Άρθρο 47 Αποστολή, λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς – Μεταβολή χρόνου έναρξης επιβολής προστίμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 14 και παρ. 9 άρθρου 46 του ν. 4830/2021

  1. Στο άρθρο 14 του ν. 4830/2021 (Α΄169), περί αποστολής, λήψης, καταχώρισης και διατήρησης του γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου», β) στην παρ. 2 βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «ύψους εκατό τριάντα πέντε (135) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εβδομήντα (70) ευρώ», ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, βγ) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«1. Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται, από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  1. Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη αμοιβή έως πενήντα (50) ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποβάλλουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για κάθε κυνηγετικό σκύλο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021, περί χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, οι λέξεις «μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από 1ης.7.2025» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«9. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA), σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9, εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ κατά το άρθρο 13. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από 1ης.7.2025.».

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 23:07 | Νίκος Χ.

    Απαράδεκτο το μέτρο που θέλουν να εφαρμόσουν. Καθαρά εισπρακτικό και ο λόγος αντίδρασης ήταν κυρίως από τους κτηνιάτρους. Εφόσον η αντίδραση ήταν μεγάλη προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να δελεάσει τον κτηνιατρικό κλάδο αυξάνοντας την τιμή είσπραξης. Όλο αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει κάνοντας δικό μας εργαστηριακό κέντρο δειγματοληψίας και καταγραφής κυνηγετικών σκύλων microchip με ιδιώτη κτηνίατρο και με τον εκάστοτε κατά τόπους κυνηγετικό σύλλογο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 23:35 | Bill Fisherman

    Οι κυνεγητικοί σκύλοι πρέπει να κατατάσσονται στους σκύλους εργασίας όπως και ο ελληνικός ποιμενικός,γι αυτό πιστεύω πως πρέπει να εξαιρεθούν από τον νόμο έκτρωμα Άργος.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 23:24 | ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Μια τροπολογία που είναι απαραίτητο να γίνει είναι να ενταχθούν οι κυνηγετικές φυλές, που ανήκουν σε άτομο που όντως κατέχει άδεια κυνηγίου,στις φυλές εργασίας όπου και ανήκουν. Δεν νοείται εργασιακός σκύλος στειρωμένες.Η λήψη δειγμάτων DNA είναι ένα μέτρο που χρειάζεται περαιτέρω τροποποίηση ως προς το οικονομικό μέρος του,αφού ακόμα και μετά την υπάρχουσα μείωση ,ακόμα το κόστος είναι αρκετά υψηλό ειδικά για έναν κάτοχο με.παραπανω από 1 ζώο.Πολλη καλή η τροποποίηση που αναφέρει ότι μετά τη βεβαίωση του προστίμου ,ο ιδιοκτήτης έχει 10ημερο περιθώριο να συμμορφωθεί.Επισης είναι απαραίτητο να ισχύει η τροποποίηση για τις 3 γέννες καθώς οι κυνηγετικές φυλές εδώ και εκατοντάδες χρόνια βασίζουν την εξέλιξη τους πάνω στα ζευγαρώματα που επιμελούνται οι κυνηγοί. Ας μην ξεχνάμε και τις εθνικές μας ράτσες,τον ελληνικό ιχνηλάτη, τον Κρητικό Ιχνηλάτη κ άλλες. Φυλές από αρχαιοτάτων χρόνων που εξελίχθηκαν μέσα από τα επιλεκτικα ζευγαρώματα των κυνηγών.Επισης πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία με την αφαιρεση της άδειας κυνηγίου σε τυχόν παραβατη κυνηγο.Γιατι ισχυει αυτή η ποινή μόνο για τους κυνηγους?Είναι τόσο άδικο όσο σαν να αφαιρεθεί η άδεια ταχύπλοου σε έναν παραβατη με σκυλί χωρις ηλεκτρονική σημανση. Τελος, η μείωση των αδέσποτων θα μειωθεί αν υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στις ΜΚΟ που διαχειρίζονται παχυλά κονδύλια και η εξαφάνιση των αδέσποτων αυτομάτως σημαίνει ότι πλέον δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης άρα και μηδενισμό κερδών που δεν τους συμφέρει. Με απλά λόγια στις ΜΚΟ τις συμφέρει να υπάρχουν αδέσποτα.Επισης ας αναφέρουμε και τις αδέσποτες γάτες. Οι κυνηγοί τις αφήνουν και αυτές?Ο νόμος Άργος λοιπόν χρειάζεται μεγάλες τροποποίησεις και το βασικότερο είναι να ληφθούν υπόψιν οι γνώμες και οι προτάσεις των κυνηγετικών οργανώσεων όπως και του οκαδε.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 22:54 | Μιχαήλ

    Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή,η κυβέρνηση να καταλάβει το λάθος τής και να διορθώσει τον νόμο αν όχι να τον καταργήσει, εκτός από ανυπόστατος επιστημονικά είναι προτοτυπια παγκοσμίως!!!

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 22:33 | Μιχάλης

    Για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο χώρος καμία επιστημονική βάση.
    Για άλλη μια φορά προτοτυπουμε σαν χώρα αλλά πάντα προς τα αρνητικά.
    Ενα νομοσχέδιο που στόχο έχει να κατεκρεουργησει τους κυνηγετικούς σκύλους ώστε να πολεμηθεί το κυνήγι!!!
    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση,μας έκανε άλλη μια φορά να ντραπουμε!!!!

