Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:02 | Νικόλαος Φαρδελλας

    Είναι δυστυχώς εντελώς λυπηρό και άστοχο σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα και από ηθική αλλά κυρίως ουσιαστική άποψη να θεωρείτε ως εύλογη η νομοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων!
    Πρόκειται προφανώς για μια εξαιρετικά άστοχη κίνηση που το μόνο που θα βοηθήσει είναι να μειωθούν σημαντικά οι επιλογές για ορθές εκτροφες των φυλών!
    Ποιος σας λέει οτι κατάλληλα ζώα για αναπαραγωγή είναι μόνο αυτά που διατηρεί στην κατοχή του ένας εκτροφέας και δεν είναι ένα ζώο που αγόρασε κάποιος από τον εκτροφέα και το οποίο λόγο τύχης ίσως όμως και διαβίωσης να αποτελεί καλύτερη επιλογή για τη βελτίωση της ράτσας?
    Ποιος άλλωστε μπορεί να προκαταβαλει ότι μόνο τα ζώα που έχει ένας εκτροφέας είναι κατάλληλα για την συνέχιση μιας εκ των πραγμάτων στις περισσότερες φορές Ράτσες με μειωμένες επιλογές ζώων εκτροφής!
    Ακόμα γνωρίζετε ότι όλη η συμπεριφορά ενός ζώου διαφοροποιείται μετά την στείρωση του, με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν δίνει έτσι απλά σε έναν νομοθέτη το δικαιωμα να το επιβάλει καθολικά, χωρις μαλιστα την γνωμη του ιδιοκτητη και ανθρωπου που συμβιωνει ζει με το ζωο και το γνωριζει, συνεπως ειναι και ο μονος που μπορει να κρινει κατα περιπτωση.!
    Λυπάμαι κύριοι αλλά όλες αυτές οι καθολικές εφαρμογες νόμου θυμίζουν ανθρώπους που έχουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν το αλάθητο και την απόλυτη γνώση!
    Και δυστυχώς ή ιστορία επανειλημμένα μας έχει αποδείξει ότι μια τέτοια στάση αποτελεί ύβρη.
    Είναι λάθος η συγκεκριμένη διάταξη, παρακαλώ όπως αποσυρθεί άμεσα!

  • 9 Μαΐου 2021, 11:21 | Αγνή

    Στη θεωρία είμαι κατά της στείρωσης αλλά όλα μου τα ζώα (επτά στο σύνολο) ήταν και είναι στειρωμένα. Όσοι ζούμε στην επαρχία ξέρουμε πως το 99% των αδέσποτων ζώων είναι παρατημένα κυνηγόσκυλα, τσοπανόσκυλα και διασταυρώσεις αυτών. Για την επόμενη δεκαετία η στείρωση στα δεσποζόμενα, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Πόσα πια να σώσουμε και πόσα λεφτά να διαθέσουμε, μόνο και μόνο επειδή κάποιος βαρέθηκε το σκυλί του και το πέταξε, μεταφέροντας το πρόβλημα αλλού.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:29 | Καλογριδης Δημητρης

    Θεωρω εντελως λαθος το θεμα της υποχρεωτικης στειρωσης των σκυλιων κυνηγιου, μιας και το μετρο της υποχρεωτικοτητας ερχεται σε αντιθεση με τους ορους της ευζωιας των κατοικιδιων μας.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:05 | Ερρικα Πελωριαδου

    Δυστυχώς τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν. Τα γεννάνε κυριως δεσποζόμενα ζώα και τα εγκαταλείπουν. Οχι μόνο πολύ κακοί άνθρωποι. Αλλά και ανθρωποιπου δεν συνειδητοποιούν το κακο της πραξης τους γιατί δεν εχουν την απαραιτητη παιδεία. Η ταλαιπωρία μιας στειρωσης δεν συγκρινεται με την δυστυχία της εγκαταλειψης.
    Πρεπει οπωσδηποτε να ειναι υποχρεωτική η στειρωση των δεσποζομενων ζωων.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:17 | Νικόλαος

