Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:50 | Πολάτογλου Κωνσταντίνος

    ΗΘΙΚΑ, είναι δίκαιο μετά από κάποια χρόνια μόνιμης και ειρηνικής συμμετοχής ενός ανθρώπου στη ζωή ενός τόπου, να μπορεί να συμμετέχει στα κοινά και να λογίζεται ως ισότιμο μέλος.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, όσοι λένε ότι αυτός ο νόμος αν ψηφιστεί θα επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση για τη χώρα (έλειμμα, ανεργία κλπ), έχουν σκεφτεί τί οικονομικό όφελος θα έχει το ελληνικό κράτος από την νομιμοποίηση τόσων ανθρώπων – που πλέον θα καλούνται να συνεισφέρουν ισότιμα στη φορολογία, στο ασφαλιστικό κλπ;

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, νομιμοποίηση και παραχώρηση ιθαγένειας δεν σημαίνει απαραίτητα και ένταξη. Η ένταξη – που πρέπει να είναι ο στόχος – δεν επιτυγχάνεται με αυτό το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα αφορά στη μεταναστευτική πολιτική από εδώ και πέρα, στην παιδεία και την αποκέντρωση. Αν μείνει μόνο του φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της συντήρησης.

    ΕΘΝΙΚΑ, όλων μας οι πρόγονοι από κάπου ήρθαν σε αυτόν τον τόπο. Όταν με χαρά μαθαίνουμε ότι σε μακρινές χώρες τα παιδιά στα σχολεία διδάσκονται τον ελληνικό πολιτισμό, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην χαιρόμαστε όταν αυτό θα συμβεί εδώ κι εμείς θα μπορούμε να συμμετέχουμε. Τα ήθη και τα έθιμά μας δεν καταργούνται επειδή θα συνυπάρχουν με ήθη και έθιμα άλλων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Dimitris

    Το ν/σ δεν νομίζω ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και βρίσκει αντίθετο το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, για πολλόυς λόγους και όχι φυσικά λόγω ρατσιστικών προκαταλήψεων όπως διατείνονται κάποιοι ψευτοθολοκουλτουριάρηδες.

    Πάντα η πιο σωστή λύση θα ήταν το Δημοψήφισμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:55 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Έγιναν οι παρακάτω ερωτήσεις/παρατηρήσεις επί των διατάξεων του άρθρου, από τον χρήστη «Δημήτρη»:

    —————–
    «4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
    γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.»

    Να υποθέσω ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στους βιολογικούς γονείς και όχι σε έλληνες θετούς γονείς γιατί αλλιώς οδεύουμε στη δημιουργία μιας βιομηχανίας ελληνοποιήσεων.

    Επίσης το «όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος» τι νόημα έχει?
    —————–

    Όσον αφορά το πρώτο – αν δηλ. εννοούνται οι βιολογικοί ή θετοί γονείς, η απάντηση είναι: εννοούνται, όποιοι θεωρούνται γονείς κατά το οικογενειακό μας δίκαιο (Αστικός Κώδικας κ.λπ.) ασχέτως εάν είναι βιολογικοί, θετοί, ο σύζυγος της μητέρας, κ.λπ.

    Δεν εμφιλοχωρεί μεγαλύτερος κίνδυνος βιομηχανίας υιοθεσιών, απ’ ότι τώρα, εξ αντιθέτου δε ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται. Ιδού το γιατί:

    Παράδειγμα:

    Ο Σ, γιος Ουκρανών παράνομων μεταναστών, γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα, και εξακολουθεί να διαβιοί εκεί παράνομα, χωρίς άδεια διαμονής.

    Το 2015 ο Σ, ο οποίος από το 1995 μέχρι το 2015 κατοικεί μόνιμα, αλλά παράνομα στην Αθήνα, αποκτά με την επίσης Ουκρανή Μ το τέκνο Τ.

    Με το παλαιό δίκαιο, το Τ *δεν* θα αποκτούσε την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή του, λόγω του ούτε Έλληνες γονείς έχει, ούτε ανιθαγενές είναι (έχει τη Ουκρανική ιθαγένεια).

    Με το νέο δίκαιο, το Τ αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική ιθαγένεια, καθώς ο ένας του γονέας (ο Σ) α) έχει γεννηθεί και αυτός στην Ελλάδα και β) κατοικεί μόνιμα εδώ, έστω και παράνομα.

    Η ελληνική ιθαγένεια του τέκνου ελαττώνει, παρά ενισχύει την ανάγκη των Σ και Μ να δώσουν το τέκνο προς υιοθεσία, καθώς αυτό έχοντας την ελληνική ιθαγένεια έχει και τα πλεονεκτήματα που αυτή φέρει, όπως – πιθανόν – τη δυνατότητά τους να ζητήσουν και να λάβουν νόμιμη άδεια διαμονής ως γονείς Έλληνος υπηκόου.

    Το το «όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος» έχει το νόημα ότι το αυτό ΔΕΝ ισχύει για παιδιά που γεννιούνται στο εξωτερικό. Π.χ αν ο Σ από φευγαλέα σχέση με την Ο αποκτήσει τέκνο το οποίο όμως γεννηθεί στην Ουκρανία όπου η Ο έφυγε 2 μήνες αφού είχε τη σαρκική επαφή με τον Σ, τότε το τέκνο αυτό δεν αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. Ελλείπει η *εδαφική* σχέση με τη χώρα τη στιγμή της γέννησης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:19 | Mόσχος Δημ. Γεώργιος

    Επιτέλους. Η χώρα που δίδαξε τον πολιτισμό θα εφαρμόσει αυτό που αυτός που συνένωσε τα ελληνικά φύλλα διακήρυξε:

    «Έλληνας είναι αυτός που μετέχει της Ελληνικής Παιδείας». Αλέξανδρος,γιος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας.

    Και για να έρθουμε στα σημερινά. Είμαστε χώρα γερόντων, άρα χρειαζόμαστε νέο αίμα που εμείς θα το κάμουμε ελληνικό. Και κυρίως θα δυναμώσουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία με ασφαλιστικές εισφορές, για να πάρουμ κάποτε σύνταξη. Την ομφαλοσκοπική αντίληψη περί «τουρκικής απειλής» στην Θράκη, την πληρώσαμε με καταγγελίες διεθνώς για ρατσισμό. Το ίδιο και στην Πάτρα του 2009 κ.α. Και το χειρότερο είναι ότι δεν συνέβη καμία κοσμοχαλασιά, από αυτές μας προφήτευαν οι κασάνδρες. Έτσι τουλάχιστον για να παρηγοριόμαστε ότι προσπαθήσαμε να σώσουμε τη φυλή μας!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | ΚΩΣΤΑΣ

    Άν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι δηλαδή νοήμονα όντα όλοι ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, το δικαίωμα στη ζωή είναι αυτονόητο για τον καθένα μας, όχι στις διακρίσεις κάθε είδους, όλοι είμαστε το ίδιο καλοί και το ίδιο κακοί, συμφωνώ με το νομοσχέδιο πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο δεν ανήκει σε κανέναν μας, ανήκει σε όλους μας, και πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές όχι μίσος αλλά συμφιλίωση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | κωνσταντινος

    ΘΑ θελαμε ενα δημιψηφισμα τωρα για ενα τοσο σημαντικο θεμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:38 | Πάνος Μπεκιάρης

    ΟΧΙ!
    Με σχεδόν 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας να είναι μετανάστες, σύντομα θα υπάρξει αλλοίωση στην ομοιογένεια του πληθυσμού και θα ξεσπάσουν συγκρούσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα!

    Άλλο πράγμα η ενσωμάτωση των ΝΟΜΙΜΩΝ μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία και άλλο πράγμα η απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας!

    Η ιθαγένεια δεν είναι μια απλή λέξη.
    Προϋποθέτει Ελληνική συνείδηση, γνώση και αποδοχή της Ελληνικής ιστορίας.

    Πόσους μετανάστες χρειαζόμαστε;
    Πόσους έχουμε τώρα;
    Ποιές είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα;
    Σε κανέναν δεν αρέσει το θέαμα που αντικρύζουμε σε κάθε φανάρι.

    Να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!

    Επιτέλους, να αποφασίσει κι ο Λαός με άμεσο τρόπο σε κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του εξίσου άμεσα, τα επόμενα χρόνια.

    Συμμετοχική δημοκρατία κύριοι!

  • Δεν ξέρω ποιός και τι εφτιαξε αυτόν τον κόσμο,υποθέτω όμως ότι τις
    οργανομένες κοινωνίες -σαν ανάγκη ζωής-τις φτιάξαν οι άνθρωποι,και
    τις ονομάσαν πατρίδες.Στην ζωή μου έκανα μια τέτοια δουλιά,που μου
    έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω σχεδόν όλες τις φιλιές του κόσμου σε
    στιγμές χαράς,κεφιού,και ξεφαντόματος,και κατάλαβα σαν διακοσμοτικό
    στοιχείο της ζωής οι εθνικισμοί είναι ευχάρηστο και διασκεδαστικό
    θέαμα και ότι τους ανθρώπους δεν τούς χωρίζει τίποτε.
    Προσωπικά είμαι υπέρ της ένταξης των μεταναστων

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | Έλσα Πάντου

    Εξαιρετικά σύντομα και , άρα, βιαστικά,μετά την αλλαγή κυβέρνησης προωθείται τέτοιο κεφαλαιώδους σημασίας νομοσχέδιο, σε μια χώρα, όπου εγείρονται συνεχώς θέματα μειονοτήτων (τουρκικής, βλάχων κλπ), με αντίστοιχη ανάμειξη των γειτονικών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ. Σύντομα διαβλέπω , στην περίπτωση αθρόων ελληνοποιήσεων, θέματα Αλβανικής μειονότητας, Πακιστανικής μειονότητας κοκ, να εγείρονται από Αλβανία, Πακιστάν, κοκ με ανάμιξη των φιλικών σε αυτές χωρών ή θρησκευτικών αρχηγών….Θα πρέπει, βέβαια, να γίνουν ρυθμίσεις για παιδιά που γεννήθηκαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, όσον αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, αλλά, για τη χορήγηση ιθαγένειας, θα πρέπει να γίνουν μελέτες επί μελετών και όχι όλα να αντιμετωπίζονται με μια ύποπτα «χαρωπή» διάθεση , όπου οι όροι «φιλοξενία» και ενσωμάτωση», χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Είναι πολύ το χρήμα , κύριοι, που έχει επενδυθεί στη λαθρομετανάστευση, κι αυτοί οι βιαστικοί νόμοι, στην κυκλοφορία αυτού του χρήματος φαίνονται να αποβλέπουν (Λαθρομετανάστευση-παράνομη διαμονή-νομιμοποίηση-νέοι λαθρομετανάστες).Η κυβέρνηση, ίσως έχει κάποιους αριθμούς υπ’όψιν, σχετικά με τον αριθμό αυτών που θα ζητήσουν ιθαγένεια. Όμως, ακριβώς, επειδή είναι πάρα πολύ το μαύρο χρήμα της λαθρομετανάστευσης, τα πλαστά δικαιολογητικά και τα πλαστά πιστοποιητικά γέννησης (που θα πρέπει να ελεγχθούν από στρατιές υπαλλήλων), να είστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουν τα γνήσια και, άρα, θα αυξηθεί ανάλογα ο αριθμός των υποψηφίων «Ελλήνων».
    Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (οι Έλληνες ,και όχι οι Αλβανοί ή οι Μπαγκλατεσιανοί ή οι Ουκρανοί )έλεγαν : «Βουλεύου μεν βραδέως, επιτέλει δε ταχέως» Σκεφτείτε, κύριοι, σκεφτείτε πολύ καλά και μετά αποφασίστε και πράξετε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:33 | κωνσταντινος

