Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:24 | ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΊΡΩΣΗ
    Το άρθρο 5 ΤΙΜΩΡΕΙ στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων,βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των
    ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους. Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των
    δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.ΜΟ αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί μεκακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων,βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους. Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους

  • 20 Μαΐου 2021, 15:59 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:11 | Κοροβεση Κατερίνα

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:24 | ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:50 | μακρογλου.vικος

    ΣΥΜΦΩVΩ.ΜΕ,ΤΗ,ΣΤΕΙΡΩΣΗ.ΤΩVΑΔΕΣΠΟΤΩV.ΔΙΑΦΩVΩ,ΜΕ.ΤΗ.ΣΤΕΙΡΩΣΗ.ΤΩV.ΚΥVΗΓΟΣΚΥΛΩV

  • 20 Μαΐου 2021, 15:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:32 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    3. Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου
    αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών. Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών. Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να
    απαλειφθεί.

    ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 15:24 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 15:19 | Κατερίνα ΤΡΟΥΣΣΑ

    Διαφωνώ με το άρθρο

  • 20 Μαΐου 2021, 15:05 | Μιχάλης Μανωλαράκης

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5
    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    ❖ Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: » δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.

    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.
    ❖ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ:
     Οι κυνηγετικοί σκύλοι και οι ποιμενικοί-τσοπανόσκυλα όταν δεν εκτελούν εργασία θα βρίσκονται εντός της οικίας ή στους κήπους αυτών, εφόσον υπάρχουν, των κηδεμόνων τους. Αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ευζωία των σκύλων τους που είναι ζώα συντροφιάς, να μην έχουν σκύλους.
    Οι κυνηγετικοί σκύλοι θα μεταφέρονται πάντα εντός του αυτοκίνητου και υποχρεωτικά με χρήση της ειδικής για σκύλους ζώνης ασφαλείας. Απαγορεύεται η χρήση κλουβιών εξωτερικά του αυτοκινήτου για την μεταφορά τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:56 | Χάρης φιορεντινος

    Διαφωνώ με το άρθρο

  • 20 Μαΐου 2021, 15:50 | Γιαννης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τόν δεσποζωμενων ζώων,θα είναι καταστροφικό για της ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:00 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    2. Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων
    των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ
    υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:46 | Νίκος φιορεντινος

    Διαφωνώ με το αρθρο

  • 20 Μαΐου 2021, 15:29 | Ηλίας Γελαδάρης

    Η οριζόντια απόφαση για στείρωση όλων των ζώων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και όχι επαγγελματιών, πέρα του ότι καταστρατηγεί το δικαίωμα του ζώου στη διαιώνιση του είδους του, θα δημιουργήσει εντός μιας δεκαετίας απελπιστική μείωση του πληθυσμού τους. Επίσης ζώα «άξια» προς αναπαραγωγή δεν είναι μόνο οι καθαρόαιμες ράτσες αλλά και όλα τα ημίαιμα ζώα. Η όλη αντιμετώπιση πέραν της προχειρότητας στη σκέψη θυμίζει πρακτικές γενοκτονίας.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:07 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών
    σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων,βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των
    ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους. Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των
    δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.ΜΟ αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί μεκακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων,βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους. Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους

  • 20 Μαΐου 2021, 15:57 | Δογκας Γ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:54 | Στεφανος Φιορεντινος

    Διαφωνώ με το άρθρο

  • 20 Μαΐου 2021, 15:38 | Αδαμαντία Κουκούτση

    Η υποχρεωτική στείρωση,κατά την προσωπική μου άποψη,δεν θα ωφελήσει αλλά θα βλάψει..Η ιστορία σε χώρες που την έχουν εφαρμόσει έχει δείξει ότι είναι ένα μέτρο που δεν απέδωσε καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ανέβηκε κατακόρυφα,λόγω του ότι ήταν αρκετά δαπανηρή και οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να υποβάλλουν τα ζώα συντροφιάς τους σε αυτή την επίπονη χειρουργική διαδικασία χωρίς λόγο υγείας… Μετά από λίγο καιρό η νομοθεσία περί στείρωσης ανακαλέσθη.Τα ζώα υποβάλλονται σε μια φοβερά επίπονη χειρουργική διαδικασία που περιττεύει και δεν ωφελεί κανέναν… Σε λίγο θα αρχίσουν να εξαλείφονται καθαρόαιμες και μη ράτσες με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα να πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές,και συνακόλουθα και αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην κερδοσκοπία… Θεωρώ ότι το μόνο που πρέπει να επιβληθεί είναι ο πολύ αυστηρός έλεγχος των ζώων μέσω τσιπ και ηλεκτρονικού μητρώου ζώων που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με ηλεκτρονικά συστήματα του δημοσίου,της αστυνομίας και των φιλοζωικών του εκάστοτε Δήμου,που επιτέλους ήρθε η ώρα να ενισχυθουν,να φιλοξενηθούν σε εκσυγχρονισμένα κτίρια κλπ.αν γίνουν όλα τα ανωτέρω θα μπορεί να γίνει ενδελεχής έλεγχος και να εφαρμοστούν τα ανάλογα μέτρα… Όταν υπάρξει η οργάνωση θα υπάρξει και ο έλεγχος…Με μια γενικευμένη στείρωση ακόμα και στα ζώα εργασίας,το ζώο χάνει την ορμή του,χάνει την υπόσταση του και γίνεται υπόδουλο σε οτιδήποτε,και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη διάταξη είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΉ γιατί προσβάλλει όλες τις αξίες και τις αρχές που θέσπισε το Σύνταγμα μας.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:07 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΡΑΤΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ…ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ…

  • 20 Μαΐου 2021, 15:40 | Δίπλας

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:52 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΡΑΤΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Χ Ι ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ…ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΜΑΣ…

  • 20 Μαΐου 2021, 15:44 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ νομοσχέδιο που θέλει να κάνει τα κέφια τον φιλοζωικών σωματίων και τον μκο

  • 20 Μαΐου 2021, 15:27 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων

  • 20 Μαΐου 2021, 15:18 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και άκρως αντίθετο με την θέση των κτηνιάτρων και τον επιστημόνων

  • 20 Μαΐου 2021, 15:58 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 20 Μαΐου 2021, 15:30 | Ματούλα Σ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:29 | Βασίλης Γ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:56 | Ιόλη Αμπλιανίτη

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).

  • 20 Μαΐου 2021, 15:34 | ΜΑΙΡΗ ΣΑΡΑΦΗ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).

  • 20 Μαΐου 2021, 15:14 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 20 Μαΐου 2021, 15:56 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Ο Χ Ι στην στειρωση Παρεμβαίνουμε χωρίς λόγο στη φύση του ζώου και καταπατάμε την ελευθερία του ιδιοκτήτη και του σκύλου του χωρίς να υπάρχει σοβαρό θέμα συμπεριφοράς ή υγείας. Επίσης τιμωρείται και κρίνεται παραβάτης του νόμου ένα υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου που δεν θέλει να ακρωτηριάσει τον σκύλο του γιατί κάποιος άλλος εγκαταλείπει το σκύλο του στον δρόμο σκυλιων .

  • 20 Μαΐου 2021, 15:28 | Ζορμπάς Γεώργιος

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.
    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.
    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:01 | E01T

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Εάν διαβάσει κάποιος το νόμο θα διαπιστώσει την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται το όλο θέμα. Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι.
    Απλά οι νομοθέτες υπέκυψαν στην ανωμαλία που διέπει ένα μεγάλο μέρος των «φιλοζωικών» σωματείων και των ανθρώπων που τα απαρτίζουν. Στειρώνοντας τα πάντα θα εξαφανιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων μαζί με όλα τα σκυλιά και τα γατιά σε αυτή τη χώρα. Σπουδαία λύση.
    Πάρα πολλοί άνθρωποι εμφορούνται από τα ζώα, είτε σαν βοηθοί στις εργασίες τους πχ (βοσκοί) είτε απλά σαν συντροφιά. Εάν μπορείς μόνο να αγοράσεις από επαγγελματία εκτροφέα, ο σκύλος ή η γάτα θα γίνει είδος πολυτελείας. Ποιος θα μπορεί να δώσει Χ ευρώ (ένα πχ κοκόνι ξεκινάει από 600 ευρώ) για συντροφιά ή εργασία; Μόνο κάποιος που του περισσεύουν. Νομίζω ότι και τα «καθαρόαιμα» (που είναι ανθρώπινες δημιουργίες από αλλεπάλληλες διασταυρώσεις και αιμομιξίες), και τα «ημίαιμα» έχουν δικαίωμα στην ύπαρξη και την αναπαραγωγή. Με ποιο δικαίωμα θα παρέμβουμε ακόμα μια φορά στη φύση των πραγμάτων;
    Το άρθρο 2 λέει:
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

    Η αναπαραγωγή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά με άμεσο αντίκτυπο στην θετική βιολογική λειτουργία του ζώου. Δεν έχουμε δικαίωμα να παρέμβουμε.

    Το πρόβλημα έγκειται στου ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Ζω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπου σχεδόν όλοι γνωριζόμαστε. Γνωρίζω δύο περιπτώσεις ιδιοκτητών που τα σκυλιά τους τα έχουν όλη μέρα ελεύθερα στο δρόμο. Εκτός από τις ακαθαρσίες τους, έχουν κάνει τουλάχιστον 3 γέννες ο καθένας. Και τους δύο τους έχουν προσεγγίσει φιλόζωοι και άλλοι (πχ άνθρωποι που τους βλέπουν να αφοδεύουν μπροστά στα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους) και τους έχουν μιλήσει. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Όταν τους πλησίασαν αστυνομικοί και τους μίλησαν, είπαν ότι δεν είναι δικά τους (ψέματα φυσικά) και απλά τα φροντίζουν (ο νόμος το προβλέπει αυτό). Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε ο δήμος ή η αστυνομία να το κατάσχει το ζώο και να το πάει προς στείρωση και να μπει σε καταφύγιο. Από όσα γνωρίζω δεν το προβλέπει η υπάρχουσα νομοθεσία ή εάν το προβλέπει τότε κάποιοι δεν έκανα, και εξακολουθούν να μην κάνουν τη δουλειά τους. Η καινούργια νομοθεσία θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτούς και όχι σε όλους του ιδιοκτήτες.

    Τέλος ο νόμος είναι ανεφάρμοστος αφού δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί η αστυνομία με τέτοια περιστατικά παρά μόνο μετά από καταγγελία.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:42 | Ακης Γεωργατος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:19 | ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

    «Σκύλος βοήθειας»: ο Εκπαιδευμένος, ο Εκπαιδευόμενος Σκύλος, ο οποίος βρίσκεται υπό εκπαίδευση και προορίζεται για Σκύλος Βοήθειας και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρίες

    Θ.Ποιός και πως ορίζει την ψυχική υγεία του ζώου
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών για τους εξής λόγους1.Παρεμβαίνουμε στη φύση και καταπατάμε την ελευθερία του ιδιοκτήτη και του σκύλου του χωρίς να υπάρχει σοβαρό θέμα συμπεριφοράς ή υγείας. Επίσης τιμωρείται και κρίνεται παραβάτης του νόμου ένα υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου που δεν θέλει να ακρωτηριάσει τον σκύλο του γιατί κάποιος άλλος εγκαταλείπει το σκύλο του στον δρόμο 2.Υποχρεώνουμε ένα υγειές ζώο σε μία χειρουργική επέμβαση με όποιες πιθανότητες υπάρχουν για δυσάρεστη εξέλιξη όπως οι μικρόσωμες φυλές κατά την αναισθησία ,τα αναπνευστικά προβλήματα για τα βραχύρυγχα και φυσικά όλα τα μετεγχειρητικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν και να επηρεάσουν και την συμπεριφορά του ζώου το οποίο περνάει το stress του χειρουργείου αλλά και τον μετεγχειρητικό πόνο. 3.Στα σκυλιά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους δημιουργούνται προβλήματα υγείας κυρίως ορθοπεδικά γιατί η ανάπτυξή τους ολοκληρώνεται μέχρι και τα δυόμισυ χρόνια. Επίσης αντιμετωπίζουμε ένα φαινομενικά πρόβλημα συμπεριφοράς στα πρώιμα στειρωμένα θηλυκά ούρησης στον ύπνο τους το οποίο στην πραγματικότητα οφείλεται σε ακράτεια που προκλήθηκε από την πρόωρη στείρωση.4.Σταματάει η αναπαραγωγή των φυλών με συνέπεια να σταματήσει η εξέλιξή τους και να προκύψει ο πιθανός αφανισμός των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Επίσης σκύλοι εργασίας όπως έρευνας ή διάσωσης χάνουν ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς ή της ενεργητικότητάς τους. Είναι τραγικό γιατί δεν θα μπορούμε βρούμε κουτάβια για σκύλους εργασίας όπως οι Σκύλοι Οδηγοί ή Βοηθοί για τον απλό λόγο ότι ο αριθμός των επαγγελματιών εκτροφέων είναι μικρός. Για τον ίδιο λόγο θα υπάρξει έλλειψη στα μικρόσωμα καθαρόαιμα συντροφιάς όπου αν κάποιος ηλικιωμένος ή με προβλήματα κινητικά ή ηλικιωμένος θέλει να αποκτήσει σκύλο θα του στερείται το δικαίωμα γιατί είναι ελάχιστα τα μικρόσωμα προς υιοθεσία.
    –Θέσπιση της εξέτασης συμπεριφοράς – εκπαίδευσης σκύλου με τον όρο «Σκύλος-Καλός πολίτης» όπως εφαρμόζεται στην Γερμανία και στην κεντρική Ευρώπη και στοχεύει στην εκπαίδευση των σκύλων και των ιδιοκτητών τους με σκοπό την αρμονική συμβίωση και την ισορροπία του σκύλου με κίνητρο προνόμια όπως την ελεύθερη είσοδο των σκύλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
    Β. Σχετικά με τους Δήμους και τους ιδιοκτήτες σκύλων για την προστασία του σκύλου και του κοινωνικού συνόλου.
    ΤΕΣΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Για κάθε κάτοχο σκύλου, ανεξάρτητα φυλής και μεγέθους, αλλά και ειδικότερα για ορισμένες μεγαλόσωμες φυλές ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μεγαλόσωμους ημίαιμους σκύλους πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη και υποχρέωση εξέτασης χαρακτήρα, ώστε να είναι πιστοποιημένη και προβλέψιμη η συμπεριφορά του σκύλου, ανάλογα φυσικά με τις προδιαγραφές κάθε φυλής. Αυτό θα πρέπει να γίνει από επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Το test συνήθως είναι συμπλήρωση προκαθορισμένης φόρμας που περιλαμβάνει τα στοιχεία του σκύλου (φυλή, φύλο ηλικία, σωματότυπο, χρώμα, διακριτικά (ηλεκτρονική σήμανση) κλπ), τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του δημόσιου ή δημοτικού φορέα που έχει την ευθύνη του, και ημερομηνία εξέτασης. Στην συνέχεια τις διαπιστώσεις του εξεταστή σε προκαθορισμένα χαρακτηριστικά, την συμπεριφορά του σκύλου με άλλα ζώα και ανθρώπους, τα γενικά συμπεράσματα του εξεταστή και τέλος τα στοιχεία του εξεταστή και υπογραφή. Λειτουργεί μεν αναγνωριστικά και προληπτικά, αλλά όμως τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά και προστατευτικά του κοινωνικού συνόλου.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:58 | Ελενη Γεωργατου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:19 | Δημητρης Γεωργατος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:27 | Μεραμβελιωτάκης Αριστοτέλης

    Σε περίπτωση που επιθυμεί ιδιώτης να αποχωριστεί το ζώο του … το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
    Εδώ, πρέπει να θεσπιστούν πολύ αυστηρά κριτήρια όπως οικονομικά, κοινωνικά και όχι η απλή επιθυμία αποχωρισμού.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:58 | Τεκιδης Γιώργος

    Όχι στην οριζόντια στείρωση δεσποζόμενων ζώων γιατί παιδεύουμε και κατακρεουργούμε τα γενετήσια ένστικτα των τετράποδων φίλων μας εκτός εάν υπάρχει ιατρικός λογος και όπως ακριβώς απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουρών

  • 20 Μαΐου 2021, 15:00 | Κώστας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση είναι έγκλημα

  • 20 Μαΐου 2021, 14:16 | Κόκκινος Κωστας

    Οχι στη στειρωση

  • 20 Μαΐου 2021, 14:03 | Λιλιαννα Γεωργατου

     ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:55 | Ευαγγελία Γεωργατου

     ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • Άρθρο 5. Παρ. 1α – «Σε περίπτωση μη στειρωμένου ζώου, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 21 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία να προβεί στην στείρωση. Σε περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.» Να προσδιοριστεί ο φορέας που είναι υπεύθυνος να επιβάλλει το πρόστιμο καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ο φορέας αυτός θα ενημερώνεται για την παράβαση.

    Άρθρο 5. Παρ. 1δ – Στη φράση «να τηρεί τους κανόνες ευζωίας» να προστεθεί «όπως αυτοί ρητά αναφέρονται στο Άρθρο 1, Παρ. Β του ίδιου νόμου».

    Άρθρο 5. Παρ. 1ζ – Να διευκρινιστούν οι πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να παραδίδει κάποιος το ζώο του στο Δήμο (αρρώστια, θάνατος, κλπ). Διαφορετικά θα πρέπει να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος περίθαλψης, τροφής, κλπ. έως ότου το ζώο υιοθετηθεί.

    Άρθρο 5. Παρ. 1θ- Να προσδιοριστεί ο όρος «επαρκής επαφή». Σύμφωνα με ειδικούς επαγγελματίες ένας σκύλος δεν πρέπει να μένει μόνος περισσότερες από 6 ώρες συνεχόμενα.

    Άρθρο 5. Παρ. 3ε- Μόνο σκύλοι καταγεγραμμένοι ως «φύλακες» θα μπορούν να μένουν μόνιμα έξω. Η πιστοποίηση του «σκύλου φύλακα» να γίνεται μέσω της Τριμελούς επιτροπής.

    Άρθρο 5. Παρ. 3 – Να προστεθεί μια επιπλέον υποπαράγραφος όπου θα αναφέρεται η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μεριμνά για καθημερινή άσκηση του σκύλου τους αναλόγως της φυλής, ηλικίας και φυσικής του κατάστασης.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:57 | Γιάννης Βρυσιώτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων

  • 20 Μαΐου 2021, 14:54 | Παναγιώτης Θανοπουλος

    Ως Όμιλος Φίλων Μολοσσος Ηπείρου (Ο. Φ. Μ. Η.) εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην καθολική και οριζόντια υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς όπως διατυπώνεται στο παρόν νομοσχέδιο.
    Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο, εάν ψηφιστεί ως έχει, θα επιφέρει:
    1) Τη ραγδαία μείωση της πολυμορφίας των ελληνικών φυλών, καθώς τότε όλα τα ζώα θα προέρχονται από λίγους εκτροφείς και ελάχιστους εκτρεφόμενους γεννήτορες.
    2) Τη σταδιακή αύξηση της αιμομιξίας (δηλαδή της συγγενικής αναπαραγωγής) με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό και την εξαφάνιση των ελληνικών φυλών.
    3) Την αλματώδη αύξηση εισαγωγών ζώων ξενικών φυλών, για να καλυφθεί η ζήτηση της εγχώριας αγοράς με φθηνά ζώα αμφιβόλου «καθαροαιμίας».
    4) Την αντικατάσταση των ελληνικών φυλών με ξενικές λόγω της υπερπροσφοράς εισαγόμενων ξενικών φυλών και της μικρής και οικονομικά ασύμφορης εγχώριας προσφοράς ελληνικών φυλών.
    5) Την καταδίκη παραδοσιακών γηγενων πληθυσμών που έχουν ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά (φαινότυπο) αλλά δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επίσημα ως φυλές όπως π.χ. η Αλωπεκίδα, ο Κορδολούρης της Σκύρου, το Τάζι της Ρόδου κ.α Υπάρχουν ενδείξεις ότι, εν δυνάμει άγνωστες, μη αναγνωρισμένες φυλές διατηρούνται υπό μορφή αγροτικών σκύλων εργασίας. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι νησιωτικοί πληθυσμοί λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και των ραγδαίων αλλαγών στις παραδοσιακές συνήθειες εκτροφής τους που επέφερε ο τουρισμός. Έως ότου επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους επιστημονικά πρέπει να διατηρηθούν εν ζωή. Εκκρεμεί η διερεύνηση των περισσότερων από τους πληθυσμούς αυτούς τόσο ζωοτεχνικά όσο και γονιδιακά. Η γενετική ταυτοποίησή τους πλέον είναι εφικτή μέσω των εξελιγμένων εργαλείων της επιστήμης της γενετικής. Η ανάλυση γενετικού υλικού (DNA analysis) θα τοποθετούσε τους Ελληνικούς σκύλους στην θέση που τους αρμόζει στο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο γονιδίωμα του σκύλου. Η στείρωση ισοδυναμεί με καταδίκη τους σε εξαφάνιση πριν καν ταυτοποιηθούν.
    6) Την εξαφάνιση πολλών σκύλων εργασίας οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι σε ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και εκπαιδευμένοι σε δύσκολες εργασίες. Οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτροφοι στην ύπαιθρο προστατεύουν το ζωικό τους κεφάλαιο (πουλερικά, πρόβατα, κατσίκια, βοοειδή, άλογα κλπ) από τα αρπακτικά ζώα της άγριας πανίδας (λύκους, αρκούδες, τσακάλια, αλεπούδες, κουνάβια κλπ.) χρησιμοποιώντας κατά κόρον γηγενής σκυλιά. Ο ακρωτηριασμός των γενετικών οργάνων τους (στείρωση) θα τα καταστήσει νωθρά και υπέρβαρα, καθιστώντας τα ανίκανα να επιτελέσουν την εργασία τους.
    Θυμίζουμε ότι οι 5 από τις 6 αναγνωρισμένες Ελληνικές φυλές σκύλων αναγνωρίσθηκαν από τον ΚΟΕ τα τελευταία 20 χρόνια, με τις 3 από αυτές το 2006. Αν το νομοσχέδιο περί στειρώσεων είχε ψηφιστεί προ 15-20ετίας, ενώ αυτές βρίσκονταν ακόμα στο στάδιο έρευνας, δεν θα είχαμε σήμερα πασίγνωστες Ελληνικές φυλές όπως ο Μολοσσός της Ηπείρου, το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο και το Κοκόνι.
    Ναι στην στείρωση αδέσποτων ζώων.
    Όχι στην οριζόντια υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων δηλωμένων ζώων και των γηγενών-πληθυσμων φύλων .

  • 20 Μαΐου 2021, 14:20 | Αννα Γεωργατου

     ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:08 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ Γ.

    Η διαμονή ζώων σε ταράτσες αποτελεί μία σοβαρότατη κακοποίηση που τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ζώα παρατημένα , σε αντίξοες καιρικές συνθήκες , αποξενωμένα , υποσιτισμένα με έντονα προβλήματα κοινωνικοποίησης και πάντα άρρωστα.. Ζώα που ζουν και πεθαίνουν μακριά από κάθε βλέμμα. Η δυνατότητα διαμονής σε αυτές έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ευζωίας που θεσπίζονται σε άλλα άρθρα. Το ίδιο ακριβώς αντιμετωπίζουμε και με τα ζώα συντροφιάς που διαβιούν ουσιαστικά σε βεράντες. Και αδυνατούμε να αποδείξουμε την μόνιμη παραμονή τους καθώς ο συνήθης ισχυρισμός του ιδιοκτήτη είναι πως η παραμονή είναι προσωρινή. Επειδή όλοι ξέρουμε πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, προτείνουμε να απαγορευθεί η παραμονή κατοικίδιων σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την παρουσία ιδιοκτήτη.

    Επιπλέον οι λέξεις μόνιμο δέσιμο όπως και στον προηγούμενη νόμο επέφεραν παρερμηνείες και δυσκολία στην απόδειξη της παθητικής κακοποίησης. Συνεπώς οι λέξεις αυτές δεν πρέπει να υπάρχουν στο νόμο. Προτείνουμε τη συνολική απαγόρευση του δεσίματος κατοικιδίων εντός ιδιοκτησίας. Επιπλέον, θα πρέπει η μεταφορά ζώου να επιτρέπεται μόνο εντός του οχήματος και να απαγορευθεί η μεταφορά του μέσα σε οποιαδήποτε κατασκευή προσαρτώμενη επί του αμαξώματος.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:46 | ΘΟΔΩΡΗΣ Σ.

    Η διαμονή ζώων σε ταράτσες αποτελεί μία σοβαρότατη κακοποίηση που τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ζώα παρατημένα , σε αντίξοες καιρικές συνθήκες , αποξενωμένα , υποσιτισμένα με έντονα προβλήματα κοινωνικοποίησης και πάντα άρρωστα.. Ζώα που ζουν και πεθαίνουν μακριά από κάθε βλέμμα. Η δυνατότητα διαμονής σε αυτές έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ευζωίας που θεσπίζονται σε άλλα άρθρα. Το ίδιο ακριβώς αντιμετωπίζουμε και με τα ζώα συντροφιάς που διαβιούν ουσιαστικά σε βεράντες. Και αδυνατούμε να αποδείξουμε την μόνιμη παραμονή τους καθώς ο συνήθης ισχυρισμός του ιδιοκτήτη είναι πως η παραμονή είναι προσωρινή. Επειδή όλοι ξέρουμε πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, προτείνουμε να απαγορευθεί η παραμονή κατοικίδιων σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την παρουσία ιδιοκτήτη.

    Επιπλέον οι λέξεις μόνιμο δέσιμο όπως και στον προηγούμενη νόμο επέφεραν παρερμηνείες και δυσκολία στην απόδειξη της παθητικής κακοποίησης. Συνεπώς οι λέξεις αυτές δεν πρέπει να υπάρχουν στο νόμο. Προτείνουμε τη συνολική απαγόρευση του δεσίματος κατοικιδίων εντός ιδιοκτησίας. Επιπλέον, θα πρέπει η μεταφορά ζώου να επιτρέπεται μόνο εντός του οχήματος και να απαγορευθεί η μεταφορά του μέσα σε οποιαδήποτε κατασκευή προσαρτώμενη επί του αμαξώματος.