθυσμού.
    Ο νόμος θα πρέπει να είναι σταθερός και να γίνει διεθνώς γνωστός, ώστε -κατά το δυνατόν- να τον γνωρίζουν εκ των προτέρων όλοι όσοι θα ήθελαν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Ειρήνη

    «1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.»

    Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο θα μπορούν να συμβούν π.χ. τα παρακάτω: Τέκνο αλλοδαπού με πενταετή νόμιμη παραμονή γεννιέται στην Ελλάδα και αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννηση του. Μετά από ένα χρόνο οι αλλοδαποί γονείς του αποφασίζουν να εποστρέψουν στην χώρα τους ή να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη χώρα πέρνωντας φυσικά μαζί τους το ανήλικο τέκνο τους, το οποίο είναι Έλληνας πολίτης. Έτσι υπάρχει κάπου στο εξωτερικό ένα Έλληνας πολίτης που ζει και μεγαλώνει χωρίς να ξέρει τίποτα για την Ελλάδα χωρίς κανένα δεσμό με τη χώρα μας παρ΄ όλα αυτά μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του στην Ελλάδα και να ζει ως Έλληνας πολίτης!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:47 | kostas

    1ον)Οφείλω να κάνω την εξής παρατήρηση,μου φαίνεται αρκετά παράξενο πως τόσοι πολλοί στην διαβούλευση συμφωνούν εξ ολοκλήρου με το μέτρο,από το περιβάλλον μου δεν γνωρίζω ούτε έναν που να είναι σύμφωνος.

    2ον)Κύριε Παπανδρέου ζητήσατε στο παρελθόν στην γνώμη του κόσμου για την επιλογή σας από την βάση ακόμη και όταν ήσαστε ο μοναδικός υποψήφιος στο κόμμα σας(γεγονός που δείχνει πόσο δημοκρατικές αρχές σας διακατέχουν),νομίζω πως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι τίμιο να ζητήσετε και σε αυτή την περίπτωση την γνώμη του κόσμου,η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από τον κόσμο δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | ΝΙΚΟΣ Β.

    Για τόσο σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός τον οποίο επικαλείσθε συχνά και χάρη στον οποίο βρίσκεσθε στην εξουσία!
    Στην Ελλάδα ειδικά σε τοπικές κοινωνίες η ψήφος παίζει καθοριστικό παράγοντα. πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι ψήφοι είναι πολλές…..
    Άλλως τε η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης που δεν έκανε δημοψήφισμα για κανένα θέμα!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:29 | Γιώργος Γ.

    Διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο , δώστε εάν θέλετε άδειες παραμονής και εργασίας.Την απόκτηση της ιθαγένειας όμως δεν μπορείτε να την δίνεται έτσι απλά ,αλλά μετά από αυστηρή επιλογή και με πολύ αυστηρά κριτήρια.
    Το πρόβλημα των άλλων χωρών που δεν δίνουν την υπηοκοότητα στούς δικούς τους που έχουν έρθει σαν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και έχουν κάνει παιδιά δεν πρέπει να το μετατρέψετε σε Ελληνικό πρόβλημα….μην τρελλαθούμε τώρα.
    Ελληνική ιθαγένεια μόνο σε όσους έχουν γεννηθεί εδώ και μόνο όταν ενηλικιωθούν και περάσουν και κάποιο είδος εξέτασης σε γλώσσα και ιστορία….Επίσης δεν θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα για δύο ιθανένειες αλλά η αναγκαστική επιλογή μιάς και μόνο…..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:23 | Πολυβιος Μιχαηλιδης

    ΜΕ πια λογικη ακριβως ο ξενος που γεννηθηκε στην χωρα που λεγεται Ελλαδα μετα απο την γεννηση του και αν οι γονεις του μενουν μονο 5 χρονια στην Ελλαδα αποκτα το δικαιωμα να ονομαζεται ΕΛΛΗΝΑΣ???
    Ετσι ευκολα δινεται η Ελληνικη ιθαγενεια????
    δηλαδη σε 3 χρονια σχολειο του μαθαμε τον Ελληνικο πολιτισμο, την ελληνικη γλωσσα και τοσα αλλα ετσι ωστε να λεγεται και να ειναι Ελληνας??
    Αν θελετε να κανετε κατι δωστε το δικαιωμα σε αυτους τους ανθρωπους να αποκτησουν την Ελληνικη υπηκοοτητα αλλα να διατηρησουν την ιθαγενεια τους. Δεν μπορει ο Κινεζος πχ να εχει ελληνικη ιθαγεια!!! Δεν γινεται κυριοι θεσμοθετες.

    Θεσπιστε αυστηρα κριτηρια και διαδικασιες για το ποιοι περνουν αδεια διαμονης (πρασινη καρτα) και ποιοι αδεια εργασιας. Να ειστε σε θεση να γνωριζεται την περουσιακη τους κατασταση οπως διαμορφωνεται απο την στιγμη που δουλευει και επειτα. Να θεσπισετε πληρη φακελο των αλλοδαπων καθως και μητρωο ολων των νομιμων αλλοδαπων αλλα και των μη νομιμων.
    Μολις μπαινουν στη χωρα να καταγραφονται ΟΛΟΙ!!!

    και ολα αυτα τα γραφει ενας Κυπριος που γεννηθηκε και ζει στην Ελλαδα και κυκλοφορει με πρασινη καρτα εδω και 32 χρονια. Που δεν εχει το δικαιωμα να ειμαι Ελληνας αλλα το ελληνικο κρατος μου ζηταει να πληρωνω τους φορους μου. Που η μοναδικη πατριδα που ξερω ειναι η Ελλαδα και οχι η Κυπρος αλλα παρ’ ολαυτα δεν εχω διαιωμα να ψηφιζω, δεν εχω δικαιωμα να ονομαζομαι Ελληνας.
    Ξαφνικα ομως ολοι αυτοι οι ξενοι απο τις ακρες της γης εχοντας 5 χρονια στην Ελλαδα θα γινονται ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ?????
    οχι κυριοι ΑΡΝΟΥΜΕ, θεσπιστε νομους και κανονες για τους αλλοδαπους και μετα να ξεκινησετε να συζητατε για την ιθαγενεια.

    Πραγματικα ελπιζω να το διαβασει καποιος και να τα λαβει σοβαρα υποψην του

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:46 | Νικος

    Η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι εκεί υπάρχει οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική σε σχέση με τις ανάγκες της κάθε χώρας και ελέγχεται όποιος μπαίνει σε αυτές, νόμιμα ή παράνομα. Στην Ελλάδα βασιλεύει η προχειρότητα και η ανομία σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχει καν εξασφαλιστεί δυνατότητα ελέγχου των εισερχομένων αλλοδαπών, νόμιμα ή παράνομα. Πόσοι από αυτούς διαθέτουν νόμιμα χαρτιά από τις χώρες τους; Πόσοι διαθέτουν άδειες παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα; Αυτοί που νόμιμα διαμένουν στη χώρα μας είναι ελάχιστοι. Κάποτε θέλησα να νοικιάσω ένα διαμερισματάκι που έχω σε αλλοδαπούς ( φιλιππινεζους). Τους ζήτησα νόμιμα έγγραφα. Δεν είχαν ούτε καν διαβατήρια πλην μίας της οποίας είχε λήξει κιόλας! Η ιδιότητα του πολίτη ( της όποιας χώρας) συνεπάγεται ευθύνη προς το κράτος. Και το κράτος έχει ευθύνες απέναντι στους πολίτες του. Το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη ευνομία και ασφάλεια στους ήδη Έλληνες υπηκόους. Η υπηκοότητα πρέπει να δοθεί με πολύ περίσκεψη και φειδώ και να αφορά πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας μας. Πρέπει να χορηγείται μόνο σε επι μακρό διάστημα ( άνω των δέκα ετών) νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, που δεν έχουν καταδικαστεί για παράνομες πράξεις ή παρανομη είσοδο στη χώρα, που γνωρίζουν Ελληνικά, που υποβάλλουν φορολογική δήλωση και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα στο μέλλον από αυτά που επιχειρεί να λύσει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:38 | Tasos Anagnostou

    Απόκτηση Ελληνικής ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών; Ναι αλλά υπό προϋποθέσεις και δίκαια-ίση μεταχείριση για το πολίτη & θετικά επακόλουθα για τη πολιτεία & την ευημερία του κράτους. Το κυριότερο για μένα: Για να πάψει να λέγεται οικονομικός μετανάστης,θα πρέπει να έχει τη περιουσία του & τις καταθέσεις του στην Ελλάδα να φορολογείται να είναι ασφαλισμένος και γενικά να συνεισφέρει στο ίσο με τους υπόλοιπους πολίτες ελληνικής ιθαγένειας. Για να γίνουν όλα αυτά το κράτος θα πρέπει να θεσπίσει το σωστό πλαίσιο ώστε να διαφυλάξει στο ακέραιο υποχρεώσεις – δικαιώματα – ελευθερίες ώστε να απορροφηθούν αυτοί οι άνθρωποι ομαλά από τον κοινωνικό ιστό. Κάτι τέτοιο αυτόματα θα μείωνε ρατσισμό, εγκληματικότητα, βία. Αν θέλουμε να λεγόμαστε ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:36 | Συμεωνίδης Δημήτρης

    Ναι στην ελληνική υπηκοότητα, όχι στην ιθαγένεια…

    Άλλο υπήκοος, άλλο ιθαγενής.

    Υπηκοότητα: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος αυτό!

    Ιθαγένεια: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει!

    Η διαφορά είναι σημαντικότατη.

    Άλλη η προσφορά των ιθαγενών στη δημιουργία και διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και άλλη η προσφορά των μεταναστών, που η κυβέρνηση θέλει να τους δώσει ιθαγενεία.

    Άνθρωποι είναι και αυτοί, και έχουν τα δικαιώματα τους, δε λέω.

    Αλλά όχι και ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αφου ΔΕΝ είναι, με το ζόρι;;;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:41 | Α.Κ.