    ΟΧΙ στην στείρωση ,δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στερούμε την γονιμότητα και το δικαίωμα της διαιωνιοτητας ενως ζώου ,πόσο μάλλον του σκύλου οπου έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα από εκατοντάδες χρόνια πίσω έως και τώρα

  • 9 Μαΐου 2021, 10:07 | Ελπιδα Γιαννιρη

    Θεωρώ παράλογο να υποχρεώνονται σε στείρωση τα δεσπωζόμενα ζώα, τα οποία έχουν σήμανση και προστατεύονται από υπεύθυνο κηδεμόνα του οποίου έτσι τα στοιχεία είναι γνωστά.
    Ειδικά την ώρα που ΔΕΝ προωθούνται εκτεταμένα προγράμματα στείρωσης των αδέσποτων(υπάρχουν χρήματα και από Ε.Ε.) Παρακολουθούμε τον αγώνα των εθελοντικών οργανώσεων αντί των Δήμων που κωφεύουν.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:03 | ΝΙΚΟΣ

    OXI OXI στην στείρωση που αποτελεί έναν ακόμα ακρωτηριασμό κ τις περισσότερες φορές έχει μεγάλες αλλαγές στο χαρακτήρα του ζώου τα οποια καταλήγουν παχύσαρκα στο 90% των περιπτώσεων τους κ αυτό ΔΕΝ είναι ευζωΐα!Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι θέμα ΠΑΙΔΕΊΑΣ των κατοίκων της Ελλάδας κ ΔΕΝ θα λυθεί με τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους επειδή έτσι νομίζουν κάποιοι ψυχωτικοί τελειωμένοι-δήθεν- φιλόζωοι, όπως ΔΕΝ πέτυχε κ σε όλες τις άλλες χώρες!
    Τα αδέσποτα αναγκαστικά θα στειρώνονται για να μη πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:47 | Γεώργιος Βαθρακοκοιλης

    Ποια βήματα μπροστά κάνει η Ελλάδα; » Κύριε » πρωθυπουργε άραγε μπορείτε να μας πείτε σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει υποχρεωτική στείρωση δεσποζωμενου ζώου; Το κόψιμο ουράς ή αυτιών ( που γίνονταν για προστασία του ζώου ) ήταν ακροτηριασμος ενώ η αφαίρεση των γεννητικών οργάνων τι είναι; Σας το λέω με όσο το δυνατόν πιο ήρεμο τρόπο αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να στειρωσετε τον γιο σας ή την κόρη σας ποια θα ήταν η αντίδραση σας; Α και επειδή δεν πιστεύω ότι θα δώσετε την κατάλληλη απάντηση η δικιά μου είναι μια γνωστή στους Έλληνες ( πολύ αμφιβάλλω αν την ασπάζεσται ) ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

  • 9 Μαΐου 2021, 10:49 | Χ. Ιωάννου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    (ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

    Η Παρ5ε δεν συμβαδίζει με το Αρθρο 6 Παρ.1 του παρόντος που ζητά επαγγελματικές εγκαταστάσεις και εγκλεισμό σε κλουβιά αναπαραγωγής. Είναι ξεκάθαρη κακοποίηση η φυλάκιση του ζώου για όλη του τη ζωή σε κλουβιά 2χ2.

    Συμφωνα με την Οδηγία 98/58/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1998 σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A31998L0058

    21. Κανένα ζώο δεν πρέπει να περιορίζεται σε εκτροφείο εάν δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ευλόγως, βάσει του γονοτύπου ή φαινοτύπου του, ότι αυτό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή την καλή διαβίωσή του.

    Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε μόνιμος εγκλεισμός σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αναπαραγωγής είναι παράνομος.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:53 | MARIA PRASSINOU

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:28 | Σωτήριος Ρίζος

    Η στείρωση των ζώων είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτη.Ντροπή και μόνο στη σκέψη » φιλοζωων» να γίνει κάτι τέτοιο.Δεν στειρωνουμε τους τετραποδους φίλους μας χωρίς λόγο!!!! Απόσυρση του νομοσχεδίου ΤΩΡΑ

  • 9 Μαΐου 2021, 10:33 | Κώστας

    Ολοι οι ψυχασθενεις δολοφονοι γεννιουνται απο υγιεις κρι φυσιολογικους γονεις.

    Μηπως να αρχισουμε λοιπον να στειρωνουμε προκαταβολικα ολους τους ανθρωπους, για να αποκλεισουμε ετσι το ενδεχομενο να γεννηθει καποτε καποιος βιαστης, ληστης, δολοφονος κτλ;

    Μηπως να απαγορευσουμε τα αυτοκινητα, ωστε να αποκλεισουμε την πιθανοτητα να συμβουν αλλα τροχαια ατυχηματα στο μελλον;

    Ανικανος κρατικος μηχανισμος που δεν μπορει να επιβαλει τιμωρια στην παραβαση, οταν αυτη συμβει και ετσι την επιβαλει προκαταβολικα σε ολους, ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΣΥΜΒΕΙ και μαλιστα εχει και το θρασος αυτο την ΑΙΣΧΡΗ και αντισυνταγματικη πρακτικη να την βαφτιζει «προληψη».

    Προληψη κύριοι ειναι το να υπαρχει σοβαρος και λογικος σχεδιασμος για να μειωνονται τα παραβατικα φαινομενα. Προληψη δεν ειναι η καθολικη απαγορευση, η προκαταβολικη τιμωρια αθωων, ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ αλλων αθωων και οι πρακτικες που παραπεμπουν σε Σταλινικες μεθοδους του 1950…

    Το νομοσχεδιο αυτο δεν θα περασει και αν περασει (κακο του κεφαλιου σας) δεν δυναται να εφαρμοστει στην πραξη. Και δεν θα εφαρμοστει. Ο κοσμος θα σας τιμωρησει πολυ σκληρα για ολο αυτο, αρχιζοντας απο τον Σεπτεμβριο και τις εκλογες που σχεδιαζετε να προκηρυξετε

  • 9 Μαΐου 2021, 10:34 | Μαρία Δήμα

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:41 | Σωκρατης νικόλαιδης

    Είμαι εναντίον αυτού του νόμου απ την μια υπάρχει ο νόμος που απαγορεύει τον ακρωτηριασμό ουράς η αυτιών επειδή είναι βάναυσο κ απ την άλλη δεν θεωρείτε βάναυσο ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων απαράδεκτο ! Και φυσικά δεν υπάρχει πουθενά τέτοιος νόμος στην Ευρώπη .. ας μπουν αυστηρά μέτρα και κριτήρια αλλά κατηγορηματικά είμαι αρνητικός στον νόμο αυτόν .

  • 9 Μαΐου 2021, 10:04 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ, να είναι στην διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη ναι! Εννοείται με επιδότηση από το κράτος. Το λιγότερο υποκριτικό να απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός αυτιών και ούρων και να σε υποχρεώνει να στειρώσεις το κατοικίδιο σου,που είναι άλλο ένα μέλος της οικογένειας!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:41 | Δημήτρης Γ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:03 | καλαρώνη καλλιόπη

