Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 20 Μαΐου 2021, 08:36 | KWSTAS MPORLIAS

    1) Η ανάγκη στείρωσης ενός ζώου πρέπει να αποδεικνύεται μόνον από ιατρικούς λόγους και σε αυτούς να βασίζεται. Η υποχρεωτική στείρωση δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τις ελλείψεις της Πολιτείας στην διαχείριση του προβλήματος των αδεσπότων, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι μη κυνηγετικά σκυλιά, μη σκυλιά εργασίας. Με την ίδια παράλογη λογική θα μπορούσε η Πολιτεία να στειρώνει ανθρώπους ώστε να μην ασθενούν και έτσι να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση των ζώων, το νομοσχέδιο τιμωρεί τους ευσυνείδητους κατόχους ζώων βάζοντας ταφόπλακα στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών και κυρίως των κυνηγετικών. Άλλωστε, ως ακρωτηριασμός αντιμετωπίζεται το κόψιμο της ουράς ενός σκύλου, ο δε πολύ χειρότερος ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων όλων αδιακρίτως των ζώων συντροφιάς, αποτελεί ακρωτηριασμό παρά τα όσα αντίθετα ορίζονται στο νέο πλαίσιο και μάλιστα από τη στιγμή που καθίσταται υποχρεωτικός, είναι ο πλέον βάναυσος! Οι κτηνίατροι άλλωστε, φυσικά και είναι αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση για λόγους άλλους πλήν ιατρικούς.2. Στην αιτιολογική έκθεση του πλαισίου αυτού πουθενά δεν αναφέρεται πώς, με ποιόν τρόπο, η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων θα οδηγήσει σε έλεγχο του προβλήματος των αδεσπότων. Εφόσον σήμερα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν ιδιοκτήτη και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, ταυτοποιείται ο ιδιοκτήτης με το ζώο, συνεπώς δεν υφίσταται δικαιολογία ή ανάγκη αναγκαστικής στείρωσης. Δεν ελήφθη υπόψιν από τους συντάκτες του αισχρού νομοθετήματος η αρχή της αναλογικότητας του μέτρου της στείρωσης, καθόσον είναι υπερβολικό και βάναυσο εν σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό της αντιμετώπισης του προβλήματος των αδεσπότων. Ούτε ελήφθη υπόψιν και ούτε αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ποσοστό αναλογίας κυνηγετικών σκύλων που βρέθηκαν αδέσποτοι σε σύγκριση με τον λοιπό αριθμό των αδεσπότων ζώων, ώστε να αποδειχθεί η επιβάρυνση του πληθυσμού των αδεσπότων με κυνηγετικά σκυλιά. Ούτε και αιτιολογείται στην αιτιολογική έκθεση του νέου πλαισίου, πώς η υποχρεωτική στείρωση θα οδηγήσει στην μείωση των αδεσπότων. Κατά τη γνώμη μας θα εκτιναχθούν οι αριθμοί των αδεσπότων έως εφαρμογής του νέου πλαισίου, διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους θα σπεύσουν να τα ξεφορτωθούν, ειδικά όσοι δεν τα έχουν σημάνει ηλεκτρονικά, ώστε να αποφύγουν τις προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρώσεις. Το μέτρο της ηλεκτρονικής σήμανσης και η απόλυτη εφαρμογή του είναι κατά τη γνώμη μας αυτό που θα δώσει λύση στο πρόβλημα και όχι η υποχρεωτική στείρωση.3. Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για εξάλειψη του προβλήματος των αδεσπότων ζώων και με την χορήγηση κατάλληλης εκπαίδευσης και παιδείας προς τους πολίτες, να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Άλλως, ας σκοτώσει και τους πλείστους αστέγους που δυστυχώς διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες στους δρόμους, ώστε να μην τους βλέπουμε και να επιλύσει και αυτών το πρόβλημα.4. Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταρεία είναι αντίθετη στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων. Η στείρωση είναι κτηνιατρική πράξη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι δυνατόν να ακρωτηριαστούν δια στειρώσεως όλα τα ζώα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα παιδείας που οδηγεί στα αδέσποτα, δεν υπάρχει λογική στην σκέψη αυτήν.5. Αναρωτιόμαστε για ποιόν λόγο πρέπει οι κυνηγοί να έχουν σε κάθε μετακίνηση του ζώου τους το Διαβατήριο μαζί, όταν οι υπόλοιποι πολίτες μόνον όταν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό? Για ποιόν λόγο θεσπίζεται αυτή η δυσμενής διάκριση έναντι των κυνηγών, ενώ στην αιτιολογητική έκθεση του νόμου δεν αναφέρεται τίποτε σχετικό? Για ποιόν λόγο δημιουργούνται πολίτες δύο κατηγοριών υποχρεώσεων?6. Για ποιόν λόγο θα αφαιρείται η άδεια κυνηγίου από κυνηγό, ενώ για τους υπόλοιπους πολίτες δεν προβλέπονται άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις? Για ποιόν λόγο εισάγεται στο νομοσχέδιο τέτοια δυσμενής διάκριση έναντι μίας μόνο κατηγορίας πολιτών, παραβαίνοντας τις Αρχές της Ισονομίας?
