Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:51 | Κατερίνα Δουδέση

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:43 | ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!

    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΙ!!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 17:57 | Γ. Λέτσιος

    Είναι κρίμα ένα νομοσχέδιο, που κινείται γενικά σε θετική κατεύθυνση, να αμαυρώνεται, ή να ακυρώνεται στη συνείδηση των πολιτών εξ αιτίας ενός ανόητου, πολ-ποτικής έμπνευσης άρθρου. Η υποχρεωτική οριζόντια στείρωση είναι απαράδεκτη ακόμη και ως σκέψη. Είναι βάρβαρος ακρωτηριασμός, που χωρίς λόγο επηρεάζει την φυσιολογία, τον χαρακτήρα και την ανάπτυξη του ζώου. Έρχεται δηλαδή σε αντίφαση με την αρχή προστασίας και εξασφάλισης μιας φυσιολογικής ζωής του ζώου. Και αυτό με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, αφού οι λίγοι ασυνείδητοι που εγλαταλείπουν σκύλους ή γάτες, ανήκουν στην κατηγορία που δεν τσιπάρου τα ζώα τους ούτε και πρόκειται να τα στειρώσουν. Σε κάθε περίπτωση το κράτος επεμβαίνει ανεπίτρεπτα αν όχι παράνομα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των πολιτών, επειδή είναι το ίδιο ανίκανο να αναλάβει τις ευθύνες του. Εφαρμόζει την παράλογη, παράνομη και ανήθικη λογική του » πονάει χέρι, κόβει χέρι».
    ΌΧΙ, με κάθε τρόπο, στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Οι έμποροι ζώων και οι εκτροφείς είναι οι μόνοι που κερδίζουν. Τα ζώα και οι φιλόζωοι χάνουν, αφού τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα καταργήσει, σε μεγάλο βαθμό, τα κατοικίδια.
    ΑΠΌΣΥΡΣΗ Ή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΤΩΡΑ.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:53 | Σταύρος Γ.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:40 | Ευγενία Δ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:53 | Σταύρος Γ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:53 | Verus

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:22 | Αλέξανδρος Δ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:43 | Εμμανουήλ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 17:30 | GEORGE

    OXI, OXI, OXI, OXI ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΡΟΦΩΝ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας

  • 20 Μαΐου 2021, 17:18 | Giannis

    Ακρως επικυνδινο η στειρωσει Διαφωνω με αυτο

  • 20 Μαΐου 2021, 17:04 | Μαρία Ντάτσιου

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • Οχι οχι και παλι οχι αυτο ειναι Απαραδεκτο Διαφωνω με τη στειρωσει

  • 20 Μαΐου 2021, 17:43 | Αθανασία

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

  • Μεγαλο Λαθος η στειρωσει ειμαι Κατα

  • 20 Μαΐου 2021, 17:07 | ΑΚ

    Όχι στην υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση δεσποζόμενων σκύλων και κατοικίδιων κάτι που πλήττει την υγεία τους και τα δικαιώματα τους. Να γίνεται pet education από τα σχολεία η να υποχρεούνται όλοι να περνάνε βασική εκπαίδευση

  • Διαφωνω καθετα με το νομοσχεδιο

  • 20 Μαΐου 2021, 17:41 | Σπύρος Μαρκεσίνης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • Οχι Στην στειρωσει

  • 20 Μαΐου 2021, 17:38 | ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 20 Μαΐου 2021, 17:32 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ!
    ΟΧΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΚΟΝΟΜΑ.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ! ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΕ.
    ΝΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
    ΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 17:24 | Τασούλα Μποιδάνη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:14 | ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:55 | Αναστασία Μποιδάνη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:43 | ΚΩΣΤΑΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζωμενων ζώων μας.

    Υπάρχουν λύσεις για τα αδέσποτα ζώα μην καταστρέψετε την προσπάθειά τόσων χρόνων για τον καθαρόαιμο σκυλο..

  • 20 Μαΐου 2021, 17:08 | ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:42 | Κωνσταντίνος Μπ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:25 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ Ν

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή.
    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζωμενων ζώων μας.
    Υπάρχουν λύσεις για τα αδέσποτα ζώα μην καταστρέψετε την προσπάθειά τόσων χρόνων για τον καθαρόαιμο σκυλο.Ευχομαι να επικρατήσει η λογική.

  • ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Εταιρεία
    Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης και Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ επί του
    Σχεδίου νόμου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»
    του Υπουργείου Εσωτερικών
    Την Πέμπτη 6 Μαΐου, 2021 τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική
    πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των
    ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’» (βλ. http://www.opengov.gr/ypes/?p=7919). Οι
    υπογράφουσες οργανώσεις, αναγνωρίζοντας την αξία της εν λόγω πρωτοβουλίας και έχοντας
    μελετήσει την πρόταση σχεδίου νόμου, επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαβούλευση
    καταθέτοντας τα κάτωθι σχόλια:
    Επί του Άρθρου 2 – Ορισμοί
    Στο Άρθρο 2 αναφέρεται ότι: «Σκύλος εργασίας»: ο σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι
    (κυνηγετικός), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικός), τη φύλαξη χώρων (φύλακας), ο σκύλος
    έρευνας και διάσωσης, καθώς και ο σκύλος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις και
    τα σώματα ασφαλείας». Στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να προστεθεί και η κατηγορία
    «σκύλοι ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» που λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και
    πολλά χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο στόχος των σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων
    δολωμάτων είναι ο έλεγχος και ο έγκαιρος καθαρισμός της υπαίθρου από δηλητηριασμένα
    δολώματα ή/και ζώα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις.
    Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στα: 1) Βαβύλης, Δ., Kret, E., Saravia, V. &
    Ντεμίρη, Κ. 2016. Ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
    στη Θράκη και την Κεντρική Ελλάδα, Ετήσια αναφορά 2016 και συνοπτική αναφορά 2014-
    2016, pp. 74. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία & WWF Ελλάς, Αθήνα (Conservation action C1),
    Διαθέσιμο στο: https://lifeneophron.eu/back2/public/files/documents/a-technical-reportunder-action-c3-life-roject-the-return-of-the-neophron-5bb0e9add24ec.pdf, 2) Kret, E.,
    Βαβύλης, Δ. & Saravia, V. (2021) Ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων με ειδικά
    εκπαιδευμένους σκύλους στη Θράκη και την Κεντρική Ελλάδα και Ήπειρο, Ετήσια αναφορά
    2020, σελ. 43. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία & WWF Ελλάς, Αθήνα, Διαθέσιμο στο: https://lifeneophron.eu/back2/public/files/documents/antipoison-dog-unit-report-2020-
    greece-601d98759d3df.pdf.
    Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να διασαφηνιστεί στο Άρθρο 2 περί ορισμών αλλά και στο Άρθρο 3
    περί αρμόδιων αρχών, επειδή συχνά στο κείμενο χρησιμοποιείται η διάκριση δεσποζόμενα –
    αδέσποτα ως γενική διάκριση, ότι οι σκύλου εργασίας εντάσσονται στα πρώτα, και ότι
    οπουδήποτε αναφέρονται τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς να υπάρχει ειδική μνεία και για τα
    δεσποζόμενα σκυλιά εργασίας.
    Επί του Άρθρου 3 – Αρμόδιες Αρχές
    Θα ήταν σκόπιμο να διασαφηνιστεί, επειδή συχνά στο κείμενο χρησιμοποιείται η διάκριση
    δεσποζόμενα – αδέσποτα ως γενική διάκριση, ότι οι σκύλου εργασίας εντάσσονται στα πρώτα,
    και ότι οπουδήποτε αναφέρονται τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς να υπάρχει ειδική μνεία
    και για τα δεσποζόμενα σκυλιά εργασίας.
    Στο Άρθρο 3 παρ. 6 οφείλει να διευκρινιστεί ότι οι αρμόδιες αρχές που αναφέρονται για την
    τήρηση του Άρθρου 22 το πράττουν αυτό ανεξαρτήτως του είδους που πλήττεται
    (δεσποζόμενο ή αδέσποτο) ούτως ώστε πχ η Δασική Υπηρεσία να επεμβαίνει για ζητήματα
    δηλητηρίασης δεσποζόμενου ποιμενικού σκύλου σε δασική έκταση, παρότι δεν είναι
    κυνηγετικός σκύλος ή άγριο ζώο, και ανεξαρτήτως του που λαμβάνει χώρα το περιστατικό
    ώστε πχ η Ελληνική Αστυνομία να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις δηλητηρίασης σκύλων σε