    φυσικά και πρέπει να είναι υποχρεωτική η στείρωση όλων των δεσποζόμενων (ιδιαίτερα των θηλυκών)… ο αριθμός των αδέσποτων κουταβιών είναι μεγάλος και δεν είναι τυχαίο οτι τα περισσότερα τα βρίσκουμε σε σακούλες στα σκουπίδια, επειδή ανθρώπινο χέρι τα έβαλε εκει… αν ήταν από αδέσποτη γέννα τότε θα φώναζαν τον δήμο και δεν θα τολμούσαν να πλησιάσουν την αδέσποτη μάνα επειδή θα φοβόντουσαν… άρα τα σακουλιασμένα και σε χαρτοκιβώτια κουταβάκια είναι απο σκυλίτσα δεσποζόμενη ή ημιδεσποζόμενη… άλλωστε δεν βλέπω τον λόγο γιατί πρέπει ντε και καλά να γεννήσει μια σκυλίτσα (άλλωστε και οι γυναίκες που δεν γέννησαν δεν έπαθαν κάτι στην υγεία τους) και να μην στειρωθεί έτσι ώστε να μην περνάει το μαρτύριο του οίστρου κάθε τρεις και λίγο… επίσης αν δεν στειρωθεί κινδυνεύει απο πυομήτρα και καρκίνο.. η στείρωση είναι πράξη αγάπης και ευθύνης προς το κατοικίδιο μας, προστατεύουμε την υγεία του (παρομοίως και στα αρσενικά).. επίσης υποχρεωτική στείρωση και στα σκυλάκια των βοσκών με μεγάλες ποινές, γιατί δεν είναι τυχαίο ότι σ όλη την Ελλάδα μαζεύουμε συνέχεια τσομπανόσκυλα… αλλά και κυνηγόσκυλάκια….κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το χάλι… είναι κρίμα να ταλαιπωριούνται ψυχούλες για την ανθρώπινη ανευθυνότητα… οπότε ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων με την ενηλικίωση τους.. και αν στο πέρασμα των χρόνων περιοριστούν ή εξαφανιστούν τα αδέσποτα απο τον δρόμο, τα βουνά, τις χαράδρες, τότε η πολιτεία ας επανεξετάσει το μέτρο…

  • 9 Μαΐου 2021, 10:54 | Μαρία

    Λέμε ΟΧΙ στην στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και των αυτοχθόνων φυλών.Είναι απαράδεκτο να βάζουμε ένα υγιή ζώο σε ένα χειρουργείο με ότι αυτό συνεπάγεται.Να το εκθέτουμε σε έναν επικείμενο κίνδυνο άνευ λογου. Είναι ανήθικο και αντισυνταγματικό.
    Σκύλοι με Pedigree FCI και αυτόχθονες ελληνικές φυλές δεν τις στειρωνουμε.
    ΝΑΙ στον έλεγχο ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:47 | Γιάννης Κακασιούρης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:17 | ΚΩΦΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Λυπούμαι πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:06 | Μυλωνακη Βαρβαρα

    Θεωρώ τη στείρωση τη μόνη λύση για να εκλείψουν τα αδέσποτα από τους δρόμους

  • 9 Μαΐου 2021, 10:17 | Νικόλαος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:13 | Εύα Γ.

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ.

    Σε μια χώρα που τα αδέσποτα είναι εκατομμύρια είναι ανεύθυνο και εγκληματικό να εναντιώνονται κάποιοι στο απαραίτητο μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης. Τα κατοικίδια υιοθετούνται για συντροφιά όχι για εκτροφή.

    Ξέρουμε ήδη ότι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων τα ζευγαρώνουν και μοιράζουν προς πάσα κατεύθυνση κουτάβια χωρίς κανενα έλεγχο και όριο. Ξέρουμε ότι αν χάσει κάποιος ιδιοκτήτης το ζώο του η το παρατήσει αστειρωτο θα γεννοβολησει στο δρόμο του δημιουργώντας κ αλλά αδέσποτα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες σκυλιά σε καταφύγια που περιμένουν μια οικογένεια και η αμετροεπεια στα αστειρωτα έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα εις βάρος των ζώων. Πόσα κυνηγετικά ζώα βρίσκονται παρατημένα στην επαρχία στα χωριά από κυνηγούς που τους έδωσε κάποιος γνωστός τους γέννα από αστειρωτα ζώα τα οποία δεν τους έκαναν και τα παράτησαν.Σε αυτό πρέπει να μπει τέλος.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:04 | Χριστίνα Δημητριάδου

    ΕΕκαορετικη αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία!!
    Σύμφωνη με βασικούς κανόνες ευζωιας των ζώων και επιτακτική με βάση τα εκατομμύρια αδέσποτα που έχουμε στην χώρα μας.