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 21:24 | Σακης

    Ο νόμος αυτός δεν θα λύση κανένα πρόβλημα με τα αδέσποτα…. στοχοποιητε τους κυνηγούς κ δεν ειναι η πρώτη φορά…. κάποια στιγμή θα τα βρείτε όλα αυτά μπροστά σας κ τότε θα είναι αργά……

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 21:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Οι Κυνηγετικοι σκυλοι πρεπει να εξαιρεθουν πληρως απο την καταβολη του παραβολου , ανηκουν στην Κυνηγετικη οικογενεια η οποια ειναι η μονη κοινωνικη ομαδα που εισφερει εκατομμυρια ευρω στον κρατικο κορβανα και οχι μονο απο την ΑΔΕΙΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ που εκδιδουμε καθε χρονο!

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 21:16 | ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

    Πολύ κακός νόμος στο σύνολό του και όσον αφορά στη λήψη και αποστολή DNA το ποσό είναι πάρα πολύ υψηλό ειδικά για ιδιοκτήτες παραπάνω από ένα σκύλο.Αναφορικα με την υποχρεωτική στείρωση ακόμα και οι κτηνίατροι είναι κατά.Το ίδιο και εγώ.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 21:15 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Απαράδεκτος νόμος από ανίδεους ανθρώπους που δεν έχουν άμεσα επαφή με την κυνοφιλια .. μόνο αδέσποτα θα δημιουργήσει αυτός ο νόμος …

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 21:02 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Απαράδεκτο, ο νόμος Άργος είναι ένα χαράτσι και μόνο
    Να εξαιρεθουν οι Κυνηγετικοι σκύλοι ως εργασίας από την επιβολή του παραβόλου όπως των ποιμενικων που είναι αυτοί οι φορείς των αδέσποτων οι Κυνηγετικοι σκύλοι φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή όχι άλλο χαράτσι στον κυνηγό που στήριζει την εθνική οικονομία

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 20:53 | ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ένας νόμος τιμωρία για όλους! Ένας νόμος εισπρακτικός αγνοώντας τα ιατρικά – επιστημονικά δεδομένα! Αγνοήσατε τους κτηνιάτρους αγνοήσατε τους κυνοφιλους αγνοήσατε τους κυνηγούς!! Πείτε μας ποιους ακούτε αν δεν αφουγκραζεστε ανθρώπους που αφιερώνουν κομμάτι της ζωής τους αν όχι την ζωή τους στους σκύλους ?! Ένας νόμος με ασάφειες και κενά! Απόσυρση!!Αντίσταση και δυνατό ΟΧΙ από όλους τους κυνηγούς κτηνιάτρους κυνοφιλους στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι ανήθικη αντίθετη με το συνταγμα και ιατρικά ανεπίτρεπτη, δείξτε σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των ιδιοκτητών τους τα έχετε ισοπεδώσει όλα !

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 20:38 | ΗΛΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Τα σκυλια κυνηγίου τα οποια οι κτηνιατροι γνωριζουν ολες τις κυνηγετικες φυλες, ανηκουν στους σκυλους εργασιας. Δεν ειναι ζωα συντροφιας.οπως ακριβως τα ποιμενικα σκυλια ετσι ειναι και τα κυνηγετικα σκυλια. Μπορει ενα κυνηγετικο σκυλι να ταυτοποιηθει με βεβαιωση απο τον κτηνιατρο οτι ειναι φυλη κυνηγετικη, μπορει να εγγραφει στον καθε κυνηγο με το τσιπ του, να δηλωνετε στην αδεια κυνηγιου και στον κυνηγετικο συλλογο ο οποιος ειναι αναγνωρισμενος φορεας απο το κρατος! Ετσι θα υπαρχει ανα πασα στιγμη ταυτοποιηση σκυλου και ιδιοκτησιας σκυλου και κυνηγου. Δεν θα μπορει μή κυνηγος να δηλώνει σκυλί κυνηγετικό με όλα τα ανωτέρω. Ο κυνηγετικος σκυλος πρεπει να εξαιρεθει του νόμου ΑΡΓΟΣ.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 19:59 | Μελίνα

    Σε μία χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα που δεν έπεσαν από τον ουρανό αλλά προήλθαν από δεσποζόμενα και ζώα «εργασίας» είναι αστείο να συζητάμε για μείωση της καταβολής του dna. Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων που λιώνουν στο δρόμο και γεννάνε μέχρι τελικής πτώσης είναι η στείρωση και όταν γίνεται πιο εύκολο και φτηνό να μην κάνουν στείρωση δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούνε τα ζώα που υποφέρουνε. Καλό θα ήταν αντί να παίρνετε μέτρα που βοηθούν όλος αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα και εκμεταλλεύονται τα ζώα τους να ακούσετε και να στηρίξετε επιτέλους τους εθελοντές που έχουνε το περισσότερο βάρος στην πλάτη τους όλα τα χρόνια και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι γίνεται με τα αδέσποτα της χώρας αλλά και τα δεσποζόμενα. Είναι τεράστιος ο αριθμός κυνηγόσκυλών και τσοπανόσκυλών πού βρίσκονται στα καταφύγια αλλά και στο δρόμο και αυτοί που δεν τα έχουν δει δεν έχουνε περάσει ούτε απ έξω από καταφύγιο. Καθημερινά βρίσκονται κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα που βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο αστείρωτα γιατί πλέον δεν κάνουν τη δουλειά τους τους καλά. Έχουμε φτάσει 2024 με πολλές χώρες στην Ε.Ε. να μην έχουνε αδέσποτα και εμείς ακόμα συζητάμε πράγματα βασικά. Τα αδέσποτα που έχουμε στον δρόμο είτε σε καταφύγια είναι πολύ περισσότερα από τα κατάλληλα σπίτια.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 19:57 | Ερωτόκριτος