    δασική έκταση. Διαφορετικά, δύναται να εισαχθεί μια γενική πρόβλεψη στο νόμο περί
    επέμβασης «εντός ή εκτός ορίων οικισμών».
    Επί του Άρθρου 5 – Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς και άρθρου 39
    – Εξουσιοδοτικές διατάξεις
    Αναγνωρίζεται καταρχήν ότι η διατήρηση της υποχρεωτικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς
    στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οι αρμόδιες αρχές
    κατά άρθρο 3 θα πρέπει να εφαρμόζουν εντατικούς ελέγχους για την τήρηση του μέτρου. Η
    εφαρμογή της υποχρεωτικής σήμανσης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων, και ιδίως σκύλων, και λειτουργεί προς το σκοπό της υπεύθυνης ιδιοκτησίας
    που θέτει το σχέδιο νόμου.
    Οι ποιμενικοί σκύλοι ή σκύλοι φύλαξης κοπαδιών & αγροτικών ζώων, οι οποίοι εντάσσονται
    στους σκύλους εργασίας κατά άρθρο 2 παρ. 6 (εφεξής «ΠΣ»), αποτελούν τους κατεξοχήν
    σκύλους εργασίας της ελληνικής υπαίθρου και συμβάλουν τα μέγιστα στον πρωτογενή τομέα
    και συγκεκριμένα στην άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας (κυρίως παραδοσιακή
    εκτατική, αλλά και σταβλισμένη κτηνοτροφία). Με τον όρο βέβαια ΠΣ δεν νοούνται μόνο οι
    σκύλοι που ανήκουν σε κάποια αναγνωρισμένη φυλή αλλά όλοι αυτοί οι σκύλοι που επιτελούν
    το καθήκον τους στην προστασία του κοπαδιού. Η εκτατική παραδοσιακή κτηνοτροφία
    συνιστά σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο ενώ είναι συνήθως σε αγαστή συνύπαρξη με την
    βιοποικιλότητα και μάλιστα πολλά είδη όπως τα πτωματοφάγα πτηνά (Γυπαετός,
    Ασπροπάρης, Όρνιο, Μαυρόγυπας) τα αρπακτικά πουλιά, πλήθος στρουθιόμορφα, τα
    θηλαστικά, τα ερπετά και άλλα είδη πανίδας που τρέφονται στα δασικά ανοίγματα και στα
    λιβάδια βασίζονται σε αυτήν για την επιβίωση τους. Οι ΠΣ αποτελούν τον πλέον ενδεδειγμένο
    αποτελεσματικό και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο για την προστασία του κτηνοτροφικού
    κεφαλαίου από τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, όπως ο λύκος και η αρκούδα αλλά και μικρότερα
    όπως το τσακάλι. . Η πρακτική αυτή συνάδει απόλυτα με την τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική
    για την ομαλή συνύπαρξη ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων (.
    https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/coexistence_platfo
    rm.htm) και εντάσσεται σε κοινοτικές, περιφερειακές και εθνικές πολιτικές (ΚΑΠ και ΠΑΑ).Η
    χρήση των ΠΣ για την προστασία των κοπαδιών χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και οι
    σημερινές φυλές έχουν εξελιχθεί μέσα από μακρόχρονες διαδικασίες τεχνητής και φυσικής
    επιλογής διάρκειας αιώνων, ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο έργο της φύλαξης
    αλλά και στις τοπικές ιδιαίτερες συνθήκες της Ελληνικής υπαίθρου και άσκησης της
    κτηνοτροφίας Οι ΠΣ αποτελούν τον απαραίτητο σύμμαχο και συνεργάτη του κτηνοτρόφου στο
    απαιτητικό πεδίο της δουλειάς στην ύπαιθρο. Είναι το απαραίτητο μέσο προστασίας για τον
    κτηνοτρόφο και το κεφάλαιο του και κατ’ επέκταση ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα
    άμβλυνσης της σύγκρουσης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά.
    Η σύγκρουση οφείλεται κυρίως στις ζημιές που προκαλούνται από τα μεγάλα σαρκοφάγα και αξίζει να αναφερθεί ότι είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την αποδοχή
    τους από τις τοπικές κοινότητες και την επιτυχία των προσπαθειών διατήρησής τους. Σύμφωνα
    με τα στοιχεία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) για την περίοδο
    2010-2016, η μέση ετήσια αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από άγρια ζώα στο
    ζωικό κεφάλαιο ήταν 1.053.861€, με την πλειονότητα των περιστατικών να οφείλονται σε
    επιθέσεις από λύκο. Για την περίοδο αυτή, οι ζημιές που καταγράφηκαν αφορούσαν κατά
    κύριο λόγο πρόβατα (43.1%), αίγες (22.1%) και βοοειδή (32.5%). Σε αυτά θα πρέπει να
    προστεθεί και η απώλεια σε γάλα, κρέας, κλπ, κάτι για το οποίο δεν αποζημιώνεται ο
    παραγωγός. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες
    και πολλοί παραγωγοί δεν αποζημιώνονται για τα απολεσθέντα ζώα τους (βλ. πχ Ζημιές σε
    δασωμένες – δύσβατες περιοχές. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν οι ιδιοκτήτες ανευρίσκουν τα
    ζώα τους, δεν υπάρχουν πλέον οι απαραίτητες ενδείξεις κατασπάραξης (τραύματα) αλλά
    βρίσκουν μόνο υπολείμματα από το ζώο (κόκκαλα, μαλλιά, κέρατα, οπλές), ειδικά στις νέες
    περιοχές επαναποίκησης από μεγάλα σαρκοφάγα (Στερεά Ελλάδα, Βοιωτία, Αττική κ.ά) στις
    οποίες και η χρήση ποιμενικών σκύλων κρίνεται απαραίτητη. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές τα
    κίνητρα για τη δήλωση απώλειας στον ΕΛΓΑ είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση
    της πραγματικής κατάστασης).
    Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι και η διατήρηση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών
    ζώων. Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την σημαντικότητα του θέματος και εφαρμόζει
    προγράμματα προστασίας και διατήρησης των φυλών αυτών. Ειδικά με το Προεδρικό
    Διάταγμα 434/1995 – ΦΕΚ 248/Α/30-11-1995 (Μέτρα για τη διατήρηση και προστασία των
    αυτόχθονων φυλών των αγροτικών ζώων) αλλά και με τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης
    «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» Δράση 10.1.09 στηρίζει
    έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα (βλ. http://www.minagric.gr/index.php/el/programmaagrotikis-anaptyksis-2014-2020-proskliseis-metron/8272-apof-apentaxis-drasi-10109,
    https://www.opekepe.gr/el/paa-gr/2014-2020/2624-metro-10-georgoperivallontika-kaiklimatika-metra-drasi-10-1-09-diatirisi-apeiloymenon-aftoxthonon-fylon-agrotikon-zoon.) Η
    Δημόσια δαπάνη στο παραπάνω πρόγραμμα «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών
    Αγροτικών Ζώων», του ΠΑΑ 2014-2020, έφτασε τα 34 εκατ. ευρώ.Στην Ελλάδα, οι παραδοσιακές φυλές ποιμενικών σκύλων που είναι αναγνωρισμένες από τον
    ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος) που είναι μέλος της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας
    (F.C.I.) είναι: α) ο Ελληνικός Ποιμενικός, β) ο Μολοσσός της Ηπείρου, γ) το Λευκό Ελληνικό
    Τσοπανόσκυλο και δ) το ελληνικό Κοκόνι. Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις
    καταγραφές ελληνικών ομίλων, περιβαλλοντικών οργανώσεων (πχ μέσα από προγράμματα
    όπως το LIFE Nature & Biodiversity), και φορέων διατήρησης ελληνικών φυλών (Δίκτυο
    Διατήρησης Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων – ΑΜΑΛΘΕΙΑ» μέλος του διεθνούς δικτύου SAVE
    FOUNDATION (SAFEGUARD AGRICULTURAL VARIETIES IN EUROPE, ΟΦΕΠ, ΟΦΜΗ, ΔΙΑΔΡΟΜΗ,
    ΟΦΛΕΤ Ομάδας Μελέτης Αλωπεκίδας κλπ) υπάρχουν και άλλες «φυλές-τύποι» σκύλων οι
    οποίες δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί αλλά εντοπίζονται σε μικρότερους αριθμούς και είναι
    λιγότερο διαδεδομένες όπως πχ. τα Μουστακάτα, τα Καραμάνικα, Αλωπεκίδα κ.α. Ο συνολικός
    αριθμός των φυλών-τύπων αυτόχθονων φυλών σκύλων ανέρχεται σε 22 (!) ενώ για την
    προστασία των ποιμνίων οι μισές περίπου (10) αφορούν σε » ποιμενικούς σκύλους «.
    Σύμφωνα με το άρθρο 6 με επικεφαλίδα «Μελέτες αυτοχθόνων πληθυσμών με ιδιαίτερο
    ενδιαφέρον» του Π.Δ. υπ’ αριθ. 434 (ΦΕΚ 248/30-11-1995) (https://www.e-nomothesia.gr/katagrotike-anaptukse/ktenotrophia/pd-434-1995.html) με τίτλο «Μέτρα για τη διατήρηση και
    προστασία των αυτόχθονων φυλών των αγροτικών ζώων», προβλέπεται η πραγματοποίηση
    μελετών σχετικά με αυτόχθονους πληθυσμούς αγροτικών ζώων, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο
    ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί και δεν έχουν καταταγεί σε μία από τις
    αναφερόμενες στο άρθρο 5 του εν λόγω Π.Δ. αναγνωρισμένες φυλές. Το παραπάνω αποτελεί
    μια σημαντική δράση και θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί για όλες τις κατηγορίες
    αγροτικών ζώων, προκειμένου επιτέλους να τελεσφορήσει η επίσημη πιστοποίηση τους ώστε
    να ενταχθούν επίσημα ως μέτρο πρόληψης στη νέα προγραμματική περίοδο των ΚΑΠ/ ΠΠΑ.
    Όσον αφορά τη στείρωση συγκεκριμένα των ποιμενικών σκύλων, προτείνεται αυτή να μην
    είναι υποχρεωτική για τους παρακάτω λόγους:
    • Οι ΠΣ πρέπει να μεγαλώνουν από το στάδιο του νεαρού κουταβιού μαζί με τα
    κτηνοτροφικά ζώα ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δεσμός μεταξύ τους και στην
    συνέχεια όταν ενηλικιωθούν να ακολουθούν το κοπάδι ως κομμάτι αυτού και να το προστατεύουν ανάλογα.
    • Οι αναγνωρισμένες ελληνικές φυλές ΠΣ και το πρότυπο αναγνώρισης τους που έχει
    καθοριστεί από τον ΚΟΕ (https://www.koe.gr/index.php/el/koe/istoria-koe), και από τη Διεθνή
    Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.) (http://www.fci.be/en/), ήτοι ο Ελληνικός Ποιμενικός, ο
    Μολοσσός Ηπείρου και Λευκός Ελληνικός Ποιμενικός, καθώς και το Κοκόνι, οι οποίες είναι
    προσαρμοσμένες στις συνθήκες της χώρας (κλιματικές αλλά και κτηνοτροφικές), μετρούν
    μικρούς πληθυσμούς και απειλούνται με εξαφάνιση. Η υποχρεωτική στείρωση των τριών
    αναγνωρισμένων φυλών ΠΣ αλλά και των δέκα (σύνολο 22 τύποι) όπου μέχρι σήμερα δεν
    έχουν ακόμα αναγνωριστεί, θα τις οδηγούσε ακόμα γρηγορότερα σε εξαφάνιση. H στείρωση
    ως επέμβαση στους σκύλους πιθανόν να έχει επίδραση στην συμπεριφορά τους (αλλαγές στο
    ορμονικό ισοζύγιο) που σχετίζεται με την αποτελεσματικότητά τους. Παρόλα αυτά, η
    σημαντικότερη αρνητική επίδραση της οριζόντιας στείρωσης που προτείνεται στο νομοσχέδιο
    αφορά την απώλεια της δυνατότητας αναπαραγωγής αποδεδειγμένα ικανών ζώων εργασίας
    αλλά και γενεαλογικών γραμμών που συνδέονται με την ικανότητα αυτή και δεν εκφράζονται
    απαραίτητα μέσω των φαινοτυπικών προτύπων μιας φυλής.
    • Ακόμη και σκύλοι οι οποίοι μορφολογικά δεν ταιριάζουν απόλυτα στα φαινοτυπικά
    πρότυπα των ελληνικών φυλών (π.χ αναλογίες μερών σώματος, μέγεθος, ύψος, χρώμα κ.α),
    έχουν επιλεχθεί από τους κτηνοτρόφους λόγω των συμπεριφορικών χαρακτηριστικών τους στη
    φύλαξη των κοπαδιών. Η υποχρεωτική στείρωση αυτών των σκύλων θα είχε ως αποτέλεσμα τη
    διακοπή της γενεαλογικής γραμμής που φέρει τη γενετική πληροφορία για αυτές τις
    συμπεριφορές. Πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες διατηρούν γενεαλογικές γραμμές ΠΣ επί
    πολλές δεκαετίες, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει αλλά και να ενισχυθεί
    καθώς ουσιαστικά συνιστά προσπάθεια για την αναβίωση των φυλών και την περαιτέρω
    εξέλιξή τους με βάση την αποτελεσματικότητα τους. Επιπλέον έχει αναφερθεί ότι δύναται να
    πραγματοποιηθούν μελέτες σύμφωνα με Π.Δ. υπ’ αριθ. 434 (ΦΕΚ 248/30-11-1995) για την
    υπαγωγή σε κατηγορία αυτόχθονης φυλής και να συνταχθεί το αντίστοιχο πρότυπο της φυλής
    από αναγνωρισμένους κριτές του ΚΟΕ και της FCI
    • Το έγκλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων που μαστίζει τη χώρα, πολλές φορές
    κοστίζει τη ζωή ταυτόχρονα σε πολλούς ΠΣ ενός κοπαδιού. Σε αυτήν την περίπτωση, και δεδομένου ότι το κοπάδι δεν μπορεί να μείνει αφύλαχτο ούτε για μια μέρα, οι κτηνοτρόφοι
    πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε νέους ΠΣ ώστε να προστατέψουν το κοπάδι τους. Τους
    ΠΣ αυτούς δύνανται να τους αποκτήσουν είτε από κάποια προηγούμενη γέννα είτε μέσω
    δικτύωσης με άλλους κτηνοτρόφους. Η δικτύωση αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα έργων
    LIFE Nature & Biodiversity που υλοποιήθηκαν στη χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία.
    Στην περίπτωση της υποχρεωτικής στείρωσης αυτό δεν θα ήταν εφικτό, και η επιβίωση των
    κοπαδιών θα τίθετο σε κίνδυνο. . Προγράμματα συμβουλευτικής που αφορούν την φροντίδα,
    διατροφή και περίθαλψη των σκύλων φύλαξης κοπαδιών αλλά και υποστήριξη στην κατ’
    επιλογή στείρωση σε περιπτώσεις ακατάλληλων σκύλων θα είχαν περισσότερη ωφέλεια από
    μια γενικευμένη, οριζόντια και υποχρεωτική στείρωση.
    • Η αγορά ΠΣ από επίσημο εκτροφέα, εκτός από οικονομικά ασύμφορη για τους
    κτηνοτρόφους, δεν θα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεσματική. Αρχικά λόγω της
    ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου και των απαιτήσεων για αυτοπρόσωπη
    παρουσία του σε καθημερινή βάση, είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποιο
    εκτροφείο σε κοντινή απόσταση. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός σκύλων που μπορεί να απαιτείται
    σε μεγάλα κοπάδια ή/και σε δυσπρόσιτες περιοχές για τη φύλαξη του κοπαδιού θα ανέβαζε το
    κόστος αγοράς από εκτροφείο σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά και με τις σημερινές συνθήκες
    κανένα εκτροφείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων δεδομένου ότι έχουν
    αποδεδειγμένα σοβαρές απώλειες ΠΣ από δηλητηριασμένα δολώματα. Τέλος, το πιο
    σημαντικό είναι ότι για να είναι αποτελεσματικός ένας ΠΣ δεν αρκεί μόνο η φαινολογία του
    αλλά πρέπει να έχει και τα αντίστοιχα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά αλλά και εκπαίδευση
    μέσα στο κοπάδι και στο φυσικό περιβάλλον, όπως προαναφέρθηκε.
    Επί του άρθρου 6 – Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς
    Σύμφωνα με το Άρθρο 6 παρ. 3 του νέου υπό διαβούλευση νόμου αναφέρεται ότι :»Κάθε άλλη
    περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη
    ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται
    παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22″.
    Το παραπάνω θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους αλλά και στη
    διατήρηση αυτόχθονων φυλών ενώ έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των πολιτών διότι
    σε πολλά κράτη της Ε.Ε επιτρέπεται η δωρεά σκύλων από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη με την
    τήρηση συγκεκριμένων κριτηρίων. Επιπλέον θα δημιουργήσει σοβαρά νομικά ζητήματα και θα
    ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είτε θα δρομολογηθούν
    μελλοντικά στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων διατήρησης απειλούμενων
    ειδών (π.χ. προγράμματα LIFE, προγράμματα ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για την ενίσχυση του μέτρου
    φύλαξης των κοπαδιών από ποιμενικούς σκύλους καθώς αυτά πέρα από την απλή χορηγία
    σκύλων περιλαμβάνουν κυρίως την δικτύωση των παραγωγών μεταξύ τους μέσω της
    ανταλλαγής ποιμενικών σκύλων, στο πλαίσιο διατήρησης και επέκτασης γενεαλογικών
    γραμμών με δοκιμασμένα χαρακτηριστικά ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων αλλά και
    συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ίδιων των παραγωγών.
    •Η Πολιτεία θα επωφεληθεί και το πνεύμα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου θα τηρηθεί εάν:
    • Ενισχυθεί η δικτύωση μεταξύ των κτηνοτρόφων. Η ανταλλαγή κουταβιών ΠΣ
    μεταξύ των κτηνοτρόφων με διαφανή και νόμιμο τρόπο θα βοηθήσει ώστε να
    εμπλουτιστεί το γενετικό απόθεμα των παραδοσιακών φυλών ΠΣ τη Ελλάδας,
    ώστε να βελτιωθεί τόσο ο φαινότυπος όσο και η συμπεριφορά.
    • Πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στους κτηνοτρόφους που να
    παρέχουν σύγχρονες γνώσεις για τη βέλτιστη επιλογή γεννητόρων, την ευζωία
    των ΠΣ, τη σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά των ΠΣ αλλά και γενικότερα για
    τις υποχρεώσεις και δικαιώματα του ιδιοκτήτη ΠΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η
    Ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της διατήρηση και
    ενίσχυσης του μέτρου της χρήσης ποιμενικών σκύλων και τη δικτύωση
    κτηνοτρόφων ως μέτρο αντιμετώπισης των ζημιών και της συνύπαρξης με τα
    σαρκοφάγα (λύκο, αρκούδα, τσακάλι κλπ) (βλ.
    https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/publications/eip-agri-focus-groupwildlife-and-agricultural-0). Η παραδοσιακή εκτατική κτηνοτροφία είναι ένα κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής
    κληρονομιάς που κινδυνεύει να εκλείψει. Βασικό στοιχείο της είναι οι ΠΣ και η παραδοσιακή
    τους εκτροφή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κτηνοτρόφου. Είναι ύψιστης σημασία να
    διατηρηθεί αυτό το κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

  • 20 Μαΐου 2021, 16:14 | Θέκλα Μπ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:54 | Νίκος Τζονίκης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:23 | ΑΘΗΝΑ

    Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:05 | Παυλος

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση τον δεσποζομενων σκυλων

  • 20 Μαΐου 2021, 16:51 | ΜΑΡΙΑ Κ.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:
    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του
    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.
    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.
    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.
    Επί των παραγράφων 6&7
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ειδικά ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικης σήμανσης. Ειδικά δε για τόν ιδιοκτήτη κυνηγετικού σκύλου επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της κυνηγετικής άδειας. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Άρθρο 4 του Συντάγματος και την ισονομία των πολιτών.
    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 20 Μαΐου 2021, 16:16 | Αργυρω

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 16:07 | Σόνια Κάραλη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:03 | Σωτηρία Π.

    Συμφωνώ με το νέο νομοσχέδιο.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:18 | ΤΣΟΛΑΚΗΣ Γ

    Η υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων ανεξαιρέτως ,θα διογκώσει το πρόβλημα των αδέσποτων σε βάθος χρόνου.
    Σκύλοι Συντροφιάς, Εργασίας (Ποιμενικοί- Κυνηγετικοί-Σωμάτων Ασφαλείας-Φύλακες )
    Καθαρόαιμα σκυλιά που προέρχονται από Ζευγαρώματα με επιλογές γραμμής αίματος, με PEDIGREE (Κ.Ο.Ε.)
    Που μεταδίδουν 100% τα Χαρακτηριστικά της κάθε Φυλής στους απογόνους ,είναι έργο αιώνων από Ανθρώπους που υπηρετούν την καθαρόαιμη κυνοφιλία
    Το νέο Νομοσχέδιο που αφορά τις στειρώσεις των σκύλων στα άρθρα 5 και 6 Αποτελεί
    Ταφόπλακα στην Καθαρόαιμη Κυνοφιλία της Χώρας.
    Πόσα καθαρόαιμα σκυλιά βρήκατε πεταμένα στον δρόμο;
    Ένα ημίαιμο σκυλάκι που θα μαζέψει κάποιος από τον δρόμο είναι μια καλή πράξη που αρχικά δείχνει να συμβάλλει στην ελάττωση των αδέσποτων .
    Αν όλα πάνε καλά και το συγκεκριμένο σκυλί κοινωνικοποιηθεί και αποβάλλει έστω και με πολύ κόπο επίκτητα ελαττώματα που απέκτησε στον δρόμο, θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να το ζευγαρώσει .
    Ένας φίλος κάποιου φίλου έχει ένα ωραίο και καλό ημίαιμο κατάλληλου γένους, και το ζευγάρωμα γίνεται.
    Σε λίγο χρόνο ο ιδιοκτήτης της θηλυκιάς έχει μία γέννα από ημίαιμα που δεν ομοιάζουν ούτε στην σκύλα του, ούτε στον ωραίο και καλό αρσενικό.
    Είναι όπως λέει ο λαός κάθε παΐδι και πατέρας…….
    Αν καταφέρει να χαρίσει σε κάποιους μερικά, καλώς, τα υπόλοιπα είναι αναγκασμένος
    Να τα μεγαλώσει ο ίδιος, πόσες φορές θα μετανιώσει είναι άλλο θέμα.
    Υπάρχουν όμως μερικοί οι οποίοι είναι πιο πρακτικοί!!
    Σκέφτονται ότι φρόντισαν για την ορμονική ισορροπία της σκύλας τους, τα κουτάβια δεν μπορούν να τα δώσουν όλα και οι ίδιοι δεν μπορούν να τα κρατήσουν, άρα η λύση είναι ο σκουπιδοντενεκές………
    Ο ιδιοκτήτης μιάς καθαρόαιμης σκύλας αφού παρακολούθησε πολλούς αγώνες εργασίας -κυνηγετικούς κλπ, είδε από κοντά τον τρόπο εργασίας των αρσενικών που τον ενδιαφέρουν, ανάλογα τα οικονομικά του, θα πάει πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, ίσως και στο εξωτερικό, για να ζευγαρώσει με το κατάλληλο αρσενικό Γεννήτορα και μόλις ανακοινώσει το ζευγάρωμα, πριν ακόμα γεννηθούν τα κουτάβια, έχει μία λίστα από ενδιαφερόμενους να τα διαθέσει! και να επιλέξει και αυτός ένα η περισσότερα για τον εαυτό του ώστε να συνεχίσει την γραμμή αίματος που διαθέτει.

    Βρίσκετε ομοιότητες;

    Ναι στην στείρωση ημίαιμων χωρίς συγκεκριμένες ιδιότητες σκύλων διότι από εκεί προέρχονται τα αδέσποτα.

    Όχι στην στείρωση σκύλων εργασίας -κυνηγίου ακόμα και στην περίπτωση που δεν είναι 100% καθαρόαιμα αλλά αποδεδειγμένα έχουν ικανότητα εργασίας και στο μέλλον με καθαρόαιμες επιλογές ζευγαρώματος φτάνουν στο επιθυμητό επίπεδο καθαροαιμίας.

    Το καθαρόαιμο σκυλί δεν το πετάς ,Το παντρεύεσαι………..

  • 20 Μαΐου 2021, 16:56 | Γιάννης

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζόμενων σκυλιών απαράδεκτο νομοσχέδιο

  • 20 Μαΐου 2021, 16:10 | Μελι

    ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:07 | Έλενα Σιλμπανοφ

    Συμφωνώ με το νέο νομοσχέδιο!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 16:32 | ΠΑΥΛΟΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).

  • 20 Μαΐου 2021, 16:22 | Μαρία

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς!!! ΟΧΙ

  • 20 Μαΐου 2021, 16:52 | Αργύρης

    Συμφωνώ με το νέο νομοσχέδιο!

  • 20 Μαΐου 2021, 16:42 | Αλέξανδρος Μπ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:42 | χρηστος φραντζεσκακης

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ!
    ΟΧΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΚΟΝΟΜΑ.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ! ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΕ.
    ΝΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
    ΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 16:35 | Liaze

    Ναι ναι ναι!!! Συμφωνώ με το νέο νομοσχέδιο!!

  • 20 Μαΐου 2021, 16:31 | Χριστίνα Νομικού

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΜΖΣ πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε νέα τραγωδία και για τα κουνέλια , τα οποία εγκαταλείπονται πλέον κι αυτά συνεχώς
    Καλή δύναμη σε όλους μας

  • 20 Μαΐου 2021, 16:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ Κ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:43 | Βασιλική Γιαννακοπουλου

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων.Στηρίζω τη θέση του ΚΟΕ για εξαίρεση των καθαρόαιμων σκύλων με Pedigree και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών σκύλων.Δεν προτίθεμαι να θέσω σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και την ευζωία του σκύλου μου προβαίνοντας σε χειρουργική επέμβαση που δεν έχει θεραπευτικό σκοπό για αυτόν ,αλλά πρόκειται για βάναυσο ακρωτηριασμό.