Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:35 | Αλέξανδρος Πετρόχειλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:36 | ΛΙΒΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:01 | Μιχάλης Τούσουλης

    Δεν είναι απλά τα πράγματα κύριοι δεν είναι όλα ίσωμα… μιλάμε για ζωές , μιλάμε για συντρόφους παντού ,μιλάμε για ανιδιοτελή αγάπη προς εμάς και από εμάς προς εκείνα που με τον τρόπο τους δεν θα μας πουν ποτε κακή κουβέντα και πολλά ακόμα που αν γράψω δεν θα τελειώσω ποτε … Δεν στειρώνονται κύριοι, ΟΧΙ στην στειρωση

  • Στην περίπτωση (ζ), της παρ. 1, του άρθρου 5 να αφαιρεθεί η δυνατότητα να αποχωριστεί κάτοχος το ζώο του παραδίδοντας το στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου με καταβολή ποσού. Αυτό να γίνεται μόνο κατά περίπτωση, όταν ο οικείος Δήμος κρίνει ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι κοινωνικοί λόγοι.
    Επίσης στην παρ. 2, του άρθρου 5, σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη που βαρύνει τον οικείο δήμο (τα αρμόδια αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη) για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει αδέσποτο ζώο, να γίνει σαφής αναφορά ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε ευθύνη αν δεν έχει υπάρξει παράλειψη δράσης του οικείου ΟΤΑ σε συγκεκριμένη προηγούμενη καταγγελία περί επικινδυνότητας του αδέσποτου ζώου.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:50 | ΤΣ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:12 | Athina Ts

    ΟΧΙ, ΟΧΙ ΧΙΛΙΑ ΟΧΙ στον ακρωτηριασμό των δεσποζόμενων σκύλων,

    ΟΧΙ στη βαναυσότητα με μια πράξη ενάντια στη φυσιολογία του ζώου.

    Είμαστε υπεύθυνοι και ικανοί να προσέχουμε το σκύλο μας όπως τα παιδιά μας.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:56 | Nektarios liviakis

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:24 | Δημητρης Καμακαρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των αγαπημένων μας ζώων, απαράδεκτος νομος

  • 20 Μαΐου 2021, 16:14 | Γιάννης Πετρόχειλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:22 | ΤΣΟΥΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΚΗ

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:55 | αλεκος καρελας

    Όχι και πάλι όχι στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων !!!!!!!!!!!!
    Δεν μπορείτε να μας βάλετε με το ζόρι να στείροσουμε τα ζώα μας – παιδιά μας!!!!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 16:23 | Αγγελική

    · ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 16:57 | Βασιλική

    · ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 16:55 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:09 | Θανάσης

    · ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 16:50 | Χαρά Πετροχείλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:38 | Νάνου Ελένη

    · ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ 10 -12 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ)!
    ΜΕΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ – ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.!!!
    · ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    · ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ή και θανατώσεις νεογέννητων ζώων.
    · ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων ΑΛΛΑ και στους Δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 16:34 | ΚΛΕΙΩ

    ΝΑΙ στην υποχρέωση στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Το θέμα αυτό δεν έρχεται στην επιφάνεια τυχαία. Όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα ζώων που βρίσκονται παρατημένα στη μοίρα τους, συχνά άρρωστα και κακοποιημένα, γνωρίζουν ότι πολλά από αυτά προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων. Το μέτρο αυτό, αποτελεί τρόπο πρόληψης ώστε κάποια στιγμή να πάψει να υπάρχει αυτή η απαράδεχτη κατάσταση του πληθυσμού των αδέσποτων, που ταλαιπωρεί τα ίδια τα ζώα, τους φιλόζωους πολίτες, εθελοντές και σωματεία που προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού (τον καθέναν για τους δικούς του λόγους).
    Το άρθρο στο σύνολό του με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:31 | Κουτσιμπελης Γεώργιος

    Όχι και πάλι όχι στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων !!!!!!!!!!!!
    Δεν μπορείτε να μας βάλετε με το ζόρι να στείροσουμε τα ζώα μας – παιδιά μας!!!!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 16:29 | Κουσκου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων αντιδρούμε στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο

  • 20 Μαΐου 2021, 16:28 | ΤΣΟΥΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:14 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:23 | f.mixalopoulou

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2. Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης. Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:22 | ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
    Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π. Ε. ΧΑΝΙΩΝ
    Πληροφορίες : Μυλωνάκη Μαρία
    Ταχ. Δ/νση :Όαση Αγυιάς
    Ταχ. Κώδικας :73103
    Τηλέφωνο : 2821346580
    Ε-mail : milonaki@crete.gov.gr

    ΘΕΜΑ: Παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου «ΑΡΓΟΣ»

    Γενικές παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου για το νομοσχέδιο «ΑΡΓΟΣ»:
    – Τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας, λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή και νέων αναδυόμενων νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση, αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Δ/νση Οργάνωσης και λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να έχει δυσμενείς συνέπειες και πιθανώς να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων.
    – Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και των περιφερειών της χώρας, διαθέτουν κτηνιάτρους με κατάρτιση και πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών στα προγράμματα, καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινόκοκκου, λύσσας, λεισμανίωσης κλπ). Θα ήταν δυνητικά επικίνδυνη για την Υγεία των Ζώων και τη Δημόσια Υγεία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλού.
    – Η διαδικτυακή βάση δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, η οποία αναπτύχθηκε πρώτα στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και στη συνέχεια στο ΥπΑΑΤ, για τη τεκμηρίωση τόσο της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς, όσο και την υγειονομικής τους κατάστασης, συνδέεται ενεργά με την υποστήριξη προγραμμάτων Υγείας των ζώων (κυρίως της λύσσας) και της ευζωίας και δεν αποτελεί απλά ένα ανεξάρτητο καταγραφικό σύστημά νομικού τύπου. Συνεπώς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλον, άσχετο με την υγεία και την ευζωία, δημόσιο οργανισμό, καθώς πρέπει να ενημερώνεται και να ελέγχεται από τους καθ΄ ύλην ειδικού επιστήμονες κτηνιάτρους

    Ειδικές παρατηρήσεις.
    • Άρθρο 5: Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
    Παράγραφος 1α: Η υποχρέωση για στείρωση ενός ζώου είναι υπέρ του δέοντος αυστηρή, θα μπορούσε δε να ερμηνευτεί και ως κακοήθης «ευγονική». Η στείρωση των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να ενθαρρύνεται αλλά δεν πρέπει να επιβάλλεται δια νόμου. Εξάλλου, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Σουηδία, Νορβηγία κ.α.) η στείρωση δια νόμου απαγορεύεται, εάν δεν υπάρχει κτηνιατρική ένδειξη (π.χ. λόγω πυομήτρας ή νεοπλασίας κλπ.).

    Παράγραφος 1 ζ: Η απαγόρευση του να μην μπορεί να δώσει το ζώο συντροφιάς του κάποιος σε κάποιον άλλο ακόμα και δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει μέσω του δήμου με ανάρτηση για υιοθεσία ή από αδειοδοτημένους εκτροφείς και μόνο, ουσιαστικά δεν βγάζει νόημα. Ποινικοποιείται η οποιαδήποτε ερασιτεχινική εκτροφή ακόμα και σε ιδιοκτήτες που ήδη τηρούσαν και τηρούν τα προβλεπόμενα, από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία.

    Η Αν. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ
    ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

    ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
    ΓΕΩΠΟΝΟΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 16:16 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ν

    ΑΡΘΡΟ 5
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:46 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΕΠΙΔΟΥ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:28 | Βασιλική

    ΝAI στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:26 | Ανδρονίκη Πριμηκύρη, κτηνίατρος

    Λύση του προβλήματος των αδεσπότων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την διάθεση εκ μέρους της πολιτείας των απαραίτητων χρημάτων και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την υποδοχή και την φιλοξενία τους, τα οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις κατάλληλες προδιαγραφές και στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό (Association of Shelter Veterinarians: https://www.sheltervet.org/). Με μόνον επικοινωνιακή διαχείριση, περίπλοκα μητρώα, δημιουργία εντυπώσεων και ασάφειες, το πρόβλημα όχι μόνον δεν πρόκειται να λυθεί αλλά θα γίνει ακόμα χειρότερο.

    Η στείρωση είναι ένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ κακό για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς. Πρέπει να ενθαρρύνεται με επιμορφωτικές εκστρατείες και να εκτελείται με τις σωστές προϋποθέσεις από κατάλληλα εκπαιδευμένους κτηνίατρους, ούτως ώστε να έχει το ελάχιστο ρίσκο για τα ζώα (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα). Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι συνήθως (αν και όχι πάντοτε) ο προεγχειρητικός ιατρικός έλεγχος των ζώων που πρόκειται να στειρωθούν. Μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το ΑΝ και το ΠΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι ο κτηνίατρος, σε συμφωνία με τον κηδεμόνα του ζώου.

    Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ στείρωση είναι μέτρο αντιεπιστημονικό, ηθικά απαράδεκτο, αναποτελεσματικό (όπως έχει αποδειχθεί όπου εφαρμόστηκε), και επίσης φασιστικό.

    Το γεγονός ορισμένοι κτηνίατροι (όπως και πλήθος άλλων επιστημόνων είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο) δεν στέκονται πάντοτε στο ύψος τους, δεν νομιμοποιεί τα φιλοζωικά σωματεία και οποιονδήποτε άλλον αρέσκεται να θεωρεί τον εαυτό του «σωτήρα των ζώων» να έχει άποψη και διεκδικήσεις που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τα όρια των γνωστικών του δυνατοτήτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:17 | Αγγελική

    ΝAI στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:55 | Θανάσης

    ΝAI στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:34 | Λίτσα Καραγιάννη

    Οχι στον ακρωτηριασμό των δεσποζόμενων σκύλων, όχι στη βαναυσότητα με μια πράξη ενάντια στη φυσιολογία του ζώου. Είμαστε υπεύθυνοι και ικανοί να προσέχουμε το σκύλο μας όπως τα παιδιά μας.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:12 | Νάνου Ελένη

    ΝAI στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:48 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ των δεσποζομενων ζώων κ ειδικά αυτών που είναι καταγεγραμμένα κ με pedigree.. ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν συμβάλει στην ευζωια των ζώων αλλα αντιθέτως μάλιστα ζητά τον ακρωτηριασμό υγιών σκύλων κ γάτων κάτι που δεν συμβαίνει παγκοσμίως πουθενά κ δεν νομίζω να μας τιμά σαν χώρα κ τον πολιτισμό μας.. επιπλέον θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία τους κ την ψυχοσύνθεση τούς που είναι κ το πιο βασικό..οι εμπνευστές αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου μάλλον δεν έχουν ιδέα από ζωα..το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα!! Αρκετά με τα συμφέροντα των δήθεν φιλοζωων που ζητάνε των ακρωτηριασμό των καλύτερων φίλων μας κ μέλη των οικογενειών μας..

  • 20 Μαΐου 2021, 16:09 | Θανάσης

    Ναι στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.
    Αν θέλουμε να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, οφείλουμε να ζευγαρώνουμε τα θηλυκά μας 2 φορές το χρόνο και να αναθρέφουμε τα αντίστοιχα κουτάβια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) Οτιδήποτε άλλο είναι υποκρισία. Ναι στη στείρωση, ως προϊόν λογικής και πολιτισμού και συλλογικότητας έναντι σε ατομικούς εγωισμούς και οικονομικά συμφέροντα.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:33 | ΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:12 | Αγγελική

    Ναι στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.
    Αν θέλουμε να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, οφείλουμε να ζευγαρώνουμε τα θηλυκά μας 2 φορές το χρόνο και να αναθρέφουμε τα αντίστοιχα κουτάβια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) Οτιδήποτε άλλο είναι υποκρισία. Ναι στη στείρωση, ως προϊόν λογικής και πολιτισμού και συλλογικότητας έναντι σε ατομικούς εγωισμούς και οικονομικά συμφέροντα.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:10 | Νίκος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ
    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες!
    .

  • 20 Μαΐου 2021, 16:40 | ΝΙΚΟΛΤΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ
    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζομένων σκύλων είναι και ηθικά και ιατρικά λανθασμένη.
    Ιατρικά
    Υπαρχει 2% πιθανότητα το ζώο να μην αντέξει τη νάρκωση και να πεθάνει.
    Υπάρχει 10% πιθανότητα το ζώο να αποκτήσει προβλημα ακράτιας ούρων.
    Τα αρσενικά και ιδιαίτερα τα μεγαλόσωμα ζωα έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητας να αναπτύξουν συγκεκριμένες μορφες καρκινου μετα τη στείρωση.
    Υπάρχουν πολύ μεγαλες πιθανότητες να αλλάξει η προσωπικότητα και συμπεριφορά του σκύλου μετα τη στείρωση. Αυτή η αλλαγή μπορεί αν είναι προς το ηπιότερο ή προς το πιο άγριο και απροβλεπτο.
    Ηθικά.
    Με πιο διακαίωμα στερούμε από ένα ζώο τη γενετήσια ορμή. Με ποιο δικαίωμα παρεμβένουμε στη φύση κατα αυτό το τρόπο.

    Οι «φιλοζωικές» ‘εχουν δυο μανίες. Η μία είναι το μίσος τους προς τα καθαρόαιμα ζώα και η αλλη η στειρωση των παντων. Δεν πρεπει να περάσει αυτη η λογική για το καλό των ζώων.

    Ειναι ευθυνη του ιδιοκτητη να μην ζευγαρωσει ο σκύλος τους. Και είναι εξαιρετικα ευκολο να το τηρησει αυτο.

    Να μην πληρωσουν τα ζώα ανθρωπινες εμμονες και μανίες.

    Ιατρικα μπορουν να επιβεβαιώσουν κτηνίατροι τα συν και τα πλην. Ηθικα τα επιβεβαιωνει η κοινη λογικη και ο σεβασμός προς τα ζώα.

    Να προστατευθουν να δεσποζόμενα ζώα απο την υποχρεωτική στειρωση.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:40 | Αγγελική

    Ναι στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.
    Αν θέλουμε να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, οφείλουμε να ζευγαρώνουμε τα θηλυκά μας 2 φορές το χρόνο και να αναθρέφουμε τα αντίστοιχα κουτάβια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) Οτιδήποτε άλλο είναι υποκρισία. Ναι στη στείρωση, ως προϊόν λογικής και πολιτισμού και συλλογικότητας έναντι σε ατομικούς εγωισμούς και οικονομικά συμφέροντα.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:37 | Νίκος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, θα βρει ενάντιους όλους τους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας. Η κοινωνία αντιμετωπίζει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους. Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:31 | Μάνος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις. Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:04 | Έφη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου (συνημμένο 3: κτηνιατρική γνωμάτευση) και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:54 | Νάνου Ελένη

    Ναι στη στείρωση.
    Όποιος έχει περιθάλψει κουτάβια που έτρωγαν πέτρες γιατί δεν έβρισκαν άλλη καταλληλότερη τροφή, όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τη φροντίδα αδέσποτων, ξέρει πως η στείρωση και των οικόσιτων είναι η μόνη λύση, μέχρι να ελέγχουμε τον αριθμό τους και να τους προσφέρουμε μια ζωή αντίστοιχη του πολιτισμού που θέλουμε να πρεσβεύουμε.
    Αν θέλουμε να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, οφείλουμε να ζευγαρώνουμε τα θηλυκά μας 2 φορές το χρόνο και να αναθρέφουμε τα αντίστοιχα κουτάβια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) Οτιδήποτε άλλο είναι υποκρισία. Ναι στη στείρωση, ως προϊόν λογικής και πολιτισμού και συλλογικότητας έναντι σε ατομικούς εγωισμούς και οικονομικά συμφέροντα.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:04 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ,ΟΧΙ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος.
    Απαράδεκτο και ρατσιστικό το να απαιτητέ μόνο από τον κυνηγό να φέρει διαβατήριο για τον σκύλο του. Γιατί οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν έχουν την υποχρέωση αυτήν; Γιατί είστε δηκτικοί ως προς τους κυνηγούς; Ο κυνηγός είναι Έλλην φορολογούμενος πολίτης με δικαιώματα που απορρέουν από το ελληνικό σύνταγμα και την ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Ξεχωρίζεται έναντι των υπολοίπων τους κυνηγούς. Η Όλοι λοιπόν η κανένας. Επίσης είναι απαράδεκτο το να συνδέεται η κυνηγητική άδεια και η αφαίρεση η όχι ως μέτρο επιβολή- τιμωρίας. Όπως προβλέπονται μέτρα για όλους το ίδιο να ισχύει και για τον παρανομούντα κυνηγό. Εκτός αν στοχευόμενα δείχνεται τον κυνηγό εκφράζοντας αντικυνηγετικο μένος με στόχο την ίδια την κυνηγητική δραστηριότητα!!!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 15:58 | Αλεξάνδρα

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ
    Ο τρόπος που είναι διατυπωμένες οι βασικές διατάξεις τους, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας. Είναι προφανές ότι, αυτή η διάκριση υποχρεώσεων μεταξύ των πολιτών είναι προσβλητική και μειωτική για την κοινωνία των κυνηγών και εμφιλοχώρησε στο σχέδιο νόμου ύστερα από ενδεχόμενη απαίτηση «φιλοζωικής» οργάνωσης με σεσημασμένη εχθρική συμπεριφορά εναντίον των κυνηγών και του κυνηγίου ως δραστηριότητας.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:26 | ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.
    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:15 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΕΠΙΔΟΥ

    Πλήρης κατάργηση του δεσίματος των ζώων. Να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να μεριμνήσουν για την περίφραξη του ιδιόκτητου χώρου τους ώστε να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και ασυνόδευτα τα δεσποζόμενα ζώα καθ’ότι έχουν συμβεί πολλά θανατηφόρα συμβάντα κατ’όπιν επίθεσης, είτε σε ανθρώπους είτε σε άλλα ζώα, άγρια και οικόσιτα. Με τους κυνηγούς υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα καθώς τα κυνηγόσκυλα δεν γνωρίζουν απο απαγορευμένες περιοχές θήρας ή καταφύγια άγριας ζωής και εισχωρούν και κυνηγούν άγρια ζώα μέσα σε τέτοιες περιοχές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:32 | Μανος Ψαρακης

    ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΥ
    ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΖΏΩΝ
    ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:10 | Νικη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:30 | ΑΝΤΡΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.