Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:35 | ΜΗΝΑΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις. Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία φορέων που ασχολούνται με τα αδέσποτα καταρρίπτουν την πλάνη σε βάρος των κυνηγών, που τεχνηέντως προσπαθούν να προωθήσουν ορισμένες «φιλοζωικές» οργανώσεις. Από τα 40.000 αδέσποτα που χειρίστηκε τα τελευταία 18 χρόνια ο ΠΕΣΥΔΑΠ (ΔΙΚΕΠΑΖ), μόνο το 2% ετησίως έφερε τα χαρακτηριστικά κυνηγετικού σκύλου!
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά δυσβάσταχτο, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσο κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

    2. Άρθρο 5 παράγραφος 6:

    Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο.
    Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.

    Άρθρο 5 παράγραφος 7:

    Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:25 | ΤΣΑΜΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Το σχολειο μου για το ΣχΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ να αποσυρθουν τα αρθρα 5,6 να αναθεωρηθουν τα αρθρα 7,33 Συντασομαι με τιs θεσειs του ΚΟΕ ,ΚΣΕ, ΚΣΘ ΔΗΛΩΝΩ την υπερβολικη πολυπλοκοτητα ,τα θηριωδη προστιμα του ΑΡΓΟΣ και πιστευω οτι τελικα αν εφαρμοστει ωs εχει θα εχει αποτυχεια.Σιγουρα δεν θα εκπληρωσει τιs προσδοκιεs των συντακτων του.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:13 | semina

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Χιλιαδες εθελοντες καθημερινα παλευουν με το αδυνατο. Να σωσουν δεκαδες κουταβια που βρισκονται μεσα σε καδους,σε σακουλες, σε ποταμους. Σαν σκουπιδια πεταμενα .Φτανει πια δεν αντεχουμε αλλο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:42 | Δέσποινα Πιοτογιαννάκη

    Φυσικά και δεν συμφωνώ με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι παράλογο και απάνθρωπο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:05 | Κωνσταντίνος

    Απαράδεκτη η οριζόντια στείρωση των οικόσιτων καθαρόαιμων ζώων εγγεγραμμένων στον ΚΟΕ.
    Καμία συμμετοχή δεν έχουν στην προσθήκη αδεσπότων.
    Θα εξαφανιστούν οι Ελληνικές φυλές και ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος στους κουταβέμπορους και εισαγωγείς από τις πρώην χώρες του ανατολικού μπλόκ από εκτροφείς της πίσω αυλής.
    Επιπροσθέτως μια μη αναγκαία στείρωση σε υγιή καθαρόαιμα ζώα επιβαρύνει την υγεία τους και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας βάρβαρος και αναίτιος ακρωτηριασμός.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:39 | ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΟΥΓΟΥΣΗ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Χιλιαδες εθελοντες καθημερινα παλευουν με το αδυνατο. Να σωσουν δεκαδες κουταβια που βρισκονται μεσα σε καδους,σε σακουλες, σε ποταμους. Σαν σκουπιδια πεταμενα .Φτανει πια δεν αντεχουμε αλλο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:36 | ΓΑΒΗΣ Σωτηρης

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των τετράποδων φίλων μας.Ειναι αισχρό και ανήθικο σαν σκέψη και μόνο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:12 | πανος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:37 | Ματθαίος Κούμπουλης

    Παρότι υποστηρίζουμε τη στείρωση σκύλου και γάτας, είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όπως ορίζεται στο Άρθρο 5.1.α και στις κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 22.1.7 για την παράλειψη στείρωσης του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
    Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη κτηνιατρική πράξη η οποία, εκτός από οφέλη εγκυμονεί και ρίσκα και επιφέρει αλλαγές στις ανάγκες του ζώου. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το αν θα προχωρήσει στη στείρωση του ζώου του, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου του.
    Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων έχει τοποθετηθεί ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της στείρωσης παρά μόνο μέσω λαπαροσκοπικής εξέτασης. Αυτό αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.
    Σχετικά με το Άρθρο 5.1.β να γίνει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο σε όλα τα κτηνιατρεία, όπου ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται ότι:
    «Η σήμανση σκύλου και γάτας και η εγγραφή τους στο ΕΜΖΣ είναι υποχρεωτική. Κτηνιατρικές πράξεις που τελούνται σε μη σημασμένα ζώα δε φέρουν ουδεμία νομική ισχύ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ζώου».
    Η εξασφάλιση καταλύματος προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5.1.ε, είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των επαγγελματιών του χώρου.
    Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραδώσει το ζώο συντροφιάς του στο Δήμο, κατά τις προβλέψεις του Άρθρου 5.1.ζ, αυτό το ζώο δεν είναι δυνατόν να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, δε γνωρίζει πώς να επιβιώσει εκεί και ως πράξη αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:16 | ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Χιλιαδες εθελοντες καθημερινα παλευουν με το αδυνατο. Να σωσουν δεκαδες κουταβια που βρισκονται μεσα σε καδους,σε σακουλες, σε ποταμους. Σαν σκουπιδια πεταμενα .Φτανει πια δεν αντεχουμε αλλο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:47 | Πανος Παναγ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:45 | Οικονόμου Μαρία

    Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι στειρώσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικές.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:28 | Σωκράτης Σισμανιδης

    ΌΧΙ στην στην λογική πονάει χέρι κόβω χέρι
    ΌΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    ΝΑΙ στην δημιουργία ενός φορέα υπεύθυνου πανελλαδικα στα πρότυπα της δομής της Πολιτικής Προστασίας έτσι ώστε να υπάρχει και αρμόδιος και κάποιος που θα φέρει την ευθύνη εφαρμογής.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:21 | ΑΘΗΝΑ

    Οχι στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:25 | Γιαννης Σταφ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:22 | Χρυσάνθη Καραπέτσιου

    Πριν την λήψη της απόφασης για υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων και δυνητικά και των αδέσποτων γατών θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ο ρόλος της γάτας στην τροφική αλυσίδα και η σημασία της ως θηρευτής τρωκτικών κλπ επιβλαβών οργανισμών, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των οποίων μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Ας σημειωθεί ότι οι ποντικοί μπορούν να μεταδώσουν σοβαρά νοσήματα στον άνθρωπο και στα ζώα, να βλάψουν καλλιέργειες κα.
    Η τήρηση του μέτρου με ενημέρωση για τον έλεγχο της αναπαραγωγής των ζώων θα ήταν ίσως σοφότερη επιλογή.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:21 | Μάριος Φραγκούλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. 

  • 19 Μαΐου 2021, 22:22 | Ηλιας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων ζώων .
    Συμφωνούμε με την Κτηνιατρική επιστήμη , η οποία τάσσεται κατά των στειρώσεων για την ευζωία των ζώων.
    Τα δεσποζόμενα ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας ,τα οποία θέλουμε να είναι υγιή και αρτιμελή για την ευζωία τους.
    Όχι στο διαβατήριο για τους κυνηγετικούς σκύλους , εντός της χώρας καθώς υπάρχει ήδη ηλεκτρονική σήμανση.
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής αδείας , σε περίπτωση παράβασης όσον αφορά την σήμανση , για την οποία υπάρχει πρόστιμο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:46 | Κυνηγετικός Ρεθυμνου

    Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ
    Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ

  • 19 Μαΐου 2021, 22:10 | Ζακυνθινός Περικλής

    Το Σωματείο Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens» στηρίζει και επικροτεί το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
    Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και έχει σωστή κατεύθυνση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα αδέσποτα και τις κακές μεθόδους και νοοτροπίες που τροφοδοτούν αυτήν την κατάσταση.
    Συγχαίρουμε τον κο Θοδωρή Λιβάνιο για το σχεδιασμό αυτού του νομοσχεδίου με σκοπό την ευζωία και την καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας, που αρμόζει σε έναν πολιτισμένο λαό.
    Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από την συμπεριφορά του προς τα ζώα, τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.Ονειρευόμαστε μια μέρα να είμαστε περήφανοι για την χώρα στην οποία παλεύουμε και να μην ντρεπόμαστε όπως τώρα.
    Σε πνεύμα συνεργασίας και αισιοδοξίας, γιατί οι μεγάλες αλλαγές μόνο έτσι έρχονται, προτρέπουμε τους εθελοντές που κάθε μέρα παλεύουν με τα κενά και το περιθώριο αυθαιρεσιών που έχει αφήσει ο προηγούμενος νόμος και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, να σχολιάσουν στην διαβούλευση επι του προγράμματος ΑΡΓΟΣ.
    Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την μοίρα των εκατομμυρίων αδέσποτων.
    Το Δ.Σ. της «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»

  • 19 Μαΐου 2021, 22:09 | Γιωργιλ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων αντιδρούμε στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο

  • 19 Μαΐου 2021, 21:54 | ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:48 | Σταυρούλα Κοσμοπούλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. 

  • 19 Μαΐου 2021, 21:15 | ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:15 | ΜΑΡΚΑΚΗ ΕΥΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:14 | ΗΡΩ Κ.

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.

    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5

    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.

    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.

    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ

    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.

