Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:11 | panagiota

    πρέπει να δώσετε περισσότερη μοριοδότηση στις πολυτεχνικές σχολές.Δεν είναι δίκαιο κάποιος που έχει φοιτήσει 5 χρόνια να μοριοδοτείται το ίδιο με αντίστοιχες σχολές τετραετούς φοίτησης.Θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας το σχόλιο μου. Ευχαριστώ πολύ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:00 | Ντίνα

    Δε μπορώ να καταλάβω πως μια τρίωρη, πρόχειρη εξέταση όπως αυτή στο τεστ δεξιοτήτων μπορεί να δίνει μόρια x4. Δίχως συγκεκριμένη ύλη, με πρακτικά μαθηματικά που είναι εύκολα για τους πρόσφατα απόφοιτους Λυκείου και ασκήσεις παρατηρητικότητας, όπως να βρεθούν πόσα τρίγωνα υπάρχουν στο σχήμα, δε μπορούν να καθορίζουν πόσο αξίζει κάποιος. Πρόταση μου είναι να οργανωθεί καλύτερα το τεστ αυτό και κυρίως με πιο δίκαιο τρόπο για όλους. Πιθανή βαθμολογία 100 στο συγκεκειμένο τεστ να είναι ισοδύναμο σε μόρια με ένα διδακτορικό δε θεωρείται δίκαιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:51 | spyros mihos

    Επίσης αναφορικά με τη γραπτή δοκιμασία…….

    Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική των γραπτών διαγωνισμών…..

    Δηλαδή πρέπει μια ζωή να διαβάζουμε για να δίνουμε εξετάσεις;

    Δεν το καταλαβαίνω ειλικρινά…Αν κάποιος σπούδασε…πήρε ένα πτυχίο…..πηρε μάστερ διδακτορικό έμαθε ξένες γλώσσες….ειλικρινά
    γιατι οι γραπτοί διαγωνισμοί;

    Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα; στις γνώσεις;

    αδυνατώ να καταλάβω το νόημα…..Γνωρίζω περιπτώσεις που έβγαλαν 9 πτυχίο κατέχοουν 2 μάστερ κτλ…..δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία να ξαναδιαβάσουν προς εξέταση 8 μαθήματα προς αξιολογήση τύπου πανελλαδικών………δε σημαινει ότι είναι ανίκανοι

    ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ 50% ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ 50% ΤΑ ΜΟΡΙΑ……..ΟΤΑΝ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ….ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:44 | Κρυαρής Β.

    Ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων με το 2ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ .Είναι αρκετοί φαίνεται αυτοί που εξαπατήθηκαν ,με απόκτηση ενός 2ου τίτλου ,με ρύθμιση που έκανε η ίδια κυβέρνηση για μοριοδότηση του. Εφόσον είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη ,νομίζω ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη οι νομοθέτες πριν την κατάθεση του στην βουλή και θα το προσμετρήσουν τελικά αθροιστικά. Σε αντίθετη περίπτωση ,γελοιοποιείται όχι μόνο το σύστημα του ΑΣΕΠ αλλά και αυτό της Δημόσιας Διαβούλευσης. Σε μια εβδομάδα θα αποδειχθεί αν αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να φέρει περισσότερη Δημοκρατία ,Ισονομία και Αξιοκρατία στην χώρα μας ή απλά είναι μια άλλη όψη του ίδιου κομματικού και αυταρχικού νομίσματος που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:40 | Γ.Α.

    Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να βαθμολογούνται κλιμακωτά τα προσόντα αναλόγως της αξιοπιστίας κτήσης τους.

    1η κλίμακα: Γραπτοί διαγωνισμοί και τεστ δεξιοτήτων. Να μπορεί ο άριστος στα γραπτά να συγκεντρώνει διπλάσια μόρια σε σχέση με τους τίτλους.
    2η κλίμακα: Τίτλοι σπουδών. Να μπορεί ο άριστος να συγκεντρώνει τα μισά μόρια σε σχέση με τα γραπτά.

    Δηλαδή τα 2/3 των μορίων να προέρχονται από τεστ δεξιοτήτων-γραπτές εξετάσεις και το 1/3 από τυπικά προσόντα.

    Κατάργηση της εμπειρίας ως μοριοδοτούμενο προσόν (αφού αυτή μπορεί να ελεγχθεί αν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα μόνο εκ των υστέρων στην υπηρεσία που θα εργαστεί αλλά τότε είναι αργά).

    Κάτι τέτοιο νομίζω ότι είχαν πολλοί σαν κι εμένα στο μυαλό τους όταν άκουγαν ότι θα γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις προσλήψεις προς το δικαιότερο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:07 | Ρανια

    Από την ανάγνωση των σχολίων συμπέρανα ότι διακρίνονται δύο απόψεις. Η μία θεωρεί ότι είναι σωστό, αυτοί που έχουν περισσότερους τίτλους σπουδών, πέρα από τον βασικό, να πλεονεκτούν ως υποψήφιοι αφού θεωρητικά έχουν περισσότερα προσόντα. Η αντίθετη άποψη θεωρεί ότι δεν είναι σωστό, αφού για να αποκτήσεις αυτούς τους τίτλους έχεις την οικονομική άνεση και τον χρόνο που κάποιοι άλλοι, λόγω υποχρεώσεων, δεν διαθέτουν.
    Η παραπάνω διαμάχη μου φαίνεται λίγο ισοπεδωτική. Γιατί από τη μια, μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις που οι περαιτέρω τίτλοι σπουδών δεν γίνονται πάντα με τα λεφτά του «μπαμπά» (εγώ προσωπικά απόκτησα μεταπτυχικό στα 43, ενώ δούλευα και με λεφτά που χρωστάω ακόμη στην τράπεζα). Από την άλλη δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος περισσότερα προσόντα μόνο και μόνο επειδή είναι κάτοχος πολλών τίτλων.
    Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι γενικά με τη μοριοδότηση, φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ό,τι, ότι κάνουμε το κάνουμε για να μας ανταμείψουν με μια θέση στο Δημόσιο και μόνο γι αυτό.
    Τα μεταπτυχιακά και τα διαδακτορικά είναι χρήσιμα πλέον μόνο για το Δημόσιο Τομέα και όσοι τα κάνουμε περιμένουμε την πρόσληψή μας, με «αξιοκρατικά» κριτήρια, για να πάρουμε πίσω τα λεφτά και τον κόπο που ξοδέψαμε.
    Επειδή κάνουμε 3 παιδιά απαιτούμε να δουλέψουμε στο Δημόσιο για να μας ανταμείψουν για το κοινωνικό μας έργο, δηλαδή πρόσληψη με κοινωνικά κριτήρια, ξεχνώντας ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι με περισσότερες ανάγκες, πχ μονογονέϊκές οικογένειες.
    Όταν έχουμε συμβάσεις έργου που οδηγεί και στην απόκτηση εμπειρίας, θεωρούμε ότι πρέπει να μας ανταμείψουν για τις υπηρεσίες μας και να μην μείνουμε στο δρόμο, ξεχνώντας ότι δεν είμαστε οι μόνοι που θα μπορούσαμε να τις προσφέρουμε και ίσως είμασταν και τυχεροί που όλο αυτό το διάστημα δουλεύαμε ενώ κάποιοι δεν είχαν ούτε αυτό. Δηλαδή αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια μαζί.
    Φυσικά υπάρχουν πολλές ομάδες με τις αντίστοιχες απαιτήσεις. ‘Ομως που θα σταματήσει αυτό; Γιατί είναι προφανές ότι κάθε κοινωνικό κριτήριο συγκρούεται με το αξιοκρατικό.
    Προσωπικά θεωρώ ότι αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια μαζί δύσκολα συνδυάζονται. Και οι εκάστοτε αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης, αν βέβαια έχουν ως στόχο την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου, νομίζω ότι είναι καταδικασμένες. Το ίδιο το σύστημα της μοριοδότησης είναι ισοπεδωτικό γιατί, αφενός δεν μπορεί να οδηγήσει στην στελέχωση με πραγματικά ικανά άτομα, αφετέρου διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη.
    Γιατί θεωρώ ότι όλοι αξίζουν κάτι καλύτερο και κανένας περισσότερο από κάποιον άλλον. Και είναι πραγματικά αμαρτία, η μόνη αναζήτηση στη ζωή μας να είναι η συγκέντρωση μορίων για τον ΑΣΕΠ!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:09 | spyros mihos

    Σωστό το σχόλιο κατα πόσο διαβάζουν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις τη δημόσια διαβούλευση….Καλό ειναι να δώσουν ένα στίγμα ότι τα αξιολογούν και μην είναι μόνο για το θεαθήναι…

    ας υπάρχει διαδραστικότητα και στη διαβούλευση

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:11 | Πέτρος Δερμεντζίδης

    Κύριε υπουργέ,

    Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας (εάν αυτή τελικά περάσει) να μειωθούν ή μηδενιστούν εάν είναι δυνατό η εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις….

    Προκαταβολικά αναφέρω ότι ο ομιλών έχει απορρίψει 2 φορές μόνιμη θέση δημοσίου….Είμαι τελειόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από πανεπιστήμιο της Αγγλίας και δουλεύω εδώ και 8 χρόνια.

    Κάποιες παρατηρήσεις………..

    α) Λάθος κατά την άποψή μου μεγάλο το »κόψιμο» των μεταπτυχιακών… όποιος έχει πάρει γνωρίζει καλά ότι φτύνεις αίμα για να το πάρεις, αδυνατό να καταλάβω την απόφαση βάση της οποίας μια απόφαση μηδενίζει κόπο 2 ετών….

    β) Αυξήστε τα έτη που προσφέρουν μόρια προϋπηρεσίας από 5 που είναι έως τώρα σε 10…..καλά τα πτυχία, αλλά το δημόσιο πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους που δουλέψαν έξω….να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, τον τρόπο δουλειάς τους, να αλλάξει η νοοτροπία του του »ωχ αδελφέ» που υπάχρει στο δημόσιο….Δημόσιος λειτουργός απ’ ευθείας απ’ το πανεπιστήμιο δεν νοείται….θα τον απορροφήσει το σύστημα καθώς θα »μάθει» απ’ τους παλιούς, δηλαδή δεν θα μάθει ποτέ. Καλά τα πτυχία, συνδιασμός όμως πτυχίων και προϋπηρεσίας θα σας δώσει τους λειτουργούς που θα βοηθήσουν τον κόσμο…..

    γ) Κάντε κάτι για τα παιδιά που συναγωνίζονται πτυχία αμφιβόλου ποιότητας από βαλκανικές χώρες και που έχουν σαρώσει τις θέσες στο δημόσιο…θα τρελαθούμε τελείως….δεν μπήκε ποτέ κανείς στον κόπο να αναρωτηθεί με ποιο τρόπο παιδιά τα οποία προκειμένου να ξενιτευτούν έχουν αποτύχει (στην πλειονότητά τους) να περάσουν σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, όταν επιστρέφουν από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κτλ., είναι κάτοχοι πτυχίων μέσου όρου 8.5 και πάνω????? Γνωρίζει κανείς ότι σε πολλά Ελληνικά Πανεπιστήμια, ο αριστούχος φοιτητής που διαβάζει τον όρκο, έχει βαθμό 7 και 7.5??? Καθυστερημένοι όλοι όσοι πέρνουν Ελληνικά πτυχία, σπάνιες μυαλά όσοι έρχονται απ’ το εξωτερικό. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν, δε λέω….αλλά όλοι, μα όλοι όσοι έρχονται απ’ το εξωτερικό είναι ικανότεροι απ’ αυτούς που τελιώνουν στην Ελλάδα…τότε παραδεχόμαστε ότι δεν έχουμε πανεπιστήμιο, τα κλείνουμε όλα, ή απολύουμε τους καθηγητές μας και φέρνουμε Ρουμάνους και Βουλγάρους να μας μάθουν το μυστικό.

    δ) Επιτέλους βρέθηκε κάποιος να σταματήσει την ρατσιστική, άδικη, »ελληνικότατη» πατέντα της extra μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στο δημόσιο ένατι αυτής του ιδιωτικού τομέα. Φαντάζομαι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί που πιστεύουν ότι ένας μηχανικός ή ένας γεωπόνος ή ένας δικηγόρος του ιδιωτικού τομέα, έχει αποκτήσει λιγότερα προσόντα από έναν συνάδελφό του του ιδιωτικού….Φαντάζομαι αντίθετα ότι πολλοί από εμάς μπορούν να καταλάβουν τι επεδίωκε αυτός που το σκαρφίστηκε….στρατός ψηφοφόρων…ντροπή του….

    Εύχομαι να ολοκληρώσετε την προσπάθειά σας για το καλό όλων μας….

    Φιλικά Πέτρος

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:55 | GEORGE SARA

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ!!!

    ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:07 | Νάσος Σκ

    Στο νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να εισαχθεί ως απαραίτητη μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα σε καλό επίπεδο, ως απαραίτητη, όχι μόνο στους ΠΕ, αλλά και στους ΤΕ.

    Για να διευκρινήσω. Είμαι κάτοχος πτυχίου ΤΕΙ ηλεκτρονικής με γνώση άριστη Αγγλική. Δεν θεωρώ οτι απαιτείται κανείς να ξέρει άριστα Αγγλικά. Όμως μία ξένη γλώσσα, ας είναι Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά σε επίπεδο ακλης γνώσης, είναι απαραίτητη για τον Δημόσιο Υπάλληλο Κράτους Μέλους της Ε.Ε., και ως αρχή, πέραν της ουσιαστικής αξίας του, σε ένα τομέα όπως ηλεκτρονικά ,μηχανικοί κ.α.

    Τα τελευταία 5 χρόνια αυτό δεν έχει εφαρμοστεί στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και των Δήμων με στόχο να βοηθηθούν οι συμβασιούχοι. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να πετάξουμε έξω τους συμβασιούχους, αλλά να βοηθήσουμε το Δημόσιο να πάει μπροστά με νέους ανθρώπους με αγάπη και ενδιαφέρον για την επιστήμη τους, την οποία θα κλιθούν να εφαρμόσουν και να αναδείξουν στο Δημόσιο τομέα.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:08 | petros ntel

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στο σχόλιο του ‘Αειφόρου’. Κι ας πονάει η αλήθεια!!
    θέλω να πιστεύω ότι τα γραφόμενά του τα γνωρίζουν οι ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΡΑΠΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ; ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!!!

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΣΤΕΡΟΥΧΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ … ΑΛΛΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 30%.!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:51 | sasa

    Θα ξεκινήσω το σχόλιο μου λέγοντας από την αρχή ότι είμαι ιδιαίτερα δύσπιστη σχετικά με το εαν διαβάζει κάποιος τα σχόλια μας, αν τα μεταφέρει σε κάποιον που έχει ισχύ και σε ποιον και αν τελικά λαμβάνονται υπόψη. Παρόλα αυτά και επειδή είμαι κυριολεκτικά τρομοκρατημένη σχετικά με το επαγγελμάτικο μου μέλλον θα πω την άποψή μου και ας πεσει στο κενό.
    θεωρώ πολύ θετικό το ότι αυξήθηκαν τα μόρια για μεταπτυχιακό και διδακτορικό,αν και πάλι θεωρώ ότι το διδακτορικό εξαιτίας της εξαιρετικής εξειδίκευσης του, δεν θα έπρεπε να μοριοδοτείται. σε κάποια χώρα που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να κάνουν διδακτορικό άτομα που ενδιαφέρονται για ακαδημαική καριέρα και μόνο και όχι να πρέπει να κάνεις διδακτορικό για να διοριστείς.
    Μου «κόπηκαν τα πόδια» όταν άκουσα ότι το δεύτερο μεταπτυχιακό δεν πρόκειται να μοριοδοτηθεί. Σας παρακαλώ πολύ (σας εκλυπαρώ) μην το κάνετε. είμαι μηχανικός, κατέχω ήδη ένα μεταπτυχιακό και αυτή τη στιγμή παρακολουθώ το δέυτερο μεταπτυχιακό μόνο και μόνο για να αυξήσω τις πιθανότητες μου να διοριστώ. Δεν μπορεί ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια να μου λέτε ότι έκανα λάθος επιλογή, ότι κακώς «ξεσκίζομαι» στο διάβασμα τόσα χρόνια(για να μην μιλήσω για τα χρήματα που ξόδεψα). και προς Θεού μην μου πείτε ως δικαιολογία το ότι και για τα μεταπτυχιακά κάποιοι βάζουν μέσο, κάποιοι τα τελειώνουν «νύχτα» και τα συναφή. Κάποιοι μπορεί, αλλά όχι όλοι. θα ήθελα επίσης να λάβετε υπόψη το ότι ενδέχεται να αναγνωριστεί σε όλους τους μηχανικούς το δικαίωμα μαζί με την αποφοίτησή τους και η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου. Σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί γαι τα άτομα σαν και μένα και πιστέψτε με είμαστε πάρα πολλοί. Θα μου πείτε ότι κακώς έκανα το πρώτο μεταπτυχιακό; Η μήπως ότι θα έπρεπε να τα κάνω για μένα ή για τον ιδιωτικό τομέα και όχι για να διοριστώ;
    Αφού μπαίνετε στη διαδικασία να κάνετε αλλαγές στο σύστημα τροποποιείστε σωστά. Τι θα γίνει με τη διάκριση των τίτλων σπουδών? Είναι δυνατόν για μια θέση ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ να έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση, και να διαγωνίζονται υπό ίσοις όροις, μια μεγάλη ποικιλία τίτλων σπουδών από γεωλόγους, χημικούς, φυσικούς, βιολόγους,δασολόγους μέχρι μηχανικούς και αποφοίτους του τμήματος γεωγραφίας;
    Τέλος, προβάλετε το τεστ δεξιοτήτων ως τον μόνο αξιοκρατικό τρόπο για διορισμό. Πόσο αξιοκρατικό είναι, μετά από τόσα χρόνια σπουδών να μου επιβάλλετε να ξαναδώσω εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν όντως αξίζω να γίνω λειτουργός σας? Πόσο αξιοκρατικό είναι να μοριοδοτούμαι για τις σωστές απαντήσεις μου σε ερωτήσεις του τύπου(ερωτήσεις που μπήκαν στο τελευταίο τεστ δεξιοτήτων):
    1)ποιος αρχηγός κράτους επισκέφτηκε τη χώρα μας την τελευταία βδομάδα
    2)πόσα τρίγωνα βλέπετε στην εικόνα
    3)ποιος είναι ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς»

    Με την ελπίδα ότι κάποιος θα με λάβει σοβαρά υπόψη, σας ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:56 | ΜΑΤΙΝΑ

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ, ΤΩΡΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΑΔΙΚΑ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ.
    Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ Η ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ Η ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ,ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΟΙ ΚΟΠΟΙ, Η ΜΟΡΦΩΣΗ, Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΗΒ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:17 | Τάσος

    Κυριε Υπουργε

    Με βαση την προθεση σαν να καταργησεται την αθροιστικη μοριοδοτηση των μεταπτυχιακων ειναι σαν να επιδιωκεται την απομακρυνση του αριστα ειξιδιξευμενου επιστημονικου προσωπικου απο την ελλαδα.
    Με λιγα λογια, επιδιωκεται μια πληθυσμιακη ανταλλαγη:
    να φυγουν στο εξωτερικο για ανευρεση εργασιας οι κατοχοι πολλων επιστημονικων τιτλων και να εισαγεται επιστημονικο προσςπικο απο πτυχιουχους πανεπηστημιων του πρωην ανατολικου μπλοκ , στους οποιους δεν καταργειται την αθροιστικη μοριοδοτηση των ξενων γλωσσων οπως τα βουλγαρικα, Ρουμανικα κλπ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:28 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΜΕ 70 ΜΟΝΑΔΕΣ (ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ),ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 2ο, 3ο.. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ;;;

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:26 | E. X.

    Αγαπητοί φίλοι,

    Τοποθετηθείτε και για το τεστ δεξιοτήτων. Εάν απαξιώνεται το 2ο μεταπτυχιακό, τότε τι να πούμε για το βασικό τίτλο σπουδών, με τεχνάσματα του στιλ, τεστ δεξιοτήτων.!!!

    Εάν εφαρμοστεί το τεστ δεξιοτήτων, πλέον μιλάμε για ολική απαξίωση των σπουδών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μία κυβέρνηση που διατείνεται υπέρ του Δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης.

    Εάν ισχύσει το τεστ δεξιοτήτων, αφήστε τα ΠΑν/μια και ΤΕΙ, παρατήστε μεταπτυχιακά και διδακτορικά, πάρτε μία ξαπλώστρα και αράξτε στην Παραλία το καλοκαίρι και στο παράθυρο το χειμώνα, με κανα σταυρόλεξο στο χέρι, και… καλές σπουδές.!!!

    Τι άλλο να πω πια. Όπως μας φέρονται, έτσι απαντάω.

    Και μαρέσει που πίστευα οτι κάτι θα αλλάξει…

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:52 | ΠΕΛΤΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Κύριοι
    Ι. Καλώς πολλαπλασιάζεται ο βαθμός του πτυχίου ΄Χ 110 αλλά:
    ‘Οταν για παράδειγμα κάποιος έχει πτυχείο από Βουλγαρία ή Ρουμανία κλπ. και ως γνωστόν οι περισσότεροι που έρχονται από τις χώρες αυτές έχουν 10, φανταστείτε πόσα επιπλέον μόρια έχει από κάποιον πολυ καλό φοιτητή,που πέρασε με πανελλήνιες, και έχει 7, βαθμός πολύ καλός για τα Ελληνικά πανεπιστημια. Για να καλυφθεί η διαφορά χρειάζεται + ενα διδακτορικό. Δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η πολλων ετών προσπάθεια για να πετύχει στα ελληνικά πανεπιστήμια.
    Έχουν δε και επι πλέον, μόρια για την ξένη γλώσσα που πιθανόν, πολλοί και δεν γνωρίζουν.
    2.Το μεταπτυχιακό, θα πρέπει να μετράει ανάλογα και με το πόσα χρόνια απαιτούνται για την λήψη του.
    3.Οσα μεταπτυχικά και αν έχεις ή διδακτορικά θα πρέπει να μετράνε πολλαπλάσια του ενός και με τον ίδιο αριθμό μορίων.
    4.Το τέστ καλώς πολλαπλασιαζεται με τον αριθμό 4 αλλά οι γνώσεις ως επι το πλείστον κάλυπταν θέματα νομικά και οικονομικά. Θα πρέπει το πλάνο να ειναι ευρύτερο

    Ευχαριστώ πολύ
    Ι.Πελτέκης

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:39 | ΜΑΡΙΑ

    κύριε Υπουργέ…

    Ελπίδα στο όνειρο πρέπει να έχουμε όλοι μας…Είναι δικαίωμα μας και δεν πρέπει να μας αφαιρεθεί…
    Γιατί το λέω αυτό ?? Εγώ αλλά και άλλα παιδιά δεν έχουμε μεταπτυχιακό…Δεν είχαν οι γονείς μας λεφτά για να μας στείλουνε στο εξωτερικό.. Τι να κάνουμε τώρα?? Πρέπει να τιμωρηθούμε?? Εννοείται ότι θα πρέπει να πριμοδοτηθούν όσοι έχουν και ένα και δύο μεταπτυχιακά…Προκειμένου όμως να έχουμε και εμείς ελπίδα στο όνειρο πιστεύω ότι θα πρέπει να αυξήσει από 1,10 σε 1,50 ο συντελεστής για τον τίτλο σπουδών, μήπως πάρουμε και εμείς κανένα μόριο παραπάνω…Μία μέση λύση ….Παρακαλώ να το επανεξετάσετε..Διαφορετικά ας βγαίνουν οι προκηρύξεις με απαραιτήτο προσόν το μεταπτυχιακό για να μην πάνε και τα λεφτά μας χαμένα…Ελπίδα στο όνειρο …

    Επίσης θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ενώ έχουν γίνει πολλά σχόλια – μεταξύ των άλλων έχω κάνει και εγώ – για τις ειδικές κατηγορίες
    ( πολύτεκνους , τρίνεκτους κτλ )και οι παρατηρήσεις κλίνουν στο ότι θα πρέπει να καταργηθούν …θα ξαναναφέρω την περίπτωση που είναι υπαρκτή [ παντρεμένη με 2 παιδία διορίστηκε στην αγροτική τράπεζα ως τέκνο πολύτεκνης οικογέννειας με 650 μόρια ] ενώ έχει κάνει δική της οικογέννεια …ΤΟ ΞΑΝΑΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ!!! Εσείς μπαίνετε στο κόπο για να μην πω ότι σπεύδεστε να σχολιάζετε μηνύματα που προέρχονται από τα τέκνα αυτών των κατηγοριών και να τους λέτε ότι ισχύει η ποσόστοση …Εσείς δεν είπατε ότι θα καταργηθεί??? Γιατί τους χαϊδεύετε ?? Τι ισχύει??

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:12 | Ηλίας Παπαδοπουλος

    Πείτε μου έναν που να του χρειάστηκε η εξειδίκευση του μεταπτυχιακού στη δουλειά στο δημόσιο. ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

    Μη λέτε ψέματα το μεταπτυχιακό το κάνει κάποιος μόνο για να πάρει μόρια για τον ΑΣΕΠ. Γία κανένα άλλο λόγο

    Ας με διαψεύσει ένας ή δύο αλλά το συντριπτικό ποσοστό που έχουν μεταπτυχιακό δεν μπορεί.

    Το θέμα δεν είναι να σπουδάζουμε 10 χρόνια αλλά να παράγουμε έργο.

    Η εμπειρία είναι αυτή που θα μας καταξιώσει και όχι τα πολλά πτυχία.

    Γι’αυτό η εμπειρία πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο για διορισμό.

    Σας το λέω κι ας κάνω μεταπτυχιακό

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:57 | Κωστας Χρυσος

    1)Θα έπρεπε να επανεξετασθεί το θέμα της πριμοδότησης των ειδικών κατηγοριών,ώστε να μην συμβαίνει υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών να θεωρούνται επιτυχόντες σε γραπτούς διαγωνισμούς με το 1/4 των μορίων σε σχέση με υποψήφιους γενικής κατηγορίας.
    2)Πολλοί νέοι θα δεχότανε να διοριστούν με οποιοσδήποτε όρους σε παραμεθόριες περιοχές.Γιατι υπάρχει η πριμοδότηση της εντοπιότητας?

  • Σχετικά με το θέμα της μοριοδιότησης θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η αύξηση της μοριοδιότησης του κριτηρίου τ ης εντοπιότητας τόσο για τις ορεινές όσο και για τις νησιωτικές περιοχές. Γινόμαστε μάρτυρες πολύ συχνά του φαινομένου να διορίζεται κάποιος και σε δύο χρόνια να ζητάει μετάθεση ή μετάταξη με οποιοδήποτε πρόσχημα.
    Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 του 2190/94 και στην περίπτωση «Δ’ Εντοπιότητα» θα πρέπει να διορθωθεί ή να προστεθεί ότι στην περίπτωση ορεινών και νησιωτικών περιοχών η προσαύξηση να είναι 400 μόρια και η δέσμευση παραμονής στην υπηρεσία που προσλαμβάνεται 15 χρόνια τουλάχιστον. (Πρόταση: Για τους Ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ή Κοινότητες, εφόσον επιθυμούν το διορισμό τους σε θέσεις του Δήμου ή της Κοινότητας του οποίου είναι δημότες ή σε θέσεις δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου ή ιδρύματος τους και δεσμεύονται να υπηρετήσουν σε αυτές επι μία τουλάχιστον δεκαπενταετία : 400 μόρια)
    Οι λόγοι πολλοί, κυρίως όμως η σταθερότητα ενός υπαλλήλου σε μια υπηρεσία είναι προτιμότερη ακόμα και από το διδακτορικό κάποιου άλλου που όμως από το πρώτο χρόνο κιόλας θα κοιτάζει να μεταταγεί .

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:32 | σεραφειμ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ KAI ME TIΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ

    Ως προς την αξιολόγηση των Μεταπτυχιακών :

    1) είναι άδικο να μη μοριοδοτούνται αθροιστικά τα μεταπτυχιακά…οι εποχές αλλάζουν……η απόκτηση μεταπτυχιακών πρέπει να αναγνωρίζεται

    2) διαχωρισμός στα μεταπτυχιακά ως προς τη συνάφεια…δεν ειναι δυνατόν να μοριοδοτούνται με τα ίδια μορια δυο υποψήφιοι για θέση ΠΕ Λογιστών αν ένας έχει μάστερ στη Λογιστική και ο άλλος μάστερ στην πληροφορική…πρέπει να υπαρχει διαφοροποίηση

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:23 | Eleftheriadis

    Συνάδελφοι,

    θα ήθελα να βρεθεί έστω και ένας να μου απαντήσει σε αυτό το απλό ερώτημα (και όχι να το καταψηφίζετε ή να το υπερψηφίζετε):

    Για ποιό λόγο θα πρέπει να μοριοδοτούνται οι οριζόντιες σπουδές (2ο και τρίτο μεταπτυχιακό) και όχι και η προϋπηρεσία πάνω από 5 χρόνια;

    Έστω ένας να βρεθεί να τεκμηριώσει μια λογική απάντηση.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:19 | Χαράλαμπος

    Με ποιο σκεπτικό δεν λαμβάνεται υπόψη η συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλού με τις κύριες σπουδές;
    Αυτό εξυπηρετεί την ορθή αξιολόγηση; Πιστεύετε ότι ο προηγούμενος νομοθέτης έσφαλλε αξιολογώντας τη συνάφεια; Προφανώς όχι.

    Σκοπός του νόμου, λέγεται, ότι είναι η αξοκρατική επιλογή των υποψηφίων. Γεννάται απορία γιατί δεν εκτιμάται ο δευτερος μευταπτυχιακός τίτλος. Υπάρχει η αίσθηση φαίνεται ότι τα πολλά προσόντα που με κόπο αποκτώνται δεν αφορούν το Δημόσιο και είναι για τον ιδιωτικό τομέα.
    Γιατι, λοιπόν απαξιώνεται με τόση ελαφρότητα η υψηλού βαθμού γνώση και χαρίζεται στον Ιδ. τομέα ? Δεν χρειάζεται το Δημόσιο παραγωγικότητα ?
    Ο καταβληθείς μόχθος δεν εκτιμάται? Επιζητείται το μέτριο και όχι το άριστο?
    Τιμωρείται η συνεχής μάθηση και γνώση με την άρνηση να μοριοδοτηθεί ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος. Η δια βίου μάθηση, σύνθημα κενού περιεχομένου.

    Αιδώς Αργείοι!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:01 | Xaράλαμπος Τσιτσιβάς

    Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση.
    Προτείνω τα εξής:
    Να λαμβάνεται υπόψιν το έτος κτήσης πτυχίου.Για παράδειγμα μέχρι 10 έτη να παίρνει ο υποψήφιος 1-1,5 μόριο για κά8ε έτος και μέχρι 10 έτη το ανώτερο
    Να μοριοδοτούνται οι επιμορφώσεις ετήσιας διάρκειας στις οποίες υπάρχουν διαδικασίες πιστοποίησης π.χ. εξειδικεύσεις απο πανεπιστήμια κλπ οι οπόιες δεν είναι master
    H πιστοπίηση ξένης γώσσας

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:48 | Π.Πασχαλίδης

    Πολύ ορθή και συνολικά ώριμη και μεστή η συγκεκριμένη διάταξη. Να μείνει ως έχει.Αν και θίγομαι προσωπικά στη μοριοδότηση με την εν λόγω διάταξη, για καθαρά λόγους αξιοκρατίας, είμαι υποχρεωμένος να την χειροκροτήσω.Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε και να σκεφτόμαστε το ΕΜΕΙΣ και όχι απλά το ΕΓΩ.Δεν αποτελεί λύση να μεταθέσουμε το πελατειακό σύστημα εξάρτησης και συναλλαγής από τα βουλευτικά γραφεία στους διαδρόμους και τα καθηγητικά γραφεία ,με την ελπίδα να αποκτήσουμε κάποιον 2ο,3ο,5ο,10ο μεταπτυχιακό τίτλο. Έχω περάσει την διαδικασία των μεταπτυχιακών σπουδών και γνωρίζω πολύ καλά ότι το όλο σύστημα βρωμάει από την κορφή ως τα νύχια.
    Το Δημόσιο χρειάζεται ικανά στελέχη που θα συνδυάζουν αξιόλογες σπουδές αλλά και εργασιακή εμπειρία. Εαν οδηγήσουμε την νεολαία από το «κυνήγι» του βουλευτή στο «κυνήγι» του καθηγητή ή ακόμη χειρότερα στην αναζήτηση εξτρά ακαδημαικών τίτλων αμφιβόλου προελεύσεως (εσωτερικού ή εξωτερικού) και ποιότητος, νομίζω πως απλά κλείνουμε τα μάτια στο πραγματικό πρόβλημα.
    Για να μην οδηγηθούμε λοιπόν σε λίγα χρόνια σε ένα Δημόσιο πλαισιωμένο κατά βάση από μεσήλικες νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους με μεταπτυχιακούς τίτλους από τριτοκοσμικές χώρες (ή από πανεπιστήμια-φαντάσματα του Διαδικτύου),καθότι ως λαός έχουμε την τάση να επιδιώκουμε πάντοτε τον ευκολότερο (ασχέτως εαν είναι νόμιμο ή μη) δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας, θεωρώ ότι το μέτρο της προσμέτρησης του ενός και μόνο μεταπτυχιακού αποτελεί θετικό βήμα.
    Όποιος διαφωνεί με το συλλογισμό μου δεν έχει παρά να δει τι έγινε μετά την πριμοδότηση των διαβόητων «σεμιναρίων» του ΟΑΕΔ, όπου για τα 70 μόρια που πρόσφεραν στον καταρτιζόμενο χύθηκε -μεταφορικά και κυριολεκτικά- αίμα στους διαδρόμους κάποιων πολιτικών γραφείων αλλά και γραφείων μεγαλοστελεχών του ΟΑΕΔ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:43 | Τάσος Παπαπέτρου

    Γιώργος Παπανδρέου – Προεκλογική Ομιλία Πεδίον Άρεως 1/10/2009

    Ξεκινώντας την ομιλία του κάλεσε το ακροατήριο και όλους τους Έλληνες σε συστράτευση, με τις λέξεις «πάμε μαζί, πάμε μπροστά»

    —–

    Υπ. Εσωτερικών – Νέος νόμος προσλήψεων 11/11/2009 (40 μέρες αργότερα)

    Υλοποίηση του «Πάμε μαζί, πάμε μπροστά» = Τροποποιώ το νόμο και μειώνω την αθροιστική μοριοδότηση σε 1 μεταπτυχιακό από 2 ως τώρα ΑΝΤΙ να την αυξήσω σε 3 ή 4.

    Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Όχι απλά δεν πάμε μπροστά αλλά πάμε όπισθεν ολοταχώς!!!

    Βέβαια η αλήθεια είναι ότι προλαβαίνουν να το πάρουν πίσω και να κάνουν το βήμα μπροστά για 3 ή 4 μεταπτυχιακά. Αυτό το καλό έχει η διαβούλευση.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:14 | Τζούμης Βασίλης

    Κατά την γνώμη μου, και εφόσον γίνεται μια προσπάθεια, ώστε το σύστημα εισαγωγής στον Δημόσιο τομέα να γίνει πιο αξιοκρατικό, βασιζόμενο κυρίως στα τυπικά προσόντα του κάθε υποψήφιου, θα ήταν πολύ πιο αξιοκρατικό και δίκαιο να πριμοδοτείται και ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Είναι πολύ άδικο για κάποιους οι οποίοι ξόδεψαν χρόνο και χρήμα, για να αποκτήσουν επιπλέον εξειδίκευση σε κάποιο γνωστικό πεδίο, αυτό να μην αναγνωρίζεται. Ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά για άλλους, οι οποίοι θα ήθελαν να αποκτήσουν επιπλέον εξειδίκευση με έναν δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο και να προσφέρουν με τις γνώσεις τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού απαξιώνεται ένας τόσο σημαντικός τίτλος σπουδών.

    Επίσης είναι κρίμα για το δημόσιο να μην εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πιο καταρτισμένοι και σίγουρα τις περισσότερες φορές θα μπορούσαν να προτείνουν καλύτερες λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα. Επιπλέον είναι άδικο και σε σχέση με κάποιον ο οποίος έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Ο τελευταίος με 4 χρόνια σπουδών έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό και διδακτορικό συγκεντρώνοντας 600 μόρια, ενώ κάποιος με 2 μεταπτυχιακά, που μπορεί να έχουν διαρκέσει μέχρι και 4 χρόνια να συγκεντρώνει μόλις 200 μόρια.

    Πρόταση μου είναι να πριμοδοτείται και ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ανάλογα με τη συνάφειά του με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥ.

    Η κατάργηση της προσαύξησης των μορίων του δημοσίου είναι πολύ θετική και αξιοκρατική αφού δεν μπορούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Επίσης είναι ένα σοβαρό βήμα στο να εξαλειφθεί γρηγορότερα η χρήση μη θεμιτών μέσων για την κάλυψη των θέσεων του δημοσίου, ορισμένου χρόνου, αφού πια θα δίνουν τα ίδια μόρια για τους διαγωνισμούς θέσεων αορίστου χρόνου. Οπότε και η κατάργηση των STAGE είναι θετική για τους ίδιους λόγους.

    Η διαφωνία μου έχει να κάνει με την μοριοδότηση των μεταπτυχιακών με τα ίδια μόρια είτε η θέση είναι συναφής με το γνωστικό αντικείμενο, είτε όχι. Δεν είναι σωστό αφού έτσι υποβιβάζεται η αξία της ειδίκευσης για τη προκηρυσσόμενη θέση. ΝΑ μην ξεχνάμε ότι το μεταπτυχιακό είναι ένα είδος εμπειρίας και για αυτό σωστά μοριοδοτείται. Κατά τη γνώμη μου ίσως να πρέπει να γίνει διαχωρισμός της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών σύμφωνα με το εύρος των σπουδών, αφού άλλα μεταπτυχιακά είναι ενός έτους (συνήθως κάποια του εξωτερικού αμφιβόλου αντικειμένου και αξίας) και άλλα δύο ετών.

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:36 | Σ.Π.

    Πριν από όλες τις συζητήσεις για τα μόρια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών, μηπως θα έπρεπε να εξασφαλισθεί η αντικειμενική είσοδος στα προγράμματα και όχι η κομματική?????????

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:12 | ΕΛΕΝΗ ΛΩΛΟΥ

    Οι ξένες γλώσσες μοριοδοτούνται και πόσο;π.χ.Το Proficiency που απαιτεί συστηματική μελέτη 3 τουλάχιστον χρόνων είναι δίκαιο να παίρνει μόνο 70 μόρια και ένα ΙΕΚ 2 ετών 150; ή ένα μεταπτυχιακό ενός μόνο χρόνου 200 μόρια;

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να σας συγχαρώ για την δημόσια διαβούλευση όμως θα σταθώ λίγο κριτικά απέναντι της.
    Υπάρχουν 2 – 3 θέματα που μονίμως επαναλαμβάνονται, δεν μπορεί κάποιος απο τους διαχειριστές θα τα έχει δει.
    α/ Μεταπτυχιακά (συναφή) θεωρώ και εγώ ότι πρέπει να αθροίζονται όσα και αν είναι.
    β/ Διδακτορικά (συναφή) θεωρώ και εγώ ότι πρέπει να αθροίζονται.
    γ/ 2ο – 3ο συναφές πτυχίο θεωρώ ότι πρέπει να μετράει τουλάχιστον όσο το μεταπτυχιακό και να αθροίζονται.
    δ/ πολύτεκνοι / τρίτεκνοι συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα θα κάνουν άλλα…μεταπτυχιακά και διδακτορικά μιά ζωή…
    Δεν απαντάει κανείς όμως.
    Δύο πράγματα συμβαίνουν
    α/ η είναι προαποφασισμένο το σχέδιο νόμου και κρύβεστε ή
    β/ θεωρείτε σωστά και λογικά τα ανωτέρω όμως φυλάτε την καλή πρόθεση σας για να μας ανακοινώσετε μετά ότι έχουμε δίκιο, να ακούσετε και ευχαριστώ, οπότε η διαβούλευση θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους.
    Επειδή η δημόσια διαβούλευση πρέπει να γίνετε με κανόνες ηθικής ξεκαθαρίστε την θέση σας διότι εγώ δεν θα πω ευχαριστώ για τα αυτονόητα.
    Η Δημόσια Διαβούλευση εκτός του ότι σας κάνει αρεστούς στους πολίτες σας δίνει και πόντους έναντι της αντιπολίτευσης ότι δήθεν ακούτε τον πολίτη. Δεν θα πάιξω σε αυτό το παιχνίδι.

    Τσαντισμένος

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:16 | spyros mihos

    καλό θα ήταν να μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά αθροιστικά

    με φθίνοντα αριθμο μορίων όπως παρακάτω:

    1 μεταπτυχιακό 200 μόρια
    2 μεταπτυχιακό 150 μόρια

    3 μεταπτυχιακό 100 μόρια
    4 μεταπτυχιακό 50 μόρια

    έτσι θα δίδεται έμφαση στο 1 μάστερ αλλά δε θα αγνοούνται πιθανά άλλα μεταπτυχιακά που έχει αποκτήσει κάποιος

    πάντως είναι δίκαιο απο τη στιγμή που η φιλοσοφία είναι στράμμενη στα αντικειμενικά κριτήρια να υπάρχει αθροιστική μοριοδότηση

    τα περι χρημάτων κλπ είναι διακιολογίες για να δικαιολογούμαστε για την οκνηρία μας και την τεμπελιά μας…..μ αυτή τη λογική έπρεπε να μείνουμε στο απολυτήριο λυκείου

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:31 | Τσεβά Βίκυ

    Συγχαρητήρια για τη διάθεση αλλαγών.
    Όμως γιατί οι πολύτεκνοι οι τρίτεκνοι καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να περιμένουν τις προσλήψεις του 2643/98 μέσω ΟΑΕΔ με τις γνωστές σε όλους καθυστερήσεις πολλών ετών, εκτός των άλλων προβλημάτων που φαντάζομαι σας είναι γνωστά.
    Δεν διάβασα στο σχέδιο νόμου να αντικαθίσταται με μοριοδότητηση η ποσόστωση των θέσεων των πολυτέκνων – τριτέκνων στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, όπως αρχικά είχε συζητηθεί.
    Πώς ένας πολύτεκνος χρόνια άνεργος χωρίς εμπειρία θα μπορέσει να προσληφθεί στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, όταν οι θέσεις για την κατηγορία αυτή είναι ελάχιστες και το 99% των προκυρήξεων θα συνεχίσουν να απευθύνονται μόνο σε άτομα με εμπειρία όπως γινόταν μέχρι σήμερα δηλαδή, αφού δεν καθορίζετε τίποτα σχετικό.

    Νομίζω ότι το αίτημα αυτών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι δίκαιο και αναγκαίο ώστε να αντικαταστήσετε με μοριοδότητηση τη ποσόστωση των θέσεων των πολυτέκνων – τριτέκνων στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ( ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ) ώστε να υπάρξουν πραγματικά μέτρα στήριξης των πολυτέκνων τουλάχιστον.

    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα να εκφέρω τις απόψεις μου

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:17 | kostas papadopoulos

    Μάθαμε όλοι να λεγόμαστε επιστήμονες. Είμαστε ανώτεροι εμείς, διότι τα γνωρίζουμε όλα, επειδή απλά διαβάζαμε και ας μην έχουμε εργαστεί ποτέ.
    ΑΝ για παράδειγμα ένας γεωπόνος, δεν είναι αρωγός του αγρότη, να ξενυχτά μέρα-νύχτα στο χωράφι, να προσπαθεί να ενημερώνεται και να μαθαίνει από αυτούς (γιατί από απλούς ανθρώπους πολλά χρησιμα πράγματα μαθαίνεις που θα σε οφελήσουν στη ζωή), να έχει επιστημονική ηθό και ταπείνωση και να μην το παίζει παντογνώστης, να βλέπει από κοντά τα προβλήματα των αγροτών, πως θα καταφέρει να συνεισφέρει από το επαγγελμά του; Mε το να κάθεται σε ένα γραφείο, ή με το να κάνει διδακτορικά για μια ζωή σε ένα εργαστήριο, όταν δεν θα έχει δει πρακτικά ποτέ του μουχρίτσα ή βέλιουρα.
    Καλή και η έρευνα, διότι αν είναι σοβαρή προσφέρει πολλά, αλλά να υπάρχει και πρακτική επαφή με το επάγγελμα, με αυτό που το πιο πιθανό θα κληθείς να αντιμετωπίσεις αύριο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:22 | Παπαδόπουλος Π

    Όσον αφορά την μοριοδότηση γενικότερα, έχω να προτείνω τα παρακάτω:

    Να καταργηθεί η μοριοδότηση για την εντοπιότητα των δημοτών του δήμου για τον οποίο αφορά ο διαγωνισμός. Για ποιο λόγο αυτός που έτυχε να είναι δημότης του δήμου, να έχει προβάδισμα έναντι δημότη άλλου δήμου;

    Ακόμη, όσον αφορά την μοριοδότηση για τις παραμεθώριες περιοχές, αυτή ίσως θα πρέπει να υπάρξει, αλλά όχι μόνο και πάλι για τους ίδιους τους δημότες των παραμεθωρίων περιοχών, αλλά για όλους τους υποψήφιους. Όσοι δηλώνουν παραμεθώριες περιοχές άσχετα αν κατοικούν εκεί ή όχι, να δικαιούνται την ίδια προσάυξη, εφ’ όσον και οι δύο αποδέχονται να εργαστούν εκεί για 10,15 ή και περισσότερα χρόνια, χωρίς απόσπαση ή μετάθεση. Γιατί κάποιος που θέλει να εργαστεί σε παραμεθώριο περιοχή είναι σε μειονεκτικότερη θέση από τον κάτοικο της ίδιας περιοχής;
    Επίσης, ίσως θα έπρεπε να επανεξεσταστούν οι περιοχές που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται ως παραμεθώριες και να παραμείνουν αυτές που πραγματικά είναι παραμεθώριες και δυσπρόσιτες.

    Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω ακόμη και θα πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί είναι η ισότητα των πτυχίων και των απολυτήριων των λυκείων. Για παράδειγμα για ποιο λόγο το πτυχίο ΤΕΕ Β’ κύκλου οποιασδήποτε ειδικότητας, ακόμη και μηχανολογίας, γίνεται αποδεκτό για θέσεις ΔΕ Διοικητικού και δεν γίνεται αποδεκτό το πτυχίο του ΤΕΛ επίσης ειδικότητας μηχανολογίας στις αντίστοιχες θέσεις; Από την στιγμή που και τα δύο πτυχία είναι ισότιμα και ισάξια;

    Ευχαριστώ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:00 | Νικόλαος Πρεντουλής

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΜΕ 400 ΜΟΡΙΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΜΕΙΦΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 200 ΜΟΡΙΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΑ, ΜΟΕΦΩΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΑΥΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΙΚΑΝΩΝ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΜΑΘΑΝ ΣΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:42 | Ελένη Σιώζου

    1. Δυστυχώς, δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος επιλογής που να ευχαριστήσει όλους τους υποψηφίους και να δικαιώσει την προσπάθεια που ο καθένας καταβάλλει για την καλυτέρευση της ζωής του.
    2. Επιπλέον, αν γίνει ανακατανομή των υπηρετούντων υπαλλήλων και δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας οι θέσεις που θα προκηρύσσονται για το δημόσιο θα είναι ελάχιστες οπότε οι περισσότεροι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα σε άλλους χώρους (πράγμα απολύτως ελπιδοφόρο αν και επίπονο).
    3. Πάντως, τις πλείστες εγγυήσεις για την επιλογή των καταλληλότερων υπαλλήλων παρέχουν οι γραπτοί διαγωνισμοί (και το βεβαιώνουν και οι ιθύνοντες φορέων που προσέλαβαν επιτυχόντες προηγούμενων γραπτών διαγωνισμών ΑΣΕΠ) κυρίως γιατί επιβεβαίωνεται εμπράκτως και η φιλοπονία και η διάθεση των υποψηφίων ( ή αν θέλετε η απελπισία τους) να κουραστούν για την πρόσληψη στο δημόσιο.΄Αλλωστε δεν χρειάζεται διδακτορικό για να ασκήσεις τα καθήκοντά σου στο δημόσιο. Ο συναγωνισμός ανέβασε τον πήχη και όχι οι ανάγκες του κράτους.
    4. Μολονότι πιστεύω, ότι σταθερός προσανατολισμός του κράτους θα πρέπει να είναι η διεξαγωγή τέτοιων πανελλήνιων διαγωνισμών ( ακόμη και για γιατρούς του ΕΣΥ) φαντάζομαι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή η οργάνωσή τους και γι΄αυτό το λόγο θα ήθελα να καταγράψω αυτό που θα ικανοποιούσε το δικό μου αίσθημα δικαίου αλλά και την επιλογή επαγγελματικών λύσεων για τον καθένα
    – Οποιαδήποτε μοριοδότηση και κριτήρια θεσπιστούν δια νόμου να εφαρμοστούν χωρίς αλλαγές και στη λογική του «σκληρός νόμος αλλά νόμος» ώστε, όποιος το αποφασίσει, να έχει το χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις χωρίς να φοβάται τυχόν ανατροπή του σκηνικού και ματαίωσης της προσπάθειας του.
    Ειλικρινά πιστεύω ότι θέλετε να καταρτήσετε έναν νόμο που να λειτουργήσει ως συνισταμένη των κανόνων αξιοκρατίας, ισονομίας και των δυνατοτήτων που σαν χώρα έχουμε και όχι στη λογική των μικρόψυχων κομματικών – συμφεροντολογικών συμβιβασμών. ΄Οσο μπορούμε θα σας συνδράμουμε. Σας ευχαριστώ για το λόγο που μας δίνετε.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:50 | GEORGIA S.

    Η απάντηση του ΥΠΕΣ (τηλ.2103393000) είναι ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το 2ο μεταπτυχιακό δε μετράει, ωστόσο είναι ενήμεροι σχετικά με τις αντιδράσεις των κατόχων 2ου μεταπτυχιακού τίτλου.
    Και για όσους είναι μηχανικοί, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο και είναι πολύ πιθανό να ικανοποιηθεί το αίτημα των ελληνικών πολυτεχνείων για την απονομή μεταπτυχιακού σε όλους τους αποφοίτους τωνελληνικών πολυτεχνείων θα έχουν μεταπτυχιακό. Άρα όσοι έχουνε αποκτήσει έως σήμερα μεταπτυχιακό δε θα μετράει καθόλου εφόσον με το νέο νομοσχέδιο προσλήψεων θα μετράει μονο το ένα. Δηλαδή κάποιος που έχει δύο μεταπτυχικά που απέκτησε με πολύ κόπο θα έχει τα ίδια μόρια με κάποιον που μόλις αποφοίτησε από τη σχολή. Οπότε η πρόληψη μηχανικού μέσω ΑΣΕΠ θα εξαρτάται μόνο από το βαθμό πτυχίου του, το τεστ δεξιοτήτων και τις γλώσσες. Δεδομένου ότι στο τεστ δεξιοτήτων η βαθμολογία των συναδέλφων μου κυμαίνεται από 75 έως 90 μόρια, ο βαθμός πτυχίου τους από 6,5 έως 7,5 κατά μέσο όρο και proficiency έχει πλέον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ο μόνος τρόπος για να συγκεντρώσει κάποιος μόρια είναι να συνεχίσει για διδακτορικό ή άλλες ξένες γλώσσες!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | kostas papadopoulos

    Μπράβο Αειφόρε πολύ μου άρεσε το σχολιό σου.
    Πραγματικά έτσι θα έπρεπε σημερα οι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και όλη η κοινωνία να βλέπει τα πράγματα. Καλή και η Φιλοσοφία (Phd), αλλά χωρίς εργασιακές εμπειρίες, είσαι σαν σάπιο καράβι που το παρασέρνει ο άνεμος και το χτυπάει στα βράχια

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:28 | Θ.Τ.

    1. Πρέπει να αναδιαμορφωθεί η μοριοδότηση του βασικού τίτλου σπουδών. Εμείς των νομικών σχολών, το 7 ή το 8 το κυνηγάμε με το δίκανο ενώ στην Πάντειο το 8 ή το 9 ή το 10 πάει σύννεφο. ΘΕΣΠΙΣΤΕ λοιπόν ένα πιο αντικειμενικό κριτήριο. Και αν και δε με συμφέρει γιατί αποφοίτησα το 2005, θεσπίστε και ένα κριτήριο σχετικά με την παλαιότητα κτίσης του πτυχίου.
    2. Αθροιστική μοριοδότηση ως και 2 συναφών μεταπτυχιακών τίτλων, εκ των οποίων το δεύτερο να πέρνει λιγότερα μόρια. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων δεν είναι πλουσιόπαιδα ή τεμπέληδες. Υπάρχουν και δωρεάν μεταπτυχιακά με εξετάσεις.
    3. Μοριοδότηση ΜΙΑΣ μόνο ξένης γλώσσας και κυρίως της αγγλικής, της γαλλικής ή της γερμανικής από το μέτριο ως το άριστο επίπεδο. ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ περισσότερων ξένων γλωσσών ΜΟΝΟ σε διαγωνισμούς όπως αυτού του Υπουργείου Εξωτερικών.
    4. Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου πρέπει να προορίζονται μόνο για θέσεις ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ή έστω εμπειρογνωμόνων. Ούτως ή άλλως απώτερος στόχος ενός διδάκτορα είναι η ακαδημαική καριέρα και όχι η δημοσιοϋπαλληλική.
    5. Και πάλι είναι δυνατό να εξισώνεται το ΤΕΣΤ δεξιοτήτων με την πνευματική καταπόνηση και τα έξοδα ενός διδακτορικού διάρκειας τουλάχιστον 3 ή 4 χρόνων? 400 το ένα 400 και το άλλο?
    6. Μοριόδότηση γνώσης word, excel και internet.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:45 | ΝΕΝΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ… (ΣΤΟ ΑΠΕ ΘΕΛΕΙ 1000-1100€ Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ) ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!
    ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ (1600€ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ) ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΝΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ!!! Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ!!!
    ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ???

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:26 | Πετρόπουλος Γεώργιος

    Αναφορικά με τα προσόντα διορισμού.

    Πιστεύω ότι τα κριτήρια διορισμού θα πρέπει να έχουν σαν στόχο να αξιολογήσουν τα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα του κάθε υποψηφίου. Νομίζω ότι όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι προς αυτή την κατεύθυνση πχ τα μεταπτυχιακά 200 μόρια αντί 150 αλλά και η αύξηση του συντελεστή του τεστ δεξιοτήτων από 3 σε 4 κτλ.

    Ο δικός μου προβληματισμός έχει να κάνει με την προσμέτρηση πάνω από μιας ξένης γλώσσας στη τελική βαθμολογία. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος είναι μηχανικός έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σχετικό με το αντικείμενο του βασικού του πτυχίου και γνωρίζει μια ξένη γλώσσα(Αγγλικά) άριστα σε τι θα τον βοηθούσε στη δουλεία του μια δεύτερη ξένη γλώσσα; Θέλω να πω ότι η γνώση μιας δεύτερης ή τρίτης ξένης γλώσσας δεν είναι κατά την γνώμη μου ούτε ουσιαστικό ούτε τυπικό προσόν εκτός από κάποιους κλάδους όπως διπλωμάτες. Έτσι και αλλιώς όλοι Αγγλικά μιλάνε!

    Μήπως το έχουμε παρακάνει με τις ξένες γλώσσες στην Ελλάδα!

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

    Πετρόπουλος Γεώργιος

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:36 | Θ.Τ.

    1. Πρέπει να αναδιαμορφωθεί η μοριοδότηση του βασικού τίτλου σπουδών. Εμείς των νομικών σχολών, το 7 ή το 8 το κυνηγάμε με το δίκανο ενώ στην Πάντειο το 8 ή το 9 ή το 10 πάει σύννεφο. ΘΕΣΠΙΣΤΕ λοιπόν ένα πιο αντικειμενικό κριτήριο. Και αν και δε με συμφέρει γιατί αποφοίτησα το 2005, θεσπίστε και ένα κριτήριο σχετικά με την παλαιότητα κτίσης του πτυχίου.
    2. Αθροιστική μοριοδότηση ως και 2 συναφών μεταπτυχιακών τίτλων, εκ των οποίων το δεύτερο να πέρνει λιγότερα μόρια. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων δεν είναι πλουσιόπαιδα ή τεμπέληδες. Υπάρχουν και δωρεάν μεταπτυχιακά με εξετάσεις. ΤΡΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τα μεταπτυχιακά της Παντείου. Το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης 5 προσφέρει.
    3. Μοριοδότηση ΜΙΑΣ μόνο ξένης γλώσσας και κυρίως της αγγλικής, της γαλλικής ή της γερμανικής από το μέτριο ως το άριστο επίπεδο. ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ περισσότερων ξένων γλωσσών ΜΟΝΟ σε διαγωνισμούς όπως αυτού του Υπουργείου Εξωτερικών.
    4. Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου πρέπει να προορίζονται μόνο για θέσεις ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ή έστω εμπειρογνωμόνων. Ούτως ή άλλως απώτερος στόχος ενός διδάκτορα είναι η ακαδημαική καριέρα και όχι η δημοσιοϋπαλληλική.
    5. Και πάλι είναι δυνατό να εξισώνεται το ΤΕΣΤ δεξιοτήτων με την πνευματική καταπόνηση και τα έξοδα ενός διδακτορικού διάρκειας τουλάχιστον 3 ή 4 χρόνων? 400 το ένα 400 και το άλλο?
    6. Μοριόδότηση γνώσης word, excel και internet.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:23 | Χρήστος

    Αυτό που για άλλα κράτη είναι αυτονόητο εμάς μας φαίνεται πρωτόγνωρο…
    Για να έχουμε ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων θα πρέπει να υπάρχει:

    1) ΓΡΑΠΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ διαγωνισμός για όσες θέσεις χρειάζονται πραγματικά μορφωμένο προσωπικό (Εφορίες, υπουργεία, άλλες οικονομικές/διοικητικές υπηρεσίες, κρατικές τράπεζες). Είναι δυνατόν να μπαίνει σε οικονομική υπηρεσία πχ απόφοιτος Φιλολογίας απλά και μόνο επειδή έχει προϋπηρεσία ή μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία!; Εκτός του ότι δεν έχει ιδέα από οικονομικές έννοιες, θα στοιχίζει και στην παραγωγικότητα των δημόσιων υπηρεσιών καθώς θα είναι μη αποδοτικός!! Δεν το βλέπει κανείς αυτό;;
    2) Ξεχωριστός διαγωνισμός με μόρια μόνο για θέσεις που δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις (πχ γραμματείς). Εκεί ας μετρήσουν οι ξένες γλώσσες, ένα μεταπτυχιακό (όχι 101) και ΠΑΝΤΑ συναφές με το αντικείμενο του πτυχίου και φυσικά το τεστ δεξιοτήτων.
    3) Κατάργηση των ειδικών θέσεων για τρίτεκνους/πολύτεκνους/παλλινοστούντες. Οι υπόλοιποι δεν έχουν ανάγκες; Είναι δυνατόν να πριμοδοτείται η πρόσληψη όλων των παιδιών μιας πολύτεκνης οικογένειας κι ας έχουν φτάσει 30 ετών; Ήμαρτον δηλαδή. Αντί αυτού θα μπορούσε να υποστηριχθεί η μητρότητα με αύξηση αδειών/επιδομάτων. Όλοι πρέπει να ξεκινούν απ’το μηδέν…
    4) Η αύξηση της βαρύτητας του τεστ δεξιοτήτων είναι πολύ σωστή.
    5) Μείωση της βαρύτητας της προϋπηρεσίας. Δηλαδή ο έμπειρος είναι και πιο αποδοτικός;΄

    Ευχαριστώ πολύ!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:43 | Καϊπαλόγλου Σίμος

    Συμφωνώ απόλυτα με το παρόν νομοσχέδιο είναι δίκαιο αλλά δεν είναι πλήρες. Σας διαφεύγουν 3 σημεία:
    1ο)Η ενίσχυση των διπλωμάτων ξένων γλωσσών με περισσότερα μόρια και συκγεκριμένα προτείνω α) Καλή γνώση 50 Μόρια
    β)Πολύ καλή γνώση 70 Μόρια
    γ)Άριστη γνώση 90 Μόρια
    Δηλάδη ενίσχυση κατά 20 μόρια σε κάθε κατηγορία από 30,50,70 που είναι αντιστοίχως σήμερα ώστε να πριμοδοτήσετε και να ενισχύσετε την αξία των διπλωμάτων ξένων γλωσσών τα οποία αποτελούν αναμφισβήτητη αντικειμενική και δίκαιη αξία προς αξιολόγηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

    2ο) Προτείνω την ηλικιακή μοριοδότηση κατά κλίμακες. Κοινώς ένας νέος των 25 ετών έχει περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης από έναν υποψήφιο εργαζόμενο 35 ή 40 ετών. Μη ξεχνάμε πως στον ιδιωτικό τομέα ένας φραγμός στην εργασία είναι και η ηλικία. Συνεπώς:
    α) Από 25 έως 30 ετών 50 μόρια ενίσχυσης.
    β) Από 31 έως 40 ετών 100 μόρια ενίσχυσης.
    γ) Από 41 και άνω 150 μόρια ενίσχυσης.

    3ο) Να καταργηθεί εντελώς η ΕΜΠΕΙΡΙΑ στους γραπτούς διαγωνισμούς να καταργηθεί η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ σε όλους τους διαγωνισμούς ώς αντισυνταγματική.
    Βάσει συντάγματος οι διαγωνισμοί γίνονται είτε γραπτώς είτε με σειρά προτεραιότητας. Συνεπώς είναι λάθος να έχουμε διαγωνισμούς γραπτούς με επιπλέον κριτήρια που αρμόζουν μόνο στους αντίστοιχους «Σειράς Προτεραιότητας». Σε γραπτούς διαγωνισμού να εξετάζεται μόνο η βαθμολογία της γραπτής δοκιμασίας και όχι άλλα κριτήρια.Αυτό είναι το πλήρες δίκαιο.
    Όσον αφορά το θέμα της ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ οφείλει να καταργηθεί ώς αντισυνταγματικό μέτρο διότι διαχωρίζει γεωγραφικά τους πολίτες.Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας όπως και τις ίδιες υποχρεώσεις ασφαλώς.Συνεπώς γιατί πρέπει να πριμοδοτείται κάποιος για τη μεθόριο όντας κάτοικος εκεί?Να έχουμε όλοι το ίσο δικαίωμα να εργαστούμε στη παραμεθόριο ή στην οποιαδήποτε περιοχή να έχουμε την ίση δυνατότητα να διεκδικούμε αυτές τις θέσεις εργασίες . Η διασφάλιση της εργασίας στη παραμεθόριο να γίνεται με τη χρήση του Νόμου 1599 τον όποίο να υπογράφει ο διοριζόμενος κατόπιν διορισμού του ώστε να δεσμεύεται να παραμείνει εκεί για συγκεκριμένο διάστημα χωρίς δυνατότητα μεταθέσεων.

    Δώστε ίσες δυνατότητες σε όλους ενισχύστε το αίσθημα αξιοσύνης και δικαίου.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:48 | προΔΡΟΜΟς

    Η διαφορα μεταξυ 600 μοναδων για διδακτορικο+μεταπτυχιακο σε σχεση με τα 200 μορια του μεταπτυχιακου ειναι…. ΤΕΡΑΣΤΙΑ και αδικη
    προτεινω…
    Υπολογισμο και του 2ου μεταπτυχικου με 200 μορια.Εφοσον το συνθημα ειναι υπαλληλοι με μεγαλυτερα προσοντα…μην αδικειται ανθρωπους επειδη εχουν πολλα προσοντα!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:09 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Η άποψη του κ. Γρηγοριάδη είναι ορθή. Αφ’ ης στιγμής αυξήθηκε η μοριοδότηση του μεταπτυχιακού από 150 σε 200 μόρια και αποσυνδέθηκε η συνάφεια θα πρέπει:

    α) Να αυξηθεί η μοριοδότηση ΚΑΙ του 2ου τίτλου σπουδών από 150 σε 200 καθότι δεν μπορεί ολόκληρος κύκλος σπουδών τουλάχιστον 4ετούς φοιτήσεως να αξιολογείται λιγότερο από ένα μεταπτυχιακό, το οποίο μπορεί να είναι και 1ετές

    και

    β) Να αποσυνδεθεί η συνάφεια ΚΑΙ για τον βασικό τίτλο σπουδών.

    Για έναν π.χ. πολιτικός επιστήμονας της Παντείου, το 2ο πτυχίο στα Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ ή ακόμη και στην Ιστορία στο Παν. Αθηνών (τετραετείς σπουδές και συνήθως εργαζόμενος), δεν μπορεί να αξιολογείται λιγότερο από ένα 1ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε μια ειδικότητα που πλέον δεν χρειάζεται να είναι και συναφής!

    ————————————-
    «. από Γρηγοριαδης – — 13 Νοεμβρίου 2009 @ 16:39

    Θα ήθελα να αναφερθώ στους δύο τίτλους σπουδών. Από την στιγμή που υπάρχει τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση, θα πρέπει ο δεύτερος τίτλος σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ να πριμοδοτείται όσο και ένα μεταπτυχιακό, με 200 μόρια.»

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:40 | maria

    Ως προς την αξιολόγηση των Μεταπτυχιακών

    1) είναι άδικο να μη μοριοδοτούνται αθροιστικά τα μεταπτυχιακά…οι εποχές αλλάζουν……η απόκτηση μεταπτυχιακών πρέπει να αναγνωρίζεται

    2) διαχωρισμός στα μεταπτυχιακά ως προς τη συνάφεια…δεν ειναι δυνατόν να μοριοδοτούνται με τα ίδια μορια δυο υποψήφιοι για θέση ΠΕ Λογιστών αν ένας έχει μάστερ στη Λογιστική και ο άλλος μάστερ στην πληροφορική…πρέπει να υπαρχει διαφοροποίηση

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:40 | Nicoleta

    Βρίσκω άδικη την κατάργηση της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει να μας στηρίξει για τα τόσα χρόνια σπουδών και να δώσει μεγαλύτερη αξία στα πτυχία μας δεν καταλαβαίνω γιατί απαξιώνει το δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο. Τί το μη αξιοκρατικό υπάρχει σε αυτό;

    Πολλοί από εμάς δουλεύαμε για να πληρώσουμε και τον πρώτο και το δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο, γιατί ως γνωστό η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών στη χώρα μας απαιτεί δίδακτρα. Ασφαλώς δεν αναφέρομαι στα Κολέγια αλλά σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Τα χρήματα όμως είναι μόνο ένας παράγοντας. Ένας δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος απαιτεί χρόνο. Χρόνο που διαφορετικά θα είχαμε αφιερώσει για να ξεκινήσουμε κάποια διδακτορική διατριβή. Τα περισσότερα παιδιά που φτάνουν στο επίπεδο ενός δεύτερου μεταπτυχιακού στην επιστήμη τους, αυτό επιθυμούν και ονειρεύονται. Από κάπου όμως πρέπει να ζήσουμε γιατί δυστυχώς στη χώρα μας τα διδακτορικά δεν χρηματοδοτούνται. Μαζεύουμε, λοιπόν, προσόντα για να μπορέσουμε να βρούμε μια αξιοπρεπή δουλειά που θα μας επιτρέπει να αφιερώνουμε το χρόνο που μας απομένει στο όνειρό μας. Με τη ρύθμιση αυτή καταργείται ένα ακόμη προσόν μας για το οποίο παλέψαμε, αγωνιστήκαμε και αφιερώσαμε χρόνο και χρήματα.

    Είναι κατακριτέα η αγάπη για την επιστήμη μας και η επιθυμία απόκτησης εξειδίκευσης σε περισσότερους του ενός τομείς; Θα πρέπει να μας τιμωρήσετε που επιλέξαμε να εξερευνήσουμε την ομορφιά της σε ακόμη περισσότερα επίπεδα;

    Αν πιστεύετε ότι δεν είναι όλοι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι ισάξιοι, αξιολογείστε τους, δείτε τί έχει κάνει ο καθένας από εμάς και αποφασίστε αν αξίζει επιπλέον μοριοδότηση ή όχι. Μη τους απαξιώνετε όμως όλους. Πολλοί από εμάς έχουμε προσπαθήσει πολύ για αυτούς.