Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:25 | Βασίλειος Λ.

    Είναι απαράδεκτο να στειρωνεις ένα δεσποζομενο ζωο απο την στιγμή που είναι τσιπαρισμενο και δηλωμένο στο Υπουργείο και στο Δήμο.Ο ιδιοκτήτης είναι υπόλογος για ότι άλλο συμβείΔεν έχει καμία λογική να απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός και να επιτρέπεται η στείρωση.Είναι ολική νάρκωση και χειρουργική επέμβαση με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ζώου.Ίσως να είμαστε η μόνη χώρα που δεν θα παίρνει μέρος αε αγώνες αλλά και η πιθανότητα να χαθούν ρατσες που έχουν δημιουργηθεί για κάποιους σκοπούς.Επίσης πως μπορεί κάποιος να κρίνει τους πολίτες-ιδιοκτήτες με δύο μέτρα και δύο σταθμά;Είναι τουλάχιστον αντισυνταγματικό να λες ότι αν δεν συμμορφωθεί ο κυνηγός θα του παίρνουν την άδεια ,δηλαδή στους άλλους ιδιοκτήτες τι θα αφαιρείται ;

  • 9 Μαΐου 2021, 14:27 | Άννα Καριώτη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:03 | Στέλλα Νόβα

    Λυπάμαι πάρα πολύ που εν έτει 2021 υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν με τη στείρωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί οι τύποι δεν έχουν μαζέψει πότε μωρά από κάδο, δεν έχουνε νιώσει τον πόνο όταν τα βρίσκεις να αργοπεθαίνουν κλεισμένα σε τσάντες πλαστικες. Δεν έχουν ξοδέψει ουτε ενα ευρώ για να αναστησουν μια κουταβομηχανη που όταν σταμάτησε να τους δίνει κουταβια αρα και χρήματα την πεταξαν σε μια ερημιά για να πεθανει. Εγώ προσωπικά έχοντας ξοδέψει πολλα λεφτά για να αναστήσω ζώα που κάποιοι δεν θέλουν να στειρωσουν για να μη τα βγάλουν και καλά από τη φυση τους, και έχοντας δικά μου ζώα( όλα στειρωμενα) τους θεωρώ τουλάχιστον Υποαναπτικτους, ανεγκέφαλους και δολοφόνους και έχω καταλήξει ότι σε λάθος ζώα κάνουμε στείρωση τελικά. Φυσικά να νομοθετήθει η στείρωση και να πέφτουν και τα πρόστιμα βροχή σε όποιον δεν τηρεί τους νόμους. Η στείρωση βοηθάει στο να μην έχουμε αδέσποτα, αλλά γλιτώνει και τα ζωάκια από αρρώστιες. Αρκετά έγραψα παω να ξοδέψω 2,5 ώρες από τη ζωή μου για μια ακόμα ημέρα για να ταΐσω τα αδέσποτα που εσείς οι δήθεν δημιουργείτε.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:53 | Μαρηνη

    διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

  • 9 Μαΐου 2021, 14:26 | Χρυσανθος Νικολαου

    Με απλα λογια θελετε να εξαλειψετε οτι ζωο συντροφιας υπαρχει
    Γιατι η αναπαραγωγη ειναι η συνεχεια ενος ειδους
    Εσεις που φτιαξατε αυτο το αισχος Να χαιρεστε την φιλοζωια που σας διακατεχει

    Οι μονοι που πρεπει να στειρωθουν ειστε εσεις γιατι με τοσο ακραιες ιδεες ειστε επικινδυνοι και για την ιδια την ανθρωπινη φυλη

    Ύπαρχει τεραστα διαφορα μεταξυ της υποχρεωσης να αναλαβει ο καθε ιδιοκτητης τις ευθυνες του εναντι των ζωων που εχει και των συναθρωπων του με αυτο που θελετε να περασετε

    Μηπως πισω απο εσας υπαρχει και καμια εταιρεια που θα αναλαμβανει να εισαγει τα νεα ζωα συντροφιας που θα μας συντροφευουν;

    Δεν σας πιανει το μαραζι για τον κοσμο που πεινα- που αρωσταινει και δεν μπορει να τυχει ουσιαωδεια ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης- για τους νεους που δεν βρισκουν δουλεια και ξενιτευονται αλλα σας επιασε τωρα η φιλοζωια

    Και πηγατε στο εντελως αλλο ακρο της στειρωσης σε ολα και τα παντα
    Αυτο θα λυσει ολα τα προβληματα

    Μπραβο ρε διανοιες ειστε – εχετε iq για
    Βραβειο μπαζου

  • 9 Μαΐου 2021, 14:35 | ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΕΛΛΥ

    Φυσικά και να θεσπιστούν υποχρεωτικά στειρώσεις. Κάθε μέρα μαζεύουμε γατιά και σκυλιά τα οποία πετάνε σε πολύ μικρή ηλικία και τρέχουμε να τα σώσουμε. Τα περισσότερα τα χτυπάνε αυτοκίνητα και κακοποιούνται. Είναι ασύλληπτο αυτό που γίνεται. Αυτοί που ασχολούνται ενεργά το γνωρίζουν..

