1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
Άρθρο 5. Παρ. 1α – «Σε περίπτωση μη στειρωμένου ζώου, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 21 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία να προβεί στην στείρωση. Σε περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.» Να προσδιοριστεί ο φορέας που είναι υπεύθυνος να επιβάλλει το πρόστιμο καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ο φορέας αυτός θα ενημερώνεται για την παράβαση.
Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων
Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.
Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
Άρθρο 5
Η διαμονή ζώων σε ταράτσες αποτελεί μία σοβαρότατη κακοποίηση που τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ζώα παρατημένα , σε αντίξοες καιρικές συνθήκες , αποξενωμένα , υποσιτισμένα με έντονα προβλήματα κοινωνικοποίησης και πάντα άρρωστα.. Ζώα που ζουν και πεθαίνουν μακριά από κάθε βλέμμα. Η δυνατότητα διαμονής σε αυτές έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ευζωίας που θεσπίζονται σε άλλα άρθρα. Το ίδιο ακριβώς αντιμετωπίζουμε και με τα ζώα συντροφιάς που διαβιούν ουσιαστικά σε βεράντες. Και αδυνατούμε να αποδείξουμε την μόνιμη παραμονή τους καθώς ο συνήθης ισχυρισμός του ιδιοκτήτη είναι πως η παραμονή είναι προσωρινή. Επειδή όλοι ξέρουμε πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, προτείνουμε να απαγορευθεί η παραμονή κατοικίδιων σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την παρουσία ιδιοκτήτη.
Επιπλέον οι λέξεις μόνιμο δέσιμο όπως και στον προηγούμενη νόμο επέφεραν παρερμηνείες και δυσκολία στην απόδειξη της παθητικής κακοποίησης. Συνεπώς οι λέξεις αυτές δεν πρέπει να υπάρχουν στο νόμο. Προτείνουμε τη συνολική απαγόρευση του δεσίματος κατοικιδίων εντός ιδιοκτησίας. Επιπλέον, θα πρέπει η μεταφορά ζώου να επιτρέπεται μόνο εντός του οχήματος και να απαγορευθεί η μεταφορά του μέσα σε οποιαδήποτε κατασκευή προσαρτώμενη επί του αμαξώματος.
Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεδποζομενων ζωων.
Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεδποζομενων ζωων.Στειρωση στα αδεσποτα
Όχι,όχι, όχι σε αυτό το νομοσχέδιο. Τα σκυλιά μας είναι και παιδιά μας και δεν πρόκειται να τα στειρωσουμε!!!
Ναι στη στείρωση.
Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.
Αν θέλουμε να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, οφείλουμε να ζευγαρώνουμε τα θηλυκά μας 2 φορές το χρόνο και να αναθρέφουμε τα αντίστοιχα κουτάβια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) Οτιδήποτε άλλο είναι υποκρισία.
Ναι στη στείρωση, ως προιόν λογικής και πολιτισμού και συλλογικότητας έναντι σε ατομικούς εγωισμούς
Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
Επί των παραγράφων 6&7
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.
Αναφορικά με την παράγραφο 8:
‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .
Τα δεσπεζομενα ζώα δεν πρέπει να στειρωθουν γιατί κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να προστατέψει το σκύλο του από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη!!Από απόψεις κτηνιάτρων δεν είναι σωστό για το ζώο μόνο αν θεωρείτε αναγκαίο λόγω κάποιας πάθησης.Επισης θα χαθουν σειρές που υπάρχουν πάνω από 7.000 χρόνια όπως ο κρητικός ιχνηλάτης ο ελληνικός ποιμενικός κ.α.Τα σκέλια εργασίας είτε είναι κυνηγόσκυλα είτε οτιδήποτε άλλο χάνουν δυνάμεις και είναι πολύ εύκολο να μολυνθούν!!Πιστεύω ότι είναι αντισυνταγματικό και δεν το δέχομαι για το ζώο μου!!!Τα αδέσποτα μπορούν να περιοριστούν με χιλιάδες άλλες λύσεις χωρίς να καταστρέψουμε την κυνοφιλια και γενικότερα τους αγαπημένους μας συντρόφους!!!
Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
«1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».
ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
❖ 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5
«1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».
ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
❖ Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
❖ Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: » δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
❖ Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
❖ Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.
παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
❖ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
❖ Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.
❖ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.
ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ:
Οι κυνηγετικοί σκύλοι και οι ποιμενικοί-τσοπανόσκυλα όταν δεν εκτελούν εργασία θα βρίσκονται εντός της οικίας ή στους κήπους αυτών, εφόσον υπάρχουν, των κηδεμόνων τους. Αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ευζωία των σκύλων τους που είναι ζώα συντροφιάς, να μην έχουν σκύλους.
Οι κυνηγετικοί σκύλοι θα μεταφέρονται πάντα εντός του αυτοκίνητου και υποχρεωτικά με χρήση της ειδικής για σκύλους ζώνης ασφαλείας. Απαγορεύεται η χρήση κλουβιών εξωτερικά του αυτοκινήτου για την μεταφορά τους.
Η υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων συντροφιάς με βρίσκει αντίθετη , τα οριζόντια μέτρα δε οδηγούν πάντα στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Γιατί δε ξεκινάτε με τα βαρελόσκυλα , με τα παρατημένα κοκαλιάρικα δεμένα με ένα μέτρο αλυσίδα στα μετόχια σε κάθε χωρίο ? Γιατί όταν κάποιος θέλει να κάνει μια τέτοια καταγγελία βρίσκεται αντιμέτωπος με ταλαιπωρία καταθέσεις , δικαστήρια για να αποδείξει το αυτονόητο , ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί ένα τμήμα ειδικά με αυτές τις καταγγελίες αυτόδικα μήπως και σταματήσει η κακοποίηση από τους δήθεν φιλόζωους!
Το να τα στειρώσεις όλα στη περίπτωση που μελλοντικά κάτι δε πάει σωστά δε διορθώνεται !! Ότι πρέπει να δοθεί λύση για τα αδέσποτα πρέπει, άλλα βρείτε μια ορθολογική λύση που δε αποσκοπεί σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα ! Η στείρωση γενικά είναι μια ιδέα , φτηνή και φτωχή που ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί , Ψηφιστήκατε για να δίνετε λύση στα δύσκολα , λύση για τους πολλούς και όχι για τους λίγους , και όχι στο βωμό των συμφερόντων κάθε ψεύτικου φιλόζωου !!
Ευχαριστώ , εύχομαι να το δείτε ποιο σοβαρά και να πράξετε υπεύθυνα απέναντι στα ζωάκια μας και ακόμη πιο υπεύθυνα στους συγκεκριμένους ασυνείδητους που τα κακοποιούν , δώστε το ελεύθερο στους πολίτες να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά χωρίς να έχουν τραβήγματα !
Οχι στη στείρωση
Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ζητούμε να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας. Επιπλέων ζητούμε να απαλειφθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν με κατάφωρα εχθρικό τρόπο τους κυνηγούς έναντι όλων των άλλων πολιτών.
Οχι στη στείρωση
Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων. Είναι βαρβαρο αντιδημοκρατικο και ρατσιστικό νομοσχέδιο. Ηλεκτρονικη σημσνση έλεγχοι και πρόστιμα είναι η λύση για τα αδεσποτα.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.
Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΚΡΟΤΗΡΙΑΣΜΟΥ?
Οχι στη στείρωση
Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων. Είναι βαρβαρο αντιδημοκρατικο και ρατσιστικό νομοσχέδιο. Ηλεκτρονικη σημσνση έλεγχοι και πρόστιμα είναι η λύση για τα αδεσποτα.
Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
·· ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
· ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
· ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
· ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟΤΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ (ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ).
· ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό κανενός μέλους του σώματος, κανενός ζώου, παρ’ εκτός κι αν υφίσταται ιατρικός λόγος και επιστημονικά επιβάλλεται ο ακρωτηριασμός του ζώου δια την περαιτέρω διαβίωση του.
Το άρθρο αυτό κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση.
Ένσταση υπάρχει σε ότι η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί εντός διετίας, ΑΝΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
Αφουγκραστείτε τα σχόλια (εντός κι εκτός της δημόσιας διαβούλευσης) των πραγματικά ΑΓΝΩΝ φιλόζωων, κι όχι όσων αποκομίζουν (οικονομικά) οφέλη από τα κατοικίδια ζώα ή έχουν άλλα κίνητρα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΩΣ «ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» (π.χ κυνηγοί, βοσκοί), ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ…ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΩΝ.
· Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε ιδιώτες με όποια δικαιολογία.
ΟΙ «ΣΠΗΛΑΙΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ » ΚΥΝΗΓΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΘΩΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΩΝ – «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΠΟΥ ΟΤΑΝ «ΧΑΛΑΣΕΙ» ή «ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ» ΤΟ ΠΕΤΟΥΝ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ !!!!
Ιδιαίτερα οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σε καμία περίπτωση να εξαιρούνται γιατί είναι αυτοί που δημιουργούν μεγάλο αριθμό αδέσποτων.
ΟΠΩΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ, ΑΝΩ ΤΟΥ 80 % ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ, ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ!!!
Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων. Είναι βαρβαρο αντιδημοκρατικο και ρατσιστικό νομοσχέδιο. Ηλεκτρονικη σημσνση έλεγχοι και πρόστιμα είναι η λύση για τα αδεσποτα.
Οχι
ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποδωμενων ζώων. Θα χαθούν χρόνια αγώνων για να κρατηθούν τα ελληνικά αίματα και φυλές.
Όχι στη στείρωση
ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή;
Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί!
Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι.
ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
• ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
Ο-Χ-Ι ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ PEDIGREE ΑΠΟ ΤΟΝ FCI ΚΑΙ ΤΟΝ Κ.Ο.Ε!Ν-Α-Ι ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ!ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕ PET SHOPS!ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΚΑΘΕ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ PEDIGREE ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ!
ΝΑΙ στην υποχρεωτικη στειρωση. Φτανει πια με τα πεταμενα κουταβια στα σκουπιδια και στους καδους και σε σακουλες στην θαλασσα. Οσο υπαρχουν κατ’ ονομα ευσυνειδητοι κηδεμονες που πετανε στα ξενα χωραφια τα κουταβια της αστειρωτης σκυλιτσας τους, οσο υπαρχουν κυνηγοι που εγκαταλειπουν τα κυνηγοσκυλα τους στα βουνα χωρις τροφη και νερο και μετα κοπτονται για το νομοσχεδιο. Τοσο αναγκαια ειναι η υποχρεωτικη στειρωση!
Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν πατώντας στον σύνδεσμο:
http://www.opengov.gr/ypes/?cat=219
στην Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’» και να αναρτήσουν τα παρακάτω σχόλια στα άρθρα 5 και 6.
Άρθρο 5
Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ζητούμε να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας. Επιπλέων ζητούμε να απαλειφθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν με κατάφωρα εχθρικό τρόπο τους κυνηγούς έναντι όλων των άλλων πολιτών.
Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).
Όχι στην οριζόντια στείρωση δεσποζομενων ζωών!! Ειναι εναντια στους κανονες της φυσης .
Ό-X-I ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι αντισυνταγματική και στρέφεται εναντίον των υπεύθυνων ιδιοκτητών και των ίδιων των ζώων!ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ PEDIGREE FCI ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ Κ.Ο.Ε…!!
Θεωρω απαραδεκτη την υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων
Όχι στη υποχρεωτική στηρωση με συνέπεια των αφανισμών τους
όχι στην στείρωση στείρωση όσοι ψηφησουν αυτο το έγκλημα δολοφόνοι φιλοζωοι
SAVE Statement to the new Greek regulation for dog keeping and breeding
SAVE Foundation acts to halt the loss of agrobiodiversity throughout Europe. Together with 25 partner organisations in 16 European countries we safeguard and protect traditional livestock breeds and cultivated crops in-situ and on-farm.
Amalthia, the Greek Organisation for the conservation of locally adapted breeds made us aware of the new Greek draft law for the regulation of dog ownership and breeding.
We would like to comment on this as follows:
Pastoralism and the free ranging of herds play an important role in the Greek agriculture. Besides the livelihoods of many small farmers and shepherds it is an important landscape management system and cultural heritage since the antiquity.
Pastoralism is not possible without shepherd dogs, which are bred and trained by the farmers. They have the knowledge and techniques for breeding and educating the shepherd working dogs. Additionally special educated dogs prevent the farms in rural areas from predators like wolfs or bears.
If the farmers are no longer allowed to breed and educate their own traditional dog breeds, they would lose an important backbone of pastoralism and rural life and with that their rural livelihood.
We very well understand the big problem of feral dogs in cities and tourism areas. There breeding and keeping needs to be better regulated. However, the envisaged regulations should not affect the keeping and breeding of dogs in agriculture, grazing and pastoralism. Farmers and shepherds would lose an important basis for their traditional work with a breeding and keeping ban. Additionally the genetic resources of the rural dog breeds, which are worth protecting and have been around for millennia, would be lost.
We kindly ask you to take these arguments into account in the new regulation.
Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων.
Αμάλθεια
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην καθολική και οριζόντια υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς όπως διατυπώνεται στο παρόν νομοσχέδιο.
Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο, εάν ψηφιστεί ως έχει, θα επιφέρει:
1) Τη ραγδαία μείωση της πολυμορφίας των ελληνικών φυλών, καθώς τότε όλα τα ζώα θα προέρχονται από λίγους εκτροφείς και ελάχιστους εκτρεφόμενους γεννήτορες.
2) Τη σταδιακή αύξηση της ομομιξίας (δηλαδή της συγγενικής αναπαραγωγής) με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό και την εξαφάνιση των ελληνικών φυλών.
3) Την αλματώδη αύξηση εισαγωγών ζώων ξενικών φυλών, για να καλυφθεί η ζήτηση της εγχώριας αγοράς με φθηνά ζώα αμφιβόλου «καθαροαιμίας».
4) Την αντικατάσταση των ελληνικών φυλών με ξενικές λόγω της υπερπροσφοράς εισαγόμενων ξενικών φυλών και της μικρής και οικονομικά ασύμφορης εγχώριας προσφοράς ελληνικών φυλών.
5) Την καταδίκη παραδοσιακών πληθυσμών που έχουν ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά (φαινότυπο) αλλά δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επίσημα ως φυλές όπως π.χ. η Αλωπεκίδα, ο Κορδολούρης της Σκύρου, το Τάζι της Ρόδου κ.α Υπάρχουν ενδείξεις ότι, εν δυνάμει άγνωστες, μη αναγνωρισμένες φυλές διατηρούνται υπό μορφή αγροτικών σκύλων εργασίας. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι νησιωτικοί πληθυσμοί λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και των ραγδαίων αλλαγών στις παραδοσιακές συνήθειες εκτροφής τους που επέφερε ο τουρισμός. Έως ότου επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους επιστημονικά πρέπει να διατηρηθούν εν ζωή. Εκκρεμεί η διερεύνηση των περισσότερων από τους πληθυσμούς αυτούς τόσο ζωοτεχνικά όσο και γονιδιακά. Η γενετική ταυτοποίησή τους πλέον είναι εφικτή μέσω των εξελιγμένων εργαλείων της επιστήμης της γενετικής. Η ανάλυση γενετικού υλικού (DNA analysis) θα τοποθετούσε τους Ελληνικούς σκύλους στην θέση που τους αρμόζει στο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο γονιδίωμα του σκύλου. Η στείρωση ισοδυναμεί με καταδίκη τους σε εξαφάνιση πριν καν ταυτοποιηθούν.
6) Την εξαφάνιση πολλών σκύλων εργασίας οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι σε ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και εκπαιδευμένοι σε δύσκολες εργασίες. Πολλοί κτηνοτρόφοι στην ύπαιθρο προστατεύουν το ζωικό τους κεφάλαιο (πουλερικά, πρόβατα, κατσίκια, βοοειδή, άλογα κλπ) από τα αρπακτικά ζώα της άγριας πανίδας (λύκους, αρκούδες, τσακάλια, αλεπούδες, κουνάβια κλπ.) χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένα ρωμαλέα σκυλιά. Ο ακρωτηριασμός των γενετικών οργάνων τους (στείρωση) θα τα καταστήσει νωθρά και υπέρβαρα, καθιστώντας τα ανίκανα να επιτελέσουν την εργασία τους.
Θυμίζουμε ότι οι 5 από τις 6 αναγνωρισμένες ελληνικές φυλές σκύλων αναγνωρίσθηκαν από τον ΚΟΕ τα τελευταία 20 χρόνια, με τις 3 από αυτές το 2006. Αν το νομοσχέδιο περί στειρώσεων είχε ψηφιστεί προ 15-20ετίας, ενώ αυτές βρίσκονταν ακόμα στο στάδιο έρευνας, δεν θα είχαμε σήμερα πασίγνωστες ελληνικές φυλές όπως ο Μολοσσός της Ηπείρου, το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο και το Κοκόνι.
Ναι στην στείρωση αδέσποτων ζώων.
Όχι στην οριζόντια υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων δηλωμένων ζώων
Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων.
ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων
Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζωων.
Οχι στη στείρωση των δεσπεζομενων ζώων απαράδεκτο το νομοσχέδιο είναι ντροπή και μονο που το φέρατε σε διαβουλευση
Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ..ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!!!
ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ
Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
Παρ. 1(α): Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα; Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα. Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.
Παρ. 1(ζ): Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
1. κοστίζει τόσο πολύ
2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα; Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.
Παρ. 1(ι): Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.
Παρ. 3(δ): Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
Παρ. 3(ε): Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.
Παρ. 6: Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.
Παρ. 7: Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.
Διαφωνώ με το άρθρο αυτό γιατί έτσι θα χαθούν οι εθνικές μας φυλές που με τόσο κόπο και πάρα πολλά χρόνια διασώθηκαν. Έχουν μεγάλη ιστορία οι εθνικές φυλές όπως και οι ξένες φυλές που κάποιοι άνθρωποι αφιέρωσαν τη ζωή του όλη για τη διατήρηση και εξέλιξη της κάθε φυλής
Διαφωνώ με την ορολογία που χρησιμοποιείτε ως «ζώα συντροφιάς» για τα κυνηγόσκυλα, τρουφόσκυλα, σκύλους οδηγούς τυφλών κ.λ.π. Διότι πρόκειται για σκύλους εργασίας και όχι συντροφιάς.
Διαφωνώ με την στείρωση καθαρόαιμων σκύλων κυνηγετικών φυλών εγγεγραμμένων στα βιβλία ΚΟΕ. Τα κυνηγόσκυλα έχουν ανάλογα την φυλή τους, συγκεκριμένη μορφολογία και τρόπο εργασίας. Η διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών εργασίας εξατράται απολύτως από την διατήρηση ικανού αριθμού σκύλων της κάθε φυλής. Η στείρωση τέτοιων σκύλων συμβάλλει στην μείωση του αριθού τους και την αύξηση της ομομειξίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η υποβάθμιση – συρρίκνωση της κάθε φυλής.
Οι φυλές αυτές έχουν δημιουργηθεί με επιλογή αιώνων αποτελούν κληροδότημα πολιτισμού και τέχνης (ζωοτεχνίας) και καταβάλλεται παγκοσμίως μεγάλη προσπάθεια για να διατηρούνται. Δεν νομίζω πως έχει κάποιος το δικαίωμα να αποφασίζει την καταστροφή τους.