    Η στείρωση είναι η λύση στο πρόβλημα! Είναι η μόνη σοβαρή επιλογή σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα, ανεξέλεγκτες γέννες , πεταμένα ζώα σε κάδους και κυρίως ανεύθυνους ιδιοκτήτες!

    Στηρίζω απόλυτα το νομοσχέδιο!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:22 | Αθανάσιος ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Απαράδεκτος ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των φίλων μας. Απορώ ποιος έστω και ελάχιστα λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει με τον ευνουχισμό των κατοικιδίων του. Μόνο για τα αδέσποτα έχει λογική αυτή η τακτική. Είναι τραγικό αυτό που γίνεται προσπάθεια να περάσει από δήθεν φιλόζωους που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με ζώα, φύση και την πραγματικότητα.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:57 | Matina Komp

    Είναι παράλογο και αντισυνταγματικό . Ρεζίλι των σκυλιών παγκοσμίως θα γίνουμε. Κυριολεκτικά

  • 9 Μαΐου 2021, 10:38 | Νικολ Ρουσσου

    Εχουμε καταντησει η ντροπη της Ευρωπαϊκης Κοινοτητας με τη συμεριφορα μας προς τα ζωα.
    Ειναι ντροπη κ τουλαχιστον εγκληματικο να προστατευονται μονιμως τα οικονομικα συμφεροντα ολων εκεινων που κερδοσκοπουν εις βαρος της ευζωϊας ανυπερασπιστων πλασματων: κυνηγοι που θεωρουν το φονο σπορ και μολις παψουν να «αποδιδουν» τα σκυλια τους τ αφηνουν στις ερημιες να πεθανουν, τσοπανοι που τα κακομεταχειριζονται κ τα βαζουν να γεννοβολανε για να κερδισουν κατι ακομα, δημοι που χτιζουν καταφυγια-Νταχαου για να τσεπωνουν τις επιδοτησεις, αδαεις ιδιωτες που θελουν «εγγονι» ή δε θελουν να επωμιστουν το κοστος της στειρωσης, κ.ο.κ. Κ ολοι αυτοι, μολις δεν τους «εξυπηρετει» ενα ζωο τους, το παρατανε στη μοιρα του, το σκοτωνουν, το πετανε στα σκουπιδια. Και καλουνται, μονιμως, οι εθελοντες να διασωσουν ο,τι διασωζεται, με προσωπικο κοστος, ψυχικο και οικονομικο.
    Ας εχετε υποψιν, κ οι εθελοντες ψηφοφοροι ειναι, και τωρα πια ειναι περισσοτεροι απο τους αλλους, και πολυ πιο θυμωμενοι!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:57 | Ευτυχία Ρ.

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ των σκυλιών και γατιών, δεσποζόμενων και αδέσποτων. Είναι ανήκουστο να το συζητάμε ακόμα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία επικρατεί αυτή η άθλια κατάσταση. Φτάσαμε αισίως στο 2021 και ήρθε η ώρα να πάει αυτή η χώρα ένα βήμα μπροστά. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.Οσοι αγαπούν τα ζωάκια ξέρουν πως η στείρωση είναι μονόδρομος, γιατί πολύ απλά μόνο η στείρωση ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

  • Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων.
    Τα ζώα που φέρουν microchip και είναι δηλωμένα στην FCI είναι νόμιμα και προστατεύονται από τους ιδιοκτήτες τους είναι μέλη της οικογένειας τους και δεν εγκαταλείπονται για κανένα λόγο , γεννούν ελεγχόμενα και με σκοπό την διαιώνηση της φυλής και όχι την εγκατάλειψη.
    Η αδυναμία της εφαρμογής των νόμων δεν καθιστά ανάγκη των ακρωτηριασμό των σκύλων μας.
    Είναι τουλάχιστον φασιστικό ακόμα και να το σκέφτεται κάποιος..

  • 9 Μαΐου 2021, 10:04 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΠΟΠΟΥΛΟΣ

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια ντροπή πρώτα για τα σκυλιά μας και μετά για τους ανθρώπους που το πρότειναν,Αισχος και Απαράδεκτο.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:58 | Κωνσταντίνος

    «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι»…
    Το Ελληνικό κράτος απο την μεταπολίτευση και μετά έτσι αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα. Η εύκολη λύση. Δεν πειράζει που αυτό είναι άδικο, στρεβλό, φασιστικό, αντιςυνταγματικό και εντελώς ανόητο. Αρκεί που βολεύει τον τεμπέλικο και αδιάφορο κρατικό μηχανισμό…

    Θέλετε να τιμωρήσετε όλα τα αθώα κατοικίδια και όλους τους αθώους ιδιοκτήτες τους, επειδή κάποιοι κάποτε κάπου παράτησαν στον δρόμο σκυλιά…
    Μάλιστα… ΤΟΣΟ «δίκαιοι» είστε.
    Ή μήπως δεν μπορείτε να βρείτε άλλη λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων , επειδή είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ;;;;

    Μήπως -λέω εγώ τώρα- η τιμωρία πρέπει να ακολουθεί την παράβαση (Οπως συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και όπως προτάσσει η ΛΟΓΙΚΗ) και οχι να προηγείται αυτής προκαταβολικά;…

    Μήπως να το ξανασκεφτείτε λίγο, πριν ξεφτιλιστείτε και άλλο για να πάρετε (με το μυαλό σας) τους ψήφους 10 συριζαίων και 3 σταγονιδίων απο τους «οικολόγους πράσινους»;;;

    Ο δήθεν φιλελεύθερος πρωθυπουργός του .. «μεσαίου χώρου» , υιοθετεί την χειρότερη πρακτική του Σταλινικού παρελθόντος.
    Μήπως είστε κομμουνιστής κύριε Μητσοτάκη (ετσι θα εξηγούταν και γιατί μαζέψατε και τόσους πρώην κνήτες στην ΝΔ).

    Έχετε δυο επιλογές. Να αποσύρετε άμεσα τα ΠΑΡΑΛΟΓΑ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ και ΑΔΙΚΑ περί στείρωσης, μπας και σώσετε κάτι , για το καλό σας ή

    Να συνεχίσετε στην σταλινική πορεία που χαράξατε και να μην πετύχετε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ πέραν της γελοιοποίησης σας και την απώλεια ανω των 600000 ψήφων για το κόμμα σας

  • 9 Μαΐου 2021, 10:37 | Βασίλης Μπράνης

    Καλημέρα σας.Είμαι κάτοχος τριών σκύλων εργασίας _κυνηγίου ενός αρσενικού (10) ετών και θηλυκών κόρες του (6) ετών οι σκυλίτσες μου δεν έχουν ζευγαρώσει ποτέ γιατί δεν το θέλω και εάν το κάνω θα είναι γιατί το θέλω εγώ. Οι σκυλοι μου ζουν σε χώρο περιφραγμένο και στεγασμένο για όλες τους ανάγκες φροντίζω καθημερινά καθώς και για τις απαραίτητες εξόδους τους στο βουνό . Πιστεύω ότι κάνεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να με υποχρεώσει να στειρώσω τους σκύλους μου γιατί αυτό είναι δικιά μου ευθύνη και απόφαση και όχι άλλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:16 | evi

    ΝΑΙ στην υποχρεωτικη στειρωση. οποιος θελει να ζευγαρωσει το σκυλο του κ να δινει τα κουταβια εναντι καποιου ποσου, μπορει να κανει τα χαρτια του κ να γινει νομιμος εκτροφεας πληρωνοντας στο κρατος κ το αναλογο φορο απο αυτο.αρκετοι το εχουν δει μεροκαματο, ε οχι δν ειναι ετσι.
    σαν εθελοντρια στην περιοχη μ εχω βαρεθει να μαζευω κουταβια απο τα σκουπιδια ή το ποταμι ή το βουνο π τα αφηνουν για να πεθανουν. εχουμε στειρωσει ολα μα ολα τα αδεσποτα(π ειναι κ μετρημενα στα δαχτυλα τ ενος χεριου)κ καθε φορα να βρισκουμε κουταβια. δεν τα ριχνει ο ουρανος στη γη. απο ιδιοκτητες σκυλων ειναι που ζευγαρωνουν τα σκυλια τους για να εχουν ευχαριστηση κ μετα τι θα κανουν τα αφηνουν στο δρομο.
    ζουμε στο 2021 κ σαν ευρωπαικη χωρα θα επρεπε να κυκλοφορουμε εξω χωρις να βλεπουμε φολες-κουταβια-κακοποιησεις ζωων-εγκαταληψεις. ερχονται τουριστες ξενοι στη χωρα μας και μαυριζει η καρδια τους.αυτο θελουμε να δειξουμε?οτι ειμαστε βαρβαροι απεναντι σε καθε μορφη ζωης στο μερος μας? ας γινουμε λογικοι κ να δουμε μπροστα επιτελους.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:50 | Αργύρης μπαρμαγιαννης

    Ντροπή η στείρωση τν δεσποζομενων ζώων .

  • 9 Μαΐου 2021, 10:23 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Είναι μεγάλο λάθος ο υποχρεωτικός ευνουχισμό των σκύλων και μάλιστα των σκύλων εργασίας. Είναι παράνομο (και σωστά κατά την γνώμη μου ) το κόψιμο της ουράς και μας ζητάτε ευνουχισμό; Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανικανότητα των Δήμων να εφαρμόσουν πολιτικές προστασίας των αδέσποτων.
    Η βασική αιτία για το πρόβλημα των αδέσποτων είναι ότι κάποιοι νομίζουν ότι τα σκυλιά είναι παιχνίδια που τα δίνουν στα παιδιά τους για να παίξουν λίγο χωρίς να είναι έτοιμοι για αυτό. Όσον αφορά τους κυνηγούς η στείρωση των σκύλων είναι έγκλημα.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:08 | Πολυχρόνης Παρασκευάκης

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο, κτηνωδες το να ζητάτε υποχρεωτική στείρωση ζώων. Είναι ξεκάθαρο ότι κρύβονται οικονομικά συμφέροντα,καθώς οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς και οι δήθεν φιλοζωικες που θα βάζουν στη τσέπη τα κονδύλια,μόνοι χαμένοι οι σύντροφοί μας.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:53 | Μαρίνα Κοταρρά

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση…
    Ντροπή σας..
    Με ποιο δικαίωμα επιβάλεται τον ακρωτηριασμό μελών της οικογένειας μας??
    Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεται τον αφανισμό των καθαρόαιμων φυλών??
    Κάντε άμεσα καταγραφή κ έλεγχο σε όλους τους χώρους φιλοξενίας αδέσποτων…ούτε το 5% δεν είναι καθαρόαιμα… ημίαιμα που ακόμα κ μας στα κέντρα πολλαπλασιάζονται…

    Δεν θα την πληρώσουμε εμείς ούτε τα ζώα μας….. ντροπή….όχι δεν στείρωνω το σκύλο μου….

    Υπάρχουν λύσεις..

    Υποχρεωτικο τσιπ και έλεγχος από κάθε υπηρεσία ανά πάσα στιγμή..
    Πρόστιμα άνω 5000€ κ φυλάκιση για κάθε ιδιοκτήτη που έχει ατσιπαριστο…

  • 9 Μαΐου 2021, 10:15 | Πασχαλης

    Διαφωνώ απόλυτα!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:24 | Μαρία Ξυλούρη

    Είναι ουτοπικό να θέλεις να λύσεις το πρόβλημα των χιλιάδων αδέσποτων ζώων της Ελλάδας, αν δεν ελέγξεις πρώτα τις γέννες από ανεύθυνους κηδεμόνες.
    Τόσα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι το κράτος, δήμοι και φορείς, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, είτε θεσμικά είτε οικονομικά και το βάρος όλο μετατίθεται αναγκαστικά στους ελεθοντές φιλόζωους οι οποίοι έχουν αποστραγγιστεί οικονομικά και ψυχολογικά.
    Δεδομένου λοιπόν ότι τόσα χρόνια όχι μόνο δεν έχει αλλαξει κάτι, αλλά έχει μεγαλώσει το πρόβλημα, η στείρωση είναι μονόδρομος.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:00 | Ανδρέας

    Όχι στην στείρωση!!! Αντισυνταγματικό,απάνθρωπο!!!Δεν στειρωνω τον σκύλο μου,δεν στειρωνω μέλος της οικογένειας μου!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:48 | Σταύρος

    Είμαι κυνηγός έχω σκύλους για φύλαξη στο σπίτι.
    Είναι ντροπή να γίνει στείρωση επειδή κάποιοι ασυνείδητοι δεν σέβονται αυτές τις ζωές οπότε και τον εαυτό τους.
    Είναι μειονότητα αυτοί οι άνθρωποι γιατί μάτην πληρώσουμε οι υπόλοιποι;;
    Είναι μέλη της οικογένειάς μας….δεν στειρώνονται!!!!!
    Βρείτε άλλον τρόπο, συμβουλευτείτε Κυνηγετικούς συλλόγους,ομίλους και όχι τους ψευτοφιλοζωους.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:57 | Βολακου Μαρια

    Στηρίζουμε την στείρωση δεσποζομενων ζώων για την αποφυγή περισσότερων αδέσποτων

  • 9 Μαΐου 2021, 10:57 | Αλέξανδρος Παλαιολόγος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:34 | ΣΑΚΑΒΙΤΣΗΣ ευαγγελοσ

    Όχι στείρωση δεσποζωμενων σκύλων είναι έγκλημα όχι

  • 9 Μαΐου 2021, 10:37 | Μαίρη Πανουσου

    Όχι στην στείρωση καθαρόαιμων φυλών, δεν αφερουμε υγιής ιστους και οργανα απο τα ζωντανά μας ,παρά μόνο αν υπάρχει ιατρικός λογο ,αυτό δεν είναι ευζωια!!είναι σφαγη

  • 9 Μαΐου 2021, 10:31 | Δερμεντζιογλου Βικυ

    ΝΑΙ στην στείρωση δεσποζομενων ζώων.Με αυτό το τρόπο θα αποφευχθούν παραπάνω γέννες και στην συνέχεια παραπάνω αδέσποτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:42 | Γεώργιος Εγκαρχος

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 10:37 | ΠΑΝΟΣ ΛΑΖΑΝΑΣ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων δεσποζόμενων και μη.
    Είναι το μόνο μέτρο που θα συντελέσει στην ευζωία των ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:11 | Αγγελική

    Ελπίζω αυτός ο νόμος να λάβει σάρκα και οστά στην Ελλάδα μας η οποία αμαυρώνεται από τα εκατομμύρια αδέσποτων στους δρόμους τα οποία ασυνείδητοι παρατούν διότι δε μερίμνησαν ποτέ να στειρώσουν τον σκύλο τους. Ας γίνουμε επιτέλους ευρωπαϊκό πρότυπο

  • 9 Μαΐου 2021, 10:13 | Γεώργιος Εγκαρχος

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗΗