1. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που συστήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) Α’ βαθμού και λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 239 έως 242 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) καταργούνται αυτοδικαίως την 31η.12.2023 και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από την 31η.12.2023 από τον οικείο δήμο. Με πράξη του Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός ενός (1) μηνός από την ως άνω ημερομηνία διαπιστώνεται η κατάργησή τους.
2. α. Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής, που απασχολούνται στα νομικά πρόσωπα που καταργούνται, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του δήμου και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής.
β. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από την 1η.1.2024 για όλες τις νόμιμες συνέπειες.
γ. Το μόνιμο προσωπικό καταλαμβάνει ισάριθμες με τον αριθμό των μεταφερόμενων υπαλλήλων, οργανικές θέσεις στον οικείο δήμο ανά κατηγορία και κλάδο που συστήνονται αυτοδικαίως, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου. Για τις θέσεις αυτές εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για διορισμού οργάνου, η οποία ισχύει από την 1η.1.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
3. α. Από την κατάργηση του οικείου νομικού προσώπου, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται αυτοδικαίως στον δήμο που το συνέστησε, ο οποίος υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον δήμο ή κατά του δήμου χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.
β. Εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης της παρ. 1, με απόφαση δημάρχου συστήνεται Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στον δήμο από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο και ένα (1) στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, τον αντιδήμαρχο οικονομικών, ή άλλον αντιδήμαρχο, σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί αντιδήμαρχος οικονομικών, έναν σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας και τον απερχόμενο Πρόεδρο του καταργούμενου νομικού προσώπου. Σε περίπτωση άρνησής του, η επιτροπή συστήνεται χωρίς τον Πρόεδρο του νομικού προσώπου και με την προσθήκη ενός επιπλέον συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας. Για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής δύναται να ανατίθεται η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και απογραφής μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη σύστασή της. Η έκθεση καταγραφής και απογραφής εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συνοδευόμενη από απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τον δήμο ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
γ. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων νομικών προσώπων μεταφέρονται με απόφαση της οικείας δημοτικής επιτροπής σε λογαριασμό του δήμου, αποτελούν έσοδά του και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις στον οικείο προϋπολογισμό.
4. Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, η ανάληψη ή η συνέχιση τυχόν εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγράμματων ή έργων ή υπηρεσίων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του δήμου ή κατά την παρ. 6 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, ανανεώνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α’ 28).
5. Εντός έξι (6) μηνών από την κατάργηση των νομικών προσώπων, οι οικείοι δήμοι τροποποιούν τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τους σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3584/2007 (Α’ 143). Η προβλεπόμενη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3584/2007 παρέχεται εντός εικοσιπέντε (25) ημερών άλλως τεκμαίρεται ότι έχει παρασχεθεί.
6. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:
α) δύναται να καθορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων ν.π.δ.δ. από τις υπηρεσίες των δήμων. Μέχρι την έκδοση των νέων κανονισμών, για την εύρυθμη άσκηση των ως άνω αρμοδιοτήτων εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι κατά την 31η.12.2023 κανονισμοί λειτουργίας των ν.π.δ.δ. αυτών και
β) ορίζεται ότι ο δήμος εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργούμενου ν.π.δ.δ. και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσε βα) είτε με τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του δήμου ββ) είτε με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων ν.π.δ.δ., οι οποίες μέχρι την ψήφιση του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας υπάγονται απευθείας στον δήμαρχο ή σε αντιδήμαρχο που αυτός ορίζει.
7. Εξαιρούνται από την κατάργηση του παρόντος τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, που ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 244 του ν. 3463/2006 και 28 του ν. 2738/1999 (Α’ 180).
Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 20/9/2023 για το προσχέδιο νόμου του ΥΠ ΕΣ βγήκαν κάποιες διαπιστώσεις, αλλά κι ερωτηματικά. Από τα διαμειφθέντα στην συγκεκριμένη συζήτηση μπορούν και να τεθούν κάποιες προτάσεις. Αναλυτικότερα:
Α) έγιναν πολλές αναφορές για τη δυσκίνητη διάρθρωση των δήμων κι ότι δεν θα μπορούν να τρέξουν οι κοινωνικές δομές με την ίδια αποτελεσματικότητα, όσο τ΄ αντίστοιχα ΝΠΔΔ. Άρα υπάρχει δημόσια ομολογία δυσλειτουργίες στους κεντρικούς δήμους και ταυτόχρονα παραδοχή για αμεσότητα υπηρεσιών από τα ΝΠΔΔ (ειδικά της κοινωνικής πολιτικής). Έρχεται λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο να «κλείσει» αυτό που λειτουργεί σωστά (μεγάλα ΝΠΔΔ Κοινωνικής Πολιτικής) και να το «μεταφέρει» εκεί (κεντρικοί δήμοι) που υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας… Αντιφατικό;
Β) υπάρχει προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων με κάποια bonus (πχ αύξηση αντιδημάρχων, κατάργηση άρθρου 50 του Ν 5027). Προκαλεί απορία βέβαια, ότι ο συγκεκριμένος νόμος (5027) και το άρθρο (50) ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2023 από την ίδια κυβέρνηση, διαφορετικό υπουργό. Μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες κρίθηκε αναποτελεσματικό το άρθρο αυτό και καταργείται;
Γ) με όλο τον απαιτούμενο σεβασμό στο θεσμικό ρόλο και στο πρόσωπο του κ. Υπουργού κι ορμώμενος από την απορία του «δεν καταλαβαίνω γιατί ένα ΚΑΠΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια διεύθυνση σε Δήμο;», θ΄ απαντούσα με το παράδειγμα του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Πιο συγκεκριμένα τα δείγματα (μετά τη μονιμοποίηση και την υποχρεωτική λειτουργία από τους κεντρικούς δήμους εδώ και κάποιους μήνες) δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν «πνίξει» τους μόνιμους πια εργαζόμενους, που δεν είναι εύκολο να μπουν μετά από 15-20 χρόνια στο «στενό δημόσιο» τρόπο λειτουργίας, οι εισαγγελικές παραγγελίες «περιμένουν» για 10-20 μέρες με αβέβαια εξέλιξη και τελικά η καθημερινότητα υπηρεσιών περιορίζεται στα «άκρως απαραίτητα». Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την ως τώρα λειτουργία του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ σε ΝΠΔΔ, η οποία χαρακτηριζόταν από την αμεσότητα της λειτουργίας πέρα από ωράρια και γραφειοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στελέχη δήμων ενημερώνουν, ότι από εδώ και πέρα οι ωφελούμενοι του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ θα πρέπει να καταθέτουν αυτοπροσώπως αίτημα στο πρωτόκολλο του δήμου και μετά από την προβλεπόμενη ηλεκτρονική διαδικασία θα «χρεώνεται» η υπόθεση και θα γίνεται η κοινωνική έρευνα ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ. Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι ηλικιωμένοι ή υπέργηροι, μοναχικοί, με προβλήματα υγείας, κινητικές δυσκολίες, ελλειμματικό περιβάλλον ή καθολική απουσία του, οικονομικές δυσκολίες. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρεται ως ένδειξη νοοτροπίας κι απόστασης από το «γίγνεσθαι» των κεντρικών δήμων, την καθημερινή λειτουργία και διαχείριση σε κοινωνικές δομές.
Δ) σε αντιδιαστολή μπορεί να παρατεθεί παράδειγμα με εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ (μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, συμβασιούχοι έργου με πολλά χρόνια στη διαχείριση έργων της ΕΕΤΑΑ), που κάθισαν 6 μέρες από το πρωί μέχρι 10 το βράδυ στα γραφεία τους για να βγουν τα πρόσφατα (τέλη Αυγούστου με πρώτη μέρα Σεπτέμβρη 2023) αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠΜΕΑ, ΚΔΑΠ και να ενημερώσουν μια μια εκατοντάδες οικογένειες τηλεφωνικά για το κάθε VOUCHER, για να υπάρχει ομαλή λειτουργία στις αντίστοιχες δομές από την πρώτη μέρα λειτουργίας.
Δ) πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του κ. Υπουργού και η πίστη του για τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Στις μέρες μας είναι τεχνικά δυνατό και ίσως κοινωνικά απαιτητό (και στα πλαίσια λογοδοσίας) να γίνονται τέτοιες διαδικασίες. Θα μπορούν δηλαδή οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών των μεγάλων (πχ προϋπολογισμός 5 εκατ κι άνω) ΝΠΔΔ, που ασκούν κοινωνική πολιτική, να συμμετέχουν σε τέτοια δημοψηφίσματα για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και για τις υπόλοιπες δημοτικές κεντρικές υπηρεσίες και το βαθμό ικανοποίησης συγκριτικά. Θα ήταν μια πολύ χρήσιμη κι ουσιαστική αποτύπωση real time με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών πολλών δομών. Η εποχή μας επιτρέπει με τ’ αντίστοιχα εργαλεία (έρευνες ακόμα και μέσω Google forms, στατιστική ανάλυση κλπ), που ο κος Υπουργός ξέρει πολύ καλά, να καταγράφονται απόψεις και τάσεις (ικανοποίησης ή μη). Τέτοιες επιστημονικά τεκμηριωμένες καινοτόμες προσπάθειες θ΄ αποτελούσαν πολύ χρήσιμα εργαλεία για σημαντικές και στοχευμένες παρεμβάσεις βάση δεδομένων και σύγχρονων μοντέλων εργασίας κι επιτυχημένων νομοθετικών προτάσεων χωρίς πειραματισμούς.
Μαζί με όλες τις αλλαγές που σχεδιάζονται, θα έπρεπε και οι επί χρόνια συμβασιούχοι παιδικών σταθμών κ.λ.π. που εργάζονται με συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου πολλά χρόνια, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Είναι απαραίτητοι, εργάζονται πολλά χρόνια έχουν τα προσόντα και την πολυετή απαραίτητη εμπειρία.
Διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο διότι δεν παρουσιάζονται πραγματικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ζημιογόνες.Αυθαίρετη η κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει όλα τα νπδδ και ΝΠΙΔ χωρίς να υπάρχει για την καθεμία μελέτη … προχειρότητα που θα οδηγήσει σε διαιώνιση προβλημάτων…
https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/404786_alaloym-me-tis-ypohreotikes-metakiniseis
Βρεθήκανε αναβαθμισμένες κενές οργανωτικές θέσεις σε επίπεδο υπουργείου για όλους τους δημοσιογράφους της δημοτικής ραδιοφωνίας που περισσεύουν …. που παράγουν ζημιές και χρέη για τους δημότες που πληρώνουν …. δεν υπάρχει καμία άλλη δικαιολογία και καμία άλλη δικαιολογημένη αντίδραση …
Να δοθεί η δυνατότητα εξαίρεσης !!! για τους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ να τροποποιήσουν τον ΟΕΥ τους. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τόσοι χιλιάδες υπάλληλοι απλήρωτοι λόγω μη δυνατότητας τροποποίησης των ΟΕΥ των δήμων εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Να δοθεί εξαίρεση να τροποποιήσουν τους ΟΕΥ να ενταχθεί αμέσως το προσωπικό σε θέσεις. Ειδικά οι ΙΔΑΧ μέχρι να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις να αλλάξει ο ΟΕΥ θα περάσουν μήνες.
Όσο πιο γρήγορα περάσει το νομοσέδιο αυτό τόσο καλύτερο. Νομίζω ότι ο Υπουργός είναι στη σωστή κατεύθηνση. Η διαδικασία ΔΕΝ γίνεται γρήγορα. Χρόνια τώρα θα έπρεπε να κλείσουν και όλες οι κυνερνησεις σκεφτοντουσαν το πολιτικό κόστος και μόνο αυτό. Υπάρχουν έμπειρα στελέχοι στους Δήμους τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά πως να διαχειριστούν αυτή τη μεταβατική κατάσταση. Γίνεται τρελό φαγοπότι στα ΝΠΔΔ απο αιρετούς και κάποιους λίγους εκλεκτους υπάλληλους. ΧΑΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ……ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΥΠΟΦΕΡΕΙ…….
Στο παρόν σχέδιο νόμου αναφέρεστε στην οριζόντια κατάργηση ΝΠΔΔ των Δήμων χωρίς να εξετάζεται πληθώρα παραμέτρων (οικονομική αυτοτέλεια, δυνατότητα κάλυψης από τους Δήμους των υπηρεσιών που αυτά παρέχουν στους πολίτες δημότες κλπ.), χωρίς σχέδιο και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα, πχ. σε επιτροπές των ΟΤΑ Α και του Υπουργείου Εσωτερικών να κρίνουν την ωφέλεια ή μη της συνέχισης λειτουργίας ή της κατάργησης αυτών.
Αυτή η προχειρότητα μου θυμίζει την, σε αντιδιαστολή με όλα όσα προβλέπει το παραπάνω νομοσχέδιο για κατάργηση, ίδρυση με το άρθρο 40 του ν.5003/2022 των Φορέων Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με αντίστοιχη κατάργηση Διευθύνσεων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδρυση δύο ΝΠΔΔ, χωρίς την όποια μελέτη, για την βιωσιμότητά και τη λειτουργία τους. Δυο φορέων που για την οικονομική τους επιβίωση θα πρέπει, τουλάχιστον, να διπλασιαστεί το προβλεπόμενο τέλος για την θέση που καταλαμβάνουν οι πωλητές, αυτή τη δύσκολη για όλους οικονομική συγκυρία. Φορέων υποστελεχωμένων, με υπαλλήλους χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις να στελεχώσουν τα τμήματα διεύθυνσης προσωπικού, οικονομικής διαχείρισης, προμηθειών που προβλέπονται, καθώς αυτές οι ανάγκες καλύπτονταν από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις της περιφέρειας. Φορέων με 15μελή Διοικητικά Συμβούλια τα οποία κάθε άλλο παρά ευνοούν την ταχεία λήψη αποφάσεων (λόγος για τον οποίο ιδρύθηκαν)καθώς οι εκπρόσωποι των πωλητών που συμμετέχουν σε αυτό ψηφίζουν πολλά θέματα με κριτήρια «ιδιωτικά». Φορείς που οι αρμοδιότητές τους όσον αφορά το χώρο λειτουργίας των λαϊκών αγορών μπερδεύονται τόσο πολύ με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και τα «θέλω» των Δήμων που η λήψη αποφάσεων για επίλυση καθημερινών προβλημάτων καθίσταται αν μη τι άλλο δυσχερής. Ενδεικτικό της προχειρότητας και έλλειψης της όποιας μελέτης, είναι ότι σήμερα ο Φορέας της Αττικής δεν έχει ακόμη λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη της Περιφέρειας (τμήμα εσόδων, προμηθειών, προσωπικού, πρωτόκολλο κλπ) και οι αποσπασμένοι σε αυτό υπάλληλοι δεν έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα τμήματα.
Για την πραγματική αναμόρφωση των ΟΤΑ Α και Β βαθμού θα πρέπει να αποσυρθεί, τουλάχιστον, το επίμαχο άρθρο που προβλέπει την οριζόντια χωρίς κριτήρια και μελέτη, κατάργηση ΝΠΔΔ των Δήμων. Στη θέση του να έρθει ένα νέο που θα προβλέπει τον έλεγχο και τη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, διατήρησης κάποιων ΝΠΔΔ. Επ’ ευκαιρία δε ίσως προβλέπει την κατάργηση των Φορέων Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης που τόσο «επιπόλαια» συστάθηκαν και καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο νόμων (4849/2021, 5003/2022,5019/2023 κλπ.) που φτιαχτήκαν για τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών στο πλαίσιο ενός επιτελικού κράτους με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους ακόμη και από αυτό.
Αυτό που μένει σε όποιον διαβάσει το παραπάνω άρθρο είναι οι λέξεις ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ-ΤΟΙΧΟΣ. Ας μην «γεννήσουμε» και άλλους ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ, αν μπορούμε ας «σκοτώσουμε» και δύο.
Κ. ΓΟΥΛΑΣ
Υπάλληλος Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής
Επιτέλους κατάργηση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ!!! Μπράβο γιατί χρειάζεται αρετή και τόλμη να προταθεί και τελικά να εφαρμοσθεί! Τέλος στα νομικά πρόσωπα φαντάσματα με Γενικούς Διευθυντές χωρίς Διευθυντές και Διευθυντές χωρίς Τμηματάρχες με ελάχιστο ή με συβάσεις μη επαρκές προσωπικό!! Ό, τι παραμείνει θα πρέπει να έχει ένα ελάχιστο αριθμό υπηρετούντος ΙΔΑΧ ή μόνιμου προσωπικού (όχι απλά κενές οργανικές θέσεις στο οργανόγραμμα) για να υφίσταται Γενική Διεύθυνση, Διεύθυνση κλπ. Οριοθετημένα στο σχέδιο νόμου (δύσκολη ομολογουμένως περίοδος) και χρονικά προσδιορισμένα! Η ισχύς εν τη ενώσει! Γιατί ξεχάσαμε; Τί δεν ξέρουμε; Προβληματική λειτουργία με υποστελεχωμένες διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Υποστήριξη παντού με εξωτερικούς συνεργάτες (χιλιάδες ευρώ δημόσιο χρήμα) που αλλάζουν κιόλας κατά το δοκούν και αντί το δημόσιο να δημιουργήσει ένα ικανό σύστημα με εργαλεία και ανθρώπινο δυναμικό που ασκεί δημόσια διοίκηση πληρώνει τον ιδιωτικό τομέα που μελετά τη νομοθεσία που δε μελετούν οι υπάλληλοι του για να στηρίζει, υποστηρίζει και να εκτελεί και φυσικά χωρίς καμία ευθύνη εφόσον αυτή φέρουν οι υπογράφοντες υπάλληλοι. Συσπείρωση λοιπόν δυνάμεων (ανθρώπινου δυναμικού), ενίσχυση αυτού (προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις), εκπαίδευση παντού σε όλους τους τομείς (υποχρεωτική και χωρίς περιθώρια άρνησης, για όποιον επιθυμεί να στελεχώνει το δημόσιο αλλιώς να αποχωρεί – η γνώση του αντικειμένου και της νομοθεσίας να είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της θέσης). Ναι στο ποιοτικό έργο των Νομικών Προσώπων! Πολιτισμός, Αθλητισμός, κλπ με τον ίδιο ρόλο αλλά σε άλλη μορφή. Γιατί όχι? Σύσταση λοιπόν οργανικών μονάδων στο οργανόγραμμα του Δήμου με τις οργανικές μονάδες που προϋπήρχαν στα Νομικά Πρόσωπα πλέον μόνο ως προς το αντικείμενο – σκοπό (ωδεία,ΚΑΠΗ,κλπ) με αριθμητικό περιορισμό για την μη τροποποίηση των οργανικών μονάδων (πχ Για να υφίσταται Διεύθυνση να λειτουργούν πραγματικά δύο Τμήματα με υφιστάμενο προσωπικό για την άσκηση των σκοπών, κ.ο.κ.). Κι έτσι με την αρμόδια επιτροπή και το συντονισμό για τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου που δίνεται πλέον μεγαλύτερη ευχέρεια για εξ αποστάσεως συνεδριάσεις καμία δυσχέρεια δε θα υπάρξει και θα προσομοιάζει με το υπάρχον καθεστώς ως προς το αποτέλεσμα με στελεχωμένες όμως διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες και οργανικές μονάδες που δε θα μειώσουν στο ελάχιστο το πολύτιμο έργο τους στην τοπική κοινωνία.
Εύλογα και πολλά ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου εν μέσω προεκλογικής περιόδου στους ΟΤΑ.
Πότε αξιολογήθηκε το έργο των ΝΠΔΔ, βρέθηκαν ανεπαρκή και καταργούνται οριζοντίως; Παιδικοί Σταθμοί που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά με στελέχωση από έμπειρο παιδαγωγικό προσωπικό, ψυχολόγους παιδιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς θα λειτουργούν καλύτερα μέσα από το χαοτικό, δαιδαλώδες διοικητικό σύστημα του Δήμου;
Σε ποια εξοικονόμηση πόρων αναφέρεται η αιτιολογική έκθεση, όταν συστήνονται θέσεις αντιδημάρχων;
Στα ΝΠΔΔ ακολουθούνται οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες για προσλήψεις προσωπικού, διαγωνισμούς προμηθειών ή εργασιών αντίστοιχες με αυτές του Δήμου και κάθε χρόνο γίνεται έκθεση από ορκωτό λογιστή. Κατά καιρούς ελέγχονται από επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών και αποστέλλεται αντίστοιχο πόρισμα. Για ποια διασπάθιση δημόσιου χρήματος μιλάμε;
Τι θα γίνει με το προσωπικό και πόσο άμεσα θα γίνει η έκδοση διαπιστωτικών πράξεων, αφού στις 1 Ιανουαρίου 2024 θα αναλαμβάνουν νέες διοικήσεις;
Θα μεταφερθεί όλο το προσωπικό ή θα υπάρχει πρόβλημα με εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων;
Θα καταβληθεί απρόσκοπτα η μισθοδοσία των εργαζομένων ή θα περιμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών; Μήπως οι υπάλληλου θα παραμείνουν απλήρωτοι εν μέσω γιορτών και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται για την χώρα μας;
η θέση της κ. Κεσίδου Αφροδίτης είναι ορθή και πλήρης στην ανάλυσή της. Συμφωνώ μαζί της και παρακαλώ να ληφθεί υπόψη και για εμένα ο σχολιασμός της.
Η Κατάργηση των ΝΠΔΔ είναι άτοπη.
Τα ΝΠΔΔ παράγουν σημαντικό έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση και συνεισφέρουν στην βελτίωση των πόλεων.
Ο χρόνος που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έγινε «εμφανίστηκε» είναι τελείως λάθος.
Η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο και το ΥΠΕΣ -Λιβάνιος κάτω από την μύτη των Δημάρχων της χώρας, φέρνει ένα νομοσχέδιο με τόσες αλλαγές για τους ΟΤΑ. Προφανώς για να μην έχουν το χρόνο οι Δήμαρχοι να αντιδράσουν. Ακόμα και αυτοί οι οποίοι θα είναι αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο να μην μπορούν να κάνουν τίποτα , αλλιώς θα «χαιρετίσουν» την στήριξη – εύνοια της κυβέρνησης.
Φυσικά όμως για να μην «γκρινιάξουν» οι πρόεδροι των ΝΠΔΔ τους δίνει και θέσεις αντιδημάρχων ώστε να μετριάσουν την δυσαρέσκεια.
Και βέβαια προβλέπει οτι κάποια ΝΠΔΔ θα μπορέσουν λειτουργήσουν και μετά την 31/12/2023 σύμφωνα με το Άρθρο43. Αυτό βέβαια αν πραγματοποιηθεί αίτημα έως 15/11/2023 μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από τεκμηρίωση.
Αλήθεια από ποιο Δημοτικό συμβούλιο;;; Από αυτό που μετά την 31/12/2023 δεν θα ισχύει;; καθώς θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή;;;
Η δήμοι αυτή την στιγμή δεν εκτελούν δαπάνες οι οποίες θα επηρεάσουν την νέα δημοτική αρχή όμως μπορούν να λάβουν τέτοιου είδους αποφάσεις για μια αυτοδιοικητική περίοδο που δεν θα τους ανήκει….
Και ρωτάω ποιος από τους ηττημένους Δημάρχους θα κάτσει να ασχοληθεί – αιτηθεί να μην κλείσει κάποιο από τα ΝΠΔΔ του Δήμου του, όταν 31/12/2023 θα λήγει η θητεία του;;
Πως θα λειτουργήσουν όλες αυτές οι δομές που με ειδικές διατάξεις προσλαμβάνουν κόσμο για την λειτουργία τους (π.χ ΩΔΕΊΑ) όταν ο δήμος δεν θα μπορεί να το κάνει .
Είναι ένα πρόχειρο Νομοσχέδιο που ο τρόπος και ο χρόνος της κατάθεσης του δεν συνάδει με ένα δημοκρατικό κράτος και θυμίζει άλλες εποχές δυστυχώς.
Τι θα ισχύει από 1/1/2024 σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς των μονίμων υπαλλήλων των ΝΠΔΔ που καταργούνται; Διατηρούν και στο Δήμο το καθεστώς που είχαν μέχρι 31/12/2023, ερωτώνται (απάντηση εντός διμήνου) ή ασφαλίζονται στο καθεστώς των Δήμων; Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε όσους είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο (πρώην) και όχι στο πρώην ΤΑΔΚΥ.
Θα πρέπει να γίνει και καταργήση των νομικών προσώπων που λειτουργούν συμφωνα με άρθρα 226-238 του ν.3463/2006. Δηλαδή των Ιδρυμάτων τα οποία και αυτά είναι ΝΠΔΔ. Γιατί γίνεται διαχωρισμός και αυτά διατηρούνται?
Η όλη διαδικασία της κατάργησης των Ν.Π.Δ.Δ. (31-12-2023) γίνεται πολύ γρήγορα και σε λάθος χρόνο (δημοτικές εκλογές).
Θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους για την ομαλή απορρόφηση των ΝΠΔΔ από τους Δήμους.
Σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων, πως γίνεται όταν για κάθε νομικό πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων.
1. Για τους ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους σε ΚΔΑΠ που εδώ και χρόνια ανανεώνουν συμβάσεις ετήσια τι προβλέπεται ; Ενώ στην 2 παράγραφο του Αρ. 24 αναφέρεται η περίπτωση τους, δεν συναντάται παρακάτω σε κανένα σημείο του κειμένου , θα υπαχθούν και αυτοί σε καθεστός προσωποπαγών συμβάσεων; Μιλάμε για ανθρώπους που στηρίζουν τις δομές αυτές εδώ και δεκαετίες και ειδικά σε επαρχίες που είναι πολύ μακριά από μεγάλες πόλεις και καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και των γονιών τους που δεν έχουν άλλες δυνατότητες .
2. Η διαδικασία της ανάθεσης ειδικά για τα αγαθά που χρειάζονται δομές όπως οι παιδικοί σταθμοί , τα ΚΔΑΠ και άλλες δομές που προσφέρουν στον πολίτη σημαντικές υπηρεσίες , θα γίνονται στην ώρα τους ή θα υπάρχουν κι εδώ καθυστερήσεις που σιγά σιγά θ’ απαξιώσουν και αυτές τις δομές ;
Ως προϊσταμένη Οικονομικής Υπηρεσίας Ιδρύματος και Λογίστρια Α’τάξης, συμφωνώ να καταργηθούν και τα Ιδρύματα ως οντότητες και ανεξάρτητοι Οργανισμοί και να ενσωματωθούν στους οικείους Δήμους:
– Όταν δεν μπορούν να σταθούν οικονομικά από δικά τους έσοδα (ιδιώς όταν μειώνονται χρόνο με το χρόνο) και στηρίζονται/εξαρτώνται από την επιχορήγηση του Δήμου για να μπορούν να πληρώσουν αρχικά τη μισθοδοσία του προσωπικού και έπειτα όλα τα υπόλοιπα, δηλ δεν είναι οικονομικά αυτοτελείς, αποτελούν ζημιά για το Δήμο.
– Όταν τα κληροδοτήματα δεν αξιοποιούνται, όταν τα ορισμένα (και όχι όλα) από τα ακίνητα που κάποια άφησαν κάποιοι κάπου, κάπως, κάποτε, παραμένουν ακόμα χωράφια ή ετοιμόροπα κτήρια τα οποία δεν έχουν αξιοιποιηθεί ποτέ, δεν τα εκμεταλλεύτηκε ποτέ το Ιδρυμα, δεν του επέφερε ποτέ έσοδα, ενώ παράλληλα το ίδιο Ιδρυμα ενοικιάζει αλλού κτήρια (με την επιχορήγηση του Δήμου) για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, είναι μία επιπρόσθετη ζημιά για το Δήμο.
– Παλιά και ένα ακίνητο να άφηνε κάποιος κληροδότημα, χαρακτηριζόταν αυτόματα Ιδρυμα, ασχέτως αν αυτό αξιοποιούταν ή όχι.
– Όταν το προσωπικό των Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών των Ιδρυμάτων μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά ως όμορο με το το προσωπικό των Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών των οικείων Δήμων, θα συμβάλλει στην υποστελέχωση τους, αφού θα καλύψουν τα κενά με το να εκτελλούν τις ίδιες εργασίες που έκαναν στα Ιδρύματα και στα ΝΠΔΔ. Σαφώς για το ΕΕΠ πρέπει να υπάρχουν ειδικές διατάξεις.
ΟΙ ΝΟΜΟΤΕΧΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΟΥΣ:
– Ισολογισμούς δίνοντας έμφαση στους λογαριασμούς του Παθητικού, της ακίνητςη περιουσία και την προέλευση και αξιοποίηση αυτλης,
– Πίνακες Αποτελεσμάτων Χρήσης,
– Προσαρτήματα Ισολογισμών,
– Εκθέσεις των Ορκωτών Ελεγκτών,
– Προϋπολογισμούς
– Απολογισμούς
Πολύ σωστή κίνηση, όμως πρέπει ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ Α.Ε. ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ο.Τ.Α. ΑΜΕΣΑ!
Με την υπ’ αρ. 34923/17.12.1987 απόφαση του Νομάρχη Πειραιά (ΦΕΚ 761 Β΄/31.12.1987), εγκρίθηκε η υπ’ αρ. 131/1987 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης και συστάθηκε “ίδιο” νομικό πρόσωπο με το όνομα «Κέντρο Δραστηριότητας και Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων (ή νεολαίας) Ν. Σμύρνης (Εθνική Στέγη)» στο Δήμο Νέας Σμύρνης, με κοινή συνεργασία του φιλανθρωπικού Σωματείου «ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» και του Δήμου Νέας Σμύρνης, με σκοπό την κοινωνική μέριμνα για τα παιδιά και τους νέους του άνω Δήμου. Με την ως άνω απόφαση του Νομάρχη Πειραιά ορίστηκε μεταξύ άλλων ότι για την επίτευξη του σκοπού του Κέντρου, το φιλανθρωπικό μας Σωματείο εισέφερε στο ΝΠΔΔ τη χρήση ενός ακινήτου ιδιοκτησίας του, επιφάνειας περίπου 3.800 τ.μ.Έκτοτε συνεχώς μέχρι και σήμερα το Φιλανθρωπικό μας Σωματείο έχει θέσει στη διάθεση του ΝΠΔΔ τη χρήση του ακινήτου, εντός του οποίου λειτουργεί άνω της 15ετίας πρότυπος παιδικός σταθμός του Δήμου Ν. Σμύρνης με απόλυτη επιτυχία. Η κατάργηση των ΝΠΔΔ, κατ’ ακολουθίαν και του Κέντρου μας, φοβούμαστε ότι επιχειρείται με πρόχειρο τρόπο σε εξαιρετικά στενό χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν έντονες αμφιβολίες ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς, που χρονικά συμπίπτει με την διαδοχή στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας από τους νέους αιρετούς των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, δε θα είναι ομαλή και γρήγορη, όπως απαιτείται, με κίνδυνο έτσι να διαταραχθεί η ορθή και ομαλή λειτουργία των κοινωφελών δομών που λειτουργούν από τα ΝΠΔΔ των Δήμων στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα ο παιδικός μας σταθμός που απαιτεί καθημερινά ευέλικτη διοίκηση και άμεση λήψη αποφάσεων φοβούμαστε ότι εν μέσω της νέας σχολικής χρονιάς θα εμπλακεί σε έναν ατελείωτο γραφειοκρατικό αγώνα επιβίωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νήπια της τοπικής κοινωνίας και τις οικογένειές τους.
Κρίνεται έτσι απαραίτητη η εκ μέρους της Διοίκησης πιο προσεχτική εξέταση των όρων και προϋποθέσεων κατάργησης όλων ανεξαιρέτως των ΝΠΔΔ, με στόχο τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος σε εκείνα τα ΝΠΔΔ όπως το δικό μας που επιτελεί γνήσια κοινωφελές – εκπαιδευτικό έργο. Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση των όρων του νομοσχεδίου και σε κάθε περίπτωση τη μετάθεση εφαρμογής της υπό διαβούλευση νομοθεσίας σε μεταγενέστερο χρόνο προς επίτευξη της ομαλής μετάβασης του νέου καθεστώτος.
Οι δημοτικές ραδιοφωνίες κόστισαν και κοστίζουν μεγάλες ζημίες την τελευταία εικοσαετία με χαμηλές ακροαματικότητες … Οι μισθοδοτούμενοι της κάθε μίας ξεχωριστά ξερνάνε τον αριθμό εργαζομένων ενός μεσαίου δήμου ή μίας νευραλγικής γενικής διεύθυνσης ενός υπουργείου σήμερα … Είχε προταθεί να έκλειναν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρκετά χρόνια νωρίτερα ώστε να απαλλαγούν οι δημότες, κάτοικοι και φορολογούμενοι από τα έξοδα …
https://athina984.gr/2020/05/06/poioi-eimaste/
https://www.kanaliena.gr/
https://fm100.gr/live/fm100
αλλά αντέδρασαν υπογείως αρκετοί δημοσιογράφοι με τους συνδικαλιστές για πολλούς λόγους …όπως για παράδειγμα επειδή δούλευαν συγκριτικά λιγότερο από τους συναδέλφους στους Δήμους, επειδή δεν είχαν μάθει να δουλεύουν πενθήμερο και περισσότερο από 5 ώρες ημερησίως, επειδή έπρεπε να προλάβουν τη δεύτερη και την τρίτη κρυφή ή φανερή συμπληρωματική εργασία τους κλπ…κλπ…κλπ…για αυτό το λόγο πίεσαν τις περισσότερες πολιτικές και αυτοδιοικητικές ηγεσίες να μην κάνουν τίποτα χωρίς να ρωτήσουν καθόλου αυτούς που πληρώνουν το λογαριασμό ….
Παρόλο που οι δημοσιογράφοι στις δημοτικές ραδιοφωνίες ήταν διαχρονικά και συγκριτικά ευνοημένοι … προτείνεται συγκριτικά να ξανά – ευνοηθούν με αναβαθμισμένη μετακίνηση σε Διευθύνσεις υπουργείων σχετικά με το αντικείμενο τους … ώστε να υπάρχουν περιορισμένες πιέσεις στις πολιτικές και αυτο-διοικητικές ηγεσίες …
Η Κατάργηση των Νομικών προσώπων των ΟΤΑ Δυστυχώς θα κατακερματίσει την Αυτοδιοίκηση και θα δυσκολέψει την ζωή των πολιτών.
Τα ΝΠΔΔ λόγω του συγκεκριμένου αντικειμένου τους και του σκοπού λειτουργίας τους σε συνάρτηση με τον μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με τους Δήμους έχουν καλύτερα αντανακλαστικά.
Οι αναθέσεις των νομικών προσώπων για προμήθειες και υπηρεσίες γινόταν με τοπικούς παραγωγούς είτε ελεύθερους επαγγελματίες.
Τώρα λόγω της συσσώρευσής των δαπανών στους Δήμους όλες αυτές οι δαπάνες θα πραγματοποιούνται με την διαγωνιστική διαδικασία. Με απλά λόγια ένα ΝΠΔΔ που χρειαζόταν γραφική ύλη (2.000,00€-3.000,00€) το χρόνο, με αποτέλεσμα να συνάπτει σύμβαση με κάποιο τοπικό βιβλιοπωλείο (της γειτονιάς) έτσι κινείται η τοπική οικονομία και στηριζόντουσαν οι μικρές επιχειρήσεις.
Τώρα όταν θα συγκεντρωθούν όλες αυτές οι δαπάνες στον Δήμο τα ποσά σε συνάρτηση με των υπολοίπων ΝΠΔΔ-ΝΠΙΔ που θα κλείσουν αλλά και του Δήμου η συμβασιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με μεγάλες εταιρείες, καθώς αυτές θα μπορούν να συμμετάσχουν λόγω τις μεγάλης γραφειοκρατίας και του όγκου των προμηθειών, με αποτέλεσμα η μικρές επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.( Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα).
Ας μην ξεχνάμε τους διαγωνισμούς τροφίμων – καυσίμων και καθαριστικών που τόσα χρόνια οι Δήμοι πραγματοποιούν για τους ίδιους αλλά και για τα νομικά τους πρόσωπα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαγωνισμού αυτοί χρονοτριβούν ακόμα και 2 χρόνια μέχρι να βρεθεί ο οριστικός ανάδοχος, με αποτέλεσμα τα ΝΠΔΔ να «τρέχουν» τελευταία στιγμή ώστε να συνάψουν συμβάσεις με κάποιον προμηθευτή για να μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Ας μην αναφέρουμε τι θα συμβεί στις συντηρήσεις των κτηρίων των παιδικών σταθμών κλπ και στο πόσο γρήγορα ο Δήμος θα ανταπεξέρχεται όταν στην κυριότητα του θα έχει αλλά τόσα κτήρια και υποδομές να συντηρήσει.
Για ποιους δημοσιονομικούς λόγους κατάργησης, των ΝΠΔΔ και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων κάνει λόγο το εν λόγω σχέδιο νόμου, δίχως αποτύπωση αιτιολογημένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών απόδοσης; Επίσης, ποιες είναι οι ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το παρόν σχέδιο νόμου για την εξυγίανση του χώρου; Την κατάργηση των επι μέρους προσφερόμενων υπηρεσιών των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ και ένταξής τους στο πλαίσιο λειτουργίας, του ήδη κυκεώνα γραφειοκρατίας και χρονοτριβής, εκάστοτε Δημοτικής Αρχής; Το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι βιασύνη άμεσης και αναιτιολόγητης κατάργησης δίχως προηγούμενη μελέτη με χρονοδιαγράμματα πιθανής μελλοντικής υλοποίησης . Εξ άλλου, ζούμε στην εποχή του «πάμε, κι όπου βγει» οπότε γιατί ενίσταμαι για μια ακόμη τέτοιου είδους εξέλιξη… Τελειώνοντας, παραθέτω πως η αγαπητή νυν υπουργός Εσωτερικών και τέως υπουργός Παιδείας αφού αποδυνάμωσε τη δημόσια ΔΩΡΕΑΝ παιδεία ως αρμόδια υπουργός, έχει βάλει στόχο να την αποτελειώσει με ,την υπό ψήφιση , ως υπουργός Εσωτερικών πλέον, κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών που θα επιφέρει την ολοκληρωτική και κυριολεκτική κατάρρευση των δημόσιων σχολικών κτιριακών υποδομών και την άνθιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην παιδεία για ακόμη μια φορά!!!
Νομίζω ότι η όλη διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα (3 1/2 μήνες) και σε λάθος χρόνο (δημοτικές εκλογές). Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ενστάσεων και αιτήσεων εξαίρεσης. Υπάρχει κενό ως προς το μεταβατικό στάδιο από την σημερινή συνθήκη στην επόμενη και ίσως δεν γνωρίζουν οι υπάλληλοι πιο γραφείο προσωπικού έχει την ευθύνη για τις αμοιβές των εργαζομένων. Πιο πρακτικό θα ήταν να μπουν ανεξάρτητοι ελεγκτές και να κάνουν ελέγχους στα ΝΠ.
Πιστεύω οτι το νομοσχέδιο με την κατάργηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ έχει λογική καθώς θα εξοικονομηθούν πόροι, για παράδειγμα δεν θα υπάρχουν 2 οικονομικές υπηρεσίες μία στον οικείο Δήμο και μία σε νομικό πρόσωπο. Οι αρμοδιότητες πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονταν και αν οι Δήμοι αξιοποιήσουν σωστά το μεταφερόμενο προσωπικό θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν καλύτερα στελεχωμένες και πιο άρτιες υπηρεσίες. Ως προς την ευελιξία τα νομικά πρόσωπα διέπονται από ίδιο νομικό πλαίσιο με τους Δήμους ενώ παλαιότερα πράγματι οι δαπάνες γίνονταν με πιο άμεσες διαδικασίες. Σε μικρούς Δήμους πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Διατηρώ μία επιφύλαξη ως προς τους Δήμους με πολύ πληθυσμό ή σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Με προσωπικό που βρίσκεται σε απόσπαση τι προβλέπεται;
Για τους ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους σε κδαπ που εδώ και χρόνια ανανεώνουν συμβάσεις ετήσια τι προβλέπεται ; Ενώ στην 2 παραγραφο αναφέρεται η περίπτωση τους δεν συναντάται παρακάτω σε κανένα σημείο του κειμένου , θα υπαχθούν και αυτοί σε καθεστος προσωποπαγών συμβάσεων ;
Πρόκειται για μια ατυχή και βιαστική απόφαση της κυβέρνησης εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου για τους Δήμους και χωρίς να ερωτώνται τα Δημοτικά Συμβούλια. Τελικά θέλουμε ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση ή όχι; Υπάρχει κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει ότι θα προκύψει όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τους δημότες ιδιαίτερα, από το κλείσιμο των ΝΠΔΔ και των Κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ; Αν υπάρχει τέτοια μελέτη γιατί δεν κοινοποιείται;
Τα οριζόντια μέτρα τύπου 112 -δλδ τα κλείνουμε όλα χωρίς σχέδιο και ο Θεός βοηθός δεν λειτουργούν. Χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση από τους ΟΤΑ, να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, ποια νομικά πρόσωπα είναι ανενεργά και ποια όχι; ποια παράγουν έργο και ποια όχι; και κατόπιν απόφασης των Δημοτικών συμβουλίων να κλείσουν μόνο αυτά που δεν τα χρειαζόμαστε πλέον. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα που παράγουν σημαντικό έργο και δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το έργο θα παράγεται χωρίς μεγάλες εκπτώσεις από τους Δήμους. Οι δήμοι είναι ήδη υπερφορτωμένοι με πολλά αντικείμενα και με τεράστια γραφειοκρατία. Το χρονικό διάστημα των τριών μηνών για το κλείσιμο τους είναι πολύ μικρό και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου. Το επιχείρημα ότι μεταφέρονται όλοι οι εργαζόμενοι στους Δήμους είναι αίολο διότι υπάρχουν πολλοί συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου για τους οποίους αν δεν υπάρξει συνέχεια στα προγράμματα που απασχολούνται δεν θα υπάρξει και συνέχεια και για οποιονδήποτε συμβασιούχο. Αν ο τελικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν να αιφνιδιάσει τότε σίγουρα το πέτυχε, όμως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει να έχει άλλα κριτήρια όταν λαμβάνει αποφάσεις.
Στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται η μεταφορά του «οιονεί» ΙΔΑΧ προσωπικού, κυρίως των Κοινωφελών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για προσωπικό, που προσλήφθηκε μέσω προγραμμάτων ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ και των οποίων οι συμβάσεις -μετά τη λήξη τους – μετατράπηκαν σε συμβάσεις «οιονεί» αορίστου χρόνου.
Τι μέλλει γενέσθαι για το προσωπικό αυτό;
Το ερώτημά μου έχει σχέση με το τι θα γίνει το προσωπικό που απασχολείται στα Ν. Π.Δ. Δ. τα οποία θα καταργηθούν από το 2024 και δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας , προσωποπαγείς θέσεις , ή συμβάσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου.
Ευχαριστώ!!!!!
Καταστροφική η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Σταματάει η όποια ευελιξία υπήρχε και μπαίνουμε πάλι στις δαιδαλώδεις χρονοβόρες διαδικασίες των Δήμων. Θα ρημάξουν όλα τα σχολεία. Οι σχολικές επιτροπές πρέπει να εξαιρεθούν απ’ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Η οριζόντια κατάργηση των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των ΟΤΑ είναι εντελώς λανθασμένη.
Πρώτον θα έπρεπε να υπάρχει αξιολόγηση των νομικών προσώπων, ή έστω να τεθούν κάποια κριτήρια βιοσιμότητας τους και έτσι όσα δεν τα πληρούν να οδηγούνται σε κατάργηση και τα υπόλοιπα να διατηρούνται.
Δεύτερον, με δεδομένο ότι οι Δήμοι έχουν τουλάχιστον 2 νομικα πρόσωπα ο καθένας, θα μπορούσε να τους δοθεί η δυνατότητα να διατηρήσουν τουλάχιστον το ένα εξ αυτών με τις αρμοδιότητες που οι ίδιοι κρίνουν. Μην ξεχνάμε ότι μέσω του Καλλικράτη τα νομικά πρόσωπα μειώθηκαν κατά ποσοστό 80%. Η ολική κατάργηση τους θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα με ελάχιστα εως μηδενικά οφέλη! Αντί για Προέδρους το νομοσχέδιο εισάγει επιπλέον θέσεις Αντιδημάρχων, επομένως από αυτη την άποψη το κόστος όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλα αυξάνεται κιόλας. Η μόνη εξοικονόμηση που θα μπορούσε κάποιος να αποδόσει στο νομοσχέδιο είναι μέσω της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας. Ομως με ποιο «κόστος»; Η απάντηση είναι ότι η όποια εξοικονόμηση προκίψει θα είναι σε βάρος των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους δημότες. Πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού, προσχολικής αγωγής κλπ δηλαδή για ευαίσθητες παροχές. Υπήρχε λόγος που οι δήμοι ανέθεταν σε νομικά πρόσωπα αυτές τις υπηρεσίες, καθώς αναγνώριζαν την μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και αποτελεσματικότητα αυτών έναντι του κεντρικού δήμου.
Νομίζετε ότι οι απρόσωποι πλέον κεντρικοί δήμοι θα μπορούν πραγματικά να ασχοληθούν με αντικείμενα όπως αυτά που προανέφερα με την ίδια αποτελεσματικότητα;; Και αν υποθέσουμε ότι το πιστεύετε αυτό, τότε γιατί δεν εφαρμόζετε την ίδια λογική σε επίπεδο κράτους… Για παράδειγμα, γιατί το Πράσινο Ταμείο να είναι Νομικό πρόσωπο και να μην είναι απλά μια υπηρεσία στο οργανόγραμμα του ΥΠΕΝ; Αντίστοιχα, γιατί το Φεστιβάλ Αθηνων Επιδαύρου δεν είναι απλά μία υπηρεσία-ένα γραφείο του Υπουργείου Πολιτισμού;
Μην αντιμετωπίζετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πειραματόζωο. Βάλτε κριτήρια και μην τα ισοπεδώνετε όλα.
Επίσης, πέρα από το προσωπικό μόνιμο, ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ, σε πολλά νομικά πρόσωπα υπάρχει προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (το γνωστό μπλοκάκι) επι σειρά ετών. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη και γι αυτούς; Θεωρώ ότι μέσω διάταξης στο νομοσχέδιο θα πρέπει επίσης να μπουν κάποια κριτήρια, κυρίως ως προς τον χρόνο εργασίας τους (πχ άνω των 2-3 ετών) στο ίδιο νομικό πρόσωπο, προκειμένου η σύμβαση τους αυτοδίκαια να μετατρέπεται σε ΙΔΑΧ. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο, αφενός οι δημοτικές παροχές δεν θα κλονιστούν ακόμα περισσότερο και αφετέρου αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν στον δρόμο συνεπεία του νέου νομοσχεδίου.
Ξανασκεφτείτε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου και μην βιάζεστε! Για παράδειγμα έχετε ελεγξει ποτέ τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα αν για το προσωπικό έναντι αντιτίμου που τους εγκρίνετε κάθε χρόνο, εισπράτουν αντίτιμα ώστε να καλύπτουν την αναλογία 70-30 (τουλλαχιστον 70% του κόστους μισθοδοσίας να καλύπτεται από το αντίτιμο που καταβάλουν οι ωφελούμενοι και μέχρι 30% από ίδιους πόρους) που τους ορίζει η εγκύκλιος; Το θέμα είναι να ωθηθούν οι ΟΤΑ προς την αυτοτέλεια, η οποία θα επέλθει με την εξέυρεση εσόδων και τον περιορισμό των ΑΣΚΟΠΩΝ δαπανών.
Η λύση των Δημοτικών επιχειρήσεων και η προσαρτηση των υπηρεσιών στους δήμους είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και απαιτεί τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.Θα πρέπει να γίνει σωστός και όχι βεβιασμένος προγραμματισμός.Ως εκπαιδευτικός ΚΔΑΠ, καλύπτω χρόνια διοικητική θέση δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στην κοινωφελή επιχείρηση. Θα πρέπει να γίνει μία πρόβλεψη, με βεβαίωση προέδρου ή προισταμένου της επιχείρησης στην οποία απασχολήθηκα, να μπορώ να συνεχίσω να απασχολούμαι σε διοικητική θέση με τους ίδιους όρους και να μην υπάρξει μείωση ωρών.
Η κατάργηση των ΝΠΔΔ θα έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια τώρα. Στα περισσότερα απο αυτά κυριαρχεί υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και υπέρογκοι προϋπολογισμοί. Με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους και του προσωπικού στους δήμους η παροχή των υπηρεσιών προς τους πολίτες και η αξιολόγηση του προσωπικού για ανάληψη θέσεων ευθύνης θα γίνει αποτελεσματικότερα, με έλεγχο και διαφάνεια. Σύγουρα θα έχουμε λιγότερους προέδρους οι οποίοι έχουν διακοσμιτικό χαράκτηρα….και οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν θα βάλουν πλάτη να βοηθήσουν τους Δήμους και το προσωπικό του που στενάζουν και αιμορραγουν τόσα χρόνια. Επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες στο σύνολο τους. Να μπεί τέλος στο μεγάλο πάρτι στο οποίο έπερναν μέρος εκλεκτοί υπάλληλοι και αιρετοί….τέλος στην ανομία και στη αναξιοκτρατία……
Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 43 του παρόντος σχεδίου νόμου κλείνει το μάτι σε εκείνα τα ΝΠΔΔ τα οποία μπορούν να αποδείξουν την αυτοτέλειά τους με «τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία». Είναι φανερό πως δεν θα συγχωνευθούν όλα τα ΝΠ, παρά η συντριπτική πλειοψηφία τους, δηλαδή αυτά που δεν επιτελούν πλήρως το έργο τους, διοικητικά και οικονομικά (σίγουρα) και κοινωνικά (παρεπιπτόντως).
Στην τελική, ως εργαζόμενη σε ΝΠΔΔ ίσως να είναι και καλύτερα να μεταφερθώ στην κεντρική υπηρεσία του δήμου. Τί χειρότερο μπορεί να συμβεί, το πολυ πολυ να συγχωνευθεί ο δήμος με γειτονικό δήμο.
Να παιρνουν σειρα και τα Επιμελητηρια σιγα σιγα. Από ΝΠΔΔ, ας γινουν Σωματεία, δηλαδη αυτο που ειναι και τωρα στην ουσια. Χωρις ελεγχο Κρατους, με ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ εισφορες (το ΓΕΜΗ ας παει ΥΠ. ΟΙΚ.).
Διαφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο για τους εξής λόγους:
α) Η προτεινόμενη κατάργηση είναι πολύ σύντομη. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει λέει ο λαός και στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι η βιασύνη των 3 μηνών δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Είναι απίθανο να γίνει σωστή διάλυση μια εταιρείας μέσα σε τρεις μήνες. Δεν έχει συμβεί στον ιδιωτικό τομέα και ούτε πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί στον δημόσιο, ο οποίος είναι γενικά πιο αργός.
β) Η συγχώνευση (ουσιαστικά) των ΝΠΔΔ με τους δήμους θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερους οργανισμούς. Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλύτερος είναι ένας οργανισμός, τόσο πιο δυσλειτουργικός είναι. Αυτό άλλωστε είναι και το πρόβλημα του κράτους, το οποία αναγκαστικά είναι ένας τεράστιος οργανισμός. Διοικητικά προσπαθούμε να σπάσουμε τους οργανισμούς σε αυτόνομα τμήματα (π.χ. ΝΠΔΔ) τα οποία είναι μικρότερα και πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά στο έργο τους. Θυμίζω την διάσπαση του Google (Alphabet) σε πολλαπλές αυτόνομες επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Είναι ορθότερο να παίρνουμε παραδείγματα από επιτυχημένους οργανισμούς παρά να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό.
γ) Η παρέμβαση του κεντρικού κράτους σε αυτοδιοικούμενους οργανισμούς (ΟΤΑ) με νομοθετικά διατάγματα μπορεί να εκληφθεί και ως κατάχρηση εξουσίας.
δ) Η κατάργηση των ΝΠΔΔ είναι μια λύση που αναζητά πρόβλημα. Δεν αναφέρεται στην αιτιολογία του νομοσχεδίου ο σκοπός που εξυπηρετεί η κατάργηση των ΝΠΔΔ.
Για τους παραπάνω λόγους, λόγω ουσιαστικής έλλειψης σαφούς σκοπού του συγκεκριμένου άρθρου και λόγω της τεράστιας επίπτωσής του στην κοινωνία προτείνω την κατάργησή του από το νομοσχέδιο.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η απόρροια της μη επίτευξης της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Υπήρξε μόνο στα χαρτιά και οι ΚΑΠ συνεχίζουν να ζουν και βασιλεύουν. Αυτοί που συνεχίζουν να στέλνουν τους ΚΑΠ λοιπόν (Κεντρική Διοίκηση-Υπουργείο), αυτοί νομοθετούν και την κατάργηση. Σωστή ή λάθος; Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στους ΟΤΑ με οικονομική αυτοτέλεια στα χαρτιά και Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας απλό παρατηρητή, το συμμάζεμα ήταν αναπόφευκτο. Οι ΟΤΑ θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να είχαν απαιτήσει την οικονομική αυτοτέλεια και τη διαχείριση των οικονομικών τους αυτοτελώς αλλά τότε πολλοί αιρετοί θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση και θα έπρεπε να πάρουν γενναίες αποφάσεις με πολιτικό κόστος.
Κατάργηση όλων των νομικών προσώπων χωρίς κάποιο έλεγχο και αξιολόγηση μεσα σε 3 μηνες γιατι; προς τι τέτοια βιασύνη και με ποια κριτήρια καταργούνται νομικά πρόσωπα που λειτουργούν σωστά; πως θα εξασφαλίσουν οι θέσεις τόσων εργαζομένων και οι πληρωμές; Η προχειρότητα του σχεδίου και η έλλειψη γνώσεων θα επιφέρει μεγάλες ζημιές κυρίως στο προσωπικό. Να δούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετουνται μέσα από αυτή τη διαδικασια.
Η κατάργηση οριζοντίως όλων των ΝΠΔΔ είναι λανθασμένη, Θα πρέπει αρχικά να γίνει αξιολογηση των ΝΠΔΔ και εν συνεχεία να αποφασισθεί ποια από αυτά θα καταργηθούν. Για παράδειγμα, στον δικό μου (μικρό) Δήμο στο ένα από τα δυο ΝΠΔΔ (Πολιτισμού -Αθλητισμού-Δια βίου Μάθησης) δεν υπηρετεί κανείς υπάλληλος, ούτε καν συμβασιούχος (τη γραμματειακή και οικονομική υποστήριξη ασκούν μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου). Στο άλλο όμως ΝΠΔΔ (Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείαςκλπ) υπάγονται υπηρεσίες με αρκετούς υπαλλήλους, πχ οι παιδικοί σταθμοί, ΚΗΦΗ, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ.
Πριν την κατάργηση των ΝΠΔΔ θα πρέπει να προηγηθεί η τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων, η οποία απαιτεί καλό σχεδιασμό για την ορθή κατανομή των υπαλλήλων στα υφιστάμενα τμήματα και δευθύνσεις των Δήμων ή για την πρόβλεψη νέων τμημάτων και διευθύνσεων. Αν τηρηθει η προτεινόμενη ημερομηνία κατάργησης των ΝΠΔΔ, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει για την απορρόφηση και ενσωμάτωση των υπαλλήλων θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα σε όσους δημότες έχουν άμεση ανάγκη από τις κοινωνικές -κυρίως- υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα ( προεκλογική και μετεκλογική) περίοδος δεν ενδείκνυται για τόσο μεγάλες αλλαγές.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ κ.ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΕΣΙΔΟΥ. ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙ ΤΟ ΥΠΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αλλά και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων πως θα λυθεί το ζήτημα συμμετοχής τους στην σύσταση των Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας και των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Πολύ θετική η κατάργηση των ΝΠΔΔ. Τα περισσότερα λειτουργούν χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς αυτοτελείς υπηρεσίες, χωρίς δικά τους έσοδα. Με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού στους δήμους, το έργο τους μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ίσως και με καλύτερο τρόπο. Απλώς θα έχουμε λιγότερους προέδρους…
Ενδεχομένως, βέβαια, η κατάργηση να μην έπρεπε να γίνει ισοπεδωτικά και να υπάρξουν κάποιες, ελάχιστες, εξαιρέσεις για πολύ μεγάλα ΝΠΔΔ με δικά τους έσοδα και επαρκές προσωπικό.
Καταρχήν να δηλώσω ότι το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των Ν.Π.Δ.Δ. είναι προς την λάθος κατεύθυνση μιας και τα ποιο πολλά εξ αυτών παράγουν κοινωνικό αλλά και ουσιαστικό έργο προς τις τοπικές κοινωνίες των δήμων της χώρας. Κρίνοντας από την ταχύτατη διαδικασία του νομοσχέδιου περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά λύσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη αυτοδιοίκηση και οι δήμοι θα επιφορτιστούν με ένα σωρό αρμοδιότητες και θα μπλέξουν σε δαιδαλώδεις διαδικασίες και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Κ.Α.Π.Η. Κ.Δ.Α.Π. και όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρείχε θα καταστραφούν μιας και οι Δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια σε αυτούς.
Επίσης υπάρχουν πολυετής συμβάσεις τροφίμων(παιδικοί σταθμοί),καυσίμων οχημάτων, συμβάσεις υπαλλήλων με ΣΟΧ που ανανεώνονται ανά έτος τι θα απογίνει με αυτούς?