    Επιτέλους πρέπει να αρχίσει να μπαίνει μια τάξη και στο ζήτημα των ξένων που ζουν στην Ελλάδα. Κατά την άποψή μου, σωστά παρείχαμε στα παιδιά τους εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη….
    Δεν πρέπει να ξέρουμε πόσοι είναι, πού μένουν, αν έχουν δουλειά, κλπ.?

    Ας αντιγράψουμε τα «καλά» άλλων προηγμένων δυτικών χωρών…
    Έχοντας τους ξένους σε ομηρεία όλα αυτά τα χρόνια και ταλαιπωρώντας τους, το μόνο που καταφέρναμε ήταν να τους οδηγούμε στην παρανομία και να επιτρέπουε την εκμετάλλευσή τους από τους επιτηδειους….

    Γνωρίζετε πόσα σπίτια ενοικιάζονται σε «αφανείς» μετανάστες και οι Έλληνες ιδιοκτήτες τους δεν δηλώνουν τα ενοίκια, γιατί δεν δίνουν αποδείξεις?

    Ο νόμιμος μετανάστης, αν οφείλει να δηλώνει την ακριβή διεύθυνση στην οποία μένει, αν φορολογείται κανονικά, αν είναι ασφαλισμένος, θα παρείχε στοιχεία στο κράτος για να σχεδιάσει την «πολιτική» του, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και σε μια σειρά από άλλους τομείς….

    Για παράδειγμα, στον Τομέα της εκπαίδευσης, όταν το νηπιαγωγείο έγινε υποχρεωτικό, όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία κατακλείσθηκαν από παιδιά ξένων, τα οποία συγκέντρωναν όλες τις προυποθέσεις για να εγγραφούν… Το αποτέλεσμα? Τα κτίρια δεν επαρκούσαν, το προσωπικό δεν επαρκούσε, το μέτρο τελικά ελάχιστα συνέβαλε ουσιαστικά στην «παιδεία»… Και όλα αυτά γιατί απλούστατα δεν υπήρξε καμμιά εκτίμηση για τον αριθμό των παιδιών που είχαν την ηλικία των 5, δηλαδή έπρεπε να εισαχθούν στο νηπιαγωγείο. Γιατί οι μετανάστες που «βιώνουν λάθρα» στη χώρα μας είναι πλέον ένα τόσο σημαντικό ποσοστό στον πληθυσμό, που δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψιν.

    Αν μια χώρα, σαν την Ελλάδα, θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή γεωγραφικά και σοσιαλιστική και να προσφέρει «άσυλο» σε κατατρεγμένους από διάφορα κράτη και για διαφορετικούς λόγους, πρέπει να συντάξει τους όρους και τις διαδικασίες λειτουργίας του συγκεκριμένου «ασύλου», διαφορετικά θα μετατραπεί σε «ζουγκλα», όπου θα εντείνεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

    Ας πάμε λοιπόν να αντιγράψουμε συστήματα που λειτουργούν επαρκώς σε άλλες ευρωπαικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Είχα διαβάσει πρόσφατα, ότι όταν κάποιος ξένος στη Γερμανία ζητάει την Γερμανική ιθαγένεια, οφείλει τουλάχιστον να ξέρει στοιχειωδώς την γερμανική γλώσσα, καθώς και βασικά στοιχεία από την ιστορία και την πολιτική αγωγή. Δεν είναι στοιχειώδες για την εύρυθμη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού κράτους?
    Και πάλι ευχαριστώ….

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | Κ.Λ.

    Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα σχόλια και παρατηρώ ότι αρκετοί από αυτούς που κόπτονται για τα δικαιώματα των ξένων, που είναι οι δημοκράτες, οι ανοιχτόμυαλοι κτλ. βάζουν πολύ εύκολα ταμπέλες σε όσους έχουν αντίθετη άποψη.Ρατσιστής, ακροδεξιός, φασίστας, χουντικός, νεοναζί, σκοταδιστής,ελληνάρας είναι μερικοί από τους άθλιους χαρακτηρισμούς που διάβασα. Ώραια δημοκρατία εκφράζετε κύριοι,όποιος συμφωνεί μαζί σας είναι ανοιχτόμυαλος, οι υπόλοιποι αμέσως ταμπέλα.

    Δεν παρατηρείται ότι το νομοσχέδιο είναι ελλειπέστατο; Βρείτε μου μία δικλείδα ασφαλείας που θα προστατέψει την Ελλάδα από υπερπληθυσμό.Δηλαδή όταν ρωτάει κάποιος πόσους τέλος πάντων αντέχει αυτή η έρμη η χώρα του 12% ελλείματος,είναι φασίστας; Πιστεύετε πραγματικά ότι η χώρα μας παράγει τόσο πλούτο που μπορούμε να τον μοιραστούμε με όλο τον κόσμο; Γιατί οι 250.000 είναι η αρχή,όταν γίνουν μερικά εκατομμύρια μπορείτε να μου αποδείξετε με επιχειρήματα ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής; Να σας υπενθυμίσω ότι ζούμε σε χώρα με τεράστια θεσμικά,οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα;

    Πιστεύω ακράδαντα ότι οι μετανάστες που ζουν εδώ πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με όλους!Γνωρίζω μάλιστα αρκετούς και τους θαυμάζω. Άλλο όμως το ένα άλλο το άλλο.Το νομοσχέδιο είναι ελλειπέστατο γιατί ναι μεν λέει δίνω ιθαγένεια, αλλά δεν υπάρχει κάποια αναφορά στον αριθμό των ανθρώπων που αντέχει η χώρα.Εκτός και αν πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα φτιάξει μια ιδανική κοινωνία με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και μηδενική ανεργία,που θα μπορούμε να τη μοιραστούμε με όλο τον κόσμο.

    Στα επόμενα σχόλια πολιτών που τάσσονται υπερ του νομοσχεδίου με την υπάρχουσα μορφή του θα ήθελα να διαβάσω περισσότερες τεκμηριωμένες απόψεις για το που θα βρεθούν δουλείες και υποδομές για τους μετανάστες και λιγότερες ταμπέλες.Στους δημοκρατικούς διαλόγους δεν υπάρχουν ταμπέλες και χαρακτηρισμοί!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:19 | Π.Μ.

    Δεν συμφωνώ με την αναδρομική απόδοση ελληνικής ιθαγένειας. Η απόδοσή της να γίνει στο μέλλον με την εξής διαδικασία:
    1. Ψήφιση Νόμου στον οποίο να περιγράφονται οι προϋποθέσεις για την απόκτηση «ειδικής» ελληνικής ιθαγένειας.
    2. Περιγραφή στο κείμενο του Νόμου των περιορισμένων δικαιωμάτων και περιορισμένων υποχρεώσεων που συνοδεύουν την «ειδική» ελληνική ιθαγένεια. Να αποκλείεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Να αποκλείεται το δικαίωμα απόκτησης ακίνητης περιουσίας σε συνοριακές περιοχές. Να αποκλείεται η πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Να αποκλείεται η υποχρέωση στράτευσης.
    2. Η ημερομηνία ισχύος του Νόμου να αποτελέσει την αφετηρία υπολογισμού όποιου χρονικού διαστήματος αναφέρεται στο περιεχόμενό του.
    3. Για αλλοδαπούς που εισέρχονται νόμιμα στη χώρα από την ημερομηνία ισχύος αυτού του Νόμου και μετά, όταν συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις του Νόμου να αποδίδεται «ειδική» ελληνική ιθαγένεια.
    4. Θέσπιση Επιτροπής η οποία θα μπορεί να αποδίδει βάσει αυστηρότερων κριτηρίων – κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου – πλήρη ελληνική ιθαγένεια, εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον 20 έτη από την ημερομηνία απόκτησης της «ειδικής» ελληνικής ιθαγένειας.

    Ευχαριστώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:50 | Κωνσταντίνος Χαμπίδης

    Θα ήθελα να πιστεύω πως η υποστήριξη που ανεπιφύλακτα εκφράζω στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, είναι αυτονόητη. Γιατί με το νομοσχέδιο αυτό εκπληρώνουμε ως κοινωνία το χρέος μας απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που μεγαλώνουν ως Έλληνες και τα οποία πριν ζούσαν ως απάτριδες.

    Τα συγχαρητήρια μου λοιπόν για αυτήν την νομοθετική πρωτοβουλία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:15 | Θανάσης Ξ.

    Προχωρήστε. Αυτά είναι αυτονόητα.
    Ξέρουμε και ποιοί ‘παίζουν’ το σενάριο του Δημοψηφίσματος, και σε τι αποσκοπούν, και πως ποντάρουν στον λαϊκισμό, στην ξενοφοβία και στην άγνοια. Ξέρουμε πως πίσω απ’ την καραμέλα της δήθεν ‘δημοκρατικότητας’, μοναδική τους έγνοια είναι να παριχαρακώσουν το διαμερισματάκι τους στην πολυκατοικία, να μην τους φύγουν τα κουκιά προς την Νέα-ΝΔ.

    Όσο για τα ‘δημοψηφίσματα’ τα είδαμε τα χάλια και στην Ελβετία, όπου ο πάνσοφος, νομομαθής, ωριμότατος ‘λαός’ ψήφισε εναντίων τεσσάρων μιναρέδων !!!!!

    Ελπίζω να μην κάνετε πίσω..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:28 | Kαλλιόπη Ρουσομανη

    θεωρώ την απόδοση ιθαγένειας στην οποία αναφέρεται το εν λόγω άρθρο επιβεβλημένη για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη και που δείχνει τον στοιχειώδη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Είμαι εκπαιδευτικός και η επαφή μου με τα παιδιά των μεταναστών ενισχύει αυτή την θέση μου όχι γιατί αυτά τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα αλλά για το ακριβώς αντίθετο: Είναι δύσκολο να τα διακρίνεις. Συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έχουν πλήρως ενσωματωθεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και υποθέτω και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.

    Η άρνηση της ελληνικής ιθαγένειας για παιδιά που γεννήθηκαν και θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα όχι απλώς είναι αδικαιολόγητη, είναι άδικη και αυτό την καθιστά συγχρόνως και επικίνδυνη: Οδηγεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην γκετοποίηση του, με όλες τις γνωστές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια κοινωνική συμπεριφορα.

  • Έμεινα στην Αγγλία για 13 χρόνια. Πλήρωνα δημοτικά τέλη και αυτά μου έδιναν το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές. Και το εξασκούσα.

    Όταν σκέφτηκα ότι θέλω να μείνω μόνιμα στην Αγγλία, η διαδικασία της ιθαγένειας ήταν σχετικά απλή (αν εξαιρέσει κανείς ότι έπρεπε να δηλώσω πίστη στην Ελισάβετ).

    Και όσο αυτά συνέβαιναν στο κεντρικό Λονδίνο, στα περίχωρα οι έγχρωμοι δεχόντουσαν επιθέσεις από ομάδες που έψαχναν να βρουν εχθρούς (ΒΝΡ – British Nationalist Party) ενώ σε κάποιες επαρχίες σημειώνονταν επιθέσεις σε αλλοδαπούς φοιτητές (σαν κι εμένα) με την δικαιολογία ότι «έπαιρναν τις θέσεις των ντόπιων».

    Το νομοσχέδιο δεν μπορούμε να το κρίνουμε σαν να ζούμε με κλειστά σύνορα, απομονωμένοι. Αν θέλουμε να ψάξουμε για εχθρούς να ξεκινήσουμε με τον καθρέφτη μας. Στους ανθρώπους που ζουν μαζί μας στο συγκεκριμένο τόπο, μόνο συμμάχους μπορούμε να βρούμε. Και κάτι τελευταίο: η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η αμορφωσιά μισαλλοδοξία.
    Ψηφίστε το νομοσχέδιο για να διορθωθεί νομοθετικά αυτή η αρρυθμία, αλλά προχωρήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε με την μεταρρύθμιση της παιδείας και την αναδιανομή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:09 | maria

    kalispera sas,pernw to logo apo tin omorfi florida kai sas sugxairw prwta apo ola gia ti dunatotita pou dinete sto dialogo.

    molis pou apektisa tin amerikaniki upikootita,eimai ellinida,ta paidia mou gennithikan edw kai exoun ola ta dikaiwmata,nomizw oti einai kairos kai i ellada na ginei mia eurwpaiki,politismiki,dimokratiki,eunomoumeni xwra.

    zw se mia alli xwra apo auti pou gennithika kai katabainw poso anagaio einai na zoun oi polites tis isonoma kai dikaia.tha ithela na dw ki egw tin ellada na dinei ta dikaiwmata tis ithageneias stous polites pou gennithikan se auti apo opou kai an proerxontai.

    opws episeis kai tin upikootita se autous pou zoun nomima kai monima sti ellada.

    giati oloi oi anthrwpoi exon dikaiwma sto oneiro.opws kai na to lene gia allous ameriki gia allous ellada!

    euxaristw.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:23 | Κωνσταντινος

    Με βιαστικές κινήσεις και νομοθετήματα μπαλώνουμε και όχι λύνουμε το θέμα .
    Έχετε σκεφθεί κύριοι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειροτέρα έτσι ; Με την υπάρχουσα βαθειά οικονομική κρίση να έχει γονατίσει το σύνολο του εργαζομένου κόσμου ,ανοίγεται ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο θα επηρεάσει τις ζωες όλων μας.
    Κάντε πρώτα εκτενή διάλογο με την κοινωνία και τα αλλά κόμματα παρουσιάστε αναλυτικές προτάσεις ,λαβεται υπ οψιν σας όλα τα ενδεχόμενα ,μην βιάζεστε να δώσετε δικαίωμα ψήφου σε άτομα που είναι παράνομοι ,ας μπορούν να ψηφίζουν οι μετανάστες από τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές ,δείτε πρώτα πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα και καταγράψατε τους ,δείτε εάν μπορούν να αφομοιωθούν από το κοινωνικό σύνολο ,βαλτέ ποσόστωση ,δημιουργήστε αυστηρές αλλά δίκαιες προϋποθέσεις και όχι συννοθυλεματα από νόμους άλλων κρατών .Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη και όχι μια χωρά στην ενδοχώρα της που
    Τελικά κύριοι αφού είστε δημοκράτες και σοσιαλιστές κάντε την πιο δημοκρατική κίνηση και θα σας μνημονεύουν όλοι για το θάρρος σας .ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:01 | Aρτεμις Φ

    Βλέπω τα σχόλια κάποιων μεταναστών δεύτερης γενιάς που θεωρούν δίκαιο το νοσμοσχέδιο επειδή φοίτησαν σε ελληνικό σχολίο και γνωρίζουν ελληνικά, αλλά τελικά φαίνεται πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως η απόκτηση ιθαγένειας δεν παραχωρεί δικαιώματα αλλά υποχρεώσεις.
    Όλοι εμείς οι Έλληνες έχουμε πληρώσει φόρο αίματος όλους αυτούς τους αιώνες για να ελευθερωθεί αυτή η χώρα, να μείνει ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική.

    Συνειδητοποιούν άραγε αυτοί οι μετανάστες που ζητούν ιθαγένεια πως αν την αποκτήσουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να πεθάνουν για να προστατέψουν την Ελλάδα; Ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έρθουν σε ένοπλη αντιπαράθεση κάποια στιγμή με τους συμπατριώτες των γονέων τους;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 05:43 | Bουκελάτος Ν.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΣΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΖΩΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΑΝΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΚΕΡΔΗ.

    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ, ΜΗ ΚΟΛΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΕΝΟΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΔΡΑ, ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΙ.

    ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΝΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

    ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.
    ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ
    ΒΓΑΛΤΕ ΜΑΣ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟΥΣ.
    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ/

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:34 | Δερλερές Νίκος

    Επιτέλους μια πρώτη κίνηση αλλαγής σε αυτή τη χώρα. Κάτι που να θυμίζει ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι πολίτες. Τέτοιες κινήσεις μόνο κέρδος μπορούν να φέρουν στο πολιτισμό της Ελλάδος.

    Ωστόσο, αυτή η κίνηση κρίνεται ως βεβιασμένη και μου δίνεται η εντύπωση ότι αυτό το μέτρο το τρέχει η κυβέρνηση ούτως ώστε να βγάλει κάποιο κέρδος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Και αυτό γιατί το πολιτικό πλαίσιο του νόμου είναι πολύ ρηχό.

    Τέτοιες κινήσεις θέλουν προσεχτικό σχεδιασμό, με γνωστοποίηση στο ξενοφοβικό Ελληνικό κοινό τα υπέρ αυτής της απόφασης ούτως ώστε να αποφευχθούν κάθε είδος διαστρεβλώσεις από αρκετούς στενόμυαλους καλοθελητές.

    Κατά την άποψη μου είναι πιο παράλογο να θέλουν κάποιοι να ψηφίζουν οι Έλληνες της διασποράς που δεν εξαρτώνται οικονομικά από την Ελλάδα από τους αλλοδαπούς και ημεδαπούς που κατοικούν σε αυτή τη χώρα και δικαιούνται ίση μεταχείριση, κοινωνική ασφάλιση και που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό της μαύρης εργασίας σε αυτή τη χώρα.

    Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα ξεχωριστό πολιτικό πλαίσιο από τους ιθαγενείς με σκοπό να γίνουν σαφείς οι όροι που θα ισχύουν για όποιον θέλει να πάρει την Ελληνική ιθαγένεια καθώς και κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις για νέους οικονομικούς μετανάστες στη χώρα και τις συνθήκες κράτησης τους. Έτσι θα μπορούν, όσοι βέβαια πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, να έχουν το δικαίωμα εργασίας στην Ελλάδα και σε όσους δεν τις πληρούν να εξασφαλίζεται μία αξιοπρεπής διαμονή και γρήγορης έκδοσης του εκάστοτε είτε σε χώρα της επιλογής του, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε πίσω στη χώρα από όπου προέρχεται.

    Τέλος, πιστεύω ότι δικαίωμα σε αυτό το διάλογο έχουν και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν τα μέσα να συμμετάσχουν σε αυτό το διάλογο και είναι εκείνη που γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Η κοινωνία έχει είδη κάνει αυτό το βήμα με την αποδοχή που έχουν οι ίδιοι στα σχολεία και στην κοινωνία με μερικές μικρές εξαιρέσεις.

    Κάθε συντονισμένη και προσεγμένη προσπάθεια θα συναντήσει την επιδοκιμασία του μέτρου αυτού ενώ κάθε βιαστική κίνηση θα συναντήσει αντιδράσεις ακόμα και από αυτούς που είναι υπέρ του μέτρου. Δική μου συμβουλή σκεφτείτε κάθε λεπτομέρεια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:04 | Ifigeneia Kirezi

    Nai sthn ellhnikh i8ageneia….anhkw kai egw sta paidia ths deyterhs genias kai exw foithsei se ellhniko sxoleio ta ellhnika einai h monh glwssa poy gnwrizw aptaista kai h ellada einai h monh patrida pou gnwrisa parolayta exw ta idia dikaiwmata me a8rwpous pou vriskodai sthn ellada elaxista xronia h akoma kai mhnes.Kalo 8a htan oi Ellhnes na vgaloun tis parwpides apo ta matia tous kai na arxisoun na vlepoun ta pragmata me diaforetikh matia kai na adilhf8oun epitelous oti kai emeis axizoume ta idia dikaiwmata me ta paidia tous

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:02 | ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

    7 Δημοψηφίσματα στη Δανία – 1 στην Ελλάδα
    Το τρίτο μέρος της τριλογίας, εμπνευσμένο από την επιθυμία του Γιώργου Παπανδρέου να γίνουμε Δανία του Νότου.