    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ- Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού : Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:12 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και άκρως επικίνδυνο για τη υγεία του ζώου βάσει τα λεγόμενα του κτηνιατρικου και επιστημονικού κόσμου μέρα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί

  • 19 Μαΐου 2021, 21:03 | ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Το άρθρο 5 είναι εξοργιστικά απαράδεκτο. Επίσης άστοχα τα άρθρα 6 και 33.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:49 | Γιαννης

    Απαράδεκτο, έχουμε Ελληνικές κυνηγετικές φυλές πρέπει να προστατευθούν και όχι να στειρωθούν.
    Αυτό ισχύει για όλες τις φυλές.
    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζώμενων ζώων !!!

  • 19 Μαΐου 2021, 21:35 | ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:31 | Michael Sideris

    Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς νοιάζονται για τα ζώα. Τα αδέσποτα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτός ο νόμος πρέπει να περάσει το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω επίσης ότι οι ιδιοκτήτες που κάνουν κακή διαχείριση των ζώων τους πρέπει να πληρώσουν ακριβά τόσο σε χρήματα όσο και σε χρόνο στη φυλακή ή σε κοινοτική υπηρεσία.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:16 | Κέλλυ Ορφανού

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. 

  • 19 Μαΐου 2021, 21:48 | ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣg

    .Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:42 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΕΑΚΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:07 | Νίκος

    Όχι στη στείρωση ότι χειρότερο θα ψηφιστεί τα τελευταία 30 χρόνια

  • 19 Μαΐου 2021, 21:48 | Αγγελική

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:43 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 21:49 | Μιχαλης

    Οχι στη στειρωση

  • 19 Μαΐου 2021, 21:07 | ΑΓΓΕΛΟΣ Μ

    ΟΧΙ Στην υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση δεσποζόμενων ζώων. Απαράδεκτα τα αρθρα 5, 6 και 33.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:00 | Χρυσα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων στντροφιας

  • 19 Μαΐου 2021, 21:55 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων συμφωνώ απόλυτα με τον κτηνιάτρικο και επιστημονικό κόσμο

  • 19 Μαΐου 2021, 21:41 | Τίτη Καπνούτζη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. 

  • 19 Μαΐου 2021, 21:06 | Αθανασία Νότου

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

  • 19 Μαΐου 2021, 21:27 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων υποστηρίζω τις θέσεις του κτηνιάτρικου επιστημονικού κοσμου

  • 19 Μαΐου 2021, 21:22 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΛΕΝΟΓΛΟΥ

    Παρότι υποστηρίζουμε τη στείρωση σκύλου και γάτας, είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όπως ορίζεται στο Άρθρο 5.1.α και στις κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 22.1.7 για την παράλειψη στείρωσης του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
    Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη κτηνιατρική πράξη η οποία, εκτός από οφέλη εγκυμονεί και ρίσκα και επιφέρει αλλαγές στις ανάγκες του ζώου. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το αν θα προχωρήσει στη στείρωση του ζώου του, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου του.
    Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων έχει τοποθετηθεί ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της στείρωσης παρά μόνο μέσω λαπαροσκοπικής εξέτασης. Αυτό αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

    Σχετικά με το Άρθρο 5.1.β να γίνει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο σε όλα τα κτηνιατρεία, όπου ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται ότι:
    «Η σήμανση σκύλου και γάτας και η εγγραφή τους στο ΕΜΖΣ είναι υποχρεωτική.
    Κτηνιατρικές πράξεις που τελούνται σε μη σημασμένα ζώα δε φέρουν ουδεμία νομική ισχύ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ζώου».

    Η εξασφάλιση καταλύματος προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5.1.ε, είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των επαγγελματιών του χώρου.

    Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραδώσει το ζώο συντροφιάς του στο Δήμο, κατά τις προβλέψεις του Άρθρου 5.1.ζ, αυτό το ζώο δεν είναι δυνατόν να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, δε γνωρίζει πώς να επιβιώσει εκεί και ως πράξη αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:15 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:12 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτικη στειρωση των σκυλων μας. Αδιανοητο να συζηταμε την υποχρεωτικη στειρωση ως νομο σε ενα ευρωπαικο κράτος.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:52 | Μάρκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων αντιδρούμε στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο

  • 19 Μαΐου 2021, 21:48 | Αντωνία Δρίτσα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. 

  • 19 Μαΐου 2021, 21:54 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση ναι στην ηλεκτρονική σήμανση ναι στο ηλεκτρονικό μητρώο ζώων ναι στην ποινικοποίηση σε περίπτωση εγκατάλειψης η βασανισμού ναι στην ερασιτεχνική εκτροφη