Κανονικά πρέπει να συζητηθεί το θέμα αυτό με τους Δημάρχους σε επίπεδο ΚΕΔΕ να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε εάν προχωρήσει το νομοσχέδιο αυτό να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και όχι μεσούσης αυτής της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της και με δημοτικές εκλογές σε λιγότερο από 20 μέρες.
Εκτός και αν απόφαση του Υπουργείου είναι η κατάργηση των Δημοτικών και Βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας και ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.
Επιτέλους! Εργαζόμουν 10 χρόνια σε ΝΠΔΔ Δήμου και πρόσφατα διορίστηκα στο Δήμο. Ήταν διοικητικά και οργανωτικά δυσχερής η λειτουργία δύο διαφορετικών φορέων με συχνά επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Προτείνω την εκπαίδευση του συνόλου των εργαζομένων στη λειτουργία των δήμων. Πιστεύω ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του φορέα στον οποίο εργάζονται.
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΠΧ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΔΑΠ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΤΟΥΣ) ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ (ΠΧ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΔΑΠ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ,ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ…..)ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ…
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ…..Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ…
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ,ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ.
ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ…ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ…
Χρειάζεται ισχυρή δέσμευση και προσήλωση της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας ώστε να συγκρουστεί με δημοσιογραφικά και συνδυλιστικά μικρό -συμφέροντα. Για παράδειγμα η Δημοτική Ραδιοφωνία «Κανάλι Ένα» του Δήμου Πειραιά έχει πενήντα (50) μισθοδοτούμενους εργαζόμενους και δημοσιογράφους και παράγει μία διαχρονική χαμηλή έως μηδενική ακροαματικότητα την τελευταία εικοσαετία…. Παρόλο που οι περισσότεροι (όχι όλοι) δημοσιογράφοι είναι τριπλο -τετραπλοθεσήτες και δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα για να μετριαστούν οι δικές τους διαχρονικές αντιδράσεις θα μπορούσαν ενδεικτικά να μετακινηθούν από την προτεινόμενη καταργούμενη Δημοτική Ραδιοφωνία «Κανάλι ‘Ένα» στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, χωρίς καμία απόλυση και δικαιολογία αντίδρασης. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να δρομολογηθούν αντίστοιχες μετακινήσεις με υποστηρικτικές διαδικτυακές μετεκπαιδεύσεις (μέσω ΙΝ.ΕΠ./ΕΚΔΔΑ) προσωπικού από τις υπόλοιπες ζημιογόνες με χαμηλή ακροαματικότητα Δημοτικές Ραδιοφωνίες όλης της Ελλάδας (π.χ. Αθήνα 9,84, Θεσσαλονίκη F100, Τρίπολη, Πρέβεζα κλπ…).
Το αυτονόητο θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει γίνει μία δεκαετία πριν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση και προσήλωση της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας.
Προτεινόμενη Ενδεικτική μετακίνηση δημοσιογράφων από το …
https://www.kanaliena.gr/
στε νέα υπηρεσία ….
https://media.gov.gr/
Δυστήχως όμως δεν υπάρχει διαχρονική δέσμευση και βούληση της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας στην αυτονόητη πρόταση επί της διαβούλευσης
Έχω 24 χρόνια εργασίας, εκ των οποίων τα 12 τελευταία σε ΝΠΔΔ (αμιγώς) Κοινωνικής Πολιτικής (με προϋπολογισμό 12 εκ ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% από επιχορήγηση του Δήμου και περίπου το 50% από προγράμματα). Θα παραθέσω την άποψή μου για το σχέδιο νόμου με βάση την πολύχρονη εμπειρία λειτουργίας ενός μεγάλου λοιπόν ΝΠΔΔ, που καθημερινά παρέχει υπηρεσίες σε χιλιάδες ωφελούμενους μέσα από δεκάδες δομές (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΚΑΠΗ, Δομή Αστέγων, Συσσίτια, Παντοπωλείο κλπ):
1) αβάσιμη, αναξιοκρατική κι αντιτεχνοκρατική η οριζόντια κατάργηση όλων των ΝΠΔΔ. Το ισοπεδωτικό «τσουβάλιασμα» μικρών, μεγάλων (βάση προϋπολογισμών κι από ποιους πόρους) ΝΠΔΔ δεν εξυπηρετεί την αιτιολογία της νομοθετικής παρέμβασης.
2) τα μεγάλα ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ στις μεγάλες πόλεις μ΄ έμπειρα στελέχη στο πεδίο παρέχουν υπηρεσίες στην καθημερινότητα σε πολίτες με αμεσότητα χωρίς τη γραφειοκρατία των κεντρικών δήμων. Στη δεκαετή κοινωνικοοικονομική κρίση στη χώρα μας σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη πανδημία, χιλιάδες ευάλωτοι πολίτες βρήκαν βοήθεια από αυτά τα ΝΠΔΔ κι όχι από κρατικές, απρόσωπες με δαιδαλώδεις διαδικασίες δομές
3) χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι σε μία συνάντηση εργασίας (δεν κάνω λάθος μόνο μία χρειαστήκαμε) με τη διοίκηση του ΝΠΔΔ (που υπηρετώ) και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες στήθηκε το Μάρτιο του 2020 (α΄ lock down) η παρέμβαση σε όλο τον πληθυσμό ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ με χιλιάδες αποδέκτες (παροχή φαρμάκων, τροφίμων, συσσιτίων, ειδών καθαριότητας κι αντισηψίας, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενημέρωση). Αυτό είναι απόρροια εμπειρίας, τεχνογνωσίας, ενσυναίσθησης του λειτουργήματος των εργαζομένων σε τέτοια ΝΠΔΔ και μόνο.
4) σ΄ αντιδιαστολή τα συγκεκριμένα διαστήματα της ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ, που οι περισσότεροι κεντρικοί δήμοι ακολούθησαν, δεν προχώρησαν και δεν έγιναν ούτε μελέτες (πχ οχημάτων, τροφίμων, υγειονομικού υλικού) από τα αρμόδια Τμήματά, που για τέτοιες μελέτες δεν χρειάζεται φυσική παρουσία. Παρεμπιπτόντως για τα οχήματα του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, που είχε το κεντρικό κράτος (ΥΠ ΕΣ, ΕΕΤΑΑ κλπ) τον πρώτο λόγο: γιατί δεν αντικατάστησε τα εδώ και 20 χρόνια παμπάλαια, κοστοβόρα κι επικίνδυνα (κάποιες περιπτώσεις) οχήματα με νέα, οικονομικά, φιλικά στο περιβάλλον; Η Μακροοικονομία εδώ που είναι;
5) η διαφορά νοοτροπίας αποδεικνύεται καθημερινά στους πολίτες πχ στάση εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ: το Ληξιαρχείο ή το ΚΕΠ κλείνει σε χρόνο dt, οι Παιδικού Σταθμοί, συσσίτια, ΚΔΑΠ ΜΕΑ κλπ δουλεύουν κανονικά. Η μεταφορά υπηρεσιών (πχ Πολεοδομία, Πρόνοια κλπ) από τις παλιές Νομαρχίες ενίσχυσαν αυτή τη «στενή δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία στους κεντρικούς δήμους και το πιο σημαντικό: αύξησαν την ταλαιπωρία των πολιτών.
6) Δύο άλλα πεδία, που τέτοια ΝΠΔΔ διαχειρίζονται άμεσα κι αποτελεσματικά : Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων και Κακοποίηση- Παραμέληση Ηλικιωμένων. Η προστασία των παιδιών, που πέρασε πριν από 10 χρόνια περίπου στους δήμους, αντιμετωπίζεται με απόφαση δημάρχων με παράλληλα καθήκοντα Κοινωνικών Λειτουργών για 1 ή 2 μέρες την εβδομάδα, ενώ ασκούν και τα καθήκοντα σε άλλη δομή (πχ ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ κλπ). Ένα τόσο σοβαρό θέμα με δραματικά αυξανόμενα περιστατικά και δυσοίωνες προβλέψεις, τυγχάνει τέτοιας διαχείρισης! Σε κάθε απευκταία εξέλιξη τέτοιων περιστατικών, η υποκριτική παρουσία λαλίστατων υπεύθυνων στα τηλε-παράθυρα προκαλεί μόνο οργή! Στο άλλο πεδίο (με συνεχώς αυξανόμενη και λόγω της δημογραφικής κρίσης) της εκμετάλλευσης, παραμέλησης και κακοποίησης ηλικιωμένων, μπορώ να παραθέσω στοιχεία από δεκάδες αυθημερόν παρεμβάσεις μετά από εισαγγελική εντολή διενέργεια κοινωνικής έρευνας και φροντίδας τους. Στα γραφειοκρατικά γρανάζια των δήμων, τέτοιες περιπτώσεις μπορεί και να αντιμετωπιστούν μετά από 15 μέρες. Ας ελπίσουμε ότι η γιαγιά ή ο παππούς θ΄ «αντέξει» τον κακοποιητή φροντιστή του στο μεσοδιάστημα.
7) κλείνοντας και για να μην κουράζω άλλο, παραθέτω κάτι που είχα διαπιστώσει από τα πρώτα χρόνια αυτής της δουλειάς στο πεδίο: οι ντιρεκτίβες που έρχονται από πάνω προς κάτω, (φοβάμαι από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ εκτός γραφείου, δεν έχουν κάνει μια ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΕΡΕΥΝΑ), αποδεικνύονται μετά από το «πείραμα» αναποτελεσματικές! Η κοινωνική πολιτική δεν ασκείται έτσι, όπως έχει καταγραφεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Ασκείται από κάτω προς τα πάνω, με την διερεύνηση και καταγραφή των αναγκών των ευάλωτων πληθυσμών, με σχεδιασμό και προτάσεις ανθρώπων του πεδίου συνεπικουρούμενες από επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις συναφών κλάδων, εισαγωγή πετυχημένων μοντέλων παρεμβάσεων από το εξωτερικό και με κινητοποίηση όλων των κοινωνικών συνιστωσών. Αυτά προϋποθέτουν γνώση, ευελιξία, αποφυγή γραφειοκρατίας, αμεσότητα, προσωπική επαφή, ενσυναίσθηση και πολύ ΨΥΧΗ!
8) ΠΡΟΤΑΣΗ: ΆΜΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ…. Και Δήμων, ΝΠΔΔ και ΔΕΥΑ! είναι πολύ εύκολο τη σημερινή εποχή …ερωτηματολόγια από το Υπουργείο, από την ΕΕΤΑΑ και τους άλλους συναρμόδιους φορείς στους ωφελούμενους όλων αυτών των υπηρεσιών.
Αν γίνει άκριτα η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου ως έχει, θα είναι η ταφόπλακα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας.
ΣΥΜΦΩΝΏ ΣΕ ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΛΈΤΕ ΑΛΛΆ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΆ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ ΣΤΟΥΣ ΔΉΜΟΥΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΕΠΑΝΈΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΏΝ ΠΡΟΣΌΝΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΚΑΤΆ ΠΌΣΟ ΤΗΡΟΎΝ ΤΙΣ ΝΌΜΙΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΆ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΝΌΜΙΜΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΠΛΑΣΤΆ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΆΒΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΜΕΤΑΦΕΡΌΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΉΜΟ ΧΩΡΊΣ ΕΠΑΝΈΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΏΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΌΝΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΌ. ΌΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΉΣΑΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ ΚΆΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΉΣΑΤΕ ΣΕ ΔΙΆΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ, ΕΦΌΣΟΝ ΈΓΙΝΕ ΕΠΑΝΈΛΕΓΧΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΌΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΌΝΤΩΝ. ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΊΧΤΗΚΕ ΌΤΙ ΥΠΉΡΧΑΝ ΠΆΡΑ ΠΟΛΛΟΊ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΎΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΌΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ. ΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑ ,ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ, ΈΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΊΠΕΔΑ….
Επανέρχεται μανιωδώς ένας νόμος για κατάργηση των ΝΠΔΔ η πλεοψηφια των οποιων ασκεί κοινωνικό έργο και κράτησε όρθια την κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες κορονοϊού! Μεγάλα ΝΠΔΔ έχουν ήδη δεχθεί έλεγχο του γενικού λογιστηρίου του κράτους και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όπως κοινωνίες υπηρεσίες και παιδικών σταθμών! Εάν δεν υπήρχαν τα ΝΠΔΔ δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν δαιδαλώδης γραφειοκρατικές διαδικασίες για την στήριξη ευάλωτων δομών! Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω σε όσους αναφέρονται ότι έπρεπε να είχε ήδη γίνει γιατί λειτουργούν με την φιλοσοφία «να καεί η κατσίκα του γειτονα» ότι τα ΝΠΔΔ ακολουθούν όλες τις διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας και η
Πλειοψηφία εξ αυτών αποτελεί κόσμημα για την αυτοδιοίκηση! Καμία συγχώνευση ΝΠΔΔ χωρίς αξιολόγηση και χωρίς πρώτα να υπάρχει διάκριση των υπηρεσιών ! Θα χαθεί πολύτιμη ποιότητα παροχής υπηρεσιών και η αυτοδιοίκηση αντί να αποκεντρώνεται θα επικεντρώνεται! Καμία συγχώνευση πριν αξιολογηθούν οι υπηρεσίες και ο βαθμός αξιοπιστίας των ΝΠΔΔ, πολλά εξ αυτών έχουν ήδη δεχθεί ελέγχους του γενικού λογιστηρίου του κράτους . Αποτελεί εμμονική και μνημονιακή επιλογή η οριζόντια συγχώνευση των ΝΠΔΔ και θα είμαι μέγα λάθος που θα πληρωθεί στην πορεία
ΣΕ ΠΟΛΎ ΣΩΣΤΉ ΚΑΤΕΎΘΥΝΣΗ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ Η ΑΠΌΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ. ΕΠΊΣΗΣ Η ΕΞΑΣΦΆΛΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΆ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΉΜΟ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΆ ΚΡΙΤΉΡΙΑ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΈΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΏΝ ΠΡΟΣΌΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΡΟΎΝΤΑΙ ΝΌΜΙΜΑ ΟΙ ΘΈΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΎΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΆ ΠΤΥΧΊΑ.
Σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρο 262 του Ν. 3463/2006 μια Δημοτική ή κοινοτική κοινωφελής επιχείρηση μπορεί να λυθεί πριν την πάροδο της διάρκειάς της με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια διαδικασία λύεται η επιχείρηση υποχρεωτικά, εάν καταστεί ανενεργός για χρονικό διάστημα άνω των δύο (2) ετών.
Από την έναρξη ισχύος του ν.4674/20 (ημερ. έναρξης 11.03.2020), για οποιαδήποτε σύσταση, λύση, συγχώνευση και μετατροπή κάθε είδους δημοτικού νομικού προσώπου, καθώς και για τη συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα ή την αποχώρηση από αυτά, απαιτείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη του οικείου δημάρχου. (παρ.7 άρθρο 11 Ν.4674/20)
Με το παρόν νομοσχέδιο «σκούπα» καταργούνται όλα τα ΝΠΔΔ και Κοινωφελής Επιχειρήσεις χωρίς καμία αξιολόγηση και συζήτηση.
Βέβαια το 2013 υπήρξε η πρώτη νύξη για κατάργηση των ΝΠΔΔ και Κοινωφελών επιχειρήσεων και επιπροσθέτως αναφέρονταν και σε λύση των συμβάσεων των εργαζομένων, τότε οι δήμοι αντέδρασαν με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν οι καταργήσεις των συγκεκριμένων ΝΠΔΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων.
Παραθέτω απόσπασμα από τη θέση της ΚΕΔΕ η οποία είχε δημοσιευθεί το 2013:
«Την κάθετη αντίθεσή του εκφράζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την περαιτέρω κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της επαπειλούμενης απόλυσης των εργαζομένων σ΄ αυτά.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει ότι μόλις πριν δύο εβδομάδες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ορίζουν ότι με την κατάργηση νομικών προσώπων λύονται και οι συμβάσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, προς το παρόν, δεν αφορούν τους ΟΤΑ.
Ωστόσο, με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αναιρούνται οι παραπάνω διαβεβαιώσεις και επιχειρείται πλήρης αποδιάρθρωση των υπηρεσιών και δομών των δήμων της χώρας. Η κεκτημένη δε, μετά τις συγχωνεύσεις που επέφερε ο Καλλικράτης, ισορροπία του συστήματος οδηγείται σε κατάρρευση.
Στην ουσία, με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου καταργείται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η έννοια της αιρετότητας και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών της οργάνων να διοικούν.
….
Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, ήτοι μείωση 88%, ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, ήτοι μείωση 64%! Γίνεται αντιληπτό ότι οι Δήμοι όχι μόνο προχώρησαν αποφασιστικά σʼ αυτές τις συγχωνεύσεις αλλά σήκωσαν και το τεράστιο βάρος της αναζήτησης λειτουργικών ισορροπιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Και όλα αυτά όταν οι Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στις αναγκαίες συγχωνεύσεις των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης.
…..»
Μετά από 10 χρόνια έρχεται προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο με παρόμοια χαρακτηριστικά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και μετά από πρωτοφανή για την Ελλάδα καιρικά φαινόμενα με πολλούς δήμους της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αναφέρεστε σε κατάργηση ΝΠΔΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων και ως επί το πλείστων ασκούν την κοινωνική και πολιτιστική πολιτική των δήμων. Λειτουργούν δομές όπως: παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, προγράμματα Άθλησης για Όλους, απασχόληση ανέργων μέσω ΔΥΠΑ (μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, προγράμματα απασχόλησης ΑμεΑ, προγράμματα προεργασίας), λειτουργία φιλαρμονικής, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διανομές τροφίμων σε άπορα άτομα (ΤΕΒΑ) και πλήθος άλλων λειτουργιών.
Αναφέρεστε για αυτοδίκαιη λύση των συγκεκριμένων Νομικών Προσώπων στις 31/12/2023 με μεταφορά των εργαζομένων και των προγραμμάτων στους δήμους αλλά η τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των δήμων θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο…. Στις 01/01/2024 αναλαμβάνει η καινούργια δημοτική αρχή στους δήμους, σε πολλούς δήμους αυτό σημαίνει και αλλαγή δημοτικής αρχής είτε λόγω μη επανεκλογής του δημάρχου είτε λόγω μη συμμετοχής του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει απλήρωτοι εργαζόμενοι και αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητα παροχής υπηρεσιών στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτών. Πολίτες που δεν θα ξέρουν ποιος είναι ο υπεύθυνος ώστε να απευθυνθούν για τα προβλήματά τους.
Οποιοδήποτε κατάργηση οργανισμών θα πρέπει να γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της λειτουργίας των οργανισμών αυτών. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα ελέγχων στους οργανισμούς αυτούς (από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Υπηρεσία Δημοσιονομικών Ελέγχων) θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τα πορίσματα των ελέγχων προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι οργανισμοί λειτουργούν και ποιοι υπολειτουργούν ή σπαταλούν δημόσιο χρήμα. Η τελική απόφαση κατάργησης ή όχι των ΝΠΔΔ και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων θα πρέπει να λαμβάνεται με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων και κατόπιν σωστού προγραμματισμού και σχεδιασμού (να προηγηθούν οι τροποποιήσεις Ο.Ε.Υ., η κατάρτιση προϋπολογισμών, η ένταξη των προγραμμάτων στους δήμους προκειμένου να μη χαθούν συγχρηματοδοτούμενα έργα).