ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – Άρθρο 42 Σκοπός

Σκοπός του Μέρους Γ΄ είναι ο περιορισμός του φαινομένου της αδεσποτίας των ζώων συντροφιάς, η επίλυση ζητημάτων αστικής κατάστασης και ιθαγένειας και η επικαιροποίηση ρυθμίσεων για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη δημοσίευση κανονιστικών πράξεων, την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, την εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, τη διαδικασία έκδοσης ελληνικών διαβατηρίων, την υπηρεσιακή κατάσταση των ειδικών φρουρών που υπηρετούν στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και τους σκύλους της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 15:30 | Λένα Κυριακίδου

    Τροποποίηση του νόμου συμφωνα με τις υποδείξεις της Νέμεσις,με τις οποίες συντασσόμεθα όλοι οι φιλόζωοι!

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 14:34 | Μπέττυ Σαβούρδου

    Επαναφέρουμε τη μόνη πρόταση που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κ σε βάθος χρόνου στην απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των άστεγων ζώων συντροφιάς και δη των 4.000.000.αυτών. Ήτοι την υποχρεωτική στείρωση των μη άστεγων-δεσποζόμενων ζώων με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής, άρρωστα και υπερήλικα ή όσα είναι κάτω των 7 μηνών με ορίζοντα εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης τα 5 έτη και επανεξέταση.

    Η δειγματοληψία DNA, αν και είναι ισχυρή στην επιστημονική της ακρίβεια, δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες του υπερπληθυσμού των αδέσποτων και της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων τόσο άμεσα όσο άλλα μέτρα, και κυρίως όχι σε μια χώρα που το ποσοστό των ήδη ηλεκτρονικά σημασμένων ζώων δεν ξεπερνά το 30%.

    Υιοθετούμε την ανοιχτή επιστολή, που διαβάσαμε στο διαδίκτυο, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο:
    https://www.facebook.com/share/p/mgn6gpJwp4tBZvD8/?mibextid=qi2Omg&mibextid=qi2Omg

    Σε κάθε περίπτωση και αν δε γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση προτείνεται για ευνόητους λόγους η κατηγορία των κυνηγών να υπαχθεί στο άρθρο 4, παρ. 13 του νόμου 4830/21,όπως και οι κτηνοτρόφοι δηλαδή ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, σήμανση, καταγραφή και εμβολιασμό και στη περίπτωση της επιλογής του DNA το ηλεκτρονικό παράβολο, αμοιβή κτηνιάτρου και έξοδα αποστολής να μην υπερβαίνουν το ποσό των 60 ευρώ, για όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς κανένα διαχωρισμό και χωρίς την απαλλαγή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες .

    Να μην υπάρξει παράταση επιβολής του προστίμου μετά από ένα έτος. Οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών απλά καταδεικνύουν για πολλοστή φορά το ανεφάρμοστο του νόμου αυτού, ο οποίος πρέπει να τροποποιηθεί το λιγότερο κατά το 80% προς τη κατεύθυνση της πραγματικής και αποτελεσματικής προστασίας των ζώων και της μείωσης των άστεγων.

    » ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους, ενδεικτικά, την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα ή τη περισυλλογή αδέσποτων ζώων ή και κάθε άλλη δραστηριότητα που σκοπό έχει τη προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς» .
    Κατ΄επέκταση η ίδια διατύπωση να υπάρχει και όπου αλλού τυχόν συναντάται και χρειάζεται.

    Σχετικά με το Άρθρο 45 «Ανεύθυνο των Δήμων από πρόκληση τροχαίου ατυχήματος από αδέσποτο ζώο συντροφιάς – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 9 ν. 4830/2021»:

    Είναι απαράδεκτη η προτεινόμενη τροπολογία ότι «Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία από τροχαίο ατύχημα που προκαλείται από σημασμένο ή μη αδέσποτο ζώο συντροφιάς».

    Αν οι Δήμοι που είναι κρατικοί οργανισμοί και επιδοτούνται και εισπράττουν φόρους κλπ απαλλάσσονται αυτής της ευθύνης τότε πολύ περισσότερο θα πρέπει να απαλλάσσεται ένας εθελοντικός και χωρίς πόρους φιλοζωικός φορέας καθώς και οι ανάδοχοι αδέσποτων ζώων. Ο διαχωρισμός αυτός είναι αντισυνταγματικός αφού το Σύνταγμα ορίζει, ότι Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Επομένως ή θα απαλειφθεί τελείως , όπερ και το σωστό, ή θα συμπεριληφθούν στη τροπολογία οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις και οι ανάδοχοι άστεγων ζώων συντροφιάς.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:35 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

    ΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ Κ.Ο.Ε. ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ DNA ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Κ.Ο.Ε. ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΤΣΙΠΑΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ
    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑ DNA ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ 21 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΙΑΣ

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:42 | ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

    Το μετρο ληψης DNA θα ειχε νοημα σε μια χωρα με μικρο αριθμο αδεσποτων. Οταν υπαρχουν ηδη τρια με τεσσερα εκατομμυρια αδεσποτα, μιλαμε για ενα μετρο ουσιαστικα ανεφαρμοστο.
    Ειναι μια επωδυνη πραγματικοτητα και συνηθες φαινομενο η εγκαταλειψη δεσποζομενων ζωων καθε ειδους, περιλαμβανομενων κυνηγετικων σκυλων. Ειδικα στα ορια δασικων περιοχων και μαλιστα του εθνικου δρυμου Παρνηθας, το προβλημα ειναι σοβαρο λογω της παρουσιας λυκων που ειτε θα επιτεθουν σε αδεσποτα σκυλια ειτε θα ζευγαρωσουν μαζι τους με αποτελεσμα αυξηση αριθμου υβριδιων, με ο,τι αυτο συνεπαγεται για την προστασια (η μηπως πρεπει να πω για την στοχοποιηση) του λυκου στη χωρα μας.
    Τα οφελη της στειρωσης για τα ζωα ειναι γνωστα και ιατρικως αποδεδειγμενα. Οταν καποιος αφηνει αστειρωτο το ζωο το επομενο που θα κανει ειναι να το αφησει να ζευγαρωσει «για να νιωσει τη χαρα της μητροτητας» και να μοιρασει τα μικρα,αν μπορεσει, (η να τα πουλησει) τα οποια στην πορεια θα καταληξουν στο δρομο, αστειρωτα, αρρωστα, πεινασμενα και εξαθλιωμενα.
    Ποιος θα ασχοληθει με ερευνα DNA? Οι εθελοντες που εχουν γονατισει οικονομικα, σωματικα και ψυχολογικα?
    Πρεπει να επανελθει η υποχρεωση για στειρωση χωρις εξαιρεσεις.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 12:26 | Μαρία Κουτη

    Γιατί δεν κοινοποιειτε τα σχόλια;; Ντρέπεστε το κράξιμο! Αν καταργήσετε τη στείρωση τα αδεσποτα με δική σας ευθύνη και υπογραφή θα πάνε δέκα εκατομμύρια, από τέσσερα που είναι τώρα! Γιατί δεν κοινοποιειτε τα σχόλια; Φοβάστε το ρεζίλι;;

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 12:52 | Μύριαμ Κλαπή

    Ζητάμε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς ειδικά σε ομάδες όπως κυνηγοί και κτηνοτρόφοι οι οποίοι πρωτίστως ευθύνονται για την δημιουργία αδέσποτων όπως και για χιλιάδες εγκαταλείψεις. Υποχρεωτικό τσιπάρισμα για να ελεγχθούν οι εγκαταλείψεις και να εφαρμοστεί ο νόμος. Στηρίξτε τους εθελοντές που με τεράστια αυτοθυσία φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα. Ελέγξτε τους πληθυσμούς των γατών στην Αθήνα, δεν είναι ζωή αυτή, δεν είναι κατάσταση.

