Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:26 | ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    .Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεταιμε νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.
    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:07 | Γιάννης χαριτος

    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος. Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και η Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Από εσάς ζητάμε έστω και τώρα να παρέμβετε, ώστε να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα άρθρα του νομοσχεδίου που προκαλούν και έχουν, ήδη, απορριφθεί στη συνείδηση χιλιάδων κυνηγών, πολιτών, αλλά και όλων των συναφών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας μας………..ναι στη ευζωία οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκυλιών μας..

  • 20 Μαΐου 2021, 20:18 | λεωνη μ.

    ΚΆΘΕΤΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΎΛΩΝ ΜΑΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 20:37 | ΤΣΙΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 5. παρ.7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
    ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΤΙΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΔΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΡΑΤΣΙΤΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 20:02 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΚΚΑ, ΚΤΗΝΊΑΤΡΟΣ Α.Π.Θ. ΚΛΆΔΟΥ ΖΏΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

    Το εύγλωττο παράδειγμα της Ολλανδίας, της πρώτης χώρας στον κόσμο χωρίς αδέσποτα.
    https://amsterdamhangout.com/why-are-there-no-stray-dogs-in-the-netherlands/

  • 20 Μαΐου 2021, 20:47 | Ritsa

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:38 | Γιώργος Τσαμαντάκης

    Είναι αυτονόητη και σε κάθε περίπτωση επιβεβλημένη η εξαίρεση των ερασιτεχνών εκτροφέων από την καθολική στείρωση, γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εισακουστεί η επισήμως κατατεθείσα πρόταση του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος περί προσθήκης παραγράφου στο Άρθρο 6, η οποία να ορίζει τα κάτωθι:

    -Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:21 | Κοντογιαννης Χρηστος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων.Οχι στον ακρωτηριασμό υγιείς σκύλων.Ειναι παράνομο .Απαράδεκτο,Αντισυνταγματικο

  • 20 Μαΐου 2021, 20:50 | Dimi

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:37 | Θώμη Παραδέλλη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:35 | ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων σκυλων

  • 20 Μαΐου 2021, 20:25 | Εμμ. Βεργεράκης

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΜΖΣ πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε νέα τραγωδία και για τα κουνέλια , τα οποία εγκαταλείπονται πλέον κι αυτά συνεχώς

  • 20 Μαΐου 2021, 20:25 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΛΑΙΜΑ»

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και τις ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.

    Υπογραφή:
    ΦΙΛΟΖΩΪΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ »ΛΑΪΜΑ» Κομοτηνής

  • 20 Μαΐου 2021, 20:37 | Γεώργιος Παπαδημητρίου

    άρθρο 5 παράγραφος 1, περ Α
    […] Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η γνωμάτευση αυτή θα πρέπει να κοινοποιείται σε κτηνίατρο δημοτικής υπηρεσίας ή άλλο κτηνιατρικό συμβούλιο του Δήμου και να εγκρίνεται σχετικώς.

    περ. Ζ
    Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του
    στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα
    τριών (3) ετών. Σε περίπτωση εκ νέου εγκατάλειψης, δεν δύναται να αποκτήσει κατοικίδιο ζώο διά βίου.

    παράγραφος 3 περίπτωση Ε
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ – δεν θα πρέπει να μένει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:07 | Ζ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».

  • 20 Μαΐου 2021, 20:04 | Χρήστος Φωλιας

    Όχι στην υποχρεωτικη στείρωση των δεσποζωμενων.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:59 | Θεοφάνης Κουκουναβας

    Δεν συμφωνώ με το άρθρο 5 για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων

  • 20 Μαΐου 2021, 20:44 | Κουρή Μαρία

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5

    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.
    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ

    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ- Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού : Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:34 | Σταύρος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων

  • 20 Μαΐου 2021, 20:09 | Τσακπίνογλου Κωνσταντίνος

    Παρότι υποστηρίζουμε τη στείρωση σκύλου και γάτας, είμαστε αντίθετοι στην
    υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όπως ορίζεται στο Άρθρο 5.1.α και
    στις κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 22.1.7 για την παράλειψη στείρωσης
    του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
    Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη κτηνιατρική πράξη η οποία, εκτός από
    οφέλη εγκυμονεί και ρίσκα και επιφέρει αλλαγές στις ανάγκες του ζώου. Ο ιδιοκτήτης
    θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το αν θα προχωρήσει
    στη στείρωση του ζώου του, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου του.
    Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων έχει τοποθετηθεί
    ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της στείρωσης παρά μόνο
    μέσω λαπαροσκοπικής εξέτασης. Αυτό αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.
    Σχετικά με το Άρθρο 5.1.β να γίνει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε
    εμφανές σημείο σε όλα τα κτηνιατρεία, όπου ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται ότι:
    «Η σήμανση σκύλου και γάτας και η εγγραφή τους στο ΕΜΖΣ είναι υποχρεωτική.
    Κτηνιατρικές πράξεις που τελούνται σε μη σημασμένα ζώα δε φέρουν ουδεμία
    νομική ισχύ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ζώου».
    Η εξασφάλιση καταλύματος προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης
    του ζώου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 5.1.ε, είναι ασαφής ως ορισμός και μπορεί
    εύκολα να παρερμηνευθεί. Σε συνδυασμό με τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται
    στα Άρθρα 21, 22 και ιδίως στο Άρθρο 28, μπορούν να επιφέρουν ποινές
    δυσανάλογες του παραπτώματος στον ενδεχομένως ανυποψίαστο για τη βαρύτητα
    της πράξης του παραβάτη. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση αυτής της
    ασάφειας εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όσο και των
    επαγγελματιών του χώρου.
    Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραδώσει το ζώο συντροφιάς του στο Δήμο,
    κατά τις προβλέψεις του Άρθρου 5.1.ζ, αυτό το ζώο δεν είναι δυνατόν να
    επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, δε γνωρίζει πώς να επιβιώσει εκεί και ως
    πράξη αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:12 | Μαργαρίτα Παπαμητροπούλου

    Είναι αυτονόητη και σε κάθε περίπτωση επιβεβλημένη η εξαίρεση των ερασιτεχνών εκτροφέων από την καθολική στείρωση, γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εισακουστεί η επισήμως κατατεθείσα πρόταση του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος περί προσθήκης παραγράφου στο Άρθρο 6, η οποία να ορίζει τα κάτωθι:

    -Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:21 | Μαρία Κ.

    Επισημαίνουμε την σημαντικότητα της εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου διότι χωρίς αυτή δεν θα έχει καμία αποτελεσματικότητα το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

    Άρθρο 10 «Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς – Εμπόριο σκύλων και γατών».

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7909

    παρ. 4 «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

    5.Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται – δυστυχώς μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά – να μπαίνουν στους χώρου αποσκευών. Δυστυχώς για τα άγρια, τραυματισμένα ζώα που στέλνονται στα κέντρα περίθαλψης συνήθως με Κ.Τ.Ε.Λ. η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται αφού ο νομοθέτης τονίζει τα εξής στην παρ. 7.: «Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων».

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.

    Πρόταση

    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.

    Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).

    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).

    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:52 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:14 | Εμμ. Βεργεράκης

    Καταργείστε επιτέλους το δέσιμο των ζώων! Σταματήστε την κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Προβλέψτε μηχανισμούς για τον έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:59 | Ιωάννης ΑΝΑΣΤΑΣΊΟΥ

    Δε συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων είναι καταστροφή για την κυνοφιλία θα εξαφανιστούν ελληνικές αυτόχθονες φυλές αιματολογικές ,φυλες καθαροαιμων σκυλων που καποιοι αφιέρωσαν την ζωή τους για να τις δημιουργήσουν !!!

  • 20 Μαΐου 2021, 20:14 | Αθανασίου Δημήτριος

    Θεωρώ απαράδεκτη την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων…

  • 20 Μαΐου 2021, 20:14 | ΤΣΙΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ. Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΜΕ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ. Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΟΥ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ. ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ……ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΖΩΟ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 20:56 | Εμμ. Βεργεράκης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:51 | Ισμήνη Παραδέλλη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:11 | Maria N.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:11 | Δημήτρης Κ.

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι ιατρικά και ηθικά μη επιτρεπτή. Το ζώο υποβάλλεται σε μια βαριά επέμβαση επικίνδυνη πιθανώς για το ζώο για να εξυπηρετήσει την ανικανότητα του συστήματος να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις σε ιδιοκτήτες που δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες όπως τη χρήση τσιπ στα κατοικίδια τους. Για ακόμα μια φορά κρύβουμε κάτω από το χαλάκι τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν στην ενίσχυση πόρων για σημαντικούς τομείς της κρατικής ευθύνης και την ανεπάρκεια οργάνωσης με μια ακόμη νομοθετική πράξη που κατ ουσίαν θα τηρηθεί στο ελάχιστο.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:51 | Leonidas Chrysaeidis

    • Σε πολλούς Δήμους της χώρας υφίστανται σοβαρά προβλήματα αδέσποτων ζώων με αδυναμία των Δήμων, ειδικά στις περιφέρειες της χώρας, να ασκήσουν τις σχετικές αρμοδιότητες τους και τον μη έλεγχο/ στείρωση των αδέσποτων ζώων.
    • Η απουσία αρμόδιων Υπηρεσιών στους Δήμους και σχετικών προγραμμάτων αντιμετώπισης του θέματος των αδέσποτων ζώων.
    • Η υποχρεωτική οριζόντιας στείρωσης πραγματοποιείται ανεξαρτήτως κριτηρίων, και κρίνεται ότι χρήζει εξέτασης, προκειμένου να μην κινδυνέψουν με εξαφάνιση, ιδίως, γηγενείς φυλές, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, εκτρέφονται συστηματικά από μη επαγγελματίες, ερασιτέχνες εκτροφείς ή διατηρούνται από ιδιώτες (ζώα εργασίας).
    • Η τεκνοποίηση οφείλει να είναι ελεγχόμενη και οι ιδιοκτήτες ερασιτέχνες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα συντροφιάς, τις γηγενείς ή άλλες καθαρόαιμες φυλές, τα ζώα εργασίας κλπ. θα πρέπει να εγγράφονται σε Ειδικό Μητρώο ιδιοκτητών με πρόσβαση από όλους.
    • Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με αναγνωρισμένα από το κράτος συλλόγους (π.χ. Κυνοφιλικός όμιλος Ελλάδος, Ευρωπαϊκός Κυνολογικός Σύλλογος)
    • Για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο ερασιτεχνών θα πρέπει υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις βάσει διατάξεων (ηλεκτρονική σήμανση, καταγραφή στοιχείων ιδιοκτητών, έλεγχος γεννών, έλεγχο υιοθεσιών, αναπαραγωγή βάσει κανονισμού, τήρηση ευζωίας).
    • Η πρόβλεψη διοικητικών/ ποινικών κυρώσεων για τους παραβάτες θεωρείται επιβεβλημένη.
    • Να προβλεφθεί μηχανισμός ελέγχου και επιτήρησης από τις Περιφέρειες ή τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας και να εντατικοποιηθεί στις περιοχές που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα
    • Η πρόβλεψη κινήτρων για τους ιδιοκτήτες που τηρούν την νομιμότητα θα βοηθήσει στην τήρηση των σχετικών διατάξεων.
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων με υπεύθυνη ιδιοκτησία, η οποία είναι ξεκάθαρα πράξη κακοποίησης, αντισυνταγματική, ιατρικά ανεπίτρεπτη.
    • ΝΑΙ στην εξαίρεση των στειρώσεων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    • ΟΧΙ στη στοχοποίηση του παραδοσιακού κυνηγιού, του κυνηγετικού σκύλου και του κυνηγού.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:16 | Μ.Δημοπουλου

    Ο όρος μη μόνιμο δέσιμο είναι ίδιαιτερα επικύνδινος και θα δημιουργήσει σοβαρά προβήματα . Ο ιδιοκτήτης θα επικαλειται μη μόνιμη αλυσόδεση σε περίτωση καταγγελιών για παθητική κακοποίηση και θα ειναι αδύνατο να αποδειχθει το αντίθετο. Ο όρος μη μόνιμη πρέπει να απαλυφθεί . ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΜΕ ΚΆΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ¨ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΛΥΣΟΔΕΣΗ¨

  • 20 Μαΐου 2021, 20:11 | ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    δεν συμφωνο με την υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων ζωων

  • 20 Μαΐου 2021, 20:57 | KΟΜΜΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.Τα περισσότερα αδέσποτα
    γεννήθηκαν απο ανεύθυνους ιδιοκτήτες που τα εγκατέλειψαν αστείρωτα,απο παράνομους εκτροφείς και κυνηγούς.
    Στηρίζουμε το νέο σχέδιο νόμου,θα πρέπει να γίνουν απαραίτητα διορθώσεις σε νευραλγικά σημεία που έχουν επισημάνει όσοι ασχολούνται ενεργά,ΠΦΠΟ και άλλοι φιλοζωικοί φορείς της χώρας.
    Τα ζώα υποφέρουν,η αναπαραγωγή είναι πλέον ανεξέλεγκτη και δεν μπορεί να καταμετρηθεί ο πραγματικός αριθμός τους.Η κακοποίηση και η ατιμωρησία παγιώθηκαν.
    Οι εθελοντές γονάτισαν,η Ελλάδα διασύρεται…
    Μόνο τα κάθετα μέτρα θα φέρουν αποτελέσματα και αυτά σε βάθος χρόνου.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:56 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

    ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΚΟΝΟ
    Μύκονος 20/05/2021
    Αριθ. Πρωτ. 888
    ΤΗΛ. 22890 23373
    ΤΚ. 84600
    email. Kynigetikos.syllogos.mykonou@gmail.com

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

    Αξιότιμε Ανάπληρωτη Υπουργέ κύριε Στέλιο Πέτσα
    Με την σείρα μας σας μεταφέρουμε την οργή και αγανάκτηση που αισθανόμαστε κυνηγοί και σύνολο πολιτών.

    Εκφράζουμε απερίγραπτα την αντίθεση μας στα επίμαχα άρθρα του καταχρηστικού νομοσχεδίου που παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά δικαιώματα ζώων ,πολιτών και κυνηγών.
    Προβείτε σε απαραίτητες βελτιώσεις των νόμων που εισβάλουν στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή μας, που παραβιάζει το άσυλο και τις βασικές ελευθερίες μας, την προστασία της κατοικίας, ιδιοκτησίας και ατομικής μας περιουσίας.

    Ζητάμε να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση υποχρεωτική στείρωση κυνηγετικών σκύλων, πράξη που ισοδυναμεί με ακρωτηριασμό, κακοποιήση,βαναυσότητα, τιμώρια για έγκλημα που δεν έχει διαπραχθεί, αδιανόητο σε καθε σύγχρονη δημοκρατία.

    Απαιτούμε να απαλειφθεί η απαράδεκτη σε προηγμένο κόσμο, καινοφανή άνευ προηγούμενου ρύθμιση.
    Τα κυνηγετικά σκυλιά ημίαιμα και καθαρόαιμα ειναι ζώα εργασίας και πρέπει να εξαιρεθούν από την πρόβλεψει της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό γεννών, παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή.

    Επικαλούμεθα τα δικά σας ανθρώπινα συναισθήματα όσων συναποφασίζουν σε αυτήν την απάνθρωπη κίνηση.
    Αντ αυτής εκλιπαρούμε για θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων για ουσιαστική και πραγματική βελτίωση ζωής Ζώων και Ανθρώπων.

    Με εκτίμηση

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

    ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 19:10 | Τοπκας Χρήστος

    🔸 Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:48 | ΧΑΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων. Είναι κρίμα να χαθούν τόσες ράτσες σκυλιών με την υποχρεωτική στείρωση.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:32 | Σπυρίδων Πετρόπουλος

    ΌΧΙ στην στείρωση τόν δεσποζομενων ζώων είναι κακοποίηση των ζώων…… δεν είναι λύση για τα αδέσποτα ζώα…. σε ολόκληρη την Ευρώπη απαγορεύεται το κόψιμο των αυτιών και τής ουράς των σκύλων και θέλετε εσείς εδώ στην Ελλάδα να κόψετε τα γεννητικά όργανα τους;;; είναι εντελώς αντίθετο στην φύση και ακόμα και στην θρησκεία του λαού μας…. υπάρχουν τρόποι για τα αδέσποτα ζώα….οι δήμοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:39 | Νίκη.Τ.

    Δώστε στους πολίτες ορθά,κατανοητά,και σωστά επιχειρήματα για το νομοσχέδιο της στείρωσης που θέλετε να περάσει.Απευθύνεστε σε ανθρώπους «διαλυμενους»λόγω πανδημίας.Μην το προσπαθείτε να περάσει κάτω απο το «χαλί».ΟΧΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς.Τροποποίηση,με σύμφωνη γνώμη όλων μας.Γουνινες ψυχές είναι,και η φωνή τους είμαστε ΕΜΕΊΣ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:21 | Μαρία Γραμματικάκη

    Πρωταθλήτρια η χώρα μας στα αδέσποτα ζώα, τα οποία σίγουρα δεν πέφτουν από τα σύννεφα, ούτε φυτρώνουν στα πεζοδρόμια. Αναμφίβολα προέρχονται από ανεπιθύμητες γέννες δεσποζόμενων ζώων, από εγκαταλείψεις όσων σταμάτησαν να κάνουν σωστά τη «δουλειά» τους, ή όσων απλά κάποιος τα βαρέθηκε. Είναι τόσο αυτονόητο αυτό που, όποιος το αρνείται, είναι απλά εκτός πραγματικότητας, ή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα (σαφές άλλωστε από τα σχόλια συγκεκριμένων ομάδων).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι ο μοναδικός τρόπος να κλείσει η κάνουλα παραγωγής αδεσπότων και μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος η εφαρμογή της να εξαρτηθεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

    Ας προχωρήσουμε επιτέλους σε ουσιαστικές αλλαγές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σταματήσουμε να βλέπουμε τα ζώα να υποφέρουν στους δρόμους. Φασιστικό και αντιδημοκρατικό είναι μόνο το να ζούμε στο μικρόκοσμό μας και να κλείνουμε τα μάτια στην ουσία του προβλήματος.

    ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ- χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς καθυστερήσεις.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:18 | Γιώργος Ναννος

    Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση γιατί δεν ευθυνομαστε εμείς οι κυνηγοί για τα αδέσποτα στην χώρα αλλά οι φιλοζωοι που τα αφήνουν στον δρόμο ντροπή τούς για να μην πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης θέλουν φυλακές στον δρόμο χωρίς ευθύνες και υποχρεώσεις

  • 20 Μαΐου 2021, 19:48 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    20-05-2021
    Η Υποχρεωτική στείρωση σταΔεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και ειδικά στους σκύλους εργασίας είναι λάθος και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα στην μύωση των αδέσποτων , Τα σκυλιά εργασίας έτσι και αλλιώς έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση (τσιπ)και βιβλιάριο υγείας που ελέγχονται από τον κυνηγετικό σύλλογο όταν βγάζουμε άδεια κάθε χρόνο για την κυνηγετική περίοδο . Τα αδέσποτα δεν αποτελούνται από σκυλιά εργασίας αλά από άλλες φυλές που δεν είναι σκυλιά εργασίας ,Το μέτρο είναι καταστροφικό για την κυνοφιλία και θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα , για αυτόν τον λόγο να εξαιρεθούν τα σκυλιά εργασίας από τον νόμο για υποχρεωτική στείρωση αυτών !

  • 20 Μαΐου 2021, 19:36 | Ζαχαρίας Σαββάκη

    Είμαι κάθετα αντίθετος στον γενικευμένο ευνουχισμό των ζώων συντροφιάς.
    Για τα δεσποζόμενα ζώα, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης. Ο εξαναγκασμός σε υποχρεωτικό ευνουχισμό είναι κατ’ αρχάς αντισυνταγματικός.

    Δεν γίνεται να προβλέπονται κυρώσεις για την βία κατά των ζώων η τον ακρωτηριασμό τους και οι ίδιοι οι νομοθέτες να επιβάλλουν υποχρεωτικούς και γενικευμένους ευνουχισμούς.

    Κύριοι τα γεννητικά όργανα ενός ζώου είναι ζωτικής σημασίας και δεν ανήκουν στην κατηγορία των νυχιών και των τριχών για να αποφασίζετε ελαφρά τη καρδία την κοπή των.

    Από πλευράς ψυχικής υγείας του ζώου, είναι διεθνώς τεκμηριωμένο ότι όποια ζώα ευνουχισθούν πέφτουν σε κατάθλιψη. Συχνά πυκνά μετά τον ευνουχισμό βγάζουν κακία και επιθετικότητα στους ιδιοκτήτες τους ή σε άλλα ζώα της περιοχής τους, συμπεριφορά που δεν επεδείκνυαν προ ευνουχισμού, ενώ επίσης παχαίνουν και πεθαίνουν γρηγορότερα από παθήσεις που έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία τους που προέρχεται από την αδιαφορία τους για την ζωή, μετά τον ευνουχισμό τους.

    Από πλευράς πρακτικής, με τον γενικευμένο και επιβεβλημένο ευνουχισμό που οραματίζεστε και ευαγγέλλεσθε, οδηγείτε την Πατρίδα μας σε ένα ζοφερό μέλλον όπου μέσα σε μια 10ετία περίπου δεν θα υπάρχει σκύλος για σκύλος και γάτα για γάτα. Φυσικά οι τιμές των ζώων αυτών θα εκτιναχθούν και θα είναι είδος εν σπανιότητη. Τους μόνους που θα ευνοεί αυτό, είναι τους όποιους εγχώριους και ξένους εκτροφείς…

  • 20 Μαΐου 2021, 19:08 | Παναγιώτης Χαβαλές

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:14 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση καθαρόαιμων σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:34 | Κωνσταντίνος

    Είναι αυτονόητη η εξαίρεση των ερασιτεχνών εκτροφέων από την καθολική στείρωση για αυτό ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:33 | Zωή

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»”
    Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).

  • 20 Μαΐου 2021, 19:27 | Κανελλοπούλου Θάλεια

    Τα άρθρα 5-6 δεν λύνουν το πρόβλημα των αδέσποτων. Εάν στόχος είναι ο περιορισμός υπάρχουν άλλοι τρόποι να τιμωρούνται οι ιδιοκτήτες που παρατούν τα σκυλιά και τα γατιά τους και όχι αυτοί που τα αγαπούν και θέλουν να τα αναπαράγουν.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:07 | Ζωή Λ.

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»”
    Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).