Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:23 | Dimitris

    Ντροπη σου πετσα

  • 9 Μαΐου 2021, 15:46 | Νικος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση τον φίλων μας

  • 9 Μαΐου 2021, 15:12 | Ηλίας Δρακοπουλος

    Δεν στειρωνω μέλος της οικογένειας μου

  • 9 Μαΐου 2021, 15:04 | Νικος

    Τα σκυλια μου ειναι μελη τις οικογενειας μου και Δεν πρόκειται να στειρωθουν…

  • 9 Μαΐου 2021, 15:44 | Βίκυ Βαρδάκη

    Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων και των αδέσποτων. Όλα τα αδέσποτα προκύπτουν από ιδιωτικές γέννες. Οι κυνηγοί και οι βοσκοί χρησιμοποιούν τα σκυλιά τους ως «εργαλείο» και τα αναπαράγουν για να κρατήσουν τα «καλύτερα». Τα υπόλοιπα τα πετάνε στο δρόμο ή τα σκοτώνουν. Ως εθελοντές βρίσκουμε επανειλημμένα πεταμένα κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα από ιδιωτικές γέννες, ακόμα και ενήλικα που τα εγκαταλείπουν, προφανώς γιατί πλέον «δεν κάνουν τη δουλειά τους». Επίσης ως εθελοντές στειρώνουμε τις αδέσποτες γάτες μέσω προγραμμάτων των δήμων, αλλά συνεχώς εμφανίζονται νέες γάτες στις γειτονιές, προφανώς από οικόσιτες γέννες και εγκαταλείψεις. Η κατάσταση με τα αδέσποτα στους δρόμους είναι τραγική. Καθημερινά ακούμε για φόλες, βασανισμένα ζώα και πεταμένα μωρά στα σκουπίδια. Για να θεωρηθούμε «χώρα που αγαπάει τα ζώα» πρέπει να γίνει υποχρεωτική η στείρωση.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:10 | Δημήτριος Παλούκος

    Δεν μπορώ να το κάνω αυτό που θέλετε σε ένα μέλος της οικογένειάς μου δεν γίνεται δεν μπορω να το ακρωτιριασω χωρίς λόγο κ αιτία

  • 9 Μαΐου 2021, 15:38 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Πως είναι δυνατόν να θεωρείται ακρωτηριασμός το κόψιμο της ουράς, που σε ορισμένες φυλές σκύλων θεωρείται επιβεβλημένη για λόγους υγείας κατά τους κανόνες της κτηνιατρικής επιστήμης (στη Γερμανία, εάν δεν απατώμαι, ήδη επανεφέρθη) και να μην θεωρείται ακρωτηριασμός η αναίτια στείρωση με όλες τις αυτονόητες δυσμενείς επιπτώσεις, που επιφέρει στην υγεία του ζώου; Είναι δυνατόν όλοι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων να αντιμετωπίζονται εκ προοιμίου, αδιακρίτως, ως οιονεί επιπόλαια και ανεύθυνα όντα (ικανά όμως να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα), που εγκαταλείπουν ανενδοίαστα τους τετράποδους συντρόφους τους; (Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών τους θεωρούν ισότιμα μέλη της οικογένειας τους χωρίς να φείδονται κόπων και εξόδων προκειμένου να τους παρέχουν την κατάλληλη σίτιση κτηνιατρική περίθαλψη κλπ). Μήπως θα έπρεπε, σύμφωνα πάντοτε με τη λογική, που διέπει το εν λόγω νομοσχέδιο, να απαγορευθεί στη χώρα μας η πώληση και η κυκλοφορία τροχοφόρων οχημάτων, επειδή προκαλούνται ετησίως πολλά τροχαία ατυχήματα οφειλόμενα σε ασυνείδητους οδηγούς, που οδηγούν υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών ουσιών; Εάν ψηφισθεί, ως έχει το νομοσχέδιο δεν θα εξαφανισθούν κατ’ ουσίαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα όλες οι καθαρόαιμες φυλές κυνών, εθνικών και αλλοδαπών που δημιουργήθηκαν κατόπιν μακραίωνης επιλεκτικής εκτροφής και επίπονης κυνοτεχνικής προσπάθειας παθιασμένων κυνόφιλων, ως επί το πλείστον ερασιτεχνών

  • 9 Μαΐου 2021, 15:27 | Γιακουμης Δημήτρης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων θα χαθούν όλες οι φυλες

  • 9 Μαΐου 2021, 15:33 | Νάννος Γιωργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση μην βασανίζεται τα ζώα μην πολεμάτε άλλο τους κυνηγούς δεν είναι λύση αυτή έχω τρία σκυλιά και δεν τα έχω ζευγαρώσει ποτέ από επιλογή μου δεν μπορειται να μου στερήσετε απογόνους από τα σκυλιά μου….όταν το επιλέξω απαράδεκτο νομοσχέδια που πολεμάει τους κυνηγούς γιατί τόσο μένος με εμας…. σταματήστε το όσο είναι νωρίς

  • 9 Μαΐου 2021, 15:15 | κατερινα γαλανη

    Οπωσδηποτε ναι στην υποχρεωτικη στειρωση.
    Επιπλεον πρεπει να υπαρξει ελεγχος στους κυνηγους των οποιων τα σκυλια ειναι παντα δεμενα με 1 μετρο αλυσιδα η κλεισμενα σε κλουβι 24 ωρες το 24ωρο εκτος απο τις περιοδους κυνηγιου.
    Δεν γινεται αλλο να εχουμε εξαιτιας των ανευθυνων ιδιοκτητων αδεσποτα εκατονταδες την ημερα γιατι θελουν «ενα σκυλακι απο το σκυλο τους»

  • 9 Μαΐου 2021, 15:37 | Όλγα Γαβακη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 9 Μαΐου 2021, 15:21 | Μαρια Χατζη

    Στηρίζω τις θέσεις του Κυνολογικού Ομίλου Ελλαδος, καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας να έχει εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη άποψη.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:39 | Χηναρης Παναγιώτης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΖΩΟΥ.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:33 | Δημήτρης

    Όχι στην στείρωση στα δεσποζομενα θα εξαφανιστούν όλες οι φυλές θα είμαστε το πρώτο κράτος της ΕΕ που θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα

  • 9 Μαΐου 2021, 15:21 | Αλέξανδρος Τζιογκιδης

    Ναι στην στείρωση των ζωων αδέσποτων και δεσποζόμενων. Οργάνωση για στείρωση και περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Απέχουμε πολύ απο τον κίνδυνο εξάλειψης κάποιου συγκεκριμένου είδους. Μπορείτε να πάτε μια βόλτα στα καταφύγια και στις γειτονιές μας. Εφόσον φοβάστε για τα καθαρόαιμα,να υπάρξει σαφες πλαίσιο για την διαχείριση των μωρών, περίθαλψη…και έλεγχος στην εγκαταληψη, μιας και βλέπουμε πολύ συχνά ηλικιωμένα σκυλιά καθαρόαιμα, παρατημένα τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πλεον τις «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:18 | Στράτης

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι απαράδεκτη
    Δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν ευσυνείδητητοι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα και ελεγχόμενα τα ζώα τους

    Ποιο το νόημα του τσιπαρίσματος στην αντίθετη περίπτωση;

    Θα πρέπει να γίνουν αυστηρότατες οι ποινές για ιδιοκτήτες ατσιπάριστων ζώων αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι (που δεν γίνονται ποτέ και πουθενά, ούτε οι κτηνίατροι ελέγχουν τα ζώα που δέχονται!) . Όταν όλα τα ζώα είναι τσιπαρισμένα και οι ποινές για εγκατάλειψη γίνουν εξοντωτικές ο αριθμός των αδεσπότων θα μειωθεί

  • 9 Μαΐου 2021, 15:21 | Γρυλλη Άννα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:34 | ΚΟΣΜΑΣ

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση ρατσιστική απέναντι στους ιδιοκτήτες θεωρώντας τους ανεύθυνους ακόμα χειρότερα για τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν θα μπορούνε να αποκτήσουν ένα πλάσμα που θα τους προσφέρει χαρά είναι αντί επιστημονική μιας και προσφέρει 3 υπέρ και 12 κατά είναι επώδυνη σωματικά και ψυχικά για το ζώο. Παιδεία χρειάζεται για το πότε και γιατί αποκτούμε ζώο συντροφιάς και ενημέρωση για την σωστή και επιτυχημένη διαβίωση του μαζί μας.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:47 | Νίκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων εσείς τά παιδιά σας τά στειρωνετε?