  • 9 Μαΐου 2021, 14:26 | ΦΩΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Αριθμός: 326
    Έτος: 2013
    Τίτλος: Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» – Χειρουργικές επεμβάσεις – Εξαιρέσεις.
    Πρόεδρος:
    Εισηγητής: ΧΑΛΚΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    Περίληψη: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» προβλέπει ότι απαγορεύονται χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς και κυρίως το κόψιμο της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση νυχιών και δοντιών. Κατ’ εξαίρεση χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς επιτρέπονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων συνιστά κακοποίηση του ζώου και διώκεται ποινικά. Η Σύμβαση αυτή, που κυρώθηκε με το ν.2017/1992 χωρίς καμία επιφύλαξη, ως έχουσα υπερνομοθετική ισχύ κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κοινό νόμο.
    «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ»».
    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
    (α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
    (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

    Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:04 | Αλέξανδρος Κ.

    NAI στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων μέχρι να μειωθεί εξαλειφθούν οι λόγοι και τα προβλήματα που μας έφεραν εδώ. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους ακατάλληλους για ιδιοκτήτες ζώων όπως οι κυνηγοί και είναι αυτοί που κυρίως αντιτίθενται στον νομοσχέδιο! Τουλάχιστον προκλητικό!

    ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ για κάποια χρόνια με μεγάλες ποινές στους παραβάτες.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:02 | Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

    Πρέπει να υπάρχουν όρια πόσα σκυλιά έχουν κάποιες ομάδες. Δεν γίνεται να υπάρχουν 10-15 τσοπανόσκυλα ή και 28 κυνηγετικά σκυλιά. Και αυτά να είναι συνέχεια δεμένα.

    Για σκυλιά εργασίας (τσοπανόσκυλα και κυνηγετικά σκυλιά) πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί όριο κατοχής στα πόσα σκυλιά δικαιούνται ή ηδάλλως αυστηρό φόρο κατοχής για κάθε έξτρα σκύλο ανά έτος (π.χ. 500 ευρώ έξτρα για κάθε σκύλο πάνω από το όριο κάθε χρόνο).

  • 9 Μαΐου 2021, 14:17 | Νικόλαος Νικολάου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική κάθετη στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων.Η μόνη λύση είναι να εφαρμοστεί ο ήδη υπάρχων νόμος που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι επαρκής. Το γεγονός ότι το κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο μέσω των αρχών επιβολής δεν συνεπάγεται αυτόματα την απαράδεκτη απόφαση για την ανεξαιρέτως στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων. Οι κυνηγετικοί σκύλοι εδώ και μια δεκαετία είναι δηλωμένοι με ηλεκτρονική σήμανση και ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εξαχθούν όλα τα στατιστικά στοιχεία από τα καταφύγια ζώων για το πόσα από αυτά τα αδέσποτα ανήκουν σε κυνηγούς. Άρα το συμπέρασμα από μια μερίδα ανθρώπων που προτείνουν υποχρεωτική στείρωση ιδιαιτέρως στα σκυλιά των κυνηγών ας εκθέσουν με αριθμούς τα στοιχεία που διαθέτουν και όχι με αοριστολογίες. Η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις(Πανελλήνιος Κτηνιατρικός σύλλογος , Κτηνιατρική Υπηρεσία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και όχι με καθαρά ιδεοληπτικής αντιλήψεις εναντίον των κυνηγών που εντέλλει θα συμπαρασύουν στην στείρωση όλα τα δεσποζόμενα ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:59 | Απόστολος μαρκουτης

    Απαράδεκτο μέτρο αναλύσεις δεν χρειάζονται πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει ακόμη μια θλιβερή πρωτιά Κυριάκο σταματά τώρα αυτό το μέτρο διότι θα είναι ο επικήδειος της Ν Δ

  • 9 Μαΐου 2021, 14:46 | Λαμπάκης Νικολαος

    Θεωρώ αδιανόητο να στειρωσουμε υγιή σκυλιά χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος και ότι δεν λυνη το πρόβλημα τον αδέσποτων και στο μόνο που θα βοηθήσει είναι στην εξαφάνιση τον γηγενών φίλων υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει τη ζωή τους για να διατηρήσουν τις ράτσες σκυλιών που μας άφησαν οι πρόγονοι μας είναι καθήκον μας να μην σας αφήσουμε να τις εξαφανίζεται

  • 9 Μαΐου 2021, 14:49 | Phil Butler

    Suggestions: Amend the law only to reflect that mandatory sterilization is for strays in shelters, to be adopted by families. And, to the effect that responsible pet owners may breed their dogs or cats as would be the case in any other country in Europe (except Belgium). The need for animal lovers to be registered breeders is not going to stop illegal pet farms. It will only punish those who care for preserving breeds like the Cretan Hound (Kritikos Lagonikos).