    Η διασφάλιση της ευζωΐας των ζώων είναι υποχρέωση όλων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 11:53 | Αθανασία Γιαγτζίδου

    Η υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων και δεσποζομενων ζώων είναι η μοναδική λύση για την μείωση του πληθυσμού τους! Οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι είναι οι πρώτοι που θα πρεπει να υποχρεούται και να ελέγχονται. Το μεγαλυτερο ποσοστό αδεσπώτων, κακοποιημένων και εγκαταλελημένων πηγάζει απο αυτούς. Το DNA είναι ενα γελοιοδεστατο μεσο που δεν βοηθά, παρά μονο τους ίδιους τους κυνηγούς. Χωρίς εθελοντικά σωματεία και βοήθεια απο τους Δημους προς αυτά η κατάσταση θα γινει περισσότερο ανυπόφορη από ό,τι είναι. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΠΩΣ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΠΡΆΤΤΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Οι εθελοντές έχουν γονατίσει τόσα χρόνια! Αν αυτή η χωρα δεν γινεται διεθνώς ρεζίλι το χρωστάτε στους εθελοντές. Αλλά ακομα κι αυτό δεν σταματά την ασυδοσία και τις αποφάσεις σας με γνώμονα τις ψήφους. ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΣΤΈΚΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΙ, ΟΥΤΕ ΑΔΥΝΑΜΟΙ!

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 11:37 | Λουνα

    Πρόσφατα έκανα ένα μεγάλο ταξίδι στη βόρεια Ελλάδα,ότι κι αν είδα από τη κατάσταση των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στα χωριά είναι γροθιά στο στομάχι. Κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα παρατημένα στο έλεος. Με πληγές ,με αρρώστιες. Κι οπότε απλά μεγαλώσει ο πληθυσμός τους τα εξοντώνουν με φολες.Αυτο είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της επαρχίας. Να δολοφονούν με σαδιστικό τρόπο τους πληθυσμούς των αδέσποτων. Θα προτιμούσα υποχρεωτική στείρωση στους κυνηγούς και σε όσους πετάνε φολες,αλλά αφού αυτό δε μπορεί να γίνει,απλά ακούστε τα φιλοζωικά σωματεία που δεκαετίες τώρα δίνουν αγώνα χωρίς να έχουν καμία στήριξη από το κράτος.Υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να απαγορευτεί το κυνήγι ,αλλά σας αρέσουν οι ψήφοι και δε τολματε. Ο άνθρωπος με το σκύλο και τις γάτες πορεύονται μαζί χιλιετηρίδες τώρα. Δε θα είχαμε εξελιχθεί έτσι όπως έχουμε εξελιχθεί χωρίς αυτά. Ο σεβασμός προς τα ζώα και η προσπάθεια να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία. Ακούστε τις φιλοζωικές. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει όλη τη βαναυσότητα, ξέρουν τι σας λενε

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:23 | Σοφία Καραμουζα

    Σύλλογος Προστασίας Ζώων ΙΠ Μεσολογγίου η Ελπίδα
    Συμφωνούμε με τις θέσεις και τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:50 | Πέτρα

    🆘🆘🆘 ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ‼️‼️‼️
    ΜΗ ΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΜΕ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ 💔💔💔
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ✊🏼 🐈‍⬛ 🐕🐴🐺🐗 🆘🆘🆘

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 01:52 | Κ. Αδάμη

    Διαφωνούμε και εναντιωνόμαστε στις ενέργειες του υπουργείου
    ,να θέσει σε διαβούλευση το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης-DNA και για μία ακόμη φορά να κάνει πισωγύρισμα για το άρθρο 9 του νόμου 4831/21
    το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εξαρχής έστω για 5 έτη, καθότι όλοι ξέρουμε ότι είναι η μόνη λύση για τη μείωση των αδέσποτων ,
    τα οποία κατά 80% ειδικά στην επαρχία προέρχονται από κυνηγούς και βοσκούς

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 01:26 | Αικ. Φαρμάκα

    Διαφωνούμε και εναντιωνόμαστε στις ενέργειες του υπουργείου
    ,να θέσει σε διαβούλευση το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης-DNA και για μία ακόμη φορά να κάνει πισωγύρισμα για το άρθρο 9 του νόμου 4831/21
    το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εξαρχής έστω για 5 έτη, καθότι όλοι ξέρουμε ότι είναι η μόνη λύση για τη μείωση των αδέσποτων ,
    τα οποία κατά 80% ειδικά στην επαρχία προέρχονται από κυνηγούς και βοσκούς

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024, 01:49 | Μαρία Κουτη

    Βρεθήκαμε να μαζεύουμε σκελετωμενα κυνηγόσκυλα που δεν έκαναν πια τη » δουλειά» τους!! Ναι ναι όπως αυτό στα Κρέστενα…καθημερινη υπόθεση!Βαρέθηκαμε να μαζεύουμε κουτάβια από δω και από κει!!Σαν την Τουρκία και σεις! Μόνο που η Τουρκία δεν το έπαιξε ποτέ δημοκρατική χώρα! Ξέρεις και ξέρει τι είναι! Βαρέθηκαμε να ειμαστε πνιγμένοι στα έξοδα γιατί οι περισσότεροι δήμοι κοιτάνε την πάρτυ τους! Δεν έχουμε άλλο χώρο αντοχές και χρηματα! Θα φτάσουν τα δέκα εκατομμύρια τα αδέσποτα από τέσσερα που είναι! Μου αρέσει που προωθείτε και την φιλοζωία στα σχολεία!! Χαχα!Δεν γίνεται η φροντίδα των ζώων να επαφίεται στο φιλότιμο ολίγων…Έτσι να μαθαίνουμε και σας! Πώς τα καταφέρατε και εκεί που λέγαμε πως κάτι πάει να αλλάξει φτάσατε τα ζωα σε τραγικότερη κατάσταση και από τον ΣΥΡΙΖΑ…τι να πω! Μετά τη μεγάλη επιτυχία Χλωρίνη κλίνεξ στην Αράχωβα με την υπόθεση Όλιβερ, την επιτυχία με το κολαστήριο της Τρίπολης που αν δεν ήταν η Κούρκουλου θα είχαν ήδη ψοφίσει, την τραγική διαχείριση με το φιάσκο στο Κιλκίς, τα ζώα τωω χωματερών…κτλ…η κατάσταση έχει ξεφύγει και συνεχίζετε.. ντροπή σας! Για την ιστορία, επειδή η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία, οι φιλοζωοι είναι περισσότεροι από τους κυνηγούς…

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 22:31 | Σταματάκη Ιωαννα

    Τροποποίηση του νόμου μόνο σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΝΕΜΕΣΙΣ.
    Υποχρεωτική ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Άμεση επιβολή ΠΡΟΣΤΊΜΩΝ σε περίπτωση μη σήμανσης ή μη καταγραφής
    Όχι στο ΑΝΕΥΘΥΝΟ των δήμων
    ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ στο υπομητρωο όλων των σωματείων και οργανώσεων νόμιμων και αναγνωρισμένων.
    ΈΛΕΓΧΟΣ ιδιωτών και δήμων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 21:19 | Φιλοζωικός,φιλανθρωπικός και πολιτιστικός σύλλογος Ορχομενού

