Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:17 | ΧΡΗΣΤΟΣ – ΑΘΗΝΑ

    Αν νομίζουν κάποιοι, ότι όλοι όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις για συγκεκριμένα άρθρα ή συνολικά για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ανήκουν πολιτικά στο ΛΑ.Ο.Σ. είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν ήταν έτσι, θα έβγαζε μόνο του κυβέρνηση.

    Με εκτίμηση
    Χρήστος

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:21 | Παναγής Παναγιωτόπουλος

    τα πράγματα είναι μάλλον πολύ απλά
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
    επίσης δεν ευθύνεται κανείς για το ποιός, που και πως τον έφερε στη ζωή
    ζητούμε λοιπόν από τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών να ζήσουν σύμφωνα με όλες τις υποχρεώσεις των ελλήνων πολιτών και να μην έχουν τα δικαιώματα τους; είναι απλά εκτός του πλαισίου της σύγχρονης ευρωπαικής δημοκρατίας.
    Ναι λοιπόν στη διπλή ιθαγένεια, ναι στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ.
    Από εκεί και πέρα, η ενσωμάτωση των μεταναστευτικών ροών είναι μια άλλη συζήτηση, που πρέπει κάποτε να γίνει, δεν έχει σχέση με τα δικαιώματα.
    δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να αλλοιωθεί καμία ταυτότητα, κανέναν πληθυσμός κλπ κλπ
    μην φοβάστε!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:13 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΒΑΡΛΗΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ :
    1)Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ
    2)Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
    3)ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ
    4)ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΝΟΥΣ
    5)ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΥΘΕΝΑ , ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ
    ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ
    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ. ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ . ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΡΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ . ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ , ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝ . ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ . ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ , ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ .
    ΑΡΑ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ .
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
    ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
    ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
    ( ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ )ΚΑΙ ΤΟ ΔΕ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( Ο ΜΟΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 40 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ )ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | ser_gy_ma

    νομίζω οτι κανένας λογικός Ελληνας δεν υποστηρίζει σοβαρά ότι μας συνδέει γραμμή αίματος με τους αρχαίους Ελληνες πάρα μόνο η γλώσσα ΟΥΤΕ καν η θρησκεία (δωδεκάθεο)και η συναίσθηση ότι μετέχουμε στην ελληνική παιδεία .
    από την αρχαιότητα μέχρι και το νέο ελληνικό κράτος ελληνοποιήθηκαν πάντα αλλοεθνείς πληθυσμοί εμπλουτίζοντας και αναζωογονώντας έτσι το μικρο έθνος μας.
    αν ισχύουν αυτά που υποστηρίζουν κάποιες ξενοφοβικές πολιτικές δυνάμεις ότι κινδυνεύουμε με εξαφάνιση λόγω συρρίκνωσης του πληθυσμού τι καλύτερο από το να ελληνοποιήσουμε αλλοεθνείς πληθυσμούς που μετέχουν στην κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή της ΕΛΛΑΔΑΣ .
    το μόνο που πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση είναι να φτιάξει έτσι τον νόμο ώστε να μην μπορούν να διεκδικηθούν μειονοτικά δικαιώματα.
    ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:26 | Μουτζουρίδης Μιχαήλ

    Απαιτώ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τον συγκεκριμένο νόμο περί ελληνικής ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου καθώς και για οποιονδήποτε άλλο νόμο σχετίζεται με αλλοίωση ή αλλαγή κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ επί ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ.

    Κάθε νόμος σχετιζόμενος με τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και όχι μετανάστες, καθώς ποτέ δεν έγινε επίσημη διαδικασία από το ελληνικό κράτος αποδοχής μεταναστών με έλεγχο ιατρικών εξετάσεων, ποινικών μητρώων, κοινωνικής συμβατότητας κ.τ.λ. παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, είναι αντισυνταγματικός και παράνομος.

    Σχετικά με τις πλαϊνές διευκρινήσεις, τις οποίες παραθέτω παρακάτω, κανένας δεν σας έδωσε το δικαίωμα σε μια γλώσσα χιλιετηρίδων να συγχέετε έννοιες όπως «ιθαγένεια» και «υπηκοότητα» και να χρησιμοποιείτε τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ κατά το δοκούν. Κάθε λέξη που διαφοροποιείται στη γραφή της έχει διαφορετικό νόημα από οποιαδήποτε άλλη.

    «Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είναι ανάγκη να διευκρινισθεί ότι η χρήση της έκφρασης «ιθαγένεια» στο πλαίσιο της σχολιαζόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας συμπίπτει ως προς το νόημά της απολύτως με αυτό της –προσιδιάζουσας σε περισσότερο αυταρχικά πολιτεύματα που αξιώνουν από τον λαό υπακοή- έκφρασης «υπηκοότητα».
    Και με τις δύο εκφράσεις δηλώνεται, όπως έχει εδώ και πολύ καιρό επικρατήσει στη γλώσσα της εγχώριας νομικής επιστήμης και μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ανατρέχοντας σε οποιοδήποτε νομικό εγχειρίδιο, ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει ορισμένο πρόσωπο με ορισμένη κρατική οντότητα.»

    Καμία παρεξήγηση. Παραποιείτε την γλώσσα συνεπώς τα κείμενα σας είναι νοηματικώς εσφαλμένα και χρειάζονται ανασύνταξη άρα πρέπει να αποσύρετε και το νόμο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:30 | Γιωργος Λαζ.

    Ο «διάλογος» επί του νομοσχεδίου στο διαδίκτυο καταδεικνύει όχι βεβαίως την «διαβούλευση» αλλά την μετακύλησή της στην διαδικτυακή μορφή ανώνυμου σχολιασμού που χαρακτηρίζει διαδικτυακές κοινότητες και δη τα ιστολόγια (blogs). Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι διαμορφώνεται ένα πεδίο πολιτικής πίεσης και δημιουργίας εντυπώσεων από τις οργανωμένες στο διαδικτυο δυνάμεις της ακρας δεξιάς.

    Ωστόσο, παρά τις αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της παρέμβασης εδώ, θέλω να καταθέσω ότι η τροποποίηση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας είναι μια ανάγκη ωστε ο νόμος να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Σε μια πραγματικότητα που το ελληνικό κράτος εως τώρα απεφευγε να αντιμετωπίσει. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η μη απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας και ιδιαίτερα σε ένα τμήμα της νέας γενιάς υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας και εδραιώνει την ανισότητα και τον αποκλεισμό.

    Η κυβέρνηση πρέπει να μην υποχωρήσει στις φοβικές κραυγές που επιθυμούν ή έχουν συμφέρον στη διαιώνιση του αποκλεισμού των μεταναστών, στην οικονομική τους εκμετάλλευση ταυτόχρονα με την κοινωνική τους υποτέλεια.

    Τα παιδια των μεταναστών είναι επίσης μελλοντικοί πολίτες αυτής της χώρας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:18 | Κωνσταντίνος

    Ανδρέας Παπανδρέου: «Η Ελλάδα στους Έλληνες» (1981)

    Για την ψήφο των ομογενών Ελλήνων ακόμα δεν φέρατε νομοσχέδιο (για την υπερψήφιση του οποίου θα ήταν αναγκαία και πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή…)

    Για την ψήφο των μεταναστών σπεύσατε να προτείνετε νόμο, ο οποίος μάλιστα εγκρίνεται με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία…

    Γιώργος Παπανδρέου: «Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων, είναι υπόθεση όλων μας.» (Ζάππειο Μέγαρο, 4.10.2009)

    Η «Συμμετοχική Δημοκρατία», η «Δημόσια Διαβούλευση» δεν είναι στα λόγια, είναι στα έργα.

    Δημοψήφισμα τώρα!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | Γιώργος Τσιμιτσέλης

    1. Ξέρει η Ελληνική Κυβέρνηση ΠΟΣΟΥΣ μετανάστες θα ελληνοποιήσει?
    2. Αν δεν γίνει δημοψήφισμα ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ το σοβαρό θέμα, τότε καλλίτερα να καταργηθεί ο θεσμός του δημοψηφίσματος από το Σύνταγμα.
    3. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν χωράνε ούτε εθνικιστικοί αλαλαγμοί αλλά ούτε και επιπόλαιοι νεωτερισμοί.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | βασίλης

    ελπίζω να μην καταστρατηγηθούν οι όροι οι οποίοι είναι καλοί και επίσης το πολιτικό σκέλος της άκρας δεξιάς να ξαναδιαβάσει τους αρχαίους συγγραφείς τους οποίους παραποίει ηθελημένα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | Γιώργος Θεοδώρου

    Σχετικά με το σχόλιο πως «Το ΠΑΣΟΚ με τις καλοπροαίρετες προοδευτικες του ιδεες προσπαθει να εισάγει μεταναστευτικές πολιτικες Βορειοευρωπαικων χωρών.» νομίζω πως το νομοσχέδιο αυτό δίνει την ιθαγένεια πολύ πιο εύκολα από ακόμα και τις Βορειοευρωπαϊκές χώρες.

    Π.χ. η Γερμανία τη δίνει σε 8 χρόνια, η Δανία σε 9, η Ελβετία σε 12 και μιλάμε για χώρες που δεν δίνουν καθόλου (Δανία/Ελβετία) ή πολύ αυστηρότερα (Γερμανία) σε παιδιά που γεννιούνται στη χώρα τους, για χώρες που έχουν μακροχρόνια εμπειρία, καλή οικονομία, σοβαρή επιλογή/διαχείριση μεταναστών κτλ.

    Νομίζω πως βιαζόμαστε λιγάκι στην Ελλάδα: δίνουμε εύκολα ιθαγένεια (με τρία χρόνια σχολείο ή γέννηση) για να τους εντάξουμε ενώ θα έπρεπε να βρούμε τρόπο να επιλέξουμε τους καλύτερους μετανάστες, να τους εντάξουμε, και μετά να έχουμε έναν καλό τρόπο να κάνουμε πολίτες όσους μετανάστες το επιθυμούν και έχουν και προϋποθέσεις/αγάπη για την Ελλάδα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | ΠΑΝΟΣ

    Κύριε Ραγκούση,

    έχετε πραγματικά λύσει όλα τα προβλήματα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης ώστε να ασχολείστε με το αν παράνομοι και εν πολλοίς ανεπιθύμητοι μετανάστες γίνουν έλληνες πολίτες;

    Η πρόταση του νομοθετήματος που έχει αναρτηθεί είναι πρόχειρη και λίαν επικύνδινη καθώς δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν σε άτομα χωρίς να εξασφαλίζει πρώτα αν αγαπούν την Ελλάδα και αν έχουν ελληνική συνείδηση.

    Πέραν αυτού, όταν αποφασίζετε να αλλοιώσετε την σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού (φυλετικά αλλά και θρησκευτικά) θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε αν συμφωνεί με αυτό ο ελληνικός λαός. Προσωπικά θεωρώ κακόγουστο αστείο να υπάρχουν αφρικανοί ή ασιάτες ή οτιδήποτε «έλληνες», δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι με τι θα ταυτιστουν;Όταν ανοίγουν τα βιβλία της Ιστορίας και βλέπουν λ.χ τον Καποδίστρια ή τον Βενιζέλο τι θα σκέπτονται «να ο πρόγονος μου;» Θα καταντίσουμε ο περίγελος και οι άνθρωποι αυτοί πολίτες 3ης κατηγορίας.

    Πέραν αυτού, υπευθυμίζω ότι οι άνθρωποι οι οποιοι έκαναν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο ήταν Βρετανοί υπήκοοι γεννημένοι εκεί και μορφωμένοι μέσα στο βρεττανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα γεγονότα έδειξαν όμως ότι θεωρούσαν εαυτόν πρώτα μουσουλμάνο και μετά οτιδήποτε άλλο, με αυτή την λογική ανατίναξαν τους «συμπατριώτες τους». Το κατανοείτε ότι παίρνουμε το ίδιο ρίσκο;

    Ψήφισα ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο και όχι να μου επιβληθεί η αλλόιωση της Ελλάδας χωρίς καν να ερωτηθώ. Το θεωρώ προσβλήτικό να αποφασίζεται κάτι τόσο σημαντικό ερήμην του ελληνικού λαού.

    Ελπίζω το προτείνομενο νομοθέτημα να αποσυρθεί αφού είναι πλέον προφανές ότι δεν γίνεται αποδεκτό από την πλειοψηφία των ελλήνων. Αν προχωρήσετε παρά τις αντιρρήσεις….θα σας κρίνει ο λαός και η Ιστορία και σε αντίθεση με εκείνους που θέλετε να ελληνοποιήσετε εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε εισητήριο για Αλβανία,Νιγηρία ή Σίερρα Λεόνε όταν τα πράγματα γίνουν ζόρικα. Εμείς μένουμε εδώ…..

    Ευχαριστώ

    «Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών»

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | Δημήτρης

    Επειδή όμως όλοι είναι εύκολο να ασκούμε κριτική και να κατηγορούμε την κυβέρνηση
    για το νόμο τερατούργημα που θέλει να περάσει από τη βουλή, για να μην κατηγορηθώ κι’ εγώ ως ακροδεξιός, φασίστας και εθνικιστής από τους ψευτοπροοδευτικούς, έχω να προτείνω λύσεις. Να αυξηθούν από 5 σε 10 τα χρόνια της νόμιμης (και μόνιμης) αδιάλειπτης παραμονής στην Ελλάδα για την απόδοση υπηκοότητας σε μετανάστες πρώτης γενιάς και στα παιδιά τους με τις εξής προϋποθέσεις ( που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες).
    1. Δήλωση απαρνήσεως κάθε προηγούμενης υπηκοότητας.
    2. Καλή γνώση Ελληνικής γλώσσας.
    3. Πιστοποιητικό για την καλή κατάσταση της σωματικής ( και ψυχικής) υγείας του ενδιαφερομένου από ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    4. Ασφάλιση σε ασφαλιστικό ταμείο τα τελευταία 5 έτη
    5. Υποβολή φορολογικής δήλωσης ( κατοχή ΑΦΜ)
    6. Δήλωση διευθύνσεως νομίμου και μονίμου κατοικίας στην Ελλάδα για τα τελευταία πέντε έτη.
    7. Υποβολή ΚΑΘΑΡΟΥ ποινικού μητρώου από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει ο ενδιαφερόμενιος και η οικογενειά του.
    8 Αίτηση υποβολής όλων των δικαιολογητικών ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΟΣ.
    Και φυσικά όσοι μετανάστες υπάρχουν παράνομα στη χώρα πρέπει να απελαθούν άμεσα. Γι’ αυτό θα μπορούσε η κυβέρνηση να επιβάλλει έναν αναλογικό φόρο που θα λέγεται «φόρος επαναπροώθησης» σε όλους τους Ελληνες πολίτες, και τα έσοδα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τα εισιτήρια και τα λοιπα έξοδα προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να ξαναγυρίσουν ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ στις χώρες τους.
    Με αυτές τις προϋποθέσεις είμαι κι’ εγώ διατεθειμένος να υποστηρίξω αυτό το νομοσχέδιο του Ραγκούση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:05 | ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Kαταρχην να ξεκαθαρισω πωs δεν εχω τιποτε με τουs μεταναστεs.Ομωs θα ηθελα να πω τα παρακατω¨
    Ολα τα κρατη που σεβονται τουs πολιτεs τουs και το συνταγμα τουs κανουν τα αυτονοητα.Δεδομενων των προβληματων που αντιμετωπιζει η χωρα μαs με τουs λαθρομεταναστεs και την ανεξελεγκτη εισοδο τουs θα αποδομηθει το εθνοs μαs.Σειs οι ιδιοι οι πολιτικοι τουs χαρακτηρισατε ασσυμετρη απειλη.
    Ο πρωθυπουργοs και το κομμα του προεκλογικα δεν μαs ειχαν πει τιποτε σχετικα με την Ελληνοποιηση χιλιαδων μεταναστων.Αυτο ειναι το τοσο σημαντικο απο ολα τα προβληματα που αντιμετωπιζουμε σαν χωρα και το εθεσε σαν προτεραιοτητα μεσα στιs 100 πρωτεs μερεs διακυβερνησηs του?
    Αν ομωs παρολα αυτα θελετε την γνωμη μαs τοτε το μονο που πρεπει να πραγματοποιησετε ειναι ενα και μοναδικο¨ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΜΕΣΑ¨» και οχι μονο για το συγκεκριμενο θεμα αλλα και για ολα οσα ταλανιζουν τον τοπο τα τελευταια χρονια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:58 | giorgos kalis

    Καταρχήν είμαι κατά του νομοσχεδίου, ως έχει, για τους εξής λόγους:
    Υπάρχει ήδη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας η οποία σημειωτεόν προσεγγίζει ικανοποιητικά τις αντίστοιχες διαδικασίες των ευρωπαϊκών χωρών. Όποιος διαθέτει καλή θέληση και δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει. Αντίθετα το Σ/Ν της κυβέρνησης απλοποιεί σε τέτοιο βαθμό την απόδοση ιθαγένειας ώστε αναπόφευκτα η Ελλάδα θα καταστεί πόλος έλξης για νέες μεταναστευτικές ροές. Ρωτώ και παρακαλώ να μου απαντήσετε ειλικρινά: σε ποια χώρα θα κατευθυνθούν τα εκατομμύρια νέων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, όταν η Γαλλία σταματά να χορηγεί βίζες, η Ιταλία προχωρά σε μαζικές απελάσεις και η Ισπανία σφραγίζει τα σύνορα της; Γνωρίζετε εσείς έστω και έναν μετανάστη ο οποίο δεν θα ήθελε να αποκτήσει υπηκοότητα κράτους μέλους της Ε.Ε μέσα σε μόλις πέντε χρόνια; Και τέλικά πόσους μετανάστες αντέχει αυτή η χώρα με την ανύπαρκτη παραγωγική βάση;

    Όσον αφορά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ. Πιστεύω ότι αν έζησαν και πήγαν σχολείο εδώ τότε ναι μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, αν το θέλουν, όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας και εφόσον πρώτα απορρίψουν την υπηκοότητα των γονέων τους. Αυτό γίνεται στα περισσότερα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης, τα οποία τόσο μνημονέυουμε αλλά μόνο όταν μας συμφέρει.

    Τώρα θα προσπαθήσω να εξηγήσω τον δικαιολογημένο φόβο των Ελλήνων. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοιχτά το καλοκαίρι. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 κάναμε τα ψώνια μας και τις βόλτες μας τις Κυριακές άφοβα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 αφήναμε τα παιδιά μας να λένε μόνα τους τα κάλαντα στις γειτονιές. Οι Έλληνες μέχρι το 1991 χρησιμοποιούσαμε τα ΚΤΕΛ χωρίς το φόβο μήπως μας πάρουν ομήρους στο Ελ Μπασάν. Μπορεί να μου πει κάποιος, ειλικρινά πάλι, ποιο είναι το καθοριστικό στοιχείο που άλλαξε τα παραπάνω;

    Ο φόβος ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλοί μετανάστες θέλουν να παραμέινουν μετανάστες στη συνείδηση αλλά με πλήρη δικαιώματα Έλληνα πολίτη. Λυπάμαι κύριοι αλλά αυτό δεν γίνεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός συμμετέχονατος στο διάλογο ο οποίος τόνισε «δεν είμαι λαθρομετανάστης, είμαι μετανάστης που γεννήθηκα στο μαιευτήριο Αλεξάνδρας». Όχι φίλε μου, είσαι παιδί μεταναστών που γεννήθηκες στο μαιευτήριο Αλαξέναδρας. Αν παρόλο που έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα δηλώνεις από μόνο σου μετανάστης τότε λυπάμαι δεν δικαιούσαι την ελληνική υπηκοότητα.

    Τέλος, μια και πολλοί κατηγορούν την Ελλάδα για διακρίσεις, θα δεχόταν κάποιος φίλος από την Αλβανία για παράδειγμα 1,5 εκ. Σέρβους ή Βούλγαρους στη χώρα του; Ένας φίλος από το Μαρόκο θα δεχόταν 1,5 εκ. Νιγηριανούς; Ειλικρινά απαντήστε παρακαλώ. Και προς τους συμπατριώτες μου Έλληνες. Κύριοι αν σας ενοχλεί ο πραγματικά υπερβολικός αριθμός μεταναστών, προτρέψτε τα παιδιά σας να μαζέψουν καμιά ελιά, να πάνε στην οικοδομή, να πλύνουν καμιά σκάλα και να αφήσουν τα όνειρα για το δημόσιο. Γιατί οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ρίζωσαν εδώ, το έκαναν βρίσκοντας δουλειές τις οποίες εμέις απορρίπτουμε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:07 | Μίλτος Παύλου

    Αντί για διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες διατάξεις γινόμαστε μάρτυρες παραποιήσεων-διαστρεβλώσεων και εμπρηστικής κινδυνολογίας προφανώς στο πλαίσιο μιας οργανωμένης επιχείρησης του ΛΑΟΣ και αντίστοιχων ομάδων.

    Είναι βέβαια παράδοξο πως μέχρι πέρσι – και πριν την εκλογο-πολιτική κρίση της ‘πολυκατοικίας’ – το ΛΑΟΣ υποστήριζε τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες.
    Αλλά αυτή η προσπάθεια εμπρησμού και όξυνσης των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στους κατοίκους αυτής της χώρας μπορεί να έχει δυσανάλογα υψηλό κόστος για το σύνολο σε σχέση με την προφανή πολιτική της σκοπιμότητα και το επιδιωκόμενο όφελος.

    – Η παρούσα ρύθμιση χορήγησης ιθαγένειας αφορά σε παιδιά που γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα.

    – Δεν πρόκειται για ικανοποίηση αιτημάτων μιας κοινωνικής ομάδας. Η απόδοση ιθαγένειας στους ανθρώπους με αποδεδειγμένα ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, έχει μέγιστο όφελος πρώτα απ’όλα για το σύνολο των Ελλήνων και κατόπιν για τους πολιτογραφηθέντες.
    Η ισότητα δικαιωμάτων ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας που έχουν κτίσει παραγωγικά το κέντρο της ζωής τους και το μέλλον τους στην Ελλάδα, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, απέναντι σε φαινόμενα ανασφάλιστης ή επισφαλούς απασχόλησης, εκμετάλλευσης, ολιγαρχίας και κρίσης της δημοκρατίας.

    – Η αβάσιμη κινδυνολογία περί αλλοίωσης του έθνους και περί φυλετικής διαφοροποίησης, είναι απαράδεκτη σε μια δημοκρατία και κάποτε ποινικά κολάσιμη. Μπορεί να προκαλέσει μόνο θύματα βίας, δυσανεξίας, χειραγώγησης, απογοήτευσης και ματαίωσης από όλες τις πλευρές. Μέσα στην προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης και όξυνσης μέσα από εμπρηστικές διαστρεβλώσεις, δαιμονοποιήσεις και ρατσιστικής έμπνευσης υστερίες, ακόμα και εκείνοι που τις εκφέρουν έχουν να χάσουν.
    Συχνά σε αντίθεση προς τα ίδια τους τα συμφέροντα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

    Μίλτος Παύλου
    Διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | Διηνέκης Ποντικός

    Ενισχυτικά της πρότασης για δημοψήφισμα στη ρύθμιση αναφέρω τα εξής:

    Στην Ιρλανδία έγινε το 2004 δημοψήφισμα για αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια στο οποίο οι πολίτες αφαίρεσαν το δικαίωμα στην ιθαγένεια σε όποιον γεννιόταν σε Ιρλανδικό έδαφος.

    Στην Ελβετία έγιναν τρία τουλάχιστον δημοψηφίσματα (1983, 1994, το πλέον πρόσφατo το 2004) για να χαλαρώσουν οι αυστηρές προϋποθέσεις χορήγησης της Ελβετικής ιθαγένειας. Οι πολίτες απέρριψαν τις προτάσεις αυτές.

    Νομίζω πως οι αλλαγές που προτείνονται για την Ελλάδα είναι πολύ πιο ριζικές από τις ανάλογες στις χώρες αυτές. Θα μεταβάλουν την Ελλάδα από μια χώρα που δίνει σχετικά δύσκολα (για την Ευρώπη) την ιθαγένεια, σε μια που τη δίνει πολύ εύκολα.

    Επομένως επικροτώ την πρόταση για δημοψήφισμα. Θα είναι μάλιστα και στο συμφέρον όποιας κυβέρνησης σπάσει το «ταμπού» των δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα και τολμήσει να κάνει το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974.

    Να συμφωνήσουν τα κόμματα επι της διαδικασίας και να προχωρήσουμε σε μια νέα δημοκρατική κατάκτηση!

    Θα είναι μάλλον περίεργο αν τα δυο μεγάλα κόμματα εμπιστεύονται τις ανοιχτές διαδικασίες και το λαό για να εκλέξουν τους προέδρους τους και να μην το κάνουν για τις μεγάλες τομές στην Ελληνική κοινωνία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:37 | Κωνταντίνος Αραβανής

    Διάβασα αρκετά απο τα σχόλια συμπολιτών μου. Λίγα από αυτά τα βρήκα ενδιαφέροντα,τα πολλά εκ του πονηρού. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω διαβάσει στην πλήρη του ανάπτυξη το υπό κατάθεση νομοσχέδιο παρατηρώ όμως την πλειονότητα των σχολιαστών να είναι προβληματισμένοι εώς φοβισμένοι για την εφαρμογή αυτού του νόμου. Είναι πιθανό αυτός ο νόμος να παρουσιάζει πολλά «κενά». Θεωρώ τον εαυτό μου μη επαρκώς ενημερωμένο ώστε να επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά,θα πώ όμως πως η εσωστρέφεια δεν είναι καλός σύμβουλος. Μάλιστα από τη συστασή μας ως έθνους – κράτους πληρώνουμε με διάφορους τρόπους αυτή την εσωστρέφεια. Βρίσκω κατ’αρχήν θετικό το να δίνεται η ιθαγένεια σε μετανάστες,πάντα βέβαια υπό όρους. Φρόνω πως μελλοντικά μόνο θετική θα είναι η έκβαση και πως μπορεί να προσφέρει η ενέργεια των μεταναστών και στην πατρίδα μας,όχι μόνο με οικονομικούς όρους αλλά ποικιλοτρόπως. Τέλος για να κλείσω να σημειώσω πως δεν συγκινούμαι με την λογική του καλού φέροντος ελληνικό αίμα-ιθαγένεια,σε αντιδιαστολή με τον κακό και επίβουλο αλλόδοξο. Ζω και διαβιώ 33 χρόνια σ’αυτόν τον τόπο δεν χρειάζομαι πιστοποιητίκα αγάπης πρός την πατρίδα αλλά θα ήθελα να σημειώσω πως χειρότερος εχθρός της Ελλάδας είναι ο έλληνας,αυτό όχι ως πρός την ιδεολογία αλλά ως πρός την στρεβλή νοοτροπία μας και βαθιά αμορφωσιά μας. Ο νοών νοείτο..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:18 | Παπανικολάου Εριέττα

    Θεωρώ απαράδεκτο το συγκεκριμένο μέτρο και μου κάνει τρομερή εντύπωση ο αριθμός των θετικών σχολίων που υπάρχουν. Προσωπικά απο το περιβάλλον μου και το φιλικό και το συγγενικό μου κύκλο δε γνωρίζω ΚΑΝΕΝΑΝ που να συμφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο. Επίσης μου κάνει εντύπωση οτι δεν μπορώ να βρώ προηγούμενο σχόλιο μου οπου αναφερόμουν εκτενώς στην έννοια «ιθαγένεια» και τους αμέτρητους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει επουδενή να δοθει σε όλους αυτούς που έχουν εισβάλει παράνομα στη χώρα και στη ζωή μας. Είναι ντροπή και αίσχος και μόνο που μας έχουν βάλει στην διαδικασία να συζητάμε κάτι τέτοιο σαν έθνος. Ελπίζω να μη διαγραφεί και αυτό μου το σχόλιο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | Μανολης

    Το ΠΑΣΟΚ με τις καλοπροαίρετες προοδευτικες του ιδεες προσπαθει να εισάγει μεταναστευτικές πολιτικες Βορειοευρωπαικων χωρών. Μόνο που αυτές οι χώρες εχουν μεταναστευτική παραδοση 5 Δεκαετιών και οχι 2 ! Π.χ. η Γερμανία εκανε νόμο μετά απο 40 χρόνια απο το πρώτο κυμα μεταναστών. Αυτές οι χώρες διαθέτουν την υποδομή-οικονομία για μονιμη αφομοίωση των ξένων 2ης-3ης γενεάς. Τί θα συμβεί με ολους τους μετανάστες, εάν οπως δείχνουν τα πράγματα εισέρθουμε σε μόνιμη ύφεση, με οτι αυτό συνεπάγεται για τον κατασκευαστικό – αγροτικό τομεα δηλαδή στους τομείς που απασχολούνται κατα κόρον οι μετανάστες??
    Δέχομαι οτι οι νόμιμοι ξένοι συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία κα πρέπει να εχουν δικαιώματα. Αλλά αυτή η συνεισφορά βασίζεται στο γεγονός οτι χρειάζονται ενσημα για ανανέωση της κάρτας παραμονής->Πράγμα που ΔΕΝ θα υφίσταται πλέον εάν πάρουν την Ιθαγένεια-> Αρα το νέο καθεστώς θα ενεργήσει αρνητικά για τα ασφαλιστικά ταμεία

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:21 | Γεώργιος Φ.

    Είτε τούς «»νομιμοποιήσουμεν»» παραχωρώντας τους,τήν Ελληνικήν ιθαγένειαν ή υπηκοότητα είτε διατηρηθή ή υφιστάμενη κατάστασις (λαθρομετανάστες κ.λ.π.),τά κοινωνικά προβλήματα,πού θά αντιμετωπίζη ή Ελληνική κοινωνία,θά είναι αναπόφευκτα τά ίδια (τά γνωστά)!!
    Ή λύσις είναι ή αυστηρή τήρησις τής υφισταμένης νομοθεσίας σχετικά διά τούς μετανάστες,όπως καθορίζεται από τό Π.Δ.150/2006,τό οποίο είναι ή πλήρης εναρμόνησις τής Ευρωπαϊκής Οδηγίας 109/2003,αρκεί νά λειτουργούν οί κατάλληλοι κρατικοί μηχανισμοί (έλεγχος μαύρης εργασίας,καταβολή φόρων κι ασφαλιστικών εισφορών,παράνομη εκροή συναλλάγματος πρός τίς χώρες καταγωγής των,προσπάθεια πλήρους καταγραφής,τού συνολικού αριθμού,τών μεταναστων καί λαθρομεταναστών,κι έκδοσις ειδικής ταυτότητος,μέ τό dna τους,πέραν τών άλλων προσωπικών στοιχείων,πού ζούν στήν χώραν μας,ΑΦΜ, κ.λ.π.).
    Στήν περιοχή,όπου κατοικώ εδώ κι εξήντα χρόνια,Πειραϊκή,Πειραιά,είναι πλήρης παραθαλασσίων -κι όχι μόνον-ψαροταβερνών,στίς οποίες σχεδόν όλοι οί εργαζόμενοι,είναι ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ,ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ «»ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΩΣ»»!!
    Απλώς αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα,ΠΛΗΜΜΕΛΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ,από τούς εμπλεκόμενους φορείς,επειδή τελευταία,έχει τεθεί καί τό πρόβλημα τών εισφοροδιαφυγών,πού διά τούς μετανάστες,είναι πιό διογκωμένο.
    Δέν αναφέρομαι φυσικά,στά προβλήματα συμπεριφορών,πού μάς δημιουργούν,όσο ευγενικά κι άν τούς φερόμεθα!!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:05 | anastasios

    Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον Πατριωτισμό των ΄Ελλήνων

    1.Γιατί οι «οικονομικοί» και άλλοι «μετανάστες» δεν πήγανε σε χώρες κοντά στον τόπο από όπου αναγκαστήκανε να φύγουν, αλλά διέσχισαν την αχανή Τουρκία και θαλασσοπνίγηκαν για εγκατάσταση στην Ελλάδα;
    2.Γιατί δεν προτίμησαν την Σαουδική Αραβία; Την Ιορδανία, την Συρία; την Γεωργία, τη Ρωσία; Γιατί δεν προτίμησαν την Τουρκία των ευρωπαϊκών προοπτικών, η το πολυ-πολιτισμικό Κόσοβο;
    3.Γιατί προτίμησαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα των 10,000,000 κατοίκων με τους πτυχιούχους των 700 ευρώ και τους υπαλλήλους των μείον 700 ευρώ, δια της βίας ;
    4.Γιατί επιτρέπεται να καλλιεργείται ο μύθος ότι οι περισσότεροι «μετανάστες» σκοπεύουν να προχωρήσουν προς την Ευρώπη;
    5.Γιατί οι «μετανάστες» δεν προχωρούν προς …..
    ….την Ευρώπη; Ποιός τους σταματά; Η Ελλάδα; Η υπόλοιπη Ευρώπη; Οι Βρυξέλλες; Γιατί δεν τους θέλει η Ευρώπη;
    6.Γιατί πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή τους να παραμείνουν στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία; Μήπως διώκονται από τους πολιτισμικά και θρησκευτικά συγγενείς τους; Γιατί δεν παραμένουν και δεν διαμαρτύρονται εκεί; Γιατί δεν τους θέλει και τους …διώχνει η Τουρκία;
    7.Γιατί οι ομάδες ΜΚΟ που υποστηρίζουν τους «μετανάστες» δεν καταγγέλλουν την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Λιβύη, την Τυνησία, την Αίγυπτο, για ρατσισμό και ξενοφοβία;
    8.Γιατί ξεχνάμε τις τόσες ανταλλαγές πληθυσμών που γίνανε τον προηγούμενο αιώνα για να ζήσουμε χωριστά και μονιασμένοι με τους γείτονες, αλλά και μεταξύ μας, και προσπαθούμε με μανία να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που θα έχουν τα ίδια ή πιο άσχημα επακόλουθα;
    9.Γιατί το μόρφωμα αυτό έχει υποχρεώσει μεθοριακά/ακριτικά μέλη-κράτη του να γίνουν οικοδεσπότες των «μεταναστών», παρά την θέλησή τους, και επί πλέον κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν τους προσέχει;
    10.Γιατί η Αμερική και το Ισραήλ έχουν φράξει με ατσάλινους φράχτες τα σύνορά τους για να εμποδίσουν τους Μεξικάνους και τους Παλαιστίνιους να μπούν στην χώρα που ήτανε παλιά δικιά τους και που την θεωρούν πατρίδα τους;
    11.Γιατί οι δήθεν οικονομικοί και άλλοι «μετανάστες» δεν πάνε στο Ντουμπάϊ;
    12.Γιατί πιστεύουν ότι αντέχει δημογραφικά η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων και όχι η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων;
    13.Γιατί οι «μετανάστες» μάχονται τόσο δυναμικά για τα δίκαιά τους στην Ελλάδα, ενώ προτίμησαν να μην παλέψουν στις δικές τους χώρες;
    14.Γιατί η Ελλάδα πρέπει να γίνει με την βία πολύ-πολιτισμική και μετά να χωριστεί σε ομάδες με βάση την εθνότητα και τον πολιτισμό της καθεμιάς ομάδας;
    15.Γιατί παραβλέπεται το ότι και σε χώρες με παράδοση υποδοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών, οι πόλεις έχουν γίνει γκέτο, πόλεις μέσα σε πόλη, με καλά χαραγμένα σύνορα, γραπτούς και άγραφους νόμους;
    16.Γιατί καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή συνθήκη για το Μεταναστευτικό που υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2008 στις Βρυξέλλες η Ελλάδα. Η συνθήκη αυτή αντιτίθεται στις μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών;
    17.Γιατί προδίδει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εισάγοντας στην Ευρώπη λαθρομετανάστες που η Ελλάδα παρανόμως εξοπλίζει με ευρωπαϊκά χαρτιά; Και αυτό θα ενταθεί όταν αντισυνταγματικά θα θελήσει να τους δώσει ιθαγένεια στέλνοντας τους έτσι νόμιμα στην υπόλοιπη Ευρώπη αφού εδώ το φαινόμενο της φτώχειας θα ενταθεί;
    18.Και η Ε.Ε θα το δεχθεί ;H θα βρεθούμε απολογούμενοι γιατί αυτή η τακτική είναι εκτός του πνεύματος ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ. Ποιος και ποίας μεγάλης χώρας συμφέροντα εκπροσωπεί;

    Έχουμε υποχρέωση όσο υπάρχει ακόμα Ελληνικό Έθνος, Σύνταγμα και νόμοι να:
    α Εξαντλήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση τα περιθώρια νόμιμης διαμαρτυρίας και
    β. απαιτήσουμε δημοψήφισμα για το Μεταναστευτικό

    Τέλος κάθε νομική ρύθμιση για απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους μετανάστες (πάντα στην συνείδηση του Έλληνα είναι λαθρομετανάστες) είναι πράξη Αντισυνταγματική και ενεργοποιείται αυτόματα το άρθρο 120 του Συντάγματος των Ελλήνων για την υποχρέωση της υπεράσπιση αυτού από τους σφετεριστές.

    Υ.Γ Εκτιμώ ότι οι έγκριτοι συνταγματολόγοι και μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου ,κ.κ Ε. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος να συμβουλεύσουν αναλόγως την κυβέρνηση και στα πλαίσια της επιστημοσύνης τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | ΜΥΛΩΝΑΣ Αναστάσιος

    Πραγματικά θλίβομαι για την κατάντια του κράτους (δεν λέω ελληνικού).
    Η επιχειρηματολογία που μπορεί να αναπτύξει κανείς εναντίον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι άφθονη, και αυτό φαίνεται από το πλήθος των πραγματικά τεκμηριωμένων σχολίων που υπάρχουν (μπράβο σε όλους).
    Αν έκανα και εγώ το ίδιο θα ήταν πλεονασμός…
    Απλά θα ήθελα να απευθύνω μερικές ερωτήσεις στους ανθρώπους της διοίκησης…

    1. Λύσατε τα προβλήματα των Ελλήνων και τώρα ασχολείστε με αυτά των λαθρομεταναστών;

    2. Τί θα γίνει αν συρρέουν ετοιμόγεννες γυναίκες από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη προκειμένου να γεννήσουν επί ελληνικού εδάφους;

    3. Τί θα γίνει αν όλη η Ασία μάθει ότι στην πύλη εισόδου της ΕΕ υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση; Μήπως ενισχύουμε το δουλεμπόριο; (Μην μου πείτε ότι θα σφραγίσει τα σύνορα ο υποτυπώδης στρατός της 9μηνής θητείας και η ακρωτηριασμένη Αστυνομία).

    Αυτά προς το παρόν…
    Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο.

  • Oι πολιτικοί μας τά τελευταία 30 χρόνια κατέστρεψαν τήν ύπαιθρο, τα δάση καί τά χωριά μας, κατέστρεψαν τήν κτηνοτροφία καί τήν γεωργία, έκλεισαν τά εργοστάσια καί τίς βιοτεχνίες, χρεωκόπησαν τήν χώρα, παρέδωσαν τήν εθνική κυριαρχία στούς δυνατούς, ξεπούλησαν τήν Κύπρο, ξεπουλάνε Θράκη, Αιγαίο, Μακεδονία καί τώρα μέ αυτό τό νομοσχέδιο ξεκινούν τήν άλωση του Γένους των Ελλήνων.

    Υπακούουν πειθήνια στά διεθνή κέντρα εξουσίας πού αλλάζουν τόν παγκόσμιο χάρτη των εθνών, τά διεθνή κέντρα πού εξόντωσαν τήν Γιουγκοσλαβία καί τό Ιράκ, τά διεθνή κέντρα πού ιδρύουν προτεκτοράτα όπως αυτό του Κοσόβου, των Σκοπίων, της Βοσνίας ή της Γεωργίας.

    Αγιοποιούν τόν όρο μετανάστευση. Δέν έμαθαν ποτέ ότι τό μεγαλυτερο έγκλημα στήν ιστορία του ανθρώπου ήταν η εξόντωση όλων των γηγενών της Βορείου καί Νοτίου Αμερικής. Καί ποιός τήν προκάλεσε; Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ των ευρωπαίων ήταν αυτή πού προκάλεσε τήν γενοκτονία των Ινδιάνων.

    Τήν Μικρά Ασία πώς τήν χάσαμε; Από τήν μετανάστευση των Σελτζούκων οι οποίοι λόγω του φανατισμού της μουσουλμανικής τους θρησκείας δέν αφομοιώθηκαν μέ τούς γηγενείς πληθυσμούς. Τόν 11ο αιώνα οι μετανάστες έγιναν εισβολείς, τόν 15ο αιώνα οι εισβολείς έγιναν κατακτητές καί τόν 20ο αιώνα έγιναν γενοκτόνοι. Σήμερα ούτε μισός Ρωμιός δέν κατοικεί στήν Μικρά Ασία. Ποιός προκάλεσε αυτήν τή γενοκτονία; Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ των μουσουλμάνων της Ασίας προκάλεσε τήν εξόντωση των χριστιανών της Μικράς Ασίας.

    Γιά νά έρθουμε καί στό σήμερα, τήν μισή Κύπρο τήν χάσαμε στό όνομα ενός ποσοστού (18%) μουσουλμάνων καί τή Θράκη οι Τούρκοι τήν διεκδικούν πάλι στο όνομα 200 χιλιάδων μουσουλμάνων. Φανταστείτε αν ένσωματωθούν 2 εκ. μουσουλμάνοι τί γλέντια θά κάνουν οι Τούρκοι.

    Μακάρι νά έδειχναν τό ίδιο ενδιαφέρον οι πολιτικοί μας καί γιά τους Ρωμιούς της Πόλης πού διώχθηκαν από τίς εστίες τους ή γιά τούς αγνοούμενους της Κύπρου. Αλλά φαίνεται ότι δέν είναι τό ενδιαφέρον γιά τούς ασιάτες λαθρομετανάστες αλλά είναι η υπακοή σέ έξωθεν δυνάμεις αυτή πού κινεί τά νήματα καί τά νομοσχέδια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:01 | Greek Rider

    1) Έχω παρατηρήσει ότι τα παιδιά αλλοδαπών είναι πολύ συχνά οι καλύτεροι μαθητές επειδή έχουν μεγαλύτερη τάση για πρόοδο από πολλούς άλλους βολεμένους οι οποίοι θεωρούνται Έλληνες με τη βούλα. Επίσης τα παιδιά όταν μιλάνε όχι απλά δεν ξεχωρίζουν αλλά έχουν αποκτήσει τις κατά τόπους τοπικές προφορές των χωριών και κωμοπόλεων όπου ζουν. Εγώ έναν τέτοιο «αλλοδαπό» ο οποίος μάλιστα πάει και στον στρατό τον θεωρώ πιο Έλληνα (όσο άσχημο και αν ακούγεται αυτό από πολλούς άλλους που είναι όλο μεγάλα λόγια.
    Αν π.χ. καθιερωνόταν μια «εξέταση ελληνικότητας» πάνω στη γλώσσα, την ιστορία και την αγάπη για τον τόπο μας, πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα περνούσαν με άριστα. Δεν είμαι βέβαιος αν συνέβαινε το ίδιο και με εμάς τους υπόλοιπους!

    2) Η Ελλάδα λένε πολλοί από τη μια ότι έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας και από την άλλη έχει τόσο κόσμο δίπλα της που θέλει να ενταχθεί. Υπάρχει μεγαλύτερη παραδοξότητα από αυτό; Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας, έχει πρόβλημα κόμπλεξ που τόσα χρόνια δεν είχε φτιάξει διαδικασίες ένταξης για αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Χωρίς αυτούς δεν έχουμε καμία ελπίδα ούτε προόδου, ούτε επιβίωσης! Είναι σαν κάποιος που δεν έχει παιδί να υιοθετεί.

    3) Μπράβο σε όσους σκέφτηκαν αυτό το νομοσχέδιο. Τέτοιες γενναίες τομές χρειάζονται παντού!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:30 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

    Κύριοι
    Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, η χώρα που μεριμνεί λιγότερο, από όλα τα ευ- ρωπαϊκά κράτη για τους ιθαγενείς πολίτες της, να τα ξεπερνάει σε «δημο- κρατική ευαισθησία», προς τους αγνώστου ταυτότητος αλλοδαπούς. Είναι επίσης περίεργο, όταν χώρες ισχυρές και με πολύ μικρότερο μεταναστευ- τικό πρόβλημα όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, φροντίζουν για τον περιορισμό του, να σπεύδει η ευρισκόμενη προ πτωχεύσεως και με οξέα εθνικά προβλή- ματα Ψωροκώσταινα, να δώσει κίνητρα, για αύξηση της λαθρομετανάστευσης.
    Είναι περιττό να αναφερθεί κανείς στις επιμέρους διάτρητες και πανεύκο- λα ικανοποιούμενες ακόμα και με πλαστογραφία, ή ψευδορκία, προϋποθέσεις αποκτήσεως της ιθαγένειας. ΄Ολες κατατείνουν στον εκμηδενισμό της πιθα- νότητας απόρριψης της αιτήσεως αποκτήσεώς της. Το πνεύμα του Νομοσχεδί- ου καταργεί ουσιαστικά τα σύνορα της χώρας. Η οποία σήμερα, που χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους εκατοντάδες ΄Ελληνες, χρειάζεται φαίνεται κι άλλους δυστυχείς, για να καθαρίζουν τα τζάμια στα φανάρια, ή απόκλη- ρους για να αυξάνεται η συνεχώς διογκούμενη εγκληματικότητα.
    Η εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, δεν παρέχει εν λευκώ το δικαίωμα της επιχειρήσεως αλλοίωσης της εθνολογικής συστάσεως της χώρας και της υπο- θήκευσης του μέλλοντος των παιδιών μας. Εάν πιστεύετε ακόμα ότι η Ελλά- δα ανήκει στους ΄Ελληνες κατά το Σύνταγμα, αλλά και τον Ανδρέα και είστε δημοκρατικά ευαίσθητοι, προχωρείστε σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ασχοληθείτε με τα κρίσιμα προβλήματα του Ελληνικού λαού, αντί να αποπειράσθε να του φορτώσετε και άλλα δεινά με τη σημερινή κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία, για τα οποία θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:34 | Μαρίνα Γεωργοπούλου

    Κύριοι υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,

    διαβάζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενή σας κίνηση, μετα την απονομή ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες που κατοικούν στην Ελλάδα για 5 χρόνια. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα έρχονται οι τουρίστες για ένα μήνα στην Ελλάδα και θα τους παρέχετε ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου;

    Ας σοβαρευτούμε λίγο.

    Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να ενταχτούν στην ελληνική κοινωνία για πολλούς λόγους, τους οποίους έχουν ήδη αναλύσει άλλοι συν-Έλληνες παρακάτω.

    Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι, δεν λέγεται ανθρωπιά το να κατακλύζεται η χώρα από λαθρομετανάστες που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, διαπρέπουν στην πορνεία, στο εμπόριο ναρκωτικών και σε άλλες υψηλού επιπέδου δραστηριότητες. Δεν είναι ανθρωπιά να δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα, με εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων. Ανθρωπιά είναι να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Ποιος λαός μπόρεσε ποτέ να έχει ένα καλύτερο μέλλον με την έυκολη λύση της φυγής;

    Ούτε μπορούν να συγκριθούν με τους Έλληνες μετανάστες, διότι οι τελευταίοι πήγαν στο εξωτερικό και γύρισαν. Οι λαθρομετανάστες που βρίσκονται εδώ δεν έχουν σκοπό να φύγουν. Και οπωσδήποτε η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αμερική, η οποία υπήρξε, μετά τη σφαγή των Ινδιάνων και μοναδικών γηγενών κατοίκων, μία χώρα κοκτέιλ.

    Η Ελλάδα όμως ποτέ δεν ήταν κοκτέιλ. Κατοικούνταν από Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, οι οποίοι μάλιστα περιφανεύονταν ότι ήσαν αυτόχθονες, δηλαδή ότι φύτρωσαν από τη γη. Και έρχετε τώρα το ΠΑΣΟΚ να αλλοιώσει το έθνος μας και το εκλογικό μας σώμα.

    Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, οφείλετε να διεξάγετε δημοψήφισμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    Πιθανότατα οι ευλογοφανείς διακαιολογίες και τα νομοθετήματα εγχώρια και ευρωπαικά να αντιπαλεύουν την εμφανή αντίθεση της Ελληνικής κοινωνίας, να παραδώσει τόσο εύκολα και ασυλόγιστα την εθνική μας ταυτότητα.
    Είναι απορίας άξιον γιατί οι εθνικοί μας ταγοί(????) υπερβάλλοντες, και με θαυμαστό ζήλο ξεπερνάνε και τις πιό προοδευτικές, σε νομοθεσία και χρόνια εφαρμογή νόμων, ευρωπαικές χώρες, οι οποίες δεν τόλμησαν να απεμπολήσουν την εθνική τους ρίζα και σταμάτησαν στην υπηκοότητα των μεταναστών.
    Καμμία χώρα δεν προχώρησε στην απονομή ιθαγένειας, όχι μετά από πέντε ή δέκα αλλά και από διακόσια πέντε χρόνια. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Το υπόβαθρο είναι σαθρό και ασαφές. Η βαθιά αγάπη του Έλληνα για την πατρίδα του με γνώμονα την Ιστορία του, την παιδεία του και τους αγώνες για να παραμείνει η γωνιά τούτη της γής ελεύθερη και αναλλοίωτη ανα τους αιώνες, ΔΕΝ μεταλαμπαδεύεται με απονομές ιθαγένειας και υπηκοότητας. Γεννιέσαι με αυτό, δεν το αποκτάς με τον καιρό.
    Η ιθαγένεια αποτελεί την πεμπτουσία της ύπαρξης του Έθνους. Ποιός αλλοδαπός 24ης γενιάς πρόκειται να ξεχάσει ότι ΔΕΝ είναι Έλληνας αλλά οι ρίζες του είναι Αλβανικές – Βουλγάρικες – Αφρικανικές κλπ.
    Μήπως να ρίξουμε και μία ματιά στην αντίπερα του Ατλαντικού όχθη όπου το «μεγάλο Έθνος(??)» αποτελούμενο από ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων εφαρμόζει την λομπίστικου χαρακτήρα πολιτική του για να επιβιώνουν κάθε φορά οι Ιρλανδοί – οι Αφροαμερικανοί – οι Ιταλογενείς κλπ. Εκεί θέλουμε να σύρουμε την Ελλάδα?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:03 | Αντώνης Μακρής

    Νιώθω ότι όλοι μας πριν ακόμη προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το πνεύμα του νομοθετήματος, έχουμε μία ισχυρή άποψη υπέρ ή κατά της ένταξης των μεταναστών και τα σχόλια μας εκφράζουν αυτή περισσότερο ως γενική θεώρηση.

    Δεν αρνούμαι ότι η προσωπική μου πεποίθηση είναι υπέρ μιας ομαλής ένταξης των μεταναστών. Νομίζω ότι εθελοτυφλούμε όταν αφήνουμε την κατάσταση να σέρνεται έχοντας φτάσει να έχουμε παιδιά 3ης γενιάς μεταναστών και ακόμη να είναι ανύπαρκτοι ουσιαστικά για την πολιτεία.
    Για το αν συνεισφέρουν ή όχι οι μετανάστες στην Ελλληνική κοινωνία, θα ρωτούσα τον κάθε οργισμένο πατριώτη, μήπως έχει καμιά μετανάστρια να προσέχει τους άρρωστους γονείς, να καθαρίζει το σπίτι, ή μετανάστες στη δούλεψη του να μαζεύουν ελιές, φράουλες ή να ρίχνουν μπετά;
    Και μένα δεν μου αρέσουν τα μιλιούνια λαθρομεταναστών που έρχονται με καραβιές αλλά αν καταλαβαίνω καλά το νομοθέτημα δεν αφορά αυτούς αλλά τέκνα γονέων που κατοικούν «μόνιμα» και «νόμιμα» επί 5 συνεχή έτη. Το κράτος μπορεί να είναι μπάχαλο αλλά μην έχετε καμμιά αμφιβολία ότι γνωρίζει ποιοί είναι «μόνιμοι» και «νόμιμοι».

    Το παιδί μετανάστη που έχει φοιτήσει σε Ελληνικό σχολείο «αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του». Δεν είναι δα και τόσο τρομερό.

    Και τέλος η αυτόματη ιθαγένεια στην ουσία αφορά κάποιες εξαιρέσεις (ορφανά νήπια) των οποίων ο αριθμός θα είναι μικρός και τα παιδιά 3ης γενιάς όπου εκεί λες νυσάφι πιά, πότε θα σταματήσει αυτός ο παιδεμός.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:05 | λεωνιδας

    Μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση αλλά και απορία η «μεγάλη ευαισθησία» της κυβερνήσεως του κ.Γ Παπανδρέου γιά την τόσο βιαστική»τακτοποίηση» του θέματος των μεταναστών, την στιγμή που παρέπεμψε στις Ελληνικές Καλένδες το θέμα της παροχής Ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού,όταν αυτό συζητήθηκε κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος.Μήπως «οσμίσθηκε» νέες ψήφους;
    Αλλά και επί της ουσίας.Αυτό που προτείνει για την Ελλάδα,το εφάρμοσε και στο σπίτι του;Δηλαδή συναποφασίζει με τις οικιακές βοηθούς του ή τους υπαλλήλους του «τα του οίκου του»;
    Εν πάση περιπτώσει το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιά να το αποφασίσουν 151 Βουλευτές και χρειάζεται να ερωτηθεί επ’ αυτού ο Ελληνικός Λαός με δημοψήφισμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | Γιώργος Διακάκης

    Συμφωνώ απόλυτα.
    Πράγματι το σκεπτικό του νομοσχεδίου είναι ορθό ιστορικά. Οχι μόνο δεν κινδυνεύει η χώρα μας από τους μετανάστες αλλά ωφελείται πολύπλευρα από την νόμιμη, χωρίς γκετοποιήσεις και με ξεκάθαρους κανόνες, ζωή και εργασία τους στον τόπο. Ωφελείται δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Ο ελληνικός πολιτισμός, όταν ανοιγόταν στους «ξένους» και αφομοίωνε δημιουργικά ό,τι είχαν να του προσφέρουν, άνθιζε. Μπορούμε να φανταστούμε την Αθήνα χωρίς τους μετοίκους, το Βυζάντιο χωρίς την πολυεθνικότητά του, το μεσαιωνικό ελληνισμό χωρίς τους βαλκάνιους γείτονες, το νεότερο ελληνισμό χωρίς τους Ελληνες της μικρασίας που στιγματίστηκαν, (από ποιούς άραγε;), ως «τουρκόσποροι» και «πρόσφηγκες»;
    Σαφέστατα οι θεωρίες περί το «όμαιμον», εκτός του ότι παραπέμπουν σε μαύρες μνήμες για την ανθρωπότητα, στερούνται παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης.
    Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι όταν ακούμε από τα στόματα παιδιών μεταναστών να λένε σε καθαρά ελληνικά ότι νιώθουν Ελληνες. Συχνά, οι επιδόσεις τους στο σχολείο είναι υποδειγματικές για τα γηγενή.
    Αλλωστε δεν πρόκειται παρά για την αναγνώριση μιας πραγματικότητας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παντού.
    Οσο για την κινδυνολογία, ας σοβαρευτούμε: Ο κίνδυνος βρίακεται στην ημιμάθεια και τις σκοτεινές προθέσεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | Αναστάσιος Φέγγος

    Σίγουρα πρέπει να δοθεί μία λύση στο υπάρχον πρόβλημα, αλλά δεν εκτιμώ ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο δημοκράτες από τις ΗΠΑ.
    Στις ΗΠΑ για να πάρεις την υπηκοότητα πρέπει να ξέρεις πολύ καλά την γλώσσα, και να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου (τους προεδρούς της αμερικής και το σύνταγμα που για τους αμερικανούς αντιπροσωπευουν την ιστορία τους), σε αυτά διαγωνίζονται και αν περάσουν τότε μόνο γίνονται αμερικάνοι πολίτες. Εμείς εκτιμώ ότι θα έπρεπε να τους ρωτάμε για τις βασικές εθνικές θέσεις όπως για την Μακεδονία, την Ελληνικότητα της Θράκης και των νήσων ή σχετικές ερωτήσεις για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά προβλήματα στιλ ΚΟΣΣΟΒΟΥ, αφού οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να ψηφίζουν για την τοπική αυτονομία των.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | Νταρίν

    Απαντώντας σε προηγούμενο σχόλιο θα ήθελα να σημειώσω πως η Ελλάδα παλιά ήταν πολύ καλύτερη χωρίς τόσους λαθρομετανάστες. Επειδή ζητήσατε να απαντήσει κάποιος μετανάστης,( είμαι από την Αίγυπτο), σας λέω ότι σμφωνώ απόλυτα μαζί σας σε ότι αναφέρεται σχετικά με τις εκλογές!! Δεν επιθυμώ να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα….Και σήμερα δε μπορώ να τη βλέπω έτσι με τόσους παράνομους γιατί να νομιμοποιηθούν και να αποκτήσουν έτσι απλά την ιθαγένεια?..Συμφωνώ πως ΄πρέπει να τεθούν όρια όχι όμως εισ βάρος κάποιων που έχουν ζήσει εδώ 30 χρόνια και ακόμα δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Σωστα? Πιστεύεται πως δε δικαιουνται τέτοιοι άνθρωποι να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια?ή εμείς τα παιδιά τους που έχουμε γεννηθει και μεγαλώσει εδώ και τώρα σπουδάζουμε και αριστεύουμε?
    Και σχετικά με τη απαλλαγή πληρωμής παραβόλου από υπηκοόυς Ε.Ε γιατι να υπάρχει? Θα πρέπει να πληρώνουν και εκείνοι αλλιώς θα δούμε όλοι την Αλβανία, Ρουμανία, Ουκρανία και Βουλγαρία εδω! Ή όλοι ή κανείς…
    Εγώ είμαι ελληνίδα με ή χωρίς την ιθαγένεια.Αν μία ταυτότητα είναι εκείνη που θα με αναγνωρίσει ως ελληνίδα καλώς… Θέλοντας κάποιοι ή όχι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου ελληνίδα γιατί εδώ μεγάλωσα, σπούδασα, θα συνεχίζω να ζω ,εργάζομαι, μιλώ άριστα την εληνική γλώσσα και έχω ενσωματωθεί στην κοινωνία καλύτερα από άλλους(έλληνες πολίτες) οι οποίοι δε γνωρίζουν καν να γράφουν και να μιλούν σωστά τη γλώσσα!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:27 | ΒΑΚΟΥΛΗΣ Θ.

    Σχολιάζοντας εδώ το σύνολο της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα τολμήσω να πω οτι αποτελεί μια εξαιρετική ρύθμιση η οποία ως τελικό αποτέλεσμα θα έχει την ομογενοποίηση της κοινωνίας που κατοικεί στην ελληνική επικράτεια. Εάν γυρίσει κανείς τη ματιά του στο παρελθόν θα διαπιστώσει οτι οι πληθυσμοί που κατοικούσαν, όχι μόνο στην ελληνική χερσόνησο αλλά στο σύνολο της Μεσογείου, πάντοτε ήρθαν σε επαφή, συγκατοίκησαν (άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε εχθρικά), αντάλλαξαν υλικά και πολιτισμικά προϊόντα, αναμείχτηκαν σε γάμους έρωτα ή συμφέροντος, προσέφεραν ή δέχτηκαν τη γλώσσα τους, κυριάρχησαν ή υποτάχτηκαν ο ένας στον άλλον και πολλές φορές μάλιστα αλληλοδιάδοχα. Ας θυμηθούμε τα λόγια γνωστού κοινωνικού ανθρωπολόγου: «η κοινωνία της Μεσογείου θυμίζει μια σούπα της οποίας κάθε κουταλιά έχει διαφορετική γεύση». Ταύτιση κοινωνικών ομάδων και διαφοροποίησή τους ταυτόχρονα. Ιστορικά η Ελλάδα (με τα κατά καιρούς διαφορετικά σύνορά της) έχει δεχτεί πάμπολλα κύματα μεταναστών ελληνικής ή μη καταγωγής τα οποία τελικά αφομοίωσε και αποτέλεσαν παράγοντα προόδου για τον τόπο. Να θυμηθούμε τους σλάβους του 5ου και 7ου αι. μ.Χ., τους αρβανίτες της τουρκοκρατίας, τους μικρασιάτες και τους έλληνες του Πόντου το ΄22, τους Αυγυπτιώτες, τους Έλληνες του Πόντου από την πρώην ΕΣΣΔ, τους αλβανούς και τους βορειοηπειρώτες των δύο τελευταίων δεκαετιών και πόσους άλλους. Αυτούς πάντα τους φοβηθήκαμε και τελικά ενσωματώθηκαν ή ακόμη ενσωματώνονται στην κοινωνία μας μέρα με τη μέρα. Η παρούσα ριζοσπαστική νομοθετική πρωτοβουλία για πρώτη φορά αποδιώχνει τη φοβική ματιά μας προς τους «ξένους» και τους οδηγεί στην ήπια ενσωμάτωση στην κοινωνία. Η περιθωριοποίηση πάντοτε προκαλεί αντιδράσεις. Η αποδοχή γεννά ομόνοια. Έλληνες όντως μπορούν να λέγονται όσοι κατάγονται από ελληνική γενιά. Έλληνες πολίτες όμως μπορούν να γίνουν όλοι όσοι επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά στην Ελλάδα, να εργαστούν σ΄ αυτήν, να μετάσχουν στην παιδεία που προσφέρει, να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν και να αποτελέσουν εν γένει υγιείς μοχλούς προόδου της χώρας. Εύγε!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Δημήτρης

    1)Γιατί να πέρνει την Ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή του και όχι όταν γίνει 18 ετών αφού βέβαια το θέλει πρώτα ο ενδιαφερόμενος,
    2)Την ιθαγένεια να την δικαιούται αυτόματα το τέκνο αυτού που έχει πάρει πρώτα την Ελληνική υπηκοότητα π.χ. ο πατέρας είναι από το Κογκό καθώς και η Μάνα και το παιδί γεννήθικε στην Αθήνα οι γονείς εμπλέκονται σε αξιότιμες πράξεις και πρέπει να απελαθούν τι θα κάνεται τότε ??? θα μείνει το παιδί σε ορφανοτροφείο??? αφο΄θ το παιδί θα είναι Έλληνας και μπορεί να κινδυνέυει στο Κογκό ως ΄Ελλην πολίτης άρα θα αφισεται και τους γονείς του εδώ!!!!Σωστά!
    3)στα 18 χρόνια ζωής του ενδιαφερόμενου να μην έχει καταδικαστικές αποφάσεις του ποινικού δικαίου (κλοπές,μαστροπία,ναρκωτικά κ.ο.κ),
    4)Η΄Ελληνική υπηκοότητα να απονεμεται μετά από 10 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Έλλάδα,
    5) να αφαιρείται η υπηκοότητας μετά από τελεσίδικη καταδίκη μεγαλείτερη των 2 ετών και να απελαυνεται ο αλλοδαπός όπως γίνεται και σε άλλο κράτος της Ε.Ε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | Μαυρίδης Εμμανουήλ

    Από τη διαλεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων πολιτών, σχετικά με την έννοια της εθνικότητας, την ιστορική της καταγραφή, την κατά την παράδοση κάθε οικογένειας θεώρησή της, διαπιστώνεται αφενός μείζον ζήτημα σαφούς συναντίληψης και αφετέρου καταδεικνύεται και έλλειψη ψυχικών δεσμών μεταξύ ημών. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική συνοχή απέναντι σε κρίσμα θέματα δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουμε είτε ως εθνικό κρατικό μόρφωμα είτε ως διεθνικό [ιδίως ευρωπαϊκό]μέσα στο αδυσώπητο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι ίσως ευκαιρεία να τεθούν μέσα από τη διαδικασία ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος και αυτά τα θέματα, προκειμένου με βάση την κυρίαρχη πολιτική άποψη αφενός, αλλά και με σεβασμό στη δευτερεύουσα πολιτική άποψη αφετέρου, να προκύψει μία συνισταμένη δημοκρατικώς αποδεκτή θέση που θα καλύπτει το σύνολο των τάσεων απέναντι στο θέμα του τρόπου αποδοχής των μετανευστικών ροών και της ενσωμάτωσής των στη Ελλάδα. Ειδάλλως, χωρίς την υπεύθυνη στάση των πολιτών θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα πιθανής αναντιστοιχίας μεταξύ της μείζονος λαικής βούλησης και της βούλησης των πολιτικών κομμάτων. Χωρίς να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλο για τις απόψεις που διατυπώνουμε αγαπητοί Έλληνες συμπολίτες ας προσπαθήσουμε καλοπροαίρετα να αναπτύξουμε όλα εκείμα τα επιχειρήματα που θα μας καταστήσουν συνολικά δυνατούς στο παγκόσμιο πεδίο και όχι διχασμένοι να κατακερματιστούμε σε αδύναμες μονάδες πολιτών. Το θέμα είναι κρίσιμο και ας το προσεγγίσουμε με την απαιτούμενη προσοχή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Μάνος Ανδρουλακάκης

    Θα είχε ενδιαφέρον να εξετάζαμε ένα τυχαίο δείγμα ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Λυκείου. Και να βλέπαμε ποιοι έχουν περισσότερες γνώσεις για την Ελλάδα, την ιστορία και τις παραδόσεις της.

    Είστε σίγουροι ότι τα εξ αίματος Ελληνόπουλα θα αποδεικνύονταν γνώστες της Ελληνικής Παιδείας;;;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:03 | Kostas kourkoulos

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
    Είμαι αντίθετος με το παρόν νομοσχέδιο, γιατί διευκολύνει – επιβραβεύει την λαθρομετανάστευση αντί να την δυσχεραίνει.
    Σκεφτείτε τι έχει να γίνει
    1) όταν αυτοί που θα νομιμοποιηθούν – ελληνοποιηθούν φέρουν μετά μόνο τους στενούς τους συγγενείς (γυναίκα, παιδιά και γονείς) στην Ελλάδα.
    2) Όταν ακούσουν στα κράτη καταγωγής των μεταναστών ότι η Ελλάδα μοιράζει ιθαγένειες, πόσοι ακόμα θα έρθουν
    3) Όταν θα στερήσουν την δουλειά από εμάς και τα παιδιά μας.
    4) Όταν θα στερήσουν την εκπαίδευση από τα παιδιά μας, γιατί θα καταλάβουν καλύτερες θέσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και μη μου πείτε «για συμμετέχοντες στην ελληνική παιδεία» γιατί όταν σε τάξη ελληνικού σχολείου με συμμετοχή 18 μαθητών, οι 16 είναι αλλοδαποί και οι 2 έλληνες, μόνο ελληνική παιδεία δεν δίνεται.
    – Οι υποδομές (νοσοκομεία σχολεία κ.λ.π) δεν φτάνουν για τους ήδη κατοικούντες στην Ελλάδα.
    Για αυτό δημοψήφισμα και μόνο δημοψήφισμα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | konstantgiak

    Αξιότιμε κ Υπουργέ
    Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά! Πραγματικά πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που μας αφορά όλους, διότι σχετίζεται με τις δομές, την καρδιά και τη λειτουργία της Ελληνικής κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου δε θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα αυτό στους μετανάστες που γεννιούνται στη χώρας μας διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεσομακροπρόθεσμα να αλλοιωθούν οι συνεκτικοί μας δεσμοί και να το γεγονός αυτό να το πληρώσουμε ακριβά αποκτώντας ως κοινωνία «πήλινα» πόδια.
    Δε θα πρέπει να συγχέουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα με τα πολιτικά. Ο σεβασμός και η ισονομία προς τους μετανάστες είναι έννοιες αυτονόητες στη σημερινή μας δημοκρατική κοινωνία, που δε χρειάζονται «επιβεβαίωση» μέσω του ποιος είναι Έλληνας ή όχι. Άλλωστε να μην είναι κάποιος Έλληνας ή να αποκτά ελληνική ιθαγένεια με σαφέστερες και αυστηρότερες διαδικασίες δεν αποτελεί συμπεριφορά ρατσιστική ή προσβλητική προς τα ανθρώπινα δικαιώματά του.
    Η προσωπική μου γνώμη έχει τόση αξία όσο και η γνώμη του κάθε συμπολίτη μου ξεχωριστά και ταυτόχρονα καμία αξία μπροστά στη συνολική βούληση του ελληνικού λαού. Ο μοναδικός τρόπος να αντιληφθούμε και να αφουγκραστούμε όλοι τη βούλησή του είναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Έχουμε όλοι μας πλέον, 35,5 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τις αντοχές για την εφαρμογή του δημοκρατικότερου τρόπου λήψης αποφάσεων για θέματα σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας και ζωής μας. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ λοιπόν για να αποφασίσουμε όλοι μαζί με γνώμονα τη συνείδησή μας και το εθνικό μας συμφέρον. Για να φανούμε αντάξιοι των πατεράδων και προγόνων μας…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Γιάννης Πανόπουλος

    Λοιπόν η κατάσταση λίγο ως πολύ ξεκαθαρίζει και αρχίζει πλέον να καταρρίπτεται και αυτή η καραμέλα για τους ρατσιστές Έλληνες. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων ΔΕΝ διαφωνεί με την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα. Διαφωνεί όμως με τις χαλαρές προυποθέσεις της απόδοσης ιθαγένειας γενικά, οι οποίες αν ισχύσουν μας οδηγούν στην ελληνοποιήση άνω του ενός εκατομμυρίου αλλοδαπών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτές οι διατάξεις απειλούν ανα νοίξουν τον ασκό του Αιόλου και πυροδοτούν τις αντιδράσεις.

    Δεν είναι δυαντόν οι 150.000 λαθρομετανάστες που συνελλήφθησαν φέτος στο Αν. Αιγαίο σε 5 χρόνια να πάρουν ελληνική ιθαγένεια. Γιατί το 2010 θα έρθουν άλλοι 150.000 και ούτω καθεξής. Αυτό δεν είναι δείγμα δημοκρατίας κύριοι, ούτε προόδου. Είναι δέιγμα αποσύνθεσης κάθε έννοιας νομιμότητας και κυρίως λογικής. Καμία χώρα στον κόσμο, σε καμία ιστορική περίοδο δεν έδωσε την ιθαγένειά της σε ένα ποσοστό αλλοδαπών που προσεγγίζει το 15% του συνολικού πληθυσμού της.

    Ποτέ και πουθενά δεν έγινε αυτό και απορώ γιατί ακόμα το συζητάμε υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Που θα σταματήσει αυτό; Αν αύριο καταρρέυσει το Ιράν ή το Πακιστάν και έρθουν στην Ελλάδα άλλα 2 εκ. μετανάστες οφείλουμε να τους δώσουμε ιθαγένεια σε 5 χρόνια; Σοβαρολογούμε; Κάθε λαός δικαιούται να έχει την πατρίδα του και μια Ελλάδα το 2030 με 3 εκ. ελληνοποιημένους αλλοδαπόυς, οι οποίοι όσο περισσότεροι είναι τόσο δυσκολότερα αφομοιώνονται, δεν είναι Ελλάδα. Τόσο απλά.

    Είμαι φασίστας τώρα; Ή μήπως ρατσιστής;

    Και ξαναρωτώ τον όποιο φίλο μετανάστη μετέχει στη συζήτηση: θα ήθελε σε 20 χρόνια από τώρα η χώρα από την οποία προέρχεται να διαθέτει 20% αλλοδαπούς που έχουν πάρει την ιθαγένεια της; Θα ήθελε κάποιος Αλβανός φίλος το 2030 στην Αλβανία να ψηφίζουν 1,5 εκ. Έλληνες ή Βούλγαροι ή Σέρβοι ή Πακιστανοί; Πείτε μου ειλικρινά παρακαλώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | Xαραλαμπος Κελιδης

    Κύριε Υπουργέ,
    είναι αδιανόητο όσοι λένε την γνώμη τους και η οποία δεν συμφωνεί με το πνεύμα του Νομοσχεδίου, να κατηγορούνται ως εθνικιστές ή ρατσιστές. Και μάλιστα από εκδοτικούς κολοσσούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Ζούμε σε μια χώρα που ακόμη δεν ξέρουμε πόσους μετανάστες φιλοξενούμε. Μετανάστες βέβαια που βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας μας όχι ωστόσο με το αζημίωτο. Οι χιλιάδες αυτοί μετανάστες επιβαρύνουν όπως ξέρετε σε μεγάλο βαθμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους στο κράτος. Θεμιτό εφόσον γνωρίζουμε ότι κανένας δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν είτε είναι Έλληνας , είτε Αλλοδαπός.
    Έχουν όπως είναι πιστεύω αποδεδειγμένα μια μεγάλη συμμετοχή στην αύξηση της εγκληματικότητας στην χώρα μας και αυτό δικαιολογημένα γιατί ποτέ η Ελληνική Πολιτεία δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτούς. Που δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι, αν τους εκμεταλλεύονται ή όχι δεν απασχόλησε δυστυχώς ποτέ κανέναν.
    Ωστόσο πιστεύω πως το παρόν Νομοσχέδιο αντιμετωπίζει πολύ πρόχειρα ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αν και είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι Έλληνες είναι αυτοί που αισθάνονται Έλληνες και όχι αυτοί που έχουν γεννηθεί από Έλληνες γονείς, εντούτοις πιστεύω πως η απόκτηση Ιθαγένειας από τους Αλλοδαπούς θα πρέπει να γίνει με αυστηρότερα κριτήρια.
    Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα αν ολοκληρώνουν επιτυχώς την προβλέπομενη απο το νόμο υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολέιο, και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων πριν τη γεννησή τους, πιστεύω πως είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος και εφόσον το επιθυμούν να τους δοθούν όλα τα δικαιώματα ενός Έλληνα Πολίτη.
    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:27 | Μπραβο στον υπουργο

    Ενα μεγαλο μπραβο στον υπουργο για αυτο το νομοσχεδιο.Οχι μονο να μην κανει πισω αλλα να δωσει ολα τα πολιτικα και κοινωνικα δικαιωματα σε οσους μενουν εδω 5 χρονια νομιμα.
    Ας σταματησουν καποιοι να παραπληροφορουν.Οι μεταναστες ηδη χρησιμοποιουν ολες τις υποδομες που χρησιμοποιουμε και εμεις.Δεν θα δημιουργηθει προβλημα αμα τους δωσουμε το δικαιωμα να ψηφιζουν στις εθνικες εκλογες…
    ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:21 | Ελεήμων

    Μαύρισε η ψυχή μου με τα σχόλια.
    Σε τι χώρα ζούμε και σε τι αιώνα;

    Ελπίζω μόνο η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω παρόλο το κόστος

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | anhtropos

    Το ζήτημα θα πρέπει να το δούμε πέρα από τις νοητικές κατηγορίες που επιβάλουν συγκεκριμένες οπτικές, είτε ‘ανεκτικές’ είτε ανοιχτά εθνικιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές. Υποστηρίζω οποιαδήποτε εξέλιξη δικαιώνει αγώνες και αιτήματα μεταναστριών και μεταναστών καθώς και οποιασδήποτε υποτελούς ομάσας ανθρώπων εντός του σημερινού συστήματος οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής κυριαρχίας. Εξελίξεις που δημιουργούν ρωγμές στο σημερινό παγκόσμιο ρατσιστικό κοσμο-σύστημα είναι οπωσδήποτε θετικές και δημιουργούν προοπτικές. Οι παγκοσμιοιποιητικές διαδικασίες συνδέονται άρρηκτα με ένταση της ρατσιστικής και εθνικιστικής ρητορείας και πρακτικής: είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Συνεπώς υποστηρίζω πλήρως τα μέτρα αλλά επισημαίνω ότι είναι άτολμα, χλιαρά και σε αρκετά σημεία (πχ μη δυνατότητα εκλογής σε θέσεις δημάρχου κτλ) μικρόψυχα και ξενόφοβα. Τα υποστηρίζω μόνο σαν ένα πολύ μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ο συνεχής αγώνας για το ξεπέρασμα των τεχνητών διαχωρισμών (‘έθνικών’, θρησκευτικών και άλλων) που επιβάλλει η εξουσία στους ανθρώπους για να κυριαρχεί στα μυαλά και στα σώματα τους συνεχίζεται!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:34 | Πάρης

    Επειδή πολλοί ζητάνε δημοψήφισμα για το θέμα δεν αντιλαμβάνομαι το ρόλο του.
    Ένα δημοψήφισμα θα απαιτήσει να απαντήσει κάποιος με ένα Ναι ή ένα Όχι. Δε πρόκειται να ζητηθεί έκθεση ιδεών ή έκφραση άποψης. Και δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί ένα δημοψήφισμα θεωρείται δημοκρατική διαδικασία ενώ η απλοϊκή μονολεκτική απάντηση Ναι/Όχι που θα απαιτηθεί δε μπορεί να ιδωθεί και η ίδια ως αντιδημοκρατική. Η απαίτηση σε μια άμεση δημοκρατία είναι πολύ μεγαλύτερη από το σταύρωμα ενός τετραγώνου σε ένα ερωτηματολόγιο.
    Δηλαδή σε μια άμεση δημοκρατία το μυαλό των πολιτών είναι αρκετό μόνο για Ναι και Όχι;

    Θεωρώ υποκριτική την επίκληση της δημοκρατίας από τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος γιατί έχουν στο μυαλό τους ήδη το Όχι. Δεν επιθυμούν να προτείνουν βελτιώσεις ή αλλαγές.
    Και αν κάποιος έχει προτάσεις τι το ζητάει το δημοψήφισμα;

    Οι αντίθετες απόψεις που έχουν γραφεί είναι γεμάτες με ιδεοληψίες φυλετικών θεωριών. Λες και ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ζει στον 19ο αιώνα ή στην περίοδο του μεσοπολέμου. Εξέλιξη δεν υπήρξε σε αυτή την χώρα.

    Υπάρχει μια πραγματικότητα που λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Αν δε γίνει τώρα το βήμα με την ιθαγένεια θα γίνει σε 5 σε 10 ή σε 15 χρόνια. Να προσπερνάμε το θέμα δε μπορούμε. Μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου αλλά όχι να ζητείται απόσυρση.

    Υπάρχει επίσης μια ιστορική πραγματικότητα που λέει ότι για πάνω από 2000 χρόνια ο σημερινός ελλαδικός χώρος ήταν μια επαρχία (ασήμαντη εν πολλοίς) τριών αυτοκρατοριών. Πληθυσμοί πήγαιναν και έρχονταν χωρίς κανείς να τους ελέγχει. Πληθυσμοί μετακινούνταν βίαια από αυτοκράτορες και σουλτάνους μετά από εξεργέσεις, πολέμους ή για άλλους λόγους. Και τώρα κάποιοι νομίζουν ότι αυτό που γίνονταν επί αιώνες δεν τους άγγιξε και είναι όλοι καθαρόαιμοι Βουκεφάλες.

    Υπάρχει για μένα ένα πρόβλημα με τους μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες που η θρησκεία δυσκολεύει όχι την αφομοίωση τους (που εδώ θα πρέπει κάποιος να ορίσει τι σημαίνει αφομοίωση***) αλλά την αποδοχή θεμελιωδών κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους, κοινωνικών κα προσωπικών ελευθεριών.

    Αλλά τι έχουμε οι Έλληνες να τους επιδείξουμε ως παράδειγμα προς μίμηση; Μήπως τις δήθεν λαοσυνάξεις μας πριν από μερικά χρόνια για τις αστυνομικές ταυτότητες; Μήπως τον έλεγχο του πληθυσμού από μία χούφτα ρασοφόρων; Τις υπογραφές για ένα θέμα που δεν ήταν καν θέμα;
    Ή μήπως τον συντηρητισμό και οπισθοδρομισμό της άλλης θρησκείας, της δικής μας, και τις προσπάθειες που γίνονται από την Εκκλησία για περιορισμό του κοσμικού κράτους (όσο έχουμε από αυτό);
    Των άλλων τα χάλια τα βλέπουμε, τα δικά μας;

    Και στο κάτω κάτω όπως ανέφερα στο νομοσχέδιο μπορούνε να γίνουν ίσως κάποιες τροποποιήσεις, προσθήκες ή αλλαγές. Αλλά ο πυρήνας της ιδέας είναι σωστός.

    ***Το αν κάποιος θέλει να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και αρνηθεί να γιορτάσει το Πάσχα ή τα Κούλουμα σημαίνει αυτό ότι δε μπορεί να είναι Έλληνας;
    Και αν εγώ αρνηθώ από του χρόνου να γιορτάσω θα πρέπει το κράτος να μου την αφαιρέσει;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:59 | Ελενα

    Λοιπον θα ήθελα και εγω να πω την γνώμη μου. Συμφωνώ με τον θεσμό αυτόν. Από πρώτο χέρι είμαι παιδί που μεγάλωσα στην Ελλάδα, ήμουν σημαιοφόρος στο λύκειο και άριστη μαθήτρια μετά από 13 χρόνια εδώ ακόμα δεν μπορώ να νιώσω Ελληνίδα. Γιατί? Αυτό το γιατί με βασανίζει. Στην χώρα μου που εφύγα όταν ήμουν 7 και δεν θυμάμαι τίποτα με θεώρουν ξένη και στην Ελλάδα επίσης. Ζω, αγαπώ, πονάς και αναπνέω Ελλάδα, όχι μόνο εγώ αλλά χιλιάδες παιδία σαν εμένα. Δεν υπάρχει θέμα αλλοίωσεων τα παιδιά αυτά είναι Ελλήνες στην καρδιά τι πιο σπουδαίο και καλό από αυτό. Δηλαδή οι Ελληνες της Αμερικής είναι πιο πολύ Ελληνες? Και δεν το λεω για να πονέσς κανένα, όμως πρέπει να δούμε λίγο σφαιρικά τα πράγματα. Ολα αυτα τα παιδιά εχουν μια ζωή εδώ και δεν θα φύγουν, θα προσφέρουν στην Ελλαδα, γιατί λοιπόν η Ελλαδα να μην τους θέλει τους πολίτες της. Ολες οι ευρωπαικες χώρες δίνουν μετά από πολυ λιγότερα χρόνια, και χωρίς προβλήματα γιατί?? Μου θυμίζει την ιστορία των Μικρασιατών που οι Τούρκοι τους έδιωξαν σαν Ελλήνες και οι Ελληνες τους υποδέχτηκαν σαν τουρκους.
    Προσωπικα με πονά που η χώρα που λατρεύω και θέλω να προσφέρω δεν με θέλει. .. Ευχόμαι να αλάξει για το καλό όλων μας. Εισαι περισσοτερο Ελληνας επειδή γεννήθηκες εκεί ή επειδη συνειδητα θες να γίνεις επειδή την αγαπάς…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:25 | ΝΙΚΟΣ

    Το υπο κριση νομοσχεδιο ειναι απο τα πλεον σοβαρα μετα την αποφαση για την εισοδο μας στην ΟΝΕ, ισως το πλεον πολυσήμαντο με ευρυτερες συνεπειες.
    Ωστόσο με πολυ προχειρο τροπο και αβασανιστα εισαγεται για διαβουλευση στο διαδικτυο ενα νομοσχεδιο που δεν εχει συζητηθει πραγματικα ενωπιον των ελληνων ουτε καν επι της αρχης και τουτο εγκυμονει κινδυνους για αντιδρασεις πασης φυσεως και εκτασεως , δικαιλογημενες η αδικαιολογητες, πιθανοτατα επιζημιες για την κοινωνικη συνοχη.
    Το εαν περιγραφοταν η οχι στο προγραμμα του πασοκ δεν σημαινει αυτοματα και αποδοχη του απο την κοινωνια καθοτι 1. το πασοκ υπερψηφισθηκε για πολλους λογους και οχι μονοθεματικα για το θεμα των αλλοδαπων, 2. στον προεκλογικο δημοσιο διαλογο το θεμα αυτο αναφερθηκε απο ελαχιστα εως καθολου, 3. τυχον επικληση για αναγραφη στο προγραμμα του πασοκ παραπεμπει στα λεγομενα ψιλα γραμματα των τραπεζικων δανειακων συμβασεων που τα δικαστηρια μας κρινουν διαρκως παρανομα και καταχρηστικα
    Ειναι προφανες οτι προκειται για ζητημα με σημαντικες εθνικες, πολιτικες, οικονομικες και κοινωνικες προεκτασεις και συνεπειες, οι οποιες δεν εχουν αναλυθει και εκτεθει ενωπιον των συμπολιτων μας και δεν αρμοζει να αντιμετωπισθει απλα όπως ενα οποιοδηποτε άλλο νομοθετημα περι προσλήψεων , φορολογιας κλπ τα οποια μπορουν να αλλαζουν ακομη και χρονο με το χρονο διχως σπουδαιες επιπτωσεις. πχ η ΝΔ τροποποιησε το νομο περι προσληψεων με τη συνεντευξη, το ασφαλιστικο , και τωρα θα ξανατροποποιηθούν διχως να αλλαζει κατι δραματικα στη χωρα καθως ειναι περισσοτερο τεχνικου χαρακτηρα και λιγότερο πολιτικου.
    Όμως τυχον θεσπιση του υπο κριση νομοσχεδιου θα εχει σημαντικες επιπτωσεις που δεν θα μπορουν να αρθουν με τυχον τροποποιηση του μετα από ενα χρονικο διαστημα και εφοσον παρατηρηθουν δυσλειτουργιες , αστοχίες και προβληματα διοτι πχ η ιθαγενεια που θα εχει παραχωρηθει στους αλλοδαπους δεν θα μπορει να αναιρεθει, η ψηφος τους στις επομενες εκλογες δεν θα μπορει να ακυρωθει κλπ
    Αυτες οι επιπτωσεις σε όλα τα επίπεδα που μπορει αμεσα να επιφερει η τυχον θεσπιση του σχετικου νομου δεν εχουν γινει – τουλαχιστον εκτενως- αντικειμενο συζητησης στην ελληνικη κοινωνια καθως δεν εχουν γινει σχετικες μελετες, στατιστικες, προβλεψεις , εκτιμησεις, δεν εχουν προβληθει αντιθετες αποψεις, δεν εχουν αναλυθει τεχνικοι όροι και τι εν τελει θα σημανει ενας τετοιος νομος για την καθημερινοτητα ολων, π.χ συνεκτιμώντας τη νεα κατασταση που θα επιφερει ο Καποδιστριας 2 σε συνδυασμο με την παροχη δυνατοτητας ψηφου στους αλλοδαπους μουσουλμανους κλπ. Για αυτά καμια συζητηση δεν εχει γινει. Η δε διαβούλευση μεσω διαδικτυου ειναι μεν σημαντικη και βήμα προόδου αλλά στην πράξη αποκλείει ένα ολόκληρο τμήμα των συμπολιτων μας που δεν έχουν προσβαση στο διαδίκτυο ή γνώση χειρισμού υπολογιστών, ωστόσο δεν παύουν να είναι έλληνες πολίτες και ψηφοφόροι.
    Ως εκ τουτου η ορθη θεση ειναι οτι θα πρεπει να γινει ενα εξαντλητικο debate μεταξυ των αντιτιθεμενων αποψεων ενωπιον της ελληνικης κοινωνιας, σε ικανο χρονικο διαστημα, να ακουσθουν ολες οι αποψεις,τα υπερ , τα κατά, να εξηγηθουν επαρκως στους ελληνες εννοιες οπως ιθαγενεια, υπηκοοτητα, δικαιο αιματος, δικαιο εδαφους κλπ, να γινουν μελετες απο ελληνικα πανεπιστημια και αλλους φορεις σχετικα με τυχον επιπτωσεις μιας τετοιας ρυθμισης στην ελληνικη κοινωνια , οικονομια κλπ και να αποφασισει δημοκρατικα ο κυριαρχος λαος με δημοψηφισμα.
    Εφοσον απεναντίας ενας τετοιος νομος αντιμετωπισθει σαν να προκειται για την αύξηση ή μη του ΦΠΑ ή την κατάργηση του ΚΒΣ, ή τον ΑΣΕΠ στους εκπαιδευτικους , τούτο θα αποτελει μεγα σφαλμα και θα αποδεινυει οτι η πολιτικη ηγεσια δεν εμπιστευεται ή φοβάται την κριση των πολιτων-διοικουμένων και φορολογουμένων για μειζονα ζητηματα που αφορουν το συνολο της ελληνικης κοινωνιας άρα και τους ιδίους άμεσα.
    Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργος μας , του οποιου οι δημοκρατικες ευαισθησιες ειναι πασιδηλες και δεν αμφιβητουνται , ηδη απο το 2004 που ηγηθηκε του ΠΑΣΟΚ αναφεροταν σε δημοψηφισματα, συμμετοχικη δημοκρατια και τροπους αμεσης δημοκρατιας που ολοι επιθυμουμε και ετσι τον στηριξαμε και εξακολουθουμε να στηριζουμε.
    Ιδου λοιπον πεδιον δοξης λαμπρον . Οποιος εχει τα πειστικοτερα επιχειρηματα ας πεισει τους πολιτες και ας συμμορφωθει στην ετυμηγορια τους ώστε να αναλαβει ο καθενας την ευθυνη της επιλογης του.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:41 | Γεωργιος Σπηλιοπουλος

    Κατά την άποψή μου, πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.Ειναι Εθνικό ζήτημα και πρέπει να τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού. Μην γίνουν βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες θα αποβούν επιζήμιες για το έθνος σε βάθος χρόνου. Ευχαριστώ.

  • Η ελβετική νομοθεσία για την απόδοση της ιθαγένειας.
    Η Ελβετία ως κράτος διαθέτει ομοσπονδιακό πολιτειακό σύστημα και η απόδοση της ιδιότητας του Ελβετού πολίτη αφορά σε επίπεδο συγκεκριμένης κοινότητας και καντονιού.
    Κατ’ αρχήν σε ομοσπονδιακό επίπεδο πολίτης καθίσταται κάποιος Ελβετός εάν ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    1. Έχει έναν γονέα Ελβετό πολίτη με τη γέννηση του (Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος ήτοι της εθνοφυλετικής καταγωγής (jus sanguinis).
    2. Εάν έχει υιοθετηθεί έως την ηλικία των 18 ετών, έως ότου ενηλικιωθεί, δηλαδή, από Ελβετό πολίτη.
    Η απόδοση της ελβετικής ιθαγένειας δεν συμβαίνει επ’ ουδενί κατά τρόπο αυτόματο, ήτοι απλώς με την γέννηση κάποιου εντός του ελβετικού κράτους.

    Όσον αφορά στην διαδικασία της πολιτογράφησης, της ένταξης, δηλαδή, αλλοδαπών στην ελβετική κοινωνία, η ελβετική νομοθεσία προβλέπει ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ένας μετανάστης αποκτά το δικαίωμα πολιτογράφησης (Einbürgerung), σε περίπτωση που ισχύουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις. Ο ενδιαφερόμενος να πολιτογραφηθεί αλλοδαπός θα πρέπει:
    α. Να είναι επί δώδεκα (12) συνεχόμενα έτη μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Δανίας.
    β. Να έχει αφομοιωθεί από πολιτιστικής άποψης, ήτοι θα πρέπει να γνωρίζει τα ελβετικά έθιμα και τις ελβετικές πολιτιστικές παραδόσεις.
    γ. Να τηρεί το νομοθετικό πλαίσιο του ελβετικού κράτους. Να μην έχει καταδικαστεί σε κάποιο είδος φυλάκισης και να μην εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του.
    δ. Να μη θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια του ελβετικού κράτους. Η διάταξη αυτή αφορά κυρίως στους μουσουλμάνους μετανάστες ισλαμιστικών πεποιθήσεων.
    Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επί αίτησης πολιτογράφησης, δεν υφίσταται δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της ως ανωτέρω απορριπτικής απόφασης.
    Οι ανωτέρω (α-δ) προυποθέσεις ισχύουν για την κατ’ αρχήν αποδοχή της αίτησης πολιτογράφησης του αλλοδαπού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Κατόπιν ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός λαμβάνει την άδεια να αιτηθεί πολιτογράφησης στο επίπεδο του καντονιού και της κοινότητας. Τα επιμέρους καντόνια του ελβετικού κράτους διαθέτουν ιδιαίτερη νομοθεσία για την διαδικασία πολιτογράφησης. Οι προυποθέσεις ποικίλουν και το χρονικό διάστημα μόνιμης και νόμιμης διαβίωσης σε κάποιο καντόνι ποικίλλει από τα δύο (2) έως και τα δώδεκα (12) έτη. Το αυτό ισχύει και για τις κοινότητες του ελβετικού κράτους.

    ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΕΠΙΕΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:55 | panos

    Kυριοι της κυβερνησεως.
    Πιστευω οτι το κυριο μελημα σας σε αυτη την ιστορικη συγκυρια που βρισκεται η ελλαδα ειναι η ασχολία με την καθαρση του δημοσιου προπάντων και την ενδυναμωση της πιστης των ελληνων στο πολιτικο μας συστημα.

    1 Εξαφανιστε τα λαμογια απο το δημοσιο
    2 Δημιουργήστε άνθηση της οικονομιας
    3 Βοηθήστε πραγματικα τους πολυτεκνους
    4 Βοηθήστε πραγματικα της οικονομικα ασθενης ομαδες πολιτων
    5 Δημιουργήστε πραγματικη ελληνικη παιδεια
    6 Δημιουργήστε πραγματικο κρατος δικαιου για τους πολιτες
    Ειναι πραγματα που ολες οι κυβερνήσεις τα εχουν επισημάνει αλλα δεν εχουν κανει τιποτα, γι αυτο και η σημερινη κατασταση.
    ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΕΣΕΙΣ ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΒΟΗΘΉΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΤΕ ΟΣΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΥΓ

    Προσωπικα θα σας συμβουλεβα να αποσύρετε ενα τετοιο νομοσχεδιο αυτή την περιοδο που καταρρέουν τα παντα τριγυρω μας
    το μονο που θα προσφερει ειναι ακραιες καταστασεις και κοινωνικό αναβρασμό.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:41 | Μπάμπης Κάρβελης

    Ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βλέπω τα μεταναστόπουλα να προσπαθούν να ενσωματωθούν – ακόμη και ζητώντας να τους φωνάζουμε με Ελληνικά ονόματα – και αγανακτώ με όσους πιστεύουν οτι είναι καλύτεροι Έλληνες απο αυτά τα παιδιά. Είναι το ελάχιστο που τους οφείλουμε. Έτσι κι αλλιώς, μαζί μας θα μείνουν, εδώ ανήκουν