  • 9 Μαΐου 2021, 14:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

    Η στείρωση πρέπει να είναι καθολική και υποχρεωτική. Στη φύση, τα ζώα γεννούν πολλά μικρά και επιβιώνουν μόνο οι ισχυρότεροι οργανισμοί. Στον πολιτισμό μας όμως, δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, ειδικά με τα ζώα που ισχυριζόμαστε μάλιστα ότι αγαπάμε.
    Δεν έχουμε περιθώρια για άλλα αδέσποτα, δεν έχουμε περιθώρια για άλλα μικρά που εγκαταλείπονται και πεθαίνουν βασανιστικά, δεν έχουμε περιθώρια για αγέλες που κάποια στιγμή μπορεί να διαμορφώσουν και επιθετικές συμπεριφορές.
    Ακόμη και όσοι ιδιοκτήτες δεν καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της στείρωσης, σπάνια έχουν περιθώριο να κρατήσουν οι ίδιοι όλα τα μικρά ή να βρουν για όλα από ένα σπίτι να τα υιοθετήσει.
    Η υποχρεωτική στείρωση, τέλος, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να μην έχουμε παράνομα εκτροφεία, με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν συνήθως εκεί.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:29 | Δέσποινα Ξηνταροπούλου

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων. Μέτρα πολύ συγκεκριμένα για την ΕΦΑΡΜΟΓΉ των προβλεπόμενων ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ώστε να μην μείνουν στα χαρτιά. Πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην ΕΠΑΡΧΊΑ . ΠΌΡΤΑ ΠΟΡΤΑ καταγραφή των σκύλων που διατηρούν σε άθλιες συνήθως συνθήκες κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και λοιποί πολίτες και άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων περί ευζωίας των ζώων, στείρωση κλπ. Η επαρχία κυρίως συνιστά τεράστια δεξαμενή ανεξέλεγκτης παραγωγής ζώων που καταλήγουν να έχουν μια σύντομη και μαρτυρική ζωή ή να υιοθετούνται από ανθρώπους σαν και μένα που έχουμε κάνει το σπίτι μας καταφύγιο σε μια άνιση μάχη με συμπολίτες που είναι εντελώς ασυνείδητοι και παράγουν ζώα ακατάπαυστα χωρίς καμία ευθύνη. Πρόβλεψη για δυνατότητα φιλοζωων που φροντίζουν αδέσποτα να μπορούν να τα ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΣΕ ΚΤΗΝΊΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:28 | Ρουλα Βασιλοπουλου

    Ναι στις στειρωσεις γεμισε η χωρα αδεσποτα ημιαιμα κυνηγοσκυλα και μίξεις σκυλιων ράτσας ..πλασματα βασανισμένα με προσδοκιμο ζωης τα 3 χρόνια…

  • 9 Μαΐου 2021, 14:43 | Παπαϊωάννου Παναγιώτης

    Γιατί θα πρέπει να στειρωσω τον σκύλο μου από την στιγμή που είναι υγιής και περιορισμένος στον προαύλιο χώρο του σπιτιού μου.
    Συμφωνώ να στειρωθουν αδέσποτα και ζώα που φιλοξενούνται με σκοπό να δοθούν για υιοθεσία.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:52 | Μιχάηλ

    Οποίος θέλει να στειρώσει τα παιδία του εγώ τα δικά μου δεν το κάνω και δεν θα μου το απαιτήσετε εσείς το να τους κόψεις την ουρά και τα αυτιά ακρωτηριασμός το να τα στειρώσετε είναι φυσικό

  • 9 Μαΐου 2021, 14:41 | Μαρίνα Γαδη

    Όχι στείρωση στα σκυλιά μας!!! νομοσχέδιο έκτρωμα!!

  • 9 Μαΐου 2021, 14:49 | ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟ ΖΩΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΝΑ «ΔΩΣΕΙ» ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟΥ. ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΦΕΝΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΦΕΤΕΡΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΝ ΣΩΣΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΝΕΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:42 | Νίκος

    Με όλο τον σεβασμό το μόνο που θα καταφέρετε είναι καταστροφή και εκνευρισμό στους συναδέλφους κυνηγούς..για παράδειγμα αν εγώ δεν ζευγαρωσω τα δικά μου κυνηγόσκυλα θα πρέπει να αγοράζω από το εξωτερικό καθαρόαιμα κυνηγόσκυλα τα οποία κοστίζουν μια περιουσία..κατά πλειοψηφία τα κυνηγόσκυλα δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για τον κυνηγό αλλά είναι μέλος της οικογένειας..σας παρακαλώ πολυ μην περάσετε το νέο νομοσχέδιο για την στείρωση.. αυτό θα είναι το τελικό χτύπημα εναντίον μας..

  • 9 Μαΐου 2021, 14:28 | Γιώργος

    Και βέβαια δεν είμαι σύμφωνος στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Αρχή και τέλος του κράτους θα ήταν όλες αυτές οι ΜΚΟ «υπέρ»των ζώων να έκλειναν και να έκανε την συτή δουλειά το ίδιο το κράτος.
    Ο εκάστοτε δήμος τί κάνει;;;
    Δουλειά του είναι να στειρώνει τα αδέσποτα!!!
    Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημά σας.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:03 | Πέτρος Θανάσης

    Δεν στείρωνω μέλη της οικογένειας μου…ΝΤΡΟΠΗΕίναι ακρωτηριασμος
    Θα στειρωνατε τα παιδιά σας εσείς που το ζητάτε??Τα σκυλιά σώζουν ζωές στην εμακ.
    Οδηγούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Βοηθούν την αστυνομία κ το στρατό…Θέλετε να τους αφαιρέσετε τι??
    Το δικαίωμα να μεταφέρουν τα σπουδαία γονίδια του σε επόμενα που με την σειρά τους θα δώσουν ζωές…Ανεύθυνοι, ανίδεοι και αν εγκέφαλοι μόνο θα ζητουσαν κάτι τέτοιο…Δώστε συσκευές ανίχνευσης τσιπ σε κάθε αρμόδιο όργανο βάλε κ τσουχτερά πρόστιμα με ποινές κακοποίησης…κ λύνεται το πρόβλημα….ΝΤΡΟΠΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 14:28 | Ιωάννης Γιαννουλεας

    Ο σύντροφος δεν στειρωνεται ποτέ. Θα έρθει η σειρά σας όταν θα θέλετε τον ψήφο μας. Αντε για θα το πληρώσετε με το ίδιο νόμισμα

  • 9 Μαΐου 2021, 13:27 | Ελενη

    Υποχρεωτική στείρωση, εμβολιασμοί και εξετάσεις υγείας. Αυστηρές ποινές στην μη ΤΗΡΗΣΗ αυτων
    .ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΊΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΏΝ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΚΑΤΆΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΏΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΖΏΟ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.ΑΥΣΤΗΡΉ ΠΟΙΝΉ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΆΛΕΙΨΗ ΖΏΟΥ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΏΝ ΑΠΌ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΎΝ ΥΠΟΠΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ Ή ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.ΑΥΣΤΗΡΗΒΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΌ ΖΏΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Υποχρεωτική ασφάλιση παραθύρων κ μπαλκόνιων όπου υπάρχουν γάτες ή κουτάβια που κινδυνεύουν με πτώση. Αυστηρός έλεγχος με απροειδοποιητα ραντεβού σε δημοτικά καταφύγια από ανεξάρτητες ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΩΝ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΎΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΌ Ή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ή ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΌ ΖΏΩΝ. ΕΙΔΙΚΉ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΆ ΤΑ ΖΏΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΥΝΗΓΌΣΚΥΛΑ. ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΡΊΣΚΟΥΜΕ ΚΥΝΗΓΌΣΚΥΛΑ ΧΑΜΈΝΑ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΈΝΑ. ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΆΖΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ Η ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ.ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΕΙ ΤΑΙΣΤΡΕΣ, ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΜΑΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.
    ΑΥΣΤΗΡΉ ΠΟΙΝΉ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΦΉΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΊ ΕΛΕΎΘΕΡΟ.
    ΒΟΉΘΕΙΑ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΏΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:22 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜ. ΠΕΤΡΟΥ

    Το περιεχόμενο του παρόντος νομοσχεδίου στο σύνολο του μόνο θλίψη οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στον υγιώς σκεπτόμενο μέσο εχέφρονα Έλληνα πολίτη, ιδίως δε, τα όσα διαλαμβάνονται στα άρθρα 5 και 6 αυτού (που παραπέμπουν ευθέως σε μενγκελικές μεθόδους του Γ΄ Ράιχ). Τούτο κυρίως συμβαίνει, διότι στερούμενες οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, οιουδήποτε νομικού ή κοινωνικού ερείσματος οι προβλέψεις των εν λόγω άρθρων επιχειρούν να επιβάλλουν μια άνευ προηγουμένου βάναυση καταστρατήγηση όχι μόνο των δικαιωμάτων και της ευζωίας των ζώων, που το νομοσχέδιο ευαγγελίζεται ότι επιθυμεί να προστατεύσει, αλλά παράλληλα των κανόνων της κοινής πείρας και λογικής. Πρωτίστως δε, παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που τυγχάνουν προστασίας όχι μόνο από το εθνικό μας Σύνταγμα αλλά και από υπερνομοθετικής ισχύος συμβάσεις κατά το άρθρο 28 Σ, όπως η ΕΣΔΑ, ο ΧΘΔΕΕ, η ΣΛΕΕ κλπ.
    Πιο συγκεκριμένα: Το Σύνταγμα, ως ανώτερης τυπικής ισχύος νόμος, υπερτερεί όλων των κανόνων δικαίου ρυθμίζοντας με τρόπο καθολικό την έννομη τάξη. Από το Σύνταγμα ( άρθ. 5 παρ.1 ) συνάγεται το δικαίωμα του ανθρώπου όχι μόνο να έχει και να ασκεί τα δικαιώματα που απορρέουν από την προσωπικότητά του, αλλά και να την αναπτύσσει σε όλους τους τομείς της κρατικά οργανωμένης συμβίωσης: κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Αυτό σημαίνει ότι ιδρύεται για το κράτος αρνητική αλλά και θετική υποχρέωση. Αρνητική, γιατί το κράτος υποχρεούται να μην παρεμποδίζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας και θετική, καθώς οφείλει να παρέχει τα αναγκαία μέσα για την ανάπτυξή της. Προσωπικότητα δε, είναι ο ειδικός συνδυασμός γενικών υλικών πνευματικών και κοινωνικών γνωρισμάτων του ανθρώπινου γένους σε συγκεκριμένο άτομο.
    Με βάση τα ανωτέρω, η ανάπτυξη της προσωπικότητας, στο πλαίσιο του φιλελεύθερου-δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελεί το κύριο περιεχόμενο της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και σημαίνει προπάντων αυτοδιάθεση, δηλαδή το δικαίωμα και συνάμα την ελευθερία κάθε ανθρώπου να διαμορφώνει τη ζωή του, σύμφωνα με τις κλίσεις, τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα ( π.χ κυνοφιλία, εκτροφή κλπ ) και τις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του, χωρίς να είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε επέμβαση των οργάνων του κράτους που να οδηγεί στη δημιουργία ενός ενιαίου τύπου προσωπικότητας και κατ’ επέκταση στην ¨αποπροσωποποίηση¨ του ανθρώπου .
    Φορέας του δικαιώματος για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας ήδη κατά τη γραμματική ερμηνεία του Συντάγματος είναι «καθένας».
    Το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή της χώρας είναι κι αυτό μία έκφανση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και περιλαμβάνει ειδικότερα την ελεύθερη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων του ατόμου εφόσον βέβαια η ελευθερία αυτή δεν καλύπτεται από άλλες διατάξεις του Συντάγματος (γενική κοινωνική ελευθερία). Η διάταξη δεν κατοχυρώνει μόνο τη θετική αλλά και την αρνητική ελευθερία. Πρόκειται για το δικαίωμα της συμμετοχής ή και της μη συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, σε όλο δηλαδή το φάσμα της ανθρώπινης ζωής πέρα από την οικονομία και την πολιτική. Με την αναφορά αυτή ο συντακτικός νομοθέτης καλύπτει, πέρα από κάθε αμφιβολία οποιαδήποτε εκδήλωση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή είναι το δικαίωμα που καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα των ανθρώπινων εκδηλώσεων. Πρόκειται για το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου όχι μόνο να έχει την προσωπικότητά του αλλά και να μπορεί να την αναπτύσσει σε όλους τους τομείς της κρατικά οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης.
    Περαιτέρω το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας έχει ως περιεχόμενο την ιδιοκτησιακή σχέση, την εξουσιαστική δηλαδή, σχέση μεταξύ του υποκειμένου (ως φορέα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας) και ενός αγαθού με οικονομική αξία. Επίσης περιλαμβάνει κάθε μορφή εξουσιών χρήσης, απόλαυσης και διάθεσης ενώ έγκειται, στην ελευθερία του ανθρώπου να απολαμβάνει την ιδιοκτησία του, όπως επιθυμεί. Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αναγνωρίζεται και προστατεύεται τόσο από το άρθρο 17 Σ, όσο και από το άρθρο 17 ΧΘΔΕΕ, το άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ.
    Η μεθοδευόμενη απόπειρα επιβολής γενικευμένης στείρωσης στα δεσποζόμενα κατοικίδια ζώα και η παράλληλη απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής πέραν του γεγονότος, ότι προσκρούουν πρόδηλα στις προμνησθείσες διατάξεις και ως εκ τούτου συνιστούν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ, αντίκεινται και στους κανόνες της λογικής. Θεωρώ, ότι σε μία σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία που υπηρετεί τις Αρχές του Κράτους Δικαίου οι εν λόγω διατάξεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τύχουν αποδοχής.
    Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι πέραν της προφανούς αντιφάσεως, που προκύπτει μεταξύ των παραγράφων 1 περ. στ και 6 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, παραβιάζεται και η αρχή της ισότητας, που κατοχυρώνεται από τα άρθρα 4 Σ, 20, 21 ΧΘΔΕΕ, 14 ΕΣΔΑ κλπ, εφόσον εισάγεται ανεπίτρεπτη διάκριση σε βάρος των κατόχων κυνηγετικών σκύλων. Τοιουτοτρόπως δημιουργείται προβληματισμός σχετικά με τον απώτερο σκοπό, που το νομοσχέδιο, όπως τίθεται στη διαβούλευση καλείται να υπηρετήσει.
    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η αντίληψη της κοινωνίας απέναντι στο δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας είναι ενδεικτική της αντίληψής της απέναντι στο των ατομικών δικαιωμάτων. Κοινό γνώρισμα άλλωστε των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι ότι μεταχειρίζονται τον άνθρωπο ως res και όχι ως υποκείμενο δικαίου.
    Περαιτέρω από το σύνολο του κειμένου του νομοσχεδίου εύλογα προκύπτουν τα κάτωθι (ρητορικά) ερωτήματα: Πως είναι δυνατόν να θεωρείται ακρωτηριασμός το κόψιμο της ουράς, που σε ορισμένες φυλές σκύλων θεωρείται επιβεβλημένη για λόγους υγείας κατά τους κανόνες της κτηνιατρικής επιστήμης (στη Γερμανία, εάν δεν απατώμαι, ήδη επανεφέρθη) και να μην θεωρείται ακρωτηριασμός η αναίτια στείρωση με όλες τις αυτονόητες δυσμενείς επιπτώσεις, που επιφέρει στην υγεία του ζώου; Είναι δυνατόν όλοι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων να αντιμετωπίζονται εκ προοιμίου, αδιακρίτως, ως οιονεί επιπόλαια και ανεύθυνα όντα (ικανά όμως να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα), που εγκαταλείπουν ανενδοίαστα τους τετράποδους συντρόφους τους; (Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών τους θεωρούν ισότιμα μέλη της οικογένειας τους χωρίς να φείδονται κόπων και εξόδων προκειμένου να τους παρέχουν την κατάλληλη σίτιση κτηνιατρική περίθαλψη κλπ). Μήπως θα έπρεπε, σύμφωνα πάντοτε με τη λογική, που διέπει το εν λόγω νομοσχέδιο, να απαγορευθεί στη χώρα μας η πώληση και η κυκλοφορία τροχοφόρων οχημάτων, επειδή προκαλούνται ετησίως πολλά τροχαία ατυχήματα οφειλόμενα σε ασυνείδητους οδηγούς, που οδηγούν υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών ουσιών; Εάν ψηφισθεί, ως έχει το νομοσχέδιο δεν θα εξαφανισθούν κατ’ ουσίαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα όλες οι καθαρόαιμες φυλές κυνών, εθνικών και αλλοδαπών που δημιουργήθηκαν κατόπιν μακραίωνης επιλεκτικής εκτροφής και επίπονης κυνοτεχνικής προσπάθειας παθιασμένων κυνόφιλων, ως επί το πλείστον ερασιτεχνών ; Γιατί ο πλέον αρμόδιος κυνοφιλικός φορέας – θεσμός (ΚΟΕ) επιδεικτικά παρακάμπτεται και δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητας του ; Γιατί αγνοούνται οι θέσεις (ειδικά αναφορικά με την στείρωση) του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου ήτοι του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου; Η διάταξη του άρθρου 39 παρ. 3 υπηρετεί την αρχή της ασφάλειας δικαίου ή αποσκοπεί στην δημιουργία «πελατειακής» σχέσης εξάρτησης μεταξύ κράτους και πολίτη ;
    Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω στους «επαΐοντες» την γνωστή ρήση του Αγάθωνος: ¨Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει…¨

  • 9 Μαΐου 2021, 13:52 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ

    Αριθμός: 326
    Έτος: 2013
    Τίτλος: Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» – Χειρουργικές επεμβάσεις – Εξαιρέσεις.
    Πρόεδρος:
    Εισηγητής: ΧΑΛΚΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    Περίληψη: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» προβλέπει ότι απαγορεύονται χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς και κυρίως το κόψιμο της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση νυχιών και δοντιών. Κατ’ εξαίρεση χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς επιτρέπονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων συνιστά κακοποίηση του ζώου και διώκεται ποινικά. Η Σύμβαση αυτή, που κυρώθηκε με το ν.2017/1992 χωρίς καμία επιφύλαξη, ως έχουσα υπερνομοθετική ισχύ κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κοινό νόμο.
    «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ»».
    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
    (α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
    (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

    Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:47 | ΦΩΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Απόφαση Νομικού Συμβουλίου Κράτους

    Αριθμός: 326
    Έτος: 2013
    Τίτλος: Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» – Χειρουργικές επεμβάσεις – Εξαιρέσεις.
    Πρόεδρος:
    Εισηγητής: ΧΑΛΚΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    Περίληψη: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» προβλέπει ότι απαγορεύονται χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς και κυρίως το κόψιμο της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση νυχιών και δοντιών. Κατ’ εξαίρεση χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς επιτρέπονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων συνιστά κακοποίηση του ζώου και διώκεται ποινικά. Η Σύμβαση αυτή, που κυρώθηκε με το ν.2017/1992 χωρίς καμία επιφύλαξη, ως έχουσα υπερνομοθετική ισχύ κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κοινό νόμο.

    «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ»».
    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
    (α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
    (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

    Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:31 | Νορα

    Θα πρέπει οι δεσποζομενοι σκύλοι και οι γάτες να στειρωνονται!Το φαινόμενο των εγκατελελειμενων κουταβιών και γατιών είναι τραγικο!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:36 | ΑΝΝΑΜΑΡΙΑ ΣΙΝΙΓΑΛΙΑ

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ !!!! τέλειο , μην αποπροσανατολίζεστε από τα συμφέροντα κυνηγων κ παράνομων εκτροφέων κύριοι νομοθέτες που τόσα χρονια φοροδιαφεύγουν κ κερδοσκοπούν εις βάρος των ζώων για το δήθεν χομπι τους , κ βεβαίως εις βάρος της πατρίδας μας , μια πατρίδας που μας πληγώνει με χιλιάδες αδέσποτα να αργοπεθαίνουν, οποιος θέλει να κανει εκτροφή να πάρει αδεια , να φορολογηθεί να ελέγχεται όπως ελέγχεται κάθε Έλληνας επαγγελματίας , εγώ τι είμαι δηλαδή που εχω την εφορία συνέταιρο ? αν θέλετε εκτροφή κύριοι κυνηγοί κ σια να δηλωθείτε στο μητρώο εκτροφέων να κάνετε έναρξη στην εφορία κ να τηρήσετε τους κανόνες ολους όμως !!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:11 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης σήμανσης κ ελέγχου τους, είναι το μόνο που μπορεί να γίνει σήμερα για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων που ζουν στους δρόμους κ τα καταφύγια.
    Μπράβο σας που τα προβλέψατε στο παρών νομοσχέδιο.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:05 | Νικόλαος

    Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η στείρωση σε σκυλιά οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης νεοπλασιών. Δεν μπορεί να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης ή/και ο κτηνίατρος σε πράξη που τεκμηριωμένα μπορεί να βλάψει το σκύλο αφού αυτό αντιτίθεται στο θεμελιώδες δικαίωμα υγείας και ευζωίας του σκύλου.

    Ενδεικτική Βιβλιογραφία
    1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17516571/
    «Neutered males had a significantly increased risk for each form of cancer»
    2. Hoffman JM, Creevy KE, Promislow DE. Reproductive capability is associated with lifespan and cause of death in companion dogs. PLOS ONE 2013;8(4):e61082
    «gonadectomized males and females were more likely to die of cancer than intact dogs, especially of osteosarcoma, lymphoma, and mast cell tumor»

  • 9 Μαΐου 2021, 13:41 | Aris Marketakis

    ΔΕΝ δέχομαι το σκυλί μου να στειρωθεί χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:23 | Χριστόφορος

    Ντροπή και αισχος….Δεν στειρωνουμε τα όνειρα μας.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:11 | Dr ΤΕΛΜΑΝ ΓΑΒΡΙΗΛΔΗΣ

    Απάνθρωπη και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η απαίτηση για ΣΤΕΙΡΩΣΗ των δεσποζόμενων σκυλιών συντροφιάς. Πολύ δε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ όπος ΚΥΝΙΓΕΤΙΚΑ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ. Οποιος επινόησε τέτοια απαίτηση μάλλον αγνοεί στοιχειώδη δεδομένα: Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ,η ραγδαία ορμονική μεταβολή του στειρωμένου ζώου ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΔΡΑ επι των ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ.Με ποιο δικαίωμα θέλουν την ΕΞΕΦΑΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ που ΠΑΡΑΔΩΣΙΑΚΑ έχουνε αναπτυχθεί για ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ χάρη στις προσπάθειες των ιδιωτών ιδιοκτητών. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5

  • 9 Μαΐου 2021, 13:26 | ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΣΙΟΥ

    Ναι στην στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουνε να βρίσκομαι κουτάβια στα σκουπίδια και αδέσποτα ζώα κακοποιημένα, άρρωστα πεινασμένα και νεκρά στις άκρες των δρόμων. Βέβαια θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα υπάρχει εξαίρεση. Όντως υπάρχουνε κάποιες ελληνικές ράτσες σκύλων που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να μπορεί ο ιδιοκτήτης να επικοινωνήσει με τις αρχές και να πάρει ειδική άδεια. Επίσης καλό θα ήτανε ίσως για να βοηθήσει στις τεράστιες αντιδράσεις που υπάρχουν, δυστυχώς, σε σχέση με τη στείρωση να προβλεφθεί χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύσει το νομοσχέδιο και να εξεταστεί εκ νέου σε εκείνο τον δεύτερο χρόνο η ανάγκη για την αυστηρότητα του μέτρου των στειρώσεων. Τέλος πιστεύω ότι θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2022 και όχι το 2023. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, και με τις μεγάλες αντιρρήσεις που υπάρχουν γύρω, πιθανό να προκύψουν πολλαπλές γέννες και άρα το πρόγραμμα να ξεκινήσει με διογκωμένο το πρόβλημα το 2023.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:00 | Παναγιωτης Σ

    Καλησπερα σας και Χρονια Πολλα!
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
    ΝΑι στην σωστη ενημερωση και στην ομαδικη συνεργασια.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:33 | Δημητρης

    Όχι στις στειρώσεις.Δεν έχετε το δικαίωμα!!Οποίος θέλει να στειρώσει το δικό του σκυλί, αφήστε υσηχα τα δικά μας!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:49 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Στηρίζω όλες τις καθαρόαιμες φυλές καθώς και όλες τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές που αναφέρονται από τον καιρό του Ομήρου και νωρίτερα. Θεωρώ αδιανόητη τη στείρωση τον σκύλων μου καθώς και την θεωρώ ακρωτηριασμό τον οποίο δεν θα επέβαλα σε κανένα μέλος της οικογένειας μου, Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της Ευρώπης και που μου θυμίζει την κλειτοριδεκτομή και περιτομή που ΚΑΝΟΥΝ στις χώρες της Αφρικής αλλά ακόμα και εκεί δε στερούν το δικαίωμα της αναπαραγωγής σε ανθρώπους!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:22 | Κωνσταντίνα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:31 | Χρύσα Γρηγοριάδου

    Ναι και ξανά ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων ανεξαιρέτως των ζώων συντροφιάς. Εκτός του ότι θα ελεγχθεί κάπως το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα, θα έχουν και καλύτερη υγεία. Φαντάζομαι πως όλοι οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο το γνωρίζετε αυτό!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:53 | Παύλος

    Οι Έλληνες πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι όταν δεν σεβόμαστε τους νόμους και την ηθική γίνεται μονόδρομος η ακραία και απόλυτη λύση, όπως αυτή της στείρωσης των πάντων χωρίς εξαίρεση. Ας σέβονταν όλοι αυτοί που τώρα διαμαρτύρονται και ιδίαιτερα οι κυνηγοί, τότε δεν θα ήταν απαραίτητη η διάταξη συτή

  • 9 Μαΐου 2021, 13:53 | Χρυσούλα Χαχαμίδου

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ!!! ΜΌΝΟ ΈΤΣΙ ΘΑ ΛΥΘΕΊ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:35 | Έλενα Καστρινού

    Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικά εκατομμύρια αδέσποτα. Ίσως ο αριθμός των αδέσποτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν του πληθυσμού. Οι φιλοζωικές και οι εθελοντές στειρώνουν καθημερινά και ο αριθμός των αδέσποτων συνεχίζει να αυξάνει. Συνεχώς βρίσκονται κουτάβια και γατάκια πεταμένα στους σκουπιδοτενεκές επειδή κάποιοι αρνούνται να στειρώσουν τα ζώα που φροντίζουν. ΟΧΙ ΠΙΑ. Όλα τα ζώα πρέπει να στειρώνονται ώστε να ελεγχθεί επιτέλους το μέγεθος του πληθυσμού. Εύχομαι να το δούμε σύντομα και στην πράξη!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:20 | Βικυ

    Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων είναι η αιτία της τραγικης κατάστασης των αδέσποτων που ζουν στον δρομο η σε κάποιο άθλιο καταφυγιο με λίγες πιθανότητες ευζωία.

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 13:04 | Αναστάσιος Παπαγεωργίου

    Τα δεσποζομενα ζώα είναι απαραίτητο να στειρώνονται. Διευκολύνει τον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των αδέσποτων ζωων.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:49 | Πασχάλης

    Γειά σας,
    Το πρόβλημα των αδέσποτων στην χωρα μας ειναι έντονο σε σχεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είμαστε όλοι σύμφωνοι στο να βρεθεί μια λύση. Ηδη βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος με την ψηφιακή ταυτοποίηση των στοιχείων του ζώου και του ιδιοκτήτη (chip) και με τους συχνούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων είμαι σίγουρος οτι ειναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Το νομοσχέδιο για την στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων είναι ενα φασιστικό μετρο έναντι στην ίδια την φύση και την ευζωία τους, που κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στους άγραφους νόμους της με αυτόν τον τρόπο. Τέλος πιστεύω οτι θα επικρατήσει η λογική.

    Με εκτίμηση
    Πασχάλης Κανακούδης

  • 9 Μαΐου 2021, 13:59 | Πέτρος

    Είναι ανεπίτρεπτο και βάρβαρο να αποφασίζει οποίος θέλει για την ευζωια του σκύλου επειδή έτσι γουστάρει και δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει κυνήγι.. επειδή απλά δεν γουστάρει τους κυνηγούς..

  • 9 Μαΐου 2021, 13:07 | ΙΩΆΝΝΗΣ ΒΕΤΟΥΛΑΚΗΣ

    Ούτε ο Στάλιν δεν θα σκεφτόταν την στείρωση των δεσποζωμενων. Για ποιο λόγο; Μήπως να βγει και νόμος για την στείρωση των ανδρών επειδή υπάρχουν βιαστές, παιδοφιλοι, και άλλοι ανώμαλοι.

  • 9 Μαΐου 2021, 13:44 | ΖΗΣΙΜΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων