Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΤΟΣ

    Μεγαλη ευκαιρια για αφομοιωση των παιδιων των μεταναστων αυτη.Αν γινουν τα πραγματα σωστα η Ελλαδα μπορει να γινει μητροπολη για ολους αυτους τους ανθρωπους και να τονωθει η οικονομια της και ο πληθυσμος της οπου ειναι χαμηλος.Με υποχρεωτικη Ελληνικη εκπαιδευση και υποχρεωτικη στρατευση το συντριπτικο ποσοστο των αλλοδαπων θα αφομοιωθουν.Βεβαια και οι ιδιοι φανταζομαι που δουλευουν εδω δεν θα θελουν περοσσοτερο αριθμο μεταναστων.Και οι ιδιοι λενε μεχρι εδω.Παντως ενα δημοψηφισμα θα βοηθουσε τους ιδιους να πουν και οι ενδιαφερομενοι τα επιχειρηματα τους
    και να υποσχεθουν οτι μονο να προσφερουν εχουν στην Ελλαδα.Οσοι δεν ενδιαφερονται να μεινουν και να δουλεψουν για την Ελλαδα αυτοι πρεπει να αποχωρισουν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:40 | Διηνέκης Ποντικός

    Δεν ισχύει καθόλου πως οι Έλληνες του εξωτερικού τα ίδια προνόμια που επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση στους αλλοδαπούς της Ελλάδας.

    Στην Γερμανία, λ.χ. όσοι Έλληνες γεννήθηκαν πριν από το 2000 δεν πήρε ούτε ένας ιθαγένεια με τη γέννηση. Από το 2000 ένα Ελληνόπουλο που γεννιέται στη Γερμανία παίρνει ιθαγένεια μόνο αν ο γονέας του είναι ΟΚΤΩ χρόνια νόμιμα στη χώρα ΟΤΑΝ γεννιέται και ΤΡΙΑ χρόνια με άδεια μακράς παραμονής. Την ιθαγένεια αυτή μάλιστα δεν την παίρνει αυτόματα με δήλωση των γονέων του, αλλά μόνο όταν γίνει 18 ετών και τη ζητήσει.

    Αντιθέτως, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν απαιτεί ο μετανάστης να είναι νόμιμος ΟΤΑΝ γεννιέται το παιδί. Αντιθέτως, αν νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων και συγκεντρώσει ΠΕΝΤΕ χρόνια νόμιμης διαμονής, τότε το παιδί του παίρνει ιθαγένεια.

    Αλλά ακόμα και αν δε νομιμοποιηθεί ποτέ ο γονέας, το παιδί όταν τελειώσει την τρίτη δημοτικού πάλι θεσμοθετεί δικαίωμα ιθαγένειας στα 18, και αν πάει ακόμα τρεις τάξεις την παίρνει επί τόπου.

    Μην παραπληροφορούν λοιπόν επομένως πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δίνει στους μετανάστες της Ελλάδας τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι μάλιστα πήγαν στη Γερμανία νομίμως από την αρχή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:20 | Μακρης Βασιλειος

    Η προσωπικη μου αποψη ειναι ΟΧΙ , διοτι θα χαθει η εθνικη κυριαρχια αν ενσωματωθουν μεταναστες στο εκλογικο σωμα.
    Αν καποια χωρα αποφασισει να μας στειλει 3 εκατ. μεταναστες και μεις τους ενσωματωσουμε θα σχηματησουν κυβερνηση σαν πλειοψηφια και το πρωτο που θα κανουν θα ειναι να μας μετατρεψουν σε αποικια της χωρας προελευσης τους δημοκρατικοτατα και νομιμοτατα.

    πιστευω οτι επειδη ειναι θεμα εθνικης κυριαρχιας αυτη πρεπει να παραχωρηθει απο τον λαο ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ (εφ οσον επιθυμει ) σε ξενες δυναμεις και οχι απο την εκαστοτε κυβερνηση.

    Εκτος βεβαια αν στο προεκλογικο προγραμμα του κυβερνητικου κομματος αναφερεται ρητα κατι τετοιο
    (πχ Παραχωρηση εκλογικου δικαιωματος σε καθε μεταναστη στη χωρα και σε αυτους που θα ελθουν…)
    Δεν θυμαμαι στο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ κατι τοσο σαφες.

    Ευχαριστω για τη φιλοξενια

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:38 | Ιορδάνης

    Σ΄ ένα κράτος που θέλει στην ευρώπη αλλά και στον κόσμο να το θεωρούν σοβαρό και δημοκρατικό θα έπρεπε πριν περάσει ένας τέτοιος νόμος να υπάρξουν κάποιες απλές προυποθέσεις.
    1.Να αποφασιστεί πόσους μετανάστες χρειαζόμαστε και μπορούμε να ενσωματώσουμε(δικαίωμα στην υγεία,παιδεία,εργασια).
    2.Να βρεθούν οι περιοχές που χρειάζονται εργατικό δυναμικό και εκει να κατασκευασθούν αν δεν επαρκούν καινούρια σχολεία,νοσοκομεία κ.α.
    3.Να γίνεται ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος κατα την είσοδο στη χώρα
    προς αποφυγή μετάδοσης διαφόρων ασθενειών(π.χ. ηπατίτιδα,φυματίωση κ.α)
    οπως γινόταν και γίνεται στα ευρωπαικά κράτη.
    4.Τέλος αν θέλουμε να λεγόμαστε και δημοκρατικό κράτος θα έπρεπε για ενα τόσο σοβαρό θέμα (όπως και για άλλα) να ερωτηθή ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός με ένα δημοψήφισμα.

  • Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στην κυβέρνηση!
    Καιρός ήταν να συντονιστεί η Ελλάδα με τις άλλες πολιτισμένες χώρες. Δεν ήταν, απλώς, αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα, που για χρόνια το στερούσαμε από ανθρώπους δυστυχισμένους, που τους εκμεταλλευόμαστε σε μεγάλο βαθμό. (Να έχουν οι κτηνοτρόφοι τσομπάνο στα γίδια, οι αγρότες καλλιεργητές στα χωράφια, οι γέροι και άρρωστοι φροντίδα και … ο κάθε πικραμένος ερωτική σύντροφο (!) χωρίς ασφάλιση και κανονικό μεροκάματο). Δεν σκεφθήκαμε ποτέ τους Έλληνες εποίκους και μετανάστες, σε όλη την υφήλιο, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Όσοι κινδυνολογούν σπέρνοντας την ξενοφοβία είναι απαράδεκτα ανιστόρητοι και ταυτόχρονα υποκριτές. Ακόμη, όμως, κι αυτοί που προτείνουν «λογικά» επιχειρήματα, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.
    Γιατί αποδέχονται, για παράδειγμα, την «ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων», που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση και αρνούνται την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων; Μεγάλη αντίφαση!
    Έπειτα, οι αλλοδαποί που θα αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια και όλα τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, εννοείται ότι θα έχουν, αυτομάτως, και τις ίδιες υποχρεώσεις, (φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές). Επομένως, κανένα δε θα βαρύνουν. Τουναντίον θα συμβάλουν στη λύση του δημογραφικού και της παραγωγικότητας.
    Εκτός, κι αν κάποιοι θεωρούν … ότι θα «μπασταρδέψει» η «καθαρή ράτσα των Ελλήνων», που έχει τις καταβολές της απευθείας στην αρχαία Αθήνα του Περικλή, αλλά γονιμοποιήθηκε και με … χριστιανικά γονίδια. Είναι φυσικό, αυτοί που νομίζουν ότι τα δεκάδες έθνη που για αιώνες είχαν υπό κατοχήν την Ελλάδα … σνομπάριζαν τις Ελληνίδες ως εμφανισιακά απαράδεκτες.
    Καληνύχτα σας!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:15 | Νταρίν

    θα ήθελα πρώτα να απαντήσω στον κ. ανώνυμο φτωχό πως το νομοσχέδιο αφορά τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών ,της δεύτερης γενιάς, οι οποίοι μεγάλωσαν εδώ ή γεννήθηκαν και πέρασαν από τα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια. Δε μιλαέι για τους παράνομους….Και επειδή εγώ κατάγομαι από την Αίγυπτο ξέρετε πόσοι έλληνες ζουν εκεί και έχουν επιχειρήσεις? Γνωρίζετε ότι εκεί παίρνουν την υπηκόοτητα αμέσως με μία αίτηση τους και χωρίς προβλήματα και ΔΩΡΕΑΝ? Εγώ προσωπικά γνωρίζω άτομα οι οποίοι ζουν εδώ με αιγυπτιακή υπηκοότητα και ποτέ δεν έζησαν στην αίγυπτο παρά για 2 ή 3 χρόνια για να αποκτήσουν την αιγυπτιακή ταυτότητα….αυτό είναι το σύστημα που ισχύει εκεί….
    Και εγώ διαφωνώ απόλυτα να δοθεί η ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μετανάστη…. Γιατί να είμαστε ίσοι με εκείνους που μόλις ήρθαν και επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΑ! Το σημαντικό κριτήριο είναι η συνέντευξη για εμένα. Απο εκεί θα αποδειχθεί κατά πόσο αγαπάει την Ελλάδα και γνωρίζει τον πολιτισμό της( παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί έλληνες και όχι αλλοδαποί οι οποίοι δε γνωρίζουν τίποτα για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό αλλά είναι σημαντικό κριτήριο κατά τη γνώμη μου)….Όλο το πρόβλημα σας πιστεύω ότι είναι οι Τόυρκοι…Οι υπόλοιποι σε τι φταίνε….Εγώ έχω μεγαλώσει εδώ, ήρθαν οι γονείς μου πριν 30 χρόνια ΝΟΜΙΜΑ, άνοιξαν επιχειρήσεις, πληρώνουν στο κράτος φόρους και ασφαλιστικά και άλλα τόσα…Οπότε γιατί να δημιουργηθεί εμπόδιο?Για τις υποχρεώσεις? Εαν π.χ ο αδερφός μου θα πάει στο στρατό ή όχι? ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ…. για έναν απλό λόγο! Επειδή μεγάλωσε εδώ και την αγαπάει αυτήν τη χώρα. Δε τα αναφέρω όλα αυτά για να απαντήσω μόνο σε κάποιους αντίθετους που μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα, αλλά πραγματικά επειδή είναι η αλήθεια!!
    Τους αλλοδαπούς τους θέλετε μόνο για να τους καταπατάτε και να τους δίνετε χαμηλά μεροκόματα χωρίς ένσημα….Απλά τους εκμεταλλεύστε σωστά!! Όταν έρχεται κάποιο νομοσχέδιο να δικαιώσει τους Νομιμους αρνείστε….. Και πάλι επαναλαμβάνω πως και εγώ προσωπικά δε μπορώ να βλέπω την Ελλάδα γεμάτη με τόσους λαθρομετανάστες….αλλά τούλαχιστον εγώ θέλω να συμμετάσχω στην ελληνική κοινωνία…Εγώ σπουδάζω δημοσιογραφία και δε μπορώ να εργαστώ επειδή δεν έχω την ελληνική ταυτότητα….Είναι άδικο ή όχι??
    Ευχαριστώ πολύ!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:02 | topalis fotios

    thewrw oti den prepei na dothei i elliniki ithageneia stous allodapous gt prwton exoume sovarotera themata na asxolithoume(ethnika themata se ola ta metwpa min koroideuomaste to xerete kala asxetws pou to krivoun ta mme)kathws kai me tin oikonomia kai epeita me mia tetoia apofasi thetete se terastio kindino tin iparxi kai sinexeia tou Ellinikou Ethnous..(ipogennitikotita Ellinwn ipergennitikotita allodapwn..)protasi mou einai na ginei prwta ena xeskartarisma me nomimous kai paranomous..na pataxthei oristika i eglimatikotita kai na epanelthei i asfaleia kai to katharo mialo stous Ellines polites kai se teliki analisi mporei kapoioi na diafwnoun mazi mou alla an theloume na legomaste dimokrates as ginei dimopsifisma..alla epeidi xeroume ek twn proterwn to apotelesma kapoioi «periergoi kikloi»mallon de tha to epithimoun..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:23 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΩΜΑΣ

    Διαφωνώ κατηγορηματικά με την χωρίς κριτήρια ελληνοποίηση όλων των αλλοδαπών. Δε γίνεται πουθενά στον κόσμο και δεν πρέπει να γίνει και εδώ. Ας αποκτήσουν πρώτα με ειδικά σχολεία ελληνική παιδεία, συνείδηση κια γνώση της ιστορίας μας (που διαχρονικά οι κυβερνήσεις φροντίζουν να μη μαθαίνουν ούτε στα παιδιά μας) και μετά το συζητάμε. Ο πρωθυπουργός έχει ζήσει στις ΗΠΑ. Πόσο εύκολο είναι να γίνεις Αμερικάνος πολίτης; Ποιά χώρα στον κόσμο έχει ως πρότυπο για να προτείνει τετοιο μέτρο; Επιτέλους αγαπήστε και λίγο τους Έλληνες!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΞΙΩΤΟΥ

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ ΟΥΤΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ Σ΄ΟΠΟΙΟΝ ΤΙΣ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ Σ’ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΖΗΤΑ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.
    ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ «ΔΟΥΛΕΜΜΕΝΑ», ΑΚΟΜΑ ΚΙ’ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.
    ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, (ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ) ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
    ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΑΙΤΗΣΗ : ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:10 | Αντώνης

    Επειδή ήμαστε ένας λαός κατεξοχήν μεταναστευτικός θέλω να απευθύνω ερώτημα προς ζητούν δημοψήφισμα για να μου απαντήσουν. Σε ποια χώρα του κόσμου όπου έχουν μεταναστεύσει Έλληνες – και είναι πάρα πολλές – το ζήτημα της ιθαγένειας και του δικαιώματος ψήφου τέθηκε σε δημοψήφισμα; Πάρτε τηλέφωνο θείους, θείες, αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, όπου βρίσκονται στον κόσμο και ρωτήστε τους. Σε ποια χώρα του κόσμου αρνήθηκαν στους Έλληνες μετανάστες και άλλους μετανάστες αυτά τα δικαιώματα; Στο Τζιμπουτί φαντάζομαι. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι Τζιμπουτί είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια αγαπητοί μου, τα ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα.
    Επίσης διαβάζω εδώ σχόλια ότι θα γίνουν Έλληνες άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ελληνικά. Σε πιο σημείο του νομοσχεδίου υπάρχει κάτι τέτοιο;
    Νομίζω ότι το νομοσχέδιο αποτελεί πολύ θετικό βήμα ώστε η Ελλάδα να μην αποτελεί πια ευρωπαϊκή εξαίρεση. Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου ισχύει ακόμα το «δίκιο του αίματος». Με αυτό το νομοσχέδιο περνάμε από τον φυλετικό ορισμό στον δημοκρατικό ορισμό του έθνους. Δεν ζούμε ούτε στο 400 π.Χ. ούτε στο 400 μ.Χ. ούτε στο 1820 ούτε στο 1910. 2010 μπαίνουνε με λίγο! Η ιστορία πάντα επιβραβεύει τα έθνη που πιάνουν τα μηνύματα των καιρών και δεν αναλώνονται αμυνόμενοι φανταστικές ανύπαρκτες Θερμοπύλες.
    Μια ευχή: Όλοι εσείς που γράφετε με πάθος ενάντια στο νομοσχέδιο και στους μετανάστες, εύχομαι με το ίδιο πάθος να πληρώσετε τους φόρους σας, να μισήσετε το φακελάκι, να διατηρήσετε την φύση και να μην την κάψετε, να μην παρκάρετε παράνομα να μορφωθείτε. Είναι η ευχή μου για το 2010. Καλή Χρονιά

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:42 | Γιαννης

    Και κατι αλλο που ξεχασα να πω.Πολλοι λενε για δημοψηφησμα.Το δημοψηφησμα εγινε στις 4 οκτωμβρη οπου το πασοκ πηρε 43% με 11 % πισω το δευτερο κομμα.Επισης τα κομματα της αριστερας συμφωνουν με αυτο το νομοσχεδιο οποτε και μιλαμε για ενα συγουρο 56% του ελληνικου λαου που θελει αυτο το νομοσχεδιο.Οποτε γιατι το δημοψηφησμα κυριοι του ΛΑΟΣ και μερικων της ΝΔ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:29 | alex

    Μπράβο παιδιά!

    Εξαιρετικό το νομοσχέδιο

    Το ΠΑΣΟΚ τολμά, μπραβο, μπράβο, μπράβο

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:52 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Θεωρώ κατ’ αρχάς απαράδεκτο το χρονισμό της διαβούλευσης (28/12-07/01)
    Εν μέσω εορτών και αργιών για ένα τόσο σημαντικό θέμα η διαβούλευση χάνει την αξία της. Αναρωτιέμαι μήπως είναι εσκεμμένο και εκ του πονηρού μάλιστα.
    Θεωρώ ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα πρέπει να δοθεί παράταση στη διαβούλευση
    Αφ’ ετέρου θεωρώ ότι πρέπει εν γένει να υπάρχουν οι όροι της ιθαγένειας και της υπηκοότητας. Θεωρώ ότι η υπηκοότητα πρέπει να οδηγεί στην ιθαγένεια μετά από παραμονή στην κατάσταση της υπηκοότητας π.χ. 10 συνεχών χρόνων.
    Για την απόκτηση της υπηκοότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κριτήρια όπως αυτά πυ αναφέρονται στο άρθρο 1Α και τα επόμενα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:11 | Αθηνά Νικολοπούλου

    Βλέπω συχνά να αναφέρονται ως παραδείγματα οι πολιτικές άλλων ευρωπαικών κρατών.
    Ωστόσο, από συζητήσεις με πολίτες αυτών των κρατών, όπως γερμανία και όλλανδία, διαπιστώνω μία δυσαρέσκεια. Θεωρούν οι ευρωπαίοι πολίτες ότι συντηρούν τους μετανάστες χωρίς ανταπόδωση και χωρίς κανένα ώφελος.

    Θα πρότεινα λοιπόν, να μην λαμβάνουμε υπόψιν τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, στις οποίες ισχύουν άλλες συνθήκες.
    Καταρχάς, λίγες ευρωπαικές χώρες έχουν τόσο αφύλακτα σύνορα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή, τόσο κοντά στην Ασία.

    Δεύτερον, η μετανάστευση δεν είναι κάτι το καινούριο. Πολλές φορές, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας μας, ολόκληροι πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των Ελληνων της Μικρασίας που ,αν και Έλληνες σε όλα τους, δεν είχαν καθόλου ευνοική αντιμετώπιση από τους εγχώριους έλληνες, και μάλιστα τους κάναμε και ανέκδοτο, ως πόντιους.

    Τώρα όμως, και πάλι οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
    Γνωρίζω άτομο που γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήγε σχολείο και εργάστηκε (παράνομα φυσικά αφού ως μη έλλην δεν ήταν δηλωμένος πουθενά) μέχρι που στα τριάντα του χρόνια παντρέυτηκε ελληνίδα και πήρε ιθαγένεια. Το άτομο αυτό έχει τα χαρακτηριστικά νέγρου, όμως σε όλες τις συναναστροφές και συναλλαγές του, ο μόνος που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή του είναι το κράτος.

    Για τριάντα χρόνια ο ανθρωπος αυτός, δεν πλήρωσε ούτε μία δραχμή (για τότε πρόκειται) στο ελληνικό κράτος, πήγε όμως στο σχολείο που πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι, νοσηλεύτηκε σε ελληνικό νοσοκομείο οδηγεί στους δρόμους και βλέπει τηλεόραση που εμείς οι έλληνες πληρώνουμε πανάκριβα, ενώ είμαι σίγουρη ότι όλοι οι εργοδότες του θα τον προτίμησαν έναντι των ακριβότερων εισφορόπληκτων ελλήνων.

    Θεωρώ λοιπόν ότι με τακτικούς ελέγχους και αυστηρή επίβλεψη, οι μετανάστες πρέπει να πάρουν την ιθαγένεια, και ότι στο κόστος της αίτησης, πρέπει να συμπεριληφθεί και εργασία σε κοινοφελή έργα όπως σε συντήρηση παλαιών σχολικών κτιρίων ή δρόμων, καθαρισμός δρόμων, ή άλλες εργασίες που δεν απαιτούν ειδικευμένο προσωπικό.

    Άλλες απόψεις επί του θέματος:
    http://athinovio.blogspot.com/2008/12/blog-post_14.html
    http://athinovio.blogspot.com/2009/07/muscle-drain.html

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:30 | ΠΑΥΛΟΣ Κ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που μέχρι σήμερα τους συμπεριφερόμασταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αποκτούν ορισμένα αυτονόητα δικαιώματα.
    Παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας πρέπει, εφόσον το επιθυμούν, να αποκτήσουν Ελληνική Ιθαγένεια. Είναι δείγμα πολιτισμού και η μόνη ελπίδα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:08 | Ζαχαρενακης Κωστας

    Πολυ μεγαλο θεμα που αγγιζει την καθημερινη ζωη των ελληνων. ειμαι αντιθετως σε ενα τετοιο νομοσχεδιο επι της αρχης διοτι πιστευω ειναι η αρχη του τελους για το εθνος-κρατος των ελληνων και την απαρχη για ενα κρατος πολυεθνικο πολυ-πολυτισμικο χωρις κοινα ηθη εθιμα και παραδοσεις. Η ελλαδα αυτη τη στιγμη διερχεται κριση και η οικονομια της δε σηκωνει ουτε ενα μεταναστη, ενω με αυτο το νομοσχεδιο θα νομιμοποιηθουν χιλιαδες μεταναστες στους τοσους που εχουν ηδη νομιμοποιηθει. ας γινει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για να εκφραστει ο ελληνικος λαος στο συνολο του αν θελει να ζησει με τοσους μεταναστες και οχι να του το επιβαλουν απο πανω. ευχαριστω.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:56 | Τάσος

    Δίνοντας ιθαγένεια-υπηκοότητα σε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς δεν δημιουργούμε από μόνοι μας μια αλβανική μειονότητα εντός της ελληνικής επικράτειας; Η όμορη χώρα Αλβανία δεν θα αξιώσει τότε δικαιώματα για τους Έλληνες υπηκόους αλβανικής καταγωγής; Δεν έχουν δημιουργήσει τόσα προβλήματα οι αλβανικές μειονότητες στα όμορα κράτη; (Κόσοβο, Π.Γ.Δ.Μ, Μαυροβούνιο). Πώς θα ενσωματωθούν-ενταχθούν τόσο πολλοί αλλοδαποί και δη Αλβανοί όταν θα αποτελούν ένα τόσο μεγάλο ποσοστιαίο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας; Ας ελέγξουμε την εισροή λαθρομεταναστών και τους λαθρομετανάστες που αλωνίζουν πραγματικά ανεξέλεγκτοι τη χώρα και ας χαραχθεί πολιτική ένταξής τόσων όσους αντέχει η υποδομή και η κοινωνία μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:46 | δημήτρης

    η νομοθετική ρύθμιση είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να προχωρήσουν χωρίς καμία ταλάντευση, χωρίς καμιά επιφύλαξη στην απόδοση ιθαγένειας με τις προϋποθέσεις που θέτει το παραπάνω άρθρο. Πρέπει να σταματήσει το καθεστώς της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης με τις κάρτες που ισχύει σήμερα.
    Ντροπιάζει τη χώρας μας παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, παιδιά που είναι μαθητές και μάλιστα αριστούχοι να μην έχουν δελτίο ταυτότητας, να μην είναι Έλληνες πολίτες.
    Από την περιπτώσεις που έχω πληροφορηθεί :
    Σε δήμο της Δυτικής Αττικής είχε στηθεί μαγαζάκι από δημοτικούς υπαλλήλους. Κάθε συναλλαγή αλλοδαπού με δημόσια υπηρεσία γινόταν με τη μεσολάβηση δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι εισέπρατταν 50€ κατά άτομο. Το ίδιο και σε δήμο της Αργολίδας. Η δημοτική υπάλληλος για να εξυπηρετήσει τους αλλοδαπούς δημοτικού διαμερίσματός εισέπραττε την ανάλογη προμήθεια για κάθε θεώρηση άδειας παραμονής.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πρέπει να μην κάνει πίσω.
    Εδώ θα κριθεί η αριστερά, στην πράξη θα αποδειχτεί η πίστη σε αρχές και ιδέες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:34 | ΖΥΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Με λύπη μου είδα πως το προηγούμενο μήνυμά μου δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.
    Ελπίζω να αποφεύγονται τέτοια λάθη στο μέλλον.

    Είναι ιδιαιτέρως θλιβερό να χαρακτηρίζονται ακραίοι και φοβικοί(in.gr) όλοι αυτοί που δηλώνουν δημοσίως την αντίθεσί τους στην πρότασι του Πασοκ.

    Δεν πιστεύω πως μπορεί να παραχωρηθεί ιθαγένεια έτσι εύκολα σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

    Το πιο δίκαιο,
    Ελπίζουμε σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:47 | Γιώργος Γιαννόπουλος

    Ναι στο νομοσχέδιο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:32 | Τσετσος Π.

    Συμφωνώ μεσες άκρες με το νομοσχέδιο και εχω μονο μια σημαντική διαφωνία όσον αφορά το άρθρο 1Α.
    Οπως ειπώθηκε κει από άλλον πολίτη, ενδέχεται με το άρθρο 1Α μετανάστες που διέμειναν 5 χρόνια στην Ελλάδα και πήραν την Ελληνική Ιθαγένεια (καλώς) να φύγουν ξανα στις πατρίδες τους και τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους κτλ, χωρίς να έχουν καμμιά σχέση με την Ελλάδα να παίρνουν την Ελλ. Ιθαγένεια μόνο κ μονο εεπειδή ενας γοπνεας τους έζησε λίγα χρόνια στην χωρα μας. Ο περιορισμός στην πρώτη γενιά (first-generation limitation)είναι απαραίτητος…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:27 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΤΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ.ΔΙΔΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:57 | Άβαρις

    Πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι οι Ελλάδα δεν είναι Η.Π.Α.
    Στην Ελλάδα εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια κατοικεί μια συγκεκριμένη φυλή ανθρώπων με συγκεκριμένα πολιτισμικά και βιολογικά χαρακτηριστικά. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με ρατσιστικές ιδεολογίες και αντιλήψεις, αλλά με την οικονομική, φυλετική και πολιτισμική επιβίωση της Ελλάδος. Όχι μόνο πρέπει να αποσύρετε τώρα το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο, αλλά και να ορίσετε άμεσα το ποσοστό των μεταναστών που αντέχει η πολυβασανισμένη μας χώρα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:54 | Αλεξανδρος Σταματοπουλος

    Καλα θα ητανε να δουμε ολοι οι ελληνες το τι συμβαινει και στα αλλα ευρωπαικα εθνη και να δουμε οτι πραγματικα εκεινοι που δεν εχουν τοσο αμεσο κινδυνο οπως εμεις εχουν ειδη παρει τα μετρα τους.Οταν στην ιταλια γαλλία εχουν μονο το 4% και εχουν οριο και λενε αυτους εχουμε τους αλλους πισω στις πατριδες τους εδω αμα το πει καποιος ειναι ακροδεξιος! αν ειναι δυνατον! εμεις εχουμε σε αναλογια πληθυσμου λαθρομεταναστων 25% και σε λιγα χρονια εμεις θα ειμαστε το 20% του πληθυσμου της κατοικημενης ελλαδας.Η τουρκια κανει κατι τετοιο?η Ηνωμενες πολιτιες αμερικης δεχονται ολους τους λαθρομεταναστες και τους δινουν απο πανω και δικαιωμα ψηφου? Μονο σε αυτην την χωρα συμβαινουν αυτα!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:49 | Stelios Stelios

    Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την Ελλάδα. Ως πολίτης αυτού του κράτους απαιτώ δημοψήφισμα. Ναι σωστά διαβάσατε, απαιτώ. Όπως το κράτος απάιτησε από εμένα να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία, να πληρώνω τους φόρους μου ετησίως κλπ κλπ, έτσι κι εγώ απαιτώ η γνώμη μου να έχει ρόλο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα καθορίσει τη ζωή μου και τη ζωή των απογόνων μου σε αυτή τη χώρα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:26 | DIONYSHS

    Ναι στην ιθαγένεια τον παιδιών τον μεταναστών και πολύ αργήσαμε
    αλλα ο χρόνος της πενταετίας είναι απαράδεκτα μικρός και θα φέρει τεραστια προβλήματα Καλο είναι να δείτε την περίπτωση του Καναδά

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:48 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΣ

    Αντί να βρίζετε και να αποκαλείτε όσους έχουν αντίθετη άποψη ρατσιστές και ακροδεξιούς, προτείνω να κάνετε ρεαλιστικές προτάσεις.
    Για σκεφτείτε λίγο παραπάνω και απαντήστε μου σας παρακαλώ : Η χώρα μας έχει τις κατάλληλες υποδομές να υποδεχθεί τόσο κόσμο; Υπάρχει επαρκής αριθμός νοσοκομείων; Πιστεύετε ότι αφού η κυβέρνηση τους δώσει ιθαγένεια θα κάτσει να φτιάξει σχολεία, νοσοκομεία ώστε να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες; Γιατί τώρα είναι 250.000, αύριο μπορεί να είναι 5 εκατομμύρια!

    Ωραία και ρομαντικά ακούγονται αυτά περί ίσων δικαιωμάτων, ανθρωπισμού, σεβασμού στο διαφορετικό κτλ.Η ουσία όμως δεν είναι εκεί, αλλά να εξασφαλίσεις στους ξένους δουλειά,ιατρική περίθαλψη,παιδεία. Ποιός θα φτιάξει τις υποδομές αυτές; Εκτός και αν θέλετε να έχουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά να συνεχίσουν να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια. Και σας ξαναλέω μη σκέφτεστε μόνο τους 250.000, αλλά σκεφτείτε όταν αυτός ο αριθμός φτάσει μερικά εκατομμύρια.

    Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι ξένοι που ζουν και εργάζονται εδώ έχουν ίσα δικαιώματα με τους έλληνες.Όμως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δε θα είναι ποτέ ολοκλωρωμένο αν δε ληφθεί υπόψη ο ακριβής αριθμός των ατόμων που αντέχει η χώρα. Γιατί όπως είπα και παραπάνω οι ξένοι εκτός από δικαιώματα θέλουν και δουλειά για να ζήσουν.Ε, μη μου πείτε ότι αυτό είναι εύκολο για μια χώρα με διψήφια νούμερα ελλείματος και ανεργίας…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:10 | Γ.Β.

    Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί ένα ζήτημα μεγίστης σημασίας για το οποίο θα είμαστε όλοι υπόλογοι στις επόμενες γενεές και πολύ σημαντικότερο από άλλα πρόσκαιρα ζητήματα τα οποία θα μας επηρεάσουν για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα ζήτημα πάνω στο οποίο οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να έχουμε λόγο, τη στιγμή μάλιστα που είναι εμφανές ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κατά της απονομής ελληνικής ιθαγένειας σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Το δημοψήφισμα πάνω στο θέμα αυτό θα είναι το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων απέναντι σε ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία, τη καθημερινή τους ζωή και το έθνος τους.
    Ο αριθμός των μεταναστών στη Ελλάδα είναι τεράστιος και πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να αντέξει η χώρα, ενώ η απονομή ελληνικής ιθαγένειας σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων θα δημιουργήσει προδεδικασμένο και για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό. Είναι θετικό ότι η πολιτεία θέλει να πάρει μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά το νομοσχέδιο της απονομής ιθαγένειας είναι προς την λάθος κατεύθυνση και πολύ βιαστικό. Όντως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών ο οποίος πρέπει να αφομοιωθεί, αλλά το γεγονός ότι ένα παιδί γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα για την οποία πολύ πιθανόν να μην τρέφει κάποια θετικά αισθήματα και για την οποία και αυτό και οι γονείς του πιθανώς δεν γνωρίζουν τίποτα δε σημαίνει ότι πρέπει να του δοθεί η ιθαγένεια.
    Τέλος ας παραδειγματιστούμε από χώρες όπως η Γαλλία η οποία ακόμη μετανιώνει το λάθος του να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική και την πληρώνει με τις εξεγέρσεις αφρικανών μεταναστών Γάλλων πολιτών, οι οποίοι αν και έχουν την ιθαγένεια δεν έχουν ενσωματωθεί ούτε στο ελάχιστο.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:58 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΖΥΡΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι και Νομοπαρασκευαστές,
    Το ζήτημα της μετανάστευσης και της εγκατάστασης αλλοδαπών απο τρίτες κυρίως χώρες είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται της νέας κατάστασης πραγμάτων όπως καθορίσθηκε απο «σενάρια» και «think tanks» του μοντέρνου «νέου κόσμου».
    Κατα τον Εrich Hoschpbaum η σύγχρονη μαζική μετανάστευση,απο τρίτες χώρες έχει την μορφή της μεγάλης μετανάστευσης τών λαών που έλαβε χώρα στην Ευρώπη κατα τον 6ο μ.χ. αιώνα με την κάθοδο τών Γερμανικών και Σλαβικών φύλων.Μόνο που σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει!
    Η τότε μετακίνηση γινόταν για λόγους βιοποριστικούς(με την κατάκτηση ελέυθερων και έρημων εδαφών τής Ευρώπης που εξασφάλιζαν στους «εισβολείς» γόνιμο έδαφος για καλλιέργειες και κατ΄επέκταση ανεύρεση τροφής, καθώς και με την οριοθέτηση εδαφικών εκτάσεων με έντονα χαρακτηριστικά βιοποικιλότητας που άρμοζαν στα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής)Η ζύμωση αυτή και αλληλεπίδραση εδάφους,οικονομίας,ηθών- εθιμων-πολιτισμού και φυλετικών χαρακτηριστικών,ήταν ο σπόρος που δημιούργησε αργότερα κατα τον 17ο και 18ο τα Εθνικά Κράτη όπως σήμερα τα ξέρουμε.
    Θέλουμε δεν θέλουμε η ζύμωση αυτή απέφερε τα έθνη-κράτη με τα ιδιαίτερα του καθ’ ενός χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες τους που ποικίλουν το ανθρώπινο γένος και ξεχωρίζουν τους ανθρώπους.
    Η περηφάνεια του ανήκειν σε ένα έθνος είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ανησυχίας και συσπειρώνει και ομαδοποιεί τον άνθρωπο για το καλό της κοινωνικής του οργάνωσης.Αυτό το status-quo βαθμιαία πέρασε στο συλλογικό υποσυνείδητο των λαών,με τρόπο ώστε να υπάρχει ηρεμία σε κοινωνικό-εθνικό επίπεδο γεγονός που οδήγησε στην πρόοδο.
    Σήμερα όμως τα δεδομένα είναι ριζικά διαφορετικά!
    Παρατηρώντας τα γεγονότα, διαπιστώνουμε ότι τα πιεστικά σενάρια για αποδοχή του μεταναστευτικού ρεύματος είναι εκ «των άνω» ερήμην τών λαών και οι αποφάσεις τών ειδημόνων είναι έωλες και γίνονται με πολύ όμορφο περιτύλιγμα στα πλάισια της «ανθρωπιστικής αποδοχής» της διαφορετικότητας τών μεταναστών.
    Η παγκοσμιοποίση που επιχειρείται μετα την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και το δόγμα «δεν είστε όλοι ίσοι,είστε όλοι ίδιοι» προσπαθεί να ισοπεδώσει τα έθνη και τους λαούς,και να δημιουργήσει ένα πολυπολιτισμικό χαρμάνι ισοπεδώνοντας αξίες ,πολιτισμούς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε έθνους.
    Απο ότι υποπτεύομαι δύο είναι οι κατευθύνσεις τών εξουσιαστών της νέας πραγματικότητας:
    1ον.Εκρίζωση των γηγενων πληθυσμών του τρίτου κόσμου απο τίς πατρογονικές εστίες τους ,με την εγκαθίδρυση τυρρανικών,δικτατορικών και διεφθαρμενων καθεστώτων.Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιό εύκολη η απομύζηση του τοπικού πλούτου και ιδιάιτερα πλούτου που αφορά ενεργειακές πηγές(πετρέλαιο,φυσικό αέριο,δάση κλπ)
    2ον.Με την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης αυτών τών πηγών οι τοπικοί πληθυσμοί δεν έχουν πόρους επιβίωσης με αποτέλεσμα να θέλουν ή να ωθούνται να ματαναστεύσουν στην «ανεπτυγμένη Ευρώπη» η οποία κατέστη πλούσια και αυτοδύναμη μέσα απο πολιτικούς-κοινωνικούς αγώνες και εκατόμβες θυμάτων.
    3ον.Αυτή καθεαυτή η μετακίνηση τών λαών με την έκταση που έχει λάβει στίς μέρες μας βοηθάει και στην εκπλήρωση και ενός άλλου πιο επικίνδυνου σεναρίου.Τήν ρήξη των Εθνικών Αυτόνομων Ευρωπαϊκών Κρατών που μέσω της Ε.Ε. αποκτούν οικονομική δύναμη και οντότητα στο παγκοσμιο «γίγνεσθαι» Αυτό φοβίζει τους ταγούς!
    Εδώ και δεκαετίες διαπιστώνεται στην πατρίδα μας μία ενορχηστρωμένη προσπαθεια αποδοχής του συνόλου τών μεταναστών, χωρίς όρια απο τα κόμματα του 1,5 και του 2,5%.
    Αν επικαλεσθείς λόγους άρνησης αυτόματα καθίστασαι «Εθνικιστής» και «Συντηρητικός»
    Αντί σαν ηγεσίες να πάρουμε το γεγονός της μετανάστευσης απο τίς ρίζες του και να δούμε πώς και που τοποθετούμεθα ,γεωστρατηγικα και σαν έθνος ,επικεντρώνουμε στο επικοδόμημα που είναι η αποδοχή ήδη τετελεσμένων γεγονότων(Ιθαγένεια-υπηκοότητα).
    Κύριοι,ο όρος «οικονομικός μετανάστης» για εμάς δεν υφίσταται.
    Οι Γερμανοί στην δεκαετία του ΄60 τους αποκαλούσαν «Φιλοξενούμενους εργάτες».
    Ο μετανάστης δεν μπορεί να είναι «οικονομικός» με την έννοια ότι κατα την διάρκεια της παραμονής του στην χώρα μας ,δεν απασχολείται μόνον κατα ένα 8ωρο και μετα ζεί,λειτουργεί και κοιμάται στην πατρίδα του κάθε ημέρα ξεχωριστά.
    Ο μετανάστης που ζεί και εργάζεται στην χώρα μας,πέραν του οικονομούντος ανθρώπου μεταφέρει στην ύπαρξή του τον πολιτισμό ,τα ήθη,τα έθιμα και το θρησκευτικό του πιστεύω και είναι μία πραγματικότητα, που δεν μπορείς να του την στερήσεις συν ένα βλέμμα φθόνου(αν όχι μίσους) πρός τους «πολιτισμένους ευρωπαίους» πράγμα που έχω δεί πάμπολλες φορές στην Αθήνα.
    Κανείς δεν ρώτησε τον Ελληνικό λαό άν μπορεί να αντέξει την συμβίωση με τόσους πολλούς αλλόδοξους σε νοοτροπία ,οικονομική θεώρηση ή φυλετική και θρησκευτική διαφορετικότητα ανθρώπους.
    Ποιός ερήμην του λαού και του Εθνους έχρισε τον τόπο μας «χώρο υποδοχής μεταναστών προς την Ε.Ε.»
    Ρωτήθηκε ο λαός με τα τόσα προβλήματα απασχόλησης και γενικότερα οικονομικής επιβίωσης αν αντέχει ceteris paribus ,την ανεργία και το παραεμποριο που δημιουργεί η μαζική μετανάστευση?
    Κύριοι ο Ελληνας ατομικά δεν είναι ρατσιστης.Λυπάται φροντίζει και ενισχύει ατομικά τον καθε αφρικανό ή πακιστανό.
    Είναι όμως κάθετα επιφυλακτικός και υποψιασμένος στην μαζικότητα της μετανάστευσης χωρίς όρους!Και δικαίως υιοθετεί θεωρίες συνομωσίας
    Η Ελλάδα ακόμη,ευτυχώς,δεν έχει γίνει Ιταλία. όπου ρίχνουν ανερυθρίαστα τους μετανάστες απο τα πλοία να πνιγούν!
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ!
    Του προνομίου της Ελληνικής Ιθαγένειας(περί προνομίου πρόκειται)κατα την άποψή μας μπορούν να λάβουν τα παιδιά τών νόμιμων μεταναστών που γεννήθηκαν στην χώρα μας και έλαβαν την Ελληνική Παιδεία και αγωγή,όλοι οι Πόντιοι εκ Ρωσίας(αποτελούν έναν συνεκτικό και πατριωτικό εθνικό υλικό που θα ένδυναμώσει τον σύγχρονο πλαδαρό Ελληνα)όλοι οι Βορειοηπειρώτες και επιλεκτικά οι άξιοι και εργατικοι Αλβανοί μετανάστες.Ολοι οι υπόλοιποι του τρίτου κόσμου επιλεκτικά και με αυστηρές προϋποθέσεις.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας .ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ!
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΖΥΡΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:46 | Efstratios Kallintzis

    Κατ’ αρχάς είμαι πολύ ενθουσιασμένος που και η δική μου φωνή μπορεί να ακουσθεί στην κορυφή της εξουσίας και νοιώθω για πρώτη φορά στην ζωή μου ότι συμμετέχω και εγώ στα κοινά. Βέβαια θα προτιμούσα το πρώτο μου σχόλιο να ήταν για κάποιο θέμα που θα βοηθούσε την Ελλάδα και τους Έλληνες και όχι τους μετανάστες. Η γνώμη μου είναι ότι επειδή όπως αναδεικνύεται υπάρχει διαφορά απόψεων για το συγκεκριμμένο νομοσχέδιο, η πιο σωστή και δημοκρατική λύση είναι το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός για το τι πρέπει να γίνει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:35 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μπορεί το θέμα για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες να αναφερόταν στη δέσμευση των 100 ημερών αλλά ας μην είμαστε και τόσο βιαστικοί…Πολλές και μάλιστα πιο σοβαρές προεκλογικές δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν στις περίφημες πρώτες 100 μέρες!

    Κατά τη γνώμη μου θεωρώ ότι η επιλογή του χρόνου για να συζητηθεί και να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα είναι στην καλύτερη περίπτωση άστοχη και ανεύθυνη και στη χειρότερη πονηρή κι επικίνδυνη.

    Η επιλογή του χρόνου είναι άστοχη γιατί στην παρούσα περίοδο μείζων θέμα αποτελεί η οικονομία και η δημοσιονομική εξομάλυνση(για να μην πω η ενδεχόμενη χρεωκοπία της χώρας). Συνεπώς το θέμα των μεταναστών ας συζητηθεί αφού επιλυθούν πρώτα τα ζητήματα επιβίωσης του δικού μας κράτους.

    Το χαρακτηρισμό «πονηρή» τον απέδωσα γιατί αναρωτιέμαι μήπως τελικά η επιλογή του συγκεκριμένου χρόνου με τα τόσα σημαντικά θέματα που είναι ανοιχτά (οικονομία, ασφαλιστικό, φόροι, παιδεία) και μάλιστα μέσα στις γιορτές έγινε απλά και μόνο για να γεννηθούν οι λιγότερες δυνατές αντιδράσεις για ένα θέμα που από μόνο του σκανδαλίζει την ελληνική κοινωνία(καλώς ή κακώς). Η «πονηρή» βιασύνη βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε απλή ψηφοθηρία για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές(πράγμα που δεν απαιτείται εφόσον η διαφορά του Οκτωβρίου ήταν στο 10%).

    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνω το θέμα για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες να συζητηθεί ενδελεχώς όταν οι συνθήκες είναι πιο ώριμες και κυρίως λιγότερο πιεστικές.
    Για το τέλος θα ήθελα να κάνω και μια σύσταση σε όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν ότι έχουμε γίνει Ευρώπη επειδή οι μετανάστες θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν εύκολα την ελληνική ιθαγένεια.
    1)Ας γίνουμε πρώτα οικονομικά ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος και ας μεριμνήσουμε πρώτα για τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που καταπατώνται καθημερινά εξαιτίας της οικονομικής μας υποδούλωσης στους ξένους και στη συνέχεια ας δείξουμε την πρόνοια που έχουμε για τους συνανθρώπους μας-μετανάστες.
    2)Ευρωπαίοι ας γίνουμε πρώτα στις υποδομές ώστε να στηρίξουμε επαρκώς και τους μετανάστες.
    Φιλικά

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:57 | ΔΗΜ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΛΟΥΣ ………
    ΘΕΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΑΞΗ
    ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΛΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!!!!!!!!
    ΜΙΑ ΣΟΦΗ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΛΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ …
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ (ΟΧΙ ΑΓΕΝΕΙΑΣ)ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ..ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΗΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ..ΘΑ ΠΡΩΤΕΙΝΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΙΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΗ ΠΛΕΟΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ……

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Δημήτρης

    «4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
    γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.»

    Να υποθέσω ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στους βιολογικούς γονείς και όχι σε έλληνες θετούς γονείς γιατί αλλιώς οδεύουμε στη δημιουργία μιας βιομηχανίας ελληνοποιήσεων.

    Επίσης το «όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος» τι νόημα έχει?

    «1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.»

    Ένας από τους γονείς του? Δηλαδή ο άλλος μπορεί να είναι λαθρομετανάστης ο οποίος στη συνέχεια θα μπορεί να απελαθεί? Πιστεύω ότι πρέπει και οι δύο γονείς να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα ώστε να τηρείται η νομιμότητα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε παραθυράκια ανοιχτά για λαθρομετανάστες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:18 | Σαλτερής

    Επιτέλους η συζήτηση για το αυτονόητο. Έλληνας είναι ο κοινωνός της ελληνικής παιδείας (Σύνταγμα Επιδαύρου), δηλδή όποιος πηγαίνει ή φοίτησε για ικανό χρονικό διάστημα στο ελληνικκό σχολείο π.χ. πέντε έτη). Αυτός στα 16 του χρόνια με αίτησή του παίρνει αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα, χωρίς να σχετίζεται ο γονέας του με αυτή την ενέργεια. Για παιδιά μικρότερης ηλικίας ισχύουν τα περιγραφόμενα στο σχέδιο νόμου, ε τη διαφορά ότι πρέπει να προβλεφθεί ρητά η προστασία μαθητών του ελληνικού σχολείου σε περίπτωση οποιασδήποτε μορφής «μη κανονικότητας» (νομικής) του γονέα.
    Θα ήταν αθλιότητα η παραμονή στο υπάρχον καθεστώς ή στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου παιδιά αραβικής καταγωγής, αλλά εντελώς γάλλοι, αφού έχουν φοιτήσει σε γαλλικά σχολεία και έχουν κυρίαρχη γλώσσα τη γαλλική (και κουλτούρα) παραμένουν χωρίς γαλλικό διαβατήριο και βέβαια «εκδικούνται» την γαλλική δημοκρατία. Τελειώνετε γρήγορα με το νόμο και οι βελτιώσεις μπορεί να γίνουν στο μέλλον, με παραδείγματσα που θα φέρει η πράξη. Η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), δηλαδή οι άνθρωποι που είναι καθημερινά στα σχολεία και δουλαιά τους είναι η παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών εδώ και καιρό έχουν τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα αυτόματης απόδοσης της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαιδευση στη χώρα μας. Αυτοί είναι εξ ορισμού πατριώτες, με ιδιαίτερες ευαισθησίας, γνώσεις (και Ιστορίας) και απόλυτη αίσθηση της ελληνικής κοινωνικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:54 | A. Δεληγιάννη

    Ἄλλο ἰσονομία, ἄλλο σεβασμός, ἄλλο ἀνθρώπινα δικαιώματα, ἄλλο καθεστώς μονίμου κατοίκου, ἄλλο ὑπηκοότητα, ἄλλο ἰθαγένεια. Ὅπως πάντα στὴ χώρα μας τὰ μπουρδουκλώνουμε ὅλα.

    Γιὰ νὰ ξεκαθαρισθοῦν τὰ ζητήματα αὐτὰ νὰ δοθεῖ χρόνος, νὰ ἐξετασθοῦν ὅλες οἱ παράμετροι τοῦ προβλήματος, νὰ ὑπολογισθοῦν οἱ συνέπειες (σὲ συντάξεις, σὲ μελλοντικὰ ἐπιδόματα ἀνεργίας, σὲ κόστη ὑγείας, περίθαλψης, κλπ.), νὰ ἐνημερωθεῖ ὁ κόσμος, νὰ παύσουν οἱ ὑπεραπλουστεύσεις τοῦ τύπου (τὰ καημένα τὰ παιδιά κλπ.) νὰ τεθοῦν τὰ προβλήματα σὲ λογική καὶ ὄχι μόνον συναισθηματική βλ. προπαγανδιστικὴ βάση, καὶ μετὰ νἂ δοῦμε τὶ θά κάνουμε.

    Ἀν ὄχι, δὲν μένει ἄλλη λύση ἀπὸ τὸ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:37 | Καμαρεδος

    Παιδια ας ημαστε ραιαληστες ειναι αλλο πραγμα να εισαι υπηκοος και αλλο ιθαγενεις ωμος σε ενα συγχρονο δημοκρατικο κρατος και οι 2 ιθαγενεις και υπηκοοι εχουνε δηκαιωμα ψηφου. Αλλα ας δουμε τον οροισμο που δινει ο Οργανεισμος Ηνωμενων Εθνων για τον μεταναστει και τον προσφυγα:
    1)Προσφυγας ειναι αυτος που ανγκαζεται να φυγει απο την χωρα του γιατη διωκεται για τις πολιτικες και θρησκευτικες του πεπηθησεις.
    2)Μεταναστεις ειναι αυτος που θελει να φυγει για οποιο λωγο επειθημει.
    Ομως στην Ευρωπαϊκη Ενωσει εχει υπαρξει διαφωρα μεταξει υπηκοου και Ευρωπαιου πολητη εγω θα προτημουσα τα παιδια 2ης και 3ης γενειας να δωθει μοννημα αδεια παραμονης αρα και υπηκοοτητα και στην 4η γενια την ιθαγενεια. Ομως προσοχει για να γινει αυτο πρεπει η πρωτη γενεια μεταναστων πρεπει οπωσδηποτε να μενουνε νομοιμα στην Ελλαδα. Δεν μηλω για Ευρωπαιους Πολητες που αυτοι πρεπει να εχουνε και δικαιωμα ψηφου στης τοπηκες εκλογες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Γιώργος Πήττας

    Για άλλη μια φορά, κάποια αυτονόητα, που μάλιστα τα γεύθηκαν οι Έλληνες μετανάστες στις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα μοιάζουν εξωτικά.

    Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις σχετικές ρυθμίσεις που είναι πλήρως εναρμονισμένες τόσο με την Ηθική όσο και με το νομικό πλαίσιο των χωρών της Ε.Ε.

    Όσοι αντιδρούν καλά θα κάνουν να φέρουν στο νου τους τις εκατοντάδες κοινότητες των Ελλώνων Μεταναστών ανά την Ευρώπη που απολαμβάνουν τα ίδια (και περισσότερα) αυτονόητα «προνόμια».

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:59 | Η. Π.

    Αλήθεια είναι ότι όλοι μας γνωρίζουμε μετανάστες και σαφώς μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι πλειοψηφία από αυτούς είναι άνθρωποι τίμιοι, εργατικοί και οικογενειάρχες που ήρθαν στην χώρα μας νόμιμα ή παράνομα με όνειρο, όραμα και ελπίδα. Φυσικά όλα αυτά και ακόμη περισσότερα αποτελούν αγαθά που δικαιούται κάθε άνθρωπος πέρα από την καταγωγή, το χρώμα, την παιδεία, την θρησκεία ή τη γλώσσα.

    Όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο δικαίωμα να ζεις νόμιμα σε μία χώρα και στο να αποκτήσεις την Ιθαγένεια που δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να καθορίζεις ακόμη και την Εθνική Κυριαρχία. Οι δύο αυτές έννοιες αποτελούν υπέρτατο αγαθό που κληρονομήσαμε από ανθρώπους που αγωνίστηκαν να την αποκτήσουν και το λιγότερο έχουμε υποχρέωση να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και σαφώς αυτό δεν είναι Εθνικισμός.

    Εθνικιστής μπορεί να είναι “ο τρελός του χωρίου” που διώχνει τον κόσμο από την πλατεία φωνάζοντας “η πλατεία είναι δική μου” ( Σινεμά ο Παράδεισος) αλλά με τίποτα δεν είναι ο πολίτης που θέλει να έχει την δυνατότητα να ορίζει το μέλλον του τόπου του.

    Έχω την εντύπωση ότι η νομιμοποίηση τους, με το αναφαίρετο δικαίωμα να ζούνε στην Ελλάδα ασφαλείς, να εργάζονται σε αυτή, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να απολαμβάνουν δικαιώματα όπως η εκπαίδευση και η ασφάλιση σαν όλους τους άλλους και παράλληλα να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις θα έβρισκε σύμφωνους τους περισσότερους από εμάς.

    Είναι σαφές όμως, πως όταν το μέλλον μίας χώρας το καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, που στην πατρίδα μας εκλέγεται με περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους και με διαφορά από την αντιπολίτευση που φλερτάρει το μισό εκατομμύριο, είναι επικινδύνου να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό άλλα τρία εκατομμύρια ανθρώπων. Δεν ζούμε σε ένα ιδεατό κόσμο γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει πολλούς φίλους αλλά και άλλους τόσους εχθρούς και τίποτα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθεί μία νέα τάξη πολιτών που θα αποτελείται από Ανθέλληνες βαπτισμένους Έλληνες.

    Οι μετανάστες εξάλλου το μόνο που ζητούν είναι να αποκτήσουν το δικαίωμα να ζούνε νόμιμα στην χώρα μας, απολαμβάνοντας τα αγαθά που μπορεί να τους προσφέρει μια ευνοούμενη πολιτεία, δεν έχουμε δει ούτε κοινωνικές επαναστάσεις, ούτε τη διεκδίκηση της ιθαγένειας και δεν μπορώ να καταλάβω προς τι αυτή η απέραντη, απλόχερη και ανιδιοτελής καλοσύνη. Μήπως τελικά είναι άλλοι αυτοί που τους μαζεύουν από τα χωράφια, τις οικοδομές και τους δρόμους και τους ξυλοφορτώνουν.

    Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτή την χώρα όμως αυτοί που πριν από 2000 χρόνια έλεγαν ότι Έλληνες είναι όσοι διδάσκονται την ελληνική παιδεία το πλήρωσαν ακριβά και από τότε αμφισβητείται η Εθνική Κυριαρχία μας.

    Σε περίπτωση όμως που λόγω του φιλελεύθερου και δημοκρατικού μας χαρακτήρα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε και στην παραχώρηση της Ιθαγένειας με ότι αυτό συνεπάγεται (θετικό και αρνητικό) τουλάχιστον να το αποφασίσουμε όλοι μαζί έχοντας επίγνωση της κατάστασης και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας. Αν δεν γίνει δημοψήφισμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα ίσως πρέπει να σβήσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιο μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | kuriakos

    Επιτελους κατι καλο και γι’αυτους τους ανθρωπους,να κοιταξουν το μελλον τους με περισσοτερη σιγουρια!! Το 1Α αρθρο καλυπτει ολοι τη δευτερη γενια και το διευκρινιζει σ’αυτο το αρθρο!
    αρθρο 21
    Αλλοδαποί οι οποίοι κατά το άρθρο 7 παρ. 2 του παρόντος νόμου θα εδικαιούντο να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στα οικεία δημοτολόγια εντός τριετίας από την ενηλικίωσή τους και έχουν ήδη ενηλικιωθεί, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση και τη σχετική αίτηση εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:12 | Νικος Νικολάου

    Επιτέλους το ελληνικό κράτος θα πρέπει να εναρμονισθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι μεταναστες στην Έλλαδα θα πρέπει να αποκτήσουν πλήρη ελληνική ιθαγένεια (ταυτότητα, διαβατήριο, εκλέγειν και εκλεγεσθαι) αφού έχουν συμπληρώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα παραμονής και εργασίας στη χώρα μας καθώς και την γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το νομοσχέδιο κάνει την αρχή αλλα δεν δίνει τις λύσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι ημίμετρα το εκλέγειν αλλά όχι το εκλέγεσθαι σε ανώτερα αξιώματα, ακόμα και μέσα απο αυτό το νομοσχέδιο οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως παριες της κοινωνίας μας.
    Έλπίζω να μην ακουστουν οι φωνές του ετεροχρονισμού και του σοβινισμού αυτές οι φωνές αποτελούν την παλιά Ελλάδα, μια Ελλάδα που ακόμα με τις απόψεις της μας οπισθοδρομεί.
    Σύντομα θα πρέπει να κατατεθει ένα ακομα πληρέστερο νομοσχεδιο που θα δίνει πλήρη πολιτικά δικαιώματα για τους ματανάστες, η ελλάδα είναι έτοιμη νομίζω με σταθερά βήματα να βγεί απο το καβούκι του εθνικισμού και του σοβινισμού.

    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα αποτύπησης των απόψεων των πολιτών για μείζοντα θέματα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:18 | Νικόλαος τζόλας

    Πριν ελληνοποιήσουμε τους υπάρχοντες μετανάστες, πρέπει να αποκτήσουμε μεταναστευτική πολιτική και να κλείσουμε τις τρύπες, τα παράθυρα, και τις μπαλκονόπορτες της παράνομης εισόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας. Μια χώρα είναι όπως ένα σπίτι. Πριν μπείς θα πρέπει ή να παρεις τηλέφωνο ή να χτηπήσεις το κουδούνι, να πείς ποιός είσαι και τι θέλεις και αν σου ανοίξουν να μπεις. Δεν μπαίνεις από το παράθυρο και εγκαθίστασαι, δεν δίνεις μια κλωτσιά στην πόρτα έστω κι αν πρόκειται για παράγκα, εάν δεν είναι δική σου. ΄Αρα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες εισόδου δηλαδή VISA και έγκυρα ατομικά έγγραφα. Για όσους καταφέρνουν να εισέλθουν και να παραμένουν παράνομα ακολουθείται κατά τη γνώμη μου λάθος πολιτική. Πίσω από κάθε τέτοια περίπτωση υπάρχει και κάποιος ΄Ελληνας που απασχολεί μαύρα τον αλλοδαπό ή τον στεγάζει μολονότι δεν έχει άδεια παραμονής. Πρέπει κατ αρχή να τιμωρείται με α υ σ τ η ρ ά πρόστιμα και ποινική δίωξη ο υπαίτιος ΄Ελληνας. Ο αλλοδαπός δεν πρέπει να τιμωρείται αλλά να οδηγείται σε κέντρο υποδοχής αλλοδαπών όπου θα κρίνεται η τύχη του κατά περίπτωση. Θα μπορεί ίσως να νομιμοποιηθεί ή να επαναπροωθηθεί στον τόπο αφετηρίας του όχι με κόστος εις βάρος του ΄Ελληνα φορολογούμενου αλλά με βάσει το πρόστιμο που έχει καταβάλει ο υπαίτιος ΄Ελληνας. Για όσους ΄Ελληνες απασχολούν αλλοδαπούς θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη να τους απασχολούν με όρους ί σ ο υ ς ή κ α λ ύ τ ε ρ ο υ ς από αυτούς που ισχύουν για αντίστοιχο ΄Ελληνα εργαζόμενο. Το μέτρο αυτό αφενός δεν μπορεί ποτέ να προσβληθεί ως ρατσιστικό και αφετέρου θα επιφέρει μετρίαση στην απασχόληση αλλοδαπών, θα ενθαρύνει ΄Ελληνες ανέργους να κάνουν δουλειές που ως τώρα έκαναν μόνο αλλοδαποί, θα αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των αλλοδαπών στη χώρα μας. Η μεταναστευτική μας πολιτική πρέπει ακόμη να λαβαίνει υπόψη της τις μειονότητες στη χώρα μας και ιδιαίτερα εκείνες που δημιουργούν ή μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά πρόβλημα, δηλαδή εκείνες που δεν εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία ή εντάσσονται πολύ δύσκολα και υπό το πρίσμα αυτό η χώρα μας πρέπει να βάλει τα κατάλληλα φίλτρα και να ελέγχει τα ποσοστά των αλλοδαπών που τείνουν να γίνουν μειονότητα. Για το σκοπό αυτό πρέπει να δημιουρηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
    Τώρα όσον αφορά την επίδοση ελληνικής υπηκοότητας στους αλλοδαπούς που μένουν νόμιμα στη χώρα μας. Αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσουν καλύτερα οι καλοθελητές. Γιατί; Δεν έχουν δική τους υπηκοότητα οι εν λόγω νόμιμοι αλλοδαποί; Η υπηκοότητα που έχουν και η νόμιμη άδεια παραμονής τους δεν τους εξασφαλίζει τα δικαιώματα που προβλέπει το σύνταγμα, η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία; Γιατί πρέπει καλά και σώνει να γίνουν ΄Ελληνες; Τι απαντούν οι καλοθελητές; Είναι διατεθειμένοι να μας πούν ολόκληρη την αλήθεια; Θα μπορούσα να συμφωνήσω μόνο με το άρθρο 1 του προτεινόμενου νόμου και υπό την προϋπόθεση ότι τα πέντε χρόνια θα γίνουν δέκα και αφού πρώτα αναμορφωθεί η όποια υπάρχουσα μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας.
    Για τους παραπάνω λόγους κρίνω το μέτρο πρόωρο και ότι δεν αποσκοπεί στους λόγους για τους οποίους εξαγγέλεται.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:50 | Χρήστος Ντασιούδης

    Πιστεύω ότι γιά τους πολίτες που ήταν πολίτες εντός Ευρωπαικής ΄Ενωσης, πρέπει να ισχύουν νόμοι παρόμοιοι με αυτούς που ισχύουν στη Γερμανία στην Αγγλία στην Γαλλία , στην Ελβετία δηλ των αναπτυγμένων χωρών και του Ευρωπαικού Κοινοτικού Δικαίου και του Ευρωπαικού Συντάγματος ΔΗΛΑΔΉ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΑΥΣΤΗΡΟΊ ΟΙ ΝΟΜΟΙ για όλα τα σχετικά, ιθαγένεια ,ταυτότητα , και να γίνει κάποιος ελλήνας πολίτης κλπ ,νομίζω έγινα κατανοητός. Επίσης πιστεύω ότι τώρα με τα διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με ένα νομοσχέδιο, απαιτούνται και μέτρα φύλαξης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Γιά πολίτες που ήταν πολίτες εκτός Ευρωπαικής ΄Ενωσης νομίζω οτι δεν πρέπει να πέρνουν ποτέ τέτοια δικαιώματα!!!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΠΛΕΟΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. Για ένα τόσο ΣΟΒΑΡΟ θΕΜΑ νομιζω πρέπει να γινει Δημοψηφισμα με αναλυτικό ερωτηματολόγιο ,όπου θα προκύψουν χρήσιμα συμπερασματα γιά τους αλλοδαπούς αναλόγως προέλευσης , εντός και εκτός της Ευρωπαικής Ένωσης. Με εκτίμηση Χρήστος

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | Μαρίνα Ελευθεριάδου

    Μία λύση που ίσως να ικανοποιούσε όλους θα μπορούσε να είναι η ιδέα των μετοίκων της αρχαίας Αθήνας. Οι μετανάστες θα έχουν τα αστικά δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά όχι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επίσης θα γίνονται ‘μέτοικοι’ υπό όρους και προϋποθέσεις, π.χ. γνώση της ελληνικής γλώσσας, νόμιμη είσοδο στην χώρα, κλπ.

  • Καιρός ήταν αν και συζητάμε τα αυτονόητα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Εγράφη ότι η Ελληνική ιθαγένεια μπορεί να καταστεί ιθαγένεια «ευκαιρίας». Αυτό είναι ορθό – εμφιλοχωρεί αυτός ο κίνδυνος.

    Πρέπει να διδαχθούμε ως προς αυτό από τις χώρες εκείνες, οι οποίες έχουν μακρά πείρα στα ζητήματα της μετανάστευσης.

    Στον Καναδά παρατηρήθηκε το γεγονός, επειδή οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της υπηκοότητας από τους μετανάστες είναι από τις φιλελευθερώτατες (α. 3 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διανομής από τα τελευταία 4 μετά την απονομή της ιδιότητας του εγκατεστημένου μετανάστη και β. αυτόματη απονομή της υπηκοότητας στα τέκνα με τη γέννηση στη χώρα – ius soli), να επιστρέφουν μετανάστες μετά από π.χ. 10 χρόνια στις πατρίδες τους (Ιταλία, Ελλάδα, Κίνα, Ινδία, κ.λπ.) και τα παιδιά και τα εγγόνια τους να αποκτούν την υπηκοότητα στο διηνεκές ως γεννημένα από Καναδό (ius sanguinis – όπως και εμείς), χωρίς όμως να έχουν ουσιαστικό δεσμό με τον Καναδά.

    Για παράδειγμα: Πακιστανός υπήκοος μετανάστευσε στον Καναδά την 1.1.1990, μετά από 5 έτη, την 1.1.1994, απέκτησε την Καναδική υπηκοότητα και την 1.1.1995 επέστρεψε στο Πακιστάν όπου απέκτησε 4 παιδιά, το 1998, 2002, 2005 και 2008. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό δεσμό με τον Καναδά, εκτός από το ότι ο πατέρας τους για 4 έτη είχε ζήσει μόνιμα εκεί. Πόσω μάλλον τα εγγόνια που θα γεννηθούν π.χ. το 2020 κ.λπ.

    Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και εδώ. Υπήκοοι διαφόρων χωρών μετά 5ετή (νόμιμη) διαμονή εδώ, να αναχωρούν στις πατρίδες του, και τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, γεννημένα στο εξωτερικό, κάποιοι στιγμή να εμφανίζονται αυτόκλητοι στην Ελλάδα, ή στα κατά τόπους προξενεία, για να λάβουν την ιθαγένεια, με μόνο (χαλαρότατο!) δεσμό με την Ελλάδα ότι ο πατέρας τους ή ο παππούς τους είχε κάποτε «για ένα φεγγάρι» (5 χρόνια) ζήσει εδώ.

    Για την αποτροπή αυτού του κινδύνου, προτείνω να εισαχθεί και από εμάς η σχετική Καναδική διάταξη της 17.4.2009 (πλέον σύγχρονη!), μόνον όμως για τα εγγόνια πολιτογραφημένων ή γεννημένων στην Ελλάδα αλλογενών, για να μην τεθούν οι ομογενείς Ν-οστής γενιάς εκτός του Ελληνισμού.

    http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/rules.asp#understand

    http://laws.justice.gc.ca/eng/C-29/page-2.html#anchorbo-ga:l_I

    Είναι ο λεγόμενος «περιορισμός στην πρώτη γενιά» (first-generation limitation)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | ΧΡΗΣΤΟΣ – ΑΘΗΝΑ

    Αγαπητοί μου, μην υποπέσετε σ΄ αυτό το τεράστιο εθνικό λάθος για να κερδίσετε πρόσκαιρα μερικούς ψηφοφόρους (αν τους κερδίσετε, διότι θα χάσετε πάρα πολλούς απ΄ αυτούς που σας ψήφισαν τώρα).
    Αν εισέρχονται σήμερα από τα τούρκικα παράλια 1000 Αφγανοί, Πακιστανοί κ.λ.π. το χρόνο, μόλις γίνει αυτό γνωστό θα περνάνε 1000 την ημέρα!

    Υ.Γ. Και κάτι σχετικό / άσχετο με το θέμα που συζητάμε. Να μην καταργηθεί στον νέο εκλογικό νόμο το ποσοστό του 3% για να μπει κάποιο πολιτικό κόμμα στη Βουλή και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:26 | xrhstos

    ΜΠΡΑΒΟ
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:40 | Ευάγγελος Κιντσάκης

    Το λιγότερο που μπορεί να κάνει το Ελληνικό κράτος για αυτά τα παιδιά,είναι η άμεση χορήγηση της Ελληνικής ιθαγένειας.Είναι απαράδεκτο εν έτη 2009 το ελληνικό κράτος να παρουσιάζει αυτό το τεράστιο έλλειμα δημοκρατίας σε συμπολίτες μας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και να συντηρεί αυτήν την κραυγαλέα διάκριση σε βάρος τους με το να μην τους αναγνωρίζει τα αυτονόητα.Εδώ και τώρα άμεση χορήγηση της Ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σπούδασαν στην χώρα από μικρή ηλικία.Εδώ και τώρα ενσωμάτωση των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό της χώρας με την θεσμική αναγνώριση ίσων πολιτειακών δικαιωμάτων τους μετά από πενταετή παραμονή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:04 | A.M

    Θα πρεπει το Αρθρο 1Α να εφαρμοζεται και σε παιδια μεταναστων τα οποια πλεον ειναι μεγαλυτερα απο 21 ετων και ολα αυτα τα χρονια φοιτουν σε ελληνικα σχολεια(ισως και για 12 η περισσσοτερα συνεχομενα ετη), δηλαδη εχουν και με το παραπανω τις προυποθεσεις που θετει ο νομος. Και αυτο διοτι και εκεινα τα παιδια ειναι κομματι της ελληνικης κοινωνιας και μαλιστα εχουν πλεον ενσωματωθει και ολοκληρωνοντας τις σπουδες τους επιθυμουν να προσφερουν. Δεν θα πρεπει να αφησουμε στο περιθωριο αυτο το ενεργο κομματι αλλα να τους δοθει η δυνατοτητα να κανουν δηλωση εντος ορισμενης προθεσμιας απο τη δημοσιευση του νομου.Θα πρεπει ο νομος να ειναι προσαρμοσμενος στα δεδομενα της ελληνικης πραγματικοτητας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:30 | alemar

    Εφόσον ζητάτε τη γνώμη μας σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρείτε τις παρατηρήσεις μου.
    Φυσικά για ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να αποφανθεί το σύνολο του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.

    Σε σχέση με το νομοσχέδιο, εκτιμώ ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα παρακάτω σημεία :

    1. την ελληνική ιθαγένεια δικαιούνται αποκλειστικά άτομα , που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
    2. Η ιθαγένεια απονέμεται σε ενήλικα άτομα μετά από αίτησή τους.
    3. Ο αιτών την ιθαγένεια, θα πρέπει να είναι νόμιμο φυσικό τέκνο, νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα και αδιάλειπτα στην Ελλάδα επί δεκαετία.
    4. Η ελληνική ιθαγένεια, είναι μοναδική και δεν αποδίδεται συμπληρωματικά σε όποια άλλη. Για το λόγο αυτό, εάν και εφόσον, κάποιος επιθυμεί την ελληνική ιθαγένεια απαιτείται να παραιτηθεί οποιασδήποτε άλλης.
    5. Για την απόκτηση της ιθαγένειας απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού Δημόσιου σχολείου περί ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τον αιτούντα.