  • 9 Μαΐου 2021, 15:44 | Γεώργιος Λάππας

    Α)Το πρόβλημα ξεκινάει απο τον ίδιο το σκοπό του νομοσχεδίου όσο αφορά τουλάχιστον την στείρωση .
    Από που προκύπτει ότι θα ενισχυθεί η υπευθυνότητα της ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς αν τα στειρώσουμε όλα ?
    Β ) Πάλι να πάμε στον σκοπό του νομοσχεδίου ….Η δραστική μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκυλιών θα μειωθεί επειδή άραγε για να προμηθευτώ ένα σκυλάκι ο μόνος τρόπος θα είναι να απευθυνθώ σε έναν εκτροφέα -έμπορο ?
    Εστω και έτσι, υπάρχει περίπτωση η ζήτηση να καλυφθεί από τους ελάχιστους εκτροφείς σε σχέση με τις γέννες που πραγματοποιούνται από ιδιώτες ? Και λόγω υπερ αυξημένης ζήτησης που θα φτάσουν οι τιμές άραγε?
    Γ) Σκέφτηκε άραγε ο νομοθέτης ότι το σκυλί ακόμα και η γάτα είναι ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ? Γνωρίζει άραγε την αξία ενός πρωταθλητή (που είναι η αμαξοστοιχία της καθαρόαιμης κυνοφιλίας ) η οποία αξία ( πέραν της συναισθηματικής οπτικής ) θα μηδενιστεί τελείως όταν ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα θελήσει να το ζευγαρώσει ? Σε μια ελεύθερη οικονομία που ζούμε είναι δυνατόν να θεσπίζουμε τέτοιες πρακτικές ?
    Δ) Τέλος θα ήθελα να πω ότι κατα την άποψή μου παραβιάζετε τα δικαιώματα των ζώων , παραβιάζετε την ιδιοτικότητά μου μπαίνοντας στην οικογένειά μου για να μου στειρώσετε ένα μέλος της λες και έχει μεταδοτική ασθένεια και τέλος διακόπτετε βίαια μια προσπάθεια εκατοντάδων ετών εξέλιξης φυλών και την παραχωρείτε αποκλειστικά στους επαγγελματίες εκτροφείς ( διότι ερασιτέχνης εκτροφέας δεν υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο τον νόμο που ετοιμάζετε) .
    Ε) Παρακαλώ ξανασκεφθείτε αυτήν την παντελώς λανθασμένη σκέψη και φιλοσοφία της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:30 | Μαναλη ντελη μαργαριτα

    Τάσσομαι ΥΠΕΡ της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζομενων ζώων,είναι επιτακτικό!

  • 9 Μαΐου 2021, 15:31 | Ολγα Ασβεστα

    Υπορχεωτικη στειρωση στα δεσποζομενα που οι ιδιοκτητες δημιουργουν χιλιαδες αδεσποτα κουταβια πεταμενα στους δρομους,μοιραζουν τα κουταβια δεξια και αριστερα χωρις τσιπ και ελεγχο και πι περισσοτεροι πουλανε παρανομα, ποιος ο λογος να εχουμε αστειρωτα ;
    Το κερδος απο τις παρανομες γεννες.
    Και τα σκυλια δεμενα στις αυλες να ζευγαρωνουν αβερτα,και η πετανε τα κουταβια η τα φορτωνουν και τα εξαφανιζουν στα βουνα.
    Φτανει πια!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 15:05 | FANI MILONA

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:49 | Αννίτα

    Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από τη ΣΤΕΙΡΩΣΗ. Όποιος είναι πραγματικά φιλόζωος, αποκλείεται να διαφωνεί για ΠΟΛΛΟΥΣ λόγους. Όσοι μαζεύουμε συνεχώς αδέσποτα σκυλιά και γατιά απ’ τους δρόμους, χτυπημένα και άρρωστα, μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Τα αδέσποτα ζώα δεν προκύπτουν απ’ τον ουρανό, αλλά από γέννες δεσποζόμενων και από ανεύθυνους ιδιοκτήτες.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:17 | Koray

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:01 | Θανάσης

    Κύριοι της κυβέρνησης δηλώνω κάθετα την αντίθεση μου στον φρικτό υπο αναισθησία υποχρεωτικο ακρωτηριασμο των αναπαραγωγικών οργάνων των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Ως φιλόζωος, για τον οποιο το κατοικίδιο του ειναι το παιδί του, σας υπόσχομαι οτι ουδέποτε θα με υποχρεώσει ΚΑΝΕΙΣ σας να το υποβάλλω σε μια ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ, ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, με ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ(οστεοπενία, αύξηση βάρους, Προπτωση ουρολοιμωξεις, καρδιαγγειακά εξάλειψη χαρακτήρα, ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ και σπανιότερα ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ως απωτερες επιπλοκες, σήψη αιμορραγία αιμάτωμα περιτονίτιδα διάσπαση χειρουργικού τραυματος και αδυναμία ανανηψης ως υπαρκτές ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ επιπλοκες αυτού ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ).

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Οχι στα δεσποζόμενα.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:24 | ιΩΑΝΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:54 | Liakopoulou R

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:43 | Σιδερής Μανώλης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:24 | Μαριτα Μυλωνα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:58 | Ολγα Ασβεστα

    Καμια γεννα στους ερασιτεχνες,που νομιζουν οτι κανουν καλη δουλεια.
    Μιλησα με δυο και δινουν τα κουταβια χωρις αποδειξη χωρις τσιπ με λιγα λογια μοιρασμα.
    Υποχρεωτικη στειρωση σε ολα τα ζωα.
    Δεν τηρουν ουτε τους κανονες ευζωιας ουτε τα νομιμα σε δηλωμενες γεννες.
    Ειναι πισαυλιτες και αυτοι.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:29 | Zefi Giou

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Εχουμε δει και πειστει ολα αυτα τα χρονια ποσο «υπευθυνοι» ειναι οι κηδεμονες των κατοικιδιων που δε θελουν να τα στειρωσουν.
    Κουραστηκαμε πια εμεις οι εθελοντες να μαζευουμε παρατημενα μωρα απο σκουπιδια η να τα παρατανε μπροστα στην πορτα μας, να τα μεγαλωνουμε με μπιμπερο και, αν ειμαστε τυχεροί, να βρισκουν σπιτι..
    Επιτελους!

  • 9 Μαΐου 2021, 15:32 | Κωνσταντίνος Καζολιάς

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:27 | Στέφανος Ασβεστας

    Διαφωνώ κάθετα με τη σκέψη να τιμωρουμε τα ζώα μας,τους φίλους μας,με τον ακρωτηριασμό αυτό.Ειμαι 59 ετών και πάντα πήγαινα με το γράμμα του νόμου, αυτή τη φορά δηλώνω ότι δε θα υπακούσω. Μη μας αναγκασετε να παρανομησουμε. Ευχαριστώ.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:07 | Ευσταθιου Σαββας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων ζώων είναι αντισυνταγματικό και παράνομο.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:42 | Μαρία Καλή

    Άρθρο 5

    Ναι στις υποχρεωτικές στειρώσεις !!!
    Έχει γεμίσει η Χώρα μας με εγκαταλελημενα κουτάβια από ανεύθυνους ιδιοκτήτες που δεν στειρώνουν τα ζώα τους !!

  • 9 Μαΐου 2021, 15:57 | Βικτώρια Καφαντάρη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων. Ναι, είναι μέλη της οικογένειάς μας. Ναι δεν θα το κάναμε στα παιδιά μας. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΑΓΑΜΕ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΌΠΩΣ ΚΆΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΘΕΝ ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:34 | Zefi Giou

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.
    Εχουμε ηδη δει ολα αυτα τα χρονια ποσο «υπευθυνοι» ειναι οι κηδεμονες που δε θελουν να στειρωνουν τα κατοικιδια τους. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, επιτελους!

  • 9 Μαΐου 2021, 15:48 | Α. Μπακλατζη

    Υποχρεωτική στείρωση τώρα

  • 9 Μαΐου 2021, 15:03 | Χρήστος Μπακλατζης

    Υποχρεωτική στείρωση τώρα

  • 9 Μαΐου 2021, 15:16 | Μαρία Μπακλατζη

    Υποχρεωτική στείρωση τώρα

  • 9 Μαΐου 2021, 15:08 | Χρήστος Φωτιαδης

    Υποχρεωτική στείρωση τώρα

  • 9 Μαΐου 2021, 15:42 | Μπιρμπίλης Πέτρος

    Η στείρωση επιβάλλεται, είναι ο μόνος τρόπος που μπει φρένο στο δράμα των αδέσποτων. Είναι αβάσταχτο να βλέπεις αυτές τις ψυχές παρατημένες στο δρόμο, καταδικασμένες σε αργό η γρήγορο θάνατο. Όποιος έχει υιοθετήσει αδέσποτο ξέρει από πού το έσωσε. Από την κόλαση.

  • 9 Μαΐου 2021, 15:40 | Ισαβέλλα Εμίρη

    Επιτέλους μια σωστή ρύθμιση για τον έλεγχο των αδέσποτων. Η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων πρέπει να είναι υποχρεωτική και μάλιστα αφού δίνεται η δυνατότητα να κάνει μια γέννα το ζώο. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το θέμα των αδέσποτων. Τα αδέσποτα έχουν στειρωθεί σχεδόν όλα από τις φιλοζωικές με πολύ κόπο και προσωπικές θυσίες, όμως καθημερινώς βλέπουμε καινούργια ζωάκια να περιφέρονται πεινασμένα και ταλαιπωρημένα. Για να μην πω για αυτά που εγκαταλείπονται στην εθνική οδό, μάλλον για να τα σκοτώσει κάποιο διερχόμενο όχημα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων που θέλουν να πουλήσουν σκυλιά κυρίως κυνηγετικά, πουλάνε ή χαρίζουν όσα μπορέσουν και τα υπόλοιπα τα πετάνε είτε στα σκουπίδια είτε στις αυλές των γειτόνων. Στο νησί στο οποίο ζούσα για πολλά χρόνια υπήρχε άρνηση για τις στειρώσεις των σκυλιών (κυρίως κυνηγετικά) για να μη «χαλάσουν τη ράτσα» και επειδή δεν υπάρχει τόσος πληθυσμός για να υιοθετήσει τα μωρά, τα πετούσαν στα ξεροπήγαδα. Αν πάτε θα δείτε ότι τα ξεροπήγαδα είναι γεμάτα νεκρά ζωάκια.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:50 | Νικολέτα Λακκα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ

    Ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε εκατομμύρια αδέσποτα στην χώρα μας είναι επειδή γίνονται συνεχώς αναπαραγωγές των ζώων και οι κηδεμόνες πετάνε τα κουτάβια στον δρόμο. Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων ΔΕΝ είναι διαχειρισιμος και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Η μόνη λύση είναι να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η αναπαραγωγή των ζώων μέχρι να αδειάσουν οι δρόμοι από αδέσποτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:28 | Μασουρας Νεκταριος

    Αυτο που πατε να κανετε με την στηρωση ειναι αφανισμος των ελληνικων φιλων που διατηρηθικαν χιλιαδες χρονια μεχρι σημερα. Αυτο δεν ειναι φιλοζωικη πραξη αλλα σφαγη και ακρωτηριασμος των ζωων.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:08 | Δεκαρίστου Μαρία

    Απορία : Όσοι από τους 300 της Βουλής που θα κληθούν να υπερψηφίσουν τις οριζόντιες υποχρεωτικές στειρώσεις, είναι ιδιοκτήτες σκύλων-γάτων τα έχουν ήδη άραγε στειρωμένα ή τώρα με χαρά θα τα πάνε στο χειρουργείο?

  • 9 Μαΐου 2021, 14:32 | Νικολέτα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 14:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση. Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός.
    Μόνο με την σωστή χρήση και έλεγχο του chip λύνονται όλα τα προβλήματα.
    Διαφωνώ με την κατάργηση της χρήσης εξωτερικών κουτιών μεταφοράς, εφόσον βέβαια πληρούν τους κανόνες κ.ο.κ. και είναι κατάλληλες ως προς την άνετη μεταφορά των σκύλων.

  • 9 Μαΐου 2021, 14:28 | Αλεξία Μπακλατζη

    Υποχρεωτική στείρωση τώρα