    Καλά τα λέτε εδώ κύριοι για το παράβολο αύξηση, μείωση, κατάργηση κλπ όμως μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2025 θα βρω κτηνίατρο να στείλω DNA από τα σκυλιά μου ή πάλι θα ρωτάμε δικηγόρους τι θα κάνουμε;
    Ποιός θα οργανώσει τους κτηνίατρους για να εκτελούν την υπηρεσία ο Συλλογός τους ; Το υπουργείο; Ποιός; Θα κάνουμε ουρά στους Δήμους για να εξυπηρετηθούμε; Και αν ο Δήμαρχος της περιοχής μας δεν νοιάζεται να βάλει έναν ποιός θα μας εξυπηρετήσει; Ο Ιούνιος 2025 είναι κοντά. Μήπως να το κάνετε 2026 μπας και οργανωθεί λίγο το πράγμα;
    Για στείρωση ξεχάστετο. Καλά τα γράφουν εδώ οι ειδικοί και καλά στειρωστετα όλα αλλά εγώ που έχω σκυλιά εργασίας αν έχω καμία μετεγχειρητική κήλη και δεν μπορεί το ζώο δεν θα αποζημιωθώ από κανέναν, ούτε από τους κυρίους που ούτε βέβαια νοιάζονται αν με την ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκληθεί από τη στείρωση μεταβληθεί η συμπεριφορά του ζώου μου και αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία. Καλά τα λένε δώστε χρήμα, στειρώστε σκυλιά αλλά με την ουρά απ έξω.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 18:25 | Νικος

    Τα κυνηγοσκυλα ειναι ζωα εργασιας.
    Η Στειρωση ειναι ακρωτηριασμος.
    Ληψη DNA οκ αλλα με ελαχιστο κοστος…Καθε κυνηγος ενδεχεται να κατεχει πανω απο ενα σκυλο…

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 18:03 | ΚΟΡΙΝΘΊΑ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΑΣΤΙΚΉΣ ΠΑΝΊΔΑΣ

    Όσο συνεχίζονται αυτές οι πρακτικές, πολιτισμένο κράτος δεν θα γίνουμε ποτέ.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 18:08 | ΝΙΚΟΣ

    ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΔΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 18:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ντροπή και αίσχος ο πόλεμος στους κυνηγούς…και ακόμα πιο απαράδεκτο μέτρο η αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας σε περίπτωση που βρεθεί στην κατοχή του σκύλος με τα μη προβλεπόμενα από τον συγκεκριμένο νόμο…ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ,ΔΙΑΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ!

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 17:09 | ΜΗΤΣΑΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ

    Αν ενδειαφέρεσται για την ζωή των σκύλων μας σταματήστε να τα ακροτηριάζεται αυτό δεν συμβαίνει για κανένα ζώο στο πλανήτη οι εχθροί στα σκυλιά μας είστε εσείς..Αν αυτό το λέτε Δημοκρατία δεν έχετε μεγάλη διαφορά από το αποφασίζω και διατάζω….Σταματήστε τα χαράτσια δεν αντέχουμε άλλο !!!!!!!

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 17:01 | ΝΙΚΟΣ

    Εξαίρεση των κυνηγετικών σκύλων απο τον νόμο ΈΤΡΩΜΑ!ΑΜΕΣΑ!Εχετε στοχοποιήσει τους κυνηγούς με το δάχτυλο ενώ αντιθετως θα έπρεπε να τους ευχαριστείτε και να τους ανταμοίβετε διότι αυτοί πληρώνουν κάθε χρόνο για να ειναι νόμιμοι στην δραστηριότητά τους!Εισπράτετε κάποιες εισφορές με αποτελεσμα να γινονται κάποιες χιλιάδες ΕΥΡΩ!Είναι οι μόνοι που πληρώνουν και όχι οι δήθεν φιλόζωοι!Είναι προστάτες και διαχειριστές της φύσης και πανιδας!Απαγορεύεται το κόψιμο της ουράς και αυτιού ενώ επιτρέπεται τον ακρωτηριασμό της στείρωσεις! Αν ενα ζώο πεθάνει πανω στο χειρουργίο θα το αποζημιώσετε στον κυνηγό που εχει σπαταλείσει ενα σωρό χρήματα για να τον ανεβάσει κυνηγετικά;Ναι στην δήλωση και καταγραφή των σκύλων λοιπόν αλλά απαλάξτε τον κυνηγετικό σκύλο απο τα υπολοιπα χαράτσια.Υπάρχει μεν ενα μικρο ποσοστο 5% αδεσποτα κυνηγετικα σκυλιά αλλα δεν σημαίνει ότι ειναι και εγκαταλειψη απο κυνηγους.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 16:46 | γρηγορησ

    τα κυνηγοσκυλα ειναι σκυλοι εργασιας.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 16:59 | Καρβελάς Αθανάσιος

    Η αποτυχία της λογικής εισπράττω από τους ιδιοκτήτες σκύλων, να αποταμιεύσω κεφάλαιο για να παραχωρηθεί σε αυτούς που προγραμματίζουν δράσεις για τα αδέσποτα μέσω των Δήμων πιστοποιείται από το πλήθος αυτών που βολιδοσκοπούν και όπως βλέπουμε εκφράζονται με πάθος εναντίον της κατάργησης του παραβόλου αλλά και εναντίον και της κάποιας μικρής μείωσης την εποχή που όλη η Ελλαδα ζητά μειώσεις τιμών για τα πάντα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται.
    Τα αδέσποτα δεν είναι ευθύνη και υπόθεση των ιδιοκτητών σκύλων αλλά όλων των Ελλήνων.
    Τα αδέσποτα πρέπει να τα φροντίζει το Κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό σε βάρος κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.
    Αυτό το παράβολο είναι λάθος, δεν πρόκειται τα χρήματα αυτά να δαπανηθούν αποκλειστικά και μόνο για τα ζώα και το γνωρίζουμε όλοι και κανονικά το δίκαιο είναι να καταργηθεί και την δαπάνη αποστολής δείγματος DNA για τον έλεγχο των δεσποζομένων να την αναλάβει το κράτος διότι συνολικά η διαχείριση και έλεγχος δεσποζομένων και αδέσποτων γίνεται όλων των Ελλήνων και των φιλόζωων αισθημάτων που διατηρούν ή που θα έπρεπε να έχουν.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 15:30 | Αρης

    Η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων είναι απολύτως παράλογη και χωρίς έρεισμα. Οι σκύλοι κυνηγίου είναι ζώα εργασίας όχι συντροφιάς. Κυνηγός – Άγω τον κύνα… Ο σκύλος λαμβάνει εντολές από τον κυνηγό και οδηγείται – κυνηγά. Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τα προφανή ανά την υφήλιο. Τα κυνηγετικά σκυλιά είναι ζώα εργασίας.
    Επιπλέον, μια βόλτα στα καταφύγια σκύλων ανά την Ελλάδα θα αποδείξει και στους πλέον δυσπιστους ότι το 96-98% των αδέσποτων ζώων που περισυλλέγονται ΔΕΝ έχουν σχέση με κυνηγετικούς σκύλους. Μόνο το 3% των σκύλων έχει φαινότυπο κυνηγετικού σκύλου…
    Υποχρεωτικό τσιπάρισμα προφανώς ναι…
    Τήρηση κανόνων ευζωίας προφανώς ναι…
    Όχι στον ακρωτηριασμό – στείρωση των σκύλων που έχουν ιδιοκτήτη και τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας και ασφαλής φύλαξης και δεν ευθύνονται για τη δημιουργία αδέσποτων.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 12:49 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Η λύση είναι μια… υποχρεωτικό τσιπάρισμα και στείρωση για όλα τα ζώα με συνεχείς ελέγχους – χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς μειώση του παραβόλου έναντι του κόστους στείρωσης. Σε διαφορετική περίπτωση συντελείτε σε ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 12:51 | Ευτυχία

    ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
    Η μειωση του παραβολου για την ληψη γενετικου υλικου, ως εναλλακτικη της στειρωσης, θα ειναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ. Το παραβολο δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να ειναι οικονομικοτερο της στειρωσης. Ετσι θα ειναι προτιμοτερο να ΜΗΝ στειρωσουν τα ζωα. Ζωα που δεν ειναι στειρωμενα ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ. Με 4.000.000 αδεσποτα στην χωρα ειναι το μονο ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γινει! Με αυτο τον τροπο «νομιμοποιειται» η παρανομη εκτροφη. Κυνηγοι που δημιουργουν αναλωσιμα σκυλια, ψεκασμενοι που θεωρουν πως οι «αυτοχθονες φυλες» δεν πρεπει να στειρωνονται, παρανομοι εκτροφεις, ειναι αυτοι που επωφελουνται!

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 12:44 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Είναι πραγματικά απογοητευτικό τόσο χρόνια να βάζουμε πλάτες για τα εκατομμύρια αδέσποτα της Ελλάδας και το ελληνικό κράτος όχι μόνο να είναι απών αλλά να δυσχεράνει συνεχώς τον εθελοντικό μας αγώνα. Έναν αγώνα που με τις αποφάσεις σας δείχνει πλέον ατέρμονος. Αντί να κάνετε καθολικά για όλα τα ζώα υποχρεωτικό το τσιπάρισμα και την στείρωση με συνεχείς ελέγχους, εσείς αποφασίζετε να μειώσετε το παράβολο του DNA έναντι της στείρωσης. Με λίγα λόγια να διευκολύνετε ακόμα περισσότερο την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και ουσιαστικά να οδηγήσετε στον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων. Απελπισία…μόνο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 12:47 | Δωρα Γιαγ.

    Μια συνεχής προσπάθεια να αγνοείτε αυτούς που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα με τα άστεγα ζώα. Αυτοί είναι ΜΌΝΟ οι εθελοντές φυσικά. Συνεχίζετε να επενδύετε σε κάτι ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ (όσο κι αν χτυπιέστε, όχι, δεν είναι εφαρμόσιμο μέτρο). Έχετε καταφέρει να διαλύσετε εντελώς ένα νόμο που πραγματικά είχε προοπτικές και πιστέψαμε σε αυτόν, με το να συνεχίζετε εμμέσως το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», αντί να δώσετε εντολή για ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες και τους κυνηγούς (που αποτελούν την κύρια πηγή του προβλήματος). Σταματήστε να αγνοείτε τους εθελοντές και κάντε μια φορά κάτι καλό για τα ζώα. Δε θα πάρουμε άλλη πρωτοτυπία, χορτάσαμε πια.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 10:32 | Stavroula Kantzou

    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς έχει ήδη δοκιμαστεί στο εξωτερικό, ήταν τεράστια αποτυχία και ο νόμος καταργήθηκε. Διαβάζω σε διάφορα σχόλια, ότι εμείς έχουμε πολλά αδέσποτα σε σχέση με άλλες χώρες, χωρίς να σκεφτούν ότι σε εμάς τα αδέσποτα ζούσανε ελεύθερα και αναπαραγόταν επί δεκαετίες, ενώ οι άλλες, υποτιθέμενες φιλοζωικά προηγμένες χώρες, κάνανε μαζικές ευθανασίες.
    Ο δικός μας νόμος απλά τιμωρεί τους ευσυνείδητους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτούς που έχουν δηλωμένα τα «τσιπαρισμένα» κατοικίδια τους, που δεν πολλαπλασιάζουν τα αδέσποτα, αλλά είναι εύκολο να βρεθούν και να τους προστίθενται επιπλέον έξοδα σε μια περίοδο που τα οικονομικά του κόσμου όλο και χειροτερεύουν.
    Παρότι θεωρώ εντελώς λάθος να πληρώνω εγώ τις παρανομίες των άλλων, τουλάχιστον εφαρμόστε την μείωση του παραβόλου που έχουν οι κυνηγετικού σκύλοι και στους ιδιοκτήτες που έχουν πάνω από έναν σκύλο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 09:36 | ΜΑΡΙΑ Β. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΜΖΣ, ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Αυτές οι δράσεις όφειλαν να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Προκρίθηκαν, τουναντίον, οι «συντεχνιακές ισορροπίες». Νομοτελειακά, εάν το 2027 εφαρμοσθεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 769 (2023) («Κανονισμός για την καλή διαβίωση των σκύλων και γατών και την ιχνηλασιμότητά τους»), οδηγούμαστε, «άτυπα», σε «λύσεις Τουρκίας». Και για εμάς, τους ανεξάρτητους και μεμονωμένους εθελοντές, θα είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα.

  • Περί των νέων τροποποιήσεων του νομοσχεδίου Άργος.

    Και τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Την εμμονή της κυβέρνησης και όσων έχουν συμφέρον να λειτουργήσει πάση θυσία των ΕΦΑΓΥΖΣ; Την από πλευράς κυβερνώντων και όσων στη σκιά της πολιτικής σκηνής λαμβάνουν αποφάσεις για εμάς (χωρίς εμάς) ώστε να μας επιβληθεί το ΕΦΑΓΥΖΣ χωρίς να έχει στελεχωθεί με επιστήμονες εξειδικευμένους στο αντικείμενο της γενετικής του σκύλου και της γάτας; Να πληρώνουμε για αποθήκευση γενετικού υλικού για δώδεκα έτη χωρίς αυτό να μπορεί αυτή τη στιγμή να το αναλύσει και να το επεξεργαστεί κανείς βιολόγος-γενετιστής; Με συγχωρείτε, αλλά αυτά είναι εντελώς αντιεπιστημονικά πράγματα και γελοίες πρακτικές. Πείτε μας ξεκάθαρα ότι πρόκειται για χαράτσι. Γιατί επιστήμη δεν είναι.
    Αγνοήσατε τόσα χρόνια κατ’ επανάληψη τις τοποθετήσεις και εκκλήσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος φορέας για να γνωμοδοτεί για αυτά τα θέματα και εν τέλη τους βρήκατε σύσσωμους απέναντί σας. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός αντιδρά – για να το πούμε απλά – στην καθολικότητα της στείρωσης, διότι είναι εντελώς αβάσιμη και αντιεπιστημονική. Υπάρχουν φυλές που η στείρωση επιβαρύνει την υγεία του σκύλου. Και σίγουρα η καθολική στείρωση των ζώων συντροφιάς δεν λύνει αποδεδειγμένα το ζήτημα του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων, και επιτρέψτε μου εδώ να συμπληρώσω ότι δεν έχετε καμία βάσιμη εκτίμηση για τον πληθυσμό τους.
    Στον ΣΕΕΣΕ συντασσόμαστε στο πλευρό των κτηνιάτρων. Ενώ χρησιμοποιούμε ως ερασιτέχνες εκτροφείς την ανάλυση DNA για τους εκτροφικούς μας σκύλους, τόσο για την ανίχνευση κληρονομούμενων γενετικών παθήσεων στα κουτάβια, αλλά και ως DNA profiling για να κατοχυρώνουμε το αδιάβλητο των pedigree των σκύλων εκτροφής μας, δεν έχετε κάνει δεκτό το αίτημα να αναγνωριστούν οι εξετάσεις που έχουν ήδη γίνει σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού και διαθέτουν πιστοποίηση ISAG.
    Κάνετε διάκριση ανάμεσα στους κυνηγετικούς και ποιμενικούς σκύλους, ενώ τολμώ με το θάρρος της γνώμης μου να πω ότι πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον πληθυσμό αδέσποτων έχουν οι κυνηγετικοί σκύλοι που «δεν κάνουν τη δουλειά» και οι ποιμενικοί που κυκλοφορούν ελεύθεροι σε λόφους και ραχούλες χωρίς να έχουν κάνει ούτε τα βασικά εμβόλια. Δεν θα γεμίσει αδέσποτα τη χώρα το μαλτέζ του πέμπτου ορόφου της κυρα Τασίας που το έχει συντροφιά και το έχει και στην πένα, με τα εμβόλια, το καλό φαγητό και τον καλλωπισμό. Και το έχει και τσιπαρισμένο. Δηλωμένο στον ΑΦΜ της. Ούτε ο σκύλος του ερασιτέχνη εκτροφέα που ακολουθεί αυστηρές πρακτικές αναπαραγωγής θεσπισμένες από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.
    Άρα, αντί για άλλη μια φορά να τιμωρούμε τους ευσυνείδητους ιδιοκτήτες, μήπως να στείλουμε ελεγκτικά σώματα (δημοτική αστυνομία για παράδειγμα) σε κάθε χωριό και βουνοκορφή για να ελέγξουν το αυτονόητο; Το microchip δηλαδή; Και να επιβάλουν τη νομοθεσία που ισχύει από χρόνια;
    Και ερωτώ; Γιατί 40 ευρώ οι κυνηγετικοί σκύλοι και 70 οι υπόλοιποι; Για να φαγωθούμε οι κυνόφιλοι μεταξύ μας; Αυτό δεν θα γίνει. Διότι οι πραγματικοί κυνόφιλοι δεν θα ασχοληθούν με το «διαίρει και βασίλευε» που φαίνεται ότι επιχειρείται. Οι πραγματικοί κυνόφιλοι θα συμπορευτούμε για το καλό των σκύλων μας. Από την αρχή φωνάζουμε να εξαιρεθούν από το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης και αποστολής γενετικού υλικού τουλάχιστον όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι που διαθέτουν pedigree. Η τροποποίηση που προτείνετε έχει αέρα ψηφοθηρίας.
    Και μια ιστορική αναδρομή. Σας θυμίζω τα άλογα Λιπιζάνερ που έκρυβαν σε σπηλιές από τους Ναζί και τον Κόκκινο στρατό κατά το ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο για να μην τα αφανίσουν σφάζοντάς τα για κατανάλωση. Και τώρα πάτε να επιτελέσετε μια γενοκτονία για τις καθαρόαιμες φυλές συρρικνώνοντας τη γενετική δεξαμενή του σκύλου. Το σκεφτήκατε επιστημονικά; Οι πρακτικές σας παραπέμπουν σε πρακτικές πολέμου. Αντί να συζητάμε για την ευζωία των σκύλων, μας βάζετε να συζητάμε για τα 40 και 70 ευρώ. Μικροπρεπές, δεν νομίζετε;. Δεν διακρίνω καμία πολιτική σοβαρότητα για την λήψη αποφάσεων για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Γιατί ζωικό κεφάλαιο δεν είναι μόνο τα ζώα αναπαραγωγής.
    Είναι αδιαμφησβήτητα και τα ζώα συντροφιάς.
    Μην το υποβαθμίζετε!

    Τίνα Σερβετά
    Αντιπρόεδρος ΣΕΕΣΕ

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 08:20 | ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ

    Απαράδεκτο όλο αυτό… Δίνουμε την ψυχή μας ως εθελοντές και κάτι τέτοιες αποφάσεις έρχονται να μας διαλύσουν! Μόνο η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι η λύση. Ας πάνε όλοι αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο μια βόλτα στα καταφύγια της επαρχίας και να μας πουν μετά τις εντυπώσεις τους… Ντροπή! Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΩΖΕΙ!!

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 07:10 | Αναστασία Παυλοπούλου

    Σε μια χώρα με 4.000.000 αδέσποτους σκύλους δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για αυτά τα μέτρα. Η μόνη λύση είναι η στείρωση ώστε να μειωθούν οι πληθυσμοί. Οι εθελοντές σηκώνουν όλο το βάρος με την κυβέρνηση να τους κοροϊδεύει αλλά και να τους δυσκολεύει όλο και περισσότερο.
    Βγείτε μια βόλτα στους δρόμους στην επαρχία να δείτε ποια σκυλιά ζουν αδέσποτα! Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα, αυτών που τώρα χτυπιουνται ώστε να μας πείσουν ότι τα αγαπούν σαν παιδιά τους.
    Δυστυχώς πιστέψαμε στον καινούργιο νόμο και τώρα η απογοήτευση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
    Αυτός ο νόμος δεν πρέπει να περάσει, θα γίνει ταφόπλακα στην πλάτη των εθελοντών που δίνουν την ζωή τους καθημερινά να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 01:56 | ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΟ

    Η εξαίρεση του ελληνικού ιχνηλάτη είναι μονόδρομος ,για μια φυλή που κάνει λόγο και ο Ξενοφών που υπάρχει από την αρχαιότητα και κάποιοι ρομαντικοί με πολύ κόπο και πολλά έξοδα προσπαθούν να αναβιώσουν .
    Το ποσό που πρέπει να δίνει κάποιος κυνηγός για την κατάθεση DNA να είναι
    μηδενικό ή μικρό [50 ευρώ συνολικά με τα έξοδα αποστολής ] ώστε να θεωρούνται σκυλιά εργασίας , όμως σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο αδέσποτο που συμπίπτει το DNA με κάποιο σκυλί ενός κατόχου το χρηματικό πρόστιμο να είναι μεγάλο .
    Επίσης ένα σημαντικό έγγραφο είναι το PEDIGRI που για χρόνια υποστηρίζει ο Κ.Ο.Ε και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και να εξαιρεθούν τα κυνηγετικά σκυλιά που το έχουν ως σκυλιά εργασίας .

  • 5 Σεπτεμβρίου 2024, 00:50 | ΔΗΜΟΣ

    Οι κυνηγετικοί σκύλοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση…τα κόστη είναι τεράστια στην ήδη επιβαρυμένη οικονομικά κυνηγετική οικογένεια…ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ,ΣΤΕΙΡΗΞΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ!!!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 23:53 | Σταματια Αρτεμις

    Πρέπει να υπάρχει κίνητρο για στείρωση . 4000000 αδέσποτα . Έλεος .

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 22:31 | Μαρία Παλαιολόγου

    Ως υπεύθυνη του προγράμματος διαχείρησης αδέσποτων ζώων του Δήμου Καλαβρύτων, σας ενημερώνω ότι το μέτρο που αφορά την αποστολή DNA είναι απολύτως ανεφάρμοστο. Εαν δε κοστίζει και λιγότερο από τη στείρωση, κανένας δεν πρόκειται να στειρώσει το ζώο του. Η εστία παραγωγής των αδέσποτων ζώων είναι οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί. Ο δρόμος από την Πάτρα, για παράδειγμα, εως τα Καλάβρυτα, μέσω Χαλανδρίτσας, είναι σπαρμένος με αδέσποτα αυτών των δυο κατηγοριών. Δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, οι Δήμοι αδυνατούν να προσλάβουν προσωπικό, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ιδέα ότι δικαιούνται δωρεάν στειρώσεις διότι δεν τους έχει ενημερώσει κανένας και οι κυνηγοί εξακολουθούν να αναπαράγουν ανεξέλεγκτα. Αυτό που χρειάζεται η επαρχία είναι αφενός Δημοτικά Κτηνιατρεία με κύριο μέλημα τις στειρώσεις και την ενημέρωση και αφετέρου να δοθεί ευελιξία στους Δήμους για την πρόσληψη προσωπικού,διότι υπολειτουργούν γενικώς και σε οτι αφορά τα αδέσποτα ειδικώς, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στη δημιουργία ομάδων περισυλλογής, ούτε στην ανάγκη για φροντιστές και εκπαιδευτές, ούτε καν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος της ενημέρωσης των κατοίκων των χωριών κάθε Δήμου.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 21:37 | ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΤΟΥ

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΗΨΕΙΣ DNA! ΕΙΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΝΊΖΟΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!! ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 21:05 | Γιώργος

    Στα καταφύγια τι γίνεται με τα ζώα συντροφιάς; Σε ποιες συνθήκες ζουν μέσα στους χώρους αυτούς που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια μόνιμης λειτουργίας και δεν τηρούν τις προϋποθέσεις; Εκεί είναι όλα στειρωμένα;
    Δεν μπορεί να συγκριθεί ένας κυνηγετικός σκύλος με ένα σκύλο συντροφιάς!!
    Με την στείρωση Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο σκύλος να αναπτύξει υποθυρεοειδισμό, δυσπλασία του ισχίου και ρήξη κρανιακού χιαστού συνδέσμου στο γόνατο!!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 21:04 | Ευαγγελία Δουτσίου

    Στειρωσεις ,τσιπ και έλεγχοι, τίποτε άλλο δεν υπάρχει, κάνετε τα πάντα για να τους αφήσετε με αστειρωτα ζώα να πετάνε κουτάβια παντού. Ο νόμος θέλει διορθώσεις γιατί δεν ακούτε τους φιλοζωους και ακούτε τσοπάνηδες κυνηγούς και εκτροφείς. Αυτοί τρέχουν όλη μέρα για τα εκατομμύρια αδέσποτα της χώρας? Αυτοί ή μήπως οι δήμοι? Κανένας δεν τρέχει παρά μόνο οι εθελοντές. Αυτοι που δεν ακούει κανένας και δεν ρωτάει κανένας και τους βρίζετε μόνο. Αλλά αυτοί κάνουν τη δουλειά σας.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 20:25 | Αρτεμησια Παπαγιαννοπουλου

    Σε μία χώρα που το 80%των εγκαταλείψεων είναι τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα γιατί πρέπει να δώσουμε άλλοθι στους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς???? Απαράδεκτη η μείωση του παράβολου. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ.
    Οι εθελοντές στην προστασία των ζώων δεν αντέχουμε άλλο.
    Οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί, οι εκτροφείς και οι ψεκασμενοι με την διατήρηση των αρχαίων ελληνικών φυλών έχουν κατασρέψει την Ελλλάδα. ΟΧΙ στην μείωση του παράβολου!!!!!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 20:33 | Καλλιόπη

    Οχι οχι αυτη η τροποποίηση θα ηταν τραγικη. Θελουμε λυσεις οχι περισσότερα προβλήματα για τα αδέσποτα
    Ανεξέλεγκτεσ γεννησεισ μασ ενδιαφέρουν οχι η τράπεζα dna δώστε λύσεις μην δημιουρΓητε κ αλλα θεματα στουσ εθελοντές. Μην μασ κοροιδευετε αλλο

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 20:05 | Δίπλας Γεώργιος

    Εντελώς ακατανόητος ρατσιστικός και αντισυνταγματικός ο διαχωρισμός σε τρεις κατηγορίες. Αν το κράτος βγαίνει με τα 40 ευρώ για τα κυνηγητικά σκυλιά θα πρέπει να βγαίνει και για τα υπόλοιπα. Περισσότερο με κίνηση διαίρει και βασίλευε φαίνεται.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 20:37 | Ευαγγελος Γενειατακης

    Οι ελληνικές ποικιλίες σκύλων χρειάζονται προστασία και όχι περιορισμό, το μετρό δεν πρέπει να υποχρεώνει σε εισπρακτικά μέτρα ούτε να στερεί την δυνατότητα ύπαρξης των ελληνικών ποικίλων σκύλων. Πρέπει το μέτρο να καταργηθεί άμεσα.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 20:00 | Όλγα

    Η μείωση του ποσού του παράβολου δεν πρέπει να είναι μικρότερο της στείρωσης! Ο στόχος πρέπει να είναι να στειρωθουν όσο περισσότερα ζώα γίνεται, όλα τα αδέσποτα και η πλειοψηφία των δεσποζόμενων, διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που υποφέρουν στην χώρα μας! Είναι εντελώς παράλογο να μειώνεται τόσο το ποσό για το παράβολο, είναι σα να αποτρέπεται την στείρωση!
    Τα ζώα υποφέρουν και παρά τις τόσες υποσχέσεις, οι κινήσεις σας μόνο προς το συμφέρον τους δεν είναι.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 20:28 | Μαρία Μπουχλακη

    Το εκβιαστικο δίλημμα στειρωση ή χαράτσι προσβάλλει τη φύση και την γενετήσια αξιοπρέπεια των ζώων. Το μάρμαρο του νόμου θα το πληρώσουν άλλη μία φορά οι συνεπείς πολίτες, όσοι έχουν τα σκυλιά τους τακτοποιημενα και καταχωρημένα. Όσοι παράγουν αδέσποτα είναι όσοι δεν τσιπαρουν και φυσικά δεν θα στείλουν DNA έτσι και αλλιώς.
    Ο νόμος έχει λάθη και κενά. Η μείωση του παραβόλου, οι αλλεπάλληλες παρατάσεις, οι χιλιάδες αντιδράσεις και η σύσσωμη αντίδραση του Πανελληνιου Κτηνιατρικου Συλλόγου δείχνουν ακριβώς, τα τραγικά λάθη και την αδυναμία στην εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει. Είναι οξύμωρος, αντιφιλοζωικος, εισπρακτικος, περίπλοκος και τιμωριτικος προς τους πολίτες και τα ζώα.
    Εφαρμοστε απλά τον έλεγχο των μικροτσίπ, των κανόνων ευζωίας και αναπαραγωγής

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 19:38 | Μηνάς

    Η μόνη λύση για την λύση του προβλήματος των αδέσποτων είναι ηβσυλλογηβολωνντων αδέσποτων, στείρωση και υιοθεσία. Αν δεν υπάρξει υιοθεσία εντός ευλογου χρονικού διαστήματος πρέπει να γίνεται ευθανασία, αρκετά με το λόμπι των επαγγελματιών ζωοφιλων που έχουν διαιωνισει και γιγαντωσει το πρόβλημα. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό. Το δε νόμιμο εμπόριο αδέσποτων στο εξωτερικό ανθεί με τις ευλογίες του κράτους.
    Προτείνεται η άμεση κατάργηση αυτού του εκτρωματικου νόμου.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 19:29 | Τζατζης Κώστας

    Ο νόμος Άργος είναι ντροπή πόσο μάλλον ή πληρωμένη καταχώρηση DNA η υποχρεωτική στείρωση των ζώων δηλαδή θεωρείται κακοποίηση τό κόψιμο του αυτιού ενός σκύλου αλλά δεν θεωρείται κακοποίηση ή αφαίρεση των γεννητικών οργάνων γιατί ακριβώς αυτό γίνεται με την στείρωση και στο τέλος γιατί δεν ακούτε την επιστημονική κοινότητα ( πανελλήνιο σύλλογο κτηνιάτρων) που αντιδρά σε αυτό το νόμο.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 18:18 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΟ ΣΚΕΦΤΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ Π.Χ. 10 ΕΥΡΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 18:44 | Μιχάλης

    Τα κυνηγόσκυλα θα πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση και την αποστολή DAN γιατί είναι σκυλιά εργασίας. Για την μείωση των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο του μικρό τσιπ από το πρώτο εμβόλιο υποχρεωτικά μικροτσίπ και όπιο σκυλί δεν έχει να πέφτουν τα πρόστιμα βροχή σε όλους και όχι στοχοποιώντας μια μερίδα ανθρώπων.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2024, 17:15 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Είναι διαφορετικές οι ανάγκες ενός κυνηγετικού σκύλου εργασίας κ τα έξοδα διατροφικής κάλυψης ενός σκύλου αθλητή, της εκπαίδευσης κ εξειδίκευσης ενός σκύλου εργασίας. Στα κωλαστηρια που τα λένε καταφύγια ούτε 1% δεν είναι κυνηγετικό.Επισης με τις άδειες μας συμβάλλουμε στο πράσινο ταμείο κατά 80%, στον τουρισμό σε ακριτικές περιοχές, στην εθνική οικονομία στην ύπαρξη θηροφυλακας για την προστασία της φύσης κ του θηράματος. Στην ασφάλεια της χώρας δες Έβρο.Συμφωνα με την κτηνιατρική υπηρεσία της Σουηδίας σκύλοι χωρίς οσμές κατατάσσονται τελευταίες στην αγέλη κ δεν λαμβάνουν μέρος στο κυνήγι αυτής.Ολα τα έχει εξιστορήσει ο Ξενοφών στον κυνηγετικό. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ.