1. Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει, τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και τουλάχιστον σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων.
2. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:
α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
β) Για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς ή να είναι υποψήφιος για περισσότερα του ενός (1) αξιώματα των δήμων ή των περιφερειών.
4. Η δήλωση των συνδυασμών υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων του άρθρου 33 του π.δ. 26/2012 (Α’ 27), με αναλογική εφαρμογή των άρθρων 32 έως 34 του ίδιου, από τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιους δημάρχους το αργότερο έως τις 23:59 την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, επιτρέπεται μόνο να συμπληρωθεί ο συνδυασμός έως τον επιτρεπόμενο αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων με υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης του υποψήφιου δημάρχου. Μετά από τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου καμιά μεταβολή της δήλωσης δεν επιτρέπεται, εκτός από την αντικατάσταση προσώπων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, σύμφωνα με το άρθρο 14.
5. Στη δήλωση καταχωρίζονται, για κάθε συνδυασμό, το όνομα και το έμβλημά του, εφόσον αυτό υπάρχει.
6. Στη δήλωση, για κάθε υποψήφιο:
α) Καταχωρίζονται:
αα) Το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η ιδιότητα και η πλήρης διεύθυνση του προτεινόμενου ως υποψηφίου δημάρχου, δημοτικού συμβούλου, συμβούλου ή προέδρου δημοτικής κοινότητας, καθώς και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Αν δεν έχει εκδοθεί για τον υποψήφιο Α.Φ.Μ., μπορεί να αναπληρωθεί από τον Α.Φ.Μ. του πληρεξουσίου του.
αβ) Η εκλογική περιφέρεια ή η δημοτική κοινότητα στην οποία είναι υποψήφιος.
β) Επισυνάπτεται ηλεκτρονικό παράβολο από το οποίο προκύπτει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος, κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, κάθε υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής κοινότητας και κάθε υποψήφιος πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, έχει καταθέσει υπέρ του δημοσίου ποσό διακοσίων (200), ογδόντα (80), πενήντα (50) ή δέκα (10) ευρώ, αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό παράβολο εκδίδεται είτε ατομικά, ανά υποψήφιο, είτε για το σύνολο ή μέρος του συνδυασμού.
7. Κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος δημοτικής κοινότητας επικυρώνει την υποψηφιότητά του με τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για κάθε έννομη συνέπεια, με την οποία δηλώνει ότι:
α) αποδέχεται την υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο αξίωμα και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ή δημοτική κοινότητα,
β) δεν στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων και
γ) δεν συντρέχουν τα κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα του άρθρου 8.
8. Στη δήλωση των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων :
α) Απαγορεύεται να ορίζεται ή να χρησιμοποιείται ως όνομα ή ως έμβλημα του συνδυασμού σύμβολο θρησκευτικής λατρείας ή σημαία ή άλλο παρόμοιο σύμβολο κράτους ή σημείο ιδιαίτερης ευλάβειας, στέμμα, φωτογραφία οποιουδήποτε προσώπου, έμβλημα κράτους, που ίσχυε παλαιότερα ή ισχύει ακόμη, καθώς και σύμβολα ή εμβλήματα του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή σύμβολα ή εμβλήματα με ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 927/1979 (Α΄ 139).
β) Eπιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πέραν του κυρίου ονόματος ή του επωνύμου του υποψηφίου και υποκοριστικό ή ψευδώνυμο, καλλιτεχνικό ή άλλο, αυτού, εφόσον με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός. Στην περίπτωση αυτή το υποκοριστικό ακολουθεί το κύριο όνομα ή το επώνυμο και τίθεται σε παρένθεση. Δεν επιτρέπεται να τίθεται άλλο στοιχείο πέραν του υποκοριστικού ή ψευδωνύμου, όπως κάθε είδους επαγγελματική, πολιτική ή άλλη ιδιότητα. Στην περίπτωση αυτή, η αναγραφή θεωρείται μη γενόμενη και ο υποψήφιος ανακηρύσσεται από το δικαστήριο μόνο με τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία. Κάθε υποψήφιος, εφόσον είναι έγγαμος ή έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μπορεί να προσθέσει, ανεξαρτήτως σειράς, και το επώνυμο του συζύγου ή συμβιούντος. Γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στην οικογενειακή τους μερίδα με το επώνυμο του συζύγου τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρώτο επώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου είτε μόνο ένα από αυτά. Αν γίνει χρήση μόνο του συζυγικού επωνύμου, αντί του πατρωνύμου τίθεται το όνομα του συζύγου, με την ένδειξη «σύζυγος» ή, συντετμημένα, «συζ.».
9. Αν υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις συνδυασμών με το ίδιο όνομα ή έμβλημα από υποψήφιους συνδυασμούς για την ανάδειξη δημοτικών αρχών του ίδιου δήμου, δικαίωμα χρήσης έχει ο συνδυασμός που το έχει δηλώσει πρώτος.
10. Αν κατά την υποβολή της δήλωσης δεν καταχωριστούν για κάποιον υποψήφιο τα στοιχεία των υποπερ. αα) και αβ) της παρ. 6, ή από τη διασταύρωση των στοιχείων με το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» δεν βεβαιωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 7, ο υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται. Απλά σφάλματα στην αναγραφή των ονοματεπωνυμικών στοιχείων υποψηφίου διορθώνονται αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο, εφ’ όσον τα ορθά στοιχεία του προκύπτουν χωρίς αμφιβολία από το «Μητρώο Πολιτών».
11. Η δήλωση του συνδυασμού είναι απαράδεκτη, αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ότι αυτή:
α) δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία των παρ. 1 και 4 έως 7 ή
β) δεν περιλαμβάνει έγκυρο όνομα συνδυασμού, σύμφωνα με τις παρ. 8 και 9 ή
γ) υποβάλλεται εκπρόθεσμα ή
δ) περιλαμβάνει, εξαρχής ή κατόπιν εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4, λιγότερους υποψήφιους από τα ελάχιστα όρια της παρ. 2 ή
ε) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών ή
στ) δεν περιλαμβάνει υποψηφίους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων ή υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων για ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των δημοτικών κοινοτήτων ή
ζ) δεν πληροί την ποσόστωση φύλου της περ. γ) της παρ. 2 ή
η) δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο της περ. β) της παρ. 6.
Αν βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο παράβαση του πρώτου εδαφίου της περ. α) της παρ. 8 αναφορικά με το έμβλημα του συνδυασμού, ο συνδυασμός ανακηρύσσεται μόνο με το όνομά του και χωρίς έμβλημα.
Νὰ παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου καὶ τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη καὶ δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμῶν.
Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικὰ τὸν ἀντιπρόσωπό τους καὶ ὄχι ὅπως στὸ νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.
1. Η προσαύξηση κατά 150% των υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων
σε σχέση με τον αριθμό των εδρών και ιδιαίτερα στις μικρές κοινότητες,
είναι εξοντωτική και ανεδαφική πολλές φορές, για την διαμόρφωση ενός
ψηφοδελτίου. Φανταστείτε σε κάποιον δήμο με πέντε πχ συνδυασμούς να πρέπει
να βρεθούν οι αντίστοιχοι υποψήφιοι σε ένα χωριό 301 κατοίκων !!!! Η
ποσότητα θα εξαφανίσει την ποιότητα . Άλλωστε στις κοινοβουλευτικές εκλογές
που είναι πανελλαδικές δεν υπάρχει αυτή …. η πολυτέλεια !
2. Καθολικό αίτημα του συνόλου σχεδόν των αιρετών των κοινοτήτων είναι υπέρ
της ξεχωριστής κάλπης. Είναι η διάταξη με τις περισσότερες αντιδράσεις.
Προς το λοιπόν αυτή η εμμονή.
3. Εάν λοιπόν η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης είναι αντισυνταγματική (αν και δεν
έχει κριθεί από πουθενά) τότε οι κοινοτική σύμβουλοι σε μικρές κοινότητες
μέχρι 2000 κατοίκους να μπούνε σε μία λίστα συνολικά κάτω από τα ψηφοδέλτια
των υπ. δημάρχων και να επιλέγονται οι πρώτοι ανάλογα με τον αριθμό των
ψήφων τους, που θα αποτελούν το κοινοτικό συμβούλιο, ο δε πρώτος θα είναι
ο πρόεδρος.
Τελείως αντιδημοκρατικο το γεγονός να μην μπορούν να εκλέξουν τον πρόεδρο που ψιφησαν οι πολίτες κ να πρέπει να διοριστεί απ τον δήμαρχο…
Θεωρώ απαράδεκτο και παντελώς παράνομο να συνεχίζεται η έννοια «ποσόστωση»….Πλήθος άρθρων του Συντάγματος-πλήθος νόμων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών -πλήθος αποφάσεων δικαστηριών έχουν αποφασίσει υπέρ της ΠΛΗΡΟΥΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ….ΔΕΝ είναι ποσοστό ούτε ο άντρας – ούτε η γυναίκα…Είναι παραλογισμός να λογίζεται ως ποσοστό…Υπάρχει ελεύθερη βούληση στη συμμετοχή ή όχι σε εκλογές…Όποιος-α θέλει συμμετάσχει και διεκδικεί την εκλογή του…ΔΕΝ γίνεται να ορίζετε με νόμο ότι ΔΕΝ είσαι ίσος, αλλά ποσόστωση!!!…Επιτέλους τολμήστε εσείς -εφόσον είστε καλυμμένοι νομικά- να απαλείψετε αυτό το σουρεαλισμό…Άλλωστε όλοι γνωρίζετε με ποιο φαιδρό τρόπο συμπληρώνονται οι ποσοστώσεις…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ.Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Δεν ειναι δυνατον να επανελθουμε σε παρελθοντικα νομοσχεδια αποτυχημενου αποτελεσματος, ο προεδρος πρεπει να ειναι εξω απο οποιαδηποτε συμμετοχή σε παραταξη Δημαρχου αφου με αυτο τον τροπο εκ των προτερων ξερεις οτι η συνεργασια με Δημαρχο αντιθετου συνδυασμου ειναι δυσκολη. Οι προεδροι στην πλειοψηφια τους εχουν ορεξη και θελουν να προσφερουν σε αυτο τον τοπο που εχει βιωσει τοσες δυσκολιες τα τελευταία χρονια. Οχι στην καταργηση της ξεχωριστης καλπης, ιδιως στις μικρες κοινοτητες οπου οι προεδροι ειναι οι ανθρωποι για ολες τις δουλειές , δεν επηρεεαζει πουθενα τη λειτουργία του δημοτικου συμβουλιου η ξεχωριστη κακπη και επισης δεν τιθεται θεμα θεσμικου ρολου διοτι οι προεδροι δεν εχουν ΑΦΜ στις κοινοτητες ουτε δικαιωμα για δικαιοπραξιες. Παραβιαζεται καταφορα η λαικη βουληση τοποθετωντας τον Προεδρο σε ψηφοδελτιο κατω απο Δημαρχο χωρις διαχωρισμο
Στις τελευταιες εκλογες ψηφισα αλλον για Δημαρχο και αλλον για προεδρο κοινοτητας ανεξαρτητο, θεωρω οτι ειναι οτι πιο δημοκρατικο η διατηρηση ξεχωριστης καλπης, ο προεδρος πρεπει να ειναι εξω απο οποιοδηποτε κομματικο και παραταξιακο κυκλο. Με αυτο που προτεινετε στο νομοσχεδιο αποθαρυνεται ολους οσους εχουν πραγματικη ορεξη και διαθεση να προσφερουν στον τοπο γιατι τους αναγκαζεται στην ουσια να πολιτευτουν αφου ολοι οι δημαρχοι φανερα υποστηριζονται απο καποια κομματικη παραταξη. Ειδικα στις πολυ μικρες κοινοτητες πρεπει οπωσδηποτε να υπαρχει ανεξαρτητος εκλεγμενος προεδρος αυτος που θα παρει τους περισσότερους σταυρους στην καλπη. Πρεπει να αναθεωρησετε έστω και τωρα οσον αφορα την ανεξαρτητη καλπη
Η κατάργηση της ανεξάρτησίας των Κοινοτήτων απο Δημάρχους, παρατάξεις και κόμματα καταργεί την δυνατότητα του εκλέγεσται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά μακριά απο σημαίες και χρώματα αλλά και την δυνατότητα επιλογής των καταλληλότερων ανθρώπων για την διαχέιρηση των τοπικών προβλημάτων. Οι ανεξάρτητα εκλεγμένοι πρόεδροι και θέληση έχουν και μπορούν να συνεργαστούν με τους Δημάρχους χωρίς διακρίσεις και ευνοούμενους. Η ξεχωριστή κάλπη είναι ανάθεση ευθύνης και σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβερνησιμότητα του Δήμου την στιγμή που οι Πρόεδροι ούτε λόγο έχουν ούτε ψήφο στα Δημοτικά Συμβούλια. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο Δήμαρχος επιλέγει τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και όχι ο πολίτης
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1. Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια τις Κοινότητες δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο
2. Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες δεν διαχωρίζουν παραταξιακά και κομματικά τις μικρές κοινωνίες και δίνουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν νέοι ( όχι αναγκαστικά ηλικιακά) άνθρωποι στην αυτοδιοίκηση χωρίς να πάρουν την ταμπέλα ότι ανήκουν στη μία ή στην άλλη παράταξη. Δίνουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν αυτοί που η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι είναι οι καταλληλότεροι να τους εκπροσωπήσουν και να αναδείξουν και διαχειρισθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας .
3. Αν σε μια Κοινότητα κατέλθουν 3 συνδυασμοί και ο Α πάρει 350 ψήφους , ο Β 200 και ο Γ 50 , είναι δυνατόν να εκλεγεί Πρόεδρος ο υποψήφιος του Γ συνδυασμού μόνο και μόνο επειδή μπορεί να ανήκει στον συνδυασμό αυτού που εκλέχτηκε Δήμαρχος ; Είναι αυτό Δημοκρατία; Ακόμη και ο ίδιος θα ντρέπεται να λέει ότι είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας .
4. Πότε και πού κρίθηκε αντισυνταγματικό το να ψηφίζουν οι πολίτες σε ξεχωριστοί κάλπη για τα Κοινοτικά Συμβούλια και Προέδρους; Αν είναι έτσι θα έπρεπε πανελλαδικά να ακυρωθούν οι εκλογές και να επαναληφθούν.
5. Δεν διεκδικούμε να διαχειριστούμε τα αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις των Δήμων αλλά διεκδικούμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα των Κοινοτήτων μας.
6. Δεν διεκδικούμε να αυτονομηθούμε από τους Δήμους γιατί εμείς είμαστε ο Δήμος . Διεκδικούμε να συνεργαστούμε με τον Δήμαρχο όποιος και να είναι χωρίς τις διακρίσεις και τους ευνοούμενους που δημιουργούν τα παραταξιακά και κομματικά ψηφοδέλτια.
7. Διεκδικούμε την συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης . Όχι ΠΕΔ αλλα ΠΕΔΚ Όχι ΚΕΔΕ αλλά ΚΕΔΚΕ
8. Καμμία Κοινότητα δεν πρέπει να καταργηθεί .Οι Δημοτικές κοινότητες στις έδρες των δήμων είναι οι γνώστες των προβλημάτων της καθημερινότητας . Αμ ο Δήμαρχος δεν είναι από την έδρα του Δήμου τότε ποιος εκπροσωπεί την έδρα αν όχι η Δημοτική Κοινότητα και ο Πρόεδρος της ;
Ψήφισμα 38 εκ των 39 Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Ελασσόνας για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Tοπική Aυτοδιοίκηση
Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.
Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας.
Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.
Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο.
Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές.
Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων.
Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή.
Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
Το παρόν ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας στην συνεδρίαση της 5/2/2021
Η ανεξάρτητη κάλπη είναι ότι καλύτερο και εκφράζει απόλυτα το δημοκρατικό δικαίωμα μας ως προς την επιλογή που θα κάνουμε.
Πρώτη φορά που ψήφισα δήμαρχο τις αρεσκείας μου και στο τοπικό συμβούλιο άνθρωπο που εκτιμώ και ξέρω ότι θα προσφέρει στο χωριό μας που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσα να το κάνω.Ειναι πραγματικά πολύ περίεργο αυτό που προσπαθείτε να κάνετε και καταλαβαίνουμε όλοι που αποσκοπεί.
Είναι τελειος λάθος αυτό που πάτε να κάνετε.
Μας γυρίζετε πίσω για να σας έχουν ανάγκη οι δήμαρχοι και εμείς τους δημάρχους για να ικανοποιήσετε την προσωπική σας επιθυμία για να παραμείνετε περισσότερα χρόνια στην εξουσία.Ξεχωριστες κάλπες και όποιος είναι άξιος να εκλέγεται και όχι επειδή το επιθυμεί κάποιος άλλος (δήμαρχος).
Όπως έχουν ξαναγράψει ευτυχώς υπάρχει το ΣΤΕ όπου θα παρθεί η τελική απόφαση.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Είναι κρίμα στο κοινοβούλιο να σκέφτονται μόνο με τις ανάγκες- του μεγάλου χωριού – την Αθήνα. Η διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης, ευνοεί το σύνολο των περιοχών που βρίσκονται στην περιφέρεια. Δεν δημιούργησε ακυβερνησία, όπως τεχνηέντως επιχειρηματολογούν οι επαγγελματίες πολιτικοί. Αντίθετα έχοντας τη δυνατότητα, τα 2/3 του πληθυσμού που έχουν απηυδήσει από τα κόμματα, να συμμετέχουν στις Αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς κομματικό ποιμένα, ενίσχυσε τη θέληση τους για προσφορά.
Η ανεξάρτητη κάλπη έδωσε κίνητρο στους πολιτές να ασχοληθούν ενεργά με τις πόλεις στις οποίες κατοικούν. Έδωσε εύνασμα για να σταματήσουν να μεμψιμοιρούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των τόπων τους. Βοήθησε ανθρώπους να συννενοηθούν και να αποφασίσουν να αλλάξουν την τύχη των χωριών τους.
Εν κατακλείδι, αντί να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ανεξάρτητη κάλπη, επιλέγουμε ως κράτος να λειτουργήσουμε με μικροπολιτική αντίληψη και αντίθετα στο κοινό συμφέρον.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Αρθρο 13
Προτείνεται οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινοτήτων και οι υποψήφιοι Πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι σε ξεχωριστή κάλπη. Είναι θέμα πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει το δικαίωμα, ο κάθε πολίτης να εκλέγει εκείνον που επιθυμεί και όχι εκείνον που θα επιλέξει ο υποψήφιος Δήμαρχος. Στην δεύτερη περίπτωση -αυτή που ‘προτείνει’ το νομοσχέδιο- δεν τίθεται θέμα εκλογής, αλλά ουσιαστικά ‘επικύρωσης’ της επιλογής του Δημάρχου. Αυτό δεν θα είναι εκλογές, θα είναι διορισμός με ‘επίφαση’ εκλογικής διαδικασίας. Έχει επίσης δικαίωμα ο κάθε πολίτης, να θέτει υποψηφιότητα και να αναμένει ότι θα τον επιλέξουν ή όχι, και να μην είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στον οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό σχηματισμό.
Άλλωστε η προτεινόμενη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του ίδιου του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην ανάλυση συνεπειών, ομολογείται ότι στόχος είναι:
«η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α. α’ και β’». επειδή – ως γνωστόν- οι Κοινότητες δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειριστούν, ούτε έχουν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο, την απόφαση του οποιουδήποτε Δημάρχου και της παράταξής του, να διαχειριστεί τα θέματα, όπως αυτή επιθυμεί. Επομένως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη με τον -ομολογούμενο τουλάχιστον- σκοπό του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, θα έχει πάρα πολλά αρνητικά. Υποτιμά κατ’ αρχήν και υποβαθμίζει την ίδια την Τοπική Κοινωνία, στην οποία επιβάλλει την ‘παραταξιακή’ (κάποτε και κομματική) πρόταση, ακόμα και αν αυτή μειοψηφήσει στις εκλογές ( βλ.Δημοτικές εκλογές Λέσβος, 2010). Εμποδίζει τους ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα ’κοινά’ αφού πριν το κάνουν αυτό, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να ενταχθούν σε σχηματισμούς. Απογοητεύει όλους εκείνους που έχουν γνώσεις προσόντα και όρεξη για δουλειά και δεν αντλούν ‘’δύναμη‘’ από τους κολλητούς τους στο ’κόμμα‘ ή στην ‘παράταξη’. Κυρίως όμως το νομοσχέδιο οδηγεί σε μαρασμό και σε βέβαιο θάνατο την Ελληνική επαρχία. Η ελληνική επαρχία, έχει πολλά προβλήματα. Αν δεν αφήσουμε τον ίδιο τον κόσμο να ενεργοποιηθεί, να πάρει την ζωή στα χέρια του, δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων
Όλη αυτή η ρύθμιση είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατική. Δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ο θεσμός, για να εδραιώσει την κυριαρχία της, μια ηγετική ομάδα. Πως κάποιοι θέλουν να ‘ελέγχουν’ όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα και όταν οι τελευταίοι δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα.
Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.
Προτείνουμε να παραμείνουν τα άρθρα 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργεία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Όταν δημιουργήθηκαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι , οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων ήταν ταυτόχρονα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σαν μέλη του Δημοτικού συμβουλίου συμμετείχαν με δικαίωμα εκλογής στις διαδικασίες ανάδειξης των Δ.Σ των τότε ΤΕΔΚ και ως μέλη του Δ.Σ ΤΕΔΚ στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και στην εκλογή του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ.
Οι ΤΕΔΚ έγιναν ΠΕΔ, η ΚΕΔΚΕ έγινε ΚΕΔΕ . Χάθηκε το γράμμα Κ , δηλαδή οι Κοινότητες και μαζί με αυτό η εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών στα όργανα της αυτοδιοίκησης.
Γιατί δυστυχώς η ΚΕΔΕ δεν είναι ένωση Δήμων αλλά έχει γίνει ένωση Δημάρχων και τίποτε άλλο.
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς την κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης για την εκλογή του Προέδρου και του συμβουλίου Κοινότητας.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τους έχουν στο ψηφοδέλτιο τους ώστε αναγκαστικά όποιος ψηφίζει αυτούς να ψηφίζει και τον Δήμαρχο που τους έβαλε (διόρισε στην ουσία) στο ψηφοδέλτιό του με αντάλλαγμα κάποια πιθανά μελλοντικά τοπικά και όχι μόνο ρουσφέτια. Βλέπε προσλήψεις με τα δίμηνα, βλέπε προσλήψεις με μπλοκάκι στις επιχειρήσεις των Δήμων , βλέπε προσλήψεις μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που υλοποιεί ο Δήμος με δήθεν υπόδειξη από τον ΟΑΕΔ των ανέργων που θα προσληφθούν , βλέπε απευθείας αναθέσεις έργων τώρα μάλιστα που αυξήθηκε και το όριο .
Κύριε Υπουργέ , κάνοντας τα πενηνταράκια , όπως σας αρέσει μερικές φορές να λέτε ή να τα κάνουμε λιανά όπως λέμε εμείς στην Ελασσόνα, κατανοούμε την ανάγκη ύπαρξης πλειοψηφίας της παράταξης του εκλεγέντος Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Διοίκηση του Δήμου.
Πείτε μας όμως που και με ποιόν τρόπο η ανεξάρτητη εκλογή Προέδρων και Συμβούλων Κοινότητας επηρεάζει την ανάγκη αυτή;
Ο Διορισμός μας ως υποψήφιους από τον Υποψήφιο Δήμαρχο , όπως προτείνετε , ΜΟΝΟ ψηφαλάκια κουβαλάει άκοπα στον Δήμαρχο,
ΔΙΧΑΖΕΙ σε ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ τις μικρές κοινωνίες των χωριών μας και δημιουργεί ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ-ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥΣ στρατούς.
Τα μέλη του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου με το οποίο εκλέχτηκα Πρόεδρος της Κοινότητας μου, είχαμε το δικαίωμα και το ασκήσαμε όλοι να υποστηρίζουμε δημόσια όποιον υποψήφιο Δήμαρχο θεωρούσε ο καθένας καταλληλότερο και παράλληλα την θέληση και την δέσμευση να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με όποιον και να εκλεγεί για το καλό του τόπου και της Κοινότητας μας.
Αυτός για μένα είναι και ο ορισμός της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ .
Όσο για τον τρόπο εκλογής των Προέδρων και των μελών των συμβουλίων Κοινότητας άνω των 300 , στην Κοινότητα μου που έχει 600 ψηφοφόρους και κατέρχονται στις εκλογές 4 συνδυασμοί, ας υποθέσουμε ότι ο Α παίρνει 350 ψήφους , ο Β 200, ο Γ 40 και ο Δ 10 .Έλα όμως που ο Γ ανήκει στον συνδυασμό του εκλεγέντος Δημάρχου. Θα εκλεγεί αυτός Πρόεδρος της Κοινότητας και μάλιστα με πλειοψηφία στο Συμβούλιο; Ποιόν θα εκπροσωπεί; Θα ντρέπεται και ο ίδιος να λέει ότι είναι Πρόεδρος .
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ; Έχουμε ή όχι στη χώρα μας το δικαίωμα να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας; Αυτό είναι το ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ άρθρο και όχι η ανεξάρτητη κάλπη.
Προτείνω:
Το ψηφοδέλτιο του Υποψήφιου Δημάρχου έχει ως υποψήφιους τον ίδιο και τους Δημοτικούς Συμβούλους ανά δημοτική ενότητα και τίποτε άλλο.
Σε κάθε Κοινότητα κατατίθενται ανεξάρτητα ψηφοδέλτια με επικεφαλής τον υποψήφιο Πρόεδρο ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό.
Κύριε Υπουργέ ,και αγαπητοί νομοθέτες Βουλευτές του Κοινοβουλίου μας.
Ο κάθε μικρός μας τόπος, τόπος της καρδιάς μας όπως πιστεύω και για τα δικά σας χωριά από τα οποία κατάγεστε , έχει τον δικό του Πολιτισμό και Ιστορία. Η μικρή μας Μαρτυρική και σήμερα ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ κοινότητα Δομενίκου, όπως και όλες οι κοινότητες της χώρας ,ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ και όχι όπως στην πράξη οδηγεί το νομοσχέδιο αυτό , να καταργηθεί.
Επειδή ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου και του συμβουλίου Κοινότητας είναι μια άλλη κουβέντα , λέω μόνο αυτό.
Ελάτε σήμερα στα σεισμόπληκτα χωριά μας , Δομένικο, Μεσοχώρι, Δαμάσι, Βλαχογιάννι, Πραιτώρι, Συκέα ,Αμούρι ,Ζάρκο να δείτε μόνοι σας αν πρέπει ή όχι να υπάρχει Πρόεδρος και Συμβούλιο και τι αρμοδιότητες πρέπει να έχει.
Στάθης Ψωμιάδης
Πρόεδρος ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗΣ Μαρτυρικής Κοινότητας Δομενίκου
Συντονιστής Ένωσης Κοινοτήτων Περιφερειακής ενότητας Λάρισας
Μέλος συντονιστικής επιτροπής Κοινοτήτων Ελλάδας
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξ
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (υπ’αριθμ. 15/2021 Απόφαση)στην συνεδρίαση της 22ης Φεβρουαρίου 2021 με θέμα τον ρόλο και τρόπο εκλογής των Κοινοτήτων στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.
Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συζητήθηκε η πρόταση δώδεκα Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου μας με θέμα την έκδοση ψηφίσματος εν όψει του αναγγελθέντος νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι Πρόεδροι που υπέγραφαν την πρόταση για το ψήφισμα είναι οι:
Απόστολος Γατζούδης – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Νεοχωρίου, Αριστοτέλης Μπλίκας – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Χρυσοβεργίου, Γεράσιμος Παπαθανασίου – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Λεσινίου, Γιάννης Κουτσοθεόδωρος – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μάστρου, Γιάννης Πασπαλιάρης – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου Θωμά, Γιώργος Καλόκληρος – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Κατοχής, Γιώργος Μαζαράκης – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πενταλόφου, Δημήτριος Μπούρος – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Σταμνάς, Μιχαήλ Μπάλας – Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Ηλία, Νικόλαος Φραγκούλης – Πρόεδρος Κοινότητας Φραγκουλέικων, Όλγα Δασκαλή – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, Πέτρος Βαμβακάς – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Γουριάς
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά από διαλογική συζήτηση ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα, υιοθετώντας την πρόταση των Προέδρων και προστέθηκε στον κατάλογο των Δήμων που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων τους καθώς και την ενίσχυσή τους με πόρους και αρμοδιότητες.
Ακολουθεί το ψήφισμα (αριθμ.15/2021, ΑΔΑ:ΩΖΟ0ΩΡΖ-ΚΩΔ):
“Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.
Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
Το παρόν να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών και να σταλεί σε όλους τους Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.”
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Όλα τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης (κοινότητες) προσφέρουν με μεράκι , αγάπη και αφιλοκερδώς (η αποζημίωση των προέδρων είναι αμελητέα μπροστά στα καθημερινά έξοδα κίνησης από και προς τον οικείο δήμο) στον τόπο που γεννηθήκαν, μεγάλωσαν και ζούν.
Η ξεχωριστή κάλπη αναδεικνύει τους ικανότερους για την κάθε κοινότητα και δεν επικρατεί κλίμα διχασμού με τον αρεστό του εκάστοτε δημάρχου.
Επιπλέον τα καθήκοντα των προέδρων είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν κυριολεκτικά να τα διαχειριστούν όλα ταυτόχρονα και χρειάζονται και τα μέλη που βοηθούν με τον τρόπο τους και αυτά και δεν γίνεται να μείνει καμία κοινότητα με μονομελές/τριμελές κοινοτικό συμβούλιο.
Η μείωση του αριθμού και η απευθείας εκλογή του «αρεστού» υποψηφίου αποδυναμώνει τις κοινότητες και δημιουργείται επιπλέον ερήμωση και μαρασμό των μικρών χωριών γιατί ως γνωστόν τα περισσότερα κονδύλια διατίθενται για τις πόλεις / πρωτεύουσες των νομών.
Γι’ αυτό σας ζητάμε να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί μόνο άσχημα αποτελέσματα θα έχει για όλη την επικράτεια.
Σας ευχαριστώ για το βήμα
Νὰ παραμείνουν τἀ ἄρθρα 14, 16 και 17 τοῦ Ν. 4555/2018 για τἠν ἀνάδειξη τοῦ Προέδρου καὶ τῶν Συμβουλίων τῆς Κοινότητας μὲ ξεχωριστή κάλπη καὶ δυνατότητα ἀνεξάρτητων συνδυασμῶν.
Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο οἱ πολίτες τῶν Κοινοτήτων ἐκλέγουν δημοκρατικὰ τὸν ἀντιπρόσωπό τους καὶ ὄχι ὅπως στὸ νομοσχέδιο αὐτὸ ὅπου οὐσιαστικῶς διορίζει ὁ Δήμαρχος τὸν Πρόεδρο.
Πρέπει να παραμείνει η ανεξάρτητη κάλπη για τους παρακάτω λόγους:
α)Δεν επηρεάζεται η κυβερνησιμότητα των Δήμων από τις κοινότητες για τον λόγο ότι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο,
β)Με την ανεξάρτητη κάλπη υποβάλλουν υποψηφιότητα και αυτοί που όντας ανεξάρτητοι, θέλουν να δουλέψουν για την ανάπτυξη και προβολή της Κοινότητάς τους,
καθώς και να μην παραβιαστεί η λαϊκή βούληση όταν ο δήμαρχος επιλέγει τον κοινοτάρχη και όχι η Κοινότητα.
Απαραδεκτη η καταργηση της ξεχωριστης καλπης για τις κοινοτητες.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
——————————————————————
Η κάθε κοινότητα πρέπει να έχει τους δικούς της συνδυασμούς με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της κοινότητας να εκλέγεται από το χωριό και όχι να ανακηρύσσεται από τον δήμαρχο.
Όχι μόνο για να μην υπάρχουν οποιουδήποτε είδους εξαρτήσεις ή δεσμεύσεις, αλλά και να διασφαλίζεται η επιλογή των βέλτιστων ανθρώπων βάσει της επιλογής των συγχωριανών τους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποδεικνύεται στην πράξη η αρμονική συνεργασία του δημάρχου με τον εκάστοτε μη ορισμένο στον συνδυασμό του πρόεδρο.
Ιδιαίτερα στην επαρχία, πρέπει επιτέλους να σταματήσει το κομματικό αλισβερίσι και η στείρα αντιπολίτευση ακόμα και στην αντιμετώπιση του προέδρου, των συμβούλων και γενικότερα των κατοίκων ενός χωριού.
Ίδωμεν
Με εκτίμηση
Μαστραπάς Παναγιώτης
κάτοικος Κρικέλλου Ευρυτανίας
Ανεξάρτητη κάλπη για τις Κοινότητες ισχύ της δημοκρατικής επιλογής των πολιτών ανόθευτα .
Με αυτόν τον τρόπο
Εκλέγονται οι ενεργοί
•Εκλέγονται αυτοί που κατοικούν μόνιμα στον τόπο
•Εκπροσωπείται δημοκρατικά ο τόπος
•Νέοι άνθρωποι, ενεργοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών
•Δεν διαιρείται ο τόπος σε στρατόπεδα παραταξιακά
•Θεμέλιο, πυρήνας και κύτταρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων.
Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων.
Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση.
Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
Ανεξάρτητοι συνδυασμοί πολιτών χωρίς κομματικές ταμπέλες και εξάρτηση, βήμα και συμμετοχή των δημοτών ανεξάρτητα και σε απόλυτη συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων.
Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργια των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις Κοινότητες και αυτό παραβιάζει κατάφορα την λαϊκή βούληση. Να παραμείνουν τα άρθρα 14, 16 και 17 του Ν. 4555/2018 για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη και δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΑΔΑ: 69ΣΘΩΛΛ-ΔΜ7
«Ομόφωνα εγκρίνει την έκδοση ψηφίσματος Προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Αριθ. Συνεδρίασης : 1/29-01-2021
Αριθ. Απόφασης: 2/2021
Αριθ. Θέματος Πινακίου: ΕΗΔ 2
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι ΟΜΟΦΩΝΑ
Εγκρίνει την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος Προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο
έχει ως εξής:
«Ψήφισμα Συμβουλίου Κοινοτήτων
για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Tοπική Aυτοδιοίκηση
Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του
Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.
Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα
σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να
αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη,Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω
στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του ΥπουργείοΕσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσιαδιοίκηση.
Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον
Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης.
Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στο τοπικό τύπο, να κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα να εκδοθεί και από αυτό αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, να σταλεί στους Βουλευτές του νομού και στο Υπουργείο Εσωτερικών».
Αριθμός Απόφασης 2/2021
ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΘΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΥ ,ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ…….
Αξιότιμοι κύριοι,
Όταν άκουσα τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ) , που έγινε μέσω διαδικτύου ημέρα 4 Φεβρουαρίου 2021 το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου ήταν ότι τα άτομα αυτά δεν μπορεί να έχουν θεσμικό ρόλο και να είναι τόσο μακριά από την κοινωνία και τους θεσμούς. Δεν μπορεί τα άτομα αυτά αβίαστα και με τόση ευκολία να καταδικάζουν το μέλλον του κάθε τόπου, το μέλλον του κάθε μικρού ή μεγάλου χωριού που αντιπροσωπεύεται από τον εκλεγμένο τοπικό πρόεδρο, της κοινότητας του κάθε τόπου.
Είναι μεγάλο ατόπημα όταν άτομα που εκπροσωπούν αυτό το μεγάλο θεσμό που λέγεται ΚΕΔΕ να αγνοούν τους πολίτες της κάθε περιοχής που με την δική τους ψήφο βγάζουν άξιους αντιπροσώπους για να τους εκπροσωπούν. Χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμία ενημέρωση όπως όφειλαν να κάνουν με την κάθε τοπική κοινότητα , αποφασίζουν για εμάς χωρίς όμως εμάς. Προφανώς έχουν απώλεια μνήμης και θέλουν να ξεχνάνε ότι όλοι εμείς έχουμε εκλεγεί με την ψήφο των πολιτών , και δεν είμαστε ημέτεροι κανενός.
Η εκλογή μας ήταν και είναι με τη Δημοκρατική Διαδικασία της κάλπης και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ψήφος του κάθε πολίτη , που μας τίμησε με το να μας φέρει στη θέση που κατέχουμε . Ανήκουμε και εμείς οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων στην Οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ήταν το πρέπον και σίγουρα σωστό να ζητήσουν και την δική μας γνώμη. Πρέπει να μας ακούσετε γιατί θέλουμε να είμαστε ενεργοί και όχι απαθείς , και σίγουρα όχι άτομα που να είμαστε μόνο για να κάνουμε Γνήσια Υπογραφών γιατί δυστυχώς αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε σύμφωνα με τη Βούλα του Νόμου.
Πρέπει το Υπουργείο και ο Νομοθέτης να μας δώσουν κίνητρα ώστε να είμαστε ενεργοί στο να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών πολύ καλύτερη , πάντα σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και τους αρμόδιους φορείς της. Η ανεξάρτητη κάλπη πρέπει να υπάρχει γιατί ανοίγουμε το δρόμο στους νέους να έχουν συμμετοχή στα κοινά της κάθε περιοχής. Η ελπίδα και το μέλλον της κάθε κοινωνίας είναι τα νέα παιδιά και πρέπει να τα αγκαλιάσουμε όλα αυτά τα νέα παιδιά και όχι να τα έχουμε σε απόσταση από τα κοινά της περιοχής τους.
Όλα αυτά τα παραπάνω πρέπει το Υπουργείο να τα δει με πολύ σοβαρότητα και να κάνει το σωστό απέναντι στο θεσμό των Τοπικών Κοινοτήτων. Ο Υπουργός Εσωτερικών θα σκύψει με σεβασμό στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ΚΕΔΕ και θα κάνει το σωστό απέναντι στους πολίτες και απέναντι στο θεσμό της κάθε Τοπικής Κοινότητας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεχροκάμπου
Αλέξανδρος Μουστακίδης
Δεν συμφωνώ με την ενοποίηση όλων των θέσεων ανά συνδιασμό. Ζούμε σε εποχή που απαιτεί την ενδυνάμωση των κοινοτήτων. Οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να επιλεγουν τον άνθρωπο που θα τους εκπροσωπεί ανεξαρτήτως συνδιασμου. Αυτό το μέτρο αντιθετα ενισχύει την κομματική πολωση.
Η εκλογή του τοπικού συμβουλίου και των προέδρων πρέπει να γίνεται σε ένα και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και ανεξάρτητο.Μια φορά πήγε να γίνει κάτι σωστό σε αυτό το κομμάτι και πάτε πάλι να δημιουργήσετε κομματικο στρατό.Οταν είναι ανεξάρτητο το ψηφοδέλτιο εκφράζεται απόλυτα δημοκρατικά η βούληση του κάθε πολίτη διότι μπορεί να ψηφίσει των δήμαρχο τις αρεσκείας του και πρόεδρο ξεχωριστά όποιον των εκφράζει και θεωρεί οτι μπορεί να προσφέρει στις ανάγκες τις κοινότητας. Όπως πάτε να το τροποποιήσετε η εκλογή του προέδρου εξαρτάται ξεκάθαρα από την επιλογή του δημάρχου για το ποιόν θα βάλει στο ψηφοδέλτιο του και δεσμεύεται τον πολίτη να ψηφίσει τον ίδιο για δήμαρχο και κανέναν άλλον, και αν κάποιος θέλει να κατέβει ανεξάρτητος από οποιονδήποτε πολιτικό φορέα του στερείται το δικαίωμα.
Να διατηρηθεί ξεχωριστή κάλπη και να ανεξάρτητα ψηφοδέλτια για την εκλογή των κοινοτήτων. Αυτό δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπεί τις κοινότητες παραβιάζοντας έτσι την λαική βούληση.
Παντελώς εκτός πραγματικότητας και λογικής η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή των αντιπροσώπων των Κοινοτήτων. Μαρασμός, διαπλοκή και ανισότητα αυτό που προσφέρει. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που συμμετείχαν ενεργά στην εκλογική διαδικασία, βάζοντας εαυτό στην κρίση των συμπολιτών τους. Η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετοι σε ένα νομοθέτημα που θα μας πάει χρόνια πίσω……
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας με την υπ’ αριθ. 01/2021 ομόφωνη απόφασή του (ΑΔΑ: 6ΔΝΡΩΡ6-ΤΧΠ), εκδίδει το παρακάτω ψήφισμα επί του υπό κατάρτιση Νομοσχεδίου που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στο ρόλο των Κοινοτήτων:
Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας.
Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων,στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.
Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του
Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή.
Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους
και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
Με τιμή
Για το Συμβούλιο Κοινότητας Πτολεμαΐδας
ο πρόεδρος
Ισαάκ Α. Νικολαΐδης