    Στην Δανία έγιναν τα εξής (χρονολογικά) δημοψηφίσματα από το 1974 (οπότε έγινε το τελευταίο στην Ελλάδα):

    1. Για τη μείωση της εκλογικής ηλικίας από τα 20 στα 18 χρόνια (1978)
    2. Για το Single European Act (1986)
    3. Για τη συνθήκη του Μάαστριχτ (1992)
    4. Για τη συνθήκη του Μάαστριχτ (1993)
    5. Για τη συνθήκη του Άμστερνταμ (1998)
    6. Για την είσοδο στο Ευρώ (2000)
    7. Για τη διαδοχή στο θρόνο της Δανίας (2009)

    Στην Ελλάδα γιατί δεν γίνονται δημοψηφίσματα; Η είσοδος στο ευρώ, οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ λ.χ. γιατί περάσαν στη Δανία με δημοψήφισμα και όχι στην Ελλάδα;

    Γιατί οι Δανοί κάναν δημοψήφισμα για μια μικρή αλλαγή στο όριο εκλογικής ηλικίας και εμείς να μην κάνουμε για την άμεση μαζική πολιτογράφηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, και τη ριζική αλλαγή του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας;

    Θα τιμήσει το ΠΑΣΟΚ την θέση του για δημοψήφισμα; Αν όχι, γιατί αρνείται στους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα που έχουν οι Δανοί; Αυτή είναι η περίφημη «Δανία του Νότου»;
    Zητάμε τα δικαιώματά μας ως Δανοί του Νότου!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:27 | ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

    Πώς επιλέγει η Δανία τους μετανάστες της
    Σε προηγούμενο άρθρο σχολίασα τον τρόπο με τον οποίο η Δανία πολιτογραφεί μετανάστες, επισημαίνοντας την ανακολουθία του κ. Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Δανία του Νότου, αλλά ταυτόχρονα θέλει να κάνει την πολιτογράφηση των μεταναστών πολύ πιο εύκολη στην Ελλάδα παρά στη Δανία.

    Είναι ενδιαφέρον ωστόσο να δούμε πώς η Δανία επιλέγει τους μετανάστες που δέχεται. Ως γνωστόν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, στην τεράστια πλειοψηφία τους, δεν επιλέχθηκαν ποτέ από το Ελληνικό κράτος: ήρθαν παραβιάζοντας τα σύνορά μας ή αθετώντας τους όρους της τουριστικής ή φοιτητικής τους βίζας. Το καθεστώς ορισμένων εξ’ αυτών νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων. Τί κάνει λοιπόν η Δανία;

    Πηγή μου και πάλι το επίσημο σάιτ της Δανέζικης κυβέρνησης nyidanmark.dk:

    * Coming to Denmark (επισκόπηση των δυνατοτήτων αλλοδαπών να έρθουν στη Δανία)
    * General information about salaried work (πληροφορίες για όσους θέλουν να εργαστούν στη Δανία)

    Δεν θα αναφερθώ σε αυτά που ισχύουν για τους πολίτες Νορδικών χωρών (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία) ή για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για τις υπόλοιπες κατηγορίες μεταναστών.

    Μαθαίνουμε λοιπόν πως:

    * Οι μετανάστες (επαγγελματίες ή εργάτες) που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στη Δανία πρέπει να αποκτήσουν προκαταβολικά άδεια παραμονής και εργασίας.
    * Η Υπηρεσία Μετανάστευσης ερευνά (για περιορισμένους τύπους επαγγελματιών) αν υπάρχουν κενές θέσεις στην Δανέζικη αγορά εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους υπάρχοντες επαγγελματίες.
    * Εάν η φύση της εργασίας είναι αρκετά εξειδικευμένη έτσι ώστε να δικαιολογείται η είσοδος του μετανάστη.
    * Δεν δίνονται συνήθως άδειες εργασίας για ανειδίκευτους εργάτες, όπως ξυλουργούς, χτίστες, ντελιβεράδες, καθαριστές, κτλ.
    * Ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας, ο υποψήφιος πρέπει να έχει ένα γραπτό συμβόλαιο από Δανό εργοδότη που θα καθορίζει τις συνθήκες εργασίας και την αμοιβή. Αυτές πρέπει να πληρούν τα Δανέζικα πρότυπα.
    * Σε ειδικές περιπτώσεις απαιτείται έγκριση από ειδική υπηρεσία, π.χ. για ξένους γιατρούς από το Δανέζικο Εθνικό Συμβούλιο Υγείας.
    * Η Υπηρεσία Μετανάστευσης ζητάει και γνωμοδότηση από περιφερειακές ή κλαδικές αρχές εργασίας.

    Η Δανία έχει θεσμοθετήσει διαφόρων ειδών τρόπους για να μεταναστεύσει κάποιος:

    * Θετική λίστα αφορά αυτούς που έχουν δεχθεί προσφορά εργασίας για τομέα που έχει ελλείψεις στη Δανία
    * Ορίου μισθού αφορά αυτούς που έχουν δεχθεί προσφορά εργασίας με υψηλές αμοιβές λόγω ιδιαίτερων δεξιοτήτων, και η μετανάστευση των οποίων γίνεται με σχετικά εύκολους όρους
    * Επιχειρηματικό σχήμα αφορά τους υπαλλήλους Δανέζικων εταιρειών της αλλοδαπής που η εταιρεία τους θέλει να μεταθέσει (υπό προϋποθέσεις) στη Δανία

    Υπάρχει βέβαια και ένα σύστημα Πράσινης Κάρτας καθώς και ειδικές διατάξεις για αθλητές, ερευνητές, μαθητευόμενους, κτλ στις οποίες δεν θα αναφερθώ.

    Το σύστημα της Πράσινης Κάρτας

    Το σύστημα της Πράσινης Κάρτας δίνει την δυνατότητα τριετούς άδειας εργασίας στη Δανία σε υποψήφιους που θέλουν να αναζητήσουν εργασία στη Δανία. Η επιλογή αυτών που θα τη λάβουν γίνεται με ένα σύστημα πολύπλευρης μοριοδότησης:

    * Επίπεδο σπουδών
    * Εργασιακή εμπειρία
    * Ηλικία
    * Προσαρμοστικότητα
    * Γνώση γλωσσών

    Ο υποψήφιος πρέπει επιπλέον να έχει ασφάλεια υγείας έως ότου καλυφθεί από το σύστημα υγείας της Δανίας και να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί για ένα έτος (όσο ψάχνει για δουλειά δηλαδή στη Δανία).

    Η σύγκριση με την Ελλάδα

    Νομίζω πως είναι σχεδόν προφανές πώς διαφέρει η Ελληνική από τη Δανέζικη πραγματικότητα.

    * Το Ελληνικό σύστημα επιβραβεύει τη λαθρομετανάστευση με εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις, το Δανέζικο επιλέγει τους μετανάστες με ποιοτικά κριτήρια
    * Στο Ελληνικό σύστημα δεν υπάρχει καμιά διασύνδεση με τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας, το Δανέζικο προωθεί τη μετανάστευση στους τομείς που υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις
    * Το Ελληνικό σύστημα βασίζεται σε μετανάστευση χαμηλού επιπέδου (καθαρισμός, οικοδομή, φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων). Το Δανέζικο σε μετανάστευση υψηλού επιπέδου.
    * Το Δανέζικο σύστημα βασίζεται σε μια σειρά κανόνων που εκφράζει την πολιτική της Δανίας για το ποιούς θέλει να έρθουν, το Ελληνικό στα μπαλώματα και τους αυτοσχεδιασμούς.

    Τί πρέπει να κάνουμε;

    Πριν δούμε αν πρέπει να αποκτήσουν οι μετανάστες και τα παιδιά τους την Ελληνική ιθαγένεια πρέπει να αποκτήσουμε σοβαρή μεταναστευτική πολιτική: να επιλέγουμε τους μετανάστες με βάση τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας και τα χαρακτηριστικά τους, να επιλέγουμε τους καλύτερους δυνατούς, να θέτουμε προϋποθέσεις για να ζουν σωστά στη χώρα μας με βάση κανόνες.

    Η Δανία επιλέγει αυτούς που θέλει, και τους δίνει ιθαγένεια με δυσκολία.

    Δεν προσομοιάζει καθόλου σε Δανία του Νότου η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου.

    Να απαιτήσουμε συνολικό εξορθολογισμό της μεταναστευτικής μας πολιτικής, μιας πολιτικής βασισμένης σε κανόνες. Η πολιτική του: «αφού ήρθανε, ας πάρουνε άδεια παραμονής, κι αφού πήρανε άδεια παραμονής, ας πάρουνε και Ελληνική ιθαγένεια» δεν μας αξίζει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:02 | Δημήτρης Νίκου

    Με τη σειρά μου κι εγώ να συγχαρώ για την ανάρτηση των νομοσχεδίων στο διαδίκτυο και την ελεύθερη κατάθεση της γνώμης των πολιτών, που ελπίζω να λαμβάνεται πραγματικά υπόψιν στην τελική εφαρμογή τους. Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που το θεωρώ μείζον εθνικό. Αντιλαμβάνομαι και επικροτώ την όποια κίνηση θα κάνει την ζωή των ανθρώπων αυτών ευκολότερη και «φωτεινότερη», πιστεύω όμως ότι ο νόμος αυτός θα νομιμοποιήσει εμμέσως την παράνομη μετανάστευση, αυτό το ανελέητο και αισχρό παζάρι ανθρώπων ταλαιπωρημένων από τη ζωή που παλεύουν να επιβιώσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Ταυτόχρονα οι κίνδυνοι για την δομή και την σύνθεση του ελληνικού έθνους είναι πολύ μεγάλοι, σε καιρούς που πολλούς βολεύει η αλλοίωση των εθνών, των εθνικών ταυτοτήτων, ώστε όλοι ως μία μάζα χωρίς χαρακτηριστικά να μπορούμε να διαχειριζόμαστε ευκολότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο για πιο άμεσους εθνικούς κινδύνους, μπορείτε απλά να φανταστείτε τι θα συμβεί σε περιοχές όπως η Θράκη, η Ήπειρος ή η Μακεδονία μας, σε περίπτωση μαζικών μετοικίσεων και γεννήσεων από συγκεκρικένες εθνικές ομάδες. Ελπίζω πραγματικά να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά και όχι απλά να μην ενεργοποιηθεί ένας τέτοιος νόμος, αλλά να αυστηροποιηθεί ο ήδη υπάρχον.

    Ευχαριστώ πολύ για το βήμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:27 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Το παρόν νομοσχέδιο εισάγει τους εξής νέους τρόπους απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας *από της γεννήσεως* ενός προσώπου:

    Α) Γέννηση του προσώπου στην Ελλάδα (κατ’ αρχήν ius soli) ΚΑΙ 5ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή ενός εκ των γονέων του στην Ελλάδα, που να έχει συμπληρωθεί είτε πριν τη γέννηση, είτε μετά αυτήν (δηλ. λανθάνον ius soli που το ενεργοποιεί η κατάσταση αλλοδαπού του ενός γονέα)

    (οπότε και η *από της γεννήσεως* απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας αποκτάται αναδρομικά; όταν λέμε «συμπληρωθεί» θα πρέπει η μόνιμη και νόμιμη διαμονή να έχει αρχίσει έστω και μιαν ημέρα πριν τη γέννηση, ή μπορεί να αρχίσει και μετά; Αν και θεωρώ ότι α) αναδρομικά και β) και μετά είναι οι ορθές απαντήσεις, καλό είναι να υπάρξει διασάφηση αυτών για να μην παρουσιαστούν διχογνωμίες στην πράξη της εφαρμογής του νόμου!)

    Β) Γέννηση του προσώπου στην Ελλάδα (κατ’ αρχήν ius soli) ΚΑΙ γέννηση ενός γονέα στην Ελλάδα (διπλό ius soli) ΚΑΙ μόνιμη διαμονή του γονέα στην Ελλάδα από τη γέννηση του (του γονέα) (δηλ. λανθάνον διπλό ius soli που το ενεργοποιεί η μόνιμη διαμονή του γονέα από τη γεννήσεως του)

    Παραδείγματα:

    1) Περίπτωση Α, αλλά όχι Β:

    Ο αλλοδαπός Μ έχει γεννηθεί στην Αλβανία, μένει νόμιμα στην Ελλάδα επί 5 χρόνια και 1 ημέρα και γεννιέται το τέκνο του Τ. Το Τ αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννηση του

    Παραλλαγή α’:

    Ο αλλοδαπός Α έχει γεννηθεί στην Ουκρανία, μένει νόμιμα στην Ελλάδα μόνο 2 χρόνια και γεννιέται το τέκνο του Τ. Ο Μ συνεχίζει να μένει στην Ελλάδα και άλλα 3 χρόνια και 1 μέρα. Το Τ αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννηση του αναδρομικά (;) μετά από αίτηση του Α και της μητέρας του τέκνου, Μ.

    Παραλλαγή β’:

    Ο αλλοδαπός Α έχει γεννηθεί στην Γεωργία, μένει παράνομα στην Ελλάδα και γεννιέται το τέκνο του Τ. Ο Α μετά από 1 χρόνο αποκτά νόμιμη άδεια διαμονής και συνεχίζει να μένει στην Ελλάδα, νόμιμα πλέον και άλλα 5 χρόνια και 1 μέρα έκτοτε. Το Τ αποκτά (;) την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννηση του αναδρομικά (;) μετά από αίτηση του A και της μητέρας του τέκνου, Μ.

    2) Περίπτωση B, αλλά όχι A:

    Για να μην πληρούται το πραγματικό της παραγράφου 2, θα πρέπει ο γονέας του γεννημένου στην Ελλάδα τέκνου να *ΜΗΝ* έχει 5 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, αλλά να *έχει* γεννηθεί εδώ και να μένει συνεχώς έκτοτε εδώ (προφανώς παράνομα).

    Παράδειγμα: Ο αλλοδαπός Α, 20 ετών, έχει *γεννηθεί στην Ελλάδα*, και διαμένει μόνιμα αλλά *παράνομα* (χωρίς άδεια διαμονής) στην Ελλάδα από τη γέννηση του μέχρι και τώρα *συνεχώς*. Το τέκνο του, Τ, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από της γεννήσεως του.

    Τέλος προστίθεται ο παρακάτω τρόπος απόκτησης της ιθαγένειας από της γεννήσεως, που δίνει τη δυνατότητα αντιμέτωπισης μιας «οιονεί ανιθαγένειας» που αν έχω εννοήσει σωστά αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεταναστών από ορισμένες Αφρικανικές χώρες:

    Γ) Γέννηση του προσώπου στην Ελλάδα ΚΑΙ αδυναμία απόκτησης της ξένης ιθαγένειας των γονέων του με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης.

    Για μένα νομοτεχνικά η παράγραφος 4γ πάντως δεν στέκει. Και εξηγούμαι:

    * Το εάν ένα πρόσωπο έχει την ιθαγένεια ενός κράτους, το αποφασίζει κυριαρχικά το κράτος αυτό:

    Μαριδάκης, «Ιδιωτικόν Διεθνές Δίκαιον», 1950, σελ. 202: «Η Πολιτεία θέτει αυτοδυνάμως τους κανόνας δικαίου, τους καθορίζοντας τα στοιχεία τα οποία πρέπει να υπάρχουν δια να είνε [sic] […] τις πολίτης αυτής. Τα της ιθαγενείας ανήκουν, κατ’ αρχήν, εις την αποκλειστικήν δικαιοδοσίαν (domaine reserve’e) της Πολιτείας […] Αυτονόητον ότι ουδεμία Πολιτεία δύναται τα τάξη τα προϋποθέσεις υφ’ ας άνθρωπός τις είνε […] πολίτης ετέρας Πολιτείας. Εκάστη Πολιτεία αυτή μόνη προσδιορίζει τίνες είνε μέλη του λαού αυτής, με άλλους λόγους τίνα στοιχεία πρέπει να συγκεντρώνη τις εν τω προσώπου του δια να προσλάβη […] την ιδιότητα μέλους του λαού αυτής»

    Πρβλ. και άρθρο 29 Αστικού μας Κώδικα (Κτήσις και απώλεια ιθαγενείας): «Η υπό του προσώπου κτήσις και απώλεια της ιθαγενείας πολιτείας τινός ρυθμίζεται υπό του δικαίου της πολιτείας ταύτης».

    Υποτεθείστω ότι το κράτος Κ ζητεί κάποιου είδους δήλωση επιπρόσθετα στην καταγωγή των γονέων για να αποδώσει στο τέκνο Τ αυτών την ιθαγένεια του, και για οποιονδήποτε λόγο πέραν των δυνάμεων αυτών (π.χ. πολιτικοί πρόσφυγες) οι γονείς του Τ δεν δύνανται να υποβάλουν τη δήλωση αυτή στις αρχές του κράτους. Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι το Τ είναι *ανιθαγενές* καθότι ΔΕΝ έχει την ιθαγένεια του κράτους Κ (*θα* την είχε, *εάν* είχε γίνει η δήλωση, αλλά *δεν* την έχει). Άρα, πρόκειται για ειδική περίπτωση ανιθαγένειας, και απορώ γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τέτοια έως τώρα, αφού η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ius soli από τους ανιθαγενείς προβλέπεται και τα νύν.

    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ορθότερη νομοτεχνικά θα ήταν η παρ. 4γ, εάν, αντί:

    «ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης»

    αναδιατυπωνόταν ως εξής:

    «ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του• αν το δίκαιο της ιθαγένειας ενός γονέα του απαιτεί την υποβολή δήλωσης για την απόκτηση της ιθαγένειας αυτής, και, σχετική δήλωση δεν είναι δυνατόν, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από τη γέννησή του, και για λόγους ανωτέρας βίας, είτε να υποβληθεί, είτε, υποβληθείσα, να γίνει δεκτή, τότε θεωρείται ότι δεν έχει αποκτήσει με τη γέννησή του την ιθαγένεια αυτή αυτού του γονέα του»

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:27 | ΖΕΡΒΑΣ Ιωάννης

    Το καλοκαίρι είχα πάει στην Αμερική και επισκέφτηκα το Ellis Island στη Νέα Υόρκη. Στον υπολογιστή του Μουσείου των Μεταναστών, βρήκα τα στοιχεία του θείου του θείου μου, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ το 1907. Στην Ελλάδα του 2010, εκατόν τρία χρόνια αργότερα, δεν πιστεύω ότι ένας κρατικός υπάλληλος μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για τα πραγματικά στοιχεία, την χώρα προέλευσης ή το παρελθόν οποιουδήποτε (λαθρο)μετανάστη.

    Οταν παίρνεις κάποιον στην επιχείρησή σου, ζητάς το βιογραφικό του. Στο σπίτι σου δεν φιλοξενείς κάποιον που δεν ξέρεις ποιος είναι. Θα το κάνεις στη χώρα σου, δίνοντάς του ελεύθερα το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον σου;

    Κάποια στιγμή το πρόβλημα με τα μειωμένα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να λυθεί. Όμως η κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στον κρατικό μηχανισμό, στην παιδεία μας και στις κοινωνικές δομές, δεν νομίζω ότι είναι ακόμα ευνοϊκή για τόσο ριζοσπαστικές ρυθμίσεις. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε (κράτος, Έλληνες, μετανάστες), ώστε να τους αποδεχτούμε ως ίσους και να μπορούν να γίνουν -ως ίσοι- αποδεκτοί.

    Αν περάσει ο νόμος αυτός, με τόσο χαλαρές προϋποθέσεις, περισσότερο κακό θα κάνει παρά καλό.

    Υ.Γ. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι ο νόμος θα περάσει. Κάτι μου λέει ότι όλο αυτό είναι απλά στάχτη στα μάτια μας…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:06 | Βασιλόπουλος Δημήτριος

    Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων που πρέπει να πλήρη κάποιος για να αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια.
    Δεν νομίζω ότι είναι σωστό παιδιά που έχουν μόνο 3 ή 6 χρόνια φοίτησης σε Ελληνικά σχολεία ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν Έλληνες.

    Πρέπει τα παιδιά που προερχονται απο γονείς που δεν ειναι Έλληνες να σπουδάσουν και Γυμνάσιο όπως όλα τα άλλα παιδιά και ίσως να περάσουν και κάποια γνωστικά τεστ πρίν αποκτήσουν οποιοδήποτε προνόμιο.

    Κατά τα αλλά το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση αρκεί να γίνει αυτή η μικρή αλλά τόσο ουσιαστική αλλαγή.

    Ευχαριστώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:25 | Neokles

    Συμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι επόμενο ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν θα γνωρίζουν καθόλου ελληνικά, να αποφασίζουν για το μέλλον μας…

    Ειναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικό! Με τι κριτήρια θα αποφασίζει καποιος που δεν μπορει να παρακολουθήσει τον πολιτικό διάλογο και να διαβάζει το πρόγραμμα ενος κόμματος;

    Δε σημαίνει οτι όποιος είναι κατα του νομοσχεδίου ειναι ξενοφοβικός και ρατσιστής. Κανεις δεν έχει πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες που προσπαθουν να επιβιώσουν. Η υποχρέωση μας ειναι να τους βοηθήσουμε να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ισα δικαιώματα (όσους αντεχει η οικονομια μας βέβαια).
    Για να έχεις δικαίωμα ψήφου όμως πρέπει να ανήκεις βεβαιωμένα και με προυποθέσεις στην κοινωνία που ζεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:43 | neki

    Καλησπέρα σας,

    εγώ από την δική μου εμπειρεία που είχα ως Έλληνας μετανάστης και συγκεκριμένα στην Γερμανία, θέλω να εκφράσω την αντίθεση μου με το εν λόγω νομοσχέδιο γιατί εγώ ο ίδιος έζησα στην πράξη και είδα ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ούτε και στην ίδια την Γερμανία και αρχίζουν οι ίδιοι πολιτικοί(όσοι είναι Γερμανοί) να είναι πλέον προβληματισμένοι.
    Κατ’αρχήν θέλω να πω το τί ισχυεί στην Γερμανία.ΔΕΝ δίνεται από την γέννηση του παιδιού η ιθαγένεια ούτε κατ’διάνοια αλλά ούτε και η υπηκόοτητα αλλα η άδεια παραμονής και εργασίας.Εγγράφεται αυτόματα στα δημοτολόγια του δήμου διαμονής που κατοικούν οι γονείς του, όποτε όλα τα διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με πιστοποιητικά γεννήσεως,διαμονής έχουν εκπληρωθεί.Φυσικά η άδεια παραμονής και εργασίας έχουν καταργηθεί για τους πολίτες της ΕΕ.
    Έπειτα απο την πάροδο 10 χρόνων μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλλει αίτηση για να του παραχθεί η γερμανική ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ και τα απαρραίτητα προσόντα είναι να γνωρίζει σχεδόν άπταιστα την γερμανική γλώσσα,ιστορία…Η αίτηση του εξετάζεται και απο την αστυνομία ξένων,η αποκαλλούμενη AUSLAENDERPOLIZEI, ώστε να μην προκύπτουν νομικές κυρώσεις στο προσωπό του και εφόσον τα πληρή ΟΛΑ του δίνεται ΚΑΙ η γερμανική ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ!!!Αυτό το τονίζω για να δικαιολογήσω γιατί μερικοί ¨Ελληνες έχουν και τις 2 υπηκόοτητες,ώστε να αντιμετωπίζονται ίσιοι με τους Γερμανούς.
    Αυτά ισχύουν σε μια χώρα που πολλοί από εμάς έχουμε καμμιά φορα σαν πρότυπο «καλοστημένης μηχανής».
    Έχουν το δικαίωμα ψήφου να εκλέξουν κυβέρνηση,για το εκλεγείν θα μάθω και θα αναρτήσω σ’αλλο σχολιο μου.Πάντα όμως και θέλω να το τονίσω όλοι οι ξένοι ψηφίζουν με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας τους και οχι με το συμφέρον της χώρας στην οποία διαμένουν(γι’αυτο και πάντα πριν τις εθνικές εκλογές αμα προσέξατε ο κάθε Τούρκος πρωθυπουργός επισκέπτεται και ζητάει πάντα κάτι απο κάθε υποψήφιο Καγκελάριο, γιατί έχει ως μοχλό πίεσης τους περίπου 1,5-2 εκ. τούρκους(γερμανούς)ψηφοφόρους!!!
    Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί και εδώ και όπως γνωρίζετε οι χώρες που μας περιβάλουν δεν είναι και τόσο φιλικές μαζί μας.
    Όλα αυτά τα οποία έχω ζήσει και δει με τα μάτια μου και μου προξένησαν μια δυσαρέσκεια δεν θέλω να τα δω να γίνονται και στην πατρίδα μου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:28 | Μάρκος Αποστολόπουλος

    Yπάρχει μία τρομερή ιδεολογική τρομοκρατία να βαφτίζονται όσοι αντιτίθενται σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο ως «φασίστες» «ακροδεξιοί» και να στολίζονται με άλλα λοιπά φαιδρά κοσμητικά, ελλείψη σοβαρών επιχειρημάτων.
    Το νομοσχέδιο αυτό, άμεσα και αποτελεσματικά οδηγεί στην χωρίς επιστροφή διάβρωση της εθνικής μας ταυτότητας.
    Και εν πάσει περιπτώσει πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.
    Εγώ διαφωνώ, αλλά αν είναι να περάσει, ας είναι αποτέλεσμα άμεσης απόφασης του Ελληνικού λαού.
    Ρωτήστε τον με τον πιο άμεσο τρόπο πριν προχωρήσετε, κάντε δημοψήφισμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:55 | Βασίλης Εμμανουηλίδης

    Συγχαρητήρια για τη βούληση και την αποφασιστικότητά σας να λύσετε επιτέλους αυτό το τόσο σημαντικό για την κοινωνική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας ζήτημα. Μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων, με ελληνική παιδεία και μητρική γλώσσα τα ελληνικά, καταδικάζεται μέχρι τώρα στην απόρριψη από την ίδια της την πατρίδα. Γιατί πατρίδα των παιδιών που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ είναι η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την πατρίδα των γονιών τους. Όλα πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο και πολλά από αυτά διαπρέπουν κιόλας. Είναι ντροπή να τους αρνείται την ιθαγένεια το ελληνικό κράτος και να τα υποχρεώνει να βγάλουν πράσινη κάρτα μόλις κλείσουν τα 18. Εκτός από ντροπή όμως είναι και μέγιστος εθνικός κίνδυνος, καθώς δημιουργείται μέσα στη χώρα μια μειονότητα αποκλεισμένη και ταπεινωμένη, που οδηγείται να βλέπει την Ελλάδα και τους Έλληνες ως εχθρούς. Το ερώτημα λοιπόν είναι, θέλουμε μια εχθρική μειονότητα μέσα στη χώρα που μπορεί αύριο να αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ακεραιότητα, ή θέλουμε ανθρώπους που θα ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, θα νιώθουν την Ελλάδα ως πατρίδα τους και θα είναι έτοιμοι να την υπερασπιστούν από οποιονδήποτε κίνδυνο γιατί έτσι θα υπερασπίζονται τον ίδιο τους τον εαυτό; Προχωρήστε λοιπόν στην απόδοση ιθαγένειας (η «υπηκοότητα» στην οποία αναφέρθηκαν κάποιοι δεν υπάρχει στη σύγχρονη εποχή, καθώς αναφερόταν σε υπηκόους βασιλέων), χωρίς να ακούτε τις κραυγές όσων δεν μπορούν να δουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της διατήρησης της σημερινής κατάστασης και όσων πέφτουν θύματα διαφόρων επιτηδείων.

    Μία ένσταση έχω μόνο κι αυτή εντοπίζεται στα πολύ λίγα χρόνια εκπαίδευσης (3) που απαιτούνται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Κατά την άποψή μου αυτά πρέπει να αυξηθούν και ίσως να φτάσουν τα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έτσι θα υπάρχει κίνητρο για τα παιδιά αυτά να τελειώσουν το σχολείο και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, μαθαίνοντας τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, και θα αποτραπεί η πιθανότητα δημιουργίας γκέτο όπου θα βασιλεύουν ο αναλφαβητισμός και η εγκληματικότητα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:39 | CRISTINA

    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΠΗΓΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦ’ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ!

  • Επιδοκιμάζω κατ’ αρχήν την απόφασι του κ. Υπουργού Εσωτερικών για ανάρτησι στο διαδίκτυο της «νομοθετικής πρωτοβουλίας» σχετικά με την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» προκειμένου να τεθεί σε «διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έως τις 07/01/2010 ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή».
    Να υποθέσω καλόπιστα οτι η επιλογή εκκινεί απο γνήσια δημοκρατική ευαισθησία, επομένως στην περίπτωσι κατα την οποία η υποδοχή του νομοθετικού αυτού προσχέδιου δεν έχει την αναμενόμενη απο τους συντάκτες του γενική επιδοκιμασία και τα σχόλια και οι παρεμβάσεις των πολιτών εκδηλώσουν ισχυρές επιφυλάξεις ή και έντονη αποδοκιμασία, η επιδεικνυόμενη δημοκρατική ευαισθησία των κυβερνητικών ιθυνόντων θα τους οδηγήση σε μια απο τις δύο αποδεκτές δημοκρατικά επιλογές: την ΑΠΟΣΥΡΣΙ του νομοθετήματος ή την διεξαγωγή σχετικού ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

    Επι πλέον παρατηρήσεις:
    1. Ξαναδιαβάζω τον τίτλο: «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων…»
    Τι δουλειά έχουν οι ομογενείς Έλληνες με τους ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ αλλοδαπούς στο ίδιο καλάθι; Πώς εξισώνονται δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα;
    Γιατί δεν μπορούν να μπούν οι ομογενείς σε άλλο νομοσχέδιο; [Υποψιάζομαι, κατόπιν μιας πρόχειρης αναγνώσεως, ότι και το ισχύον, «παλαιό» νομοσχέδιο χρήζει διορθώσεως στο συγκεκριμένο σημείο].