    Ως φιλοζωικός σύλλογος Ορχομενού διαφωνούμε και εναντιωνόμαστε στις ενέργειες του υπουργείου να θέσει σε διαβούλευση το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης.Η στείρωση πρέπει να είναι υποχρεωτική σε δεσποζομενα και αδέσποτα με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής, άρρωστα, υπερήλικα,κάτω των επτά μηνών.Αν δεν γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση οι κυνηγοί να υπαχθούν στο άρθρο 4 παράγραφος 13 του νόμου 4830/21,όπως οι κτηνοτρόφοι.Ανα την επικράτεια το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων σκύλων είναι κυνηγόσκυλα και ποιμενικά,αυτό μόνο με την υποχρεωτική στείρωση θα σταματήσει άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
    Η μη άμεση επιβολή προστίμων να αφορά μόνο τη στείρωση ή τη λήψη dna και όχι την σήμανση και την καταγραφή.Εχοτν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την υποχρέωση των κηδεμόνων να τσιπαρουν και να καταγράψουν ,τα ζώα τους για την ασφάλεια τους πάνω από όλα ,πόση ακόμη ανοχή πρέπει να επιδείξουμε? καμία επιβολή προστίμου άμεσα με την βεβαίωση της παράβασης .
    Οι δήμοι δεν μπορεί να είναι ανευθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος,διότι επιδοτούνται και εισπράττουν φόρους.Εξαλλου όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους νομούς.
    Στο υπομητρωο να καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούνται φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα ή τη περισυλλογή ή και κάθε άλλη δραστηριότητα σχετική με τα ζώα.
    Η τροποποίηση του νόμου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΝΕΜΕΣΙΣ.
    Μόνο έτσι θα δούμε φώς στην άκρη του τούνελ της διαχείρισης των ζώων.
    Βασική προϋπόθεση για να δούμε αλλαγή είναι ο έλεγχος σε ιδιώτες και δήμους,μόνο με συνεχείς ελέγχους ο νόμος θα είναι αποτελεσματικός.
    Τέλος οι νόμοι για τα ζώα θα πρέπει να είναι υπέρ των ζώων και να στοχεύουν στην ευζωια τους και όχι υπέρ των κυνηγών,κτηνοτρόφων και δήμων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 20:01 | Σταυροπούλου Χριστίνα

    Κατακρίνω την απόφαση του υπουργείου για διαβούλευση της υποχρεωτικής στείρωσης – dna διότι αυτό καθυστερεί για μια ακόμη φορά την σωστή διαχείριση των αδέσποτων

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 20:26 | Διονύσια Σοφιανοπούλου

    Κατακρίνω την απόφαση του υπουργείου για διαβούλευση της υποχρεωτικής στείρωσης – dna διότι αυτό καθυστερεί για μια ακόμη φορά την σωστή διαχείριση των αδέσποτων

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 18:48 | Αγαθή ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ

    Κύριε υπουργέ!
    Τα περισσότερα αδέσποτα προέρχονται απο κυνηγούς !
    Το ξέρουμε καλά όσοι φροντίζουμε παρατημένα
    Προέρχονται κατα δεύτερο απο τσοπάνηδες και απο τα χωριά
    ΈΛΕΓΧΟΙ για τσιπ και στείρωση Άμεσα!
    Η κατάσταση χειροτερεύει!

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 17:44 | Μαρία σταυρινακη

    αστέγων ζωων και το σωματείο κ φιλοζωικη κλπ..Και το Δήμος..

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 17:02 | Σεραφίνα Ψαρρα

    Ο νόμος για τα ζώα θα πρέπει πρωτίστος να είναι υπέρ των ζώων και όχι των δήμων,κυνηγών,τσοπανων,κτλ
    Είναι απαράδεκτο εν έτη 2024 οι νομοθέτες να νομοθετουν υπέρ των εκμεταλευτων των ζωων. Είμαστε οι χειρότερη πολιτισμένη χώρα για τα ζώα. Επιτέλους κάντε το σωστό. Βοηθήστε τα ζώα και αυτούς που πραγματικά τα υποστηρίζουν. Ναι στην στείρωση,ναι σε όσα προστατεύουν τα ζωα(τσιπ,ιατρικές πράξης,ευζωία κτλ) ναι στην τιμωρία όσων δεν τηρούν το νόμο,ναι στην ευζωία τους.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 16:44 | Παναγιώτα Δαυιδούλα

    Άρθρο 45:

    Είναι απολύτως προκλητική και απαράδεκτη η προτεινόμενη τροπολογία ότι » Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία από τροχαίο ατύχημα που προκαλείται από σημασμένο ή μη αδέσποτο ζώο συντροφιάς.».
    Αν οι Δήμοι που είναι κρατικοί οργανισμοί και επιδοτούνται και εισπράττουν φόρους κλπ απαλλάσσονται αυτής της ευθύνης τότε πολύ περισσότερο θα πρέπει να απαλλάσσεται ένας εθελοντικός και χωρίς πόρους φιλοζωικός φορέας καθώς και οι ανάδοχοι αδέσποτων ζώων. Ο διαχωρισμός αυτός είναι αντισυνταγματικός αφού το Σύνταγμα ορίζει, ότι Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
    Επομένως ή θα απαλειφθεί τελείως , όπερ και το σωστό, ή θα συμπεριληφθούν στη τροπολογία οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις και οι ανάδοχοι άστεγων ζώων συντροφιάς.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 16:10 | Παναγιώτα Δαυιδούλα

    Άρθρο 46 »

    Η μη επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις άρσης των λόγων για τους οποίους βεβαιώθηκε η παράβαση να αφορά μόνο τη στείρωση ή την λήψη DNA και ΟΧΙ τη σήμανση και καταγραφή.
    Είναι εξοργιστικό, απαράδεκτο και ενδεικτικό του ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση απο το ίδιο το κράτος να γίνει η αρχή τους τέλους στη θλιβερή εικόνα των εκατομμυρίων άστεγων ζώων, η πρόταση να ΜΗΝ ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ που δεν έχει σημάνει και καταχωρήσει το κατοικίδιό του, αν αυτά γίνουν μετά τον έλεγχο του ιδιοκτήτη.
    Η σήμανση και η καταγραφή είναι πράξεις υποχρεωτικές εδώ και 22 χρόνια και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι αυτόν ,που δεν έχει βάλει τσιπ και να έχει και η καταχώρηση στη βάση δεδομένων του ΕΜΖΣ.
    Αναρωτιόμαστε, ρητορικά βέβαια, αν πρόκειται για νόμο προστασίας των ζώων και περιορισμού της αδεσποτείας ή προστασίας διαφόρων ομάδων που χρησιμοποιούν ως εργαλεία τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ , ΌΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΑ..
    Αναρωτιόμαστε, ρητορικά επίσης ,για ποιο λόγο να σημάνει και καταγράψει κάποιος το κατοικίδιο του, αφού, ΑΝ τύχει να ελεγχθεί , δεν θα έχει καμία συνέπεια αν το κάνει εκ των υστέρων .
    Ποιον κοροϊδεύουν ;
    Γιατί το ποιους θέλετε να προστατεύσουν είναι ολοφάνερο.
    ‘Αραγε οι γνωστοί αποδέκτες αυτής της τροποποίησης δεν το θεωρούν αυτό ρατσιστικό ή τα καλά και συμφέροντα μόνο ;

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 16:11 | Παναγιώτα Δαυιδούλα

    Άρθρο 47 »

