Άρθρο 1 Σκοπός – Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

  • 10 Μαΐου 2021, 21:06 | Τακης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Είναι βάναυσο βαρβαρο παρακμιακό εχθρικό απεναντι στα ζώα.

  • 10 Μαΐου 2021, 21:17 | Δημήτριος Δεδες

    Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιφέρει την απώλεια όλων των σκύλων στην Ελλάδα καθαρόαιμα και ημίαιμα τα οποία είναι δεσποζόμενα είναι φασιστικό και αντιδημοκρατικό και θα έλεγα και αντικοινωνικό γιατί η κυνοφιλία είναι πολιτισμός είμαι κάθετα αντίθετος προς αυτό το νομοσχέδιο επίσης κατακρεουργεί τις ελληνικές φυλές οι οποίες υπάρχουν εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και εξυπηρετούν τους Έλληνες στις πόλεις της υπαίθρους.

  • 10 Μαΐου 2021, 19:38 | ΜΑΡΙΟΣ

    ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ .ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΩ ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ.
    ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ Η ΚΟΠΗ ΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΩ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΧΙ? ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ .ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ

  • 10 Μαΐου 2021, 19:55 | Χονδρεας Στράτος

    Θα συμφωνήσω και εγώ ότι δεν είναι λύση η μαζική στείρωση όλων των ζώων. Ναι στην στείρωση αλλά με κριτήρια. Ο σεβασμός στα ζώα και στην φύση δεν μπορεί να περνά μέσω ενός οριζόντιου μέτρου στείρωσης.Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ράτσες οι οποίες αριθμούν μικρούς αριθμούς. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε την εξαφάνιση τους με τέτοια μέτρα.

  • 10 Μαΐου 2021, 19:08 | Γιώργος Παύλου

    Άποψή μου είναι πως για να ενισχυθεί η υπεύθυνη ιδιοκτησία των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να υπάρξει κρατικός έλεγχος(κτηνιατρική υπηρεσία)και υποχρεωτικό μικροτσίπ σε κάθε ζώο.Πρίν μερικά χρόνια ήταν το τατουάζ στο αυτί το οποίο αντικαταστάθηκε με το τσιπ.Εξ αρχής,όταν θέλουμε να θεσπίσουμε ένα σαφές,συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για την διαχείριση των αδέσποτων,δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε προς διαβούλευση εντός 10 ημερών σχέδιο νόμου που αποτελείται από 42 άρθρα,κάτι δεν πάει καλά.Μπερδεύουμε πολύ των κάτοχο-ιδιοκτήτη και τον μέλλοντικό ανάδοχο ιδιοκτήτη.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:46 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΧΛΗΣ

    Απαράδεκτο το θέμα υποχρεώτικης στείρωσης δεσποζομενου ζώου συντροφιάς με ποιο δικαίωμα να στείρωσω εγώ το σκύλο μου που είναι υγιής και έχει κάνει τα εμβόλια του με το τσιπ του σε καθαρό χώρο. Τα αδέσποτα ζώα να στειρωθουν και να υπάρχει μία μέριμνα για αυτά τα ζώα, και όποιος έχει ζώο χωρίς σήμανση αφού να υπάρχει κάποιος φορέας να ελέγχει με σκάνερ για ηλεκτρονική σήμανση και σε περίπτωση που δεν υπάρχει να βάλει το κράτος πρόστιμα. Όχι στα υγιή ζώα, αν θέλουν να κάνουν να το κάνουν εθελοντικά και όχι επειδή το αποφάσισε κάποια οικολογική οργάνωση, με σκεπτικό ότι φταίει το κυνήγι.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:23 | Σωκράτης

    Πως είναι δυνατον ο ακρωτηριασμος της ουράς να αποτελεί βασανισμο και ταυτόχρονα να επιβάλλεται ο ακρωτηριασμος των γεννητικων οργάνων;;;

  • 10 Μαΐου 2021, 15:25 | Βασίλειος Σεζένιας

    Το νομοσχέδιο επί του συνόλου του είναι κακογραμμένο, πρόχειρο, μη εφαρμόσιμο, χωρίς πραγματικό στόχο σε καμία κατεύθυνση πέραν του να νομοθετηθεί κατι ή να ικανοποιηθούν κάποιες πλευρές μερικώς.

    Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, να γίνει μελέτη/διάλογος με ανεπτυγμένες ευρώπαικές χώρες ως προς τον τρόπο διαχείρισης του θέματος συνολικά και πως αντιμέτωπισαν παρόμοια φαινόμενα. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό το 2021.

    Επιπροσθέτως κατά την άποψη μου, όλα τα εμπλεκόμενα σωματεία θα πρέπει να υπάγονται στο υπουργείο εσωτερικών ή αγροτικής ανάπτυξης (με τον ανάλογο έλεγχο) όπως γίνεται σε κάποιες ευρωπαίκες χώρες.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:06 | Βασιλης Καρωνης

    Σε μια χωρα της Ευρωπαικης ενωσης του 2021 ειναι αδιανοητο να υποχρεουνται οι πολιτες να στειρωνουν τα κατοικιδια ζωα τους. Το «υποχρεωτικο» μας παει πισω σαν χωρα και σαν πολιτες.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:27 | Μαρία Βεργίνη

    ΝΑΙ στις υποχρεωτικές στειρώσεις. ΟΧΙ στην κατοχύρωση Ερασιτεχνών Εκτροφέων.
    Ας τους σταματήσει καποιος επιτελους, τα copy paste μυνήματα τους ειναι για γελοια, δεν γνωρίζουν ουτε για τα μισα απο οσα γράφουν!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:35 | Κώστας

    Θεωρώ αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μέριμνα για τις Ελληνικές φυλές.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:38 | Παπαδόπουλος Στέφανος

    Η εύκολη λύση είναι η στείρωση…???
    Κάτι σαν να λέμε πονάει δόντι, κόβω κεφάλι ???
    Το θεωρώ αδιανόητο να αφαιρέσω τα γεννητικά όργανα του σκύλου μου, χωρίς να συντρέχει λόγος υγείας.
    Στην οικογένεια μας είναι ισότιμο μέλος και νοιώθει την εμπιστοσύνη και την αγάπη μας.
    Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο…

  • 10 Μαΐου 2021, 14:52 | Ελεν

    καμια ευζωια δεν τηρειτε εδω για τα ζωα….σε ολο το νομοσχεδιο οχι….ειναι ακρως αντιδημοκρατικο….αποσυρση του νομοσχεδιου απο εχτες…ενα σωρο διαταξεις που η μια αναιρει την αλλη….τα αδεσποτα ζωα ειναι ευθυνη ολων μας και ωφειλουμε να τα προστατεψουμε…και πρεπει να τα προστατεψουμε απο τους προστατες τους..θελετε να νομιμοποιησετε το εμποριο αδεσποτων ζωων επιτρεπωντας το οικονομικο αντιτιμο…καμια επιδοτηση σε κανενα σωματειο..μονο στοθς δημους…διαχειριση μονο απο τους αρμοδιους κρατικους φορεις και οχι ιδιωτικους..ενα νομοσχεδιο που αφηνει τη διαχειριση των ζωων σε ιδιωτες…ειναι κρατικο το ζητημα οχι ιδιωτικο…..