    Για οσους λανθασμενα θεωρουν τους ελληνες μεταναστες ισοτιμους με τους λαθρομεταναστες θα ηθελα να τους θυμησω οτι ο μεταναστης παει νομιμα σε ενα κρατος μονο οταν το κρατος υποδοχεις μετα απο εξονυχιστικο ελεγχο που εκανε στους παπουδες μας(δες για κομουνιστες απο τις ΗΠΑ κ.τ.λ)
    αποφασιζε εαν τους δεχοταν η οχι.
    ο λαθρομεταναστης Παρανομει συμφωνα με την χαρτα του ΟΗΕ που μπαινει παρανομα στο ξενο κρατος και γι αυτο το ξενο κρατος εχει δικαιωμα να τον αποβαλει απο το εδαφος του.(ιστοσελιδα ΟΗΕ).
    οποτε για οσους πιστευουν οτι λαθρομεταναστης και μεταναστης ειναι το ιδιο θα τον παρακαλουσα να δει την χαρτα του ΟΗΕ και το ιδιο παρακαλω το κυριο Παπανδρεου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:01 | Νταρίν

    θα ήθελα πρώτα να απαντήσω στον κ. ανώνυμο φτωχό πως το νομοσχέδιο αφορά τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών ,της δεύτερης γενιάς, οι οποίοι μεγάλωσαν εδώ ή γεννήθηκαν και πέρασαν από τα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια. Δε μιλαέι για τους παράνομους….Και επειδή εγώ κατάγομαι από την Αίγυπτο ξέρετε πόσοι έλληνες ζουν εκεί και έχουν επιχειρήσεις? Γνωρίζετε ότι εκεί παίρνουν την υπηκόοτητα αμέσως με μία αίτηση τους και χωρίς προβλήματα και ΔΩΡΕΑΝ? Εγώ προσωπικά γνωρίζω άτομα οι οποίοι ζουν εδώ με αιγυπτιακή υπηκοότητα και ποτέ δεν έζησαν στην αίγυπτο παρά για 2 ή 3 χρόνια για να αποκτήσουν την αιγυπτιακή ταυτότητα….αυτό είναι το σύστημα που ισχύει εκεί….
    Και εγώ διαφωνώ απόλυτα να δοθεί η ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μετανάστη…. Γιατί να είμαστε ίσοι με εκείνους που μόλις ήρθαν και επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΑ! Το σημαντικό κριτήριο είναι η συνέντευξη για εμένα. Απο εκεί θα αποδειχθεί κατά πόσο αγαπάει την Ελλάδα και γνωρίζει τον πολιτισμό της( παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί έλληνες και όχι αλλοδαποί οι οποίοι δε γνωρίζουν τίποτα για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό αλλά είναι σημαντικό κριτήριο κατά τη γνώμη μου)….Όλο το πρόβλημα σας πιστεύω ότι είναι οι Τόυρκοι…Οι υπόλοιποι σε τι φταίνε….Εγώ έχω μεγαλώσει εδώ, ήρθαν οι γονείς μου πριν 30 χρόνια ΝΟΜΙΜΑ, άνοιξαν επιχειρήσεις, πληρώνουν στο κράτος φόρους και ασφαλιστικά και άλλα τόσα…Οπότε γιατί να δημιουργηθεί εμπόδιο?Για τις υποχρεώσεις? Εαν π.χ ο αδερφός μου θα πάει στο στρατό ή όχι? ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ…. για έναν απλό λόγο! Επειδή μεγάλωσε εδώ και την αγαπάει αυτήν τη χώρα. Δε τα αναφέρω όλα αυτά για να απαντήσω μόνο σε κάποιους αντίθετους που μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα, αλλά πραγματικά επειδή είναι η αλήθεια!!
    Τους αλλοδαπούς τους θέλετε μόνο για να τους καταπατάτε και να τους δίνετε χαμηλά μεροκόματα χωρίς ένσημα….Απλά τους εκμεταλλεύστε σωστά!! Όταν έρχεται κάποιο νομοσχέδιο να δικαιώσει τους Νομιμους αρνείστε….. Και πάλι επαναλαμβάνω πως και εγώ προσωπικά δε μπορώ να βλέπω την Ελλάδα γεμάτη με τόσους λαθρομετανάστες….αλλά τούλαχιστον εγώ θέλω να συμμετάσχω στην ελληνική κοινωνία…Εγώ σπουδάζω δημοσιογραφία και δε μπορώ να εργαστώ επειδή δεν έχω την ελληνική ταυτότητα….Είναι άδικο ή όχι??
    Ευχαριστώ πολύ!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:41 | kostas

    Αν δεν φοβάστε την δημοκρατία κάνετε επιτέλους ένα δημοψήφισμα μετά από 36 χρόνια για κάποιο τόσο σοβαρό θέμα.Το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει οριστικά την εθνολογική,κοινωνική,εργατική και εκλογική βάση της χώρας,δεν πρέπει να είναι θέμα εγωισμού ή μικροπολιτικής αλλά επιλογής του Ελληνικού λαού για το μέλλον του.
    Στο κάτω κάτω αν μετά το δημοψήφισμα ο λαός επιλέξει το ένα ή το άλλο το αποτέλεσμα δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:03 | Εφη Τελλή μέλος ομάδας νομικής στήριξης μεταναστών και προσφύγων

    ΝΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

    Η προυπόθεση που τίθεται να αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα παιδια αλλοδαπών τα οποία φοιτούν επί 6 συνεχή χρόνια σε ελληνικά σχολεία ακόμη και αν οι γονείς τους δεν έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια συνεχούς νόμιμης παραμονής στην Ελλαδα, θα εφαρμοσθεί επί της ουσίας μόνο σε περιπτώσεις τις οποίες οι γόνείς αλλοδαποί βρίσκονται στην Ελλάδα νόμιμα για λιγότερο από 5 έτη. Εάν οι γονείς είναι «παρανομοι» η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα μπορεί να εφαρμοσθεί (ακόμη και αν τα παιδιά φοιτούν επί 6 συνεχή έτη στην ελληνική εκπαίδευση, καθώς οι παρανομοι αλλοδαποί δεν έχουν δικαίωμα να συναλασσονται με τις ελληνικές αρχές, άρα ούτε να υποβάλλουν αίτηση ( σύμφωνα με τον 3386/05). Εάν η τελική διατύπωση μείνει ως έχει, θα αποκλεισθούν από το ρυθμιστικό παιδίο της διάταξης όλα τα παιδιά, που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία για 6 τουλάχιστον έτη, εάν ο ένας τουλάχιστον γονέας δεν έχει νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα ( καθώς απαιτείται «κοινή » δήλωση των γονέων που σημαίνει ότι και οι 2 πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συναλάσσονται με τις αρχές.

    Πρόταση: Να υπάρξει ρητή αναφορά ότι οι γονείς δύνανται να εγγράψουν τα παιδιά τους στα δημοτολόγια και να υποβάλλουν την εν λόγω δήλωση, ακόμη και αν οι ίδιοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων

    Εφη Τελλή δικηγόρος μέλος της «Ομάδας νομικής στήριξης μεταναστών και προσφύγων Θεσσαλονίκης»

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | Νίκος

    Θεωρώ αδιανόητο το να ζω σε μια χώρα που θέλει να λέγεται Ελληνική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και επι σειρά ετών οι εκάστοτε κυβερνώντες αυτού του τόπου να «κωφεύουν», στερώντας το αναφαίρετο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να έχει άποψη για όλες τις σοβαρές αποφάσεις που αφορούν αυτή την χώρα! Έιναι άκρως προσβλητικό να ζούμε σε μια εποχή οπου η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαικής ένωσης, να είναι η μοναδικη χωρα που δεν έχει δώσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ φορά στην νεότερη ιστορία της το δικαίωμα να αποφασίσει ο λαός και σε χωρες όπως η Ισπανία και η Ελβετια, να διεξάγονται δημοψηφίσματα για θέματα όπως το ευρωσύνταγμα, ενώ την ίδια στιγμή με την «στάση» τους οι πολιτικοί μας να μας θεωρούν «ανώριμους» για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον μας, και να εξάρουν την οριμότητα μας παρά μόνο όταν τους «ανεβάζουμε» στην εξουσία! Ανεξαρτήτως λοιπόν με το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το εν λόγω νομοσχέδιο, η ουσία είναι οτι όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ελπίζοντας να γίνει η αρχή και επιτέλους να αποφασίζει ο Έλληνας πολίτης για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:57 | τρακα μαχη

    κατα αρχας ειμαι περηφανη που δικαιουμαι να ομιλω και να συμμετεχω στα κοινα εκτος απο τις εκλογες .πιστευω οτι…. εκ του μη εχοντος ουκ αν λαβεις…. τι να κανουν οι ξενοι στην ελλαδα?αφου σε λιγο εμεις δεν θα εχουμε να φαμε πως θα ταισουμε και αυτους ?αντι λοιπον να σκεφτομαστε πως θα τους κανουμε ελληνες.. ας σκεφτουμε καλυτερα πως θα κανουμε τους εαυτους μας να ζουμε με αξιοπρεπεια και το εστω χαμηλοτερο βιοτικο μας επιπεδο να εναρμονιστει με τους ευρωπαιους μας γειτονες και ας αφησουμε τους αιθεροβατσμους και τις χειμερες….. οχι δεν θελω να χασω την χωρα μου απο τους λαθρομεταναστες!! ποτε επισημα το κρατος τους μετρησε??ποτε ειδε ποιοι ειναι??θα ηθελα να γινει δημομοψηφισμα για να αποφασισουμε ολοι οι ελληνες και ναεχουμε μια δικαιη και μαζικη αποφαση .ετσι θα φανει και η φιλολαικη πολιτικη της κυβερνησης μας για να δουμε το παμε ολοι μαζι θα ισχυσει????