    Η ανάγκη ελέγχου του πληθυσμού, τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων, ο περιορισμός της κακοποίησης και η διασφάλιση της ευζωίας όλων των ζώων, είναι επείγουσες και αναγκαίες. Καθώς εξετάζουμε τις τεχνικές και πρακτικές πτυχές της επίτευξης αυτών των στόχων, είναι πρωταρχικής σημασίας να αξιολογήσουμε τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές.
    Η δειγματοληψία DNA, αν και είναι ισχυρή στην επιστημονική της ακρίβεια, δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες του υπερπληθυσμού των αδέσποτων και της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων τόσο άμεσα όσο άλλα μέτρα, και κυρίως όχι σε μια χώρα που το ποσοστό των ήδη ηλεκτρονικά σημασμένων ζώων δεν ξεπερνά το 30%. Ενώ μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την αναγνώριση φυλών και την παροχή χρήσιμων γενετικών πληροφοριών, σε καμία περίπτωση δεν δύναται να εμποδίσει τον ρυθμό αναπαραγωγής των αδέσποτων ζώων, ούτε προσφέρει άμεσες διαβεβαιώσεις για την ταυτότητα και την κηδεμονία των δεσποζόμενων. Αντίθετα, η στείρωση και η σήμανση παρουσιάζουν πιο άμεσα και πρακτικά οφέλη για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
    Η στείρωση αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τη βασική αιτία του υπερπληθυσμού, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες γέννες. Μόνο ελέγχοντας τα ποσοστά αναπαραγωγής των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των αδέσποτων στους δρόμους. Και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα, όπως έχει αποδειχθεί έμπρακτα στις περισσότερες χώρες που έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα.Τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετικά. Αντίθετα, η δειγματοληψία DNA δεν εμποδίζει την αναπαραγωγή και την παράνομη εκτροφή, ούτε μετριάζει την τρέχουσα κρίση υπερπληθυσμού. Χρησιμεύει για τον εντοπισμό των δεσποζόμενων ζώων, εάν έχουν συμβάλει σε ανεπιθύμητη γέννα, εφόσον βέβαια βρεθούν οι απόγονοί τους, κάτι που είναι πολύ αμφίβολο. Επιπλέον αφορά μόνο και αποκλειστικά, την τιμωρία του ιδιοκτήτη του θηλυκού ζώου, αυτού δηλαδή που θα εγκαταλείψει τα κουτάβια, γεγονός που από μόνο του αποτελεί διάκριση για τους ιδιοκτήτες ζώων.
    Η στείρωση μακροπρόθεσμα εξοικονομεί δημόσιους πόρους ενώ οι υλικοτεχνικές και οικονομικές ανάγκες της δηγματοληψίας DNA για μεγάλους πληθυσμούς, καθώς και η διατήρηση βάσεων δεδομένων για ταυτοποίηση, ενδέχεται να δημιουργήσουν κόστη που υπερβαίνουν τα οφέλη. Παράλληλα, η σήμανση είναι μια πολύ απλή διαδικασία, με πολύ χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη, αλλά και για το κράτος, από τη στιγμή που η προηγούμενη βάση καταγραφής έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από το 2012, ενώ η υποχρέωση υπάρχει βάση προγενέστερου νόμου.
    Αναγνωρίζοντας ότι η στείρωση δεν μπορεί να είναι αναγκαστική, αλλά επιλογή του κάθε ιδιοκτήτη, κατανοούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα ώστε να καθιστά αυτήν την επιλογή προτιμότερη, εξού και τα προγράμματα στείρωσης με μειωμένες έως και μηδενικές χρεώσεις, που θα έπρεπε να τρέχουν ήδη σε κάθε Δήμο. Με το να μειώσετε το κόστος του παραβόλου δειγματοληψίας DNA, ειδικά ακόμη περισσότερο για τους κυνηγούς και με το να εξαιρέσετε τα ποιμενικά, δεν δίνετε απολύτως κανένα κίνητρο ώστε κάποιος να επιλέξει να στειρώσει το ζώο του, ενώ σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται η παράνομη εκτροφή.
    Η σήμανση, που είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο 4039/2012, παρέχει μια αξιόπιστη μέθοδο καταγραφής των ιδιόκτητων ζώων ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώου, καθώς η ταυτοποίηση ιδιοκτήτη-ζώου είναι πιο άμεση και πιο εύκολα ελεγχόμενη μέσω των σαρωτών. Όποιος βρει ζώο στο δρόμο, μπορεί να το σαρώσει σε κτηνίατρο ή αστυνομικό τμήμα, οδηγώντας σε άμεση εύρεση του ιδιοκτήτη. Από την άλλη η δειγματοληψία DNA, δεν συνδέει τον ιδιοκτήτη με το ζώο του με εύκολο και πρακτικό τρόπο.
    Σας ζητώ λοιπόν, να πράξετε επί των δηλώσεων σας και να θέσετε ως απόλυτες προτεραιότητες σας τα προγράμματα στείρωσεων, για αδέσποτα και ιδιόκτητα ζώα σε κάθε Δήμο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία (εκπαιδευμένοι πλέον στη χρήση σαρωτών), σας ζητώ να εφαρμόσετε τον ήδη εδώ και χρόνια ισχύοντα νόμο για την υποχρέωση σήμανσης.
    Μέτρα, τα οποία έχουν εφαρμόσει όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει θετικά αυτό το πρόβλημα, ενώ αντιθέτως καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει προτιμήσει τη μέθοδο δειγματοληψίας DΝΑ για τους ανωτέρω απλούς λόγους.
    Μόνο έτσι θα καταστεί απόλυτα κατανοητό στους πολίτες ποιά είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις τους, μόνο έτσι θα καταφέρετε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας προς το ευρύτερο κοινό, αλλά και τους χιλιάδες εθελοντές που έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις του κάθε Δήμου, μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα για τη σωστή αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων, την εγκατάλειψη των δεσποζόμενων και την παράνομη εκτροφή.
    Μόνο αυτές οι πράξεις προάγουν την υπεύθυνη ιδιοκτησία.

    Επαναφέρουμε τη ΜΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κ σε βάθος χρόνου στην απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των άστεγων ζώων συντροφιάς και δη των 4.000.000.αυτών.
    Ήτοι την υποχρεωτική στείρωση των μη άστεγων-δεσποζόμενων ζώων με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής, άρρωστα και υπερήλικα ή όσα είναι κάτω των 7 μηνών με ορίζοντα εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης τα 5 έτη και επανεξέταση.
    Τα περί DNA είναι απλά κωμικοτραγικά .
    Υιοθετούμε την ανοιχτή επιστολή, που διαβάσαμε στο διαδίκτυο, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο ως ο παρακάτω σύνδεσμος.
    https://www.facebook.com/share/p/mgn6gpJwp4tBZvD8/?mibextid=qi2Omg&mibextid=qi2Omg
    Σε κάθε περίπτωση και αν δε γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση προτείνουμε για ευνόητους λόγους η κατηγορία των κυνηγών να υπαχθεί στο άρθρο 4, παρ. 13 του νόμου 4830/21,όπως και οι κτηνοτρόφοι δηλαδή ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, σήμανση, καταγραφή και εμβολιασμό και στη περίπτωση της επιλογής του DNA το ηλεκτρονικό παράβολο, αμοιβή κτηνιάτρου και έξοδα αποστολής να μην υπερβαίνουν το ποσό των 60 ευρώ, για όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς κανένα διαχωρισμό και χωρίς την απαλλαγή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες .
    Να μην υπάρξει παράταση επιβολής του προστίμου μετά από ένα έτος. Οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών απλά καταδεικνύουν ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ το ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ του νόμου αυτού, ο οποίος πρέπει να τροποποιηθεί το λιγότερο κατά το 80% προς τη κατεύθυνση της πραγματικής και αποτελεσματικής προστασίας των ζώων και της μείωσης των άστεγων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 16:13 | Παναγιώτα Δαυιδούλα

    Άρθρο 44:

    » ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους, ενδεικτικά, την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα ή τη περισυλλογή αδέσποτων ζώων ή και κάθε άλλη δραστηριότητα που σκοπό έχει τη προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς» .

