1. Αξιολόγηση υπάρχουσας κατάστασης

21. Οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν εξαρχής σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικού διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που δυσχέραναν την αποτελεσματικότητα του θεσμού, παρά τις προσπάθειες των αιρετών, οι οποίοι με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Η ανάγκη για συγκρότηση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στο επίπεδο μίας μεγαλύτερης ενότητας προκύπτει πλέον πιεστικά:
• Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η συγκρότηση του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης στα όρια των σημερινών νομών καθιστά ανέφικτη την ανάληψη της ευθύνης για το σχεδιασμό και την άσκηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ανάπτυξη στην περιοχή τους. Η άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής προϋποθέτει ευρύτερες ενότητες.
• Η αναδιάταξη των δήμων σε λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες που αναλαμβάνουν περισσότερες αρμοδιότητες επιβάλλει την αναδιάταξη του δεύτερου βαθμού σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες, ιδίως στην ανάπτυξη.
• Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στα όρια των νομών αποδείχθηκε ότι δυσκολεύει την αποτελεσματική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως την Επιτροπή των Περιφερειών, στα οποία οι περιφέρειες των άλλων κρατών – μελών έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο.
Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν τη συγκρότηση του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες που επιτρέπουν ένα νέο ρόλο στο θεσμό.

22. Για τους λόγους αυτούς η Νέα Αρχιτεκτονική κινείται σε δύο άξονες: αφενός στην ανασυγκρότηση των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ σε επίπεδο Περιφέρειας, αφετέρου στη ριζική εσωτερική αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την αποφασιστική ενίσχυσή της με τους απαραίτητους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, για την εκπλήρωση της αποστολής της.

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 15:15 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

    Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης (Σ.Π.Π.Φ.) εν όψει της απειλούμενης 2ης φάσεως συνενώσεως των ΟΤΑ και της γενικότερης διοικητικής αναδιαρθρώσεως, ενδιαφερόμενος για την διατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Δήμου Φιλοθέης, ερωτά:

    Α. Υπάρχει Μελέτη -Αξιολόγηση για την επιτυχία της 1η φάσης (σχέδιο Καποδίστρια) συνενώσεως των Δήμων και Κοινοτήτων;
    α) ως προς τις οικονομίες που τυχόν έχουν επιτευχθεί;
    β) ως προς την βελτίωση των υπηρεσιών (ποιότητα-ταχύτητα) που παρέχουν οι ΟΤΑ προς τους πολίτες;
    γ) ως προς την αποδοχή από τους πολίτες – ιδίως της υπαίθρου – των «συνενώσεων» αυτών;
    δ) ως προς τον περιορισμό της διαφθοράς στους μεγαλύτερους αυτούς Δήμους ;

    Β. Υπάρχει Μελέτη ότι με τις προτεινόμενες νέες «μεταρρυθμίσεις»:
    α) θα έχουμε οικονομίες και ποίες θα είναι αυτές;
    β) θα έχουμε καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών;
    γ) δεν θα έχουμε άνευ προηγουμένου αναστάτωση, η οποία θα αποβεί εις βάρος της διοικήσεως, της οικονομίας και της κοινωνίας;

    Ο Σύλλογός μας με αφετηρία την πάρα πάνω «εξαγγελία»:
    1. Εκφράζει τον προβληματισμό του και τον φόβο του ότι σε τυχόν εφαρμογή των «σκέψεων» που εξετέθησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο δεν θα διορθωθεί τίποτε από τα κακώς κείμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Διοίκηση αλλά θα ανατραπούν ισορροπίες και θα διαλυθούν ή θα απορροφηθούν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως που χωρίς διαφθορά και σπατάλη πόρων προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες και διατηρούν σε πολλές περιοχές της Χώρας μας ανεκτό επίπεδο εξυπηρέτησης του Πολίτη..
    2. Ζητά να εκτεθεί το κείμενο του νόμου σε δημόσια διαβούλευση και στην Εισηγητική Έκθεσή του να αναφέρονται τα στοιχεία των μελετών που συνηγορούν στη νέα αλλαγή της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Περιφερειακής Διοικήσεως.

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 13:01 | Παναγιώτης Στογιώργης

    Κατ’ αρχήν θέλω να δηλώσω ότι είμαι απόλυτα σύμφωνος με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Καταλαβαίνω ότι μία τέτοια επαναστατική αλλαγή πρέπει να την κάνει η κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της, αλλοιώς δεν θα την κάνει. Βέβαια το δυστύχημα είναι ότι φέτος είναι χρόνος εκλογών για την Τ.Α. και είναι λίγος ο χρόνος για συζήτηση, αλλά αν αναλωθούμε για πολύ χρόνο στην συζήτηση ίσως δε γίνει ποτέ. Καταλαβαίνω και πολλούς Δημάρχους που είναι εναντίον του σχεδίου, γιατί ενδεχόμενα να μην ξαναείναι υποψήφιοι και Δήμαρχοι, όμως η ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας δεν πρέπει να σταματήσει μπρος στο μικροσυμφέρον κανενός, προέχει το συμφέρον του τόπου. Γι’ αυτό πρέπει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨να υλοποιηθεί.
    Όσον δε αφορά το πώς θα οργανωθούν οι δήμοι από το 0 που σήμερα πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονται, αυτό είναι στο χέρι του καθένα που έχει την φιλοδοξία να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας να οργανώσει σύφωνα με το συμφέρον του τόπου του τον Δήμο του.
    Όμως ένα πράγμα που με προβληματίζει είναι ότι δεν φαίνεται να μην έχουμε διδαχθεί από το «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», δεν φαίνεται να έχουμε κατανοήσει και αναλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν για να μήν κάνουμε τα ίδια λάθη.
    Ένα βασικό που θέλω να τονίσω είναι η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας των νέων Δήμων, γιατί κατά την άποψή μου χωρίς οικονομική αυτοδυναμία η Τοπική Αυτοδιόικηση ούτε Τοπική είναι ούτε Αυτοδιοίκηση.
    Και τώρα όσον αφορά τον νέο διοικητικό χάρτη, προσοχή να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Π.χ. στον νομό μου την Χαλκιδική το τελικό σχήμα που θα ακολουθείτο στον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» είχε δοκιμασθεί στις γεωγρφικές ενότητες, στους αναπτυξιακούς συνδέσμους, και στα συμβούλια περιοχής και διαγραφόταν ένα σχήμα 7 Δήμων, όμως με την παρέμβαση των τοπικών πολιτικών παραγόντων, (για να μην διογκωθεί π.χ. ένας δήμος και είναι ενάντια στο κοματικό μας συμφέρον, ή για να μην μικρύνει πολύ η πρωτεύουσά μας, η για να κάνουμε το χατήρι ενός φίλου μας κοινοτάρχη που ήθελε και καλά να γίνει Δήμαρχος, οι Δήμοι τελικά γίναν 14 και οι περισσότεροι είναι πολύ μικροί και αναποτελεσματικοί. Έτσι παρ’ όλο ότι οι πολιτικοί παράγοντες του νομού μιλούν (παρουσιάζοντας την γεωγραφία και την μορφολογία του νομού, ίσως και για άλλους λόγους, μιλούν για 5 Δήμους στον νομό και θα τους άρεσε να γίνουν και περισσότεροι. Εγώ διαφωνώ, μια και μου δίδεται αυτό το βήμα, κάθετα με την πρόταση αυτή. Για τους ίδιους λόγους γεωγραφίας και μορφολογίας (που επικαλούνται) αλλά και για λόγους αναπτυξιακούς, πολιτισμικούς και όσο είναι δυνατό ισοκατανομής πλυθησμού προτείνω στην Χαλκιδική να γίνουν 3 δυνατοί Δήμοι.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενεία!
    Παναγιώτης Στογιώργης

  • Η Ελλάδα δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος με 52 πολιτείες είναι μικρή για τέτοιες πολυτέλειες συνεπώς ο νομάρχης δεν πρέπει να είναι αιρετός
    με εξουσίες γιατί π.χ. θα στείλει την επιθεώρηση εργασίας στους επιχειρηματίες που τον στηρίζουν προεκλογικά; Ή θα κάνει ελέγχους στα
    τρόφιμα;Γι’αυτό ιδρύθηκε ο ΕΦΕΤ.Επομένως θα πρέπει όλοι οι υπάλληλοι των νομαρχιών να επιστρέψουν στα Υπουργεία τους.Σε τοπικό επίπεδο η αυτοδιοίκηση ανεβάζει τη διαφθορά γι’αυτό οι έλεγχοι π.χ. το πρώην ΣΔΟΕ έρχονται κλιμάκια απο την Αθήνα (οι ομοσπονδιακοί του FBI).
    Στη δική μου περιοχή Κυνουρία ειδικότερα μονο δυσχέρειες προκαλεί στον χώρο της Υγείας ως προς τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο του Αργους.
    Αν παρολα αυτά εξακολουθήσουν οι νομαρχίες να υφίστανται θα πρέπει να ενταχθεί ο Αχλαδόκαμπος στην Αρκαδία,το Ξηροπήγαδο στην Αργολίδα & ο Κοσμάς στη Λακωνία.

  • Δεν διάβασα πουθενά κάποια πρόβλεψη να συγκροτηθούν μικροί Δήμοι με ιστορικό χαρακτήρα.
    Για παράδειγμα, θα μπορούσε η χώρα να αποκτήσει ένα δίκτυο πόλεων, μέσα από τις οποίες θα αποτυπώνεται στον αυτοδιοικητικό χάρτη ιστορία του έθνους, όπως:
    Πέλλα – Βεργίνα – Δίον – Δελφοί – Μυκήνες – Κνωσός κτλ.
    Ένα τέτοιο δίκτυο μικρών ιστορικών Δήμων, μπορούμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί ένας ξεχωριστός σχεδιασμός με επίκεντρο τον θεματικό τουρισμό (αρχαιολογικό – Θρησκευτικό – περιβαλλοντικό) και την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνισμού στους αιώνες. Η χρηματοδότηση του δικτύου μπορεί να προκύψει μέσα από σχετικά προγράμματα, ενώ οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών μπορεί να είναι μικρές και ευέλικτες.
    Θεωρώ ότι μέρη όπως για παράδειγμα η Βεργίνα, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, δεν θα πρέπει να απορροφηθούν από γειτονικούς Δήμους, αλλά πρέπει να τονισθούν στο νέο Αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας ως εξέχουσας σημασίας τόποι – σύμβολα της ιστορίας μας.
    Έχω διαβάσει προσεχτικά το κείμενο της διαβούλευσης και συμφωνώ με τις αναγκαιότητα της εφαρμογής του Σχεδίου για να κάνει η χώρα το επόμενο βήμα μπροστά, αλλά νομίζω ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να αποκτήσει και ένα παράρτημα που θα αφορά περιοχές υψηλής ιστορικής και συμβολικής σημασίας για το έθνος.
    Ευχαριστώ

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 01:55 | arelvief

    Με την κατασκευη και λειτουργια της Εγνατιας Οδου η γεωγραφικη διαιρεση σε Βορεια και Νοτια Ελλαδα μετατραπηκε και σε συγκοινωνιακη / λειτουργικη διαιρεση.
    Στους χαρτες του site «Παρατηρητηριο Εγνατιας Οδου» στην ζωνη επιρροης της Εγνατιας Οδου περιλαμβανεται η Θεσσαλια και δεν περιλαμβανεται η Κερκυρα. Όμως στους (με ελλιπεστατο υπομνηματισμο χαρτες) «λειτουργικες αστικες περιοχες ζωνης εγνατιας οδου» και «overview of spatial integration with egnatia motorway» η Θεσσαλια δεν φαινεται να ανηκει πραγματικα στην ζωνη επιρροης της Εγνατιας Οδου δηλαδη στην χωρικη ενοτητα της βορειας Ελλαδας.
    Στον χαρτη του αρθρου «major Russian gas pipelines to Europe» της wikkipedia η οδευση του αγωγου South Stream (που απορω γιατι δεν ακολουθει την πορεια της Εγνατιας Οδου) φαινεται να διασχιζει και την Θεσσαλια εντασσοντας ετσι την Θεσσαλια στην χωρικη ενοτητα της βορειας Ελλαδας.
    Στην χωρικη ενοτητα της βορειας Ελλαδας ανηκουν και ο αγωγος Burgas Alexandroupoli (αν ποτε κατασκευασθει) και τα λιμανια Ηγουμενιτσας, Θεσσαλονικης και Αλεξανδρουπολης η διαχειριση τους όμως δεν φαινεται να επιρεαζει/επιρεαζεται (από) την χωροταξια.
    Η οδος, οι αγωγοι, και τα λιμανια ειναι ένα συστημα (η μια λειτουργικη ομαδα υποδομων που ανηκουν στην ιδια – φυσικη η ανθρωπογενη – χωρικη ενοτητα) και το γεγονος αυτό υπαγορευει την ενιαια διοικητικη διαχειρηση τους.
    Η Ηπειρος, η Μακεδονια, η Θρακη, η Θεσσαλια (πρεπει να περιληφθει και η Κερκυρα ως αμεσα εξαρτημενη από την Ηπειρο) μπορουν να ειναι μια πρωτη διοικητικη περιφερεια.
    Η υπολοιπη Ελλαδα από πλευρας υποδομων εξαρταται απολυτα από τον πληθυσμιακο, παραγωγικο καταναλωτικο και πολιτιστικο πολο της ευρυτερης Αθηνας. Η σημαντικη ανομοιογενεια αναμεσα στην ευρυτερη Αθηνα και στην υπολοιπη περιφερεια καθως και ο ιστορικος και διοικητικος ρολος της Αθηνας κανουν αναγκαια την διασπαση του χωρου σε δυο διοικητικες περιφερειες.
    Η Αττικη, η Βοιωτια, η (νοτια τουλαχιστον) Ευβοια, η Κορινθια, τα νησια του Αργοσαρωνικου, {και (ισως) οι Αργολιδα και παραλιακη Αρκαδια}, που αποτελουν (η θα αποτελεσουν συντομα) την ευρυτερη Αθηνα μπορουν να είναι μια δευτερη διοικητικη περιφερεια.
    Η υπολοιπη νοτια Ελλαδα, ηπειρωτικη και νησιωτικη μπορει να είναι μια τριτη διοικητικη περιφερεια.
    Μελλοντικα και αν ενισχυθει διεθνως η θεση της Θεσσαλονικης μπορει οι σημερινοι νομοι Θεσσαλονικης, Κιλκις και Χαλκιδικης να διαχωρισθουν και να αποτελεσουν μια τεταρτη διοικητικη περιφερεια.
    Προς το παρον η Θεσσαλονικη χρειαζεται εδαφικα, παραγωγικα, πληθυσμιακα μια αρκετα μεγαλη (υποστηρικτικη) περιφερεια τοσο για να αντιμετωπισθει ο ανταγωνισμος της μητροπολιτικης Κωνσταντινουπολης των 10.000.000 κατοικων και της αντιστοιχης οικονομικης ισχυος, οσο και για να εξυπηρετηθουν οι μητροπολιτικου επιπεδου αναγκες κατοικων των γειτονικων κρατων στο πλαισιο μιας μελλοντικης Ευρωπαικης Ενωσης των περιφερειων και όχι των κρατων. (στο κοντινο μελλον η ευρυτρεη Θεσσαλονικη και όχι η Αθηνα αν υποστηριχθειμπορει να γινει η μητροπολη των νοτιων βαλκανιων).

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | ΛΟΥΗΣ Χ.

    ΠΡΩΧΩΡΑΤΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ.. ΜΕΙΩΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ… ΕΛΕΞΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ…
    ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ – ΧΡΗΜΑ – ΔΟΞΑ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ, ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ…

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 22:26 | φιλιπποπουλος βασίλειος

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΑΞΙΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ….ΑΛΛΑ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ…ΣΕ ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ….

    ΑΝ ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΡΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΑΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ….

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 20:09 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ακούγονται διάφορες απόψεις και ιδέες.

    Όπως είπα και στις 18/1 ο Καποδίστριας απέτυχε και το ξέρουν όλοι.

    Δήμοι και Νομαρχίες είναι πηγές διεφθοράς, με επίσημες μελέτες.
    Οι Δήμαρχοι και οι Νομάρχες δεν «κολλάνε» πουθενά, φανταστείτε να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη μέσω της διευρημένης εξουσίας τους (διευρημένες περιφέρειες και Δήμοι).
    Εξουσία ίσως και μεγαλύτερη των βουλευτών στην περιοχή τους (πιθανών, αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει λίγο και σε συνδυασμό με τη βούληση της κυβέρνησης να συνδυάσει αυτό το Νομοσχέδιο με το άλλο για τον εκλογικό νόμο).

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

    Η κυβέρνηση θέλει να δώσει περίπου το 60% των εισπρατόμενων πόρων στις διευρημένες Νομαρχίες και να προσθέτει κάθε χρόνο ένα επιπλέον ποσό από τον Κρατικό προϋπολογισμό ως χρηματοδότηση, προκειμένου ν’ αντεπεξέλθουν στην λειτουργία τους (και λοιπές υποχρεώσεις τους).

    Αυτό και σε συνδιασμό με το μοντέλο που εφαρμόζεται στο Εξωτερικό (βλ. παράδειγμα της καλιφόρνια που ανέφερα) με οδηγούν στο παρακάτω (γνωρίζοντας τι έχουν στην πίσω πλευρά του μυαλού τους οι κυβερνώντες):

    Κάθε Δημόσιος υπάλληλος θα γίνει σταδιακά Περιφερειακός υπάλληλος, δηλαδή θα ανήκει και θα πληρώνεται από την ώς άνω αρχή (Υπερπεριφέρεια κλπ).
    Δηλαδή ο αστυνομικός, ο πυροσβέστης, ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο διοικητικός υπάλληλος κλπ. θα πληρώνονται τόσο όσο π.χ. ο Δήμαρχος θα θεωρεί ότι πρέπει.
    Πόσα; π.χ. 800 Ευρώ αν θέλει ή και 5.000 Ευρώ; ποιός θα τον ελέγξει;

    Συμφωνούν με αυτήν την εξέλιξη όλοι οι παραπάνω αλλά και οι υπόλοιποι Δημότες;

    Μην γελιόμαστε, υπάρχει η πίεση να μειωθεί ο Δημόσιος Τομέας.
    Όπως επίσης και να δείξει και το κυβερνών κόμμα ένα έργο εντός εξαμήνου, διότι με αυτά που «έρχονται» θα πέσει πιο γρήγορα και από τους προηγούμενους.

    Το μέλλον όμως θα σας το πω (πρώτα ο Θεός):
    Κατά το έτος 2030, όταν θα έχουν φαλιρύσει όλοι οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, θα συζητάμε τον Καλικράτη 2, δηλαδή την Διοικητική Αποκέντρωση (Δήμων και Περιφερειών) στα σημερινά Διοικητικά πλαίσια!!!!!!. Το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό.

    Κάποιοι τρελαίνονται όταν ακούν Δημόσιο και Δημόσιοι Υπάλληλοι. Συνήθως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μαγαζιά και φοροδιαφεύγουν, ή είναι υπάλληλοι εταιριών, οι οποίες κάνουν δουλειές με «χορηγίες του Δημοσίου».

    Ρε παλικάρια, η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα εκτός από ζαρζαβατικά και φρούτα, άρα που θα δουλεύει ο κόσμος για ν’ αγοράζει τα προϊόντα σας;

    Κρατικοδίαιτοι είναι όλοι σ’ αυτή τη χώρα, μη γελιέστε. Ακόμα και το Κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις του.

    Πιέστε τα κόμματά σας να μπει μια τάξη σ’αυτή τη χώρα.
    Δηλαδή οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι ηλίθιοι και όταν δουν ότι σοβαρεύουν τα πράγματα, θα τραγουδούν και θα χορεύουν; Άλλωστε δεν είναι όλοι το ίδιο.

    Για μένα η καλύτερη λύση είναι:
    η επιλογή Δημάρχων, Νομαρχών αλλά και Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων με αξιολόγηση βιογραφικών (ώστε ν΄αποφεύγουμε την κομματική εισβολή)όσων επιθυμούν να υπηρετήσουν την Αυτοδιοίκηση χωρίς πολλά χρήματα και προνόμια (μισθούς κλπ).

    Η αξιολόγηση βιογραφικών από ειδικές μεικτές επιτροπές πανεπιστημιακών (με ειδικότητα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης), πολιτικών, φορέων της περιοχής ή ότι άλλο προταθεί και συζητηθεί.

    Δεν υπάρχει σωτηρία για τον λαό, λόγω αλλαγής του μεγέθους Δήμων και Νομαρχιών.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 17:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ

    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
    H ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.
    ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ
    ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΝΩ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ AYTH Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ;
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ,ΟΥΤΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ , ΟΥΤΕ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2010 ( ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΑ ΟΤΑ );
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ). ΑΛΛΑΓΗ ΝΑΙ (ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ), ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
    ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 14:57 | Παναγιώτης Κ.

    Ένας από τους μεγαλύτερους τρόμους μου στις εξαγγελίες θέσεις που σταθερά υποστήριζε ο Γ. Παπανδρέου ήταν πάντα οι απόψεις του για το μεγαλύτερο βάρος και αυτονομία – χρηματοδότηση που θα έπρεπε να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Και αυτό γιατί η εμπειρία μου από την λειτουργία δήμων και κοινοτήτων του τόπου καταγωγής μου είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Η λειτουργία των δήμων χαρακτηρίζεται απλώς παράνομη.

    Η εκλογή δημάρχου συνδέεται με στενά βραχυπρόθεσμα οφέλη που προσδοκά ο ψηφοφόρος, γεγονός που αξιοποιείται δεόντος από τους σχετικά πιο ωφελιμιστές ή και ασυνείδητους υποψήφιους, οι οποίοι και συνήθως εδρεώνονται στην δημαρχία και γίνονται διαχρονικοί, ακριβώς για αυτό. Παράδειγμα πρακτικών είναι από την εξαγορά ψήφων ομογενών τμημάτων πλυθησμού με κοινά συμφέροντα και χαμηλή κοινωνικοποίηση, την υπόσχεση διορισμού (τελικά με ανανεώσιμες συμβάσεις), την τακτοποίηση θεμάτων του ψηφοφόρου, μέχρι την αντικατάσταση εξωτερικών λαμπτήρων ή πλακών δαπέδου του δημότη, από συνεργεία του δήμου.

    Το δημοτικό συμβούλιο μάλλον δεν ασχολείται με ότι δεν φαίνεται εξόφθαλμα παράνομο. Έτσι έλεγχος δεν υπάρχει, αφού και τα επιλήψιμα μέτρα – αποφάσεις είναι καλά καμουφλαρισμένα και μόνο οι κατοικούντες στην Ιερουσαλήμ κατανοούν πως δουλεύει το σύστημα.

    Μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια (ή δεκαετία) είναι η κατασπατάληση κοινοτικών πόρων μέσω όλων των προγραμμάτων που έτρεξαν από την τοπική αυτοδιοίκηση (συμπεριλαμβανομένων των νομαρχιών και των αναπτυξιακών φορέων και των μεταξύ τους συγκοινωνιών), αφού μοναδικός στόχος ήταν η συλλογή οριακά νομότυπων αποδεικτικών ώστε να εκταμιεύονται τα ποσά. Τα χρήματα που χάθηκαν από τον πραγματικό αποδέκτη που είναι οι τοπικές οικονομίες, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην τραγική σημερινή οικονομική κατάσταση, και στην έλειψη προοπτικής, αφού δεν αποτέλεσαν ποτέ μακροπρόθεσμη επένδυση, σύμφωνα με το σκοπό τους.

    Παράδειγμα επίσης του τρόπου λεοτουργίας δήμων, είναι η περίπτωση δήμου / κοινότητας που απασχολεί περίπου 10 υπάλληλους νόμιμα, και άλλους τόσους χωρίς καμιά σύμβαση! Αυτοί οι δεύτεροι περιλαμβάνονται κατά καιρούς σε προγράμματα απασχόλησης, επιμόρφωσης, ή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ όταν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, πληρώνονται από κονδύλια του δήμου, τα οποία δικαολογούνται ως έξοδα για άλλους σκοπούς (λειτουργικά κλπ).
    Προφανώς σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν δήμαρχο / κοινοτάρχη που σέβεται τις υποσχέσεις διορισμού του, και βρίσκει τρόπους να προσλαμβάνει τους πάντες, κρατώντας τους σε πολιτική ομηρία, αναμένοντας εξελίξεις.

    Κατά την γνώμη μου, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποτύχει στον ρόλο της, ευθύνης διασπειρόμενης στους αιρετούς, αλλά κυρίως και στους με εγωϊστικά κοντόφθαλμα κριτήρια δημότες που επιλέγουν δήμαρχο για τους ίδιους και όχι για τον δήμο.

    Ότι χρειάζεται μια σωστή δημοκρατική υπεύθυνη αυτοδιοίκηση να βαθύνει και να γίνεται όλο και πιο ουσιαστική, με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά δεν έχουμε μια τέτοια, και δεν έχουμε κατακτήσει τα σωστά κοινωνικά και ποιοτικά κριτήρια και εργαλεία, ώστε να την επιβάλουμε.
    Το «όλα στο φως / διαδύκτιο» της κυβέρνησης, σίγουρα βοηθά. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει πολύ σοβαρός προβληματισμός για τους τρόπους, τις δομές, και τις δεικλίδες ασφάλειας που πρέπει να ισχύσουν ή να επινοηθούν, για να αλλάξει αυτή η εικόνα της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να συμμετέχει πιο ενεργά ο οποιοσδήποτε δημότης, και να μπορεί να επιβάλει την νομιμότητα έστω και ένας. Στον προβληματισμό αυτόν, τα μέγιστα θα μπορούσαν να προσφέρουν οι συμμετέχοντες στην αυτοδιοίκηση, όσοι ίσως τείνουν να χαρακτηριστούν προστατευόμενο είδος.

    Ελπίζω και εύχομαι επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια, και να αποδεικτεί η εφαρμογή του σχεδίου λυτρωτική, εν τέλει.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 13:06 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Σχετικά με σχόλιο της κας Ε. Παπαδοπούλου ότι «Προτιμότερη θα ήταν η αποκεντρωτική και όχι αυτοδιοικητική οργάνωση του κράτους», απλά να επισημάνω ότι διοικητική αποκέντρωση αφ’ ενός και τοπική αυτοδιοίκηση αφ’ ετέρου δεν είναι έννοιες αλληλοαποκλειόμενες, αλλά συνυπάρχουν, από καταβολής μάλιστα του Ελληνικού κράτους.

    Σύμφωνα με το άρθρο 101 («Διοικητική Αποκέντρωση»), παράγραφος 1 του Συντάγματος:

    «H διoίκηση τoυ Kράτoυς oργανώνεται σύμφωνα με τo απoκεντρωτικό σύστημα.»

    Μονάδα διοικητικής αποκέντρωσης αποτελούσαν ανέκαθεν οι Νομοί και Επαρχίες με τους διορισμένους Νομάρχες και Επάρχους. Εν συνεχεία δε, με τη θέσπιση των περιφερειών, έγιναν οι 13 Περιφέρειες οι μονάδες της διοικητικής αποκέντρωσης, με τον «Καλλικράτη» δε, θα καταστούν αποκεντρωτικές μονάδες οι 7 Γενικές Διοικήσεις.

    Οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (πρβλ. άρθρο 102 – «Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης» – παράγραφος 1, εδάφιο α’ του Συντάγματος: «Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού») ήταν αρχικώς οι Καποδιστριακοί Δήμοι (π.χ. Οπουντίων, Παρακαμπυλίων, Αμαρουσίου, Αραφήνος, για να αναφέρω μερικούς από τη Στερεά Ελλάδα), με εκλογή αιρετών τοπικών αρχόντων, εν συνεχεία με την μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου το 1912, οι μικροί Δήμοι και Κοινότητες (π.χ. Δήμος Θηβαίων, Κοινότητα Βαγίων, Δήμος Αθηναίων, Κοινότητα Καλλιθέας), μετά με τον Καποδίστρια ΙΙ οι «νεοκαποδιστριακοί» δήμοι, *αλλά και ο 2ος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης με τη θέσμιση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με αιρετούς νομάρχες, και ήδη το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, οι νέοι διερευμένοι «Καλλικρατικοί» δήμοι και ως 2ος βαθμός οι Περιφέρειες με αιρετούς πλέον Περιφερειάρχες.

    Άρα, το κράτος μας έχει *αποκεντρωτική διοίκηση*, που ως θεσμός μάλιστα φέρει συνταγματική περιωπή, ΚΑΙ *τοπική αυτοδιοίκηση* 1ου και 2ου βαθμού, επίσης οριζόμενη στο Σύνταγμα. Ο Καλλικράτης απλά μεγαλώνει το μέγεθος (και συνακόλουθα μικραίνει τον αριθμό) των μονάδων αποκέντρωσης και των οργανισμών αυτοδιοίκησης. Η οργάνωση του κράτους *παραμένει αποκεντρωτική* με (έτερον, εκάτερον) τοπική αυτοδιοίκηση 2 βαθμών.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 13:18 | Ραλλού Κράλλη – Κωνσταντέλλη

    Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω την χαρά και την ικανοποίησή μου για τον «Καλλικράτη». Ασχολούμαι χρόνια με την Τοπική αυτοδιοίκηση από τη θέση του ειδικού συνεργάτη αλλά και μέσα από εθελοντικές δραστηριότητες.
    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου δεν έχω να κάνω ιδιαίτερες παρατηρήσεις.
    Εάν ο σχεδιασμός, που το ελπίζω, εφαρμοστεί και λειτουργήσει, πιστεύω βαθιά, ότι θα αλλάξει η μορφή της Ελλάδας. Εξ άλλου, αυτή η αλλαγή, αποτελούσε επί χρόνια ελπίδα ανθρώπων που είχαν, εδώ και δεκαετίες, οραματιστεί αυτή την αειφόρο ανάπτυξη των τόπων τους και μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν από τους «μικροεργολάβους» της περιφερειακής πολιτικής σκηνής, λίγο ως πολύ, ως ψώνια.
    Στα χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση, έχω διαπιστώσει και το πιστεύω βαθιά ότι τα πάντα κρίνονται, και θα κριθούν, στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Τα πάντα κρίνονται στο επίπεδο των προσώπων. Όση επάρκεια και να διαθέτει το νομοθετικό πλαίσιο όσοι πόροι και να διατεθούν εάν τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν τον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό δεν τον πιστεύουν, δεν τον έχουν οραματιστεί και δεν είναι ικανά, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Στην περίπτωση, μάλιστα, που στα χέρια ανίκανων προσώπων θα υπάρξουν οικονομικοί πόροι το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.
    Μέχρι τώρα τα πρόσωπα που επιλέγονταν, προωθούνταν και φυσικά εκλέγονταν στους Δήμους, προπάντων στους μικρούς περιφερειακούς δήμους, εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, με δύο προσόντα:
    • Την στοίχιση στην αυλή κάποιου πολιτικού παράγοντα, συνήθως τοπικού βουλευτή, τον οποίο πρωτίστως ενδιέφερε η πολιτική του επιβίωση
    • Την χωρίς όρια λαϊκιστική ρουσφετολογική προσέγγιση του Δημότη ψηφοφόρου, που εθίστηκε να νομίζει ότι η διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα άθροισμα μικροϊδιοτέλειας.
    Η παιδευτική ανεπάρκειά τους, η φοβική σχέση τους με οτιδήποτε εκσυγχρονιστικό, η συντηρητική αντιμετώπιση οποιασδήποτε καινοτομίας, η υιοθέτηση του παρωχημένου αναπτυξιακού μοντέλου (τσιμέντο, άσφαλτος, οικοδομή, ηλεκτροφωτισμός των πάντων), η συμπλεγματική στάση τους απέναντι στην ανθρώπινη ποιότητα, η αισθητική βαρβαρότητα, η ληστρική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, οδήγησε πολλές φορές σε ανεπίστρεπτες καταστροφές τόσο του φυσικού όσο και δομημένου περιβάλλοντος των περιοχών τους (πολλές φορές με την επίνευση των πολεοδομικών υπηρεσιών) και σε μεγάλες απώλειες των πολιτισμικών πόρων των δήμων τους. Η περίφημη όσο και «βάρβαρη» στην ουσία της «Αξιοποίηση» αποτέλεσε την νεκροφόρα με την οποία ενταφιάστηκαν, ακόμα και σε προστατευόμενες και διατηρητέες περιοχές και οικισμούς της Χώρας μας, πλήθος προτάσεις και δυνατότητες που κοίταζαν στο μέλλον. Προπάντων σε τουριστικούς νησιωτικούς δήμους.
    Τα πρόσωπα λοιπόν. Αυτά που θα ηγηθούν αλλά και το προσωπικό.
    Πρέπει να υπάρξει τρόπος αξιολόγησης των προσώπων, που θα μπορεί να παρακάμπτει τους τοπικούς παράγοντες στην τελική επιλογή. Βιογραφικό αλλά και κάποιου είδους συνέντευξη. Δεν αρκούν τα πτυχία ενός «σπασίκλα». Για να γίνει πράξη αυτό που δηλώνετε στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου πως «Η Νέα Αρχιτεκτονική αποτελεί ταυτόχρονα επιταγή και ώριμη επιλογή στην οποία μας οδηγεί η ανάγκη της χώρας να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε ένα μεταβαλλόμενο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον με αιχμή του δόρατος την εξοικονόμηση πόρων, την πράσινη ανάπτυξη και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού», χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, γνώση, παρουσία στην τοπική κοινωνία, δημοκρατική αγωγή στο διάλογο και αποδεδειγμένη πίστη στην αειφόρο ανάπτυξη και την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 10:59 | Ε.Παπαδοπούλου

    Το ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταντήσει οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας, το γνωρίζαμε. Αλλά να υπάρχει τέτοιο μένος, από κάποιους σχολιαστές, κατά των νομαρχιακών υπαλλήλων, που είναι οι πιο κακοπληρωμένοι και με τις χειρότερες συνθήκες στις υπηρεσιακές μεταβολές, ε, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο.
    Οι νομαρχιακοί υπάλληλοι, όσοι διορίστηκαν μετά τη θεσμοθέτηση των ΝΑ, αμείβονται με τους χειρότερους μισθούς. (Μάλιστα όταν τα ΜΜΕ προβάλλουν τους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, εμείς γελάμε, γιατί είμαστε τουλάχιστον 300€ πιο κάτω από αυτούς, αλλά για εμάς δε μιλεί ποτέ κανείς.) Όχι μόνο αυτό, αλλά καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν και υπάλληλοι των παλαιών, κρατικών νομαρχιών, οι οποίοι λαμβάνουν ακόμη τα παχυλά επιδόματα των υπουργείων τους, ως και οι μηχανικοί, που είναι οι πλέον υψηλόμισθοι σε σύνολο αποδοχών (και όχι οι εφοριακοί, όπως όλοι υποστηρίζουν), δεν υπάρχει μεταξύ τους σύμπνοια και αλληλεγγύη, συνεπώς υστερούν σε συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.
    Επιπλέον οι νομαρχιακοί υπάλληλοι δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, παρά μόνο με τη διαδικασία της μετάταξης, κατόπιν σύμφωνη γνώμης υπηρεσιακού συμβουλίου. Έτσι αν κάποιος διοριστεί μακριά από τον τόπο του, δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις την προσωπική, οικογενειακή και οικονομική καταστροφή ανθρώπων, λόγω της εμμονής των διοικούντων της αυτοδιοίκησης.
    Ο προκάτοχός σας μας αντιμετώπιζε με το χειρότερο τρόπο, έδωσε επίδομα στους υπαλλήλους των περιφερειών, με αιτιολογία τις μεταξύ τους μισθολογικές ανισότητες, αλλά όχι σε εμάς, που είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Έδωσε κι άλλα επιδόματα στους υπαλλήλους του υπουργείου του, αλλά όχι σε εμάς, που είμαστε στη χειρότερη οικονομική κατάσταση. Διατήρησε το καθεστώς της σύμφωνης γνώμης, στη διαδικασία των μετατάξεων, ειδικά για εμάς, ενώ επέτρεψε τις μετατάξεις σε υπηρεσίες του δημοσίου, με τη διαδικασία του άρθρου 71 ΥΚ σε υπαλλήλους ΝΠΙΔ, κάτι που είναι προφανώς αντισυνταγματικό. Ακόμη και σε περιπτώσεις μετατάξεων ή αποσπάσεων, κατά παρέκκλιση των κοινών διατάξεων, ζητούσε σύμφωνη γνώμη των Νομαρχών, χωρίς αυτό να προβλέπεται κάπου. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να απαιτούν κάποιοι σήμερα να την πληρώσουμε πάλι εμείς.
    Κύριε υπουργέ, η αυτοδιοίκηση αριθμητικά δεν πάσχει από προσωπικό. Πάσχει από έλλειψη κατηρτισμένου προσωπικού, κυρίως στις νέες τεχνολογίες και από καλή οργάνωση. Αν οι νέες υπηρεσίες εφοδιαστούν από την αρχή με τα κατάλληλα προγράμματα (μητρώα υπαλλήλων, μισθοδοσίας, προγραμματισμού, τεχνικών έργων κλπ), τα οποία θα ενημερωθούν από ειδικούς στις νέες τεχνολογίες (μην εμπιστευτείτε τους υπάρχοντες υπαλλήλους, θα τα θαλασσώσουν), οι οποίοι στη συνέχεια θα επιμορφώσουν το προσωπικό σε θέματα χειρισμού, τότε θα υπάρχει μία καλή βάση για το μέλλον,
    Όσον αφορά τη μείωση προσωπικού, που σας προτείνουν, αυτή θα λάβει χώρα έτσι κι αλλιώς με τις συνταξιοδοτήσεις. Όσοι δεν έχουν σχέση με το δημόσιο δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού στις ΝΑ τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες, γι’αυτό και έχουν γεμίσει με προσωπικό γερασμένο και με ελλιπή κατάρτιση.
    Η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού καλό θα ήταν να διευκρινιστεί άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση. Όπως τονίζω και σε άλλο σημείο αφήστε όσους είναι διορισμένοι μακριά από τον τόπο τους να μεταταγούν εκεί που θέλουν, ώστε οι ανάγκες να κριθούν στη συνέχεια με αξιόπιστα στοιχεία, χωρίς να υπάρχει προσωπικό που θέλει να φύγει. Τι σημασία έχει για το σύνολο της αυτοδιοίκησης αν ένας υπάλληλος πάει στη μία ή την άλλη Περιφέρεια; Μετά την ολοκλήρωση των μετακινήσεων θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες της κάθε μίας.
    Τέλος σας παρακαλώ να μην παραλείψετε να εξοπλίσετε τις υπηρεσίες με τράπεζες νομικών πληροφοριών, για όλους όσους χειρίζονται Η/Υ. Η νομοθεσία είναι τεράστια και συνεχώς μεταβαλλόμενη. Η ΝΟΜΟΣ και η ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε τις εφαρμοστέες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις τροποποιήσεις τους, ακόμη και την ερμηνεία τους από τα δικαστήρια και το ΝΣΚ. Είναι τουλάχιστον γελοίο να μη διατίθενται στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Θα μειώνονταν κατά πολύ τα λάθη, η ανασφάλεια και οι καθυστερήσεις.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 08:15 | ΛΙΜΠΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ .
    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ .
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ή ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ??
    ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ??
    ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ?
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ??
    ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΤΣΙ , ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ .’ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΑ ΣΤΟΝ Σ.Ε.Δ.Δ. ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.
    ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ……. ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ !!!!!!!!!

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 00:53 | Νίκος Κουτζαμπάσης

    Κύριε Υπουργέ,

    Το σχέδιο Καλλικράτης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά,
    θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε στις νέες δομές να αποδοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες καθώς και οι ανάλογοι πόροι, όχι μόνο οικονομικοί αλλά και σε επίπεδο προσωπικού.
    Επίπλέον, θα πρέπει οι αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης να είναι συγκεκριμένες έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ως προς τις αρμοδιότητες.
    Τέλος, θεωρώ επιτακτική την άσκηση ελέγχου από πλευράς κεντρικής διοίκησης και κυριώς στα οικονομικά θέματα. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να είναι σε μηνιαία βάση.

    Σας ευχαριστώ

    Νίκος Χ. Κουτζαμπάσης

    Διοικητικός Επιστήμονας

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 00:26 | spyros

    Ελεγχος στα οικονομικα των δημων,γιατι τοσα χρονια κανουν παρτυ τα λαμογια και οι διαπλεκομενοι.

  • ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Πέρα από το περιεχόμενο του προτεινόμενου κειμένου διαβούλευσης και πέρα από την προφανή κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, σε μια δεύτερη φάση διαβούλευσης σε σχέση με τη χωροταξία των Περιφερειών και των Δήμων, υπάρχουν δύο ακόμη αναγκαιότητες που πρέπει να καλυφθούν τώρα με επίσημες δηλώσεις προθέσεων.

    Η πρώτη αναγκαιότητα σχετίζεται με τις προθέσεις της Κυβέρνησης σ’ ό, τι αφορά στα Κεντρικά Όργανα του Κράτους και τις σχέσεις τους προοπτικά με τις Αυτοδιοικήσεις Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα μιας σαφούς κυβερνητικής τοποθέτησης ότι προτίθεται να προβεί ή να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρα 101 & 102) για την κατάργηση της παράλληλης λειτουργίας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων με εκείνες των Αποκεντρωμένων Κρατικών Διοικήσεων. Μια τέτοιου είδους τοποθέτηση μπορεί να ενισχύσει έντονα τη δυναμική, που τείνει να αναπτυχθεί, υπέρ των Αυτοδιοικήσεων Δεύτερου και Πρώτου βαθμού.

    Η δεύτερη αναγκαιότητα σχετίζεται με την οικονομική διάσταση της πρότασης. Η προβλεπόμενη συνταγματικά «οικονομική αυτοτέλεια΄΄ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (άρθρο 102 §2), πρέπει να διασφαλιστεί όχι με δηλώσεις προθέσεων και εκ των άνω. Πρέπει να διασφαλιστεί με σταθερό τρόπο και στην αφετηρία της είσπραξης των εσόδων του κράτους. Ιδιαίτερα στις περιφερειακές και τοπικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων πηγών ανάπτυξης, την παραγωγή νέας γνώσης και την καινοτομία, ένα τέτοιο μέτρο θα λειτουργούσε ως ισχυρό κίνητρο κινητικότητας. Θετικής κινητικότητας, για τοπικές δημοσιονομικές πολιτικές συμβατές με τους στρατηγικούς στόχους της Ένωσης έως το 2020 (ΕΕ 2020).

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 17:30 | ΣΠΥΡΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ , ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!
    ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ,ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ.
    ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΑΓΓΡΑΙΝΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ,ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ.
    ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ,ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΕΤΕ ,ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΤΕ ,ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ , ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΟΧΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ , ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ .ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Η Ε.Ε. ,ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ;;
    ΜΕ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ,ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ , ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ! ΔΙΟΤΙ , ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;;
    ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ, ΕΣΤΩ ΝΕΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ…) ΚΑΙ , ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥΣ .
    ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ , ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ , ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ η ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ.ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΕΠ ,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛOI ;;
    ΕΝΑ «ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ» ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ «ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥΣ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ.
    ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΟΧΙ ΟΙ «ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ» ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΝΟΙΑ).
    ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ «ΔΥΣΚΟΛΟ» ΤΡΟΠΟ .ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΝΟΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΡΘΡΟ , ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗΣΑΝ – ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ. ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ , η ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;;
    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ» ΑΦΟΒΑ.ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΕ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ η ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ,ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.
    Σ.Β.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 12:30 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΟΒΑΣ

    Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική. Λυπάμαι που το λέω, αλλά στους περισσότερους δήμους συμβαίνουν τα παρακάτω:

    1. Ο βασικός λόγος ανάδειξης δημάρχων είναι το προσωπικό παράνομο οικονομικό όφελος.
    2. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δημότες είναι απαξιωτικός.
    3. Τα σχολεία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση από πλευράς εμφάνισης και υλικοτεχνικής υποδομής.
    4. Οι αναθέσεις έργων είναι σκανδαλώδεις.
    5. Τα δημοτικά τέλη αυξάνονται αυθαίρετα.
    6. Οι υπάλληλοι δουλεύουν ελάχιστα.
    7. Ό,τι έργο γίνεται είναι έργο βιτρίνας.
    8. Δεν υπάρχει η παραμικρή λογοδοσία και έλεγχος.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 11:35 | Ε.Παπαδοπούλου

    Η αυτοδιοίκηση είναι ο πλέον αποτυχημένος θεσμός στην οργάνωση του ελληνικού κράτους, ο πλέον δαπανηρός, ανεξέλεγκτος και μη αποδοτικός. Προτιμότερη θα ήταν η αποκεντρωτική και όχι αυτοδιοικητική οργάνωση του κράτους, αλλά εφόσον επιμένετε να βάλετε κάποια τάξη με αυτόν τον τρόπο (δεδομένης και της συνταγματικής επιταγής), σας εύχομαι καλή επιτυχία και μην παραλείψετε να προβλέψετε ισχυρούς και λεπτομερείς μηχανισμούς ελέγχου από το κράτος. Όσον αφορά τους αιρετούς περιφερειάρχες, καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να μπουν περιορισμοί στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αλλά να υπάρχει μία άτυπη γραμμή στα κόμματα, ώστε να επιλέγονται υποψήφιοι με κατάρτιση, εντιμότητα και διοικητικές ικανότητες. Χορτάσαμε από τους άσχετους δημοσιοσχετίστες, που ρήμαξαν τα οικονομικά των ΟΤΑ, διέλυσαν την οργάνωση και εκμηδένισαν την λειτουργικότητά τους. Κυρίως προσοχή στις Δ/νσεις Πολεοδομίας, δεν υπάρχει έλληνας που να μην έχει πληγεί από τη δράση τους.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 10:28 | ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Πιστεύω ότι οι Δήμοι, όπως λειτουργούν, δημιούργησαν ομάδες «οπαδών»
    και όχι υπευθύνων πολιτών.
    Οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής της πόλης τους, συμμετέχοντας στην λήψη πολιτικών αποφάσεων και να γίνουν πιο κοινωνικοί και ανθρώπινοι στις γειτονιές τους και στις μεταξύ τους σχέσεις.
    Σήμερα στους Δήμους , υπάρχουν όχι πολίτες, αλλά οπαδοί, οι οποίοι προωθούν ατομικά τους συμφέροντα και δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου «ιδιωτικό στρατό» των αρχόντων.
    Πιστεύω ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει πολιτικούς και κοινωνικούς όρους συμβίωσης, απαλείφοντας τον τοπικιστικό και συμφεροντολογικό χαρακτήρα των υφισταμένων Δήμων.Ευχή: Να αναβιώσει η πόλη, να εξαλειφθεί η δουλικότητα των οπαδών!!!

  • Η γενική μου εντύπωση είναι ότι το (προ)σχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση καθώς αποκεντρώνει εξουσίες και δραστηριότητες της κεντρικής διοίκησης, δίνει την δυνατότητα στις περιφέρειες και τους δήμους για άσκηση συνολικότερης και ουσιαστικότερης πολιτικής, και, αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας, (δυνάμει) μειώνει τους πόρους που απορροφά η τοπική αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη αύξηση/βελτίωση του παρεχόμενου έργου και υπηρεσιών. Οι παρακάτω παρατηρήσεις, χωρίς να έχουν την φιλοδοξία της συνολικής προσέγγισης, αποσκοπούν στο να βοηθήσουν να βελτιωθούν κάποιες ατέλειες του όλου εγχειρήματος.

    – Το κείμενο της διαβούλευσης είναι ωραίο ως γενικό σχέδιο, έχω όμως την εντύπωση ότι δεν είναι αρκούντως συγκεκριμένο σε ορισμένα σημεία. Δεν δίδεται σαφής εικόνα του ποιές δραστηριότητες θα μεταφερθούν από την κεντρική διοίκηση στις περιφέρειες – αναφέρονται σε ένα-δύο σημεία (ενδεικτικά) οι πολιτικές δασών, υποδομών και μετανάστευσης, αλλά για αυτές μόνο γίνεται όλη η φασαρία; Ίσως μεγαλύτερη ασάφεια επικρατεί στα των δήμων, εκτός από τα ΚΕΠ. Τι άλλες δραστηριότητες αναμένεται να αναπτύξουν οι νέοι δήμοι; Τι προσωπικό αναμένεται να έχουν μία τυπική περιφέρεια και ένας τυπικός δήμος; Τι ποσοστό των εσόδων/δαπανών της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μεταφερθεί (έστω προοπτικά) στους ΟΤΑ των δύο επιπέδων; Τι ποσοστό του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού αναμένεται να απασχολείται στους ΟΤΑ; Πως θα γίνει η μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στις δύο βαθμίδες και την κεντρική διοίκηση ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητές αναλογίες; (Ας μου συγχωρηθεί εάν κάποια από αυτά τα θέματα ρυθμίζονται αλλά εγώ λόγω βιασύνης δεν το πρόσεξα!) Λεπτομέρειες θα πει κανείς, που θα καθορισθούν στην πορεία. Όμως αν δεν καθορισθούν από την αρχή, βάζουν σε κίνδυνο θεμελιακούς στόχους του προγράμματος, όπως είναι η μείωση του «κράτους» αλλά και η ενότητα της υφής και της ποιότητας της κρατικής διοίκησης.

    – ‘Ενα δεύτερο μεγάλο θέμα που πρέπει να διασφαλισθεί είναι ο έλεγχος στα διοικητικά και οικονομικά και των δύο βαθμίδων. Με έλλειψη κουλτούρας ανοιχτής διακυβέρνησης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, και με τις αναπόφευκτες αγκυλώσεις που προκύπτουν από τις στενότερες προσωπικές διασυνδέσεις, οι ΟΤΑ των διευρυμένων εξουσιών και πόρων μπορούν πιθανότατα να αποτελέσουν και διευρυμένες εστίες κακοδιαχείρισης. Δεν νομίζω πως ο έλεγχος από την κεντρική διοίκηση, όπως προβλέπεται, είναι αρκετός. Τέτοιος έλεγχος είναι επίσης και δαπανηρός – φτιάχνουμε διευρυμένες δομές σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο, και μετά άλλες τόσες σε κεντρικό επίπεδο για να ελέγχουν τις πρώτες. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πρωτίστως εσωτερικά, να διαποτίζει τους ΟΤΑ. Ασκείται από μία εσωτερική επιθεώρηση σε επίπεδο Περιφέρειας, της οποίας προϊσταται ανώτατος δικαστής αποσπασμένος από την Δικαιοσύνη. Οι δε διοικητικές υπηρεσίες πάλι της Περιφέρειας διευθύνονται από ανώτατο δημόσιο υπάλληλο αποσπασμένο από την κεντρική διοίκηση. Όλο το νέο υπαλληλικό δυναμικό των ΟΤΑ, όσο δηλαδή δεν καλυφθεί από μετατάξεις, προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ.

    – Τα οικονομικά των ΟΤΑ είναι ένα άλλο κεφαλαιώδες και ακανθώδες ζήτημα. Για τους ίδιους λόγους όπως και παραπάνω, ελλοχεύουν και εδώ οι ίδιοι κίνδυνοι. Προτείνονται, πρώτον, η σύνταξη δεσμευτικών προϋπολογισμών σε επίπεδο περιφέρειας οι οποίοι προηγούνται της σύνταξης του εθνικού προϋπολογισμού, και δεύτερο, η απαίτηση να μην μπορούν οι ΟΤΑ να δημιουργούν ελλείμματα. Στα θέματα που δικαιολογείται η δημιουργία ελλειμμάτων, όπως οι επενδύσεις σε υποδομές, κεφαλαιουχικό εξοπλισμό κλπ, θα διατίθενται κεφάλαια από την κεντρική κυβέρνηση με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή με διαγωνισμό ύστερα από σύνταξη μελέτης και με συγκεκριμένα κριτήρια. Έτσι θα δοθεί και το κίνητρο και το σήμα στους ΟΤΑ ότι τα πράγματα γίνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και καταστατικό τρόπο.

    – Το τελευταίο θέμα που θέλω να θίξω είναι η ανάγκη να μην απομακρυνθεί η εξουσία από τον πολίτη. Αυτή η αυτονόητη ανάγκη, πάνω στην οποία εδράζεται η ίδια η δημοκρατία, ίσως βρίσκεται τώρα υπό πίεση, με την ουσιαστική κατάργηση των νομαρχιών και κυρίως την επέκταση των δήμων. Σήμερα, ο/η δήμαρχος είναι σε θέση να ξέρει δρόμο-δρόμο τον δήμο του/της, δεν είναι όμως βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με τους νέου τύπου δημάρχους. Γι αυτό, προβλέπεται να διατηρηθούν δομές στα όρια των παλιών νομαρχιών και δήμων, εποπτευόμενες από αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους (όπως επίσης προβλέπονται και συμβούλια γειτονιάς). Το ερώτημα που ανακύπτει, όμως, όπως έχει σημειωθεί και από άλλους, είναι εάν αυτό θα δημιουργήσει πολλαπλότητα δομών: Δηλαδή, εάν παράλληλα με την περιφέρεια και τον νέο δήμο, υπάρξουν ουσιαστικές αλλά άτυπες δομές και σε επίπεδο σημερινής νομαρχίας και σημερινού δήμου. Αν αυτό γίνει, τότε βεβαίως τα επίπεδα και η πολυπλοκότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αυξηθούν αντί να μειωθούν. Επίσης, σε μιά τέτοια περίπτωση, η δυνατότητα για τοπικά φέουδα θα είναι αυξημένη. Για το λόγο αυτό, προτείνεται ο «κυκλικός» διορισμός των αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων: Κάθε χρόνο ή δύο, διορισμός σε νέο πόστο που εποπτεύει διαφορετικό τομέα. Επίσης, συχνές μεταθέσεις του υπαλληλικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον δήμο που δεν απαιτεί και μετεγκατάσταση. Γενικά, εδώ ίσως χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τους συντάκτες του σχεδίου, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των αντικρουομένων στόχων: της διοίκησης κοντύτερα στον πολίτη, χωρίς πολύπλοκες δομές, ούτε και τοπικά στεγανά και φέουδα.

    – Τέλος, κάτι για τις εφτά Γενικές Διοικήσεις (ΓΔ) από τις οποίες θα απαρτίζεται η κεντρική κυβέρνηση σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν αντιλαμβάνομαι την φιλοσοφία αυτής της πρόβλεψης. Δεν θα οδηγήσει αυτό σε νέες πολύπολοκες δομές, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ανταγωνισμούς σε τοπικό επίπεδο; Οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης που δεν θα αποκεντρωθούν, π.χ. αστυνομία, θα διαρθρώνονται περιφερειακά με τις υπάρχουσες δομές τους, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στις 7 ΓΔ. Αυτό καθορίζεται ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε υπηρεσίας. Εν κατακλείδι, δεν βλέπω το νόημα για τις 7 ΓΔ, και γιατί τέλος πάντων κάποιες προβλέψεις για την διάρθρωση της κεντρικής κυβέρνησης εντάσσονται στο Πρόγραμμα για την νέα δομή των ΟΤΑ.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 02:47 | Αύγουστος

    1. Οι υπό χωροθέτηση νέοι δήμοι σκόπιμο είναι να μην αποτελέσουν απλά συνενώσεις των διοικητικών περιοχών των παλαιών δήμων.Είναι ανάγκη ορθολογικής χωροθέτησης από μηδενική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών(λ.χ. χώροι κοινωνικής υποδομής , αναπτυξιακές προοπτικές κλπ), τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά των υπό χωροθέτηση περιοχών(φυσικά ή τεχνικά όρια όπως λ.χ. ποταμοί, οροσειρές, μεγάλοι οδικοί άξονες, το ανάγλυφο εδάφους, κλιματολογικά δεδομένα κλπ.)τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κλπ.ΠΡΟΣΟΧΗ: δυστυχώς πολλοί προωθούν συνενώσεις ,στα πλαίσια της χωροθέτησης για να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες -να κόψουν κοστούμι στα μέτρα τους…(φάνηκε και από κάποιες εισηγήσεις στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ενώ στα πηγαδάκια αυτό ήταν το κύριο ζήτημα που απασχολούσε όλους… και αυτούς που δημόσια ισχυρίζονταν το αντίθετο!)
    2. Επίτέλους όριο θητείας στους τοπικούς άρχοντες.Δύο θητείες είναι αρκετές να δείξει κάποιος τι επί τέλους μπορεί να προσφέρει.Ο πολιτικός επαγγγελματισμός σε τοπικό επίπεδο εκτρέφει διαφθορά, διαπλοκή και αλαζονεία ενώ εμποδίζει νέες δυνάμεις να ασχοληθούν με τα κοινά.Συμμετοχική δημοκρατία και ισόβιοι «δημαρχαίοι» στους νέους δήμους είναι έννοιες ασύμβατες.
    3. Ουσιαστικοποίηση της διαφάνειας και καθιέρωση μετρίσιμων αποδόσεων μέσω αναμόρφωσης των Κωδίκων των νέων ΟΤΑ.Λογοδοσία όχι»για τα μάτια του κόσμου»,ούτε ασφαλώς ανέλεγκτη παντοδυναμία των Δημάρχων και Περιφεριαρχών με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και (συνήθως κακόγουστες)φιέστες προσωπικής προβολής με έξοδα των πολιτών…Θεσμοθέτηση σεβασμού των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και θεσμοί λαίκής συμμετοχής και ανοικτής διαβούλευσης για τοπικά θέματα καθώς καθώς και τοπικά δημοψηφίσματα όταν ζητηθεί από συγκεκριμένο αριθμό πολιτών.
    Η Διοικητική μεταρρύθμιση είναι αίτημα της άλλης Ελλάδας που αξίζουμε,αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τον τόπο να αλλάξει σελίδα και κανένας δεν δικαιούται να την υποσκάψει.Η νέα εποχή ,οι νέοι δήμοι, οι νέες ανάγκες απαιτούν νέα πρόσωπα, την άλλη ματιά στο μέλλον…

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | Δημος

    Ο Καλλικρατης βαδιζει προς τη σωστη κατευθυνση.
    Η Ελλαδα ειναι μια μικρη σε εκταση και πληθυσμο χωρα.
    Δεν υπαρχει κανενας μα κανενας λογος να υπαρχει β’ βαθμος αυτοδιοικησης.
    Κ. Πρωθυπουργε ,κ. Υπουργε,Δημιουργηστε 300-350 ισχυρους δημους,δωστε τους μια οικονομικη ανασα (ποσοστο απο φορους),δωστε περισσοτερες εξουσιες στους Δημαρχους,και επειτα ελεγξτε-συντονιστε-επιβλεψτε μεσω των διοικητικων διαμερισματων στο υπουργειο εσωτερικων.
    Δεν υπαρχει κανενα νοημα στην υπαρξη περιφερειων. Μονο ασκοπες σπαταλες-εξοδα.
    Ειναι πολυ σημαντικο να παρετε αυτη τη γενναια αποφαση. Ειναι καιρος να γινουν καποιες πραγματικες μεταρρυθμισεις στον τοπο μας. Μην φοβηθειτε τυχον πολιτικα κοστη.
    Καταργηστε επιτελους τις ανουσιες και ΑΧΡΗΣΤΕΣ νομαρχιες-περιφερειες.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | Γιάννης Καρας

    Το σχέδιο Καλλικράτης είναι πραγματικά απαραίτητο για τον τόπο. Για να πετύχει όμως είναι απαραίτητη και η συμμετοχή των πολιτών με ουσιαστικό τρόπο στις διαδικασίες εκλογής και ελέγχου των αιρετών δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Ένας κακός περιφερειάρχης πλέον θα επιφέρει πολλαπλάσια ζημιά για τον τόπο που εκλέγεται από ότι ένας κακός νομάρχης. Θα σημαίνει χαμένο έδαφος και οπισθοδρόμηση που δύσκολα θα μπορεί να καλυφθεί, ενώ ένας καλός περιφερειάρχης θα μπορεί να απογειώσει την περιφέρειά του. Προτείνω να υπάρχει σώμα πολιτών που θα διαμορφώνεται με κλήρωση και το οποίο θα ελέγχει τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σώμα σταθμισμένο στατιστικά με πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση του πληθυσμού. Σώμα που θα αποζημιώνεται για την υπηρεσία του με φοροελαφρύνσεις ή άλλα κίνητρα και που θα έχει περιορισμένη θητεία λίγων μηνών.
    Οι νέες περιφέρειες θα χρειαστούν και πόρους. Προτείνω να υπάρχει η δυνατότητα σε περιφέρειες που έχουν υποφέρει από την εσωτερική μετανάστευση, δυτική Ελλάδα, δυτική Μακεδονία ,Ήπειρος και αλλού να δέχονται τη φορολογική ύλη (φ.π.α) πολιτών που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και οι οποίοι θα δηλώνουν ότι ο φόρος που αποδίδουν, επιθυμούν να πιστώνεται στον τόπο καταγωγή τους.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 21:09 | Νικολάου

    Με τον Καποδίστρια τα χωρια μαράζωσαν με τον Καλικρατη που είναι πιο χαωτικός ,γιατί δεν θα διαλυθούν !

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 19:59 | ΑΒΡΑΑΜ ΚΟΤΣΑΡΙΔΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΑΕΙ ΠΟΛΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΒΕΒΑΙΩΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ . ΑΝ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ Π.Χ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ .
    ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΤΗΝ ΚΑΡΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΙΠΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ.
    ΓΙΑ ΣΚΕΦΘΗΤΕ ΟΤΑΝ ΛΗΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΣΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΡΑ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ??

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 14:08 | Βασίλης Μασσέλος

    Ο «Καποδίστριας» αντιμετώπισε θεωρητικά σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη «κρίσιμης μάζας» στους Δήμους. Αντί όμως να βελτιωθεί ο τρόπος οργάνωσης και κυρίως η αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πράξη η κατάσταση, με λίγες πραγματικά φωτεινές, εξαιρέσεις είναι χειρότερη από πριν. Οι περισσότεροι Δήμοι έγιναν ακόμη περισσότερο σπάταλοι και αναποτελεσματικοί. Έχουν συσσωρεύσει υπεράριθμο προσωπικό, έχουν ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγικότητα και καμία διαφάνεια. Το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν στον πολίτη είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το υπέρογκο κόστος που χρεώνουν ενώ ο προγραμματισμός και η διαχείριση των έργων γίνεται με την λογική «αφού υπάρχουν κονδύλια πρέπει να τα απορροφήσουμε (ή να τα κλέψουμε)» και όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών (βλ. την τελευταία μόδα για «βιώσιμη κινητικότητα»). Ο Καλλικράτης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος σε παταγώδη αποτυχία αφού δεν αντιμετωπίζει, πριν από την όποια συγχώνευση, τα πραγματικά προβλήματα που είναι
    1) Η έλλειψη αυστηρής λογιστικής παρακολούθησης των οικονομικών των Δήμων οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν, από λογιστικής-φορολογικής άποψης, με ένα «σφιχτό» πλαίσιο όπως αυτό των Ανωνύμων Εταιρειών με μηχανογράφηση, ορκωτούς ελεγκτές, έλεγχο από την εφορία, δημοσίευση των οικονομικών στο διαδίκτυο κλπ.
    2) Η μονιμότητα του προσωπικού το οποίο στην πράξη σταματά να εργάζεται μόλις μονιμοποιείται με αποτέλεσμα η δουλειά να βγαίνει από τους συμβασιούχους οι οποίοι με τη σειρά τους να σταματούν να εργάζονται όταν μονιμοποιούνται. Έτσι οι Δήμοι έχουν ένα τεράστιο κόστος λειτουργίας εξ αιτίας του υπεράριθμου προσωπικού.
    3) Η έλλειψη διαφάνειας στους πόρους του Δήμου. Κανονικά το σύνολο των πόρων (με εξαίρεση υπερτοπικά έργα & ακριτικούς Δήμους) έπρεπε να προέρχοντα αποκλειστικά από τα Δημοτικά Τέλη. Ούτε σεντ από τον Κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι ο δημότης νοιώθει στο πετσί του πόσο του στοιχίζουν οι υπηρεσίες που του παρέχει ο Δήμος στον οποίο εργάζεται ή κατοικεί και προσέχει περισσότερο ποιους θα εκλέξει.

    Οργανωτικά ο Καλλικράτης δεν διαφέρει από μια περίπτωση συγχώνευσης εταιρειών. Η συγχώνευση μιας καλά οργανωμένης και υγιούς εταιρείας με μια προβληματική είναι δύσκολη υπόθεση αλλά μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε συνολική βελτίωση. Η συγχώνευση του άθλιου, διαφθαρμένου και αναποτελεσματικού χάους με άλλο άθλιο, αναποτελεσματικό και διαφθαρμένο χάος θα οδηγήσει σε χειροτέρευση αντί βελτίωσης.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | elpada

    Αν κατάλαβα καλά εσείς τώρα θέλετε να μας πείσετε ότι οι Νομαρχίες, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην περιοχή τους, γιατί είναι «μικρή» γεωγραφική ενότητα! Φοβερό επιχείρημα!
    Αν είναι έτσι όμως η Ελλάδα που φαντάζομαι να συμφωνείτε πως είναι μεγάλη γεωγραφική ενότητα γιατί χρεοκόπησε! Από την άλλη είναι περίεργο πως γίνεται κάποιοι μικροί Δήμοι να αναπτύχθηκαν μόνο και μόνο επειδή έτυχε να έχουν ικανό Δήμαρχο. Προσέξτε λογική ΠΑΣΟΚ, ένας Νομός μόνος του δεν μπορεί να αναπτυχθεί αλλά όταν ενωθεί με άλλους δυο εξασφαλίζει ως δια μαγείας την ανάπτυξη του! Εγώ θα έλεγα ίσως και την ανεξαρτησία του!

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 03:54 | AKSIOKRATIKA

    ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ!!!!!

    ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ?

    ΕΚΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ?

    ΤΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ? ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ?

    ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ?

    ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ , ΜΕΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΟΙΤΑΣ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΧΕΙΣ , ΑΝ ΣΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙΣ? ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΖΗΤΑΣ ΠςΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!

    ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ,ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ???? ΤΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ??
    ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟ.ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ?? ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΑς ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ….ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ……………..

    ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

    – ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ Κ.Ο.Κ…. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ .. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.. ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ…
    – ΣΥΝΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ……..Π.Χ. 4 ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΣ..ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ 3 ΔΕ ΤΗΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΤΗΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ? ΑΡΑ ΠΑΛΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ!!!!!
    – ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ , ΟΛΕΣ ΕΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ???? ΡΩΤΑΜΕ ΤΩΡΑ?
    – ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΡΗΜΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΣ ? ΑΦΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ? Η΄ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ? ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ?
    – ΜΕΧΡΙ ΤςΡΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΑΝΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΠΑΡΟΛΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΡΑΒΑ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΠΙΕΖΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ>..
    ΤΩΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ…….?

    – ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ? ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ? ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΛΜ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ !!!ΠΟΙΟΣ ΠΑΝς ΑΠΟ ΤΑ 50 ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ!!!

    – ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ>>>ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ??? ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Π.Χ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ??? ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΙΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ???
    – Η ΡΕΜΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕ Σ ΠΩς ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ? ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΛΑΣΤΙΧΑ Π.Χ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!! ΚΑΙ ΚΣΑΦΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΛΑΣΤΙΧΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ!!! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ???Ο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ???? ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ, ‘Η ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.? ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΕΙΜΑ!!!

    ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ,ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ!!!!! ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ??

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 00:36 | panos liverakos

    Το κείμενο αρκετά καλό, παρόλο που μάλλον θεωρητικό που τείνει να παρουσιάζεται ως έκθεση ιδεών παρά ως ένα πρακτικό κείμενο που να δίνει μια ρεαλιστική εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι. επίσης πολύ φιλόδοξο. Πολλές από τις προτάσεις του, ειδικότερα αυτές σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί. η υλοποίηση τους απαιτεί ιδιαίτερου επιπέδου εξειδίκευση και γι΄ αυτό θεωρώ την υλοποίηση τους μάλλον αδύνατη εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος ώστε τα αποτελέσματα της αλλαγής να φανούν την κατάλληλη στιγμή. τέλος, θεωρώ ότι αυτό που λείπει είναι ένας απολογισμός κόστους και οφέλους που θα δείχνει στον πολίτη γιατί πρέπει να υποστηρίξει το σχέδιο αυτό. δεν βλέπω πουθενά τι πραγματικό όφελος – ποσοτικοποιημένο – έστω και με την χρήση κάποιων παρεμφερών δεικτών, θα υπάρξει από την πραγματικά μεγάλη αυτή αλλαγή. επίσης το κόστος της και πως αυτό θα συμψηφιστεί με τα οφέλη που θα προκύψουν. τι οικονομίες κλίμακας θα προκύψουν; τα τελευταία είναι κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν ώστε ένας λογικός πολίτης να υποστηρίξει το πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 23:32 | Κωνσταντίνου Βασίλειος

    Ποιος Καλλικράτης;Άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 25-12-2009 σε τοπική εφημερίδα Καστοριάς.
    Προκειμένου να συμβάλω στην δημόσια συζήτηση απευθύνω μερικά ερωτήματα. Τα ερωτήματα αυτά εκ των πραγμάτων είναι προβληματισμός .Σε καμία περίπτωση αντίδραση. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία συγκεντρωσιομανία που έχει γίνει ιδεολογία . Είχαμε την ατυχία να μην προβληθεί από τους του ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης ,αποκεντρωμένο ,ευέλικτο ,λειτουργικό που να είναι προέκταση και βελτίωση του Καποδίστρια. Γι αυτό λοιπόν τα ερωτήματα είναι προβληματισμός και ταυτόχρονα κριτική στην τάση για συγκέντρωση εξουσιών. Δεν είμαι αντίθετος στο σύνολο με τον Καλλικράτη. Την θετική πλευρά είναι σίγουρο ότι θα την αναπτύξουν οι κυβερνώντες (και καλά θα κάνουν). Περιμένω βέβαια και άλλους πολίτες να εκθέσουν τις απόψεις τους θετικές ή αρνητικές. Γι αυτό λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα για προβληματισμό και βελτίωση τώρα που σχεδιάζεται ο Καλλικράτης. Αύριο θα είναι αργά και θα προχωρήσουμε στον επόμενο Καλλικράτη γιατί ο τωρινός ξεπεράστηκε, όπως ξεπεράστηκε ο Καποδίστριας.
    Είναι ή όχι ο Καλλικράτης περιορισμός της δημοκρατίας και την συγκέντρωση της πολίτικης εξουσίας σε λιγότερα χέρια και το χειρότερο με μεγαλύτερη κομματική επιρροή. Με το ήδη υπάρχον σύστημα ξέφευγε και κάποιος δήμαρχος, τώρα αν δεν πάρουν οι υποψήφιοι το περίφημο χρίσμα θα έχουν άραγε τύχη;
    Μήπως δηλαδή οι μελλοντικοί δήμαρχοι είναι αναγνωρισμένα κομματοπαίδια και όχι ελπιδοφόροι νεοεισερχόμενοι καταξιωμένοι πολίτες από την κοινωνία;
    Θα έχουμε στο εξής λιγότερα διαχειριστικά έξοδα παντού; Μήπως οι μεγάλοι δήμοι θα έχουν περισσότερους υπαλλήλους που δεν θα έχουν άμεση πίεση από τους πολίτες για να λύσουν προβλήματα ; Μήπως η περίφημη ΄΄εσωτερική γραφειοκρατία των υπηρεσιών ΄΄ ,που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί την χώρα μας αυτονομηθεί και έτσι η φωνή του πολίτη δεν φτάνει εκεί που πρέπει; Το παράδειγμα της σημερινής νομαρχίας όπου οι υπάλληλοι ενώ διορίζονται για μία συγκεκριμένη θέση με την νομιμοποίησή μένουν στην ουσία στα γραφεία τους γιατί η παραμικρή μετακίνηση στοιχίζει και λεφτά για τα εκτός έδρας δεν υπάρχουν πρέπει ή όχι να μας προβληματίσει;
    Μήπως επειδή θα διαχειρίζονται πιο πολλά χρήματα, θα έχουμε περισσότερη διαφθορά;
    Πως θα διασφαλιστεί ο έλεγχος των υπαλλήλων και δεν θα έχουμε φαινόμενα καταχρήσεων;
    Πότε η συγκέντρωση πολιτικής ς εξουσίας έφερε μόνο θετικά αποτελέσματα; Και η αποκέντρωση; Συμβαδίζει με την συγκέντρωση εξουσίας από λίγους;
    Μειώνεται ή όχι στους μεγάλους δήμους η γνώση των μικροπροβλημάτων των απομακρυσμένων περιοχών;
    Θα έχει ή όχι ο απλός δημότης λιγότερη πρόσβαση στην διαμόρφωση γνώμης ,θα αντιδρά δυσκολότερα γιατί το συμβούλιο του μεγάλου δήμου θα είναι μακριά; Που να βρεις τον δήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο όταν κατοικείς σε ένα μικρό χωριό ;Στην μία ώρα του κοινού και στην γραμματέα που θα σου απαντά το στερεότυπο :<>.
    Μήπως ανοίξει η όρεξη για κομματικούς αθροιστικούς υπολογισμούς για τα όρια και τις έδρες των δήμων χωρίς να λάβουν υπόψη την δυναμική της ευρύτερης περιοχής καθώς και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου;
    Έχει καταλάβει κάποιος δημότης γιατί θα γίνει αυτός ο δήμος, τι θα του προσφέρει, ποια πλεονεκτήματα θα έχει που δεν τα έχει τώρα και ποιες ανάγκες του θα ικανοποιηθούν καλύτερα;
    Στον Καποδίστρια τα πράγματα ήταν ευκολότερα γιατί κάποιες κοινότητες υπήρχαν μόνο στα χαρτά. Ο Καλλικράτης θα συνενώσει κατά βάση υπαρκτούς δήμους. Είναι λοιπόν συνέχεια του Καποδίστρια ο Καλλικράτης; Θέλω να πω ότι θα τον σχεδιάσουν όπως τον Καποδίστρια ή είναι ανάγκη βασιζόμενοι στα θετικά αλλά βλέποντας και τα αρνητικά του ,να σχεδιαστεί διαφορετικά πιο έξυπνα ,πιο σύγχρονα και κυρίως πιο αποτελεσματικά , που θα μας ικανοποιεί σήμερα αλλά το κυριότερο θα δημιουργήσει ελπίδες για το αύριο.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 22:22 | ανδρεας

    σχεδιο καλικρατης-καθαρα χερια.σχεδων ολοι οι μικροι δημοι μικρων κοινωνιων ειναι διευθαρμενοι.δημαρχοι αναξιοπιστοι ανικανοι δημιουργουν ολιγαρχιες τοπικων εξουσιων εχοντας την πλειοψηφια και εκμεταλευομενοι τον φοβο των τοπικων κοινονιων να εκδηλωσουν τις δυαμαρτυριες τους στις τοπικες ηγεσιες τους-δημοτικοι συμβουλοι διευθαρμενοι-αγραματοι οχι ολοι-αντι να εξυπηρετουν τους πολιτες τους
    φοβιζουν εκμεταλευομενοι την ανακγη τους για συμετοχη στα δημοτικα εργα που μοιραζοντε σε συγγενικα και φιλικα προσωπα,απειλουν κοσμο,βριζουν,οι πολιτες μικρων δημων φοβουντε να καταγγελνουν στην εισαγγελια ολα αυτα.μαθενοντε ευκολα.ολα περνανε και καθοδηγουντε απο τους τοπικους παραγοντες
    νομαρχες δημαρχους..οι οποιοι προκυμενου να κερδισουν μερικους ψηφους αδικουν νομιμους πολιτες παραβιαζοντας καταφορα την το δικεο τους για ιση δικαιοσυνη ετσι οι πολιτες ειναι ανημποροι και απροστατευτοι..
    καταργηστε τους οσο πιο γρηγορα μπορειτε..και αν γινετε..διορισμο δημαρχων..ομοιο με αυτο των ΔΕΚΟ.. η αλλων επιχειρησεων.με αξιοκρατικα κρητηρια..αν δεν γινεται..να εφαρμοστη η λιστα απο τον εκαστοτε υποψηφιο δημαρχο για επιλογη των δημοτικων συμβουλων.
    μεγαλοι δημοι-συρικνωση των μικρων να απαλλαγουν οι κλειστες τοπικες κοινωνιες..και αν ελευθερωθουν απο την τοπικη πιεση. καλη επιτυχια στο σχεδιο καλικρατης. και προσοχη στους περιφεριαρχες η εοιλογη να ειναι αυτηρη αξιοκρατικη.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 22:02 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το σχέδιο Καλλικράτης μου ακούγετε καλό. Αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου. Και αυτές είναι:
    Μετά την ενοποίηση των Δήμων ποιος θα μπορούσε να αναλάβει, ως Υπερδήμαρχος, την διακυβέρνηση της περιοχής του νέου Δήμου.
    Μήπως οι σημερινοί υποψήφιοι Δήμαρχοι που έχουν λάβει το Χρίσμα από α ή β κόμμα; Και πως οι νέοι υπερδήμαρχοι θα καθορίζουν τους συνεργάτες τους; Μήπως με την υπάρχουσα κατάσταση; Τότε το σχέδιο Καλλικράτης ΝΑΥΑΓΗΣΕ.
    Ποια η άποψή μου. Να υπάρχουν 2 – 3 υποψήφιοι που θα έχουν το χρίσμα όχι από κάποιο κόμμα αλλά από όλα τα κόμματα (να μην είναι χρωματισμένοι)να έχουν ετοιμάσει μια μακέτα δραστηριοτήτων και έργων για την 3τία και με ένα προϋπολογισμό που θα τον προσκομίζουν σε μια επιτροπή, διορισμένη από όλα τα κόμματα.Η επιτροπή θα εξετάζει τον προϋπολογισμό των υποψήφιων δημάρχων και αν τον εγκρίνουν τότε θα του δίνετε και το πράσινο φως για να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατία.
    Με αυτόν τον τρόπο νομίζω πως ΙΣΩΣ σταματήσουν τα διάφορα Λαμόγια που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να πατήσουν επί πτωμάτων και να γίνουν σε μια νύχτα πλουσιότεροι.
    Αγαπητή κυβέρνηση και εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ ελπίζω και θέλω να πιστεύωπως θα βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό σ’ αυτούς που τόσα χρόνια μας ρουφούσαν το αίμα μας για να κάνουν μέσα σε μια νύχτα βίλες, κότερα, εξωχικά και μετρητά σε τράπεζες του εξωτερικού.
    Και θα συμφωνήσω με την άποψη των φίλων τι να τους κάνουμε τους 300. μας φτάνουν οι 200. Και αν δεν μπορεί να γίνει τότε να απαγορευτεί το δικαίωμα της υποψηφιότητας βουλευτή σε όποιον από τους υποψήφιους θεωρηθεί ότι κατά την διάρκεια της θητείας του υπεξέρεσε χρήματα ή λειτούργησε εις βάρος του Ελληνικού λαού.
    Με εκτίμηση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 21:37 | ΘΕΟΚΟΥΦΟΣ

    Όταν λέτε ότι οι πολεοδομικές εφαρμογές θα περάσουν στους δήμους, πως θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες στους υπαλλήλους; Οι μηχανικοί των καποδιστριακών δήμων θα τις αναλάβουν και αυτές ή θα γίνουν μετατάξεις από τις Πολεοδομίες; Θα δοθεί η δυνατότητα μετατάξεων από τους καποδιστριακούς σε άλλους δήμους;

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 16:39 | ΝΙΚΟΣ

    Δεχομαι οτι ο καλλικρατης ειναι μια μεγαλη τομη για την ελληνικη κοινωνια,δεχομαι οτι θα λειτουργει καλυτερα ο καινουργιος θεσμος,δεχομαι οτι θα υπαρχει λιγοτερη γραφειοκρατια για τον πολιτη

    Εχω ομως μια μεγαλη απορια και ενα φοβο
    η απορια μου εναι η εξης
    Αφου κυριοι ερκετες υπηρεσιες θα φυγουν απο την αρμοδιοτητα της κεντρικης κυβερνησης ΓΙΑΤΙ να μην μειωθουν οι βουλευτες σε 200 η τελος παντων να ειναι αναλογοι με την νεα δοιηκητικη διαιρεση της χωρας.?

    ..ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟς ΜΟΥ

    Μηπως τελικα αντι να κερδισουμε απο αυτο χρηματα αφου θα μειωθουν οι υπηρεσιες τελικα δημιουργησουμε νεους υποψηφιους κλεφτες,αφου θα εχουν περισσοτεροι δυναμοι οι νεοι δημαρχοι στα χερια τους με αποτελεσμα να μην μπορει να τους ελεγξει η κεντρικη κυβερνηση .
    Μηπως θα εχουμε περισσοτερα σκανδαλα τυπου βατοπαιδι? αν μπορεσαν στο βατοπαιδι να ελεγξουν βουλευτες φανταστειτε ποσο ευκολα θα μπορεσουν να ελεγξουν δημαρχους και περιφερειακα συμβουλια…

    Ο καλλικρατης σημαινει πολιτισμος για την χωρα μας και ιστορια που ομοια του δεν υπαρχει στον κοσμο ΠΡΟΣΟΧΗ να μην τον βεβηλωσετε

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 15:19 | νικος ιωαννιδης

    δεν ηξερα που να τοποθετησω ενα γενικο σχολιασμο – απορια που εχω , ετσι το τοποθετω στο πρωτο αρθρο …

    η απορια μου ειναι η εξης και θα ηθελα ενα υπαρχει καποιος υπευθυνος που διαβαζει τα μυνηματα να προσθεσει ενα θεμα – παραγραφο ακομη που να δινει εστω μια υποτυπωδει και σκεντρωτικη απαντηση

    ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ο μεσος πολιτης απο τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ? εγω προσωπικα ΤΙΠΟΤΑ , ο γειτονας το ιδιο , οι γονεις μου το ιδιο.. και γενικα οποιον ρωτησα δεν πηρα ουτε μια θετικη απαντηση … μαλιστα ολοι εκφραζουν την απορια γιατι ΕΓΙΝΕ

    αρα για τον καλικρατη θελω να ρωτησω το εξης απλο

    ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ? τι θα κερδισει ο μεσος πολιτης ? επι του πρακτεου και οχι θεωρητικολογοντας και αλλα διαφορα …

    στο χωριο μου , οταν ειχαμε καποιο προβλημα πηγανιαμε στο δημαρχο και τον πιαναμε απο το γιακα , σημερα για να παμε στο δημαρχο πρεπει να περασουμε 3 χωρια και να κανουμε 20 χιλιομετρα … ΓΑΙΤΙ ? ασε που δεν τον ξερουμε καθως το χωριο μικρο , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ , τι καναμε λοιπον ?

    φοβαμαι λοιπον οτι ο καλικρατης γινεται απλα για το χρημα και για να γινει η διοικηση ποιο κεντρικη και αδιαφορη … παντως οποιος γνωριζει ας μας ενημερωσει και αυτο θα πρεπει να γινει μεσα απο εντυπα ή την τηλεοραση οπου πρεπει να απαντηθει το συγκεκριμενο ερωτημα

    ευχαριστω

  • Τα επχειρήματα για την συγκρότηση τού 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες, είναι και πειστικά και προς την σωστή κατεύθυνση.
    Στο κείμενο αποφεύγεται η χρήση τού όρου Τοπική , που δείχνει οτι το νομοσχέδιο στοχεύει σε ένα νέο σχεδιασμό, τής οργάνωσης τής Διοίκησης, και τής διοικητικής διαίρεσης τής Χώρας, βάσει τού άρθρου 101 τού Συντάγματος.
    Δεν είναι αντιληπτό,όμως, απο που προκύπτει η ανάγκη και το δικαίωμα «αναδιάταξης τών Δήμων σε λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες, που αναλαμβάνουν περισσότερες αρμοδιότητες.»
    Οι Δήμοι και οι Κοινότητες, που συγκροτούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι διαμορφωμένοι, απο αιώνες, και είναι οι χώροι αυτοδιαχείρισης τών τοπικών υποθέσεων, απο τούς κατοίκους μιάς μικρής ή μεγάλης ανθρώπινης κοινότητας, τα ιστορικά όρια τών οποίων δεν είναι δυνατόν να μεταβάλει η όποια προσωρινή πλειοψηφία τής Βουλής.
    Ο ρόλος τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι βαθειά δημοκρατικός, διότι ευνοεί την άμεση συμμετοχή τού ατόμου στα κοινά, τής οποίας ως αποτέλεσμα έρχεται η ανάπτυξη. Δεν πρέπει, ως εκ τούτου, να συγχέεται με την διαμόρφωση ευρύτερων γεωγραφικών σχηματισμών,οι οποίοι με την ισχυρότερη υλικοοικονομική τους υποδομή επαυξάνουν την ανάπτυξη και προσφέρουν, αποκεντρωμένα, καλύτερη πολιτειακή μέριμνα.
    Εχουμε καθυστερήσει πολύ να αποκτήσουμε μια μόνιμη Διοικητική Διαίρεση, απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη τής Χώρας μας, που θα πρέπει να γίνει και συνταγματική επιταγή, αλλά δεν μπορεί να είναι απόφαση μιας περαστικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είναι υπόθεση ανόθευτης κοινωνικής συναίνεσης, που απαιτεί χρόνο για την έκφρασή της. Θα αναδειχθεί, όμως, σε πολιτικό ευεγέρτη τού τόπου, όποιος ξεκινήσει τις διαδικασίες της

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:47 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Εάν ρωτήσετε τους υπαλλήλους που εργάζονται στις Νομαρχιακές
    Αυτοδιοικήσεις, θα σας απαντήσουν ότι ο θεσμός απέτυχε (δεν το λένε βέβαια δημοσίως), για πολλούς λόγους:

    1. Ο νομάρχης ή δήμαρχος προσπαθεί (ή υποχρεώνεται) να εξυπηρετήσει την κομματική ολιγαρχία της περιοχής.

    2. Ο νομάρχης ή δήμαρχος προσπαθεί να εξυπηρετήσει (και) αρεστούς προς αυτόν ανθρώπους και καταστάσεις (προμηθευτές, χρηματοδότες κλπ).

    3. Ο νομάρχης ή δήμαρχος προσπαθεί να ικανοποιήσει τους νομαρχιακούς ή δημοτικούς συμβούλους του, αναθέτοντας τους ανά διετία, συνήθως, αντινομαρχίες ή αντιδημαρχίες, συνήθως σε μέτριους ανθρώπους με προσόν τους (;) την κομματική πειθαρχία.

    Να πω και άλλα;

    4. Ο νομάρχης ή δήμαρχος έχει ελάχιστες αν όχι μηδαμινές (ειδικά ο νομάρχης) αρμοδιότητες, αφού αυτές επικαλύπτονται από τις Περιφέρειες.

    5. Ο νομάρχης ή δήμαρχος και να θέλει, πρέπει να παρακαλεί την Κρατική εξουσία για χρήματα, αφού είναι γνωστό δεν υπάρχουν πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δηλαδή χρήματα).

    6. Ο νομάρχης ή δήμαρχος έχει υπαλλήλους που είναι και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι (π.χ. 10 άτομα, 10 διαφορετικά μισθολόγια προερχόμενα από την εποχή που οι υπάλληλοι των Ν.Α. ανήκαν στα Υπουργεία, πριν την αναγκαστική μετάταξή τους στις Ν.Α.)

    Έχω και άλλα να πω, αλλά ας τα αφήσουμε προς στιγμήν.

    Κύριοι,

    ή θα «διορίζονται» οι Νομάρχες και Δήμαρχοι (και θα έχουν δύναμη και όχι «υποχρεώσεις» ώστε να γίνει έργο), με διαδικασία ελεγχόμενη όπως γίνεται για τα υπόλοιπα στελέχη της Διοίκησης (τουλάχιστον όπως οραματίζεται τη διαδικασία η νέα κυβέρνηση, με βιογραφικά κλπ)

    ή θα δώσετε πόρους, αρμοδιότητες, ευχαριστημένους υπαλλήλους (ενιαίο μισθολόγιο ή κατάργηση αυτών ως Δημόσιοι Υπάληλλοι, ώστε ν΄ανήκουν στην περιφέρεια ή στο διευρημένο Νομό, όπως λογίζονται οι υπάλληλοι στη Βρετανία και αλλού;)

    Ωραία, να εκλέγουμε Περιφερειάρχη, αλλά τι (;) δύναμη θα έχει ο βουλευτής μπροστά στον αιρετό περιφερειάρχη των σημερινών 2, 3, 4 ή 5 Νομών; χρειάζεται απάντηση; Όλα πρέπει να αναλυθούν με προσοχή.

    Γνωρίζω ότι πιέζεσται να μειώσετε το Κράτος (και σε υπαλλήλους και σε μέγεθος), αλλά προσέξτε γιατί το Κράτος είναι «αυτοί» που το κινούν-εργάζονται και εξυπηρετούν τον Πολίτη.

    Η Ελλάδα δεν είναι Καλιφόρνια, (ξέρω καλά τι λέω).
    Εκεί οι υπάλληλοι πληρώνονται από την τοπική κυβέρνηση – Πολιτεία (κυβερνήτη), διότι η Πολιτεία έχει πόρους και έσοδα που της αποδίδονται.
    Γνωστή η κατάληξη της Καλιφόρνιας, όγδοης (8ης) παρακαλώ οικονομίας του πλανήτη, εάν θα ήταν ανεξάρτητο Κράτος.

    Εάν έχει χρήματα καλώς, αν όχι τότε περικοπές μισθών, απολύσεις, αμάζευτα σκουπίδια, ελάχιστοι αστυνομικοί και πυροσβέστες για φωτιές και ληστές κλπ
    Έτσι οι πάντες θα στραφούν στον κακό λύκο (κυβερνήτη).
    Βέβαια αν υπάρχουν κέρδη (;) προσλήψεις, αλλά και ξεπουπούλισμα των κερδών μέχρι τα κέρδη να τελειώσουν και πάλι από την αρχή.

    Κάτι τέτοιο και εδώ; νομίζω ότι φλερτάρεται με την ιδέα.

    Μετά το Κράτος Α.Ε. π.χ. Ελλάδα Α.Ε. (και το οποιοδήποτε Κράτος στον Πλανήτη), τώρα και Περιφέρεια Α.Ε. (π.χ. Ανατολική Μακεδονία – Θράκη Α.Ε. ή Ε.Π.Ε.;).

    Μια τελευταία ερώτηση (με δύο σκέλη):

    1. Αφού η νεοφιλελεύθερη πολιτική βλάπτει σοβαρά την Ελληνική και παγκόσμια οικονομία γιατί ν΄ακολουθήσουμε την σοσιαλφιλελεύθερη του κ. Σημίτη στην Ελλάδα ή άλλων στην Ευρώπη; αφού το ίδιο βλάπτει (βλ. υπόλοιπη Ευρώπη).

    2. Γιατί δεν υπάρχει στον κόσμο ρε παιδιά Κράτος που να έχει θετικό πρόσημο στους Προϋπολογισμούς; στο ισοζύγιο πληρωμών; στο χρέος Γενικής Κυβέρνησης;
    Κράτος που να μην έχει Έλλειμα κάθε χρόνο; (εκτός από κάτι περίεργα νησιά φορολογικούς παραδείσους για off shore εταιρίες ή κάτι αραβικά κράτη με πετρέλαιο μέχρι το λαιμό τους;).

    Επιτέλους πότε θα ξυπνίσουμε ένα πρωϊ και θα πάρουμε φόρα;

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:02 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    Διαφθορα – διαφθορα – διαφθορα.
    κ το εχουν πετυχει ολες οι κυβερνησεις των τελευταιων 25 ετων.
    με 300χχ δημοσιο χρεως, 300χχ ιδιοτικο χρεως, κ 300χχ υπολοιπο χρεως
    δεν εχεις καμια πολυτελεια[ουτε να ανασανεις]
    Ξεκινηστε να καθαριζεται απο πανω προς τα κατω κ οχι αναποδα [δεν το δεχεται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνια].
    Τι θα γινη με τους κλεφτες βουλευτες,[ο λαος ζητα ονοματα]
    300 Βουλευτες ειναι πολλοι για μια χωρα 10.000.000 [να γινουν 200]
    ο καθε ενας με κοστος πανω απο 300.000 ευρω το χρονο κ ηθικο κοστος απεριορηστο,που καταστρεφει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ κοινωνικο ιστω τοσα χρονια.
    Εκλογη προθυπουργου [κ ολων των αλλων καρεκλοκενταυρων] μονον για δυο 2 θητειες.
    Αλλαγη του νομου περη ευθηνης [ανευθηνοτητας] υπουργων.
    Αλληθεια γνωριζει κανεις σας [υπουργος] ποσοι υπαληλοι ακριβως εργαζονται κ που, για τον καθενα σας???
    κ.λ.π.- κ.λ.π.
    τι θα γινει με τους τριπλοθεσητες κ πολυθεσητες?[ενω εχεις 1.500.000 ανεργους?
    Μην συνεχιζεται τα ιδια λαθη κ μην κανετε νεα λαθη , γιατη θα το πληρωσουμε ολοι αυτην την φορα πολυ ακριβα οχι μονον σε ειδος αλλα κ σε ηθος.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | Βασίλης Τσολάκης

    Η εκλογή Δημάρχου, ιδιαίτερα τώρα στους προβλεπόμενους «διευρυμμένους» Δήμους δεν πρέπει να είναι απλά μιά δημοκρατική διαδικασία εκλογής από την βάση των Δημοτών. Οι απαιτήσεις σε γνώσεις διοίκησης και συντονισμού δράσεων ξεπερνά τα όρια που ένας πρώην «μπακάλης» (χωρίς να έχω τίποτα με το συμπαθέστατιο επάγγελμα) μπορούσε να έχει την φιλοδοξία να γίνει Δήμαρχος.. Κατά την άποψή μου κάθε πολίτης που επιθυμεί να αναλάβει μία τέτοια θέση τιμητική αλλά και διαχείρησης της εξουσίας, πρέπει πρώτα να έχει φοιτήσει πέρα από όποιες άλλες σπουδές σε σχολή Δημόσιας & Περιφερειακής Διοίκησης και μετά να θέτει υποψηφιότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νέοι δήμαρχοι ώσπου να καταλάβουν πως διοικείται ο δήμος ή έστω τις πιό απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, τελειώνει η θητεία τους και όλα αυτά οπωσδήποτε σε βάρος του Δήμου τους.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 00:29 | Μιχαήλ Κωνσταντίνος

    Η κατάσταση είναι τραγική. Στο δήμο Ιωαννιτών λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές περισσότεροι από 300 συμπολίτες μάς διορίστηκαν με αθρόες διαδικασίες εν τη μία νυκτί. Φυσικά ο δήμαρχος επανεξελέγη. Τα περισσότερα έργα που έχουν ανατεθεί σε εργολάβο στην πόλη εντελώς τυχαία είναι συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου . Ακόμη και το πάρκινγκ στην πόλη ανήκει στον αδερφό ενός από τα μέλη του δημαρχιακού συμβουλίου. Είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα πως μπορεί να εγκαθιδρυθεί μιά ολιγαρχία σε μιά πόλη η οποία αφαιρεί την οποιαδήποτε ελπίδα σε όποιον δεν συντάσσεται μαζί της. Η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών (εκτός του αργού ΣτΕ) στην τοπική αυτοδιοίκηση την έχει καταστήσει κίνδυνο κατά αυτών που δεν ακολουθούν τις επιταγές της. Η τοπική αυτοδιοίκηση ωφείλει να μην είναι προσωποποιημένη. Οι δημοτικές εκλογές είναι εντελώς περιττές. Το ίδιο και οι νομαρχιακές. Ένας δήμος είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ο τελευταίος κρίκος ενός κυβερνητικού μηχανισμού. Πως γίνεται λοιπόν μιά κυβέρνηση να πετύχει κάποια καλά γιά μιά περιοχή όταν σε αυτή κατέχει τη δημαρχία κάποιο πρόσωπο που σαφώς πρόσκειται σε αντίπαλο κυβερνητικό μηχανισμό. Οι δήμαρχοι πρέπει να αποτελούν προσωπική επιλογή του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών ή του υπουργικού συμβουλίου (ανάλογα με τις δραστηριοτητες κάθε περιοχής ) π.χ. Στη Μύκονο προέχει ο Τουρισμός και το Περιβάλλον, στο Δήμο Δωδώνης ο πολιτισμός, Στην Πτολεμαϊδα η ενέργεια κ.λ.π.
    Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνέχεια των στόχων που θα έχει θέσει ανά περιοχή η κυβέρνηση.
    Ένας διοικητικος μηχανισμός ωφείλει να είναι ανεξάρτητος από κομματικές τοποθετήσεις ειδάλλως αν συντάσσεται με την κυβέρνηση μπορεί να προβαίνει σε πληθώρα αυθαιρεσιών ενώ αν αντίκειται σε αυτή μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε οποιαδήποτε κίνηση προκαλέσει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε μιά περιοχή αλλά και ταυτόχρονη αύξηση της δημοτικότητας ενός κόμματος .

    Συνεπώς οι δήμαρχοι πρέπει να διορίζονται με διαδικασίες αξιολόγησης και ΟΧΙ εκλογές.
    Έτσι πετυχαίνουμε μείωση των ρουσφετιών καθώς ο κάθε δήμαρχος δεν θα χρειάζεται να υποσχεθεί μιά πληθώρα ρουσφετιών ώστε να έχει κάποια ελπίδα να εκλεγεί.
    Ρεαλισμός.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 21:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πολύ σωστό μέτρο. Καταρχήν η υπάρχουσα κατάσταση είναι απαράδεκτη. Έχουμε ένα νομάρχη ο οποίος εκλέγεται αλλά όλα τα οικονομικά κονδύλια διαχειρίζονται από τους τυχόν κρατικοδίετους περιφεριάρχες!

    Με το νέο νομοσχέδιο η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά το κύρος που της αρμόζει. Επιπλέον μειώνονται δραστικά οι διοικητικές θέσεις που μας κοστίζουν αρκετά.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 15:37 | sotos K

    Το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχει πολύ ανάγκη η χώρα για να αλλάξει η διοικητική οργάνωση. Το μεγάλο ζήτημα είναι εξασφαλιστεί η μετάβαση από τη μία δομή στη άλλη χωρίς προβλήματα στη εξυπηρέτηση των πολιτών.
    Σαν βασική αρχή πρέπει να εξασφαλισθεί η διαφάνεια στη λειτουργία των νέων δομών, και να μην αναπαραχθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της σημερινής Αυτοδιοίκησης. Αν η Κυβέρνηση πράγματι θέλει να κάνει τομές, πρέπει να είναι ειλικρινής με τον πολίτη, πρέπει να του εμφυσήσει την βεβαιότητα του ότι θα κάνει χρηστή διαχείριση και διοίκηση προς όφελος του. Ο,τι πράγματι θα χρησιμοποιήσει τους άριστους, και όχι τους αρεστούς, και κυρίως θα πρέπει να προσέξει την αξιοπιστία της, διότι δεν συγχωρείται καμία επιπολαιότητα, και καμία υπαναχώρηση, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την χώρα.
    Οι Τοπικοί άρχοντες (δήμαρχοι και οι νομάρχες), ενεργούσαν ψηφοθηρικά, χωρίς να έχουν διάθεση να τηρήσουν σύνταγμα και νόμους. Εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, ενώ η διοίκηση στους Δήμους και τις Νομαρχίες δεν είναι αυτή που αναζητά ο κάθε απλός πολίτης.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 13:48 | Γιάννης Παππάς

    Η λέξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ είναι σύνθετη και αποτελείται από δύο στοιχεία.
    Το ένα είναι η διοίκηση. Δηλαδή το πως ένας φορέας -στην περίπτωση μας ο ΟΤΑ- μπορεί να είναι αποτελεσματικός, λειτουργικός, αποδοτικός και σύγχρονος (νέες τεχνολογίες) κ.λ.π.. Η Διοίκηση είναι επιστήμη, διδάσκετε και ασκείται. Έχουμε την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των Δημάρχων σήμερα μπορεί να ασκήσει σωστή και αμερόληπτη Διοίκηση; Απλά έτσι νομίζουν. Ειδικά στους μικρούς ΟΤΑ όπου γίνονται όργια αυθαιρεσίας λόγω έλλειψης προϊσταμένων ή και ακόμα όταν υπάρχουν αυτοί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας θέσης με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να είναι έκθετοι και απροστάτευτοι. Αυτά είναι γνωστά και κανένας δεν μιλάει, παρά μόνο για τα έργα που κάνουν οι Δήμαρχοι, αλλά δεν μας λένε με τι τρόπους τα κάνουν, τι διαδικασίες ακολουθούν και το σημαντικότερο, ποιος τους ελέγχει. Επομένως όταν μιλάμε για Διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι η Διοίκηση (σαν έννοια και όρος) και το άλλο σημείο ο πολίτης και πως θα νιώσει ότι ζει σε μια τοπική κοινωνία που αναπτύσσεται- εξελίσσεται και ότι η φωνή του θα ακούγεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και το πως θα εκπροσωπείται σωστά σε αυτά (Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικό Συμβούλιο).

    Τέλος δεν γίνετε να επικαλούμαστε ιστορικά γεγονότα και να λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει η διοικητική μεταρρύθμιση επειδή σε μια περιοχή υπάρχει ένας αρχαίος ναός ή έζησε ένας αρχαίος φιλόσοφος ή είναι η γενέτειρα του Χ πρωθυπουργού της Ελλάδος. Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας αλλά εδώ δεν κάνουμε μάθημα ιστορίας αλλά αποφασίζουμε για το πως ένας θεσμός θα κάνει βήματα προς τα εμπρός ή θα μείνει στάσιμος και μίζερος…

    Κύριε υπουργέ πολλά συμφέροντα θα θιγούν. Πολλές καρέκλες, αξιώματα και προσωπικές φιλοδοξίες θα χαθούν και το γνωρίζετε αυτό, αλλά είναι η ώρα να γίνει η το βήμα για να μπορέσει η Αβάθμια Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει τον σύγχρονο ρόλο που της αρμόζει. Ο Έλληνας πολίτης θέλει τομές και ριζικές αλλαγές και όχι μερεμέτια όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Ας ξεφύγουμε πια από την λογική του κολλητού και του γνωστού…Η ιστορία θα σας καταγράψει ως τον υπουργό που έδωσε ώθηση και όραμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 13:41 | Χρηστος Σπυρουλης

    Ειναι πασιγνωστο οτι η δημιουργια Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης δημιουργησε πολλαπλα προβληματα στο κρατος και κανενα ουσιαστικο οφελος. Κανενας Ελληνας πολιτης δεν γνωριζει γιατι υπαρχει Νομαρχια και επισης γνωριζει οτι το μεγαλυτερο πελατειακο κρατος βρισκεται δυστυχως στις Νομαρχιες. Οι αναγκες απορροφησης των πορων του ΕΣΠΑ και η μειωση της γραφειοκρατιας και η καλυτερα και ορθολογικοτερη διαχειρηση των κρατικων και κοινωτικων πορων, επιτασει τη δημιουργια Αυτοδιοικησης Β βαθμου με την καταργηση των Νομαρχιων και τη θεσμοθετηση των Περιφερειων, οι οποιες θα πρεπει να εχουν αυτοτελεια και αυτονομια, αλλα οχι πληρη, δηλαδη θα πρεπει να ελεγχονται με καποιο τροπο απο την κεντρικη κυβερνηση, διαφορετικα υπαρχει μεγαλος κινδυνος αναπτυξης πελατειακων σχεσεων ακομα και διεκδικηση απο τους γυρω εχθρους μας, οπως π.χ. Τουρκια, εδαφικων διεκδικησεων. Επισης, αποψη μου ειναι, τα ατομα που θα τοποθετουνται στα ψηφοδελτια για την εκλογη περιφερειαρχη να εχουνε πτυχιο, 2 μεταπτυχιακα, διδακτορικο και τουλαχιστον 2 γλωσσες σε πολυ καλο επιπεδο, ετσι ωστε να μην υπαρχει η παραμικρη πιθανοτητα να εκλεγουν περιφερειαρχες ατομα που ειναι εμπαθη και αμορφωτα, οπως π.χ. ο νυν νομαρχης Θεσσαλονικης. Επισης και το περιφερειακο συμβουλιο να ειναι πλαισιωμενο απο αξιολογα ατομα. Εν κατακλιδη ειμαι συμφωνος με τη δημιουργια καλλικρατης αλλα ομως με προυποθεσεις.
    Αξιοτιμε Κυριε Υουργε, ειλικρινα σας ευχομαι της θερμοτερες ευχες μου και ο θεος να σας φωτισει να κανετε το καλυτερο για τον τοπο

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 17:27 | Ιζαμπώ

    Είναι πολύ θετικό ότι επιτέλους η κεντρική εξουσία έχει διάθεση να μαζεψει τους τοπικούς άρχοντες με στόχο να γίνουν πιο αξιόπιστοι και λιγότερο αυθαίρετοι.
    Προτείνω να δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο internet όλα τα έξοδα που κάνει ο δήμος, διότι παρατηρήθηκε σε εποχή κρίσης(τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου), κάποιοι δήμοι να έχουν δαθέσει χρήματα για αγορές π.χ. γλαστρών, οι οποίες μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ξεραθεί όλες, μόνο και μόνο για να απορροφηθεί ένα κονδύλι που είχε προβλεφθεί.
    Επίσης πρέπει να μπεί φρένο στις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων από τους δήμους διότι γίνεται μεγάλο αλισβερίσι. Ακόμα και οι προσλήψεις που γίνονται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ παραβιάζονται είτε γιατί τα κριτήρια που μπαίνουν είναι φωτογραφικά είτε γιατί αποκρύπτονται κάποια προσόντα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.
    Οσον αφορά τα έργα που αναλαμβάνουν οι δήμοι, προτείνω να υπάρχει τεχνική επιτροπή (από υπαλλήλους που ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα αυτοδιοίκησης) για την παραλαβή τους η οποία και θα λογοδοτήσει σε περίπτωση που το έργο χρειαστεί να ξαναγίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    Κατά τα άλλα, πάτε πολύ καλά και συνεχίστε την προσπάθεια για να μη βουλιάξουμε!

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 17:22 | PAPADOPOULOS NICKOLAOS

    ΝΑΙ ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΔΙΚΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ..

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΕΝΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ , ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ( ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ) , ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ , ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ( ΒΟΥΝΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ) , ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ , ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ , ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

    ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ (ΑΡΧΟΝΤΕΣ), ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 15:40 | Λουκάς Αναγνωστόπουλος

    Με δεδομένη την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης η χώρα μας να προχωρήσει, με τις εκλογές
    του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους σ΄ ένα καινούριο αυτοδιοικητικό σχήμα, θεωρώ καθήκον μου
    ως Δημοτικού Συμβούλου να τοποθετηθώ στον διάλογο που έχει αρχίσει.
    Εάν και μέχρι αυτή την ώρα, έχουμε στα χέρια μας για διαβούλευση ένα προκατακτικό σχέδιο της κυβέρνησης,
    χωρίς βασικές πτυχές της αυτοδιοικητικής αλλαγής που επιχειρείται και που έχει να κάνει και με τομείς όπως
    ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν θα διστάσω να τοποθετηθώ προς όφελος του τόπου μας και της ανάπτυξης του.

    Η αφετηρία συζήτησης θα πρέπει να είναι, κατά την γνώμη μου, από τί είδους τοπική αυτοδιοίκηση
    επιδιώκουμε. Ποιός είναι ο στόχος της αλλαγής αυτής? Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών και των κατοίκων
    της περιοχής μας? Θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να υπάρξει πραγματική πρόοδος και
    ευημερία? Θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε απο τα διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία μας έχουν φέρει ως νομό
    στις τελευταίες θέσεις όσο αφορά τους δείκτες ανάπτυξης, στην ηπειρωτική χώρα? Θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε
    τις βάσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να επιλέγουν να μείνουν στον τόπο καταγωγής τους, να δημιουργήσουν και να προκόψουν?
    Θα εξυπηρετηθεί ο σκοπός της κοινωνικής συνοχής, βασικής προυπόθεσης για την ανάπτυξη?

    Η εμπειρία μας μέχρι σήμερα δείχνει ότι οι μικροί Δήμοι, όπως είναι και ο Δήμος Δελφών, δεν μπορούν να ανταποκριθούν
    σε έναν σύγχρονο σχεδιασμό και είναι καταδικασμένοι να διαχειρίζονται τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων και
    των επισκεπτών της περιοχής μας, με όρους του παρελθόντος. Υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες,
    είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.
    Μελέτες υποδομών δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μιάς και δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία να τις πραγματοποιήσει. Αυτό συνεπάγεται
    την σπατάλη οικονομικών πόρων απαραιτήτων για την ανάπτυξη, το χάσιμο χρόνου εντελώς αναγκαίου για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών
    και εθνικών κονδυλίων και την έλλειψη στρατηγικής στη διοίκηση που ασκείται.
    Οικονομικές μελέτες και στοιχεία για την ορθή οικονομική διαχείρηση και τον σχεδιασμό των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχουν στο
    επίπεδο και στο τρόπο που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικά μακροικονομικά οφέλη απο τις οικονομίες κλίμακας
    που θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Η έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, είναι αισθητή.
    Τα στοιχεία οφειλών προς τον Δήμο δίνονται απο εισπράκτορα ο οποίος ανήκει οργανικά στην οικονομική υπηρεσία Άμφισσας! Συνεπώς ταμειακή
    υπηρεσία δεν υπάρχει.
    Η νομική θωράκηση για ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν για τρέχοντα θέματα είναι μηδαμινή και οι όποιες εισηγήσεις είναι
    κατά κανόνα προφορικές και κατά συνέπεια χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο και νομική κατωχήρωση. Χωρίς λοιπόν την ύπαρξη νομικής
    υπηρεσίας πώς είναι δυνατόν να παρθούν αποφάσεις με νομιμότητα και κύρος και πώς θα προστατευθούν τα συμφέροντα του Δήμου
    και των δημοτών? Η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών που προσφέρονται είναι επίσης απαραίτητη. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν δεν υπάρχει
    πτυχιούχος προγραμματιστής και οι υπηρεσίες των ιδιωτικών εταιρειών μηχανογράφησης είναι κοστολογικά ασύμφορες και υποστηρικτικά (service)
    ανεπαρκείς?
    Όσο αφορά το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι υπό συνθήκες μόνιμης και σταθερής απασχόλησης
    μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις υπαρκτές ανάγκες των κατοίκων και των δημοτών. Προγράμματα μερικής
    απασχόλησης είναι καταδικασμένα να παρέχουν υπηρεσίες ελλειπείς και αναποτελεσματικές. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται
    με προσοχή και με σύναιση και για εκεί που κρίνονται απαραίτητα, για παράδειγμα εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες.

    Απο τα παραπάνω είναι σαφές σε πιό περιβάλλον είναι υποχρεωμένοι να ανταπεξέλθουν οι σημερινοί μικροί Δήμοι. Είναι λοιπόν βέβαιο
    ότι οι υπηρεσίες που προσφέροναι είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές και ο σχεδιασμός ανύπαρκτος. Από την άλλη πλευρά
    υπάρχει κατασπατάληση πόρων απαραιτήτων για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Με αυτές τις συνθήκες είμαστε καταδικασμένοι
    να ζούμε σε ένα σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον χωρίς να μπορούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις.
    Εάν λοιπόν η διοικητική μεταρρύθμιση αποσκοπεί στο να δώσει λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα είναι φανερό ότι όλοι μας θα πρέπει να
    σταθούμε αρωγοί της προσπάθειας αυτής και να ξεφύγουμε από προσωπικά, τοπικά και κομματικά πάθη και αδυναμίες.

    Στο μέχρι σήμερα όμως σχέδιο, το οποίο έχει δωθεί προς διαβούλευση, υπάρχει μόνο μια περιγραφή των αδυναμιών που παρατηρούνται
    στην διάθρωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να υπάρχουν σαφείς διατυπώσεις για πολλά θέματα τα οποία είναι
    ουσιώδη προκειμένου το όλο εγχείρημα να στευθεί με επιτυχία, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας μας.
    Για να γίνω πιό συγκεκριμένος, θα ήθελα να θέσω τα εξής θέματα.

    Τί θα γίνει με τους Δήμους οι οποίοι έχουν οικονομικά ελλείμματα? Ποιός θα κλειθεί να πληρώσει γι΄αυτά, όταν θα υπάρξει ένα καινούριο περιβάλλον
    όπου θα συγχωνευτούν δύο και περισσότεροι Δήμοι σε έναν? Στο υπάρχων σχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά. Επίσης τί θα γίνει με τις επιχειρήσεις
    οι οποίες θα καταργηθούν και βρίσκονται σε τραπεζητικό δανεισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στα χρέη τους? Ούτε σε αυτό υπάρχει απάντηση.

    Κρίσιμο επίσης θέμα είναι και αυτό της κρατικής χρηματοδότησης από τους θεσμοθετημένους πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι σήμερα, π
    πάγια πολιτική των κυβερνήσεων ήταν η παρακράτηση του μεγαλυτέρου μέρους των πόρων και η μη απόδοσή τους στους δικαιούχους, δηλαδή στους
    Δήμους και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες. Το αποτέλεσμα ήταν και είναι η μη δυνατότητα υλοποίησης έργων και σχεδιασμού, απαραιτήτων για
    την ανάπτυξη και την σωστή λειτουργία των Δήμων.
    Στο πλαίσια αυτά, η επιχειρούμενη σύνδεση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με τα έσοδα των Δήμων, με βρίσκει αντίθετο, μιάς και
    αυτός είναι ρόλος και υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης και συνεπώς οι Δήμοι δεν μπορούν να αποτελέσουν μηχανισμούς για την επιβολή φορολογίας.
    Η εξεύρεση πόρων, άλλων πέρα των θεσμοθετημένων, έχει να κάνει με την ορθολογική διαχείρηση των κονδυλίων, τις οικονομίες κλίμακος που
    θα επιτευχθούν καθώς επίσης και από την συμμετοχή σε παραγωγικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα είναι η προώθηση και προβολή τοπικών προϊοντων
    και υπηρεσιών.

    Σημαντικό επίσης σκέλος γιά την επίτευξη της μέγιστης συμμετοχής στα κοινά των δημοτών και της δημοκρατικότητας των αποφάσεων, είναι το να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι απόψεις των κατοίκων των μικρών πληθυσμιακά Δήμων και να αποφευχθεί η απορρόφησή τους απο τους μεγαλύτερους
    Δήμους. Ο θεσμός του τοπικού αντιδημάρχου ειναι σημαντικός αλλά από μονος του δεν αρκεί. Η εμπειρία των τοπικών συμβουλίων μας έδειξε ότι στην ουσία
    είναι ανίσχυρα και αναποτελεσματικά και σε καμία περίπτωση δεν διαμορφώνουν ισχυρές πoλιτικές θέσεις. Ειδικά στους μικρούς Δήμους υπάρχει δυσκολία
    ακόμη και στελέχωσης των συμβουλίων αυτών.
    Ή έμφαση θα πρέπει να δωθεί στην σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι στα καινούρια Δημοτικά Συμβούλια δεν θα πρέπει να γίνεται αναλογική κατανομή βάσει του πληθυσμού αλλά να προβλέπονται συγκεκριμένες αριθμητικά θέσεις συμβουλων, οι οποίοι θα εκποσωπούν τους παλαιούς Δήμους.
    Για παράδειγμα εάν ο Δήμος Δελφών , ο οποίος έχει 2400 περίπου Δημότες, βρεθεί σε έναν καινούριο ο οποίος θα αριθμεί 24000 δημότες, θα εκπροσωπείται με ένα 10% δημοτικούς συμβούλους στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων? Ας αναλογιστούμε την οικονομική του συνεισφορά στην εθνική οικονομία, την ιστορική θέση, καθώς επίσης και την σημαίνουσα βαρύτητα του παραπάνω αναφερόμενου Δήμου. Συνεπώς δεν θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο μελλοντικό σχεδιασμό και στις αποφάσεις υπέρ της προόδου και της ανάπτυξης του τόπου?

    Τελειώνοντας, θα ήθελα να σταθώ και στους κινδύνους οι οποίοι εγκυμονούν στο να δημιουργηθούν Δήμοι χωρίς η λαϊκή βούληση να είναι σεβαστή και ισχυρή.
    Κάτι τέτοιο θα γίνει εάν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όπως είναι αυτές στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω, μέσα από τον νέο νόμο, για ισχυρά Δημοτικά Συμβούλια και ισχυρόύς Δημοκρατικά εκλεγμένους άρχοντες, όπως Δημάρχους και Αντιδημάρχους. οι οποίοι θα είναι αδύναμοι στη άσκηση των καθηκόντων τους, πιεσμένοι να δώσουν λύσεις υπό το πρίσμα οικονομικών, συντεχνιακών και τοπικών μηχανισμών και συμφερόντων.

    Μία Αυτοδιοίκηση ισχυρή, με δημοκρατική νομιμοποίηση και λαϊκή συμμετοχή, ικανή να συνδιαλλαγεί απο θέση ισχύος με την κεντρική εξουσία,
    είναι η απάντηση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, με περιφερειακή αποκέντρωση και με ισόρροπη ανάπτυξη για το καλό και την ενδυνάμωση της χώρας μας,
    στο σύνθετο και δύσκολο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε.

    Λουκάς Ι. Αναγνωστόπουλος
    Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών
    MSc in Economics University of Surrey UK

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 06:45 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    200 ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ 7 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥ. ΓΙΑ ΑΧΑΙΑ, 4 ΔΗΜΟΙ. ΠΑΤΡΩΝ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ. ΓΙΑ ΗΛΕΙΑ, ΠΥΡΓΟΥ – ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΑΡΔΑΣ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.