    2. Πριν λάβω προσωπικά τελική θέσι, έχω ανάγκη να με πληροφορήσουν οι αρμόδιες κρατικές μας αρχές ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Πόσοι είναι οι μετανάστες ΕΝ ΤΩ ΣΥΝΟΛΩ ΤΟΥΣ.
    Θα ενδιέφερε σ’ αυτό το σημείο καί το πότε και πώς μετρήθηκαν. Επίσης το κατά πόσο το νούμερο είναι τελικό ή αναδιαμορφώνεται καθημερινώς αναλόγως με το πόσοι εισέρχονται παρανόμως στην χώρα μας. Σε περίπτωσι που δεν είναι δυνατόν να δοθή ασφαλής και έγκυρη πληροφόρησι περί του ακριβούς μεγέθους που αφορά τον ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ των αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν (ΝΟΜΙΜΩΣ ή ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ δεν ενδιαφέρει επι του προκειμένου, καθ’ όσον η νομιμότητα καθορίζεται από πιστοποιητικά, χαρτιά δηλαδή τα οποία εύκολα ή δύσκολα κάποια στιγμή κανείς είναι δυνατόν να τα εξασφαλίση) στην Ελλάδα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΝΙΜΟ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.
    Κάθε σκεπτόμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι για μεγάλη πληθυσμιακά ομάδα η εκχώρησι κεκτημένων δικαιωμάτων (ακόμα και της απλής υπηκοότητας) συνιστά αλλοίωσι διαβαθμιζόμενης επικινδυνότητας. Και εν πάσει περιπτώσει, πώς θα λάβη υπεύθυνη θέσι κάποιος για την ενδεχόμενη επίλυση-αντιμετώπιση ενός προβλήματος/ ζητήματος , οποιουδήποτε, όταν δεν γνωρίζει την έκτασι, τα ακριβή δεδομένα, του θέματος;
    3. Και τέλος, απαραίτητη προϋπόθεσι για τον αποτελεσματικό και ισότιμο διάλογο (όπως συνήθως και γενικώς συμβαίνει) είναι η αποσαφήνισι των όρων. Εν προκειμένω, θεωρώ απαραίτητη την από κοινού παραδοχή της διαφορετικότητας του σημασιολογικού περιεχομένου των όρων Υπηκοότητα, Ιθαγένεια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:29 | Αριστείδης

    Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

    δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, δεν υπάρχει σώφρων πατριώτης, δεν υφίσταται αληθινός δημοκράτης που να διαφωνεί με την απόδοση ίσων δικαιωμάτων σε μερικές χιλιάδες φιλικών προς τους Έλληνες, φιλήσυχων, έντιμων και εργατικών νομίμων μεταναστών.

    Λυπάμαι όμως, διότι διαπιστώνω ότι το τόσο σοβαρό αυτό θέμα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνησή σας με αδικαιολόγητη βιασύνη και εξοργιστική προχειρότητα. Τόση πρεμούρα καταντά παρεξηγήσιμη. Δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να μας πείσετε για τις κακές σας προθέσεις!

    Νομοθετείτε ενώ δεν γνωρίζετε καν τις διαστάσεις του προβλήματος (εκτός εάν, ακόμη χειρότερα, τις γνωρίζετε και τις αποκρύπτετε από το λαό). Διότι μην μου πείτε ότι ενώ δεν είστε σε θέση να μετρήσετε αξιόπιστα τους οικονομικούς δείκτες, δύνασθε να απογράψετε με ακρίβεια τους μετανάστες.
    Εθελοτυφλείτε, αρνούμενοι αυτό που γνωρίζουν και οι πέτρες, τις μαζικές δηλαδή παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών από τα αιωνίως παρασιτούντα στη χώρα μας λαμόγια και τρωκτικά (πλαστά έγγραφα, παραθυράκια νόμων,νομικίστικα τεχνάσματα).

    Τα κριτήρια που θεσπίζετε δεν αντέχουν σε κριτική και φυσικά δεν θα συμμετέχω σε καμία διαβούλευση.

    Αν πάλι ο στόχος σας είναι να περιβάλλετε ειλημμένες αποφάσεις σας με μανδύα «ανοικτής συζήτησης» ατυχήσατε.

    Παρακαλώ λοιπόν να με κατατάξετε με τους φασίστες. Γνωρίζετε άλλωστε καλά, ότι οι καλύτεροι φίλοι των φασιστών ανά τους αιώνες, ήταν οι ανερμάτιστοι και αμετροεπείς «δημοκράτες». Όσοι εξαχρείωσαν το λαό και του προσέβαλαν βάναυσα τα όσια και τα ιερά του, σπρώχνοντάς τον στον φασισμό.

    Μπορείτε βέβαια, έστω και την ύστατη τούτη ώρα, να αποδείξετε ότι είστε πραγματικοί δημοκράτες. Αλλάξτε το νομοσχέδιο, θεσπίστε δίκαια αλλά αυστηρότατα κριτήρια νομιμοποίησης και ελληνοποίησης, προσθέστε ασφαλιστικές δικλείδες για το ενδεχόμενο να παρεισφρύσουν κακοποιοί, αντικοινωνικά και διασπαστικά στοιχεία και πράκτορες (αρκετούς «έλληνες» με αυτά τα «προσόντα» διαθέτουμε), θέστε το στην κρίση του λαού με δημοψήφισμα και αφήστε με εμένα τον «φασίστα» να λέω…

    Υ.Γ Από αξιόπιστους συνομιλητές μου πληροφορούμαι ότι τα σχόλια στην παρούσα «διαβούλευση» λογοκρίνονται. Αρνούμαι να το πιστέψω. Αυτά τα κάνουμε εμείς οι φασίστες…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:41 | Αλέξανδρος

    Επείδη οι απόψεις που ακούγονται είναι διαφορετικές και επιπλέον λόγο της σοβαρότητας που παρουσιαζει το θέμα και αφου θέλουμε να λεγόμαστε δημοκράτες, ειναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:37 | Ανώνυμος φτωχός

    Και επειδή διάβασα και σχόλια μεταναστών εδώ μεσα, έχω να πω αυτό:

    Μόλις οι νόμιμοι μετανάστες αρχίσουν να κυνηγάνε οι ίδιοι και να παραδίδουν στην αστυνομία τους κλέφτες (και όχι μόνο) ομοεθνείς τους, που συνήθως τους ξέρουν πολύ καλά, τότε να έρθουν να μας ξαναρωτήσουν.

    Μέχρι τότε, λίγα λόγια γιατί δεν είμαστε όλοι ανήλικοι ή στη μετεφηβική ηλικία (ούτε βιώνουμε το αιώνιο νιρβάνα του Έλληνα Δημοσίου Υπαλλήλου που αρέσκεται να λέει εξυπνάδες έχοντας ο ίδιος λύσει ιδόβια το πρόβλημά του) εδώ μέσα να μην θυμόμαστε πώς ήταν η Ελλάδα πριν κουβαληθούν όλοι αυτοί εδώ πέρα, που έμαθαν τι ξέφραγο αμπέλι είναι η Ελλάδα και οτι όλα αγοράζονται (γιατί όλα τα πουλάνε οι λαδιάρηδες του Δημοσίου), και ήρθε ο κάθε πικραμένος απατεωνίσκος της κάθε χώρας, έμαθαν οτι οι νόμοι είναι τότο επιεικείς στην Ελλάδα και άρα αντί να κλέβεις στη χώρα σου καλύτερα να κλέβεις στην Ελλάδα, είναι πιο απλό και αν έχεις και να λαδώσεις δεν πας και φυλακή καθόλου. Τρέξτε όλοι στην Ελλάφα, δίνουν και δικαιώματα τώρα.

    Λοιπόν οι υπερδημοκράτες μετανάστες που γράφουν εδώ μέσα, αρχικά να μας πούνε το καθεστώς μετανάστευσης που έχουν αυτοί στη χώρα τους και μετά να μας πούνε τι έχουν κάνει αυτοί ειδικά για να συμμαζέψουν την κατάσταση με την εγκληματικότητα που προκαλούν οι ομοεθνείς τους (υποθέτοντας οτι οι ίδιοι οι γράφοντες μετανάστες δεν ανήκουν σε αυτούς που προκαλούν την εγκληματικότητα).