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:19 | Δημήτρης

    Δηλαδή για να καταλάβω κάτι. Η σημερινή κυβέρνηση που θέλει να περάσει αυτόν τον νόμο, είναι η ίδια που αρνείται να δώσει ψήφο στους Έλληνες της διασποράς?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | Γιάννης Μακρής

    Ειλικρινά λυπάμαι που υπάρχει καν σκέψη να ενσωματωθουν στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα δομές και πολιτισμικές ιδιεταιρότητες που δεν της ανήκουν. Αγανακτώ, όμως, οταν ανθρωποι που στερουνται την Ελληνική παιδεία ζητούν λόγο και αιτουνται δικαιώματος συμμετοχής στα κοινά.

    Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει έλλειμα δικαιωμάτων του ανθρώπου, ωστε ο οποιοσδήποτε φιλοξενουμενος να νοιωθει οτι απειλειται.

    ο πολιτισμικός ιστός της Ελλάδας ειναι σαφής, συγκεκριμένος και αυτοοριζόμενος εδω και εκατοντάδες χρόνια.

    Η μεταναστευση, παράνομη ή νόμιμη, δεν «βοηθά» στην λύση προβλημάτων παρά δημιουργεί περισσότερα, βαρύτερα, ασηκωτα.

    Η εισαχθείσα νεο-εγκληματικότητα ακόμα και πληθυσμών εισαγώμενων απο νεοεισαχθείσες χωρες – μελη της ΕΕ ειναι τέτοια, που καθιστά την οποιαδήποτε σκέψη για διεισδυση των επιλογων, αυτων των πληθυσμών, στο νομοθετικό συστημα, επικινδυνη και ρητά απαγορευμένη.

    Οι Ελληνες, απλά σας ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ, να βγάλετε απο το μυαλό σας κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση της ποιότητας ζωης μας βασισμένοι σε «δικαιώματα» που υποτίθεται οτι «απέκτησαν» οι μετανάστες εδω, οταν καλα – καλά δεν τα ειχαν στην πατρίδα τους την ίδια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:08 | Μιντζολη

    Διαφωνω κ εξοργιζομαι με την ιδεα κ μονο ξαφνικα ολοι να γινουν Ελληνες.να βρει τροπο η κυβερνηση ναι σαφως να τακτοποιηση το χαλι των μεταναστων.Εχουν κ αυτοι δικαιωματα αλλα οχι να καταπατηθουν τα δικα μας.Απο που κ ως που Θα ερθει ο καθε ασχετος να γεννησει εδω να κανει το ελληνακι υποτιθεται κ μετα θα εχει κ δικαιωμα ψηφου που θα επηρεασει τη χωρα που με πονο κ ανοχη πολεμαμε να διασωσουμε κ να χτισουμε.
    πολυ επιπολαια ,βιαστικη κ της αρπαχτης κινηση θα ελεγα.Να αναθεωρησει η κυβερνηση βαζει σε κινδυνο την κληρονομια των παιδιων μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:05 | Γιώργος Λοϊζος

    Είμαι Έλληνας, γεννημένος στην Αίγυπτο. Η μητέρα μου και ο πατέρας της μητέρας μου είναι επίσης Έλληνες γεννημένοι στην Αίγυπτο. Ποτέ δεν μας δόθηκε υπηκοότητα, ιθαγένεια ή δικαίωμα ψήφου. Διαφωνώ απολύτως με την σκέψη να δοθούν παρόμοια δικαιώματα σε ανθρώπους που έτυχε να γεννηθούν στην Ελλάδα από γονείς που παραβίασαν τα σύνορά της και καμία σχέση δεν είχαν με τον πολιτισμό, την ιστορία, την θρησκεία και τις παραδόσεις της και ποτέ δεν πρόκειται να αποκτήσουν. Γνωρίζοντας δε το Ισλάμ, σας διαβεβαιώνω πως δεν θα προσαρμοσθούν στις δικές μας συνήθειες, αλλά θα προσπαθήσουν να προσαρμόσουν εμάς στις δικές τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:27 | Γιώργος Α.

    Η συζήτηση για τους μετανάστες δεν πρέπει να εξαντληθεί στο ζήτημα της ιθαγένειας και της ψήφου. Πρέπει να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν περιθωριοποιηθεί, πέφτουν θύματα εκμετάλευσης απο «υπερπατριώτες ελληνες» και εργάζονται 12-14 ώρες τη μέρα ανασφάλιστοι για ενα ξεροκόμματο, να μιλήσουμε για τις φασιστικές επιθέσεις που δέχονται απο τους παρακρατικούς (πιο πρόσφατο παράδειγμα στα Χανιά http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1117022), να μιλήσουμε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα σύνορα, για την αστυνομική βία σε βάρος των μεταναστών, το ρατσισμό, την ανασφάλεια, το φόβο που ζουν καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι….η λίστα είναι ατελείωτη….Δυστυχώς οι μετανάστες στη «φιλόξενη Ελλάδα» έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα απο το θέμα της ψήφου ή της ιθαγένειας.

    ΥΓ φυσικά κάποιοι απο εσάς που αντιτίθεστε σε μια τέτοια αλλαγή έχετε τους λόγους σας, πώς θα έχετε τον μετανάστη να χτίζει το σπίτι σας, να δουλεύει στα χωράφια σας, να εργάζεται στην επιχείρησή σας για 15 ευρώ μάυρο μεροκάματο αν αποκτήσει δικαιώματα και φωνή…Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:36 | eleftheria

    Ο αριθμός των μεταναστών στη Ελλάδα είναι τεράστιος και πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να αντέξει η χώρα, ενώ η απονομή ελληνικής ιθαγένειας σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων θα δημιουργήσει προδεδικασμένο και για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό.Σε τετοιου ειδους αποφάσεις καλό ειναι να γινεται δημοψήφισμα. Να ακουτε και την αποψη του λαου εφοσον τετοιες αποφασεις ειναι σοβαρεσ και επηρεάζουν πολιτισμικά και βιολογικά χαρακτηριστικά.Καλό θα ήταν να γινει δημοψήφισμα και την απάντηση θα την δώσει ο λαος. Αυτά τα θέματα αφορούν όλους τους Ελληνες και οχι μονο τους 300 εσας. Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:16 | Σπυρος Σκιαδοπουλος

    Η απόφαση της κυβέρνησης να παραχώρηση την Ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα καθώς και σε όλους εκείνους που νομίμως έχουν εισέλθει στην χώρα μετά από πενταετή διαμονή, είναι απόλυτα σωστή.
    Χρειάζεται όμως να προχώρησε και ένα βήμα πιο μπροστά και να απεγκλωβίσει και όλους εκείνους τους μετανάστες που ζουν κάτω από το φόβο της παρανομίας επειδή έχουν εισέλθει στη χώρα μας «παράνομα», αλλά η πολιτεία για πολλά χρόνια το παραβλέπει αφήνοντας τους να εργάζονται σκληρά χωρίς να αμείβονται κανονικά και έτσι να δημιουργείται η μαύρη εργασία και να πλουτίζουν κάποιοι καπάτσοι και ταυτόχρονα να ψυχορραγούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Προτείνω συνολική καταγραφεί όλων των μεταναστών και έκδοση άδειας εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν νόμιμα και να ζήσουν στην Ελλάδα.
    Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από κανέναν που συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία του τόπου μας. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κινδυνεύσει και πολλές φορές προδοθεί από κάποιους ελληνάρες πατριδοκάπηλους όπου εν ονόματι της ελληνικής αγνότητας συνεργάστηκαν με το ναζισμό, πουλήσανε την Κύπρο και τώρα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά ο τόπος μας τρέχουν οι αχρείοι να προφυλάξουν τα λεφτουδάκια τους για να μη φορολογηθούν.
    .
    Σπύρος Σκιαδόπουλος

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:40 | κωνσταντινος

    Ειναι πολυ γενικολογο και χωρις καμια ασφαλιστικη δικλιδα εαν ειναι ενας εγκληματιας αυτος που θελει να γινει ελληνας
    η εαν ειναι ενας εθνικιστης,θρησκοληπτος, φασιστας, ανθελληνας η μισογυνης.
    μετα το να γινει καποιος υπηκππς ενος κρατους η εαν θα παρει την ιθαγενεια ειναι δυο διαφορετικα πραγματα,δεν μπορειται να αλλαζεται το κωδικα ιθαγενειας εαν πρωτα δεν ρωτατε τους ιθαγενεις με ενα δημο/ψυφισμα.
    ειμαι εναντια σε αυτο το νομοσχεδιο χωρις την προηγουμενη εγκριση του απο τον ελληνικο λαο σε δημοψηφισμα.
    ειναι ενα πολυ γενικολογο κειμενο τελειος αναξιο να διαχειριστει ενα τοσο σημαντικο θεμα και γι αυτο πιστευω οτι δεν θα ερθει ποτε σε δημοψυφισμα διοτι γνωριζετε οτι θα καταψηφιστει.
    ελπιζω οτι τουλαχιστον θα ακουσεται τους χιλιαδες ελληνες που σας γραφουν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | Σπυρος Σουρτζινος

    Με τοσα ανοιχτα μετωπα ειναι αφελες και επικινδυνο να περασει ενα τετοιο νομοσχεδιο. Ειμαι 38 ετων και τα μισα χρονια της ζωης μου τα εχω περασει στην Αμερικη αρα ξερω τι παει να πει μεταναστης απο πρωτο χερι. Πολλοι που υποστιριζουν το ενδεχομενο να ψηφιζουν οι μεταναστες, χρεισιμοποιουν το παραδειγμα της Αμερικης οτι εκει ψηφιζουν ολοι, οι Ελληνες οι Ιταλοι κ.τ.λ και δεν βλεπουν τον λογο να μην γινει και εδω το ιδιο, πονταρωντας στην αγνοια την απαθεια και τον φοβο(μην τον πουνε ρατσιστη) του μεσου Ελληνα. Πρωτον δεν αποκτα κανενας τοσο απλα την υπηκοοτητα και το δικαιωμα να ψηφιζει. Δεν θα μπω στον κοπο να εξηγησω πως και τι, το γνωριζουν πολυ καλυτερα οι υπευθυνοι του νομοσχεδιου με πρωτο και καλυτερο τον πρωθυπουργο. Δευτερον και βασικοτερον η Αμερικη(θα μπορουσε να ηταν η Γερμανια η Αυστραλια η, η Αγγλια)δεν συνορευει ουτε με την Αλβανια(τσαμηδες, μεγαλη Αλβανια κ.τ.λ) ουτε με την Βουλγαρια ουτε με τα Σκοπια και ουτε φυσικα με την «φιλη» μας Τουρκια! Δεν συνορευει με καμμια χωρα που διεκδικει εδαφοι η ιστορια η και τα δυο!
    Νιωθω θυμο. Ειμαι παντρεμενος με δυο μικρα κοριτσια. Δεν φοραω κουκουλα. Ειμαι ενας απλος ελληνας οικογενειαρχης αλλα νιωθω θυμο! Νιωθω θυμο γιατι πρεπει να τιμωρουμαι εγω για ολα τα λαθοι καποιων υπευθυνων. Νιωθω θυμο γιατι ενω ακουω για την φοροκαταιγιδα που ερχεται για τον μεσο Ελληνα επαγγελματια δεν ακουω τιποτα για τους χιλιαδες λαθρομεταναστες του παρεμποριου. Κουβεντα!
    Νιωθω θυμο, γιατι ενω δεν δωσατε το δικαιωμα σε χιλιαδες Ελληνες της ομογενειας να ψηφιζουν απο την χωρα που ζουνε(οι περισσοτεροι εχουν περιουσιες, πληρωνουν φορους ,φερνουν συναλλαγμα) χωρις δευτερη σκεψη δινετε το δικαιωμα αυτο στους μεταναστες, χωρις να υπαρχει μια στοιχειωδη μεταναστευτικη πολιτικη.
    Δεν θελω να πιστευω οτι οι πολιτικοι μας εκτελουν διαταγες. Δεν θελω να μπω σ’αυτην την λογικη. Θελω να ελπιζω…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:42 | Έλληνας πολίτης

    Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί ψηφίστηκαν από τον Ελληνικό λαό, αντιπροσωπεύουν τον Ελληνικό λαό, και υπάρχουν μόνο για να υπηρετούν ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

    Ολόκληρη αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, πρέπει να τεθεί στην κρίση όλου του Ελληνικού λαού, με ένα Δημοψήφισμα.

    Ένα Δημοψήφισμα, θα έπειθε περισσότερο τους Έλληνες, ότι έχουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ και όχι απλά εικονική Δημοκρατία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:26 | SOS

    Αυτοί που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημερώσεως (διάβαζε παραπληροφορήσεως), δημιουργούν την ψευδαίσθηση στον πολίτη, ότι η αποδοχή των μεταναστών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ότι είσαι κάτι μεταξύ τριτοκοσμικού και φασίστα εάν δεν αποδεχθείς τους μετανάστες.Μιλήστε με τους γύρω σας και θα διαπιστώσετε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εναντίον της παρουσίας των μεταναστών εν Ελλάδι.Κατά μείζονα λόγο είναι εναντίον της αποδόσεως ιθαγενείας σε αυτούς.

    Εάν σε θεωρητικό επίπεδο πούμε ότι αυτή η χώρα ανήκει σε αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία της ή σε αυτούς που ευκαιρίας δοθείσης είναι διατεθειμένοι να χύσουν το αίμα τους για αυτήν, διερωτώμαι με ποία εξουσιοδότηση κάποιοι απεφάσισαν να τη μοιράσουν σε κάθε μετανάστη που ζητάει μία καλύτερη τύχη στην πατρίδα μας.

    Στο επιχείρημα μα μένουν 15 χρόνια στον τόπο μας γιατί να μην τους κάνουμε Έλληνες, θα ρωτούσα το εξής: εάν έλθει κάποιος και στρατοπεδεύσει στον κήπο του σπιτιού σας άνευ προσκλήσεως και με αδυναμία δική σας να απαλλαγείτε από την παρουσία του, τι θα πρέπει να γίνει μετά από 15 έτη; Μήπως να του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα της χρησικτησίας ή μήπως να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου και την απομάκρυνση του εισβολέως από το σπίτι μας.
    Αυτό είναι η μεταφορά στα καθημάς του προβλήματος της παρανόμου και άνευ προσκλήσεως μεταναστεύσεως φτωχών ανθρώπων από τα πέρατα της γης στην πατρίδα μας.
    Εάν και για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο ελληνικός λαός παραγκωνίζεται και δεν εκφράζεται μέσω ενός δημοψηφίσματος, διερωτώμαι πόσο καλά λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα.

    Νομίζω ότι για να μην αναφωνήσουμε «Η πόλις εάλω» θα πρέπει να γίνουμε αν μη τι άλλο κοινωνοί του τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Ναι, είμαι παλιομοδίτης και χρησιμοποιώ ακόμη τον όρο πατρίδα, όσο ακόμη αυτή υφίσταται. Έλληνες αντισταθείτε. Όλοι στους δρόμους.
    Δεν μπορεί ο νομάρχης κ.Σγουρός να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην προηγουμένη κυβέρνηση και τώρα να ποιεί την νήσσαν.
    Δεν μπορεί ο κ.Κατσανέβας να ομιλεί για μουσουλμανοποίηση της πατρίδος μας στην προηγουμένη κυβέρνηση και να μην εισακούεται.
    Κάνω έκκληση στους πατριώτες του ΠΑΣΟΚ, μα πάνω από όλα κάνω έκκληση στους λογικούς του ΠΑΣΟΚ.Η πατρίδα μας δεν έχει περιθώρια πειραματισμών σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ο επί σειρά ετών πρέσβης στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον κ.Ζαχαράκης προέβλεψε ότι στο εγγύς μέλλον φοβάται πρόβλημα με τη μειονότητα της Θράκης η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως Τουρκική. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι πρόσφατες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο έγιναν με πρόσχημα την προστασία των μειονοτήτων.
    Προς θεού δεν πρέπει να ζήσουμε αντίστοιχες στιγμές.
    Προσωπικώς δεν ασχολούμαι με τα κόμματα είμαι όμως πολιτικό ον ως οφείλω τουλάχιστον έναντι της δημοκρατίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι τον Γεώργιο Παπανδρέου τον συμπαθώ.
    Εάν επιμείνει στο νομοσχέδιο αυτό θα βρεί σύσσωμο τον ελληνικό λαό απέναντι του. Αν μη τι άλλο, ας σεβαστεί την μνήμη του πατέρα του και του παππού του

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | Παντελής

    H E.E. δίνει στα 5 χρόνια διαμονής άδεια επί μακρόν διαμένοντος, η Ελλάδα αποφάσισε να δίνει ιθαγένεια και με λιγότερες μάλιστα προϋποθέσεις

    Η Ε.Ε. εξέδωσε την οδηγία 2003/109/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε άμεσα με το προεδρικό διάταγμα 150/2006, προκειμένου να συνδέσει την 5ετή νόμιμη διαμονή του μετανάστη, εφόσον συντρέχουν και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις – και ιδίως η ύπαρξη ορισμένου εισοδήματος ώστε να μπορεί να συντηρήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, η πλήρης ασφάλιση ασθενείας, η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού κλπ. – με την απόκτηση ενός ευνοϊκού καθεστώτος μακράς παραμονής (5ετούς με δυνατότητα ανανέωσης).

    Στον αντίποδα της Ευρώπης, η Ελλάδα επέλεξε να δώσει σε άτομα που έχουν λιγότερες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις, όχι απλώς το ευνοϊκό καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, αλλά την ίδια την ελληνική ιθαγένεια! Έτσι, το παιδί του μετανάστη που διαμένει και εργάζεται για 5 χρόνια στη Χώρα μας γίνεται Έλληνας, εφόσον έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα χωρίς άλλες διατυπώσεις!!!

    Είμαστε, λοιπόν, η πιο προοδευτική χώρα της Ε.Ε. στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, αφού τη δίνουμε πιο εύκολα και από άδεια διαμονής.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:46 | ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    θεωρω ασυγχωρητο οτι αφου κατακλησθηκαμεεδω καιπλεον των 15 χρονων απο οποιουσδηποτε λαθρομεταναστες(λαθρεα εισερχομενους εις την χωρα) .Και αφου πηραν δωρεαν ιατρο φαρμακευτικη περιθαλψη,στην συνεχεια δινοντας παιδεια φυσικα κανοντας βηματα προς τα πισω τα ελληνοπουλα στα δημοσια σχολεια,ηρθε η ωρα να τους προσφερουμε ελληνικη ταυτοτητα με ελαχιστα απαιτουμενα.Χανετε την εκτιμηση και την συμπαρασταση του ελληνικου λαου οταν προσποιεισθε οτι δεν γνωριζετε τις συνθηκες μεταναστευσης των Ελληνων. Πιστευω οτι πρεπει να λαβετε σοβαρα υπ’οψιν την μεταναστευτικη πολιτικη των εταιρων μας στην Ε.Ε.(Γαλλια,Γερμανια,Αγγλια κ.α.) διοτι δινοντας ελληνικη ιθαγενεια αυτοματα τους κανετε και Ευρωπαιους πολιτες.Φυσικα κανοντας ανεξελεκτες ελληνοπιοισεις εξυπηρετειτε το κεφαλαιο,εμμεσως δε κτυπατε την νεολαια της εργατικης και αγροτικης ταξης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

    Πιστεύω πως το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία, αλλά η εφαρμογή των νόμων. Ας μας εξηγήσει κάποιος (κατάλληλος) γιατί πρέπει να γίνει τώρα-άμεσα αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς. Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Δεληγιάννη Α., πως πρέπει να εξετασθούν πολλά πριν την ψήφιση ενός νέου νόμου. Επιτέλους ας αποφασίσουν οι Έλληνες τι μέλλον θέλουν για τη χώρα τους και ποιό κοινωνικό περιβάλλον για τα παιδιά τους.
    Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει κύριοι πολιτικοί και δεν προκηρύσετε Δημοψήφισμα;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:42 | Αντώνιος Σταματίου Περδικάρης

    Για αυτη την διαδικασία, δηλαδή για την απόδοση δικαίωματος ψήφου στους Αλλοδαπούς σε οποιοδήποτε βαθμό έστω και της αυτοδιοίκησης καθώς και στην νομοθεσία περί Ιθαγένειας απαιτείται δημοψήφισμα..

    ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
    Περισσότερα δεν έχω να καταθέσω εδώ παρά μόνο ότι η Κοινοβουλετική Αντιπροσωπευτικη «Δημοκρατια» ως έλληνα πολίτη δεν με καλύπτει πλέον.

    Ως εκ τούτου δηλώνω δημόσια και επωνύμως την απαίτηση μου η οποία δικαιώνεται απο τα ατομικά και ανθρώπινα δικαίωματα, προτείνωντας συγχρόνως την κατ΄αρχην διαδικτυακή Ψηφοφορία επί της αρχής όλων των νομοθετημάτων ή και των υπουργικών απόφασεων ή και εγκυκλίων.

    Πρακτικά και λειτουργικά προς τούτο ειναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή διπλοψηφίας ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:55 | theodoros

    Πώς γίνεται κάποιος Δανός πολίτης

    Στη Δανία κάποιος γίνεται πολίτης αν:

    * Έχει έναν γονέα Δανό πολίτη με τη γέννηση του (δίκαιο του αίματος, jus sanguinis)
    * Εάν υιοθετηθεί έως την ηλικία των 12 ετών από Δανό πολίτη
    * Εάν η μητέρα του παντρευτεί Δανό πολίτη πριν γίνει 18 ετών
    * Με δήλωση για πολίτες Νορδικών χωρών (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία), μια απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης υπό προϋποθέσεις
    * Με πολιτογράφηση

    Βλέπουμε δηλαδή πως στη Δανία η ιθαγένεια λαμβάνεται αυτόματα μόνο με βάση το δίκαιο του αίματος, με τις αυτονόητες διαδικασίες (υιοθεσία, γάμος) στις οποίες ένα παιδί εντάσσεται σε μια οικογένεια Δανού πολίτη ο οποίος δεν είναι ο φυσικός του γονέας.

    Ιθαγένεια με πολιτογράφηση

    Το πιο ενδιαφέρον σημείο αφορά την Δανέζικη διαδικασία πολιτογράφησης, αφού ακριβώς αυτή είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στη χώρα μας.

    Τί πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει γονέα Δανό για να γίνει Δανός πολίτης;

    * Ένα είδος επίσημης δήλωσης πίστης στη Δανία
    * Πρέπει να αναφέρει όλες τις παραβάσεις που έχει κάνει ή για τις οποίες έχεικατηγορηθεί, ακόμα και για κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα. Αν βρεθεί αργότερα πως απέκρυψε κάτι, μπορεί να αφαιρεθεί η ιθαγένεια
    * Να αποποιηθεί την προηγούμενη ιθαγένειά του
    * Να είναι 9 χρόνια συνεχώς μόνιμος νόμιμος κάτοικος της Δανίας
    * Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του. Για κάποια αδικήματα προστίθεται χρόνος τον οποίο πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπορέσει να πολιτογραφηθεί
    * Να μη χρωστά στο κράτος
    * Να συντηρεί τον εαυτό του, να μην έχει δεχτεί κανενός είδους κρατικής κοινωνικής βοήθειας ή επιδόματος 4.5 τουλάχιστον από τα τελευταία 5 χρόνια
    * Γνώση της Δανέζικης γλώσσας είτε με ειδικό τεστ είτε έχοντας περάσει τις εξετάσεις μετά την τρίτη τάξη του Γυμνασίου
    * Να περάσει από τεστ πολίτη που εξετάζει τις γνώσεις του για τη Δανέζικη κοινωνία, κουλτούρα και ιστορία

    Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται στην Δανία προβλέπει τις εξής καινούριες προϋποθέσεις πολιτογράφησης:

    * Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε τέκνα μεταναστών που έχουν συμπληρώση πενταετία νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα με απλή δήλωση των γονέων τους.
    * Δίνει αυτόματα την ιθαγένεια με τη γέννηση σε παιδιά που πήγαν 6 χρόνια (όχι συνεχόμενα) σε Ελληνικό σχολείο, ανεξαρτήτως καθεστώτος γονέων, με απλή δήλωση των γονέων τους.
    * Εάν οι γονείς αμελήσουν να κάνουν τη δήλωση αυτή για τις παραπάνω περιπτώσεις, τα παιδιά παίρνουν αυτόματα την ιθαγένεια με απλή δήλωση ανάμεσα στα 18-21 έτη τους.
    * Δίνει την ιθαγένεια σε παιδιά που πήγαν τα 3 πρώτα χρόνια του Δημοτικού. Απλά πρέπει να αποδεχτούν αυτή την ιθαγένεια ανάμεσα στα 18-21 τους.
    * Δίνει την ιθαγένεια αυτόματα (χωρίς υποχρέωση καμιάς δήλωσης) για παιδιά ενός γονέα που γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από τη γέννησή του
    * Για την πολιτογράφηση ενός ενήλικα (που δεν εμπίπτει στις προηγούμενες κατηγορίες) πρέπει απλά να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα 5 από τα τελευταία 10 χρόνια

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | Θ. Μπακόπουλος

    Έλλην ου του γένους αλλά της διανοίας…

    Με αυτή την προυπόθεση, μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους «Ελληνάρες» που τις τελευταίες μέρες έχουν ανέβει στα κεραμίδια ενάντια στο παρόν νομοσχέδιο, δεν γνωρίζουν ορθογραφία…Κατά τα άλλα, απειλή για την έννοια «Έθνος» είναι η ψήφος των μεταναστών στις Δημοτικές Εκλογές…Όσον αφορά στο θέμα του Δημοψηφίσματος που τίθενται από τους διάφορους νοσταλγούς της εποχής Χριστόδουλου, θα τους απαντούσα ότι δεν μπορούμε κάθε φορά ανάλογα με το καπρίτσιο ακροδεξιών αντιλήψεων να απαξιώνουμε λειτουργίες του Πολιτεύματος όπως το Δημοψήφισμα. Άλλωστε δεν έχουν περάσει όυτε 100 ημέρες από τις Εθνικές Εκλογές. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των συνανθρώπων μας είναι θέμα αυτοσεβασμού…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:20 | Yorgos75

    Πολλοί έχουν μπει σε αναλύσεις νομικών ζητήματων ενώ κατά την άποψη μου μας διαφεύγει η αιτία της κίνησης αυτή και το επακόλουθο της.
    Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θεωρώ ότι έχει βαθύτερες αιτίες από όσες συνήθως ακούμε ή διαβάζουμε.
    Η ανάγκη ενσωμάτωσης των αλλοδαπών το συντομότερο δυνατό δεν γίνεται λόγω των ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν στην διαχείριση τους ως διαμενόντων στη χώρα ή των δικών τους αναγκών. Πηγάζει από την «υποχρέωση» της χώρας μας να συμμορφωθεί στα πλαίσα της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Η έννοια της εθνικής υπόστασης και πολιτισμικής διαφοροποίησης (καταγωγή,γλώσσα, παιδεία, θρησκεία κλπ) δεν συνάδει με τις προοπτικές της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της ενιαίας δήθεν παγκόσμιας πατρίδας, καναλωτικής κουλτούρας, πανθρησκείας, της γλώσσας και του τρόπου σκέψης των παγκόσμιων πολιτών, υπό το καθεστώς της «δημοκρατικής» εξουσίας όπως την επιβάλλουν τα διάφορα lobby στις τοπικές περιφέρειες. Κάθε σύνδεση με παρωχημένες έννοιες που μπορούν να ξεσηκώσουν λαούς, να δημιουργήσουν πολιτισμικές αφετηρίες, οφείλει να διακοπεί εγκαίρως. Κάθε χώρα που διαθέτει φραγμούς, νομικούς ή άλλους στην εξέλιξη των παραπάνω, οφείλει να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Αλλιώς….

    Έτσι χώρες με καθεστώτα μη δημοκρατικά οφείλουν να διέλθουν της φωτιάς και να εκδημοκρατιστούν.
    Χώρες με ισχυρές πολιτισμικές , εθνικές ή θρησκευτικές αξίες, οφείλουν να απονευρώσουν τα σημεία αυτά και να εξομαλυνθούν.
    Χώρες με κλειστό οικονομικό, παραδοσιακό τρόπο ζωής, να ενταχθούν στην καταναλωτική μανία, στον εκμαυλισμό και την αλλοτρίωση.

    Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με ισχυρά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζουν τον κάθενα από εμάς ως προσωπικότητα. (από το φαγητό που τρώμε μέχρι την ένταση της φωνής μας). Ο χειρότερος έλληνας πολιτικός ηγέτης θα μπορούσε να αντιληφθεί τα γνωρίσματα αυτά γύρω του και στον εαυτό του. Όταν όμως, έστω και ένας κατα τα λοιπά αξιόλογος άνθρωπος, ήπιος και με όρεξη να κάνει αλλαγές, δεν ανήκει στην ίδια εθνική οικογένεια, δεν μπορεί να αντιληφθεί την φθορά και το κακό που θα επιφέρει μια φαινομενικά δίκαιη «εξίσωση των δικαιωμάτων ατόμων που κατοικούν στον ίδιο τόπο». Ο αξιότιμος κος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως και άλλοι σαν αυτόν, δεν γίνεται να αντιληφθούν αυτό που εκατομύρια έλληνες αισθάνονται όταν τους εξισώνουν με αλλοδαπούς όχι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά στην ίδια τη φύση τους, δηλαδή την ιθαγένεια τους, την σύνδεση με το χώμα που τους γέννησε.

    Λέγεται ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας (???) ότι προσφέρουν στο ασφαλιστικό (????) και στον πολιτισμό της χώρας μας (???). Μήπως να φέρναμε και άλλους γιατί δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα;

    Αντίθετα:
    Γνωρίζουμε ότι φέυγουν τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ το χρόνο για βοήθεια των συγγενών τους. Εκτός ελληνικής αγοράς χρήμα που παράγεται στην Ελλάδα.
    Δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση λόγω χαμηλού εισοδήματος, άρα μόνο μέσω έμμεσης φορολόγησης προσφέρουν στο δημόσιο ταμείο. Μα δεν καταναλώνουν!
    Δεν ξέρουμε πόσοι και ποίοι είναι. Μήπως πρέπει να αρχίσετε από εκεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις;
    Η ανεργία των ελλήνων ξεπερνά το 15% και ήταν στο 8-10% από το 1992, άρα πως γίνεται να είναι χρήσιμοι οι αλλοδαποί όταν υπάρχουν έλληνες άνεργοι; Θα πει κανείς ότι οι έλληνες έγιναν του γραφείου, το υπερσύστημα παιδείας που έχουμε δεν παράγει αγρότες, τεχνίτες και λοιπα ευτελή επαγγέλματα, αλλά επιστήμονες περιοπής που διεκδικούν θέση στο δημόσιο. Ταυτόχρονα βέβαια το κεφάλαιο, ο θεριστής κάθε καλού και κακού που συμβαίνει σε αυτό τον τόπο, απέκτησε φτηνό μεροκάματο και αύξηση των κερδών του, χωρίς να επενδύσει σε περαιτέρω αναβάθμιση που έρχεται με την προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας. Γιατί άραγε έχουμε τα χάλια μας σαν οικονομία; Εδώ χρειάζονται οι ρυθμίσεις κύριοι….

    Εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει και το «μεγάλο τεχνικό καθημερινό πρόβλημα» με την παραμονή και ενσωμάτωση όλων αυτών των ανθρώπων, άλλων ηθών και αξιών. Αναφέρω ότι έχει ζήσει ο μέσος έλληνας, απλά πράγματα που επηρεάζουν την ζωή μας και το επίπεδο για το οποίο έχουμε πληρώσει:
    – Υποβιβασμός της ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης και εξαναγκασμός ελλήνων γονέων για ακριβές λύσεις εκπαίδευσης. Όσοι έχουν παιδιά στα ιδιωτικά δημοτικά να μας πουν γιατί τα πήγαν εκεί. Ειλικρινά!
    – Υποβιβασμός συνθηκών νοσηλείας σε νοσοκομεία, ΙΚΑ κλπ. Ρωτήστε μια εγκυμονούσα γιατί δεν πάει να γεννήσει δωρεάν στο Αλεξάνδρα. Μάλλον γιατί είναι ρατσίστρια! Αφού πληρώνει φόρους όμως, γιατί;
    – Υποβιβασμός συνθηκών παρεχόμενων υπηρεσιών ΜΜΜ. Φίλοι παγκοσμοιοποιητές χρησιμοποιήστε τις γραμμές που πάνε στα περίχωρα των πόλεων!
    – Εγκληματικότητα. Εδώ ακούμε το παράδοξο ότι η εγκληματικότητα σε ποσοστό που οφείλεται σε αλλοδαπούς (~35-40%) είναι μικρότερη από αυτή των ελλήνων. Μαθηματικά μυαλά και αυτά! Δείτε την αναβάθμιση του εγκλήματος όμως και την σχέση των πληθυσμών. Ρωτήστε και τα θύματα του 35% να σας πούν την άποψη τους!
    – Οδηγική παιδεία. Ανύπαρκτη.

    Προς επίρρωση των ανωτέρω, η κυβέρνηση που επικαλείται άμεση αντιπροσώπευση και λοιπα, δεν κάνει το ποιό δημακρατικό από όλα: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
    Δείξτε επιτέλους σοφία και περάστε την ευθύνη στο λαό…

    Τελευτάιο ανέκδοτο: κάποιος πριν από 5 χρόνια, ξεκίνησε από τα βάθη της ανατολής, για να γίνει Δήμαρχος…. στο Περιστέρι!

    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:38 | M.Z.

    Η θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας θεωρώ πως είναι άτοπη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αν δεν υπάρξη πρώτα μια σαφή και οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική από πλευράς ελληνικού κρατούς.
    Δεν είναι δυνατόν να μιλαμε για απόκτηση ιθαγένειες μετά από μια πενταετία παραμονής χωρίς να καταρτίζεται οργανωμένο πρόγραμμα ένταξης μεταναστών.
    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργοστασίων ελληνοποιήσεων ή και εικονικών γάμων προκειμένου να αποκτηθεί νόμιμα άδεια παραμονής ενώ αρχικά δεν υπήρχε νόμιμη άδεια εισόδου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δε που τέτοια κυκλώματα χορήγησαν πλαστές συντάξεις σε μετανάστες με μηδαμινές μέρες εργασίας στην Ελλάδα αποκτώνταν δικαιώματα και παροχές που ουδέποτε θα φαντάζονταν.
    Το ερώτημα είναι απλό:
    1. Αντέχει οικονομικά η Ελλάδα την ένταξη επιπλέον πολιτών και αν ναι τελικά πόσους μπορεί να «σηκώσει» η ελληνική οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα;
    2. Μήπως όλος αυτός ο σχεδιασμός είναι πολύ προχειρός και οδηγηθούμε να ειμαστε το πέρασμα για την ευρωπαϊκή νομιμοποίηση μεταναστών;
    3. Μπορεί η ελληνική κοινωνία κάτι τέτοιο;

    Συμφωνό με αρκετές αναφορές ότι το θέμα είναι και σύνθετο και εθνικό. Οπότε , και κατά την συνταγματική αναφορά, απαιτείται λαϊκή ετοιμηγορία. Όχι, απαραίτειται για την απόκτηση ή μη ιθαγένειας αλλά για την γενικότερη πολιτική που πρέπει επιτέλους να σχεδιαστεί.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:02 | Χρήστος Δρόσος

    Εμένα η γνώμη μου είναι ότι η ελληνική ιθαγένεια πρέπει να αποκτάτε μόνο όταν τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ολοκληρώνουν επιτυχώς την προβλέπομενη απο το νόμο υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολέιο, και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων πριν τη γεννησή τους.

    Βέβαι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα έπρεπε να τεθει σε δημοψηφισμα ώστε να εκφέρει άποψη ο λαός

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:27 | Παύλος Βελιτζέλος

    Συμφωνώ καταρχήν με το δίκαιο του εδάφους και διαφωνώ με το δίκαιο του αίματος: όσοι ισχυρίζονται ότι «Έλληνας γεννιέσαι και δε γίνεσαι» να μας αποδείξουν ότι έχουν γεννηθεί Έλληνες οι ίδιοι, ότι η ελληνική τους καταγωγή εκτείνεται πέρα από τους γονείς, τους παππούδες και τους προ-παππούδες τους (αλήθεια, πόσοι μπορούν να ξέρουν την καταγωγή τους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και γενεών;). Η ιστορία του ελληνισμού, για όσους διαβάζουν τα πονήματα της ιστορικής επιστήμης και όχι την εκάστοτε «βολική» ιστορία, είναι ιστορία ενσωμάτωσης: ο ελληνισμός ενσωμάτωσε ανά τους αιώνες εντυπωσιακούς όγκους πληθυσμών (όχι και τόσο μειονοτικούς…) με μη ελληνική καταγωγή, συνείδηση, γλώσσα κτλ.
    Δεν μπορεί, λοιπόν, από τη μια να επαιρόμεθα για τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού κι από την άλλη να φοβόμαστε ότι αυτός θα πληγεί από την ενσωμάτωση μειονοτήτων που μάλιστα εμφανίζουν σαφείς τάσεις ενσωμάτωσης (μπορούν να κάνουν κι αλλιώς σε μια κοινωνία χαμηλής ανεκτικότητας;). Οι μετανάστες στην Ελλάδα και ειδικά η λεγόμενη «δεύτερη γενιά», την οποία έχω το προνόμιο να γνωρίζω από πρώτο χέρι στα σχολεία ως εκπαιδευτικός, όχι μόνο επιθυμεί ενσωμάτωση, αλλά μάλλον δεν έχει άλλη επιλογή: έχει γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχει πάει στο ελληνικό σχολείο, γνωρίζει μόνο την ελληνική γλώσσα και τη νεοελληνική κουλτούρα (σε σημείο που να νιώθει ξένη όταν επισκέπτεται τον τόπο καταγωγής ή έρχεται σε οποιαδήποτε επαφή μαζί του).
    Ούτε οι φόβοι για ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστών στη χώρα έχουν λογική βάση. Τον αριθμό των μεταναστών που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας τον ορίζουν παγκόσμιοι και διαχρονικοί νόμοι του μεταναστευτικού φαινομένου: το πού βρίσκεται η χώρα μας, με ποιους συνορεύει, τι συνθήκες πολιτικές και οικονομικές επικρατούν στις χώρες προέλευσης, το πόσους απορροφά η ελληνική αγορά εργασίας κ.α. ρυθμίζουν τον παραπάνω αριθμό πολύ καλύτερα από ό,τι φαντάζονται οι επαγγελματίες εθνο-προστάτες (μην ξεχνάμε πόσοι μετανάστες έρχονται στη χώρα με σκοπό να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
    Η εθνική ταυτότητα, είτε επιστημονικά ιδωμένη είτε με την κοινή λογική, είναι πολιτιστική έννοια και όχι βιολογική ή πολιτική. Σε μια εθνική ταυτότητα ανήκει οποιοσδήποτε βιώνει και υιοθετεί την αντίστοιχη κουλτούρα. Έτσι γινόταν πάντοτε. Όσες φορές επιχειρήθηκε πολιτικά να βιαστεί η παραπάνω διαδικασία, με την πρόκριση του ετεροπροσδιορισμού (αναγνωρίζομαι ως Έλληνας) έναντι του αυτοπροσδιορισμού (αισθάνομαι Έλληνας), υπήρξαν τερατογενέσεις: πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, διακρίσεις, αδικία και βία, πολλή βία…
    Το σκεπτικό, λοιπόν, του νομοσχεδίου είναι πέρα για πέρα ορθό, και ανθρωπιστικά και ιστορικά. Αποφεύγω να μπω στις νομοτεχνικές λεπτομέρειες: ούτε ειδικός είμαι ούτε θεωρώ ότι αυτές είναι το καίριο στη συγκεκριμένη περίσταση. Το καίριο είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι πρέπει ο άνθρωπος που ζει εδώ μόνιμα, πάει στο ελληνικό σχολείο και βιώνει την ελληνικότητα να έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και οι «γεννημένοι Έλληνες». Τις ειδικές προβλέψεις του νόμου που θα πετύχουν το παραπάνω τις αφήνω στους ειδικούς. Ας αφήσουμε και κάτι στους ειδήμονες σε αυτόν τον τόπο…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | Ιωάννης

    Επίσης επειδή πολλοι έχουν πέσει θύματα ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ή ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΩΣ διαδίδουν ψεύδη και ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ θα ήθελα να διευρκινίσω τα εξής:

    Α. Τα πολιτικά δικαιώματα ΔΕΝ είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα απολαμβάνουν και οι ανήλικοι και οι αλλοδαποί και όλοι. Αντιθέτως τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ τα απολαμβάνει μόνο μία ορισμένη κατηγορία κατοίκων μίας χώρας. Αυτοί ονομάζονται ΠΟΛΙΤΕΣ. Εδώ λοιπόν δεν συζητούμε περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ας πάψουν κάποιοι ΨΕΥΔΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ να μας παραπλανούν λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν τίθεται θέμα ανθρωπίονων δικαιωμάτων!

    Β. Ιθαγένεια και ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα! Οπότε ας πάψουν κάποιοι να λένε ναι στην υπηκοότητα, όχι στην ιθαγένεια!

    Ευχαριστώ!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:12 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο σχόλιο πιο πριν κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρχουν δύο θεσμοί: ο θεσμός της υπηκοότητας και ο θεσμός της ιθαγένειας. Ο πρώτος να οδηγεί στο δεύτερο μετά από παραμονή σε αυτόν μεγάλου χρονικού διαστήματος π.χ. 10 ετών.

    Θεωρώ ότι το νομοσχέδια εν γένει υποβαθμίζει τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς.

    Δίνει πολλά σε ανθρώπους που δεν ξέρουμε εάν θα μείνουν στην Ελλάδα ή με τι σκοπούς έρχονται (π.χ. μπορεί να είναι στο συμφέρον εχθρών της χώρας να έρχονται εδώ)

    Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο είναι σαν σάλτσα σε ένα πιάτο που δεν περιέχει τίποτα. Καλή η σάλτσα σε ένα πιάτο μακαρόνια όχι όμως σε ένα άδειο πιάτο.

    Όταν οι κινέζοι ανοίγουν παντού καταστήματα με υλικό από λαθρεμπόριο και χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

    Όταν οι ξένοι ασθενήσουν εισάγονται σε νοσοκομεία, τυγχάνουν περίθαλψης και καλώς τυγχάνουν αλλά δεν καταγράφονται.

    Το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει τίποτε για τους πραγματικούς Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού που λαχταράνε την Ελλάδα. Αυτοί που είναι οι πλέον δυναμικοί άνθρωποι, αυτοί που κρατούν την Εθνική συνείδηση καλύτερα από τους γηγενείς. Αυτοί μόνο διώκονται και φυσικά δεν ψηφίζουν. Γιαυτούς δεν θα υπάρχει πρόβλεψη?

    κ. Υπουργέ

    Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να σηκώσει τέτοιο βάρος στις πλάτες της. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών. Δείτε τα παραδείγματα της Γαλλίας της Μ.Βρετανίας και των ΗΠΑ τι προβλήματα έχουν. Όσο και να προσπαθήσεις να απορροφήσεις τόσους μετανάστες δεν γίνεται. Οικονομικά, πολιτισμικά, ηθικά. Δείτε ότι όλοι οι βομβιστές είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενεάς που αρνούνται την ηθική, την κουλτούρα, τη ζωή της χώρας όπου είναι πολιτογραφημένοι και αναζητώντας τις ρίζες τους αυτο-αποκαλούνται μετανάστες, ξένοι, φονταμενταλιστές. Εμείς θα τα καταφέρουμεπ ου είμαστε μικρή χώρα, υπερ-χρεωμένη και με ορισμένους γείτονες που θα χαίρονταν ιδιαίτερα να έβλεπαν 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους στη χώρα μας? (έστω και εάν αυτοί προέρχονταν απο άλλες χώρες)
    Ήδη το κέντρο της Αθήνας έχει πλήρως γκετο-ποιηθεί. Σε λίγο καιρό ειδικά στο Δ. Αθηναίων οι Έλληνες θα είναι ανύπαρκτοι!

    κ. Υπουργέ

    Λαμβάνοντας υπ’ όψη και το οικονομικό νομοσχέδιο προτείνω τα εξής

    (α) καταγραφή αλλοδαπών σε κάθε επαφή τους με το δημόσιο (ακόμα και σε νοσοκομεία και ακόμα και των συνοδών τους. Να δημιουργηθούν ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης αλλοδαπών σε όλους τους δημοσίους οργανισμούς (αστυνομία, νοσοκομεία, ΙΚΑ, σχολεία κλπ.) αγγλόφωνα. Ο στόχος τους είναι να τους αποδίδεται ΑΦΜ. Ο αριθμός τους αυτός να είναι ο μοναδικός που θα χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, όχι ο αριθμός ενός διαβατηρίου που μπορεί να είναι και πλαστό. Ο στόχος είναι να απειραθούμε να καταμετρήσουμε τους μετανάστες (βλ. παρακάτω)

    (β) Με βάση τον ανωτέρω αριθμό και τυχόν ένσημα/εργοδότη που έχουν να υποβάλλουν δήλωση υποχρεωτικά

    (γ) Έλεγχος εμβασμάτων των ξένων που εργάζονται στην Ελλάδα. Ειδικά από χώρες της ΕΕ όπως Βουλγαρία, Ρουμανία ευρύτερη ανταλλαγή στοιχείων. Π.χ. θα είναι παράδοξο ένας Βούλγαρος υδραυλικός να δηλώνει εδώ 9999€ και να στέλνει εμβάσματα πίσω 40.000€

    (δ) Θέση από το κράτος ενός κατωφλίου-ποσοστού (μικρού π.χ. 2%) αποδεκτών μεταναστών. Σε περίπτωση υπέρβασης αριθμού των ήδη εγκατεστημένων, προώθηση στις χώρες προορισμού (με την εμφάνισή τους σε οποιοδήποτε σημείο δημοσίου). Σε περίπτωση «ανενεργών» ΑΦΜ μεταναστών (όχι ένσημα, όχι δηλώσεις) μαρκάρισμα ονομάτων, διαβατηρίων, διευθύνσεων, και σε περίπτωση συλλήψεων προώθηση στις χώρες προορισμού

    (ε) Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι πολύ σοβαρό για να περάσει νύχτα από τους 300 ή μπορεί και από 100. Δημοψήφισμα εδώ και τώρα

    (στ) Το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει τίποτε για τους πραγματικούς Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού που λαχταράνε την Ελλάδα. Αυτοί που είναι σε θέση να δώσουν και όχι μόνο να πάρουν όπως οι λαθρομετανάστες είναι κατάφωρη παραβίαση να εξαιρούνται. Ειδικά σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση που εμείς ψηφίσαμε είναι εξαιρετικά υποκρίτρια. Σε προηγούμενες βουλές ως αντιπολίτευση δεν ήθελε να τους εντάξει, τώρα ενδιαφέρεται να εντάξει τους λαθρομετανάστες. Και το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σοβαρό για να περάσει νύχτα από τους 300 ή μπορεί και από 100. Δημοψήφισμα και για αυτό το ζήτημα εδώ και τώρα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | Παναγιώτης Κολλιόπουλος

    Θεωρώ ότι η οι τρεις τάξεις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή γενικά έξι οποιεσδήποτε τάξεις δεν είναι επαρκές κριτήριο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς κατοίκους της χώρας. Κάποιος θα μπορούσε να έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις, να γυρίσει π.χ. Αλβανία και να επιστρέψει μετά τα 18 για μόνιμη διαμονή και απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Θεωρώ ότι πρέπει ως προαπαιτούμενο να έχει κάποιος το απολυτήριο του Γυμνασίου ή διαφορετικά να περνά από εξετάσεις γλωσσομάθειας επιπέδου Β1 (απλή γνώση) μαζί με εξετάσεις βασικών γνώσεων της ιστορίας, του πολιτισμού και του πολιτικού συστήματος της χώρας (πχ. κατά τα πρότυπα του Orientierungskurs της Γερμανίας). Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται μετά την ενηλικίωση και να είναι πρόσφατη πχ. το πολύ τρια χρόνια πριν την αίτηση του ενδιαφερόμενου. Κατά τ’ άλλα συμφωνώ με το υπόλοιπο άρθρο και γενικά με τη φιλοσοφία του νομοσεδίου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:38 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΑΡΑ

    ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛ «ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ» Ή «ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ» Κ.Ο.Κ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΟΠΩΣ «ΚΡΑΥΓΕΣ» ΓΙΑ ΟΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΔΕΝ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ «ΕΠΙΠΕΔΟ».
    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.
    ΤΟ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ» ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ.
    ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ.
    ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΝΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΛΟΥΣΤΟΥΝ» ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ -ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.
    ΚΑΝΕΝΕΑΣ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
    ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ, ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | Δημήτρης

    Αυτοί που προσπαθούν να εξομοιώσουν τους Ελληνες μεταναστες με τους αλλοδαπούς λαθρομετανάστες, κάνουν μεγάλο λάθος. Διότι ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία ή η Γερμανία δεν προσφέρονται για σύγκριση με την πάλαι ποτέ ψωροκώσταινα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:31 | Γιώργος

    Αυτή η Δημοκρατία, θα μας φάει στο τέλος.. Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά! Αυτοί οι άνθρωποι που εισβάλουν με το έτσι θέλω στην Πατρίδα Μας και όσοι έρχονται με Νόμιμο τρόπο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ό,τι πατούν σε ξένο Έδαφος.. Είναι «φιλοξενούμενοι» και πρέπει πρώτα να προσαρμοστούν στους κανόνες τους δικούς μας, να σέβονται το Σύνταγμα του Έθνους και τους ανθρώπους που τους ταϊζουν και τους ποτίζουν ή τους στεγάζουν και στην τελική αυτούς που τους έκαναν ανθρώπους! Να μην ξεχνάνε απο ποιές τριτοκοσμικές Χώρες ήρθαν και πώς ήταν οι συνθήκες διαβίωσής τους! Έχουμε χιλιάδες παραδείγματα, βίντεο ντοκουμέντα για το πώς μιλάνε πίσω απ’την πλάτη μας για Εμάς! Όχι όλοι βέβαια.. Κάποτε πήγαν μετανάστες Έλληνες σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία κτλ.. Άπαντες πέρασαν Ιατρικές εξετάσεις και έλεγχο στα ποινικά τους μητρώα… Λοιπόν, εδώ είναι Ελλάδα κι εγω είμαι 30 χρόνια ΕΛΛΗΝΑΣ και αγωνίζομαι να φτιάξω τη ζωή μου μέσα απο πολλά εμπόδια και ΑΡΝΟΥΜΑΙ ν’αποφασίζει κάποιος για Μένα που ήρθε στα εδάφη που πολέμησαν οι Προγόνοι μας για να’μαστε Ελεύθεροι και να’ρχονται αυτοί εδω και να γινόμαστε ΕΜΕΙΣ θύματα ρατσισμού!!! Και να μιλάμε ξεκάθαρα χωρίς Πολιτικούς Οπαδισμούς.. Ναί, μόνο όφελος θα’χει η συγκεκριμένη Κυβέρνηση με μια τέτοια κίνηση..Τι νομίζετε, ότι τους έπιασε ανθρωπιά;; Εδώ ΔΕΝ μπορεί καμία Κυβέρνηση τόσες δεκαετίες να φροντίσει και να δώσει σωστές και λογικές παροχές σε Εμάς τους ίδιους, θα βάλουμε κι άλλο νταλκά στο κεφάλι μας;; Το’χουμε ξανα δεί το έργο και καλό είναι να μην το ξανα δούμε… Σας παρακαλώ τους 300.. Μη μας ξανα πάρετε στο λαιμό σας.. Εμείς θέλουμε σωστή διακυβέρνηση και λύση προβλημάτων (λέμε τώρα) και όχι ΝΕΑ προβλήματα στη ζωή μας! ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ..Πρώτα θα σεβαστούν Εμάς τους Έλληνες Πολίτες και μετά συζητάμε τα υπόλοιπα..

    Ευχαριστώ για το δικαίωμα έκφρασης της άποψής μου «Εδώ» στον Εξουσιαστικό χόρο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:08 | Γιώργος

    Επιτέλους αυτοί που αισθάνονται έλληνες θα έχουν το διλαίωμα να είναι έλληνες. Στοιχειώδες βήμα κοινωνικού πολιτισμού προς τον 20ο αιώνα (ούτε καν στον 21ο).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:29 | PetrosSalonika

    Ακόμα μία προεκλογική δέσμευση του κ. Παπανδρέου γίνεται πράξη. Το μέτρο είναι πολύ σωστό. Οι περισσότεροι αλλοδαποί και ομογενείς έχουν ήδη ενσωματωθεί στην Ελληνική κοινωνία. Η υπηκοότητα απλά θα βάλει μια τάξη στις ατελείωτες ουρές για άδειες παραμονής και στα λάθη σε συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. Δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους αυτό που τους χρωστάμε. Άλλωστε έχουν ήδη ‘πληρώσει’ το τίμημα δουλεύοντας ανασφάλιστοι για πολλά χρόνια και προφέροντας φτηνά εργατικά χέρια. Στην πλάτη τους έχουν πλουτήσει δουλέμποροι , υπάλληλοι πρεσβειών ,αστυνομικών τμημάτων και δήμων. Τέλος , και με την απόδοση της υπηκοότητας δεν θα παύουν να παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμα το ‘κατώτατο’ στρώμα της Ελληνικής κοινωνίας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:13 | alexis L

    Γεια σας
    Ευχαριστώ για την δυνατότητα να εκφραστώ για ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
    Νομίζω οτι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.
    Ζούσα και εγώ σε ευρωπαϊκό κράτος και μάλιστα πριν μπούμε στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Είχαμε όλοι κάρτες παραμονής ανανεώσιμες και αυτό δεν μας εμπόδιζε να δουλεύουμε νόμιμα, να πληρώνουμε τους φόρους μας και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους ‘ντόπιους’.
    Όσο για τους μετανάστες εκτός Ευρώπης υπήρχαν δυνατές υποδομές (εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας του κράτους, υποχρέωση να πάνε στο στρατό, κτλ. κτλ.), και φυσικά ελεγχόμενοι για την πλήρη αφομοίωσή τους στην τοπική κοινωνία.
    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά, και θα οδηγήσει αναγκαστικά σε γκέτο, απομόνωσή τους, και φυσικά να ψηφίζουν και να ψηφίζονται μεταξύ τους, χωρίς να βλέπουν το γενικό καλό και κατ επέκταση να επηρεάζουν το εκλογικό σώμα σε σχέση με δικά τους κριτήρια.
    Λέω λοιπόν ένα ΟΧΙ σ αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διάβασα προσεκτικά, και νομίζω ότι δεν θα βρεθεί πλέον άλλη κυβέρνηση για να αφαιρέσει αυτό το ‘νομοσχέδιο-καρκίνωμα’ που θα μας ακολουθεί εμάς και τα παιδιά μας.

    Αν υπήρχε κάποια ευεργετική ρύθμιση για τους μετανάστες όσο αφορά τα χαρτιά τους, η την βελτίωση της καθημερινότητά τους, νομίζω ότι θα ήταν αρκετό για να ψηφίσουν το κόμμα της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές και να τελειώνουμε με πολύ πιο ομαλό τρόπο!

    Παρακαλώ ρωτήστε μας μέσω δημοψηφίσματος

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:16 | Χρήστος Ρουμπάνης

    Προσωπικά πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται σε θετικές κατευθύνσεις. Όμως η προϋπόθεση της νομιμότητας των γονέων για την απόκτηση της ιθαγένειας οδηγεί στην εξαίρεση απο τις διαδικασίες χιλιάδες παιδιά και χιλιάδες μετανάστες που, παρότι βρίσκονται επί χρόνια στην Ελλάδα, ή δεν είχαν πρόσβαση σε διαδικασίες νομιμοποίησης, ή εξαιρέθηκαν από αυτές εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Επίσης, δεν εξαιρείται το αδίκημα της μετανάστευσης από την απαγόρευση πολιτογράφησης, ενώ και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές παραμένει λειψό, αφού οι μετανάστες που αποκτούν δικαίωμα δεν υπερβαίνουν τις 150.000
    Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό φαλκιδεύεται, αν δεν ακυρώνεται για χιλιάδες ανθρώπους το δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα στον τόπο που γεννήθηκαν, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
    Όσο για τις εθνικοπατριωτικές και ρατσιστικές απόψεις περί διαφύλαξης των γονιδίων των αρχαίων ημών προγόνων, έχω να πω ότι αυτοί αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον της κοινωνίας μας, αφού με τον τρόπο τους οι άνθρωποι αυτοί υιοθετούν την καταστολή και την φασιστική βία απέναντι σε συναθρώπους μας με βάση το χρώμα τους, τη θρησκεία τους ή την προέλευση των γονιών τους. Οι απόψεις αυτές προσβάλλουν τον σύγχρονιο πολιτισμό μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:10 | akis

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΧΑΛΑΡΑ
    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ!ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ?ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΠΙΣΤΕΥΩ!ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ!
    ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ?
    ΠΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ?
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ?
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ!ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!
    ΜΕΤΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:45 | Ελλην

    Αντιγραφω, συμφωνω και επαυξάνω!
    Σε μια χώρα με τόσο έντονο προβλημα λαθρομετανάστευσης δεν ανοιγεις ακομη περισσότερο το παράθυρο. ΕΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ?

    Πριν ελληνοποιήσουμε τους υπάρχοντες μετανάστες, πρέπει να αποκτήσουμε μεταναστευτική πολιτική και να κλείσουμε τις τρύπες, τα παράθυρα, και τις μπαλκονόπορτες της παράνομης εισόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας. Μια χώρα είναι όπως ένα σπίτι. Πριν μπείς θα πρέπει ή να παρεις τηλέφωνο ή να χτηπήσεις το κουδούνι, να πείς ποιός είσαι και τι θέλεις και αν σου ανοίξουν να μπεις. Δεν μπαίνεις από το παράθυρο και εγκαθίστασαι, δεν δίνεις μια κλωτσιά στην πόρτα έστω κι αν πρόκειται για παράγκα, εάν δεν είναι δική σου. ΄Αρα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες εισόδου δηλαδή VISA και έγκυρα ατομικά έγγραφα. Για όσους καταφέρνουν να εισέλθουν και να παραμένουν παράνομα ακολουθείται κατά τη γνώμη μου λάθος πολιτική. Πίσω από κάθε τέτοια περίπτωση υπάρχει και κάποιος ΄Ελληνας που απασχολεί μαύρα τον αλλοδαπό ή τον στεγάζει μολονότι δεν έχει άδεια παραμονής. Πρέπει κατ αρχή να τιμωρείται με α υ σ τ η ρ ά πρόστιμα και ποινική δίωξη ο υπαίτιος ΄Ελληνας. Ο αλλοδαπός δεν πρέπει να τιμωρείται αλλά να οδηγείται σε κέντρο υποδοχής αλλοδαπών όπου θα κρίνεται η τύχη του κατά περίπτωση. Θα μπορεί ίσως να νομιμοποιηθεί ή να επαναπροωθηθεί στον τόπο αφετηρίας του όχι με κόστος εις βάρος του ΄Ελληνα φορολογούμενου αλλά με βάσει το πρόστιμο που έχει καταβάλει ο υπαίτιος ΄Ελληνας. Για όσους ΄Ελληνες απασχολούν αλλοδαπούς θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη να τους απασχολούν με όρους ί σ ο υ ς ή κ α λ ύ τ ε ρ ο υ ς από αυτούς που ισχύουν για αντίστοιχο ΄Ελληνα εργαζόμενο. Το μέτρο αυτό αφενός δεν μπορεί ποτέ να προσβληθεί ως ρατσιστικό και αφετέρου θα επιφέρει μετρίαση στην απασχόληση αλλοδαπών, θα ενθαρύνει ΄Ελληνες ανέργους να κάνουν δουλειές που ως τώρα έκαναν μόνο αλλοδαποί, θα αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των αλλοδαπών στη χώρα μας. Η μεταναστευτική μας πολιτική πρέπει ακόμη να λαβαίνει υπόψη της τις μειονότητες στη χώρα μας και ιδιαίτερα εκείνες που δημιουργούν ή μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά πρόβλημα, δηλαδή εκείνες που δεν εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία ή εντάσσονται πολύ δύσκολα και υπό το πρίσμα αυτό η χώρα μας πρέπει να βάλει τα κατάλληλα φίλτρα και να ελέγχει τα ποσοστά των αλλοδαπών που τείνουν να γίνουν μειονότητα. Για το σκοπό αυτό πρέπει να δημιουρηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
    Τώρα όσον αφορά την επίδοση ελληνικής υπηκοότητας στους αλλοδαπούς που μένουν νόμιμα στη χώρα μας. Αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσουν καλύτερα οι καλοθελητές. Γιατί; Δεν έχουν δική τους υπηκοότητα οι εν λόγω νόμιμοι αλλοδαποί; Η υπηκοότητα που έχουν και η νόμιμη άδεια παραμονής τους δεν τους εξασφαλίζει τα δικαιώματα που προβλέπει το σύνταγμα, η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία; Γιατί πρέπει καλά και σώνει να γίνουν ΄Ελληνες; Τι απαντούν οι καλοθελητές; Είναι διατεθειμένοι να μας πούν ολόκληρη την αλήθεια; Θα μπορούσα να συμφωνήσω μόνο με το άρθρο 1 του προτεινόμενου νόμου και υπό την προϋπόθεση ότι τα πέντε χρόνια θα γίνουν δέκα και αφού πρώτα αναμορφωθεί η όποια υπάρχουσα μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας.
    Για τους παραπάνω λόγους κρίνω το μέτρο πρόωρο και ότι δεν αποσκοπεί στους λόγους για τους οποίους εξαγγέλεται.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:01 | Μαυρίδης Εμμανουήλ

    Είναι επιβεβλημένο, σε μιά εποχή όπου, οι ιδεολογίες , οι πολιτικές πρακτικές και τα κόμματα, καθώς και η ποιότητα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας αμφισβητούνται από το σύνολο των πολιτών, η μεγάλη δημοκρατική, πατριωτική και κοινωνική παράταξη του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε δράσεις άμεσης δημοκρατίας προκειμένου να δώσει ένα νέο στίγμα και μία νέα κατεύθυνση στην πορεία αυτού του έθνους και του λαού του. Αντιλαμβανόμενος και το πρόβλημα της μετανάστευσης των λαών που προκαλείται από τη βία που παράγεται από την έλλειψη σαφούς διεθνούς δικαίου και ένεκα των διεθνών ανταγωνισμών σε βάρος των αδυνάτων, κάθε κράτος αποδέκτης αυτής της μεταναστευτικής ροής, λόγω των πεπερασμένων δυνατοτήτων του τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στο επίπεδο των εθνικών και κοινωνικών του προβλημάτων, είναι υποχρεωμένο να ζητήσει τη γνώμη του λαού του μέσα από την κορυφαία διαδικασία άμεσης δημοκρατίας [δημοψήφισμα], προκειμένου με συνυπευθυνότητα, πολιτική ηγεσία και λαός να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα. Χωρίς κραυγές, υπερβολές και φανατισμούς είναι ωφέλιμο με πνεύμα εθνικής ενότητας, οι πολιτικές δυνάμεις να διευκολύνουν το λαό μέσα από την παροχή όλων των απιτούμενων δεδομένων προς ενημέρωσή του, προκειμένου ο κάθε πολίτης να σταθμίσει τα πράγματα και να τοποθετηθεί σχετικώς στο κρίσιμο αυτό θέμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο και αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της είναι συνετό η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Μόνο η απόφαση ενός δημοψηφίσματος θα διαφυλάξει την κοινωνία από την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει η υπόνοια και μόνο ότι η απόφαση που λήφθηκε δεν αποτελεί τη θέληση της πλειοψηφίας.