  • 10 Μαΐου 2021, 14:07 | Ελενη

    ενα νομοσχεδιο ακρως αντισυνταγματικο και αντιδημοκρατικο, βασισμενο πανω στο φασισμο…Χωρις να εχουν ληφθει υποψην τους επιστημονικοοι φορεις καθως και η κεδε…..αναβαθμιση της ηδη υπαρχουσας νομοθεσιας..οχι στειρωση ναι στην ερασιτεχνικη εκτροφη οχι οικονομικο αντιτιμο οχι κονδυλια στα σωματεια οχι στους αναδοχους..τοσα χρονια βλεπουμε φιλοζωους να ζητανε λεφτα κ να γεμιζουν τις τσεπες τους και παρανομως να βουτανε σκυλια μεσα απο αυλες….τους φιλοζωους να σταματησετε που δινουν δεξια κ αριστερα ζωα κουταβια λενε ψεματα οτι εινα ρατσας κ δεν υπαρχουν ελενχοι…θα τη πληρωσουν τα δικα μας ζωα γιατι οι φιλοζωοι σκορπουν ζωα απο εδω και απο εκει…βρισκοιυν κουταβια τα βαφτιζουν κυνηγοσκυλα στοχοποιουν ομαδες και ανευθυνα τα δινουν….ελενχος και παλι ελενχος

  • 10 Μαΐου 2021, 13:27 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

    Το νομοσχέδιο μονο για την ευζωια των ζωων δεν ειναι…Αντιθετα παραδινει τα ζώα σε ιδιωτικα σωματεια τη διαχειριση τους και να κανουν οι θελουν αυτα με τις ευλογιες τις δικες σας…ακομα και για τα δεσποζομενα εσχουν λογο αυτοι…εξω τα σωματεια απο το νομοσχεδιο….Ειναι αντισυνταγματικο,φασιστικό και αντιδημοκρατικο η στειρωση των ιδιοκτητων ζωων και καλα για τη μειωση των αδεσποτων….Με ποια κριτηρια θεσατε τη στειρωση σαν τροπος μειωσης των αδεσποτων.Εχουμε πολυ καλη νομοθεσια αλλα καποιοι που αλλου αποσκοπουν δεν τη θελουν γιατι ειναι αυστηρη..εδω οι δημοι δεν εχουν επισημη καταγραφη των αδεσποτων καθως αυτυα βρισκονται κλεισμενα σε ιδιτικες παραγκες τυπου Ηλιουπολης που καμια αδειοδοτηση δεν εχει…στα σκουπιδια το νομοσχεδιο αυτο και αναβαθμιση της νομοθεσιας που ηδη εχουμε…και αμεση καταγραφη αδεσποτων, δεσποζομενων καθως κ ελενχος των σωματειων που παρανομως μαζευουν ζωα κ κανουν τη δουλεια των δημων

  • 10 Μαΐου 2021, 12:30 | Ανδρεας Δρακιού

    Εκπροσωπώντας το Ροδίτικο Λαγωνικό θεωρώ αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 10 Μαΐου 2021, 11:09 | Παντελής

    Ένα κείμενο για την (βολική) πολιτική φιλοζια που αυτό το νομοσχέδιο ικανοποιεί εις βάρος όλων μας:

    <>.

  • 10 Μαΐου 2021, 11:57 | ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΌΠΟΥΛΟΣ

    Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιφέρει την απώλεια όλων των σκύλων στην Ελλάδα καθαρόαιμα και ημίαιμα τα οποία είναι δεσποζόμενα είναι φασιστικό και αντιδημοκρατικό και θα έλεγα και αντικοινωνικό γιατί η κυνοφιλία είναι πολιτισμός είμαι κάθετα αντίθετος προς αυτό το νομοσχέδιο επίσης κατακρεουργεί τις ελληνικές φυλές οι οποίες υπάρχουν εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και εξυπηρετούν τους Έλληνες στις πόλεις της υπαίθρους.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:44 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο φορέας μας, με ξεκάθαρο τρόπο εδώ και μήνες έχει συνταχθεί ανεπιφύλακτα με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) και έχει αναδείξει με συνέπεια την θεσμική εκτροπή σύνταξης σχεδίου νόμου για ζώα συντροφιάς από αναρμόδιο Υπουργείο και χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο.
    Το Νοέμβριο 2020 , καταγγείλαμε δημόσια με ανακοίνωση μας την επιχειρούμενη προσπάθεια κατακερματισμού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σχέδιο ΠΔ, σύμφωνα με το οποίο προτείνονταν η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
    Οι αντιδράσεις όλων των επιστημονικών φορέων (Κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κτλ) και κομμάτων, ενδεικτικά θυμίζουμε την κατάθεση σχετικής ερώτησης από τους αρμοδίους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, αλλά και την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, οδήγησαν τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Μάκη Βορίδη, δημόσια να δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε δύο υπουργεία, καθώς και ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων.
    Πλέον αυτών, προ ολίγων μηνών, ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Βορίδης ξεκαθάριζε σε Δελτίο Τύπου ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
    Μετά την επίσκεψη του κου Πρωθυπουργού σε παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς, κατάπληκτοι την 6-5-2021 διαπιστώσαμε τον θεσμικό κατήφορο που έχει πλέον την προσωπική σφραγίδα του κ Πρωθυπουργού, αφενός με ΠΔ προτείνεται εκ νέου η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, αφετέρου δε τέθηκε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς με επισπεύδον το Υπουργείο Εσωτερικών.
    Ένα σχέδιο νόμου το οποίο πάρα τις οποίες θετικές διατάξεις σαφώς και περιέχει, αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων.
    Την ιδιά στιγμή που σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) η φροντίδα για την ευζωία των ζώων πρέπει να ασκείται, κατά κύριο λόγο, από δημόσιους φορείς με την εποπτεία των Υπηρεσιών τους και να μην επαφίεται στον εθελοντισμό των οργανώσεων ώστε να είναι συστηματική και όχι περιστασιακή, και καθορίστηκαν ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018) το σχέδιο νόμου κινείται εκκωφαντικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
    Η πολιτική επιλογή του κου Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους Υπουργούς, δεικνύει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης.
    Ως φορέας με αίσθημα ευθύνης και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των ζώων συντροφιάς, βάσει α) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που κυρώθηκε με τον ν. 2017/1992 (Α΄32) η οποία αποτελεί τον οδηγό όλων των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς , β) Τον Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων (TerrestrialCode) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (O.I.E.) που είναι υποχρεωμένη η Χώρα μας να εφαρμόζει και γ) τον Κανονισμό για την υγεία των ζώων με αριθ. Ε.Ε 2016/429 «Animal Health Law» θα καταθέσουμε τεκμηριωμένα και υπεύθυνα τις προτάσεις μας.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ-ΣΟΥΕΛΕΝ

  • 10 Μαΐου 2021, 10:00 | Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη

    Ο Όμιλος Φίλων «Ελληνικού Ιχνηλάτη» εκπροσωπεί την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς αυτόχθονη Ελληνική φυλή σκύλων, χιλιάδων χρόνων ύπαρξης όπως και οι υπόλοιπες Ελληνικές φυλές που υπάρχουν στη χώρα μας και αποτελούν την πολιτιστική μας «κληρονομιά». Πιστεύουμε ότι σε ένα νομοσχέδιο της σημερινής εποχής για τα ζώα συντροφιάς, θα πρέπει να προβλέπεται η αναγνώριση, , η διάσωση, η διαφύλαξη και η διαιώνιση των φυλών αυτών.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:55 | Μάρθα Γεωργίου

    o νομοσχέδιο σε αρκετά σημεία είναι μια χαρά. Ολοι σκεφτόμαστε την ευζωία όλων των σκύλων και συμφωνούμε με τη στείρωση των αδέσποτων ώς την τελευταία λύση.
    Ομως επειδή τόσα χρόνια οι δήμοι δεν χρησιμοποίησαν τα κονδύλια σωστά και δεν έλαβαν μέτρα και φυσικά ότι μέτρο δεν εφαρμόστηκε …..τώρα καλούνται όλοι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες να στειρώσουν τα ζώα τους και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με την απειλή προστίμων!!!!! ενώ είμαι σίγουρη οτι καμία πολιτική αρχή δεν θα τρέξει να στειρώσει τα αδέσποτα που είναι η κύρια πηγή καινούργιων αδέσποτων. Οπότε ξεκινάτε λάθος!!!!
    Να στειρωθούν πρώτα τα αδέσποτα και μόνο τότε εαν δεν λυθει το πρόβλημα να προχωρήσουν στα ημίαιμα των ιδιωτών.
    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων!!!
    Μέσω της Ερασιτεχνικής Εκτροφής επέζησαν αρχέγονες φυλές απο πολέμους και καταστροφές και είναι η πηγή γενετικού υλικού για τη διατήρησή τους.
    Τα καθαρόαιμα ΜΕ πεντιγκρί ζώα είναι πλήρως ανιχνεύσιμα διότι είναι ήδη δηλωμένα με το τσίπ τους στον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια…όπως επίσης δηλώνονται με το τσιπ τους και οι απόγονοί τους. Ολα τα υπόλοιπα είναι ακραιότητες και φανατισμός.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:12 | Κων. Μπακατσελος

    ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

    Κυριοι, ειναι τεραστια τα προβληματα που προκαλει η στειρωση. Θα πρεπει να το λαβετε σοβαρα υπ οψη σας καθως την ιδια αποψη εχουν και οι κτηνιατροι. Εκτος των αλλων αντικειται στο θεμα ευζωιας και θα υπαρξουν ανεπιθυμητες παρενεργειες για τη χωρα μας μετα τις προσφυγες που θα κατατεθουν στα ευρωπαικα δικαιοδοτικα οργανα

    Αν η στείρωση γίνει πριν το 1ο έτος ζωής του σκύλου, υπάρχει σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας, ιδιαίτερα όταν η στείρωση πραγματοποιείται πριν την εφηβεία
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:43 | Τοιτος Σταύρος

    Το παρών νομοσχέδιο όσο αφορά την στείρωση των ζώων συντροφιάς νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί τα ζώα αλλά συμφέροντα ολίγων για αυτό είμαι αντίθετος με την στείρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 08:38 | ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Είναι απαράδεκτη και καθιστά τα σκυλιά ανίκανα για εργασία π.χ. φύλαξη, κυνήγι, με αυτόν τον τρόπο θα χαθούν ράτσες που ζουν μαζί μας για χιλιάδες χρόνια.

  • 10 Μαΐου 2021, 01:22 | Παπακωνσταντίνου Νικόλαος

    Θεωρώ απαράδεκτο ενώ είμαι ένας σωστός κ υπεύθυνος ιδιοκτήτης ζώου το κράτος να μου επιβάλει να τοοδηγησω στον ιατρικό πάγκο στην αρχή ματωνοντας κπονωντας κ στη συνέχεια να με υποβάλει άνευ λόγου κ αιτίας να έχω απέναντι μου γιατί το αγαπώ κ θα το έχω ένα χοντρό νοχελικο αλλοιωμένο σε παρουσία κ συμπεριφορά ζωάκι που εγώ κη οικογένεια μου του συμπεριφερόμαστε ως ομότιμο μέλος της οικογένειας έλεος με την παραφροσύνη γιατί παράφρων πρέπει να είσαι όταν προτείνεις λύσεις του στυλ πονάει κεφάλι κόψω κεφαλι

  • 10 Μαΐου 2021, 00:22 | Πεσιλής Φώτιος

    Ο Όμιλος Φίλων «Ελληνικού Ιχνηλάτη» εκπροσωπεί την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς αυτόχθονη Ελληνική φυλή σκύλων, χιλιάδων χρόνων ύπαρξης όπως και οι υπόλοιπες Ελληνικές φυλές που υπάρχουν στη χώρα μας και αποτελούν την πολιτιστική μας «κληρονομιά». Πιστεύουμε ότι σε ένα νομοσχέδιο της σημερινής εποχής για τα ζώα συντροφιάς, θα πρέπει να προβλέπεται η αναγνώριση, , η διάσωση, η διαφύλαξη και η διαιώνιση των φυλών αυτών.

  • 9 Μαΐου 2021, 23:03 | Πέτρος πλασκασοβιτης

    Εγώ τα σκυλιά μου τα έχω σαν παιδιά μου. Δεν νομίζω να μου ζητάτε να στειρωσω τα παιδιά μου. Βρείτε άλλη λύση στο πρόβλημα

  • 9 Μαΐου 2021, 23:07 | Γιάννης Αργυρόπουλος

    Η στείρωση δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική. Το υποχρεωτικό τσιπάρισμα και τα πρόστιμα σε όσους τα κατοικίδια των οποίων βρίσκονται αδέσποτα αρκούν για να αποτρέψουν τα κατοικίδια να γίνουν αδέσποτα. Ο νόμος όμως πρέπει να εφαρμόζεται.

  • 9 Μαΐου 2021, 23:44 | Μιχάλης Τσ

    Είναι οξύμωρο να αναφέρεται ένα νομοσχέδιο στην ευζωια ενός ζώου και να υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη του να το στειρώσει. Είναι επίσης αντιδημοκρατικό, να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων μέσω της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζομενων. Η αποτυχία του κράτους τα προηγούμενα χρόνια, παρά τον πακτωλό χρημάτων που δαπανήθηκαν, έρχεται να ολοκληρωθεί με οριζόντια μέτρα που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Ευζωια μέσω στείρωσης δεν συνάδει. ΝΤΡΟΠΗ. Ας το ξανασκεφτούν οι εμπνευστές!

  • 9 Μαΐου 2021, 23:28 | Dasiopoulos Anastasios

    Ο Χ Ι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων είτε αυτά είναι καθαρόαιμα η ημίαιμα.
    Κάνεις δεν θέλει να δεί το ζώο του στο χειρουργικό τραπέζι ανοιγμένο στα δύο κ μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις αργότερα όπως καρκίνο ακράτεια οστεοπόρωση και άλλα πολλά.
    Τα σκυλιά μας που έχουμε αποκτήσει νομίμως κ είναι δηλωμένα στην τράπεζα δεδομένων του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρεθούν αδέσποτα είναι προϊόν ερασιτεχνικής εκτροφής ( πράγμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στο υπάρχον σχέδιο νόμου )και είναι αποτέλεσμα και δουλειά πολλών ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια.
    Επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο είναι με την υποχρεωτική στείρωση η εξαφάνιση των ελληνικών αυτόχθονων φύλων.
    Στοιχείο όχι μόνο κυνοφιλικο αλλά ευρύτερα πολιτισμικό.
    Ο λόγος ύπαρξής των αδέσποτων είναι η εγκαταληψη τους από τους δειθεν φιλοζωους της μόδας που μόλις αντιλήφθουν ότι οι υποχρεώσεις τους δεν είναι μόνο ένα πιάτο φαγητό τα εγκαταλείπουν αφού έχουν φροντίσει να μην τούς κάνουν ηλεκτρονική σήμανση.
    Η λύση του προβλήματος των αδέσποτων είναι η δημιουργία από τους δήμους μεγάλων πάρκων όπου θα διασφαλίζεται η προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες η διατροφή τους ,η αποτροπή της αναπαραγωγή τους και από εκεί μόνον θα υιοθετούνται και δεν θα επανεντασονται
    Έτσι θα αποφεύγονται οι κακοποίησης τους τα τροχαία ατυχήματα κ ο θάνατος τους από φολες.Επισης έτσι θα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και ασφάλεια.
    Η επανένταξη δεν διαφέρει σε τίποτα από την εγκαταληψη.
    Το φυσικό περιβάλλον των σκύλων είναι οι πόλεις κ τα χωριά υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη όπου τα προστατεύει αυτά και τους πολίτες και όχι εγκαταλελειμμένα και μόνα τους.
    Επιφυλάσσομαι για την συνταγματική ορθότητα του σχεδίου νόμου

  • 9 Μαΐου 2021, 23:28 | παναγιωτης Παπαθεοδωροπουλος

    Τι λετε ρε παιδια να στειρωσω το σκυλο μου επειδη καποιοι δηθεν ζωοφιλοι τα παρατανε εδω κ εκει..πατε καλα ;
    Τον συντροφο μου σε βουνα και λαγκαδια να εγκληματισω; μονο προβληματικα ατομα σκεφτονται τετοια πραγματα ,,,Μαυρο δαγκωτο απο συγγενεις κ φιλους στο κομμα που μας εξαπατησε σε ολα…ντροπη σας..

  • 9 Μαΐου 2021, 22:29 | Δημήτριος Τσώτσος

    Ζώα συντροφιάς είναι και οι κατσίκες και τα πρόβατα και τα άλογα και οι κότες οι πάπιες όπως και οι σκύλοι οι γάτες . Αυτό που έχει γραφή ως πρόταση είναι μακριά από την πραγματικότητα . Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζώα και να λέμε κάποιοι ότι ζώα συντροφιάς είναι οι σκύλοι και οι γάτες !
    Παρακαλώ πολύ να ζητήσετε την γνώμη ή και να μας καλέσετε σε από κοντά συζήτηση εμάς που έχουμε και διατηρούμε ζώα να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας . Δεν είναι λύση να στηρώσουμε όλα τα ζώα συντροφιάς , όπως τα αναφέρω παραπάνω ή να τα διαχωρίζετε τα ζώα . Τα ζώα καμία φίλο και μη , ζωική τύπου Μ.Κ.Ο δεν μπορεί να τα διαχωρίζει .
    Έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα !
    Σκεφτείτε καλύτερα σας παρακαλώ . Όταν κάθετα αποφασίζω στείρωση με ένα νόμο και ένα άρθρο , τι στην πραγματικότητα κάνώ εναντίον των ζώων ?
    Έγω βλέπώ στέρηση κάθε δικαιώματος στην ύπαρξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων συντροφιάς και τίποτα παραπάνω .

  • 9 Μαΐου 2021, 22:27 | Μαχλης γιωργος

    🟠🟠🟠 Αγαπητά Μέλη, Ιδιοκτήτες & Κυνόφιλοι,
    Όπως σας ενημερώσαμε χθες, ετοιμάσαμε τις θέσεις μας σχετικά με τα Άρθρα του ΣχΝ “Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα Άργος” που ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση, ώστε να σας διευκολύνουμε.
    Ήρθε η στιγμή που πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να τοποθετηθούμε στα Άρθρα που πλήττουν τον ΚΟΕ, τους σκοπούς του και τη διατήρηση και ανάπτυξη των Ελληνικών και όχι μόνο Καθαρόαιμων Φυλών Σκύλων.
    Σας παρακαλούμε πολύ, να σχολιάσετε όλοι (και ιδανικά όλοι όσους γνωρίζετε) στη Δημόσια Διαβούλευση διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατατεθούν οι απόψεις μας, πάντα με ύφος και ήθος που αρμόζει σε κάθε σοβαρό σχολιαστή.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα σχόλια πρέπει να γράφονται κάτω από το κάθε Άρθρο που θέλουμε να τοποθετηθούμε.

    🟠 ΑΡΘΡΟ 5
    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

    🔸 Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    🟠 ΑΡΘΡΟ 6
    Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας έχει είναι η παντελής απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης όπως σαφώς προβλεπόταν στο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ” που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020, ενώ στις εξουσιοδοτικές προς τον Υπουργό Εσωτερικών διατάξεις (Άρθρο 39, παρ. 3) του νόμου προβλέπεται η δυνατότητα του τελευταίου να εξαιρεί από την υποχρέωση στείρωσης σκύλους Ερασιτεχνών Εκτροφέων, οι οποίοι κατά τα λοιπά είναι απολύτως παράνομοι !!! Το γεγονός ότι η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους κουταβέμπορους να συνεχίσουν το έργο τους κάτω από τη μύτη της Πολιτείας !
    Όλα τα παραπάνω επισκιάζουν κάθε θετική εντύπωση από διατάξεις του νομοσχεδίου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποτραπεί η μετά βεβαιότητας επερχόμενη εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας.

    🔸 Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 τα εξής:
    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    🔸 Σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 33 τα εξής:
    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

    Με εκτίμηση,
    Το ΔΣ του ΚΟΕ

  • 9 Μαΐου 2021, 21:27 | Αθανασία Κόντου

    Είναι η πρώτη σωστή και ολοκληρωμένη κίνηση που γίνεται στο θέμα των δεσποζόμενων και αδέσποτων. Αν δεν επιβληθεί η στείρωση, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Οι φιλόζωοι είμαστε μαζί σας. Μην υποχωρήσετε στις πιέσεις!

  • 9 Μαΐου 2021, 21:21 | Κυδωνάκης Μιχαήλ

    Θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:29 | Αστέριος Ρέκκας

    Κακό νομοσχέδιο που αδικεί και προσβάλει την μεγάλη πλειοψηφία των συγκατοικούντων με ζώα συντροφιάς θεωρώντας τους συλλήβδην ανεύθυνους , που αδικεί τα ίδια τα ζώα καταδικάζοντας τα σε ακρωτηριασμό , που δεν λέει τίποτα για την ζωοφιλική παιδεία και την προώθησή της , που μεγαλώνει την γραφειοκρατία και εντέλει ακυρώνει τα όποια καλά στοιχεία έχει ή προσπαθεί να κάνει .

  • Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, οι Δήμοι θα πρέπει να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τους νόμους. Δηλαδή: Άμεση επανένταξη των ζώων στο σημείο από όπου περισυλλέχθηκαν, κάλυψη όλων των περιστατικών (στειρώσεις και περιθάλψεις αδέσποτων) και όχι επιλεκτικά όπως γίνεται τώρα (πχ. μόνο έγκυα ή μόνο θηλυκά ή μόνο σκυλιά), ούτε με χρονικούς περιορισμούς (υπάρχουν Δήμοι που «τρέχουν» πρόγραμμα μόνο για 2-3 μήνες και άλλοι που δεν έχουν καν πρόγραμμα!), σωστή λειτουργία 5μελούς με τακτικές συνεδριάσεις και λόγο/ψηφοφορία της 5μελούς σε όλα τα θέματα λειτουργίας του προγράμματος (οικονομικά, συνεργαζόμενοι κτηνίατροι κλπ). Αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση θανάτων από μη κατάλληλους γιατρούς. Διαφάνεια: Να αναρτώνται άμεσα (αυθημερόν) στο Internet από τους Δήμους όλες οι πληροφορίες για κάθε ζώο που περισυλλέχθηκε, την πορεία του και την ημερομηνία/σημείο που απελευθερώθηκε, με τρόπο τέτοιον που να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να ενημερωθεί (ένας ανέξοδος και εύκολος τρόπος είναι το Facebook). Τηλεφωνικό κέντρο σε κάθε Δήμο, που θα λειτουργεί και τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα και προώθηση των επειγόντων περιστατικών (π.χ. τραυματισμένα) άμεσα σε συνεργαζόμενους κτηνιάτρους. Νομική και πρακτική στήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων, δηλητηριάσεις, οργάνωση/διεκπεραίωση από τους Δήμους των νομικών διαδικασιών (π.χ. προς Εισαγγελέα, Αστυνομία). Απόρριψη προτάσεων και διακοπή χρηματοδοτήσεων για κυνοκομεία – είμαστε αντίθετοι στην ασυλοποίηση των ζώων και μάλιστα με την τρέχουσα κατάσταση Δημοτικών Κυνοκομείων σε όλη τη χώρα, που συχνά χρησιμοποιούνται για να εξαφανιστούν ζώα ή λειτουργούν σε άθλιες συνθήκες που οδηγούν σε μαζικούς θανάτους. Σχεδιασμό για τη δημιουργία «Δημοτικού Κτηνιατρείου – Κλινικής ζώων» με έμπειρους σε στειρώσεις γιατρούς και χώρο νοσηλείας για τα αδέσποτα στους Δήμους, με παράλληλες διαδικασίες προώθησης της υιοθέτησης αδέσποτων ζώων από φιλόζωους. Αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς Ελλήνων ή αλλοδαπών κτηνιάτρων, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

    Το πώς μπορεί το Κράτος να υποχρεώσει τους Δήμους να συμμορφωθούν, παραμένει ένα ομιχλώδες τοπίο. Είναι όμως κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να επιμείνουμε. Δύο πιθανοί τρόποι είναι: α) με «ποινές» τύπου μείωσης κονδυλίων γενικού προϋπολογισμού από το Κράτος προς τους Δήμους, σε περίπτωση που οι Δήμοι δεν τηρούν όλα τα παραπάνω και β) με σχετική προσθήκη στο νόμο, όπου νομικά υπεύθυνος για την μη τήρηση των παραπάνω να θεωρείται ο Δήμαρχος και να έχει συγκεκριμένες ποινές και πρόστιμα.

    Οι τροποποιήσεις που έχουμε προτέινει να γίνουν στη νομοθεσία για την καλύτερη λειτουργία των προγραμμάτων των Δήμων και την, με ηθικό τρόπο, μείωση των αδέσποτων είναι: Να απαγορευτεί η πώληση κατοικίδιων από ιδιώτες, επαγγελματίες και pet shops. Αν κάποιος θέλει καθαρόαιμο, να μπορεί να το αγοράσει μόνο από αδειοδοτημένο εκτροφέα. Θα πρέπει να γίνουν πολύ αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι τόσο στις παράνομες πωλήσεις όσο και στους αδειοδοτημένους εκτροφείς. Να απαγορευτούν ρητά και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε back yard breeders με μεγάλα πρόστιμα (στον ισχύοντα νόμο υπάρχει μόνο συμπερασματικά, άρα μπορεί εύκολα ένας δικαστής να το παραβλέψει). Υποχρεωτική συνεργασία των Δήμων με ΟΛΕΣ τις νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συνεργασία. Αυτή τη στιγμή, οι Δήμοι παίζουν παιχνίδι «ανταλλαγμάτων» με τις οργανώσεις, προσφέροντάς τους συνεργασία (άρα, δικαίωμα για περισυλλογή/φροντίδα) με αντάλλαγμα να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παρανομίες των Δήμων ή να φορτώνονται περιστατικά πέρα από τις δυνάμεις τους. Η κακοποίηση / θανάτωση να γίνει κακούργημα. Να δικαιούνται Traces όλες οι νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις, χωρίς να απαιτείται συνεργασία με τον Δήμο. Το ίδιο να ισχύσει και για τις υιοθεσίες. Να απαγορευθεί η εισαγωγή κατοικίδιων με σκοπό την πώληση, τουλάχιστον μέχρι να λυθεί το πρόβλημα υπερπληθυσμού των αδέσποτων. Τα διοικητικά πρόστιμα που κόβει η Αστυνομία για θέματα ζώων, να μην μπορούν να μειωθούν ή διαγραφούν από τους Δήμους. Πλήρης απαγόρευση πυροτεχνημάτων (προστασία ανθρώπων, κατοικίδιων, αδέσποτων αλλά κυρίως των πουλιών της αστικής πανίδας).

    Αριστείδης Παπαδάκης, εκ μέρους τους κόμματος των Πράσινων.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:05 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Επανέρχομαι με ένα σύντομο σχόλιο διότι διαβάζοντας τις απόψεις των συμπολιτών μου διαπιστώνω το πρόβλημα που διατρέχει το σκοπούμενο σχέδιο νόμου: Δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, άρα αδυνατεί να εντοπίσει και να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ, δεν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα…
    Να επιτραπεί ή όχι η στείρωση; Μα πως παίρνουμε θέση χωρίς στοιχεία; Από την προσωπική εμπειρία της καθεμιάς και του καθενός διαπιστώνουμε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ποιοί παράγουν και πώς αδέσποτα; Αν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική πολιτεία του 21ου αιώνα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Ο αρμόδιος δημόσιος φορέας να ελέγξει μητρώα, δήμους, φιλοζωικά σωματεία κλπ, να συλλέξει στοιχεία να συμβουλευτεί ειδικούς και ενδιαφερόμενους φορείς και να καταρτήσει τη σχετική μελέτη που να αναλύει το πρόβλημα, η οποία και να συνοδεύει το νομοσχέδιο ώστε να πεισθούμε για την αμεροληψία του.
    Ποιές είναι οι βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ, αναγράφονται πουθενά; Ποιά είναι η άποψη της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Αγρ. Αν.; Ποιά τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης για να προκριθεί η βέλτιστη; Αφού αναρτηθούν τα παραπάνω, τότε να διαβουλευθούμε. Χωρίς αυτά η όλη προσπάθεια πάσχει νομικά και θα καταπέσει στα δικαστήρια…
    Δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται τα σωματεία που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος ιδιοκτητών πχ σκύλων στην επικράτεια όπως ο ΚΟΕ, η ΚΣΕ και οι εκπρόσωποι των ελληνικών φυλών που τόσο έχουν κοπιάσει για να τις διασώσουν.
    Να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους και όσες αγαπούν και φροντίζουν ζώα, όμως να αγαπάμε ΟΛΟΙ μας το ίδιο και περισσότερο τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Τέλος, να θυμίσω ευγενικά ότι ο ΑΡΓΟΣ ΔΕΝ ήταν στειρωμένος…

  • 9 Μαΐου 2021, 18:10 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Σε συνέχεια προηγουμένων σχολίων μου, ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ: (Α) ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, ΚΑΙ (Β) ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ «ΑΡΓΟΣ» από τον τίτλο του νομοσχεδίου, για τους κατωτέρω ουσιαστικούς και βάσιμους λόγους:
    (Α)
    1. Η βάναυση, ειδεχθής και αποτροπιαστική πράξη ακρωτηριασμού – ευνουχισμού δεσποζομένου ζώου συντροφιάς, αποτελεί έγκλημα και πρέπει να διώκεται ποινικά. Προτείνω την προσθήκη σχετικής διάταξης, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, με την οποία να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος ο τελών ή ο συνεργαζόμενος για την διάπραξη του εγκλήματος ακρωτηριασμού – ευνουχισμού δεσποζομένου ζώου συντροφιάς – επιτρεπτή, κατ’ εξαίρεση, θα είναι μόνο η ιατρική επέμβαση στείρωσης, που κρίνεται επιβεβλημένη, για λόγους υγείας του ζώου.
    2. Η εγκατάλειψη δεσποζομένων ζώων συντροφιάς αποτελεί επίσης έγκλημα και πρέπει να διώκεται ποινικά. Προτείνω την προσθήκη σχετικής διάταξης, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, με την οποία να διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, ο κηδεμόνας που εγκαταλείπει ζώο που βρίσκεται υπό την φροντίδα του – η δε εγκατάλειψη νεογνών ζώων να αποτελεί έγκλημα κακουργηματικού χαρακτήρα.
    3. Η παράλληλη θεσμική ενίσχυση της υιοθεσίας των δεσποζομένων ζώων σε περιπτώσεις επερχόμενης αδυναμίας των κηδεμόνων αυτών να τα φροντίσουν (άτομα με προβλήματα υγείας, υπέργηρα κ.λπ.), όπως με παροχή κινήτρων στους αναδόχους (για παράδειγμα εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα), θα λειτουργούσε ενισχυτικά στην αποτροπή διάπραξης των ανωτέρω εγκλημάτων.

    (Β) Η χρήση του ονόματος («πρόγραμμα») «ΑΡΓΟΣ» στον τίτλο του νομοσχεδίου, είναι άστοχος και ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ για τον ΑΡΓΟ και τον πολυμήχανο ΟΔΥΣΣΕΑ καθώς:
    o Ο ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΔΕΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΡΓΟ
    Εάν ο συντάκτης του νομοσχεδίου μελετούσε και κατανοούσε τη σχέση Οδυσσέως και ‘Αργου θα απέφευγε να χρησιμοποιήσει το όνομα του τελευταίου …
    …ἔνθα κύων κεῖτ᾿ Ἄργος, ἐνίπλειος κυνοραιστέων.
    δὴ τότε γ᾿, ὡς ἐνόησεν Ὀδυσσέα ἐγγὺς ἐόντα,
    οὐρῇ μέν ῥ᾿ ὅ γ᾿ ἔσηνε καὶ οὔατα κάββαλεν ἄμφω,
    ἆσσον δ᾿ οὐκέτ᾿ ἔπειτα δυνήσατο οἷο ἄνακτος
    ἐλθέμεν: αὐτὰρ ὁ νόσφιν ἰδὼν ἀπομόρξατο δάκρυ …
    (Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ρ, στιχ. 300-304)

  • 9 Μαΐου 2021, 18:48 | κατερινα κατσελη

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση γιατι ειναι μια πραξη βαρβαρη ως προς το ζωο και δεν προκειται να την κανει κανενας φιλοζωος.Η στειρωση συμφωνα με μελετες που εχουν γινει αλλαζει το ζωοτ και σωματικα και ψυχικα αλλαζοντας τον χαρακτηρα του.Επισης η στειρωση καταστρεφει την καθαροαιμια των φυλων αφου θα χαθουν γεννιες απο αιματα που καναν χρονια να δημιουργηθουν.Για τα αδεσποτα στους δρομους δεν φταινε τα δεσποζομενα ζωα αφου αυτα εχουν τσιπακι και αμα χαθουν βρισκονται.Ας ειναι αυστηροτερες οι ποινες για αυτους που αφηνουν ζωα στους δρομους και ας μην την πληρωνουν οι ιδιοκτητες που πληρωνουν πολλα λεφτα για την ευζωια των σκυλιων τους.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:31 | ΔΑΣΕΝΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Η υποχρεωτική στείρωση υγιών δεσποζόμενων σκύλων είναι βαρβαρότητα, κακοποίηση και ακρωτηριασμός! Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν προέρχονται από δεσποζόμενα ζώα. Άλλωστε δεκάδες ειδικοί επιστήμονες όπως και οι Κτηνιατρικοί Σύλλογοι έχουν ταχθεί κατά της οριζόντιας υποχρεωτικής στείρωσης.
    Εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης πρέπει να επιβληθεί μόνο για τα αδέσποτα ζώα πάντα με την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου.
    Είμαστε αντίθετοι στην επαγγελματική εκτροφή σκύλων.
    Τα ζώα συντροφιάς, και οι σκύλοι ειδικότερα, δεν είναι παραγωγικά ζώα και δεν πρέπει να αναπαράγονται με σκοπό το κέρδος ως εμπόρευμα, ούτε φυσικά να πωλούνται από καταστήματα ή επιτηδευματίες. Είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή, όπως και στην επαγγελματική αναπαραγωγή τους, για εμπορικό σκοπό. Η επαγγελματική παράγωγη σκύλων μοιραία οδηγεί σε υπερπληθυσμό αφού ως μοναδικό σκοπό έχει το οικονομικό όφελος.
    Είμαστε υπέρ της ερασιτεχνικής εκτροφής δεσποζόμενων σκύλων
    Μόνο η ερασιτεχνική εκτροφή και η υπεύθυνη ιδιοκτησία μπορεί να εγγυηθεί την ελεγχόμενη εκτροφή χρήσιμων υγιών σκύλων με σκοπό την διαιώνιση των χαρακτηριστικών τους ως σκύλων εργασίας όπως π.χ. ποιμενικών, κυνηγετικών, αστυνομίας, διάσωσης, συντροφιάς, κ.λ.π
    Διάσωση Ελληνικών φυλών
    Είμαστε υπέρ της οργανωμένης ερασιτεχνικής εκτροφής και κατ επέκταση μέσω αυτής της διάσωσης των ελληνικών αυτόχθονων & αρχέγονων φυλών (Ελληνικός Ποιμενικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Κρητικός Λαγωνικός κ.λ.π.) που αποτελούν ζωντανή εθνική κληρονομιά…
    Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στις προσπάθειες του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος & των Ομίλων Ελληνικού Ποιμενικού, Ελληνικού Ιχνηλάτη, Κρητικού Λαγωνικού κ.λ.π. που έχουν ως στόχο την μελέτη, την βελτίωση και την ορθολογιστική ερασιτεχνική εκτροφή τους όπως άλλωστε και όλων των φυλών. Η οριζόντια υποχρεωτική στείρωση θα εξαφανίσει το είδος σκύλος και παράλληλα θα εξοντώσει τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές που αποτελούν ΄΄ ζωντανή΄΄ φυσική κληρονομιά χιλιετηρίδων και σημαντικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης.
    Θέμα επιμόρφωσης & ζωοφιλικής παιδείας.
    Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Το ίδιο συμβαίνει και με την συμπεριφορά μας προς τα ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:25 | ΒΑΣΑΡΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Η υποχρεωτική στείρωση υγιών δεσποζόμενων σκύλων είναι βαρβαρότητα, κακοποίηση και ακρωτηριασμός! Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν προέρχονται από δεσποζόμενα ζώα. Άλλωστε δεκάδες ειδικοί επιστήμονες όπως και οι Κτηνιατρικοί Σύλλογοι έχουν ταχθεί κατά της οριζόντιας υποχρεωτικής στείρωσης.
    Εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης πρέπει να επιβληθεί μόνο για τα αδέσποτα ζώα πάντα με την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου.
    Είμαστε αντίθετοι στην επαγγελματική εκτροφή σκύλων.
    Τα ζώα συντροφιάς, και οι σκύλοι ειδικότερα, δεν είναι παραγωγικά ζώα και δεν πρέπει να αναπαράγονται με σκοπό το κέρδος ως εμπόρευμα, ούτε φυσικά να πωλούνται από καταστήματα ή επιτηδευματίες. Είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή, όπως και στην επαγγελματική αναπαραγωγή τους, για εμπορικό σκοπό. Η επαγγελματική παράγωγη σκύλων μοιραία οδηγεί σε υπερπληθυσμό αφού ως μοναδικό σκοπό έχει το οικονομικό όφελος.
    Είμαστε υπέρ της ερασιτεχνικής εκτροφής δεσποζόμενων σκύλων
    Μόνο η ερασιτεχνική εκτροφή και η υπεύθυνη ιδιοκτησία μπορεί να εγγυηθεί την ελεγχόμενη εκτροφή χρήσιμων υγιών σκύλων με σκοπό την διαιώνιση των χαρακτηριστικών τους ως σκύλων εργασίας όπως π.χ. ποιμενικών, κυνηγετικών, αστυνομίας, διάσωσης, συντροφιάς, κ.λ.π
    Διάσωση Ελληνικών φυλών
    Είμαστε υπέρ της οργανωμένης ερασιτεχνικής εκτροφής και κατ επέκταση μέσω αυτής της διάσωσης των ελληνικών αυτόχθονων & αρχέγονων φυλών (Ελληνικός Ποιμενικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Κρητικός Λαγωνικός κ.λ.π.) που αποτελούν ζωντανή εθνική κληρονομιά…
    Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στις προσπάθειες του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος & των Ομίλων Ελληνικού Ποιμενικού, Ελληνικού Ιχνηλάτη, Κρητικού Λαγωνικού κ.λ.π. που έχουν ως στόχο την μελέτη, την βελτίωση και την ορθολογιστική ερασιτεχνική εκτροφή τους όπως άλλωστε και όλων των φυλών. Η οριζόντια υποχρεωτική στείρωση θα εξαφανίσει το είδος σκύλος και παράλληλα θα εξοντώσει τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές που αποτελούν ΄΄ ζωντανή΄΄ φυσική κληρονομιά χιλιετηρίδων και σημαντικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης.
    Θέμα επιμόρφωσης & ζωοφιλικής παιδείας.
    Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Το ίδιο συμβαίνει και με την συμπεριφορά μας προς τα ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:45 | IOSIF

    Οι θέσεις του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικου επί του νομοσχεδίου Άργος που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στην σελίδα του υπουργείου εσωτερικών μέχρι 20/05 παρακάτω.
    Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει και να μεταφέρει ελεύθερα στην δημόσια διαβούλευση όποια από τα παρακάτω σημεία τον εκφράζουν

    Άρθρο 1.

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

    Άρθρο2.

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.

    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός

    Αρθρο3.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

    Αρθρο4.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

    Αρθρο5.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.
    Άρθρο 10

    ‘‘Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

    Άρθρο 11.

    Ουσιαστικά το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης ακυρώνει αυτόματα το Άρθρο 11 καθώς είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έκθεση, εκδήλωση ή αγώνας με τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας όπου δεν γίνεται δεκτή συμμετοχή στειρωμένων ζώων. Άρα οι κανονισμοί της διεθνούς Κυνολογικής ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση το Αρθρο11 είναι σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 5
    Άρθρο 16.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.
    Άρθρο 19
    Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη που θα αφορά στις γηγενής Ελληνικές φυλές, την χρησιμότητα, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των νόμιμων και αναγνωρισμένων κυνοφιλικών σωματείων, και των αρμόδιων Ομίλων φυλών.
    Άρθρο 23.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.
    Άρθρο 33

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή.

    Η Συμμετοχή των φιλοζωικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους μονόπλευρης και μεροληπτικής αντιμετώπισης έχοντας επιδείξει ιδιαιτέρως εχθρική στάση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για τον μη αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο των συνθηκών ευζωίας των καταφυγίων, της τήρησης του νόμου αναφορικά με την διακίνηση, τις υιοθεσίες εντός και εκτός χώρας , καθώς και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.
    Οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνοντας μέρος σε διαδικασίες φιλοξενίας, υιοθεσιών και διακίνησης αδέσποτων ζώων καθώς και σε διαχείρισή , πόρων , δωρεών επιχορηγήσεων και άλλων θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του νόμου και των κανόνων που διέπουν τα παραπάνω

    Άρθρο 36

    Μόνον επώνυμες καταγγελίες

    Άρθρο 37

    Επιχορήγηση των Ομίλων Ελληνικών φυλών, νόμιμων μη κερδοσκοπικών σωματείων με σκοπό την διάσωση των Ελληνικών φυλών.

    Άρθρο 39
    Με την παράγραφο:
    ‘‘να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.’’
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    ‘‘Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.’’
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων

  • 9 Μαΐου 2021, 17:04 | Μαρκέλλα

    Πολύ καλό το νομοσχέδιο. Δεν είναι δυνατόν οι ασυνείδητοι να πετάνε τα νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια στους κάδους. Υποτίθεται ότι είναι φιλόζωοι, είμαι υπέρ της στείρωσης των κατοικίδιων. Τα Άρθρα 29 και 22 τα βρίσκω πολύ καλά. Στο Άρθρο 34 ο υπεύθυνος να έχει μητρώο και σελίδα καταγγελιών για τους δήθεν φιλόζωους που δένουν και κακοποιούν τα σκυλιά τους. Έχουμε γίνει περίγελως των Ευρωπαίων με τα αδέσποτα ζώ. Μεγάλη μας ντροπή να αναφαίρεται η Ελλάδα σαν την Πολωνία και την Ρουμανία για την κακοποίηση και την βαρβαρότητα στα αδέσποτα.
    Όποιος θέλει κατοικίδιο να αναλάβει και την ευθύνη του, όχι μόλις μεγαλώσει να το παρατάει στον δρόμο. Επίσης το μέτρο της μείωσης των Δημοτικών τελών είναι πολύ καλό.

  • 9 Μαΐου 2021, 16:15 | ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Επειδή το παρόν σχέδιο νόμου:
    Αγνοεί τη διαιώνιση αρχαίων ελληνικών φυλών σκύλων
    Αγνοεί κάθε έννοια κυνοφιλίας
    Αγνοεί την ύπαρξη σκύλων εργασίας
    Αγνοεί την ερασιτεχνική εκτροφή
    Αγνοεί την εκπροσώπηση των πολυπληθέστερων κατόχων σκύλων, οι οποίοι είναι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι.
    Υποχρεώνει άπαντες να γίνουν χρηματοδότες φιλοζωικών ή/και «φιλοζωικών» σωματείων, μέσω της χρηματοδότησης προς αυτά που προβλέπει, είτε είναι κάτοχοι κατοικιδίου ή όχι
    Προσβάλλει κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη κατοικιδίου, αφού τον κατατάσσει εκ προοιμίου στους ανεύθυνους.
    Και τελευταίο άλλα το πλέον σημαντικό, καταδικάζει τα ίδια τα ζώα να ζήσουν την ζωή τους έχοντας απολέσει σημαντικούς για την ευζωία τους αδένες, αφού τα υποχρεώνει σε ακρωτηριασμό δια στείρωσης.Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου στο σύνολο του καθώς και τη δημόσια συγνώμη του πρωθυπουργού.Η Συντακτική ομάδα των Κυνηγετικών σελίδων

  • 9 Μαΐου 2021, 16:58 | Βαγγέλης

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο Άργος στείρωση γίνεται μόνο αν υπάρχουν λόγοι υγείας του ζώου αλλιώς είναι ακρωτηριασμός.στειρωση στα αδέσποτα ζώα ναι για να μην πολλαπλασιάζονται αλλά στα υπόλοιπα αρκεί η ηλεκτρονική σήμανση με ονόμα και επίθετο αναγκαστικά και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο σε όσους δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:28 | Στέλλα

    Οι 5 ελευθερίες των ζώων λέει είναι , να μην πεινάνε/διψάνε, να διαβιούν σε ευχάριστο περιβάλλον, να μην πονάνε, να μην έχουν άγχος και να έχουν άνετο χώρο ώστε να εκφραστούν.

    Δηλαδή αυτά θεωρούμε ότι τα έχουμε εξασφαλίσει για τους ανθρώπους (στα αστικά κέντρα πχ οι άνθρωποι δεν έχουν άγχος, έχουν άπλετο χώρο, δεν πεινάνε… για να μην πούμε για τους φυλακισμένους) και τώρα πάμε και στις αλεπούδες, τα κουνάβια, τους λύκους, τις αρκούδες, τα ελάφια, τα πρόβατα, τις κατσίκες, τα φίδια, τα φλαμίνγκο κτλ Δεν ξέρω γιατί στο μυαλό κάποιων ζώα είναι μόνο οι γάτες και οι σκύλοι.

    Για έμενα τα αδέσποτα δεν είναι πρώτη προτεραιότητα, ούτε θεωρώ ότι είναι σωστό να αφιερώσω παραγωγικό χρόνο ή χρήμα για να τρέχω πίσω από γατιά και σκυλιά.

    Αν σας ενοχλούν τα αδέσποτα σκυλιά στις πόλεις μαζέψτε τα, στειρώστε τα, βρείτε μια έκταση στην επαρχεία 100+ στρεμμάτων με νερό και όχι πολύ κρύο το χειμώνα, περιφράξτε την βάλτε και και μερικές αυτόματες ταΐστρες και αφήστε τα εκεί να εκφραστούν. Πως κάνετε για τους μετανάστες; Παρόμοια.

    Ως πολίτης δεν θεωρώ ότι είναι σωστό, ούτε και θέλω οι νόμοι να με υποχρεώνουν στο πως θα διαμοιράσω τον χρόνο μου.

    Οι νόμοι είναι καθολικοί τόσο σε χώρο (αφορούν όλους ανεξάρτητα ηλικίας και φύλου) όσο και σε χρόνο (αφορούν ακόμη και τους αγέννητους) οπότε δεν μπορεί για ψύλλου πήδημα να δημιουργούνται νόμοι. Δεν μπορεί να με υποχρεώσει ο υπερβολικά φιλόζωος με νόμο να είμαι το ίδιο φιλόζωος με αυτόν, θέλω να είμαι στην μέση είναι κακό; Θεωρώ ότι αντικειμενικά για παράδειγμα οι φυλακισμένοι χρίζουν περισσότερης μεριμνάς από τα αδέσποτα, δεν βλέπω ούτε το 1/10 οργανώσεων για αυτούς σε σχέση με τα ζώα; Γιατί επειδή δεν έχουν γούνα και δεν χουρχουρίζουν; Είναι αντικειμενικό κριτήριο αυτό;

  • 9 Μαΐου 2021, 15:13 | Βαγγέλης Καραβασίλης

    Απαράδεκτο το νομοσχεδιο Άργος μπορούσαν απλός να επιβάλουν ηλεκτρονική σήμανση με απαρατήρητο το όνομα και επίθετο του ιδιοκτήτη και τεράστιο χρηματικό πρόστιμο σε όσους δεν το κάνουν και στειρώσει μόνο τον αδέσποτων ζώων ως πρόληψη.Εκτος αυτού όλα τα υπόλοιπα είναι απλός για γέλια.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:19 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ. – 7/5/2021

    Ο φορέας μας, με ξεκάθαρο τρόπο εδώ και μήνες έχει συνταχθεί ανεπιφύλακτα με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) και έχει αναδείξει με συνέπεια την θεσμική εκτροπή σύνταξης σχεδίου νόμου για ζώα συντροφιάς από αναρμόδιο Υπουργείο και χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο.
    Το Νοέμβριο 2020 , καταγγείλαμε δημόσια με ανακοίνωση μας την επιχειρούμενη προσπάθεια κατακερματισμού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σχέδιο ΠΔ, σύμφωνα με το οποίο προτείνονταν η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
    Οι αντιδράσεις όλων των επιστημονικών φορέων (Κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κτλ) και κομμάτων, ενδεικτικά θυμίζουμε την κατάθεση σχετικής ερώτησης από τους αρμοδίους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, αλλά και την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, οδήγησαν τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Μάκη Βορίδη, δημόσια να δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε δύο υπουργεία, καθώς και ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων.
    Πλέον αυτών, προ ολίγων μηνών, ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Βορίδης ξεκαθάριζε σε Δελτίο Τύπου ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
    Μετά την επίσκεψη του κου Πρωθυπουργού σε παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς, κατάπληκτοι την 6-5-2021 διαπιστώσαμε τον θεσμικό κατήφορο που έχει πλέον την προσωπική σφραγίδα του κ Πρωθυπουργού, αφενός με ΠΔ προτείνεται εκ νέου η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, αφετέρου δε τέθηκε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς με επισπεύδον το Υπουργείο Εσωτερικών.
    Ένα σχέδιο νόμου το οποίο πάρα τις οποίες θετικές διατάξεις σαφώς και περιέχει, αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων.
    Την ιδιά στιγμή που σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) η φροντίδα για την ευζωία των ζώων πρέπει να ασκείται, κατά κύριο λόγο, από δημόσιους φορείς με την εποπτεία των Υπηρεσιών τους και να μην επαφίεται στον εθελοντισμό των οργανώσεων ώστε να είναι συστηματική και όχι περιστασιακή, και καθορίστηκαν ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018) το σχέδιο νόμου κινείται εκκωφαντικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
    Η πολιτική επιλογή του κου Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους Υπουργούς, δεικνύει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης.
    Ως φορέας με αίσθημα ευθύνης και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των ζώων συντροφιάς, βάσει α) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που κυρώθηκε με τον ν. 2017/1992 (Α΄32) η οποία αποτελεί τον οδηγό όλων των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς , β) Τον Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων (TerrestrialCode) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (O.I.E.) που είναι υποχρεωμένη η Χώρα μας να εφαρμόζει και γ) τον Κανονισμό για την υγεία των ζώων με αριθ. Ε.Ε 2016/429 «Animal Health Law» θα καταθέσουμε τεκμηριωμένα και υπεύθυνα τις προτάσεις μας.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ-ΣΟΥΕΛΕΝ

  • 9 Μαΐου 2021, 14:18 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Σε συνέχεια προηγουμένων σχολίων μου, ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕΤ’ ΕΠΙΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, επιπροσθέτως, για τον κατωτέρω ουσιαστικό λόγο:
    o Η υποχρεωτικά επιβαλλόμενη στείρωση των ζώων αποτελεί μια ευθεία εκδήλωση απαραδέκτου και κοινωνικά καταδικαστέου «ειδισμού» (“speciesism”), εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας, υπό την έννοια της θέσπισης -με κανόνες δικαίου- διάκρισης μεταξύ των διαφορετικών ζωικών ειδών, η οποία επιφέρει την εκμετάλλευση του ενός είδους από το άλλο αλλά και ως μιας μορφής προκατάληψης υπέρ των συμφερόντων των μελών του ιδίου είδους και εναντίον των μελών των άλλων ειδών [βλ. Duignan, Βrian. «Speciesism». Encyclopaedia Britannica. Retrieved 3 December 2018, Ryder, Richard D. (2017), Speciesism, Painism and Happiness: «A Morality for the Twenty-first Century». Andrews UK. ISBN 978-1-84540-506-9. OCLC 1004002547, Dawkins, Richard (1993). «Gaps in the Mind». In Cavalieri, Paola; Singer, Peter (eds.). «The Great Ape Project: Equality Beyond Humanity» (1st ed.). New York: St. Martin’s Griffin. pp. 81–87. ISBN 9780312118181, Singer, Peter, «Η Απελευθέρωση των Ζώων», μτφρ. Σταύρος Καραγεωργάκης, Αντιγόνη, Θεσσαλονίκη, 2010, https://el.wikipedia.org] – ήτοι νομοθετική ρύθμιση, αναμφισβήτητα μη συνάδουσα με μία Φιλελεύθερη και Δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία, όπως η ελληνική.

    Αργύρης Παπακωνσταντίνου