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 16:22 | Παναγιώτα Δαυιδούλα

    ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ «ΝΕΜΕΣΙΣ»

    Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι.

    ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:

    Άρθρο 44:

    «ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους, ενδεικτικά, την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα ή τη περισυλλογή αδέσποτων ζώων ή και κάθε άλλη δραστηριότητα που σκοπό έχει τη προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς» .

    Άρθρο 47:

    Η ανάγκη ελέγχου του πληθυσμού, τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων, ο περιορισμός της κακοποίησης και η διασφάλιση της ευζωίας όλων των ζώων, είναι επείγουσες και αναγκαίες. Καθώς εξετάζουμε τις τεχνικές και πρακτικές πτυχές της επίτευξης αυτών των στόχων, είναι πρωταρχικής σημασίας να αξιολογήσουμε τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές.
    Η δειγματοληψία DNA, αν και είναι ισχυρή στην επιστημονική της ακρίβεια, δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες του υπερπληθυσμού των αδέσποτων και της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων τόσο άμεσα όσο άλλα μέτρα, και κυρίως όχι σε μια χώρα που το ποσοστό των ήδη ηλεκτρονικά σημασμένων ζώων δεν ξεπερνά το 30%. Ενώ μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την αναγνώριση φυλών και την παροχή χρήσιμων γενετικών πληροφοριών, σε καμία περίπτωση δεν δύναται να εμποδίσει τον ρυθμό αναπαραγωγής των αδέσποτων ζώων, ούτε προσφέρει άμεσες διαβεβαιώσεις για την ταυτότητα και την κηδεμονία των δεσποζόμενων. Αντίθετα, η στείρωση και η σήμανση παρουσιάζουν πιο άμεσα και πρακτικά οφέλη για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
    Η στείρωση αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τη βασική αιτία του υπερπληθυσμού, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες γέννες. Μόνο ελέγχοντας τα ποσοστά αναπαραγωγής των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των αδέσποτων στους δρόμους. Και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα, όπως έχει αποδειχθεί έμπρακτα στις περισσότερες χώρες που έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα.Τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετικά. Αντίθετα, η δειγματοληψία DNA δεν εμποδίζει την αναπαραγωγή και την παράνομη εκτροφή, ούτε μετριάζει την τρέχουσα κρίση υπερπληθυσμού. Χρησιμεύει για τον εντοπισμό των δεσποζόμενων ζώων, εάν έχουν συμβάλει σε ανεπιθύμητη γέννα, εφόσον βέβαια βρεθούν οι απόγονοί τους, κάτι που είναι πολύ αμφίβολο. Επιπλέον αφορά μόνο και αποκλειστικά, την τιμωρία του ιδιοκτήτη του θηλυκού ζώου, αυτού δηλαδή που θα εγκαταλείψει τα κουτάβια, γεγονός που από μόνο του αποτελεί διάκριση για τους ιδιοκτήτες ζώων.
    Η στείρωση μακροπρόθεσμα εξοικονομεί δημόσιους πόρους ενώ οι υλικοτεχνικές και οικονομικές ανάγκες της δηγματοληψίας DNA για μεγάλους πληθυσμούς, καθώς και η διατήρηση βάσεων δεδομένων για ταυτοποίηση, ενδέχεται να δημιουργήσουν κόστη που υπερβαίνουν τα οφέλη. Παράλληλα, η σήμανση είναι μια πολύ απλή διαδικασία, με πολύ χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη, αλλά και για το κράτος, από τη στιγμή που η προηγούμενη βάση καταγραφής έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από το 2012, ενώ η υποχρέωση υπάρχει βάση προγενέστερου νόμου.
    Αναγνωρίζοντας ότι η στείρωση δεν μπορεί να είναι αναγκαστική, αλλά επιλογή του κάθε ιδιοκτήτη, κατανοούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα ώστε να καθιστά αυτήν την επιλογή προτιμότερη, εξού και τα προγράμματα στείρωσης με μειωμένες έως και μηδενικές χρεώσεις, που θα έπρεπε να τρέχουν ήδη σε κάθε Δήμο. Με το να μειώσετε το κόστος του παραβόλου δειγματοληψίας DNA, ειδικά ακόμη περισσότερο για τους κυνηγούς και με το να εξαιρέσετε τα ποιμενικά, δεν δίνετε απολύτως κανένα κίνητρο ώστε κάποιος να επιλέξει να στειρώσει το ζώο του, ενώ σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται η παράνομη εκτροφή.
    Η σήμανση, που είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο 4039/2012, παρέχει μια αξιόπιστη μέθοδο καταγραφής των ιδιόκτητων ζώων ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώου, καθώς η ταυτοποίηση ιδιοκτήτη-ζώου είναι πιο άμεση και πιο εύκολα ελεγχόμενη μέσω των σαρωτών. Όποιος βρει ζώο στο δρόμο, μπορεί να το σαρώσει σε κτηνίατρο ή αστυνομικό τμήμα, οδηγώντας σε άμεση εύρεση του ιδιοκτήτη. Από την άλλη η δειγματοληψία DNA, δεν συνδέει τον ιδιοκτήτη με το ζώο του με εύκολο και πρακτικό τρόπο.
    Σας ζητώ λοιπόν, να πράξετε επί των δηλώσεων σας και να θέσετε ως απόλυτες προτεραιότητες σας τα προγράμματα στείρωσεων, για αδέσποτα και ιδιόκτητα ζώα σε κάθε Δήμο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία (εκπαιδευμένοι πλέον στη χρήση σαρωτών), σας ζητώ να εφαρμόσετε τον ήδη εδώ και χρόνια ισχύοντα νόμο για την υποχρέωση σήμανσης.
    Μέτρα, τα οποία έχουν εφαρμόσει όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει θετικά αυτό το πρόβλημα, ενώ αντιθέτως καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει προτιμήσει τη μέθοδο δειγματοληψίας DΝΑ για τους ανωτέρω απλούς λόγους.
    Μόνο έτσι θα καταστεί απόλυτα κατανοητό στους πολίτες ποιά είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις τους, μόνο έτσι θα καταφέρετε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας προς το ευρύτερο κοινό, αλλά και τους χιλιάδες εθελοντές που έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις του κάθε Δήμου, μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα για τη σωστή αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων, την εγκατάλειψη των δεσποζόμενων και την παράνομη εκτροφή.
    Μόνο αυτές οι πράξεις προάγουν την υπεύθυνη ιδιοκτησία.

    Επαναφέρουμε τη ΜΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κ σε βάθος χρόνου στην απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των άστεγων ζώων συντροφιάς και δη των 4.000.000.αυτών.
    Ήτοι την υποχρεωτική στείρωση των μη άστεγων-δεσποζόμενων ζώων με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής, άρρωστα και υπερήλικα ή όσα είναι κάτω των 7 μηνών με ορίζοντα εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης τα 5 έτη και επανεξέταση.
    Τα περί DNA είναι απλά κωμικοτραγικά .
    Σε κάθε περίπτωση και αν δε γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση προτείνουμε για ευνόητους λόγους η κατηγορία των κυνηγών να υπαχθεί στο άρθρο 4, παρ. 13 του νόμου 4830/21,όπως και οι κτηνοτρόφοι δηλαδή ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, σήμανση, καταγραφή και εμβολιασμό και στη περίπτωση της επιλογής του DNA το ηλεκτρονικό παράβολο, αμοιβή κτηνιάτρου και έξοδα αποστολής να μην υπερβαίνουν το ποσό των 60 ευρώ, για όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς κανένα διαχωρισμό και χωρίς την απαλλαγή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες .
    Να μην υπάρξει παράταση επιβολής του προστίμου μετά από ένα έτος. Οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών απλά καταδεικνύουν ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ το ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ του νόμου αυτού, ο οποίος πρέπει να τροποποιηθεί το λιγότερο κατά το 80% προς τη κατεύθυνση της πραγματικής και αποτελεσματικής προστασίας των ζώων και της μείωσης των άστεγων.

    Άρθρο 46:

    Η μη επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις άρσης των λόγων για τους οποίους βεβαιώθηκε η παράβαση να αφορά μόνο τη στείρωση ή την λήψη DNA και ΟΧΙ τη σήμανση και καταγραφή.
    Είναι εξοργιστικό, απαράδεκτο και ενδεικτικό του ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση απο το ίδιο το κράτος να γίνει η αρχή τους τέλους στη θλιβερή εικόνα των εκατομμυρίων άστεγων ζώων, η πρόταση να ΜΗΝ ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ που δεν έχει σημάνει και καταχωρήσει το κατοικίδιό του, αν αυτά γίνουν μετά τον έλεγχο του ιδιοκτήτη.
    Η σήμανση και η καταγραφή είναι πράξεις υποχρεωτικές εδώ και 22 χρόνια και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι αυτόν ,που δεν έχει βάλει τσιπ και να έχει και η καταχώρηση στη βάση δεδομένων του ΕΜΖΣ.
    Αναρωτιόμαστε, ρητορικά βέβαια, αν πρόκειται για νόμο προστασίας των ζώων και περιορισμού της αδεσποτείας ή προστασίας διαφόρων ομάδων που χρησιμοποιούν ως εργαλεία τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ , ΌΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΑ..
    Αναρωτιόμαστε, ρητορικά επίσης ,για ποιο λόγο να σημάνει και καταγράψει κάποιος το κατοικίδιο του, αφού, ΑΝ τύχει να ελεγχθεί , δεν θα έχει καμία συνέπεια αν το κάνει εκ των υστέρων .
    Ποιον κοροϊδεύουν ;
    Γιατί το ποιους θέλετε να προστατεύσουν είναι ολοφάνερο.
    ‘Αραγε οι γνωστοί αποδέκτες αυτής της τροποποίησης δεν το θεωρούν αυτό ρατσιστικό ή τα καλά και συμφέροντα μόνο ;

    Άρθρο 45:

    Είναι απολύτως προκλητική και απαράδεκτη η προτεινόμενη τροπολογία ότι » Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία από τροχαίο ατύχημα που προκαλείται από σημασμένο ή μη αδέσποτο ζώο συντροφιάς.».
    Αν οι Δήμοι που είναι κρατικοί οργανισμοί και επιδοτούνται και εισπράττουν φόρους κλπ απαλλάσσονται αυτής της ευθύνης τότε πολύ περισσότερο θα πρέπει να απαλλάσσεται ένας εθελοντικός και χωρίς πόρους φιλοζωικός φορέας καθώς και οι ανάδοχοι αδέσποτων ζώων. Ο διαχωρισμός αυτός είναι αντισυνταγματικός αφού το Σύνταγμα ορίζει, ότι Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
    Επομένως ή θα απαλειφθεί τελείως , όπερ και το σωστό, ή θα συμπεριληφθούν στη τροπολογία οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις και οι ανάδοχοι άστεγων ζώων συντροφιάς.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 16:30 | ΚΡΕΜΜΎΔΑ ΣΌΦΙΑ

    Πόσο ανήθικο και παράνομο είναι η κατάργηση του τσιπ για τα ζώα συντροφιάς
    Δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει το παραμικρό αλλά αδιάφορη για τα ζώα και της επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κερδίσει ψήφους από όλους τους παράνομους τσοπάνηδες, κυνηγούς….κλπ

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 15:31 | Σταματάκη Δημητρα

    Τροποποίηση του νόμου μόνο σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΝΕΜΕΣΙΣ.Υποχρεωτικη στείρωση δεσποζομενων αδέσποτων και ξεκινήστε επιτέλους ελέγχους.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 15:40 | Σταματάκη Δημητρα

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων αδέσποτων με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής,άρρωστα, γέρικα κάτω των επτά μηνών.Αν δεν γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση οι κυνηγοί να υπαχθούν στο άρθρο 4 παράγραφος 13 του νόμου 4830/21 όπως και οι κτηνοτρόφοι.
    Η μη άμεση επιβολή προστίμων να αφορά μόνο την στείρωση ή τη λήψη dna όχι την σήμανση και καταγραφή,σε αυτή τη περίπτωση το πρόστιμο να τρέχει από την στιγμή της βεβαίωσης παράβασης.Φτανει έχουν περάσει χρόνια από τότε που κρίθηκε η αναγκαιότητα σήμανσης και καταγραφής.
    Η δήμοι δεν μπορεί να είναι ανευθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος διότι επιδοτούνται και εισπράττουν φόρους.
    Στο υπομητρωο να καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούνται φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα ή τη περισυλλογή ή και κάθε άλλη δραστηριότητα σε σχέση με τα ζώα.
    Όλα τα παραπάνω χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους δεν θα αποδώσουν, ξεκινήστε ελέγχους τώρα σε ιδιώτες αλλά και δήμους.
    Η τροποποίηση του νόμου θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΝΕΜΕΣΙΣ μόνο έτσι θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ της διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 15:23 | Μαλλιαρης Αγγελος

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μονόδρομος, κυνηγοί και κτηνοτρόφοι με τις ανεξέλεγκτες γέννες έχουν οδηγήσει σε υπερπληθυσμό τα αδέσποτα ζώα με συνεπείες τραγικές για την ευζωια τους.

    Η τροποποίηση του νόμου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προτάσεις της Νέμεσις.Αλλιως για άλλη μια φορά οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 14:23 | Βαγγελης Κογκοπουλος

    Ναι στον ελεγχο καθαροαιμιας!παροχη διευκολυνσεων στους κηνυγους για αποκτηση καθαροαιμων σκυλων και κυριως προωθηση της εθνικης φυλης!ετησιος ελεγχος απο τις υπηρεσιες για την κατοχη σκυλων και ληψη βιολογικου υλικου εντελος δωρεαν ή με ενα τυπικο ποσο της ταξης των 20 ευρω!αποστολη σε κτηνιατρικες σχολες οπου να δημιουργηθουν οι τραπεζες DNA και οχι η δημιουργια νεων οργανισμων πουωθα ειναινοικονομικα ασυμφορες για το κρατος!απαγορευση διασταυρωσεων χωρις την αδεια του ελληνικου κυνοφιλικου ομιλου!αυτο θα οδηγισει σταδιακα στην εξαλειψη τον ημιαιμων και στην προωθηση των καθαροαιμων ζωων!εστιαστε στον ελεγχο των υπαρχοντων ζωων κυριως μεσω των τοπικων οργανωσεων!να μην δινονται αδειες σε οσουν αρνουνται τους ελεγχους!οχι στη στειρωση ζωων ναι στην απαγορευση κυησης χωρις αδεια !!!!!

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 14:54 | ΣΟΦΙΑ

    Ζητάμε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς ειδικά σε ομάδες όπως κυνηγοί και κτηνοτρόφοι οι οποίοι πρωτίστως ευθύνονται για την δημιουργία αδέσποτων όπως και για εγκαταλείψεις

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 13:09 | Ειρηνη Κυρανη

    Τροποποίηση του Νόμου σύμφωνα με τις υπόδειξης της NEMESIS και της Προέδρου Κ. Μπομπολάκη .

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 12:39 | Αθηνά

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση με οικονομικές ελαφρύνσεις βάσει εισοδήματος τσιπαρισμα με DNA για τους κυνηγούς κ τους βοσκούς κ πιστή εφαρμογή του νόμου για τις κακοποιήσεις.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 11:29 | Βασίλης

    Ο νόμος έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα,το να στειρώσεις ένα ζώο χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας είναι ακρωτηριασμός και τα σκυλιά των κυνηγών πρέπει να εξαιρεθούν από το νόμο διότι τα προσέχουν σαν να είναι μέλη της οικογένειας τους και δεύτερον χρησιμοποιούνται για τη καταπολέμηση της λύσσας και της πανώλης των χοίρων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 11:08 | Σοφία Κρετσου

    Η μόνη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται από τα εκατοντάδες παρατημένα κουτάβια είναι η υποχρεωτική στείρωση άνευ εξαιρέσεων, οι αυστηροί έλεγχοι ότι ο νόμος τηρείται, κ η διάθεση κονδυλίων για δωρεάν στειρώσεις, αντί να δημιουργείτε τα δημοτικά καταφύγια lager για τα οποία δίνετε άπειρα λεφτά στους δήμους οι οποίοι δεν τηρούν καμμία προϋπόθεση ευζωιας σε πάρα πολλές περιπτώσεις, και πάλι το βάρος της καταγγελίας κ του ελέγχου πέφτει στους εθελοντές.Δινετε λεφτά κ δεν ελέγχετε απολύτως τίποτα… κυρώσεις στους δήμους κ όχι μόνο στους ιδιώτες

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 09:22 | Μαριάννα Πανάρετου

    Επαναφέρουμε τη ΜΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κ σε βάθος χρόνου στην απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των άστεγων ζώων συντροφιάς και δη των 4.000.000.αυτών.
    Ήτοι την υποχρεωτική στείρωση των μη άστεγων-δεσποζόμενων ζώων με τις εξαιρέσεις που επιβάλλονται πχ ζώα εκτροφής, άρρωστα και υπερήλικα ή όσα είναι κάτω των 7 μηνών με ορίζοντα εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης τα 5 έτη και επανεξέταση.
    Τα περί DNA είναι απλά κωμικοτραγικά .
    Υιοθετούμε την ανοιχτή επιστολή, που διαβάσαμε στο διαδίκτυο, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο ως ο παρακάτω σύνδεσμος.
    https://www.facebook.com/share/p/mgn6gpJwp4tBZvD8/?mibextid=qi2Omg&mibextid=qi2Omg
    Σε κάθε περίπτωση και αν δε γίνει δεκτή η υποχρεωτική στείρωση προτείνουμε για ευνόητους λόγους η κατηγορία των κυνηγών να υπαχθεί στο άρθρο 4, παρ. 13 του νόμου 4830/21,όπως και οι κτηνοτρόφοι δηλαδή ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, σήμανση, καταγραφή και εμβολιασμό και στη περίπτωση της επιλογής του DNA το ηλεκτρονικό παράβολο, αμοιβή κτηνιάτρου και έξοδα αποστολής να μην υπερβαίνουν το ποσό των 60 ευρώ, για όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς κανένα διαχωρισμό και χωρίς την απαλλαγή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες .
    Να μην υπάρξει παράταση επιβολής του προστίμου μετά από ένα έτος. Οι συνεχείς παρατάσεις των προθεσμιών απλά καταδεικνύουν ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ το ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ του νόμου αυτού, ο οποίος πρέπει να τροποποιηθεί το λιγότερο κατά το 80% προς τη κατεύθυνση της πραγματικής και αποτελεσματικής προστασίας των ζώων και της μείωσης των άστεγων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 07:17 | Στέφανος Καρακώστας

    Αγαπητοί κυνηγοί δεν συμφωνώ με το κυνήγι αλλά συμφωνώ στο δικαίωμα σας να κυνηγάτε, αφου σας το δίνει το δικαίωμα αυτό το κράτος, όμως όπως όλοι κηδεμόνες ζώων έχουμε την ευθύνη της ευζωιας έτσι κι εσείς έχετε την ίδια ευθύνη,ευζωια δεν είναι τα ανεξέλεγκτα ζευγάρωματα με συγγενικά αίματα για την διατήρηση χαρακτηριστικών,με αποτέλεσμα να βγαίνουν ζώα μη υγιή, και μέσα σ’ αυτά φοβικά, ώστε στην πορεία τα κρίνεται ακατάλληλα για κυνήγι και τα εγκαταλείπεται , δεν είναι υπευθυνότητα να γεννιούνται κουτάβια και επειδή σας περισσεύουν να τα εγκαταλείπεται, δεν είναι υπευθυνότητα να γερνανε και να τα εγκαταλείπεται, δεν είναι υπευθυνότητα να τα έχετε στην κατοχή σας σκελετωμενα , δεν είναι υπευθυνότητα να τα έχετε άρρωστα,να τα έχετε δεμένα με ένα μέτρο αλυσίδα,να τα έχετε σε άθλιες συνθήκες, όλα τα παραπάνω αποδεδειγμένα ισχύουν είτε από καταγγελίες είτε από εμάς τους φιλοζωους εθελοντές που τα συναντάμε εξαθλιωμένα στις ερημιές και στα χωριά μας, εφόσον σας αρέσει η νομική οδό, όπως όλοι οι κηδεμόνες είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια να μην αυξηθούν τα αδέσποτα στειρωνοντας τα σκυλιά μας, δεν διαφέρετε από τους υπόλοιπους στην υποχρέωση αυτή, και πάνω απ’όλα είναι ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε στην μη αύξηση των αδέσποτων σκύλων .

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 04:17 | Αντωνία

    Διαφωνούμε και εναντιωνόμαστε στις ενέργειες του υπουργείου
    ,να θέσει σε διαβούλευση το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης-DNA και για μία ακόμη φορά να κάνει πισωγύρισμα για το άρθρο 9 του νόμου 4831/21
    το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εξαρχής έστω για 5 έτη, καθότι όλοι ξέρουμε ότι είναι η μόνη λύση για τη μείωση των αδέσποτων ,
    τα οποία κατά 80% ειδικά στην επαρχία προέρχονται από κυνηγούς και βοσκούς

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 04:32 | Βασιλική Χρήστου

    Διαφωνούμε και εναντιωνόμαστε στις ενέργειες του υπουργείου
    ,να θέσει σε διαβούλευση το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης-DNA και για μία ακόμη φορά να κάνει πισωγύρισμα για το άρθρο 9 του νόμου 4831/21
    το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εξαρχής έστω για 5 έτη, καθότι όλοι ξέρουμε ότι είναι η μόνη λύση για τη μείωση των αδέσποτων ,
    τα οποία κατά 80% ειδικά στην επαρχία προέρχονται από κυνηγούς και βοσκούς

  • 15 Σεπτεμβρίου 2024, 00:11 | Βασίλειος Βούλτσος

    Κε Υπουργέ,

    Νομίζω πως η εικόνα που δίνουν στη χώρα μας τα αδέσποτα είναι αυτή τριτοκοσμικής κόλασης. Έπεσε στην αντίληψή μου το αρθρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και προσυπογράφω.Ναι στην υποχρεωτική στείρωση και στο τσιπάρισμα.

    Ήρθε ο καιρός να μην αφήνουμε πια τα μικροσυμφέροντα κάποιων ομάδων να διασείρουν τον τόπο, αλλά και να κάνουν τόσα αθώα ζώα να υποφέρουν. Επισυνάπτω επίσης αυτούσιο και το κείμενο της ομοσπονδίας.

    Σας ευχαριστώ.

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή την διαβούλευση για τις τροποποιήσεις του 4830.
    Στο άρθρο 47 προτείνεται η μείωση του παραβόλου για λήψη DNA με ιδιαίτερη εύνοια προς την ομάδα των κυνηγών. Όμως η συγκεκριμένη ομάδα είναι βασική υπαίτιος για τις εκατοντάδες, χιλιάδες ανεξέλεγκτες γεννήσεις και εγκαταλείψεις σκύλων ανά την επικράτεια.
    Η εφαρμογή του μέτρου λήψης και διασταύρωσης μέσω DNA, φαντάζει ακατόρθωτη, την στιγμή που ούτε καν η ηλεκτρονική σήμανση που ψηφίστηκε το 2012 δεν έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία και δεν έχει εφαρμοστεί. Πόσο μάλλον θα εφαρμοστεί μία διαδικασία που απαιτεί επιπλέον κόπο, πάλι από τους φιλόζωους που θα συνεχίσουν να βρίσκουν νέα εγκαταλελειμμένα ζώα και θα προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν τρόπο να τα μεταφέρουν σε κτηνίατρο για λήψη DNA, διασταύρωση κ.λπ.
    Η στείρωση είναι η μόνη ηθική και βιώσιμη λύση, η οποία μπορεί να δώσει σοβαρά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να εστιάσει η Πολιτεία.
    Γι’αυτό τον λόγο:
    • Ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :
    – Την άμεση επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων και γατών. Η επιδότηση να ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά σκύλο και 50 ευρώ ανά γάτα και να παρέχεται από τους Δήμους μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια.
    – Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.
    Επίσης, ζητάμε την ΜΗ παράταση επιβολής προστίμων για στείρωση/DNA αλλά την άμεση εφαρμογής της.
    Αναφερόμαστε σε έναν φιλοζωικό νόμο που πυλώνες στήριξης του πρέπει να είναι οι φιλοζωικοί φορείς. Τα παραπάνω είναι οι μόνες λύσεις για τα προβλήματα δεκαετιών.
    ΠΦΠΟ

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 23:00 | Όλγα Μπαλούτογλου

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι απαραίτητη για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 23:22 | Χριστίνα Κουνάδη

    Η στείρωση των κατοικίδιων πρέπει να είναι υποχρεωτική, είναι ο μοναδικός πολιτισμένος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων. Είναι ντροπή να μην έχει εφαρμοστεί ακόμα ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 23:04 | Καλλιόπη Σακελλαρίδου

    Ζητάμε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς ειδικά σε ομάδες όπως κυνηγοί και κτηνοτρόφοι οι οποίοι πρωτίστως ευθύνονται για την δημιουργία αδέσποτων όπως και για εγκαταλείψεις και κακοποιήσεις.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 21:42 | Ανδρεάδη Γωγώ

    Αυστηροί έλεγχοι τώρα!,υποχρεωτική στείρωση.Κάθε μέρα βρίσκουμε σκελετωμένα κυνηγόσκυλα.Κουταβια σε κάδους.Φτανει πια.Δεν θα σηκώνουμε εμείς στις πλάτες μας την ανευθυνότητα των άλλων.Όλοι κάνουν παράπονα για τον τεράστιο αριθμό των αδέσποτων αλλά δεν κάνουν τίποτα απολύτως για αυτό.
    Ασχοληθείτε επί της ουσίας και εφαρμόστε επιτέλους όσα έχουν αποφασιστεί .Δείξτε μια φορά πως ενδιαφέρεστε πραγματικά να μειώσετε τον αριθμό των αδέσποτων. Γελάει και κλαίει όλη η Ευρώπη μαζί μας κ όλος ο κόσμος. Προχωρήστε σε μέτρα που θα φέρουν αποτελέσματα!!

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 21:51 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΥΟΦΊΛΛΗ

    Τροποποίηση του νόμου σύμφωνα με τις υποδείξεις τηςNEMESIS και της προέδρου κυρίας Μπομπολακη

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 21:38 | katia Karavasili

    Κάντε επιτέλους τα αυτονόητα και αφήστε τα πολλά λόγια.Κάποτε το ’90 περίπου η Ν. Υόρκη πήρε την απόφαση να κάνει υποχρεωτική στείρωση σε αδέσποτα και δεσποζόμενα για 5 συνεχή έτη λόγω υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων και πολλών κακοποιήσεων πούχε φτάσει στο κόκκινο σαν αναγκαίο μέτρο μείωσης πληθυσμού και τα κατάφερε.
    Πάρτε μέτρα ΤΩΡΑ εφαρμόστε αυτά που νομοθετήσατε και αυτά που εκκρεμούν, τα κυνηγόσκυλα και τα τσοπανόσκυλα τα εγκαταλείπουν όταν γερνάνε η δεν τους κάνουν τη δουλειά η τα βασανίζουν μέχρι θανάτου. Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΠ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 20:12 | Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιαλείας

    Διαφωνούμε και εναντιωνόμαστε στις ενέργειες του υπουργείου
    ,να θέσει σε διαβούλευση το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης-DNA και για μία ακόμη φορά να κάνει πισωγύρισμα για το άρθρο 9 του νόμου 4831/21
    το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εξαρχής έστω για 5 έτη, καθότι όλοι ξέρουμε ότι είναι η μόνη λύση για τη μείωση των αδέσποτων ,
    τα οποία κατά 80% ειδικά στην επαρχία προέρχονται από κυνηγούς και βοσκούς

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 16:40 | Σταμη Τζωρα

    Είναι μονόδρομος η υποχρεωτική στείρωση Είναι ο μόνος τρόπος να δούμε κάποια στιγμή μακροπροθεσμα να μειώνεται ο αριθμός των αστέγων ζώων Κυνηγόσκυλα και τσοπανοσκυλα πεταμένα παντού.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 15:03 | Νικητας Κουρεμετης

    Αυστηρός έλεγχος κυνηγών, εκτροφείων, παράνομοι ιστότοποι και ομαδες αγγελιών υιοθεσίας, έλεγχοι στις γειτονιές κ ειδικότερα στην επαρχία. Ανταπόδοση σε όποιον δηλώνει το ζώο του και σ’ αυτόν που υιοθετεί αδέσποτο. Συνεργασία αρχών με εθελοντές και στήριξη τους. Εκπαίδευση και επαγγελματισμός αστυνομιας

  • 14 Σεπτεμβρίου 2024, 14:47 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΟΥ

    Τροποποίηση του Νόμου σύμφωνα με τις υποδείξεις της NEMESIS και της προέδρου κ.Μπομπολακη