Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:36 | Daf

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

  • 20 Μαΐου 2021, 11:34 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡ.

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Είναι ακρωτηριασμός και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ. Καταπατούνται δικαιώματα του ζώου και του ιδιοκτήτη του!
    Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν είναι υποχρεωτική η στείρωση! Καλύπτεται η ανεπάρκεια των αρμόδιων φορέων για την επίβλεψη των αδέσποτων και προωθούνται τα όποια συμφέροντα, με την πρακτική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»! Απόσυρση του Νομοσχεδίου άμεσα.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:42 | Λώρα

    Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα από τον υπερπληθυσμό ζώων συντροφιάς. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα ζώα που ζουν στη χώρα μας είναι περισσότερα από εκείνους που θέλουν ή έχουν ένα ζώο συντοφιας. Το φαινόμενο αυτό μεταφράζεται σε πληθυσμό αδέσποτων ζώων που αγγίζει τα 3.000.000 και σε παράνομη εισαγωγή και εκτροφή ζώων ράτσας στην Ελλάδα κατά χιλιάδες κάθε χρόνο.
    Η στείρωση βοηθάει τα κατοικίδια μας να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα κυρίως όμως συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του φαινομένου του υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς με γνώμονα πάντοτε την ευζωία όλων των ζώων που διαβιώνουν στην Ελλάδα.
    Η αναπαραγωγή δεσποζόμενων κατοικιδίων αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία παραγωγής αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Όταν αγαπάς τα ζώα, δεν ενδιαφέρεσαι μόνο για το δικό σου.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:48 | Ορκόπουλος Θεμιστοκλης

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:21 | Αχυριάτης Κώστας

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:37 | Κυνηγετικός Σύλλογος Κρεστένων και Περιχώρων

    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει
    επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου
    γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών
    οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς,
    αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα
    σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική
    χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους!
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη,
    απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις
    στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η
    συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα
    ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη
    κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων,
    έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν
    περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε
    ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:03 | ΑΝΝΑ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

    ·· ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟΤΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ).

    · ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό κανενός μέλους του σώματος, κανενός ζώου, παρ’ εκτός κι αν υφίσταται ιατρικός λόγος και επιστημονικά επιβάλλεται ο ακρωτηριασμός του ζώου δια την περαιτέρω διαβίωση του.

    Το άρθρο αυτό κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση.
    Ένσταση υπάρχει σε ότι η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί εντός διετίας, ΑΝΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    Αφουγκραστείτε τα σχόλια (εντός κι εκτός της δημόσιας διαβούλευσης) των πραγματικά ΑΓΝΩΝ φιλόζωων, κι όχι όσων αποκομίζουν (οικονομικά) οφέλη από τα κατοικίδια ζώα ή έχουν άλλα κίνητρα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΩΣ «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» (π.χ κυνηγοί, βοσκοί), ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ…ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΩΝ.

    · Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε ιδιώτες με όποια δικαιολογία.
    ΟΙ «ΣΠΗΛΑΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ » ΚΥΝΗΓΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΘΩΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΩΝ – «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΠΟΥ ΟΤΑΝ «ΧΑΛΑΣΕΙ» ή «ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ» ΤΟ ΠΕΤΟΥΝ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ !!!!
    Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σε καμία περίπτωση να εξαιρούνται γιατί είναι αυτοί που δημιουργούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων.
    ΟΠΩΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ, ΑΝΩ ΤΟΥ 80 % ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ, ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:40 | ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 5 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 20 Μαΐου 2021, 11:39 | Νικος Κυριαζ.

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Είναι ακρωτηριασμός και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ προς δικαιώματα του ζώου και του ιδιοκτήτη του!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:07 | ΜΑΥΡΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Β.3 Στη παράγραφο 7 του άρθρου 5 αναφέρεται:
    7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
    Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.
    Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
    Οι διατάξεις της παραγράφου 7 είναι καταχρηστικές και παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 25 του Ελληνικού Συντάγματος και στο άρθρο 49 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Η άδεια Θήρας εκδίδεται με συγκεκριμένες διατάξεις του Δασικού κώδικα και προβλέπονται με λεπτομέρεια πότε επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης άδειας θήρας στον κυνηγό, για παραβίαση των κανόνων και νομοθεσίας περί θήρας.
    Η ύπαρξη κυνηγετικού σκύλου για την άσκηση της θήρας δεν είναι υποχρεωτική, η θήρα επιτρέπεται και χωρίς τη χρήση κυνηγετικού σκύλου και η όποια παραβίαση κανόνων και νομοθεσίας περί ευζωίας δεσποζόμενων σκύλων δεν μπορεί να επιφέρει ποινές που αφορούν την εξάσκηση θήρας.
    Το μέτρο της αφαίρεσης ενός διοικητικού εγγράφου που εκδίδει η διοίκηση (άδεια θήρας) χωρίς να προβλέπεται στη σχετική περί θήρας νομοθεσία και χωρίς να έχει γίνει παραβίαση διατάξεων περί θήρας, είναι επαχθής, καταχρηστική, δυσανάλογη του αδικήματος και εντελώς παράλογη. Με το ίδιο σκεπτικό του νομοθέτη, θα πρέπει να αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας οχήματος εάν με αυτό μετακινείται σκύλος που δεν έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων Αστικών, Υπεραστικών, Σιδηροδρομικών, Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και Εμπορικών μεταφορών όταν μεταφέρουν μη καταγεγραμμένο στο Μητρώο σκύλο, κλπ.

    Το ίδιο παράλογο σκεπτικό και καταχρηστική συμπεριφορά της διοίκησης είναι και η επόμενη πρόταση για αφαίρεση της άδειας θήρας σε περίπτωση εγκατάλειψης σκύλου.

    Η αναφορά σε μέσα μεταφοράς μόνο των κυνηγετικών σκύλων και όχι όλων των δεσποζόμεων σκύλων είναι επίσης καταχρηστική και παραβιάζει τις αρχές της ισότητας μεταξύ των πολιτών. Οι νόμοι πρέπει να αφορούν όλους τους πολίτες και να μη επιβάλλουν διαχωρισμούς.
    Η αντιμετώπιση των κυνηγετικών σκύλων και των κυνηγών ιδιοκτητών τους, όσον αφορά τη μη εμπορική μεταφορά τους με αυτοκίνητο, πρέπει να είναι ίδια με αυτή των υπόλοιπων σκύλων και των ιδιοκτητών τους.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παράγραφος 7 του άρθρου 5 πρέπει να αφαιρεθεί στο σύνολό της.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:59 | ΜΑΝΙΑ ΧΩΡΑΙΤΟΥ

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

    ·· ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟΤΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ).

    · ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό κανενός μέλους του σώματος, κανενός ζώου, παρ’ εκτός κι αν υφίσταται ιατρικός λόγος και επιστημονικά επιβάλλεται ο ακρωτηριασμός του ζώου δια την περαιτέρω διαβίωση του.

    Το άρθρο αυτό κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση.
    Ένσταση υπάρχει σε ότι η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί εντός διετίας, ΑΝΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    Αφουγκραστείτε τα σχόλια (εντός κι εκτός της δημόσιας διαβούλευσης) των πραγματικά ΑΓΝΩΝ φιλόζωων, κι όχι όσων αποκομίζουν (οικονομικά) οφέλη από τα κατοικίδια ζώα ή έχουν άλλα κίνητρα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΩΣ «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» (π.χ κυνηγοί, βοσκοί), ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ…ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΩΝ.

    · Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε ιδιώτες με όποια δικαιολογία.
    ΟΙ «ΣΠΗΛΑΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ » ΚΥΝΗΓΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΘΩΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΩΝ – «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΠΟΥ ΟΤΑΝ «ΧΑΛΑΣΕΙ» ή «ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ» ΤΟ ΠΕΤΟΥΝ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ !!!!
    Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σε καμία περίπτωση να εξαιρούνται γιατί είναι αυτοί που δημιουργούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων.
    ΟΠΩΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ, ΑΝΩ ΤΟΥ 80 % ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ, ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:20 | ΜΑΥΡΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Β.2 Στην παράγραφο 6 του άρθρου 5 αναφέρεται ότι:
    6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του.
    Στο ίδιο άρθρο όμως, στην παράγραφο 1(στ) αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου πρέπει να «Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό».
    Η διάταξη αυτή είναι καταχρηστική εις βάρος των κυνηγών, δεν έχει καμιά λογική και νομική εξήγηση, αντιφάσκει με διατάξεις του ίδιου άρθρου που επιβάλουν την ύπαρξη του διαβατηρίου των ζώων μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό και παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 4 του Ελληνικού Συντάγματος, «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Αν είναι χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρχει το διαβατήριο του σκύλου σε κάθε μετακίνηση του στο εσωτερικό της χώρας, για βόλτα, άσκηση στο πάρκο κλπ, τότε θα έπρεπε να προβλέπεται ρητά για όλα τα δεσποζόμενα ζώα και ειδικότερα τους σκύλους και να μη περιορίζεται μόνο στα κυνηγετικά σκυλιά.
    Επειδή όμως από τις διατάξεις του ίδιου άρθρου προβλέπεται η απόκτηση διαβατηρίου ενός σκύλου μόνο όταν πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό (παράγραφος 1,στ, άρθρο 5), κάθε άλλη διάταξη που επιβάλλει διακρίσεις και ανισότητα στην αντιμετώπιση των πολιτών από τη διοίκηση, είναι παράνομη, καταχρηστική και αντισυνταγματική και πρέπει να καταργηθεί.

    Επομένως, η παράγραφος 6 του άρθρου 5 πρέπει να διορθωθεί και να αφαιρεθεί στην αρχή της παραγράφου η πρόταση «Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του».

  • 20 Μαΐου 2021, 11:00 | vasiliki

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Είναι ακρωτηριασμός και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ. Καταπατούνται δικαιώματα του ζώου και του ιδιοκτήτη του!
    Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν είναι υποχρεωτική η στείρωση! Καλύπτεται η ανεπάρκεια των αρμόδιων φορέων για την επίβλεψη των αδέσποτων και προωθούνται τα όποια συμφέροντα, με την πρακτική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»! Απόσυρση του Νομοσχεδίου άμεσα.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:03 | FOTIS XAIREKAKIS

    Ξεκάθαρο μνμ από την διαβούλευση
    Η οργή του λαού ! Του δικού σας λαού που σας έφερε στην εξουσία !
    Όχι στις στειρώσεις !

  • 20 Μαΐου 2021, 11:11 | Κωσταντινος Νανουλης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 5 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 20 Μαΐου 2021, 11:57 | Νταλαμάγκας Γιάννης

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:10 | MATINA

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

    ·· ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟΤΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ).

    · ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό κανενός μέλους του σώματος, κανενός ζώου, παρ’ εκτός κι αν υφίσταται ιατρικός λόγος και επιστημονικά επιβάλλεται ο ακρωτηριασμός του ζώου δια την περαιτέρω διαβίωση του.

    Το άρθρο αυτό κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση.
    Ένσταση υπάρχει σε ότι η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί εντός διετίας, ΑΝΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    Αφουγκραστείτε τα σχόλια (εντός κι εκτός της δημόσιας διαβούλευσης) των πραγματικά ΑΓΝΩΝ φιλόζωων, κι όχι όσων αποκομίζουν (οικονομικά) οφέλη από τα κατοικίδια ζώα ή έχουν άλλα κίνητρα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΩΣ «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» (π.χ κυνηγοί, βοσκοί), ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ…ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΩΝ.

    · Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε ιδιώτες με όποια δικαιολογία.
    ΟΙ «ΣΠΗΛΑΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ » ΚΥΝΗΓΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΘΩΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΩΝ – «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΠΟΥ ΟΤΑΝ «ΧΑΛΑΣΕΙ» ή «ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ» ΤΟ ΠΕΤΟΥΝ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ !!!!
    Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σε καμία περίπτωση να εξαιρούνται γιατί είναι αυτοί που δημιουργούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων.
    ΟΠΩΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ, ΑΝΩ ΤΟΥ 80 % ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ, ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:42 | ΜΠΟΓΙΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    OXI ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 5 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 20 Μαΐου 2021, 11:30 | Ρομποτης Σπυρογιαννης

    οχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων σκύλων δεν λύνει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων

  • 20 Μαΐου 2021, 11:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Είναι ακρωτηριασμός και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ προς δικαιώματα του ζώου και του ιδιοκτήτη του!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:16 | Γιώργος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:13 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:07 | Elina Koubela

    20 Μαΐου 2021, 11:43 | ΧΡΗΣΤΟΣ Μόνιμος ΣύνδεσμοςΌχι στην υποχρεωτικη οριζόντια στειρωση!!! Έχει παραγίνει πια!! Δεν πρόκειται να βάλω τον σκύλο μου σ’αυτη τη δοκιμασία χωρίς να συντρέχει ιατρικός λογος!!! Φτάνει πια ο παραλογισμός!!! Αντί να ασχοληθείτε με τα αδέσποτα που έχει γεμίσει ο τόπος, ψάχνεται να βρείτε τρόπους να τα αρπάζετε!!! ΌΧΙ και παλι ΌΧΙ!!!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:57 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:29 | Γιώργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων σκύλων

  • 20 Μαΐου 2021, 11:08 | ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ,ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΑ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΗΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ ΚΑΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΖΩΟ ΔΕΝ ΚΥΟΦΟΡΕΙ?ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ,ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ?ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΩΝ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ 3 ΦΟΡΕΣ, ΕΦ’ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΖΩΟΥ.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:55 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:44 | Μπερίκος Νίκος

    σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:56 | ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΙΝΑΡΑΚΗ

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

    ·· ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟΤΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ).

    · ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό κανενός μέλους του σώματος, κανενός ζώου, παρ’ εκτός κι αν υφίσταται ιατρικός λόγος και επιστημονικά επιβάλλεται ο ακρωτηριασμός του ζώου δια την περαιτέρω διαβίωση του.

    Το άρθρο αυτό κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση.
    Ένσταση υπάρχει σε ότι η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί εντός διετίας, ΑΝΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    Αφουγκραστείτε τα σχόλια (εντός κι εκτός της δημόσιας διαβούλευσης) των πραγματικά ΑΓΝΩΝ φιλόζωων, κι όχι όσων αποκομίζουν (οικονομικά) οφέλη από τα κατοικίδια ζώα ή έχουν άλλα κίνητρα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΩΣ «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» (π.χ κυνηγοί, βοσκοί), ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ…ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΩΝ.

    · Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε ιδιώτες με όποια δικαιολογία.
    ΟΙ «ΣΠΗΛΑΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ » ΚΥΝΗΓΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΘΩΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΩΝ – «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΠΟΥ ΟΤΑΝ «ΧΑΛΑΣΕΙ» ή «ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ» ΤΟ ΠΕΤΟΥΝ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ !!!!
    Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σε καμία περίπτωση να εξαιρούνται γιατί είναι αυτοί που δημιουργούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων.
    ΟΠΩΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ, ΑΝΩ ΤΟΥ 80 % ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ, ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:26 | Μπολανο

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 20 Μαΐου 2021, 11:19 | ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΥΝ,ΣΥΛ.ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 5 ΚΑΙ 6

  • 20 Μαΐου 2021, 11:10 | ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΒΡΑΑΜ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:25 | ΙΟΡΔΑΝΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    ζώων η οποία είναι ιατρικά ανεπίτρεπτη και ηθικά κολάσιμη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:19 | nikos kyriaz

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Είναι ακρωτηριασμός και καταπατά τα δικαιώματα του ζώου και του ιδιοκτήτη του! Απόσυρση του Νομοσχεδίου άμεσα.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:59 | ΗΛΙΑΣ ΣΚΟΥΛΚΙΔΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:44 | ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 5 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 20 Μαΐου 2021, 11:33 | Ιατρού Νίκος

    Όχι στην υποχρεωτική, οριζόντια στείρωση,όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικώς ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στους σκύλους και στους υπεύθυνους ιδιοκτήτες τους.Οι καθαρόαιμοι σκύλοι με pedigree FCI και οι αυτόχθονες Ελληνικές φυλές πρέπει να εξαιρεθούν της στειρώσεις.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:41 | Μπολανο

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων αντιδρούμε στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο

  • 20 Μαΐου 2021, 11:17 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΚΚΑΣ

    Ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός ζώων αποτελεί βαναυσότητα και κακοποίηση. Απαράδεκτη η σχετική παράγραφος και επιστημονικά ανεπίτρεπτη. Είναι τυχαίο που η επιστημονική κοινότητα τίθεται ενάντια;

  • 20 Μαΐου 2021, 11:03 | ANIMAL PLANET GR

    Παρότι υποστηρίζουμε τη στείρωση σκύλου και γάτας, είμαστε αντίθετοι στην
    υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όπως ορίζεται στο Άρθρο 5.1.α και
    στις κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 22.1.7 για την παράλειψη στείρωσης
    του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
    Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη κτηνιατρική πράξη η οποία, εκτός από
    οφέλη εγκυμονεί και ρίσκα και επιφέρει αλλαγές στις ανάγκες του ζώου. Ο ιδιοκτήτης
    θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το αν θα προχωρήσει
    στη στείρωση του ζώου του, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου του.
    Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων έχει τοποθετηθεί
    ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της στείρωσης παρά μόνο
    μέσω λαπαροσκοπικής εξέτασης. Αυτό αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.
    Σχετικά με το Άρθρο 5.1.β να γίνει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε
    εμφανές σημείο σε όλα τα κτηνιατρεία, όπου ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται ότι:
    «Η σήμανση σκύλου και γάτας και η εγγραφή τους στο ΕΜΖΣ είναι υποχρεωτική.
    Κτηνιατρικές πράξεις που τελούνται σε μη σημασμένα ζώα δε φέρουν ουδεμία
    νομική ισχύ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ζώου».
    Η εξασφάλιση καταλύματος προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης
    του ζώου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5.1.ε, είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί
    εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται
    στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές
    δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα
    της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της
    ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των
    επαγγελματιών του χώρου.
    Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραδώσει το ζώο συντροφιάς του στο Δήμο,
    κατά τις προβλέψεις του Άρθρου 5.1.ζ, αυτό το ζώο δεν είναι δυνατόν να
    επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, δε γνωρίζει πώς να επιβιώσει εκεί και ως
    πράξη αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου

  • 20 Μαΐου 2021, 11:53 | Εμιλιανο Παπα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:03 | ΘΟΔΩΡΗΣ Σ.

    Ειδικότερα για την παρ. 3 περ. δ και ε:
    η λέξη «μόνιμα» αναφορικά με το δέσιμο του σκύλου επιφέρει παρερμηνεία και δυσκολία στην απόδειξη του εγκλήματος της παθητικής κακοποίησης του ζώου. Προτείνουμε την καθολική απαγόρευση του δεσίματος κατοικιδίων εντός ιδιοκτησίας.
    Επιπλέον, προτείνουμε να απαγορευθεί η παραμονή κατοικίδιων σε εξωτερικούς χώρους της ιδιοκτησίας χωρίς την παρουσία ιδιοκτήτη

  • 20 Μαΐου 2021, 11:43 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτικη οριζόντια στειρωση!!! Έχει παραγίνει πια!! Δεν πρόκειται να βάλω τον σκύλο μου σ’αυτη τη δοκιμασία χωρίς να συντρέχει ιατρικός λογος!!! Φτάνει πια ο παραλογισμός!!! Αντί να ασχοληθείτε με τα αδέσποτα που έχει γεμίσει ο τόπος, ψάχνεται να βρείτε τρόπους να τα αρπάζετε!!! ΌΧΙ και παλι ΌΧΙ!!!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:26 | Τασιάς Δημήτρης

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:29 | Καλλιόπη

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΝ ΣΚΥΛΟΝ

  • 20 Μαΐου 2021, 11:28 | ΣΚΟΥΡΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:57 | ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ ΕΦΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 11:41 | Δημήτρης Γιάννακας

    Παρότι υποστηρίζουμε τη στείρωση σκύλου και γάτας, είμαστε αντίθετοι στην
    υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όπως ορίζεται στο Άρθρο 5.1.α και
    στις κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 22.1.7 για την παράλειψη στείρωσης
    του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
    Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη κτηνιατρική πράξη η οποία, εκτός από
    οφέλη εγκυμονεί και ρίσκα και επιφέρει αλλαγές στις ανάγκες του ζώου. Ο ιδιοκτήτης
    θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το αν θα προχωρήσει
    στη στείρωση του ζώου του, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου του.
    Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων έχει τοποθετηθεί
    ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της στείρωσης παρά μόνο
    μέσω λαπαροσκοπικής εξέτασης. Αυτό αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.
    Σχετικά με το Άρθρο 5.1.β να γίνει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε
    εμφανές σημείο σε όλα τα κτηνιατρεία, όπου ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται ότι:
    «Η σήμανση σκύλου και γάτας και η εγγραφή τους στο ΕΜΖΣ είναι υποχρεωτική.
    Κτηνιατρικές πράξεις που τελούνται σε μη σημασμένα ζώα δε φέρουν ουδεμία
    νομική ισχύ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ζώου».
    Η εξασφάλιση καταλύματος προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης
    του ζώου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5.1.ε, είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί
    εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται
    στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές
    δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα
    της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της
    ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των
    επαγγελματιών του χώρου.
    Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραδώσει το ζώο συντροφιάς του στο Δήμο,
    κατά τις προβλέψεις του Άρθρου 5.1.ζ, αυτό το ζώο δεν είναι δυνατόν να
    επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, δε γνωρίζει πώς να επιβιώσει εκεί και ως
    πράξη αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.
    Άρθρο 6

  • 20 Μαΐου 2021, 11:37 | Μαρία Μαρκοπουλιωτη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:29 | ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!