    7. Δεν είναι δυνατόν να ορίζεται ότι εκπρόσωπος φιλοζωικών οργανώσεων θα ασκεί Διοίκηση. Με ποια εχέγγυα αμερόληπτης κρίσης? Είναι εμφανές ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων αντικυνηγετικού μένους που προέρχεται από φιλοζωικές οργανώσεις. Πλέον αυτές θα ασκούν και Διοίκηση? Και αν ελεγχθεί «φιλόζωος» και αποδειχθεί παραβάτης, ποια η διαβεβαίωση της αμερόληπτης κρίσης? Κόρακας δεν βγάζει κοράκου μάτι.8. Δεν είναι δυνατόν να ορίζεται ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις θα χρηματοδοτούνται. Για ποιόν λόγο θα χρηματοδοτούνται εφόσον δεν θα υπάρχουν πλέον αδέσποτα? Για ποιο ακριβώς έργο τους θα χρηματοδοτούνται? Εφόσον προβλέπεται χρηματοδότηση στους Δήμους, για ποιόν λόγο να προβλέπεται χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών?9. Διαφωνούμε με την θέσπιση γραφειοκρατικών και κοστοβόρων διαδικασιών (βλ. διαβατήριο σκύλου) τη στιγμή που ως έχει σήμερα η Νομοθεσία, η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη με τον σκύλο του γίνεται με την καταγραφή του αριθμού του μικροτσιπ σε ειδική βάση δεδομένων. Για ποιόν λόγο πρέπει όλοι οι κάτοχοι ζώου να υποβληθούμε σε περαιτέρω έξοδα.10. Ο διαχωρισμός σε ζώα εργασίας (κυνηγετικά, ποιμενικά, ειδικών εργασιών και καθηκόντων) και ζώα συντροφιάς πρέπει να είναι σαφής και να οδηγήσει στην εξαίρεση από το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων εργασίας. Η έννοια αυτή όπως αναφέρεται στο νέο πλαίσιο, δίνει το έναυσμα για την εξαίρεσή τους από τις παράλογες διατάξεις της υποχρεωτικής στείρωσης, της υποχρεωτικής κυκλοφορίας με διαβατήριο, της αποφυγής των εξοντωτικών ποινών στους κυνηγούς. Είναι λανθασμένη η εξομοίωση των εννοιών των ζώων εργασίας με τα ζώα συντροφιάς και δεν αιτιολογείται στην αιτιολογητική έκθεση του υπό διαβούλευση πλαισίου.11. Διαφωνούμε με την δυνατότητα υποβολής ανωνύμων καταγγελιών, είναι γνωστό και αναμενόμενο πού θα οδηγήσει αυτή η τακτική. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα με την διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών. Οι καταγγελίες πρέπει να οριστεί ότι θα είναι επώνυμες ώστε τούτο να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κακόβουλους. 12. Η αντιμετώπιση των αδεσπότων είναι θέμα παιδείας των κατόχων ζώων και θεσμών ελέγχου και οργάνωσης της Πολιτείας. Ευτελίζετε το όλο θέμα, ανταλλάσσοντας και δελεάζοντας τον πολίτη, να στειρώσει το ζώο τους με αντάλλαγμα την έκπτωση σε δημοτικά τέλη. 13. Το νέο πλαίσιο είναι εμφανές ότι βρίθει αντικυνηγετικού μένους προφανώς από την άκρατη υιοθέτηση θέσεων κάποιων δήθεν φιλοζωικών οργανώσεων. Σας επισημαίνουμε ότι τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκυλιών και των λοιπών σκυλιών εργασίας, ποιμενικών, φυλάκων, εξελίχτηκαν στο βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα ως σήμερα. Παράδειγμα οι εθνικές μας αρχέγονες φυλές, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελληνικός Ποιμενικός, Μολοσσός της Ηπείρου, Κρητικός Λαγωνικός και άλλα ζώα – σκυλιά εργασίας. Συνιστούν μέρος της Εθνικής μας κληρονομιάς. Για ποιόν λόγο επιθυμείτε να τα αφανίσετε?14. Επιπρόσθετη απόδειξη του αντικυνηγετικού μένους των διατάξεων του νέου πλαισίου, είναι το γεγονός ότι σε ένα νομοθέτημα που σκοπό υποτίθεται ότι έχει την επίλυση του προβλήματος των αδεσπότων, εισάγονται νέα αδικήματα και νέες ποινές για τους κυνηγούς! Κάποιοι προφανώς βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν πάλι με τους κυνηγούς, δεν τους ενδιαφέρει ουσιαστικά το πρόβλημα των αδεσπότων αλλά το κυνήγι και η θέσπιση επιπλέον περιορισμών στην κυνηγετική δραστηριότητα!15. Δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν από τους συντάκτες του νέου πλαισίου, οι ανάγκες της επαρχίας (σε ζωικό κεφάλαιο σκύλων και γατών. Η επαρχία έχει διαφορετικά προβλήματα και ανάγκες εν σχέσει με τις μεγαλουπόλεις. Αγροικίες, ποιμνιοστάσια, οικίες, έχουν την ανάγκη ζωικού κεφαλαίου εκ των αναφερομένων ως ζώων συντροφιάς. Η ύπαιθρος χρειάζεται όλα τα ζώα.16. Δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν από τους συντάκτες του νέου πλαισίου, το πρόβλημα με την εκτίναξη του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε όλη την Επικράτεια και η ανάγκη του να ελεγχθεί το πρόβλημα αυτό καθώς και οι επιδημιολογικής φύσεως συνέπειές του, κυρίως η πανώλη των χοίρων. Μόνο με το κυνήγι μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός του αγριόχοιρου. Με τέτοιους όμως δυσβάσταχτους περιορισμούς στους κυνηγούς, με την στείρωση των ζώων τους μακροπρόθεσμα θα μειωθεί ο αριθμός των κυνηγών που επιθυμούν να διατηρούν κυνηγετικά σκυλιά, αν θα υφίστανται πλέον μελλοντικά και δεν θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην εθνική οικονομία.17. Αντιλαμβανόμαστε ότι στο νέο πλαίσιο υποκρύπτεται η ρύθμιση της διαχείρισης και της εμπορίας του ζωικού κεφαλαίου των ζώων εργασίας και συντροφιάς. Δημιουργείται ένα ιδιαίτερο και πονηρό πλαίσιο ρυθμίσεων απόκτησης ενός ζώου από ελάχιστα κέντρα διαχείρισης αδεσπότων ή εμπορίας ζώων που θα οδηγήσει σε οικονομικό όφελος αυτών που θα διαχειρίζονται την εμπορία των ζώων. Με τις υπό διαβούλευση διατάξεις καταργείται κάθε έννοια υγιούς κυνοφιλίας.18. Εν τέλει, είναι τουλάχιστον προσβλητικό αλλά και ειρωνικό, το υπό διαβούλευση νέο πλαίσιο να τιτλοφορείται ως «Πρόγραμμα Άργος». Αυθαίρετα χρησιμοποιείτε το όνομα του σκυλιού του Οδυσσέα, πιστού φίλου για μια ζωή και φύλακά του, ενός ζώου συμβόλου για την παγκόσμια ιστορία, παράδειγμα διδαχής, πίστης και αφοσίωσης, ένα από τα πιο δυνατά παραδείγματα της Ομηρικής Τέχνης, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της εξαφάνισης των απογόνων του. Είστε απλά τραγικοί και δεν σέβεστε ούτε την ιστορία μας.Για τους παραπάνω λόγους σας δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 20 Μαΐου 2021, 08:27 | Άγγελος Παυλιδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκυλων

  • 20 Μαΐου 2021, 08:21 | KENTAKI MYROS

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος. Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2. Β) Σχετικά με την παράγραφο 7 Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης. Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής: Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση: 2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.) Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι

  • 20 Μαΐου 2021, 08:47 | XATZIDOS STELIOS

    A)) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος. Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2. Β) Σχετικά με την παράγραφο 7 Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης. Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής: Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση: 2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.) Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 08:31 | ΝΕΚ ΦΕΡΗΣ

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος. Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2. Β) Σχετικά με την παράγραφο 7 Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης. Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής: Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση: 2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.) Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:53 | Τσίρος Χρήστος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό τον πιστών μας φίλων!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 07:39 | m.chrissou

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:35 | Τσαντάνη Αρσενία

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των αγαπημένων μας φίλων,είναι ενάντια στην φύση,ας εφαρμοστεί ο νόμος που υπάρχει ναι στην ευζωία.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:40 | ΠΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:33 | Στέλλας Ιωάννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων κάτω τα χέρια από τους φίλους μας.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:24 | Νεκτάριος Μπίκος

    20 Μαΐου 2021, 00:19 | ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣΜόνιμος ΣύνδεσμοςΑ) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος. Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2. Β) Σχετικά με την παράγραφο 7 Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης. Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής: Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση: 2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.) Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:58 | Γιάννης Μακρής

    ΑΡΘΡΟ 5

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    🔸 ΑΡΘΡΟ 6

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    🔸 ΑΡΘΡΟ 33

    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:55 | παναγιωτης

    όχι στην στείρωση ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 20 Μαΐου 2021, 07:21 | Κώστας Σαββιδης

    Απαράδεκτο το νομοσχεδιο σας,απαράδεκτο.Πως θα σταθούν απεναντι στους κινδύνους τα τσομπανόσκυλα μου μου λετε;Αν ευνουχίσεις ενα σκυλο πως θα σταθεί απεναντι σε ενα λύκο για να φυλάξει το κοπαδι μου;Δεν εχετε ιδεα τι πατε να κανετε,δεν εχετε ιδεα απο την ύπαιθρο και τις δυσκολίες που περνάμε εμεις οι κτηνοτρόφοι.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:31 | Λουκής Αντώνιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς,ναι στα αδέσποτα και ειδικά για τις γάτες.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:14 | Λουκης Γεωργιος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:17 | Τσούλη Μιχαέλα

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:58 | Γιώργος Φ

    Αξιότιμε κ.Πρωθυπουργέ , κύριοι νομοθέτες ,
    Θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου καθώς και την ΑΝΤΙΘΕΣΗ μου , για τις στειρώσεις των υγιέστατων δεσποζόμενων σκύλων και γενικότερα των ζώων , στηρίζοντας την αντίθεσή μου αυτή, στις επιστημονικές μελέτες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου καθώς και σε παρατηρήσεις φίλων εκτρόφεων σκύλων , που αναγκάστηκαν για σοβαρούς λόγους υγείας ,να στειρώσουν κάποιον σκύλο τους!!!Ώς γνωστόν , κατόπιν στείρωσης , ένα ζώο δεν μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική του ζωή (πρό στείρωσης) , ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά!!!Μου είναι αδύνατον να πιστέψω και να πράξω μια απόφαση σας , αν δεν θα συνάδει με την επιστήμη η οποία υπηρετεί την ευζωία άρα και την υγεία ενός ζώου , διότι ως προστάτης της οικογένειας μου , στην οποία ανήκουν και οι σκύλοι μου , θα λειτουργήσω υπέρ αυτών!Και το υπέρ αυτών είναι η ευζωία όλων , η οποία πηγάζει απ την υγεία , την φροντίδα , την προστασία και την αγάπη μας σε αυτά!!!
    Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα πράξετε κι εσείς , και με γνώμονα την υγεία για την ευζωία ενός σκύλου , θα καταψηφίσετε το άρθρο 5!!!
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΙΕΣΤΑΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΑΤΑΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ
    ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ

    Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ , σε μια ρατσιστική διάκριση εις βάρος των κυνηγών , αφού κάνετε πρόταση αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας , σε περίπτωση που δεν υπάρχει τσιπ στον σκύλο! Εφόσον υπάρχουν πρόστιμα γι αυτή την παράβαση , ποιος ο λόγος της επιπλέον τιμωρίας και μόνο για τους κυνηγούς??? Οπότε εκφράζω την αντίθεσή μου και σε αυτή την πρόταση!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 07:05 | Γιάννης χαριτος

    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος. Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και η Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Από εσάς ζητάμε έστω και τώρα να παρέμβετε, ώστε να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα άρθρα του νομοσχεδίου που προκαλούν και έχουν, ήδη, απορριφθεί στη συνείδηση χιλιάδων κυνηγών, πολιτών, αλλά και όλων των συναφών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας μας………..Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των μελών της οικογένειας μάς όχι στο νομοσχέδιο

  • 20 Μαΐου 2021, 06:22 | Βασίλης Α

    Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ
    ΟΧΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΜΚΟ

  • 20 Μαΐου 2021, 06:48 | Βασίλης Πλιάκας

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 06:41 | Βασίλης Πλιάκας

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 05:41 | Δημήτρης Τελωνιάτης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 05:07 | Δανάη Παπαδάκη

    Κάντε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τη ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων ζώων. Οι κυνηγοί-δολοφόνοι ζώων δε θα έπρεπε να έχουν άποψη πάνω στο νομοσχέδιο περί ευζωίας των ζώων. Ευτυχώς δε συντάσσονται όλοι οι κτηνίατροι με τις αποφάσεις του άθλιου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Υπάρχουν και οι φιλόζωοι κτηνίατροι, όχι μόνο όσοι μπήκαν στη σχολή από σπόντα. Απλά οι μη φιλόζωοι κτηνίατροι (και οι μη φιλόζωοι γενικά) κάνουν περισσότερο θόρυβο. Έχουν λυσσάξει όλοι, κυνηγοί, εκτροφείς, κτηνοτρόφοι και κάθε πικραμένος μισόζωος, εκμεταλλευτής ζώων που αυτοαποκαλείται φιλόζωος. Βλέπω κτηνιάτρους που είναι παράλληλα και εκτροφείς ή έχουν άλλα συμφέροντα να σκίζονται κάθε μέρα στα social media για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Ξαφνικά η στείρωση είναι κακιά. Μέχρι χθες μας έλεγαν να στειρώνουμε τα ζώα μας. Οι ίδιοι κτηνίατροι. Ο ίδιος κτηνίατρος που μου έλεγε να στειρώσω τα ζώα μου, τώρα αποκαλεί την στείρωση έγκλημα και ακρωτηριασμό. Ο ίδιος κτηνίατρος που μου μιλούσε για τα οφέλη της στείρωσης, τώρα λέει πως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα ζώα. Αυτός ο κτηνίατρος είναι και εκτροφέας. Τυχαία η στροφή 180 μοιρών; Δε νομίζω! Μαύρο σε κάθε κτηνίατρο που είναι ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση.

    Εξαιτίας όλων αυτών των άθλιων μισόζωων που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πάρει η μπάλα και τις καημένες τις γάτες που με αυτό το νομοσχέδιο (που οπωσδήποτε χρειάζεται διορθώσεις στα σημεία που αναφέρει η ΠΦΠΟ) είχαν μια ελπίδα να περιοριστεί το μαρτύριό τους. Κανείς από όλους αυτούς δεν ενδιαφέρεται για τις γάτες. Δεν τις αναφέρουν πουθενά. Αυτοί δεν είναι φιλόζωοι. Δεν είναι καν κυνόφιλοι. Άνθρωποι που αποκαλούν τα ρατσάτα, ποιοτικά σκυλιά (άρα τα ημίαιμα είναι κακής ποιότητας)…

    Μια αηδία σε πιάνει…

  • 20 Μαΐου 2021, 04:03 | Αθανάσιος Παπαδοκοτσώλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα των κυνηγετικών σκύλων διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.

  • ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.
    Αναίτια η στείρωση όλων των κυνηγετικών σκύλων στοχεύει στην εξαφάνιση τους και κατ’ επέκταση στην ελάττωση των κυνηγών, κάνοντας το κυνήγι δραστηριότητα …για λίγους.
    Η ψήφιση και η εφαρμογή του άρθρου 5 του προς διαβούλευση σχεδίου Νόμου που αφορά την καθολική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων δε θα έχει την παραμικρή θετική επίδραση στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων.
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική «στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων!
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ!

  • ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος. Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρo 2.
    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα των κυνηγετικών σκύλων.Η οριζόντια επιβολή της στείρωσης των σκύλων εργασίας αποτελεί Ελληνική καινοτομία. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν επιβάλλεται η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα των κυνηγόσκυλων.
    Η επιβολή της στείρωσης θεσπίστηκε ως μέτρο σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και αμέσως μετά άρθηκε! Το γεγονός αυτό συνέβη γιατί ο αριθμός των αδέσποτων εκτοξεύτηκε με κύρια αιτία την αδυναμία των κατόχων δεσποζόμενων ζώων να τα στειρώσουν.

  • 20 Μαΐου 2021, 02:53 | Tula Vlahos

    ΝΑΙ, σε αυτόν τον νέο νόμο για την καλή διαβίωση των ζώων! Για όλους εσάς που λέτε όχι και ειδικά για εσάς που διαμαρτύρονται για την αποστείρωση του ζώου σας, κάτι που αποτελεί κοινή πρακτική στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο! Πόσοι από εσάς έχετε δωρίσει χρήματα σε όλες αυτές τις διασώσεις σκύλου που προστατεύουν και ταΐζουν τα σκυλιά και τις γάτες σας που έχουν αφαιρεθεί !! ΝΑΙ αυτά τα φτωχά ζώα που αφήνονται να πεθάνουν και να υποφέρουν ανήκουν σε όλους εσάς, κάθε Έλληνα πολίτη !!
    Πηγαίνετε πρώτος εθελοντής σε ένα από αυτά τα καταφύγια και μόνο τότε έχετε το δικαίωμα να εκφράσετε τη γνώμη σας !!

  • 20 Μαΐου 2021, 02:28 | Ματίνα

    Στηρίζουμε τι θέσεις της ΠΦΠΟ.
    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 02:23 | Γιώργος Σιάμκας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων.
    Η Ευζωία του σκύλου δεν μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση των γεννητικών του οργάνων.
    Είναι παράλογο ένας Νόμος ο οποίος (ορθά) απαγορεύει το κόψιμο των αυτιών ενός σκύλου, να επιβάλει υποχρεωτικά την αφαίρεση των γεννητικών του οργάνων.

  • 20 Μαΐου 2021, 02:20 | Ζουγανελη Βασιλική

    Πρέπει να είναι υποχρεωτική από το νόμο η καθημερινή βόλτα του σκύλου. Υπάρχουν σκυλιά που δεν βγαίνουν ποτέ από το σπίτι, αυτό είναι κακοποίηση.

    Επίσης όταν λέτε ο σκύλος να είναι δεμένος με λουρί και σε κοντινή απόσταση, η κοντινή απόσταση στα πόσα μέτρα ορίζεται.

  • 20 Μαΐου 2021, 02:11 | Ζουγανελη Βασιλική

    Τα μεγαλόσωμα σκυλιά αναπτύσσονται έως 2 μπορεί και τριών χρονών το να στειρώσεις ένα κουτάβι ενός η ενάμιση έτους είναι εγκληματικό και για παθολογικούς και για ψυχολογικούς λόγους.

    Επίσης προβλήματα υγείας μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ζωής του σκύλου, που αφορούν κυρίως θέματα με τα κόκκαλα, των οποίων η στείρωση επιβαρύνει την κατάσταση και θα οδηγήσει ταχύτερα στην αναπηρία.
    Εκτός αυτών, η υποχρεωτική στείρωση δεν βοηθά στην μείωση των αδέσποτων μιας και ο ανεύθυνος που παρατάει κουτάβια δεν έχει καν τσιπ στο σκύλο και Προφανώς δεν πρόκειται να στείρωσει. Στείρωση θα κάνουμε ολοι οι υπόλοιποι που σεβόμαστε και δεν θα παράτουσαμε ποτέ σκυλάκια.

  • 20 Μαΐου 2021, 02:02 | Πέτρα ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΏΤΟΥ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 01:07 | Αλεξανδρα Καψάλη

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

  • 20 Μαΐου 2021, 01:58 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 01:11 | Σοφία Καλιαρντά

    Για το θέμα της στείρωσης, στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»”, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

    Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.

    Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).

  • 20 Μαΐου 2021, 01:23 | Ελισάβετ Μιχαήλου

    Το νομοσχέδιο θεωρώ ότι έχει μια σωστή βάση αλλά πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μελέτη κ σχεδιασμός σε αρκετά σημεία.
    Για παράδειγμα η υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά ουδεμία σχέση έχει με το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα. Αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα παιδείας και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται τα ζώα για να πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή την διαδικασία, η οποία πέρα από την επικινδυνότητα που ενέχει την στιγμή που γίνεται, μπορεί να δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα υγείας στο ζώο, ενώ είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει κ την συμπεριφορά του σκύλου στην μετέπειτα ζωή του. Ειδικά τα καθαρόαιμα σκυλιά (pedigree) για τα οποία έχει γίνει πολύ δουλειά κ είναι αυτά οι συνεχιστές της φυλής τους, είναι σχεδόν εγκληματικό να υποχρεούνται σε στείρωση. Υπάρχουν κ άλλοι τρόποι, το τσιπ ως φαίνεται δεν λειτούργησε ποτέ όπως έπρεπε, ούτε στην εφαρμογή, ούτε στους ελέγχους. Γιατί δεν ξεκινάμε από εκεί; Όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι κ υπεύθυνοι ουσιαστικά για τα σκυλιά τους. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γιατί λειτουργεί αυτό ενώ στην Ελλάδα όχι; Επειδή είμαστε εμείς ασυνεπείς θα την πληρώσουν οι σκύλοι μας;
    Ένα άλλο θέμα που με προβληματίζει είναι η αναφορά στα «ζώα συντροφιάς». Ειδικά οι σκύλοι είναι πρωτίστως ζώα εργασίας από την φύση τους. Θα τους το αλλάξουμε κ αυτό; Είναι η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, οι συνοδοιπόροι και οι συνεργάτες μας. Αλίμονο αν η ύπαρξη τους υφίσταται για να έχουμε ένα πλάσμα για «συντροφιά». Κάθε φυλή έχει την εργασία της κ αν όντως αγαπάμε τους σκύλους τότε οφείλουμε αυτό να το προστατέψουμε.
    Ειδική προσοχή στον ορισμό του «επαγγελματία εκτροφέα». Από όσο γνωρίζω τα καλύτερα δείγματα σκύλων κ γατών σε μορφολογία, υγεία κ χαρακτήρα προέρχονται από ερασιτέχνες εκτροφείς που ασχολούνται για την βελτίωση της φυλής που εκτρέφουν από μεράκι κ σε καμία περίπτωση η ενασχόληση τους αυτή δεν τους αποφέρει κέρδη για βιοπορισμό, τις περισσότερες φορές χάνουν χρήματα προκειμένου να κάνουν σωστή εκτροφή. Δεν είδα πουθενά πρόβλεψη για αυτή την κατηγορία εκτροφέων. Θα είναι πραγματικά θλιβερό αν καταλήξουμε να πρέπει να επιλέγουμε ανάμεσα στο να υιοθετήσουμε έναν σκύλο μαζικής αναπαραγωγής που γεννιέται και μεγαλώνει σε κλουβιά από «επαγγελματίες» εκτροφείς ή από puppy mills της Ουγγαρίας.
    Ελπίζω πραγματικά στο τέλος να κερδίσουν τα ζώα κ όχι η ευκολία μας.

  • 20 Μαΐου 2021, 01:58 | Παντζογλου Παντελής

    Τασομαι υπερω όλων των φιλοζωικών πανελλαδικώς και στις προτάσεις όπως η πφπο,οκ υγιείς Φιλοζωοι θέλουν να τολμήσετε,μην ακούτε λόμπι κτηνοτρόφων εκτροφεων κυνηγών,ψεκασμενων συκοφαντών προχωρήστε με τους χιλιάδες φιλοζωους που παλεύουν εκεί έξω και θέλουν να αλλάξει η κατάσταση αντίθετα από τα λόμπι που θέλουν διαιωνίζεται και να οφείλονται φυσικά από αγοροπωλησιες παράνομα,να μην ελέγχονται από κανέναν και να κάνουν ότι θέλουν πάνω στα έρμα ζωάκια που

  • 20 Μαΐου 2021, 01:18 | Ελευθερία

    Τι να πει κανείς γι’ αυτό το κείμενο που όσοι είναι κατά της στείρωσης το κάνουν copy paste και το ανεβάζουν στα σχόλια!!! Ούτε μια πρόταση δεν μπορούν να συντάξουν μόνοι τους!!!Και επικαλούνται το Σύνταγμα ότι δήθεν είναι αντίθετο με τη στείρωση!!! Τι άλλο θα ακούσουμε; Για να τελειώνουμε με το θέμα. Αν πραγματικά θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων, πρέπει να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων. Χωρίς εξαιρέσεις. Και αναφέρομαι στους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους, τις δύο κατηγορίες που κυρίως τροφοδοτούν με αδέσποτα όλη την ελληνική περιφέρεια. Όσοι ασχολούμαστε με τα αδέσποτα έχουμε βαρεθεί να βρίσκουμε αδέσποτα κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα. Σε χωριά που βρίσκονται κοντά σε μαντριά, υπάρχουν αγέλες από τσομπανόσκυλα που ο κόσμος τα φοβάται λόγω του μεγέθους τους. Και οι κούτες με νεογέννητα κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα που τα ξεφορτώνονται αντί να στειρώσουν τα σκυλιά τους;
    Όποιος θέλει να κάνει αναπαραγωγή, να δηλώσει εκτροφέας, κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, να ελέγχεται ως προς τις συνθήκες ευζωίας κλπ των ζώων, και επίσης να ελέγχεται σχετικά με την διάθεση των κουταβιών Στην περίπτωση που τα πουλάει, να πληρώνει φόρους.

  • 20 Μαΐου 2021, 01:50 | βασιλική

    2. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 01:15 | Άκης

    2. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 00:40 | Γεώργιος Λάππας

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων . Δεν βάζω το υγειές σκυλί μου στο χειρουργικό τραπέζι χωρίς λόγο. Είναι βίαιη παρέμβαση στη ζωή του σκύλου μου , την δική μου και όλης της οικογένειάς μου .

  • 20 Μαΐου 2021, 00:30 | ΣΟΦΟΚΛΗΣ

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ.ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΘΟΥΝ ΥΓΙΗΣ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΑ ΖΩΑ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΥΓΙΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΚΤΗΤΗ ΤΟΥ , ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ.
    ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ !!!!
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 00:12 | Δεσποινα Καλογεροπουλου

    ΝΑΙ στον ελεγχο των γεννήσεων και αρα ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις.Το 70% των αδέσποτων προερχονται απο δεσποζόμενες γεννες. Απο ανεξελεγκτες γέννες. Κι αν δεν εγκαταλειφθουν, θανατώνονται βίαια Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 00:12 | Φωνιαδακης Μανώλης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ

  • 20 Μαΐου 2021, 00:53 | Αργυρούλα Λαγκαδιανού-Κανιούρα

    Η ρύθμιση του παρόντος άρθρου περί υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συλλήβδην πρέπει να αποσυρθεί ως αντισυνταγματική. Ειδικότερα, καμία χειρουργική επέμβαση, ενέχουσα μάλιστα ρίσκο για τη μετέπειτα ανάπτυξη, την υγεία ακόμα και την ίδια τη ζωή ενός εμβίου όντος δεν δύναται να είναι υποχρεωτική. Μια τέτοια ρύθμιση προσβάλλει ευθέως την αρχή της αναλογικότητας, καθότι ο κίνδυνος για το ζώο είναι σαφώς μεγαλύτερος και ως εκ τούτου δυσανάλογος από τα τυχόν προσδοκώμενα οφέλη. Εξάλλου, και η προσφορότητα του εν λόγω μέτρου είναι αμφίβολη καθότι δεν δύναται να περιορίσει αποτελεσματικά την παράνομη εισαγωγή, αναπαραγωγή και πώληση ζώων συντροφιάς, ούτε τυχόν εγκαταλείψεις αυτών.
    Σε ένα κράτος που οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν ή είναι απρόθυμοι να ελέγξουν την εφαρμογή της ρύθμισης για υποχρεωτική σήμανση των ζώων, είναι αδιανόητο να τίθενται οριζόντια μέτρα επεμβατικής φύσεως, που ουδεμία σχέση έχουν με μια φιλελεύθερη δημοκρατία αλλά αντιθέτως παραπέμπουν σε αυταρχικές μεθόδους ολοκληρωτικών καθεστώτων.
    Πέραν τούτου, η υποχρεωτική στείρωση ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Πολλά ζώα, ιδίως στην επαρχία, θα παραμένουν αδήλωτα και χωρίς σήμανση προκειμένου να αποφευχθεί κάθε σχετικός έλεγχος. Εξάλλου, το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος της στείρωσης σε συνδυασμό με έναν διεξοδικό προεγχειρητικό έλεγχο, που τα περισσότερα κτηνιατρεία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ελλείψει των απαιτούμενων τεχνικών μέσων, θα οδηγήσει πολλούς εκ των νυν κατόχων ζώων συντροφιάς σε εγκαταλείψεις ή εν γένει σκόπιμη παραμέληση των υποχρεώσεών τους.
    Σε κάθε περίπτωση, οι μόνοι που θα πληγούν είναι οι ερασιτέχνες εκτροφείς καθαρόαιμων ζώων, μιας και η δραστηριότητα των εισαγωγέων-εμπόρων κουταβιών και των “εκτροφέων” της πίσω αυλής θα συνεχιστεί κανονικά, στην πρώτη μάλιστα περίπτωση και με τις ευλογίες του νομοσχεδίου. Ούτε τα καταφύγια, τα οποία εν πολλοίς λειτουργούν παρανόμως υπό άθλιες και παντελώς ακατάλληλες για τα φιλοξενούμενα ζώα συνθήκες, θα αδειάσουν, καθώς όσοι επιθυμούν σκύλο ή γάτα “ράτσας” θα στραφούν στους ανωτέρω ή θα εισαγάγουν από το εξωτερικό. Ενώ οι αυτόχθονες φυλές είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση.
    Δεν είναι τυχαίο ότι καμία χώρα παγκοσμίως δεν έχει καθιερώσει ένα τέτοιο απολυταρχικό οριζόντιο μέτρο.
    Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες χώρες (πχ Νορβηγία) η στείρωση είναι απαγορευμένη και γίνετι μόνο για ιατρικούς λόγους.
    Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι σχετικοί φορείς, ήτοι ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι αλλά και πολλοί πολίτες-κάτοχοι κατοικιδίων έχουν εκφράσει δημοσίως τη σαφή αντίθεσή τους.
    Δεν μπορεί μια κακώς εννοούμενη, σε πολλές περιπτώσεις εμμονική, άποψη περί φιλοζωίας να υπερισχύει των λογικών επιχειρημάτων.
    Η εν λόγω ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί.
    Η στείρωση δέον είναι να καταστεί προαιρετική και για ιατρικούς λόγους.
    Να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των γεννών και να προβλεφθούν αυστηρά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης.
    Να αντιμετωπιστεί ως κακούργημα η αποδεδειγμένη εγκατάλειψη ζώου και να συνεπάγεται βαρύτατα διοικητικά πρόστιμα.
    Να θεσπιστεί ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ερασιτέχνες εκτροφείς.
    Να απαγορευθεί η εισαγωγή και εμπορία μη καθαρόαιμων ζώων, ζώων δηλαδή άνευ pedigree και εγγραφής στον οικείο κυνολογικό όμιλο.

    Αργυρούλα Λαγκαδιανού-Κανιούρα
    Συνταξιούχος Δικηγόρος
    Πρόεδρος Συνδέσμου Νέου Φαλήρου

  • 20 Μαΐου 2021, 00:46 | Φωνιαδακης Μανώλης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 20 Μαΐου 2021, 00:10 | Ακης Παλλ

    Νομοσχέδιο ΆΡΓΟΣ

    Το όνομα Άργος αναφέρεται στον πιστό σκύλο του Οδυσσέα που αναγνώρισε τον κύριό του ύστερα από είκοσι χρόνια. Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι ο Οδυσσέας ήταν μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο προκειμένου να ανακαλύψει το τι συνέβαινε στο ανάκτορό του κατά τη μακρά απουσία του.

    Ο θρυλικός κυνηγετικός σκύλος του Οδυσσέα, ο πιστός «Άργος» που περίμενε τον κύριο του να επιστρέψει από την Τροία, για ξεψυχήσει αποχαιρετώντας τον με ένα κούνημα της ουράς του, ήταν… ένας Κρητικός Ιχνηλάτης!

    Ο Άργος ήταν ένας ελεύθερος σκύλος που άφησε απογόνους που πιστοί άνθρωποι σήμερα αυτής της Ιστορικής ρατσας παλεύουν με προσωπική προσπάθεια και μεγάλη δαπάνη χρηματική να διασώσουν!

    Και κάποιοι… στο όνομα της ζωοφιλίας με ενα νομοσχέδιο που φέρει το όνομα του ΆΡΓΟΣ προσπαθούν να αφανισουν τις φυλές…

    Ενώ θα έπρεπε να επιδοτείται η προσπάθεια αναπαραγωγής και διατήρησης αυτης της Ελληνικής ρατσας οπως και άλλων…

    Λυπάμαι Άργος…
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!

  • 20 Μαΐου 2021, 00:17 | Rania

    Ναί στην στείρωση των ζώων Να μην υπάρχουν πια παρατημένα ζώα από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Γέννες μόνο από πιστοποιημένους εκτροφείς. Η στείρωση είναι πράξη αγάπης ειδικά στα θυληκά ζώα που αν δεν στειρωθούν κινδυνεύουν από ποιομήτρα και άλλους καρκίνους

  • 20 Μαΐου 2021, 00:56 | Kostas

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων.ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό τον πιστών μας φίλων!!!
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση”
    ΝΑΙ στην ευζωία