    Εδώ από την πολλή κουλτουροχαλαρότητα και τη διαφθορά, στο τέλος θα μας πούνε και ρατσιστές, ποιοί, αυτοί που μπήκανε νύχτα στη χώρα και έπρεπε να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν την ίδια στιγμή. Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:04 | Κώστας Μαν

    Είμαι περήφανος γιατί είμαι Έλληνας και ας με πληγώνει η πατρίδα μου.
    Δεν ντρέπομαι να βάζω τη σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού μου στις εθνικές επετείους απλούστατα γιατί δεν είμαι εθνικιστής. Απλά τιμώ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία.
    Δεν είμαι όμως ξενοφοβικός. Τα παιδιά των μεταναστών, παράνομων ή νόμιμων που βρήκαν σ αυτήν τη χώρα αποκούμπι, μεγάλωσαν εδώ έκαναν φίλους εδώ, θα ερωτευτούν εδώ θα ζήσουν και θα δουλέψουν εδώ.
    Τα παιδιά αυτά και πολύ περισσότερο τα δικά τους παιδιά, θα νιώθουν Έλληνες, ίσως πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους που θα έχουν την «καθαρότητα» του αίματος.
    Μόνο ένα λόγο θα έχουν να μισούν αυτόν τον τόπο. Αν εμείς οι «καθαροί» δεν τους σεβόμαστε. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά….
    Εδώ δεν σεβαστήκαμε τους πρόσφυγες αδελφούς μας από την Μικρά Ασία.
    Λέω κατ αρχήν ναι στο νομοσχέδιο.
    Όποιος θέλει την υπηκοότητα, όποιος θέλει την ιθαγένεια, όποιος δηλώνει πίστη σ αυτή τη χώρα και το Σύνταγμά της μπορεί να είναι Έλληνας.
    Οι ΗΠΑ έγιναν έθνος από Άγγλους, Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς Έλληνες.
    Είμαι «Αμερικανοέλληνας» μου είχε δηλώσει πριν 12 χρόνια στο Μπάφαλο των ΗΠΑ ένας άνθρωπος που έσπευσε να με βοηθήσει σε πρόβλημα υγείας που είχα. Τότε μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση που έβαζε τις ΗΠΑ πάνω από την Ελλάδα. Αλλά τότε δεν καταλάβαινα…
    Αυτός ήξερε.
    Άραγε πόσα παιδιά Ελλήνων μεταναστών δεν έχουν έρθει ποτέ στη χώρα μας;
    Άραγε πόσα από τα παιδιά αυτά που έχουν έρθει στην Ελλάδα τον τόπο καταγωγή τους θα επιστρέψουν ποτέ στην χώρα των γονιών τους;
    Πόσα από αυτά δηλώνουν Έλληνες και όχι Καναδοί Αμερικανοί Γερμανοί;
    Κάπως έτσι θα γίνει και με τα παιδιά των μεταναστών που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:56 | ΒΑΣΩ

    Ιθαγένεια είναι ο δημοσίου δικαίου δεσμός ενός ατόμου προς την πολιτεία στο λαό της οποίας αυτός ανήκει. Στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ στα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ προτιμάται ο όρος ιθαγένεια παρά ο όρος υπηκοότητα, ο οποίος παραπέμπει σε παλαιότερα καθεστώτα και σε σχέση υποτέλειας μεταξύ κράτους (μονάρχη) και πολίτη (υπήκοος<υπακοή).
    Αντίθετα, δεν πρέπει να συγχέεται η ιθαγένεια με την εθνικότητα, με την οποία εννούμε το δεσμό ενός ατόμου προς ορισμένο έθνος· και ως γνωστόν οι έννοιες του κράτους και του έθνους είναι τελείως διαφορετικές η μία από την άλλη. Είναι δυνατόν κάποιος να έχει διαφορετική ιθαγένεια και εθνικότητα (π.χ. εθνικές μειονότητες ή πολιτογραφημένοι μετανάστες).
    Τα παραπάνω ως διευκρίνηση για αυτά που γράφονται εδώ μέσα.
    Συμφωνώ απόλυτα με την παροχή ελληνικής ιθαγένειας σε τέκνα αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
    Από εκεί και πέρα θέλω να αναφερθώ σε αυτά που λέγονται εδώ μέσα για παροχή δικαιώματος ψήφου σε ομογενείς.. Από πού κι ως πού?? Γιατί να έχει κάποιος το δικαιώμα να επιλέξει ποιος θα είναι αυτός που θα κυβερνά εμένα χωρίς να βιώνει τα προβλήματα και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζω. Είναι δυνατόν άτομα που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα ή έρχονται μόνο για διακοπές στα νησιά κ στην καλύτερη περίπτωση στο γάμο ενός ξαδέρφου τους να επιλέγουν ποιος θα αποφασίζει για τη ζωή μου?? Για να μην αναφερθώ στο ότι μπορούν να "παιχτούν" πολλά με τις ψήφους των ομογενών…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:00 | Δημήτρης

    Είναι αξιέπαινη η προσπάθειά σας να δώσετε δημόσιο βήμα λόγου σε όλους τους πολίτες. Άμεση Δημοκρατία φυσικά είναι το δικαίωμα ψήφου όμως, και όχι απλά το δικαίωμα λόγου.

    Κι εγώ θεωρώ ότι τα τέκνα των νομίμως εισελθόντων μεταναστών έχουν δικαίωμα κτήσης της Ελληνικής Υπηκοότητας, μετά από ρητή αίτησή τους όμως και εφόσον ενηλικιωθούν, και όχι αυτομάτως εκ γενετής. Δε θεωρώ όμως ότι έχουν δικαίωμα κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας εκ γενετής, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να με πει ρατσιστή. Ζω στις Η.Π.Α. εδώ και πάρα πολλά χρόνια χωρίς να θεωρούμαι μόνιμος κάτοικος και χαίρομαι που είναι αυστηρή η νομοθεσία τους. Έχω εκπληρώσει όλες τις στρατιωτικές και φορολογικές υποχρεώσεις μου προς την πατρίδα μου και ξέρω πολύ καλύτερα τι θα πει παγκοσμιοποίηση απ’ όσους ζουν στα Βόρεια Προάστια και κάνουν αντίσταση γεμίζοντας μπουκαλάκια με βενζίνα στον ελεύθερο χρόνο τους.

    Όσοι εισήλθαν (δεν «μετανάστευσαν») παράνομα στην Ελλάδα είναι εξαρχής παραβάτες του Ποινικού Κώδικα είτε τούς αρέσει είτε όχι, και μετανάστευση δε νοείται χωρίς προϋπάρχοντα νόμο που να την προβλέπει, όπως ακριβώς συνέβη στις Η.Π.Α. και στη Γερμανία, στις αρχές και το μέσο του 20ού αιώνα, αντίστοιχα. Ο νόμος αμνήστευσης παρανόμως εισελθόντων ήταν αντισυνταγματικός και ωφέλησε μόνο εκμεταλλευτές και εισφοροδιαφεύγοντες Έλληνες που επωφελήθηκαν από τα φτηνά εργατικά μεροκάματα για να πλουτίσουν. Πολιτικό άσυλο νοείται μόνο εφόσον απονεμηθεί από τα αρμόδια δικαστήρια, τα οποία το απονέμουν πολύ δύσκολα μεν, εξίσου εύκολα όμως με την απονομή δικαίου σε εκ γενετής Έλληνες πολίτες.

    Όσο κι αν θέλετε να παρουσιάσετε «κύριοι» τη νομιμότητα ως φασισμό και μισαλλοδοξία, δεν θα τα καταφέρετε. Κι όσο για τον άθλιο που συσχετίζει την ανορθογραφία με τον φονταμενταλισμό, πιες ξιδάκι, στα ίδια σχολεία πήγαμε, τα ίδια γράμματα μάθαμε. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:40 | Παυλιδης Χρ.

    Μπραβο στην κυβερνηση που προσπαθει να ανοιξει τα ΄δυσκολα’ μετωπα και να βαλει κανονες επιτελους, να ενσωμματωθουν στην κοινωνια μας αυτοι που το θελουν και εχουν τις προυποθεσεις. Μπραβο που μια ακομη προεκλογικη δεσμευση γινεται πραγαμτικοτητα. Συνεχιστε ετσι, για αυτο σας ψηφισαμε. Μακαρι να μην υπηρχε κανενας μεταναστης αλλα αφου υπαρχουν, το μονο που δεν πρεπει να κανουμε ειναι να κλεινουμε τα ματια μας! Μπραβο παιδια, συνεχιστε ετσι ορθα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:28 | Μίλτος Παύλου

    Συμπληρωματική παρέμβαση – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    – δεν είναι σαφής η σκοπιμότητα της ρύθμισης για συμμετοχή στις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Θα μπορούσε να είναι οποιεσδήποτε τρεις τάξεις του Δημοτικού.

    – εξαιρείται ένα σημαντικό κομμάτι για το οποίο έχουν επενδυθεί δημόσιοι πόροι: οι μετανάστες που έχοντας μεταναστεύσει ανήλικοι και έχοντας φοιτήσει λίγα έτη (λιγότερα των έξι) και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποφοιτούν από ελληνικά πανεπιστήμια. Θα ήταν δοκιμη μια ρύθμιση ως εξής: «…το τέκνο αλλοδαπών που έχει φοιτήσει για έξι τουλάχιστον έτη σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.»

    – χρειάζεται να καλυφθούν οι περιπτώσεις γονικής μέριμνας από τρίτους (και όχι τους γονείς). Αυτό μπορεί να καταστεί σαφές και ερμηνευτικά αλλά θα βοηθούσε η διαζευκτική αναφορά «των γονέων ή των ασκούντων τη γονική μέριμνα στην Ελλάδα».

    – η παρ.2 του 1Α είναι δόκιμο να δίνει τη δυνατότητα πολιτογράφησης με την πλήρωση των προϋποθέσεων που αναφέρονται και όχι μετά από το 18ο έτος της ηλικίας των παιδιών. Εϊναι προβληματικό να τα διατηρεί στην αναμονή της απονομής αυτού του δικαιώματος για δεκαετίες (για περίοδο δηλαδή μεγαλύτερη ακόμα και για τους μη γεννηθέντες ή μεταναστεύσαντες ανήλικους στη χώρα) οδηγώντας σε διακρίσεις και δυχεραίνοντας τελικά την ίδια την εφαρμογή του νέου κώδικα ιθαγένειας στην κοινωνία.

    – η ρύθμιση για νόμιμη διαμονή είναι εύλογη σε έναν κώδικα ιθαγένειας. Ωστόσο, ενόψει πολύχρονης προβληματικής πολιτικής αδειών διαμονής, πολλοί έχουν εκπέσει της νομιμότητας όχι με δική τους ευθύνη. Μπορεί, διατηρώντας τη ρύθμιση εδώ για νόμιμη διαμονή, να προστεθεί μια μεταβατική διάταξη μόνο για την πρώτη εφαρμογή του νεου νόμου που να προβλέπει για ένα περιορισμένο χρόνο – κυρίως με στόχο τη λεγόμενη μιάμιση γενιά – τη δυνατότητα υποβολής αίτησης πολιτογράφησης μόνο με το στοιχείο της διαμονής και των αποδεδειγμένων δεσμών με τη χώρα όπως και της ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

    Μίλτος Παύλου
    Διευθυντής Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED